Bibliografie

Dit is een volledige lijst van mijn boeken en andere uitgaven. Vrijwel alle oudere titels zijn alleen nog tweedehands verkrijgbaar. Beschikbare vertaalde wijnwerken zijn te vinden op de Amerikaanse, Engelse, Duitse en Franse sites van Amazon.

123. Artgate – een doekje open over vrijetijdskunst (2023, eigen uitgave, ISBN 978-90-90-37651-6)
In vijftien hoofdstukken en via 64 pagina’s beschrijf ik als vrijetijdsschilder mijn soms vermakelijke belevenissen in de wereld van de amateurkunst – die een heel andere is dan die van de wijn. Ik heb er van alles geleerd en ontdekt, waaronder inspirerende initiatieven in Amerika, en geef ook allerlei praktijktips aan iedereen die zelf wel eens schildert of onderricht geeft. Tegelijk is het een onthullend boekje waarin, voor het eerst, wordt beschreven wat er al jaren speelt achter de schermen, pardon doeken, bij in elk geval één lokale atelierroute. De situaties waarin ik belandde waren soms zo hilarisch, zo dwaas en tegelijk zo onvoorstelbaar dat ze verzonnen zouden kunnen zijn, maar ik heb ze in werkelijkheid meegemaakt, en zorgvuldig genoteerd. Een lezer schreef spontaan ‘In één ruk las ik Artgate uit. Vermakelijk, leerzaam en inspirerend.‘ Bewust heb ik het werkje zelf uitgeven, om de (wettelijk vastgestelde) verkoopprijs zo laag mogelijk te houden namelijk €7,75, ofwel de prijs van een enkele fles goede wijn.

122. De schilders van Abcoude en het Gein (2022, Wbooks)
Deze 240 pagina’s tellende hardcover is een ode aan de kunstenaars die in monumentendorp Abcoude en langs het natuurrijke riviertje Gein actief waren en nog steeds zijn. In totaal worden 51 schilders van toen en van nu gepresenteerd, waaronder befaamde als Piet Mondriaan, maar ook talrijke minder bekende kunstenaars-met-talent. Alle schilders worden zowel tekstueel gepresenteerd als visueel, met enkele van hun mooiste werken. In totaal worden zo’n 220 schilderijen afgebeeld waarvan vele afkomstig uit archieven en particuliere collecties. Bovendien worden Abcoude als kunstenaarsdorp en het Gein als inspiratiebron uitvoerig beschreven.

121. De 175 mooiste van Hubrecht Duijker, vinpressionist (2022, Davey Jones Publishing)
Gegroepeerd op onderwerp worden hierin mijn favoriete eigen schilderijen getoond, met bij elk werk een persoonlijke toelichting – die in totaal zo’n vijftienduizend woorden telt. Uiteraard komen ‘mijn’ Abcoude en Het Gein volop in beeld, maar ook andere prachtige plekken in Nederland, alsmede o.a. Alsace, Provence, Santorini, Engeland, Catalonië, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Naast de hardcover editie verscheen een E-book versie.

120. Het genootschap tot opheffing van de mannelijke eenzaamheid (2021, Davey Jones Publishing)
Achter de ongebruikelijke titel gaat een vrolijke, bij herhaling onthullende autobiografie schuil waarin belevenissen, voorvallen en avonturen beschreven worden uit mijn jeugd, uit mijn studietijd en in diverse werelden, die van de wijn in hoge mate, maar ook die van gezelschapsspellen, het goochelen en de schilderkunst. Behalve als softcover is het 33 hoofdstukken, met foto’s geïllustreerde tellende werk beschikbaar als luisterboek en E-book.

119. Vinpressions (2021, Davey Jones Publishing)
Dit is waarschijnlijk het eerste boek ooit waarin wijn en kunst creatief worden gecombineerd. Ik neem de lezer mee op een smakelijke wereldreis via tachtig wijnen, met onder elke wijnbeschrijving een bijpassend eigen schilderij. Het boek verscheen in vier versies, als hardcover, als softcover, als e-book en in een bijzondere kijk & luister versie (ingesproken door Rudolf Bijleveld).

. Bijzondere bomen (2019, eigen uitgave)
Ik werd afgewezen voor een plaatselijke, open atelierroute omdat, volgens de toelatingscommissie, mijn geschilderde bomen allemaal gelijk zouden zijn. Om aan te tonen hoe onzinnig die bewering was, stelde mijn vrouw Julie voor dat ik een fotoboek ging maken met alleen mijn boomimpressies – die juist heel gevarieerd zijn.

