‘Hieperdehiep’ roep ik steeds weer in stilte bij het proeven van een nieuwe, echt lekkere wijn. Het is toch heerlijk, een hoeraatje waard, om elke maand smakelijke ontdekkingen te mogen doen? Om dat vrolijke gevoel te accentueren noem ik mijn vondsten voortaan Hoerawijnen. Een bewust niet serieuze term, want serieuze termen worden in de wijnwereld al volop gebezigd. Terwijl wijn juist een zo vrolijk makend product is. Wat blijft, is dat de selectie streng en zorgvuldig geschiedt. Alleen beschreven worden wijnen die als beste uit de test gekomen zijn. Voor augustus zijn dat een stuk of zestig soorten van meer dan 35 verschillende leveranciers. Ze werden alfabetisch op type gegroepeerd. Genieten kun je bovendien van o.a. kunst in twee nieuw toegevoegde onbekende musea (zie ‘Galerie & Musea’), van virtuele maaltijden (zie ‘Aanbevolen restaurants’) en van een bezoek aan de ontzettend leuke stad Columbia in South Carolina. Dat het maar een vrolijke maand mag worden.

WIJNEN & REIZEN & RESTAURANTS & KUNST
Deze website is ook perfect te bekijken op een smartphone of tablet.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Perle Noire by Arthur Metz
Crémant d’Alsace
Het succes van Crémant d’Alsace is spectaculair. In pakweg twee decennia groeiden de jaarproductie én verkoop van enkele honderdduizenden flessen naar ongeveer 35 miljoen. Wat neerkomt op circa een kwart van het Elzasser wijntotaal. Het geheim?  Goede gemiddelde kwaliteit voor een – zeker vergeleken met Champagne – redelijke prijs. Een aardig voorbeeld vormt de Perle Noire die flink bruist, werd samengesteld uit alleen pinot blanc, en in zijn ietwat rijpe en toch nog frisse smaak vooral mild wit fruit presenteert. Adviesprijs €13,50, vraag waar te koop aan Kees Schellevis, kschellevis@lgcf.fr.

 

Puklavec Family Wines Estate Selection Sauvignon Blanc
Stajerska Slovenia
Net als in Nederland beginnen steeds meer wijnbouwers in Slovenië te ontdekken dat hun klimaat, hun gronden en hun druiven uitstekend geschikt zijn voor het maken van echt goede mousserende wijnen. Zo ook het belangrijke bedrijf Puklavec dat hand geplukte druiven betrekt van 1100 hectare. Het bracht een flink bubbelende Sauvignon Blanc op de markt, een via tankgisting bereide, elegante wijn die vief en frissig smaakt, met nuances van o.a groene kruiden en groen fruit, denk aan kruisbes. Hiervoor rekent de groothandel www.hanos.nl €9,95 excl. btw.

 

 

Simonsig Kaapse Vonkel Brut 2016
Cap Classique
Wat een feest om de verse Kaapse Vonkel 2016 te proeven van Simonsig. Deze vrolijk bruisende blend van ruim de helft chardonnay, 53 procent pinot noir (iets meer dan vorige jaargangen), 46 chardonnay en een minirestje pinot meunier. De wijn is elegant en pittig fris, met discreet kruidige en fris fruitige, citrusachtige elementen. Zijn kostelijke kwaliteit doet niet verbazen, aangezien Simonsig het eerste Zuid-Afrikaanse domein is waar een mousserende wijn op de Champagne-manier werd gecreëerd. Ik kocht de wijn bij Zuid-Afrika specialist www.winematters.nl voor €15 (per doos van zes), een bedrag waarvoor je géén Champagne koopt van vergelijkbare kwaliteit. Andere distributeurs zijn op te vragen bij www.kwastwijnkopers.nl.

 

Turá Extra Dry
Vino Spumante
Een hele, hele grote wijnproducent in Italië is Grupo Italiano Vini. De groep voert bijna twintig verschillende merken, en per merk weer diverse wijnen. Speciaal voor jongere consumenten werd Turá gecreëerd, een lijntje bestaand uit betere bubbelwijnen. Waarvoor de druiven meestal uit Veneto komen, het noordoosten dus. Voor de Extra Dry waren dat de rassen pinot nero/noir, riesling en durello. En de wijn kreeg zijn fijne mousse dankzij een tweede vergisting in tanks. De vrolijk bruisende, elegante wijn smaakt een tikje mild (Extra Dry is altijd iets zoeter dan Brut), zacht kruidig en naar witte vruchten. ’t Is een leuk aperitief voor jong én oud. Fles €7,95 bij www.gastrovino.nl.

 

 

AH Excellent Selectie Pinot Grigio 2017
delle Venezie
Als wijnmaker en -consulent is Massimo Marasso actief in diverse streken van Noord-Italië, waaronder Piemonte en het Prosecco gebied. Speciaal voor Albert Heijn ging MM aan de slag in de regio  Venezie om daar een prima Pinot Grigio 2017 te vinden. De missie slaagde, zo getuigt de AH Excellent Selectie van deze wijnsoort. De bleke wijn geurt in de verte naar noten, en smaakt elegant fris, met hints van fris citrusfruit en groene appel. Deze zeer zomerse Pinot Grigio is geprijsd op €6,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

Altenkirch Boogie 2017
Deutscher Wein
Verrassend dat zelfs in de traditionele Rheingau soms onconventionele witte wijnen worden uitgebracht. Zoals de Boogie 2017 die bestaat uit weissburgunder, scheurebe (uit Rheinhessen, vandaar de algemene herkomstbenaming Deutscher Wein), sauvignon blanc en riesling. Wat deze vineuze jamsession gaf, is een verkwikkende, heel licht tintelende, elegante wijn (11 procent alcohol) die naast zijn frisse, bijna mineralige zuren prettig wat fruit biedt van o.m. grapefruit, kruisbes en peer. De wijn werd bedacht en gemaakt door het deftig behuisde Weingut Altenkirch dat beschikt over 15 hectare steile druivenhellingen, tot 60 procent zelfs. Prijs €10,60 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de startpagina van deze site.

 

 

B&G Réserve Viognier 2017
Pays d’Oc
Het in Bordeaux begonnen wijnhuis Barton & Guestier, dat tegenwoordig behoort bij de grote Castel groep, heeft zijn Zuid-Franse wijnlijn opgefrist. Dit met ingang van de oogst 2017. Uiterlijk zien de flessen er nog wat eigentijdser uit, en wat ze bevatten is zeker zo aantrekkelijk als voorheen. Mijn witte favoriet is de Viognier, fris gestijld maar toch goed gevuld, met in zijn soepele smaak zachte fruittonen. Wat bleef is de vriendelijke prijsstelling. Zo rekent www.jumbo.com €5,69 per fles.

 

Bricco delle Ciliegie 2017
Roero Arneis
Neem in gedachten pasta (of pizza) met kip of kalfsvlees, daarbij dan deze wijn… en dat wordt genieten. Dit gezien zijn stevige smaak, zijn sappigheid, zijn ietwat hartige karakter en zijn charmerende vleugje drupsfruit. Zijn herkomst? Da’s Piemonte, de herkomstbenaming Roero, waar de regionale arneisdruif perfect gedijt. Zijn maker? De familie Almondi die over 18 hectare uitstekende gelegen wijngrond beschikt. Zo gedijen de stokken voor de Bricco delle Ciliegie op een ongeveer 350 meter hoge akker met in de bodem, zand, klei en kalksteen. Flesprijs €17,30 à €19,25. Adressen via www.kwastwijnkopers.nl.

 


Buitenverwachting Buiten Blanc 2017
Western Cape
‘Op dit domein produceren we voornamelijk witte wijn. U vraagt zich misschien af, hoe kan dat? Het is immers heet in Afrika. Welnu, hier in Constantia is onze zuidelijke buurman Antarctica. Het nabije zeewater blijft daarom koel. Bovendien is vanwege de hoge bergen achter ons de middagzon snel weg. De hoogste temperatuur ooit in onze wijngaard gemeten was 34 graden Celsius, maar in Stellenbosch was het toen 48 graden.’ Lars Maack legt uit waarom zijn witte wijnen zo verkwikkend smaken. Hij is eigenaar van Buitenverwachting, een bijkans idyllische bezitting met een gerenommeerde restaurant en circa 100 hectare rond een witte herenboerderij in Oudhollandse stijl. Een heerlijke zomerse, frissige creatie is de Buiten Blanc, een bijna pure Sauvignon Blanc met enkele procenten Sémillon. Citrus, groen fruit, zoals kruisbes, en een subtiele kruidigheid typeren deze, vrij ferme, voortreffelijke viswijn. Voor €9,95 is de wijn o.m. te koop bij www.wijnclubhofstedemeerzigt.nl.

