Kunstverzamelaar Calouste Gulbenkian werd geboren in het Midden-Oosten, maar verhuisde tijdens de Tweede Wereldoorlog naar het toen neutrale Portugal. Zijn met oliehandel verdiende fortuin besteedde hij aan een fenomenale, eeuwen en landen omvattende collectie. Sieraden uit het Oude Egypte, Chinese vazen, zilverwerk, fijnzinnig, wondermooi ivoorwerk, tapijten, sculpturen – en vooral schilderijen worden in twee complexen tentoongesteld, met tussen de gebouwen een groen park met grasvelden en waterpartijen. Het is de reis naar Lissabon waard om dit bijzondere museum te bezoeken.

 


Rembrandt, Portret van een oude man (1645)


Turner, Quillebeuf, mouth of the Seine (1833)


Claude Monet, Madame Claude Monet (1874)


John Singer Sargent, Lady and child asleep under the willows (1887)


Patrick Caulfield, View of the bay (1960)