Voor de wijnmaand heb ik zo’n 65 verschillende wijnen geselecteerd. Ze komen uit een dozijn verschillende landen en van meer dan 35 verschillende importeurs/leveranciers. Wat meer dan voldoende moet zijn om de lekkere dorst te lessen. Alle wijnen kwamen als ‘best uit de test’, wat betekent dat ik ze zelf écht lekker vond. Soorten van bekende druivenrassen, waaronder pinot noir, zijn volop present, maar je kunt ook op avontuur gaan met bijvoorbeeld witte carignan en andere minder bekende variëteiten. De reisreportage voert naar het wondermooie Cornwall en bezienswaardigheden aldaar. Voorts stelt de baas van het Chileense domein Casa Silva enkele van zijn allerbeste wijnen voor. Dat het maar een smakelijke maand mag worden.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Henri Maire Brut Jurassique
Crémant du Jura
Al decennia is Henri Maire de grote naam binnen de Franse Jura, en in Arbois. De man zelf leeft niet meer, maar de plakkaten en muurschilderingen voor zijn Vin Fou zie je nog overal in de streek. En het door hem gestichte wijnbedrijf heeft de afgelopen paar jaar een nieuw elan gekregen, na te zijn overgenomen door Jean-Claude Boisset. Deze van oorsprong Bourgondische producent  verrichte veel werk in de 225 hectare wijngaarden, alsmede in de diverse wijnkelders. Naast stille wijnen brengt Henri Maire enkele mousserende voort, waaronder de Brut Jurassique, een beste blend van chardonnay en pinot noir. Pittig fris en een tikje mild tegelijk, subtiel kruidig, heel licht notig en zzcht fruitig. Adviesprijs €19, verkoopinfo via www.pallaswines.com.

 

 

Montelliana Asolo Extra Dry
Prosecco Asolo Superiore
Men noemt het Noordoost-Italiaanse plaatsje Asolo wel ‘de stad van de honderd horizons’  vanwege de uitzichten die het biedt, vanuit torens en huizen. Bovendien is het heel schilderachtig – en gaf zijn naam aan een subgebied voor Prosecco. De grootse wijnproducent ter plekke is de coöperatie Montelliana die ruim vierhonderd leden telt. Dit deels duurzaam werkende bedrijf, waarvan de daken vol staan met zonnepanelen, levert een elegante, gave, via tankgisting verkregen Prosecco Extra Dry, een met fijne belletjes flink schuimende wijn die in zijn sappig smaak vleugjes specerijen, kruiden en mild wit fruit offreert. Fles €11,99 bij www.wijnbeurs.nl.

 

Accadia Consono 2018
Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico
Kunst ontmoet wijn op het domein Accadia, aangezien dit sinds 1983 eigendom is van de schilder/beeldhouwer Angelo Accadia. Die er ook werken exposeert, o.a. in zijn kelder, zijn tuin en zelfs zijn wijngaard. Tegenwoordig bijgestaan door dochter Evelyn creëert Angelo echt lekkere wijnen. Zijn Consono 2018 is gewoon een voorbeeldige, verrukkelijke Verdicchio, opwekkend fris, heel sappig, niet te zwaar en aangenaam fruitig (witte en gele vruchten). Kortom, kunst in de fles. Importeur www.sauterwijnen.nl hanteert een prijs van €14,50.

 

 

Alba Signature Albariño 2018 (AH Excellent Selectie)
Rías Baixas
Arousana, de grootste coöperatie van Rías Baixas, Galicië, telt ruim 430 leden die 220 hectare wijngrond bezitten – verdeeld over 1800 perceeltjes. De pluk daar, van de regionale albariño,  kan behoorlijk inspannend zijn, want veelal groeien de druiven in prieelvorm. Dit om ze droog te houden in het relatief vochtige zeeklimaat; niet voor niets is Rías Baixas heel groen. Eenmaal geoogst worden de druiven in een moderne kelder verwerkt. Aldus ontstond de Alba Signature 2018, een levendige, bijna tintelende creatie, fris fruitig en een tikje kruidig. Zalig bij zeefruit en verse vis. Fles €8,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

Antinori Bramìto della Sala Chardonnay 2018
Umbria
Wat een contrast, het Middeleeuwse, op een heuvel tronende Castello della Sala (foto) en de moderne, uit 1985 daterende designkelder aan de voet ervan. Met daaromheen 140 hectare wijngaarden, een olijfgaard en bossen. We zijn in Umbria, op een domein dat al zo’n 75 jaar behoort aan de familie Antinori. Vanwege het relatief koele microklimaat heeft de daar geboren Bramìto Chardonnay 2018 een aangename, sappig frisse smaak. Die op prettige wijze tegenspel krijgt van milde, roosteraroma’s (een deel van de wijn werd op vat vergist en gelagerd), notigheid en een subtiele toets van tropische en citrusvruchten. Te koop bij www.winelist.nl (zie de banner) voor €20,95.

 

 

Callia PG Pinot Grigio 2018
San Juan
In Argentinië heeft de familie Pon van M.P. Wines niet alleen wijnbedrijven in de provincie Mendoza, maar ook in San Juan. Waar zestien jaar geleden een immers domein werd overgenomen dat momenteel over zo’n 1875 hectare met duivenstokken beschikt, Bodegas Callia. Bovendien worden nog druiven aangekocht. De eigen akkers liggen verspreid over drie valleien, tot op een hoogte van 1400 meter, waar de zon 330 dagen per jaar aan een heldere hemel schijnt. en waar elke nacht de temperatuur sterk daalt. Voorts beschikt het bedrijf over een hypermoderne kelder met glimmende, roestvrijstalen gistingstanks. Een sympathieke witte wijn voor een sympathieke prijs, namelijk €5,99, is de soepele Callia PG Pinot Grigio 2018 waarvan het milde fruit bestaat uit dat van gele en witte vruchten, en de zuren vrij zacht zijn. Je vindt ‘m bij www.plus.nl, zie banner.

Clos de Beauregard 2018
Muscadet Sèvre et Maine sur lie
Sinds 1927 is Guilbaud Frères actief in de Muscadet, het grote witte-wijngebied bij Nantes. De familie bezit daar een viertal domeinen, waaronder het bij Mouzillon gelegen, ommuurde Clos de Beauregard dat 20 hectare omvat. De daarvan afkomstige Muscadet sur lie 2018 is een klassieker in zijn soort. Dus zo zuiver als een zeebries, levendig, fris fruitig, een heel klein beetje kruidig-floraal en bleek van tint. Móói bij verse mosselen, andere zeevruchten en gebakken vis. Fles €9,99 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

 

consentido Macabeo 2018
Yecla
Knap hoor, om in een echt warm Spaans gebied, het zuidoostelijke Yecla, een witte wijn te maken met zowel frisheid als relatief weinig alcohol (12 procent) en wit fruit, waaronder een partje peer. Bovendien proef je een discreet kruidje plus nootje, vermoedelijk vanwege de vergisting op vat, en een maand verblijf daarin. Voor dit alles tekent de coöperatie La Purísima, veruit de grootste wijnproducent binnen Yecla. De leden daarvan bezitten 3325 hectare, wat neerkomt op ongeveer 60 procent van het totaal. Fles €8,50 bij www.anfors-imperial.com.

Curvos Alvarinho 2018
Vinho Regional Minho
Alleen al vanwege zijn prachtige tuinpark is Quinta de Curvos een van de opmerkelijkste, mooiste wijnbezittingen in het noorden van Portugal. Het weelderig begroeide, rond vijvers aangelegde park telt maar liefst 10 hectare. Dit ruim vier eeuwen oude domein werd in 1976 overgenomen door twee broers Fonseca die geremigreerd waren uit Angola. Behalve aan de tuin besteedden ze veel aandacht (en geld) aan de wijngaard die 27 hectare omvat – en fraaie wijnen voortbrengt. De Curvos Alvarinho 2018 bijvoorbeeld, een heel licht notige, door frisse citrusvruchten en mild wit fruit, goed gevulde viswijn die tevens sappig smaakt. Fles €9,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

 

 

Domaine Gaujal 2018
Picpoul de Pinet
‘Kwaliteit voorop’ is het motto van de familie Gaujal die al sinds 1744 wijn maakt in het Franse zuiden, in de kuststreek die tegenwoordig Picpoul de Pinet heet (foto). Waarbij picpoul, ook bekend als piquepoul, staat voor een regionaal wit druivenras. De wijn daarvan werd vroeger veel gebruikt voor vermouth, maar vormt nu al enkele decennia de basis voor aangename, droge wijnen die het goed doen bij zeefruit en vis en asperges. Een goed voorbeeld is de Domaine Gaujal 2018, afkomstig van de 30 hectare die Laurent Gaujal cultiveert. Specerijen en zacht wit, drupsachtig fruit, samen met een frisse kern en een redelijk stevige structuur kenmerken de smaak van deze sappige, op €8,50 geprijsde wijn. Zie www.heerenvanheusden.nl of de bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

Domaine Torraccia 2018
Corse-Porto Vecchio
Rond het vakantiecentrum Porto Vecchio, aan de zuidelijke oostkust van Corsica, hebben de meeste wijngaarden plaatsgemaakt voor huizenbouw. Een domein dat echter bleef, is Domaine Torraccia waar goed gestructureerde, karaktervolle wijnen worden geproduceerd door aanvankelijk Christian Imbert en tegenwoordig diens zoon Marc. Het domein telt 43 hectare en wordt duurzaam bewerkt. Voor zijn witte 2018 gebruikte Marc uitsluitend vermentino (op het eiland malvasia genoemd) die hij bij echt lage temperatuur liet gisten (15 à 16 graden Celsius) en vervolgens een half jaar op zijn gistingsbezinksel liet liggen. De aldus vervaardige wijn is niet zwaar, met 12,5 procent alcohol, maar wel stevig van gestel en bovendien zowel notig als kruidig. Zalig bij gebakken zeewolf en dat soort vissen. Reken op €21,75 per fles, adressen via www.heisterkamp.com.

