Galerie & Musea

Het leek me een aardig idee om op mijn website ook aandacht schenken aan beeldende kunst en andere aspecten van vormgeving. Vandaar dat ik een virtuele galerie heb gecreëerd. Er wordt werk in geëxposeerd van kunstenaars die ik bewonder. Dit tentoonstellen gebeurt geheel belangeloos, wat betekent dat ik over de vermelde prijzen geen cent commissie ontvang – en dat die bedragen ook netto zijn, de laagst mogelijke dus. Ook in andere opzichten ben ik niet bij de verkoop van kunstwerken betrokken: het is de kunstenaar zelf die alles regelt. Ik stel alleen de ruimte, het portaal ter beschikking. Deze galerie wordt af en toe aangevuld met nieuw werk van steeds een andere professionele kunstenaar. Bovendien beschrijf ik minder bekende musea waarvan de permanente collectie of het gebouw zelf het bekijken waard zijn. Kunst met een kleine k is te zien op een aparte website die ik speciaal daarvoor heb gecreëerd. Klik op de banner hieronder om te kijken naar werken van gedreven hobbyschilders.

CHÂTEAU LA COSTE

Van origine is Château La Coste – gelegen in een stil landschap bij Le Puy Sainte Réparade, op pakweg een half uurtje rijden van Aix-en-Provence – een wijndomein, maar werd deze eeuw ontwikkeld tot een bestemming van wereldklasse. Dit dankzij een luxe hotel, restaurants en een immens openluchtmuseum geheel gewijd aan moderne kunst en progressieve architectuur. Naast druivenstokken, in bossages en bij gebouwen heeft men ruim dertig kunstwerken geplaatst die merendeels opdracht werden gecreëerd. Het gehele circuit bewandelen duurt ongeveer anderhalf uur, waarna je ontspannen kunt genieten van een goed glas wijn op het terras van het eigen wijndorpje.

 

 

 

 

Alexander Calder, Small crinkly, 2003

 

 

 

Louise Bourgeois, Crouching spider, 2003

 

 

 

Sean Scully, Wall of light cubed, 2007

 

 

 

 

Frank Gehry, Muziekpaviljoen, 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tom Shannon, Drop, 2009

MUSÉE GRANET

In Aix-en-Provence, binnen de aristocratische wijk Mazarin, werd anno 1838 het Musée Granet geopend. Dit wordt beschouwd als een van Frankrijks mooiste, dankzij de ongeveer 750 sculpturen en schilderijen die er op ongeveer vierduizend vierkante meter worden geëxposeerd. Een (niet heel grote) zaal is gewijd aan de fameuze plaatsgenoot Paul Cézanne, terwijl daarnaast andere grote Franse en andere kunstenaars vertegenwoordigd zijn, van Rembrandt (laat zelfportret) tot Nicolas de Staël. De te volgen route is soms wat onduidelijk, maar suppoosten helpen je graag in de juiste richting.

 


François-Marius Granet, Montagne Sainte-Victoire vanaf een binnenplaats, 1849


Emile Loubon, Les menons en tête d’un troupeau en Camargue (detail), 1864


Paul Cézanne, Les Baigneuses, 1891

Alberto Giacometti, Portret van Anneth, 1914

 

 

 

 

 

 

 

Nicolas de Staël, Voetballers, 1952

 

GRANET XXe

Op een paar honderd meter van het Musée Granet bevindt zich een dependance die met hetzelfde toegangskaartje kan worden bezocht. In dit geval bestaat het museum uit een grote gerestaureerde kapel uit de 17e eeuw. En zoals de naam al aangeeft, wordt hier hoofdzakelijk kunst uit de vorige eeuw tentoongesteld. Het gaat om ruim 130 merendeels prachtige werken, hoofdzakelijk schilderijen, uit de collectie van Jean Planque, een Zwitserse verzamelaar die zelf ook schilderde.
Visueel valt hier véél te genieten.

