Gedurende deze nazomermaand kun je een smakelijke, zintuiglijke wereldreis maken. Want in mijn kosteloze koopgids Best uit de Test worden uit een dozijn verschillende landen (en nog veel meer streken) ruim 65 wijnen aanbevolen. Ze worden gevoerd door een kleine veertig leveranciers. Voorts kun je een virtueel bezoek brengen aan Genève, via een reportage over deze gave stad en zijn mooie meer, terwijl een tijdreisje mogelijk is naar een in Genève begonnen, griezelige wijnbelevenis.

 

********************************************************************************************************

 


Borgo dei Posseri Tananai Brut 2016
Trento
Het is een bijkans idyllisch gelegen domein, Borgo dei Posseri, en sinds twintig jaar eigendom van Maria en Martin Mainenti. De locatie is een licht hellend plateau, honderden meters boven de vallei van de Adige, in Noordoost-Italië. Het uitzicht is fenomenaal. Een klein deel  van de eigen bijna 230 hectare omvattende wijngaarden ligt bij de hoofdgebouwen, de meerderheid op bijna twintig plekken elders. Naast stille wijnen levert het Borgo dei Posseri een fraai mousserende die via de Champagne methode zijn belletjes kreeg. Men stelde hem samen uit gelijke delen chardonnay plus pinot nero/noir, beide geplukt op 600 meter hoogte. Net als een goede Champagne onderging de wijn ruim drie jaar kelderrust. De flink schuimende 2016 smaakt nog heerlijke fris, met alleen een hint van rijpheid, terwijl kruiden, specerijen en frisse, deels limoenige citrus het aroma bepalen. Reken op circa €22,50 per fles, adressen via www.poot.nl.

 

 

Ponte .G Pinot Grigio Brut
delle Venezie
Onder de naam Viticoltori Ponte opereert een groep van vier coöperaties in de Italiaanse gewesten PON Treviso en Veneto. Er zijn circa duizend druiventelers bij aangesloten die over ruim 2500 hectare beschikken. De hoofdvestiging, waar ook alle wijnen gebotteld worden, staat in Ponte di Piave. Een speciale spumante in het wijngamma is de .G Pinot Grigio die zijn flink schuimende mousse kreeg dankzij een gisting in afgesloten tanks. Deze goed te koelen wijn heeft een ietwat  milde toonzetting dankzij zo’n zeven gram suiker, en offreert voorts wit fruit, een vleugje aardsheid en een smaak die net wat voller is dan de meeste Prosecco’s. Richtprijs €8,50, verkooppunten via www.vinites.com en de banner.


Aaldering Chardonnay 2018
Stellenbosch
In een vallei bij Stellenbosch, heeft het Nederlandse ondernemers echtpaar Fons en Marianne Aaldering (foto)  een prachtig landgoed gecreëerd met nu 30 hectare wijngaarden, een perfect geëquipeerde kelder, een getalenteerd team en een aantal luxe lodges. Wat de wijnen betreft wordt gestreefd naar de hoogst mogelijke kwaliteit voor zowel wit, rosé en rood. Een van de witte toppers is de Chardonnay die voor ruim een derde in nieuwe vaten van Frans eikenhout werd vergist. De nu beschikbare 2018 verleidt met zijn aangename frisheid, vlezige structuur, beschaafde houtaroma’s (waaronder een hint van karamel), subtiele notigheid en zijn gulle rijpe fruit van o.a. perzik en peer. De wijn wordt o.m. gevoerd door groothandel Hanos en, voor €17,99,  door www.vivino.com.

Apostelhoeve Riesling 2018
Mergelland
Na mijn eerste bezoek aan de Apostelhoeve, het hoog op de Louwberg en boven de Jekervallei gelegen domein dat in 1974 zijn eerste wijnen produceerde, schreef ik ‘Ook de Riesling is best aardig, zij het aan de zure kant’. Die hoge zuurgraad bleef ook een aantal jaren daarna. Maar ongetwijfeld mede dankzij de gestegen temperaturen en de grote vakkennis van Mathieu Hulst, de huidige eigenaar (foto), is diezelfde wijn uit 2019, van het nu 14 hectare tellende Maastrichtse domein, voorbeeldig en eerder fris dan zuur. Elegant bovendien, met een vleugje mildheid, sappig wit fruit, en als ouverture bloemetjes in zijn geur. Kortom, Riesling zoals Riesling moet zijn. Deze lekkere Limburger wordt o.m. aangeboden door www.bovino.nl, voor €14,95.

 

 

Augustali Acqua Grillo 2019
Sicilia
Druivenstokken, olijfbomen, bijenkorven, een restaurant en een dierenboerderij zijn alle aanwezig op het biodomein Augustali, in de zuidwesthoek van Sicilië,  niet ver van zee. Het wordt deskundig en gastvrij geleid door de oenoloog Vincenzo Bambina en diens vrouw Finella (die tevens imker is). De eigen wijngaard bestrijkt 12 hectare, en levert o.a. een naar zijn oude druivenras genoemde witte Grillo. Die goed bij gegrilde dan wel geroosterde vis of kip zou kunnen worden geschonken, gezien zijn vrij stevig structuur, lichte kruidigheid en aroma met zowel geel fruit (perzik) als wit. Fles €9,75 bij www.colaris.nl, zie de banner.

Barahonda Organic blanco 2019
Yecla
Om op een weids plateau in de Spaanse wijnregio Yecla een ruim keldercomplex aan te treffen met een restaurant waar inventief en verfijnd wordt gekookt, is verrassend.  En doet tegelijk begrijpen waarom die hier gemaakte wijnen kwalitatief hoogwaardig zijn. Het desbetreffende bedrijf, de familiefirma Señorío de Barahonda, bezit zelf 150 hectare wijngrond en heeft nog eens 600 in beheer. Een verrassende witte wijn naast de stoere rode is van duurzaam geteelde verdejo en sauvignon blanc gemaakte Organic 2019. Behalve frisse zuren en elegantie biedt deze wijn bladgroen, citrusfruit en in de verre verte iets notigs. Deze lekkere-dorstlesser draagt een richtprijs van €7,95, adressen via www.boomsma.frl.

 

Banner KWAST BANNER

 

Château de Tracy 2019
Pouilly-Fumé
Klassieker én kostelijker kan het haast niet, de Pouilly-Fumé van Château de Tracy. Een pure sauvignonwijn waarvan de jaargang 2019 gekenmerkt wordt door bloemigheid, bladgroen, groene kruiden en wat citrusachtig fruit. Sappig en vrij vol smaak de wijn eveneens. Het château is een echt kasteeltje, compleet met een middeleeuwse verdedigingstoren en een portaal in renaissancestijl. De eigenaresse is een adellijke familie: graaf Henry d’Assay, tevens de wijnmaker (foto), en diens twee zusters. Deze Loire-wijn wordt voor €19,50 aangeboden door www.heerenvanheusden.nl, zie de banner.

Crespaia 2018
Bianchello del Metauro
Op een handvol kilometers van de Adriatische Zee en achter de Romeinse havenplaats Fano floreert sinds 2011 het wijngoed Crespaia.  Het wordt geleid door stichter Rossano Sgammimi die als keldermeester een Nieuw-Zeelandse aanstelde, universitair geschoold. Beiden werken graag met autochtone, soms schaarse druivenrassen die organisch worden geteeld op een voor Midden-Italië bescheiden 5 hectare. De witte bianchello bijvoorbeeld, waarvan een aangename, vrij stevige 2018 werd vervaardigd. Qua karakter komt deze zacht frisse wijn aardig in de buurt van een Chardonnay, gezien zijn notige en tegelijk zacht fruitige smaak (we proeven witte en gele vruchten) die als extraatjes een hint van karamel en een mespuntje kruiden offreert. Fles €12,95 bij www.anfors-imperial.com.

 

 

Cuvée Luc 2019
Méditerranée
Ruim twintig jaar geleden begonnen Daan en Elvire van Dijkman een nieuw bestaan als wijnbouwers in het zuidelijke Rhône-dal, niet ver van de Mont Ventoux. Hun druivenakker van Domaine de Marotte bestrijkt ongeveer 30 hectare,  er kwamen gîtes, en er werden allerlei wijnverwante activiteiten georganiseerd. Het inmiddels flinke wijngamma bevat ook een boeiende witte wijn, de Cuvée Luc, die uit een half dozijn Zuid-Franse variëteiten werd gecomponeerd. Waaronder de hoogwaardige vermentino en viognier. De bleek getinte 2019 heeft nuances van o.a. buxus, kruiden en wit drupsfruit. Dit alles smaakt op sappige wijze zacht fris; goed koelen derhalve. Fles €8,95 bij www.grandcruwijnen.nl. Meer adressen via www.intensewines.com.