 

 

Dourthe No. 1 Sauvignon Blanc
Bordeaux
Op een blinde proeverij zou ik deze Sauvignon Blanc waarschijnlijk  hebben aangezien voor een Nieuw-Zeelandse, uit Marlborough. En da’s een compliment. Want hij heeft eenzelfde vieve frisheid en eenzelfde aroma van buxus, verse groene kruiden en groen fruit. Met hooguit iets meer sap en een net wat zachtere toonzetting. Elegant is hij ook. Hulde kortom voor het wijnhuis Dourthe. Deze kwaliteitswijn draagt een navenante prijs, namelijk €12,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.

Empreinte 2018
Vouvray
Onder Alain Robert kwam het aanvankelijk bescheiden, gelijknamige familiedomein tot groei en bloei. Het telt nu een kleine 30 hectare waarvan de meeste percelen liggen binnen het Loire-gebied Vouvray. Alains wijnen worden deels in tufsteen gangen opgevoed, en rijpen soms voor een deel in foeders aldaar. Dit geldt voor de Empreinte, een op zware fles gebottelde Vouvray (van uiteraard uitsluitend chenin blanc, het enig toegestane druivenras), een uitgesproken frisse wijn waarvan het fruit bestaat uit frisse citrus en wat groene appel, samen met een nootje en een kruidje. Deze Voubeeldige viswijn kost €13,95 bij www.degoudenton.nl.

 

 

Feravino Chardonnay 2018
Slavonija
Kroatië is méér dan zijn lange kust, zeker ook wat wijnbouw betreft. Zo is Slavonië, in het oostelijke binnenland, een streek die echt meetelt. Een middelgrote speler daar, met 160 hectare wijngrond in eigen beheer, is Feravino. Dit wijnhuis heeft van 2018 een keurige, kenmerkende Chardonnay uitgebracht, in een fles met schroefsluiting. De bleek getinte wijn smaakt notig en zacht fruitig tegelijk (witte/gele vruchten), heeft een frisse kern en is lekker sappig. Adviesprijs €9,25, verkoopinfo via www.croatiangrapes.com (tabblad Consumenten).

Gato Negro 9 Lives Sauvignon Blanc 2018
Chile
Een van Chili’s oudste en belangrijkste wijnhuizen is San Pedro. Dit werd gesticht in 1865, meer dan anderhalve eeuw geleden dus, en beschikt over 1500 hectare in verschillende valleien. Het bekendste merk is Gato Negro. Een superieure versie daarvan heet Gato Negro 9 Lives Reserve, waarvan de Sauvignon Blanc 2018 een hoogst inviterende is. Heel sappig, met typerende buxus, een snufje groene kruiden, wat mild fruit, een hint van rijpheid en niet te strenge zuren. Geen kat in de zak dus. Diverse supermarkten verkopen ‘m, www.dekamarkt.nl bijvoorbeeld, voor €6,99.

 

 

Generation O Cataratto & Chardonnay 2018
Terre Siciliane
Het door Janneke Rutten van Intense Wines gecreëerde concept Generation O staat voor wijnen die duurzaam en/of volgens fair trade principes werden geproduceerd, in diverse regio’s en landen. Nieuwkomers in de gestaag groeiende collectie komen van Sicilië, en wel van de grootste coöperatie aldaar, Cantine Colomba Bianca. Die er prat op gaat de grootste Europese producent van organische wijnen te zijn: een kwart van de 7500 hectare wordt via organische principes bewerkt en levert veertien miljoen liter per jaar. Een deeltje daarvan bestaat uit de Generation O Cataratto & Chardonnay 2018, een smakelijke, ferme, sappige wijn met schakeringen van appel, citrusfruit en noten. Flesprijs €6,99. De gelijk geprijsde, nog wat notiger en van licht gekruid fruit voorziene Pinot Grigio 2018 is eveneens plezierig.

Grand Sud Chardonnay in tappak (3 liter)
France
Hoe lekker deze tapwijn werd ervaren, bleek op een vriendenfeestje. Want binnen de kortste kieren was drie liter op. Los nog van het feit dat mijn plaatselijke jeu de boulesclub de flesversie al laren als witte huiswijn schenkt in het clublokaal. De tapversie draagt geen oogstjaar, maar ik zag dat hij op 12 augustus jl. was ‘gebotteld’. En zijn smaak? Die is sappig. notig en zacht fruitig, denk aan witte en gele vruchten. Temperatuuradvies: hoe koeler hoe beter. De drie liter kost €14,49 bij o.a. www.plus.nl, zie ook de banner.

 

 

Grüner Veltliner droog 2018
Niederösterreich
Een trouwe partner voor levensmiddelenbedrijven/supermarktorganisaties in het eigen Oostenrijk  en elders in Europa is Weinkellerei Toifl. Eigendom, al drie generaties, van de gelijknamige familie. Het bedrijf slaagt erin om goede wijnen te produceren voor heel vriendelijke prijzen. De Grüner Veltliner droog 2018 van www.lidl.nl werd bijvoorbeeld met goud bekroond op Oostenrijks grootste wijnconcours – en kost slechts €3,99. Deze bijna tintelend frisse en tegelijk een tikje rijpe wijn biedt wat appelachtig fruit, een klein kruidje en een hint van hartigheid.

Hauteval Carignan Vieilles Vignes 2017
Saint Guilhem le Désert
Voor het eerst verscheen op de proeftafel een witte carignan wijn. De blauwe variant (en vermoedelijke ‘vader’ van de witte) komt oorspronkelijk uit Spanje werd in Zuid-Frankrijk volop aangeplant. De witte soort, ooit betrekkelijk belangrijk, groeit tegenwoordig op naar schatting slechts 400 hectare. Ik was dus nieuwsgierig naar de Hauteval Vieilles Vignes 2017 van de coöperatie in Saint-Saturnin. Zou de wijn lekker zijn, en nog vitaal? Beide keren was het antwoord ‘ja’. Ik ontdekte een correct frisse, correct gevulde, flink sappige wijn met zelfs nog een zweempje groen in zijn kleur, en in zijn smaak notigheid met hints van appel en peer. Het zou een verrassende vervanger kunnen zijn voor Chardonnay. Fles €6,25 bij o.a. www.josbeeres.nl, zie de banners.

 

 

Jordan Inspector Péringuey Chenin Blanc 2018
Stellenbosch
In een wijnvallei bij Stellenbosch, waar het nu volop voorjaar is, zal ongetwijfeld genoten worden van de Inspector Péringuey 2018, een Chenin Blanc van daar gevestigde Jordan. Dit prachtige, circa 105 hectare bestrijkende domein heeft namelijk een lunchrestaurant met terras, The Bakery (foto terras), alsmede het meer formele Jordan Restaurant. Wat voornoemde wijn zo’n prima tafelpartner maakt, vooral bij voor- en visgerechten, is zijn combinatie van frisheid, fermheid, fruitigheid, notigheid, een vleugje rijpheid en sappigheid. Adviesprijs €11,50, verkooppunten via www.pallaswines.nl.

Wechsler Scheurebe trocken 2018
Rheinhessen
Op het 17 omvattende domein dat Katharina Wechsler van haar ouders had overgenomen in Rheinhessen, trof ze 2 hectare aan met huxelrebe – en ze had geen idee wat daarmee te doen. In elk geval geen min of meer zoete stille wijn maken, zoals elders vaak gebeurt. Uiteindelijk koos Katharina (foto) voor een droge, elegante wijn op basis van bewust vroeg geplukte druiven. Die dus niet te veel suiker hebben, maar wel goede zuren. De wijn smaakt bovendien een beetje kruidig en fris fruitig, richting grapefruit, met hints van notigheid en rijpheid. Voor deze Pinot Blancachtige wijn rekent www.okhuysen.nl (zie de banner op de home page) €14,25 per losse fles, en €12,75 bij zes tegelijk.

 

 

Lafage Centenaire 2018
Côtes du Roussillon
Een stralende wijnster in Pyrénées-Orientales, het zuidelijkste departement van Frankrijks vasteland, is Domaine Lafage. De huidige eigenaren zijn Jean-Marc en Eliane Lafage die verder hebben gekeken dan hun Franse neus lang is, door een jaar of tien te werken in Australië en Zuid-Amerika. Geen wonder dat de Lafage Centenaire een hoogwaardige wijn is. Een bijzonder bovendien, want hij werd gemaakt van hele oude (gemiddeld negentig jaar) stokken grenache gris en een vijfde deel roussanne. Net als veel Chardonnays smaakt deze wijn notig, met geel zonfruit en een stevig gestel. Bovendien is-ie redelijk levendig. Een ongetwijfeld héél goed passend bij allerlei soorten gevogelte. Richtprijs €11,95, verkoopinfo via www.boomsma.frl.

