Ziehier wat smakelijke getallen. Voor Best uit de Test in dit magazine heb ik van ruim 35 verschillende leveranciers meer dan 60 echt lekkere wijnen geselecteerd, uit 15 landen. Al die wijnen worden ook beschreven, compleet met achtergrondinformatie – hoe meer je weest des te meer je geniet – en een passende foto. Voorts kun je, beperkingen ten spijt, het zo mooie Loire-stadje Saumur bezoeken, en de wijndorpen daaromheen. Bovendien spreekt, via het archief, een legendarische Franse kaasmeester, en verschijnt tot slot een zeldzaam wijnetiket uit Andorra.

 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 ******************

Istenic Rare
Slovenië
Janez Istenic was anno 1968 de eerste om in eigen land, Slovenië, een mousserende wijn te maken op de Champagne-manier. Met zo veel succes dat hij, en later zoon Mika, zich in bubbelwijnen is gaan specialiseren. Ze worden gemaakt van zowel Franse als regionale druivenrassen die groeien op 10 hectare eigen grond. Als zijn beste creatie beschouwt Janez de Rare, een beendroge Brut Nature die hij samenstelde uit 80 procent plavec en 20 chardonnay. Deze Istenic is een buitengewoon frisse wijn, levendig, citrusachtig en met nog rijpingspotentieel. Rare wordt geïmporteerd door, en is te koop bij www.parelwijn.nl voor omgerekend (per doos van zes) €27,50 per fles – wat nog altijd minder is dan voor een regulier geprijsde doorsnee Champagne.

Palazzi Blanc de Blancs Brut 2019
Veneto
Feest was het twee jaar terug bij Toser Vini, want dit Italiaanse familiebedrijf bestond toen honderd jaar. Het voert een vijftal merklijnen, waaronder Palazzi. De Blancs de Blancs daarvan werd via een tweede gisting in afgesloten tanks bereid (de zogeheten Charmat methode), van  uitsluitend witte druivenrassen. Naar verluidt waren dat chardonnay, pinot bianco en pinot grigio. Samen hebben ze een elegante, door kruiden, specerijen en mild wit fruit getypeerde bubbelwijn gegeven, sappig, bleek getint en net als Prosecco met een modeste 11 procent alcohol. Dat modeste geldt eveneens voor de adviesprijs, namelijk €6,95. Verkoopinfo via www.boomsma.frl.

 

 

Weingut Becker Landgraf Sekt Blanc et Noir
Rheinhessen
In Gau-Odernheim, een wijngemeente binnen Duitslands grootste wijnstreek, Rheinhessen, zijn Julia en Johannes Landgraf voortvarend bezig met het produceren van  hoogwaardige wijnen. Die bij herhaling geprezen werden en worden in Duitstalige wijngidsen. Naast allerlei stille wijnen maken ze van hun 16 hectare ook een superieure Sekt, van de Champagne-druiven chardonnay (60 procent) en spätburgunder, ofwel pinot noir. De strakdroge wijn, het is een Brut Nature, onderging twee tot vier jaar kelderrust, en werd een elegant gestijld. Frisse en rijpe tonen zijn harmonisch aanwezig, samen met een nootje en wat frisse citrus. In feite proef je Champagne, maar betaalt niet voor de naam. Fles €23 bij www.wijnhuis.amsterdam.

 

Aaldering Sauvignon Blanc 2019
Stellenbosch
In een Zuid-Afrikaanse vallei, bij Stellenbosch, heeft het Nederlandse ondernemers echtpaar Fons en Marianne Aaldering een prachtig landgoed gecreëerd met nu 30 hectare wijngaarden, een perfect geëquipeerde kelder, een getalenteerd team en een aantal luxe lodges. Wat de wijnen betreft wordt gestreefd naar de hoogst mogelijke kwaliteit – en dat is gelukt met in elk geval de Sauvignon Blanc 2019. Waarvan we genoten hebben bij een traditioneel aspergemaal. De bleek getinte wijn smaakte niet alleen ferm en fris, maar ook lekker levendig en dimensionaal, met schakeringen van groene kruiden, wat buxus en zowel citrus als groene vruchten. Het eerste teugje deed onmíddellijk verlangen naar het tweede. Deze Aaldering wijn is o.m. te koop bij Hanos en Vivino; dit laatste bedrijf rekent €18,95 per fles, klik op https://www.vivino.com/wineries/aaldering.

 

 

Alvi’s Drift Sauvignon Blanc 2019
Western Cape
Vlak boven het water van de Breede Rivier, in de streek Worcester, bouwde Albertus Viljoen – ‘Alvi’ genoemd – ongeveer 85 jaar geleden een brug om delen van zijn immense landgoed met elkaar te verbinden (foto). Al gauw noemde men de brug Alvi’s Drift, een naam die naderhand de zuivelproducten zouden krijgen (de farm produceert vele tonnen kaas, sommige soorten met wijn gearomatiseerd) en sinds 2004 ook de wijnen. Vandaag de dag omvat het door Alvi van der Merwe (huisarts, tevens wijnmaker) en diens broer Johan (jurist, doet ook de zuivel) geleide landgoed 6000 hectare waarvan circa 420 met druivenstokken. Bepaald verleidelijk als lente- en zomerwijn is de Alvi’s Drift Sauvignon Blanc 2019 die trakteert op aangename zuren, een vleugje rijpheid, een zachte kruidigheid, veel sap en discreet wat wit fruit. Richtprijs plusminus €9, verkoopinfo via www.monnik-dranken.nl.

Andrés Iniesta Corazón Loco 2019
Manchuela
Voetbalfans in Barcelona, zoniet heel Spanje kennen zijn naam ongetwijfeld: Andrés Iniesta. Hij was het bijvoorbeeld in de WK-finale van 2010 tegen Nederland, en tijdens de verlenging,  het enige, beslissende doelpunt scoorde. Vandaag de dag is hij, samen met zijn vader, wijnproducent in Manchuela, een gebied dat grenst aan de Spaanse Hoogvlakte. Hun bodega heet Andrés Iniesta en beschikt behalve over een wijngaard van 120 hectare over een spectaculaire kelder. Het bedrijf werkt bovendien met milieuvriendelijk geteelde druiven. Een wijn waarmee de familie Iniesta sterk scoort, is de witte, van sauvignon blanc en verdejo vervaardige witte Corazón Loco. Daarin ruik je en proef je naast frisse zuren wat buxus, een kruidje en frisse citrus. Verkoopinfo  www.heisterkamp.com, en de flesprijs bedraagt meestal rond de €7,75.

 

 

Barone Montalto Pinot Grigio 2019
Sicilia
Onder de naam Barone Montalto opereert op Sicilië een twintig jaar bestaand bedrijf dat als een soort coöperatie die druiven verwerkt van ongeveer 400 hectare, waarvan 50 in eigendom. Deze zijn alle gesitueerd in de zuidwestelijke provincie Trapani. De leiding berust bij de families Di Maria en Martini. Een sympathieke aanwinst voor het assortiment is de Pinot Grigio 2019, mild fris en kruidig tegelijk, met tevens in zijn smaak zachtfris citrusfruit en een klein bittertje. Voor deze witte Sicilia rekent www.plus.nl €6,49 per fles.

Bradshaw Pinot Grigio
Romania
De meest verkochte Pinot Grigio in Engeland komt niet uit Italië, maar uit… Roemenië, van het bedrijf Cramele Recas. Dit werd een kwart eeuw geleden opgericht door een uit Bristol afkomstige Brit, Philip Cox, en partner. De jaarproductie ligt rond de 20 miljoen liter per jaar, en wordt verdeeld over allerlei verschillende merken. Waaronder Bradshaw. Prijsbewuste liefhebbers van Pinot Grigio zullen de 2019 van dit merk waarderen, want het is een zeker niet zware, toegankelijke, sappig frisse, aimabele wijn met behalve milde citrus een hint van peer in zijn smaak – en dat voor €3,99, bij www.jumbo.com.

 

 

Cantina di Negrar Garganega 2019
Verona
Centraal in het wijngebied Valpolicella, zijn ze bij de coöperatie van Negrar (rechts) vooral trots op hun rode wijnen, in het bijzonder de met gedroogde druiven vervaardigde Amarone. Enkele van de 2000 leden, samen bezitten ze plusminus 500 hectare, telen echter ook witte druiven. Zoals garganega, welbekend uit het nabije witte-wijngebied Soave. De Cantina’s Garganega 2019 is een in alle opzichten sympathieke wijn, dit dankzij zijn sappige, perzik en ander mild citrusfruit bezittende aroma, zijn sappige frisheid, zijn bescheiden 12 procent alcohol en zijn vriendelijke adviesprijs van €6,95. Adressen via www.boomsma.frl.

