Het archief spreekt

Via deze rubriek spreekt mijn archief, via maandelijks toegevoegde, glimlachende terugblikken op proeverijen, maaltijden, ontmoetingen en evenementen die ik de afgelopen decennia heb meegemaakt. Bovendien werden 75 van deze terugblikken gebundeld in mijn 118e boek, GEJAAGD DOOR DE WIJN. Deze rijk geïllustreerde paperback is verschenen bij Aerial Media. Meer info? Klik dan even op onderstaande banner.

BRIEF UIT BORDEAUX II (18)

Voor mijn boek De Grote Wijnen van Bordeaux logeerde ik wekenlang in Bordeaux. Het langst in de Médoc, op Château Rausan-Ségla. Van waaruit ik regelmatig brieven stuurde aan mijn vrouw – die er onlangs een paar toevallig terug vond. In het tweede epistel stond o.m. het volgende.

Maandagavond 13 januari 1975

Vanochtend arriveerde ik met de Deux Chevaux om negen uur het eerste château, Palmer, gelukkig heel dichtbij. Morgen heb ik een diner daar. Voorts naar Pichon-Longueville Baron, wat ook erg goed ging. Vervolgens naar Latour, wat een complete afgang betekende. Er was niemand om me te ontvangen, en uiteindelijk ging ik met de jongste bediende de kelders door. Gelukkig maar dat ik veel materiaal over Latour heb. Het kostte overigens de grootste moeite om etiketten te krijgen zonder het woordje ‘specimen’ erop gedrukt. Na een matige lunch (18 franc, een tientje) vond om twee uur wel weer een prima bezoek plaats, op Grand-Puy-Lacoste. Ik heb ook aardige foto’s kunnen nemen van o.a. de eigenaar. Vervolgens naar Lynch-Bages, waar wéér niemand wist van mijn bezoek. Na aandringen heb ik een redelijke rondleiding gekregen van de keldermeester. Naast wijnen uit vat (1972 en 1973) liet hij ook een ouder jaar proeven (1962).

Tenslotte naar Léoville-Barton en Langoa-Barton die beide behoren aan de Brit Ronald Barton. Met hem heb ik lang zitten praten – of hij eigenlijk met mij – onder het genot van een half flesje Champagne Roederer 1955 (voor mijn smaak iets te oud). De ontmoeting duurde tot kwart voor acht. Aardig was dat ik wederom flessen meekreeg, drie stuks uit de jaren vijftig. Straks kunnen we thuis heel wat afproeven, misschien een keer met John en Anja. Ik verheug me er nu al op. Na achten was ik terug op Rausan-Ségla, waar ik net begonnen ben aan mijn bijna gebruikelijke avondmaal: een half stokbrood met tomaat en imitatie oude Edammer, en een half flesje wijn. Vanavond ga ik een keer niet schrijven aan het boek, maar wat lezen. Na wel eerst de bezoeken van morgen te hebben voorbereid; al om half negen  word ik in Pauillac verwacht. De twee zusterchâteaux van Mouton-Rothschild zou ik  eerst om twee uur bezoeken, maar vanwege een begrafenis wordt alles doorgeschoven naar woensdag. Dat wordt dan een drukke, lange dag. Dit is het programma.

9.00  Ch Duhart-Milon; 10.15 Ch Lafite-Rothschild; 12.00 lunch op ‘mijn’ Ch Rausan-Ségla (aangeboden door Eschenauer, de eigenaar); 14.00 bezoek kelders Ch. Lafite-Rothschild; 15.00 Ch Cantenac-Brown; 16.15 Ch. Lafon-Rochet; 17.15 Ch Mouton Baron Philippe en Ch. Clerc-Milon met proeverij van drie châteaux daarna; 20.00 diner op Ch. Palmer.

Mijn verblijfsadres in de Graves is nu ook bekend, Château Bouscaut, voor vijf dagen. Daarna verhuis ik naar St. Emilion, logeerplek nog onbekend.

 

BRIEF UIT BORDEAUX I (17)

Tussen haar papieren vond mijn vrouw twee brieven die ik begin 1975 naar  haar schreef, vanuit Bordeaux. Waar ik een wekenlange wintertoer maakte langs o.a. alle grands crus classé van de Médoc, voor mijn eerste grote boek. Hier zijn enkele passages uit het eerste schrijven.