Le Cerf Blanc Sauvignon Blanc 2018
Touraine
Een stille kracht binnen Touraine is de zichzelf ‘confrérie’ ofwel ‘broederschap’ noemende coöperatie Oisly & Thésée. Het bedrijf, waarvan de dertig leden 320 hectare wijngrond  bezitten, brengt al zo’n halve eeuw goede wijnen voort van hoogst betrouwbare kwaliteit. Een plezierig voorbeeld – ook qua prijs, namelijk €5,99 – vormt Le Cerf Blanc, een in eigen streek met zilver bekroonde Sauvignon Blanc. We ruiken buxus, proeven een zekere grassigheid, fris fruit en aangename zuren die eerder sappig zijn dan streng of strak. Wat zal-ie lekker zijn bij alleen al geitenkaas en salades daarmee. Te koop bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

 

 

Mayfly Sauvignon Blanc 2018
Marlborough
De wijnwereld wordt steeds wereldser, grenzen vervagen. Neem bijvoorbeeld de Mayfly, een in Nederland aangeboden wijn die afkomstig is uit Nieuw-Zeeland en gebotteld werd in… Spanje, door een groep met bodegas in o.m. Rioja. Allemaal bijzaak natuurlijk, het gaat om de wijn zelf. En die blijkt een heel kenmerkende Sauvignon Blanc te zijn, geurig en verkwikkend, met in zijn sappige smaak een buxusachtig element, verse groene kruiden en naar mild neigend fruit van kruisbessen en lychees. Reguliere prijs €12,45 bij www.winelist.nl, zie de banner.

Nabia Reserva 2018 (AH Excellent Selectie)
Vino Regional Alentejano
‘t Is een reus in de zuidoostelijke Portugese regio Alentejo, het bedrijf Casa Relvas. Dit beschikt over 350 hectare wijngrond (plus nog honderden hectaren met olijfbomen en bos), en produceert  zo’n zes miljoen flessen per jaar. Waarvoor een elftal merken werd gecreëerd. Nummer twaalf, Nabia, ging naar Albert Heijn, en staat voor een witte Reserva van de variëteiten antonio vaz, verdelho en viognier. Het fruit van deze volle, zacht frisse, mild gestijlde wijn bestaat uit een combi van peer, perzik en abrikoos. Na ‘m goed te hebben gekoeld verscheen hij bij gebakken varkenshaas, en dat ging prima. Prijs €7,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

 

Pellegrino Gibelè 2018
Terre Siciliane
Wijn blijft verrassen. Via alleen namen, oogstjaren, prijzen kun je vaak echt niet achterhalen hoe goed de wijn is, noch hoe hij smaakt. De van Sicilië afkomstige Gibelè bijvoorbeeld werd gemaakt van een muskaatdruif die op het eiland zibibbo wordt genoemd.  Ik verwachtte daarom een muskaatachtige, dus druivige, behoorlijk krachtige smaak – maar ontmoette een Sauvignonachtige wijn. Met in zijn smaak duidelijk buxus en groene kruiden, naast mild geel fruit. En ook vrij weinig alcohol, namelijk 12 procent. Het enige dat paste in het plaatje, waren de zachte zuren (goed koelen derhalve).  Los van dit alles was deze verrassing ook een… plezierige. Een fles kost €11,99 bij www.mitra.nl.

Pour Ma Geule Chardonnay 2017
Chile
De naam is Frans, Pour Ma Geule, maar de wijn komt uit Chili, om precies te zijn van hoog gelegen percelen in de streek Alto Cachapoal die grenst aan de Andes. De benodigde druiven werden daar geselecteerd door Clos des Fous, een bedrijf dat vier eigenaren heeft, Pedro Parra (druiventeelt), François Massoc (wijnmaker), Paco Leyton (wijnmaker) and Albert Cussen (zakenman). Frisheid en kracht markeren deze Chardonnay, samen met een nootje en wat fruit. Je zou de stijl best Bourgondisch kunnen noemen, en dat is bedoeld als schouderklopje. Prijs €11,95 bij www.adbibendum.net.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 

Proeza Arinto-Chardonnay 2018
Vinho Regional Península de Setúbal
Ze verschijnen hier steeds vaker, wijnen van het Schiereiland Setúbal, even bezuiden Lissabon. Hun aantrekkelijk prijsprestatie is daar mede debet aan. Een belangrijke speler ter plekke, al 95 jaar, is Casa Ermelinda Freitas. Dat geleid wordt door Leonor Freitas (foto) die het bedrijf van haar moeder overnam en het bezit aan wijngaarden vergrootte van 60 naar 315 hectare. Een leuke witte Vinho Regional Península Setúbal die (de in eigen land geridderde) Leonor creëerde, is de Proeza van arinto en chardonnay. Het is een behoorlijk volle wijn, eerder notig dan fruitig en bestemd om zowel wit vlees als bijvoorbeeld kalkoen te begeleiden. Fles €7,45 bij www.jeanarnaudwijnkoperij.nl.

Tenuta Sant’Antonio Monte Ceriani 2018
Soave
Van huisuit zijn de vier gebroeders Castagnedi producenten van Valpolicella en Amarone, van rode wijnen dus, maar door hun Tenuta Sant’Antonio gestaag uit te breiden (ze zijn de 80 hectare voorbij) maken ze nu ook witte. Een topper daarvan is de Monte Ceriani Soave die altijd lang op zich gistingsbezinksel rust (met als doel extra aroma te verwerven) en komt van laag renderende garganega stokken. Alle elementen samen hebben een fraaie, volle, aromatische 2018 gegeven waarin mild fruit van o.m. perzik en peer vrolijk figureert, samen met een discrete kruidigheid. Adviesprijs €13,75, verkoopinfo via www.kwastwijnkopers.nl en de banner.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Tiefenbrunner Pinot Grigio Merus 2018
Südtirol Alto Adige
In het groene, reliëfrijke Zuid-Tirol is Tiefenbrunner een aantrekkelijk bestemming. Dit aan de gelijknamige familie behorende wijngoed is namelijk gevestigd in een slot dat een eetgelegenheid heeft en een park met allerlei tuinkabouters en andere figuren. Bovendien kun je er lekkere wijnen proeven. Want Christof Tiefenbrunner verstaat zijn vak. Hij verwerkt druiven van de eigen 25 hectare en koopt van 40 additionele nog druiven bij. Een specialiteit is Pinot Grigio, waarvan de ferme Merus 2018 trakteert op frisse zuren, sappigheid, kruidigheid en fruit van o.m. citrus. Deze puike Pinot Grigio heeft een richtprijs van €13,50, adressen via www.vinites.com en de banner.

Weinglueck Grüner Veltliner 2018
Niederösterreich
De Oostenrijkse organisatie Naturfrucht nam het initiatief om door een aantal bioboeren een mooie merkwijn te laten maken. Deze kreeg als naam Weinglueck. Het bleek een gelukkige, zoniet geluk brengende gedachte te zijn, want de organische Grüner Veltliner 2018 smaakt op enigszins kruidige wijze naar witte vruchten, terwijl sappigheid, een nootje en verfrissende zuren niet ontbreken. Voor dit gebottelde geluk uit Niederösterreich rekent www.wijnbeurs.nl €7,99 per fles.

 

 

Wente Morning Fog Chardonnay 2017
Livermore Valley
Chardonnay is de nummer één witte druif van Californië – en in 1928 was het bedrijf  Wente de eerste Amerikaanse winery om daarvan  een varietal wine te lanceren. Bovendien creëerde de familie Wente een eigen chardonnaykloon die inmiddels door zo’n 80 procent van alle Californische chardonnaytelers wordt gebruikt. De familie Wente, met aan het hoofd Karl, kent deze druif dus door en door. Begrijpelijk derhalve dat Wente Morning Fog Chardonnay 2017 (die ook 2 procent gewürztraminer bevat) uit de eigen Livermore Valley zo’n kostelijke wijn is. Het milde tropische en citrusachtige fruit van deze sappige, vrij volle en tegelijk aangenaam frisse wijn krijgt harmonisch tegenspel van milde notigheid en andere beschaafde roostertonen, plus en vleugje vanille. Richtprijs €11,99. Verkooppunten via o.a. www.wijntransport.nl en www.wijnproevers.nl. Overigens heeft de familie Wente niet alleen 1200 hectare wijngronden en een hoogwaardige restaurant (met een immense wijnkaart), maar ook, als Amerika’s enige wijnbedrijf, een eigen championship golf course.

Weingut Winter Riesling 2017
Rheinhessen
Een wijnster binnen Rheinhessen, Duitslands grootste wijnstreek, is Stefan Winter, wiens wijnen alom lof oogsten. Hun kwaliteit ontlenen ze mede aan de kalkrijke hellingen, die in totaal 20 hectare bestrijken, waarop de druiven groeien. Als zijn ‘visitekaartje’ beschouwt Stefan zijn Weingut Winter Riesling die hij zelf wunderbar vindt bij visgerechten. De elegante doch niet lichte 2017 heeft een nog frisse kern, tegelijk een hint van rijpheid, een discreet kruidje, een vleugje notigheid en fruittonen van citrus plus wit. Bij www.adbibendum.net kost een fles €13,25.

