La vie en rose zou je deze maand volop kunnen beleven, want van de twintig persoonlijk aanbevolen wijnen zijn er zeven rosés. Die overigens qua smaak en type flink wat variatie bieden. Frisse witte wijnen ontbreken evenmin; ik vond ze niet alleen in Frankrijk, maar ook in Italië, Oostenrijk, Spanje en Portugal. Een paar bevatten slechts 11 procent alcohol. Dan zijn er nog fris te drinken rode wijnen, waaronder een bijzondere Freedom Blend uit Moldova. Mooie tintos uit Mencía verschijnen eveneens in beeld. Als thuisreiziger kun je tevens een zomerse toer maken door het midden en noorden van Engeland – en er is méér te lezen, te kijken, te genieten.

 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Chaval Macabeo 2021
Valencia
Wij hebben er ontspannen van genoten bij een quiche lorraine, en ongetwijfeld zal de Chaval Macabeo eveneens  een goede amigo zijn van allerlei salades, alsmede van lekkerbekjes en andere schotels met vis – en dat zeker op een mooie zomeravond. De blekig getinte 2021 smaakt namelijk op sappige wijze plezierig fris, en heeft nuances van zowel citrus als wat bladgroen en een kleine kruidje. Het bedrijf achter de naar zijn druif genoemde Macabeo is Bodegas Nodus dat binnen de provincie Valencia beschikt over niet alleen eigentijdse kelderapparatuur maar ook over 200 hectare eigen wijngrond, gelegen op 600 à 800 meter hoogte. Voor €7,95 is de wijn verkrijgbaar bij groothandel Hocras, link Hocras – El Chaval Macabeo.

Domaine Delaporte Chavignol 2021
Sancerre
‘Chavignol is de beste wijn die ik heb gedronken. Als alle mensen van het koninkrijk hem zouden drinken, zouden er geen godsdienstoorlogen meer zijn.’ Deze vrede-dankzij-vin uitspraak deed Hendrik IV tijdens het planten van een olm in Chavignol,  een dorp binnen de streek Sancerre. Het in een vallei gelegen, door wijnhellingen omgeven plaatsje levert nog steeds smakelijke wijnen, waaronder de Sancerre Chavignol 2021 van Domaine Delaporte (33 hectare waarvan driekwart met sauvignon blanc). De jonge wijnbouwer Matthieu Delaporte, een dertiger, stelde deze sauvignonwijn samen uit druiven van deels kiezelgrond, deels kalkgrond, en creëerde aldus een Sancerre met verleidelijke fruitige elementen (een combi van wit met citrus), een hint van bladgroen, prettige zuren, sap en een behoorlijk gevulde smaak. Deze voortreffelijke viswijn – die bovendien groots smaakt bij het lokale geitenkaasje Crottin de Chavignol – is op €22,95 geprijsd bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner.

 

Banner_februari_GrandSud

 

Feudo Arancio Vermentino 2021
Sicilia
Bijna twintig jaar geleden werd het Siciliaanse wijngoed Feudo Arancio overgenomen door de Noord-Italiaanse groep Mezzacorona en vervolgens geheel gerenoveerd. Er verrees zelfs een compleet nieuw keldercomplex. Van binnen is dit modern, van buiten traditioneel. Met wit gepleisterde muren, binnenplaatsen en galerijen. Het wijngaardareaal bestrijkt inmiddels zo’n 700 hectare op een paar locaties langs de zuidkust. Van de daar groeiende vermentino maakte men een vrij ferme, duidelijk kruidige, duidelijk frisse vino da tavola die een groenzweem in zijn kleur heeft en naast kruidigheid ook lekker wat sappig fruit van milde citrus plus een vleugje tropisch. Richtprijs €9, adressen via www.dgswijn.nl.

Grand Sud Sauvignon Blanc 2021 (liter)
Vin de France
Wat prijsprestatie betreft behoren de Zuid-Franse liters van Grand Sud tot de sterkste die ik ken, en dat al jaren. Het wijnbedrijf achter dit merk is de nummer één familiefirma van Frankrijk, Les Grands Chais de France. Van het oogstjaar 2021 is nu ook de Sauvignon Blanc beschikbaar, een zomerse slobber in optima forma. Pittig fris, niet te zwaar en lekker fruitig, denk aan frisse citrus waaronder grapefruit, met nog een partje groene appel. Een hele liter van deze vrij sjiek gepresenteerde wijn kost meestal slechts €5,49. Grand Sud (zie de banner) wordt o.m. gevoerd door allerlei supermarkten waaronder Jumbo, Plus en Vomar.