. Abcoude – een plaatje van een plaatsje (2019, eigen uitgave, derde uitgebreide druk)
Er is zo veel moois te zien in en rond mijn dorp en het riviertje Gein dat dit me inspireerde tot het maken van tientallen kleine en grotere schilderijen.

. Gebundelde galerie (vanaf 2017, in eigen beheer)
Ik ben een serie fotoboeken gaan samenstellen waarin al mijn schilderijen en tekeningen in full-colour worden getoond. De eerste twintig zijn inmiddels verschenen, alle in A4 formaat.

118. Gejaagd door de wijn (2017, Aerial)
Deze paperback bestaat uit glimlachende terugblikken – via 75 hoofdstukken, alle geïllustreerd – op mooie maaltijden, prachtige proeverijen, onvergetelijke wijnevenementen en memorabele ontmoetingen met tientallen wijnpersoonlijkheden. De details komen uit stapels kleine ringbandboekjes waarin ik al meer dan veertig jaar hele precieze notities heb gemaakt. Indirect zit er bovendien heel wat vaderlandse wijnhistorie in de pagina’s gevangen.

117. Wijngenietgids (2016, Aerial)
Dit groot formaat, kleurrijk uitgevoerde bookazine van 160 pagina’s is bestemd om elke wijnliefhebber nog meer te laten genieten van wijn, via 365 praktische tips, wetenswaardigheden, spijssuggesties, wijsheden en leuke uitspraken. Bovendien bevat het een speciaal smaakkatern getiteld ‘Drinken op druif’. Daarin worden vijftien veel voorkomende druivenrassen geprofileerd en leer je snel hoe je hun wijnen kunt herkennen, en waarmee  ze smakelijk kunnen worden gecombineerd. Dit anders dan anders wijnboek – het is geen gebruikelijke koopgids noch het zoveelste handboek – leent zich perfect om lekker in te bladeren en van te nippen, net als van een goede wijn.

116. In vino vrolijkheid (2014, Aerial)
Via zo’n 25.000 woorden beschrijf ik in deze paperback (en de E-book versie) leuke, verrassende, smakelijke en ook leerzame belevenissen, opgetekend tijdens 45 jaar zwerven door de wereld van de wijn. Ook de soms wonderlijke wijntaal komt aan bod, evenals wijnservice en veel wijnhumor, luchtige grappen en anekdotes die ik verteld heb tijdens alle mogelijke lezingen. Ontmoetingen met beroemde, soms legendarische wijnpersoonlijkheden vinden eveneens plaats, net als kijkjes achter de schermen bij een kookprogramma op tv en het filmen op locatie voor een wereldwijde wijnserie. Dit alles onder het motto: een gebottelde wijn moet lekker smaken, een gepubliceerd boek moet lekker lezen. Tweede druk.

115. Wijnkenner in een weekend (2012, Spectrum)
Met deze multimediale wijncursus – snel, leuk en betaalbaar – leer je al lezend, luisterend en proevend zo veel over wijn dat je na pakweg anderhalve dag inderdaad een kenner bent. Wat je ook bewezen krijgt via een digitale zelftest waarmee je een fraai certificaat op naam kunt verdienen. Derde druk (incl. identieke versie voor Gall & Gall). Jancis Robinson heeft deze snelcursus bewerkt  voor een Engelse versie die op zijn beurt vertaald is en wordt in o.a. het Chinees, Duits, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Tsjechisch, Vietnamees en Zweeds.

114. Wijnalmanak cursuskalender 2012 (2011, Spectrum)
Spelenderwijs leren over wijn, dat doe je met deze scheurkalender. Want elke dag krijg je een meerkeuzevraag over wijn, met achterop het velletje het juiste antwoord plus een toelichting. Alle mogelijke onderwerpen komen ter sprake, waaronder omgaan met wijn, wijn-spijscombinaties, bekende en onbekende druivenrassen, wijnen die het ontdekken waard zijn, ja zelfs wijn en sterrenbeelden. Ik schreef deze kalender samen met de talentvolle Ellen Dekkers.