Denis Jamain Les Chênes 2018
Reuilly
Vanuit een historische villa in het wijndorp Reuilly – we zijn in het stroomgebied van de Loire – bestiert Denis Jamain (foto) een lokaal wijngoed van 19 hectare. Dat in zijn geheel biodynamisch wordt gecultiveerd. Het meest geplante druivenras is sauvignon blanc, maar Denis beschikt ook over 4 hectare pinot gris. Een variëteit die we vooral kennen uit Alsace, maar die toch ook al heel lang een stille specialiteit is van Reuilly. Omdat pinot gris getinte schillen heeft (vandaar het ‘gris’ in de naam), toont de Les Chênes van Denis Jamain geen echt bleke kleur maar eerder en blanke met een vaag waas van oranje. De2018 werd opgevoed in eiken vaten, en smaakt daarom zacht kruidig en een tikje notig, met zachte zuren en milde citrusfruit. Karakter, kortom. Prijs €19,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

 

Die Weinmacher Charactere Weissburgunder 2018
Pfalz
De grootste coöperatie van de Zuid-Duitse Pfalz, waar de zon zeker zo’n tweeduizend uur per jaar schijnt, is Die Weinmacher. Er zijn ruim 1000 leden bij aangesloten, eigenaren van meer dan 1000 hectare wijngaarden. Een plezierig product van de toplijn Charactere – waarvoor een team elk jaar de beste wijnen van de beste wijnmakers selecteert – is de Weissburgunder ofwel Pinot Blanc. Daarvan offreert het oogstjaar 2018 een zachte frisheid, flink wat sap en een vrij volle smaak die behalve een milde toonzetting tevens wit fruit biedt, heel licht gekruid. Met deze Weinmacher wordt een maaltijd met bijvoorbeeld asperges een klein feestje. Fles €9,95 bij www.mitra.nl.

Diwald ChaGrü 2018
Wagram
Een voorloper met biologische wijnbouw in het Oostenrijkse Wagram is het wijngoed Diwald. Al sinds 1976 wordt daar organische druiventeelt beoefend. Na goed geschoold te zijn arriveerde Martin Diwald, de huidige uitbater, anno 2006 op het domein. Waar hij samen met zijn vrouw Paula natuurzuivere wijnen produceert, van 20 hectare. De meest opmerkelijke is waarschijnlijk de Diwald ChaGrü, een hoogst ongebruikelijke melange van grüner veltliner, chardonnay en wat pinot blanc. Behalve een tikje hartig smaakt de 2018 zacht fris (koel ‘m dus goed), sappig en een beetje naar appel plus peer. Bij www.ekoplaza.nl kost een fles €9.99.

 

 

Domaine Brusset Les Travers 2019
Cairanne
Het eminente, 70 hectare bestrijkende Domaine Brusset dat gevestigd is in Cairanne, zuidelijk in het Rhône-dal, componeerde de witte, ferme Les Travers uit een viertal regionale variëteiten. Te weten grenache blanc, viognier, roussanne en clairette. Ongeveer 30 procent van de wijn werd in nieuw vaten vergist, wat verklaart waarom bescheiden noot- en roosterachtige elementen waarneembaar zijn, als aanvulling op een beschaafde, zachte kruidigheid, wit fruit, wat droppigheid en sappige, zachte zuren. Eigenlijk komt deze witte Rhône wijn een eind in de richting van en witte Châteauneuf-du-Pape, zij het voor mindergeld, namelijk €14,95. Bij www.degoudenton.nl.

Domaine Chavy-Chouet Bourgogne Aligoté Les Petits Poiriers 2018
Bourgogne
‘Met liefde gemaakt sinds 1982’ staat op het etiket van deze wijn. Maar niet alleen amour speelde een rol, zeker ook deskundigheid: die van domeindirecteur Romanic Chavy (links). Hij werd goed geschoold, heeft de nodige ervaring opgedaan en verstaat het vak van wijnmaker. Zijn Bourgogne Aligoté Les Petits Poiriers komt van zestig jaar oude stokken op de vlakte van Puligny-Montrachet. De heel sappige, vrij volle 2018 heeft weinig alcohol, maar wel veel snaak, met voorop notige en kruidige elementen, en daarachter zacht fruit en zachte zuren. Met een quiche lorraine en groene salade was deze Aligoté een grote ami, en datzelfde zal gelden voor veel gerechten met vis. Adviesprijs €12,95. Adressen via www.kwastwijnkopers.nl.

 

 

Domaine La Croix Montjoie L’Impatience 2018
Vézelay
Ongeveer 45 kilometer ten zuiden van Chablis ligt een min of meer verscholen wijngebiedje, dat van Vézelay. Het bestaat uit vier gemeenten, waaronder uiteraard Vézelay, met zijn beroemde, op een heuvel tronende basiliek (in de verre verte te zien op de foto). Van de ongeveer 130 hectaren wijngrond behoren er 10 aan Domaine de la Croix Montjoie dat in 2009 gesticht werd door Matthieu en Sophie Woillez, samen met enkele vrienden. Hun van chardonnay vervaardigde  L’Impatience 2018 presenteert zich nog aangenaam fris, terwijl tegelijk discrete, rijpe tonen het fruit (wit plus citrus) en een subtiele notigheid gezelschap houden. Adviesprijs €14,95, verkoopinfo via www.halvemaanwijn.nl.

Enrico Serafino Roero Arneis 2018
Piemonte
In de heuvels van Piemonte floreert het domein Enrico Serafino al ruim 140 jaar. De huidige  eigenaresse, de familie Krause, betrekt druiven van 60 hectare in bezit en onder contract. Naast allerlei rode wijnen worden daarvan mousserende en enkele karaktervolle witte vervaardigd. Hoe fraai die kunnen zijn, toont de van het regionale ras arneis vervaardigde Roero 2018. Naast wat rijpheid heeft de wijn een nog altijd frisse smaakkern, is bijna een tikje mineralig en voorts redelijk vol, goed sappig, licht kruidig en subtiel fruitig. Dit feestje bij vis kost €14,95 bij www.perfectewijn.nl.

50 wishes 2019
Valencia
Wenswijn, wat een leuk idee. De in Spanje actieve bioproducent Derrick Neleman bedacht hem. Op de fles is een soort stemformulier gescreend dat dat bestaat uit vijftig wensen voor even zovele personen, inclusief jouzelf. Gelukkig is deze – Engelstalige – personalisatie méér dan alleen een gimmick, want de van organisch geteelde druiven gemaakte wijn, een pure Sauvignon Blanc, smaakt muy bien, bij asperges bijvoorbeeld, en bij vis. We proeven groene kruiden, een beetje buxus, frisse zuren, sappigheid, vaag iets aards en een discreet wat citrus. Voor deze zomerse wenswijn rekent www.neleman.org €8,95.

 

 

Guy Amiot et Fils Bourgogne Aligoté Les Grands Champs 2017
Bourgogne
Tot de eerste Bourgondische domeinen om zelf te gaan bottelen behoorde wat tegenwoordig Guy Amiot et Fils heet. Het werd gesticht in 1920 en wordt vandaag de dag geleid door de gebroeders Fabrice en Thierry Amiot, nog altijd met assistentie van vader Guy. Hun wijngaardbezit bestaat uit circa 12 hectare, verspreid over tientallen perceeltjes in voornamelijk de zuidelijke Côte d’Or. De naar zijn druif genoemde Bourgogne Aligoté komt van een relatief groot stuk grond dat 1,78 hectare bestrijkt. Voor een derde van de bereiding gebruikt men eiken vaten, en ook de verzachtende appel-melkzure gisting wordt toegepast. De nog frisheid biedende 2017 combineert in zijn smaak een zekere elegantie met discreet wat kruidigheid, een nootje en een zachte fruitigheid van voornamelijk witte vruchten. Fles €18,95 bij www.anfors-imperial.com.

Kendall-Jackson Vintner’s Reserve Chardonnay 2017
California
De Californische wijngigant Kendall-Jackson – met bijna 4500 hectare eigen grond – schreef geschiedenis met zijn Vintner’s Reserve Chardonnay die in 1982 werd gelanceerd. Het jaar daarop won deze wijn dubbel goud, en werd een commercieel megasucces, met een jaarlijkse verkoop van naar schatting twaalf miljoen flessen. Nieuwsgierig naar deze wijn? Je kunt de zacht fris smakende jaargang 2017 hier gewoon kopen, bij o.a. www.wijnkring.nl. Zijn vrij gulle smaak heeft een ietwat milde toonzetting dankzij een toetsje karamel, een likje honing en andere milde roosteraroma’s (vanwege de vatvergisting, gevolgd door een zeven maanden durende vatlagering), terwijl zijn rijpe fruit neigt naar tropische en citrus. Kostelijk bij o.a. kip en kalkoen. Reguliere flesprijs €19,95, en vanaf 22 juni tijdelijk €14,99.

