Galerie & Musea

Het leek me een aardig idee om op mijn website ook aandacht schenken aan beeldende kunst en andere aspecten van vormgeving. Vandaar dat ik een virtuele galerie heb gecreëerd. Er wordt werk in geëxposeerd van kunstenaars die ik bewonder. Dit tentoonstellen gebeurt geheel belangeloos, wat betekent dat ik over de vermelde prijzen geen cent commissie ontvang – en dat die bedragen ook netto zijn, de laagst mogelijke dus. Ook in andere opzichten ben ik niet bij de verkoop van kunstwerken betrokken: het is de kunstenaar zelf die alles regelt. Ik stel alleen de ruimte, het portaal ter beschikking. Deze galerie wordt af en toe aangevuld met nieuw werk van steeds een andere professionele kunstenaar. Bovendien beschrijf ik minder bekende musea waarvan de permanente collectie of het gebouw zelf het bekijken waard zijn. Kunst met een kleine k is te zien op een aparte website die ik speciaal daarvoor heb gecreëerd. Klik op de banner hieronder om te kijken naar werken van gedreven hobbyschilders.

NEUE PINAKOTHEK

Europa’s eerste museum dat gewijd is aan – de voor zijn tijdperk – hedendaagse kunst werd halverwege de 19e eeuw gesticht door koning Ludwig I van Beieren. Het is de Neue Pinakothek in München, een groot complex in het museumkwartier. De collectie bestaat hoofdzakelijk uit veelal prachtige, 19e-eeuwse en begin 20e-eeuwse werken in voornamelijk de klassieke, romantische en impressionistische stijlen, van o.a. grootheden als Bonnard, Cézanne, Daubigny, Degas, Friedrich, Gauguin, Van Gogh, Goya, Klimt, Liebermann, Manet, Monet en Turner. Gaat dat zien…

 


Caspar David Friedrich, Monumentaal gebergte met stijgende ochtendmist (1819)


William Turner, Ostende (1844)


Edgar Degas, De strijkende vrouw (1869)


Edouard Manet, Monet schilderend op zijn studioboot (1874)


Vincent van Gogh, Blik op Arles (1889)

 

LENBACHHAUS

Een van de allermooiste kunstcollecties van München is ondergebracht in het Lenbachhaus (voluit Städtische Galerie im Lenbachhaus und Kunstbau München). Dit bestaat uit een Italiaans aandoende kunstenaarsvilla (neem zeker een kijkje in het atelier boven) met een modern bijgebouw. Centraal in de verzameling zijn werken van de progressieve groepering Blaue Reiter, waarvoor Wassily Kandinsky en diens ook knap schilderende gezellin Gabriëlle Münter de basis legden, na een bezoek aan het kleurrijke dorp Murnau, in de zomer van 1909. Daarnaast is er veel andere prachtige kunst te zien, voornamelijk vroege en late 20e-eeuwse. En je kunt in dit museum heerlijk lunchen; het restaurant heet Ella.


Gabriëlle Münter, Kandinsky bij het landschapsschilderen (1904)


Wassily Kandinsky, Berg (1909)


August Macke, Promenade (1913)


Paul Klee, De wilde man (1922)


Andy Warhol, Neuschwanstein (1987)

 

 

KATWIJKS MUSEUM

Tussen 1855 en 1914 trokken honderden kunstenaars naar Katwijk aan Zee om daar strandgezichten, portretten en dorpsimpressies te schilderen. Dat waren niet alleen Nederlanders als B.J. Bommels, Willy Sluiter en Jan Toorop, maar ook buitenlanders als de fenomenale, uit München afkomstige Hans von Bartels (te zien tot 10 november). Een aantal van hun – vaak impressionistische – werken is te zien via de vaste en wisselende collecties in en rond de statige woning van een rijke reder, middenin de strandstad. Want daar bevindt zich het Katwijks Museum. Dat overigens ook latere schilderijen en allerlei historische facetten van Katwijk aan Zee en Katwijk aan den Rijn exposeert.


