Tussen 1855 en 1914 trokken honderden kunstenaars naar Katwijk aan Zee om daar strandgezichten, portretten en dorpsimpressies te schilderen. Dat waren niet alleen Nederlanders als B.J. Bommels, Willy Sluiter en Jan Toorop, maar ook buitenlanders als de fenomenale, uit München afkomstige Hans von Bartels (te zien tot 10 november). Een aantal van hun – vaak impressionistische – werken is te zien via de vaste en wisselende collecties in en rond de statige woning van een rijke reder, middenin de strandstad. Want daar bevindt zich het Katwijks Museum. Dat overigens ook latere schilderijen en allerlei historische facetten van Katwijk aan Zee en Katwijk aan den Rijn exposeert.


Jan Hildebrand Weissmuller (1855-1925), Katwijk aan Zee


Jan Toorop, Vrouwen aan zee (rond 1890)


Jan Zoetelief Tromp (1872-1947), Schelpenvissers, detail


Ernst Voss, De neuspeuteraar (1996)


Erik Tierolf, Het Katwijkse strand ter hoogte van de Wilhelminastraat (2003, detail)