Om het voorjaar ook smakelijk te vieren wijst ‘Best uit de test’ de weg naar twee dozijn lekkere wijnen waarvan ongeveer driekwart witte en rosés, inclusief enkele bubbels. Elke wijn heb ik al proeven persoonlijk geselecteerd. Alleen de wijnen waarvan ik ’s avonds zelf graag een glas (of wat) zou willen drinken kwamen door de keuring. Overigens werden rode soorten geenszins vergeten. Zo selecteerden de proefprofs van Perswijn ruim een half dozijn wijnen uit Languedoc-Roussillon waaraan geen sulfiet werd toegevoegd. Voorts vind je een grote reisimpressie van het zo fraaie Twente, een nieuwe flater aan tafel, een muzikaal etiket en een nieuwe nostalgische impressie van Bordeaux.

 

***

 

 

Amour de Yves Lojén
Crémant d’Alsace
Een van de grootste particuliere wijndomeinen in de Elzas, misschien wel het grootste, is dat van Fernand Engel.  De eigen wijngaarden bestrijken 62 hectare binnen acht verschillende gemeenten, waaronder het eigen Rorschwihr. En alle 160 percelen worden biologisch bewerkt. Naast een hele reeks stille wijnen brengt de bezitting diverse mousserende voort. Waaronder de Amour de Yves Lojén, een Crémant d’Alsace die genoemd is naar het zoontje van importeur Wietze Snaak en diens levensgezellin Sianne Rob. De wijn werd samengesteld uit pinot blanc (60 procent) plus gelijke delen pinot gris en pinot noir. Behalve fijne belletjes biedt deze Crémant veel charme dankzij een zachtaardige, aangename, mild kruidige, zacht fruitige smaak die ook hints van drop en specerijen bevat. Goed gekoeld is-ie het lekkerst – ook bij asperges met beenham. Fles €21,95 bij www.josbeeres.nl (zie de banner).

Dival Cotel Brut
Champagne
We hadden niet alleen iets te vieren, maar mijn vrouw trakteerde ook op verse asperges met op de huid gebakken zalm – en dus verscheen een echte Champagne op tafel, de Brut van Dival Cotel. Het grote wijnhuis Cordier by Invivo werkt voor deze Champagne samen met twee coöperaties die beide in financiële moeilijkheden hebben verkeerd, de Coopérative Générale des Vignerons (gevestigd in Aÿ), en La Goutte d’Or/Ch. & A. Prieur (gevestigd in Vertus). De ruim drie jaar gerijpte Brut stelde men samen uit wijnen van pinot meunier (de helft), chardonnay (30 procent) en pinot noir, aangevuld door vins de réserve. Behalve beschaafd bruisend en sappig fris is de wijn zacht pittig, dankzij snufjes specerijen, terwijl tevens zacht citrusfruit en een hint van brioche brood aanwezig zijn. Wij hebben er zéér van genoten bij de zalm met asperges. Richtprijs ruim €40, adressen via www.cordier-wines.nl.

 

 

Gut Wilhelmsberg Silvaner Brut Nature 2019
Deutscher Sekt
Het was de allereerste keer dat ik een Sekt te proeven kreeg van silvaner. Heel verrassend, totdat ik ontdekte dat producent Gut Wilhelmsberg gevestigd is in de  Duitse wijnstreek Franken – waar silvaner de grote specialiteit is. Sterker nog, het was in Franken dat anno 1659 Duitslands eerste silvaner stokken werden geplant. Wat betreft Gut Wilhelmsberg, dit bestrijkt 7,5 hectare  die geheel biologisch worden bewerkt. Het wijngoed behoort sinds een jaar of zes aan Markus Heid (die ook wijn maakt in Württemberg) en Lukas Hermann. Wat opvalt aan hun Silvaner Sekt is de frappant frisse, opwekkende, echt droge smaak waarin frisse citrustonen zoals van citroen, limoen en grapefruit de toon zetten. Bovendien bezit de wijn een fijne mousse en is loepzuiver. Je vindt deze excellente aperitiefwijn voor €24,95 bij Duitsland specialist www.erasmuswijnen.nl.

Baron von Maydell Grauer Burgunder 2022
Baden
De man achter deze wijn is geen baron, maar behoort toch tot de Duitse wijnadel. Want met zijn wijnen heeft hij tientallen medailles en andere bekroningen in de wacht gesleept. Het betreft Siegbert Bimmerle, wijnbouwer in Baden (links). Siegbert is een perfectionist die met behulp van de best mogelijke technieken heel precies en heel deskundig – en in een spectaculaire kelder – tot in groot detail de wijnbereiding verzorgt, op basis van net zo precies en deskundig geteelde druiven. Waarbij hij niet bang is om soms een klein zoetje in de wijnen te houden. De vrij ferme Baron von Maydell Grauer Burgunder 2022 smaakt dan ook een tikje mild (flink koelen dus), en is tegelijk zowel zacht fris als enigszins kruidig en vriendelijk fruitig, vooral richting peer met wat gele vruchten. Kostelijk bij o.a. een quiche lorraine. Flesprijs €8,59, verkoop door www.plus.nl.

 

 

Cape Moby White 2021
Walker Bay
Dat een walvis het etiket van deze witte wijn siert, is geen wonder. Het wijnbedrijf Cape Moby (een dochter van wijngoed Springfontein) werd namelijk genoemd naar de roman Moby Dick – en het bevindt zich niet ver van Hermanus, langs de Kaapse zuidkust, waar vaak walvissen worden gezien. De streek is Walker Bay die een koel zonnig klimaat kent. Men stelde de witte Cape Moby 2021 samen uit 62 procent sémillon en de rest sauvignon blanc. Die samen een nog altijd uitgesproken frisse, verkwikkende, en tegelijk lichte lentewijn hebben gegeven met slechtst 11 procent alcohol, terwijl het aroma bepaald wordt door citroen, limoen en een hint van grapefruit. Voor deze lekkere dorstlesser vraagt www.winematters.eu €9,75.

