Tot de vaste collectie van het Stedelijk Museum Alkmaar, dat geAlk (Small)legen is in het hart van de kaasstad, behoren bijzondere schilderijen van de Bergense School (bloeitijd 1915-1925), met verwante werken uit de perioden daarvoor en daarna. Donkere kleuren, brede penseelstreken, sterke contrasten en kubistische invloeden typeren veel vanAlk4 (Small) de creaties die door de in Bergen woonachtige kunstenaars werden vervaardigd, hoewel sommigen ook andere, geheel eigen stijlen koesterden. De prachtige verzameling kwam indirect tot stand dankzij de grote collectioneur Piet Boendermaker (links; in 1914 geportretteerd door Jan Sluijters) die de schilders uit het Noord-Hollandse Bergen financieel steunde, mede door tal van hun werken te kopen; uiteindelijk bracht hij zo’n 2500 schilderijen bijeen.

 

Alk9 (Small)Leo Gestel, Pioenrozen (1914)

Alk8Arnout Colnot, Brood snijdende vrouw (1915)

Alk7 (Small)Dirk Filarski, Frans stadsgezicht (Cordes, 1917)

Alk2 (Small)Harry Kuiten, Strand bij Groet (1928)

Alk1 (Small)Charley Toorop, Kaasmarkt van Alkmaar (1932)


VISCAYA MUSEUM & GARDENS

Aan de zuidzijde van Miami, langs de Biscayne Bay, staat een van Amerika’s mooiste museumwoningen, Vizcaya. De schitterend gedecoreerde kamers, 34 stuks rond een nu overdekte binnenplaats met tropische planten, hebben een Europees paleislijke allure, en werden ingericht door Europese ambachtslieden. Ook het in Franse stijl aangelegde park is prachtig. De ambiance doet denken aan die van aristocratische châteaus uit de 17e en 18e eeuw, maar Vizcaya werd opgeleverd in 1916. De bouwer van dit imposante complex was de zeer welgestelde, in Chicago woonachtige James Deering, producent van de International Harvester landbouwmachines en trucks. Vizcaya gebruikte deze vrijgezel alleen als… winterresidentie, voor zichzelf en zijn vele high society gasten.

Vi2 (Small)

Vi5 (Small)

Vi6 (Small)

Vi4 (Small)

Vi7 (Small)

 

CHARLIE DUYKER
Graag maak ik ruimte voor jong talent, zéér jong talent: Charlie4mijn kleindochter Charlie die op tienjarige leeftijd heel spontaan allerlei tekeningen maakte (voor o.a. een maandkalender), alsmede aquarellen die knap, leuk en het bekijken waard zijn. Het lijkt wel of Charlie veel lessen heeft gevolgd, maar da’s niet zo. Het talent zit gewoon in haar genen, wellicht mede dankzij de (andere) grootouders die beiden een academische kunstopleiding hebben gevolgd.

Charlie6Kerstkaart 2016, A4

Charlie7Sneeuwlandschap, A6

Charlie2Olifant, 50 x 70 cm

Charlie1Herfstweg, A6

Charlie5Computerman, 20 x 20 cm


MUSEO DE BELLAS ARTES DE VALENCIA
BA (Small)
Na het Prado van Madrid heeft het Museo de Bellas Artes van Valencia de grootste schilderijencollectie van Spanje. Deze bestaat voornamelijk uit klassieke, deels religieuze werken (inclusief altaarstukken) van vooral Spaanse en lokale meesters, de meeste gecreëerd van de 14e tot en met de eerste helft van de 20e eeuw (waaronder prachtige werken van de Valenciaanse impressionist Joaquin Sorolla). Hoewel ook Jan van Goyen en andere niet-Spaanse kunstenaars aanwezig zijn. Additionele schilderijen worden regelmatig via tijdelijke exposities vertoond – en vergeet niet om de kunstwerken te bekijken in het café-restaurant. Het museum ligt langs het stadspark van de Turia en is te herkennen aan een grote, blauw glanzende koepel.

 

 

BA1A (Small)Maestro de Perea, Virgin de la Leche (begin 16e eeuw)

BA2Jan van Goyen (1576-1616) , Rivierlandschap met toren en steiger

BA3 (Small)Joaquin Sorolla, De architect Francisco Jaréno (1892)

BA4 (Small)Joaquin Sorolla, María convalescente (1907)

BA5 (Small)Ignacio Zuloaga (1870-1945), naamloos werk dat hangt in het cafetaria


IVAM

IV1 (Small)Spanje’s eerste museum dat geheel gewijd werd aan moderne kunst, is het in Valencia gesitueerde Instituto Valencia de Arte Moderno ofwel IVAM. Dat als nevennaam heeft Centre Julio González, omdat de vaste verzameling grotendeels bestaat uit werken van deze kunstenaar (1876-1942) die op 29-jarige leeftijd naar Parijs ging, daar bevriend raakte met Picasso en uiteindelijk het tekenen en schilderen verruilde voor het maken van abstracte sculpturen, veelal van metaal. Eveneens aantrekkelijk zijn de talrijke tijdelijke tentoonstellingen van eigentijdse kunst die het IVAM met grote regelmaat organiseert.

