Het voorjaar vieren met vin, vino, Wein of wine? In dit magazine vind je dertig à veertig kooptips uit een half dozijn verschillende wijnlanden en nog veel meer wijnstreken. Tot die tips behoren Italië’s allerbeste Pinot Noirs. Bovendien neemt Ronald de Groot ons nogmaals mee naar wijnland Luxemburg, en maak je kennis met een neusachtig wijnverbond in Valpolicella.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

Barton & Guestier Les Murets 2019
Mâcon Villages
 De Bulgaarse meester-sommelier Svetoslav Manolev is bepaald enthousiast over deze blanke Bourgogne. In de smaak ontmoet hij o.a. rijpe rode appel, perzik en peer. Zelf zou ik nog een hint van kruidig hout en notigheid toevoegen (beide deels te danken aan waarschijnlijk vatopvoeding) alsmede een sappige frisheid. Hoe dan ook is het een attractieve wijn, een hele beste bij allerlei gerechten met o.a. gerookte zalm en gebakken vis. Groothandel www.makro.nl rekent €9,67 per fles, inclusief btw.

Canta Boca Verdejo 2020
Rueda
De plaatselijke pers omschreef het bij Tordesillas gesitueerde keldercomplex van Copaboca als ‘het meest innovatieve’ van RuedaEn inderdaad, het is een opmerkelijk, wit gebouw, ruim opgezet in de vorm van een boemerang. De familie Alonso Galindo bouwde het voor vijf miljoen euro. Een daar geboren witte lente- en zomerwijn is de Canta Boca Verdejo 2020, sappig en aangenaam fris qua smaak en fruitigheid, dankzij wat perendrups. Prijs €6,99 bij www.mitra.nl.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Dirler-Cadé Pinot Réserve 2019
Alsace
De historie van het domein Dirler-Cadé gaat exact 150 jaar terug. En sinds 1998 worden de eigen wijngaarden, tegenwoordig 18 hectare, biodynamisch bewerkt, deels met een paard. Eigenaren Jean en Ludivine Dirler (zij was een Cadé) hebben hun kelder in Bergholtz, zuidelijke Elzas, exact halverwege Colmar en Mulhouse. In de Pinot Réserve 2019 ontdekken we naast een vriendelijke frisheid wit, voornamelijk appelachtig fruit en veel sap. Deze natuurzuivere wijn bleek, zo ontdekten we, een grote ami te zijn van quiche lorraine, en ook bij tarte flambée zouden we ‘m thuis graag schenken. Fles €11,95 bij www.okhuysen.nl, zie de banner.

Domaine du Salvard 2020
Cheverny
Je proeft het voorjaar in deze wijn, want hij is frappant fris, geurig, licht en levendig. Geschakeerd bovendien, met elementen van buxus en groene kruiden, alsmede met fruit van o.a. citrus en tropische vruchten. Als ‘vaders’ hebben de gebroeders Emmanuel en Thierry Delaille gefungeerd die heel zorgvuldig te werk gingen met eigentijdse technieken. Behalve sauvignon blanc gebruikten ze 15 procent chardonnay – wat kenmerkend is voor de witte wijnen van het om zijn kasteel beroemde Cheverny. Het gelijknamige Loire-gebied telt zo’n 500 hectare, waarvan circa 45 behoren aan de familie Delaille. Die, groot contrast, niet gehuisvest is in een kasteel, maar in een boerenhoeve. Een fles van deze lekkere lentewijn kost €9,50 bij www.colaris.nl zie de banner.

 

 

Eric Verhaak & Mariëtte Ras Hollandse Vakmanschap Chenin Blanc 2020
Paarl
Eric Verhaak en diens vrouw Mariëtte Ras bezitten sinds 2002 een prachtige domein, Groot Parys in het Zuid-Afrikaanse Paarl. Het gehele landgoed bestrijkt plusminus 80 hectare, waarvan zo’n 50 beplant met druivenstokken – die vanaf 2009 geheel biologisch worden gecultiveerd. Wanneer het geregend heeft, lopen Eric en diens wijngaardmanager tussen de ranken ‘om te kijken hoe de druivenstokken zich voelen’. Op Groot Parys – waarop ook retirement woningen werden gebouwd – vervaardigt men  hoofdzakelijk witte wijnen, met voorop enkele soorten Chenin Blanc. De variant die www.plus.nl voert lijkt veel op een goede Sauvignon Blanc, dit gezien zijn frisheid en buxusachtige aroma. Voorts kun je frisse citrus verwachten, richting grapefruit. Prijs €6,99.

