Per traditie is oktober de wijnmaand – die je volop kunt vieren met meer dan 50 wijnen uit een dozijn verschillende landen en van 35 grote en kleine leveranciers. Tijdens reeksen proeverijen kwamen deze wijnen als ‘best uit de test’. Wat betekent dat ik er ’s avond graag een glas van zou drinken. Bovendien kun je even op reis, via een nazomer reportage over de Lubéron die niet alleen een wijnstreek is maar ook een natuurpark.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

***************

Clair 2 Lune 2013
Crémant d’Alsace
In het Elzasser dorp Wettolsheim vertegenwoordigen Amélie en Cécile Buecher (rechts op de foto) de zevende generatie van wijnmakers. Dat doen ze op duurzame wijze. Hun 14 hectare tellende domein, dat Vignoble des 2 Lunes werd gedoopt , ligt verspreid over zes gemeenten en wordt geheel biodynamische gecultiveerd. Een van de specialiteiten is Crémant d’Alsace, met als lijsttrekker de van alleen pinot noir vervaardigde Clair 2 Lune, een zogeheten Brut Zéro waaraan helemaal geen suiker werd toegevoegd. De fijn schuimende wijn offreert elegantie, wit en citrusfruit, een beschaafde kruidigheid en een opwekkende frisheid. Bij sushi en hartige amuses komt hij riant tot zijn recht. Prijs €22,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

 

 

Raventós i Blanc de la Finca 2016
Conca del Ríu Anoia
Een van de opmerkelijkste Catalaanse kelders die Cava-achtige wijnen voortbrengt, draagt als naam Raventós i Blanc. Het complex werd schitterend ontworpen en ligt deels rond een vijf eeuwen oude eik, terwijl binnenin gespeeld wordt met vormen en licht. De druiven komen uitsluitend van eigen wijngaarden. Deze liggen verspreid over 90 hectare, met ook bos en waterpartijen. Voor de mousserende wijnen wordt door Pepe Raventós (21e generatie, links) altijd vroeg geplukt, meestal vanaf 17 augustus. Wat in 2016 de bleek getinte Raventos i Blanc de la Finca heeft gegeven, een bubbel met minuscule belletjes, elegantie en een sappig frisse smaak waarin specerijen en wit fruit aangenaam met elkaar verkeren. Als druiven dienden de witte xarel.lo, macabeu en parellada. Adviesprijs €25,95, adressen via www.vinites.com en de banner.

 

Albamar Albariño 2019
Rías Baixas
In Galicië, vlakbij de zee en een riviermonding, maakt Xurxo Alba wijnen van eigen en ALB2 aangekochte druiven. Hij doet dat sinds 2006, na wijnopleidingen te hebben gevolgd. Zijn meest verkochte en alom geprezen creatie heet Albamar (letterlijk ‘dichtbij zee’), een wijn van de regionale, voor het gebied Rías Baixas kenmerkende kwaliteitsdruif albariño. Naast een karakteristieke frisheid offreert de 2019 sappigheid, levendigheid, fermheid en fruitigheid, vooral van citrus. Ik kreeg deze wijn te proeven van www.adbibendum.net die €18,50 per fles vraagt.

Apostelhoeve Cuvée XII 2019
Limburg
Geen ander Nederlands wijngoed bestaat en floreert zo lang als de Apostelhoeve, namelijk reen halve eeuw. Wat deze op en tegen de Louwberg gelegen bezitting (nu 14 hectare) zo succesvol maakt, is de uiterst aantrekkelijke, hoogst betrouwbare kwaliteit van zijn wijnen. Waarvoor de gedegen geschoolde Mathieu Hulst nu al vele oogsten tekent. Een van zijn smakelijkste creaties is de Cuvée XII, samengesteld uit 40 procent müller-thurgau plus gelijke delen auxerrois en pinot gris. Op elegante wijze presenteert de 2019 zich pittig fris en levendig, met bovendien frisse citrustonen en een hint van groene appel. Dit is Limburg op zijn lekkerst. Fles €14,95 bij o.a. https://www.bovino.nl/de-apostelhoeve.

 

 

Bella Storia Trebbiano Pinot Grigio 2019
Puglia
De al meer dan een eeuw in Veneto actieve wijnfamilie Cielo, opererend onder de naam Cielo e Terra, heeft zich via een joint venture aangesloten bij de grote coöperaties groep Colli Berici (2000 leden, 3700 hectare), en levert nu ook wijnen uit het zeer zuidelijke Puglia. Die van het merk Bella Storia komen uit dat gewest. Zoals de Trebbiano Pinot Grigio 2019, een frissige, van wat perendrups voorziene, elegante dorstlesser die bovendien een tikje kruidig smaakt. Sympathiek is dat Cielo e Terra een deel van de opbrengst schenkt aan Ekùo en andere goede doelen. Fles €6 bij www.deen.nl.

Callia CH Chardonnay 2020
Argentina
In Argentinië heeft de familie Pon van M.P. Wines niet alleen wijnbedrijven in de provincie Mendoza, maar ook in San Juan. Waar zestien jaar geleden een immers domein werd overgenomen  dat momenteel over zo’n 1875 hectare met duivenstokken beschikt, Bodegas Callia. Bovendien worden nog druiven aangekocht. De eigen akkers liggen verspreid over drie valleien, tot op een hoogte van 1400 meter, en waar de zon 330 dagen per jaar aan een heldere hemel schijnt, terwijl elke nacht de temperatuur sterk daalt. Voorts beschikt het bedrijf over een hypermoderne kelder met glimmende, roestvrijstalen gistingstanks. Een sympathieke witte Callia voor een sympathieke prijs, namelijk €5,99, is de CH Chardonnay. Je proeft een aantrekkelijke, vrij volle combinatie van sap, frisheid, kruidigheid en citrusfruit. Te koop bij www.plus.nl.

 

 

Cérvoles Colors 2019
Costers del Segre
Ruim twintig jaar geleden verscheen de eerste oogst van Cérvoles. Een Catalaans domein in het hoogste, zeer stenige deel (zo’n 700 à 800 meter, soms bedekt door laag hangende wolken) van Costers del Segre, bij de grens met Priorat. Het behoort aan de groep Tomàs Cusiné en telt ruim 30 hectare die organisch worden bewerkt. Heel smakelijk is de witte, vier maanden op zijn gistingsbezinksel geruste Cérvoles Colors 2019, een frissige, citrusachtige, ook snufjes specerijen bevattende mix van macabeu, chardonnay en zowaar de Galicische albariño. Richtprijs €12,50, verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl, zie de banner.

Chardonnay Colombard Smooth & Full Bodied 2019
Western Cape
Een zeer Zuid-Afrikaans prijswondertje, dat is deze Kaapse blend. In weinig landen en streken wordt chardonnay gekoppeld aan colombard, maar  wel regelmatig in Zuid-Afrika. Waar colombard (daar vaak zonder ‘d’ gespeld) ook veel gebruikt wordt voor brandy. Overigens zou, wat mij betreft, de in Duitsland gebottelde Smooth & Full Bodied eerder Fresh & Fruity mogen heten vanwege zijn bijna pittige frisheid, zijn vrij levendige karakter, zijn sappige citrusfruit en zijn beheerste 12,5 procent alcohol. Elementen die hem voor €3,49 tot een Kaaps koopje maken, bij www.lidl.nl.