De Kleine Schorre Schouwen-D®uiveland Rivaner 2019
Nederland
Bij het proeven van deze Rivaner kreeg ik ineens hevige trek in verse gekookte mosselen, zo uit de pan, en ook bereid met een scheutje van dezelfde wijn. Want deze Rivaner smaakt vrij licht en flink fris, met dan ook nog bladgroen, een kruidje en wat fris fruit van citrus plus witte vruchten. KS Zijn herkomst is de 10 hectare tellende akker van De Kleine Schorre op het Zeeuwse Schouwen-Duiveland, waar stokken groeien op kalkrijk zeezand. Het domein bestaat nu twintig jaar en wordt voortvarende geleid door Johan van de Velde, wiens levensgezellin Paula van de Vijver dit jaar regeert als de Zeeuwse wijnkoningin. Fles €13,95 bij www.dekleineschorre.nl.

 

 

Domaine d’Avrillé Sauvignon 2019
Val de Loire
Een imposant domein binnen Anjou is Château d’Avrillé dat beschikt over ruim 195 hectare met DA1 druivenstokken binnen diverse appellations. Het behoort aan Pascal Biotteau die terzijde wordt gestaan door twee zonen. Het hoofdgebouw is inderdaad een echt château. Enkele wijnen dragen de naam Domaine d’Avrillé, omdat hun druiven buiten de reguliere districten groeien en derhalve de overkoepelende herkomstbenaming Val de Loire dragen. Een zeer zomerse is de Sauvignon 2019 die lekker frissig smaakt, sappig bovendien, vrij elegant en met zowel wat buxus als drupsfruit. Richtprijs rond de €7, verkoopinfo via www.monnik-dranken.nl.

Domaine Tariquet Chenin Chardonnay 2019
Côtes de Gascogne
Je zou een melange van chenin blanc en chardonnay wellicht eerder verwachten uit Zuid-Afrika, maar het is er een uit het Franse zuidwesten, die van  Domaine Tariquet. Een. immens domein dat jaarlijks zo’n acht miljoen flessen wijn levert (plus de nodige met Armagnac). De wijn heeft een frisse toonzetting, weinig alcohol, 11 procent, is toch correct gevuld en offreert vooral mildfris fruit met de allerlichtste toets van kruiden en specerijen.  Als vooraf- en viswijn is deze onberispelijk compositie een aanrader, temeer gezien zijn redelijke adviesprijs van €7,95. Adressen via www.lfe.nl.

 

 

Esporâo Bico Ama relo 2019
Vinho Verde
Vanuit de Alentejo in Zuidoost-Portugal heeft de groep Esporâo nu ook een prachtig wijndomein in de noordwestelijke regio Vinho Verde overgenomen. Het betreft Quinta do Ameal  waar de druiven organisch worden geteeld op circa 30 hectare. Van de rassen loureiro (het meest aangeplante), alvarinho en avesso creëerde men de Esporâo Bico Amarelo 2019 waarin de frisse elegantie (11,5 procent alcohol) van witte Vinho Verde zich volop manifesteert. Het eveneens kenmerkende bladgroen is ook aanwezig, samen met wat fris fruit en een licht bloemig bouquet. Deze zeer zomerse wijn draagt gewoonlijk een flesprijs van €7,95, verkooppunten via www.dgswijn.nl.

Finca Luzón Blanco 2019
Jumilla
Als een stille reus, zo opereert Finca Luzón in Jumilla, Zuidoost-Spanje. Daar verwerkt dit familiebedrijf namelijk druiven van 1200 hectare die deels in eigendom zijn.  Naast rode wijnen brengt het witte voort die voor zo’n zonnige streek verbazend fris en elegant kunnen zijn. Wat, voor de Finca Luzón Blanco 2019, te danken is aan de hoge ligging van de wijngaarden (650 meter), een relatief vroege pluk en gebruik, voor de helft, van een ras dat van huisuit zuren bezit, sauvignon blanc. De andere variëteit is macabeo. Het duo heeft een van frisheid en slechts 12 procent alcohol voorziene wijn gegeven, zoals gezegd fris, met tegelijk een kruidje, sappigheid, een nootje en wat mild fruit. Richtprijs €7,95, adressen via www.poot.nl.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Franzen Quarzit Schiefer Riesling 2019
Mosel
De steilste wijngaard van Europa? Dat is waarschijnlijk de Bremmer Calmont bij het dorp  Bremm, langs de Duitse Moezel. De helling daar gaat tot 65(!) graden – en een flink deel van deze akker werd beplant door Kilian Franzen. Die samen met zijn vrouw Angelina het 10,1 hectare tellende wijngoed Franzen drijft. Een van Kilians verleidelijkste Rieslings is de Quarzit Schiefer 2019, een uitgesproken sappige, elegante wijn, enerzijds heel fris, anderzijds mild fruitig, met o.a. een vleugje perzik. Richtprijs vanaf €12,50, verkoopinfo via www.halvemaanwijn.nl.

Gérard Boulay Chavignol 2019
Sancerre
In het ook om zijn geitenkaasjes beroemde wijndorp Chavignol geldt Gérard Boulay – wiens familie al wijn maakt sinds 1380 – als een van de allerbeste producenten. Zijn Sancerres oogsten lof in eigen land en ver daarbuiten. Ze zijn afkomstig van duurzaam geteelde, oude  druivenstokken die goeddeels groeien op kalksteen houdende hellingen. Het oppervlak is 11,5 hectare. Wat vooral opvalt, is hoe smakelijk Gérards wijnen zijn. De Chavignol 2019 bijvoorbeeld die enerzijds bijna mineralig is, anderzijds behoorlijk ferm en zeker sappig, met dan ook nog kruidige en fruitige elementen (o.a. hint groene appel). Faam vraagt wel zijn prijs, een fles kost €24,50 bij www.anfors-imperial.com.

 

 

Green Grüner Veltliner 2019
Niederösterreich
De Bergkellerei Gotfried Steinschaden dient als bakermat voor de Green Grüner Veltliner. De desbetreffende Oostenrijkse familiefirma heeft als zetel de lössrijke regio Kamptal, waar met name de supervariëteit grüner veltliner voortreffelijk gedijt. En in de kelder ligt het grootste vulbare wijnvat van Oostenrijk, met een capaciteit van 40.400 liter. Voornoemde wijn heeft een levendige, licht hartige smaak, aangenaam fris en vriendelijk fruitig. Gekocht voor €4,99 bij www.plus.nl.

Jean Biecher & Fils Pinot Blanc 2019
Alsace
Een van de merken die de zeer ondernemende Olivier Biecher (wiens voorouders al wijn maakten in 1762) en Julien Schaal voeren, is Jean Biecher & Fils. Dat, net als series flesjes voor luchtvaartmaatschappijen, afkomstig is van het grote hoofdbedrijf Vins Biecher, gevestigd in St. Hippolyte, een lintachtig wijndorp in Alsace. De Pinot Blanc 2019 van Jean Biecher & Fils komt in de mond met heel licht gekruid mild wit fruit, en vanwege zijn zachte frisse smaak lijkt goed koelen verstandig. Fles €3,99 bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 

Joseph Drouhin Saint-Véran 2018
Mâconnais Bourgogne
Bijna vijftig jaar geleden werd in de zuidelijk Bourgogne een nieuwe appellation gecreëerd, Saint-Véran. SV Genoemd naar het gehucht Saint-Vérand (foto kerkje). De wijngaarden liggen in de buurt van oudere, bekendere districten, waaronder als Pouilly-Fuissé, en ook hier groeit alleen chardonnay. Het huis Joseph Drouhin wist van de oogst 2018 een nauwelijks rijpheid biedende, nog behoorlijk levendige, aangenaam frisse Saint-Véran te maken. Een wijn die in tegenstelling tot veel andere blanke Bourgognes geen vatrijping onderging, zodat het milde witte en citrusachtige fruit bewaard bleef, samen met een discrete notigheid en veel sap. Bij www.gall.nl (zie de banner) bedraagt de prijs €15,99.

Loimer Grüner Veltliner 2019
Kamptal
‘Graag verras ik mezelf’ stelt de Oostenrijkse wijnbouwer Fred Loimer. Zo creëerde hij twintig jaar geleden een uniek architectonisch keldercomplex door bij zijn historische bakstenen kelder een minimalistische zwarte kubus te plaatsen. En anno 2016 begon Fred organische principes toe te passen in zijn 20 hectare tellende druivenakker. Het natuurvriendelijk werken heeft een gave Grüner Veltliner 2019 gegeven, levendig, niet te licht, een tikje hartig en voorzien van zowel wit als groen fruit. Fles €9,95 bij www.degoudenton.nl.

 

 

Mandrarossa Urradi Mare 2018
Sicilia
De grote, gróte Siciliaanse wijncoöperatie Settesoli – 2000 leden, 6000 hectare – verwerkt niet alleen typisch SET4 Siciliaanse druivenrassen, maar ook, in kleinere hoeveelheden internationale. Waaronder zelfs de koel klimaatdruif sauvignon blanc. De hiervan vervaardigde Mandrarossa Urradi Mare smaakt minder zwaar dan zijn nogal zware fles doet vrezen, en jonger dan zijn leeftijd dat doet. Sterker nog, de smaak is vief en bijna pittig fris, met een bescheiden 12,5 procent alcohol, en het aroma is kenmerkend, namelijk een mix van licht buxus, groen fruit en wat citrus. Aanbiedingsprijs tot en met 20 september en zolang de voorraad strekt €7,99 i.p.v. €13,29 bij www.gall,nl.