Vrijdagavond 3 januari 1975

Na een drukke dag kwam ik gisteren pas om een uur zeven op Rausan-Ségla aan, waar ik van een nogal bitse dame te horen kreeg dat ik daar voortaan alleen kon ontbijten. Mijn kamer is boven, helemaal rechts als je voor het château staat (zie de foto, HD). Het is een eenvoudige slaapkamer, een soort zolderkamer, met een doorgelegen bed, een spiegel en een stoel. Ernaast is een eenvoudige badkamer met ligbad. De benedenverdieping van het château werd helemaal gerenoveerd met een grote salon en een kleinere eetkamer. In die salon zit ik te werken op mijn elektrische schrijfmachine. Ik ben de enige in het hele gebouw. De dame zit in een ander pand, en is er bovendien niet altijd, en de keldermeester met zijn vrouw zitten ook ergens anders. ’s Ochtends komt er een werkster die koffie zet.

Er is hier absoluut niets te eten, en ook de eethuizen in de omgeving zijn ‘s avonds dicht. Gisteren, laat aangekomen vanuit Nederland, heb ik alleen een paar droge toastjes kunnen eten van mijn ontbijt, dat al klaar stond. De dame had zelfs geen stukje kaas gebracht – laat staan iets van wijn. Ik had me wonen op een wijnchâteau even anders voorgesteld. Voor vanavond heb ik maar wat stokbrood, kaas en een fles wijn gekocht. Die ik uit een beker moet drinken, want er is geen wijnglas te bekennen. Wel heb ik vanmiddag in mijn eentje uitgebreid geluncht voor de somma van twee tientjes. Dat was in Pauillac: een dozijn kleine oesters, een entrecôte, salade van lof, een stukje Brie, een appel en een halfje wijn.
In overleg met Herman Mostermans en coördinator Bruno Prats werd mijn bezoekprogramma in allerijl aangepast. Want er waren vergissingen gemaakt. Aanvankelijk zou ik maandag beginnen, maar het bleek nodig te zijn om al vandaag en morgen te starten. Zo heb ik vanochtend om half tien La Tour Carnet bezocht en om elf uur Chasse-Spleen (dat niet in dit boek komt maar toch erg interessant is). Vanmiddag heb ik Cos d’Estournel kunnen bezoeken. Voor morgen staat een afspraak met de keldermeester van Rausan-Ségla, hier dus, en om half twaalf een op Ducru-Beaucaillou. Daar lunch ik ook, mede omdat de eigenaar nog een andere grand cru bezit die we daarna samen zullen bezoeken. Waarschijnlijk ga ik zondagmiddag naar Bernard Ginestet die het voorwoord schreef en op Ch. Margaux woont.
Ik hoop dat alles goed is met jullie, en dat het niet te koud is. ’s Nachts vriest het hier, maar vandaag heeft de zon volop geschenen.

KOKEN MET STERREN (16)

Na de laatste opname van Koken met sterren, eind jaren negentig, werd deze foto gemaakt van het complete team. Vooraan op een stoel zit regisseur Mireille Kooistra (met bril), met schuin daarachter de breed lachende, briljante presentatrice Simone Kleinsma. Die het stokje, eigenlijk de pollepel, had overgenomen van Mireille Bekooij. In het midden achterin staat Cas Spijkers die door zijn collega’s was uitgeroepen tot ‘kok van de eeuw’.

In dit pionierende kookprogramma, dat een uur duurde en op zondagmiddag laat werd uitgezonden, bereidde Cas een compleet menu, samen met een min of meer bekende Nederlander. Dit gebeurde ‘live on tape’ – vier keer per dag. In een studio te Bussum, altijd op zondag, eens in de maand. Cas, de hartelijke, gedreven perfectionist, nam vanuit Oisterwijk (waar hij zijn restaurant De Swaen had, ooit ** Michelin) altijd dubbele hoeveelheden ingrediënten mee, voor het geval er iets fout zou gaan. Al die jaren heeft hij deze reserves nooit hoeven aanspreken: wat hij kookte smaakte perfect en gewoon verrukkelijk.