 

 

Château Beaulieu 2019
Côtes de Bourg
In het ‘Zwitserland van de Gironde’ ofwel het district Côtes de Bourg nam de Nederlandse distillateur-wijnhandelaar Jodocus Boomsma (op de foto) elf jaar geleden het wijngoed Château Beaulieu over. Een 17 hectare bestrijkende bezitting die zijn naam terecht draagt, want hij  ligt op circa 60 meter hoogte boven een idyllische vallei met druivenstokken. Naast zijn prijswinnende rode wijnen heeft Jodocus nu ook een witte variant uitgebracht, op basis van 60 procent sémillon, aangevuld door sauvignon blanc en sauvignon gris. De melange smaakt uitgesproken sappig, met nuances van kruiden, een hint van anijs, een vleugje groene kruiden en fris citrusfruit. Richtprijs €8,95, adressen via www.boomsma.frl.

Ciabot Essenza Pinot Grigio 2019
Provincia di Pavia
Wat een contrast met de meeste andere wijnen die Cantina del Ciabot produceert: een frisse, elegante Pinot Grigio naast stoere rode Barolo’s en andere krachtpatsers uit Piemonte. Voor deze Ciabot Essenza haalde de familie Fia (vierde generatie) de druiven niet uit de eigen streek, want daar groeit pinot grigio niet of nauwelijks, maar uit provincie Pavia (foto) binnen het aangrenzende gewest Lombardia. Wat in voornoemde Pinot Grigio eveneens te proeven valt, zijn sappige citrus en een zachte kruidigheid. Fles €6,95 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner.

 

 

Coume Mare La Préceptorie 2019
Côtes du Roussillon
In het binnenland van Pyrénées-Orientales, het zuidelijkste departement van het Franse vasteland, verwierven de gebroeders Parcé  (we kennen ze van o.a. Banyuls en Collioure) begin deze eeuw een domein van 29 hectare. Het ligt in en rond de stenige, beschutte Agly Vallei (foto) en bestaat uit 44 percelen. Naast rode Côtes du Roussillon brengt de bezitting een witte versie voort. Deze stevige, zacht frisse Coume Mare werd in 2019 gecomponeerd uit grenache blanc, grenache gris en macabeo, om te worden vergist en gelagerd in vaten van 400 liter. Het houtcontact doet de bijna rokerige en tegelijk notige toets in het aroma verklaren, terwijl een beschaafde kruidigheid en wat wit fruit het harmonisch aanvullen. Prijs €14,50 per losse fles bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de home page van deze site,

De Kleine Schorre Schouwen-D®uiveland Gris 2019
Zeeland
We kennen Zeelands roem natuurlijk van mosselen en oesters, maar het begrip zou ook mogen gelden voor wijn. Want in deze waterrijke provincie met zijn schone luchten worden al jarenlang witte wijnen gemaakt die keer op keer applaus verdienen. Het desbetreffende domein is  De Kleine Schorre dat op Schouwen-Duiveland over een wijngaard van 10 hectare beschikt. En waar de stokken staan op kalkrijk oud zeezand. Een van de geslaagdste recente wijnen is de Gris 2019, een door domeindirecteur Johan van de Velde van voornamelijk van pinot gris vervaardige creatie met ook wat auxerrois bevat. De smaak is iets steviger dan die van de andere witte wijnen uit hetzelfde oogstjaar, maar heeft wel de zo kenmerkende Zeeuwse frisheid, alsmede iets notigs plus frisse citrus. Fles €17,95 bij o.m. www.dekleineschorre.nl.

 

 

Domaine de Cibadiès Chardonnay 2019
Pays d’Oc
Sinds 1978 behoort Domaine de Cibadiès, westelijk van Béziers, aan de familie Bonfils die met wereldwijd succes volop handelt in wijn, en daarnaast zelf wijnbouw pleegt. Zo groeien op voornoemde bezitting – waar ook het hoofdkwartier van Bonfils gezeteld is – wijndruiven, maar liefst 95 hectare, en ruim de helft daarvan bestaat uit chardonnay. De op zware fles gepresenteerde 2019 van deze variëteit smaak genereus, ferm en sappig, met zachte zuren, een snufje kruiden en een mix van gele en witte vruchten. Een van de aanbieders is www.wijnkoperijvandop.nl die €7,95 per fles rekent.

Familia Gascón Chardonnay 2019
Mendoza
 Op drie kilometer van het centrum van Mendoza, aan de voet van de Andes, staat de oudste bodega van deze Argentijnse stad. Het is Bodega Escorihuela waar ik oo it gegeten heb in het in het gerenommeerde eigen restaurant 1884. Voor zijn wijnen, verdeeld over  drie merklijnen waaronder Familia Gascón, beschikt het bedrijf over 150 hectare. De Chardonnay 2019 van voornoemd merk werd voor 70 procent in contact gebracht met Frans eikenhout, gedurende vier maanden. Wat mede verklaart waarom gebrande noten het aroma goeddeels bepalen, op een stevig fundament van 14 procent alcohol en tegen een achtergrond van sappigheid, correcte zuren en voorzichtig wat citrusfruit. Adviesprijs €8,95, verkooppunten via www.neerlandswijnhuis.nl.

 

 

Frescobaldi Pomino 2019
Pomino
Weinig wijnbezittingen hebben zo’n rijke historie als Castello di Pomino (foto fresco), gecreëerd in 1500 en gelegen ten noordoosten van Florence. Door een van de Medici’s werd het drie  eeuwen terug beschreven als een van de vier allerbeste wijndomeinen in Toscane, en in 1855 plantte de toenmalige eigenaar er de eerst stokken chardonnay en pinot blanc van de streek. Een andere bijzonderheid is de ligging van de bijna 110 hectare  bestrijkende wijngaard, namelijk op 737 meter, waarmee het de hoogste druivenakker van Toscane is. Bovendien kreeg Pomino zijn eigen herkomstbenaming. De familie Frescobaldi, de huidige eigenaresse, maakte van voornamelijk chardonnay en pinot blanc de Frescobaldi Pomino Bianco 2019, een vitale wijn: blekig, sappig, frissig en fruitig (witte vruchten en citrus, waaronder een hint van limoen) met nog een vleugje bladgroen. Zalig bij zeefruit en vis. Fles €13,45, zie www.wijnbroeders.nl.

Garayes Verdejo 2019
Rueda
Als er één wijnbedrijf in Rueda, een streek benoorden Madrid, een bezoek verdient, is dat Bodegas Mocén. Want dit heeft een eigen museum waar o.a. tientallen schilderijen te zien zijn van voornamelijk Spaanse kunstenaars. Bovendien maakt Mocén goede wijnen, van bijna 300 hectare. De witte Garayes 2019 bijvoorbeeld, een lekkere nazomerwijn van de regionale variëteit verdejo. In de uitgesproken sappige, levendige smaak, die niet te licht is noch te zwaar, zijn zowel citrusfruit als hints van groene kruiden en bladgroen waarneembaar. Wat hem een grote amigo doet zijn van hartige voorafhapjes, quiches, salades en vis. Flesprijs €7,95 bij o.m. www.prinselijkproeven.nl.

 

Banner KWAST BANNER


J. Bäumer Riesling Organic 2019
Rheingau
Een van meest succesvolle wijnmerken die de Duitse Veritable groep en daarin ondergebrachte Ress Family Wineries voeren is J. Bäumer. De Riesling 2019, uit het om zijn Rieslings beroemde wijngebied Rheingau, komt van organische geteelde druiven, en is zowel onberispelijk als kenmerkend qua druif en herkomst. Enigszins floraal geurend, elegant, fris en tegelijk een tikje rijp, en discreet fruit bovendien. Erbij een gebakken visje besprenkeld met citroensap, en het wordt genieten. Fles €7,79 bij www.jumbo.com.