 

 

Kilian Silvaner 2018
Baden-Tauberfranken
Het noordelijkste wijndistrict van de Duitse regio Baden heet Baden-Tauberfranken (foto), en ligt rond de Tauber. Veruit de belangrijkste producent daar is Duitslands op drie na oudste coöperatie, Becksteiner Winzer. Waarvan de 450 leden ongeveer 300 hectare wijngrond bezitten, wat neerkomt op bijna de helft van het streektotaal. Bepaald sympathiek is hun Silvaner 2018 met het merk Kilian (genoemd naar de St. Kilian kelder). Behalve sappig smaakt de wijn op zacht frisse wijze o.a. naar groene appel, een vleugje bladgroen en een snufje groene kruiden. Prijs €8,95 via www.jeanarnaud.com en www.maisonduvin.nl.

Les Allées du Vignoble 2018
Petit Chablis
Hij is een vinoveteraan, Michel Laroche. Al in 1963 deed hij zijn eerste oogst, op Domaine  Laroche in Chablis. Voorts creëerde hij succesvolle wijnbezittingen in zowel Zuid-Frankrijk als Chili. Om vervolgens een fusie aan te gaan met de Zuid-Franse familiefirma Jeanjean. Maar wat geschiedde: Michel heeft ongeveer tien jaar terug het ‘grote werk’ de rug toegekeerd. En is op kleine schaal weer wijnbouwer geworden, opnieuw in Chablis, samen met zijn vier kinderen. Een van hun wijnen is een Petit Chablis, minder mineralig dan reguliere Chablis, maar wel echt lekker. Behoorlijk fris gestijld bovendien, ook wat zijn fruit betreft. Met bovendien sappigheid, een vrij stevige structuur en een klein kruidje. De veteraan verstaat zijn vak nog steeds, en hoe. Fles €15,50 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

 

Les Courtelles 2019
Picpoul de Pinet
De plek om te ontdekken hoe heerlijk Picpoul de Pinet smaakt bij verse fruits de mer  (mosselen, oesters, noem maar op), is in een restaurant langs de oever van het Bassin de Thau. Want in dit Zuid-Franse kustmeer (rechts) wordt dat zeefruit ook gekweekt. Herinneringen aan ontspannen maaltijden aldaar kwamen terug bij het proeven van Les Courtelles, niet ver van het bassin gemaakt in het wijndorp Pinet, en van de regionale picpoul druif. De 2019 smaakte lekker fris, met ook wat frisse citrus in zijn aroma alsmede een nootje, en is niet te licht noch te zwaar. Fles €7,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

Lyngrove Selection Sauvignon Blanc
Stellenbosch
Er bestaat een Nederlandse connectie met het Kaapse domein (dat een zeer comfortabel gastenhuis heeft) Lyngrove. Het behoort namelijk aan de Zuid-Afrikaanse dochter van de hier gevestigde Baarsma Wines groep. Van 80 hectare binnen de streek Stellenbosch levert Lyngrove een royale reeks wijnen, waaronder een zeer verkwikkende Sauvignon Blanc, een wijn ook met elegantie (12 procent alcohol) en het voor zijn druivenras zo kenmerkende aroma van buxus. Met in de coulissen zeer frisse citrus plus wat groen fruit. En dat alles voor een menslievende prijs van €5,99 bij www.mitra.nl.

 

 

Maison Castel Grand Réserve Chardonnay 2018
Pays d’Oc
Om op een wereldconcours – Chardonnays du Monde – een gouden medaille te ontvangen maakt een wijn vertrouwenwekkend. Met als bijzondere omstandigheid dat dat hij slechts €5,99 per fles kost. Dit én betrouwbaar én betaalbaar geldt voor de Chardonnay 2018 van de merklijn Maison Castel. De stijl van deze Pays d’Oc neigt iets meer naar kruidig dan fruitig, terwijl, heel kenmerkend voor Chardonnay, ook wat notigheid te ruiken en te proeven valt. Verwacht mag worden dat deze Grande Réserve een grand ami is met kalkoen en kip. En de distributeur? Dat is www.plus.nl.

Nord Est Vermentino di Sardegna 2019
Sardinië
Wijnen van Italië’s op één na grootste eland, Sardinië, zie je hier weinig. Best jammer, want zowel wit als rosé en rood kunnen echt lekker zijn. Een wél verkrijgbare bianco is de Nord Est Vermentino 2019. Het betreft een coöperatiewijn van Cantina del Vermentino (350 leden, 500 hectare). Dit bedrijf staat even buiten Monti, een plaatsje langs de Vermentino route, noordwestelijk op het eiland. Kruiden, een nootje en groen fruit, zoals dat van appel, zijn het markantst aanwezig in deze wijn van vermentino (foto), samen met frisheid en een beheerste 12,5 procent alcohol. Dit is een prima partner voor allerlei visschotels en hartige taarten. Hij kost gewoonlijk €9,70, verkoopinfo via www.heisterkamp.com.

 

 

Nore Viognier 2019
Pays d’Oc
Deze smakelijke Zuid-Franse wijn is een creatie van Pascal Gianesini, wijnmaker in de Languedoc. Waar hij niet alleen Château Jouclary bezit, in de Cabardès, maar  ook variëteiten verwerkt van percelen aan de voet van het Montagne Noire. Het is daar dat de druiven groeien voor zijn Nore Viognier. De jaargang 2019 oogt nog jeugdig, met een groenzweem, en vult de mond sappig en aangenaam met wat notigheid en zacht fruit van o.a. perzik plus een vleugje abrikoos. Bij op de huid gebakken zalm smaakte hij zalig. Importeur www.heerenvanheusden.nl (zie de banner), rekent €6,50 per fles.

Parés Baltà Espígol 2018
Penedés
Het Catalaanse domein Parés Baltà wordt voortvarend geleid door de gebroeders Joan en Josep  Cusiné met hun beider vrouwen, Marta en María Elena – die de wijnmakers zijn. Daarmee is het op en top een familiebedrijf. Duurzaamheid in de vorm van organische druiventeelt op de eigen 214 hectare staat hoog in het vaandel geschreven, evenals kwaliteit. Een smakelijk bewijs van dat laatste is de Espígol 2018, een nog opmerkelijk frisse wijn van de veelal verguisde malvasía. Gezien zijn frisheid en het snufje groene kruiden in de sappige, elegante smaak (die slechts 11,5 procent alcohol bevat) neigt de wijn enigszins naar een Sauvignon Blanc – en da’s een compliment. Prijs €18,95 bij www.anfors-imperial.com.

 

 

Pfaffl Sauvignon Blanc vom Haus 2019
Niederösterreich
De Oostenrijkse wijnbouwer Roman Pfaffl heeft als bijnaam gehad ‘Mr. Grüner Veltliner’ want die wijn was zijn grote specialiteit en aanvankelijk bijna de enige wijnsoort die hij maakte. Inmiddels levert het door zoon Roman Josef Pfaffl (links) geleide domein – dat 125 eigen hectaren telt terwijl van nog eens 50 druiven worden bijgekocht – ook gave wijnen van andere druivenrassen. Een daarvan is de Sauvignon Blanc Vom Haus, een heel kenmerkende, frisse creatie met plantaardige elementen inclusief buxus, groen fruit en een sappige vlezigheid. Adviesprijs €8,95, verkoopadressen via www.poot.nl.

 Purcari 1827 Sauvignon Blanc 2019
Moldova
Het is stichter Victor Bostan (foto) gelukt om van Purcari Wines een groot succes te maken. Hij begon dit bedrijf in de zuidoost punt van Moldova, door in 2003 zo’n 250 hectare te herplanten bij een bestaand château – waarin en waarbij ook gastenverblijven en een restaurant werden ondergebracht. Buitenlandse investeerders participeerden, en er ontstond zelfs een beursgenoteerde groep. Wat eveneens volgden, waren alle mogelijke bekroningen voor de wijnen. Zoals voor de Sauvignon Blanc waarvan de jaargang 2019 behalve heel zuiver ook pittig fris en groen kruidig smaakt, met tevens groen fruit en een hint van buxus. Richtprijs €11,95, verkooppunten via www.lfe.nl.