IV3 (Small)Julio González, Zelfportret (1920)

IV9 (Small)Julio González, Leunende vrouw lezend (detail, 1930)

IV7 (Small)Julio González, Hoofd voor spiegel (1930)

IV6 (Small)Julio González, Boom uit Montserrat met sjaal (1936)

IV8 (Small)Erró, Wanted (2000)

 

CASA-MUSEO BENLLIURE
Het verrassendste museum in Valencia is het voormalige woonhuis vanBenn1 José Benlliure Gil, Benn8 (Small)een bekroonde, plaatselijke schilder die anno 1855 werd geboren. Overal in het pand, waar het oorspronkelijke meubilair nog staat, hangen zijn werken, ongeveer 150 stuks, terwijl je tevens schilderijen kunt bekijken van zijn eveneens talentvolle zoon José (‘Peppino’) Benlliure Ortiz en sculpturen van zijn broer Mariano Benlliure Gil. Bepaald bijzonder is de stille, groene, met tegeltableaus versierde, romantische tuin achter het woonhuis. Met daar weer achter een studio en kleine
expositiezalen waar een Spaanse, beeldenrijke documentaire over de familie wordt vertoond.

 

Benn3José Benlliure Gil, Falconara Maritima Adriatica (1892)

Benn4Het atelier

Benn5 (Small)José Benlliure Gil, Monaguillo (gouache)

Benn10 (Small)Tegeltableau in de tuin

Benn6a (Small)José Benlliure Gil, Moorse vrouw


VOORLINDEN
Het aan deVoor9 (Small) duinen bij Wassenaar grenzende, immense landgoed Voorlinden, ooit eigendom van de PTT, is de locatie van een prachtig museum. Dit werd op 10 september 2016 geopend en is geheel gewijd aan allerlei vormen van moderne beeldende kunst. De deels wisselende collectie verrast niet alleen door zijn klasse, die iVoor12 (Small)s van wereldniveau, maar tevens door zijn variatie, met vaak ook humor. Kunstenaars uit allerlei landen en tijdperken worden vertegenwoordigd. Waaronder Andy Warhol met een van zijn laatste grote werken. En Leandre Erlich creëerde haar Swimming Pool, die je van boven en onderen kunt bekijken, zelfs op maat voor Voorlinden. Rond het gebouw heeft Piet Oudolf fraaie bloementuinen aangelegd, en in een nevenstaande, majestueuze villa is het lekker lunchen. Zie www.voorlinden.nl.

Voor1Jan Sluijters, Maannacht IV (1912)

Voor6 (Small)Pyke Koch, Vrouw met dode vogel II (1978)

Voor5 (Small)Hans-Peter Feldmann, Eieremmer auf Stuhl met Pappsockel (2003)

Voor10 (Small)François Morellet, 10 lignes hybrides au hasard (2006)

Voor7 (Small)Ron Mueck, Couple under an umbrella (detail, 2013)


MUSÉE DES BEAUX-ARTS MARSEILLE

In 1802, na de Franse Revolutie, kreeg Marseille zijn eerste museum, het Musée des Beaux-Arts. NaderhMB (Small)and werd dit ondergebracht in een zijvleugel van het prachtige Palais Longchamp, een wit classicistisch complex rond een gebogen zuilengalerij, standbeelden en waterpartijen. De collectie bevat veel FranMB4 (Small)se en diverse Italiaanse schilderijen (met ook sculpturen) uit de 17e, 18e en 19e eeuw, alsmede werken van plaatselijke kunstenaars. Waaronder Michel Serre, die aangrijpende, zeer gedetailleerde grote doeken maakte tijdens de pestepidemie die Marseille in 1720 trof en de helft van zijn toenmalige bevolking deed sterven.

 

MB1A (Small)Matthias Stomer, Koning David (1639)

MB7Philippe de Champaigne, Le Ravissement de Sainte Madeleine (detail, 1656)

MB8 (Small)Michel Serre, Vue du Cours pendant la peste de 1720 (detail, 1721)

MB3A (Small)Julien de Toulon (1735-1800), Portrait de Laurence Julien et Geneviève Declair

MB2
Pierre Puvis de Chavannes (1824-1898), Marseille Porte de l’Orient (grote fresco in trappenhuis)

 

PALAIS FESCH MUSÉE DES BEAUX-ARTS
In de autovrije hoofdstraF (Small)at van Ajaccio, geboorteplaats van Napoleon, liet kardinaal Joseph Fesch, een oom van Napoleon (moeders kant) een paleis bouwen dat tegenwoordig fungeert als museum. Een flink deel van de vaste collectie, schilderijen met name, komen van de kardinaal zelf. Want die was een verwoed verzamelaar: na diens overlijden in 1839 trof men alleen al 16.000 schilderijen aan, het merendeel van Italiaanse meesters. Minstens zo fraai en zeker zo origineel zijn de later toegevoegde werken van Corsicaanse kunstenaars. Houd er rekening mee dat het museum geen airconditioning heeft en dat van veel schilderijen niet wordt vermeld wanneer ze werden gemaakt.