Domaine du Salvard 2023
Cheverny
Het is een aangename creatie, deze Cheverny: een tikje rijp enerzijds en prettig fris anderzijds,met dan ook nog zowel frisse als milde citrus. Als ‘vaders’ hebben de gebroeders Emmanuel en Thierry Delaille gefungeerd, die op hun Domaine du Salvard heel zorgvuldig te werk gingen met eigentijdse technieken. Behalve sauvignon blanc gebruikten ze 15 procent chardonnay – wat kenmerkend is voor de witte wijnen van het om zijn kasteel beroemde Cheverny. Dat als wijngebied zo’n 500 hectare telt, waarvan 45 behoren aan de familie Delaille. Een fles kost momenteel €11,95 bij www.colaris.nl.

 

 

Domaine Torraccia 2022
Corse-Porto Vecchio
Rond het vakantiecentrum Porto Vecchio, aan de zuidelijke oostkust van Corsica, hebben de meeste wijngaarden plaats gemaakt voor huizenbouw. Een domein dat echter bleef, is Torraccia, waar goed gestructureerde, karaktervolle wijnen worden geproduceerd door aanvankelijk Christian Imbert en tegenwoordig diens zoon Marc (links). Het wijngoed telt 43 hectare en wordt duurzaam bewerkt. Voor zijn witte 2022 gebruikte Marc uitsluitend vermentino (op het eiland malvasia genoemd) die hij bij echt lage temperatuur liet gisten (15 à 16 graden Celsius) en vervolgens een half jaar op zijn gistingsbezinksel liet liggen. De aldus vervaardige wijn is niet zwaar, met 12,5 procent alcohol, maar wel heel smakelijk, vrij vol en tegelijk zeer sappig, met bovendien licht gekruid fruit van witte en gele vruchten. Zalig bij o.m. gebakken zeewolf, kalkoen en kip. Reken op meestal €22,75 per fles, adressen via www.heisterkamp.com.

Inazio Urruzola 2023
Getariako Txakolina
Diverse Spaans-Baskische sterrenrestaurants schenken de wijnen van Xabier Urruzola die in 2008, op 29-jarige leeftijd, de eeuwenlange familietraditie van wijnbouwer zijn voortzette. Hij herdoopte domein naar zijn vader, Inazio, en het telt een bescheiden 4 hectare die behoren tot de hoogst liggende van de Baskische herkomstbenaming Getariako Txakolina (circa 445 hectare, 36 bodegas), namelijk op zo’n 350 meter. Daarnaast koopt Xabier nog druiven bij van enkele additionele hectaren. Overigens stichtte Xabier ook een eigen restaurant, tevens proeflokaal. Zijn witte Getariako Txakolina 2023 werd voor 80 procent gemaakt van de regionale hondarribi zuri, aangevuld door 15 procent chardonnay en een restje petit courbu. Het is een knisperende frisse wijn die heel licht tintelt op de tong en die zo fris smaakt als een zeebries (de kust ligt op 8 kilometer), bijna zelfs een tikje ziltig, met weinig alcohol (11 procent) en fris fruit van o.m. grapefruit, plus een kruidje. Super bij tapas, sushi, oesters en nog veel meer. Reguliere prijs €13,35. De importeur is www.okhuysen.nl, zie de banner, ook voor aanbiedingen.

 

 

Holger Koch Kaiserstuhl Weissburgunder 2023
Baden
In zijn soort is deze Duitse versie van Pinot Blanc gewoon perfect. Want hij smaakt behalve zuiver en levendig ook frissig, met frisse citrustonen, een minikruidje en een beheerste 12 procent alcohol.  Zijn maker is de hard werkende perfectionist Holger Koch die samen met zijn vrouw in 2001 een wijndomein stichtte, met 8 hectare tegen de meestal lössrijke hellingen van de Kaiserstuhl, een voormalige vulkaan binnen de zuidelijk Duitse wijnstreek Baden. Holger specialiseerde zich in witte en rode wijnen van diverse pinot variëteiten. Zijn wondermooie Weissburgunder kan voor €13,95 besteld worden bij www.winterbergwijnen.nl.

Louis Latour Ardèche Viognier 2022
Ardèche
Anno 1979 besloot het Bourgogne-huis Louis Latour om een wijngoed te stichten in de meer zuidelijke, meer zonnige Ardèche, bij het historische plaatsje Alba la Romaine. Aanvankelijk werd alleen chardonnay geplant. Een kleine dertig jaar later verscheen viognier, op iets hogere hellingen. Ook de wijn daarvan werd een succes, met als smakelijk bewijs de Viognier 2022. In deze ferme, zuivere Ardèche wijn wordt sappig fruit van o.m. abrikoos en perzik prettig gecombineerd met een klein kruidje en een vriendelijke frisheid. Heerlijk bij gebakken schol, gevogelte en wit vlees. Fles €13,95 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Mooiplaas Sauvignon Blanc 2023
Stellenbosch
Het was wijnmaker (en mede-eigenaar met zijn broer Tielman) Louis Roos die me zijn Mooiplaas Sauvignon Blanc 2023  persoonlijk liet proeven. Met plezier én met trots, want het is een buitengewoon geslaagde wijn die terecht vier sterren ontving van de Platter’s Wine Guide. De wijn offreerde naast citrus een vleugje van de voor zijn druif zo kenmerkende buxus, alsmede een levendige frisheid, en tegelijk een goede structuur. Kortom, een echt mooie wijn. Terecht zo genoemd is het domein Mooiplaas, bij en boven Stellenbosch. Want behalve 90 hectare met druivenstokken beschikt dit over een eigen natuurreservaat van 70 hectare waar veel fynbos groeit. Bovendien is de historische, in Kaaps-Hollandse stijl gebouwde boerderij uit 1806 zo mooi dat hij in Zuid-Afrika tot nationaal monument werd verklaard. De verkoopprijs van voornoemde, in alle opzichten mooie Sauvignon Blanc zweeft tussen €12,95 en €14,95. Adressen via www.monnik-dranken.nl.