 

 

Saint Roche 2019
Gard
In de buurt van Nîmes floreert het biologische/organisch werkend Domaine de Tavernel. Dat naast wijnen onder eigen naam de merklijn Saint Roche voert, herkomstbenaming Gard. De witte Saint Roche 2019 heeft een anders dan andere samenstelling, namelijk vermentino met muscat. Vermoedelijk is het te danken aan de vermentino dat de wijn een duidelijk kruidig aspect heeft en een flinke frisheid met ook fris citrusfruit. De ietwat druivige bijdrage van de muscat is minimaal. En hoe zomers, dat bescheiden alcoholgehalte van 12,5 procent. Fles €6,95 bij www.ah.nl, zie de banner.

Schloss Reinhartshausen Riesling trocken 2018
Rheingau
Een verrassende Nederlandse connectie met deze wijn is die van Marianne der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau en prinses van Pruisen. Zij werd anno 1810 werd geboren als oudste dochter van koning Willem I, en leidde een turbulent leven dat naast vele hoogtepunten ook de nodige dieptepunten kende. In 1855 kocht zij Schloss Reinhartshausen in de wijngemeente Erbach (Rheingau) en maakte dat tot een culturele ontmoetingsplaats. Nog altijd zijn in het slot – waar ook een hotel gevestigd is – tal van verwijzingen te vinden naar deze bijzondere vrouw. De huidige wijngaard van Schloss Reinhartshausen bestrijkt 77 hectare, wat hem tot een van de grootste binnen Rheingau maakt. Riesling vormt 85 procent van de aanplant, het is de grote specialiteit. De droge Gutsriesling, zeg maar ‘huiswijn’ van Schloss Reinhartshausen, geurt naar bloemetjes, fruit en specerijen, terwijl de smaak behalve elegant ook pittig is, bijna mineralig zelfs, met snufjes kruiden en specerijen plus frisse citrustonen zoals van grapefruit en limoen. Zalig op een zomerse dag. Richtprijs €11,99 à €12,95. Adressen via www.orbwijn.nl, zie de banner.

 

 

Trimbach Pinot Blanc 2018
Alsace
In de Elzas staat Trimbach voor kwaliteit – en dat al sinds 1626. Deze hoogbejaarde, maar nog  springlevende familiefirma is gevestigd in het schilderachtige Ribeauvillé en geniet wereldwijd respect voor zijn zuivere, smakelijke droge witte wijnen. Het was bij verse witte asperges (met hollandaise saus, aardappeltjes, mooie ham en gekookt ei) dat de Trimbach Pinot 2018 schitterde. Een heel sappige, zacht frisse, goed gevulde wijn met het voor zijn druivenras zo kenmerkende witte fruit, discreet gekruid. Kortom, Trimbach mág. Fles €11,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

 Voici mon Secret 2019
Côtes de Gascogne
Deze wijn komt uit het Franse zuidwesten, werd gemaakt van alleen colombard… maar bij het proeven ervan moest ik sterk denken aan een Duitse Riesling uit het Moezel-dal. Dit vanwege a) zijn elegantie en heel lage alcoholgehalte van slechts 9 procent, b) de opwekkende zuren en c) het zoetje. Alleen het fruit is niet wit noch groen, maar neigt eerder naar limoen plus een hint van passievrucht, met dan ook nog een vleugje buxus. Hoe dan ook is het een echt lekkere, zuivere voorafwijn, gemaakt door Plaimont, een van Frankrijks allerbeste coöperatiegroepen waarvan de 800 leden ongeveer 5300 hectare wijngrond bewerken. Adviesprijs €6,95, verkooppunten via www.dgswijn.nl.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 

Whale Pod Chardonnay 2018
Cape South Coast
Elf jaar terug trouwde de Zwitser Jean-Claude Martin, die wijn maakte in zijn garage, met Carolyn Finlayson, telg uit een bekende Kaapse wijnfamilie. Drie jaar later verhuisden ze naar Zuid-Afrika, om daar hoog in de zuidelijke Hemel-en-Aarde Vallei een eigen domein te beginnen, Creation Wines, op een plek waar nooit eerder druivenstokken hadden gestaan. De bouw van een kelder, een restaurant en een ontvangstruimte volgden, duurzame principes werd toegepast – en Creation Wines groeide uit tot een modeldomein. Dat ook hoogwaardige wijnen voortbrengt, inclusief een tien maanden op vat gerijpte Chardonnay, de Whale Pod 2018. Roosteraroma’s en een vleugje vanille kunnen het in deze vrij volle, zacht frisse wijn voortreffelijk vinden met wit fruit en citrus – wat ‘m briljant deed smaken bij op de huid gebakken zalm. Richtprijs €10,95, verkooppunten via www.vinites.com.

Wine House Fris & Fruitig (liter)
South Africa
Het was de altijd innovatieve wijnimporteur Otto Vlasman die de term slobberwijn bedacht, een woord dat ten onrechte niet in de Van Dale en spellinggidsen staat – en dat geheel van toepassing is op de liters van Wine House: goedkope wijnen die in bulk uit diverse landen naar Nederland kwamen en hier gebotteld werden. De jaartalloze, witte Fris & Fruitig heeft als herkomst Zuid-Afrika (druivenrassen onbekend) en smaakt inderdaad fris, ook wat zijn citrusachtige fruit betreft, met bovendien vage hints van gebrande noten en groene kruiden. Voor deze slobberwijn rekent www.dirckiii.nl (zie de banner) €3,99 per literfles of drie voor slechts een tientje.

 

 Closalis Gris 2019
Mont Baudile – Pays d’Hérault
Een van de tientallen wijndistricten in de immense Languedoc is Mont Baudile, waarbinnen de druivenstokken  groeien aan de voet van de gelijknamige berg. Het is hier dat de coöperatie van Saint-Saturnin druiven verwierf voor een rosé die Gris werd gedoopt, wellicht vanwege zijn tint die eerder neigt naar blankgrijs dan roze of oranje. Als rassen dienden grenache en cinsault, afzonderlijk vergist. Vanwege zijn zachte zuren moet je deze Closalis Gris echt koud zetten. Voor het overige bepalen sinaasappel en peer in drupsvorm de smaak, terwijl de wijn bovendien heel soepel is en zelfs een tikje vet. Fles €5,99 bij www.jumbo.com.

Domaine des Deffends Rosé d’une Nuit 2019
Coteaux Varois en Provence
Domaine du Deffends is een bijna 14 hectare (plus driehonderd olijfbomen) omvattend wijngoed waarvan ik de wijnen al meer dan dertig jaar gráág proef. De recentste heet Rosé d’une Nuit 2019. Deze heeft een zacht rozeoranje tint en een uitgesproken sappige smaak, behoorlijk gevuld, en voorzien van een plezierige dosis mild drupsfruit, vooral van peer en mandarijn, subtiel gekruid. Eigenaresse Suzel de Lanversin gebruikte voor deze rosé grenache met 40 procent cinsault; beide rassen werden apart en op maat vergist. Fles €15,10 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de startpagina van deze site.

 

 

Extrême Gris Passion 2019
Sud de France
De zichzelf ‘artisanaal’ noemende coöperatie CastelBarry, diep in het Franse zuiden, heeft een plezierige droge rosé uitgebracht. De wijn wordt gepresenteerd in een matte fles en heet Extrême Gris Passion. Waar het Gris aan refereert is onduidelijk, de wijn oogt zacht oranje en er werd geen pinot gris gebruikt – grenache en mourvèdre zijn de druiven – maar dat zal ons een zorg zijn. Drupsfruit van gele en witte vruchten komt je tegemoet in de geur, en daarna terug in de smaak. Die ook sappig fris is, behoorlijk stevig en licht gekruid. Laat de zon maar schijnen. Fles €8,50 bij www.sauterwijnen.nl.

Fleurs de Prairie 2019
Côtes de Provence
Je proeft de zomer in Fleurs de Prairie 2019, een bleke, zacht oranje rosé uit Côtes de Provence. En gebotteld op een reliëfrijke fles. Wijnmaker Vincent Euzet koos voor een traditionele druivenmelange van grenache (55 procent), cinsault (30) en syrah (15) die in een bijkans zuurstofvrije omgeving werden verwerkt. Alle details samen hebben een bleek oranje, plezierig frisse rosé gegeven die vooral getypeerd wordt door mild drupsachtig fruit van citrus en witte vruchten plus een heel klein kruidje. Fles €7,49 bij www.coop.nl.