 


150 Aniversario de Marqués de Riscal Gran Reserva 2010
Rioja
Dit is een jubileumwijn, opgedragen aan de markies die meer dan anderhalve eeuw pionierswerk verrichte in de Rioja, als wijnbouwer. Zijn erfgenamen componeerden de Gran Reserva uit een meerderheid tempranillo, aangevuld door graciano en mazuelo. De kelderopvoeding was superklassiek: ruim twee jaar op vat en nog eens drie jaar op fles. Dat lange verblijf in barricas heeft de wijn een markant houtaroma gegeven, kruidig en met meer dan een vleugje vanille. Concentratie werd eveneens nagestreefd, vandaar die heftige, net nog in balans zijnde 15 procent alcohol. De nu negen jaar oude wijn, die goud won op het Decanter wijnconcours, is inmiddels ook behoorlijk rijp, maar zeker nog niet vermoeid. We schonken wijnminnende vrienden een glas bij licht gekruide, gegrilde lamskoteletten – en iedereen genoot zéér. Te koop bij www.spanjewijn.nl voor €58,50.

 

 

Abbaye de Valmagne Portalis 2017
Languedoc
De abdij van Valmagne geldt als een van Héraults belangrijkste attracties. Als bezoeker word je er, desgewenst met hulp van een meertalige audioguide, ondergedompeld in de religieuze streekgeschiedenis. Je kunt er bovendien lekker lunchen. En goede wijnen proeven. Want eigenaar Philippe d’Allaines (foto), wiens voorvader de abdij in 1838 kocht, is namelijk ook wijnbouwer. Verspreid over drie herkomstbenamingen telt zijn domein een kleine 60 hectare, geheel organisch bewerkt. Philippe streeft naar wijnen ‘met meer elegantie en finesse dan de gemiddelde Languedoc’. Zijn Portalis, een blend van syrah, mourvèdre en grenache, smaakt daarom aangenaam fris en vrij levendig, met flink wat sappig fruit van bessen en zwarte vruchten, alsmede donkere laurier- en lederachtige elementen plus roosteraroma’s. Een Valmagne om voor te vallen. Richtprijs €15,95, verkoopinfo via www.heisterkamp.com

Bardos Romántica Crianza 2016
Ribera del Duero
Vanuit de Rioja, hun bakermat, hebben de gebroeders José Miguel en Ricardo Arambarri de Spaanse wijnwereld verrijkt door met succes mooie, soms markant geëtiketteerde wijnen te lanceren uit inmiddels vijftien verschillende regio’s. Waar ze hechte contacten creëerden met gevestigde bodega’s. Uit Ribera del Duero brengen de broers hun Bardos, een kleine doch hoogwaardige wijnlijn. De Bardos Romántica Crianza 2016, een pure tempranillo wijn, werd veertien maanden gelagerd in vaten van Frans eikenhout. En heeft dus een flinke dosis kruidig hout plus vanille in zijn stoere, tevens sappige smaak, naast wat fruit van bessen en zwarte vruchten. Adviesprijs €11,99, adressen via o.a. www.wijntransport.nl en www.wijnproevers.nl.

 

 

Barone Montalto Syrah 2018
Terre Siciliane
Op Sicilië, het grootste eiland van de Middellandse Zee, is Barone Montalto een grote wijnproducent. Het coöperatieachtige bedrijf betrekt namelijk druiven van zo’n 1700 boeren. Een uiterst betrouwbare rode wijn is de Syrah waarvan de jaargang 2018 een donkerrode kleur heeft, alsmede de nodige zonnekracht (14 procent alcohol) en een volle smaak die gemarkeerd wordt door mild zwart fruit, waaronder iets van dadels. Koel geserveerd is deze €6,49 kostende wijn het lekkerst. Zie www.plus.nl en de banner.

Bellingham The Bernard Series Small Barrel S.M.V. 2015
Coastal Region
Zo’n beetje het beste dat Bellingham te bieden heeft, een Kaapse producent genoemd naar een in Franschhoek  gesticht domein, is The Bernard Series. Deze vormt een eerbetoon aan stichter Bernard Podlashuk. De Small Barrel S.M.V. rijpte inderdaad in kleine vaten, gedurende veertien maanden, en werd gecomponeerd uit shiraz, mourvèdre en wat witte viognier. Je zou het een solide wijn kunnen noemen, niet alleen qua kwaliteit, maar ook qua karakter. Veel kleur, flink wat alcohol, een aanzienlijke concentratie en een genereus aroma met vooral donkere tonen (leder, laurierdrop), kruidig hout en, in de verte, fris besfruit en iets van rijpe zwarte vruchten. De op loodzware fles gepresenteerde Kaapse kanjer heeft een richtprijs van €21,50. Adressen via www.lfe.nl.

 

 

Cambria Julia’s Vineyard Pinot Noir 2015
Santa Maria Valley
Een van de wijnen die het Californische Cambria Estate voert, heet Morning Fog. Dit vanwege de verkoelende ochtendmist die frequent de Santa Maria Valley binnenvalt – en het groeiseizoen van de druiven aanzienlijk verlengt. Binnen de vallei, gelegen tussen Los Angeles en San Francisco, is Cambria veruit het grootste wijndomein, met circa 640 hectare aan druivenstokken. Die duurzaam worden geteeld. Zeker zo opmerkelijk is de vrouwelijke toets. De bezitting behoort aan, en wordt geleid door Barbara Banke, de weduwe van stichter Jess Jackson, en haar twee dochters, Julia en Katie. De naar Julia (rechts op de foto) genoemde wijngaard, die veel schelpfossielen in de grond bevat, gaf in 2015 en elegant ferme, zacht frisse, nu fraai op dronk zijnde, rijpe Pinot Noir met discrete tonen van fruit (bessen, zwarte vruchten), laurier plus leder, en wat toastig hout. Mooi bij gevogelte, denk aan o.a. tamme eend, en kalfsvlees. Adviesprijs €28,75, adressen via www.orbwijn.nl, zie de banner.

Château de Bord 2016
Laudun
Op en beboste heuvel buiten Laudun, een dorp binnen Côtes du Rhône Villages, staat de ruïne van Château de Bord. Met daaromheen een wijngaard van 22 hectare. In zijn totaliteit behoort deze bezitting sinds 1991 aan de familie Brotte van het gelijknamige wijnhuis. Van op het wijngoed groeiende syrah en grenache maakte dit in 2016 een gloedvolle rode wijn waarvan de smaak voornamelijk bestaat uit kruidige, donkere, deels lederachtige tonen, met ook die van eikenhout. Wat deze Laudun heel geschikt maakt voor koude avonden, gestoofde vleesgerechten en blauwschimmelkaas. Fles €9,95 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

 

Chemin de Moscou 2016
Pays d’Oc
In de kelder van hun prachtige Domaine Gayda, dat tevens fungeert als resort en als wijnschool – we zijn ten zuidwesten van Carcassonne – maken Tim Ford en Anthony Ford voorbeeldige wijnen van eigen en aangekochte druiven. Voor de op zeer zware fles gepresenteerde Chemin de Moscou 2016 koos men als druiven bijna driekwart syrah; de rest bestaat uit grenache en 6 procent cinsault. Het is een stoere, intens getinte, intens smakende, nog vitale wijn waarin van alles te proeven valt: munt, kruiden, laurier, bessen, zwart fruit en nog wat frisheid. Gewoonlijk wordt €24,95 per fles gerekend. Adressen via www.lfe.nl.

Comte des Clos 2018
Bordeaux
Wat wijnbouw betreft is de Bordeaux-streek er een van grote contrasten. Enerzijds brengt het gebied een relatief kleine hoeveelheid extreem kostbare, van sjieke châteaus afkomstige wijnen voort, terwijl het grootste volume bestaat uit veel lager geprijsde, tamelijk eenvoudige wijnen van coöperaties en allesbehalve sjieke boerderijen. Wijnen die bovendien moeten concurreren, ook qua prijs, met o.a. soorten uit de nieuwe wereld gemaakt van dezelfde druivenrassen die in Bordeaux groeien. Moeilijk voor de boeren daar, maar prettig voor de wijnliefhebbers hier. Want die kunnen voor weinig geld keurige, kleine Bordeauxwijnen kopen, Comte des Clos 2018, voorzien van sappig besfruit, een vleugje laurier en een vrij vlezige smaak. Deze waarachtige Bordeaux voor alledag kost €3,99 bij www.jumbo.com.

 

161207 Wim Banner H.Duiijker 538x100

 

Côtes du Rhône 2017
Rhône
Op het zwarte etiket staat geen merknaam, noch die van een producent. Distributeur www.aldi.nl vond dat kennelijk niet nodig, en handelaar/bottelaar Moncigale (behoort bij de drankengroep Marie-Brizard) evenmin. Hoe dan ook, voor zijn €3,99 is dit een gewoon goede wijn. Zacht fris, soepel, kruidig fruitig dankzij zwart en besfruit, met nog iets van laurier, en een beheerste 12,5 procent alcohol. Heel plezierig voor de doordeweek en evenmin aanslag op de portemonnee.

Gaglione Rubiolo 2017
Chianti Classico
De ligging is bijkans idyllisch. De aan een Zwitserse familie, Bärr,  behorende Antico Podere Gaglione prijkt op een heuvel en wordt omringd door zowel slanke cipressen als terrassen met olijfbomen en 10 hectare met druivenstokken, dit temidden van een tijdloos, stil, golvend landschap dat door groene tinten wordt gemarkeerd. Het niveau van de hier gecreëerde Chianti Classico Rubiolo loopt er parallel mee. De internationaal geprezen, uitnodigende wijn, jaargang 2017, biedt pruimen, bramen en ander rijp zwart fruit, kruidigheid (er vond ten dele vatopvoeding plaats), sappigheid, en wat laurier. De oogst van 2017 is overigens de eerste van alleen sangiovese; eerder jaren bevatten ook een deeltje merlot. Fles €13,75 bij www.sauterwijnen.nl.

