In de Noord-Franse textielstad Roubaix werd anno 1932  het mooiste zwembad van Frankrijk gebouwd, en het grootste van zijn regio. In 1985 ging het dicht – om in 2001 weer geopend te worden, maar nu als museum. Dezelfde architecten als van het Musée d’Orsay in Parijs toverden het voormalige zwembad om tot een prachtig tentoonstellingscomplex met allerlei kleine en grotere ruimten waarin een net zo prachtige kunstcollectie is te zien, met nadruk op werken, inclusief sculpturen, uit de gehele 20e eeuw en late 19e.  Streekschilders, waaronder Abel Leblanc zijn volop aanwezig, maar ook bijvoorbeeld Amerikaanse impressionisten. Je kunt hier heerlijk onderduiken in de kunst.


Fernand Piet, La Rivière à Pont-Château (1911)


Martha Walter (1875-176), Het kalme strand


Pierre Montézin, Les marais de la Somme (1928)


Jean Puy, Zondagmiddag (1928)


Johanès Chaleyé, September rozen (detail, 1931)


Raoul Dufy, Train en gare (1931)