 

Château de L’Hospital 2016
Graves
Dankzij een nieuw regime van eigenaren werden alle mogelijke verbeteringen doorgevoerd op  Château de L’Hospital, een 28 hectare omvattende bezitting bezuiden de stad Bordeaux. Restauratie vond plaats in de wijngaard, duurzaamheid deed zijn intrede., er kwam nieuw gistingsmaterieel, enzovoorts. Het neoklassieke château behield echter zijn uiterlijk; geen wonder het is een historisch monument. Ook de wijnstijl bleef onveranderd, althans voor de witte wijn. Het is een klassieke droge Graves van sémillon en sauvignon blanc. Op harmonische wijze combineert de 2016 kracht met beschaving, terwijl in de zacht frisse smaak fraaie nuances aanwezig zijn van zachte zuren, rijpe elementen, een beheerst kruidige notigheid (30 procent van de wijn ging negen maanden op vat) en discreet wat zuidvruchten. Fles €11,95 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

 

Denis Jamain Les Fossiles 2017
Reuilly
Vanuit een historische villa in het wijndorp Reuilly bestiert Denis Jamain een lokaal wijngoed van 21 hectare. Dat in zijn geheel biodynamisch wordt gecultiveerd. Bepaald tevreden, zoniet trots is Denis op zijn percelen met sauvignon blanc, zijn nummer één variëteit, want de kalkrijke ondergrond daarvan lijkt sterk op die van Chablis. Het is van zo’n perceel, 2 hectare, dat de Les Fossiles afkomstig is, een pure Sauvignon. Uitgesproken sappig , frissig bovendien en zelfs bijna mineralig, met tonen van groen fruit en groene kruiden. Deze zomerse verwenwijn kost €16,95, voor verkoopadressen zie www.wellofwine.nl.

 

Domaine la Fadèze Terret 2017
Pays d’Oc
Toen de familie Luthérienne ruim veertig jaar geleden Domaine la Fadèze overnam – aan een oever van het zeer zuidelijke Etang de Thau (avondfoto genomen vanaf het domein) – was dit voor 99 procent  beplant met de witte terret. Waarvan de druiven voornamelijk geleverd werden aan fabrikanten van vermouth. In de 40 hectare bestrijkende wijngaard is terret nog altijd op bescheiden schaal aanwezig, en geeft een leuke droge witte wijn met een apart aroma: een soort combi van griottendrop, gekruide peer en sappige zuren. Richtprijs €6,80, info via www.heisterkamp.com.

 

 

Domaine de la Renaudie Sauvignon 2017
Touraine
In het Loire-gebied, niet ver van het Château de Chenonceau, cultiveert Bruno Denis 26 hectare. De nummer één druif daarvan is sauvignon blanc – waarvan Bruno voorbeeldige wijnen wee te vervaardigen. Waaronder zijn Sauvignon Touraine, bleek getint, loepzuiver, sappig en trakterend op de voor zijn ras zo kenmerkend elementen als verse groene kruiden en groen fruit. Een fles kost €8,95 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

 Domaine du Rin du Bois Sauvignon Touraine 2017
Touraine
In het Loire-dal, op ongeveer 20 kilometer van Blois, bezit Jousselin & Fils het wijngoed Domaine du Rin de Bois. Dit bestrijkt 18 hectare die grotendeels beplant zijn met sauvignon blanc. De daarvan vervaardigde Sauvignon Touraine 2017 smaakt uitgesproken fris en is eerder hartig kruidig dan fruitig. Wat ‘m bijvoorbeeld een prettige partner maakt voor fris aangemaakte salades en verse geitenkaas. Als richtprijs geeft importeur www.boomsma.frl een flesprijs op van €8,95.

 

161207 Wim Banner H.Duiijker 538x100

 

E. Guigal 2016
Côtes du Rhône
Als producent van Rhône-wijnen is de familie Guigal zo beroemd dat de Nederlandse filmmaker Klaas de Jong er een  prachtige reportage van drie kwartier aan heeft gewijd, in zijn serie Wine Masters. Zelfs de generieke Guigal wijnen zijn heel goed, getuige o.m. de witte Côtes du Rhône. Waarin viognier (met 60 procent)  de toon zet, en maar liefst vijf andere variëteiten extra dimensie verschaffen. De nog vieve, sappige, ferme wijn biedt kruiden, specerijen en wat citrusfruit, wat ‘m heerlijk doet smaken bij kalkoen, kip en stevige vissoorten, bijvoorbeeld gebakken tonijnsteak, zoals wij ontdekten. Fles €9,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

Giol Pinot Grigio 2017
delle Venezie
‘Je voelt de geur van de aarde, het fluisteren van de wind, de passie voor de wijngaard’ zegt Vittorio Carraro over de schuimende en stille wijnen van zijn Giol domein in Veneto. Wijnen gemaakt van organisch gecultiveerde druiven en opgevoed in een eeuwenoud kasteel temidden van een prachtig park. Op de eigen 25 hectare groeit o.a. pinot grigio waarvan een hoogst plezierige wijn werd vervaardigd. Heel sappig, licht notig, mild fruitig, aangenaam fris, elegant en zeer zuiver. Fles €9,95,verkooppunten via www.wellofwine.nl.

 


Inazio Urruzola 2017
Getariako Txakolina
Arzak en andere Spaans-Baskische sterrenrestaurants schenken de wijnen Xabier Urruzola die in 2008, op 29-jarige leeftijd, een eigen domein stichtte. Hij noemde dit naar zijn vader, Inazio, en het telt een bescheiden 4 hectare. Daarnaast koopt Xabier nog druiven bij van 2 à 3 additionele hectaren. Zijn witte Getariako Txakolina 2017 werd voor 80 procent gemaakt van de regionale hondarribi zuri, aangevuld door gelijke delen chardonnay en petit courbu. Dit resulteerde in een zeer opwekkende, heel licht op de tong tintelende wijn die zo fris is als een zeebries, bijna zelfs een tikje ziltig, met weinig alcohol (10,5 procent) maar veel smaak, van groene vruchten, bladgroen en een kruidje. Super bij sushi. Fles €10,60. De importeur is www.okhuysen.nl, zie de banner.

 

Jean Leon 355 Chardonnay 2017
Penedès
Het levensverhaal van Jean Leon, die geboren werd als Ángel Ceferino Carrión Madrazo, leest als een spannend boek. Ongelooflijk wat deze Spanjaard allemaal heeft gedaan. Hij werkte o.a. in Frankrijk en Amerika als ober, reed taxi’s in New York en Los Angeles, en werd anno 1955 eigenaar van La Scala, toen misschien het beroemdste restaurant van Beverly Hills (foto uit 1956). En dat een wijnkelder had met 25.000 flessen. Terug in Catalonië kocht Jean Leon 150 hectare grond en begon zijn eigen wijndomein waarvan de eerste oogst die uit 1969 was. Exact 35 jaar later deed hij dit domein over aan het huis Torres, dat het sindsdien met zo mogelijk nog meer perfectionisme exploiteert. De naar een Jean Leon taxilicentie genoemde Chardonnay smaakt zoals een goede Chardonnay moet smaken, gul, sappig en zacht fris, met nuances van noten en milde citrus. En dat alles keurig in balans, met alleen een hint van hout. Richtprijs €10 à 11, verkoopinfo via www.walravensax.nl.


Banner Les Généreux - Cantine Due Palme

Klein Constantia Sauvignon Blanc 2017
Constantia
Het enige dat klein is van Klein Constantia, is het ene woordje in zijn naam. Voor de rest is eigenlijk alles groot. Wat zeker geldt voor de omvang, 146 hectare, en de kwaliteit van de  domeinwijnen. Zo is de Sauvignon Blanc superieur in zijn soort. Dit mede dankzij de hoge ligging van de terraswijngaarden, de verkoelende invloed van de nabije False Bay en zeven maanden lagering op zijn gistingsbezinksel. De kenmerkende ‘groene’ elementen van kruiden, grassigheid en fruit zijn duidelijk present, samen met opwekkende zuren en een tamelijk stevige structuur. Verrukkelijk bij gebakken zeevis. Prijs €13,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

 

Laibach Chenin Blanc 2017
Simonsberg-Stellenbosch
Kaapse Chenin Blanc kent verschillende gedaanten. Het bekendst zijn de frisse, lichte soorten, maar de Laibach Chenin Blanc 2017 smaakt fermer en fruitiger, met naast frisse zuren en sappigheid ook elementen van witte en groene vruchten. Laibach, het domein waar deze Simonsberg-Stellenbosch werd geboren, behoort aan een Duitse familie die 11 jaar geleden zijn eerste wijn bottelde, ook een lodge bouwde en over  37 hectare met druivenstokken beschikt, alle organisch bewerkt. Voornoemde vondst kost incl. Nederlandse accijns €16,08 bij www.adbibendum.net, zie de banner.