Jean Biecher & Fils Riesling 2019
Alsace
Een van de merken die de zeer ondernemende Olivier Biecher (wiens voorouders al wijn maakten in 1762) en Julien Schaal samen voeren, is Jean Biecher & Fils.  Dat, net als series flesjes voor luchtvaartmaatschappijen, behoort bij het grote hoofdbedrijf Vins Biecher, gevestigd in St. Hippolyte, een lintachtig wijndorp in Alsace (foto). De Jean Biecher & Fils Riesling 2019 doet verlangen naar gebakken of gepocheerde vis. Dit vanwege zijn elegantie, zijn vriendelijke frisheid, het vleugje rijpheid en het heel subtiel gekruide, ietwat milde witte fruit. Ook zijn prijs is vriendelijk, namelijk €5,99 bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

 

 

Le Grand Ballon Sauvignon Blanc 2020
Val de Loire
Je zou Thierry Delaunay als witte-wijn wizard kunnen bestempelen. In het Loire-dal weet hij van vooral sauvignon blanc (verzameld van zijn eigen domein en aangekochte druiven) voorbeeldige varianten te maken. Waaronder de bleek getinte, bij lage temperatuur vergiste Le Grand Ballon Sauvignon Blanc. De jaargang 2020 smaakt wat vriendelijker, soepeler dan veel soortgenoten. Met ook meer sappig drupsfruit van o.m. witte vruchten dan de gebruikelijke buxus en groene kruiden. Ga maar uit van meestal €8,95 per fles. Verkoopadressen via www.kwastwijnkopers.nl.

Pagos del Galir 2019
Valdeorras
Het was anno 2002 dat bodega Virgen de Galir werd gesticht, in het binnenland van Galicië, de reliëfrijke streek Valdeorras. Die tot bloei kwam nadat men de bijna verdwenen regionale variëteit godello herontdekte voor hoogwaardige witte wijnen. Vier jaar geleden werd het over 20 hectare beschikkende wijngoed overgenomen door Cune, een belangrijke Rioja producent. De Pagos del Galir 2019, van honderd procent godello, smaakt uitgesproken sappig en behoorlijk vol, met rijpe, zachte, bijna milde tonen van witte, gele en tropische vruchten plus vleugjes rijpheid en kruidigheid. Bij op de huid gebakken zalm smaakt hij heerlijk. Fles €9,99 bij www.gall.nl, zie de banner. Overigens betalen kaarthouders tot en met 18 april slechts €6,99.

 

 

Pauly Tres Naris 2017
Mosel
Het wijngehucht Lieser, in het hart van de Duitse Moezel-vallei, is waar Alex Pauly zijn kelder, zijn designachtige proeflokaal en de meeste grond van zijn 9 hectare tellende wijndomein heeft. Critici hebben Alex bejubeld als een stijgende ster binnen de regio. Dit vanwege zijn authentieke, meestal mineralige Rieslings waarvoor de druiven doorgaans tegen zeer steile hellingen groeien. Een excellente exponent is de zuivere Tres Naris 2017 die ondanks zijn leeftijd nog veel frisheid bezit, met bovendien fruit (citrus, partje groene appel), en dit naast een beetje rijpheid plus een duidelijk elegantie (11,5 procent alcohol). Richtprijs ruim €14, verkoopinfo via www.heisterkamp.com.

AIX 2020
Coteaux d’Aix en Provence
‘Het oogstjaar 2020 was voor wijnboeren een jaar om van te dromen. De druiven hebben zich gedurende de hete zomer prachtig ontwikkeld zonder last te hebben van vochtstress. En de hele maand september was het prachtig weer, met koelere nachten. En druiven in optimale staat van gezondheid.’ Aldus de toelichting van Eric Kurver (rechts, op zijn domein), de bedenker/maker van AIX rosé over zijn pas geborene. Waarvan ik heb genóten. Zowel van de prachtige, bijna tedere kleur als van de loepzuivere, levendige smaak die de wijn zelfs bij sushi en jonge geitenkaas een opperbeste partner doet zijn. Fris, heel discreet gekruid fruit van o.a. sinaasappel en grapefruit verstrekken bovendien de nodige charme. Deze aixcellente rosé draagt een richtprijs van €15,95, adressen via www.walravensax.nl.