 

Banner KWAST BANNER

 

Gruber Röschitz Ried Galgenberg Pinot Noir 2017
Niederösterreich
In het relatief koele noordwesten van Weinviertel, het grootste, heuvelige wijngebied van Oostenrijk is  de familie Gruber een gereputeerde en grote producent. Behalve van het eigen domein, waar de druiven organisch worden geteeld, betrekt wijnmaker Ewald (derde generatie) druiven van telers in en rond het thuisdorp Röschitz. In totaal worden van zo’n 150 percelen druiven geselecteerd. De top van het gamma bestaat uit wijnen van individuele eigen akkers, zoals de leem- en lösshoudende Ried Galgenberg. De zuivere, elegante Pinot Noir 2017 daarvan smaakt heerlijk fris naar bessen, met een vleugje kruidigheid en veel sap. Richtprijs €15 à €16. Adressen via www.vinites.com en de banner.

Hahn GSM 2016
Central Coast
Veertig jaar geleden verhuisde een Zwitsers echtpaar, Nicolaus (‘Nicky’, overleed in 2018 op 81-jarige leeftijd) en Gaby Hahn, naar Californië om daar wijnbouwers te worden. Ze werkten heel hard, investeerden veel, o.a. door veel pinot noir aan te planten, en besteedden de nodig energie aan de wettelijke erkenning van Santa Lucia Highlands, de relatief koele streek tussen San Francisco en het zuidelijker Monterey. In 2007 nam zoon Philip de leiding over het nu 263 hectare bestrijkende wijngoed. Behalve Bourgondische gestijlde wijnen produceert Hahn een rode Rhôneachtige, de GSM. Een vatgelagerde melange van ruim 70 procent grenache met kleinere delen syrah en mourvèdre. Mild fruit, zoals van dadels, markeert samen met roosteraroma’s de vlezige, zeer krachtige smaak waarin de Californische zon aangenaam gevangen werd. Fles €15,95 bij o.a. www.jeanarnaudwijnkoperij.nl.

 

 

Isabella Bobal 2017
Ribera del Júcar
Oostelijk van de Spaanse Hoogvlakte ontving het gebied Ribera del Júcar in 2003 zijn eigen  herkomstbenaming. In de 9000 à 10.000 hectare tellende streek is o.a. Dominio de Punctum actief dat zelf op de Hoogvlakte ligt en in totaal beschikt over 200 hectare met druivenstokken, alle organisch gecultiveerd. Het domein wordt geleid door Jesús Fernández (links), terwijl diens zuster Ruth als wijnmaker fungeert. Van de blauwe bobal wist ze een volle, gespierde, donkerrode wijn te maken die trakteert op dik fruit, zwart en mild gekruid. Op koude dagen breng je er Spaanse zonnewarmte mee op tafel. Adviesprijs €8,95, adressen via www.poot.nl.

Bouchon Block Series Carmenère 2016
Valle del Maule
Toen ik dit Chileense wijnbedrijf twintig jaar geleden bezocht, heette het Viñedos J. Bouchon y Compañía, tegenwoordig is dat J. Bouchon Family Wines. Terecht, want kinderen de van stichter Julian Bouchon (hij begon in 1976) zijn inmiddels nauw bij de bodega betrokken. De familie heeft ook allerlei ontwikkelingen gestimuleerd, waaronder een organische druiventeelt op de eigen 50 hectare. Bovendien werd de historische haciënda een boetiek hotel. En er kwamen nieuwe wijnen, waaronder Block Series Carmenère die men acht maanden rijpte in grote kleine fusten. Het is een robuuste creatie, intens muntig van geur en smaak tegen een achtergrond van besfruit en kruidigheid. Richtprijs €14,50, verkoopinfo via www.poot.nl.

 

Banner-Aaldering-21

 

Kruger Old Vines Cinsault 2018
Piekenierskloof
Kruger Family Wines klinkt als een oud, traditioneel familiebedrijf, maar het bestaat pas vier jaar. Het familiale aspect is wel terecht, want het waren Johan en diens Belgische vrouw Sofie die samen het inmiddels florerende bedrijfje begonnen. Dit bezit zelf geen wijngaarden; alle druiven worden aangekocht. Van de dozijn Kruger wijnen is de Old Vines Cinsault een van de opmerkelijkste. Het is een uit Piekenierskloof afkomstige, karaktervolle, geurige, zacht frisse niet te zware, heel smakelijke wijn waarvan het fruit zacht, rood en zwart is, en gevat in een tikje kruidige (met ook een pepertje), tikje rijpe omlijsting. Mooie toelichting van Johan: ‘I like perfume better than punch’. Piekenierskloof (rechts) ligt een uur of twee rijden benoorden Kaapstad. De desbetreffende cinsault stokken groeien daar op 700 meter hoogte en zijn meer dan zestig jaar oud. Fles €14,75 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de startpagina van deze site.

La Balade 2017
Minervois
Zou de letterlijk gewichtige fles symbolisch zijn voor de kracht van deze Zuid-Franse wijn?  Inderdaad, zonnekracht zit er volop in gevangen. En het fruit van bessen en zwarte vruchten lijkt bijna geroosterd. Kruidigheid is eveneens waarneembaar en, gelukkig maar, een zachte frisheid. Deze vineuze zwaargewicht werd overigens gemaakt door een vrouw, de zeer bedreven en gedreven Aurélie Vic. Als druifvariëteiten gebruikte ze 60 procent mourvèdre, aangevuld door syrah, grenache eu carignan. Flesprijs €8,99 bij www.mitra.nl.

 

 

la Grange Delay 2016
Ventoux
Ruim twintig jaar geleden namen Frédéric en Lucile Delay de familiebezitting Domaine du Bon Remède over. Een met voornamelijk oude druivenstokken beplante bezitting van 28 hectare aan de voet van ‘de reus van Provence’, de Mont Ventoux. Geen wonder wellicht dat daar reusachtig goede wijnen worden gemaakt, met voorop La Grange Delay, een uit 70 procent grenache en 30 procent syrah gecomponeerde Ventoux – die op bij herhaling werd bekroond. De soepele smaak van de 2016 is vlezig en gespierd, zacht kruidig bovendien, met discrete donkere, lederachtige aspecten en wat rijp zwart fruit. Deze beste begeleider van o.a. stoofschotels, wild en stamppotten kost deze maand €7,95 i.p.v. €8,95 bij o.m. www.josbeeres.nl, zie de banners.

Marqués de Riscal Finca Torrea 2016
Rioja
De allereerste wijngaard die de markies van Riscal in Rioja plantte, anno 1858, was de Finca Torrea. Nog steeds levert deze druiven, hoofdzakelijk tempranillo, ook wat graciano – en daarvan een riante, naar zijn akker genoemde wijn. De donkerrode jaargang 2016 ging zo’n anderhalf jaar op vat (Frans eikenhout). De wijn, een heel stevige, smaakt nog vitaal, met naast rijpe tonen ook zacht frisse zuren. En zijn verleidelijke, rijpe besfruit wordt fraai omkaderd door milde vanille, een hint van laurier en een vriendelijke kruidigheid. Bij gebakken lamskoteletten van de Abcouder meesterslager Konijn paste deze wijn van Marqués de Riscal (foto bodega in Elciego) perfect. De flesprijs ligt op €31,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

 

 

Merlot Les Cazalets 2017
Pays d’Oc
Als een schoolvoorbeeld van een Zuid-Franse Merlot, zo zou je Les Cazalets 2017  kunnen beschouwen. Het voor de merlotdruif zo kenmerkende aroma van zwart fruit en donkere tonen, inclusief discreet wat katjesdrop, is namelijk duidelijk present, net als de eveneens typerende soepelheid, de sappigheid en de redelijk volle smaak. Het bedrijf achter deze merkwijn is een hele grote, heel goede coöperatie, te weten Foncalieu (650 leden, 4000 hectare). Bij www.hema.nl is een fles op een mensvriendelijke €4 geprijsd.

Patriarche Pinot Noir 2018
Vin de France
Patriarche Père & Fils is een lang gevestigde naam in Bourgogne. Het huis – dat in zijn kilometerslange kelders te Beaune jaarlijks zo’n vijftigduizend bezoekers ontvangt – dateert uit 1780, maar al een decennium of zes verwerkt het eveneens druiven uit Zuid-Frankrijk. Deze dragen de generieke herkomstbenaming Vin de France en zijn sympathiek van zowel karakter als prijs, namelijk €4,99. Een prettige doordrinker is de Pinot Noir 2018 die sappig en zacht fris smaakt, tevens tamelijk stevig en enigszins donkertonig (laurier, etcetera) tegen een achtergrond van fruit. Gekocht bij www.coop.nl.