 


L’Arjolle Equinoxe Chardonnay 2017
Côtes de Thongue
Je zou het een Bourgondisch, misschien wel Californisch gestijlde Chardonnay kunnen noemen. Op Domaine l’Arjolle werd hij namelijk in  in eiken fusten vergist en vervolgens tien maanden gelagerd. Roosteraroma’s zijn in geur en smaak daarom duidelijk present, samen met per definitie milde vanilletonen, een subtiele rokerigheid en heel vaag iets van melkchocolade even gedoopt in karamel, alsmede een zachte, beschaafde kruidigheid. Kalkoen, kip, kalfsvlees, bij dit soort gerechten verdient deze Chardonnay een plaats. Fles €13,60 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie beide banners.

 

Leganza Verdejo 2017
Vino de la Tierra de Castilla
Op de immense Hoogvlakte van La Mancha beschikt Bodegas Leganza over een ook immense wijngaard – van maar liefst 1000 hectare. Het domein behoort al bijna tien jaar aan de groep Faustino die zijn zetel heeft in Rioja. Wat niet wegneemt dat de ook in La Mancha aanwezige verdejodruif zijn oorsprong in Rueda. Frissigheid, met een mini-tinteltje op de tong, markeert deze elegante, tevens fris fruitige (hint van drups) en discreet kruidige wijn. Die voor zijn geld, richtprijs €5,25, beslist goede waar biedt. Adressen via www.monnik-dranken.nl.

 

josbeeres-banner

 

Les Vignes Retrouvées 2015
Saint Mont
Diep in het Franse zuidwesten voert de coöperatiegroep Plaimont  (waarvan de 800 leden zo’n 5300 hectare bewerken) een beleid dat enerzijds heel progressief is, en dat anderzijds traditionele waarden koestert – waaronder regionale druivenrassen. Zo werd de witte Les Vignes Retrouvées samengesteld uit de autochtone arrufiac, gros manseng en petit courbu. Ondanks zijn leeftijd heeft de wijn een nog bleke kleur en voldoende zuren, terwijl de smaak naast rijpe elementen notigheid heeft, een vleugje kruidigheid en fris citrusfruit. Lekker bij o.a. een quiche lorraine. Adviesprijs €7,70, verkooppunten via www.dgswijn.nl.

 

Mann Mouton Bleu Sylvaner 2016
Alsace
Fabien en Jean-Louis Mann noemen zichzelf ‘ambachtelijke  wijnbouwers’, want zo gaan ze ook te werk. Hun 18 hectare bestrijkende wijngaard is dus ook biologisch gecertificeerd, en er wordt alleen met de hand geplukt. Bovendien gebruiken ze in de kelder alleen natuurlijke gisten. Voorts geven ze hun witte wijnen een maand of tien rust, op het aroma verschaffende gistingsbezinksel. De goed gevulde Mouton Bleu Sylvaner heeft dan ook veel smaak, veel karakter. We proeven kruiden, specerijen, in de verte noten, met sappigheid en zachte zuren. Prijs €17 bij www.debruijnwijnkopers.nl.

 

 

Puklavec Family Wines Seven Numbers 3. Pinot Grigio 2017
Stajerska Slovenia
Zeven individuele wijngaarden in het noordoosten van Slovenië geven de druiven, altijd met de hand geoogst, voor even zovele wijnen van de familiefirma Puklavec. De meest bijzondere? Da’s wellicht de op zware fles gepresenteerde Pinot Grigio. Je verwacht een witte in dezelfde stijl als die uit het nabije Noordoost-Italië, maar uit de fles vloeit een bleek oranje getinte wijn, in feite een rosé. Een heel lekkere bovendien, pittig fris, sappig, niet te zwaar (12,5 procent alcohol) en met een aroma van mild citrusfruit, waaronder een hint van sinaasappel. Voor €14,19 is-ie te koop via de sommelier site www.darewines.nl.

 

Rapaura Springs Sauvignon Blanc 2017
Marlborough
Zijn familie en John Neylon zelf groeiden eerst appels in de streek Marlborough, niet ver van bronnen, maar converteerden hun boomgaard uiteindelijk in een wijngaard. Een ingrijpende operatie, maar  wel een succesvolle. De wijnen van Rapaura Springs – bereid uit eigen en aangekochte druiven – doen het gewoon heel goed, wereldwijd. Wat weer te verklaren is via hun oprecht goede kwaliteit. Zo smaakt de Sauvignon Blanc 2017 op heel sappige wijze naar een mix van verse groene kruiden, groene vruchten en citrusfruit, terwijl de zuren fris zijn maar niet strak noch streng. Deze uitnodigende Nieuw-Zeelander kost €13,99 bij o.a. www.jacobus-toet.nl.

 

 

Quinta da Raza Grande Escolha 2017
Vinho Verde
In Portugals groene noorden wordt de op 250 meter hoogte liggende, 40 hectare bestrijkende wijngaard van Quinta da Raza enigszins beschut door een lage bergketen.Met als gevolg dat er wat minder regen valt, hetgeen de druifrijping ten goede komt. De bodem is samengesteld uit een mix van graniet, leisteen en klei. Voor de Grande Escolha plukte men alvarinho 60 procent) en trajadura, die samen een zeer frisse, verkwikkende, elegante dorstlesser geven met wat wit drupsfruit in zijn smaak. Zomer in het glas. Richtprijs €10,95 à €12,50. Verkoopinfo via www.neerlandswijnhuis.nl.

 

Spinelli Pecorino Bio 2017
Terre di Chieti
Met een jaarproductie van ruim vijf miljoen flessen wijn is het bedrijf Spinelli een hele grote speler in Abruzzo (Oost-Italië). Behalve veel rode wijn levert de familiefirma op bescheiden schaal witte, van het ooit bijna verdwenen ras pecorino. Dat dezelfde naam heeft als een bekende harde schapenkaas, omdat schapen dol zouden zijn op de druiven van deze variëteit. De Pecorino Bio 2017 heeft persoonlijkheid. Je ruikt en proeft kruidige, florale en fruitige, citrusachtige elementen, terwijl goed gevuld is en aangenaam sappig. Vast lekker bij kip van de grill, kruidige visschotels en pasta met daarop rasp van, jazeker, de kaas Pecorino. Prijs €8,99 bij www.wijnbeurs.nl.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Steenberg Rattlesnake Sauvignon Blanc 2017
Constantia
Het magnifieke, 60 hectare bestrijkende wijngoed Steenberg is gelegen binnen Zuid-Afrika’s oudste wijngebied, Constantia, en brengt wijnen voort waarvan de kwaliteit in lijn ligt met al het andere dat geboden wordt. Zoals een klassehotel, twee goede restaurants en een golfbaan. Een smakelijke illustratie? Da’s de steengoede Rattlesnake Sauvignon Blanc 2017 die op vat werd vergist, maar toch heel vief gebleven is, bijna mineralig zelfs, met alleen een hint van hout en sappig fruit van citrus plus groene vruchten. Terwijl plantaardigheid zich alleen bescheiden meldt. Fles €14,95 bij www.degoudenton.nl.

 

The Winery of Good Hope Bush Vines Chenin Blanc 2017
Stellenbosch
Tien jaar geleden verrichte The Winery of Good Hope, dat eigenaren van diverse nationaliteiten heeft (waaronder Australische en Franse), zijn eerste botteling. Tegenwoordig gebeurt dat jaarlijks met een kleine half miljoen flessen, van plusminus 100 hectare en verdeeld over ongeveer dertig verschillende soorten wijn. Een daarvan is de van niet-geïrrigeerde bush vines afkomstige Chenin Blanc, notig, bijna wat romig doch toch fris, met wat peer en perzik in zijn aroma, terwijl de alcohol beperkt blijft tot een modeste 12 procent. Richtprijs €8,95 à €9,95. Verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 

“Tosca Cerrada” Palomino Fino en Rama 2015
Vino de la Tierra de Cádiz
Van hetzelfde druivenras dat droge Sherry geeft, de palomino, werd een onversterkte witte wijn gecreëerd met slechts 12,5 procent alcohol. Wat geschiedde door Delgado Zuleta, een sinds 1744 in  Sanlúcar de Barrameda gevestigd huis dat als grote specialisatie de elegante Sherry-soort Manzanilla heeft. En dat een bijzonder ‘interpretatiecentrum’ voor versterkte wijnen opende. De “Tosca Cerrada” werd met zo min mogelijke ingrepen bereid en vertoont nog vitaliteit (maar is wel gebaat bij goed koelen). Hetzelfde notige aroma dat je vaak in Sherry vindt, is hier duidelijk present, en verder heeft de smaak iets ongrijpbaars – wat ‘m in elk geval bijzonder en boeiend maakt. Fles €17,15 (incl. Nederlandse accijns) bij www.adbibendum.net, zie de banner.

