Dromend van een mooie lente heb ik voor dit magazine veel droge witte wijnen geproefd. Waaronder flink wat flessen met de trendy Sauvignon Blanc en met de gouwe ouwe Chardonnay. Ruim zestig soorten kwamen als echt lekker door de keuring, en worden als even zovele vondsten beschreven. Ze komen uit dertien verschillende landen en zijn te koop bij zo’n veertig verschillende leveranciers. Voorts kun je een virtueel reisje maken naar leuke havensteden langs Spaanse kusten (waaronder Palma de Mallorca), meegenieten van een nieuwe culinaire combinatie en kennis maken met een legendarische producent in het noorden van Portugal.


WIJNEN & REIZEN & RESTAURANTS & KUNST

Deze website is nu ook perfect te bekijken op een smartphone of tablet.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Banner-Hubrecht-Duijker-v2-

Op het immense, meer dan 1100 hectare tellende Domaine du Tariquet is alles, maar dan ook alles, erop gericht om witte wijnen te maken met frisheid, fruit en elegantie (dus niet veel alcohol). Bestseller is de Classic, een Côtes de Gascogne. Als de spatverse 2017 in het glas verschijnt, een compositie van colombard, gros manseng, sauvignon blanc en ugni blanc, ontdekken we een knisperend frisse, ongemeen zuivere wijn met fris fruit van limoen, grapefruit en groene appelk, een snufje groene kruiden en slechts 10,5 procent alcohol. Kortom, lente in het glas.
Richtprijs €5,95, verkoopinfo via www.lfe.nl.

 

 Alleen al bij sudderlapjes en ander stoofschotels past hij prima, de rode Río Lilo 2017. Dit gezien zijn frisse karakter en vrij volle, sappige smaak waarin mild besfruit eerste viool speelt, en een klein kruidje tweede. Bakermat van deze – liefst fris te serveren wijn – is Jumilla, in het zuidoosten van Spanje. Als enige druif diende de daar dominerende monastrell;  de producent is het betrouwbare familiebedrijf Bodegas Alceño. Fles €6,25 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de startpagina van deze site.

 

Briljante waar voor zijn geld, dat biedt de Grand Sud Sauvignon blanc 2017. Want die kost minder dan €5 – per hele liter. En heeft gewoon alles wat je van een goede Sauvignon Blanc mag verwachten. Frisse zuren, grassigheid, verse groene kruiden en groen fruit (kruisbesje, partje groene appel). Bovendien is-ie sappig en bevat slechts 11 procent alcohol. Knap hoor, hoe het grote bedrijf Les Grands Chais de France deze Vin de France wist te samen te stellen.  Ik kocht de fraai gevormde fles voor €4,89 bij een filiaal van www.plus.nl, maar de wijn wordt eveneens gevoerd door o.a. www.boonsmarkt.nl, www.coop.nl, www.emte.nl,  www.jumbo.com en www.vomar.nl.

 

Banner-DIII-Winehouse (2)

 

Perfect om het voorjaar – of wat dan ook – mee te vieren, dat is de Pfaffl Grüner Veltliner Brut. Een bij herhaling bekroonde Sekt uit Oostenrijk (de grote regio Weinviertel) waar de familie Pfaffl gevestigd is. De benodigde druiven voor deze wijn en hun talrijke andere komen van 180 eigen hectaren, terwijl gewoonlijk nog van 50 wordt bijgekocht. Voornoemde bubbelwijn kreeg een bereiding à la Champagne, en twaalf tot achttien manden kelderrust. De wijn smaakt letterlijk tintelfris, heel opwekkend, met in zijn aroma grapefruit en ander fris fruit, plus een vleugje vriendelijk mildheid. Adviesprijs €18,50, verkoopinfo via www.poot.nl.

 

Twee keer werd hij uitgeroepen tot ‘Winemaker of the year’, gedurende zijn lange carrière vervaardigde hij winnende wijnen bij Australische bedrijven als Penfolds en Rosemount – om uiteindelijk zelf producent te worden, Philip Shaw. Daartoe startte hij, na lang zoeken, een wijndomein in Orange dat enkele van Australië’s hoogst gelegen wijngaarden heeft. Zijn eigen akker ligt op 900 meter, het is de 47 hectare tellende Koomola Vineyard. Vanwege die locatie zijn de daarvan afkomstige wijnen vaak net wat eleganter en frisser dan veel andere uit kangoeroeland. Zo bevat de The Wire Walker Pinot Noir 2015 slechts 12,8 procent alcohol, terwijl de wijn bovendien frisheid heeft, naast mild rood fruit en een kleine kruidje. Wat ‘m tot een aardig alternatief voor rode Bourgogne maakt. En in plaats van witte Bourgogne dient The Architect  Chardonnay 2016 zich aan die een groenzweem in zijn kleur heeft, frisheid in zijn smaak alsmede schakeringen van noten, kruiden, specerijen en lekker wat citrusfruit. De wijnen kosten €12,95  bij www.wijnaandekade.nl; horecabedrijven kunnen terecht bij  www.abbemawines.nl.

 

Banner KWAST BANNER

 

Rundvlees, lamsvlees, wild, gehaktbrood, harde kazen: deze ferme, sappige Chileen is daarvoor een beste begeleider, de Errázuriz Estate Series Merlot 2016. Bovendien smaakt de uit Valle de Curicó afkomstige wijn heel lekker op zich. Dit dankzij een aroma waarin prominente donkere tonen (laurier, drop, leder) aangenaam samengaan met vooral besfruit plus zwarte vruchten en wat kruidig hout (de wijn werd voor minder dan de helft gelagerd in fusten van Amerikaans en Frans eiken). Overigens voegde Errázuriz, een van Chili’s oudste en beste wijnproducenten, nog 15 procent carmenère toe voor wat extra dimensie en romigheid. Prijs €9,95 bij www.wijnkring.nl. Zie ook de Errázuriz banner op deze site.

 

In een hypermoderne kelder – waar tegenwoordig ook grote eivormige gistingscontainers staan – worden door het team van Bodegas José Pariente eminente wijnen vervaardigd. Met in een hoofdrol witte Rueda van de verdejodruif.  Het door Victoria Pariente (links) en haar twee kinderen, Ignacio en Martina, bestuurde bedrijf verwerkt druiven van 65 hectare eigen grond; 60 daarvan zijn beplant met verdejo. Om oxidatie te voorkomen, bedekt men de eenmaal geplukte trossen met droog ijs. Na persing wordt het sap langzaam vergist bij lage temperatuur, met gebruik van zorgvuldig geselecteerde gistcellen. Teneinde de wijn extra aroma te geven worden voorafgaand aan de fermentatie de most en de schillen met elkaar geweekt. En na gisting blijft de wijn een week of drie op zijn gistingsbezinksel liggen, wederom ter bevordering van het aroma. De aldus vervaardigde José Pariente Rueda Varietal Verdejo 2016 is een victorieuze creatie. Bleek getint, geurig en heel smakelijk. Bij het proeven moest ik denken aan een voller en ook iets milder type Sauvignon Blanc, dit vanwege de buxus, groene kruiden en het groene fruit in zijn sappig verkwikkende smaak. Richtprijs €12,90, adressen via www.vinites.com.