 Domaine de la Baume Grand Châtaignier Merlot 2018
Pays d’Oc
Het is steeds weer een genoegen om wijnen te proeven van Domaine de la Baume, het Zuid-Franse modeldomein dat de Noord-Franse familie Helfrich in 2003 overnam van de Australische familie Hardy. Domeindirecteur Frédéric Glangetas vertelde dat hij 200 hectare eigen  grond beheert voor eigen domeinwijnen, en bovendien voor bepaalde merkwijnen druiven bijkoopt van nog eens 300 hectare. Met de Grand Châtaignier 2018 van eigen grond wordt de Zuid-Franse zon op tafel gebracht. Het is een donkerrode, harmonische, vlezige, verwarmde en tegelijk zacht frisse wijn die gul trakteert op het allerrijpste zwarte fruit, waaronder dat van vijgen en bessen, aangevuld door de zo typerende donkere aroma’s, zoals die van drop, plus een klein kruidje. Dit kleine meesterwerkje kost, net als de eveneens geslaagde 2019, doorgaans €8,95. Voor verkoopadressen zie http://www.domaine-labaume.nl/verkooppunten

Domaine de Coussan 2018
Côtes de Thongue
In het Languedoc dorp Puissalicon (foto) bevindt zich het hoofdkwartier van Jacques & François Boyer, een van de 55 wijnproducenten binnen het uitgestrekte gebied Côtes de Thongue. We zijn hier in het hart van de Languedoc. Een van de drie domeinen die de familie Boyer exploiteert, is Domaine de Coussan dat 35 hectare bestrijkt. De rode 2018 daarvan werd samengesteld uit syrah plus een derde grenache. Het is een genereuze, stevig gebouwde wijn, soepel en zacht fris tegelijk, met een zachte kruidigheid, bijna iets rokerigs en vooral dik zwart fruit van o.a. bramen en bessen. Fles €11,50 bij www.sauterwijnen.nl.

 

Domaine Delaporte Chavignol 2019
Sancerre
Het binnen Sancerre en in een vallei gelegen dorp Chavignol geniet grote faam voor zijn geitenkaas (Crottin de Chavignol) en zijn wijnen. Met voorop uiteraard witte Sancerre – maar ook de rode kan kostelijk zijn. Mits gemaakt door een bedreven en gedreven producent. Want in principe werd de voor rode Sancerre gebruikte pinot noir op wat minder hoogwaardige locaties geplant, terwijl het sowieso geen makkelijke druif is om te telen. Welnu, zo’n goede Pinot producen is Matthieu Delaporte (rechts) van Domaine Delaporte dat 33 hectare bestrijkt. Zijn rode Chavignol 2019 zou kunnen worden omschreven als een fris gestijlde bijna-Bourgogne, een correct gevulde wijn die smakelijk voorzien is van sappig fruit, een mix van bessen en zwarte vruchten, met als extraatje een blaadje laurier. Bij www.heerenvanheusden.nl (zie de banner) kost een fles €18,95.

Goccia 3 Q 2018
Umbria
Wijn uit kartonnen pakken bestaat al heel lang, maar nu, voor het eerst, heb ik wijn geproefd uit een kartonnen fles (met plastic schroefdop). De wijn is een Italiaanse, van het domein Goccia dat 12 hectare in het groene Umbria bezit, en de fles is een vinding van Frugalpac in Engeland. De voordelen van het kartonnen model ten opzichte van een glazen fles zijn o.m. het ongeveer vijf maal lichtere gewicht en de zes maal geringere uitstoot van koolstofdioxide. Bovendien werd alleen gerecycled karton gebruikt. Duurzaamheid in optima forma. De door cabernet sauvignon en merlot gedomineerde, ook wat sangiovese bezittende wijn smaakt echt stevig en kruidig met flink wat donkere, lederachtige tonen, enige rokerigheid en een fris bessentoetsje. Hij wordt verkocht door www.marqt.nl voor €9,99.

 

 

Habla La Tierra 2019
España
De lat ligt hoog bij de aan Juan Tirado behorende Bodegas Habla, in zuidwest Spanje (niet ver van de stad Cáceres). Zo bracht het domein geen wijn uit van 2003, 2005, 2009 en 2013, omdat de kwaliteit  onvoldoende werd geacht. Bovendien verrees ruim twintig jaar geleden niet zomaar een kelder, maar een spectaculair designcomplex dat een regionale architectuurprijs ontving. De eigen 200 hectare zijn beplant met zowel Spaanse als Franse druivenrassen. Zo stelde men de Habla La Tierra 2019 samen uit tempranillo, syrah en cabernet sauvignon. Na een vatrijping van vier maanden ontstond een donkerrode, vitale wijn, fris en vlezig tegelijk, met een aantrekkelijk aroma van o.a. donkere elementen (drop, laurier), besfruit en een klein, beschaafd kruidje. Vorige maand werd de wijn toegevoegd aan het assortiment van www.bosmanwijnkopers.nl; de flesprijs bedraagt €12,50.