 

Villiera Chenin Blanc 2017
Stellenbosch
Hoe duurzaam het Kaapse Villiera Wines (180 hectare) werkt, is goed te zien vanuit de lucht. Want diverse gebouwen werden zonnepanelen aangebracht waarmee sinds 2010 alle benodigde energie wordt opgewekt. Dat door de familie Grier in de kelder zo natuurlijk mogelijk, dus met zo weinig mogelijk ingrepen wordt gewerkt, spreekt daarom eigenlijk vanzelf. Goud en zilver ontving de Chenin Blanc 2017, een stevig gebouwde, vlezige, heel smakelijke (ananas, peer, perzik) wijn met een frisse kern en wat kruidig hout. Dit laatste omdat 30 procent op vat werd vergist (maar daarin niet rijpte). Richtprijs €8,95, verkoopadressen via www.pallaswines.nl.

 

AVEC 2017
Coteaux d’Aix-en-Provence
Het leek o.a. importeur Vinites een goed idee om een eigen rosémerk te creëren uit de vanwege zijn bleek oranje rosés inmiddels bekende en succesvolle streek Aix-en-Provence. Château du Seuil kreeg de opdracht, en componeerde een aantrekkelijke wijn uit voornamelijk cabernet sauvignon, syrah, cinsault en grenache. De AVEC heeft een vrij volle, zelfs tamelijk vlezige smaak waarin de toon gezet wordt door mild drupsfruit van peer plus mandarijn, in gezelschap van een snufje kruidigheid. Richtprijs €13,95, verkooppunten via www.vinites.com.

 

 

Château Coulon 2017
Corbières
Wat wijnprijzen betreft boffen we een beetje. Dezelfde rosé bijvoorbeeld die in Amerika $14,99 kost, kun je hier kopen voor… €5,99. Het betreft de wijn van Château Coulon, een Zuid-Frans wijngoed dat behoort aan de familie Fabre. Die het bio bewerkt, in dit geval organisch. De wijn, een blend van vermoedelijk grenache en syrah, mag er zijn. Opwekkend karakter, met in zijn vieve, eigenlijk elegante smaak zowel zuurtjes- als een beetje drupsfruit, zoals van sinaasappel. Je vindt ‘m bij www.ah.nl, zie de banner.

 

Banner-Hubrecht-Duijker-v2-

 

Domaine de Cala 2017
Coteaux Varois en Provence
In de Verenigde Staten, zowel langs de oostkust als de westkust, opereert chef-kok/ondernemer Joachim Splichal zo’n zeventig(!) restaurants. Toch vond hij tijd om in de Provence,  waar hij leerde koken, een wijngoed geheel te renoveren, samen met zijn tweelingzoons. En met adviezen van o.a. Stéphane Derenoncourt. Het Domaine de Cala bestrijkt 180 hectare, waarvan 24 met druivenstokken. Drie jaar geleden ging het – geheel op rosé gerichte – project van start. De bleek oranje 2017 bestaat voor ruim de helft uit grenache, en bevat voorts 40 procent cinsault naast kleine delen syrah en rolle. De sappige smaak is behoorlijk vief, met milde fruittonen van o.m. peer en perzik, plus een klein kruidje. We schonken de Cala bij een ontspannen schnitzel, en dat ging best. Fles €14,25 bij www.vojacek.nl.

 

El Descanso Shiraz Rosé 2017
Valle Central
Het zijn trouwe verschijningen in dit magazine, de wijnen van El Descanso. Gewoon omdat ze doorgaans veel waar voor hun geld bieden. Wat weer te danken is aan het alom geprezen familiebedrijf achter dit Chileense merk, Errázuriz. Bij een zomerse maaltijdsalade werd in huize Duijker genoten van bovengenoemde, op fluitfles gebottelde rosé. Een vrij volle doch niet vermoeiende wijn, met iets van mandarijn in zijn correct frisse, licht kruidige, flink sappige smaak. Bij het Abcouder filiaal van www.plus.nl betaalde ik €6,49.

 

11 minutes 2017
Trevenezie
Carmenère is een blauw druivenras dat ik sterk associeer met Chili, en een beetje met Bordeaux. Maar zowaar, het werd ook een beetje gebruikt voor een rosé uit… Italië. Samen met de corvina (als hoofddruif), syrah en trebbiano di lugana. De wijn in kwestie? Da’s een Trevenezie van het huis Pasqua, gedoopt 11 minutes 2017.  Deze naam refereert aan het zachte, elf minuten durende persen van de druiven, waardoor de wijn zijn bleke zacht oranje kleur kreeg. De smaak is frissig, met drupsachtig fruit van o.a., aalbessen plus citrus. Deze zomerse verrassing heeft een richtprijs van €11,45, verkooppunten via www.orbwijn.nl en de banner van Oud Reuchlin & Boelen.

 

 

Fattoria di Basciano Rosato di Toscana 2017
Toscana
Rosé uit Toscane? Die zie je maar zelden – maar kan heel plezierig zijn. De exemplarische 2017 van  Fattoria di Basciano bijvoorbeeld, een 75 hectare tellende bezitting waarvan 35 met druiven is beplant. Een deel van de daar groeiende sangiovesedruiven werd apart gehouden voor de rosato. De wijn oogt eerder roze dan oranje, en trakteert op een sappige, bijna tintelende smaak waarin rood zuurtjesfruit domineert. Deze Toscaanse trouvaille draagt een richtprijs van €7,50, verkoopinfo via www.poot.nl.

 

Mirabeau en Provence Etoile 2017
Côtes de Provence
Na een stuk of drie verschillende carrières besloot Stephen Cronk om Londen te verlaten voor de Provence – met als doel roséproducent te worden. Dit lukte, niet door een eigen wijngaard te planten of te kopen, maar door afspraken te maken met telers die druiven konden leveren (van een potentiële 1250 hectare). Het merk dat Stephen koos, was Mirabeau en Provence. Voor zijn team van wijnmakers werd vervolgens Jo Ahaerne geëngageerd, een Australische die actief is geweest voor Harrod’s en andere Britse bedrijven. Succes bleef niet uit, de wijnen worden inmiddels naar zo’n vijftig landen verscheept. De hoogste kwaliteit wordt geboden door de uit grenache en syrah gecomponeerde Etoile, waarvan het oogstjaar 2017 trakteert op een pittige frisheid en fruit (mandarijn, peer, perzik), heel licht gekruid. Deze mirakels lekkere Mirabeau kost €15,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

 

Banner-DIII-Winehouse (2)

 

Numéro 20 fragance 2017
Coteaux d’Aix-en-Provence
Ongeveer 15 procent van alle wijn binnen Coteaux d’Aix-en-Provence wordt geleverd door een van de in die streek opererende coöperaties, Hostellerie des Vignerons d’Aix. De 65 leden daarvan bezitten meer dan 550 hectare wijngaarden. Het bedrijf is heel modern toegerust, de gistingshal staat vol glimmende tanks van roestvrij staal. En bezoeker worden ontvangen in een ruim, designachtig proeflokaal met winkel. De Numéro 20 rosé stelde het bedrijf samen uit cabernet sauvignon, grenache en cinsault, wat een heel bleek oranje blend opleverde. Licht kruidig en flink fris bovendfien, met fris drupsachtig fruit van o.a. aalbessen en citrus. Fles €11,99 bij www.wijnbeurs.nl.

 

Thuerry Les Abeillons Rosé 2017
Coteaux Varois en Provence
Binnen het Provençaalse departement Var beslaat het landgoed Château Thuerry, dat nu 20 jaar behoort aan de energieke Jean-Louis Croquet, ruim 300 hectare. Ongeveer de helft is beplant met olijfbomen en circa 40 met druivenstokken. Waarvan in een hypermoderne designkelder rode, witte en rosé wijnen worden vervaardigd met vier verschillende herkomstbenamingen. De rosé van de Les Abeillons is een Coteaux Varois en Provence. De wijn is krachtig, bijna corpulent – schenk ‘m dus gerust bij vlees van de grill – en smaakt hoogst aangenaam, naar o.a. mandarijn, met een voor zijn streek kenmerkende kruidigheid en veel sap. Fles €13,80 bij www.josbeeres.nl, zie de banner.

