Om in januari ontspannen thuis van echt goede, echt lekkere wijnen te kunnen genieten verstrek ik in dit magazine enkele tientallen kooptips. Enerzijds van wijnen die ik zelf heb ontdekt, anderzijds van rode Rhône wijnen die hoog scoorden bij het proefpanel van Perswijn. Voorts spreekt het archief opnieuw, worden Nederlands-Engels wijnmakers in Limoux geïnterviewd en vind je een paar visuele verrassingen.

 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Caveau Sparkling
France
Deze maand op zuinige wijze toch van belletjes genieten in een wijn met ook een zuinig alcoholgehalte van slechts 8,5 procent? Dat kan met de Caveau Sparkling, een creatie op wijnbasis van de grote Franse groep Castel Frères. Het is onduidelijk hoe deze bubbel werd samengesteld en gemaakt, maar da’s bijzaak. Belangrijker is dat hij keurig schuimt, sappig is en correct fris, met wat mild wit fruit, een snufje kruiden en een hint van rijpheid. Ik kocht deze Caveau voor €3,99 bij www.coop.nl, en we schonken ‘m tot vólle tevredenheid bij een ontspannen, winterse schotel met wijnzuurkool.

Cune Brut
Cava
Het beroemde Rioja-huis Cune voert ook een Cava. Die het bedrijf laat maken in Catalonië, bij een hele grote, hele goede coöperatie, Covides. Vier maal C dus. Hoe groot de coöperatie is, moge blijken uit enkele cijfers: 650 leden, circa 1900 hectare wijngaarden en een jaarlijkse 24 miljoen kilo verwerkte druiven. De Cune Cava, die in een van de drie Covides kelders werd gecreëerd, heeft een traditionele samenstelling van xarel.lo. macabeo en parellada, en een net zo traditioneel alcoholpercentage van 11,5. De kleur is bleek, de belletjes zijn fijn en de smaak wordt bepaald door wit fruit plus iets van groene appel. Fles €8,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

 

Höfinger Egmont 2017
Kamptal
De goede Grüner Veltliner van Höfinger was me al bekend maar dit Oostenrijkse, 22 hectare bestrijkende wijngoed blijkt ook een fraaie Riesling te leveren. Waarvan de druiven groeien in de Zöbinger wijngaard van Heiligenstein. Egmont Höfinger met diens dochters Christine en Johanna hebben een nog flink frisse, flink sappige 2017 weten te maken, een bijna mineralige, elegante Riesling waarvan frisse citrus het aroma karakteriseert. Kostelijk bij met citroensap besprenkelde gebakken vis. Fles €13,95 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner.

Hiruzta Txakolina 2019
Getariako Txakolina
‘s Werelds moeilijkste wijnnamen zijn vermoedelijk die uit Spaans Baskenland – maar gelukkig zijn de  wijnen zelf juist heel toegankelijk, met name de witte. Vooral wanneer je ze drinkt bij hartige voorafhapjes, waaronder olijven gevuld met ansjovis, en zeker ook sushi. De Hiruzta Txakolina 2019 bijvoorbeeld is licht (12 procent alcohol), pittig, frissig, vief, kruidig, alsmede een beetje mineralig en enigszins citroenig. Het 17 hectare tellende domein Hiruzta (eerste oogst 2011) wordt geleid door vader Asensio Rekalde en diens twee zoons Txarli en Angel. Voor bovengenoemde, internationaal bekroonde wijn gebruikten ze 95 procent van de regionale hondarrabi zuri en een restje Franse gros manseng. Richtprijs €12,50, adressen via www.poot.nl.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 