F1Jules Pasqualini (1812-1888), Portret van Joseph Fesch

F3 (Small)François Peraldi, Gezicht op de haven van Ajaccio (1882)

F6 (Small)Jacques-Martin Capponi (1965-1930), Portret van Corbellini

F4 (Small)Dominique Frassati (1896-1947), Vier jonge vissers in de haven van Ajaccio

F5 (Small)Dominique Frassati, De vissers


FUNDACIÓ JOAN MIRÓ
Boven Barcelona, in het Parc de Montjuïc, ontwierp een van Spanje’s gMI (Small)rootste moderne kunstenaar, Joan Miró (1893-1983) zijn eigen museum dat een omvangrijke, indrukwekkende collectie bevat van zijn veelzijdige werk. Zelf zei hij: ‘De Fundació is ruimte opengeMI0 (Small)steld voor de cultuur en het leven.’ Herstellend van tyfus bracht hij in 1911 tijd door op een boerderij bij Tarragona, en werd daar geïnspireerd door ‘de primitieve essentie’ van die plek. Later zou ook geïnspireerd worden door kunstenaars in Parijs, terwijl ook verbleef in Normandië, reisde naar Japan en uiteindelijk verhuisde naar Palma de Mallorca. Miró experimenteerde graag; zo is op de eerste etage van het museum een film te zien waarin hij verf op doeken deels verbrandt.

 

MI1 (Small)Portret jong meisje (1917)

MI2 (Small)De fles wijn (1924)

MI3 (Small)Zomer (1937)

MI4 (Small)De morgenster (1940)

MI5 (Small)Druppel water op rozekleurige sneeuw (1968)


UNIVERSITY OF MICHIGAN MUSEUM OF ART
A10 (Small)
A11 (Small)Op de groene universiteitscampus van Ann Arbor, in een statig hoofdgebouw en een moderne vleugel (uit 2009), wordt kunst geëxposeerd uit Afrika, Amerika, Azië en Europa. De totale collectie omvat zo’n achttienduizend objecten, waarvan steeds een deel wordt geëxposeerd in zalen en langs een galerij. Behalve aan schilderijen en sculpturen, van klassiek tot eigentijds, besteedt het – gratis toegankelijke – UMMA aandacht aan fotografie en design.

 

 

A2 (Small)Alexandre-Gabriel Decamps, Landschap (1860)

A3 (Small)Frederic Edwin Church, Jamaica Bay (1865)

A1 (Small)Arthur Wesley Dow, Spring landscape (1892)

A4 (Small)Maurice de Vlaminck, Stilleven met appels (1910)

A5 (Small)Pablo Picasso, Stierengevecht (1934)

 

GRAND RAPIDS ART MUSEUM
A22Bij de Rosa Parks Circle, het stadshart van Grand Rapids (Michigan), verrees in 2007 het nieuwe onderkomen van het plaatselijke, A24uit 1910 daterende museum. Dit ruime gebouw was het eerste ‘groene’ museum van Amerika en werd alom geprezen voor zijn ontwerp. Over drie  verdiepingen exposeert het een brede scala aan kunstwerken, met nadruk op 19e– en 20e-eeuwse art uit zowel Amerika als Europa. Buiten de vaste collectie worden frequent tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.

 

 

 

A36William Merritt Chase, Portrait of Miss C. (1893)

A34 (Small)Frederich Frieseke, Reflections (1912)

A30 (Small)Will Howell Foote, Sunlit interior (1914)

A35 (Small)Karl Schmitt-Rottluff, De oogst (1922)

A31 (Small)George T. Hartmann, Untitled (1927)

 

DART (Small)ETROIT INSTITUTE OF ARTS
Het eerste Amerikaanse museum om een Van Gogh te kopen, een zelfportret, was het Detroit Institute of Art. Waarvan men de kunstcollectie als een van zes beste in het land beschouwt. Het museum werd gesticht in 1885 en is sinds 1927 ondergebracht in een wit, tempelachtig gebouw dat ARTAB (Small)tegenwoordig meer dan honderd kleine en grote zalen telt, en dat een vloeroppervlak van ruim tweehonderdduizend vierkante meter heeft. De opmerkelijkste ruimte heet Rivera Court, naar Diego Rivera die hem begin jaren dertig  in opdracht van Henry Ford decoreerde met enorme muurschilderingen gewijd aan de plaatselijke auto-industrie.

 

 

ARTA (Small)Rembrandt Peale, Self portrait (1778)

Charles Harry Eaton American, 1850-1901 Oil on canvas Detroit Institute of ArtCharles Harry Eaton, The lily pond (1886)

ARTC (Small)Vincent van Gogh, Portret van postbode Roulin (1888)

Art3George Bellows, A day in June (1913)

ARTF (Small)Romare Beardon, Quilting time (reusachtig mozaïek, 1986)


ALBERTINUM
Een van Dresdens indrukwekkendste musea is het Albertinum, ondeArgebracht in groot 16e-eeuws gebouw dat oorspronkelijk diende als arsenaal. Dit staat op de zuidelijke Elbe-oever en werd na de grote overstroming van 2002 briljant gerenoveerd. Op de begane grond, rond een concertzaal, werd de schitterende sculpturencollectie bijeengebracht. Deze begint met werken van Rodin. En op de tweede etage bevindt zich de Galerie Neue Meister met een aantal prachtige, enkele eeuwen omvattende schilderijen van Duitse en andere meesters, waaronder Bix, Busch, Degas, Gauguin, Van Gogh, Kandinsky, Liebermann, Monet, Picasso en Toulouse-Lautrec.