 

Toos 2017
Lubéron
Het schijnt een uit de hand gelopen verjaardagscadeau voor Toos van der Valk te zijn geweest, de naar haar genoemde Toos rosé. Die uiteraard geschonken wordt in Van der Valk restaurants, en ook te koop is bij www.gall.nl (zie de banner). Toos zelf, een sterke vrouw met 38 kleinkinderen, bepaalde samen met o.a. producent Castel Frères, een ander familiebedrijf, de samenstelling van wijn. Logisch, haar naam staat erop. De uiteindelijke Toos blend van grenache en syrah heeft behalve een bleek oranje tint, elegantie en frisheid ook mild wit drupsfruit en een héél klein kruidje. Om thuis te proosten met Toos betaal je €8,99.

 

Cazes Le Canon Syrah-Grenache 2017
Côtes Catalanes
Het nieuwe oogstjaar van deze Zuid-Franse succeswijn is gearriveerd, de 2017. Net als de vorige jaargangen verleidt ook deze met zijn rijpe zwarte fruit, waaronder dat van bramen, terwijl de smaak tegelijk sappig, vlezig en zacht kruidig  is, met een hint van drop. Bovendien werd hij bio bereid. De producent van deze fris te serveren, ferme wijn is het uitstekende, 200 hectare bestrijkende, geheel duurzaam werkende domein Cazes, gevestigd in Franse Rivesaltes. Fles €8,95 bij www.wijnkring.nl.

 

Celistia tierra 2016
Costers del Segre
Een van de veertien wijndomeinen binnen Costers del Segre, in het Catalaanse binnenland, is Costers del Sío. Een attractieve rode wijn uit het aanzienlijke assortiment is de Celistia tierra 2016, een melange van tempranillo en syrah, vijf maanden in fusten gelagerd. Rijpe bosbessen, kersen en bramen zijn aangenaam aanwezig in de stevige, soepele smaak, samen met beheerste, milde roostertonen. Kortom, Spaanse zon op tafel. Reken op €7,95 à €8,95, verkoopinfo via www.boomsma.frl.

 

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

 

Cimal Tempranillo 2015
La Mancha
‘t Is een soort stille reus binnen Spanje, met kelders en wijngaarden in maar liefst zes wijnstreken,  het familiebedrijf Bodegas Bastida, ook bekend als Familia Bastida. Van La Mancha, de Hoogvlakte, komt de Cimal Tempranillo 2015. Een rode wijn die collega wijnpublicist James Suckling bekroonde met 90 punten. Terwijl een fles toch maar €5,99 kost. De tempranillodruiven groeiden op kiezelhoudende grond met klei, zand en kalksteen. En de wijn ging een half jaar op vat (Amerikaans en Frans eikenhout). Dit alles gaf een levendige, zacht frisse wijn met schakeringen van rijpe bessen, laurier en subtiel wat kruidigheid. Hij is héél breed inzetbaar, ook bij een barbecue. Te koop bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

 

Deetlefs Stonecross range Shiraz 2016
Western Cape
Binnen de inderdaad brede Breedekloof Vallei, op ongeveer een uur rijden van Kaapstad, is de familie Deetlefs al sinds 1822 bezig met wijn. Kobus, de huidige eigenaar, vertegenwoordigt de zevende generatie. Zijn landgoed is groot, 105 hectare, en levert dus veel wijn. Waarvan de voor Nederland op maat gemaakte Stonecross range sinds kort hier verkrijgbaar is. Bij mijn Shiraz notities lees ik ‘barbecuewijn’. Want daarvoor lijkt deze gespierde, soepele, door mild zwart fruit, een besje en een blaadje laurier gemarkeerde wijn uitermate geschikt – vooral wanneer je ‘m fris serveert. Behalve shiraz/syrah bevat de wijn overigens ook 11 procent mourvèdre. Fles €5,99 bij www.plus.nl, zie de banner.

 

 

Domaine Brusset Les Travers 2015
Cairanne
Het eminente, 70 hectare bestrijkende Domaine Brusset dat gevestigd is in Cairanne, dus zuidelijk in het Rhône-dal, componeerde Les Travers uit grenache, syrah, mourvèdre en cinsault. Dit viertal variëteiten werd afzonderlijk vergist. Gevolgd door een opvoeding in tanks en, voor 30 procent, in eerder gebruikte fusten van eikenhout. Het ontbreekt de wijn niet aan kracht, wat ‘m verwarmend maakt. Donkere, laurier- en lederachtige tonen zijn eveneens waarneembaar, net als het allerrijpste zwarte fruit en een zekere kruidigheid. Voor deze door Daniel en Laurent Brusset (rechts op de foto) vervaardigde wildwijn vraagt www.degoudenton.nl. €13,95.

 

Domaine Maby La Fermade 2016
Lirac
Je vindt er dezelfde rolkeien als in Châteauneuf-du-Pape, op de andere oever van de Rhône. Geen wonder dus dat rode Lirac eenzelfde warmbloedig karakter kan hebben als zijn bekendere overbuur. Want die keien houden zonnewarmte van overdag vast, om deze ’s nachts naar de stokken te stralen – wat de druiven optimaal doet rijpen. Een rode Lirac om bijna lyrisch over te worden is La Fermade 2016 van het duurzaam werkende Domaine Maby.  Dat 60 hectare omvat (verspreid over diverse herkomstbenamingen). Eigenaar Richard Maby koos als druiven grenache (60 procent) plus gelijke delen mourvèdre en syrah en maakte zo een gespierde, donkerrode wijn met behalve kruidige elementen ook prettig wat fruit van zwarte vruchten en rijpe bessen. Prijs €12,95 bij www.colaris.nl. zie de banner.

 

Banner-Aaldering-21

 

Duffour Père et Fils Gascogne 2017
Côtes de Gascogne
Deze rode zomerwijn moet koel worden geschonken, dan komt zijn voornamelijk bessige fruit  het plezierigst tot zijn recht. Reken voorts op donkere tonen, een vleugje kruidigheid, sap en een soepele smaak. Die verschillende elementen zijn te danken aan verschillende druiven: cabernet sauvignon, merlot en tannat. Het desbetreffende domein (dat tevens werkt met de namen Domaine de Saint Lannes en Domaine la Salette) telt 70 hectare en behoort aan Michel Duffour en diens zoon Nicolas. Adviesprijs €6,25, adressen via www.monnik-dranken.nl.

 


 

Errázuriz Aconcagua Alto Cabernet Sauvignon 2015
Valle de Aconcagua
Dit is ormidabele Chileen, geboren op 600 meter hoogte – vandaar dat ‘Alto’ – waar de cabernetstokken op leem en kiezel bevattende grond groeien. Door de fameuze familiefirma Errázuriz kreeg de wijn een opvoeding van de Oude Wereld, namelijk twaalf maanden rijping in Franse fusten (20 procent nieuwe), maar zijn persoonlijkheid is Nieuwe Wereld. Je proeft dus volop fruit, van blauwe en andere bessen. De wijn is ook krachtig, zacht fris en beheerst kruidig. Deksels lekker bij rundvlees van de grill en allerlei soorten wild. Fles €19,95 bij o.a. www.wijnkring.nl, zie ook de banner van Errázuriz.

 

Nozzole 2015
Chianti Classico
Schitterend, historisch en zeer Toscaans, ziedaar Tenuta Nozzole, een landgoed bij Greve. Het dateert uit 1300 en werd anno 1971 gekocht door de familie Folonari. Behalve olijfolie produceert die er tevens wijn, van 90 hectare; de gehele, rond een mooie villa gelegen bezitting bestrijkt 385 hectare. De op zware fles gepresenteerde Nozzole werd voornamelijk vervaardigd van sangiovese, en werd à la Bordeaux een klein jaar in vaten van Frans eikenhout opgevoed. Vandaar de roosteraroma’s die in deze enigszins rijpe doch vitale, donkerrode wijn zijn kruidigheid, donkere tonen en discrete fruit van zwarte vruchten en bessen completeren.  ’t Is een echte eetwijn, de Folonari’s zelf drinken hem graag bij biefstuk. Fles €17,95 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

 

Paraje de titos Garnacha 2016
La Mancha
Het familiebedrijf Bodegas Bastida/Familia Bastida is met verve actief in diverse Spaanse regio’s, en is hier in Nederland op de markt met diverse wijnen uit die gebieden. Een opmerkelijke rode wijn is de titos garnacha, alleen al omdat de blauwe garnacha relatief weinig groeit binnen de herkomstbenaming La Mancha. De wijn kreeg negen maanden vatrust (Amerikaans en Frans eiken), maar in zijn stevige smaak is de houtinvloed toch bepaald beperkt gebleven, ten faveure van besfruit, donkere, dropachtige elementen en een zachte frisheid. Fles €8,95 bij www.wijnaandekade.nl. Horeca kan terecht bij www.abbemawijn.nl.