 

 

Kruger Grenache Rosé 2019
Piekenierskloof
Kruger Family Wines klinkt als een oud, traditioneel familiebedrijf, maar het bestaat pas vijf jaar. Het familie aspect is wel terecht, want het waren Johan en diens Belgische vrouw Sofie die samen het inmiddels florerende bedrijfje begonnen. Dit bezit zelf geen wijngaarden; alle druiven worden aangekocht. Van de Kruger Family Wines wijnen is misschien wel de meest zomerse een rosé van ruim 45 jaar oude stokken in de Piekenierskloof. De wijn smaakt ferm, pittig fris, kruidig bovendien, en met bessig fruit. Een daarmee baie goed bij van alles van barbecue of grill. Terzijde: Piekenierskloof ligt een uur of twee rijden benoorden Kaapstad, en Kruger partner Johan van Zyl druiven teelt er druiven op hoogten tot 700 meter. Fles €9,90 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de startpagina van deze site.

Les Agasses 2019
Méditerranée
Op het imposante landgoed van Château Val Joanis – 400 hectare, inclusief een schitterende siertuin en 110 hectare met druivenstokken – worden behalve wijnen met als herkomst Lubéron ook streekwijnen geproduceerd onder de paraplunaam Méditerranée. Een van de plezierigste is de Les Agasses rosé, een compositie van voornamelijk syrah en grenache, met kleine doses gamay en muscat. De 2019 smaakt zacht kruidig en mild fruitig (druifje, geel fruit), flink sappig en vriendelijk fris (goed koelen dus). Gewoonlijk kost een fles rond de €8. Verkoopinfo via www.poot.nl.

Miraval 2019
Côtes de Provence
Filmster Brad Pitt is al jarenlang ook wijnster. Samen met Angelina Jolie (ze waren toen nog bij elkaar)  nam hij in 2008 het prachtige Provençaalse, 500 à 600 hectare bestrijkende landgoed Château de Miraval over (naar verluidt voor $67 miljoen), mede met als doel om daar met hulp van de wijnfamilie Perrin, mede-eigenares, ‘de beste rosé ter wereld’ te maken. Daartoe werd véél geïnvesteerd, o.a. in de renovatie en aanleg van wijnterrassen door Portugese specialisten. Als rosé maakt de Miraval inmiddels furore. De eerste oogst, die van 2012, was binnen een paar uur uitverkocht, terwijl diverse oogstjaren daarna scores van 91 punten ontvingen. Een deel van de – duurzaam gecultiveerde – druiven voor deze Côtes de Provence komt van de 30 hectare eigen grond, de rest wordt verworven van telers in en rond het eigen dorp Correns. Voor de rosé gebruikt Marc Perrin behalve grenache, syrah en cinsault ook wat witte rolle. Nieuwsgierig heb ik de 2019 geproefd, en ‘m vervolgens genoten bij gebakken lamskoteletten met Provençaalse kruiden. Dat bleek een gelukkig combinatie te zijn, want behalve sappig en fris smaakt de bleek oranje wijn duidelijk kruidig, en op bescheiden wijze naar drupsachtig fruit, richting aardbeien. Deze sterwijn draagt een navenante prijs, van €18,95 tot €19,95 en wordt door diverse wijnleveranciers aangeboden. Verkoopinfo via www.winespirits.nl.

 

Banner-Aaldering-21

 

Orahovica Frankovka Rosé 2019
Slavonija
Oostelijk in Kroatië, bij en in het middeleeuwse dorp Orahovica met zijn machtige kloosterruïne (foto), is een grote landbouwcoöperatie actief, PP Orahovica.  Waarvan de leden naast o.m. notenbomen (Orahovica staat voor walnoot) tevens 110 hectare productieve wijngrond bezitten, met nog eens 67 hectare recent aangeplant. Een zonnige dagen rosé van deze onderneming is de Frankovka 2019. De rozeoranje gekleurde wijn van blaufränkisch smaakt niet te zwaar, wel behoorlijk opwekkend en is tegelijk voorzien van fris bes- en rood fruit, heel subtiel gekruid. Richtprijs €8,25. Verkoopinfo via www.croatiangrapes.com (tabblad Consumenten).

 Trésor de Loire Rosé 2019
Val de Loire
 Als een soort stille reus binnen het Loire-dal opereert Loire Propriétés. De jaarproductie van dit bedrijf, waarbij vier wijncoöperaties, een distilleerderij en het wijnhandelshuis Albert Besombes zijn aangesloten, bedraagt ongeveer 10 miljoen liter. Van laatstgenoemd huis komt de rosé Trésor de Loire 2019. Het is een wijn met een echt zomers karakter, dit alleen al vanwege zijn bescheiden alcohol percentage (11,5). Voorts smaakt de blank oranje Trésor lekker fris en naar sinasachtig zuurtjesfruit. Fles €5,99 bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

 

 Agricola Cottini 2018
 Valpolicella Classico
Deze uit vier druivenrassen samengestelde wijn heeft als ouders vier leden van de Cottini familie, drie broers en hun zuster. De variëteiten zijn typisch voor Valpolicella: corvina, corvinone,  molinara en rondinella. De wijnbouwers heten Giorgio, Laura, Michele en Bruno. Samen beheren twee domeinen, waarvan Agricola Cottini het grootste is, met zo’n 50 hectare. De op zware fles gepresenteerde 2018 biedt een nog jeugdige frisheid, in combinatie met rijpe tonen, aalbessen, zwart fruit en een blaadje laurier, terwijl zijn structuur elegant is. Deze primadonna bij pasta kost €12,60 bij www.adbibendum.net.

 Antonin Rodet Pinot Noir 2018
Bourgogne
Ongeveer een decennium geleden werd het in Mercurey gevestigde wijnhuis Antonin Rodet – eigenaar van 90 hectare wijngaarden – overgenomen door Bourgogne’s grootste wijnproducent, de groep Boisset. Onder eigen vlag is het bedrijf wijn blijven maken, wat geschiedt door Anne-Laure Hernette (rechts). Haar Bourgogne Pinot Noir 2018 onderging een maand of tien vatrust, waardoor de sappige, zacht frisse wijn naast een beetje mild zwart fruit tevens flink wat kruidigheid kreeg. Wat ‘m prettig doet partneren met licht gekruid vlees en, zoals we ontdekten, bij belegen komijnekaas. Bij www.ah.nl, zie de banner, kost een fles €9,29.

 

 

Brumes de Gascogne Merlot & Tannat 2019
Côtes de Gascogne
In het Franse zuidwesten is Plaimont veruit de belangrijkste wijnproducent. Deze groep van coöperaties heeft zo’n 800 wijnbouwers als leden, en samen bewerken ze bijna 5300 hectare. En dat vooral binnen Côtes de Gascogne. Een plezante Plaimont wijn is de rode Brumes de Gascogne, een blend van merlot en tannat (regionaal druivenras). Het is een bijna massief getinte wijn, uitermate soepel, mondvullend bovendien, en met superzacht zwart fruit plus donkere, dropachtige aroma’s in zijn smaak. ’t Is een echte zomerwijn, want flink koelen doet ‘m goed. Prijs €5,50 bij www.deen.nl.

Callia S Syrah 2019
San Juan
In Argentinië heeft de familie Pon van M.P. Wines niet alleen wijnbedrijven in de provincie Mendoza, maar ook in San Juan. Waar ruim een dozijn jaar terug een immens domein werd overgenomen dat momenteel over zo’n 1775 hectare met duivenstokken beschikt, Bodegas Callia. De akkers liggen verspreid over drie valleien, tot op een hoogte van 1400 meter, waar de zon 330 dagen per jaar aan een heldere hemel schijnt en elke nacht de temperatuur sterk daalt. De daar geboren, donkerrode, vlezige, goed sappige Syrah S 2019 offreert behalve frisheid ook dropachtige, donkere tonen en zondoorstoofd zwart fruit. En dat voor een simpático prijs van €5,99, bij www.plus.nl.

Château du Cèdre Malbec 2016
Cahors
De Haagse wijnhandelaar Nico McGough is er best trots op dat hij Château du Cèdre importeert, want dit domein maakt klassewijnen in Cahors, bovendien biologische. De eigenlijke châteauwijn is een bijna pure Malbec –  van het kenmerkende druivenras in Cahors, dat de langs de Lot ligt –  waaraan Jean-Marc en Pascal Verhaege (foto) nog 10 procent van gelijke delen merlot en tannat toevoegden. Voorts werd de 2016 maar liefst 22 maanden op vat gelegd, en een derde van de fusten was nieuw. Aldus ontstond een echte tafelwijn, zeer op zijn plaats bij o.m. confits, rundvlees van de grill en lamsbout. In de nog een vitale frisheid bezittende, ferme smaak domineren donkere aroma’s tegen een achtergrond van bessen, zwart fruit en een beschaafde kruidigheid. Fles €22,50 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

 

Château Yveline 2015
Lalande-de-Pomerol
Voor Bordeaux-begrippen is de bezitting mini, slechts 2,1 hectare, maar dat geldt niet voor de wijnkwaliteit.  Het betreft Château Yveline in Lalande-de-Pomerol dat sinds 1920 behoort aan de familie Durand. De huidige eigenaar is Christian, een gediplomeerde oenoloog die bovendien gemeenteraadslid is van zijn gemeente, Néac. Zijn ferme 2015 heeft voornamelijk als basis merlot, met een beetje cabernet franc, en werd voor de helft op vat gelegd. De merlotdruiven gaven de nog vitale wijn een uitgesproken donker aroma, met discreet wat zwart fruit plus een besje, een subtiele toets van kruidig hout en een vleugje vanille. Prijs €15,95 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner.