Luigi Bosca Malbec 2018
Mendoza
Op zeven verschillende locaties binnen Mendoza bezit de familie Arizu – eigenaresse van het gerenommeerde bedrijf Luigi Bosca – wijngaarden, bijna 685 hectare in totaal. Net als overal in Argentinië’s grootste wijnprovincie domineert de blauwe malbec. Waarvan Luigi Bosca een fraaie, karaktervolle 2018 heeft uitgebracht. Donker van kleur, donker en tegelijk fruitig van aroma, met voorop frisse bessen en zondoorstoofde zwarte vruchten. Stevig van gestel bovendien, met als extraatje wat kruidig hout. Dit laatste dankzij een jaar rijping in fusten van Franse eikenhout. Een criticus kende deze Malbec 92 punten toe, terecht. Een van de aanbieders is www.perfectewijn.nl die €14,95 per losse fles rekent.

 

Montecillo Crianza 2016
Rioja
Een van Rioja’s oudste bodegas is Montecillo, waar de wijnbereiding eigentijds geschiedt en de wijnopvoeding traditioneel – in meer dan twintigduizend vaten. Het aan de Andalusische familie Osborne behorende bedrijf heeft afspraken met talrijke telers voor de levering van druiven, voornamelijk tempranillo uit het relatief koele district La Rioja Alta. Het is ook de tempranillo die samen met wat garnacha en de vaten van Amerikaans eikenhout (waarin de wijn anderhalf jaar verbleef) het karakter bepaalt van de Crianza 2016. De nog zacht frisse wijn biedt besfruit met een duidelijke, zacht kruidige houttoets en een vleugje vanille. Heel Rioja, heel klassiek. En met 91 punten bekroond door Decanter. Richtprijs €8,35, adressen via www.monnik-dranken.nl.

Nespolino 2019
Sangiovese Rubicone
In het heuvelland van Emilia-Romagna, hoofdstad Bologna, maakt de familie Ravaioli (wat zullen ze vaak woordgrappen hebben gehoord) al meer dan negentig jaar wijn. Hun domein, tegenwoordig behorend bij de groep Mondodelvino, telt 110 hectare en heet Poderi dal Nespoli. Een van de lichtvoetigste rode in het gamma is de Nespolino, vervaardigd van sangiovese – en zonder toegevoegde sulfieten. De 2019 heeft een beheerste dosis alcohol (12,5 procent) en smaakt op bessige wijze lekker fris, met heel discreet iets van laurier. Molto bene bij o.a. lasagne bolognese. Richtprijs €10, verkooppunten via www.vinites.com.

 


Tamaral Roble 2019
Ribera del Duero
In het hart van Ribera del Duero werd bijna een kwart eeuw geleden Bodegas Tamaral gesticht, door de familie De Santiago. Het domein omvat ongeveer 70 hectare op  verschillende locaties, tot circa 900 meter hoogte. Sommige stokken zijn meer dan honderd jaar oud. Druiven daarvan werden deels gebruikt, voor zo’n 30 procent, om de Tamaral Roble 2019 te maken. Deze pure tinto fino (regionale tempranillo variant) verbleef vier maanden in fusten van Amerikaans eikenhout, wat de wijn een zekere kruidigheid heeft verschaft plus voorzichtig wat vanille en rokerigheid. De stevige smaak bevat bovendien besfruit, alsmede een hint van munt en een blaadje laurier. Tamarals trefzekere vleesbegeleider draagt een richtprijs van €12,95, adressen via www.boomsma.frl.