A2 (Small)
Altstadt Elbe-oever Dresden, Christian Friedrich Gille (1841)

A3 (Small)
Stilleven met kweeperen, Vincent van Gogh (1888)

A9
Twee danseressen, Edgar Degas (pastel, 1898)

A4
De tuinkamer, Gotthardt Kuehl (1900)

A5 (Small)
Zelfportret met muts, Curt Querner (1930)

 

MUSÉE FABRE
Om in het hart van Montpellier tientallen werken van Rubens,Fab3 (Small) Brueghel de Jonge, Paulus Potter, Frans van Mieris, Jan Steen en andere Hollandse c.q. Vlaamse meesters te bekijken, is bepaald bijzonder. Het museum waar dit kan, is het Musée Fabre dat ruim 190 jaar bestaat en werd ondergebracht in enkele statige panden. Religieuze kunst van Franse, Italiaanse en Spaanse schilders is eveneens volop aanwezig, evenals creaties uit de 19e en 20e eeuw. Waaronder enkele van stadgenoot Frédéric Bazille die het licht van Languedoc fraai wist vast te leggen op zijn kleurrijke doeken. De gehele collectie omvat zo’n achthonderd schilderijen en sculpturen.

Fab4Zoals de ouders zongen, piepen de jongen, Jan Steen (1662)

Fab12 (Small)
Jong meisje op haar rug, Jean-Baptiste Greuze (1785)

Fab7 (Small)
Vue de village, Frédéric Bazille (1868)

Fab6 (Small)
Portret van Fernande Olivier, Kees van Dongen (1907)

Fab11 (Small)
Portret van Paula Denis, Maurice Denis (1925)

 

FRANCIS ECK
Als jongetje reeds raakte Francis Eck, geboren in de Elzas, zFE1o geïnspireerd door de natuur dat hij aquarellen begon te schilderen. Zijn eerste beroep, sportleraar, bracht hem naar de Antillen, en tenslotte naar Saint Martin (het Franse deel van Sint Maarten), waar hijFE2 (Small) uiteindelijk kunstschilder werd – nu voornamelijk geïnspireerd door de zee. Waarvan hij alle mogelijke facetten vastlegt met olieverf en een mes. Francis doet dit zo knap dat zijn doeken in alle mogelijke landen en steden werden geëxposeerd, van Parijs tot New York, van Londen tot Hong Kong en van Nieuw Caledonië tot Tokio. En ter plekke houdt hij vernissages bij voorkeur rond zijn zwembad: water rond water. Voor het eerst is een kleine, recente selectie van zijn grotere werken in Nederland te zien, op deze website. Francis verkoopt zijn schilderijen rechtstreeks en is te bereiken via franciseck@hotmail.fr.

image1Rêve de mer, 80 x 40 cm, $2000

image4Cabanes de pêcheurs, 130 x 97 cm, $6000

image2Le regard du temps, 100 x 81 cm, $4000

image3Mer déchaînée, 100 x 100 cm, $5000

image5Les Plaisirs de la vie, 92 x 73 cm, $3000

 

MORE
Het statige, voormalige gemeentehuiMore7 (Small)s van Gorssel, net binnen dMore6 (Small)e Achterhoek, kwam eind 2012 leeg te staan en werd gekocht door Hans Melchers. Met als doel er een museum van te maken waarin een deel van de door hem verworven Scheringa collectie van zo’n 1200 modern realistische schilderijen kon worden ondergebracht. Aldus ontstond MORE, een werkelijk prachtig complex met achter het raadhuis, dat o.a. een museumcafé kreeg, zeven goed verlichte zalen waarin werken van Carel Willink, Charley Toorop, Jan Mankes en meer dan dertig ander kunstenaars worden geëxposeerd.

 

 

More1 (Small)Vader aan het meer, Jan Mankes (1914)

More3 (Small)Statue bij lustslot, Carel Willink (1931)

More2 (Small)Portret van mevrouw N.F. van Gelder-Schrijver en haar kinderen, Charley Toorop (1935)

More4 (Small)Man in hotelkamer, Barend Blankert (2005)

More5 (Small)Rijp, Jan Beutener (2005)

 

PEGGY GUGGENHEIM COLLECTION
PG9 (Small)Een aanzienlijk deel van haar leven bracht de Amerikaanse, zeer welgestelde Peggy PG (Small)Guggenheim (1898-1979) voornamelijk door in Europa met avant-gardistische kunstenaars, waarvan ze het werk ook verzamelde. En er zelfs een trouwde, Max Ernst. Een klein deel van haar collectie verkocht ze aanvankelijk via haar eigen galerieën, eerst in Londen, later in New York. Drie jaar nPG8 (Small)a de Tweede Wereldoorlog verwierf ze het Palazzo Venier dei Leoni, aan het Grand Canal van Venetië, waar ze ging wonen en talrijke kunstenaars ontving. Vandaag de dag fungeert het paleis als museum voor een rijke verzameling van o.a. abstracte, kubistische, modernistische, eigentijds primitieve en surrealistische schilderijen en sculpturen, gecreëerd door zowel Amerikaanse als Europese kunstenaars.