La Capilla Verdejo 2023
Rueda
In relatief korte tijd heeft José Fernando Pérez Salamanca een Spaans wijnimperium gecreëerd dat honderden hectaren omvat. Zijn eerste bodega werd anno 2005 in La Mancha gesticht, zijn tweede elders in die streek, en in 2017 plantte hij, op 135 hectare, druivenstokken in Rueda. Waar bovendien een geheel nieuwe kelder verrees die de totale investering daar op 9,5 miljoen euro bracht. Het door zijn twee dochters geleide bedrijf, dat officieel geopend werd op 21 oktober 2021, heeft inmiddels zijn eerste wijnen uitgebracht. De recentste is La Capilla (de San Pedro), een pure Verdejo uit 2022. Het is een lekker levendige wijn met in zijn sappig smaak zowel frisse als milde citrus, plus wat wit fruit en heel in verte een vleugje buxus (als van Sauvignon Blanc). Deze breed inzetbare vino bianco is toegankelijk geprijsd op €4,99 bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

 

 

Rainer Sauer Silvaner 2022
Franken
Alles is typisch Franken aan deze wijn, zoals zijn regionale topdruif silvaner, behalve de fles. Want dat is niet de traditionele Bocksbeutel, maar gewoon een fluitfles. Dit echter terzijde: Rainer Sauer (genoemd naar de man die het in 1979 stichtte) is een familiaal wijngoed dat in eigen land geprezen wordt als ‘van wereldklasse’ en dat met zijn wijnen alle mogelijke onderscheidingen verwierf. Het telt 14 hectare, waarvan ruim 60  procent beplant is met silvaner – de grote specialiteit. Keldermeester Daniel Sauter lukte het om van dit druivenras, dat groeit tegen steile hellingen, in 2022 een delicieuze, lenteachtige dorstlesser te maken, een wijn met knisperende zuren, mineraligheid, fris citrusfruit en elegantie. Deze superieure Silvaner is (per zes flessen) voor €13,95 bestelbaar bij www.anfors-imperial.com.

Santa Rita 120 De Alcoholized Sauvignon Blanc 2023
Chile
Dat een grote, toonaangevende Chileense producent als Santa Rita ook alcoholvrije wijnen heeft uitgebracht, en daarvoor de nodige investeringen heeft gedaan, demonstreert wederom hoe belangrijk het segment van (vrijwel) alcoholloze wijnvervangers is, en hoe sterk men de verwachte groei ziet. Voor de Sauvignon Blanc (met slechts 0,4 procent alcohol en 2,7 gram suiker per 100 ml) paste Santa Rita de Australische spinning cone column techniek toe. Met succes, want het resultaat is een sappige, frisse, inderdaad wijnachtige dorstlesser met in zijn aroma wat de voor zijn druif kenmerkende buxus/plantaardigheid, aangevuld door fris citrusfruit en een vleugje milde witte vruchten. Een fles kost €6,59 bij www.mcd-supermarkt.nl en bij www.boonsmarkt.nl.

 

 

Trimbach Pinot Blanc 2021
Alsace
In de Elzas staat Trimbach voor kwaliteit – en dat al sinds 1626. Deze hoogbejaarde, maar nog  springlevende familiefirma is gevestigd in het schilderachtige Ribeauvillé en geniet wereldwijd respect voor zijn zuivere, smakelijke droge witte wijnen, Het was bij verse witte asperges (met hollandaise saus, aardappeltjes, mooie ham en gekookt ei) dat de nog volstrekt vitale Trimbach Pinot 2021 schitterde. Een heel sappige, zacht frisse, goed gevulde wijn met het voor zijn druivenras zo kenmerkende witte fruit, discreet gekruid. Kortom, Trimbach mág. De flesprijs ligt meestal rond de €15. Tot de aanbieders behoren www.lippenswines.nl en www.valkwijnen.nl. Meer adressen via importeur www.walravensax.nl.

 

BE Bio grenache 2023
Pays d’Oc
Een van de meest succesvolle wijnhuizen in het Franse zuiden is Caves Languedoc Roussillon, een familiebedrijf dat samenwerkt met bijna twintig regionale domeinen en coöperaties. Het is gespecialiseerd in het creëren van merkwijnen, voor inmiddels zo’n vijfhonderd afnemers wereldwijd. Een vrij recente merklijn, gecreëerd met partner LP Nature, is BE Bio, voor wijnen van biologisch/organisch geteelde druiven. De BE Bio grenache rosé 2023 trakteert op een enigszins hartige, bijna pittig kruidige smaak waarin ook wat bessig fruit valt waar te nemen. Elementen die ‘m een prima partner maken voor o.m. tapas en andere hartige hapjes. Fles €7,49 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

 

Eau de Provence 2023
Côtes de Provence
In het gebied achter de Côte d’Azur hebben vier Provençaalse wijndomeinen een verbond gesticht, MDCV, dat enkele hoogwaardige merkwijnen produceert. Het betreft Château de Berne (foto), Château Saint Roux, Château Les Betrands en Ultimate Provence. Gezamenlijk bezitten ze meer dan 300 hectare wijngrond. Een hoofdrol is toebedeeld aan Château de Berne, want de wijnmakers daarvan verzorgen de wijnbereidingen. Een uiterst attractie creatie van deze groep is de Eau de Provence die traditioneel werd samengesteld uit grenache, cinsault en syrah. De bleek rozeoranje getinte 2023 verleidt met zijn discreet gekruide, milde fruit van o.a. frambozen en aardbeien, terwijl de wijn tevens sappig smaakt, aangenaam fris en niet meer dan 12,5 procent alcohol bevat. Fles €16,95 bij o.a. www.voordeelwijnen.nl.

