Hartje Málaga, in een vrij smalle voetgangersstraat, werd een deel van de indrukwekkende kunstcollectie ondergebracht die Carmen Thyssen-Bornemisza verzamelde. Het andere, grotere deel bevindt zich in het naar haar genoemde museum te Madrid. Als onderkomen in de Andalusische stad dienen een paleisachtig, 16e-eeuws pand en een daaraan gebouwde moderne vleugel. De over vier verdiepingen verspreide verzameling, die zo’n vijf eeuwen bestrijkt, bestaat uit schilderijen van Spaanse kunstenaars die heel wat prachtige impressies van hun eigen land hebben gecreëerd.

Francisco Pradilla Ortiz, Galicische wasvrouwen (1887)

Cecilio Pla y Gallardo (1859-1934), Spelend op het strand

Joaquín Sorolla y Batista, Rotsen van Jávea en de witte boot (1905)

Julio Vila y Prades, Valencianos (1908)

Enrique Martínez Cubells (1874-1951), Vissers die hun boot slepen