Op een straat- en kadehoek in Bath werd in 1897 de Victoria Art Gallery geopend. Dit om te vieren dat koningin Victoria (die overigens een hekel had aan Bath, en er na één keer nooit meer kwam) zestig jaar op de Engelse troon zat. Het grotendeels op de eerste etage gevestigde museum, dat gratis toegankelijk is, bezit zo’n vijftienhonderd kunstwerken, merendeels schilderijen. De meeste werden gemaakt door Engelse kunstenaars – die overigens vaak in het buitenland schilderden – vanaf de 17e eeuw tot heden. En hun werk, zoals dat uit de eerste helft van de vorige eeuw, is vaak verrassend mooi.

 


Henri Herbert La Thangue, The Watersplash (1900)


John Nash, Canal bridge, Sydney Gardens, Bath (1927)


Algernon Talmage, The Sketchers (1930)


William Roberts, The Dressmakers (1931)


Glyn Warren Philpot, Portrait of Frank Coombs (1941)