Lanzerac Chardonnay  2019
Coastal Region
Bij het proeven van deze Kaapse wijn kwamen de mooie herinneringen terug aan Lanzerac: aan  het prachtige gebouw, aan het comfortabele vijfsterren hotel (gerestaureerd na een brand in 2017), aan de goede restaurants en aan de eigen wijnen. Die afkomstig zijn van 45 hectare. De Chardonnay 2019 daarvan presenteert zich behoorlijk breed, genereus en ferm, terwijl het aroma bepaald wordt door een beschaafd tweespel van mild fruit (citrus plus een hint van banaan) en notige, zacht kruidige, beschaafde roostertonen. Prima bij o.a. een  kalfsoester en varkenshaas. Fles deze maand (in de weken 41 en 42) geen €13,99, maar €8,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

 

 

LaSelva Sangiovese 2019
Bianco Toscano
Voor het eerst heb ik een witte wijn geproefd van de blauwe sangiovese. Die dus vergist werd zonder zijn kleurgevende schillen. Deze bijzondere vino heeft als herkomst Toscane. Zijn vrij elegante smaak is zuiver, duidelijk kruidig en pittig fris, met wat citrusachtig  fruit in de achtergrond – heel uitnodigend bij enigszins kruidige voor- en visgerechten. Bovendien is het een biowijn, want het in de Toscaanse kustzone gelegen domein LaSelva – dat tevens groente, fruit en zonnebloemen teelt – werkt al veertig jaar biologisch. De wijndruiven groeien verspreid op 30 hectare en worden verwerkt in een grotendeels ondergrondse kelder waar ook moderne kunst te zien is. En bovengronds beschikt LaSelva over gastverblijven. Fles €10,95 (en minder per zes) bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de startpagina van deze site.

Neleman Chardonnay Muscat 2019
Valencia
De ondernemende ondernemer Derrick Neleman, die van duurzame wijnen zijn grote specialiteit heeft gemaakt – eerst (en nog steeds) als handelaar en nu al jaren ook als producent in Spanje – blijft voortdurend muy simpático wijnen brengen. Een redelijk recente witte uit Valencia is de van organisch geteelde druiven vervaardigde Chardonnay Muscat 2019, een elegante duowijn met in zijn smaak frisheid, druivigheid, een kruidje en discreet wat geel plus wit fruit. Aan schroefdoppen doet Derrick (rechts op de foto met Spaanse medewerkers) niet, maar wel aan draaikurken, ook voor deze wijn. Reguliere prijs €7,95 (maar let op aanbiedingen) bij o.a. www.neleman.org.

 

 

Nicolas Carlin La Côte de Crézancy 2019
Sancerre
Samen met zijn vrouw Alix exploiteert Nicolas Carlin een wijngoed van 16 hectare in het  dorp Crézanzy-en-Sancerre. Hun bezitting heeft officieel  Domaine Carlin-Pinson, maar er worden ook wijnen uitgebracht onder Nicolas’ naam. De witte La Côte de Crézancy 2019 is daar een fraai, en vooral smakelijk voorbeeld van. Deze Sancerre bezit een bijna mineralige frisheid met daaromheen een kleine symfonie van bladgroen, frisse citrus à la grapefruit, een snufje groene kruiden en een hint van hartigheid. Fles €13,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

Pfaffl Grüner Veltliner vom Haus 2019
Niederösterreich
Vreugde bij de hele familie Pfaffl. Want tijdens het Mundus Vini concours eerder dit jaar won hun PF2 wijngoed (125 hectare) maar liefst zeven zilveren medailles en vier gouden – en daarmee de onderscheiding ‘Best producer Austria’. Andere onderscheidingen zijn inmiddels gevolgd. Dit eerbetoon is heel terecht, want door de jaren heen heb ik van Pfaffl alleen maar echt lekkere wijnen geproefd. Met voorop Grüner Veltliners, zoals de Vom Haus 2019. Een frissige, sappige, fruitige, licht hartige wijn, in zijn soort gaaf geslaagd. Flesprijs vanaf €8,95, adressen via www.poot.nl.

 

 

Ponga Sauvignon Blanc 2019
Marlborough
Ongeveer 80 procent alle druivenstokken in Nieuw-Zeeland groeit op South Island, binnen de droge, zonnig koele wijnstreek Marlborough. Wie daar per vliegtuig aankomt, op de luchthaven van Blenheim (bijnaam ‘sunshine capital’) kan al snel aan de wijn in het drie jaar jonge proeflokaal van Jackson Estates, een bedrijf dat zowel met zijn Pinot Noirs als Sauvignons Blancs een wereldwijd succes geniet. Een van de (onder)merken is Ponga. De van duurzaam geteelde druiven vervaardigde Sauvignon Blanc 2019 met die naam combineert in zijn smaak een inviterende sappigheid met buxus, frisheid en enigszins mild, heel licht drupsachtig groen plus citrusfruit. Reguliere prijs €12,45, maar let op aanbiedingen, bij www.winelist.nl.

Préjugés 2019
Vin de France
Door Maison Ventenac, eigenlijk Domaine Maurel, werden enkele wijnen vrijwillig gedeclasseerd tot Vin de France. Wat extra speelruimte gaf voor o.a. de etiketteksten die meer uit luchtige verhaaltjes dan droge feiten bestaan. Zo werd de tekst over de witte Préjugés geschreven door ‘een niet zo stomme wijnbouwer’. Die uitlegt waarom hij zijn vooroordeel over gebruik van houten vaten voor Chardonnay (in dit geval foeders van 2000 liter) heeft afzworen, omdat de daarin gedurende vier maanden opgevoede wijn zo geslaagd is. Namelijk vlezig, notig, licht kruidig, bijna een beetje romig, sappig en enigszins mild fruitig (citrus, tropisch, wit). Gedurende de weken 43 en 44 kost een fles geen €9,99 maar €6,99, bij www.gall.nl, zie de banner.

 

 

Richmond Plains Sauvignon Blanc 2019
Nelson
In Nelson, op de noordpunt van het Nieuw-Zeelandse South Island, werden Lars (foto) en Sam Jensen  in 2008 de trotse eigenaren van Richmond Plains. Dat een bescheiden 8 hectare bestrijkt en geheel biodynamisch wordt bewerkt. Het heeft een super Sauvignon Blanc 2019 voortgebracht die niet alleen loepzuiver is, maar ook heel expressief, met in zijn levendige smaak zowel groen fruit als groene kruiden, plus nog wat buxus en sappige zuren. Bij www.bosmanwijnkopers.nl bedraagt de flesprijs €14,95.

Rings Chardonnay Weissburgunder 2019
Pfalz
Om door een ringetje te halen,  dat zijn de wijnen van Weingut Rings, zowel de witte als de rode. Het domein ligt zuidelijk in Duitsland, binnen Pfalz, bestrijk t 28,5 hectare en wordt met veel respect voor de natuur geleid door de gebroeders Andreas en Steffen Rings. In de wijngaard doen ze alles met de hand, en in de kelder wordt alleen met natuurlijk gisten gewerkt en niet gefilterd. Hoe zuiver en lekker hun wijnen kunnen zijn, bewijst de Rings Chardonnay Weissburgunder 2919. ’t Is een bijna tintelend frisse wijn met in zijn zuivere smaak notigheid, een hintje kruidig hout en een zachte, milde fruitigheid, terwijl het  alcoholgehalte beperkt blijft tot 12,5 procent. Fles €13,95 bij www.sauterwijnen.nl.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Van der Mark .Walter Weissburgunder 2019
Baden
Binnen de Duitse wijnstreek Baden, in het zogeheten Markgräflerland, pachtte Jürgen van der Mark in 2003 zijn eerste druivenakker. Terwijl hij tegenwoordig 8 hectare zelf bezit, op de Tuniberg, waar de  bodem lösshoudend is. Jürgen, een van ’s werelds zeldzame wijnbouwers die ook de titel Master of Wine draagt, werkt alleen met witte en blauwe pinotdruiven. Waarvan hij voorbeeldige wijnen vervaardigt. De Von der Mark .Walter Weissburgunder  bijvoorbeeld, een Pinot Blanc die zijn maker zelf ziet als ‘onze wijn voor zon en vis’. De 2019 smaakt op vriendelijk frisse wijze heerlijk sappig, met wit en geel fruit plus een mespuntje kruiden. Fles €8,80 bij o.a. www.josbeeres.nl, zie de banners.