 

PG1 (Small)Landschap met rode vlekken Nr. 2, Vasily Kandinsky (1913)

PG3 (Small)Compositie in rood, Piet Mondriaan (1939)

PG2 (Small)L’Empire des lumières, René Magritte (1954)

PG5 (Small)Yellow Country, Afro Basadella (1957)

PG4 (Small)In the bath, Pegeen Vail (eind jaren ’50)

 

PORTLAND ART MUSEUM
Het Portland Art Museum is niet alleen een van de oudste musea in Amerika, maar PA2 (Small)tevens PA1 (Small)een van de beste – en de reis naar Oregons grootste stad waard. Je kunt er zeker een halve dag doorbrengen, want de over twee ondergronds met elkaar verbonden gebouwen verdeelde verzameling is buitengewoon rijk. Aparte afdelingen zijn gewijd aan Aziatische, Europese, native American, moderne en northwest kunst, terwijl ook impressionisme, Engels zilver, fotografie en andere kunstuitingen eigen ruimten kregen. Als kunstliefhebber kijk je er je ogen uit.

PA3 (Small)Giovanni di Niccolo Mansueti, Portret van een man (circa 1506)

PA9 (Small)The ice cuttery, Julian Alden West (1890)

PA5 (Small)Claude-Emile Schuffenecker, Jonge vrouw in roze jurk (1893)

PA6 (Small)Ludovic Rodolphe Pisarro, La Rue Girardon (1907)

PA7 (Small)Oskar Kokoschka, Tuilerie tuinen Parijs (1925)

 

HALLIE FORD MUSEUM
‘Klein is fijn’ geldt voor dit intieme museum. Het ligt in dHF (Small)owntown Salem, de hoofdstad van Oregon, en werd genoemd naar een vrouw die niet alleen zelf kunstenares was, maar ook les gaf en kunst propageerde. Ondanks zijn bescheiden omvang biedt de museumcollectie veel variatie én kwaliteit. Egyptische en andere kunstvoorwerpen uit de oudheid, eigentijdse native American werken, eeuwenoude religieuze schilderijen, Japanse schetsen, een Romeins mozaïek, antieke munten en allerlei doeken uit de 19e eeuw, dat en nog meer vind je er allemaal. Leuk motto trouwens:’Please don’t touch the art, let the art touch you.’

HF1 (Small)André Derain, Paysage à Montreuil-sur-Mer (1909)

HF2 (Small)Andrew McDuffie Vincent, Coast guard station on the Oregon coast (1949)

HF3 (Small)Charles Heaney, Eastern Oregon (1950)

HF4 (Small)Paul Missal, The hallway (1971)

HF5 (Small)James Lavadour, Ice (2007)

 

COURTAULD GALLERY
Binnen het drukke Londen met zijn doorgaans drukke bekende musea vorCour (Small)mt de Courtauld Gallery een oase van rust. Het museum werd ondergebracht op diverse etages van een vleugel in het immense Somerset House, een cultureel complex met ook restaurants. Qua omvang is de collectie betrekkelijk bescheiden, maar de kwaliteit is exceptioneel, vooral wat betreft werken van impressionisten en postimpressionisten. Hier hangt bijvoorbeeld het origineel van Manets beroemde laatste grote doek Een bar in de Folies-Bergère. Bovendien zijn ook Cézanne, Degas, Van Dongen, Dufy, Gauguin, Van Gogh, Modigliani, Monet, Morisot, Renoir, Sisley, Seurot en De Vlaminck met een of meer prachtige schilderijen vertegenwoordigd.

Cour1 (Small)
Een bar in de Folies-Bergère, Edouard Manet (1882)

Cour12 (Small)
Jonge vrouw die zich poedert, Georges Seurat (1890)

Cour2 (Small)
De kaartspelers, Paul Cézanne (1896)

Cour8 (Small)
Nevermore, Paul Gauguin (1897)

Cour9 (Small)
Oever van de Seine bij Carrières-sur-Seine, Maurice de Vlaminck (1906)


MUSÉE DES BEAUX-ARTS DE LYON
Aan een plein vol allure, in het hart van Lyon, staat een museum van allure, het Musée des  Mus (Small)Beaux-Arts. Dit heeft sinds 1801 als huisvesting een voormalige Benedictijner abdij met een groene, parkachtige binnenplaats waar eens nonnen mediteerden en nu sculpturen staan. Het 17e-eeuwse gebouw telt niet minder zeventig zalen waar kunstvoorwerpen Mus1A (Small)bijeen werden gebracht uit een tijdspanne die loopt van de Egyptische oudheid tot in deze eeuw. Misschien wel de grootste publiekstrekker is de verzameling impressionistische schilderijen. Maar vergeet zeker niet om in het restaurant het enorme doek La Seine van Raoul Dufy te bekijken. Wees wel voorbereid op nukkige, weinig wetende suppoosten en hele afdelingen die ‘s ochtends zomaar dicht gaan ‘omdat er niet voldoende personeel is’.

Mus1 (Small)Fleur des champs (detail), Louis Janmot (1845)

Mus8 (Small)Chemin montant, Alfred Sisley (1870)

Mus6 (Small)Mer agité à Etretat, Claude Monet (1883)

Mus2 (Small)Fleurs sur une cheminée aux clayes, Edouard Vuillard (1933)

Mus3 (Small)Modèle allongé, robe blanche, Henri Matisse (1946)

 

CENTGM1 (Small)RO ATLÁNTICO DE ARTE MODERNO (CAAM)
Op Gran Canaria, in het historische stadshart van Las Palmas, achter de kathedraal, werd CAAM gehuisvest. De gevel is klassiek, het interieur eigentijds en verrassend ruim. De moderne kunst werd verdeeld over vier verdiepingen waar de zalen, zaaltjes en gangen meestal marmeren vloeren hebben en witte wanden. Naast de superieure collectie van Spaanse en andere kunstenaars worden ook wisselende exposities georganiseerd. En behalve schilderijen zijn spannende sculpturen en aardige audiovisuele werken te zien. Kortom, kom naar CAAM.