 

Banner Hamersma 538-100

 

puklavec & friends cabernet sauvignon & merlot 2017
Macedonia
Het is toch een hele afstand van Slovenië, via het lang gerekte Kroatië naar het veel zuidelijker Macedonië. Maar omdat in het eerstgenoemde, koelere land witte druiven veel beter groeien dan blauwe, haalt het dynamische Sloveense familiebedrijf Puklavec zijn blauwe druiven toch van ver. Het zijn de variëteiten cabernet sauvignon en merlot, met ook wat van de Balkan-variëteit vranec. Samen hebben ze de puklavec & friends cabernet sauvignon & merlot 2017 gegeven, een uitgesproken sappige, stevige, donkerrode wijn met donkere aroma’s, zoals van drop, en zacht fris besfruit. Heerlijk bij herfstige stoofschotels. Fles €5,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

PZ Svirce Plavac 2017
Hvar
Een van de grootste Kroatische eilanden waar wijn wordt gemaakt, is het toeristische Hvar dat grotendeels bestaat uit lage bergen – waarvoor en waartegen soms wijnstokken staan. Druiven daarvan worden verwerkt door een coöperatie die 220 leden telt.  Een rode ster in het gamma is de naar zijn druif genoemde Plavac. De jongste, meest toegankelijke variant daarvan, uit 2017, bevat een bescheiden 12,5 procent alcohol, wat minder is dan gebruikelijk voor Plavac, en een sappige, zacht kruidige, soepele smaak waarin mild, rijp zwart/bruin fruit (waaronder vaag iets van dadels) de boventoon voert, met als extraatje een blaadje laurier. Richtprijs €10,49, verkoopinfo via www.croatiangrapes.com (tabblad Consumenten).

 

 

Sella & Mosca Cannonau di Sardegna Riserva 2016
Sardinië
Qua naam, faam en omvang (650 hectare wijngrond) is Sella & Mosca de nummer één producent op Sardinië. Het huis werd anno 1899 gesticht door een ingenieur en een advocaat uit Piemonte, maar maakt sinds 2002 deel uit van de Campari groep Uiteraard voert het rode wijnen van de cannonau – de druifnaam die het eiland gebruikt voor de blauwe garnacha/grenache. Er gaan zelfs stemmen op die Sardinië beschouwen als de bakermat van deze variëteit. De gedurende twee jaar in voornamelijk grote vaten gerijpte Cannonau Riserva 2016 offreert kracht, roosteraroma’s, rijpheid, nog wat frisheid en donkere tonen, wat deze stoere wijn vooral doet passen bij ‘wild’ smakend wild (denk aan o.m. springbok) en herfstige stoofgerechten. Richtprijs €14,25, verkoopinfo via www.monnik-dranken.nl.

Terra d’Alter ALF 2018
Vinho Regional Alentejano
Toen de producent van ALF deze wijn aanbood in Noorwegen, bij het staatsmonopolie, was de reactie ‘Hiervan zult u zeker tienduizend flessen verkopen, want zo veel mensen heten hier Alf’.  Inmiddels is het aantal gegroeid naar honderdduizend flessen per jaar.  Want wat achter het etiket zit, is gewoon een hele aantrekkelijke wijn, vervaardigd van de alfrocheiro druif. Die een verre verwant zou kunnen zijn van pinot noir. De smaak is soepel, sappig, ferm en zacht fris, met flink wat zwart fruit en een beheerst kruidje, dit mede dankzij een deel vatrijping. Heel inviterend. Fles €9,45 bij o.m. www.wijnkring.nl.

 

 

Trama 2016
Brindisi Reserva
Via deze wijn belanden we in de buurt van Brindisi, Puglia, de ‘hak van Italië. Waar het veel noordelijker gevestigde bedrijf Otter een wijn componeerde uit een drietal druivenrassen, te weten negroamaro (belangrijkste), malvasia nera en wat sangiovese. Twee jaar vatrijping volgde. Vandaar de discreet rokerig kruidige elementen in de soepele, stevige smaak waarin bovendien donkere tonen en zondoorstoofd zwart fruit figureren. De (advies)prijs van de Trama geeft niet echt een trauma, namelijk €7,95. Verkoopinfo via www.neerlandswijnhuis.nl.

Val St. Pierre Pinot Noir 2018
Pays d; Oc
Je ziet ze steeds vaker verschijnen, Pinot Noirs die betaalbaar zijn. En da’s goed nieuws voor wie van soepele, vrij zachte, niet te zware, vriendelijk fruitige rode wijnen houdt.  In de nazomer arriveerde de Val St. Pierre Pinot Noir 2018, een Zuid-Franse merkwijn van een grote coöperatiegroep (Celliers Jean d’Alibert; zes coöps, 1000 leden, 6000 hectare). Het is een heel toegankelijke Pays d’Oc, een tikje rijp, sappig en met behalve zacht fruit een minikruidje. Bij www.dirckiii.nl, zie de banner, kost het vallen voor deze Val €6,99.

 

 

Ventisquero Reserva Carmenère 2017
Valle de Colchagua
Binnen Chili beschikt Ventisquero over zo’n 600 hectare eigen grond binnen diverse valleien. Een daarvan is die van de Colchagua, waar de Reserva Carmenère werd geboren. Een wijn overigens 10 procent Syrah bevat. We ruiken en proeven munt, donkere aroma’s, rijp zwart fruit en zacht kruidig hout, in een sappige, bijna romige setting. Leg de sudderlapjes maar in de pan. Meestal kost een fles net geen tientje. Verkoopadressen zijn op te vragen via www.monnik-dranken.nl.

Viu Manent Reserva Malbec 2018
Valle de Colchagua
‘t Is een geweldig domein dat voorbeeldige wijnen voortbrengt en bovendien zijn bezoekers zo gastvrij ontvangt dat het daarvoor werd bekroond. In totaal bezit de familie Viu zo’n 260 hectaren eigen grond in het dal van Colchagua. Naast gebruikelijke druivenrassen (zoals carmenère) groeit daar de voor die vallei en heel Chili minder gebruikelijke malbec. De daarvan vervaardigde Reserva 2018 is gewoon een heerlijke herfst- en winterwijn. Die een milde combi biedt van sappige zwarte vruchten en droptonen, met ook een hint van kruidig hout, terwijl hij tegelijk lekker vlezig is en stevig van gestel. Adviesprijs €8,95, verkoopinfo via www.kwastwijnkopers.nl en de banner.

 

 

Wellanschitz Blaufränkisch Klassik 2017
Burgenland
Het Oostenrijkse wijngoed Wellanschitz bestrijkt ongeveer 25 hectare en heeft zijn kelder in Neckenmarkt, regio Burgenland, schuin achter de kerk. Het wordt gedreven door Stefan (zesde generatie; leidt het domein sinds 1990), diens dertien jaar jongere broer Georg en Christine, de vrouw van Stefan. Hun akkers zijn voor 95 procent beplant met blauwe druiven, waaronder vooral de in Burgenland zo uitstekend gedijende blaufränkisch. Van die variëteit komt de in eigen land bekroonde Blaufränkisch Klassik 2017. Het is een vlezige, sappige, discreet kruidige (want op foeder gelagerde) wijn waarvan het aroma een aangename mix vormt van zwarte vruchten en donkere tonen, inclusief een hint van katjesdrop. Wat ‘m zeer Well geschikt maakt voor herfst, wild en winter. Fles €10,75 bij www.colaris.nl, zie tevens de banner. Overigens produceren de Wellanschitzs gemiddeld slechts 150.000 flessen per jaar. ‘Dat is niet veel’, stelt Christine, ‘maar wij prefereren nu eenmaal kwaliteit boven kwantiteit’.

Zorzal Terroir Unico Pinot Noir 2018
Tupungato Valley
Wat een avontuur: ruim veertig particuliere investeerders uit Canada (de meeste woonachtig in en rond Calgary) die samen met de Chileense wijngroep Belén een nieuw wijndomein stichtten in… Argentinië. En dan ook nog in een van de hoogste en koelste delen van de Uco Vallei, op circa 1300 meter. Behalve 70 hectare met druivenstokken verrees een hypermoderne kelder, met o.a. diverse gistingscontainers waaronder eivormige van beton. Het project startte in 2008, en de bodega kreeg als naam Zorzal. Het koele klimaat maakt de teelt mogelijk van pinot noir, waarvan een prima 2018 werd gemaakt, een wijn met ook diepgang. En frisheid en sap en bes- plus zwart fruit. En een dropje en een bescheiden 12,5 procent alcohol. En toch maar €9,99. Bij www.gall.nl, zie de banner.

 

 

Valdespino Don Gonzalo Oloroso VOS
Jerez
Dit is een best beroemde Sherry die bijvoorbeeld 92 Parker punten kreeg, en 18,5 (van de mogelijke 20) van het Engelse tijdschrift Decanter. Het bedrijf Valdespino, dat nu twintig jaar onderdeel vormt van de groep Estevez, is een van de oudste producenten binnen de streek Jerez. Voor de Don Gonzalo Oloroso hanteert het een gemiddelde rijping van twintig jaar. De wijn heeft een bruine, mahoniehouten kleur en een zeer intense smaak, duidelijk oxidatief (wat het type Oloroso per definitie is) en ook krachtig (21 procent alcohol), met iets van gebrande noten, een bittertje, kruidig hout, een vleugje zoet, en met naast al zijn rijpe tonen toch ook een beetje frisheid. Waarbij deze markante Oloroso te drinken? Ik zou gaan voor overjarige brokkelkaas of blauwschimmel. Richtprijs voor een halve fles: €23,50, adressen via www.orbwijn.nl, zie de banner.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

STOP DE PERSEN!