Jan Hildebrand Weissmuller (1855-1925), Katwijk aan Zee


Jan Toorop, Vrouwen aan zee (rond 1890)


Jan Zoetelief Tromp (1872-1947), Schelpenvissers, detail


Ernst Voss, De neuspeuteraar (1996)


Erik Tierolf, Het Katwijkse strand ter hoogte van de Wilhelminastraat (2003, detail)

 

GALERIE D’ITALIA

In  Napels is Via Toledo, op loopafstand van de passagiersgaven, niet alleen een winkelstraat met ook populaire pizzeria’s,  maar tevens de locatie van een paleisachtig kunstmuseum. Deze Galerie d’Italia heeft als onderkomen het 17e-eeuwse Palazzo Zevallos Stigliano dat een grote hal heeft en dat met veel praal werd ingericht. Op de begane grond en de eerste etage vinden wisselende exposities plaats; de vaste collectie bevindt zich op de tweede verdieping – en omvat een aantal indrukwekkend mooie werken van Italiaanse kunstenaars. Hun werken werden veelal in de tweede helft van de 19e-eeuw gecreëerd, de tijd van de Franse impressionisme. Maar ook Caravaggio is present, met een groot schilderij uit 1610.


Caravaggio, Het martelaarschap van St. Orsola (1610)


Domenico Morelli, Dame met waaier (1873)


Francesco Palo Michette, Zelfportret (1877)


Carlo Brancaccio, Het lijkt op regen (1889)


Salvatore Postiglione, Voor een nieuwe mis (detail, 1894)

 

 

MUSEO DI CAPODIMONTE

Om met openbaar vervoer het op een parkheuvel boven Napels gelegen Museo di Capodimonte te bereiken, was een hele toer. We moesten eerst lopen naar een metrostation, dan drie stops met de ondergrondse, vervolgens een bus nemen en tenslotte enkele honderden meters wandelen door straten en een park. Bovendien bleek het museum zo weinig suppoosten te hebben, het was vakantietijd, dat afwisselend ’s ochtends  en middags slechts de helft van de zalen open ging. Wij zagen alleen de eerste etage, maar die was zo groot – het museum werd gehuisvest in een imposant, voormalig paleis – dat er toch veel te genieten viel, voornamelijk van religieuze en andere kunst uit de 16e eeuw.


Raffaello Sanzo, De eeuwige vader en de maagd (ca. 1500)


Titiano Vicello, Paus Paulo III (1543)


Pieter Brueghel, De parabel van de blinden (1568)


Joachim de Beuckelaer, Vismarkt (1574)


Annibale Carraci, De keuze van Heracles (1596)

HÉLÈNE VAN DONGEN

Voor haar sculpturen laat de in Frankrijk woonachtige Hélène van Dongen zich inspireren door de natuur, symbolen en tekens. ‘Ik zoek naar de essentie van kracht en tederheid; in mijn werk staan tegenstellingen centraal: verstand en fantasie, man en vrouw, dag en nacht, ruwe en gladde oppervlakken, open en gesloten vormen, licht en schaduw, ronde en hoekige lijnen, buiten- en binnenwereld.’ Sinds 1989, zeven jaar na het afsluiten van haar opleiding bij de Rietveld Academie, is ze fulltime bezig met het creëren van haar kunstwerken – die inmiddels tientallen keren werden geëxposeerd en bij herhaling bekroond. Hélène heeft ook een eigen, Franstalige website,  www.helenevandongen.com. Haar creaties zijn zeer geliefd en worden grif verkocht, wat ook geldt voor bijna alle van de hieronder getoonde.