Yellow Tail Chardonnay 2019
South Eastern Australia
Een van ‘s werelds meest succesvolle wijnmerken is Yellow Tail, op het etiket gespeld [yellow tail], waarvan jaarlijks alleen al in Amerika tientallen miljoenen  flessen worden verkocht. Het is een bedenksel van de familie Casella die in 1957 van Sicilië naar Australië emigreerde. Voor het anno 2001 bedachte merk – ‘genietbare wijn voor een redelijke prijs’ – komen de druiven van Cassela’s eigen 220 wijngaarden in de streek Riverina, terwijl nog eens twee keer zoveel wordt aangekocht. Het succes van Yellow Tail laat zich alleen al verklaren via de Chardonnay 2019. Want het is een volle, mild  fruitige, aansprekende wijn met o.a perzik en peer zijn aroma, alsmede een sappige frisheid. Voor meestal €5,99 is Yellow Tail hier in allerlei supermarkten te koop. Waaronder Boon’s Markt, Dirk, MCD en Spar, alsmede bij www.dirckiii.nl (zie de banner) en bij de online super Picnic.Domaine de la Baume les Vignes d’Héloise Pinot Noir rosé 2019
Pays d’Oc
Behalve zijn naam is ook de wijn zelf een mondvol. Tevens smaakt deze bleek oranje getinte rosé goed fris, sappig bovendien en flink fruitig, met drupsachtig fruit van bessen, rode  vruchtjes en een hint van peer. Zijn geboorteplek is het in de Languedoc gesitueerde Domaine de la Baume dat sinds 2003 privé eigendom is van Joseph Helfrich, de grote baas van Les Grands Chais de France (Frankrijks grootste wijnproducent). Met zijn familie en team heeft Helfrich er een modeldomein van gemaakt dat een stuk of twintig verschillende wijnen voortbrengt, van 176 hectare en aangekochte druiven. Bovengenoemde rosé kost gewoonlijk €8,95, klik voor adressen op http://www.domaine-labaume.nl/verkooppunten.

 

 

Domaine Tariquet Rosé de Pressée 2019
Côtes de Gascogne
Als de familie Grassa één ding goed beheerst, is dat het maken van loepzuivere, fris fruitige wijnen.  Om die frisheid en dat fruit in de druiven te houden en vervolgens in de wijnen te krijgen, worden de trossen in de wijngaard meteen na de pluk bedekt met droog ijs ofwel koolzuursneeuw. Voor de Rosé de Pressée gebruikte men als variëteiten, merlot, cabernet franc, syrah en de voor Gascogne typerende tannat. Alle afkomstig van het immense, 1125 hectare omvattende eigen domein (foto). De kenmerkende frisheid is duidelijk, bijna tintelend aanwezig, net als sappigheid en een aantrekkelijke fruitmix van o.a. bessen en rode vruchtjes. Richtprijs 7,95, verkooppunten via www.lfe.nl.Aaldering Pinotage 2018
Stellenbosch
Fons en Marianne Aaldering, de stichters-eigenaren van het gerenommeerde, gastvr4ije Kaapse wijngoed Aaldering, zijn best trots op hun Pinotage 2018, en hun team vast ook. De wijn kreeg namelijk 90 punten van de Amerikaanse Robert Parker publicatie en een platinum waardering in Zuid-Afrika zelf. Wat te danken is aan alle kwaliteiten die de wijn heeft. Hij is geurig, stevig en tegelijk vitaal fris, met nuances van o.a. besfruit, (katjes)drop en een niet overdreven, evenwichtige omlijsting van kruidig hout. Deze wondermooi-bij-wild wijn kost in de aanbieding €15,95 bij www.vivino.nl.

Andeluna Raices Malbec 2019
Valle de Uco
Na directeur te zijn geweest van PepsiCo en bedenker van het zoutjesmerk Frito-Lay besloot de Amerikaan Ward Lay om wijnbouwer te worden. Niet in Californië, maar in Argentinië. Waar hij Andeluna Cellars stichtte, in Mendoza, op ruim 1300 meter hoogte. Na Wards overlijden in 2011 werden het nu 80 hectare bestrijkende wijngoed en zijn imposante kelder overgenomen door de Barala familie. Net als de stichter bleven de nieuwe eigenaren een kwaliteitspolitiek voeren, alsmede een gastvrij beleid: bezoekers zijn zeer welkom, ook in het eigen restaurant. Een plezierige rode wijn om aan eigen gasten te serveren is de Raices Malbec, een sappige, tegelijk enigszins milde 2019 waar het fruit gaat in richting van dadels en vijgen. Vrij stevig is-ie ook, maar zeker niet heftig, en donkere aroma’s ontbreken evenmin. Richtprijs €7,95, verkooppunten via www.monnik-dranken.nl.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 

Château des Jacques 2017
Morgon
Het heeft de allure van een Bordeaux château, maar bevindt zich in de Beaujolais: Château des Jacques. Een statig herenhuis dat met zijn 85 hectare wijngrond sinds 1996 behoort aan het gerenommeerde Bourgogne-huis Louis Jadot. Dit bedrijf heeft van Château des Jacques, gelegen in Romanèche-Thorins, een modeldomein gemaakt dat hoogwaardige wijnen voortbrengt. Waaronder een van drie percelen op vulkanische grond afkomstige Morgon 2017 die ten dele in eiken vaten werd opgevoed. Het is een kostelijke creatie. Nog altijd met de zo kenmerkende frisheid van de gamay druif, alsmede het fruit van zwarte vruchten, plus nog een blaadje laurier, en dat alles vrij stevig gestructureerd. Deze fris te serveren, bijna Bourgogneachtige wijn draagt een richtprijs van €18,75. Adressen via www.kwastwijnkopers.nl en de banner.

Chevalier de Fauvert Merlot 2019
Pays d’Oc
Deze Merlot, die diep in het Franse zuiden (Maurelhan) gebotteld werd door het wijnhandelshuis Trilles, is een absoluut kenmerkende. Wat betekent dat sappig zwart fruit plus wat drop zijn smaak bepalen in een tamelijk soepel, vrij vlezig geheel. Discreet zijn bovendien wat frisheid en kruidigheid aanwezig. Het is een leuke alledagswijn voor ook een alledagsprijs, namelijk €2,99. Bij www.lidl.nl.

 

 

Clés en Main Rouge 2018
Vin de France
Het was tijdens een studieperiode in de Bourgogne dat Florian Richter (zoon van een Duitse wijnimporteur) en zijn toekomstige Franse levensgezellin Gaëlle elkaar voor het eerst ontmoetten.  Stages bij allerlei wijnbedrijven volgden, en uiteindelijk streek het paar neer in de Corbières, waar ze een bestaand domein kochten en omdoopten naar Domaine des Deux Clés. Naast wijnen uit de eigen streek maken ze inmiddels een rode Vin de France, Clés en Main gedoopt. Het betreft een melange van grotendeels carignan (stokoude stokken) en 10 procent syrah. De wijn is welhaast zwoel geurend en smakend, uitgesproken sappig, zacht fris en met donkere aroma’s, plus discreet wat zwart fruit en een besje. Aanbiedingsprijs €14,50 bij www.sauterwijnen.nl.