 

Viverty Sauvignon Blanc
Duitsland
Wel wijn maar geen alcohol? Het is een duidelijke trend, ook internationaal – en het bedrijf dat deze trend zette, is Schloss Wachenheim in de Duitse Pfalz. Al in 1988 lanceerde dit een alcoholvrije bubbelwijn – oorspronkelijk was Schloss Wachenheim een Sekt producent – waarvan inmiddels miljoenen flessen per jaar worden verkocht, in eigen land en daarbuiten. Een van de stille ‘wijnen’ hier op de markt is Viverty Sauvignon Blanc. Deze heeft een redelijk droge smaak met frisheid en een aroma van grapefruit plus iets van groene appel. Vrienden die geen alcohol konden of wilden gebruiken vonden ‘m héél genietbaar. Fles €4,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 PINOT NOIR UIT ITALIË

Het uiterst deskundig proefpanel van Perswijn publiceerde eerder notities over Pinot Noirs uit o.a. Italië. Met als redactionele toelichting de volgende.
Pinot noir is de afgelopen decennia bezig met een zegetocht over de hele wereld, gedreven door een sterke vraag uit de Verenigde Staten, en tegenwoordig ook uit andere landen. De omstandigheden voor de aanplant van pinot noir worden door de klimaatopwarming beïnvloed. In feite schuift de zone waar de druif het goed doet naar het noorden, naar Duitsland, of omhoog, zoals in Alto Adige, waar de aanplant richting de 1000 meter gaat. Pinot noir is sterk gebaat bij afkoeling, om het juiste fruit en mooie aroma’s te kunnen ontwikkelen.
Door het Perswijn panel werden de wijnen geproefd met Riesling glazen uit de serie Riedel Veritas. Alle vermelde wijnen ontvingen vier of meer sterren van een mogelijke vijf.

ALTO ADIGE/SÜDTIROL

ANDRIAN ANRAR 2017
GEUR kruiden en kersen, breed, vanille
SMAAK zacht, mooi intens, diepgang, balans
www.vinites.com, richtprijs €43

CANTINA BOLZANO / KELLEREI BOZEN 2019
GEUR aardbeien, bloemen, subtiel
SMAAK puur en elegant, fijn, lichtvoetig
www.karakterwijnimport.nl, €12,50 à €15

ELENA WALCH BLAUBURGUNDER 2019
GEUR donker bosfruit, compact, hout
SMAAK rood fruit, haast speels, elegant
www.kwastwijnkopers.nl, €17,50

ERSTE+NEUE 2019
GEUR rokerig, kersen, aardbeien, fijn
SMAAK zacht en verleidelijk, kersen, goede zuren
www.ariszetal.nl, €15 à 20

GIRLAN PATRICIA 2018
GEUR ingetogen, kersen, kruiden
SMAAK zoetzuur fruit, fijne grip, goede balans
www.sauterwijnen.nl, €19,95

KELLEREI SATURN TOLLOY 2018
GEUR kersen, pruimen, confituur
SMAAK elegant, mooie zuren, opwekkend, stevig
www.dgswijn.nl, €10 à €12,50

NALS MARGREID ANGRA 2018
GEUR rokerig, pruimen, kersen, vanille
SMAAK krachtig, sappig, fijne zuren, fruit
www.wijnimportbart.nl, €15,50

TIEFENBRUNNER TURMHOF 2018
GEUR zoet fruit, kruidig, compact
SMAAK prachtig fruit, zoetzuur fruit, tannine
www.vinites.com, €21,25

WILHELM WALCH PRENDO 2018
GEUR kersen, aardbeien, fijn, kruidig
SMAAK zacht en elegant, fijn, goede zuren
www.kwastwijnkopers.nl, €13 ã €15

OVERIGE ITALIAANSE REGIO’S

BORGO DEI POSSERI PARADIS 2018, VIGNETI DELLE DOLOMITI
GEUR zwoel en intens, fruit, aardbeien
SMAAK fruitig, stevig, sappig, fijne zuren
www.poot.nl, €12,50 à €15

BORGO MOLINO I SCURI 2018, VENETO
GEUR zwoel, rijp, kersen, aardbeien
SMAAK rijp en verleidelijk, sappig, lekker
www.siletti.nl,  €10 à €12,50

CEMBRA 2019, TRENTINO
GEUR heel licht; fijn pinot, aardbeien, fruit
SMAAK zacht, lichtvoetig, aangenaam
www.vinites.com, €10 à €12,50

LA TUNELLA 2016, FRIULI COLLI ORIENTALI
GEUR intens, zwoel, zoet, confituur
SMAAK dik en rijp, machtig, sappig, zwoel
www.siletti.nl, meer dan €20

MASO CANTANGHEL VIGNA CANTANGHEL 2016, TRENTINO
GEUR zwoel en rijp, confituur, aardbeien
SMAAK krachtig en sappig, fruitig, stevig
www.siletti.nl, meer dan €30