Mar de Viñas Albariño 2019
Rías Baixas
Op een lage heuvel in het groene Galicië stichtte de familie Piñeiro Cores in 2002 een eigen wijnbedrijf. Dit kreeg de naam Adegas Gran Vinum. Rond de kelder (rechts op de luchtfoto) groeien op ruim 3 hectare de eigen druiven, en van een stuk of dertig kleine telers worden additionele trossen gekocht. Voor de Mar de Viñas 2019, een pure Albariño, perste men de druiven heel zacht teneinde het sap zo puur mogelijk te houden. De wijn biedt een frisse kern, sappigheid, een kruidje, drupsachtig fris citrusfruit en een hint van buxus. Wat ‘m een grote visvriend maakt. Fles €11,40 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de startpagina van deze site.

 

 

Mezzacorona Chardonnay 2019
Vigneti delle Dolomiti
In en rond de valleien van Noordoost-Italië, aan de voet van de Dolomieten (foto), speelt pinot grigio een hoofdrol, maar ook van bijvoorbeeld chardonnay worden aantrekkelijke wijnen gemaakt. Een smakelijk bewijs vormt de 2019 van Mezzacorona, een dynamische, deels duurzaam werkende en meer dan een eeuw oude coöperatie waarvan de 1600 leden circa 2400 hectare bezitten. Voornoemde, vrij volle, plezierig frisse wijn trakteert op mild fruit van gele en witte vruchten, sappigheid en een nootje. Bij www.jumbo.com staat hij op het schap voor €5,99.

Mosaico 2019
Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico
De ongeveer 55 jaar jonge coöperatie Moncaro is gezeteld in het groene, heuvelige hart van Marche (Oost-Italië). En van de 800 hectare die de leden bezitten – en duurzaam bewerken – zijn er 450 beplant met de verdicchiodruif. De daarvan vervaardigde Mosaico uit 2019 is een inviterende, sappige witte wijn, goed fris, met een klein kruidje, wit drupsachtig fruit en een modeste 12 procent alcohol. Hij doet enigszins denken aan een Pinot Blanc uit Alsace. Ook zijn prijs zo je inviterend kunnen noemen; bij www.plus.nl betaalde ik €4,99.

 

 

Naia 2018
Rueda
In 2002 namen drie Spanjaarden, waaronder de redacteur van een culinair tijdschrift, het  initiatief om een nieuwe wijnbedrijf te stichten in de Spaande regio Rueda. Ze doopten het Bodegas Naia en de plaats van vestiging werd La Seca. Er werd ook een wijngaard van 23,5 hectare gekocht, waarvan 20 beplant met verdejo stokken van meer dan veertig jaar oud. Het is daarvan dat de Naia 2918 afkomstig is, een nog vitale, vrij volle, aromatische witte wijn met een nootachtige, sappige, geel fruitige smaak en alleen een hint van rijpheid. Richtprijs €13,95, verkoopinfo via www.winespirits.nl.

Niederberger Riesling 2019
Pfalz
Een van de wijnbezittingen die Achim Niederberger (overleden in juli 2013) verwierf, is een prachtige villa in Neustadt (Pfalz) die hij door architectenbureau  Henrich prachtig liet restaureren. En omdoopte tot Villa Niederberger. Van de kleine, 0,8 hectare bestrijkende wijngaard daarbij komt een riante Riesling, jaargang 2019. Heel droog, tintelend fris, bijna mineralig, elegant en met wit fruit. Deze in kleine hoeveelheid beschikbare wijn draagt een richtprijs van rond de €10,50. Verkoopadressen kunnen worden opgevraagd via www.vinites.com of de banner.

 

 

Oscar 2019
Pays d’Hérault
Begin deze eeuw werd het op een weids plateau gelegen Domaine de la Dourbie, dat 32 hectare bestrijkt en genoemd is naar een zijriviertje van de Hérault, grotendeels gerenoveerd. Wat de kwaliteit van de wijnen alleen maar ten goede is gekomen. Bovendien ging men enkele kunstexposities en concerten organiseren. Voor de witte Oscar diende als enige druif het regionale ras terret blanc/bourret dat een aimabel kruidige, vrij elegante 2019 heeft gegeven die bovendien frisse zuren heeft en iets van frisse citrus. Richtprijs €8,95, verkoopinfo via www.halvemaanwijn.nl.

OZ ‘Wooded’ Chardonnay 2019
Murray Darling
Van de wijnstreek Murray Darling heb je misschien nooit gehoord, maar het is de op één na grootste van heel (zuidelijk) Australië. Tot laat in de 19e eeuw was het een soort woestijn, maar irrigatie maakt druiventeelt mogelijk – op nu 15.665 hectare. En het meest geplante hoogwaardige druivenras is chardonnay. De OZ ‘Wooded’ daarvan (Belgische botteling, producent onbekend) offreert een vrij vlezige, sappige smaak met een ondertoon van tropisch fruit, plus notige, hout- en vanilleachtige elementen waarnaar het ‘Wooded’ refereert. Vermoedelijk heeft het houtcontact bestaan uit dat met chips/spaanders of staven/planken. Fles €8,25 bij www.adbibendum.net.

 

 

Pazo de Seoane 2019
Rías Baixas
Anno 1988 maakte het belangrijke Rioja huis La Rioja Alta een zijstap naar Galicië, om daar witte wijnen te gaan produceren. In Rías Baixas werd vervolgens de grootste albariño wijngaard (77 hectare) van dit groene gebied gecreëerd, waarbij later een spectaculaire bodega verrees – met, heel bijzonder, enkele beschilderde gistingstanks. Het domein werkt met twee namen, Lagar de Cervera en Lagar de Fornelos. Een van de mooiste, smakelijkste witte wijnen is Pazo de Seoane die voor bijna 60 procent uit albariño bestaat en voor de rest uit een drietal andere regionale rassen. De 2019 komt sappig en aangenaam fris in de mond met nuances van limoen, geel fruit, wit fruit en een snufje groene kruiden. Dit feestje bij zeefruit en vis kost €14,50 bij www.anfors-imperial.com.

SanGiovanni della Sala 2019
Orvieto
Een van de meest magnifieke domeinen behorend aan de Toscaanse familie Antinori is Castello delle Sala. SAL1 Het desbetreffende kasteel ligt een kleine 20 kilometer benoorden de heuvelstad Orvieto, te midden van ruim 500 hectare waarvan 170 beplant met druivenstokken. Vanwege de deels kalkhoudende ondergrond doen met name witte druivenassen het daar heel goed – zoals o.m. de SanGiovanni della Sala 2019 overtuigend aantoont. Zijn druivenmix bestaat uit grechetto, pinot bianco, viognier en de vrij laat rijpende prociano. Dit kwartet heeft een wijn gegeven met dimensie, een Orvieto Classico Superiore die tevens inviteert dankzij de diverse soorten mild fruit (waaronder perzik en peer), een vleugje notigheid, een sappige structuur en het beheerste alcoholgehalte (12,5 procent). Fles €18,95 bij www.winelist.nl.

 

 

Sella & Mosca Monteoro 2019
Vermentino di Gallura Superiore
Qua naam, faam en omvang (650 hectare wijngrond) is Sella & Mosca de nummer één producent op Sardinië. Het huis werd anno 1899 gesticht door een ingenieur en een advocaat uit Piemonte, maar maakt sinds 2002 deel uit van de Campari groep. Een fraaie witte wijn, op zware fles gebotteld, is de Monteoro 2019. Het betreft een pure Vermentino di Gallura waarvoor de druiven groeien op graniethoudend terrein aan de zuidzijde van de Monte Limbara. Na een bloemig bouquet volgt een ferme smaak met allerlei elementen, zoals van kruiden, specerijen, bladgroen, wit fruit en correcte zuren. Richtprijs €14,50, adressen via www.monnik-dranken.nl.

St. Martinus Cuvée Texere 2019
Vijlen
Het zuidelijkste wijngoed van Nederland is tevens het grootste. Wijndomein St. Martinus ligt namelijk in het Limburgse Vijlen en bestrijkt inmiddels 32 hectare. Net zo bijzonder is het feit dat eigenaar Stan Beurskens niet alleen internationaal werd  geschoold, maar ook als ‘vliegende wijnmaker’ actief is geweest in diverse landen. Hij verstaat zijn vak heel, héél goed. Voorts wordt op het domein duurzaam gewerkt en beschikt het over een eigentijdse zwaartekracht kelder. Nieuw in het wijngamma is de Cuvée Texere 2019, een  hoogwaardige blend die voor en met wijnhandelaar Verbunt Verlinden werd samengesteld uit johanniter, auxerrois en souvignier gris. Op sappige wijze smaakt deze melange pittig fris en vrij vol, met ook een zekere, beschaafde kruidigheid, en fruit van zowel witte als gele vruchten. Super bij in de boter gebakken sliptong – om maar wat te noemen. Fles €19,95 bij www.wijnkring.nl.