 

 

Green Grüner Veltliner 2021
Niederösterreich
Het familiebedrijf Steinschaden is waar de Green Grüner Veltliner werd geboren. De door de gebroeders Godfried (met bril) en Karl Steinschaden geleide firma heeft als zetel de lössrijke regio Kamptal waar met name de supervariëteit grüner veltliner voortreffelijk gedijt. En in de Steinschaden kelder ligt het grootste vulbare wijnvat van Oostenrijk, met een capaciteit van 40.400 liter, terwijl het bedrijf tevens beschikt over een historische, 16e-eeuwse wijnpers. Voornoemde wijn, uit 2021, heeft een uitgesproken sappige, pittig frisse, discreet kruidige smaak en is aangenaam voorzien van zowel wat groene appel als frisse citrus. Gekocht voor €4,99 bij www.plus.nl.

La Marina ‘Cuvée Colaris 100 ans’ 2021
Côtes de Gascogne
Als zalige zomerwijn, zo heb ik de La Marina ‘Cuvée Colaris 100 ans’ ervaren, een witte Côtes de Gascogne. Die in zijn lichte, slechts 11 procent alcohol bevattende, uitgesproken frisse smaak flink wat fruit bezit, richting limoen en citroen, met een hintje passievrucht. Alsmede een vleugje grassigheid, wellicht dankzij de sauvignon blanc die samen met colombard en ugni blanc de compositie vormt. Het desbetreffende wijngoed is Domaine de Ménard in Gondrin, bestrijkt een indrukwekkende 190 hectare en wordt geleid door Elisabeth Prataviera samen met haar man Henry. Voor de 2021 wordt €7,25 gerekend door de honderdjarige importeur www.colaris.nl, zie de banner.

 

 

Ramón Bilbao Verdejo 2021
Rueda
In navolging van een andere bodega in Rioja, Marqués de Riscal, opende ook Ramón Bilbao een eigen keldercomplex binnen Rueda. Dit gebeurde zes jaar geleden. Voorts werd de leiding van het nieuwe bedrijf toevertrouwd aan en vrouwelijke oenoloog, Sara Bañuelos (rechts). Het avontuur leidde tot voorbeeldige wijnen van Rueda’s eigen druif, de witte verdejo. Wiens vinos vaak net zulke opwekkende zuren plegen te hebben als een Sauvignon Blanc. De Ramón Bilbao Verdejo 2021 demonstreert dit op smakelijke wijze. Het is een heel levendige wijn, goed sappig bovendien en in bezit van zowel citrusfruit als een minikruidje. Een van de aanbieders is www.wijnkring.nl die een flesprijs hanteert van €12,50.

Quinta de Soalheiro Allo 2021
Minho
Het is een soort vedergewicht onder de witte wijnen, de Allo. Zijn geboortestreek is de groene Minho in noorden van Portugal. Waar oenoloog António Luís en diens zuster Maria João op hun Quinta de Soalheiro zeer duurzaam bezig zijn om van biologische geteelde eigen druiven en aangekochte loepzuivere wijnen te maken. De vibrerend frisse, lichte Allo – genoemd naar zijn rassen alvarinho (30 procent) en loureiro (70 procent) – bevat slechts 11 procent alcohol, maar is geenszins schraal, met in zijn aroma frisse fruittonen van o.a. groene appel en grapefruit. Deze terras-, balkon-, tuin- en picknickwijn kost €9,75 bij www.okhuysen.nl, zie de banner.

 

 

Regaleali Bianco 2021
Sicilia
Gewoonlijk is het er oorverdovend stil, met alleen wat geruis van bladeren, op het landgoed Regaleali. Op golvend terrein in het hart van Sicilië bestrijkt dit een kleine 400 hectare wijngrond, terwijl er ook olijfbomen staan en graan groeit. Je zou er graag willen wandelen – en proeven. Want er worden hoogwaardige wijnen gemaakt, rode en witte, zoals de Regaleali Bianco. Een blend van inzolia (bijna de helft), grecanico, catarratto en een beetje chardonnay. De wijn smaakt uitgesproken ,fris en dus vief, is heel sappig. en trakteert op frisse citrus, zoals van grapefruit. En dit alles zonder veel alcohol, namelijk 12,5 procent. Deze voorbeeldige vis- en saladewijn kost doorgaans €12,95, verkoopinfo via www.vinites.com.