Carod Cuvée Elodie
Clairette de Die
In het dal van de Drôme, dat haaks ligt op dat van de Rhône, wordt al heel lang een speciale manier van wijnbereiding toegepast, de méthode dioise ancestral. Deze bestaat uit een langzame, een à twee maanden durende gisting bij lage temperatuur, eerst op tank en daarna op fles. Vervolgens wordt via een speciale techniek het gistingsbezinksel verwijderd. De aldus verkregen Clairette de Die is een zacht schuimende bubbelwijn, heel fris, heel licht, fris zoet en uitgesproken druivig. Dit laatste dankzij muskaatdruiven die minstens driekwart van de blend moeten vormen. Een verrukkelijke versie? Dat is de slechts 7 procent alcohol bevattende Cuvée Elodie van Carod, een wijn die desserts met vers fruit perfect kan begeleiden. Een fles kost meestal net geen tientje. Verkoopinfo via Kees Schellevis, kschellevis@lgcf.fr.

 

Tschida Angerhof Spätlese Merlot 2017
Burgenland
Van 40 hectare vlakke wijngaarden op de oostoever van de Neusiedlersee maakt Hans Tschida zulke zalige zoete wijnen dat hij op een internationaal concours werd uitgeroepen tot ‘Sweet winemaker of the year’. En dan te bedenken dat Hans (foto) werd opgeleid tot… timmerman. Een blauw ras waarvan hij een zoete wijn creëert is merlot. Meestal staat Spätlese niet voor echt zoet, maar deze Merlot 2017 (met slechts 9 procent alcohol) smaakt dat wel – en zo sterk naar aardbeien dat je het gevoel hebt vloeibare jam daarvan te drinken. Wat de wijn tegelijk ideaal maakt om dit gebottelde zomerfruit bij én over rood zomerfruit te schenken. Inclusief Nederlandse accijns kost een fles €12,89 bij www.adbibendum.net, zie de banner.

 

Baron de Chanteclerc Cuvée Bonheur
Alweer een verrassend aantrekkelijke, geheel alcoholvrije ‘wijn’. Het betreft een van blauwe grenache vervaardigde, blank oranje rosé met belletjes. Zijn mousse is correct, zijn smaak fris en een tikje mild tegelijk (7 gram suiker), met fruit van hoofdzakelijk bessen. De producent is niet zomaar een bedrijf, doch het gereputeerde, Zuid-Franse Domaine la Colombette. Dat eerder pionierswerk verrichtte met o.a. laaggradige wijnen en nieuwe druivenrassen. Bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.genereux.nl (zie beide banners) kost een fles van deze feestelijke rosé €7,60.

Banner_Alliance

 

Dr. Zenzen O,O% Riesling
Een internationaal opererend, groot Duits wijnbedrijf dat naar 80 landen exporteert en ook veel importeert, is Einig-Zenzen. Waarvan de origine meer dan driehonderd jaar teruggaat. In het grote gamma zijn nu ook ‘wijnen’ zonder alcohol te vinden. De lenteachtig frisse Dr. Zenzen Riesling is daar een voorbeeld van, een wijn die heel licht prikkelt, slank van structuur is en groene appel in zijn aroma heeft. Als praktijk heeft Dr. Zenzen hier www.spar.nl, waar de Riesling zonder recept verkrijgbaar is voor €3,49.

 

Just O White Wine
Van de vijf soorten Just O, een alcoholvrij merklijntje van Peter Mertes (Moezel-dal), bevat de White Wine de minste suiker. Namelijk 4,9 gram per liter. Terwijl dat bij de andere alcohol free producten varieert van 5,4 tot 6,3 gram (voor de Sparkling). De witte ‘wijn’ smaakt bijna tintelfris, een tikje mild en ook vrij fruitig, o.m. naar milde grapefruit. Just O White Wine kost €2,99 à €3,29 en staat op het schap bij een hele reeks supers, namelijk Boni, Boon, Coop, Dekamarkt, Dirk, Em-Té, Jan Linders, Nettorama, Plus, Poiesz en Vomar.

 

Koru Sauvignon Blanc
Alcoholvrije ‘wijnen’, ze verschijnen steeds vaker en worden steeds beter. Een van de beste én betaalbaarste nieuwkomers is de Koru die slechts €3,99 kost. Net als een echte Sauvignon Blanc geurt deze een beetje naar buxus, en datzelfde plantaardige komt terug in de milde, licht fruitige smaak. De productie vond plaats bij een gespecialiseerd bedrijf in Duitsland. Je vindt Koru bij www.dirk.nl en www.dekamarkt.nl.

 

 

Van oorsprong is wijnbouwer Jules Nijst een Maastrichtenaar, ‘een echte Sjeng dus’. Aan de TU Eindhoven heeft hij werktuigbouwkunde en bedrijfskunde gestudeerd, om vervolgens ruim twintig jaar in het bedrijfsleven te werken, bij Philips en Vodafone. Tien jaar geleden, net toen Vodafone besloot om vanuit Limburg naar Amsterdam te verkassen, kreeg Jules de kans om Domein de Wijngaardsberg over te nemen. ‘Ellen, mijn geweldige Achterhoekse vrouw met wie ik als trotse(!) vader twee studerende kinderen heb, is door haar eigen bedrijf aan de regio gebonden; we waren bovendien al een tijdje bezig een samenwerking met de toenmalige eigenaren op te zetten – en hebben op één avond de knoop doorgehakt: we doen het.’ Aanvankelijk was Domein de Wijngaardsberg slechts 0,6 hectare groot, ‘te klein om professioneel te werken’. De akker werd daarom snel uitgebreid naar ruim 3 hectare. Bovendien voerde de nieuwe eigenaar een stringent kwaliteitsbeleid in. De vruchten daarvan worden de laatste drie jaar ook figuurlijk geplukt. ‘Goede recensies in de pers en een mooie klantenbasis, we mogen veel toprestaurants tot onze klanten rekenen (achttien Michelin sterren in totaal), diverse gespecialiseerde wijnhandelaren en we zijn best trots dat we deel uitmaken van de prachtige portfolio van Anfors-Imperial.’ Voorts werden hoogwaardige mousserende wijnen aan het portfolio toegevoegd. Zijn favoriete wijn-spijscombinatie beschrijft Jules zelf als volgt. Wijnboer, wijngek, ‘wijnnerd’, allemaal kwalificaties die op mij van toepassing zijn. Maar wijn-spijsspecialist, ik zeg het maar eerlijk, dat zou te veel eer zijn. Bij een écht goede combinatie is er synergie: wijn en spijs zingen een duet. Dat is werk voor een goede sommelier. Gastheer Stan Kerckhoffs van Latour in Noordwijk is er een meester in, terwijl zijn chef uitdagende combinaties niet schuwt. Ik at er eens een gerecht van krab en ganzenlever, geserveerd met onze Pinot Gris. Top! Petro Kools van Da Vinci in Maasbracht, die kan het ook. Petro was een van de eersten die het aandurfde om een breed assortiment ‘Limburgers’ op de kaart te zetten. Vorig jaar presenteerden we onze eerste mousserende wijn tijdens een lunch in Da Vinci. Margo Reuten bereidde drie gerechten die Petro bij onze wijnen had uitgezocht. Prachtige creaties, laat dat maar aan Margo over. Alle combinaties waren raak, maar één sprong eruit: gebakken Noordzee tarbot met langoustine, saffraan risotto, hollandaise saus en zoetzure bospeen, geserveerd met de Wijngaardsberg Chardonnay 2014. Wij maken onze Chardonnay klassiek, met malo en barrique-opvoeding, maar wel in onze eigen stijl. Uiteraard is dit een noordelijke Chardonnay, dus fris en levendig met citrus, kruisbes en toch ook tropische vruchten. De houtinvloed is bescheiden, en door actief met de gist te werken houden we het ‘botertje’ van de malo heel subtiel waardoor de wijn een mooi filmende structuur krijgt. Een structuur die perfect aansloot bij het mondgevoel van de tarbot, langoustine, risotto en de saus, terwijl de frisse zuren van de hollandaise en de bospeen hun weerklank vonden in de wijn. Dit was zo’n combinatie waarbij alles op zijn plek viel, eentje om te onthouden.

