Zoals vaak in Amerika werd dit museum gebouwd door een welgestelde verzamelaar, als onderkomen voor diens persoonlijke collectie. In dit geval van allerlei kunstuitingen die aspecten van de American West in beeld brengen. De desbetreffende verzamelaar/stichter is Tom James die samen met zijn vrouw Mary het museum creëerde, in het hart van St. Petersburg, hun woonplaats, ten koste van $75 miljoen. In het museum kun je via een filmpje bekijken hoe dat in zijn werk ging. De collectie is een der grootste en mooiste in zijn soort, met prachtige schilderijen, sculpturen en sieraden van vele tientallen Amerikaanse kunstenaars, waaronder Indianen.

  
Edith Anne Hamlin, Morning on The Rilleto, Arizona (1934)


Earl Biss, Winter Sunrise Circle of the Big Sky People (1985)


Nancy Glazier, Rust Devil (1999)


Tony Albeyta, Untitled (2012)


John Bye, Driving the home (2014)