113. Alle dagen wijn – scheurkalender 2012 (2011, Interstat)

112. De Duizend van Duijker (2010, Spectrum)
Zo’n honderdduizend woorden over wijn verdeeld over duizend wetenswaardigheden die handig gegroepeerd zijn, dat biedt deze uitgave. Alle koopadviezen, culinaire combinaties, reisverhalen, citaten, anekdotes, profielen van wijnproducenten, praktisch proeftips en andere zaken werden gedurende veertig jaar reizen, proeven en schrijven verzameld. Het boek telt maar liefst 424 pagina’s, bevat ook tientallen kleurenfoto’s – en is bedoeld om elke wijnliefhebber járenlang plezier te geven. Bestaat ook als E-book.

111. Spiekboekje wijn – kiezen & koken op druif (2010, Inmerc)
Boekhandelseditie van het enkele jaren eerder verschenen wijnweekgeschenk, waarnaar nog altijd veel vraag kwam. Deze versie werd in full-colour en als hardcover uitgevoerd. Bovendien werd het boek verrijkt met steeds twee perfect passende recepten per druif/wijnsoort. Tweede druk.

Wat eten we vandaag? (2009, Interstat)
Scheurkalender met dagelijkse recepten van Julie Duijker en wijnadviezen op maat van haar echtgenoot. Geactualiseerde heruitgave.

110. Welke wijn waarbij (2009, Inmerc)
Geheel nieuw vormgegeven en uitgebreide editie van een eerder verschenen kleinere gids. Voor honderden gerechten, van huiselijk tot bijzonder, worden nog veel meer wijntips gegeven, terwijl ook sommeliers, restaurateurs en chef-koks hun favoriete culinaire combinaties prijsgeven. Twaalfde druk 2020.

109. Wijnalmanak 2008 – de beste wijnen onder vijf euro (2007, Spectrum)
Voor het eerst geheel in kleur gedrukt. Bovendien heeft collega Harold Hamersma, die het leeuwendeel van het werk verrichtte, meer wijnen geproefd dan ooit (ruim 2800) en er meer geselecteerd (een kleine 1000).

108. Wijnscheurkalender 2008 (2007, Spectrum)
Praktijktips, wijn- en spijssuggesties, koopadviezen, aardige citaten en nog veel meer wetenswaardigheden voor elke dag van het jaar.

107. Zaken die smaken – Wijngids voor het zakenleven 2007 (2006,  Business Contacts)
Dit is in hoofdzaak een bundeling van mijn  – geactualiseerde – wijnartikelen die in de weekendbijlage Persoonlijk van Het Financieele Dagblad verschenen zijn, terwijl vinologe Janna Rijpma ook een tiental hoog geplaatste zakenmensen interviewde over hun voorkeuren van wijnen, spijzen en restaurants.

106. Wijn & Feest (2006, Inmerc)
Recepten en bijpassende, op maat gekozen wijnen voor feestelijke maaltijden, het hele jaar door.

105. Spiekboekje wijn (2006, Inmerc)
Dit 64 pagina’s tellende werkje is het eerste Wijnweekgeschenk, bestemd om gratis weg te geven gedurende de Nationale Wijnweek van 2006. Het gaat over druiven, hoe de wijnen daarvan smaken, en waarmee je die wijnen goed kunt combineren. Oplage circa 240.000 exemplaren.

104. Wijnalmanak 2007 (2006, Spectrum)
Een megagids voor de beste wijnen onder 5 euro. In samenwerking met collega Harold Hamersma werden zo’n 850 wijnen al proevend geselecteerd – uit bijna 2800 stuks. Voor het eerst staan alle sterwijnen in een speciaal kleurkatern. Diverse drukken en edities.

103. Wijnscheurkalender 2007 (2006, Spectrum)
Alle mogelijk tips, wetenswaardigheden, citaten en koopadviezen – voor elke dag van het jaar.

102. Lekker bij rosé (2006, Inmerc). Smakelijk gerechten bij allerlei soorten droge rosé. Veel foto’s in kleur, en zeer vriendelijk geprijsd.

101. Lekker bij wit (2006, Inmerc). Uiteenlopende, in kleur gefotografeerde recepten rond uiteenlopende witte wijnen.

100. Wijngids voor het zakenleven 2006 (2005, Business Contacts). Een stijlvol vormgegeven bundeling van mijn wijncolumns in de weekendbijlage Persoonlijk van Het Financieele Dagblad. Ook bevat deze uitgave boeiende, soms onthullende interviews van Janna Rijpma met toonaangevende persoonlijkheden uit de zakenwereld en politiek, over hun voorkeuren van wijnen, gerechten en restaurants.