Domaine Laforest Régnié 2019
Beaujolais
Het is altijd feest voor de zintuigen als de jongste jaargang van de betere soorten Beaujolais kan worden geproefd, de crus uit 2019. Een van de lekkerste die in het glas gleed, was de Régnié van het medailles winnende Domaine Laforest. Dat sinds 2016 geleid wordt door de gebroeders Pierre en Thomas Laforest, beiden gedegen geschoold. Zij bewerken ongeveer 20 hectare in diverse gemeenten; een derde daarvan ligt binnen de cru Régnié, op graniethoudende grond. De levendige Régnié 2019, die koel dient te worden geschonken, komt verleidelijk in de mond met fris fruit van zwarte vruchten plus bessen, een snufje kruiden, een blaadje laurier en veel sap. Voor dit vineuze feestje rekent www.colaris.nl (zie de banner) €10,95.

 

 

Domaine Preignes le Vieux Collection 2018
Pays d’Oc
In de Languedoc zijn Aurélie (als wijnmaakster) en Jérôme Vic (hij regelt de rest) heel druk doende om op hun bezitting Preignes le Vieux groot gamma goede wijnen te maken.  Daartoe beschikt het koppel over zo’n 250 hectare eigen grond op verschillende terreinen. Aan het daarvan vervaardigde assortiment is nu de Domaine Preignes le Vieux Collection toegevoegd, uit 2018. Het betreft een blend van cabernet sauvignon, mourvèdre en petit verdot. Gespierd, donkertonig, kruidig, beetje besfruit, zacht fris en in de verte een tikje rokerig. De negen maanden op vat gelagerde en op zware fles gepresenteerde wijn kost €14,99 bij www.mitra.nl.

Dreambird Pinot Noir 2019
Romania
Voor zijn geld, slechts €4 bij www.hema.nl, is dit een droom van een wijn, de Dreambird Pinot Noir 2019. Hij komt gevlogen uit Roemenië waar het Bourgogne-ras pinot noir geldt als een echte specialiteit . Wat je kunt verwachten, is een fris fruitige, sappige, soepele, niet te zware, tikje milde smaak van zachte rode vruchtjes zoals aardbeien, ideaal om licht gekoeld te schenken. En de producent? Dat is het grote, internationaal zeer actieve bedrijf Cramele Recas dat een kwart eeuw geleden door een Engelsman werd gesticht.

 

 

El Descanso Reserva Cabernet Sauvignon 2019
Valle de Colchagua
Het zijn trouwe verschijningen in dit magazine, de wijnen van El Descanso. Gewoon omdat ze doorgaans veel waar voor hun geld bieden. Wat weer te danken is aan het alom geprezen familiebedrijf achter dit Chileense merk, Errázuriz. De benodigde druiven  komen uit diverse wijnvalleien: voor de Cabernet Sauvignon Reserva 2019 was dat de lang gerekte Valle de Colchagua. De kennismaking met deze wijn is een heel plezierige. Want behalve sappig smaakt hij lekker levendig, met dus wat frisheid, en tegelijk vrij stevig maar niet te, terwijl het aroma bestaat uit een mix van donkere aroma’s en besfruit. Deze best-bij-biefstuk Chileen draagt een prijskaartje van €7,49 bij www.plus.nl.

Ezo Boglietti Roscaleto 2016
Barbera d’Alba
In Piemonte bracht de vader van Ezo Boglietti bijna al zijn druiven, hoe meer hoe liever, altijd naar een coöperatie. En schrok dus dat Ezo de opbrengst per hectare flink terugbracht nadat hij in 1991 besloten had om zelf wijn te gaan maken. Maar eind goed, al goed. Het domein, nu 22 hectare en geheel organisch bewerkt, bloeide op als nooit tevoren en behalve broer Gianni raakten ook dochter Lina en zoon Matteo bij het wijngoed betrokken. Barolo’s zijn de specialiteit, maar van de regionale streekdruif barbera weten Ezo & co ook een imposante wijn als de Roscaleto te maken. Het frisse van de barbera is nog altijd duidelijk present in de jaargang 2016, op een solide fundament van 14,5 procent alcohol, naast donkere, leder- en laurierachtige elementen plus voorzichtig wat besfruit. Deze intens smakende herfst- en winterwijn kost €29,95 bij www.anfors-imperial.com.

 

Esteban Martín Crianza 2017
Cariñena
In 2003 kocht Miguel Antonio Esteban (in het midden op de familiefoto) die al decennia actief was met landbouw en transport, een groot landgoed in Cariñena (vrij noordelijk Spanje, Aragón)  dat Bodegas Esteban Martín werd gedoopt en inmiddels 200 hectare met druivenstokken bestrijkt. Het zijn niet alleen traditionele Spaanse variëteiten die er groeien, maar ook Franse c.q. internationale. Zo werd voor de Crianza 2017 behalve garnacha en tempranillo ook syrah gebruikt. Voorts lagerde men de wijn gedurende zeven maanden in vaten van Amerikaans eikenhout. Vandaar de kruidige hout- en vanilletonen in de soepele, gespierde smaak die tevens op discrete wijze wat zonnig zwart fruit bevat. Fles meestal €6,95, voor adressen zie Waar te koop op www.jeanarnaud.com.

I Castelli Romeo e Giuliette 2019
Bardolino
Deze aan Romeo en Julia refererende rode wijn heeft als geboortegrond Bardolino, langs de oostoever van het Lago di Garda. De grote groep van coöperaties Cantine Colli Berici, waarvan de leden ruim 4000 hectare bezitten, koos voor de wijn drie regionale rassen, te weten corvina, molinara en rondinella. Het trio heeft een prettige, duidelijke fruitige, bijna jammige, soepel-sappige wijn gegeven waarin zwart fruit met enige assistentie van rode vruchtjes en bessen de hoofdrol heeft, en in de coulissen vinden we wat frisheid. Enigszins koel serveren wordt aanbevolen. Fles €4,99 en vanaf 7 oktober te koop bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

 

 

La Rétro Lafage 2019
Vin de France
Een stralende wijnster in Pyrénées-Orientales, het zuidelijkste departement van Frankrijks vasteland is Domaine Lafage dat 140 hectare bestrijkt.  De huidige eigenaren zijn Jean-Marc en Eliane Lafage die verder hebben gekeken dan hun Franse neus lang is, door een jaar of tien te werken in Australië, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Maar hun La Rétro is wél heel Frans, een bijna nostalgische melange die ook Jean-Marcs vader maakte, van laat groeiende druiven aan de voet van wijnheuvels. De uit carignan, lladoner pelut, grenache noir en zelfs wat grenache gris bestaande 2019 heeft veel smaak – kruidige, donkere aroma’s en dik zwart fruit – en is aangenaam mondvullend, maar heeft een voor zijn streek toch bescheiden alcoholgehalte van 12,5 procent. Adviesprijs €11,95, adressen via www.boomsma.frl.

 Lohsa 2018
Morellino di Scansano
De Toscaanse familiefirma Poliziano bezit wijngrond op drie locaties, waaronder Morellino di Scansano, een vrij kleine streek westelijk van Chianti, en niet ver van de kust. Het is van de 18 hectare daar dat de Lohsa afkomstig is, een door sangiovese gedomineerde wijn die tevens wat van de regionale ciliegolo bevat. Men gaf de jaargang 2018 een opvoeding in deels kleine vaten, deels grote foeders. Wat niet alleen de rijping bevorderde, de wijn oogt en smaakt dus behoorlijk zacht, maar ook zijn kruidigheid versterkte en een vleugje vanille verschafte. Eveneens waarneembaar zijn een zachte frisheid en discreet besfruit. Richtprijs €14,45, verkoopinfo via www.vinites.com en de banner.