GM2 (Small)
Zeggen de planten, Patricio Cabrera (2007)

GM3 (Small)
Paard met blinddoek, Marina Vargas (2009)

GM4 (Small)
Bag woman, Sokari Douglas Camp (1992)

GM5 (Small)
Nieuwe generaties, Matías Sándoz (2009)

GM6 (Small)
Generic Self-Portrait As A Superior Hybrid, Win Botha (2006)

 

MUSEO NÉSTOR
De Spaanse kunstschilder Néstor Martín-Fernández de la TorGM10re (1887-1938) heeft voor zijn geboortestad Las Palmas niet alleen het Pueblo Canario ontworpen, maar kreeg in dit  toeristische minidorpje ook een eigen museum. Dit is een soort schatkamer, want Néstor had veel talent en schilderde uiteenlopende onderwerpen in uiteenlopende stijlen. Met altijd veel kleur creëerde hij prachtige portretten, botanische doeken, het uit acht werken bestaande ‘Gedicht van de Zee’ met soms vervaarlijke, grote vissen, het ‘Gedicht van de aarde’ met sensueel verstrengelde lichamen, visioenen van Gran Canaria en nog veel meer, waaronder operadecors en –kostuums.

GM11 (Small)De Zuster van de Rozen (1908)

GM12 (Small) Hoog Tij uit het Gedicht van de Zee (1923)

GM16 (Small)Madame Bocher (1931)

GM13 (Small)Visioenen van Gran Canaria (1934)

GM15 (Small)Lente uit het Gedicht van de Aarde (1938)

 

MUSEO THYSSEN-BORNEMISZA
Schuin tegenover het beroemde Prado werd in 1992 een museum geopend voor een van ‘s werelds grootste particuThyAliere kunstcollecties, die van de familie Thyssen-Bornemisza (verzameld gedurende twee generaties). Wie het bezoekt, volgt als het ware een kunstroute door de tijd en via de stijlen. De permanente verzameling, tentoongesteld over drie verdiepingen, begint met Italiaanse primitieven en vroege Italiaanse, Nederlandse en Duitse schilderkunst uit de 15e en 16e eeuw, om te eindigen met o.a. Amerikaanse pop art uit de late 20e eeuw. Caravaggio, Rubens, Rembrandt (zelfportret), Frans Hals, Van Gogh, Degas, Manet, Gauguin, Dalí, Magritte, Mondriaan, Hopper en vele andere grootheden zijn allemaal met minstens een werk present. Het museum heeft in zijn moderne zijvleugel een eigen café-restaurant (waar het héél druk kan zijn, met een lange rij wachtenden) en in de grote winkel worden ook ‘Delicathyssen’ verkocht, waaronder gelei van Pedro Ximénez en wijnzout.

 

 

 

 

Thy3
Frans Hals, Familieportret in landschap (1648)

Thy1a
Vincent van Gogh, “Les Venissots” in Auvers (1890)

Thy7
Childe Hassam, Fifth Avenue at Washington Square (1891)

THY6
Camille Pisarro, Rue Saint-Honoré in de middag, effect van de regen (1897)

Thy8A
Nicolas de Staël, Mediterraan landschap (1953)

 

Thy9A
Roy Lichtenstein, Lady in bath (1963)


STAATSMUSEUM HERMITAGE
Het Hermitage Museum is natuurlijk geen ‘minder bekend’ museum om in deze rubriek te verschijnen, maar St. Petersburg ligt natuurlijk niet om de hoek. Het langs de Nova gesitueerde gebouwencomplex, waaronder het winterpaleis van Catharina de Grote, telt 1064 vertrekken en is het grootHem1ste kunstmuseum ter wereld. De collectie bestaat uit ongeveer drie miljoen werken, waarvan slechts een heel klein deel daadwerkelijk wordt geëxposeerd. Ook het weelderige interieur is het bekijken waard, niet alleen de met goud versierde zalen en trapportalen, maar ook de loggias van Rafael, gebouwd naar voorbeeld van die in het Vaticaan. De overdaad aan kunst is overweldigend. Zo heeft het Hermitage de grootste collectie Rembrandts (25 stuks), de op een na grootste verzameling van Spaanse kunst, een ruimte (achter de troonzaal) met 330 portretten van Russische generaals, massa’s religieuze werken, zalen vol impressionisten en de fameuze mechanische, gouden, subliem gedecoreerde Pauwenklok die eens per week wordt opgewonden.

Hem2Leonardo da Vinci, Madonna met kind (1482)

Hem4James Cox, Pauwenklok (detail, 1781)

Hem8Alfred Sisley, Villeneuve-la-Garenne (1872)

Hem5Vincent van Gogh, Les Chaumières (1898)

Hem6Paul Cézanne, Montagne Sainte-Victoire (1898)

Hem7Maurice de Vlaminck, Bourg (1905)


KKM1ALMAR KONSTMUSEUM

In  de Zweedse eilandstad Kalmar, binnen het park bij het plaatselijke, beroemde kasteel, staat sinds 2008 (na een verbouwing) een strak vormgegeven, klein museum waar wisselende, doorgaans 20e-eeuwse en latere moderne kunst wordt getoond. Meestal gecreëerd door kunstenaars uit eigen land, soms ook van het eigen eiland of het naburige Öland, en eveneens uit andere Baltische staten.