Hospices de Colmar Gewurztraminer 2019
Alsace
In het historische hart van Colmar, langs de Grand’Rue, kunnen bezoekers kennismaken met de wijnen van Domaine Viticole de la Ville de Colmar. Een eveneens historisch wijngoed dat 28 hectare bestrijkt, inclusief die van Hospices de Colmar (origine 1255). Het domein brengt louter klassiekers voort, waaronder een heel aantrekkelijke, heel kenmerkende  Gewurztraminer. De jaargang 2019 daarvan presenteert zich zwoel, zacht kruidig en krachtig, in een duidelijk milde, dus licht zoete toonzetting en een discreet iets van lychees. Het is een beste begeleider van o.m. Munster en andere markante kazen, en ook bij kruidige Aziatische c.q. Indonesische gerechten kan het een voltreffer zijn. Reken op meestal €16,95 per fles, verkooppunten via http://www.domaine-labaume.nl/.

Mezzacorona Pinot Bianco 2019
Trento
In en rond de valleien van Noordoost-Italië, aan de voet van de Dolomieten, speelt pinot grigio een hoofdrol, maar ook van pinot bianco worden aantrekkelijke wijnen gemaakt. Een smakelijk bewijs vormt de 2019 van Mezzacorona, een dynamische, deels duurzaam werkende en meer dan een eeuw oude coöperatie waarvan de 1600 leden circa 2400 hectare bezitten. Voornoemde, plezierig frisse, aangenaam sappige en tegelijk vrij elegante wijn heeft een zuivere, heldere smaak waarin berglucht gevangen lijkt, met bovendien fris citrusfruit. Bij www.jumbo.com staat hij op het schap voor €5,99.

 

 

Schloss Reinhartshausen Riesling trocken 2018
Rheingau
Een verrassende Nederlandse connectie met deze wijn is die van Marianne der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau en prinses van Pruisen. Zij werd anno 1810 werd geboren als oudste dochter van koning Willem I, en leidde een turbulent leven dat naast vele hoogtepunten ook de nodige dieptepunten kende. In 1855 kocht zij Schloss Reinhartshausen in de wijngemeente Erbach (Rheingau) en maakte dat tot een culturele ontmoetingsplaats. Nog altijd zijn in het slot – waarin ook een hotel gevestigd is – tal van verwijzingen te vinden naar deze bijzondere vrouw. De huidige wijngaard van Schloss Reinhartshausen bestrijkt 77 hectare, wat hem tot een van de grootste binnen Rheingau maakt. Riesling vormt 85 procent van de aanplant, het is de grote specialiteit. De droge Gutsriesling, zeg maar ‘huiswijn’ van Schloss Reinhartshausen, geurt naar bloemetjes, fruit en specerijen, terwijl de smaak behalve elegant ook pittig is, bijna mineralig zelfs, met snufjes kruiden en specerijen plus frisse citrustonen zoals van grapefruit en limoen. Zalig bij zeefruit. Richtprijs €11,95 à €12,95. Adressen via www.orbwijn.nl.

Tandem Chardonnay Viognier 2019
Vin de France
Een jaar of veertig geleden ontving ik een boekmanuscript van ene Jean-Marie Guffens die met zijn vrouw in de zuidelijke Bourgogne een wijndomein was begonnen, en dat avontuur beschreven had. Het verzoek was of ik een voorwoord wilde schrijven, wat ik met plezier heb gedaan. Inmiddels geldt Jean-Marie (foto) als een van Bourgogne’s beste witte-wijnmakers – en is hij actief geworden in het Franse zuiden, met het bedrijf Verget au Sud. Dat óók fraaie witte wijnen voortbrengt, zoals de Tandem, van chardonnay en viognier. De jaargang 2019 smaakt gul, notig en bijna zwoel, met zachte zuren en een milde fruittoets van witte en gele vruchten. Fles €10,75 bij www.okhuysen.nl, zie de banner.