99. Wijn & wild (2005, Inmerc). De naam zegt het al. Recepten voor wildschotels en de beste wijnen daarbij. Full-colour en net geen tien euro kostend.

98. Lekker bij rood (2005, Inmerc). Lekkere recepten rond allerlei lekkere soorten rode wijn. Met veel kleurenfoto’s en toch heel betaalbaar. Een leuk cadeauboekje.

97. Over wijn (2005, Spectrum). Dit is een luisterboek op cd, een soort luchtige cursus met véél informatie over hoe wijnen van bepaalde druivenrassen geuren en smaken. Ik geef ook impressies van wijndorpen en wijnstreken overal ter wereld. Met deze cd kun je nu de file genieten van en leren over wijn. Ook uitgegeven in en speciale Gastrovino-editie en, in 2007, als een 1-UURS INTRODUCTIE (door Read & View/www.123luisteboek.nl).

96. Wijnalmanak 2006 – de beste wijnen onder 5 euro (2005,  Spectrum). Met meer goede wijnen dan ooit tevoren, zo’n 750. Ze liggen bij én supermarkten én wijnspeciaalzaken én warenhuizen én delicatessenwinkels én traditionele wijnhandels. Gemaakt in samenwerking met Harold Hamersma.

95. Wijnscheurkalender 2006 (2005, Spectrum). Elke dag praktische tips, aanbevolen wijnen, smakelijke wijn- spijscombinaties en leuke uitspraken.

Recepten en wijntips – scheurkalender 2006 (2005, Interstat). De recepten komen van Julie Duijker, mijn vrouw, de wijntips van mij. Voor een jaar lang smullen. Geactualiseerde heruitgave.

94. Wijnalmanak 2005 – de beste wijnen onder 5 euro (2004, Het Spectrum)
Met ruim 650 echt goede, betaalbare wijnen die al proevend uit zo’n 2000 werden geselecteerd. Derde druk.

93. Bij met wijn (2004, de Bijenkorf)
Verkenningen – met alle mogelijke tips, ook voor restaurants en hotels – in bekende en onbekende wijngebieden, overal ter wereld, op vijf continenten. Met honderden ‘beste’ wijnen in toptienlijsten van experts. Dertig pagina’s met kleurenfoto’s.

92. Wijnscheurkalender 2005 (2004, Het Spectrum)
Voor elke dag van het jaar praktijktips, humoristische citaten, koopadviezen en tal van wetenswaardigheden: leren, genieten en glimlachen, een heel jaar lang.

91.Wijngids voor het zakenleven 2005 (2004, De Prom en Het Financieele Dagblad)
Persoonlijkheden uit de zakelijke en politieke wereld vertellen over hun wijn- en spijsvoorkeuren, en tippen ook favoriete restaurants. Willem van Kooten, Fons van Westerloo, Nina Brink, Cees Dam, Aad Ouborg, Erica Terpstra, Frits Bolkestein en anderen komen aan het woord; ze werden geïnterviewd door vinologe Janna Rijpma. Het boek bevat ook een groot aantal wijnartikelen die van mijn hand eerder verschenen in Het Financieele Dagblad.

90. Wijnalmanak 2004 (2003, Het Spectrum)
Met beschrijvingen van meer dan 500 goede wijnen – het zijn er zelfs zo’n 650 – onder de 5 euro. Deze werden al proevend uit zo’n 2000 geselecteerd en worden verkocht door supermarkt, slijterij, wijnhandel, delicatessenzaak en warenhuis. Derde druk.

89. Wijngids voor het zakenleven 2004 (2003, De Prom)
Hoofdstukken over opmerkelijke wijnen, wijnstreken, wijnlanden en wijnproducenten, terwijl deze gids ook boeiende interviews bevat met topmensen uit het Nederlandse zakenleven, over hun favoriete wijnen en restaurants. De interviews werden gemaakt door vinologe Janna Rijpma. Tweede druk.

88. Wijnscheurkalender 2004 (2003, Het Spectrum)
Praktijktips, interessante wetenswaardigheden, wijn- en spijscombinaties, aardige anekdotes en verrassende uitspraken, 365 dagen per jaar.

87. Wijnalmanak 2003 (2002, Het Spectrum)
Beschrijvingen van de 500 (eigenlijk 575) beste wijnen onder 5 euro. Met adressen van de leveranciers. Om tot deze selectie te komen heb ik zo’n 2000 wijnen geproefd. Tweede druk.