Mijn rolletje (je ziet me rechts van Cas op de foto) bestond uit een gesprekje met de presentatrice over een passende wijn bij het hoofdgerecht. Wellicht hebben die praatjes geholpen om, voor de honderdduizenden die het programma wekelijks bekeken, het combineren van wijn en spijs tot iets gebruikelijks te maken. De reacties waren in elk geval buitengewoon positief. En wanneer de wijn geschonken werd, had Cas het vaak over ‘een flesje vrolijkheid’.

Ondanks de uitstekende kijkcijfers en alle planning voor weer een nieuw seizoen, haalde RTL4 het programma onverwacht van de buis. Want Unilever wilde dat tijdslot (plus het uur daarna) kopen om de eigen producten te promoten. Aan kijkersplezier werd niet gedacht, het grote geld gaf de doorslag. Maar de vele leuke, talrijke smakelijke herinneringen, die zijn gebleven.

 

 

VLAAMSE WIJNPIONIER (15)

Ongeveer dertig jaar geleden, het was een zonnige winterdag en er lag sneeuw, ging ik op audiëntie bij de pionier van wijnbouw in de Lage Landen, de Vlaming Jean Bellefroid. Ik logeerde in de Scholteshof te Stevoort, waar Roger Souvereyns de (Michelin)sterren van de hemel kookte en een geweldige wijnkaart voerde.

Soms bijna slippend bereikte ik het fraaie, historische dorp Borgloon, waar meneer Bellefroid en diens vrouw Madeleine een warm welkom gaven. Te proeven, of beter gezegd te drinken, wijnen stonden al op tafel, met schalen hartige hapjes (zie de foto die ik toen nam). De druk pratende gastheer, die manchetknopen droeg met daarop het woord ‘verzekeringen’, vertelde hoe het allemaal was begonnen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de bezetter hem te werk gesteld op een wijngoed langs de Moezel, waar Jean alle mogelijke technieken had geleerd – en zo begeesterd raakte dat hij besloot om in 1963 een eigen wijngaardje aan te leggen naast zijn woning in Borgloon.

Waar overigens al eerder wijnbouw was beoefend; op 92 hectare maar liefst. Er bestond toen ook een gilde van ‘wijnluyden’. En een snel rijpende pinotvariant met als bijnaam ‘vroege loonse’. De plek waar Jean plantte, koos hij ‘na in de grond te hebben gevroed’. Op een bepaalde plek ontdekte hij een laag geërodeerde mosselkalk van 75 tot 125 centimeter dikte – en uitstekend voor wijnbouw geschikt (‘Ge krijgt daar bloemige wijnen mee’), mede vanwege de goede drainage. ‘Die nodig is, want hier valt 800 millimeter regen per jaar, en dat is te veel.’

Frits Bosch, een Maastrichtenaar, hoorde over het project, ging buurten bij Jan Bellefroid en vroeg om advies. Waarna hij zelf in tien dagen tijd en met vijf mensen een druivenakker plantte, op de Sint Pietersberg. Het was, in 1967, eerste Nederlandse wijngaard na de Napoleontische tijd. Frits zag het als een hobby en doopte zijn domeintje Slavante. Enkele jaren later kwam, nu dankzij Frits Bosch, ook fruitteler Hugo Hulst in contact met Bellefroid. Anno 1970 resulteerde dit in de creatie van een echt commerciële wijnbezitting, de Apostelhoeve, eveneens bij Maastricht, hoog boven de Jekervallei. Bij ons afscheid, na anderhalf uur, zei een breed lachende Jean Bellefroid ‘Ik ben twee keer getrouwd, met die vrouw daar en met de wijn’. Gelukkig maar.

Entrecôte als ontbijt (14)

Een vrieskoude zondagochtend in Gaillan, noordelijk in de Médoc, op 22 januari. Door de hoofdstraat schrijdt een in purperrode pijen getooid gezelschap van wijnbouwers, leden van de regionale wijnbroederschap. Ze dragen een standbeeldje van de wijnheilige Saint-Vincent, worden gevolgd door een grote groep winters geklede mensen en zijn op weg naar de kerk, voor een dankmis gewijd aan het excellente oogst van enkele maanden terug, die van 1982. Terwijl ik met koude vingers snel wat foto’s schiet, bedenk in stilte dat drankmis een wellicht passender term zou zijn. Niet alleen vanwege het thema, maar mede vanwege de gulle hoeveelheden wijn die reeds werden geschonken en ongetwijfeld zullen verschijnen.

