Galerie & Musea

Het leek me een aardig idee om op deze website ook aandacht schenken aan beeldende kunst. Vandaar dat ik een virtuele galerie heb gecreëerd. Er worden – doorgaans minder bekende – door mij bezochte musea uit de hele wereld in geprofileerd. Bovendien wordt werk geëxposeerd van individuele kunstenaars die ik bewonder. Dit tentoonstellen gebeurt geheel belangeloos, wat betekent dat ik over de vermelde prijzen geen cent commissie ontvang. Ook in andere opzichten ben ik niet bij de verkoop van kunstwerken betrokken: het is de kunstenaar zelf die alles regelt. Een leuk Nederlands online ‘museum’ is www.limpression.nl waarop verzamelaar Hans Heintz de door hem verworven werken toont, waaronder stadsgezichten en oer-Hollandse landschappen.

GUGGENHEIM BILBAO

De opdracht die architect Frank Gehry van de Basken kreeg was duidelijk. Ze wilden in Bilbao een museumgebouw hebben van wereldklasse, à la het Opera House van Sydney. Markant, uniek, een bestemming op zich. Het lukte Gehry om dit iconische gebouw te creëren. Door o.a. titanium te gebruiken, dat ondanks Bilbao’s frequente regenval zijn glans behoudt, in tegenstelling tot roestvrij staal. Niet alleen de constructie van het museum is opmerkelijk, ook de soms overweldigende ruimten die voor de permanente en tijdelijke exposities beschikbaar zijn. De eigen selectie is veelal modern-abstract (met o.m. de immense gebogen stalen wanden van Richard Serra), maar de wisselende tentoonstellingen vaak niet. Zo kun je tot 24 maart 2019 genieten van Van Gogh to Picasso – The Thannhauser Legacy, een uit New York afkomstige verzameling van impressionist en hun opvolgers. Braque, Cézanne, Gauguin, Manet, Monet, Picasso, Vuillard, ze zijn momenteel allemaal daar.


Edouard Manet, Voor de spiegel (1876)


Vincent van Gogh, Montagnes à Saint-Rémy (1887)


Claude Monet, Le Palais Ducal vue de Saint-Georges Majeur (1908)


Pablo Picasso, Vrouw met gele haren (1931)


Richard Serra, The matter of time (1994-2005)

MUSEO DE BELLAS ARTES DE BILBAO

Wat bekendheid betreft verkeert dit in 1908 geopende museum in de schaduw van het Guggenheim, maar het bezit wel een schitterende collectie van meer dan veertienduizend werken. Wat dit Museum van de Schone Kunsten tot het derde van heel Spanje maakt. Behalve Baskische en Spaanse kunstenaars zijn ook groten uit andere westerse landen met werken aanwezig. De tijdspanne loopt van de 13e eeuw tot en met de 20e, met accent op de laatste twee eeuwen. Tot 2 juni 2019 vindt de overzichtstentoonstelling ABC plaats, gewijd aan alfabetisch gerangschikte thema’s.

 


Paul Gauguin, Wasvrouwen in Arles (1888)


Mary Cassatt, Seated woman with a child in her arms (1890)


Aurelio Arteta, Een spel pelota (1910)


Ignacio Zuloaga, Portret van Gravin Mathieu de Noailles (1913)


José Arrüe, Baskische romería (1921)

 

 

NEUE PINAKOTHEK

Europa’s eerste museum dat gewijd is aan – de voor zijn tijdperk – hedendaagse kunst werd halverwege de 19e eeuw gesticht door koning Ludwig I van Beieren. Het is de Neue Pinakothek in München, een groot complex in het museumkwartier. De collectie bestaat hoofdzakelijk uit veelal prachtige, 19e-eeuwse en begin 20e-eeuwse werken in voornamelijk de klassieke, romantische en impressionistische stijlen, van o.a. grootheden als Bonnard, Cézanne, Daubigny, Degas, Friedrich, Gauguin, Van Gogh, Goya, Klimt, Liebermann, Manet, Monet en Turner. Gaat dat zien…

 


Caspar David Friedrich, Monumentaal gebergte met stijgende ochtendmist (1819)