86. Wijnscheurkalender 2003 (2002, Het Spectrum)
Twee drukken.

Test je wijnkennis (2002, Inmerc)
Spelenderwijs thuis raken in de wereld van de wijn. De diverse soorten tests kunnen ook met een gezelschap worden gedaan. Dit is een nieuw vormgegeven, verbeterde en geactualiseerde heruitgave van de negen jaar eerder verschenen Wijntoets.

Wijnvragen beantwoord (2002, Het Spectrum)
Werd speciaal samengesteld voor De Nederlandse Wijnbeurs te Weesp.

85. Nog meer genieten van wijn (2001, Inmerc)
Dit kleine, zeer betaalbare boekje past in een wijnkistje – en werd ook alleen gemaakt voor de relatiegeschenkenmarkt. Op compacte wijze beschrijft het de belangrijkste druivensoorten en hun wijnen, terwijl bovendien wijn- en spijssuggesties worden verstrekt. Tweede druk.

84. Wijnalmanak 2002 (2001, Het Spectrum)
Twee drukken.

83. De Wijnproef (2001, Nova Carta)
Een leerzaam gezelschapsspel, een beetje à la Trivial Pursuit, maar met toch veel eigen elementen. Het werd fraai uitgevoerd met o.a. houten flesjes en is gewoon leuk om te spelen – zéker met een goed glas wijn. Het is eveneens beschikbaar als relatiegeschenk, want dit spel past precies in een vak van een wijnkistje.

82. Wijnscheurkalender 2002 (2001, Het Spectrum)
Een groot deel van de hierin gebruikte citaten was uit mijn werk afkomstig.

81. Het beste van Bordeaux (2001, Het Spectrum)
De kortste weg naar kwaliteit in dit bekende gebied. Niet alleen met topwijnen, maar ook de beste gewone Bordeaux-wijnen, de mooiste châteaus, de meest gastvrije wijnbezittingen, de aantrekkelijkste wijnroute, de beste streekrestaurants, enzovoorts. Tevens in een Duitse editie.

80. Het beste van Bourgogne (2001, Het Spectrum)
Van Chablis tot en met de Beaujolais: de compacte uitgave wijst overal de kortste weg naar kwaliteit. Met aanbevolen producenten, domeinen waar bezoekers altijd welkom zijn, de koopwaardigste Bourgognes, regionale eethuizen die soms in geen enkele andere gids staan,  et cetera. Ook in het Duits.

79. Welke wijn waarbij (2000, Inmerc)
Bij honderden gerechten – van hert tot hamburger en van sushi tot spareribs – geef ik specifieke, praktische wijnadviezen. Bovendien onthullen Nederlandse sommeliers hun perfecte wijn- en spijscombinaties. Vierde druk. Ook verschenen, in een speciale editie met kleurenfoto’s, als De juiste wijn bij het juiste gerecht.

78. Wijnalmanak 2001 (2000, Het Spectrum)
Twee drukken.

77. Charmante wijnen van Chili (1999, Het Spectrum)
Tot nu toe is dit het compleetste boek dat ooit over de Chileense wijnen en wijnbedrijven werd gemaakt. Alle beschreven producenten heb ik ook persoonlijk bezocht. Tweede druk. Tevens Engelse en Amerikaanse edities.

76. Wijnalmanak 2000 (1999, Het Spectrum)
Twee drukken.

75. Heerlijk Frankrijk (2004 1998, Het Spectrum)
Een overzicht van alle Franse wijngebieden, met smaakbeschrijvingen van de wijnen en aanbevolen producenten. Bovendien heb ik er veel aardige anekdotes en heerlijke herinneringen in verwerkt. Echt een lekker boek – dat ook als koopgids kan dienen voor iedereen die in een Franse wijnstreek vakantie viert. In  2004 verscheen de uitgave in een geheel nieuwe en geactualiseerde full-colour versie. De allereerste editie zag eveneens het licht als Tour du Vin de France. In totaal vier drukken.

74. Wijn- en fijnproeversgids Provence (1998, Het Spectrum)
Routes, landkaarten, bezienswaardigheden, hotels, restaurants en de beste producenten. Voorwoord van Hugh Johnson. Ook in Engelse en Duitse edities.

