Op 11 januari 2011 werd met veel tamtam het nieuwe Dalí Museum geopend, in St. Petersburg (Florida). Het opmerkelijke, $35 miljoen kostende gebouw heeft aan een zijmuur en bovenop glazen koepels c.q. bubbels die uit ruim duizend driehoeken werden opgebouwd. En die ongeveer de vorm hebben van enorme waterdruppels. Voorts plaatste men in de traptoren een spiraalvorm, als van een DNA-spoor, een kurkentrekker – of wellicht de snor van de Spaanse kunstenaar. Het geheel werd bovendien orkaanbestendig geconstrueerd. De collectie is immens, met alleen al een kleine honderd schilderijen. Daaronder bevinden zich niet alleen enkele van Salvador Dalí’s (1904-1989) vroegste doeken, die aantonen over hoeveel talent en techniek de Catalaanse schilder al in zijn jeugd beschikte, maar ook immense surrealistische meesterwerken. Waaronder De ontdekking van Amerika door Christopher Columbus, De hallucinogenische toreador en De oecumenische raad. Alleen al deze briljante creaties (in volgorde hieronder afgebeeld) zijn het zien in werkelijkheid – en dus een museumbezoek – hélemaal waard. Website www.thedali.org.