Om negen uur is mijn dag begonnen op Chateau Pey-Martin, in het nabije Ordonnac. Met de familie van de eigenaar mee – iedereen op z’n zondags gekleed – zijn er 22 mensen. Eerst worden de kraakheldere kelders bekeken en daarna komt het ontbijt. Uit diverse kleinere tafels heeft men één grote weten te maken en van buren werden stoelen geleend. Het haardvuur brandt. Bloemen en takken met bessen staan op tafel. Even voor half tien vloeit de nog piepjonge, eigen wijn uit 1982 in de glazen. Wat gebracht wordt is niet toast met jam, fruit of yoghurt, maar zijn grote schalen met malse, boven druiventwijgen geroosterde entrecôtes. Plus vers stokbrood en de wijn van het voorafgaande jaar. Die op zijn beurt gevolgd wordt door de 1976, bij de kaas.

Na een haastige slok koffie maant de voorzitter van de lokale coöperatie – die het feest heeft georganiseerd – het gezelschap om op te stappen. Hij zegt: ‘Dit is de langste dag!’. Waarop een Franse tafelgenoot roept: ‘Maar nog te kort!’ De séance in de kerk vormt een rustpunt met hooguit een slokje miswijn. Daarna gaan alle remmen los tijdens een maaltijd in de immense opslaghal van Uni-Médoc, de cave coopérative; zo’n twaalfhonderd mensen nemen deel. Het duurt even voordat iedereen zijn stoel gevonden heeft en alle openingsspeeches voorbij zijn, maar eindelijk is het zover: om tien voor drie brengt een klein leger serveersters de soep, en schenken keldermeesters van diverse châteaus de eerste wijn. Een koortje van in roze overhemden geklede mannen begint wijnliederen aan te heffen.

Naarmate het feestmaal vordert, groeit het aantal flessen op de grote, ronde tafels. Want veel wijnbouwers hebben min of meer stiekem een doos meegebracht met flessen van hun château. Het ploppen van de kurken wordt steevast met hilariteit begroet. Tegen kwart over vier tel ik op onze tafel, waaraan tien mensen zitten, tien gewone flessen plus een magnum. Rond vijf uur, bij alweer entrecôte, is het flessenbestand gestegen tot achttien; de meeste bouteilles zijn meer dan half leeg. Niet veel later beginnen de eerste tafels met het koortje mee te zingen.

En als om kwart voor zes Viva España wordt ingezet, voert een oudere dame op het podium danspasjes uit, met op haar hoofd een fles Chateau Liversan. Hij blijft heel. Tegen achtten, na gezwaai met witte servetten, is de lunch voorbij, en gaan we op weg naar Chateau La Tour Carnet in Saint-Laurent – voor het diner. Onderweg beschrijft een wijnboer de remedie die men vroeger in de Médoc gebruikte tegen verkoudheid en griep. ‘Men neme een glas warme wijn en roostert stukken stokbrood die royaal met knoflook zijn besmeerd. Daarna doop je het brood in de wijn, eet het en gaat naar bed.’ Een van de wijnboeren roept ‘Geen wonder dat de bedden vroeger met het voeteneinde tegen elkaar stonden.’

Wijn voor La Rive (13)

Begin jaren ’90 werd ik gebeld door Thomas Schmidt, manager bij het toen volop in verbouwing zijnde Amstel Inter-Continental Hotel. Hij vroeg of ik de wijnkaart voor restaurant La Rive wilde samenstellen.Nou, graag natuurlijk – maar wel op bepaalde voorwaarden.