73. Wijn- en fijnproeversgids Rhône (1998, Het Spectrum)
Routes, landkaarten, bezienswaardigheden, hotels, restaurants en de beste producenten. Voorwoord van Hugh Johnson. Ook in Engelse, Duitse en Franse edities.

72. Selectie Bordeaux (1998, Het Spectrum)
Tevens in een Duitse editie.

71. Wijnalmanak 1999 (1998, Het Spectrum)
Drie drukken.

70. Ontdek de wereld van wijn (1997, Inmerc)
Ook in een Duitse editie.

69. Bordeaux wijnatlas & encyclopedie (1997, Het Spectrum)
Twee drukken. Ook verschenen bij uitgevers in Engeland, Verenigde Staten, Canada, Duitsland en Frankrijk.

68. De Donaulanden (1997, Het Spectrum)

67. Hubrecht Duijker Wijnkalender 1998 (1997, Interstat)

66. Receptenkalender Hema (1997, Interstat)
Met recepten van mijn vrouw Julie en wijnadviezen van mij.

65. Wijnalmanak 1998 (1997, Het Spectrum)
Twee drukken.

64. De complete wijnliefhebber (1996, Het Spectrum)
De eerste versie van dit basisboek verscheen in 1976 en beleefde (bij Van Dishoeck) negen drukken. Daarna is het een jaar of acht niet verkrijgbaar geweest. Voor de nieuwe editie van Het Spectrum heb ik grote delen van de tekst geheel herschreven en het boek tegelijk uitgebreid. Het bevat sindsdien – heel toegankelijke – informatie over wijnen uit de gehele wereld, met ook aandacht voor alle mogelijke andere onderwerpen, zoals het zelf leren proeven, wijn wegleggen, wijn schenken, wat te doen met restjes en etikettentaal. Met deze uitgave raakt iedereen op ontspannen wijze thuis in de wereld van de wijn. Het aantal Spectrum-drukken is inmiddels al zes. Bestond ook als E-book.

63. Wijnalmanak 1997 (1996, Het Spectrum)

62. Receptenkalender Hema (1996, Interstat)
Recepten van mijn vrouw Julie, wijnadviezen van mij.

61. Bijzondere hoofdgerechten/ Koken met Sterren (Tirion)
Bevat hoofdzakelijk recepten van Cas Spijkers; ik heb de wijnbeschrijvingen en – suggesties verzorgd. Drie drukken.

60. Wijnnotities uit de nieuwe wereld (1995, Tirion)
Twee drukken.

59. Wijnalmanak 1996  (1995, Het Spectrum)

58. Wijn- en fijnproeversgids Bordeaux (1994, Het Spectrum)
Routes, bezienswaardigheden, landkaarten, hotels, restaurants en aanbevolen producenten. Voorwoord van Hugh Johnson. Inmiddels twee keer geactualiseerd. Drie – Engelse –  drukken (waarvan een in een kleiner formaat). Tevens Duitse en Franse edities.

57. Wijn- en fijnproeversgids Bourgogne (1994, Het Spectrum)
Routes, bezienswaardigheden, landkaarten, hotels, restaurants en aanbevolen producenten. Later sterk geactualiseerd, met behulp van Bourgogne-kenner Gert Crum. Voorwoord van Hugh Johnson. Drie – Engelse – drukken (waarvan een in een kleiner formaat). Tevens Duitse en Franse edities.

56. Theewijsheden (1994, Inmerc)
Een klein boekje over ‘de wijn der armen’, met allerlei tips, citaten en feiten.

55. Wijnalmanak 1995 (1994, Het Spectrum)

54. The traveller’s guide to the wine regions of Spain (1994, Mitchell Beazley)
Tevens een Duitse editie.

Wijnproeversdas (1994, Rooymans)
Een stropdas waarop de rode wijnvlekken al zitten… Twee oplagen.

53. Wijn- en fijnproeversgids Elzas (1993, Het Spectrum)
Routes, bezienswaardigheden, landkaarten, hotels, restaurants en aanbevolen producenten. Twee drukken (waarvan een in een kleiner formaat). Voorwoord van Hugh Johnson. Twee drukken (waarvan een in een kleiner formaat). Tevens Engelse, Duitse en Franse edities.

52. Wijn- en fijnproeversgids Loire (1993, Het Spectrum)
Routes, bezienswaardigheden, landkaarten, hotels, restaurants en aanbevolen producenten. Voorwoord van Hugh Johnson.Twee drukken (waarvan een in een kleiner formaat). Tevens Engelse, Duitse en Franse edities.