 

 

In 1992 kwamen wijnbouwer Robert Serol en driesterrenchef Pierre Troisgros overeen om in de omgeving van Roanne een gezamenlijke wijngaard te planten. Binnen de herkomstbenaming Côte Roannaise dus. Ze vonden een uitstekende locatie, een hellende akker van 1,9 hectare met graniethoudende grond – waarop de van Beaujolais bekende gamaydruif perfect zou kunnen gedijen (rechts; foto Evelyne Deveaux, Roannais Tourisme). Beider zonen, Stéphane Serol en Michel Troisgros, zijn de huidige eigenaren – en werken geheel biologisch. Hun rode wijn, Les Blondins 2016, smaakt zo fris dat je ‘m bijna zou aanzien voor een witte. Zijn fruit is dat van frisse bessen, en daarnaast valt vaag iets van drop te proeven. Waarbij zijn makers ‘m aanbevelen? Vooral bij charcuterie. Prijs €16,95 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie beide banners.

 

Voor Georg Schwedheim (foto) is het een grote uitdaging ‘om de grond in de fles te krijgen’. Waarbij hij vooral doelt op sterk kalkhoudende, hoog gelegen en door wind gekoelde grond in het uiterste noorden van de Duitse Pfalz. Want daar bezitten hij zijn broer Stephan 17 hectare in en rond het dorp Zell (heeft inderdaad dezelfde naam als een bekende Moezel gemeente). Akkers bovendien die geheel duurzaam worden gecultiveerd.  Hoe goed het gelukt is om dit terroir in de fles te krijgen, bewijst de Schwedheim Zellertaler Riesling trocken 2016. De wijn smaakt namelijk heel levendig, welhaast mineraal, zeer puur, sappig bovendien en naar mild fruit van witte en citrusvruchten Richtprijs €11,50. Dubbel zoveel kost de floraal, kruidige, door frisse perzik, fractioneel vollere en nog wat meer diepgang biedende Zeller Schwarzer Herrgott Riesling trocken 2016 – die afkomstig is van een van ‘s lands alleroudste wijngaarden. Verkoopinfo via www.winterbergwijnen.nl.

 

 

Het in Campania (pakweg 10 kilometer achter Salerno) gesitueerde wijngoed Montevetrano is vooral bekend, zoniet beroemd, om zijn gelijk genoemde rode wijn. Een bijna zestig euro kostende, duidelijk houtgerijpte blend, beklijvende, voorzichtig fruitige blend van een meerderheid cabernet sauvignon met merlot en aglianico. Geen Super Tuscan, maar een Super Salerno. Maar sinds 2015 levert eigenaresse Silvia Imparato (rechts) een vriendelijker geprijsde witte wijn, van aangekochte druiven – de rassen fiano en greco, elk voor de helft. Deze Core 2016 is een uitgesproken notige creatie, kruidig bovendien, met zachte zuren en sappig wit fruit. Kippetje, kalkoen of schnitzel erbij, en het wordt genieten. Fles €19,95, verkooppunten via www.wellofwine.nl.

 

 Van huisuit zijn de vier gebroeders Castagnedi producenten van Valpolicella en Amarone, van rode wijnen dus, maar door hun Tenuta Sant’ Antonio gestaag uit te breiden (ze zijn de 80 hectare voorbij) maken ze nu ook witte. Een topper daarvan is de Monte Ceriani Soave die altijd lang op zijn gistingsbezinksel rust (met als doel extra aroma te verwerven) en komt van laag renderende garganega stokken. Alle elementen samen hebben een fraaie, volle, aromatische 2016 gegeven waarin mild citrusfruit van o.m. perzik en abrikoos vrolijk figureert, samen met een subtiele kruidigheid. Adviesprijs €20,95, verkoopinfo via www.kwastwijnkopers.nl en de banner.

 

De bedenkers van Fat Bastard zijn de Fransman Thierry Boudinaud en de Australiër Guy Anderson die – naar zij zeggen min of meer toevallig – in Zuid-Frankrijk een vette Chardonnay maakten. Het zou de start worden van een heel gamma wijnen met die naam, waaronder ook slanke. De oorspronkelijke wijn, nu jaargang 2016, wordt nog steeds geproduceerd en smaakt nog altijd enigszins vlezig en vet. Met als extraatje een royale dosis fruit (een milde mix van tropisch en citrus) aangevuld door noten. Deze niet voor dieetvolgers bestemde Pays d’Oc kost €5,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

Ware wijnpioniers, dat zijn vader François en zoon Vincent Pugibet. Op hun Zuid-Franse Domaine la Colombette (rechts) wordt al heel lang duurzaam gewerkt en een systeem geperfectioneerd waarmee enkele procenten alcohol uit wijn worden verwijderd zonder de kwaliteit aan te tasten. Maar Pugibet père et fils doen méér – waaronder het zelf creëren van nieuwe druivenrassen. Blauwe en witte variëteiten die van nature zo resistent zijn dat in de wijngaard gebruik van bestrijdingsmiddelen (tegen o.a. meeldauw) achterwege kan blijven. De witte La Colombette au Creux de Nid 2016 bevat naast cabernet blanc het nieuwe ras cal 6-04. De wijn ruikt floraal en vriendelijk kruidig, een aspect dat terugkeert in de elegante, tevens wat wit fruit biedende smaak. Vanwege zijn zachte zuren vraagt deze experimentele Vin de France om goed te worden gekoeld. Fles €10,40 via www.heisterkamp.com

 

 

Behalve spätburgunder wordt in Duitsland op bescheiden schaal ook frühburgunder geteeld, een (ongeveer twee weken) vroeger rijpende variant van pinot noir. Dit gebeurt o.m. binnen de streek Nahe op het 18 hectare wijngoed tellende wijngoed Forster. Dat al sinds 1994 duurzaam werkt. En waar de achtste generatie Forsters nu actief is. Als een soort vuist in fluweel, zo kan hun Forster Frühburgunder vom Quarzit 2015 worden ervaren. Aan de ene kant smaakt de wijn zowel mild, bijna vet en fluwelig (met wat rijpe aardbei en framboos in zijn aroma), aan de andere kant echt krachtig (14 procent alcohol). Om te onthouden dus als tafelgenoot voor wild of stoofschotels met een ietwat zoete saus. Fles €12,50, verkoopinfo via www.plezierinwijn.nl.

