Wijnhandelaar Nico McGough (van Well of Wine en Bosman Wijnkopers) schreef tijdens een Italiaanse inkoopreis onderstaande impressie van een opmerkelijk hotel-restaurant in Montalcino, Toscane, een bedrijf dat ook een wondermooie wijnkaart voert.
Dat er achter ogenschijnlijk eenvoudige bedrijven iconen schuil kunnen gaan, bewijst Albergo-Hotel Il Giglio in het centrum van het eeuwenoude Montalcino. Het heeft slechts drie hotel sterren, maar daar moet je je niet op verkijken. De kamers liggen op twee etages, ik sliep op de bovenste. Lekker ouderwets ingericht, bedden met een smeedijzeren voeteinde, keurig bureautje, zeer smalle badkamer met schattig klein zitbad, bidet, wc en wastafel. tv, en daar blijft het bij. Maar gooi je het raam open, dan zie je het bijzondere van dit bedrijf, wát een uitzicht, oprecht ‘a room with a view’. Om half acht naar beneden richting ristorante, eigenlijk zonder enige verwachting. De wijnkaart echter vertelt al meteen het verhaal van hotel eigenaar Mario en diens passie. Grootse wijnen uit Italië, dat zal geen verrassing zijn, maar wat dacht je van dertien(!) A4tjes vol Brunello di Montalcino, terug gaand tot 1985? Maar niet alleen Italiaanse wijnen worden aangeboden, ook hoogwaardige Duitse, zoals van Ernst Loosen, J.J. Prum en Egon Müller. Plus fraaie Bourgognes, mooie Griekse en zelfs grote Loire-wijnen als Clos du Papillon van mijn vriend Florent Baumard. En wat te denken van Château Montelena uit Napa? Bordeaux is goed vertegenwoordigd, en soms met tafelprijzen die lager liggen dan de huidige af château prijzen, zoals l’Angelus, Cos d’Estournel, La Mission Haut Brion en Pichon Lalande. Meer in een Rhône mood? Dan is het kiezen uit Château La Nerthe, of de Côte Rôtie van René Rostaing, alsmede diverse jaargangen van de gevierde Hermitage La Chapelle. Geen wonder dat de ‘kunst aan de muur’ bestaat uit lege flessen van grote wijnen.
Ik kies voor het schenkprogramma per glas. Eerst C’a del Bosco waar ik  vroeger importeur van was (€8). Daarna de biologische Trebbiano van Capazzana (€7), gevolgd door weer een wijn die ik vroeger importeerde, de meesterlijke Montenidoli ‘Fiore’ van Elisabetta Faguioli (€7), een heerlijk, rijp glas rood zonder een spoortje vermoeidheid, en tot slot weer een oude bekende die wij vroeger óók voerden, de Morellino di Scanzano 2010 van Poggio Argentiera (voor €6, een giller want inmiddels dus dik dertien jaar oud). Op tafel verschijnt eerst een complexe, ultra knapperige salade met kleine stukjes selderij, gedroogde tomaat, rucola, en wat flinterdun gesneden gerookte vis. Wát een heerlijk gerechtje (€13). Vervolgens een flink bord huisgemaakte tortellini gevuld met Cinta Senese, een oud en nobel varkensras, geen saus of fanfare, gewoon perfectie op het bord met alleen beetje broccoli blad in het midden en krokante panchetta. Pasta zoals pasta bedoeld is (€15). Daarna een gepaneerde, dubbele lamskotelet. Met wat aardappelpuree, waterkers, alsmede wortel, aubergine en courgette (€16). Alles even goed bereid en verrukkelijk. De Morellino di Scanzano staat hier zijn mannetje. Overigens is zuinig schenken er in deze Albergo niet bij, want ik moest van iedere wijn wat laten staan, behalve dan van de Fiore, die ging schoon op. Het moge duidelijk zijn: Albergo Il Giglio wordt meer dan van harte aanbevolen, voor het uitzicht, de rust, de klassieke kamers, de goede keuken – en de wondermooie wijnkaart.
Albergo-Hotel Il Giglio, Via Soccorso Saloni 5, 53024 Montalcino. Tel. 00 31 39 (0)577 84 81 67, www.gigliohotel.com, info@gigliohotel.com.