Een anders dan anders museum, dat is het in Bergen (NH) gesitueerde Kranenburgh. Zo kent deze ‘culturele buitenplaats’ geen permanente expositie van de eigen werken. Deze verschijnen alleen gedurende tijdelijke thematische tentoonstellingen. Die overigens buitengewoon boeiend en verzorgd plegen te zijn, zoals momenteel van Het Zalig Nietsdoen (tot 24 september). En waarbij vaak het eigen park betrokken wordt. Eveneens opvallend is de museumwinkel die in feite fungeert als een museumpje op zich. Want er hangen en staan tientallen te koop of te leen zijnde werken van Nederlandse kunstenaars. En het eigen restaurant (met terras) is een uitstekend lunchadres; met zijn tweetjes smullen van de gezamenlijke lunchschotel – die o.a. bestaat uit twee minisalades en, op echt goed brood, twee kroketten, gerookte zalm en oude kaas – is gewoon een genoegen, helemaal met erbij een glas Cava van Jaume Serra.

Harrie Kuyten (1883-1952), Strand

Pauline Eecen (1925), De vluchteling

In de moderne museumvleugel, naast de villa

Henk van den Idsert, Corsicaanse dennen in Bergerbos (1986)

Kasper Niehaus (1889-1974), Idylle