 

 

Bodem Lou Margas Garnacha 2018
Cariñena
Al jarenlang zijn de in Spanje woonachtige Eugenie van Ekeris en haar levensgezel Louis Geirnaerdt  verantwoordelijk voor o.m. Bodegas Bodem in het Spaanse Cariñena. Ze verwerken daar garnacha druiven van de eigen 7 ha (stenige, arme grond, licht golvend) en kopen bij van nog eens ongeveer 100 hectare. De Lou Marcas Garnacha 2018 is stevig van structuur, genereus bovendien en zowel zacht fris als een tikje rijp, met donkere aroma’s, zondoorstoofd zwart fruit en een beschaafde kruidigheid. Deze geweldig goede Garnacha is voor €12,95 rechtstreeks te bestellen bij de producenten, via hun website www.axialvinos.nl.

Barone Montalto Syrah 2019
Terre Siciliane
Op Sicilië, het grootste eiland van de Middellandse Zee, is Barone Montalto een grote speler. Het coöperatieachtige wijnbedrijf betrekt namelijk druiven van zo’n 400 hectare in de zuidwestelijke provincie Trapani. Dankzij de Barone Montalto Syrah kun je in deze wintermaand de Siciliaanse zon op tafel brengen, want het is een vlezige, verwarmende wijn met in zijn smaak rijp, mild zwart fruit van o.a. pruimen, donkere aroma’s en een vitaal houdende, zachte frisheid. Prijs €6,49 bij www.plus.nl.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Château Lafleur Haut Carras 2016
Haut-Médoc
Bijna veertig jaar geleden begon Albert Tiffon met het creëren van een wijngoed in de Médoc, bij het dorp Saint-Sauveur, even westelijk van Pauillac. Het kreeg de naam Château Lafleur Haut Carras. Met verve is hij daar goede wijnen gaan maken, van tegenwoordig in totaal 12 hectare. Twee derde daarvan draagt de herkomstbenaming Haut-Médoc. Voor de nu behoorlijk rijpe 2016 werd een traditionele druivenmix van cabernets en merlot gekozen – maar het is merlot die domineert via donkere, deels laurierachtige aroma’s die subtiel verrijkt worden door rijp zwart fruit, en dat alles in een vrij stevig kader. Zacht kruidige elementen en wat mildheid kunnen duiden op vatrijping. Fles nu €10,95 bij www.colaris.nl, zie de banner.

Château Vivies 2019
Corbières
In de Wijnalmanak, de koopgids voor betaalbare wijnen die ik een jaar of vijftien heb samengesteld, zou deze wijn een ster krijgen voor zijn sterke prijsprestatie. Want deze Château Vivies heeft niet alleen veel smaak, maar is tegelijk menslievend geprijsd, op €4,99. Kruiden komen je zacht tegemoet, net als bessen, zwart fruit en wat laurier, en dat alles zit in een vrij stevig gestel sappig verpakt. Eigenaresse is familie de Volontat (waarvan Xavier sterk betrokken is bij de herkomstbenaming Corbières, en bovendien burgemeester) die in dit geval carignan, grenache en syrah als druiven koos. De wijn vind je bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

 

 

Despagne L’Onde Rhytmique Lunaire 2018
Vin de France
“L’Onde prikkelt je neus met zijn geurige cabernet franc, en verzacht je wangen met de zachtheid en soepelheid en volheid van zijn Merlot” lezen we in beschrijving van zijn maker, Thibault Despagne (foto). Die ook de leiding heeft over het gerenommeerde Château Tour de Mirambeau in Bordeaux. Aan de beschrijving moet nog worden toegevoegd het dikke fruit van bessen en zwarte vruchten waarop deze Vin de France trakteert, en dat in gezelschap van frisheid en een blaadje laurier. Deze gewoon heerlijke wijn draagt een richtprijs van ongeveer een tientje, verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.

