De zeeschilder Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) was niet alleen de meest invloedrijke Nederlandse schilder van zijn tijd, maar ook een groot verzamelaar. Naast zijn Haagse woonhuis liet hij zelfs in 1887 (vier jaar voordat hij begon aan zijn fameuze, 115 meter bestrijkende panorama) een museum bouwen om die collectie onder te brengen. Dat bij niet-Hagenaren nauwelijks bekende museum werd in mei 2011 opnieuw geopend, na een ingrijpende, twee jaar durende renovatie door de beheerder, het Van Gogh Museum. Bovendien kreeg het een nieuwe naam, De Mesdag Collectie. Behalve werken van Mesdag zelf – waaronder het grote zeegezicht waarmee hij doorbrak in Parijs – vind je er schetsen en schilderijen van o.a. Georges Hendrik Breitner, Camille Corot (derde schilderij hieronder) , Gustave Courbet, Charles-François Daubigny (vijfde schilderij), Constant Gabriel, Isaac Israëls, Antonio Mancini (prachtige portretten, zie tweede schilderij), Jacob Maris, Anton Mauve (zie eerste schilderij), Jean-François Millet (met ook diens ‘Rustende wijngaardwerker’, schilderij vier), Mesdags ook knap schilderende vrouw Sientje en andere tijdgenoten. Bovendien worden prachtige vazen en nog veel meer objecten uit China en Japan geëxposeerd. En via twee korte videoproducties wordt over het leven van Mesdag flink wat onthuld. Dit intieme, achter het Vredespaleis geleden museum, dat ook een fraai tuin heeft met een ovaalvormig gazon, is gewoon een schatkamer vol visuele genoegens. Zie voor adres en openingstijden www.demesdagcollectie.nl.