Vanaf maandag 14 oktober tot en met de 27e voert Albert Heijn zijn nieuwe WIJNMARKT – en ik heb een stuk of twintig wijnen kunnen proeven die als op=op in de aanbieding komen. Ziehier mijn persoonlijke topdrie.

. Georges Duboeuf Moulin-à-Vent 2015 – Sappig, vlezig en nog helemaal vitaal, met zowel besfruit als donkere tonen en een heel klein kruidje; een Beaujolais met diepgang en charme. Van €13,99 voor €8,99.
. Claire Patelin Sauvignon Blanc 2018 – Uitgesproken sappige, frisse, niet te lichte Côtes de Gascogne met de voor zijn druif kenmerkende elementen van buxus, groene kruiden en groen fruit. Van €7,99 voor €4,99.
. Santa Julia Reserva 2017 – Bijzondere bergblend uit Argentinië: malbec met 3o% cabernet franc. Genereus. stevig, drop, leder, laurier en sappig zacht zwart fruit. Herfst- en winterwijn. Van €12,99 voor €6,99.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

VIA KUST EN KUNST NAAR
HET EINDE VAN ENGELAND

In het zuidwesten van Engeland spelen allerlei legendes over Koning Arthur, een strijdlustige veroveraar die de Ronde Tafel creëerde na eerder, als schildknaap, het zwaard Excalibur uit een aambeeld te hebben getrokken, wat niemand anders was gelukt. Op weg naar Land’s End afdalend langs kust ten noorden daarvan, komen de naam van Koning Arthur dan ook tegen. In het bijzonder bij Tintagel Castle, of althans de ruïnes daarvan. Want daar zou de ridder geboren kunnen zijn, in de zesde eeuw. Via steile wandelweggetjes, heen en terug, vanuit het dorpje Tintagel (ook bekend om zijn historische postkantoor) lopen we langs de vastelandsresten van het bolwerk naar het op een hoge, immense eilandrots gelegen  oorspronkelijke kasteel. Sinds augustus van dit jaar is dit te bereiken via een bijzondere voetgangersbrug, hoog boven het woelende water (zie de bovenste foto). Het brugpad bestaat uit dunne rijen grijs graniet die een Britse journalist associeerde met ‘een volle doos After Eight’. De eigenlijke kasteelresten zijn schaars en niet opmerkelijk. Wat wel imponeert is de omliggende natuur, de rotsig ruige kust van noordelijk Cornwall. Rechts in de diepte zien we een kleine landtong met ernaast de donkere opening van een grote grot. Verderop, en dat aan weerszijden van de met wat groen bedekte steenmassa, staan blauwgrijze silhouetten van granieten kliffen als boegbeelden in de branding. Wie de smalle, slingerende, hobbelige paden over het plateau volgt, ontvangt bovendien als beloning een reeks steeds wisselende vergezichten over zowel de winderige zee als de baaienrijke kustlijn. Zou de jonge Arthur dit ook gezien hebben, vanaf de wallen en vanuit de vensters?
Verderop, steeds zuidelijker, vormt Padstow de volgende halte. Dit havendorp wordt smakelijk bestuurd door tv-kok Rick Stein die er allerlei horecagelegenheden heeft (zie ‘Aanbevolen restaurants’) plus een winkel vol regionale lekkernijen. De grootste visuele attractie ter plekke is Prideaux Place, een kasteelachtig landhuis dat in 1572 gereed kwam. Ernaast en erachter ligt een groot park, deels bossig, deels tuinachtig. En ervoor een hele grote weide waar tientallen damherten drentelen die dagelijks om circa 15 uur worden gevoederd. De familie die het landgoed al eeuwenlang in eigendom heeft, schijnt af te stammen van Willem de Veroveraar. Het is mogelijk om een rondleiding door enkele van de tachtig kamers in het statige, nog altijd bewoonde huis te volgen. Via eerst de eetzaal, dan de woonkamer, vervolgens een salon met twee spiegels, voorts de Granville room, waarna op de eerste etage de grote bibliotheek wordt bezocht en tot slot de langwerpige Great Chamber met zijn bewerkte plafond. Bij herhaling hadden we het gevoel in een dependance van Downton Abbey te zijn beland.
Voorts verder afzakkend (nee, niet doorzakkend) langs de kust arriveren we op de publieke parkeerplaats van het havenplaatsje St. Ives waar toerisme en kunst en de visserij hebben vervangen. Vroeger werden hier ontzettend veel sardines gevangen en verwerkt, aanvankelijk voor vele tonnen export naar voornamelijk Italië, met als gevolg dat in het dorp een permanente, berucht sterke vislucht hing. Vanaf ongeveer 1880 zijn de sardines uit de zee rond St. Ives verdwenen, en daarmee de visindustrie – om permanent plaats te maken voor kunst, met hooguit hier en daar een vleugje terpentijnlucht vanwege de olieverf. ‘St. Ives’, schreef de fotograaf David Chapman, ‘heeft een speciaal licht’, en ook schilders hebben dat ontdekt. Veel daglicht, vanwege de zuidelijke ligging, was ook belangrijk om buiten te kunnen schilderen, aangezien de werkplaatsen/studio’s vroeger met alleen kaarsen konden worden verlicht. Al in de 19e eeuw kwamen kunstenaars als Turner (reeds in 1811) en Whistler naar St. Ives, en veel meer zouden  volgen nadat een spoorlijn was aangelegd die het mogelijk maakte om grote doeken te transporteren naar exposities in Londen. Anno 1887 kreeg St. Ives zijn eerste kunstgalerie,  een jaar later de eerste van tien schilderscholen, en weer een jaar later de St. Ives Arts Club, waar kunstenaars uit allerlei landen elkaar konden ontmoeten. Voorts werd bijna drie decennia later de St. Ives Society of Artists gesticht. Deze floreert nog steeds en heeft zeventig leden die exposeren in een kleine, voormalige kerk, de Old Mariner’s Church. Het is gewoon feest om daar rond te kijken, want er hangen tientallen, veelal fraaie creaties, zoals van Edwina Broadbent, Jo Daniels, Ray Denton, Jill Eisele, Suzan Thomas en Elain Turnbull (zie een viertal foto’s). Toen ik beheerder Jason complimenteerde met de kwaliteit van het geëxposeerde werk zei deze ‘The Tate wouldn’t have come here if it were not for the Society’. De Londense Tate Gallery heeft namelijk sinds 1993 een dochtermuseum in St. Ives, een prachtig vormgegeven complex (links detail interieur), vrijwel aan het beroemde Porthmeor Beach dat 800 meter breed is en tot de mooiste stranden van Cornwall behoort. De Tate St. Ives is gewijd aan moderne kunst, deels regionale (zie ‘Galerie & Musea’). Gelieerd aan het museum is de dichter bij de haven gesitueerde Barbara Hepworth Sculpture Garden waar de werken – in hout, steen, brons en gips, veelal met grote gaten erin – van deze fameuze beeldhouwster, die er ook haar studio had, tentoon worden gesteld. Nog veel meer kunst, in allerlei vormen, is te zien in de meer dan twintig(!) galerieën die over heel St. Ives liggen verspreid. Als belangrijkste geldt de Penwith Gallery die in 1949 begonnen werd door o.m. Barbara Hepworth en Ben Nicholson. Ook daar hebben we prachtig, plaatselijk geïnspireerd werk gezien van schilders als Gary Long, Robert Jones en John Piper. Voorts is het een genoegen om gewoon door het plaatsje te slenteren, om langs de havenkade een hapje, drankje of ijsje te nuttigen, surfers gade te slaan, of etalages te bekijken in smalle, gezellige winkelstraten als The Digey, waar The Digey Food Room hoogwaardige producten uit Cornwall offreert.
Met enige weemoed en veel kleurrijke beelden op zowel het netvlies als in de herinnering nemen we afscheid van St. Ives, om naar Land’s End te gaan, de meest westelijke punt van het Engelse vasteland. Zou het zijn als Kaap de Goede Hoop, een memorabele, onbedorven panoramaplek? De toegangsweg is in elk geval fraai, dankzij uitgestrekte, rijk getinte heidevelden ernaast. Maar eenmaal bij Land’s End blijkt dit qua belevenis niet het einde te zijn. Want voor de kaap werd een pretdorpje gebouwd, met o.a. kermisachtige attracties en souvenirwinkels, allemaal niet aantrekkelijk om te zien. Met de rug er naartoe genieten we wel van het uitzicht over de Atlantische Oceaan, met daarin een vuurtoren en door woestwit water bestormde kliffen en andere rotspartijen (foto rechts). Op een heldere dag zou je nog net de Isles of Scilly kunnen zien, ruim 30 kilometer verderop, maar de dag is daarvoor te bewolkt. Het lokale weerbericht blijkt aardig te kloppen. ‘Als je de Schillies kunt zien, gaat het regenen. En als je ze niet kunt zien, dan regent het.’

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 


‘In al onze wijnen proberen wij het beste van de nieuwe wereld te combineren met het beste van de oude wereld. Dus met elegantie, zachte tannines en fruit, frís fruit.’ Aldus Mario Pablo Silva (links), algemeen directeur van het Chileense wijnbedrijf Casa Silva. Vanuit Brazilië (‘voor ons een grote markt; bovendien speelde mijn oudste zoon daar een polowedstrijd’) en België was Mario Pablo even in ons land en Abcoude om zijn beste wijnen te presenteren. Dat hij juist premium soorten selecteerde, past in de filosofie van Casa Silva, aangezien die steeds sterker gericht wordt op hoogwaardige wijnen van de best mogelijke wijngaarden.