 

Een witte wijn voor lenteachtige tafelgenoegens stelt zich voor: de  Ca’ Rugate Monte Fiorentine 2016, een Soave Classico. Eén slokje, en je bent terug op een zonnig terras tegenover het amfitheater van Verona. De wijn – vervaardigd van gemiddeld een halve eeuw oude garganegastokken op ruim 210 meter hoogte – smaakt correct fris, vrij vol en aangenaam fruitig (vooral naar geel fruit à la perzik), met een miniem snufje kruiden. Maker is de vierde generatie van de Fulvio familie, eigenaresse van 72 hectare rond Verona. En zou het toeval zijn dat een deel van het etiketlogo de vorm heeft van een vis? Vast niet.
Prijs €14,75 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

Niet alleen vanwege zijn restaurant, maar mede gezien zijn wijnen is Longridge – dat behoort aan de Nederlandse familie Van der Laan – een van de klinkendste namen in Stellenbosch. Op plusminus 5 kilometer van de temperende oceaan worden 38 hectare met druivenstokken gecultiveerd – en een van de specialiteiten is Chardonnay. Zo werd de Longridge Organic Chardonnay 2016 uitgeroepen tot beste witte van de Green Wine Awards, en eerder opgenomen in de lijst met de honderd beste wijnen van de Kaap. Discrete roosteraroma’s (de wijn gistte en rijpte in Franse fusten), notigheid, sappig mild wit fruit en citrus doen samen met een vitale frisheid naar deze Longridge verlangen. Fles €16,50 bij www.vojacek.nl.

 

Als echte eetwijn, zo kan de Barberani Foresco 2014 worden bestempeld. Rijp maar niet tè, met zelfs nog wat frisheid, behoorlijk kruidig, op een vriendelijke manier, en met mild fruit, zoals van bramen, kersen en zwarte bessen. De kruidigheid is deels te danken aan een jaar lagering in Franse fusten. En de andere elemeen aan sangiovese, cabernet sauvignon en merlot. Het is sinds 1961 dat de familie Barberani wijn maakt, op lage heuvels rond een meer in Umbria, en van 55 hectare. Reguliere flesprijs €9,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

 

 

Over de witte “Duet” van Louis Latour is nagedacht. Voor de hand zou liggen om de daarvoor geselecteerde druivenrassen, chardonnay en viognier, apert te vergisten en vervolgens te mengen. Want binnen de Ardèche liggen de desbetreffende akkers ver uit elkaar. Bovendien zijn beide variëteiten niet tegelijk rijp. Toch besloot men om ze samen te vergisten, vanaf de laatste plukweek van de chardonnay en de eerste van de viognier, om de (wel altijd zachte) zuren daarvan mee te nemen. Aldus ontstond de bijna zwoele 2016, stevig van structuur, met licht gekruid mild fruit van abrikoos, peer en perzik. Een €9,50 kostende wijn die prima paste bij op de huid gebakken zalm. Zie www.heerenvanheusden.nl en de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

Helemaal zuidelijk in Bulgarije, waar het klimaat een Mediterrane invloed heeft, werd ruim tien jaar geleden Katarzyna Estate gesticht. De 550 hectare daarvan zijn beplant met uiteenlopende druivenrassen, waaronder nogal wat Franse. Het domein is uitstekend toegerust, heeft een ondergrondse rijpingskelder en ontvangen zijn gasten een ruime, hoge zaal waarin, net als achter de gistingstanks, kunst kan worden bekeken. Ook de wijnen, herkomstbenaming Thracian Valley, zou je kleine kunststukjes kunnen noemen. Drupsachtig fruit van citrus, appel en peer markeert de sappig vlezige Contemplations Chardonnay 2016, terwijl de solide Contemplations Merlot & Malbec 2016 gewichthefferskracht combineert met donkere tonen, roosteraroma’s en voorzichtig wat rijp zwart fruit. Beide Bulgaren kosten €11,63 (incl. Nederlandse accijns) bij www.adbibendum.nl, zie de banner.

 

161207 Wim Banner H.Duiijker 538x100

 

Naar verwachting komt hij deze maand beschikbaar, les Vignes de Madame Chardonnay 2017 van Domaine de la Baume. Da’s goed nieuws, want het is een verrukkelijke wijn, een Pays d’Oc met expressiviteit en dimensie. Fris bovendien, en gul tegelijk. Tevens volop fruitig (citrus, tropisch, wit). En dankzij een deelcontact met hoogwaardige eikenhouten staven (tijdens de gisting) ook discreet voorzien van een vleugje hout. Ook goed nieuws is de voor zijn kwaliteit redelijke prijs, minder dan een tientje. Zie www.domaine-labaume.nl en de banner voor verkooppunten. Domaine de la Baume (links, circa 200 hectare) behoorde ooit aan Australiërs, maar nu al vijftien jaar aan de Franse familie die eigenaresse is van Les Grands Chais de France.

 

‘Interessant’ is zo’n beetje het dodelijkste commentaar – maar wel heel beleefd en moeilijke discussies voorkomend – dat ik een wijnmaker kan geven over zijn wijnen. Ik heb de term niet hoeven te gebruiken tegenover Gordon Russell. Die in Nieuw-Zeeland de leiding heeft over Esk Valley (een dochterbedrijf van Villa Maria). Want wat was zijn wijn heerlijk en kenmerkend, de Sauvignon Blanc 2017. Een bijkans perfecte Marlborough, heel expressief, met in zijn levendige, flink frisse en dito sappige smaak niet alleen plantaardige elementen maar tevens fruitige, zoals van passievrucht. Richtprijs €12,99, verkooppunten via www.groupeduvin.nl.

 

 Een jaar of vier geleden verwierf de grote Argentijnse wijngroep Peñaflor (bezit tegenwoordig 6000 hectare wijngaarden) alle resterende aandelen van Bodegas la Rosa. Die niet gevestigd is in Mendoza, maar in de meer noordelijke provincie San Juan, waarbinnen ook de streek Cafayate valt. Welnu, van La Rosa (foto) is een reeks nieuwe wijnen gearriveerd met als naam Finca La Escondida. Mijn rode favoriet uit de collectie is de Malbec Reserve 2016 waarin frisheid, fermheid en sap gekoppeld zijn aan donkere, lederachtige tonen en besachtig fruit, met in de achtergrond wat kruidig hout. Adviesprijs €8,95. Van de witte soorten heeft mijn voorkeur de twee euro goedkopere, gewone Chardonnay 2017 die een prettig notige, prettig fruitige, prettig frisse smaak in petto heeft. Verkooppunten via www.dgswijn.nl.

 

Een Sauvignon-specialist, ziedaar Thierry Delaunay (rechts) die het door zijn vader gestichte  Domaine Joël Delaunay – dat 27 hectare omvat –  overnam en nu daarvan een heel attractieve Touraine heeft uitgebracht, jaargang 2017. Het is een knisperend frisse wijn, volop voorzien van grassigheid en groene kruiden, alsmede buxus, in gezelschap van citrusvruchten en groen fruit. Deze delicieuze dorstverdrijver kost doorgaans €11,95, adressen via www.kwastwijnkopers.nl, zie de banner.