 

 

Tibó de Moya Merseguera 2019
Valencia
Vol enthousiasme is Yves Laurijssens een nieuw bestaan begonnen, als wijnbouwer in het achterland van Valencia. Samen met zijn vrouw en drie jonge kinderen verhuisde hij naar het wijndorp Utiel, verwierf stapsgewijs ongeveer 40 hectare wijngaarden, ook in het buurstreek  Alicante, en huurde een Franse wijnmaker in. De eerste oogst van De Moya was die van 2012. Behalve rode wijnen levert Yves een lekkere witte van de regionale variëteit merseguera plus wat muscat en een beetje gewürztraminer. De druiven voor deze Tibó de Moya groeien op 1050 meter hoogte. Het oogstjaar 2019 is een wijn met karakter, licht notig, een tikje kruidig, zacht fris en zelfs haast wat zwoel, met ook fruittonen zoals van rijpe witte druiven. Ik denk dat hij zeer op zijn plaats is bij veel Aziatische gerechten. Richtprijs €9,95, verkoopadressen via www.kwastwijnkopers.nl en de banner.

Villa Raiano Falanghina 2019
Benventano
In het binnenland achter Napels, het gewest Campania, verrees ruim tien jaar terug een prachtig keldercomplex. Vroeger deed het dienst als olijfolie molen, nu staan er gistingstanks en liggen er zowel vaten als flessen. Met erboven een riant panoramaterras.  Het domein heet Villa Raiano, en beschikt over 27 hectare die verspreid liggen over verschillende percelen en regionale herkomstbenamingen. En totale biocultuur komt eraan. Van de stokoude streekdruif falanghina werd een fraaie vis en gevogelte wijn uitgebracht met een floraal element en schakeringen van milde drupsachtige vruchten (wit en tropisch), plus snufjes kruiden. Voor wie niet wéér Chardonnay wil drinken is dit een smakelijk alternatief. Fles €13,95 bij o.a. www.bosmanwijnkopers.nl.

 

 

Wijngaard De Linie 2019
Nederland – Noord-Brabant
Na gewoond en gewerkt te heb ben in Italië besloten Rudy en Quirien Schellekens om, terug in Nederland, wijnbouwers te worden – en namen vorig najaar Wijngaard De Linie over. Het door Marius van Stokkom in 1977 gestichte en tot bloei gebrachte domein in het Brabantse Made. De akker bestrijkt ruim een hectare, wordt  goeddeels duurzaam bewerkt en is ondanks zijn betrekkelijk bescheiden omvang beplant met flink wat verschillende druivenrassen. Zo componeerden de nieuwe eigenaren, samen met Marius die voorlopig in beeld blijft, hun witte 2019 uit maar liefst zeven variëteiten. Waaronder pinot blanc, gewürztraminer, riesling en zelfs wat pinot noir. Deze eersteling is een uitnodigende wijn geworden, lekker sappig, prettig fris, goed gevuld maar niet zwaar (12 procent alcohol) en heel smakelijk, met een enigszins zwoele fruitigheid (lychees, witte vruchten) en een zachte, discrete kruidigheid. Bij www.delinie.nl kost een fles €11, of een euro minder bij een doos van zes.

Château Cavalier Cuvée Marafiance 2019
Côtes de Provence
Château Cavalier, een 132 hectare omvattend wijndomein binnen Côtes de Provence, levert uitsluitend rosés. De bij Vidauban gesitueerde bezitting, die sinds de eeuwwisseling eigendom  is van het grote, dynamische familiebedrijf Castel, werd beplant met zeven verschillende blauwe en witte druivenrassen. Waarvan technisch directeur Clément Brun er vijf selecteerde voor de rosé Cuvée Marafiance 2019. Hoofdrollen zijn toebedeeld aan grenache (52 procent) en syrah (26), bijrolletjes aan rolle/vermentino, cabernet sauvignon, cinsault en sémillon. Gezamenlijk hebben deze variëteiten een geslaagde, door geel en oranje drupsfruit getypeerde rosé gegeven, sappig fris, vrij vol en heel licht gekruid. Richtprijs €12,99, adressen via www.lfe.nl.

Contemplations Malbec & Carmenère 2019
Thracian Valley
Helemaal zuidelijk in Bulgarije, waar het klimaat een Mediterrane invloed heeft, werd ruim twaalf jaar geleden Katarzyna Estate gesticht. De 550 hectare daarvan zijn beplant met uiteenlopende druivenrassen, waaronder nogal wat Franse. Het domein is uitstekend toegerust, heeft een ondergrondse rijpingskelder en ontvangt zijn gasten een ruime, hoge zaal waarin, net als achter de gistingstanks, kunst kan worden bekeken. Ook het etiket van de Malbec & Carmenère rosé is een klein, vrolijk, popartachtig kunststukje. Het siert de fles van een door mild, drupsachtig fruit getypeerde, goed sappige, bleek oranje getinte, heel licht kruidige wijn die, mits goed gekoeld, flink wat Mediterrane gerechten plezierig kan begeleiden. Fles €11,50 bij www.adbibendum.net.

 

Banner-Aaldering-21

 

Domaine de Jale Les Fenouils 2019
Côtes de Provence
Wat zijn kleur betreft had deze Provençaalse wijn bijna bij de witte soorten kunnen staan; het is de lichtste rosé die ik ooit heb gezien. Zijn geboorteplek is een 20 hectare tellende, volgens duurzame principes gecultiveerde bezitting bij Vidauban die dateert uit 1790 en vroeger heette naar de familie Fenouils. De huidige eigenaresse is de familie Seminel, altijd heel gastvrij. Zo organiseerde deze bij herhaling zomerconcerten en lounge soirees. De rosé Les Fenouils 2019 werd gecomponeerd uit cinsault, grenache, syrah en witte vermentino. De wijn biedt een karaktervolle smaak, met een dilleachtige kruidigheid, een vleugje venkel, naar mild neigend wit en geel fruit, veel sap en relatief zachte zuren. Waar hij héél goed bij smaakte, is gravad lax, maar we zien ‘m ook zeker zitten bij o.a. ratatouille. Fles €14,95 bij www.degoudenton.nl.

Flying Solo 2019
Pays d’Oc
In de kelder van hun prachtige Domaine Gayda, dat tevens fungeert als resort en als wijnschool – we zijn ten zuidwesten van Carcassonne – maken Tim Ford en Anthony Ford voorbeeldige wijnen van eigen en aangekochte druiven. Waaronder de plezierige, heel frisse, sappige, bleek oranjeroze, niet te zware Flying Solo rosé die o.a. besfruit plus frisse citrus in zijn aroma heeft. Gelijke delen cinsault en grenache zijn de druiven. Adviesprijs €6,99, adressen via www.lfe.nl.

 

 

Gato Negro Rosé 2020
Chile
Een van Chili’s oudste en belangrijkste wijnhuizen is San Pedro. Dit werd gesticht in 1865, meer dan anderhalve eeuw geleden dus, en beschikt over 1500 hectare in verschillende valleien. Het bekendste merk is Gato Negro waarvan de oogst van dit jaar al aanwezig is in de gedaante van o.a. een rosé op basis van cabernet sauvignon. Deze 2020 heeft een oranjeroze tint, mild drupsfruit van aardbeien, cranberries en frambozen, een frisse kern en een klein kruidje. Deze kat in de fles is te koop voor €4,79 à €4,99 bij een hele reeks supers waaronder Boon’s Markt, Coop, Jumbo, MCD, Poiesz, Plus en Vomar.

L’Hydropathe 2019
Côtes de Provence Sainte Victoire
Het door Guillaume en Virginie Philip geleide wijngoed Domaine des Diables beschikt over 16 hectare aan de voet van het Montagne Sainte-Victoire, hartje Côtes de Provence. De kelder is uitstekend geëquipeerd, een investering die mede werd gedaan om het contact tussen wijn en zuurstof zo veel mogelijk te kunnen beperken.  Wat het fruit en de frisheid in de wijnen zeer ten goede komt – zowel in de populaire merkrosé MIP als in de L’Hydropathe, die gepresenteerd wordt in een heel opvallende fles. De 2019 bezit een bleek oranje kleur, is heel geurig met Sauvignon Blancachtige buxus en kruidigheid, en heel smakelijk. De buxus en de groene kruiden komen namelijk terug in de smaak, de frisheid is markant, de vulling goed en het fruit (sinaasappel, besje, wit) subtiel. Elementen die ‘m ook een eigen persoonlijkheid. Deze anders dan andere rosé draagt een richtprijs van €18,95, adressen via www.kwastwijnkopers.nl.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

 

M by Montgravet 2019
Pays d’Oc
Refereert de M. wellicht aan de bekende Provençaalse rosé Miraval? De flesvorm in elk geval wel. Of is het een verwijzing naar wijnmaakster Marilyn Lasserre (foto) die o.a. gewerkt heeft voor wijnproducenten in Australië, Spanje en Zuid-Afrika? En die nu actief is voor het zeer markt gerichte, succesvolle bedrijf LGI Wines? Hoe dan ook, deze grenache rosé die werd gecreëerd in samenwerking met de Languedoc coöperatie Le Cellier d’Éole (205 leden, 1500 hectare) smaakt frissig, kruidig en (drups)fruitig. We zouden bijna roepen Mmmm… Fles €8,25 à €8,75, verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl, zie de banner.

