Een van de oudste musea binnen de stad Bordeaux is dat van de Schone Kunsten. Het dateert uit 1801 en ligt pal achter het stadhuis, aan weerszijden van de daarbij behorende parktuin. In de rechtervleugel worden kunstwerken uit de 15e eeuw tot en met de 18e tentoongesteld, en latere werken vind je in de linkervleugel. Groot is de geëxposeerde collectie niet, hij telt circa 330 werken van de meer dan achtduizend die het museum bezit. Grote namen zijn betrekkelijk schaars, en meestal ook met slechts één, hooguit twee schilderijen present. Toch verdient dit museum een bezoek vanwege een aantal echt mooie creaties – waarnaar ook schoolklassen collectief  komen  kijken. Enkele huizenblokken verderop heeft het museum een dependance, Galerie des Beaux-Arts, waar tijdelijke tentoonstellingen worden gehouden.


Pierre Lacour, Gezicht op een deel van de haven van Bordeaux en de kaden geheten Chartrons en Bacalan (1806)


Albert Marquet, Le sergent de la coloniale (1906)


Raoul Dufy, Zittend naakt (1910)


Oskar Kokoschka, L’Eglise Notre-Dame à Bordeaux (1925)


André Lhote (geboren in Bordeaux),  Zelfportret (1930)