MiP Classic 2023
Côtes de Provence
Het merk MiP, een afkorting die staat voor Made in Provence, is een uitermate succesvolle creatie van Domaine des Diables, waarvan de 30 hectare zich uitstrekken aan de voet van het Montagne Sainte-Victoire. Het door Guillaume en Virginie Philip geleide wijngoed is uitstekend geëquipeerd, mede dankzij een investering die gedaan werd om het contact tussen wijn en zuurstof zo veel mogelijk te beperken. Wat het fruit en de frisheid van de wijnen zeer ten goede komt – en hun populariteit groot heeft gemaakt. De MiP Classic 2023 smaakt op verleidelijke wijze naar subtiel gekruid, mild citrusfruit, waaronder mandarijn, met ook een aangename, sappige frisheid. Men componeerde hem uit een meerderheid cinsault, gecompleteerd door 20 procent grenache en eenzelfde deel syrah. Richtprijs €15,95. Verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl, zie de banner.

 

 

P Piquepoul 2023
Coteaux d’Ensérune
Halverwege de vorige eeuw waren in Zuid-Frankrijk ongeveer 360 hectare met piquepoul noir beplant, tegenwoordig zijn dat zo’n 300 hectare minder. Het is dus een schaars druivenras geworden.  Dat echter een kleine opleving kreeg dankzij de wereldwijde roségolf. Want de dynamische coöperatiegroep Les Vins Foncalieu (ruim 5100 hectare in beheer) ontdekte dat je van deze blauwzwarte, naar een ‘druiven pikkende kip’ genoemde variëteit een plezierige rosé kunt maken. De goed gevulde P Piquepoul, jaargang 2023, oogt bleek oranje, en smaakt zowel sappig als fris. Met fris fruit van bessen en rode vruchten plus een minikruidje. Bij www.hema.nl kost een fles €6,50.

 

Château Lestage Simon 2019
Cru Bourgeois Supérieur, Haut-Médoc
Al zo’n dertig jaar geleden, toen ik Château Lestage Simon voor het eerst bezocht, bestond de aanplant uit een meerderheid merlot (68 procent). Wat opvallend was voor zijn herkomstbenaming Haut-Médoc, waar juist cabernet sauvignon domineerde. Maar eigenaar (en stichter) Charles Simon, die zijn wijn persoonlijk aan alle mogelijke sterrenrestaurants wist te verkopen, had zo zijn eigen visie.  Het aandeel merlot is sindsdien, onder supervisie van een dochterbedrijf van Les Grands Chais de France die het wijngoed sinds 2008 bezit, doorgegroeid naar maar liefst 97 procent. Vandaar dat de jaargang 2019 sterk door merlot wordt getypeerd. Je proeft dus volop zwoel verpakte laurier, drop en leder, met ook nog rijp zwart fruit. En dat alles wordt omlijst door beschaafde, zacht kruidige tonen van hout, dankzij een opvoeding van twaalf maanden in eiken vaten. Destijds besloot ik mijn smaakprofiel van Château Lestage Simon met ‘gewoon heerlijk om te drinken’ – en dat is nog steeds het geval. Richtprijs €19,95. Een van de aanbieders is www.nan-wijn.nl.

 

Banner KWAST BANNER

 

Domaine Fabrice Gasnier, Les Cinq Arpents 2022
Chinon
Als aankomende vierde generatie wijnbouwer meldde Fabrice Gasnier zich op het ouderlijk domein om zijn eerste oogst mee te maken. Hij was toen 21 jaar, en had praktijkstages gelopen in Bordeaux, Bourgogne en Champagne. Eenmaal zelf aan het bewind maakte hij, samen met zijn vrouw Sandrine de overstap naar een volledig biologische druiventeelt. Zijn 30 hectare bestrijkende wijngoed ligt binnen het Loire-gebied Chinon, wat betekent dat als enige blauwe druif cabernet franc is toegestaan. De daarvan vervaardigde Les Cinq Arpents 2022 is een wijn waarvan het eerste slokje direct doet verlangen naar het volgende. De 30 à 40 jaar oude druivenstokken hebben namelijk een heel inviterende Chinon gegeven, sappig, soepel, zacht fris en met een verleidelijke, zwoele fruitigheid (zwarte vruchten, bessen), plus een vleugje donkere aroma’s (van o.a. laurier). Fris serveren is essentieel. Fles €14,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

Lugar de Caja roble 2021
Ribera del Duero
Aan de eigen ‘streekselectie’ heeft www.jumbo.com een aantrekkelijke Ribero del Duero toegevoegd, de drie tot zes maanden op vat gerijpte Lugar de Caja 2021. Het betreft een pure Tempranillo van Viña Buena, een bedrijf dat dateert uit 1987 en druiven verwerkt van meer dan 100 hectare. Het beperkte houtcontact heeft de donkerrode wijn van een zachte kruidigheid voorzien die ook terugkomst in de afdronk, maar het zijn vooral zwoelig zwart fruit en dito donkere tonen die de lekker sappige smaak bepalen. De wijn vormt een traktatie bij lamsvlees en rundvlees, gebakken, gebraden of gestoofd. Flesprijs €7,99.

 

 

Patagón Velvet Red Blend
Central Valley
Het was in Chili anno 1887 dat Alberto Valdivieso, die stage had gelopen in de Champagne, zijn eerste fles zelf gemaakte mousserende wijn opende, de allereerste in heel Zuid-Amerika. Het huidige bedrijf Valdivieso produceert nog steeds veel bubbelwijn,  in een speciaal daarvoor gebouwd keldercomplex, maar maakt daarnaast een groot gamma stille wijnen. Een van de recentste en betaalbaarste is een jaartalloze blend van cabernet sauvignon (25 procent), carmenère (25), merlot (25), syrah (20) en een restje alicante bouschet. De wijn kreeg als naam Patagón Velvet Red Blend – en smaakt gewoon heel lekker. Naar in de eerste plaats licht gekruid rijp zwart fruit, maar ook bessen, laurier presenteren zich, samen met flink wat sap en een zachte frisheid. Terwijl de alcohol beperkt blijft tot 12,5 procent. Licht gekoeld vonden wij ‘m het plezierigst. Reguliere flesprijs €6,65, maar Premium leden betalen minder, bij www.gall.nl (zie de banner, ook voor aanbiedingen).