Neleman Nucli Organic Rosado 2019
Spain
Schroefdoppen vindt wijnproducent en wijnwinkelier Derrick Neleman maar niks, hij blijft voor zijn eigen Spaanse wijnen zweren bij kurken – maar dan vaak wel van  het type draaikurk dat je zonder een kurkentrekker kunt openen. Met zo’n handige draaikurk werd ook de Nucli Rosado 2019 gebotteld, een bleek oranje, sappige Valencia met sinaasachtig drupsfruit en sappige zuren. Men stelde hem samen uit drie blauwe variëteiten, te weten 70 procent tempranillo, 15 monastrell en 15 syrah. Reguliere prijs €7,95, maar let op aanbiedingen. Verkoopinfo via o.a. www.neleman.org.

 

 

Saint Roche 2019
Gard
In de buurt van Nîmes floreert het biologische/organisch werkend Domaine de Tavernel. Dat naast wijnen onder eigen naam ook de merklijn Saint Roche voert, herkomstbenaming Gard Voor de rosé 2019 koos men als variëteiten cinsault en caladoc (een betrekkelijk nieuwe kruising van blauwe grenache en malbec). Het zal deze druif zijn die de – tamelijk stevige maar zeker niet zware – rosé een enigszins kruidig karakter heeft gegeven, hoewel sappig drupsfruit van gele vruchten en sinaasappel eveneens waarneembaar is. Voor deze biorosé rekent www.ah.nl (zie de banner) €6,29 per fles.

Umbrele Pinot Grigio Rosé 2019
Romania
Een van Roemenië’s meest succesvolle wijnexporteurs is Cramele Recas. Dit bedrijf werd een kwart eeuw geleden opgericht door een uit Bristol afkomstige Brit, Philip Cox, en diens partner. De jaarproductie ligt rond de 20 miljoen liter per jaar, en wordt verdeeld over allerlei verschillende merken, waaronder Umbrele. De Pinot Grigio Rosé 2019 daarvan biedt een bleek oranjeroze tint, sappigheid, niet te veel alcohol (12,5 procent), een goede frisheid en milde fruittonen zoals van meloen. Fles €5 bij www.hema.nl.

Waterval Pinotage rosé 2020
Wes-Kaap
Ondanks diverse transport- en crisisperikelen is de jaargang 2020 van het Zuid-Afrikaanse merk Waterval uiteindelijk gearriveerd, en staat nu op het schap bij www.jumbo.com. Wijnmaker Jaco Potgieter is heel tevreden over de oogst van dit jaar, en is vooral trots op zijn rosé van pinotage, de ‘eigen’ druif van zijn land. Frisheid, een beheerste 12,5 alcohol en drupsfruit van sinaasappel plus witte vruchten typeert deze zacht bleek oranje getinte nazomerwijn, waarvoor €5,99 per fles wordt gevraagd.


BenMarco Malbec 2018
Valle de Uco
Ze geldt als een van de meest invloedrijke wijnvrouwen in Argentinië, zoniet de wereld, Susana Balbo. Die de eerste vrouwelijke oenoloog in haar thuisland werd, voorts als  vliegende wijnmaker opereerde voor allerlei bodega’s en wineries, in diverse landen, en in 1999 haar eigen wijngoed stichtte. Dat Susana Balbo Wines heet. Enkele jaren later begon ze Dominio del Plata waarvan de druiven voor het merk BenMarco groeien in de hoog gelegen Valle de Uco, op bijna 10000 meter en zeer stenige grond. Inmiddels hebben de  wijnen van Susana en haar talentvolle team allerlei distincties ontvangen. Hoe terecht dat is, toont de BenMarco Malbec 2018, een gloedvolle, zacht frisse, donkere aroma’s (waaronder drop), kruidigheid en wat rijp zwart plus besfruit bezittende wildwijn. Waarvoor www.gastrovino.nl €22,50 rekent.

BST Sangiovese Cabernet Sauvignon 2018
Toscana
Enig idee waar BST voor staat? Voor Baby Super Tuscan, waarmee producent Giovanni Folonari  aangeeft dat deze uit Italiaanse en Franse druivenrassen gemaakte blend niet op vat werd gerijpt, in tegenstelling tot ‘volwassen’ Super Tuscans. De druiven, sangiovese plus 45 procent cabernet sauvignon, komen van Folonari’s eigen domeinen – waarvan de familie er maar liefst zes heeft binnen Toscane. De rode BST 2018, een echte tavola wijn, heeft een duidelijk rijpe toonzetting, terwijl de wijn eerder gespierd dan elegant smaakt, met ook donkere, tevens kruidige aroma’s en in de verte wat zwart fruit. Per fles nu €9,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner.

 

 

Carménère Reserva Privada 2019
Valle Central
Het is behoorlijk massaal wat Viña Luis Felipe Edwards doet. Chili. Van circa 1000 eigen hectare wijngaarden produceert dit familiebedrijf 25 miljoen liter wijn per jaar,  onder een hele reeks merken. Een van de grootafnemers is Lidl waaraan een keurige Carmenère (op het etiket verkeerd gespeld, dat eerste accent hoort niet) wordt geleverd. Deze Reserva Privada 2019 is een vrij stevige, vlezige wijn met een donker, dropachtig aroma en een hint van munt. Bij dus www.lidl.nl kost een fles €3,89.

Cedro do Noval 2016
Vinho Regional Duriense
Het enige Port huis dat naar een wijngaard werd genoemd, is Quinta do Noval. Diep in het dal van de Douro groeien de druiven er tegen hellingen met terrassen, op 145 hectare, heel spectaculair. Het aan een Franse verzekeringsgroep behorende domein is wereldberoemd vanwege zijn Ports, maar levert ook hoogwaardige onversterkte wijnen. De rode Cedro do Noval heeft als basis vier blauwe variëteiten die eveneens voor Port worden gebruikt, plus 20 procent syrah. Vatopvoeding vond plaats, gedurende anderhalf jaar, in fusten van Frans eikenhout. Behalve frisheid biedt de nog vitale, ferme doch niet heftige 2016 zowel kruidige als donkere tonen, tegen een achtergrond van pruimen en rijp besfruit. Voor deze wijn wordt doorgaans €14,95 gerekend. Adressen via www.jeanarnaud.com (tabblad Waar te koop)

 

 

Clarendelle 2016
Médoc
Het wereldberoemde Château Haut-Brion produceert zelf wijnen uit Pessac-Léognan, het district aan de zuidzijde van de stad Bordeaux dat vroeger Graves heette. Hetzelfde team levert inmiddels ook wijnen uit andere Bordeaux regio’s. Deze dragen het merk  Clarendelle, naar de Amerikaan Clarence Dillon wiens nazaten de huidige eigenaren van Haut-Brion zijn. De ferme Médoc 2016 van Clarendelle wordt in zijn aroma gedomineerd door merlot, gezien de donkere aspecten van laurier, leder en drop die de smaak bepalen samen met een discrete kruidigheid en rijp fruit van zowel zwarte vruchten als bessen (ongetwijfeld van de 49 procent cabernet sauvignon). Voor €21,95 wordt deze Clarendelle verkocht door www.perfectewijn.nl.

Domaine Cheysson 2018
Chiroubles
De misschien wel bijzonderste cru van Beaujolais is Chiroubles. Het gelijknamige dorp is het hoogst gelegen,  het microklimaat het koelst, en de grond soms zo hard en graniethoudend dat men gaten moest boren om druivenstokken te planten. Het belangrijkste wijngoed ter plekke, tevens qua reputatie, is Domaine Cheysson dat gevestigd is in een herenhuis, al zo’n anderhalve eeuw bestaat en 26 hectare telt. De jaargang 2018 biedt een verrukkelijk samenspel van frisheid en fruit (bessen, zwarte vruchten). Geen wonder dat deze Chiroubles in de eigen streek met een gouden medaille werd bekroond. Fles €12,95 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

 

Domaine de la Baume Syrah la Jeunesse 2018
Pays d’Oc
‘De helft van het succes van een wijn bestaat uit het oogsten van rijpe druiven met precies gerichte aroma’s’ luidt het motto op Domaine de la Baume, een meer dan honderd jaar oude bezitting bij Servian in de Languedoc. Deze heeft meer dan een decennium behoord aan de Australische firma Hardy’s, die een grote renovatie doorvoerde, maar werd  anno 2003 overgenomen door Joseph Helfrich, de grote baas van Les Grands Chais de France (Frankrijks grootste wijnproducent). Met zijn familie en team heeft Helfrich er een modeldomein van gemaakt dat een stuk of twintig verschillende wijnen voortbrengt, van 176 hectare en aangekochte druiven. Als ik voor deze maand, waarin weer wild verschijnt, een rode favoriet zou moeten kiezen, is dat de zacht frisse la Jeunesse Syrah 2018, heel stevig, heel sappig en heel aromatisch, met een genereuze dosis zwart fruit, alsmede drop en laurier – en wondermooi bij waarachtige wildgerechten. Richtprijs €8,95, klik voor adressen op http://www.domaine-labaume.nl/verkooppunten.