Berne Romance 2021
Méditerranée
Een van de indrukwekkendste landgoederen binnen Côtes de Provence en bij het dorp Lorgues is Château de Berne. Dat zo’n 500 hectare bestrijkt en tevens fungeert als riant resort. Het terrein bestaat grotendeels uit ongerepte bosgrond, maar er worden ook wijn wijndruiven, olijven, truffels en andere gewassen geteeld. Behalve wijnen van eigen grond in de eigen regio maakt men een Mediterrane merkwijn geheten Romance. De in een designfles met glazen stopper gepresenteerde 2021 werd samengesteld uit bijna de helft grenache, aangevuld door cinsault, syrah en merlot. De smaak is zo fris dat je bijna het idee hebt een witte wijn te proeven, terwijl het sappige fruit een melange vormt van vooral gele, citrusachtige vruchten en witte. Voor deze zomerse romance vraagt www.gall.nl (zie de banner) een flesprijs van €9,99.

 

 

Gérard Bertrand Côte des Roses 2021
Languedoc
De Zuid-Franse mannetjesputter Gérard Bertrand beheert binnen de Languedoc zestien wijndomeinen waarvan alle 850 hectare duurzaam worden bewerkt.  Bovendien heeft hij succesvolle merkwijnen ontwikkeld, waaronder de Côtes des Roses rosé. Bepaald bijzonder is de daarvoor speciaal ontworpen fles waarvan de ziel de vorm geeft van en roos. De wijn zelf werd gecomponeerd uit grenache, syrah en cinsault. Het druiventrio heeft in 2021 een goed gevulde, correct frisse, sappige wijn gegeven waarvan het fruit doet denken aan een combi van licht gekruide perzik plus peer. Een roosfles kost €9,99 bij Albert Heijn, zie de banner.

Le Rosé de Grangeneuve 2021
Grignan-les-Adhémar
Via deze bleek getinte rosé reizen we zintuigelijk naar het zuidelijke Rhône-dal, naar de streek die destijds Coteaux du Tricastin heette en tegenwoordig Grignan-les-Adhémar. Binnen dit gebied is een vaste waarde, en dat al decennia, Domaine de Grangeneuve (voorjaarsfoto uit de lucht; wijngaard van 65 à 70 hectare). Het behoort aan de heel hard werkende familie Bour, tegenwoordig vader Henri en dochter Nathalie. Hun jongste Rosé de Grangeneuve stelden ze samen uit gelijke delen cinsault en grenache. Het is een vrij elegante (12,5 procent alcohol), bleek gekleurde wijn waarvan de smaak behalve fris en sappig tevens licht kruidig is, terwijl naar mild neigend fruit niet ontbreekt. Deze zomerwijn draagt een richtprijs van €11,40,verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.

 

 

McPherson Lucie’s Promise Grenache rosé 2021
Australia
‘We maken wijnen voor mensen die van het leven houden, veel lachen en genieten van elke minuut’ is het motto van het Australische wijnbedrijf McPherson. Dit ligt zo’n 110 kilometer benoorden Melbourne, beschikt over 225 hectare met druivenstokken en begon ruim een halve eeuw geleden met wijnbouw in voornamelijk waterrijke – derhalve enigszins koele – regio’s van de staat Victoria. De naar Lucie Inara Mourad (geboren in 2010) genoemde Grenache rosé oogt bleek oranje, maar smaakt juist stevig, met in een hoofdrol kruidig rood fruit, waaronder dat van frambozen en aardbeien. Een sappige frisheid completeert het geheel. Importeur www.monnik-dranken.nl geeft als verkoopprijs een redelijke €6,99 op, en voor dat bedrag is de wijn o.a. te koop bij www.mitra.nl.

Maturo Pinot Grigio Blush 2021
Terre Siciliane
Als zich een ‘wit druivenras leent voor het maken van rosé, is dat pinot gris, ook bekend als o.a. pinot grigio en grauburgunder. Want van nature hebben zijn druivenschillen een enigszins grijze tint. Als deze variëteit tot witte wijn wordt verwerkt, zonder schilweking, ontstaat een bleke tot blanke wijnkleur. Maar wanneer schillen voor of tijdens de gisting in contact worden gehouden met de most, krijgt de wijn een roséachtig aanzien. De aldus vervaardigde Maturo Pinot Grigio Blush offreert dus een zweem van oranje. Terwijl zijn sappige, elegante smaak diverse fruitige elementen heeft (aardbei, citrus, wit), heel subtiel gekruid. Fles normaliter €4,99, maar deze maand betaal je €9 voor twee stuks, bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