Diwald Zweigelt vom Löss 2018
Wagram
Een voorloper met biologische wijnbouw in het Oostenrijkse Wagram is het wijngoed Diwald. Al sinds 1976 wordt daarop organische druiventeelt beoefend. Na goed geschoold te zijn arriveerde Martin Diwald, de huidige uitbater, anno 2006 op het domein. Waar hij samen met zijn vrouw Paula natuurzuivere wijnen produceert, van 20 hectare. Hun Zweigelt vom Löss smaakt op sappige wijze fris en vooral ook bessig, met als bescheiden extra’s donkere aroma’s. Elegant is de 2018 eveneens, mede dankzij de 12,5 procent alcohol. Fles €10,50 bij www.biowijnclub.nl, en meer adressen via www.coenecoop.com.

 

 

E. Guigal 2017
Côtes du Rhône
Wat reputatie betreft is het een reus in de Rhône-vallei, het familiebedrijf E. Guigal. Dat over 75 hectare wijngaarden regeert vanuit een mooi château binnen het noordelijke district Côte Rôtie. De klasse van Guigal klinkt ook door in zijn streekwijnen, met als getuige de Côtes du Rhône 2017. Het is een heel smakelijke, tevens stevige creatie – van syrah en grenache – met zowel kruidige als zwart fruitige en donkere aspecten, een wijn die ook keurig nablijft in de mond. Bij www.ah.nl is deze zonnewijn verkrijgbaar voor €9,99

Juan Carrau Tannat de Reserva 2018
Uruguay
Leuk om weer eens een wijn uit Uruguay te proeven, van bovendien een formidabel familiebedrijf, Bodegas Carrau. Directeur Javier Carrau (negende generatie, foto) vertelde me dat zijn firma in Uruguay over 60 hectare wijngrond beschikt, op twee locaties. Tussen de ranken grazen schapen, want Carrau werkt zo duurzaam mogelijk. In de sappige, nog frisse, twaalf maanden op vat gelagerde Juan Carrau Tannat de Reserva 2018 proeven we zacht kruidige elementen, alsmede een vleugje vanille, duidelijk donkere, lederachtige tonen en wat rijp zwart fruit. Richtprijs €10,75. Verkoopadressen via www.monnik-dranken.nl. “Weet je  overigens’, voegt Javier nog toe, “dat Uruguay 3,3 miljoen inwoners telt en 12 miljoen koeien?”

 

 

Pajarito Merlot Reserva 2019
Central Valley
Een stille reus in Chili is het lang geleden door een Noord-Italiaanse immigrant gestichte Cremaschi Furlotti dat druiven betrekt van 3700 hectare – en daarmee de vierde grootste wijnproducent van het land is. Het keldercomplex, waar Sebastian Cremaschi de leiding heeft, ligt zo’n 275 kilometer bezuiden Santiago, in de Maule Vallei. Een van de eigen merken is Pajarito, waarvan de flessen vrolijk zijn uitgedost. De Merlot 2019 van deze lijn biedt véél wijn voor de €6 die hij kost. Laurier, drop, leder en sappig zwart fruit vormen samen met frisheid en een correcte afdronk een bepaald smakelijk geheel. En de aanbieder? Da’s www.hema.nl.

Voché Reserva 2014
Rioja
Een van de tien grootste en tegelijk minst bekende bodegas in Rioja is Manzanos. Waarvan de gelijknamige familie 250 hectare in eigendom heeft en nog eens 700 onder contract. De meeste wijnen worden bereid en opgevoed in een château-achtig keldercomplex dat vier ondergrondse verdiepingen telt, en waar de wijnen via zwaartekracht worden bewogen. Een topper in het gamma is de Reserva. De internationaal bekroonde jaargang 2014 daarvan werd samengesteld uit vrijwel gelijke delen tempranillo en graciano, en verbleef twee jaar in voor de helft nieuwe Franse fusten. Het is een ferme, nog volstrekt vitale wijn die frisheid offreert, naast beheerst kruidige houttonen, een vleugje vanille, donkere aroma’s en wat fruit van bessen en zwarte vruchten. Zéér aanbevolen bij o.m. lamsbout en lamskoteletten. Aanbieder www.vanoudsdezwaan.nl rekent €15,95 per fles (dikbuikig model, zwaar), meer adressen via www.lfe.nl.