Tijdens ons bezoek stond het landschap centraal, terwijl op de bovenste verdieping een metalen kar met wapperende vlaggen was versierd.

Alle werken werden alleen met hun Zweedse titels getoond en ook zodanig in de catalogus vermeld.

 

KM2Peter Johansson, Full fraïs (2012)

KM4 Anne-Marie Larsen, Landskap (1947)

KM6Helge Johansson, Cagnes (1921)

KM3Gillis Magnusson, Öland (1975)

KM5Inge Schiöler, Värgröndska (20e eeuw, jaar onbekend)

 

HAMBURGER KUNSTHALLE
Een van Duitslands mooiste en grootste kunstcollecties, die zo’n zes eeuweMusn bestrijkt, is ondergebracht in (en deels onder) twee panden vlakbij het centraal station van Hamburg. Het ene gebouw is klassiek, zeg maar Louvre-achtig, het andere modern. Vanwege een ingrijpende verbouwing die duurt tot en met december 2015, wordt momenteel een tweehonderdtal hoogtepunten uit de verzameling geëxposeerd, via de tentoonstelling Spot On.

Mus2 Jean-Laurent Mosnier, De vrouw van senator Martin Hudtwalcker (1798)

Mus10
Caspar David Friedrich, Wandelaar boven de nevelzee (1817)

Mus6
Edvard Munch, Meisjes op de brug (1901)

Mus4
Emile Nolde, Heer en dame in rode salon (1911)

Mus9
Max Liebermann, De chirurg Ferdinand Sauerbruch (1932)

 

MUSÉE D’ART ET D’HISTOIRE GENÈVE
In 1910 kwam het gereed, het Musée d’Art et d’Histoire, een imposant, vierkant geboArtuw rond een binnenplaats en naast het oude stadscentrum van Genève. Het herbergt de grootste collectie kunst van deze stad, waaronder een prachtige verzameling uit het oude Egypte. Aan de verzameling schilderijen (vanaf de 15e eeuw) werd een gehele verdieping gewijd. Het prominentst present zijn werken van Ferdinand Hodler (1853-1918), een van Zwitserlands bekendste kunstenaars die in het museum bovendien wandschilderingen verzorgde voor het riante trapportaal.

Art2Amadeo Modigliani, Vrouw in zwarte kleren (1907)

Art3Louise Breslau, De vriendinnen (1881)

Art5Claude Monet, De sneeuw in Argentueil (1875)

Art8Ferdinand Hodler, De vrouw met jarretels (1887)

Art7 Ferdinand Hodler, Optrekkende mist in de Alpes Savoyardes (1917)

 

NATIONAL MUSEUM OF WILDLIFE ART
Hoe toepasselijk om in de Amerikaanse stat Wyoming, even bezuiden twee natuur- en wildrijke national parks, die van YellowWL4stone en Grand Teton, een museum te stichten voor wildlife art. Met een rijke collectie kunstwerken gewijd aan wilde dieren. De vaste verzamelingWL_13 telt vijf-  à zeshonderd werken, vooral uit de 19e en 20e eeuw. Daarnaast worden tijdelijke exposities georganiseerd. Het museum ligt even buiten Jackson, uiterst westelijk in Wyoming, en werd gebouwd tegen helling, in de vorm van een fort. En rond het gebouw kun je een trail volgen langs bijna dertig eigentijdse sculpturen.

 

 

 

WL1ARobert Bateman, Chief (detail, 1997)

WL6Richard Friese, Artikwanderer (1899)

WL5Steve Kestrel, Creature comfors (2000)

WL3Donna Howell Sickles, Legends (1994)

WL_10Lindsay Scott, Shore patrol (2000)

 

ELLEN MEIJER
EM (Small)Even buiten de dorpskern van Abcoude, langs het schilderachtige riviertje Gein, heeft Ellen Meijer haar atelier. Zij is afgestudeerd aan de de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Ellen schildert kleurrijk en expressief, zoekt daarbij steeds het spanningsveld op tussen figuratie en abstractie. Ruimte staat centraal in haar werk, zowel qua thematiek als werkwijze, wat zichtbaar is in de vele transparante verflagen. Ellen vindt het bovendien boeiend om haar schilderervaringen en creativiteit te delen met anderen en geeft daarom schilderlessen en workshops in haar atelier, dat ze GN9 doopte. E-mailadres: ellen.meijer1@gmail.com.

EM3 (Small)Stilleven met zonnebloem (€550)

EM5 (Small)Sleeping beauty (€475)

EM4 (Small)Stilleven rood (€550)

EM1 (Small)Toscaans landschap 1 (€350)

EM2A (Small)Le petit déjeuner (€775)

 

MUSÉE MATISSE
Op een heuvel boven Nice en achter een olijfgaard, in dezelfde Mat (Small)17e-eeuwsese villa waar Henri Matisse woonde (en in 1954 overleed). werd een aan hem gewijd museum gesticht. Het bestaat uit tien zalen waar bijna zeventig schilderijen en gouaches worden geëxposeerd, een paar honderd dessins, bijna even zovele gravures, circa zestig sculpturen en andere werken. Bepaald boeiend is te zien via welke stromingen Matisse uiteindelijk zijn unieke eigen stijl ontwikkelde, ongeveer vanaf 1916.

