Personalia

Tot en met 2010 heb ik zo’n 25 wijnreizen begeleid waarvan doorgaans ook het programma door mij werd ingevuld. Met gezelschappen van twintig tot ruim veertig wijnliefhebbers ben ik geweest in Andalusië, Argentinië, Bordeaux, Chili, Oostenrijk, Provence, Toscane en Zuid-Afrika, terwijl ook mooie wijncruises over de Middellandse Zee werden gerealiseerd, met schepen van de Holland America Line. Maar aan alles komt een eind, dus reis ik nu eigenlijk alleen individueel, samen met mijn vrouw Julie. En maak reportages die o.m. op deze website verschijnen, in het maandmagazine.

Voorts is het alleen bij hoge uitzondering dat ik tegenwoordig nog wijnlezingen en proeverijen geef. Vroeger heb ik dat soort presentaties voor alle mogelijke gezelschappen mogen doen. Diverse keren gebeurde dit tijdens speciaal georganiseerde diners, waarbij per gerecht twee verschillende wijnen werden geserveerd. Maar ik heb ook ‘colleges’ gegeven over o.a. wijnen uit Bordeaux, Chili, Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Australië, Uruguay, Zuid-Afrika en de merlotdruif. Tijdens veel van deze presentaties werd onderricht gegeven in het leren proeven van wijn – wat makkelijker is dan velen denken, en eigenlijk erg leuk. Wat ik tegenwoordig wel regelmatig doe, en dat al een paar jaar, is het geven van voordrachten over kunst en lokale kunstenaars (met meestal de documentaire over mijn boek de schilders van Abcoude en het Gein). Alleen al in 2023 gebeurde dat zeven keer. Soms combineer ik het verhaal met een presentatie over wijn en het vijftig jaar fulltime wijnschrijver zijn.

Enkele referenties, in willekeurige volgorde: Probus, Rabobank, KLM, ABN-Amro, Allianz Nederland, Cookinout, Speakers Academy, Allyoucaneat, Duchesne & Boertje, Rotary clubs Railconsult, Balance, Holland Casino, Dineke.nl, Interfoon, Ambassade van Uruguay, Oostenrijkse Wijnmarketing, De Nederlandsche Bank, Ernst & Young, Winexcite, De Bokkedoorns, Résidence, Kempen & Co, Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, Spectrum, Informatiebureau voor Duitse Wijn, 2Become, I.T.B. Amsterdam, Hanze Sociëteit, Triple R Productions, AVRO, Goldman Sachs.

Voor nadere informatie ben ik te bereiken via  info@hubrechtduijker.com.
Je kunt ook gebruik maken van het informatieformulier, onderaan deze pagina.

Tijdens een carrière als reclameadviseur raakte ik geboeid door wijn. Zozeer zelfs dat ik in de loop van de jaren ’60 de opleiding voor het Slijtersvakdiploma ben gaan volgen (overigens met succes). Dat was toen de enige wijncursus in Nederland. In het najaar van 1969 – in 2019 dus een halve eeuw geleden – schreef ik mijn eerste wijnartikelen. Ze verschenen in de door mij bedachte en samengestelde kwartaaluitgave Wijn & Spijs, een publicatie van Wijn Verlinden voor zijn particuliere relaties. Een jaar later kreeg ik een wekelijkse wijnrubriek in Het Parool, op de Roos pagina, en in 1971 begon ik te schrijven voor Het Financieele Dagblad, tegenwoordig FD – waarin ik vervolgens ruim 41 jaar lang wekelijks heb gepubliceerd. Het was zelfs ‘s werelds langst lopende wijnrubriek (die ondanks zijn permanent hoge lezerswaardering onverwacht en bot, per telefoon en vervolgens per e-mail, door een nieuwe redacteur werd beëindigd). Tal van andere media volgden. In 1973 verscheen mijn eerste boek, Kleintje wijn, en ik had nogal wat andere boekideeën. Maar om die te kunnen realiseren, zou ik me geheel aan de wijn moeten wijden. Op 1 januari 1974 was het zover: ik werd de eerste fulltime wijnschrijver van Nederland. En jaar later kwam De grote wijnen van Bordeaux op de marktniet alleen in Nederland, maar tegelijk in Engeland en Amerika. Later verschenen eveneens Duitse en Franse edities. Dit werk – dat zo’n 20 jaar in druk is gebleven – maakte de weg vrij voor een serie boeken in dezelfde kleurrijke stijl. Ze wonnen ook allerlei prijzen, zelfs in Frankrijk. Tientallen andere boeken zijn inmiddels gevolgd (zie de bibliografie elders op deze site).

Buiten Het Parool en Het Financieele Dagblad heb ik regelmatig, soms decennia lang, of incidenteel in tal van andere publieksmedia en vakbladen mogen publiceren. Waaronder, in willekeurige volgorde, GPD (grote groep regionale dagbladen), De Telegraaf (wijnbijlagen), PersWijn, Misset Horeca, Cocktail, Signature, Eten & Drinken, Alliance Magazine, Menu, Tip Culinair, Viva, Résidence, Avenue, Gastrovin, Ad Fundum, Leven in Frankrijk, Ideaal Wonen, Hotelrevue, Allerhande, Plaisir des Vins, Gilbert & Gaillard, WineLife, Djoser Magazine.