51. Waaier Wijnadviezen (1993, VDT)
Exclusief voor Gall & Gall.

50. Het fijne van wijn (1993, Het Spectrum)
Een aardig cadeauboekje met honderden wijsheden, praktijktips en citaten. Derde druk.
Tevens een Engelse editie.

49. Wijntoets (1993, Inmerc)

48. Wijnalmanak 1994 (1993, Het Spectrum)

47. Wijn- en reisatlas van Spanje (1992, Het Spectrum)
Een in zijn soort uniek gebleven gids voor Spaanse wijnstreken, compleet met detailkaarten en massa’s reisinformatie. Twee drukken. Ook edities in Engeland, Verenigde Staten, Duitsland en Spanje. Ontving in Amerika de Julia Child Award voor beste wijnboek van het jaar.

46. Het wijnleesboek (1992, Inmerc)
Samengesteld en grotendeels geschreven voor De Bijenkorf.

45. Albert Heijn Wijnkalender 1993 (1992, Inmerc)

44. Wijnalmanak 1993 (1992, Het Spectrum)

43. Wijngids voor beginners (1991, Het Spectrum)
Inderdaad een beginnersboek, met praktisch gerichte informatie en antwoorden op veel gestelde vragen. Inmiddels geheel herzien en geactualiseerd. Vijfde druk.

42. Wijnwijzer Spanje (1991, Tirion)

41. Wijnalmanak 1992 (1991, Het Spectrum)

40. Wijnwijzer Frankrijk (1990, Tirion)
Met collega Robert Leenaers.

Oogstjarenschuif (1990, Tirion)
Met Robert Leenaers.

39. Wijnalmanak 1991 (1990, Het Spectrum)
Dit was de eerste van mijn jaarlijkse Wijnalmanaks, waarin 500 betaalbare wijnen beschreven staan.

38. Wijnwijzerspel (1990, Inmerc)
Verschenen bij Albert Heijn en in een Engelse editie.

Bordeaux-das (1990, The Society Shop)
Heel sjiek, met de namen van vele Grands Crus er stijlvol op verwerkt.

37. Reisgids voor de wijnstreken van Frankrijk (1990, Het Spectrum)
Ook in Engelse en Duitse edities.

36. WijnWereld en Huis-Sommelier(1989, Tirion)
Met Robert Leenaers. Twee drukken.

35. 365 maal culinair (1989, Interstat)
Recepten van mijn vrouw Julie, wijnadviezen van mij.

34. Wijnkalender 1990 (1989, Mercurius Van Keulen)

Wijnzakagenda 1990 (1989, Mercurius Van Keulen)

33. Wijnspiekboekje (1989, Diners Club)
Qua formaat mijn kleinste boekje, qua oplage heel groot. Het ging naar alle, toen nog zeer talrijke Diners Club kaarthouders.

32. Wijnnotities Bulgarije (1989, Inmerc)

31. Kaas- en wijnfeest (1989, Inmerc)
Met Jaap Klosse. Samen hebben we tientallen wijnen bij alle soorten Nederlandse kaas geproefd, terwijl Jaap ook heerlijke kaasrecepten leverde.

30. Wijnkenniskalender Albert Heijn (1989, Inmerc)

29. Wijnlogboek (1988, Het Spectrum)
Hiermee kan de wijnvoorraad worden geïnventariseerd, terwijl er uiteraard ook ruimte is om eenmaal geproefde wijnen te beschrijven. Vierde druk.

Wijnverjaardagskalender (1988, Interstat)

28. Wijnagenda 1989 (1988, Interstat)

Bordeaux Suite (1988, Rêverie Records)
Eerst op elpee en daarna op cd verschenen stukken voor solovleugel, stuk voor stuk muzikale impressies over facetten van het Bordeaux-gebied. Naar een idee van mij heeft Laurens van Rooyen deze suite gecomponeerd en ook gespeeld. Samen hebben we bovendien optredens verzorgd tijdens wijndiners en –evenementen. Laurens speelde, en ik lichtte de muziek (plus de meestal geschonken Bordeaux-wijnen) mondeling toe. Ook in Frankrijk uitgebracht.

Wijnzakagenda 1989 (1988, Mercurius Van Keulen)
Twee drukken.