 

 

Nucli 2021
Spain
Als een tafelrosé, zo ik heb deze door Derrick Neleman & Co vervaardigde wijn ervaren. Het is namelijk geen fruitbom, maar werd eerder ietwat kruidig gestijld. Met dan ook nog een hoge doordrinkfactor gezien de beheerste 12 procent alcohol. Wat overigens niet betekent dat de Nucli slank zou zijn, want hij smaakt juist vrij vol. En wat hij aan fruit te bieden heeft, neigt vooral naar rood. Als basis diende de hoogwaardige tempranillo. Die, en dat is kenmerkend voor de Neleman wijnen, duurzaam werd geteeld. Reguliere flesprijs €10,29, maar in de aanbieding wordt dat €7,99. Bij o.a. www.neleman.org.

Viña Esmeralda 2021
Catalunya
Vorig jaar werd het van origine Catalaanse wijnhuis Torres – zie de familiefoto – door Drinks International  uitgeroepen tot ‘het meest bewonderde wijnmerk ter wereld’. Een beetje vreemd derhalve dat op het etiket van de Viña Esmeralda de naam Torres niet meer voorkomt. Terwijl deze in 1976 gelanceerde rosado al decennia een bestseller is binnen het Torres assortiment. Misschien dat tegenwoordig alleen de eigen domeinwijnen de naam Torres nog dragen? Hoe dan ook, de van uitsluitend garnacha vervaardigde Viña Esmeralda is en blijft een aantrekkelijk wijn. Sappig fris, vrij elegant (12,5 procent alcohol), heel discreet gekruid en trakterend op een bescheiden dosis mild fruit, waaronder een aardbeitje. Voor rond een tientje zijn er diverse aanbieders, waaronder www.gall.nl. Meer adressen kunnen worden opgevraagd via www.walravensax.nl.

 

 

Château Purcari Freedom Blend 2020
Moldova
Deze vrijheids melange werd in 2014 gelanceerd als ‘een kreet naar de wereld tegen het patroon van miltaire agressie’ – en is voor zijn maker, Château Purcari, nu actueler dan ooit. Het domein ligt namelijk in Moldova, op nog geen kilometer van de grens met Oekraïne, en opende sinds het begin van de oorlog een hulpcentrum dat inmiddels al meer dan 13.000 vluchtelingen gastvrij heeft opgevangen. Steun daartoe wordt o.m. verleend door www.vinify.nl, de importeur van Purcari, want die doneert twee jaar lang alle winst die de verkoop van Purcari wijnen oplevert. En de Freedom Blend zelf? De jongste jaargang, die van 2020? Vrijheid geeft ook hier blijheid. Het is gewoon een heerlijke, karaktervolle wijn, sappig, stevig en zacht fris, met een aangenaam, heel licht kruidig aroma van o.a. bessen, zwarte vruchten en discreet wat katjesdrop. Men stelde hem samen uit drie druivenrassen, alle kenmerkend voor een ander land in de eigen regio: bastardo (Oekraïne), nara neagra (Moldova) en saperavi (Georgië).

Château Val d’Arenc 2019
Bandol
Met deze wijn sprong ik veertig jaar terug in de tijd – en naar de Côte d’Azur. Want het was in 1982 dat ik voor het eerst Domaine du Val d’Arenc bezocht, binnen het historische kustgebied Bandol. Destijds behoorde het domein aan een Parijse vrouwenarts, maar anno 1991 werd het gekocht door de familie van wijnhandelaren Séneclauze (die in Bordeaux eigenaresse is van Château Marquis de Terme). Na overname volgde een complete renovatie van de 25 hectare en dertig percelen tellende, terrasrijke wijngaard. En ‘domaine’ promoveerde naar ‘château’. De voor Bandol zo typerende mourvèdre is voor 90 procent aanwezig in de rode 2019, met een restje grenache. Na achttien maanden in klein vaten en grotere foeders ontstond een door mild, vanilleachtig kruidig hout gemarkeerde wijn die enerzijds sappig zacht smaakt en anderzijds heel stevig, terwijl zonnig rijp bes- en zwart fruit speels present is in de achtergrond. Een Bandol om dol op te worden, zeker bij lams- en rundvlees van de grill. Richtprijs €27,55, verkoopinfo via www.heisterkamp.com.