De dans, steengoed/grès, 25 x 40 x 14 cm, circa 2004


Weerspiegeling, raku, 38 x 40 x 13 cm, 2017 (€400)


Justice, steengoed/grès, 50 x 30 x17 cm 2018 (€500)


Vlinder, raku, 36 x 38 x12 cm 2018 (€400)


Uil, raku, 33 x 44 x14 cm, 2018 (€375)

 

 

 

JEROEN VAN DER VELDEN

In en rond Abcoude zijn een kleine twintig kunstenaars werkzaam en woonachtig, waaronder Jeroen van der Velden. Vanaf 2002 begon Jeroen met modeltekenen en nam deel aan schilderfestivals. Zodoende kwam hij in contact met andere schilders waarvan hij veel leerde – en zichzelf vervolgens als autodidact ontwikkelde. Jeroen maakt realistische schilderijen in impressionistische stijl. Veelal schildert hij landschappen, waaronder die van het mooie riviertje Gein, alsmede stadsgezichten, maar ook mensen, interieurs of combinaties daarvan. Hij is te bereiken via veldenje@gmail.com.

JV6 (Small)Waterkant ‘t Gein (€750)

JV2 (Small)
Duinpad (€800)

Amterdamsestraatweg Abcoude (€600)

JV5 (Small)Zuidelijk zeezicht (€400)


Wolvenstraat Amsterdam (€1500)

JAN VAN SCHALKWIJK

Als schilder van decors  en achterdoeken (voor o.a. opera, film en televisie) en is het oeuvre van Jan van Schalkwijk bijkans overrompelend. Terwijl hij ook nog muren en ramen heeft gedecoreerd en driedimensionale modellen creëerde. Daarnaast is hij kunstschilder – een bezigheid waarmee hij zichzelf ontspant, tussen all grote projecten door. Door bijvoorbeeld naar Texel te gaan. Gezien zijn decorachtergrond is begrijpelijk dat in Jans werken perspectief vrijwel altijd markant aanwezig is. Hij schilderde o.a. bomen, in de provincie Utrecht, waar hij woont. Maar ook droomlandschappen, vuurtorens en het kunsttheater in Gent. Zijn doeken zijn meestal 100 x 100 cm, soms 80 x 80 cm. soms 100 x 80 cm. Jans contactadres is info@atelierjanvanschalkwijk.nl

 


Boom / Bol, olieverf, €1000


Bomen / Gorinchem, olieverf, €1250


Texel 1/ Balans, olieverf, €1800


Bomen  / Laantje / Balans 6, olieverf, €1400


Circustheater Gent, olieverf, €1450

BROOKGREEN GARDENS

De grootste verzameling van Amerikaanse sculpturen, zo’n tweeduizend in totaal, werd niet ondergebracht in een regulier museum, maar in een subliem, 175 hectare bestrijkend complex van tuinen, parken, vijvers, paden en lanen, Brookgreen Gardens. Dit ligt dicht bij de strandkust van South Carolina en trekt ruim 350.000 bezoekers per jaar. Het openluchtmuseum, want dat is het, diende aanvankelijk als onderkomen voor de privécollectie van een echtpaar dat beeldhouwers sponsorde en waarvan de vrouw zelf een bekende kunstenaar was, Anna Hyatt Huntington. Behalve in de open lucht worden talrijke – kleinere – sculpturen geëxposeerd in een drietal galerieën.


Anna Hyatt Huntington, Diana of the chase, 1922


Albert T. Steward, Fawn,1936


Anna Hyatt Huntington, Fillies playing, 1956 (opnieuw gegoten in 2010)


Richard McDermott Miller, The Saint James Triad, 2000


Dale A. Weiler, Riding the wild wind, 2015

 

THE GIBBES MUSEUM OF ART

Het landelijke dagblad USA Today koos in 2018 het Gibbes Museum of Art tot het beste kunstmuseum van de staat South Carolina. Geen wonder, het beschikt over een prachtige, vier eeuwen omspannende collectie van voornamelijk Amerikaanse kunst, de meeste uit het zuiden van de Verenigde Staten. Sinds 1905 is het museum gevestigd in een tempelachtig, statig gebouw met koepel binnen de historische wijk van Charleston. Hieronder een aantal werken uit de 20e eeuw.

 


Childe Hassam, April (1920)


Corrie McCallum, Cupolas and rooftops (1961)


Faith Cornish Murray, Edisto marsh scape (1961)


Edward Rice, 502 Lucerne Street (1986)


Jonathan Green, Corine (1995)

 

scroll naar boven