Van de Tsjechische kunstenaar Alfons Mucha is zijn werk veel bekender dan zijn naam. Niet alleen omdat hij tijdens zijn leven (hij werd geboren in 1860) ongelooflijk veel heeft gecreëerd, maar ook vanwege de door hem ontwikkelde, nog altijd unieke stijl. Het was namelijk Mucha die ongeveer eigenhandig de art nouveau gestalte gaf. Dat gebeurde o.m. via grote affiches, voor niet alleen merken (waaronder Champagnes en bier), maar soms ook personen. Zijn grote doorbraak kwam toen hij in Parijs een affiche maakte voor Sarah Bernhardt in het toneelstuk Gismonde. Dit was nota bene zelfs een spoedopdracht. Na triomfen te hebben gevierd in zowel Parijs als Amerika, keerde Mucha anno 1910 terug naar zijn geboorteland, waar hij behalve epische schilderijen en posters voor goede doelen ook allerlei praktische dingen ontwierp, zoals bankbiljetten, postzegels en militaire medailles. Al eerder had hij meubilair, decors, juwelen, kostuums en nog veel meer ontworpen. In Praag, dicht bij het Wenceslasplein, is aan Mucha een klein, leuk museum gewijd met een representatieve verzameling van zijn werken, terwijl je er ook een uitstekende documentaire over zijn leven kunt bekijken. Website www.mucha.cz.