Het was lang geheim, maar is op een gegeven moment uitgelekt: tegelijk met de wijn heb ik eerst in Het Parool en later voor de GPD nieuwe gezelschapsspellen besproken, onder een pseudoniem. Van 1980 tot 2000 ben ik ‘s lands eerste en enige spellenrecensent geweest, en heb daartoe een testpanel opgericht dat alle nieuwe titels consequent speelde. In het verlengde van deze activiteit is niet alleen een handvol boeken verschenen, waaronder twee gidsen voor de de eerste generatie videospellen, maar werd voor de Tros ook een reeks tv-programma’s over spellen geproduceerd, titel Hoge ogen. Een andere wereld waarin ik jarenlang met plezier heb vertoefd, was die van het goochelen. Na ballotage werd ik als lid geaccepteerd van twee goochelclubs, en ik heb voor de Nederlandse Magische Unie (verbond van goochelclubs) het tijdschrift Informagie bedacht en een jaar of zes geheel geredigeerd (inclusief met maken van foto’s).

Met wijn ben ik jarenlang actief geweest op televisie. Eerst als samensteller en scenarist van een reeks AVRO-programma’s waarvoor op locatie werd gefilmd in o.a. heel Frankrijk, heel Spanje, Oostenrijk, Bulgarije, Roemenië, Hongarije, Zuid-Afrika, Chili, Australië en Nieuw-Zeeland. Daarna heb ik zes jaar wekelijks over wijn mogen praten in Koken met sterren, waarin eerst Jon Sistermans en later Cas Spijkers met en voor min of meer bekende gasten kookten.

Voorts mocht ik aan de wieg staan voor de opleiding van vinoloog (een door mij bedachte titel die nu ook in de Van Dale staat). Ik schreef daarvoor de allereerste cursus, in 1974, en heb ook het allereerste examen met goed gevolg afgelegd. Vandaag de dag schrijf ik nog altijd véél, vooral voor deze website, en verricht wat advieswerk, zoals voor KLM. Wat ik vanaf 1969 consequent ben blijven doen, is ter plekke de informatie vergaren – want dat is enige manier. Ik reis dus nog altijd frequent naar wijnlanden en wijnstreken, meestal zes tot tien keer per jaar.

Tenslotte ben ik sinds 2017 actief in de wereld van de kunst, niet alleen als vrijetijdsschilder en -tekenaar, maar tijdelijk ook als o.a. columnist in het magazine Atelier en als stichter, beheerder en meer van de website Kunst & Kleurwerk (www.kunstenkleurwerk.nl) waarop hobbyschilders uit het hele land gratis kunnen exposeren. Al mijn eigen werken worden permanent geëxposeerd op www.vinpressionist.com.

Enkele distincties die ik heb mogen ontvangen zijn de volgende:

           .  Diamond Award 2024. Deze onderscheiding wordt op de wijnvakbeurs Wine Professional jaarlijks toegekend aan personen of instanties/bedrijven die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt met betrekking tot de Nederlandse gastronomie.
. Wine Communicator of the Year, de hoogste, Oscarachtige internationale prijs die een wijnschrijver kan ontvangen (uitgereikt in eerst Verona en vervolgens Londen door een internationale jury).
. Officier de l’Ordre du Mérite Agricole (Frankrijk).

 • Literaire prijs Académie du Vin de Bordeaux.
 • Beste wijnboek van het jaar voor de Franse edities van De grote wijnen van Bordeaux en De grote wijnen van Bourgogne, uitgegeven door l’Ordre Mondial des Gourmets-Dégustateurs (Frankrijk).
 • Ereburger van Margaux.
 • Oficial de la Orden del Mérito Civil (Spanje).
 • Julia Child Award voor beste wijnboek van het jaar, toegekend aan de Amerikaanse editie van Wijn- en reisatlas Spanje (Verenigde Staten).
 • Glenfiddich Award voor beste wijnboek van het jaar, toegekend aan de Engelse editie van De goede wijnen van Rioja (Engeland).
 • Diverse gouden en zilveren medailles voor in Duitsland verschenen boeken en atlassen, toegekend door de Gastronomische Akademie Deutschlands.
 • Werumeus Buning prijs van de Alliance Gastronomique.  .
 • Wina Born prijs voor culinaire journalistiek.
 • Ridder in de Orde van Oranje Nassau (sinds eind april 2008).
 • Beste wijnpublicist en meest invloedrijke wijnpersoonlijkheid van Nederland (Meininger’s Wine Business International).
 • Marketing- en oeuvreprijs van het Productschap Wijn.
 • Wijnrank van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, een oeuvreprijs voor ‘het positioneren van wijn als cultuurgoed in onze samenleving’.
 • Erelid Verenigde Vinologen Nederland.
 • Caballero del Vino (Spanje).
 • Croatian Wine Ambassador 2019.


Informatieformulier

    

  Volg mij ook op Linkedin, Facebook e/o Twitter!
  Linkedin Volg mij op FacebookVolg mij op Twitter

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  scroll naar boven