. Ik voorzag een zeer gastvriendelijke kaart waarvan elke wijn niet gekozen was vanwege zijn naam of reputatie, maar als begeleider van gerechten die de nieuwe chef-kok, Robert Kranenborg, zou creëren.
. Het aantal wijnen mocht niet meer worden vijftig.
. Geen enkele fles, dus ook de Champagne niet, zou meer gaan kosten dan honderd gulden.
. De selectie moest proevend worden gemaakt met én de zwarte brigade én de nieuwe chef.
. Alle wijnen zouden op de nieuwe kaart worden beschreven.
. Flink wat soorten dienden ook per glas bestelbaar te zijn.
. Naast de reguliere kaart moest een tweede komen met ‘kelderschatten’ voor gasten die grote wijnen wilden drinken.

Aldus geschiedde. Na een selectie gemaakt te hebben van de typen wijn – Robert had over zijn stijl van koken verteld – werden bij een beperkt aantal hoogwaardige importeurs (Okhuysen, Résidence e.d.) proefflessen aangevraagd en vond een reeks proefsessies plaats. Uiteraard proefden de sommeliers mee, te weten Ted Bunnik (een van allerbeste én aardigste die ons land kent) en diens toenmalige, enthousiaste assistent Edwin Raben.

Af en toe ontstonden heftige discussies. In mijn plan was ruimte voor hooguit twee soorten Beaujolais, een gewone (of Villages) en een enkele cru. Een van oudere obers ontplofte bijna en riep dat het Amstel dit niet kon máken. Voorheen werden alle crus gevoerd, en nu dus maar één? De man vond dat volstrekt onacceptabel en zei bovendien dat het restaurant met zo’n kleine wijnkaart nóóit een Michelin-ster zou krijgen. Ik heb echter voet bij stuk gehouden. En kon bovendien melden dat de toenmalige Michelin inspecteur, de heer Buis, mij in een interview voor Misset Horeca verteld had dat dat Michelin helemaal níet in de omvang en inhoud van wijnkaarten was geïnteresseerd.

Voorts koos ik uit de oude, onmogelijk grote kaart, de beste wijnen voor de nieuwe speciale kennerskaart. Van vele, véle kelderdochters werd afscheid genomen, o.a. door ze te laten veilen. In september 1992 werd de staatsiefoto gemaakt, toen La Rive open ging. De compacte, informatieve wijnkaart kreeg een uitstekende ontvangst, de sommeliers werkten er graag mee – en een jaar later arriveerde de eerste Michelin-ster.

Singe eins… (12)

Singe eins, trinke eins, tralalalalálala’ is de volledige, oneindig herhaalbare tekst waarmee de Elzasser wijnbroederschap La Confrérie Saint-Etienne zijn bijeenkomsten zingend opvrolijkt. Voor het eerst hoorde ik dit wijnliedje in juni 1975, tijdens een chapitre en gezeten op een wit klapstoeltje in een schemerige, grote zaal. De ongeveer vijfhonderd genodigden kregen vanaf vier uur ’s middags kenmerkende streekwijnen te proeven – Sylvaner, Riesling, Muscat, Tokay, Gewurztraminer – waarvan het commentaar steevast met een steeds luidruchtiger Singe eins werd afgesloten. De openbare proeverij had als vervolg een examentje voor aspirant-leden van de broederschap. Zij moesten bepaalde wijntypen blind herkennen, daarbij glimlachend gesouffleerd door de aanwezige wijnbouwers.

Na enkele officiële handelingen en talrijke geruisloos gevulde glaasjes Muscat begon, tot ieders vreugde, de maaltijd. Waarvan de eerste gang bestond uit foie gras, bereid door de gevierde chef-kok Pierre Gaertner van Aux Armes de France. De pâté smaakte prachtig, een groepje Amerikanen naast ons smeerde er echter… mosterd op. De wijnboer tegenover mij durfde niet te kijken en kreeg zelfs tranen in zijn ogen. ‘Moutarde sur le foie gras!’ werd overal gefluisterd, ‘een schandaal’,  maar de barbaren aten onverstoord door. Een van mijn tafelgenoten was Bernard Heydt-Trimbach, technisch directeur van Maison Trimbach, een van de meest gerespecteerde wijnhuizen ter plekke. Snel sprekend en heel gedetailleerd schetste Bernard (foto) de toen weinig rooskleurige situatie van Alsace als wijngebied. De export bijvoorbeeld vertoonde een dalende trend. Hoe die te doorbreken? ‘L’avenir de l’Alsace c’est la qualité.

