In een stille Berlijnse wijk waar weinig toeristen komen, staat sinds 1908 een museum dat de vorm heeft van een kerk, maar toch als museum werd ontworpen. En dat geheel gewijd is aan de cultuurgeschiedenis van Berlijn. Dit Märkisches Museum biedt vooral veel nostalgie, want op allerlei manieren wordt het Berlijn van weleer in beeld gebracht. Via o.a. schilderijen uit de 19e en begin 20e eeuw, via een kapperszaak in Jugendstil, via mechanische muziekinstrumenten, via sculpturen, via speelgoedwinkeltjes, via serviesgoed, via reclameborden – en volop via foto’s. Zoals van flanerende mensen op Unter den Linden en dankzij het zogeheten Kaiserpanorama, een rode, houten ‘fotobioscoop’ die je in staat stelt om door kijkers hele reeksen foto’s  van vroeger te zien (vierde foto). En buiten, bij de entree, staan twee met graffiti versierde resten van de Berlijnse Muur. Am Köllnischen Park 5, 10179 Berlin-Mitte, Duitsland. Open dinsdag t/m zondag van 10 tot 18 uur.