William Turner, Ostende (1844)


Edgar Degas, De strijkende vrouw (1869)


Edouard Manet, Monet schilderend op zijn studioboot (1874)


Vincent van Gogh, Blik op Arles (1889)

 

LENBACHHAUS

Een van de allermooiste kunstcollecties van München is ondergebracht in het Lenbachhaus (voluit Städtische Galerie im Lenbachhaus und Kunstbau München). Dit bestaat uit een Italiaans aandoende kunstenaarsvilla (neem zeker een kijkje in het atelier boven) met een modern bijgebouw. Centraal in de verzameling zijn werken van de progressieve groepering Blaue Reiter, waarvoor Wassily Kandinsky en diens ook knap schilderende gezellin Gabriëlle Münter de basis legden, na een bezoek aan het kleurrijke dorp Murnau, in de zomer van 1909. Daarnaast is er veel andere prachtige kunst te zien, voornamelijk vroege en late 20e-eeuwse. En je kunt in dit museum heerlijk lunchen; het restaurant heet Ella.


Gabriëlle Münter, Kandinsky bij het landschapsschilderen (1904)


Wassily Kandinsky, Berg (1909)


August Macke, Promenade (1913)


Paul Klee, De wilde man (1922)


Andy Warhol, Neuschwanstein (1987)

 

 

KATWIJKS MUSEUM

Tussen 1855 en 1914 trokken honderden kunstenaars naar Katwijk aan Zee om daar strandgezichten, portretten en dorpsimpressies te schilderen. Dat waren niet alleen Nederlanders als B.J. Bommels, Willy Sluiter en Jan Toorop, maar ook buitenlanders als de fenomenale, uit München afkomstige Hans von Bartels (te zien tot 10 november). Een aantal van hun – vaak impressionistische – werken is te zien via de vaste en wisselende collecties in en rond de statige woning van een rijke reder, middenin de strandstad. Want daar bevindt zich het Katwijks Museum. Dat overigens ook latere schilderijen en allerlei historische facetten van Katwijk aan Zee en Katwijk aan den Rijn exposeert.


Jan Hildebrand Weissmuller (1855-1925), Katwijk aan Zee


Jan Toorop, Vrouwen aan zee (rond 1890)


Jan Zoetelief Tromp (1872-1947), Schelpenvissers, detail


Ernst Voss, De neuspeuteraar (1996)


Erik Tierolf, Het Katwijkse strand ter hoogte van de Wilhelminastraat (2003, detail)

 

GALERIE D’ITALIA

In  Napels is Via Toledo, op loopafstand van de passagiersgaven, niet alleen een winkelstraat met ook populaire pizzeria’s,  maar tevens de locatie van een paleisachtig kunstmuseum. Deze Galerie d’Italia heeft als onderkomen het 17e-eeuwse Palazzo Zevallos Stigliano dat een grote hal heeft en dat met veel praal werd ingericht. Op de begane grond en de eerste etage vinden wisselende exposities plaats; de vaste collectie bevindt zich op de tweede verdieping – en omvat een aantal indrukwekkend mooie werken van Italiaanse kunstenaars. Hun werken werden veelal in de tweede helft van de 19e-eeuw gecreëerd, de tijd van de Franse impressionisme. Maar ook Caravaggio is present, met een groot schilderij uit 1610.


Caravaggio, Het martelaarschap van St. Orsola (1610)


Domenico Morelli, Dame met waaier (1873)


Francesco Palo Michette, Zelfportret (1877)


Carlo Brancaccio, Het lijkt op regen (1889)


Salvatore Postiglione, Voor een nieuwe mis (detail, 1894)

 

 

MUSEO DI CAPODIMONTE

Om met openbaar vervoer het op een parkheuvel boven Napels gelegen Museo di Capodimonte te bereiken, was een hele toer. We moesten eerst lopen naar een metrostation, dan drie stops met de ondergrondse, vervolgens een bus nemen en tenslotte enkele honderden meters wandelen door straten en een park. Bovendien bleek het museum zo weinig suppoosten te hebben, het was vakantietijd, dat afwisselend ’s ochtends  en middags slechts de helft van de zalen open ging. Wij zagen alleen de eerste etage, maar die was zo groot – het museum werd gehuisvest in een imposant, voormalig paleis – dat er toch veel te genieten viel, voornamelijk van religieuze en andere kunst uit de 16e eeuw.


