Galerie & Musea

Het leek me een aardig idee om op mijn website ook aandacht schenken aan beeldende kunst en andere aspecten van vormgeving. Vandaar dat ik een virtuele galerie heb gecreëerd. Er wordt werk in geëxposeerd van kunstenaars die ik bewonder. Dit tentoonstellen gebeurt geheel belangeloos, wat betekent dat ik over de vermelde prijzen geen cent commissie ontvang – en dat die bedragen ook netto zijn, de laagst mogelijke dus. Ook in andere opzichten ben ik niet bij de verkoop van kunstwerken betrokken: het is de kunstenaar zelf die alles regelt. Ik stel alleen de ruimte, het portaal ter beschikking. Deze galerie wordt af en toe aangevuld met nieuw werk van steeds een andere professionele kunstenaar. Bovendien beschrijf ik minder bekende musea waarvan de permanente collectie of het gebouw zelf het bekijken waard zijn. Kunst met een kleine k is te zien op een aparte website die ik speciaal daarvoor heb gecreëerd. Klik op de banner hieronder om te kijken naar werken van gedreven hobbyschilders.

HÉLÈNE VAN DONGEN

Voor haar sculpturen laat de in Frankrijk woonachtige Hélène van Dongen zich inspireren door de natuur, symbolen en tekens. ‘Ik zoek naar de essentie van kracht en tederheid; in mijn werk staan tegenstellingen centraal: verstand en fantasie, man en vrouw, dag en nacht, ruwe en gladde oppervlakken, open en gesloten vormen, licht en schaduw, ronde en hoekige lijnen, buiten- en binnenwereld.’ Sinds 1989, zeven jaar na het afsluiten van haar opleiding bij de Rietveld Academie, is ze fulltime bezig met het creëren van haar kunstwerken – die inmiddels tientallen keren werden geëxposeerd en bij herhaling bekroond. Hélène heeft ook een eigen, Franstalige website,  www.helenevandongen.com. Haar creaties zijn zeer geliefd en worden grif verkocht, wat ook geldt voor bijna alle van de hieronder getoonde.


De dans, steengoed/grès, 25 x 40 x 14 cm, circa 2004


Weerspiegeling, raku, 38 x 40 x 13 cm, 2017 (€400)


Justice, steengoed/grès, 50 x 30 x17 cm 2018 (€500)


Vlinder, raku, 36 x 38 x12 cm 2018 (€400)


Uil, raku, 33 x 44 x14 cm, 2018 (€375)

 

 

 

JEROEN VAN DER VELDEN

In en rond Abcoude zijn een kleine twintig kunstenaars werkzaam en woonachtig, waaronder Jeroen van der Velden. Vanaf 2002 begon Jeroen met modeltekenen en nam deel aan schilderfestivals. Zodoende kwam hij in contact met andere schilders waarvan hij veel leerde – en zichzelf vervolgens als autodidact ontwikkelde. Jeroen maakt realistische schilderijen in impressionistische stijl. Veelal schildert hij landschappen, waaronder die van het mooie riviertje Gein, alsmede stadsgezichten, maar ook mensen, interieurs of combinaties daarvan. Hij is te bereiken via veldenje@gmail.com.

JV6 (Small)Waterkant ‘t Gein (€750)

JV2 (Small)
Duinpad (€800)

Amterdamsestraatweg Abcoude (€600)

JV5 (Small)Zuidelijk zeezicht (€400)


Wolvenstraat Amsterdam (€1500)

JAN VAN SCHALKWIJK

Als schilder van decors  en achterdoeken (voor o.a. opera, film en televisie) en is het oeuvre van Jan van Schalkwijk bijkans overrompelend. Terwijl hij ook nog muren en ramen heeft gedecoreerd en driedimensionale modellen creëerde. Daarnaast is hij kunstschilder – een bezigheid waarmee hij zichzelf ontspant, tussen all grote projecten door. Door bijvoorbeeld naar Texel te gaan. Gezien zijn decorachtergrond is begrijpelijk dat in Jans werken perspectief vrijwel altijd markant aanwezig is. Hij schilderde o.a. bomen, in de provincie Utrecht, waar hij woont. Maar ook droomlandschappen, vuurtorens en het kunsttheater in Gent. Zijn doeken zijn meestal 100 x 100 cm, soms 80 x 80 cm. soms 100 x 80 cm. Jans contactadres is info@atelierjanvanschalkwijk.nl