 

Banner Hamersma 538-100

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ALS EEN COLUMBUS
in
COLUMBIA

Er viel zo veel onbekends te zien en te beleven in Columbia, de centraal gelegen hoofdstad van South Carolina, dat we ons voelden als ontdekkingsreizigers. De allereerste vondst was die van een fantastisch, net geopend hotel waar we waarschijnlijk als eerste buitenlandse gasten logeerden. Namelijk het niet heel grote (ruim veertig kamers), niet overdreven luxueuze maar tot in de kleinste details smaakvol vormgegeven Hotel Trundle. De jonge eigenaar Marcus Munse (rechts), die vaak zelf zijn gasten ontvangt, komt uit de hotelwereld en wist samen met lokale architecten en kunstenaars een hotel te creëren waar en gastvrijheid en comfort en fraaiheid voorop staan. De rustige kamers en suites zijn van alle gemakken voorzien, ontbijt is inbegrepen, elke namiddag wordt een gratis glas wijn met snacks geserveerd, de ligging is slechts een minuut lopen van Main Street – en parkeren op de eigen plaats kost helemaal niets. Al met al behoort Trundle tot allerbeste hotels waar we ooit logeerden, en dat voor een relatief redelijke prijs, ongeveer $200 per kamer per nacht, wat je minstens betaalt in hele grote, luxe formulehotels. Website www.hoteltrundle.com.
Een prima plek om een stadsbezoek te beginnen is het blauwgranieten South Carolina State House, waar rondleidingen worden gegeven die starten met een korte film. De uit 1907 daterende, een hoge koepel dragende capitool (foto helemaal bovenin) kwam met veel moeite tot stand, meer dan een halve eeuw na het eerste ontwerp. Voorts vond eind vorige eeuw een complete, tientallen miljoenen kostende renovatie plaats. Naar verluidt zijn de 22 zuilen die de voorgevel versieren de grootste in hun soort van heel Amerika. Binnenin vind je behalve marmeren vloeren en ongeveer vijftig kunstwerken ook imposante trappen met in hun leuningen smeedijzeren afbeeldingen van gele jasmijn, de staatsbloem van South Carolina. Boven de lobby, op de eerste verdieping, heeft men een schitterend glasmozaïek in art deco stijl aangebracht. Dit toont o.a. het staatszegel en bestaat uit plusminus 37.000 stukjes gekleurd glas. Rond het gebouw, waarvan sommige buitenmuren bronzen  sterren tonen die de inslag van kanonskogels tijdens de Burgeroorlog markeren, zijn zeker een stuk of twintig monumenten en standbeelden geplaatst. Waaronder het uit een dozijn panelen bestaande monument gewijd aan de Afro-Amerikanen, aan de slaven dus, waarvan er ooit duizenden naar Columbia werden gebracht (rechts).
Meer dan vijfhonderd daarvan werkten en woonden op de lokale, immense, destijds 4800 hectare bestrijkende plantage van het Hampton-Preston House, een van de historic homes die kunnen worden bezocht. Van het ooit zo grote, nu in een rustige woonwijk gelegen landgoed is weinig meer over, maar de sfeer van weleer bleef bestaan in het bakstenen gebouw (1818). De – lange, veel familiegeschiedenis verstrekkende – rondleiding voert door salons die op sobere wijze met stijlmeubelen werden ingericht, alsmede door museumkamers gewijd aan bewoners van later. Er pal tegenover kun je een eveneens langdurige huistoer meemaken in het Robert Mills House (1932, rechts) dat genoemd is naar en ontworpen werd door dezelfde beroemde architect die het Washington Monument creëerde. Opvallend is hoeveel aandacht deze meester aan brandveiligheid heeft gegeven, en aan esthetiek, zoals via blinde deuren die de harmonie van entreehal versterken. Mills was bovendien een wijnliefhebber. Zo staan op de eettafel naast de wijnglazen ook waterkommetjes. Die niet bestemd waren om uit te drinken, maar om het mogelijk te maken de wijnglazen met water te reinigen voor een volgende, andere wijn. We hadden ze nergens eerder gezien, opnieuw een kleine ontdekking. Ter afsluiting van het historische aspect zou een toer door het South Carolina State Museum kunnen volstaan. Alle mogelijke aspecten (culturele, maatschappelijke, natuurkundige, wetenschappelijke) van de regionale geschiedenis worden daar op alle mogelijke manieren verbeeld, terwijl tegelijk de Burgeroorlog aandacht krijgt, en je terecht kunt in zowel een planetarium als een 4D theater. Behalve replica’s uit o.m. de slaventijd en van een oude kruidenierswinkel is er een model te zien van ’s werelds eerste duikboot die een schip tot zinken bracht, de handmatig voortbewogen Hunley (op de foto achter het vliegtuigje). De actie van dit vaartuig vond plaats in 1864, tijdens de Burgeroorlog; de duikboot ging toen ook zelf ten onder.
Terug naar heden is een wandeling over Main Street een must. Het liefst op zaterdagochtend, want dan vindt er, langs drie huizenblokken, de levendige Soda City Market plaats. Waar werkelijk van alles wordt aangeboden: verse groenten van de boerderij (soms slechts $10 voor een heel kistje dat je zelf kunt vullen), kleding, proefglaasjes wijn van Mercer House, werken van lokale schilders en andere kunstenaars, ambachtsspullen en ter plekke bereide etenswaren. Meestal klinkt er ergens muziek, wat de ontspannen, vrolijke ambiance alleen maar helpt. Wat we nog meer zien langs Main Street zijn enkele fraaie panden, met als opmerkelijkste het rijk gedecoreerde Palmetto building dat vlak voor de Eerste Wereldoorlog verrees en ooit het hoogste van de staat was. Tegenwoordig, na een renovatie van $20 miljoen, biedt het onderkomen aan een Sheraton Hotel. Overigens verwijst de naam van het gebouw naar de palmsoort Palmetto die South Carolina’s staatsboom is en die tevens op de indigo blauwe staatsvlag werd afgebeeld. Verderop langs Main Street opereert een stichting  het kleine Nickelodeon Theatre waar uitsluitend kwaliteitsfilms worden gedraaid en een jaarlijks filmfestival wordt georganiseerd. In zijn soort is deze bioscoop de enige van de staat. Ernaast opende een filiaal van de Mast General Store zeven jaar geleden zijn deuren, een grote, van alles offrerende, typisch Amerikaanse snuffelwinkel. Waarvan de geschiedenis terug gaat tot 1883. Langs Main Street zijn voorts veel horecagelegenheden gevestigd, waaronder de leuke Lula Drake Wine Parlour en het altijd drukke Bourbon waar het ook op zaterdag, dus na een marktbezoek, heerlijk brunchen is (zie ‘Aanbevolen restaurants’). Een bezienswaardigheid op een hoek met Hampton Street is de anno 1906 geplaatste Columbia Town Clock die zijn fraaie vormen dankt aan het feit dat bij door een juweliersfamilie werd ontworpen. Tegenover de klok staat het Columbia Museum of Art dat gelegen is aan een plein met sculpturen plus een fontein, en waar behalve de vaste exposities ook de wisselende veel klasse plegen te hebben (foto rechts, zie voorts ’Galerie & Musea’). Eigentijdse kunst is bovendien te zien en te beluisteren in het grote Tapp’s Art Center dat sinds zijn opening in 2011 al meer dan honderd tentoonstellingen van tien maal zoveel kunstenaars heeft gepresenteerd. Dit centrum is gevestigd in een voormalig warenhuis langs, alweer, Main Street. De stad doet sowieso veel aan kunst. Zo zagen we bij voornoemd museum een omgebouwde brievenbus met daarop geschilderd ‘Poems, take one’, een bron voor gratis gedichten. En tegenover het Trundle floreert het groot opgezette Columbia Art Center waar honderd of meer mensen workshops beeldende kunst volgen, en dat een kleine galerie heeft met ter plekke vervaardigde, veelal verbazende werken.
Wie met de auto in westelijke richting Gervais Street volgt (de straat langs het State House), rijdt vanzelf de behoorlijk brede Congaree River over. Door dan meteen links af te slaan kom je bij de entree van het Riverfront Park. Dit is een heerlijke groene zone met een vier kilometer lang wandelpad waarlangs de nabije, snel stromende rivier voortdurend en gevarieerd in beeld verschijnt. Families komen er graag picknicken, joggers zie je eveneens, in een amfitheater vinden optredens plaats, en verderop werd ‘s werelds eerste textielfabriek op waterkracht geopend. Bij de hoofdingang van het park staan dikwijls food trucks, en als je honderd meter ofzo naar boven loopt, kan een drankje worden gedronken of een hapje gegeten in allerlei horecazaken daar (zie ‘Aanbevolen restaurants’). In buitenwijken van Columbia – inwonertal circa 135.000, gehele agglomeratie meer dan 800.000 – zijn diverse brouwerijen gevestigd, en de kleine, ambachtelijke Crouch distilleerderij. Eigenaar Phil Crouch maakt whiskey’s, rums en brandies waarvan we enkele hebben gesnoven en geproefd. Het plezierigste product? Een geurige brandy met watermeloen. In een andere, universitaire buitenwijk ontdekten we het 701 Center for Contemporary Art. Dit bestaat tien jaar en diverse artiesten hebben er hun studio. Voorts organiseert het centrum lezingen en tentoonstellingen van jonge, plaatselijke kunstenaars. Tijdens ons verblijf in Columbia opende Lucas Sams (1989, rechts) toevallig die middag zijn eenmansexpositie van echt mooie keramiek en kleurrijke doeken.
Bijna niemand buiten de eigen staat weet het, maar South Carolina heeft een nationaal park, het Congaree National Park. Dit ligt een kilometer of 30 ten westen van Columbia, op nog geen drie kwartier rijden, en bestrijkt plusminus 10.000 hectare. Het terrein bestaat voornamelijk uit beschaduwd laagland rond de daar bochtige Congaree River en allerlei kreken. De schaduw is te danken aan de talrijke, soms eeuwenoude bomen, waaronder hoge cipressen die via hun opstekende wortels in de vochtige bodem verankerd zijn. Het geboomte vormt een immens, wild woud dat jaarlijks grotendeels onder water loopt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Yellowstone kun je er niet rond rijden met de auto, maar alleen wandelen (over een van de trails) of varen. Congaree National Park fungeert tevens als beschermde leefomgeving voor dieren, vogels met name. Behalve hun geluiden en het geruis van de bladeren is er meestal niets dat de stilte verstoort. Dit park is de zoveelste verrassing, de zoveelste ontdekking die we in en rond Columbia hebben gevonden. Hoe terecht dat deze stad naar Columbus werd genoemd.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