Raffaello Sanzo, De eeuwige vader en de maagd (ca. 1500)


Titiano Vicello, Paus Paulo III (1543)


Pieter Brueghel, De parabel van de blinden (1568)


Joachim de Beuckelaer, Vismarkt (1574)


Annibale Carraci, De keuze van Heracles (1596)

HÉLÈNE VAN DONGEN

Voor haar sculpturen laat de in Frankrijk woonachtige Hélène van Dongen zich inspireren door de natuur, symbolen en tekens. ‘Ik zoek naar de essentie van kracht en tederheid; in mijn werk staan tegenstellingen centraal: verstand en fantasie, man en vrouw, dag en nacht, ruwe en gladde oppervlakken, open en gesloten vormen, licht en schaduw, ronde en hoekige lijnen, buiten- en binnenwereld.’ Sinds 1989, zeven jaar na het afsluiten van haar opleiding bij de Rietveld Academie, is ze fulltime bezig met het creëren van haar kunstwerken – die inmiddels tientallen keren werden geëxposeerd en bij herhaling bekroond. Hélène heeft ook een eigen, Franstalige website,  www.helenevandongen.com. Haar creaties zijn zeer geliefd en worden grif verkocht, wat ook geldt voor bijna alle van de hieronder getoonde.


De dans, steengoed/grès, 25 x 40 x 14 cm, circa 2004


Weerspiegeling, raku, 38 x 40 x 13 cm, 2017 (€400)


Justice, steengoed/grès, 50 x 30 x17 cm 2018 (€500)


Vlinder, raku, 36 x 38 x12 cm 2018 (€400)


Uil, raku, 33 x 44 x14 cm, 2018 (€375)

 

 

 

JEROEN VAN DER VELDEN

In en rond Abcoude zijn een kleine twintig kunstenaars werkzaam en woonachtig, waaronder Jeroen van der Velden. Vanaf 2002 begon Jeroen met modeltekenen en nam deel aan schilderfestivals. Zodoende kwam hij in contact met andere schilders waarvan hij veel leerde – en zichzelf vervolgens als autodidact ontwikkelde. Jeroen maakt realistische schilderijen in impressionistische stijl. Veelal schildert hij landschappen, waaronder die van het mooie riviertje Gein, alsmede stadsgezichten, maar ook mensen, interieurs of combinaties daarvan. Hij is te bereiken via veldenje@gmail.com.

JV6 (Small)Waterkant ‘t Gein (€750)

JV2 (Small)
Duinpad (€800)

Amterdamsestraatweg Abcoude (€600)

JV5 (Small)Zuidelijk zeezicht (€400)


Wolvenstraat Amsterdam (€1500)

JAN VAN SCHALKWIJK

Als schilder van decors  en achterdoeken (voor o.a. opera, film en televisie) en is het oeuvre van Jan van Schalkwijk bijkans overrompelend. Terwijl hij ook nog muren en ramen heeft gedecoreerd en driedimensionale modellen creëerde. Daarnaast is hij kunstschilder – een bezigheid waarmee hij zichzelf ontspant, tussen all grote projecten door. Door bijvoorbeeld naar Texel te gaan. Gezien zijn decorachtergrond is begrijpelijk dat in Jans werken perspectief vrijwel altijd markant aanwezig is. Hij schilderde o.a. bomen, in de provincie Utrecht, waar hij woont. Maar ook droomlandschappen, vuurtorens en het kunsttheater in Gent. Zijn doeken zijn meestal 100 x 100 cm, soms 80 x 80 cm. soms 100 x 80 cm. Jans contactadres is info@atelierjanvanschalkwijk.nl

 


Boom / Bol, olieverf, €1000


Bomen / Gorinchem, olieverf, €1250


Texel 1/ Balans, olieverf, €1800


Bomen  / Laantje / Balans 6, olieverf, €1400


Circustheater Gent, olieverf, €1450

scroll naar boven