 

Banner Les Généreux - Cantine Due Palme

 

Op hun Domaine de la Creuze Noire van bijna 16 hectare, waar verdelgers taboe zijn, produceren Dominique (vijfde generatie) en Christine Martin niet alleen rode soorten Beaujolais, maar ook een witte variant, van chardonnay. Deze “La Perle Blanche” 2017 smaakt zowel notig als zacht fruitig (zoals van perendrups) met een subtiel kruidje en veel sap. Thuis hebben we er o.a van genoten bij een taart van kaas en prei. Flesprijs €13,75. De importeur is www.colaris.nl, zie de banner.

 

Buxus en verse groene kruiden spelen samen met fris fruit de collectieve hoofdrollen in de vrij ferme, correct gevulde Sauvignon Blanc 2017 van Georg Julius. Die niet woont en werkt in Nieuw-Zeeland, wat je gezien zijn wijn bijna zou verwachten, maar in Duitslands grootste wijnstreek, Rheinhessen. Samen met zijn vrouw Christine exploiteert Georg (foto) daar bijna 20 hectare met grotendeels löss- en leemhoudende grond, en doet dit volgens organische methoden. Fles €10,99 bij www.wijnbeurs.nl.

 

 

De zetel van bedrijf Bellussi bevindt zich in het Prosecco-gebied, maar het bedrijf maakt ook  een beste belletjeswijn waarvoor de druiven groeien in het meer westelijke Oltrepò Pavese (Lombardije). In dit geval betreft het pinot nero/pinot noir als enige variëteit waarvan het kleurloze sap voor de Bellussi Cuvée Prestige Brut 2016 werd gebruikt.  De productiemethode is die van tankgisting (Charmat), en men gaf de wijn naast zijn frisse zuren ook mildheid mee (via 9 gram suiker per liter). Een fijne mousse, elegantie, een zachte fruitigheid een hint van anijs completeren dit aangename geheel. Dat een richtprijs heeft van €13,95, adressen via www.monnik-dranken.nl.

Als ’einer der besten Winzer in Deutschland’, zo beschreef het tijdschrift Der Feinschmecker het wijngoed Emil Bauer & Söhne. Dat gevestigd is in de zonnige, zuidelijke Pfalz. Norbert Bauer en diens twee zonen bezitten daar ongeveer 30 hectare waarvan uiteenlopende wijnen worden vervaardigd. Zowel klassieke Duitse als kosmopolitische, waaronder de Chardonnay 2016. De wijn geurt en smaakt duidelijk notig, heeft een zacht fruitige ondertoon en een vieve, sappige frisheid. Fles €11,99 bij o.a. www.jacobus-toet.nl.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

 
Nadat de schroefdop is los gedraaid, vloeit een aantrekkelijke alledagswijn in het glas, een jaartalloze Vinho de Mesa Tinto uit Portugal. Gedoopt Granléve. Sappig, frisse, bessig, een beetje gekruid en met vaag iets laurierachtigs en een beheerste 12 procent alcohol. Plus een beheerste prijs, namelijk €6 per fles. De producent is het gerenommeerde bedrijf Real Companhia Velha dat de wijn samenstelde uit typisch Portugese variëteiten, voornamelijk touriga nacional en touriga franca. Zie www.heerenvanheusden.nl en de bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

Na in eigen land getrouwd te zijn emigreerden Jean-Charles van Hove en diens vrouw Marguerite naar Nieuw-Zeeland. Waar Jean-Charles (foto) als afgestuurde oenoloog in dienst trad bij diverse wijnbedrijven. Anno 1998 kocht het koppel een braak liggend perceel van 10 hectare in Marlborough, en beplantte het, Clos Marguerite. Tegenwoordig werken ze daar fulltime – en produceren diverse opperbeste wijnen. Een daarvan is The Grape Whisperer  Sauvignon Blanc 2017. Knisperend fris, geurend naar buxus en groene kruiden, grassig, licht fruitig, ferm en loepzuiver. Men fluistert dat deze superieure Sauvignon beste maatjes is met o.m. mosselen, oesters, fris aangemaakte salades, verse geitenkaas en gebakken vis met citroensap. Fles €10,40 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie beide banners.

 

 

Via een brede, door cipressen geflankeerde oprijlaan bereik je het lodgeachtige ontvangstgebouw van Jamieson Ranch, het allerzuidelijkste wijngoed van Napa Valley. Het verwerkt niet alleen druiven van eigen grond, maar ook uit andere Californische gebieden. Zo selecteerde men druiven uit het koelere Sonoma County voor de Reata Chardonnay 2016. Een stevige wijn die tien in maanden in vaten van Frans eikenhout verbleef, maar toch niet door hout wordt gedomineerd. Gul smaakt hij wel, prettig fris eveneens, een tikje notig en mild fruitig. Flesprijs circa €21,25, verkoop via www.winecompanions.nl.

 

Het was ruim 120 jaar geleden dat Frankrijks eerste wijncoöperatie werd gesticht, die van Ribeauvillé in Alsace. Het bedrijf (235 hectare) floreert nog steeds en werkt o.a. met de merknaam Martin Zahn. Een leuke wijn uit die lijn is de Pinot Blanc 2016, met de hand geplukt en onder schroefdop gepresenteerd. Aromatisch neigt de wijn een beetje naar een Chardonnay, gezien zijn notigheid en vrij milde witte fruit, maar biedt wel meer frisheid en elegantie (12,5 procent alcohol). Vast lekker bij bijvoorbeeld een quiche lorraine. Fles €9,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.

 

josbeeres-banner

 

Nicolas de Lorgeril vertegenwoordigt de negende generatie van wijnmakers op Château de Pennautier, in de Languedoc. Samen met zijn vrouw Miren beheert hij een half dozijn Zuid-Franse domeinen – en slaagt erin om daarvan een royale reeks hoogst aantrekkelijke wijnen te vervaardigen. Waaronder de Pinot Noir l’Orangeraie 2016, een door fruit gedreven Pays d’Oc die bewust geen vatrijping onderging. In de vrij frisse wijn – die ook best fris mag worden geserveerd – vechten bessen en rode vruchtjes om voorrang, en een kruidje kijkt toe. Fles €7,95, zie www.okhuysen.nl en de banner op de home page.