SCHILDERIJ VAN DE MAAND

Fietsend rond mijn Abcoude, op een mooie, warme zomermiddag, zag ik een groepje slapende schapen, in de schaduw van een paar bomen.
Een zeer zomers, zeer Hollands beeld dat ik later met acrylverf losjes heb vastgelegd.

 

 

 

Wat reputatie betreft zijn er wijngebieden die gedomineerd worden door een enkele wijn. Sauternes bijvoorbeeld. Zeg ‘Sauternes’ en iedereen roept meteen ‘Chateau d’Yquem’.  Alle wijnen  van dat Bordeaux-district worden vergeleken met die ene topper. Maar omdat iedereen omhoog tuurt, worden veel interessante en goed gemaakte wijnen onderop de reputatieladder niet of nauwelijks gezien. Binnen het subdistrict Barsac bestaat zo’n  ‘kleine’ wijn, Château Dudon. Uitstekend gemaakt en met een voorbeeldige prijs-kwaliteit verhouding. Sowieso bevallen de wijnen van Barsac mij doorgaans meer dan die uit Sauternes, ze zijn meestal slanker, bezitten meer finesse en smaken iets minder nadrukkelijk zoet (op die van Château Nairac na), met een fijne balans tussen zoet en zuur. De wijnen van Chateau Dudon hebben gemiddeld tussen de 120 en 125 gram suiker per liter en dat maakt ze stijlvol, elegant zoet.
Al vijf generaties is het kasteel in handen van dezelfde familie – en het zijn alleen vrouwen geweest die aan het roer stonden. Die situatie gaat wel veranderen, aangezien Evelyne, de huidige eigenaresse, en haar man Michel Allien een zoon kregen, Guillaume. Sinds de stichting in 1868 zijn op Château Dudon nooit herbiciden gebruikt, ook kunstmest bleef uit de wijngaarden. Insecticiden werden ook al meer dan een halve eeuw verbannen. Al decennia werkt men biologisch (sinds 2007 officieel gecertificeerd). Michel en Evelyne zijn intelligente mensen die weten hoe de inwerking van chemische stoffen kan zijn. Hij is anesthesist en zij radioloog. Als pensionado houdt Michel en houdt zich op dagbasis bezig met het wijnkasteel. Evelyne werkt nog wel, in het ziekenhuis van Narbonne, een flink eind uit de buurt.
Chateau Dudon ligt in een mooi deel van Barsac, met als voorname buren Climens, De Myrat, Caillou en Coutet. De wijngaard bestrijkt 11,7 hectare, verdeeld over vier percelen die beplant zijn met sauvignon blanc en sémillon. De oogst wordt doorgaans in drie plukgangen (tries genaamd) binnengehaald. Na een eerste selectie in de wijngaard ondergaan de verschrompelde druiven een laatste ‘check’ in de kelder. Waarna de vergisting plaatsvindt in zes betonnen kuipen. De eenmaal gerede châteauwijn rijpt vervolgens in eiken fusten van 225 liter. Michel Allien beperkt het gebruik van nieuw hout tot een handvol vaten per jaar. Want hij houdt niet van wijnen die sterk door houtaroma’s worden gedomineerd. Vandaar ook dat zijn fusten hooguit medium worden ‘getoast’.
De beste kwaliteit, Château Dudon, rijpt gedurende achttien maanden op fust. De iets minder geconcentreerde tweede wijn heet Gallien de Dudon. Deze verblijft in beton gedurende een maand of acht.  De stijl van beide wijnen is anders. De Gallien is fijnbesnaard, volgepakt met elegante fruitindrukken, fijn zoet met fraai in de wijn opgenomen fris fruitzuur. De Grand Vin heeft meer complexiteit, meer ‘vulling’ en de gehanteerde vatlagering voegt op elegante wijze een dimensie toe. Het bewaarpotentieel van Château Dudon is verrassend groot. Er liggen in de koele, bovengrondse kelder nog flessen teruggaand tot 1945 die alle nog drinkbaar zijn. In de geheel Sauternes-streek wordt de oogsthoeveelheid in sterke mate bepaald door het weer. Wil moeder natuur niet meewerken, zoals in 2012, dan is de productie een magere 9 hectoliter per hectare. Wat goed is voor een net zo magere ongeveer 6000 flessen per hele hectare. In 2013 was het weer gunstiger, met 20 hectoliter per hectare, maar het rampjaar 2017 gaf nog geen 4 hectoliter per hectare.
Zoon Guillaume (recht op de foto, naast Michel) houdt zich nadrukkelijk bezig met de wijngaarden. Omdat hij merkte dat er nog al wat stokken stierven, besloot hij te investeren in een tractor op rupsbanden die o.a. de wortels spaart. Ook lopen er in voor- en najaar schapen in de wijngaarden. Zij houden op natuurlijke wijze de gras en beplanting tussen de rijen wijnstokken laag. Waarmee het  vorstgevaar wordt geperkt, want in wijngaarden met weelderige grond begroeiing op de grond is de vochtigheid hoog en het vorstrisico navenant.
De wijnen van Château Dudon vinden hun weg naar het buitenland; de belangrijkste afnemer is Finland. Maar ook Italië, China en Litouwen zijn afnemers. En natuurlijk is dit heerlijke goud uit Bordeaux ook gewoon bij www.wellofwine.nl te verkrijgen: Gallien de Dudon 2016 voor €19,95, en Château Dudon 2013 voor €35,95. Tekst & beeld Nico McGough.

 

De beroemde  Britse zanger Sting en diens vrouw Trudie Styler kochten in 1997 het vervallen Toscaanse landgoed Il Palagio. Met veel engagement werden woonhuis, olijfgaarden, moestuinen en wijngaarden in ere hersteld, en sinds 2012 is de 11 hectare grote wijngaard biologisch gecertificeerd. When We Dance is Stings favoriete wijn, een ware Chianti gemaakt van sangiovese, canaiolo en colorino. Op het domein maakt men ook twee SuperTuscans, alsmede een rosé en een witte wijn. Dit schrijft Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com, de grote verzamelaar uit wiens collectie dit etiket afkomstig is.

 

.

.

.

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website en dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.