 


Boom / Bol, olieverf, €1000


Bomen / Gorinchem, olieverf, €1250


Texel 1/ Balans, olieverf, €1800


Bomen  / Laantje / Balans 6, olieverf, €1400


Circustheater Gent, olieverf, €1450

BROOKGREEN GARDENS

De grootste verzameling van Amerikaanse sculpturen, zo’n tweeduizend in totaal, werd niet ondergebracht in een regulier museum, maar in een subliem, 175 hectare bestrijkend complex van tuinen, parken, vijvers, paden en lanen, Brookgreen Gardens. Dit ligt dicht bij de strandkust van South Carolina en trekt ruim 350.000 bezoekers per jaar. Het openluchtmuseum, want dat is het, diende aanvankelijk als onderkomen voor de privécollectie van een echtpaar dat beeldhouwers sponsorde en waarvan de vrouw zelf een bekende kunstenaar was, Anna Hyatt Huntington. Behalve in de open lucht worden talrijke – kleinere – sculpturen geëxposeerd in een drietal galerieën.


Anna Hyatt Huntington, Diana of the chase, 1922


Albert T. Steward, Fawn,1936


Anna Hyatt Huntington, Fillies playing, 1956 (opnieuw gegoten in 2010)


Richard McDermott Miller, The Saint James Triad, 2000


Dale A. Weiler, Riding the wild wind, 2015

 

THE GIBBES MUSEUM OF ART

Het landelijke dagblad USA Today koos in 2018 het Gibbes Museum of Art tot het beste kunstmuseum van de staat South Carolina. Geen wonder, het beschikt over een prachtige, vier eeuwen omspannende collectie van voornamelijk Amerikaanse kunst, de meeste uit het zuiden van de Verenigde Staten. Sinds 1905 is het museum gevestigd in een tempelachtig, statig gebouw met koepel binnen de historische wijk van Charleston. Hieronder een aantal werken uit de 20e eeuw.

 


Childe Hassam, April (1920)


Corrie McCallum, Cupolas and rooftops (1961)


Faith Cornish Murray, Edisto marsh scape (1961)


Edward Rice, 502 Lucerne Street (1986)


Jonathan Green, Corine (1995)

 

DE ZWARTE TULP

Verscholen in het hart van Lisse floreert sinds 2015 een klein juweel van een museum, De  Zwarte Tulp. Dat onderdak biedt aan diverse collecties waarvan steeds delen worden geëxposeerd. Gezien de locatie, middenin de bollenstreek, verbaast het niet dat bloemen, waaronder tulpen, in allerlei vormen worden gepresenteerd. Terwijl historische facetten van de bollenteelt en de tulp eveneens aandacht krijgen, op de eerste etage. Ook de tijdelijke tentoonstellingen zijn vaak het bezoeken waard, zoals die van botanisch kunst in 2018.

 


Alfred Goossens, Vijf narcissen (1901)


August Lüdecke-Cleve, Het einde van het tulpenseizoen op een kwekerij bij Noordwijk (1913)


Anton L. Kosten, Hyacinten- en tulpenvelden bij Hillegom (eind jaren ’20 vorige eeuw)


Jan Lodeizen, Rode tulpen in een kan (1938)


Mieke Verdegaal, Twee narcissen (2002)

 

COLUMBIA MUSEUM OF ART

Je zou dit museum culturele hart kunnen noemen van Columbia, de hoofdstad van South Carolina. Want het ligt downtown en beschikt over een schitterende collectie kunstwerken, de meeste uit Amerika en Europa. In een stuk of twintig galerieën zijn werken te vinden – van oude en jonge meesters – die zo’n 24 eeuwen vertegenwoordigen. Bovendien organiseert het in 1998 heropende museum met grote regelmaat bijzondere tijdelijke (overzichts)tentoonstellingen, zoals over de Amerikaanse impressioniste Jane Peterson die behalve in Amerika ook heeft geschilderd in o.m. Canada, Engeland, Frankrijk, Italië (Venetië), Turkije en… Volendam.