Een jaar eerder had ik het in Ribeauvillé gevestigde Trimbach bezocht, voor een proeverij met Bernard van wijnen uit vat en fles. De riante Riesling Cuvée Frédéric Emile 1971 en de nog geurigere, ook letterlijk indrukwekkende Gewurztraminer Cuvée des Seigneurs de Ribeaupierre 1971 stalen de show. Mijn gastheer gaf ook allerlei tips. ‘Doe een beetje Muscat in een meloen om deze nog beter te laten smaken.’ En ‘Wijnmakers bevelen bij foie gras een Tokay Pinot Gris aan, maar fabrikanten van foie gras prefereren juist de minder uitgesproken Riesling opdat hun product beter tot zijn recht komt’.

Die avond werden het gesprek en het proeven voortgezet in Moulin du Kaegy, een luxe boerderijrestaurant ergens achter Mulhouse. Bernard zelf reed ons ernaar toe. Behalve mijn vrouw had hij ook onze reisgenoten Anja en John uitgenodigd, twee wijnminnende schoolvrienden. Het diner was de lange, lange rit waard. Na de meesterlijke Trimbach Muscat 1959 verscheen een net zo meesterlijke foie gras – waarvan wij, tot ons aller blijde verrassing, desgewenst een twee portie konden krijgen. Begeleider was de goudkleurige, geweldige Trimbach Tokay 1967. Een andere kelderschat kwam bij de Munster en na het konijn in mosterdsaus, de Trimbach Gewurztraminer 1959. Een wijn die nog zo verbazend vitaal smaakte dat Bernard zei ‘Het lijkt wel of hij begonnen is aan een tweede jeugd’. Bij de koffie trakteerde de zeer wijnkundige patron-cuisinier Bernard Begat ons op een zo speciale Armagnac dat op de fles een sticker was geplakt met de tekst ‘Ne pas servir sans ordres de la Direction’. Geen wonder, het oogstjaar bleek 1904 te zijn. Het scheelde een haartje of op de terugweg hadden wij gezamenlijk het Singe eins ingezet.

 

 

Hoogmis voor Mouton (11)

Het was een soort hoogmis voor wijn, waarbij devoot geluisterd werd naar een reeks jaargangen van Château Mouton-Rothschild. Ik meen dat het evenement plaatsvond in een Voorburgse villa, het jaar was 1989. De leiding berustte bij André (‘Dré’) en Rob Kerstens van het destijds te Tilburg gevestigde bedrijf André Kerstens. Dat overigens een jaar later zou worden overgenomen door Pernod-Ricard.


Behalve prins Bernhard en de Franse ambassadeur (links vooraan) was barones Philippine de Rothschild present (tweede van links). Een jaar eerder had zij het château geërfd van haar vader, baron Philippe. Ik heb het voorrecht gehad om deze beroemde, inventieve, spraakmakende wijnmaker niet alleen te ontmoeten op zijn château in Pauillac, maar ook in zijn Parijse appartement. Dit op verzoek van Louki Boin, hoofdredacteur van Avenue, voor een interview.

Het cassettebandje moet ik nog ergens hebben liggen. Ons gesprek vond ‘s ochtends plaats, nadat de baron zijn dagelijkse baantjes had getrokken in een openbaar zwembad. Philippe vertelde openhartig over o.a. de kunstwerken die hij liet ontwerpen voor de etiketten van Mouton, hoe die werden gehonoreerd (altijd met kisten wijn) en dat er in stilte ook heel wat doeken waren afgekeurd.

Tussen de dertig aanwezigen is een dromerige (of mediterende?) Joop Braakhekke te zien, en op de voorlaatste rij nog net Jaap Klosse. Voor het Stan Huygens Journaal van De Telegraaf maakte Thomas Lepeltak o.a. de volgende frivole notitie. ‘Tijdens een proeverij van Château Mouton-Rothschild, waarbij ook prins Bernhard aanwezig was, opperde de Franse ambassadeur een vraag. Was het nu beter om eerst de liefde te bedrijven en dan aan tafel te gaan, of omgekeerd? De Franse barones Philippine de Rothschild had haar antwoord onmiddellijk klaar: ”Tussen de gangen door natuurlijk”. Waarop de Nederlandse barones Schimmelpenninck van den Oye zo schrok dat ze haar glas omstootte. De kostbare inhoud kieperde in de schoot van de schaterende prins.’