 

 

 

 

 

Vincent van Gogh, Boeket bloemen (detail), 1887

 

 

 

 

 

 

Roger de la Fresnaye, Le Pont du Moulan, 1912

 

 

 

 

 

 

 

 

Jean Planque, De Sainte-Victoire overdag, 1951

 

 

 

 

 

Pablo Picasso, Harlekijn, 1957

 

 

 

 

 

 

 

Kasta Alex, Where the orange Window’s seat was, 1988

 

CALOUSTE GULBENKIAN MUSEUM

Kunstverzamelaar Calouste Gulbenkian werd geboren in het Midden-Oosten, maar verhuisde tijdens de Tweede Wereldoorlog naar het toen neutrale Portugal. Zijn met oliehandel verdiende fortuin besteedde hij aan een fenomenale, eeuwen en landen omvattende collectie. Sieraden uit het Oude Egypte, Chinese vazen, zilverwerk, fijnzinnig, wondermooi ivoorwerk, tapijten, sculpturen – en vooral schilderijen worden in twee complexen tentoongesteld, met tussen de gebouwen een groen park met grasvelden en waterpartijen. Het is de reis naar Lissabon waard om dit bijzondere museum te bezoeken.

 


Rembrandt, Portret van een oude man (1645)


Turner, Quillebeuf, mouth of the Seine (1833)


Claude Monet, Madame Claude Monet (1874)


John Singer Sargent, Lady and child asleep under the willows (1887)


Patrick Caulfield, View of the bay (1960)

 

MUSEU COLECCÃO BERARDO

Dit in Lissabons monumentenwijk Belém gelegen museum is sinds zijn opening (juni 2007) het meest bezochte van Portugal geworden. De collectie werd geheel gewijd aan eigentijdse, 20e-eeuwse kunst van allerlei stromingen, per zaal gegroepeerd. Sommige van die stromingen zijn heel bekend, zoals surrealisme, andere zullen zelden zijn gezien, waaronder informalisme en neodadaisme. Veel grote namen zijn vertegenwoordigd, bijvoorbeeld Max Ernst, Willem de Kooning, Juan Miró en Andy Warhol. Aan moderne kunst heeft het museum geen gebrek, wel aan stoelen en banken, want in de zalen zelf zijn die vrijwel niet aanwezig.


Clément Serveau, Gitaar, stoel en vormen (1921)


Nicolas de Staël, Landschap (1953)


Antony Donaldson, Take away ’63  (1963)


Lee Krasner, Visitation (1973)


Andy Warhol, Judy Garland (1979)

MUSEU FUNDACION JUAN MARCH

In een 18e-eeuws pand op enkele stappen van het Plaza Mayor in Palma de Mallorca is een prachtig, klein museum gevestigd. Het bestaat sinds 1955 (met een uitbreiding in 2003) behoort aan een familiestichting die werd begonnen door de financier en grote kunstverzamelaar Juan March Ordinas. De collectie bestaat uit ongeveer zeventig werken van ruim vijftig Spaanse kunstenaars, bijna allemaal avant-gardisten van de 20e eeuw.

 


Juan Miró, De Parkiet (1937)


Antoni Clavé, Koning op paard (1957)


Equipo Crónica, de kleine kamer (1970)


José Guerrero, Crescientes Amarillo (1970)


Carmen Laffón, Sanlúcar de Barrameda (1977)

 

NEUE GALERIE GRAZ

Allerlei kunststromingen, vanaf de 19e eeuw en vooral uit de 20e, met ook enkele uit de 21e, zijn vertegenwoordigd in Neue Galerie die onderdeel vormt van een cultureel complex in het hart van Graz. Schilderijen en sculpturen van kunstenaars uit het eigen Oostenrijk (met voorop de in Graz geboren Wilhelm Thöry) domineren de collectie, maar creaties van buitenlanders zijn eveneens present, zoals van Roy Lichtenstein en Andy Warhol. Als locatie fungeert een groot gebouw, deels oud en monumentaal, deels modern, dat een oppervlak van tweeduizend vierkante meter heeft en via een ondergrondse entree kan worden betreden.