Mati4 (Small)Portret van Madame Matisse (1905)

Mati1 (Small)Venster op Tahiti (1935-36)

Mati5 (Small)De clown uit de serie Jazz (1943-46)

Mati2 (Small)Lezeres aan de gele tafel (1944)

Mati3 (Small)Baadster in het riet (1952)

 

MUSÉE NATIONALE MARC CHAGALL
Cha1 (Small)In 1972, negen jaar na dat van Matisse, werd in Nice een aan Chagall gewijd museum geopend. Niet in een bestaande villa, maar in een speciaal gebouwd, modern pand met veel beton. Met bussen tegelijk komen hier niet alleen schoolkinderen, maar ook Amerikanen en andere toeristen. De collectie is Chagall’s grootste ter wereld. Het merendeel van de doeken, waaronder hele grote,heeft een bijbels thema en veel symboliek. Ook het circus komt bij herhaling in beeld.

Cha2 (Small)Zelfportret (1915)

Cha3 (Small)De Dans (1950)

Cha6 (Small)De schepping van de mens (1956-58)

Ch4 (Small)De ark van Noach (1960-61)

Cha5 (Small)Het rode paard (1967)

 

MUSÉE DES BEAUX-ARTS DE NICE
Het is een uitdaging om in een van de bochtige, hellende bij dit museum, een op een lage heuvel tronende, statige paleisachtige villa die anno 1876 gebouwd werd voor een prinses uit Oekraïne, een parkeerplek te vinden. Die moeite wordt echter ruimschoots beloond vanwege een aantal prachtige schilderijen, waaronder die van Jules Chéret (‘vader van het affiche’) en Raoul Dufy (heeft gewerkt in Nice en ligt er begraven).

 

|
Kees van Dongen, Portret van Mevrouw Jenny (1923)

BA9 (Small)Julie Cistello, Onder de appelbomen (1912)

BA7 (Small)Raoul Dufy, Portret Madame Raoul Dufy (1930)

BA8 (Small)Raoul Dufy, De grote baadster (1950)

BA4 (Small)Louis Valtat, Op het strand (1910)

 

MUSEUM OF ART FORT LAUDERDALE
In het centrum van Fort Lauderdale, Florida, vormt het Museum of Art een eigentijds vormgegeven, wit complex waar voornamelijk moderne kunst wordt MmA8geëxposeerd uit de 20e eeuw. Waaronder een aanzienlijk aantal werken uit de collectie van, zowaar, het Cobra Museum in Amstelveen. Dus daarvoor hoef je niet naar Florida. Wel de reis waard zijn de wisselende tentoonstellingen, we zagen er een van houten kunstvoorwerpen (titel Against the grain, zie de onderste foto) en de vaste eigen collectie gewijd aan de schilder en illustrator William Glackens. Vanwege diens latere schilderijen met hun felle kleuren wordt deze wel de ‘Renoir van Amerika’ genoemd.

Mma1ABoulers La Ciotat, William Glackens (1930)

Mma3Plums in a saucer, William Glackens (circa 1930)

Mma2bThe bandstand, William Glackens (1919)

Mma4aWickford low tide, William Glackens (1909)

Mma5Grapes, Ai Weiwei (2008)

 

MUSEUM OF FINE ARTS BOSTON
SBoston1inds 1909 is het Museum of Fine Arts van Boston gevestigd in een tempelachtig gebouw dat ruim een eeuw later een grote nieuwe vleugel kreeg. De kunstcollectie omvat zo’n 450.000 werken uit de hele Bopston2wereld en spant van ver voor het begin van onze jaartelling, zoals uit Babylon en Egypte, tot het heden. Alleen al de verzamelingen van Amerikaanse en Europese schilderijen tellen elk meer dan 1500 stuks. De centrale, ovaalvormige koepel  in het gebouw  werd prachtig versierd met fresco’s van de portretschilder John Singer Sargent en in het grote atrium staat een schitterende hoge boom van groen glas.

 

 

Boston3Postbode Joseph Roulin, Vincent van Gogh (1888)

Boston6Paysage de banlieu, Maurice de Vlaeminck (1901)

Boston4Dans in Bougival, Pierre-Auguste Renoir (1883)

Boston_10Cagnes-sur-Mer, William H. Johnson (1927)

Boston_11Moeder en kind in boot, Eduard Tarbell (1892)

 

DALLAS MUSEUM OF ART
Naast tal van tijdelijke tentoonstellingen wordt in dit grote museum beeldende kunst uit zo ongeveer de hele wereld gepresenteerd. Uit bijvoorbeeld Afrika, Azië, Europa,Dal (Small) Oceanië en vooral Amerika. Je vindt er ook vroege en late werken van Piet Mondriaan, een mooie Korenschoven variant van Van Gogh en zowaar schilderijen en schildersspullen van Winston Churchill.  De hele vaste collecte omvat zo’n 24.000 werken.

Dalo_11 (Small)Mountains, Marsden Hartley (1930)

Dal4A (Small)Lady with a red hat, Frank Duvenek (1904)

Dal9A (Small)Drie vrouwen en stilleven, Fernand Léger (1920)

Dal1A (Small)Korenschoven, Vincent van Gogh (1890)

Dal_12 (Small)Jongen in korte broek, Amadeo Modigliani (1918)