 

Tegenover de kerk van Wolxheim, in de noordelijke Elzas, is Domaine Joseph Scharsch gevestigd – al acht generaties. Met nu Nicolas Scharsch aan de leiding. Van 35 perceeltjes, samen 12 hectare, maakt hij biowijnen. De druiven daarvoor worden organisch geteeld. En achterop de wijnflessen staat een indicatie van hun zoetheid. Op het achteretiket van de Pinot Blanc 2016 lezen we sec/dry. Het is inderdaad een vrij droge wijn, fris en vief van karakter, met licht gekruid wit fruit in zijn sappige smaak. Fles €10. De Gewurztraminer 2016 daarentegen is demi-sec/medium dry, met een licht zoete, zwoele, mondvullende smaak die aromatisch getypeerd wordt door rozen, lychees en kruiden. Om eens te proberen bij Munster. Prijs €12,95. Importeurs www.debruijnwijnkopers.nl.

 

Banner april Frescobaldi

 

Op zoek naar een lichaam en geest verwarmende winterwijn? Die ook beste maatje is met stoofschotels en wild? Dan dient zich de rode Losada 2016 zich aan, een gespierde wijn uit Bierzo (Noordwest-Spanje). Zijn enige druif is daar volop groeiende mencía (afkomstig van kleigrond), en om de wijn nog wat extra dimensie te geven, kreeg hij tien maanden vatrust. De daaruit voort gekomen roosteraroma’s harmoniëren keurig met de overige elementen, de donkere, dropachtige tonen en lepeltje sappige zwarte fruit. Finca Losada werd een jaar of veertien jaar geleden gesticht door een groepje enthousiaste wijnkundigen dat ook een designkelder liet bouwen. Richtprijs €16,25, verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl, zie de banner.

 

Samen met twee partners (een sommelier en een ondernemer) creëerden François en Julie Fabre een domein in de Minervois. Met succes. Zo ontving le Vin de Plume 2015 van hun Domaine du Somail niet minder dan 91 punten in de koopgids van Parker. De bijkans ondoorzichtige rode wijn heeft als basis 80 procent mourvèdre, variëteiten die de wijn zowel donkere, deels dropachtige aroma’s hebben verschaft als fruitige, van bessen vooral. Krachtig is hij eveneens – en verteerbaar fris. Fles €13,75. De frisheid komt terug in de iets lichtere, maar wel zo bessige, naar mild neigende en tegelijk kruidige Cuvée Tradition 2015. Die de herkomstbenaming Pays d’Oc draagt, aangezien hiervoor voornamelijk Bordeaux-rassen werden gebruikt, bijna twee derde cabernet sauvignon en merlot plus een minderheide mourvèdre. Hiervoor rekent www.sauterwijnen.nl. €12,50.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Aan de voet van de Alpen, in het noordoosten van Italië, werd exact zeventig jaar geleden de wijncoöperatie Cantina La Vis gesticht. Vandaag de dag zijn er achthonderd leden bij aangesloten die gemiddeld een hectare wijngrond bezitten. Een in de streek, herkomstbenaming Trentino, volop geteelde druif is pinot grigio. Al decennia lang doet-ie daar heel, héél goed. De daarvan gemaakte Pinot Grigio 2016  is dus ook een goede wijn. Zachtaardig en mild van persoonlijkheid (flink koelen dus), met in zijn smaak sappige tonen van perzik en peer, in combinatie met snufjes kruiden en specerijen. Fles €9,29 bij www.gall.nl, zie de banner.

 

We associëren Argentijnse Malbec meestal met machokracht. Het was daarom een verrassing om de Viñas de Barrancas 2016 te proeven – die relatief licht smaakte, met slechts 12 procent alcohol en geen grote concentratie. Maar wel makkelijk, soepel en sappig. Met een ietwat verlegen aroma van donkere elementen en rijp zwart fruit. Type alledagswijn dus, aan tafel niet te versmaden bij een balletje gehakt of pizza uit de oven, en voor de buis met een blokje Goudse. Fles €5,50 bij www.hema.nl.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 In het zuiden van Toscane, bij het wijnstadje Montepulciano, floreert sinds ruim een halve eeuw het gastvrije domein Poliziano. Binnen de eigen gemeente beschikt dit over 30 hectare, met nog eens 35 in twee andere districten. Een specialiteit is Rosso di Montalcino waarvoor behalve sangiovese ook een vijfde deel merlot wordt geselecteerd. Opvoeding in kleine vaten geschiedt – gelukkig eigenlijk – heel beheerst, voor hooguit 40 procent van het volume. Wat de 2015 wel zo plezierig doet zijn, zonder opdringerige houttonen, maar wel met wat fris besfruit, een kersje, sappigheid, een zachte kruidigheid, geen overdaad aan alcohol (13,5 procent) en een zekere rijpheid. ‘Gastrowijn’ noteerde ik tot slot. Richtprijs €13,70, verkooppunten via www.vinites.com.

 Aanvankelijk was de Australische familie Pike bezig met alleen bier en frisdranken. Anno 1985 echter werd de eerste wijn geproduceerd van een eigen domein in Clare Valley, benoorden Adelaide. Waar inmiddels bijna 100 hectare met druivenstokken worden gecultiveerd (rechts). Per traditie is in dit gebied riesling een belangrijke druif. Deze variëteit vormt dan ook de meerderheid (van bijna 80 procent) in de Pikes White Mullet 2016. Behalve elegant, met slechts 11,5 procent alcohol, smaakt hij zowel fris als een tikje rijp, met een plezierige fruitigheid. Je proeft witte vruchten van de riesling, alsmede milde, een tikje drupsachtige citrus van viognier, fiano en pinot gris, de andere druiven. Inclusief Nederlandse accijns kost een fles €9,23 bij www.adbibendum.net.nl, zie de banner.

 

 

Hoewel het Bourgondische Domaine Changarnier slechts 5 hectare wijngrond bezit die gemiddeld 20.000 flessen per jaar geven, floreert het al eeuwenlang. Gewoon omdat de wijnen zo mooi zijn dat ze voor stevige prijzen worden verhandeld. Het hoofdgebouw (rechts) staat in Monthelie, maar de stokken groeien in nog negen andere appellations. Waaronder die van generieke  Bourgogne. Voor de witte Les Dressoles 2015 kwamen de druiven voor een deel uit de gemeente Meursault. Enerzijds smaakt de wijn soepel en vrij gul, anderzijds is zijn kern fris en het aroma een mix van citrus en (kwee)peer, terwijl ook een nootje niet ontbreekt. Importeur www.wijnkooperijdelange.nl rekent €23,75 per fles.

 

Een recente, uit 2016 daterende acquisitie van Paul Mas, die in Zuid-Frankrijk over een aanzienlijk portfolio van domeinen beschikt, is Château Lauriga. Met zijn 60 hectare ligt dit ongeveer halverwege Perpignan en Thuir, binnen de regio Roussillon. De nieuwste wijn van Mas’ nieuweling is de L rosé 2017 waarvoor twee technieken werden toegepast. Als druiven dienden syrah en grenache. Het is een lekker frisse, lekker sappige, lekker fruitige (drupsje, rood) wijn, heel licht gekruid en gewoon een genoegen om te drinken. Reken op om en nabij een tientje per fles. Adressen via www.poot.nl.