 

 

Natureo Sparkling
Spain
Gezien het succes van de stille gedealcoholiseerde wijnen die Torres lanceerde, is het begrijpelijk dat ook een bubbelende variant verscheen. Met hetzelfde merk, Natureo. Op het etiket staat Semi-Seco ofwel halfdroog, maar het suikergehalte blijft beperkt tot 4,5 gram per liter. Wat een fractie is van de minstens 32 gram die bijvoorbeeld Champagne Demi-Sec bevat. De van alleen muscat vervaardigde Natureo bruist behoorlijk en smaakt behalve een tikje mild echt fris, met een duidelijk druivig aroma. Flesprijs €8,49 (excl. verzendkosten) bij www.alcoholvrijshop.nl, meer adressen via www.walravensax.nl. Laatste nieuws: zolang de voorraad strekt kost een fles t/m 17 januari slechts €4,99 bij www.gall.nl (zie de banner).

 


Deskundigheid typeert het uit veertien leden bestaande proefpanel van Perswijn. Want stuk voor stuk schitteren ze als sterren in hun vakgebied. Met toestemming publiceer ik enkele eerder verschenen notities van hoog scorende wijnen die alleen 16,5 of meer punten kregen van een mogelijke 20. Deze maand betreft een toptien, in alfabetische volgorde, van rode syrah wijnen uit het noordelijke Rhône-dal – zie de redactionele inleiding.

Als je praat over mooie Syrah is de noordelijke Rhône nog steeds de standaard voor kwaliteit. Ooit was dit zo’n beetje de noordgrens voor de aanplant van syrah. Inmiddels groeit deze druif zelfs in Duitsland, maar toch hebben de wijnen zelden de combinatie van spanning en finesse zoals je die vindt in de noordelijke Rhône. De toppers komen uit Côte-Rôtie, Cornas en Hermitage, maar voor de liefhebber zijn er heerlijke alternatieven te vinden, waaronder de ook al niet meer heel goedkope Saint-Joseph. Het kruidige, licht peperige en sappige karakter van de wijnen is de rode draad, en het algemene niveau is erg hoog.

Cornas – Domaine Durand (Eric & Joël), Empreintes 2017
Score: 17/20 punten
Geur: verleidelijk, chocola, zwarte olijven, confiture.
Smaak: zacht en weelderig, rijp, diepgang.
Importeur www.lesgenereux.nl, prijs €35,85.

Cornas – Ferraton Père & Fils Les Eygats 2016
Score: 17/20 punten
Geur: kruiden, krentjes, leer, tabak, olijven.
Smaak: puur en elegant, fijne zuren, mooie tannine, breed.
Importeur www.levineur.com, prijs €47,95.

Cornas – Maison les Alexandrins 2017
Score: 17/20 punten
Geur: intens, peper, kruiden, olijven.
Smaak: elegant en breed, fijne zuren en tannine, lengte, sap.
Importeur www.kwastwijnkopers.nl, richtprijs €21,85.

 

Côte Rôtie – Clusel-Roch, Les Schistes 2017
Score: 16.5/20 punten
Geur: fijn en zwoel, kruidig, intens, chocola, pruimen.
Smaak: zacht en sappig, puur, elegant, opwekkend.
Importeur www.vinoblesse.nl, uitverkocht.

Côte Rôtie – Ferraton Père & Fils Montmain 2017
Score: 17/20 punten
Geur: ingetogen, pruimen, vanille, confiture, olijven.
Smaak: zacht en peperig, fijne zuren, goede tannine, elegant.
Importeur www.levineur.com, prijs €64,95.

Côte Rôtie – Les Vins de Vienne – Cuilleron-Gaillard-Villard Les Essartailles 2017
Score: 17.5/20 punten
Geur: zwoel, chocola, zwarte olijven, peper.
Smaak: breed en intens, prachtige tannine en zuren.
Importeur www.andrekerstens.nl, prijs €59,50.