FREDDY GECITEERD (10)

‘Met Heineken’ klonk het bijna vier decennia terug door de telefoon. Het was, wie anders, ‘s lands grootste bierbrouwer die graag eens wilde praten over de Nederlandse wijnmarkt, tijdens een lunch in Excelsior, het restaurant van zijn Hotel de l’Europe. ‘Het gebruikelijke, meneer Heineken?’ vroeg de gérant. Dat bleek zeetong met kerriesaus te zijn, en als wijn Pouilly-Fumé.

Alfred H. Heineken (‘Freddy’ heb ik hem nooit genoemd) wilde weten of er voor zijn bedrijf kansen lagen op de wijnmarkt, en zo ja welke. Het lukte maar niet om zijn bier verkopende vertegenwoordigers óók wijn te laten verkopen. De holding van Heineken was toen al wel eigenaar van Reuchlin, maar die Rotterdamse firma – voortvarend geleid door de zeer in Italië geïnteresseerde Jan Zellenrath – leverde slechts aan een beperkt aantal zaken. Een paar jaar na ons gesprek begon de brouwerij met de Alliance Vinicole, een professioneel opgezet postorderbedrijf dat landelijk mailde en adverteerde. Succes bleef echter uit, en na een paar jaar, in 1979, werd het overgedaan.

De eerste keer dat ik Heineken ontmoette, was in 1971 op zijn kantoor te Amsterdam. Dit voor een interview over zijn favoriete wijn-spijscombinatie, te publiceren in Wijn & Spijs, het kwartaaltijdschriftje van Wijn Verlinden waarmee ik twee jaar eerder was begonnen. En waarin ik mijn allereerst woorden over wijn schreef. Alert, snel en openhartig gebruikte Heineken het gesprek om flink wat kritiek te spuien op de vaderlandse horeca – best gedurfd gezien zijn klantenkring. Dit zijn enkele citaten van zijn vegen uit de pan, 46 jaar geleden.

‘Waarom liggen er soms vloerkleden op tafel? De een niest erover, de ander morst erop.’
‘Plateservice is een verkeerde instelling, want de gerechten werken zo sterk op elkaar in dat alles hetzelfde smaakt.’
‘Koffiemelk vind ik een horreur. Die gele pap smaakt naar de pasteuriseermachine en heeft misschien eeuwen geleden aan een koe geroken.’
‘De restaurants zijn hier erg duur. Dat komt mede omdat ze te grote menu’s voeren en geen dagmenu’s hebben, waardoor de zaak eenvoudig niet goedkoop kán zijn. Ook zijn de porties meestal veel te groot, en wordt de zaak onnodig versierd. Pas at ik een toastje met Parmaham, erg lekker. Maar wat krijg je erbij? Schijfje augurk, uitje, stukje tomaat, blaadje sla en ga maar door.’
‘Ik zou een algemeen verbod afgekondigd willen zien om nootmuskaat op asperges te strooien.’
‘Eerlijk eten voor een redelijke prijs moet mogelijk zijn, maar je komt het hier maar zelden tegen. Mijn dochter heeft eens gezegd dat ze mij beklaagde omdat ik alles zo goed proefde. Ik heb toen geantwoord dat ik het inderdaad vaak moeilijk had, maar áls het lekker is, geniet ik ook dubbel!’

Als favoriete gerechten noemde Heineken behalve Hollandse garnalen (‘met Franse mayonaise, van veel dooiers’), oeufs bénédictine, Indisch (‘wel vers en niet van de stoomtafel’) en wild ook châteaubriand met béarnaisesaus. ‘Ik heb daar het liefst een jonge, goede Bordeaux bij die vooral niet te warm mag worden geserveerd. Het liefst heb ik de fles zó uit de kelder. Als-ie te warm is, gaat-ie direct terug. En rode Bourgogne dito!’