Wijnkalender 1989 (1988, Mercurius Van Keulen)

27. Alles over rode wijn (1987, Trendboek)

26. Wijnland Frankrijk (1987, Trendboek)
Met Maja Krans. Drie drukken. Tevens een Duitse editie.

25. Wijn- en reisatlas van Frankrijk (1987, Het Spectrum)
Met een voorwoord van Hugh Johnson. Vijf drukken in Nederland en Duitsland, vier in Engeland, twee in de Verenigde Staten en Frankrijk, een in Denemarken en Zweden. Dit is mijn meest verkochte wijnboek geweest.

24. Receptenkalender 1998 (1987, Interstat)
Recepten van mijn vrouw Julie, wijnadviezen van mij.

23. Wijnagenda 1988 (1987, Interstat)

Wijnwenskaarten (1987, Interstat)
Zes verschillende.

22. Wijnwijzer Bourgogne (1986, Het Spectrum)
Met collega Gert Crum.

21. De meest gestelde vragen over wijn (1986, Trendboek)

20. Flaters aan tafel  (1986, Mondria)
Waarin allerlei mensen culinaire blunders van zichzelf en anderen beschrijven, terwijl ook Boudewijn Büch een leuke bijdrage leverde. Bert Witte illustreerde met hilarische wijncartoons.

19. De goede wijnen van Rioja (1985, Het Spectrum)
Twee drukken en edities in Spanje, Engeland en Duitsland.

18. Over wijn gesproken (1985, Trendboek)

17. Wijnwijzer Bordeaux (1984, Het Spectrum)
Vijf drukken in Nederland (waaronder een als Wijngids Bordeaux) en een Franse editie.

16. De goede wijnen van de Rhône en het Franse zuiden (1983, Het Spectrum)
Drie drukken en zowel een Duitse als een Franse editie.

15. Wijngids Nederland (1982, Van Dishoeck)
Twee drukken.

14. De goede wijnen van Loire, Elzas, Champagne (1981, Het Spectrum)
Drie drukken. Edities in Engeland, Duitsland, Verenigde Staten en Denemarken (alleen Elzas-deel).

13. De goede wijnen van Bordeaux (1980, Het Spectrum)
Drie drukken. Tevens uitgebracht in Engeland, Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk.

12. Gastronomisch Bommelboek (1980, Bezige Bij)
Als groot Toonder-fan vond ik het een voorrecht om hierin Joostachtige wijnadviezen te geven. Later in een herziene versie uitgebracht als De keuken van slot Bommelstein. Diverse drukken.

11. Wijn & reisboek Frankrijk (1979, Van Dishoeck)
Twee drukken.

10. Kijk op wijn (1979, Zomer & Keuning)
Drie drukken, waarvan de laatste in hardcover.

9. Wijn & menugids (1978, Van Dishoeck)
Recepten voor alle mogelijke gelegenheidsmenu’s, geschreven door mijn vrouw Julie, met uitvoerige wijnadviezen van mij. Drie drukken.

8. Wijn met een glimlach (1978, Luitingh)

7. De grote wijnen van Bourgogne (1977, Het Spectrum).
Vijf drukken. Tevens edities in Engeland, Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk.

6. De complete wijnliefhebber (1976, Van Dishoeck)
De eerste versie met zijn unieke tekeningen. Totaal herzien opnieuw uitgebracht in 1996.

5. De grote wijnen van Bordeaux (1975, Het Spectrum)
Met zes drukken is dit boek meer dan vijftien jaar in druk geweest. Ook uitgebracht in Engeland, Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk.

4. 500 Betaalbare wijnen (1974, Van Dishoeck)
Twee drukken. Dit idee heb ik dus meer dan anderhalf decennium later weer opgepakt voor mijn jaarlijkse Wijnalmanak. De huidige vorm is wel totaal anders dan die van toen. De wijnselectie trouwens ook.

3. Avontuurlijke wijnen (1974, Meijer Pers)
Twee drukken, waarvan een als De wijn ontdekt (bij Van Dishoeck).

Een gast bestelt wijn (1974, Wijn Verlinden)

2. Hoe verbluf ik mijn gasten (1974, Bols)
Met Jouke Eekma, die de gedistilleerdsectie voor zijn rekening nam.

1. Kleintje wijn (1973, Van Dishoeck)
Mijn allereerste boek – een bundeling van Parool-artikelen met tekeningen van Opland – en meteen een megasucces: 90.000 exemplaren in negen drukken.

 

scroll naar boven