Domaine de l’Amandine Cuvée Mathilde 2019
Vin de Pays de Vaucluse
Niet alleen het proeven van deze wijn, fris in het glas, was een genoegen, hij smaakte daarna ook heerlijk bij een roerbakgerecht met varkenshaas. Op hun Domaine de l’Amandine (45 hectare) hebben  Jean Pierre Verdeau en Alex Suter voor hun Cuvée Mathilde 2019 behalve 40 procent merlot ook caladoc, grenache en syrah geselecteerd. Waaruit een soepele, sappige, stevige wijn ontstond waarin rijpe, bijna zoete bramen en ander zwart fruit aangenaam verkeren met milde donkere, droppige tonen. Voor deze plezierige tafelgenoot rekent www.colaris.nl €6,95 per fles, zie de banner.

 

Banner Hamersma 538-100

 

Domaine Saint-André 2019
Pays d’Oc
Op voortvarende wijze hebben Thierry en Inès Hébert zeventien jaar lang hun Domaine Saint-André geleid. Op het Zuid-Franse, dicht bij het Bassin de Thau gelegen bezitting werden meer hoogwaardige druivenrassen geplant, er kwamen gastfaciliteiten en wie de lange oprijlaan volgt kan nu een fraai vorm gegeven proeflokaal bezoeken. Vorig jaar  werd het landgoed, dat 40 hectare telt waarvan 25 met druivenstokken, overgenomen door LGI Wines, een marketing gericht bedrijf dat het bestaande beleid gewoon voortzet. Voor de rode domeinwijn uit 2019 werd een verrassende ratjetoe van rassen geselecteerd, namelijk merlot, alicante bouschet, cabernet franc, syrah en de Corsicaanse/Italiaanse nielluccio. Er is een hele goede, fris te serveren, solide wijn uit ontstaan, donkerrood, mondvullend en met diepgang; je proeft o.a. bessen, kruiden en zwarte vruchten. Richtprijs €8,95, verkoopinfo via www.kwastwijnkopers.nl.

Dominio Fournier Crianza 2016
Ribera del Duero
Met de acquisitie van Dominio Fournier, vorig jaar, werd Sherry gigant Gonzalez Byass (van o.a. Tío Pepe) actief in ongeveer het tiende wijngebied binnen Spanje. De desbetreffende bezitting, die 50 hectare bestrijkt, ligt in Ribera del Duero. En is beplant met 25 tot 50 jaar oude stokken van tinta del país, de regionaal gemuteerde variant van tempranillo (uit Rioja). Een nog door de vorige eigenaren gemaakte wijn is de Crianza 2016. Die een stevige structuur heeft en op sappig frisse wijze nog levendig smaakt naar gekruid besfruit, vanille en chocolade. Beide laatste elementen zijn te danken aan een lagering van twaalf maanden in fusten van Frans eikenhout. Deze klassewijn draagt een prijskaartje van €24,50 bij www.winelist.nl.

Familie Pos Collection Carmenère 2019
Valle Central
Nederlandse tv- programma’s kijk ik zelden, en shownieuws helemaal nooit. Maar speurend naar de Familie Pos begreep ik dat Stephan en Ilona Pos met hun kleine kinderen naar Chili gingen om daar wijn te maken waarover een tv-zender heeft gedaan. Inmiddels is de familie terug in Nederland, en importeert het echtpaar nu wijn. Uiteraard ook Chileense, in dit geval van het grote exportbedrijf Fray León. De Carmenère 2019 daarvan is een heel keurige zoniet charmante: vief, ferm en sappig, met een gulle dosis zwart fruit, donkere aroma’s en vleugjes van zowel munt als paprika. Een wijn om te onthouden voor een ontspannen barbecue. Fles €4,99 bij www.poiesz-supermarkten.nl.

Gato Negro Merlot 2019
Chile
Aromatisch komt het zwart van deze Chileense Gato Negro ofwel Zwarte Kat terug in de Merlot van dit merk. Geur en smaak zijn duidelijk heel donker, denk aan o.a. laurierdrop – wat overigens kenmerkend is voor wijnen van de merlotdruif. Frisheid is eveneens aanwezig, wat de 2019 vrij levendig maakt. Ook een lepeltje besfruit is present, en een redelijk stevig gestel. Je koopt dus geen kat in de zak, voor dan ook nog een redelijke prijs. Namelijk €4,79 bij Dirk,  of €4,99 bij zowel Jumbo als Plus.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Le Bonheur The Trading Pit Red Blend 2018
Stellenbosch
Meer dan twee eeuwen, zo lang reeds, bestaat Le Bonheur, een groot wijngoed binnen de Kaapse streek Stellenbosch. De gehele bezitting – tegenwoordig behorend bij de AdVini groep – bestrijkt 163 hectare, waarvan 75 beplant met duivenstokken. Die groeien op gevarieerde gronden. Van de Le Bonheur Trading Pit 2018 zou je de samenstelling Bordeauxachtig kunnen noemen. Deze Red Bend bestaat namelijk uit merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc en petit verdot, alle kenmerkend voor Bordeaux. Net als een betere Bordeaux ging de wijn bovendien op vat, voor anderhalf jaar (in fusten van 300 liter). Wat dit allemaal gegeven heeft? Een krachtige wijn met dimensie, met rijpe tannines bovendien, een wijn ook waarin besfruit, zwart fruit, donkere aroma’s, kruidig hout en tevens een zekere frisheid waarneembaar zijn. Fles €13,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.

Les Beauchamps 2017
Languedoc
Binnen de Languedoc vervaardigt Laurent Miquel niet alleen een royale reeks lekkere wijnen van zijn eigen domeinen, maar ook goede merkwijnen. Les Beauchamps is daar een voorbeeld van. De jaargang 2017 werd samengesteld uit grenache en syrah, en is nu geheel op dronk. Het zijn vooral laurier, leder en drop die het aroma bepalen, met in de achtergrond wat zondoorstoofd zwart fruit. Bovendien is het een wijn met stoerheid en kracht, namelijk 14,5 procent alcohol. Wat goed zal doen smaken bij gekruide vleesgerechten. Fles €6,49 bij www.plus.nl.

 

 

Les Coopains 2019
Vin de France
De cöoperatie CastelBarry werkt niet alleen steeds duurzamer, maar tevens sociaal bewust – en levert hele goede wijnen. Plaats van vestiging is het door lage heuvels omsloten Languedoc dorp Montpeyroux. De 110 leden van het bedrijf bezitten 500 hectare wijngrond. Een informele vriendenwijn daarvan is de rode Les Coopains 2019, gemaakt van grenache. Wat in het glas verschijnt is een soepele, vlezige, kruidige, donkertonige wijn (denk aan o.a. drop) met wat rijp zwart fruit in de achtergrond. Fris geschonken smaakt deze bistroachtige creatie het best. Prijs €7,75 bij www.sauterwijnen.nl.

 Mas de Montbrun vin biologique 2018
Vin de France
Deze combi van carignan en syrah (de ranken zijn behoorlijk oud, die van syrah in elk geval zo’n kwart eeuw) werd gemaakt van ’s ochtend vroeg geplukte druiven, wat hielp om de wijn echt sappig en vriendelijk fris te krijgen. In de vlezige smaak zijn eveneens zacht zwart fruit en donkere aroma’s present, zoals van drop en leder. Hulde dus voor het Nederlands-Franse team van Château de l’Horte (in de Corbières, foto), want daar werd deze Vin de France vervaardigd. Prijs €5,79 bij www.jumbo.com.