 

 

Le Prieuré de Saint-Céols 2020
Menetou-Salon
Leuk hoor, zo’n rode Loire-wijn om vrij koel te drinken. Het betreft een van pinot noir gemaakte 2020 uit Menetou-Salon. In dit bijna buurgebiedje van Sancerre streek een paar jaar geleden Joseph de Maistre neer die op zijn wijngoed Le Prieuré de Saint-Céols nu 13 hectare duurzaam bewerkt. Onkruid groeit dus volop tussen de druivenstokken. In de mond presenteert deze Menetou-Salon zich stoer en sappig-soepel tegelijk, met milde fruittonen (vooral van rijpe bessen plus wat zwart), terwijl tevens een zachte kruidigheid waarneembaar is. Eigenlijk zo’n beetje à la Bourgogne. Het is een vondst van www.bosmanwijnkopers.nl die €18,95 per fles rekent.

Tarón Tempranillo 2020
Rioja
De meest noordelijk gelegen bodega van de gehele Rioja is Bodegas Tarón. Binnen het district Rioja Alta (foto) cultiveren de aangesloten leden zo’n 700 hectare, verdeeld over ongeveer duizend percelen. Het druivenras tempranillo domineert de aanplant volstrekt, en is ook de enige variëteit voor de Tarón Tempranillo, een wijn die geen vatrijping onderging. Het is vooral fruit dat je proeft: dik zwart, in gezelschap van donkere tonen, een snufje kruiden en nog wat frisheid. Licht gekoeld smaakt deze Rioja op zijn best, zeker op een mooie zomeravond. Richtprijs een menslievende €5,95, verkoopinfo via www.halvemaanwijn.nl.

 

 

MEMORABELE MENCÍA’S UIT BIERZO
(tot en met €15 per fles)

Binnen Bierzo, het meest oostelijke, reliëfrijke wijngebied van Spaans Galicië, is de mencía heer en meester. Deze blauwe variëteit, waarvan de herkomst vermoedelijk Portugal is, worden in toenemende mate hoogwaardige wijnen vervaardigd. Waarvoor eveneens in toenemende mate hoge prijzen worden gerekend, soms wel twintig tot vijftig euro per fles. Het proefpanel van Perswijn publiceerde echter ook notities van een handvol meesterlijke, vier sterren Mencía’s die vijftien euro of minder kosten. De proefprofs keurden uit het Versatile glas van Grassl Glass.

Adegas Terrae, Pepe Porter Mencía 2020
GEUR rood bosfruit, fris, peper, opwekkend
SMAAK sap, zoet fruit, goede zuren, lekker
www.colaris.nl, €11,95

Cuatro Pasos, Black 2018
GEUR zoetig, limo, kersen, bramen, intens
SMAAK zacht en rijp, heftig, veel hout
www.vinites.com, richtprijs €12,50 à €15

Cuatro Pasos, Mencía 2020
GEUR bramen, peper, tijm, spontaan
SMAAK fruitig, vol, kruidig
www.vinites.com, richtprijs €10 à €12,50

DeMencía de Autor, Mencía 2019
GEUR rijp fruit, donker, leer, kruidig
SMAAK bosfruit, veel grip, niet zwaar, jong
www.lossuenos.eu, €14,95

Gancedo, Mencía 2018
GEUR donker fruit, rook en peper, leer
SMAAK zoet fruit, goede zuren, fijne tannine
www.andrekerstens.nl, €12,95

Geïnteresseerd in Perswijn magazine? Klik hier als je een abonnement wilt https://perswijn.nl/abonnement/.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