 

 

Miguel Torres Santa Digna Carmenère 2018
Valle Central
Toen de Catalaanse wijnproducent Miguel Torres een bezoek bracht aan Chili, ontdekte hij  ‘een paradijs voor wijnmakers’ en besloot er een eigen domein te creëren. Met groot succes én duurzaam geleid.  Zo kocht Miguel Torres Chile in het zuiden 5000 hectare terrein met als enig doel daarop een bos te planten. De 350 hectare eigen wijngaarden liggen noordelijker, verspreid over diverse valleien, terwijl het compacte keldercomplex verrees bij de wijnstad Curicó. Een mooie wildwijn uit deze kelder is de Santa Digna Carmenère 2018, een Gran Reserva waarvan de helft zes maanden in gebruikte fusten van Frans eikenhout te rijpen werd gelegd. Het houtcontact heeft de wijn voorzien van zachte, milde roosteraroma’s (inclusief chocolade) waarmee het dikke, gulle zwarte fruit fraai wordt omlijst. Een van de aanbieders is www.perfectewijn.nl die €9,95 per fles rekent.

Primo Estate Quaranta 2017
McLaren Vale
Anno 2006 nam Joseph (‘Joe’) Grillo, wiens voorouders in 1953 van het Italiaanse wijngewest Marche naar Australië waren geëmigreerd, een belangrijke beslissing. Hij verhuisde  zijn wijnbedrijf Primo Estate van de Adelaide Plains naar het hart van McLaren Vale, de streek waar het merendeel van zijn 37,5 hectare wijngaarden ligt. Om de veertigste oogst van hun familie te vieren brachten Joseph (foto) en diens meewerkende zoon Matteo een speciale wijn uit, de Quaranta. Deze bestaat uit twee soorten Shiraz waaraan op zijn Italiaans een kleine hoeveelheid Cabernet Sauvignon van deels gedroogde druiven werd toegevoegd. Het resultaat is een donkerrode, geconcentreerde, krachtige, vast ook lang levende wijn voorzien van kruidigheid, mild zwart fruit, een zachte frisheid en beheerste roosteraroma’s. Voor deze memorabele, beperkt beschikbare creatie rekent www.adbibendum.net €37,95 per fles.

 

 

Temporada Malbec Reserve 2018
Mendoza
Net als andere handelaren in Bordeaux droomde Hervé Joyaux Fabre ervan om zelf een  wijngaard te bezitten. En dus een soort tweede leven te beginnen. Maar waar? Na lang zoeken, samen met zijn intensief meewerkende vrouw Diane, werd het Argentinië. Op drie verschillende locaties daar bezit het echtpaar inmiddels honderden hectaren. Van die in Mendoza komt een Argentijnse klassieker, de Malbec Reserve 2018. Een donker getinte wijn met ook donkere aroma’s, alsmede wat rijp zwart fruit, kruidigheid (ongetwijfeld deels vanwege de negen maanden vatrust) en een zachte frisheid die mede helpt om de stevige 14,5 procent alcohol in balans te houden. Deze wild- en winterwijn kost €10,99 bij www.mitra.nl.

Thuerry les Abeillons Rouge 2013
Coteaux Varois en Provence
Binnen het Provençaalse departement Var beslaat het landgoed Château Thuerry, dat ruim twintig jaar behoort TH6 aan de energieke Jean-Louis Croquet, circa 300 hectare. Ongeveer de helft is beplant met olijfbomen en plusminus 40 met druivenstokken. Waarvan in een hypermoderne designkelder rode, witte en rosé wijnen worden vervaardigd met vier verschillende herkomstbenamingen. De rode Thuerry Les Abeillons 2013 is een Coteaux Varois en Provence, vervaardigd van syrah, grenache en cabernet sauvignon. Het oogstjaar 2013 smaakt nog vitaal, sappig, soepel en tegelijk beklijvend, met een stevige structuur, het allerrijpste zwarte fruit en zowel chocolade als vanille. Beide laatste elementen zijn te danken aan de vatrijping die een deel van de melange onderging. Richtprijs €16,95, verkoopinfo via www.winespirits.nl.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

 

Trivento Malbec Reserve 2018
Mendoza
De meest verkochte Malbec in Engeland? Dat is al enkele jaren de Trivento Malbec Reserve. De wijn heeft daar ook gouden medailles en andere distincties gewonnen. Trivento is een Argentijnse dochteronderneming van Chili’s grootste wijnproducent, Concha y Toro, en betrekt druiven van bijna 1300 hectare binnen de provincie Mendoza. Wijnen als de 2018 ondergaan een houtopvoeding (in dit geval zes maanden in fusten van Frans eikenhout). Daartoe beschikt Trivento over meer dan vierduizend vaten. Wat je van deze winnaar mag verwachten? Een donkerrode tint en een vlezige, donkertonige, vooral kruidige smaak met wat sappig bes- en zwart fruit. Leg het vlees maar op de grill of in de pan. Te koop voor €7,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

Vicente Gandía Bobal Negro 2018
Utiel-Requena
Vicente Gandía, een dynamisch in Valencia gesticht wijnbedrijf dat het grootste van de streek is en bij herhaling VG1 prestigieuze distincties verwierf, beschikt over 350 hectare eigen wijngrond. Deze ligt deels in Utiel-Requena, pakweg 100 kilometer westelijk van Valencia. Het is daar dat de regionale, blauwe bobal werd geoogst voor de Bobal Negro 2018, een in een buikfles gepresenteerde wijn die voor de helft in fusten van Frans eikenhout verbleef. Zijn smaak is stevig, sappig en voorzien van zowel donkere aroma’s als kruiden en rijp zwart fruit, met keurig nog wat tannine in zijn afdronk. Voor deze biefstuk-en-wild wijn wordt doorgaans rond de €15 gerekend. Adressen via www.dgswijn.nl.

 

Banner Hamersma 538-100

Villa Trasqua Traluna 2018Toscana
Met zijn Chianti Classico’s  won Villa Trasqua internationale prijzen, maar op dit 54 hectare bestrijkende, Toscaanse modeldomein – dat behoort aan de in  Zwitserland woonachtige Nederlander Hans Hulsbergen – maakt men ook lekkere, goedkopere wijnen met de herkomstbenaming Toscana. De rode Traluna 2018 bijvoorbeeld, van alleen sangiovese. Een al enige rijpheid biedende, redelijk volle, flink sappige en licht kruidige creatie met milde tonen van drop, kaneel en zwart fruit. Prima bij pasta en pizza. Fles gewoonlijk €9,50, adressen via www.monnik-dranken.nl.

Viña Mayor Crianza 2016
Ribera del Duero
Sinds vijf jaar werkt een van Spanje’s beste wijnmakers voor Viña Mayor. Het is een jonge vrouw, VM4  Almudena Alberca, die o.a. gewerkt heeft in Nieuw-Zeeland en bovendien geslaagd is voor zware opleiding van Master of Wine. Binnen Ribera del Duero verwerkt zij de druiven – tinto fino een regionale tempranillo variant – van 470 hectare. De Crianza 2016 ging een jaar op vat (voornamelijk Frans eikenhout) wat verklaart waarom vanille duidelijk present is in de smaak van deze behoorlijk stevige, enige rijpheid vertonende rode wijn, naast een beetje besfruit en voorzichtig wat laurier. Normale prijs €15,49, maar gedurende de weken 43 en 44 half zoveel, bij www.gall.nl, zie de banner.