Purcari 1827 Rara Neagra 2022
Stefan Voda, Moldova
De grootste wijnexporteur van Moldova? Een republiek met ongeveer hetzelfde oppervlak aan wijngaarden als Bordeaux? Dat is Purcari, een historisch bedrijf dat nieuw leven werd ingeblazen door de ondernemer Victor Bostan. Hij begon daarmee door  in 2003 zo’n 250 hectare te herplanten bij een bestaand château – op nog geen kilometer van de grens met Oekraïne. En elders verrees een hypermodern keldercomplex, compleet met zonnepanelen. Bij Purcari werkt men graag met autochtone druivenrassen, waaronder de ook in Roemenië veel aangeplante, blauwe rara neagra, een laat rijpende variëteit die al in de 14e eeuw werd genoemd. De zes maanden op vat gerijpte 2022 van deze historische druif heeft in zijn zacht vlezige, soepele, bijna fluwelige smaak zowel elementen van laurier, leder en drop als van zwoel zwart fruit plus beheerste roostertonen. Deze karaktervolle wijn is voor €14,95 te vinden bij www.vinify.nl, zie de banner.

 

 

 

HET LEKKERSTE ROOD
ZONDER TOEGEVOEGDE SULFIET
UIT LANGUEDOC & ROUSSILLON

Goede rode wijn maken zonder het stabiliserende en beschermende sulfiet toe te voegen kan zeker, maar vraagt wel om super gezonde druiven én om een grote vakkennis van de wijnmaker. Als beide voorwaarden worden vervuld, kunnen prachtige, natuurlijke wijnen ontstaan, zoals enkele rode Languedoc-Roussillon wijnen uit 2021 en 2022 aantoonden op een proeverij van het Perswijn panel. Er werd gekeurd uit Versatile glazen van Grassl Glass. Alle beschreven wijnen ontvingen ten minste vier sterren van een mogelijke vijf. Voor de gebruikte druivenrassen werden de volgende afkortingen gebruikt: cf = cabernet franc, cs = cabernet sauvignon, gn = grenache, me = merlot, sy = syrah. De foto is van Maison Ventenac,

Cazes Domaine du Grand Chêne 2022, Côtes du Roussillon (sy/gn)
GEUR donker fruit, rustiek, bloed, specerijen, drop
SMAAK intens, fruitig en sappig, boers, krachtig
www.wijnkring.nl, €15,95

Château de Lascaux, Garrigues “Plus que Nature” 2021, Languedoc (sy/gn)
GEUR open, zwart fruit, pruim, braam, specerijen, peper
SMAAK vulling, sap, structuur, rond, zuurtje, bittertje
www.levipe.be, €13,45

Domaine Guilhem N116 2022, Malepère (me/cf)
GEUR kruiden, laurier, tabak, zoethout, warm
SMAAK stevig en sappig, goede zuren, paprika
www.dewijnkelderleiden.nl, €12,50

Mas Amiel, Natural Cinsault 2022, Côtes Catalanes
GEUR kersen, kruiden, tabak, garrigue, tijm
SMAAK fijn en elegant, mooie zuren, verteerbaar, lichte tannine
www.levipe.be, €17,35

Mas Amiel, Natural Grenache 2021, Côtes Catalanes
GEUR fijn fruit, kruiden en kersen, bloemen
SMAAK sappig en elegant, lichte tannine, opwekkend
www.levipe.be, €17,35

Maison Ventenac, Les Aliziés 2021 (sy)
GEUR specerijen, peper, bramen, bosbes, toast
SMAAK sappig, fijne zuren, fris, elegant, mooi bittertje
www.labranche.nl, €10,95

Maison Ventenac, Pech Saint-Jean 2021 (cs)
GEUR goed zuiver, cassis, zwarte kersen, ceder
SMAAK goed fruit, puur, droog, goede grip
www.labranche.nl, €10,95

Geïnteresseerd in Perswijn magazine? Klik hier als je een abonnement wilt https://perswijn.nl/abonnement/


Banner Hamersma 538-100

 ***

LANGS LANDGOEDEREN
VAN TWENTE

Laat het duidelijk zijn: Twente is gróót. Deze oostelijke regio van Overijssel bestrijkt ruim 1500 vierkante kilometer, wat ongeveer net zoveel is als de gehele provincie Utrecht. Er staan  ook zo’n vijftien steden, waaronder Almelo, Enschede, Hengelo en Nijverdal die sterk groeiden toen daar halverwege de 19e eeuw textielfabrieken werden gesticht. Maar het is toch vooral het landschap dat Twente zo’n fijne bestemming maakt. Je vindt er echt van alles, vooral in het oostelijke deel: bossen, talrijke boompartijen, coulissen landschappen, heuvels, riviervalleien, heide, parken, natuurgebieden, veenpoelen, imposante landgoederen en zelfs wijngaarden. Wij komen er al jaren, en zijn nog steeds niet uitgekeken.

Een goede uitvalsbasis voor een landgoed- en natuurtoer door Twente vormt De Lutte, niet ver van Oldenzaal (ooit de belangrijkste stad van de streek). Want even daarbuiten bevinden zich twee uitstekende, gastvrije hotels, Landhuishotel & Restaurant De Bloemenbeek en Ros van Twente (zie bij Aanbevolen restaurants). Tegenover eerstgenoemd hotel, aan gene zijde van de weg, staat een bijzonder kunstwerk dat enigszins doet denken aan Stonehenge. Het wordt gevormd door een groep menhirs van Bentheimer zandsteen met Twentse zwerfkeien, twaalf stuks in totaal. Dit monument werd in 1996 gecreëerd op initiatief van Raymond Strikker, eigenaar van De Bloemenbeek, om het dertigjarig bestaan van zijn hotel blijvend te memoreren. Tegenwoordig wordt de cirkel van steen wel gebruikt voor… trouwerijen.