AN ESCAPE TO THE COUNTRY

Al bijna twintig jaar lang trekt het BBC middagprogramma Escape to the country miljoenen kijkers in Engeland, terwijl het tevens wordt uitgezonden in o.m. Australië, Canada en Nederland. Dit enerzijds vanwege de jacht op mooie huizen, anderzijds, en misschien zelfs vooral, vanwege de fraai gefilmde, schilderachtige landschappen en de sfeervolle dorpen en steden. Tijdens een busreis door het midden en noorden van Engeland dachten we bij herhaling in dit programma beland te zijn. Want wat waren de landschappen mooi, ook die met bergen en meren. en de daarin liggende dorpen en steden rijk aan sfeer. Met als extra’s imposante landgoederen, bloemrijke tuinen en soms ook  smakelijke lokale specialiteiten, waaronder kazen en soms zelfs wijnen. Als startpunt diende, even buiten het eigenlijke Engeland, maar de ooit wel door Engelsen beheerste kustplaats Caernarfon in het noorden van Wales. Dit deels door wallen omgeven stadje ligt aan de voet van een middeleeuws bolwerk, door Engelsen gebouwd maar nimmer afgemaakt. Het had een paleis moet worden en verrees in een tijd dat de mensen een gemiddelde lengte hadden van ruim anderhalve meter en meestal niet ouder werden dan dertig jaar. Rond het nabije marktplein zijn we op zoek gegaan naar wijnen uit Wales, en vonden zowaar wat flessen – zij het hoog op een plank, met bestofte flesschouders en van jaren her. We hebben ze dus maar laten staan. Maar in het desbetreffende winkeltje, Y Pantri, hebben we voor een terraslunch wel hele lekkere salades laten samenstellen en ook Welsh kazen geproefd, waaronder de smakelijke, harde, hartig-milde Snowdonia Original. Eenmaal in Engeland arriveerden we in het charmante Chester. Behalve wallen, waarover je kunt lopen, heeft dit plaatsje een hoekige kathedraal, vakwerkpanden en oude galerijen. Afdalend van de noordelijke stadswal ontdekten we The Cheese Shop, met een prachtige collectie van ruim tweehonderd kazen, waaronder veel Engelse als de harde, frisse koemelkkaas Bournes Organic en de verse, heerlijke, niet te zoute geitenkaas Kidderon Ash, beide uit het graafschap Cheshire.  Bovendien voert men Engelse wijnen. Zoals de lichte, frisse,  vrij aromatische, een tikje kruidige Three Choirs van Coleridge Hill Vineyards, ook weer uit Cheshire en perfect bij de geitenkaas. Als je vanuit Chester pal oost rijdt, over de A54, kom je bijna vanzelf in Biddulph. Dit is  de reis waard vanwege de Biddulph Grange Garden, een rijk, schitterend Victoriaans tuinencomplex met ook Egyptische en Chinese elementen. De tuin is tevens beroemd om zijn dahlia terrassen en rododendrons. Hij werd aangelegd achter een imposant, laat 19e-eeuws herenhuis.
Dan door naar het Lake District, een geliefde, uitgesproken bergachtige vakantiebestemming voor miljoenen Engelsen en vereeuwigd in niet alleen talrijke schilderijen, maar ook gedichten. Wat je er kunt doen, behalve wandelen (wellicht aan de hand van de rijk geïllustreerde, zeer gedetailleerde Wainwright guides), schapen tellen en een boottocht maken over een deel van het 18 kilometer lange Lake Windermere? Eigenlijk van alles. In Bowness-on-Windermere kan bijvoorbeeld The World of Beatrice Potter worden bezocht, een bijzonder aardig museum met poppen, voorstellingen, en andere dingen uit de beroemde, knap geïllustreerde kinderverhalen van voornoemde schrijfster, die zelf in het gebied heeft gewoond. Voorts kun je even buiten het dorp Grasmere (waarnaar ook een meer werd genoemd) een korte rondleiding volgen in het Dove Cottage, een voormalige pub waar de beroemde dichter William Woodworth ruim acht jaar verbleef, samen met zijn zuster. Naast het gebouwtje staat inmiddels ook een museum, en de boomgaardtuin is eveneens een bezoekje waard. Streekinfo en een groot, hellend park zijn te vinden in het Lake District Visitor Centre te Brockhole. Het centrum heeft een groot hellend park en een panoramaterras waar je kunt lunchen. De A66 brengt ons naar het historische Durham, niet ver van de oostkust. Het werd in de 10e eeuw gesticht. Behalve enkele hellende winkelstraten vind je er een grote kathedraal en vlak daarbij een universiteit. We hebben  er heerlijk geluncht, in een straatje richting kathedraal. Namelijk in een filiaal van Zizzi, een grote keten van Italiaanse restaurants. De vers bereide pizza rustica pinoli, Prosecco van het huis en een glas Siciliaanse Merlot brachten een glimlach om de mond. En toonden hoe waar het citaat van Frank Lloyd Wright is dat we op een servet aantroffen: ‘Dining is and always was a great artistic opportunity’. In zuidelijke richting zakken we af naar York dat al bezocht werd door een Romeinse keizer en dat na Londen de belangrijkste Engelse vestingstad is geweest. Alsmede  hofstad en een bloeiende wolstad. Rijk qua verleden dus. Sommige winkelstraten hebben vakwerkhuizen en veel sfeer, terwijl er ook een immense kathedraal staat, de York Minster, met ’s werelds grootste gebrandschilderde raam (hoge toegangsprijs, 12,50 pond). Daarnaast vind je er een bisschoppelijk paleis en resten van oude wallen. In de buurt van York wordt ook wijn gemaakt, o.a. op de boerderij Little Wold (eerste oogst 2016). Een flink stuk verder afzakkend en even voorbij het vaak in films verschenen Stamford – waar ongeveer vijfhonderd huizen op de monumentenlijst staan – vormde Burghley House een hoogtepunt van de trip.  Het telt maar liefst 240 vertrekken die vrijwel allemaal vol gehangen zijn met werken van Italiaanse schilders (uit vooral de 16e en 17e eeuw). Ook het meubilair is beeldschoon. En vaak zijn zowel wanden als plafonds prachtig beschilderd. De rondgang begint in een hoge, enorme keuken (de oudste ruimte) en eindigt in de grote balzaal. Als extraatje kun je nog wandelen in een tweetal parken waarvan het grootste met moderne sculpturen werd versierd (rechts). De reis eindigt in Cambridge, waar ook Erasmus verbleef, zijn het niet tot tevredenheid. Want hij vond ‘de vrouwen lelijk en de wijn niet lekker’. Heel populair daar is het punten over de grachten. Het vaak druk bezochte centrum bestaat uit alle mogelijke grote en kleine colleges, zoals het King’s College, Trinity College en St. Johns College, plus een stuk of vijftien kerken en de nodige kapellen. Tegenover het King’s College zagen we een grote wijnwinkel, Cambridge Wine Merchants, met achthonderd soorten in voorraad. Het is de meest bekroonde onafhankelijke wijnwinkel van heel Engeland. Al met al was onze escape to the country ook een heel smakelijke.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