Domaine de la Creuze Noire «Le Clos» 2018
Juliénas
Op hun Domaine de la Creuze Noire van bijna 16 hectare, waar verdelgers taboe zijn, produceren Dominique (vijfde generatie) en Christine Martin superieure soorten Beaujolais. Hun “Les Clos”, een Juliénas uit 2018 die ook na twee jaar nog volstrekt vitaal smaakt, is enerzijds fris, anderzijds goed gevuld, en royaal voorzien van zwart fruit plus een besje en een aimabele, subtiele, licht nahangende kruidigheid. Flesprijs momenteel €12,95 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

Banner Hamersma 538-100

 

Domaine Roger Champault Les Caillottes 2018
Sancerre
In het gehucht Champtin, dicht bij Crézancy-en-Sancerre, zijn de gebroeders Claude en Laurent Champault gewoon goed bezig om goede wijnen te maken. Dikwijls van oude druivenstokken. Het naar vader Roger genoemde domein bestrijkt zo’n 22 hectare. Naast witte Sancerre levert het een rode, van pinot noir. Deze Les Caillottes, jaargang 2018, smaakt sappig fris, verleidelijk fruitig (bessen, zwarte vruchten), een tikje kruidig, vrij elegant – en doet denken aan een rode Bourgogne of cru uit de Beaujolais. Fles €15,99 in de acht Foodmarkten van Jumbo, zie https://www.jumbo.com/content/jumbo-foodmarkt

Don Jacobo Crianza 2016
Rioja
Dat de wijnen van Bodegas Corral (40 hectare) de naam Don Jacobo dragen, laat zich makkelijk verklaren. De huidige kelder van dit Riojaanse bedrijf staat namelijk even buiten Navarrete, langs de  pelgrimsroute naar Santiago de Compostela – de route die vroeger ‘Jacobusweg’ werd genoemd. En ernaast liggen de resten van een hospitaal waar ook Jeanne d’Arc zou zijn verpleegd. De stijl van de rode wijnen is klassiek. Zo werd de Don Jacobo Crianza 2016 traditioneel gelagerd in vaten van Amerikaans eikenhout, gedurende anderhalf jaar. Wat weer verklaart waarom vanille, een vleugje karamel en een zachte kruidigheid de smaak grotendeels bepalen, met iets van fris besfruit in de achtergrond. Als belangrijkste druif diende de tempranillo met 80 procent, terwijl garnacha, graciano en mazuelo het restant vormden. Adviesprijs €12,95, adressen via www.winespirits.nl.

 

 

Grand Vin de Saint-Estèphe 2018
Bordeaux
Als wijnhandelshuis geniet Maison Ginestet in de Bordeaux-streek een goede reputatie. De familie Ginestet, ooit eigenaresse van Château Margaux, is allang buiten beeld. Want sinds 1978 behoort het bedrijf bij de groep Taillan die overigens ook zijn wortels heeft in Bordeaux. Wat bleef zijn de merkwijnen Signé Ginestet die al een eeuw ofzo worden gevoerd. Een lijntje werd Collection Grandes Appellations gedoopt, en daarvan is de Grand Vin de Saint-Estèphe 2015 hier verkrijgbaar. Deze gemeentewijn uit de noordelijke Médoc stelde Ginestet samen uit merlot met ongeveer een derde cabernet sauvignon. Donkere merlot aroma’s zijn daarom markant aanwezig, samen met rijpe, sappige en zacht frisse elementen plus voorzichtig wat besfruit en wat kruidigheid. Prijs €17,95 in de acht Foodmarkten van Jumbo, zie https://www.jumbo.com/content/jumbo-foodmarkt.

Legado del Moncayo Garnacha 2019
Campo de Borja
Na ongeveer een kwart eeuw als wijnmaker te hebben gewerkt binnen Ribera del Duero begon Isaac Fernandez bijna tien jaar terug aan een nieuw avontuur: het produceren van hoogwaardige wijnen  op basis van meestal oude ranken in regio’s van heel Spanje. Met als specialiteit rode Garnacha. Waarvoor hij druiven vond in o.a. Campo de Borja (Aragón) en van knoestige stokken die een leeftijd van 25 jaar hebben. De daarvan vervaardigde Legado del Moncayo 2019 offreert veel kleur, veel kracht en veel smaak, je proeft o.m leder en laurier, met in de achtergrond zondoorstoofd zwart fruit, bosvruchten en een besje, terwijl de wijn bovendien een vitaal houdende frisheid bezit. Deze kompaan van wild en stoofschotels kost tijdelijk €6,75 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de home page van deze site.

 

Lyngrove Platinum Platitude 2016
Stellenbosch
Twee jaar geleden won het Kaapse domein Lyngrove goud met deze wijn – en nog steeds is hij het ontdekken waard. Wat uit de zeer zware fles vloeit is een melange van cabernet  sauvignon, pinotage en shiraz, een blend die vijftien maanden in fusten van Frans eikenhout werd gelagerd. De vatrijping heeft niet geresulteerd in een overdaad aan hout in de smaak, en ook de 14,5 procent alcohol is evenwichtig aanwezig. Voorts zijn zacht besfruit, een vaag ‘rubbertje’ (vast van de pinotage), laurier en kruiden waarneembaar, met uiteraard wat rijpe tonen. Prijs €16,99 bij www.mitra.nl.

Maris L’Autan 2019
Minervois
‘Onze druivenstokken zijn deel van de natuur, zo ook onze kelder’ stellen de eigenaren van Château Maris. Dit in de Minervois gelegen domein liet namelijk een kelder bouwen die én geheel koolstofneutraal is én van alleen natuurlijke materialen werd gemaakt.  Ook in de gehele, 50 hectare bestrijkende wijngaard wordt duurzaam gewerkt, via biodynamische principes. Robert Eden en Kevin Parker kochten de bezitting twintig jaar terug, in het gereputeerde wijndorp La Livinière. Hun doel? ‘De beste wijnen maken van de Languedoc.’ Een kostelijke creatie is in elk geval Maris L’Autan 2019, een combi van syrah en grenache. Deze donkerrode zonnewijn heeft in zijn welhaast weelderige smaak zowel dik zwart fruit als donkere, dropachtige tonen, naast een zekere kruidigheid. Koel geschonken smaakt hij het lekkerst. Fles 9,95 bij www.sauterwijnen.nl.

 

 

Mission de Cénac Malbec 2016
Cahors
Ze waren wijnhandelaren in Bordeaux, investeerden groot in Argentinië (zowel in Mendoza als Patagonië) en leerden daar de malbec en diens potentieel terdege kennen. Wat Hervé Joyaux Fabre en diens vrouw Diane op het idee bracht om, samen met hun zakenpartner Pierre Montmayou, wijngaarden (en wijn voorraden) te kopen in de moederstreek van malbec, Cahors. Waar ze twee jaar terug, langs de Lot, maar liefst drie domeinen overnamen. Een daarvan is het hoog op een plateau van kalksteen en klei gelegen Prieuré de Cénac van 36 hectare. Een van de daar vervaardigde wijnen is een pure Malbec gedoopt Mission de Cénac. De 2016 smaakt nog altijd fris, is niet heel vet maar wel ferm, en offreert een melange van bessen, zwart fruit en donkere, lederachtige tonen – wat ‘m tot een echte eetwijn maakt, denk aan o.a. confits. Fles €9,99 bij www.mitra.nl.

Piedemonte Cuatro Tierras 2017
Navarra
Bepaald indrukwekkend, dat is het keldercomplex van Bodegas Piedemonte, een dynamische, kleine coöperatie met bijna 275 hectare wijngrond in het historische dorp Olite (foto), Navarra. Het  bedrijf wordt progressief geleid, mede volgens duurzame principes. En het brengt goede wijnen uit, zoals de Cuatro Tierras 20917 die werd gecomponeerd uit cabernet sauvignon, tempranillo, merlot en garnacha. Dat de wijn op vat ging, negen maanden, is duidelijk te ruiken en te proeven. Want hij geurt en smaakt enigszins rokerig. Soepel en zacht fris bovendien, stevig bovendien, en met discreet wat donkere aroma’s plus een beetje fruit. Adviesprijs €8,45, adressen via www.boomsma.frl.

Riporta Primitivo 2018
Puglia
Alleen al het etiket maakt je nieuwsgierig naar deze wijn, zo zonnig als het is.  En allesbehalve primitief. Voor deze Italiaanse wijn tekent Farnese Vini, een groep die zo’n 20 miljoen flessen per jaar vult, en die actief is in zes gewesten, waaronder het zuidoostelijke Puglia. De primitivo, een blauwe variëteit met dikke schillen, gedijt daar uitstekend. En heeft in dit geval een stoere, door milde zwarte vruchten (denk o.a. aan bramen) en een beetje fris besfruit gemarkeerde 2018 gegeven die bijna net zo zonnig is als zijn etiket. Terwijl hij tot en met 20 september maar €4,99 kost. Zie www.gall.nl en de banner, voor aanbiedingen.