Hermitage – Ferraton Père & Fils, Ermitage Le Méal 2016
Score: 17/20 punten
Geur: prachtig donker fruit, geconcentreerd, leer, tijm, intens.
Smaak: krachtig maar fris, mooie tannine, grote lengte.
Importeur www.levineur.com, prijs €92,95.

 


Saint-Joseph
– De Boisseyt, Cuvée Les Garipelées 2017
Score: 16.5/20 punten
Geur: chocola en confiture, zwarte olijven, fruit.
Smaak: peper, sap, verleiding, goede tannine.
Importeur www.degoudenton.nl, prijs €32,95.

Saint-Joseph – Domaine Aléofane 2016
Score: 16.5/20 punten
Geur: pruimen, kersen, fijn fruit, olijven.
Smaak: elegant, sap, fijne tannine, mooie zuren.
Importeur www.pierreachewijnen.nl, prijs €24,50

Saint-Joseph – Domaine Durand (Eric & Joël), Les Coteaux 2018
Score: 16.5/20 punten
Geur: rijp, zwoel, vanille, cassis, breed.
Smaak: dik, indrukwekkend, diep, weelderig.
Importeur www.lesgenereux.nl, prijs €23,60.

Geïnteresseerd in Perswijn magazine? Klik hier als je een abonnement wilt.

 

 

Ruim twintig jaar geleden werden Jan en Caryl Panman eigenaren, en wat zíjn ze trots, van Château Rives Blanques, in de Zuid-Franse streek Limoux. Wat aanleiding was voor Ronald de Groot (hoofdredacteur van Perswijn) om het Zuid-Franse wijngoed te bezoeken voor een openhartig lunchgesprek. 

We zitten onder een ‘gewone’ zomereik, dezelfde als in Nederland, die van die processierupsen. In andere delen van de Languedoc, dichter bij de Middellandse Zee, zie je dit type eik niet. Daar vind je de altijd groene mediterrane vorm, met kleine harde bladeren. Aan dit soort dingen is goed te zien dat we hier in een andere klimaatzone zitten dan in de rest van de Languedoc, waar het klimaat uitgesproken mediterraan is.  Jan: ‘Onze wijngaarden liggen boven de 350 meter en behoren tot de meest westelijke van de appellation. We oogsten in 80 tot 90 procent van de jaren als laatsten in de Limoux. Tot wel drie weken later dan de warme wijngaarden in het dal.’ Alsof de natuur deze situatie nog eens wil benadrukken, steekt aan het einde van de lunch een westelijke, frisse wind op die de drukkende atmosfeer verjaagt. De Atlantische Oceaan laat zich letterlijk voelen.

We rijden even door de wijngaard om te zien hoe alles er bij staat. Op het hoogste deel van de druivenakker zijn oude stokken gerooid om daar pinot noir te planten. Jan Panman heeft voor pinot noir lang gewikt en gewogen, inmiddels al zo’n jaar of tien. ‘Eigenlijk vind ik de meeste Pinot Noir uit Limoux niet interessant genoeg. De wijnen missen het mooie pinotfruit. Zoals de Fransen zo mooi zeggen “Ça ne pinote pas”. Dat heeft ons lang tegengehouden. De druif moge dan populair zijn, maar wat heb je daaraan als jouw Pinot Noir eigenlijk toch tweederangs blijft? Wat de doorslag heeft gegeven is de kwaliteit van de Pinot Noir van onze buren, Domaine Bégude. Die wijn is top, en de omstandigheden daar zijn ongeveer hetzelfde. Dit is op 400 meter hoogte, dat is heel belangrijk. En we krijgen goede adviezen van Jean-Louis Denois. Die is afkomstig uit de Champagne. De keuze van de juiste kloon is belangrijk. We willen ook niet werken niet met één kloon, maar met een sélection massale, mede met klonen uit de Bourgogne. Dit moet écht goed worden. En uiteraard kunnen we de druiven de eerste jaren gebruiken voor de mousserende wijn.’ Caryl echter plaatst een klein vraagteken. ’Ik weet het niet. Misschien kun je beter carignan planten, met het huidige klimaat.’