SCHILDERIJ VAN DE MAAND

Een van de visuele hoogtepunten van de beschreven rondreis door het midden en noorden van Engeland was het bezoek aan de Biddulph Grange Garden. Die wat mij betreft de naam Grande Garden mag krijgen. Want er valt ongelooflijk veel te zien en te genieten. Het is een rijke, Victoriaanse tuin op zijn allermooist waarvan ik o.a. de grote, deels met groen en geel bedekte, en deels door groen en geel omzoomde vijver heb geschilderd. Meer details staan bij Landschappen op www.vinpressionist.com.

 ***

 

In deze nog schaars verkrijgbare autobiografie kun je o.a. lezen hoe was het om… op te groeien binnen een academisch gezin waar vrijwel nooit wijn werd gedronken …als bierdrinker bij toeval wijnschrijver te worden …te wonen op Bordeaux châteaus …zware wijnproeverijen te overleven …Kuifje in wijnland te worden genoemd …op tv te koken met echte en vermeende sterren …vinpressionist te worden.

Het boek telt 33 hoofdstukken en bevat bovendien veel historische foto’s. Behalve als paperback (€14,95) verscheen het als E-book (voor slechts €8,95) én als luisterboek (€12,95; heerlijk voor o.a. lange autoritten) dat werd ingesproken door niemand minder dan Rudolf Bijleveld, de stemacteur die voorheen directeur was van een grote wijnhandel. De gedrukte versie zou verkrijgbaar moeten zijn bij betere boekhandelaren, terwijl alle drie de edities worden aangeboden door in elk geval bol.com.

 


***

DE DOLLE DAGEN
VAN WANHOOP, WOEDE EN OVERWINNING

Vorige maand beschreef Jean-Marie Guffens hoe hij en zijn vrouw hun eerste wijngaard kochten, de Chavigne in de Bourgondische dorp Pierreclos. De inmiddels als wijnmaker beroemde Vlaming deed daarvan verslag in zijn veertig jaar geleden verschenen paperback dorp in Bourgogne. Deze maand onthult Jean-Marie Guffens welke zeer Franse drempels moesten worden geslecht om hun akker uiteindelijk te kunnen betreden. De illustratie is van Livien. 

Om wijngaarden te kopen, heeft men geld nodig. En omdat wij in het wijnbouwersvak begonnen, moesten wij daarbij de hele installatie voor het wijnmaken (kuipen, vaten, pomp, enzovoorts) aanschaffen. Ook moesten wij, alvorens onze eerste wijn te verkopen, zo’n vijftiental maanden de wijngaard bewerken, de produkten kopen en de verzekeringen betalen – en dat zonder inkomsten want wij kregen nu geen loon meer.
Mainke had in de loop van het jaar 79 wat geld geërfd. Niet genoeg om dat allemaal te bekostigen, maar wel genoeg om te lenen, want men leent slechts aan de rijken.