Hoe spitsvondig Heineken kon reageren, bleek weer eens jaren later. Een van zijn directeuren had de biermagnaat en anderen uitgenodigd om een nieuw betrokken villa te bekijken. Bij herhaling vertelde de gastheer dat hij maar geen toestemming kreeg om een serre aan te bouwen. Toen na afloop van de rondleiding gevraagd werd wie wat wilde drinken, vroegen de meesten om een glas bier, maar Freddy Heineken riep ‘Geef mij maar een… Sancerre.’

GENIETEN IN JEREZ (9)

Voor Sherry leek begin jaren zeventig the sky the limit.  Per hoofd van de bevolking werd ons land zelfs de grootste Sherry-consument ter wereld. Anno 1971 importeerde Nederland 28,2 miljoen liter, een jaar later 44,9 miljoen liter – waarvan bijna 90 procent in bulk. Wat reden was voor importeur Jacobus Boelen, toen nog een familiebedrijf, om speciaal voor het merk Bobadilla een bottelfabriek te bouwen (bij het hoofdstedelijke hoofdkantoor, naast het nieuwe gebouw van De Telegraaf). Pieter Boelen vertelde dat merk-Sherry’s een groeiend marktaandeel van 25 procent hadden, dat Bobadilla op de tweede plaats stond en dat de distributie de komende anderhalf jaar sterk zou worden uitgebreid,  ‘kortom onze kansen liggen goed’. Ook bij Bobadilla was men optimistisch: het bedrijf had onlangs een nieuwe bodega geopend.

Om Bobadilla meer bekendheid te geven werd in april 1973 een reisje naar Jerez georganiseerd, en als parttime wijnschrijver mocht ik van de partij zijn. De Andalusische gastvrijheid was overweldigend. Zo werden we op het vliegveld van Sevilla ontvangen met tapas, een toen buiten Spanje nog onbekend fenomeen, en glaasjes Fino Victoria, het beste product van Bobadilla. Na een toertje door het schitterende Sevilla arriveerden we in Hotel Jerez, waar opnieuw genoten werd van hartige hapjes, waaronder inktvis, gedroogde ham, olijven, dadels met spek en natuurlijk Sherry, zowel Fino als droge Oloroso, het oertype. Op ieders kamer stond bovendien een fles Fino Victoria met een bijpassende copita.

Een dag later leerde ik in de nieuwe bodega van alles over de unieke manier waarop Sherry wordt gemaakt. Dus over flor, het solerasysteem en wat de diverse soorten Sherry onderscheidt. Drie leden van de familie Vergara y Rodriguez de Bobadilla wandelden mee en vertelden vol trots dat ze alleen druiven verwerkten van eigen wijngaarden en zelf volledig eigenaren waren van hun bedrijf. ‘Bobadilla is de Spaanste Sherry!’ voegde Eric Boelen toe.

Er was ook tijd om Jerez de Frontera te bekijken, vooral vanaf terrassen op prachtige pleintjes, met elkaar verbonden door bochtige, smalle straten waar kleine Seats soms het hoge snelheid doorheen ronkten. Overal werd je aan Sherry herinnerd, via affiches, uithangborden, reclamemateriaal, wegwijzers naar bodega’s en zeker de overal geserveerde copitas met deze wijn. Om met zo’n fluitvormig glaasje in de hand de mensheid voorbij zien trekken, van trots lopende Spaanse schonen tot bijkans blinde lotverkopers, was bepaald ontspannend.

Idyllisch werd het beeld een dag later, op de voorplaats van het wit gepleisterde pershuis van Viña El Caballo. De zon straalde aan een strak blauwe hemel, er woei een zacht zeebriesje, de omliggende, licht golvende druivenakker was bijna verblindend wit, in de verte lag Jerez – en uiteraard schonken de gastheren hun goed gekoelde Fino Victoria. Nu behalve bij olijven en andere tapas ook bij een authentieke gazpacho. Enkele maanden later werd Jacobus Boelen verkocht aan Rémy Martin (de eerste van diverse overnames) en na het inzinken van de internationale Sherry-markt bestaat Bobadilla allang niet meer. Maar elke keer dat ik thuis een fijne, koele Fino drink ben ik weer even terug in die weidse wijngaard bij Jerez.

 

scroll naar boven