 

 

Europa’s beste gebied voor wijnen van de sauvignon blanc? Hoge ogen gooit het Oostenrijkse Steiermark. In deze schitterende, heuvelige streek, die grenst aan Slovenië, gedijt sauvignon blanc zo goed dat tijdens de afgelopen vijftien jaar de aanplant ongeveer verdubbelde, tot plusminus 625 hectare. Een van de beste producenten die er weg mee weet, is Erwin Sabathi (rechts) in Südsteiermark, het district met 80 procent van de regionale sauvignon aanplant. Diens Sauvignon Blanc Steirische Klassik 2016 is voorbeeldig én verrukkelijk. Geurig, frissig en fruitig, je proeft wat passievrucht, met een vleugje plantaardigheid en de zuiverheid van een bergbeek. Dat een fles €21,50 kost, heeft te maken met de grote vraag naar Steirische Sauvignons en de betrekkelijk bescheiden productie. Importeur www.heisterkamp.com.

 

Van alle mogelijke kanten krijgen Pierre-André en diens neef Guillaume Ournac veel lof  toegezwaaid voor de Viognier van hun Zuid-Franse, deels in de Minervois gesitueerde Domaine Coudoulet (gelieerd aan Château de Cesseras). Maar van hun 90 hectare bestrijkende domein maken ze ook rode wijnen, attractief van kwaliteit en prijs. De voor zijn soort zeer kenmerkende Merlot 2016 is daarvan een degelijk bewijs. Donkerrood, donker van aroma bovendien, met een ondertoon van rijpe zwarte vruchten en een licht toastige kruidigheid. Flesprijs €8,20 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie beide banners.

 

Banner-Aaldering-21

 

Een van de grote namen in de Bourgondische Mâconnais is Domaine Cordier. Het wordt met verve geleid door de tegenwoordig bebaarde Christophe Cordier die zijn wijnen – van eigen grond en van zijn handelshuis – wereldwijd zelf promoot. Zijn tegenwoordig bijna 30 hectare liggen ongelooflijk versnipperd over zo’n honderd(!) verschillende percelen binnen acht verschillende gemeenten. Een van de grotere akkertjes, van 2,4 hectare, is Clos du Four binnen de herkomstbenaming Mâcon Milly-Lamartine. De 2016 biedt een verrassende, bijna mineralige frisheid, een snufje kruiden en een flinke dosis citrusfruit, zoals van grapefruit. Mijn notities besloot ik met ‘Lekker!’. Prijs €24,50 bij www.vojacek.nl.

 

Zeventien jaar geleden werd de Duitser Dominik Huber wijnbouwer/wijnmaker in de trendy Catalaanse Priorat. Aanvankelijk met een Zuid-Afrikaanse compagnon, maar nu al een jaar of tien leidt hij het wijngoed alleen. Dominik heeft zo zijn eigen opvattingen over de meest  geschikte druiven en de manier van wijnbereiding. Carignan en grenache staan voorop, en de vergisting vindt op een speciale manier plaats door de trossen in foeders te storten. Lagering in kleine vaten werd uitgefaseerd. En de benodigde druiven komen zowel van het eigen domein Terroir al Límit als, voor sommige wijnen, voor een klein deel van telers. De naar het dorp van vestiging (foto) genoemde Torroja 2015 is een blend van 50/50 carignan en grenache die twaalf maanden in grote fusten verbleef. Het is een dimensionale wijn, tegelijk fris, aards, donkertonig en fruitig, met een beheerste, zachte kruidigheid, veel sap en een aanzienlijke afdronk. Prijs €39,75 bij www.wijnkooperijdelange.nl.

 

Banner_Alliance

 

Het was een genoegen om Mathias Hirtzberger te ontmoeten. In de Oostenrijkse Wachau, die de Donau 20 kilometer volgt, wist hij een wijngoed van 7 hectare te verwerven. De percelen liggen in het koelere deel van de streek, op 4 kilometer afstand van het ouderlijk huis. Mathias doopte zijn bezitting Weinhofmeisterei. De – terecht – meest verkochte wijn is de Treu Grüner Veltliner Federspiel waarvan de jaargang 2016 mild wit fruit koppelt aan een zachte kruidigheid en correcte zuren. De stijl is wat vriendelijker en minder hartig dan veel andere Grüners, maar dat maakt ‘m toch wel heel plezierig. Fles €21,95 bij www.anfors-imperial.com.

 

Ruim 65 jaar geleden stichtte de familie Hill-Smith (van Yalumba in de Barossa Valley) een domein met zandigere gronden langs de mighty Murray River in South Australia. Het wijngoed, Oxford Landing gedoopt, groeide uit tot 260 hectare, verdeeld over 130 individueel bewerkte percelen, alle beplant met klassieke druivenrassen. Een gewoon lekkere, tevens zeer Australische rode wijn van deze bezitting is de Shiraz 2016. Stevig en bijna fluwelig, heel sappig, een beetje kruidig en trakterend op een duidelijk milde melange van rijpe zwarte kersen, pruimen en donkere aroma’s. Goed geschikt om fris te serveren. Prijs €8,95 bij www.wijnkring.nl.

 

 

Door samen te werken met een Australische producent die ook actief is in Nieuw-Zeeland heeft het grote familiebedrijf Les Grands Chais de France een – ook qua prijs –  zeer plezierige, fruitig gestijlde Sauvignon Blanc 2017 uit Marlborough kunnen vinden. De wijn komt in roestvrijstalen tanks naar Frankrijk, wordt daar gebotteld en vervolgens naar o.a. Nederland vervoerd. Het resultaat van deze operatie heet Kia Ora en is een sappig frisse, vrij elegante wijn met prettig wat kruisbesachtig mild fruit en een in dit geval vrij bescheiden buxusachtig, grassig aroma. Voor €7,99 staat-ie op het schap bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

 

De op zware fles gepresenteerde L’Appassione 2015 vermeldt als producent Sartori di Verona. Want de familie Sartori is trots op de stad waarbij hotelier Pietro Sartori 120 jaar geleden zijn eigen wijngaard plantte. Het bedrijf – sinds jaar en dag gevestigd in de Villa Maria (foto) – is gespecialiseerd in traditioneel bereide wijnen van regionale en internationale druivenrassen. Zo stelde men voornoemde Rosso delle Venezie samen uit corvina, corvinone (beide veel voorkomend in Valpolicella), cabernet sauvignon en merlot. Dit kwartet heeft een milde, ferme rode wijn geven, discreet fruitig (besje, zwarte vruchten), subtiel kruidig en heel geschikt voor pastaschotels met een milde tomatensaus. Adviesprijs €7,95, verkoopinfo via www.monnik-dranken.nl.

