Dit in Lissabons monumentenwijk Belém gelegen museum is sinds zijn opening (juni 2007) het meest bezochte van Portugal geworden. De collectie werd geheel gewijd aan eigentijdse, 20e-eeuwse kunst van allerlei stromingen, per zaal gegroepeerd. Sommige van die stromingen zijn heel bekend, zoals surrealisme, andere zullen zelden zijn gezien, waaronder informalisme en neodadaisme. Veel grote namen zijn vertegenwoordigd, bijvoorbeeld Max Ernst, Willem de Kooning, Juan Miró en Andy Warhol. Aan moderne kunst heeft het museum geen gebrek, wel aan stoelen en banken, want in de zalen zelf zijn die vrijwel niet aanwezig.


Clément Serveau, Gitaar, stoel en vormen (1921)


Nicolas de Staël, Landschap (1953)


Antony Donaldson, Take away ’63  (1963)


Lee Krasner, Visitation (1973)


Andy Warhol, Judy Garland (1979)