Dit doel wordt mede bereikt door de – uitsluitend biologisch geteelde – druiven op precies het gewenste tijdstip te plukken. De oogst van carmenère, de grote specialiteit van het familiebedrijf, vindt doorgaans en dag of twintig eerder plaats dan gebruikelijk in Chili, meestal vanaf 10 à 15 april, ‘en nóóit als laatste’. De eigen wijngaarden van Casa Silva bestrijken zo’n duizend hectare en liggen voor 99 procent aan beide uiteinden van het immense Valle de Colchagua die loopt van de voetheuvels van de Andes tot aan de oceaan. En dat op circa anderhalf uur rijden van Santiago, in zuidelijke richting. Aan de kant van de Andes beschikt Casa Silva over o.a. een druivenakker die zo uitstekend is dat deze zijn eigen herkomstbenaming kreeg, Los Lingues. En aan de beduidend koelere kust was de familie Silva, met vader Mario aan het hoofd, de eerste wijnproducent om daar in 2007 druivenstokken te planten, eerst op het Lolol domein enkele kilometers landinwaarts, en later op het Paradores Estate met uitzicht over de zee. Zelfs hartje zomer wordt het daar nooit warmer dan 23 à 24 graden Celsius, terwijl het dan 31 graden kan zijn in het centrale deel van de Colchagua Vallei. De Viñedo de Paradores bestrijkt inmiddels ongeveer 70 hectare en kan groeien naar 100. Het domein levert kostelijke wijnen, zoals de uitgesproken frisse, expressieve, groen kruidige, ook wat groen fruit en buxus bezittende, in zijn soort sublieme Cool Coast Sauvignon Blanc 2019 (richtprijs circa €14). Ook voortreffelijk en net zo opwekkend is de Cool Coast Sauvignon Gris 2019 waarvan de groene kruidigheid gezelschap krijgt van o.a. frisse grapefruit (circa €18). De Cool Coast Pinot Noir is eveneens prachtig, zowel van de 2017 als 2018. Zo biedt de recentste jaargang behalve een beschaafde frisheid een prettige dosis besfruit, een snufje kruiden en een hint van toast (beide dankzij ruim een half jaar rijping in gebruikte vaten van Frans eikenhout). We gaan hiermee een heel eind richting Bourgogne, zij het voor minder geld (plusminus €18). Mario Pablo vertelt nog dat het allesbehalve makkelijk is om op Paradores goede, gezonde druiven te telen, en dat de hoeveelheid per hectare beduidende lager ligt dan in Centraal Chili. Bovendien vindt er een voortdurend gevecht plaats om voldoende water te krijgen, ’maar wij respecteren de natuur’.  Tijdens onze ontmoeting komt uiteraard carmenère ter sprake. Tussen de 40 à 50 procent van alle Chileense Carmenère groeit in de Colchagua Vallei, en ook volop bij Casa Silva. Vooral aan de voet van de Andes, waar Casa Silva zijn grootste bezittingen heeft, gedijt deze oude Bordeaux-variëteit uitstekend. Het is ook daar dat met een universiteit proefplantingen en andere experimenten werden gedaan om de best mogelijke, eigen Chileense klonen van carmenère te vinden. Men heeft er twee ontdekt waarmee nu verdere experimenten worden gedaan. Hoe de wijn, de ideale wijn van carmenère moet zijn? Mario Pablo (50) stelt: ’Romig, denk aan witte chocolade maar niet bittere, elegant, met zwart fruit dat niet overrijp is, een vleugje groenheid en wat ons betreft ook niet te veel hout. De wijn houdt het midden tussen een Merlot en een Cabernet Sauvignon – en vertegenwoordigt eigenlijk het beste van de oude wereld met het beste van de nieuwe.’ In de collectie van Casa Silva bestaat de top van Carmenère uit die met het predicaat Microterroir de Los Lingues. Drie jaargangen daarvan werden op het landelijk concours van Chileense oenologen tot beste Carmenère van het land uitgeroepen. De nu beschikbare Carmenère 2012 ging een jaar op vat, rustte bij Casa Silva meer dan drie jaar op fles en bestaat uit gebottelde generositeit. Romig, gul en breed van structuur, heel sappig bovendien, met ook zonnekracht, het allerrijpste zwarte fruit, een toets van laurierdrop en roosteraroma’s, waaronder chocolade (plusminus €40). Waarbij Mario Pablo deze wijn zelf het liefst zou drinken? In elk geval bij ‘een mooi stuk vlees van de barbecue, medium rare’, en daarnaast bij een pastaschotel met vlees plus tomatensaus. Bovendien heeft de Microterroir ook bij vis, zalm met name, zijn maker macrogenoegens gegeven.
Verkoopadressen via www.lfe.nl.

 

SCHILDERIJ VAN DE MAAND
Dankzij de herfst kleuren de bossen, groen maakt plaats voor goudbruingeel dat tevens als een acht knisperend tapijt de wandelpaden bedekt. Dit gebeurt bijvoorbeeld in het stille Corversbos, tussen Hilversum en ’s-Graveland, waar ik een echtpaar zag lopen onder en tussen hoge bomen – een beeld waaruit bovenstaand schilderij ontstond.
www.vinpressionist.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

HET ARCHIEF SPREEKT

Wat wijninformatie betreft waren het barre tijden, zo’n halve eeuw geleden. Mijn eigen dorst daarnaar werd alleen zuinigjes gelest door de sporadische wijnartikelen en restaurantrecensies van de onvolprezen Wina Born in Avenue. Ze waren een groot genoegen om te lezen, maar Wina’s wijnbeschrijvingen lazen soms zo barok, zo lyrisch dat ze mij deden denken ‘zo zal ík nooit kunnen proeven’. Kranten en andere publiekstijdschriften deden gewoon niet in wijn, of hooguit eens per jaar, zoals Elsevier met zijn wijnspecial.

TOEVAL BESTÁÁT

Maar ineens brak de zon door. In een rek achter de glazen toegangsdeur van boekhandel Bruins in de P.C. Hooftstraat, waar ik regelmatig op zoek ging naar Engelse pocketboeken, zag ik een magazine met de titel Wine & Food, uitgave winter 1967.  Nieuwsgierig kocht ik het – en er ging een wereld voor mij open. Een wereld waarin allerlei facetten van Champagne en andere mousserende wijnen in klare taal werden beschreven, inclusief reistips voor de Champagne-streek. Eveneens ter sprake kwamen Duitse etikettermen, Portugese Vinho Verde en het antwoord op de vraag ‘Is there an aphrodisiac?’.

Het blad bleek een uitgave te zijn van de door André Simon opgerichte Wine & Food Society die het goede eten en drinken bevorderde via o.a. wijnproeverijen en diners in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Ik nam een abonnement op Wine & Food, wist ook alle 135 daarvoor verschenen nummers te bemachtigen en ontdekte dat het als een soort leerschool diende en had gediend voor twee generaties Britse wijnpublicisten, waaronder Hugh Johnson en Cyril Ray. Van deze auteurs begon ik boeken rechtstreeks in Engeland te bestellen. Over het in 1966 verschenen Wine van Hugh Johnson raakte ik zelfs zo enthousiast dat ik een brief schreef aan uitgeverij Bruna, met de suggestie om dit boek in het Nederlands uit te brengen. Als reactie bracht de post een kattebelletje met als strekking ‘Wij zijn niet geïnteresseerd, want er zijn al te veel wijnboeken’.

Maar goed, dankzij dat toevallig gevonden tijdschrift en alles wat ik daarna aan verhelderende, informatieve, drempelverlagende, vaak met een glimlach geschreven Engelse artikelen en boeken las, werd ik zo gegrepen dat ik exact vijftige jaar geleden eerste artikel schreef over wijn, en dat vijf jaar later het publiceren over wijn mijn beroep zou worden. Dit deels door boeken te schrijven die de Engelsen nog niet hadden gemaakt, over bijvoorbeeld Bordeaux, Bourgogne en Rioja. En soms zelfs mét Engelsen, zoals Michael Broadbent en Hugh Johnson.

Wat zou er gebeurd zijn als ik dat ene exemplaar van Wine & Food destijds niet had gezien? Toeval, vooral gelukkig toeval, bestáát, het kan niet anders. ‘En als het niet bestaat’, zei de filosoof Philo van Alexandrië een paar duizend jaar geleden, ‘waarom is er dan een woord voor?’

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 


De blinde Italiaanse tenor Andrea Bocelli is een van de succesvolste zangers van deze tijd, met zo’n 70 miljoen albums. Zijn familie maakt al 130 jaar wijn in Toscane, waar broer Alberto tegenwoordig de wijnmaker is, op een 120 hectare bestrijkende landgoed in Lajatico. De daar vervaardigde rode wijn In canto (genoemd naar Andrea’s album uit 2008) werd gemaakt van uitsluitend cabernet sauvignon en onderging een rijping van achttien maanden in Franse barriques. Aldus de toelichting van verzamelaar Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com die dit melodieuze label aantrof in zijn omvangrijke collectie.

 

.

.

.

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website en dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.

 

 

 

 

.

.

.

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website en dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.