Wat het huidige klimaat brengt, voegt Caryl toe, zijn vooral extremen. ‘De afgelopen jaren zagen we het heetste jaar ooit, maar ook het koudste. En we zagen behalve het droogste jaar ooit ook het natste, 2018. Dat maakt reageren op de veranderingen ook zo moeilijk.’ Jan vertelt ‘In 2018 ging door meeldauw de helft van de oogst verloren, verschrikkelijk. Meeldauw zagen we hier nooit. En we hadden juist de knoop doorgehakt om voor bio-certificering te gaan. En als je zo’n beslissing neemt, moet je daar niet op terugkomen. Het is lastig. Je wilt toch dat certificaat, maar bio is ook niet ideaal. Met name het gebruik van koper is in mijn ogen toch een probleem. En als we conventioneel hadden gewerkt, waren we niet zoveel van de oogst kwijtgeraakt. Ook door de hitte in 2019 hebben we veel druiven verloren door brandeffect op de druiven, waarschijnlijk meer omdat we biologisch werken. Ik doe het niet met overtuiging. Misschien is het er over tien jaar niet eens meer, als er betere middelen komen om te behandelen zonder het milieu te veel te belasten. Omdat we hier in een Naturae-2000-gebied zitten, krijgen we wel meer subsidie. Dat scheelt weer.’

In de afgelopen twintig jaar heeft Château Rives Blanques met zijn witte wijnen veel succes gekend, en ook voorop gelopen met een Pure Mauzac. ‘Vrijwel niemand durfde het aan een wijn te maken van honderd procent mauzac’, stelt Jan. ‘Sinds wij dat doen, zijn er nu twee anderen. Mauzac is een echt lokale druif die je verder alleen ziet in Gaillac. Aanvankelijk verkochten we er geen fles van. Mensen kenden die druif niet, wat is de keerzijde is van zijn unieke karakter. We hebben zelfs op het punt gestaan om ermee te stoppen. Ondanks dat het een baby was van Caryl. De omslag kwam toen Antoine Gerbelle van de Revue du Vin de France hem proefde. Hij vond de wijn prachtig, en plaatste hem op de voorpagina. Kun je nagaan. Een andere vernieuwing die we dit jaar doorvoeren is een langere rijping op vat. Chardonnay wordt in de Bourgogne ook niet in juni na de oogst gebotteld. We willen hem nu minimaal een jaar op vat houden. Daar verwachten we veel van.’

Uiteraard werd ook geproefd. Tot de beste wijnen van Château Rives Blanques behoren de volgende – die geïmporteerd worden door www.colaris.nl.

Crémant de Limoux 2016 rosé
Mooie toasting, breed, noten, aardbeien; zacht en sappig, geen dosage, fijne zuren, lekker.
Blanquette de Limoux 2017
Mooi abrikozen en noten, brioche, toast; breed en sappig, mooie zuren, fijne mousse. Van alleen mauzac,
Brut 2016 Cuvée Spéciale (20 jaar), Crémant de Limoux
Krachtig, citrus, noten, toast, complex; diepgang, breed, droog, mooie zuren.(Niet helemaal volgens de regels, mag eigenlijk geen 100% chenin zijn.)
Occitania, Mauzac 2019, Limoux
Honing, bloemen, rozijnen, abrikozen, vanille, zacht en sappig, fijne zuren, bitters, weelderig.
Dédicace, Chenin blanc 2019, Limoux
Peer en citrus, rijpe appel, peer, honing; zacht en sappig, mooie zuren, diepgang, fijn.