 

 

Secastilla Garnacha 2015
Somontano
Een drijvende kracht binnen Somontano, een Spaanse streek aan de voet van de Pyreneeën, is Viños del Vero. Het bedrijf betrekt druiven van ruim 1000 hectare; ruim de helft daarvan is eigen bezit. En de eigenaar? Da’s Gonzalez Byass (van Tío Pepe faam). De naar een vallei (luchtfoto) genoemde Secastilla Garnacha 2015 zou je om verschillende redenen een zware jongen kunnen noemen. De wijn reist in een hele zware fles, smaakt robuust en heeft een solide 14,5 procent alcohol. Die zware smaakaspecten krijgen echter tegenspel van een sappige frisheid, mild, rijp zwart fruit en beschaafde, kruidige houttonen. Voor deze herfst- en winterwijn rekent www.winelist.nl een niet al te zware €12,95 per fles.

Sophenia Malbec Estate Reserve 2018
Uco Valley
Na o.m. president van Wines of Argentina geweest te zijn begon wijnveteraan Roberto Luka in 1997 zijn eigen wijngoed, Finca Sophenia. Als locatie koos hij de hoog gelegen Valle de Uco Foto), waar ook een design kelder verrees. De 130 hectare bestrijkende wijngaard werd beplant met Franse klonen van doorgaans Franse druivenrassen.  De in Argentinië alom aanwezige malbec ontbreekt uiteraard niet, en werd gebruikt voor een Estate Reserve die ruim tien maanden rijpte in vaten van voornamelijk Frans eikenhout. De aldus vervaardigde, stoere  2018 heeft een kruidig karakter, donkere aroma’s en wat zondoorstoofd zwart fruit. Houd ‘m in gedachten voor bijvoorbeeld stoofschotels en wild. Fles €17,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.


Leopard’s Leap Natura Classic Red
South Africa
De belangstelling voor alcoholvrije ‘wijn’ (die officieel niet wijn mag heten) stijgt gestaag, en de daarmee de productie.  Ook het familiale wijngoed Leopard’s Leap in Franschhoek, de culinaire hoofdstad van Zuid-Afrika, is trendvolger geworden. De rode Natura Classic Red begon als gewone wijn, gemaakt van cinsault en cabernet sauvignon, waarna via een centrifuge proces de alcohol werd verwijderd tot minder dan een half procent. Wat opvalt is dat de Natura Classic Red minder suiker bevat dan veel soortgenoten, slechts 1,2 procent. En zijn smaak? Die is frissig en bessig, met een heel klein ‘rubbertje’ dat Kaapse Cinsault (en Pinotage) wel vaker kenmerkt. Overigens zijn de gehaktballen op de foto vleesloze versies, wat best passend is. Fles €5,99 bij www.ah.nl.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

BIJ DE TIJD IN GENÈVE

Veel internationaler kan een stad niet zijn; naar schatting bestaat haast de helft van de bijna 195.000 inwoners die Genève telt uit buitenlanders. In de schone straten en op de terrasrijke pleinen hoor je organisatie.   dus vaak andere talen dan het lokale Frans. Dit aspect is vooral te danken aan de meer dan tweehonderd internationale organisaties die in de stad gevestigd zijn. Waaronder de Europese hoofdzetel van de Verenigde Naties en de Vluchtelingenorganisatie, de Wereldgezondheidsorganisatie, de Wereldraad van Kerken en de Wereldhandelsorganisatie. Ze kwamen naar Zwitserlands tweede stad (na Zürich) in het kielzog van het Rode Kruis, dat er anno 1863 werd gesticht door de latere Nobelprijswinnaar Henri Dunant. Dit was toen ’s werelds allereerste internationale De vreemdelingen brachten ook welvaart. We zagen veel dure auto’s, veel luxe hotels (Genève is de Zwitserse nummer één qua overnachtingen), een onvoorstelbare aantal horlogewinkels, in de meeste restaurants alleen Champagne als bruisende aperitiefwijn en geen enkele zwerver noch bedelaar. Wel lazen we in stadsbussen een waarschuwing voor zakkenrollers.
Genève is gelegen aan de zuidwestpunt van Europa’s grootste meer, het Lac Léman, bij ons bekend als het Meer van Genève. Deze licht gebogen watermassa beslaat maar liefst 584 vierkante kilometer en wordt onder andere gevoed door de snel stromende Rhône die Genève in twee delen splitst, de rechter- en de linkeroever. In het jaar 52 vernietigde Julius Caesar een brug over deze stroom, teneinde de Helvetiërs tegen te houden. In zijn geschrift noemde de Romein de plaats overigens Genua, maar die naam werd dus verfranst. Later, in de 16e eeuw, zou Genève de Reformatie adopteren, de stroming die tot doel had de van o.a machtsmisbruik betichte katholieke kerk van binnenuit te hervormen. Genève was namelijk de geboortestad en het belangrijkste werkterrein van versoberaar Jehan Cauvin ofwel Johannes Calvijn, grondlegger van het calvinisme. Genève fungeerde toen als het protestantse Rome.
Behalve Romeins, een eeuw of vijf, is de plaats bij herhaling Frans geweest (tijdelijk zelfs als hoofdstad van de Bourgogne) en bovendien een onafhankelijke republiek. De aansluiting bij Zwitserland vond plaats in 1814, na het echec van Napoleon in Rusland.
De plaatselijke historie is nog tastbaar in de hoog gelegen oude stad die gemarkeerd wordt door de kathedraal Saint-Pierre (rechts). De voorzijde daarvan doet eerder denken aan een tempel dan een kerk, terwijl het interieur van alle pracht en praal werd ontdaan door de 16e-eeuwse hervormers. Alleen in een zijkapel zijn nog fraaie fresco’s van engelen te zien. Dwars door het stadshart loopt de Grand’Rue. Calvijn zou het als een hel hebben beschouwd, vanwege de talrijke galerieën en antiekzaken waar wereldse kunst tegen hoge  prijzen wordt aangeboden. In het verlengde van de smalle straat tref je het met vlaggen versierde stadhuis aan waar in 1864 de eerste Conventie van Genève werd getekend, door zestien landen. Bezoek ook zeker de binnenplaats met zijn schuine balustraden. Tegenover dit hôtel de ville, op het hoogste punt van de stad, ligt het gewelfde, voormalige arsenaal waar men enkele antieke kanonnen heeft opgesteld en muurschilderingen de stadshistorie verbeelden. Pakweg honderd meter verderop kan de inwendige mens worden verwend op en rond het voormalige marktplein Place du Bourg-de-Four, waar ongeveer een dozijn restaurants en eetcafés gevestigd zijn. Tot de beste en drukste behoren Café du Bourg de Four en Au Pied de Cochon.
Tegen een wal aan de zuidwestzijde van de oude stad werd het opmerkelijke monument Mur des Reformateurs geplaatst (links). Dit is honderd meter lang, met in het midden vier standbeelden van peinzend starende mannen, waaronder natuurlijk Johannes Calvijn. De beeldengroep staat binnen een park, Promenade des Bastions, dat bij zijn entree grote schaakspellen heeft en dat uitkomt op het mooie, Parijsachtige Place de Neuve, plein van de opera en het Musée Rath (tijdelijke, meestal humanistische exposities). De beschaduwde buste van Henri Dunant kijkt erop uit. Van dit plein is het tien à vijftien minuten lopen naar een walhalla voor horlogeliefhebbers, het Musée Patek Philippe. Op twee etages daarvan werden meer dan achtduizend horloges en aanverwante voorwerpen bijeengebracht, waaronder talrijke kunstwerken in miniatuur. Heel wat daarvan werden vervaardigd in opdracht van aristocraten in andere landen, zoals Polen en Rusland. De versieringen, geëmailleerd of gegrafeerd, zijn vaak adembenemend mooi. Op de ontvangstverdieping wordt de apparatuur tentoongesteld waarmee hoogwaardige horloges werden gemaakt. Tevens kun je daar een korte, fraaie film bekijken met aan het eind een visuele reis door een Philippe Patek horloge.
Met tram 12 – het openbaar vervoer in Genève is perfect geregeld – rijd je in korte tijd naar de mondaine noordkant op de linkeroever, tussen de oude stad en het meer. Deze wijk bestaat voornamelijk uit twee lange winkelstraten en een drukke kade. Met daar tussenin het gezellige, altijd drukke Place du Molard (links) waarop, bij mooi weer, door honderden mensen wordt geluncht of gedineerd. De Jardin Anglais tussen de kade en de meeroever is een plek waar veel mensen komen voor een hapje, een drankje, om te wandelen en te luieren, of voor een ritje in een reuzenrad dat met tachtigduizend lampjes werd versierd. Naast westelijke entree van het park ligt de veel gefotografeerde bloemenklok, een hommage aan de horlogemakers (foto helemaal onderaan). Uitkijkend over het meer zie je Genève’s herkenbaarste attractie, de Jet d’Eau. Dit is een permanent spuitende fontein waarvan het water een hoogte bereikt van 130 à 145 meter. Wat ongeveer 100 méér is dan in 1866 toen dit fontein werd aangelegd. De kracht waarmee het water wordt gespoten bedraagt 200 kilometer per uur, ofwel 500 liter per seconde.
Via vijf bruggen, met als grootste de Pont du Mont-Blanc, kan de rechteroever worden bereikt. Waaraan de Quai du Mont-Blanc zijn naam ontleent, wordt duidelijk als je in oostelijke richting kijkt. Want daar, achter voorliggende berge n, rijst de inderdaad witte Mont Blanc omhoog (ruim 4800 meter). Bijna altijd is hij goed te zien, want zware industrie heeft Genève niet en dus ook geen smog. Langs voornoemde kade staan diverse grote, zeer luxe hotels, met als beroemdste Beau-Rivage dat door de overgrootvader van de huidige eigenaren in 1865 werd gebouwd. Allerlei beroemdheden hebben er gelogeerd, koningen, prinsen, filmsterren, componisten en keizerin Sisi – die in Genève op 10 september 1898 door een anarchist werd doodgestoken. In het schitterende, historische atrium, waar honderd jaar oude meubels staan, worden hier en daar memorabilia van deze vorstin geëxposeerd,  zoals in een vitrine op de eerste etage (links). Opzij van Beau-Rivage ligt een parkje met het opvallende Brunswick Monument, het uit 1879 daterende mausoleum van de Hertog van Brunswick die niet alleen steenrijk was maar tegelijk knettergek. Voor het overdadig gedecoreerde ontwerp diende een monument in Verona als voorbeeld. Achter de kade, tegen en op heuvels achter het Gare de Cornavin, bevinden zich de botanische tuin (aangelegd in 1902, heeft ook een grote vogelserre) en de internationale wijk. Veel gebouwen daar zijn veredelde  blokkendozen, maar je vindt er ook romantische villa’s en paleisachtige structuren. Het aan ke ramiek gewijde Ariana Museum is er zo een, net als het op een heuvel tronende Internationale Rode Kruis Museum (in het voornmatige Carlton Hotel). Het opvallendste van de geplaatste monumenten is La Chaise Amputée van de plaatselijke kunstenaar Daniel Berset. De enorme houten stoel met zijn ene geamputeerde poot staat op het Place des Nations en is een visueel pleidooi voor het afschaffen van landmijnen.  De Arve, een zijrivier van de Rhône, scheidt het Geneefse stadscentrum van Carouge, een met tram 12 te bereiken  laagbouwwijk waar behalve ambachtslieden veel eetgelegenheden en een paar theaters gevestigd zijn. De sfeer is enigszins bohémien – en we hebben er geen enkele horlogezaak gezien. Het kleine Musée de Carouge, achter de kerk, organiseert aardige wisselende exposities.
Bij een bezoek aan Genève hoort een boottocht over het meer. Die hebben we dus gemaakt, door met een raderboot van www.cgn.nl (opstapplaats rechteroever, bij de Pont du Mont-Blanc) heen en weer te varen naar het middeleeuwse, Franse Yvoire. Waar we ruim een uur hadden voordat de terugvaart begon. Yvoire met zijn hellende straten is een van Frankrijks mooiste dorpen en won de prijs voor het fraaiste village fleuri. Het heeft een gerestaureerd 15e-eeuws kasteel (onder), wallen, versterkte poorten, een barokke kerk en een plantendoolhof, Le Jardin des Cinq Sens. Bovenal vind je er souvenir- en snuisterijenwinkels, galerieën, ijsverkopers en maar meer dan 25 restaurants. Ons favoriete, net buiten een stadspoort en met een riant terras, is La Vieille Porte, waar varianten van baarsfilets vakkundig worden bereid en heerlijk samengaan met Crépy of een andere witte wijn uit de Franse Savoie. Onderweg heb je soms uitzicht op wijnhellingen van het kanton Vaud. Die zo mooi zijn dat ze werden geklasseerd als Werelderfgoed.  Regelmatig doet de boot nog diverse havenplaatsjes aan, waaronder het sfeerrijke Nyon dat tweeduizend jaar oud is en wel ‘Zwitserland in het klein’ wordt genoemd. Markant boven de bruinrode daken rijst een wit, 14e-eeuws kasteeltje omhoog dat in 2006 geheel werd gerenoveerd en waar men in de kelder wijn kan proeven van de achterliggende druivenhellingen (rechts). Fans van Kuifje kunnen in Nyon enkele plekken ontdekken die voorkomen in De Zaak Zonnebloem, zoals een roze villa, een kade en een fontein. Het plaatselijke toeristenbureau heeft zelfs een meertalige wandelfolder gemaakt, Tintin à Nyon. Die op te halen is via de website www.nyon-tourisme.ch. De stripheld verbleef overigens ook in Genève, en arriveerde daar op het vliegveld. Last but not least is er de mogelijkheid om rond Genève op wijntoer te gaan. Het wijngebied, dat de vorm heeft van een notenkraker rond het stad, bestrijkt 1400 hectare waar meer dan negentig producenten een verrassende variatie aan druivenrassen doen groeien, meer dan twintig in totaal. Met circa 440 hectare is het stille Satigny zelfs de grootste wijngemeente van heel Zwitserland. Ook dit smakelijke aspect van Genève vraagt om te worden verkend, misschien zelfs in de onderzoekende esprit van Kuifje – en natuurlijk met een horloge om de pols.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SCHILDERIJ VAN DE MAAND