 


Op gedreven wijze drijft Josef Michel (samen met zijn zoon Robin) een wijngoed in Baden. Dat door Duitse critici tot de allerbeste van de regio wordt gerekend. Het bestaat uit tientallen reliëfrijke percelen die samen 14 hectare bestrijken. Vrijwel overal bevat de bodem löss. En Josefs favoriete variëteiten behoren alle tot de pinotfamilie. Een van zijn akkers is de uitstekende Achkarrer Castellberg (links) die de druiven leverde voor de Michel Weissburgunder 2016. Het is een uitgesproken sappige, vrij ferme, charmante creatie, notig en trakterend op mild drupsfruit van gele vruchten. Fles €14,55 bij www.wijnkooperijdelange.nl.

 

De naam G7 staat in dit geval niet voor een forum van democratieën, maar voor een zevende generatie van Chileense wijnbouwers, de familie Del Pedregal.  In de vrij zuidelijke Maule regio is deze al sinds 1825 actief en betrekt de meeste druiven uit de Loncomilla Valley, tussen de Andes en de kust. Behalve Carta Vieja en Villarica is G7 een van de vijf eigen merken. De krachtige Carmenère Reserva 2016 zou eigenzinnig kunnen worden genoemd gezien zijn aparte aroma. Dat een moeilijk te beschrijven mengeling is van zwarte koffie, bittere chocolade, kruiden, een zoetje, een enkel blaadje munt en wat besfruit. Waarvan je houdt niet. Zelfs zou ik ‘m het liefst drinken bij gekruide vleesgerechten, spare ribs incluis. Prijs €7,50, zie www.hema.nl.

 

 

Met de 125 Primitivo del Salento 2016 reis je smakelijk naar Puglia, in het uiterste zuiden van Italië. Waar Cosimo en Maria Teresa Varvaglione op hun Feudi Salentini druiven verwerken die ze hebben aangekocht bij regionale contracttelers. Samen bezitten die ongeveer 1500 hectare. Voornoemde wijn kreeg een jaar rust in fust van Amerikaans eikenhout. Vandaar dat zijn aroma een milde, vanilleachtige toonzetting heeft, alsmede roosteraroma’s, met in de achtergrond zwart zonfruit en een zachte frisheid. De verkoopprijs beweegt zich tussen de €7,95 en €9,95. Adressen via www.neerlandswijnhuis.nl.


Kruger Family Wines klinkt als een oud, traditioneel familiebedrijf, maar bestaat pas drie jaar. Het werd gesticht door Johan Kruger (links) en diens Belgische vrouw Sofie. Zelf bezitten ze geen wijngaarden; alle druiven worden aangekocht en Johan huurt keldercapaciteit. Van een 700 meter hoog gelegen akker in de Piekenierskloof komt de Chardonnay Sans Chêne 2017 die zonder gêne kan worden aanbevolen vanwege zijn sappig frisse, notig fruitige, levendige smaak. De €11,95 kostende wijn kwam niet in aanraking met hout, maar gistte wel deels in een eivormige betonnen container. De importeur is www.okhuysen.nl, zie de infobanner op de startpagina van deze site.

 

De term ‘Classico’ verwijst altijd naar het historische, oudste gebiedsdeel van de desbetreffende regio. Daar komt de rode Casal Busól Valpolicella Classico 2016 dus ook vandaan. Bovendien werden ‘klassieke’ druivenrassen gebruikt, 60 procent corvina, 35 rondinella en een restje molinara. Voorts gistte de wijn bij verrassend lage temperatuur, hooguit 22 graden (terwijl 28 à 30 gebruikelijk is). Dit ongetwijfeld met als doel fruit (van bessen) en frisheid in de wijn te houden. Voor het overige smaakt-ie vrij soepel en bijna een tikje vet, met een vleugje rijpheid en een hint van laurier. Deze aardige begeleider van lasagne en pizza kost €9,95 bij www.astridentherese.nl.

 

Ruim een eeuw geleden, in de Duitse streek Rheinhessen, ontwikkelde Dr. Georg Scheu een nieuwe witte druif, door riesling te kruisen met silvaner  – maar die toch ander wijnen geeft dan de eerder gecreëerde rivaner/müller-thurgau. Meestal smaken ze milder en nog fruitiger. De Stettener Scheurebe 2017 van Weingut am Stein (foto designkelder) is wat dat betreft exemplarisch – en wordt door zijn maker aanbevolen als ‘een gastronomisch wijn die vooral past bij Thaise en veel andere Aziatische gerechten’. Deze fris zoete, fruitige wijn werd geboren in Franken van biodynamisch geteelde druiven, telt slechts 10,5 procent alcohol, zit in een Bocksbeutel en kost €12,95 bij www.dewijntherapeut.nl.

 

Castel Boglione is niet alleen de naam van een dorp (heeft minder dan 700 inwoners) in het zuiden van Piemonte, maar ook van de lokale coöperatie. Waarvan de leden zo’n 700 hectare bewerken. Een verrassend ogende nieuwe wijn van dit bedrijf heet Sweet & Bubbly. Het betreft een flink schuimende, zachte Asti Dolce met slechts 7 procent alcohol, en een duidelijk zoete, duidelijke druivige smaak die te danken zal zijn aan muskaatdruiven. Leuk om eens te proberen bij of over o.a. een dessert met vers fruit. Fles, zolang de voorraad strekt, €8 bij www.hema.nl.

 

Ruim twintig jaar terug stapten Baptiste (foto) samen met zijn vrouw Estelle Philippe over op biologische druiventeelt. En werkt principieel alleen met natuurlijke gisten. Het wijngoed ligt in de zuidelijke Bourgogne, behoort al vijf generaties aan dezelfde familie, omvat 20 hectare en heet Domaine de la Verpaille. Van het vrij beperkte gamma – dat alleen wijnen van chardonnay bevat – is de Mâcon-Villages 2016 een uiterst aantrekkelijke. Dit gezien zijn mondvullende, zuivere smaak, sappigheid, milde toonzetting en zachte witte fruit. Richtprijs rond de €14, zie www.heisterkamp.com.

 

Italië, Vivaldi, voorjaar, Bardolino… ze vormen een vrolijke viereenheid. Want Bardolino is een per definitie frisse rode wijn die zingt in het glas, zeker op een mooie lentedag. Een heel kenmerkende variant is de Masi Frescaripa 2016, een Bardolino Classico gemaakt door de letterlijk grote familie Boscaini. De wijn smaakt frissig, bijna lenteachtig licht, sappig en vooral bessig. Elementen die te danken aan de regionale druivenrassen corvina, rondinella en molinara. Fles €10,39 bij www.gall.nl, zie de banner.