TERRE DEL FÖHN 2018, TRENTINO
GEUR kersen, confituur, kruidig
SMAAK zacht, sappig, zuren, tannine, zoetig
www.siletti.nl, €12,50 à €15

TERRE DI POGGIO,COSTE MANCINI 2018, TERRE DI CHIETI
GEUR breed en kruidig, kersen, bramen
SMAAK machtig, stevig en sappig
www.siletti.nl, €12,50 à €15

(Het afgebeelde schilderij van een hoge wijngaard in Alto Adige is van Hubrecht Duijker, de foto komt van Elena Walch.)
Geïnteresseerd in Perswijn magazine? Klik hier als je een abonnement wilt.

 


*****************************************************************


WIJNLAND LUXEMBURG (2)

Ronald de Groot, hoofdredacteur van Perswijn, vervolgt het verslag van zijn onthullende ontdekkingsreis door Luxemburg, waar hij sprak met toonaangevende wijnproducenten.
Op ruim vier uur rijden vanaf Amsterdam, en dus vanuit het zuiden van het land nog minder, is Luxemburg een fijne bestemming voor een korte trip. Gewapend met een fiets kun je er genieten van het fietspad dat langs de hele lengte van de Luxemburgse Moezel loopt. Ook buiten de Moezel heeft Luxemburg mooie, schilderachtige stadjes in de aanbieding als Echternach of Vianden. Het eten is er gutbürgerlich. Het modernste en leukste restaurant dat ik bezocht, was Airfield, bij het vliegveld van de hoofdstad. Wat wijn betreft is Luxemburgs grootste succesnummer de vrolijk bubbelende Crémant. De alsmaar groeiende markt voor mousserende wijnen speelt de productie daarvan flink in de kaart. Bovendien zijn voor Crémant hoge opbrengsten per hectare en minder rijpe druiven geen punt, omdat je meer zuren nodig hebt. Marc Gales, met zo’n veertig jaar in de wijn bij Caves Gales, verklaart de opkomst. ‘Vroeger hadden mensen thuis een soort barretje met aperitieven: Port, Sherry, Martini, Campari. Dat bestaat niet meer. Nu worden gasten ontvangen met een glas mousserende wijn. Sinds de introductie van Crémant, in 1991, is de productie hier alleen maar gestegen, tot ongeveer een kwart van het totaal dat Luxemburg aan wijn levert. Je kunt stellen dat vrijwel iedereen tegenwoordig Crémant maakt. Ook degenen die ooit zeiden dat ze daar nooit mee zouden beginnen.’ Als druif  wordt chardonnay vaak voor Crémant gebruikt, maar Gales geeft de voorkeur aan pinot blanc. ‘Die heeft domweg meer karakter.’
Overigens is er voor een bedrijf als Gales is er de afgelopen veertig jaar veel veranderd. ‘Vroeger hadden we vrijwel geen wijngaarden en kochten wijn in. Door de ruilverkaveling konden we zelf percelen kopen. Daarvóór waren we te afhankelijk van de coöperatie. Nu is de grote uitdaging mensen te vinden die in de wijngaard willen werken. Het door ons overgenomen Caves Saint Martin werkte ooit met zestig boeren, nu met tien, en ik denk straks met vijf. De producenten worden groter, beter en professioneler.’
Ondanks zijn succes is niet alles rozengeur en maneschijn met Luxemburgse Crémant. Gales: ‘In het verleden werd er meer Sekt gemaakt in koele jaren, in afwisseling met warme jaren, waarin meer stille wijnen werden gemaakt met rijpe druiven. Nu er eigenlijk alleen nog maar warme jaren zijn, is dat een probleem geworden. Tegenwoordig moet ik de boeren die mij druiven leveren ervan overtuigen de druiven te plukken als het nog stralend weer is, alleen omdat de zuren dalen en het suikergehalte te veel stijgt. Tegennatuurlijk, maar onvermijdelijk.’ Andere domeinen werken zelfs met nog drastischer oplossingen. Het domein Krier-Welbes, waar 40 procent van de productie uit Crémant bestaat, koos in 2018 voor de méthode ancestrale die we kennen uit Zuid-Frankrijk, onder andere uit Limoux en Gaillac. Hierbij wordt voor de tweede gisting op fles geen extra suiker toegevoegd, maar gebruik gemaakt van de suiker die al in de druiven zit. De wijn gaat dus met restsuiker op fles en maakt zijn gisting dan af. Een beproefde manier om te veel suiker in de druiven ‘weg te werken’, maar voor Luxemburgse begrippen ongekend. Krier-Welbes is een bedrijf dat vol inzet op Crémant. Eigenaar Guy Krier: ‘We hebben er een echte specialiteit van gemaakt. Je moet alleen het beste sap gebruiken. We doen het dégorgement na achttien maanden. Langer zou mooi zijn, maar we hebben continu te weinig wijn, we zijn snel uitverkocht. Ook de roséversie is niet aan te slepen.’ De cijfers tonen het succes: qua oppervlak groeide Krier-Welbes in dertig jaar van 3,5 naar 13,5 hectare.