De Duits-Zwitserse schrijver en dichter Hermann Hesse – wiens werken in zestig talen verschenen, oplage 150 miljoen stuks – was ook een begaafde tekenaar en schilder. Veel van zijn aantrekkelijkste creaties maakte hij in Ticino (hoofdstad Lugano) waar hij de laatste vier decennia van zijn leven woonde. Een van zijn schilderijen inspireerde mij tot maken van een kleine impressie in Hesse’s kleurrijke, heldere stijl.
Titel ‘Hermann Hesse in Ticino’.
Voor meer details zie Landschappen op www.vinpressionist.com.

 ******************************************************************************

HET ARCHIEF SPREEKT

Over mijn moeilijkste wijndiner deed ik 35 jaar geleden verslag in een wijnspecial van De Telegraaf. Het verhaal – leuk geïllustreerd door Johan van Dijk – ging over een als ‘très spécial‘ aangekondigde maaltijd in het gemeentehuis van Satigny, een wijndorp bij Genève. Ik had me keurig in het pak gehesen, en zag visioenen van een feestelijk gedekte tafel en prachtig geserveerde, verfijnde gerechten. Dat het geen gewoon, laat staan stijlvol diner zou worden, bleek toen ik de wit betegelde kelder, tevens keuken van het stadhuis betrad. Boers geklede mannen van meestal potig postuur waren daar luidruchtig in de weer rond het fornuis. Er werd driftig geroerd in dampende pannen en tevens gebakken. De kelen hield men collectief en permanent vochtig met miniglaasjes witte Geneefse wijn.

GRIEZELEN IN GENÈVE

Aan een brede man met een vaalwitte, deels bebloede voorschoot vroeg ik in mijn onschuld wat er op het menu stond. Komend weekend, vertelde hij, zou de jaarlijkse kermis plaatsvinden. Per traditie werd voor het feest een varken geslacht. Het vlees daarvan zou in allerlei vormen worden verkocht, alles dat normaal eetbaar was. En wat overbleef? De onmogelijk verkoopbare resten? Die zouden wíj vanavond koken en eten. Met glimoogjes van plezier begon de man vervolgens uit te leggen welke delen van het varken werden bereid, daarbij omstandig op zijn lichaam wijzend. Ik vermoed dat na afloop van deze demonstratie mijn bleekheid die van de tegelwand evenaarde.
De eerste gang was meteen een hele moeilijke, verse, zachte bloedworst, warm uit de pan en fors van omvang. Ik heb de worst manhaftig naar binnen gewerkt, zij het niet zonder de onmisbare hulp van een half stokbrood en het equivalent van driekwart fles wijn. Vervolgens arriveerden vormeloze, kruidige stukjes vlees. Ik zou ze misschien best lekker hebben gevonden, ware het niet dat mijn rechterbuurman nog eens haarfijn op eigen buik en voorál daaronder de herkomst van de ingrediënten liet zien. Na andere vagen zaken, met wederom brood en nog veel meer wijn arriveerde eindelijk de kaas. Enkele mannen waren inmiddels aan het zingen geslagen en gaven met dobberende blik schallende liederen ten gehore. Rond middernacht – of daaromtrent – kwam het festijn aan zijn eind. Want niet alleen de pannen waren leeg, maar ook de flessen.

***********************************************************************

Chateau Amsterdam is gevestigd in een oude fabriekshal in Amsterdam-Noord. Men heeft geen eigen wijngaarden, maar kopen hand geoogste druiven uit de Pfalz, Trento, Abruzzen, Vaucluse, Valencia en Priorat. Vader en zoon Harrewijn en Tom Veugen maken er op professionele wijze wijnen van. Elke zaterdag zijn er rondleidingen met wijnproeverij. Aldus de toelichting van de grote etiketten verzamelaar Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com.

 

 

 

.

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.