Alfred Wickenburg, Zelfbeeltenis (1921)

Wilhelm Thöry, Portret Gerda (1924)

Herbert Boeckl, Dominikaner II (1948)

Maria Lassnig, Stilleven met rood zelfportret (1969)

Günter Waldorf, Groot portret in het landschap (1979)

 

PHILADELPHIA MUSEUM OF ART

Een van Amerika’s grootste musea en tegelijk een van de honderd meest bezochte ter wereld troont op een lage heuvel aan het noordwestelijke eind van Philadelphia’s ‘Museum Mile’, namelijk het Philadelphia Museum of Art. Dit bezit een overrompelende collectie van zo’n dertigduizend kunstwerken verdeeld over ongeveer tweehonderd galerieën. Ongeveer twee derde van de verzameling komt uit Europa en Noord-Amerika, en omvat een tijdspanne van twintig eeuwen. Bepaald indrukwekkend zijn de aanwezige Franse impressionisten, met voorop Monet. Een groot, soms als controversieel ervaren uitbreidingsproject van Frank Gehry begint een beetje gestalte te krijgen, maar zal pas in 2028 geheel gereed zijn.

Edouard Manet, Le Bon Bock (1873)

Claude Monet, Watergezicht met zonsondergang (1875)

Camille Pisarro, Avenue de l’Opéra (1898)

Marcel Duchamp, Sonata (1911)

Joan Miró, Paard, pijp en rode bloem (1920)

 

THE BARNES FOUNDATION

Buiten het eigen Philadelphia en zeker Amerika hebben weinig mensen van dit museum gehoord, maar het is van wereldklasse. Dit dankzij een fantastische, door de zeer welgestelde Dr. Albert C. Barnes verzamelde collectie van o.a. impressionisten en hun opvolgers. De muren hangen helemaal vol met meesterwerken, waaronder 181 schilderijen van Renoir (grootste aantal ter wereld), 69 werken van Cézanne (idem), terwijl Matisse vertegenwoordigd is met 59 creaties en Picasso met 46. Ook Van Gogh, Modigliani en fameuze, 20e-eeuwse Amerikaanse kunstenaars ontbreken niet. Het is gewoon feest om dit museum te bezoeken.

Claude Monet, De atelierboot (1876)

Pierre-Auguste Renoir, Jonge moeder (1881)

Paul Cézanne, La Montagne Sainte-Victoire (1895)

Vincent van Gogh, Joseph-Etienne Roulin (1889)

William James Glackens, Race track (1909)

 

JULIA SWARTZ

Haar leven lang heeft Julia Swartz gewoond, gewerkt en – met tussenpozen – geschilderd in Lancaster County, Pennsylvania, dezelfde streek waar veel Amish verblijven. Als klein kind leende ze al olieverf van haar moeder. Eenmaal op school en daarna volgde ze cursussen en bezocht talrijke musea. Haar oeuvre is omvangrijk en frequent won ze er prijzen mee. Na rond de eeuwwisseling een oogziekte grotendeels overwonnen te hebben, stortte ze zich nog meer op het schilderen van vaak bloemen, haar tuin, landschappen en Amish elementen, terwijl ze bovendien knappe portretten maakte. Behalve met olieverf weet Julia met aquarelverf prachtige schilderijen te maken. Ik ontmoette de kunstenares in haar eigen galerie langs de hoofdstraat van het Amish dorp Intercourse, waar ze zowel originelen als perfecte prints exposeert en verkoopt. Haar website is www.juliaswartz.com.

Simple house, ciclee print

Gold finch, olieverf op doek

Sunflowers, ciclee print

Buggy row, ciclee print

Summer hydranges, olieverf op doek

scroll naar boven