HET ARCHIEF SPREEKT

Na het tekenen van het voorlopig verkoopskontrakt zijn wij dan dadelijk naar het Crédit Agricole in Mâcon gegaan. Het Crédit Agricole is de grote Franse broer (en een van de grootste banken ter wereld) van de Belgische Boerenbond, en minstens even konservatief. Het is een mutualistenbank, wat wil zeggen dat de rijkste boeren, die er de meeste aandelen in hebben, het ook voor het zeggen hebben. Toen we onze lening aanvroegen, was er geen enkel probleem. Wij voldeden aan alle eisen en zouden zelfs aan heel lage interesten kunnen lenen. Wij hadden slechts de goedkeuring van de Caisse Locale nodig en de lening zou worden toegekend.
De Caisse Locale van Pierreclos (t.t.z. de rijkste boeren van Pierreclos) wilde echter niet dat een buitenlander wijngaarden in hun dorp kocht. Zelf wilden ze niet kopen want de hellingen van Chavigne waren te steil voor hun gesofistikeerde traktoren en de stokken te oud, maar dat was nog geen reden dat een miljonair (buitenlanders zijn altijd miljonair) ze zou mogen kopen.

De tweeëntwintigste januari, juist op de dag van St. Vincent, patroonheilige van de wijnboeren, vernam ik per telefoon van het Crédit Agricole dat onze lening door de Caisse Locale geweigerd was. Zo vielen wij plotseling van het dolle geluk terug in een uitzichtloze werkelijkheid. We hebben nog geprobeerd het Crédit Agricole met onze tranen en smeekbeden van gedacht te doen veranderen, maar zij wilden ons niet eens aanhoren. Ik heb een tijdlang met plannen rondgelopen om het hoofdkantoor in Mâcon op te blazen. Eens mijn colère gekalmeerd ben ik bij een andere bank om een lening gaan vragen. Deze bank interesseerde zich enkel voor de vraag of ze aan de zaak iets kon verdienen. Een maand later was de lening met hoge interesten goedgekeurd en waren wij de eerste boeren in het hele departement die voor de aankoop van hun grond bij een privébank hadden geleend.
Wij tekenden de officiële verkoopsakte de drieëntwintigste april 1980, juist vier jaar nadat wij voor het eerste in Vergisson waren aangeland. Wij hadden toe een foto genomen en keken er nu vier jaar later naar. Wij zaten in het hoge gras, de mouwen opgestroopt, mager en Belgisch blank en ik hield een fles witte Mâconwijn in de hand. In de namiddag wandelen met les vieux in Chavigne want zij wilden afscheid nemen van hun goed en ons de laatste raadgevingen geven. Pépé ontdekte plots een konijnehol. Hij pakte een stok om de jonge dood te doen, maar Mémé hield hem tegen. Chavigne was nu van ons, en de eersten om daar blij mee te zijn waren de konijnen, die wij sindsdien met rust hebben gelaten.

***

Banner Hamersma 538-100

 

KLEURRIJK
BESCHIKBAAR

Dit boek, mijn 121e en het eerste dat helemaal gewijd werd aan mijn geschilderde impressies, aan mijn 175 mooiste eigen schilderijen – die ik stuk voor stuk van een persoonlijke toelichting voorzie – telt tweehonderd pagina’s, verscheen bij Davey Jones Publishing en kan nog voor €19,95 worden besteld bij o.m. Bol.com via deze link https://www.bol.com/nl/nl/s/?searchtext=De+175+mooiste+van+Hubrecht+Duijker 

*** 

In 1858 emigreerde Bernardt Otto Holtermann (1838-1885) uit Hamburg naar Australië en werd een succesvolle goudzoeker. Anno 1872 vond hij in New South Wales een reusachtige goud nugget, een stuk kwarts van anderhalve meter hoog waarin 93 kilo goud zat, op dat moment de grootste goudklomp ter wereld. Zijn welvaart hielp Holtermann om in Australië een bekende politicus en fotograaf te worden. Aldus de toelichting van Bert Wentzel,  jokebertwentzel@gmail.com, die deze ‘gouden’ vondst ontdekte in zijn wereldwijde verzameling.

 

 

 

 

 

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.