Mazzei Ser Lapo 2016
Chianti Classico Riserva
Tijdens het internationaal Decanter wijnconcours van vorig jaar won deze Chianti de hoogst mogelijke World Wine Award, namelijk platinum ofwel 97 van de 100 punten). In zijn soort is het inderdaad een opmerkelijk goede wijn. Rijp van stijl en ietwat fris tegelijk, met zacht fruit van bessen plus kersen, beschaafd kruidig bovendien. Vervaardigd van 90 procent sangiovese plus een restje diverse druiven. En een jaar op vat gelagerd. Super bij lamskoteletten, ribeye en dat soort gerechten. Zijn maker? Da’s het grote, beroemde, met prijzen overladen familiebedrijf Mazzei, eigenaresse van het Castello di Fonterutoli (kelderfoto). De familie maakt in en rond de Chianti-streek al wijn gedurende 24 generaties, sinds 1435. Alleen al binnen Chianti Classico omvat het bezit aan wijngaarden 106 hectare. De Mazzei Ser Lapo kost  €13,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

 Ventisquero Reserva Syrah 2018
Valle del Maipo
Binnen Chili beschikt Ventisquero over zo’n 600 hectare eigen grond binnen diverse valleien. Een daarvan is die van de Maipo, niet ver bezuiden Santiago. Het is hier dat de druiven werden geoogst voor de Reserve Syrah 2018, een kostelijke, in fruitige stijl gemaakte, donkerrode kwaliteitswijn. Het fruit is dat van zwarte en blauwe vruchten, zo neigt het naar dat van pruimen en vijgen. Frisheid is eveneens present, net als een blaadje laurier, een aangename sappigheid en beheerst wat roosteraroma’s (een deel van de wijn ging op vat). Gewoonlijk bedraagt de flesprijs net geen tientje. Verkoopadressen via www.monnik-dranken.nl.

 

Van Nahmen Sparkling Juicy Tea
Duitsland
Deze wijn vervangende, op Champagne fles gepresenteerde bubbeldrank werd met veel zorg en creativiteit bereid door een duurzaam familiebedrijf in het Duitse Rheinland. Ga maar na wat er voor de Sparkling Juicy Tea kwam kijken. Het koud ‘zetten’ van Darjeeling thee, het aromatiseren daarvan met sap van rabarber plus wat rozenwater, en het toevoegen van koolzuur. Je proeft dus ook van alles in de bleek oranje getinte creatie: iets van thee natuurlijk, hints van fruit waaronder rabarber, en dat alles in een beslist niet te zoete smaak. Dit verrassende kwaliteitsproduct draagt ook een kwaliteitsprijs, namelijk €11,95. Zijn schepper, Peter von Nahmen beveelt zijn Juicy Thee graag aan bij zeefruit, vis, kip, kalkoen, en als aperitief. Verkoopadressen via www.vinites.com.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SIGNATUUR VAN SAUMUR

Het silhouet van Saumur, ‘parel van Anjou’, wordt beheerst door een indrukwekkend, uit blanke tufsteen gebouwd kasteel dat staat op een steile heuvel boven de stad. Dit Château de Saumur verrees rond 1230, wordt door torens geflankeerd en heeft een middeleeuwse vierhoekige vorm. Aan het eind van de 14e eeuw liet Lodewijk I van Anjou dit van oorsprong van militaire bolwerk veranderen in een lieflijk paleis. Andere verbouwingen zouden volgen. Zo verfraaide koning René in de 15e eeuw het interieur. Het huidige gebouw oogt soberder dan vijf à zes eeuwen terug, maar binnenin valt er nog altijd veel te genieten. In het kasteel is namelijk een drietal musea ondergebracht. Het Musée d’Arts Décoratifs toont Franse kunstnijverheid uit het hele land, waaronder wandtapijten, meubelen en porselein (zaalfoto). In het Musée du Cheval kunnen zo’n zevenduizend voorwerpen worden bekeken; het is gewijd aan alle mogelijke facetten van de ruitersport, terwijl bovendien de geschiedenis van de plaatselijke ruiterschool wordt uitgebeeld. Het Musée de la Figurine-Jouet bevindt zich in een voormalig kruitmagazijn en exposeert een verzameling van voornamelijk miniatuur figuurtjes (koningen, soldaten, clowns en meer). Ten slotte mag het schitterende uitzicht over Saumur en de Loire-vallei niet worden vergeten. De oudste kerk, origine 12e eeuw, van de circa 30.000 inwoners tellende stad is de Notre-Dame-de-Nantilly, gelegen aan de zuidzijde van het kasteel. Naast andere religieuze kunstschatten zijn daarin vooral de wandtapijten (16e en 17e eeuw) het bekijken waard. Een andere fraaie kerk is de Saint-Pierre (eveneens 12e-eeuwse origine, witte barokke gevel, gobelins). Deze staat aan het gezellige, centrale Place Saint-Pierre (links) dat uitnodigende terrassen heeft en waar je lekker kunt lunchen in o.a. Le Bistrot de la Place. Een bezoek verdient voorts de koepelvormige Notre-Dame-des-Ardilliers (17e eeuw,  met een mooi altaar; rechts). In het historische, sfeervolle centrum van Saumur, dat ten dele autovrij is, vind je vakwerkhuizen (zoals op voornoemd Place Saint-Pierre) en fraaie gebouwen waaronder de klassiek vormgegeven schouwburg en het schitterende 16e-eeuws, ten dele in gotische stijl gebouwde stadhuis, waarvan een deel versterkt is (links). De laatste twee monumenten staan langs de rivierkade. De westkant van Saumur wordt gedomineerd door de cavalerieschool Cadre Noir waarvan de kazernes omgeven worden door grote gazons. Aan de militairen dankt de stad twee musea. Het Musée de la Cavalerie laat de geschiedenis van de Franse cavalerie zien, en in het Musée des Blindés zijn meer dan tweehonderd tanks en ander, voornamelijk rijdend militair materieel bijeengebracht.
Vanuit Saumur zijn allerlei tochten mogelijk. Bijvoorbeeld in het noordwestelijke richting, de Loire langs. Het eerste dorp is Saint-Hilaire-Saint-Florent. Daar bevinden zich gigantische groeven waarvan de steen gebruikt werd voor de bouw van woningen, kerken en kastelen. Vandaag de dag worden die grotten grotendeels gebruikt voor wijnopslag. Het was de Belg Jean Ackerman die daar anno 1811 als eerste een mousserende wijn maakte op de Champagnemanier. Het door hem gestichte wijnhuis bestaat nog steeds, is een van de producenten die ter plekke kunnen worden bezocht. Zoals Bouvet-Ladubay, De Neuville, Langlois-Chateau en Veuve Amiot. De meeste begonnen met het maken van Saumur Brut, maar leveren tegenwoordig ook andere Loire-wijnen. Wellicht de leukste grotkelder om te bezoeken is die van Bouvet-Ladubay, want daar vindt de visite plaats op ‘vintage’ fietsen. In de buurt v an dit wijndorp kan tevens het interessante Musée du Champignon worden bezocht, evenals de École Nationale d’Equitation, Frankrijks nationale ruiterschool. Er bevinden zich ook de stallen van het Cadre Noir, met ruimte voor 1200 paarden.  De weg langs de Loire voert via Chênehutte-les-Tuffeaux en zijn klassehotel Château Le Prieuré naar Trèves. Bij de Romaanse kerk staat een donjon uit de 15e eeuw. In Gennes, het eindpunt van deze rondrit, is het mogelijk om een Gallo-Romeins amfitheater te bekijken. Bovendien staan rond dit dorp vier hunebedden en een menhir.
Langer duurt de excursie in zuidelijke en oostelijke richting. In Bagneux, een randdorp van Saumur, werd in een technisch lyceum het Musée du Moteur ingericht,  met als groot contrast in dezelfde gemeente een vijfduizend jaar oud hunebed dat met zijn lengte van 23 meter de omvang heeft van een woonappartement en Frankrijks grootste is (zie de oude ansicht). In Distré, zuidelijker langs de N147, staat een ten dele Romaanse kerk waar een pastoor in 1668 aan de gelovigen Jezus in zichtbare, menselijke vorm via een offerbroodje zou hebben getoond. Verder vindt men hier resten van wallen, de Saint-Martin fontein, windmolens en wederom een hunebed (zuidkant). Met een kleine omweg via Courchamps, een lang gerekt, oud dorp op een heuvelkam, kun je het ten dele door wijngaarden omgeven Montreuil-Bellay bereiken. De citadel daar is deels 11e-eeuws en dus middeleeuws, maar later werden elegantere elementen toegevoegd, waaronder een kerk met een 15e-eeuws oratorium en fresco’s uit diezelfde tijd (links). Het kasteel wordt bewoond en is privé eigendom, en werd grotendeels ingericht met meubelen uit de 17e en 18e-eeuw. Men maakt er ook wijn, van plusminus 13 hectare eigen grond. Het grotendeels door wallen omgeven stadscentrum telt fraaie panden: Montreuil-Bellay wordt terecht tot de honderd mooiste ‘omweg waard’ dorpen van Frankrijk gerekend. Westelijk ligt het bedevaartsoord Le Puy-Notre-Dame. Waar, in de kerk met zijn opvallende spits, al honderden jaren de relikwie te zien die werd meegebracht van de eerste kruistocht, een fragment van de zijden ceintuur van de Heilige Maagd. Het kleinood zou vruchtbaarheid bij vrouwen bevorderen. Behalve wijn levert het dorp veel champignons. De tufsteen grotten van La Cave Vivante du Champignon, tevens een klein museum, kunnen worden bezocht. Rijd nu in noordoostelijke richting naar Brézé, waar het Chateau de Brézé staat (luchtfoto). Dit heef de diepste slotgracht van Frankrijk. De gebrandschilderde ramen van de kerk erbij staan in het teken van wijn. De coöperatie Cave de Saumur van Saint-Cyr-en-Bourg beschikt over wijnkelders met een lengte van meer dan tien kilometer. Voornoemd dorp behoort net als het nabije Chacé en een deel van Saumur zelf tot de herkomstbenaming Saumur-Champigny die uit negen gemeenten bestaat en een jaarlijkse tien miljoen flessen rode wijn levert. De wijngaarden bevinden zich voornamelijk op een kalkhoudend plateau ten oosten van Saumur. In het algemeen heeft Saumur-Champigny als wijn net wat meer diepgang, fruit en kwaliteit dan gewone rode Saumur. Chenin blanc wordt gebruikt voor witte Saumur, en maakt dikwijls ook deel uit van de melanges voor Saumur Brut. Een andere min of meer regionale belletjeswijn is Crémant de Loire, waarvoor strengere normen gelden, met als gevolg een iets hogere prijs, een veel lagere productie. Van Chacé is het niet ver naar het wijndorp Varrains met zijn fraaie huizen en een molen waar eikenschors gelooid werd. Vanuit dit plaatsje loopt een smalle weg naar het gehucht Chaintres dat deels bestaat uit woningen gebouwd in de 17e- en 18e-eeuws, en vervolgens naar Dampierre-sur-Loire waar Château de Chaintres (onder) zeker een bezoek verdient, eveneens voor zijn wijnen. Blijf nu op het wijnplateau door voor het dorp rechtsaf te slaan, richting Souzay-Champigny. Het kerkje daar heeft een klokkentoren uit vermoedelijk de 11e eeuw. Er vlakbij ligt de entree van het gerenommeerde wijndomein Château de Villeneuve. In Parnay bevat de kerk Romaanse, gotische en renaissance-elementen. Turquant heeft grotten waarin o.a. kunstateliers, woningen, een gîte en een bistro werden ingericht (foto linksboven). De eveneens in een grot gevestigde Troglo‘Tap laat zien hoe voor de Eerste Wereldoorlog, en nu nog steeds, appels werden en worden gedroogd tot pommes tapées, destijds voor zeevarenden. En pal boven gerenoveerde grotruimten staat de eenzame, 15e-eeuwse Moulin de la Herpinière. Daal nu af naar Montsoreau. Vanuit de Caveau de la Motte kun je een wijnwandeling maken en natuurlijk proeven, en in Château de Montsoreau is een bijzondere collectie van hedendaagse kunst (Art-Language) bijeen gebracht. Een leuk, informeel, bijna huiskamerachtig restaurant daar is Fleur de Sel. Het dorp Candes-Saint-Martin, in het verlengde van Montsoreau, is een mooi rivierplaatsje. Loop naast de aantrekkelijke kerk omhoog om te genieten van een panorama over zowel de Loire als de Vienne, die hier samenvloeien. De laatste doch zeker niet minste halte is Fontevraud-l’Abbaye (foto Place des Plantagenêts ~helemaal onderaan). De reusachtige abdij daar werd gesticht in 1099 en bood onderkomen aan zowel monniken als nonnen – terwijl hij geleid werd door een abdis (vaak van koninklijken bloede). Ook zieken, leprozen en berouwvolle, gevallen vrouwen kregen onderdak. Vandaar dat de keuken berekend was op het verstrekken van zo’n vijfhonderd maaltijden. In het klooster zijn vier grafmonumenten bewaard gebleven van Plantagenet koningen; drie werden uitgevoerd in tufsteen, het vierde in hout. Bepaalde ruimten in de abdij, die generaties lang als gevangenis heeft gediend, wordt tegenwoordig gebruikt voor culturele uitvoeringen en exposities. Het moge duidelijk zijn: de signatuur van Saumur is die van een rijk bedeelde stad en streek.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SCHILDERIJ VAN DE MAAND