In De Lutte zelf kun je alle mogelijk toeristische informatie ophalen bij Tourist info De Lutte (Plechelmusstraat 14). Het loont zeer de moeite om er o.a. te vragen naar de route richting Lutterzand. Want wie dit landgoed op goed geluk hoopt te vinden, kan verdwalen. Het Lutterzand is vanwege zijn gevarieerde natuur eigenlijk typische Twents. Verspreid over maar liefst 750 hectare groeien, in een glooiend landschap, niet alleen dennenbomen, maar ook loofbomen, heide en jeneverbessen. Bovendien vind er zowel zandverstuivingen als stille, smalle bospaden, en dat alles rond het nog geheel natuurlijke, bochtige riviertje Dinkel. Het Lutterzand vind ik zelf zo mooi, zo inspireren dat ik het drie keer heb geschilderd. Overigens kun je voor een drankje en een hapje ter plekke terecht in Paviljoen Lutterzand, dat niet ver ligt van de beroemdste bocht van de Dinkel. De afkalving waaromheen het water daar stroomt heeft als naam De Groene Staart, maar wordt ook vaak de Grand Canyon van Twente genoemd (foto rechts).

Bij De Lutte is meer te zien, te genieten van de natuur, namelijk in Arboretum Poort Bulten.  Dit ligt even bezuiden het dorp, over de A1 en direct na een spoorweg overgang. Ruim een eeuw geleden werden hier, op 19 hectare, door een welgestelde textielfamilie zo’n 2500 bomen en heesters bijeengebracht, uit de gehele wereld. Het betreft ongeveer duizend verschillende soorten waaronder een Mammoetboom en een Himalaya berk. En met o.a. een grote kale stam is boomkunstenaar Hans Nijmeijer aan de slag gegaan om in de hoogte zijn sculptuur ‘Koestering’ te creëren. Zomers zijn alleen al de vele kleuren groen een lust voor het oog, en het gehele jaar door de vaak grillige vormen van boomtakken.  Voor bezoekers heeft men niet alleen diverse wandelroutes uitgezet, maar je kunt er ook een uurlange toer maken met een elektrocar. Bij de entree van het landgoed, dat tegenwoordig behoort aan Natuurmonumenten, bevindt zich de Schenkerij Poort Bulten waar streekproducten smakelijk worden verwerkt en zowel een high tea als een high wine als een high beer beschikbaar zijn (maandag gesloten).

Aan dezelfde kant van De Lutte, maar dan meer westelijk, richting Oldenzaal, en aan beide zijden  van de A1, ligt nog een bezienswaardigheid van Natuurmonumenten, te weten Boerskotten. Makkelijk te vinden is dit landgoed niet, want het officiële adres is niet het aangegeven Koopsweg 20. De hoofdentree ligt langs de Postweg, bij de kruising met de Haermansweg die je met de auto of fiets moet volgen om enkele honderden meters verderop bij een grote boerderij met schuren te arriveren. Iets verder doorrijden langs de Postweg kan ook; daar vind je o.a. het zogeheten Millennium Laantje (rechts) waar anno 2000 voor alle 275 in dat jaar geboren kinderen binnen de gemeente Losser een beuk werd geplant. Die bomen (en dus ook de kinderen) zijn nu dus bijna een kwart eeuw oud. In de buurt van de boerderijen staat, bijna geheel verscholen en niet toegankelijk, een door groen omringde theekoepel, met verderop een statig landhuis. Opzij van de laatste boerderij schuur kun je de gele wandelroute volgen die voert langs en door weidevelden, houtwallen, loof- en  naaldbossen, een akker, bloemvelden, boompartijen, heidevelden en een poel. Een heel smal, schaduwrijk paadje voert al meteen naar het standbeeld van jachtgodin Diana dat in 1928 werd geplaatst.

Pal westelijk van De Lutte, langs de N735 (richting Oldenzaal, bij het gastvrije Pannenkoekhoes De Stroper) ligt het Landgoed Egheria waarvan ongeveer tweederde ofwel zo’n 160 hectare behoort aan, alweer, Natuurmonumenten. Op dit landgoed ontspringen vijf beken, terwijl je er bovendien weelderig begroeide bossen vindt (met een prachtige beukenlaan), door houtwallen omzoomde weilanden – en de hoogste heuvel van Overijssel. Dit is de 85 meter hoge Tankenberg, met op zijn top een stenen, 19e-eeuwse koepel. Het uitzicht daar vandaan is zonder meer riant. Wie de groene wandelroute volgt, komt er vanzelf, maar het is wel een flinke tocht van circa 3,5 kilometer. Al wandelend is het binnen Egheria en het aangrenzende Hoevenlandschap bovendien volop genieten van een gevarieerde flora (waaronder orchideeën) en fauna (van roofvogels tot salamanders). De hoofdentree bevindt zich links van voornoemd pannenkoekenhuis (waar je ook terecht kunt voor koffie, thee, soep, gebak en een wandelroutekaart), maar voor een kortere wandelroute is een parkeerplaats even verderop rechts langs de N735 te vinden.

Binnendoor, of na een winkelpauze in het gezellige, daarvoor zeer geschikte Oldenzaal, kan de Twentse ontdekkingstocht worden voortgezet in noordelijke richting, naar Denekamp. Want daarbij (volg de routebordjes) ligt het eeuwenoude, schitterende Landgoed Singraven. Dat maar liefst 500 hectare bestrijkt. Dwars door het terrein slingert zich de Dinkel (die we voor het eerste zagen in het Lutterzand) waarvan de kracht gebruikt werd door een fameuze, uit 1448 daterende watermolen die met zijn drie raderen meel, olie en zaaghout heeft geproduceerd, met ernaast een al vier generaties bestaand, gastvrij café-restaurant, De Watermolen. Waar we zo’n beetje de lekkerst tosti ham-kaas ooit geserveerd kregen, op focaccia brood, en waar op afspraak een high tea wordt geserveerd, vanaf 12 uur (www.watermolen-singraven.nl). Rond een statig herenhuis, dat de  allure heeft van een Engelse manor, zijn enkele wandelroutes uitgezet, tot 7 kilometer. Ze voeren voornamelijk door een park, langs weilanden, door bossen (waar soms wilde dieren als reeën verschijnen), langs mooie boerderijen (waaronder de biologisch werkende Witte Raaf) en uiteraard vaak langs de Dinkel. Bovendien heeft Singraven een eigen arboretum. In de Landgoedwinkel, vlak bij De Watermolen en zijn logeerhuisjes, kun je toegangskaarten kopen voor het park (€3) en het arboretum. Het fraai ingerichte Huis Singraven dat een imposante historische kunstcollectie heeft, kan tijdens rondleidingen van ongeveer 80 minuten worden bezocht, en voert je eeuwen terug in de tijd. Voor bezoektijden zie www.singraven.nl.