Toch is dit klein in vergelijking met de productie van Bernard-Massard, een bedrijf dat in jaarlijks 2,5 miljoen flessen mousserende wijn levert. Op deze schaal is het onmogelijk alleen Luxemburgse druiven te gebruiken, vertelt eigenaar Antoine Clasen (foto) die zelf de leiding heeft over Clos des Rochers en Château de Schengen, waar het bedrijf zijn stille wijnen maakt, 300.000 flessen in totaal. ‘Onze druiven komen ook uit Duitsland en Frankrijk. Los van de hoeveelheden willen Luxemburgse boeren die met de coöperatie werken niet aan mij leveren. Ze zeggen dat ik te streng ben, ha ha. Zo werkt het hier in Luxemburg. Ik beschouw het als een compliment. Kwaliteit moet leidend zijn.’ ‘Mijn vader was met Abi Duhr de eerste die in Luxemburg werkte aan kwaliteitswijnen’, vervolgt Clasen. ‘Het concept dat ze dertig jaar geleden bedachten, Domaine et Tradition, was destijds revolutionair. Daarmee moesten de betere boeren zich onderscheiden. Voor ons was het zaak de ooit eigen wijngaarden weer terug te kopen – mijn grootvader werd gedwongen zijn wijngaarden te verkopen om het bedrijf te redden. Sinds de jaren tachtig hebben we veel teruggekocht. Zo maak je kwaliteit.’ Hij heeft een voorkeur voor wijngaarden in Ahn, Grevenmacher en Schengen (rechts). ‘Wat mij betreft liggen daar de beste terroirs, op basis van ondergrond en expositie.’ De eerder genoemde Abi Duhr is een van Luxemburgs grote pioniers op het gebied van kwaliteitswijnen. Welke wijnmaker je in het Groothertogdom ontmoet, iedereen spreekt met respect over Abi Duhr. De familiefirma Mme Aly Duhr et Fils liet hij aan zijn (inmiddels overleden) broer, en begon vervolgens een eigen domein onder de naam Château Pauqué. Inmiddels heeft Duhr zo’n 10 hectare eigen wijngaarden bij elkaar gesprokkeld, en naam gemaakt door eigenzinnig zijn gang te gaan. Andere wijnboeren noemen hem een ‘artiest’, en tegelijk toonaangevend voor de kwaliteitswijnbouw in Luxemburg. Duhr was wellicht de eerste die hout gebruikte voor de opvoeding van de wijnen, en experimenteerde met malolactische omzetting. Maar eerst en vooral was hij met kwaliteit bezig, ook in de wijngaarden. Waar in feite biologisch en zelfs biodynamisch wordt gewerkt, zij het niet officieel. ‘Ik weiger koper te gebruiken.’ Over zaken als malolactische omzetting is hij vrij nuchter, hij ziet dat niet als experimenteel. ‘Met spontane vergisting is het onvermijdelijk dat er ook malo optreedt.’
Oorspronkelijk was Abi Duhr geen liefhebber van Riesling, zoals andere producenten. ‘Ik had vroeger  problemen met Riesling, ik vond de wijnen naar groene appel smaken. Dus had ik geen zin om Riesling te maken. Maar bij aankoop van Clos du Paradaïs kreeg ik ook een perceel met riesling in handen, en toen moest ik wel. Ik realiseerde me dat riesling in het verleden, omdat hij veel later rijp wordt, vaak te vroeg werd geoogst, dus onrijp. De eerste Riesling die ik maakte, in 2003, haalde ik binnen op 11 november, een maand na de anderen.’ Inmiddels is riesling goed voor de helft van Duhrs aanplant. Deze gedreven wijnbouwer koopt nu zelfs wijngaarden met riesling die niemand anders wil hebben. Die zijn zonder uitzondering moeilijk te bewerken, vanwege hun steile hellingen, maar hebben wel de mooie exposities. Ook Abi Duhr – onze gastheer tijdens deze reis – ondervindt de gevolgen van de warmte, in zijn geval vanwege zijn voorliefde voor spontane vergisting. ‘De Clos du Paradaïs 2018 heeft gegist tot april 2020 en nog bleef er 23 gram restsuiker over. Hij is niet droog te krijgen, daar komt het op neer.’ Dat is de consequentie van het gebruiken van natuurlijke gisten. Niettemin is het een mooie wijn. Maar over zijn wijnen van de jaargang 2019, die duidelijk droger zijn, is hij veel tevredener. Met zijn werk heeft Abi Duhr een belangrijke, positieve bijdrage geleverd aan de opkomst van goede producenten in dit kleine, maar fijne wijnland, dat we eigenlijk beter zouden moeten kennen.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