 

 

L’Arjolle équilibre zéro viognier sauvignon
France
Als antwoord op de stijgende vraag naar alcoholvrije ‘wijnen’ heeft ook het gereputeerde Zuid-Franse Domaine de l’Arjolle (90 hectare) een drietal eigen versies uitgebracht. Alle op basis van twee hoogwaardige druivenrassen waarvan eerst gewone wijnen werden gemaakt, om daaruit vervolgens de alcohol te verwijderen. Voor de witte variant koos men viognier en sauvignon blanc. Laatstgenoemde variëteit is het markantst aanwezig, gezien de buxus in het aroma, en het frisse karakter van de overigens ietwat milde (4,5 gram suiker) smaak. Het zal de viognier zijn die wat geel en wit fruit heeft toegevoegd. Al met al is dit een heel plezierige witte-wijnvervanger. Fles €8,95 bij o.a. www.josbeeres.nl, zie de banners.

Lindeman’s Alcohol Free Semillon Chardonnay
Australia
Een van ’s werelds sterkste wijnmerken is Lindeman’s dat een Australische origine heeft. Alleen al in de grote Engelse markt wordt het door niet één, maar diverse grote supermarkt ketens gedistribueerd – en gaat verder naar zo’ honderd landen. Het hier verkrijgbare wijngamma werd dit jaar verrijkt met alcoholvrij ‘wijnen’, waaronder de typisch Australische blend van Semillon en Chardonnay. De smaak is uitgesproken fris, met een voor zijn soort beheerste 3 gram suiker, en schakeringen van citroen, limoen en grapefruit, plus een klein kruidje. Wat ‘m bijna in de richting van een alcoholloze Sauvignon Blanc doet gaan. Bij  www.ah.nl (zie de banner) kost een fles €6,99.

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


LEVENSKUNST IN DE LUBÉRON

Achteraf  beschouwd waren de ter plekke gemaakte opnamen voor de romantische film A  Good Year (met o.a. Russel Crowe, zie de locatiefoto) geen goede zaak voor Château La Canorgue. Dit vanwege vele hondsbrutale toeristen die daarna de tuin gewoon binnenliepen en soms zelfs met een ladder over de muur klommen. Eigenaar Jean-Pierre Margan werd gedwongen om zowel ‘verboden toegang’ bordjes als afrasteringen te plaatsten, en om grote waakhonden te nemen. Tijdens mijn bezoek zag ik hoe drie Amerikaanse  vrouwen de wijngaard betraden, snel foto’s maakten en weer wegreden – zonder ook maar enige belangstelling te tonen voor de wijnen. Terwijl die juist tot de lekkerste behoren van de hele Lubéron, zuidelijk in het Rhône-dal en noordelijk in de Provence. Het château (links) staat bij Bonnieux, een  fotogeniek dorp met blanke panden, aan de voet van een kasteelruïne en twee Middeleeuwse kerken. Château La Canorgue is gesitueerd langs de weg naar de Pont Julien, een perfect bewaard gebleven brug uit de Romeinse tijd die net als Bonnieux zelf veel toeristen trekt, soms voor een picknick bij zijn bogen. Herinneringen aan de Romeinen tref je tevens aan op het landgoed van La Canorgue, in de vorm van zeven lange, ondergrondse aquaducten waaraan het domein zijn naam ontleent – en nog altijd zijn water. Minstens zo opmerkelijk is de vroege overstap naar een biologische druiventeelt, al in de jaren zeventig van de vorige eeuw, lang voor wie dan ook in de regio.

Het wijngebied Lubéron, aanvankelijk Côtes du Lubéron genoemd, ligt in zijn  totaliteit binnen het Parc Régional du Lubéron. Dat gedomineerd wordt door het behoorlijk beboste  Montagne du Lubéron, waarover Judith Dufourny, een Nederlandse die ter plekke heeft gewoond, een mooi gedicht schreef met als eerste couplet

het aarden beest languit van oost naar west
onder de plooien van een donker kleed
van pijnbomen, steeneiken, stoffig groen

Zowel aan de noord- als zuidzijde van het massief, waarvan de hoogste top 1100 meter bereikt, wordt wijnbouw beoefend. De gehele herkomstbenaming telt ruim 3300 hectare die jaarlijks 18 à 19 miljoen flessen voortbrengen. Met ruim de helft van dit volume is rosé de belangrijkste soort, daarna volgt rood met bijna een derde en tot slot wat wit. Voor zijn wijnen is de Lubéron een ook letterlijk heerlijke bestemming. In nog sterkere mate geldt dit voor het steeds wisselende,  vaak reliëfrijke landschap – dat warme zomers kent, vrieskoude winters en dikwijls een straffe wind – waarin talrijke stokoude, schilderachtige dorpen liggen, waar wandelen een visueel festijn vormt – en de alom aanwezige terrassen uitnodigend zijn. Misschien wel het bekendste  van alle dorpen binnen de Lubéron is Ménerbes (beginfoto van deze reportage) dat net als Bonnieux aan de noordkant van het gebergte ligt. Het is namelijk hier dat ex-reclameman Peter Mayle een drie decennia geleden zijn besteller A Year in Provence schreef. Het eigenlijke dorp, een van Frankrijks mooiste,  bestaat uit smalle, vaak hellende straten en historische panden (rechts). Hier en daar krijg je een prachtig panorama over de omgeving cadeau. In dit voormalige bolwerk van Calvinisten staat de gerestaureerde 16e-eeuwse kerk Saint-Luc.
Op een paar kilometer van de dorpskern, richting Cavaillon, ligt Domaine de la Citadelle (links) dat niet alleen een wijn levert, maar ook een museum heeft met ruim 1200 kurkentrekkers, het Musée du Tire-Bouchon. Als adept van de schroefsluiting vind ik dit de enige plek waar kurkentrekkers tegenwoordig thuis horen. Behalve wijn is de truffel (die arriveert vanaf eind november) een specialiteit van Ménerbes. Vandaar dat het  plaatsje een Maison de la Truffe et du Vin de Lubéron heeft, gevestigd in een 17e-eeuws gebouw, en tevens restaurant.  Wie vanuit Ménerbes via de D104 oostwaarts rijdt, komt langs de romaanse abdij Saint Hilaire, een klein, stil complex dat alleen te bereiken is via een buitengewoon hobbelige hellingweg naar beneden. Het kan gratis worden bezocht.

Ongeveer alle wegen in de noordelijke Lubéron leiden naar Apt, waar een kathedraal staat, en waar de zaterdagse streekmarkt op het grote stadsplein een feestelijk karakter draagt. In het seizoen worden er veel kersen en andere verse vruchten aangeboden; daarnaast is Apt (rechts) bekend om zijn gekonfijte fruit. En ver terug in de tijd gaan kun je ter plekke via twee prehistorische musea. In oostelijke richting loopt vanuit Apt de N100, die vrij druk pleegt te zijn, maar tegelijk door veel natuurschoon wordt omgeven. Een afslag links voert naar Reillanne, wederom op, tegen en bij een heuvel gebouwd  Behalve een in  sobere Romaanse stijl gebouwd kerkje vind je er resten van een fort. De drukste dag is zondag, want dan vindt ’s ochtends een streekmarkt plaats op een laag gelegen plein. De terrassen langs dat place doen dan hele goede zaken. Een volgend uitstapje zou kunnen gaan naar St. Michel l’Observatoire, misschien niet zozeer voor een hapje en een drankje op het dorpsplein (alhoewel….), maar voor een bezoekje aan de intieme priorijtuin achter en boven de St. Michel. In de tuin groeien o.a. rozenstruiken en olijfbomen.