Tenslotte is daar de overtreffende trap van landgoederen in Twente, het bij Delden gesitueerde Landgoed Twickel. Meer dan vier eeuwen zijn tuinarchitecten bezig geweest met de aanleg van tuinen en parken op deze immense, ruim 4400 hectare bestrijkende buitenplaats. Die zich weids uitstrekt rond een statig, nog deels 16e-eeuws slot dat torens heeft en door een gracht wordt omgeven. Wie er gaat wandelen of fietsen komt een grote diversiteit aan landschappen tegen, waaronder weilanden, natuurgebieden, bossen, siertuinen, moestuinen, een bloemenkwekerij, spiegelvijvers, agrarische gronden en een wildbaan. Er zijn ook kassen en een orangerie, tevens café (open vanaf 1 juni). Bovendien is het langs de wandel- en fietspaden overal genieten van prachtige, veelal oude bomen. Voorts zijn op het landgoed een paar watermolens en tientallen boerderijen te vinden, alle met witte luiken die zwarte randen hebben. Een ervan, Wendezoele, tegenover de moestuin van het kasteel, fungeert als museumboerderij. Alle mogelijke bezoekersinformatie, eveneens over rondleidingen, is van woensdag tot en met zondag te vinden in de Landgoedwinkel, waar ook superieure kazen, vleesproducten, siropen en andere producten van de eigen pachters worden verkocht. Je kunt er tevens terecht voor koffie, water en kostelijke koeken van de Deldense topbakkerij Ter Avest. De Landgoedwinkel is tevens de plek waar een toegangskaart (€5) voor de tuinen en het park kan worden gekocht; de entree is achter de winkel. Al meteen loopt er een pad naar de kleurrijke rotstuin (links) die langs een van de vijvers werd aangelegd. Direct daarachter ligt de grote, rechthoekige, formele tuin met zijn buxusfiguren, bloembedden (veel tulpen in het seizoen), sculpturen (waaronder Jugendstil beelden), een fontein, een zonnewijzer en de eerder genoemde oranjerie. Deze tuin grenst aan de gracht waarmee het kasteel wordt omgeven, en aan het water staat enkele staan enkele uiterst grillige boompartijen. En da’s nog lang niet alles. Op Twickel kan de wandeling  uitgebreid worden voortgezet langs eeuwenoude eiken, haagbeuken en een ceder, langs een waterval, over eilandjes, langs een watertoren, langs een tempeltje, en nog veel meer. Twickel is Twente op zijn mooist.

Vanuit Delden, waar het bijzondere museum Hero zeker een bezoekje verdient, is het in zuidelijke richting slechts 5 kilometer naar Bentelo – waar wijnliefhebbers aan  hun trekken kunnen komen. Want bij Bentelo ligt het wijngoed Hof van Twente. Waarop ook ’s lands grootste wijnkelder staat, die van de Nederlandse Wijnmakerij die de oogst van zo’n veertig vaderlandse wijndomeinen verwerkt. Het bedrijf werd in 2010 gesticht door Roelof en Ilse Visscher, tien jaar nadat ze Hof van Twente waren begonnen, zie www.twentewijn.nl. De eigen wijngaard telt momenteel 7,5 hectare. De karaktervolle wijnen daarvan hebben in binnen- en buitenland alle mogelijke medailles gewonnen. In het wijnproeflokaal, dat ook een prettig terras heeft, kunnen bezoekers kennis maken met die wijnen, desgewenst bij kaas en andere hartigheden. Eind goed, wijngoed.

 

***

 

 SCHILDERIJ VAN DE MAAND

Een halverwege vorige maand gemaakte foto van het prachtige, deels in lentetooi verkerende Jac. P. Thijssepark (Amstelveen) heb ik als inspiratie gebruikt voor mijn zoveelste impressie van dit prachtige park. Het is eigenlijk een  doorkijkje in tere tinten naar het Amsterdamse Bos. Voor meer details over Vroege voorjaar, Jac. P. Thijssepark zie Landschappen op www.vinpressionist.com.

***

 ***

MEMORIES WERE MADE OF THIS (2)

 In de vijftig jaar dat ik als fulltime wijnschrijver actief ben geweest, heb ik in kleine ringband boekjes van alles heel precies genoteerd. Streekimpressies, gesprekken met producenten, wijnproefnotities, mooie maaltijden en alle mogelijke voorvallen. Een aantal van deze herinneringen deel ik graag in dit maandmagazine, met eigen foto’s. 

 BRANDJE EN ANDERE BELEVENISSEN IN BORDEAUX

In januari 1975, na mijn ronde door de Médoc voor De grote wijnen van Bordeaux, werd mijn reis voortgezet in de Graves. Met als eerste bezoek en hoogtepunt de premier grand cru classé Château Haut-Brion, waar bedrijfsleider Jean-Bernard Delmas maar liefst negen verschillende jaargangen liet proeven. De dag daarop genoot ik van een delicieus déjeuner aan de overkant, op Château La Mission Haut Brion. Sliptongetjes uit het Bassin van Arcachon met de witte Château Laville Haut Brion 1968, boven druiventwijgen gegrilde entrecôte met de Château La Tour Haut Brion 1966 en harde kaas begeleid door Château La Mission Haut Brion 1949. Mijn verblijfsadres was ook niet mis, het uiterst comfortabele, destijds aan welgestelde Amerikanen behorende Château Bouscaut (foto château) waar zelfs een kokkin in dienst was om maaltijden te verzorgen. En waar flessen wijn gereed lagen voor elke gast.