Het is weer tijd om langs ’t Gein te wandelen of te fietsen. Want het frisse groen keerde terug en omringt dus ook, op de zuidoever, de enige molen die daar staat. Deze draagt diverse namen, met als markantste Delphine (naar een voormalige eigenaar). Ook noemt men hem wel de Mondriaan molen, omdat deze schilder in zijn figuratieve periode het gebouw vaak schilderde. Zelf heb ik er ook kleine impressie van gemaakt.
Voor meer details zie www.vinpressionist.com, bij Landschappen.

 ***********************************************************************************************

Franse kaasmeester

‘Kaas is melk in geconcentreerde vorm: een liter melk geeft ongeveer honderd gram kaas.’ Zo ongeveer begon Pierre Androuet zijn inleiding op een kaas-wijnproeverij georganiseerd door de altijd creatieve Otto Vlasman van Oud Wijnkopers. De locatie was het Museum van Speelklok tot Pierement te Utrecht, het jaar 1982. Monsieur Androuet, goed gezet, was overgekomen uit Parijs waar zijn familie anno 1909 een inmiddels wereldberoemde zuivel- en kaaszaak had geopend, in de Rue d’Amsterdam. Ook Robert Drouhin van het Bourgogne-huis Joseph Drouhin gaf acte de présence, terwijl bovendien witte wijnen van Léon Beyer uit Alsace zouden worden geschonken.

HET ARCHIEF SPREEKT

Onthullend was dat bij diverse Franse kazen de witte wijnen beduidend beter smaakten dan de rode. Robert Drouhin, altijd uitgesproken, stelde zelfs dat hij veel kazen als ‘vijanden’ beschouwde voor zijn rode Bourgognes. Zelf noteerde ik dat een jonge, heel licht zurige Reblochon verrassend goed combineerde met de witte Fruits de Mer van Léon Beyer. Een nog prettiger partnership vormde Saint-Nectaire met de Riesling Cuvée des Ecaillers 1978. De Elzas kwam ook ter sprake in het verhaal van Pierre Androuet die vertelde dat de naam van Munster, de pittige, regionale, romige roodschimmelkaas is afgeleid van monastère ofwel klooster. In Alsace strooit men er vaak wat kummel over. ‘Niet om de smaak van de kaas te verbeteren, maar omdat Joden, vroeger talrijk in dat gebied, er zeker van wilden zijn dat de kaas koosjer was. Ook elders waar Joodse nederzettingen waren, denk aan Leiden en Mainz, werd daarom kummel in of op kaas gebruikt.’

Tussen het eigenlijk proeven door bleef de Parijse maître-fromager allerlei andere aardige feiten geven.
. ‘De meeste Franse kazen zijn meer dan duizend jaar oud; in 1960 Maroilles zelfs al 2000 jaar.’
. ‘Wijn en melk gingen vroeger vaak samen; men klaarde een vat wijn met een liter melk.’
. ‘Ik adviseer om de korst van Franse kaas níet te eten.’
. ‘Nederlandse kazen waren van huisuit bestemd voor de export; vaak werden ze ook gebruikt als ballast op zeilschepen.’
Terwijl de sessie besloten werd met uiensoep vernamen we tot slot ’kaas heeft wijn meer nodig dan omgekeerd.’
Waarop Robert Drouhin instemmend knikte.

**********************************************************

In het dwergstaatje Andorra, binnen het Catalaanse deel van de Pyreneeën, wonen bijna 86.000 mensen. Er wordt op kleine schaal ook wijn gemaakt. Een van de domeinen is Casa Auvignyà dat drieduizend flessen per jaar levert. Het ligt op 1200 meter hoogte en werd in 2005 gecreëerd door Jordi Tor Lupón. Hij produceert twee soorten rode wijn, beide genaamd Evolució: een Pinot Noir en een Syrah. De witte Imagine is een boeiende blend van albariño, viognier en pinot gris.
Aldus de toelichting van Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com, die
dit etiket selecteerde uit zijn omvangrijke collectie.

 

 

 

 

 .

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website en dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.