Vanuit Reillanne loopt een aanvankelijk zeer bochtige bergweg in zuidwestelijke richting naar La Tour d’Aigues waar, aan de zuidzijde, twee grote coöperatieve wijnbedrijven gevestigd zijn. De belangrijkste bezienswaardigheid er plekke is het 17e-eeuwse Château la Tour d’Aigues, of althans wat daarvan resteert: overblijfselen van muren en enkele gebouwen die vroeger lichtblauwe daken hadden,  alsmede een triomfpoort. In een van de gebouwen werd behalve het toeristenbureau een keramiekmuseum ondergebracht, met Musée des Faïences. Vanaf het kasteel en voorbij een parkeerplaats kun je het historisch centrum inlopen voor een korte, leuke wandeling door smalle straten met hoge oude, panden.

Even verder zuidwaarts bevindt zich Pertuis, een tamelijk grote provincieplaats met enerzijds onaantrekkelijke, deels  vercommercialiseerde buitenwijken, en anderzijds een sfeervol centrum met rond een klokkentoren enkele fonteinen, en de ruïne van een 12e-eeuws kasteel. Aan het stadsplein staat de bij herhaling verbouwde kerk Saint-Nicolas (foto) waar behalve religieuze schatten ook het orgel het bekijken waard is.  Enkele kilometers westelijk, langs de D 973, werd het imposantste wijngoed van de Lubéron gecreëerd, Château Val Joanis. De gehele bezitting omvat circa 400 hectare, waarvan 100 met druiven. In het ontvangstlokaal zijn lekkere wijnen te proeven , en achter deze ruimte ligt een van Frankrijks mooiste tuinen (rechts). De planten, bloemen waaronder rozen, groenten en vruchten groeien er op drie terrassen en werden geplant vanaf 1978. Het – geheel gerestaureerde – kasteel zelf kan niet worden bezocht.

Een kasteel waar toeristen wel worden rondgeleid, prijkt hoog boven Ansouis, niet ver noordelijker in de zuidelijke Lubéron. Aanvankelijk fungeerde dit als militaire bolwerk, doch vooral in de 17e eeuw werd het getransformeerd tot een lustslot, compleet met tuinen, een park en terrassen. Het behoort aan de familie Sabran die graag het antieke meubilair, de collectie porselein, de schilderijen en andere aanwezige huisraad van haar Château d’Ansouis toont. Langs de weg van Ansouis naar Pertuis staat weer een kasteel, Château Turcan een wijndomein dat een het Musée des Arts et des Métiers du Vin creëerde waar wijnwerktuigen  worden geëxposeerd. Waaronder, in een grote zaal, indrukwekkende oude persen. Vanuit Ansouis is het slechts een kilometer of vijf naar Cucuron dat ooit in zijn geheel behoord heeft aan de familie Sabran,  dezelfde van Ansouis. Een wandeling door dit deels ommuurde dorp voert langs een donjon ofwel versterkte toren, twee andere markante torens, de boven een poort gebouwde, fraaie woning van koningin Jeanne, een paar stadspoorten en hoogbejaarde huizen.

Last but not least, we komen alweer in de buurt van Bonnieux, is er Lourmarin. Deze parel van de Lubéron, die je bereikt via een door platanen beschaduwde straat, bestaat grotendeels uit bochtige straten met 16e en 17e-eeuwse panden waarin behalve cafés, een ijssalon en restaurants (een stuk of tien, de meeste met terrassen voor of achter) ook  galerieën, ateliers van kunstenaars en snuisterijenwinkels gevestigd zijn. Tevens vind je er  pleintjes, een klokkentoren, een deels romaanse kerk en het kerkhof waar Albert Camus begraven ligt, Nobelprijswinnaar literatuur. Even buiten het dorp staat het Château de Lourmarin dat als eerste van de regio verrees in renaissancestijl. Het heeft grote zalen, een immense keuken, een monumentale wenteltrap en kan het gehele jaar worden bezocht. Bovendien vinden er o.a. exposities plaats van jonge kunstenaars die in het kasteel wonen en door een beherende stichting worden gesteund. In Lourmarin – en eigenlijk de gehele Lubéron – zijn kunst en levenskunst nauw met elkaar verweven.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SCHILDERIJ VAN DE MAAND

Tijdens mijn laatste rondreis door de Lubéron heb ik heel wat inspirerende landschappen, dorpen, wijngaarden, tuinen en wijnbezittingen gezien. Een van die beelden resulteerde in een schilderij van een rij bomen met warm verkleurde bladeren. het was een zonnige dag in de vroege herfst, aan de voet van het Montagne du Lubéron. Voor meer details zie www.vinpressionist.com bij Landschappen.

******************************************************************************************

EEN SOORT OSCAR

Begin maart 1999 arriveerde een brief van de IWSC (International Wine and Spirit Competition) dat men mij, als eerste uit een niet-Engels sprekend land, de trofee voor Wine Communicator of the Year had toegekend. Vlag uit, want deze distinctie, die toen vier jaar bestond, gold als een soort Oscar van de wijnschrijverij.

De jury had bestaan uit tien personen, o.m. Piero Antinori (Toscane), Robert Drouhin (Bourgogne), Jean Hugel (Alsace), Marie-Eliane de Lencquesaign (Bordeaux), Robert Mondavi (Californië) en Miguel Torres (Catalonië, voorzitter). Het zal geholpen hebben dat een stuk of twintig van mijn boeken in het Engels, Duits, Frans en soms Spaans waren verschenen.

HET ARCHIEF SPREEKT

De uitreiking zou tijdens de herfst geschieden in Londen, de bekendmaking op 7 april in Verona, tijdens de wijnbeurs Vinitaly (want die organisatie sponsorde hem). Volgens goed Italiaans gebruik werd de ceremonie daar afgesloten met een uitgebreide maaltijd. Deze telde zes gangen, met als extra tussendoortje nog vier stukjes kaas, en vond plaats in Ristorante Perbellini. Er werden uitsluitend witte wijnen geschonken, want vlees verscheen niet. Wel had de chef kreeft, mosselen, scampi en zeebaars in o.a. ravioli en risotto verwerkt. Als winnaar van de trofee vorig jaar was ook Hugh Johnson aanwezig, een groot plezier en een hele eer.

Zes maanden later werd het allemaal nog eens dunnetjes overgedaan tijdens een galadiner voor ruim 550 personen in de Londense Guild Hall. Voorafgaand aan de maaltijd kon eerst een overweldigend aantal wijnen in de kelders worden geproefd. Ik heb me beperkt tot de meer exotische soorten. Waaronder een mousserende, helaas overrijpe rosé van Château Indage uit India en de aardige Merlot 1995 van het Japanse Château Mercian.

Het eten was heel smakelijk en werd begeleid door verrukkelijke wijnen, zoals de bekroonde Pepper Tree Merlot 1996 uit Coonawarra (Australië) die verscheen bij een stoofschotel van rundvlees. Met de Port, Warre’s Late-bottled 1990, werd de traditionele toast to the queen gehouden.

Herautgeschal kondigde Miguel Torres aan, die met zijn zachte stem het juryrapport voorlas. Uiteindelijk ontving ik de trofee, een groot blauw glas gevat in zilver en geplaatst op een voetstuk. De uitreiking geschiedde door Miguel zelf en door Carlo Nerozzi, codirecteur van de Vinitaly en zelf een getalenteerde wijnmaker. Ik ga er nog steeds een beetje van blozen

***********************************************************************************************

Op 13 maart 1435 wordt op een rekening uit de Duitse stad Rüsselsheim voor het eerst de naam van het druivenras riesling genoemd. Rüsselsheim ligt vandaag de dag niet in een Duits wijngebied en is vandaag meer bekend voor zijn autofabriek van Opel. Toch waren er eeuwen geleden overal wijngaarden die later echter verloren gingen. Anno 1980 werd er weer een druivenakker van 800 vierkante meter aangelegd door wijnvrienden – en natuurlijk beplant met riesling druiven. Aldus de toelichting van Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com,
uit wiens wereldwijde verzameling dit label afkomstig is.

 

 

.

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.