In de kunstkolonie St. Ives, een havenplaatsje langs de Engelse zuidwestkust, verrees anno 1993 een dochtermuseum van de Londense Tate Gallery. Het designachtige gebouw staat aan het plaatselijke zeestrand, op de plek van een voormalige gasfabriek. De permanente collectie van het Tate St. Ives bestaat uit voornamelijk 20e-eeuwse kunstwerken die op de een of andere manier aan St. Ives en Cornwall zijn gelieerd, terwijl daarnaast (deels wisselende) exposities van eigentijdse kunst plaatsvinden. We zagen o.a. een Picasso, een Piet Mondriaan en een Max Ernst. Op de bovenste etage kun je in een café met uitzicht lekker lunchen. Het complex is voor Zuid-Engeland net zo iconisch (en ook druk bezocht) als bijvoorbeeld het Guggenheim voor Bilbao.


Sir Matthew Smith, Cornish church (1920)


Christopher Wood, The Fisherman’s farewell (1928)


Wilhelmina Barns-Graham, Island sheds, St. Ives No. 1  (1940)


Patrick Heron, Azalea garden (1950)


John Wells, Sea bird forms (1951)