SCHILDERIJ VAN DE MAAND

 Verse asperges associeer ik graag met diverse witte wijnen, waaronder Sauvignon Blanc. Met name die uit het Nieuw-Zeelandse Marlborough pleegt een prima partner te zijn voor het witte goud.
Zijn frisheid en vaak plantaardige aroma ontleent de wijn mede aan
het microklimaat van Marlborough, een weertype dat enerzijds zonnig droog is en anderzijds relatief koel.
Want de oceaan is vlakbij, zoals in de hier getoonde, nabije Marlborough Sounds.
Voor meer details over dit schilderij zie Zeegezichten op www.vinpressionist.com.

 

 ***************************************************************

 DE ACADEMIE VAN DE GROTE NEUS

Mijn eerste en tegelijk grootste wijnreis naar Italië vond in 1974 plaats, dankzij ICE, het Italiaans Instituut voor Buitenlandse Handel. Een hele groep journalisten plus partners vloog naar Turijn, om vervolgens per bus en onder de voortreffelijke leiding van signor Gambarotto een hele reeks wijnstreken te bezoeken, via een route die zou eindigen in Rome.

Het was alsof ik een schatkamer van geuren en smaken betrad, de meeste niet of nauwelijks bekend. De truffels van Barolo, de als een soort gebottelde dolce vita smakende Asti Spumante, Mozarts Marzemino en andere verrassende wijnen uit Trentino Alto Adige, de Recioto della Valpolicella met Parmezaanse, de pasta’s van Bologna met echt goede Lambrusco, de Montepulciano d’Abruzzo als maaltijdwijn tijdens een zesgangen lunch, en reeksen andere ontdekkingen werden dagelijks ons deel.

HET ARCHIEF SPREEKT

Bovendien maakten we in Valpolicella kennis met een alleraardigst genootschap, L’Accademia del Gran Can. Ofwel de Academie van de Grote Hond. Wie hierin werd opgenomen, moest drie dingen doen. Eerst de linkerhand leggen op het witte beeld van een opzittende hond, vervolgens een glas Amarone in één teug leeg drinken, en daarna plechtig beloven op zoek te gaan naar wijn die ook wijn is, en naar verloren gegane recepten.

Met beide laatste was het bestuur ongetwijfeld al jaren bezig, gezien hun gemarineerde, vaak omvangrijke posturen en opvallend grote neuzen; Academie van de Grote Neus zou zeker zo toepasselijk zijn geweest. De heren gingen gekleed in kleurige capes en kondigden hun komst aan met schrille scheidsrechterfluitjes. Aan de inwijdingsceremonie werd weinig tijd besteed, want anders werd het eten koud. Iets dat men in het gewest Verona nooit wil laten gebeuren, zo vertrouwde de Gran Can grootmeester (foto) me toe. ‘Bovendien hier gaan we eerst eten, dan pas over vrouwen praten.’

*************************************

 

De Amerikaan Raymond Burr (1917-1993) werd in de jaren zestig en zeventig zeer bekend als acteur in de televisieseries Perry Mason en Ironside. Als de gehandicapte advocaat loste hij in de rechtbank allerlei lugubere zaken op. Samen met zijn partner Robert Benevides liet hij anno 1986 een wijngaard aanleggen in het plaatsje Graton binnen de Californische Sonoma Valley. Zijn domein leverde diverse wijnen, waaronder een Vermentino, Zinfandel, Petite Sirah en Cabernet Sauvignon. Aldus de toelichting ven Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com, die dit label selecteerde uit zijn wereldomvattende collectie.

 

 

 

 .

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.