Op 11 januari 2011 om 11 uur werd met veel tamtam het nieuwe Dalí Museum geopend, in St. Petersburg (Florida). Het opmerkelijke, $35 miljoen kostende gebouw heeft aan een zijmuur en bovenop glazen koepels in de vorm van grote waterdruppels die uit ruim duizend driehoeken werden opgebouwd. De collectie bestaat o.m. uit bijna honderd schilderijen waaronder enorme meesterwerken en enkele van Salvador Dali’s (1904-1989) vroegste doeken die aantonen over hoeveel talent en techniek deze – sinds 1929 – surrealistische fijnschilder al op jonge leeftijd beschikte. Je kunt in het museum ook lekker lunchen in het Gala Café (dat Spaanse schotels serveert en een terras heeft), vooropgesteld dat er plaats is. Want dit bijzondere museum wordt héél druk bezocht. Let ook op de krulsnorachtige binnentrap en op de fraai gegroefde stenen buiten.


Cadaques (1923)


De ontdekking van Amerika door Christopher Columbus (1959)


De oecumenische raad (1960)


De hallucinogenische toreador (1970)


Gaia beschouwend de Middellandse Zee… Portret van Abraham Lincoln (1976)