Wat bekendheid en omvang betreft verkeert het in Parijs gesitueerde Musée Marmottan Monet diep in de schaduw van het Musée d’Orsay – maar er is toch veel prachtige kunst te zien. Hetgeen te danken is aan een drietal grote donaties van schilderijen, in 1957, 1966 (Michel, de kleinzoon van Claude Monet, schonk toen tientallen werken van zijn grootvader) en 1996. Het museum werd ondergebracht in een groot, statig pand dat generatieslang als woonhuis heeft gediend, vandaar dat je als bezoeker eerst een eetkamer betreedt. Het werk van Monet, waaronder het in Le Havre gemaakte, fameuze Impression, soleil levant (waaraan de impressionisten hun naam verlenen), is voornamelijk te vinden in ondergrondse ruimten. Voorts zijn ook de tijdelijke exposities het bekijken waard.

 

 


Claude Monet, Impression, soleil levant (1870)


Alfred Sisley, Printemps aux environs de Paris, pommiers en fleurs (1879)


Berthe Morisot, Edouard Manet et sa fille dans le jardin de Bougival (1881)


Gustave Caillebotte, Rue de Paris, temps de pluie (1894)


Claude Monet, Les maisons rouges de Bjornegaard (1895)