Een van de meest memorabele ontmoetingen in het Graves-district was die met Claude Ricard op Domaine de Chevalier. Niet alleen vanwege de verfijnde, imponerende witte wijn die ik daar  ontdekte, een van ’s werelds allerbeste, maar ook om de slanke, aristocratisch ogende Claude gepassioneerd over zijn wijngoed te horen praten én hem piano te horen spelen. Hij had graag beroepsmusicus willen worden. Maar in 1948 werd hij door zijn vader naar Domaine de Chevalier gehaald met mede als reden ‘Omdat je als pianist toch niets beters te doen hebt’.

Een volgende etappe was de verhuizing, of beter gezegd verkasteeling, naar Saint-Emilion. Waar ik voor het eerst mocht logeren op een permanent bewoond château, Figeac, van de aimabele Thierry en Marie-France Manoncourt. Tijdens de diverse maaltijden schonken ze enkele van hun mooiste wijnen, waaronder de 1953, 1955, 1959, 1961 en 1970. Af en toe lunchte Thierry (rechts) mee op een andere château. Zo ook op Château La Gaffelière van graaf De Malet de Roquefort. De entrecôte lag nog niet op de borden of een serveerstertje klopte op de deur, kwam bedeesd binnen en zei tegen haar baas ‘Monsieur, het spijt me dat ik u moet storen, maar misschien is het goed als u even buiten kijkt, want de kelder staat in brand’. Waarop de graaf volledig gestrest van tafel rende, naar het raam, en voor zijn kelder een rode brandweerauto zag. Waarna hij ontsteld riep ‘Dit gebeurt me nu altijd bij mijn entrecote!’  Thierry barstte in lachen uit. Gelukkig betrof het slechts een schoorsteenbrandje. We lunchten ook weer samen op Château Cheval Blanc waar ’s ochtends de grand vin uitvoerig was geproefd, maar aan tafel de lichte ‘huiswijn’ van jonge stokken verscheen, nergens in de handel, alleen bestemd voor de op het château woonachtige familie Hébrard. Het was wel een buitengewoon plezierige wijn – die ik maar wat graag als mijn eigen huiswijn zou hebben gehad.

De Bordelais waren zo verguld met mijn bezoek dat ze vaak een of meer flessen, soms zelfs een hele kist, zomaar meegaven. Wat vandaag de dag ondenkbaar zou zijn. Na mijn laatste bezoeken aan respectievelijk Vieux Château Certan en Pétrus in Pomerol, leek mijn Deux Chevaux dan ook op een steigerend cheval. Wat het ergste deed vrezen voor de grensovergang naar België. De vraag ‘Hebt u iets aan te geven?’ zou immers moeilijk te ontkennen zijn, vanwege de schuin omhoog wijzende auto, met talrijke flessen en kisten op de achterbank en in de achterbak. Echter, die zondagmiddag was er bij Lille geen douanier te zien. Probleemloos kwam alle wijn over de grens – en ik heb er decennia van genoten. Ongeveer net zolang als De grote wijnen van Bordeaux wereldwijd in druk is geweest, ruim twintig jaar.

 

 

FLATERS AAN TAFEL

Mijn allesbehalve serieuze paperback Flaters aan tafel verscheen ruim 35 jaar geleden bij Mondria Uitgevers. Het boekje bestond uit een verzameling blunders die bekende, minder bekende en volstrekt onbekende Nederlanders aan tafel maakten, thuis of in restaurants. De uitgave werd gegarneerd met knappe, cartoonachtige tekeningen van de briljante Bert Witte (1943-2012). De belevenis van deze maand komt van een liever anoniem blijvende, kooklustige huisvriendin.

Deze vriendin beleefde twee kookavonturen met… as. Ze knutselde graag met desserts, en omdat het Kersttijd was had ze een wonderbaarlijk mooi nagerecht gecreëerd met geraffineerde kleurnuances. Welnu, om het dessert extra feestelijk te maken prikte ze er wat sterretjes op. Na deze aangestoken te hebben, bracht ze de schotel bijna halleluja-end de inmiddels verduisterde eetkamer binnen. Toen het licht weer aanging, bleek de hele schaal gelijk Pompeii onder een grijze aslaag schuin te gaan. De tegenwoordige sterretjes schijnen minder as te verspreiden. Voorts kwam ze een keer terug uit Korea met kleine ‘Mongoolse’ fondue potjes. Ze waren bestemd voor het maken van shinsollo, een gerecht dat onze vriendin op kookles in Seoul had leren maken. En dat ze nu ging bereiden voor vier mensen die ze te eten had gevraagd. De ingrediënten stonden keurig op tafel, het vuur in de potjes werd aangestoken – en er ontstond een plotselinge aswolk die alles bedekte en oneetbaar maakte. O jee, bedacht ze achteraf, in Korea stookte men die potten nooit zelf, ook niet op kookles. Dat gebeurde altijd ergens buiten beeld, door het personeel. Het geheim van de potten heeft onze vriendin nooit ontdekt. Na die ene avond werden ze opgeborgen, en ze zitten nog steeds in diezelfde doos.

 

 

 Deze maand is het precies 200 jaar geleden dat de 9e symfonie opus 125 van Ludwig van Beethoven in het Kärntertortheater te Wenen voor de eerste maal ten gehore werd gebracht (om precies te zijn op 7 mei 1824). Ofschoon hij totaal doof was, stond Beethoven wel op de bok voor het orkest, met een dirigent achter zich. Mede dankzij de regel  ‘Alle Menschen werden Brüder’ werd dit werk in 1972 het Europese volkslied. Aldus de toelichting van de grote etiketten verzamelaar Bert Wentzel (jokebertwentzel@gmail.com) die dit etiket ‘op maat’ selecteerde uit zijn rijke collectie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.