Geïnteresseerd in Perswijn magazine, waarin dit artikel eerder verscheen? Klik hier als je een abonnement wilt.

 

 

***

SCHILDERIJ VAN DE MAAND

Op een koude winterdag dromen van een zonnige strandwandeling met als enige geluiden het ruisen van de zee en in de verte wat kwetterende meeuwen… dat beeld biedt mijn schilderij van de maand. Het werd gemaakt met zacht pastelkrijt. Meer details bij Zeegezichten op www.vinpressionist.com. Overigens is het schilderij dat een herfstig uitzicht vanaf Château Rives Blanques toont ook van mijn hand. Het origineel hangt in… een Zuid-Frans wijnproeflokaal.

 

***

TROISGROS OP TOURNEE

Vorig najaar is de beroemde Franse driesterren chef Pierre Troisgros overleden. Als kleine hommage aan deze grote, ontzettend aardige kok publiceer ik graag onderstaande herinnering uit mijn archief.

Het was feest in Cahors. De wijnboeren droegen hun zondagse pak, er zou een gedenkteken voor de wijncoöperatie worden onthuld, de regionale wijnbroederschap hield een chapitre, men had driesterren chef Pierre Troisgros bereid gevonden om samen met zijn zoon Michel een grote maaltijd te verzorgen en op het vliegveld werden de binnen- en buitenlandse journalisten tot hun verrassing Hawaiiaansachtig begroet door bloemenmeisjes. Zij het niet met hoela klanken, maar met fanfare geschetter.

Tijdens een rondgang door de in Parnac gevestigde cave coopérative kreeg de pers enkele uit Rusland afkomstige flessen te zien met daarop het woord Kagor. Ooit namelijk was Cahors zo beroemd dat een Russische tsaar besloot om deze rond de Lot geboren rode wijn te imiteren. In de vorige eeuw echter hadden economische crises, twee wereldoorlogen en een vernietigende nachtvorst Cahors bijna doen verdwijnen. Het was alleen dankzij de uit nood geboren coöperatie dat een herplantingsprogramma met malbec in gang werd gezet, wat de regio zou redden. Inmiddels, anno 1977, genoot de wijn zo’n goede reputatie dat graaf André de Monpezat, vader van de Deense kroonprins, zich als ambassadeur voor Cahors had opgeworpen en de buitenlandse bezoekers persoonlijk begeleidde. Bovendien droeg een speciale cuvée zijn naam.

HET ARCHIEF SPREEKT

Bij grote ronde tafels buiten strooide Pierre Troisgros persoonlijk wat peper en zout over de gereed liggende tranches foie gras, drie per bord maar liefst. De wat boerse, donkertonige Cahors André de Monpezat 1975 smaakte er groots bij, net als bij de pâté van eenhoorntjesbrood met truffelsaus en het uit een côte de boeuf bestaande hoofdgerecht. Na afloop van het copieuze middagmaal werd Pierre Troisgros geïntroniseerd door de Confrérie de Vin de Cahors, als enige van een honderdtal aanwezigen, waarna hij terecht een overdonderd applaus ontving. De waardering was gróót voor het feit dat hij geen ingewikkelde, subtiel verfijnde gerechtjes had gekozen, maar puur smakende, landelijke schotels die royaal werden geserveerd – en perfect pasten bij de herboren wijnen uit het land van Lot.

***

De rivier Emscher, die door de grote Duitse industriestad Dortmund loopt, was totaal vervuild, maar gelukkig hebben veel vrijwilligers hem weer schoon gemaakt. Bovendien heeft men, net als in de middeleeuwen, op de oever van het Phoenixmeer (waar de rivier doorheen loopt), in 2012 een wijngaard geplant met 96 vroeg rijpende en schimmel resistente phoenix druivenstokken. Aldus de toelichting van verzamelaar Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com die al tien jaar elke maand een bijzonder etiket op deze website plaatst.

 

 

 

 

.

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.