 


Pieter Claesz, Stilleven (1657)


Dr. Benjamin Taylor, William Merritt Chase (1902)


Jane Peterson, Sunlight & shadow, Venice (begin 20e eeuw)


Robert Henri, Mary Ann MacNamarra (1925)


Dale Chihuly, Untitled (2010)

 

GREENVILLE COUNTY MUSEUM OF ART

Dit in 1974 geopende museum in Greenville, South Carolina, is nauwelijks bekend binnen Amerika, laat staan daarbuiten – maar bezit een collectie van wereldniveau. Op de diverse verdiepingen zijn, deels in regelmatig wisselende tentoonstellingen, o.a. schilderijen te zien van beelden uit het Zuiden, impressionistische en uit de eerste helft van de vorige eeuw. En je vindt er de grootste publieke verzameling van aquarellen gecreëerd door de meester Andrew Wyeth (1917-2009) die behalve Helga Testorf (‘mijn favoriete model’) ook anderen portretteerde en schitterende landschappen maakte. Het is gewoon feest om dit museum te bezoeken.


Carl Hirsberg, A coffe on the Natchez Trace (1900)


Helen Maria Turner, Girl with a lantern (1904)


John Kelly Fitzpatrick, Biggest Show on Earth (1936)


William Henry Johnson, Flowers in a white vase (1937)


Andrew Wyeth, Captain Cook (1986)

CHÂTEAU LA COSTE

Van origine is Château La Coste – gelegen in een stil landschap bij Le Puy Sainte Réparade, op pakweg een half uurtje rijden van Aix-en-Provence – een wijndomein, maar werd deze eeuw ontwikkeld tot een bestemming van wereldklasse. Dit dankzij een luxe hotel, restaurants en een immens openluchtmuseum geheel gewijd aan moderne kunst en progressieve architectuur. Naast druivenstokken, in bossages en bij gebouwen heeft men ruim dertig kunstwerken geplaatst die merendeels opdracht werden gecreëerd. Het gehele circuit bewandelen duurt ongeveer anderhalf uur, waarna je ontspannen kunt genieten van een goed glas wijn op het terras van het eigen wijndorpje.

 

 

 

 

Alexander Calder, Small crinkly, 2003

 

 

 

Louise Bourgeois, Crouching spider, 2003

 

 

 

Sean Scully, Wall of light cubed, 2007

 

 

 

 

Frank Gehry, Muziekpaviljoen, 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tom Shannon, Drop, 2009

MUSÉE GRANET

In Aix-en-Provence, binnen de aristocratische wijk Mazarin, werd anno 1838 het Musée Granet geopend. Dit wordt beschouwd als een van Frankrijks mooiste, dankzij de ongeveer 750 sculpturen en schilderijen die er op ongeveer vierduizend vierkante meter worden geëxposeerd. Een (niet heel grote) zaal is gewijd aan de fameuze plaatsgenoot Paul Cézanne, terwijl daarnaast andere grote Franse en andere kunstenaars vertegenwoordigd zijn, van Rembrandt (laat zelfportret) tot Nicolas de Staël. De te volgen route is soms wat onduidelijk, maar suppoosten helpen je graag in de juiste richting.

 


François-Marius Granet, Montagne Sainte-Victoire vanaf een binnenplaats, 1849


Emile Loubon, Les menons en tête d’un troupeau en Camargue (detail), 1864


Paul Cézanne, Les Baigneuses, 1891

Alberto Giacometti, Portret van Anneth, 1914

 

 

 

 

 

 

 

Nicolas de Staël, Voetballers, 1952

 

scroll naar boven