Binnen het Bordeaux-district Blaye exploiteert de familie Rey al enkele eeuwen Domaine des Graves d’Ardonneau. De wijngaard daarvan, ruim 60 hectare, ligt op plateaus en hellingen tussen de 65 en 99 meter bovendien zeeniveau. Het is op het laagste deel dat de druiven groeien voor de Sauvignon 2016, een sympathieke Bordeaux blanc sec. Hoewel plantaardigheid in de vorm van wat buxus en grassigheid waarneembaar zijn, net als kruiden, is dit een wat zachter, ronder type Sauvignon Blanc. Heel geschikt voor zoetwatervis en bijvoorbeeld lekkerbekjes.
Fles €9,50 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

Je zou ‘m een slobberwijn kunnen noemen, de Frantastique Chardonnay 2016. Een hoogvlieger is het niet, evenmin qua prijs – €3,79 – maar wel heel toegankelijk, dus soepel, zonder ook maar een spoortje van stugheid of strenge zuren. Wel heeft hij het notige dat veel Chardonnays kenmerkt, alsmede wat drupsfruit. Als producent van deze Vin de France staat Louis Couturier vermeld, maar da’s s vast een ondermerk van een groot, in de Bourgogne gevestigd bedrijf. De wijn staat te koop bij www.aldi.nl.

 

Gemaakt Zuid-Amerika, verscheept naar Frankrijk (om daar te worden gebotteld), gereden naar Nederland (en talrijke winkels hier), keurig op de schappen geplaatst – en toch minder dan drieënhalve euro per fles kostend: ’t is een wondertje. Temeer daar de deze krappebeurs wijnen bepaald genietbaar zijn, in het bijzonder de rode. Ik heb het over de jaartalloze, maar kennelijk jonge Pampas del Sur Red Wine. Die een behoorlijk diepe kleur heeft en, net als tegenwoordig heel veel andere rode wijnen, een zoetje in de smaak. Waarin primair bes- en zwart fruit (denk aan o.a. pruimen) de toon zet, met wat droppigheid en veel sap. Om fris te schenken. Subtiel present in de Pampas del Sur White Wine zijn kruiden en specerijen, alsmede mild wit fruit (partje peer), een dropje, correcte zuren en sap. Prijs €3,49 bij www.dirckiii.nl (zie de banner), www.dirk.nl en www.dekamarkt.nl.


Een grote reputatie binnen de zuidelijk Bourgogne geniet Domaine Luquet. Het bestrijkt een relatief aanzienlijke 31 hectare, is gevestigd in Fuissé en wordt geleid door de vijfde  generatie, te weten Patrick Luquet (middenop de foto, met zoon, vader en kleindochter). Samen met Patrick, die ook de wijnmaker is, heb ik enkele van zijn witte wijnen geproefd. Opmerkelijk was het verschil tussen twee wijnen van dezelfde herkomstbenaming, Pouilly-Fuissé. Waarbinnen het domein bijna 8 hectare bezit. De sappige Vieilles Vignes 2016 werd nog enigszins gedomineerd door kruidig hout, en vraagt nog geduld om in evenwicht te komen. Een à twee jaar wegleggen dus. De eveneens €23,75 kostende (adviesprijs) Au Bourg 2016 daarentegen bood helemaal geen hout, en smaakte krachtiger, vetter, wat rijper en duidelijk notig. Totaal anders dus. Bijzonderheid is dat deze wijn komt van het enige duivenakkertje (van 70 are) binnen het dorp Fuissé zelf het telt 70 are. Voorts was het genieten van de Cuvée Vers les Monts 2016, een eveneens notige, sappige, aangenaam frisse Saint-Véran die om en nabij de €15 kost. Verkooppunten via www.poot.nl.

 

Het begon allemaal na de onverwachte verkoop aan een Zwitsers bedrijf van Insight Media, een uitgeverij van boeken en tijdschriften die Eric Kurver samen met zijn schoonvader leidde. Drie jaar later verhuisde Eric met zijn jong gezin naar de Provence. Eerst woonden ze in Lorgues, daarna in Salernes. Het was zijn vrouw die op gegeven moment zei ‘Waarom ga je niet iets doen met je grootste hobby, wijn?’. ‘Da’s misschien wel een idee’, zei Eric, ‘maar hoe?’ Wikkend, wegend, pratend en speurend werd uiteindelijk besloten om een groot, 73 hectare bestrijkend wijngoed over te nemen, Domaine de la Grande Séouve. Tegen de beste oenoloog van de regio zei Eric ‘Ik wil de beste rosé ter wereld maken’. Waarna 25 Provençaalse toprosés werden gekocht en blind geproefd. De keuring bracht een modelwijn in beeld, waarvan de samenstelling en de technische aspecten via analytisch onderzoek werden bepaald. De wens om een heel licht getinte rosé te maken paste in een toen net beginnende trend én bij Erics opvatting ‘Je koopt rosé met je ogen’. Voorts voerden Eric en diens adviseur allerlei methoden in om ‘de grote strijd tegen oxidatie’ te winnen. Anno 2009 waren alle elementen aanwezig voor het maken van een hoogwaardige rosé. Die AIX werd gedoopt – en inmiddels een wereldwijd succes geniet. Over zijn favoriete wijn- spijscombinatie schrijft Eric het volgende. En zowaar, erbij werd géén AIX bij geschonken. Enkele weken geleden was ik in Keulen, op bezoek bij onze importeur voor Duitsland. Om o.a. onze plannen voor het komende jaar te bespreken, maar vooral om de resultaten van vorig jaar te vieren! Mijn contact aldaar heet Alex. Hij is een echte liefhebber van eten en drinken, dus vroeg ik hem gevraagd om een echt goed restaurant uit te zoeken en niet te bescheiden te zijn. Het resultaat was ernaar, een sterrentent op een golfbaan met een kok die een tijdje in een Nederlands  ***restaurant had gewerkt. Omdat we iets te vieren, hadden kozen we het uitgebreide tien gangen tellende gangen degustatiemenu. Het best0nd uit o.a. ganzenlever met granaatappel, heilbot (foto, veertig uur in de oven) en nog veel meer lekkers.. Voor het kiezen van de wijn bracht men een boek zo dik als de Bijbel, met allemaal mooie wijnen waaronder veel oudere jaargangen Bordeaux, zoals 1989, 1990. Maar ook mooie witte Bourgognes en hoogwaardige Rhône-wijnen. In overleg kozen we voor een Condrieu 2012, Les Terrasses de l’Empire van viognierkoning Georges Vernay. Ongelofelijk hoe deze wijn combineerde met zowel zoete, zure als spicy hapjes. Zoiets lekkers is natuurlijk zó op, dus toch maar een fles Bordeaux, het werd Haut-Bailly 1989, een Pessac-Léognan bij die laatste paar gangen… Prachtige wijn van begin tot het eind, maar dat stukje heilbot met die Condrieu zit nog steeds op m’n palet.

 

Banner Hamersma 538-100

 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~HEERLIJKE HAVENS
langs
SPAANSE COSTAS

 Alleen al om Puccini’s meesterwerk Nessun Dorma te horen zingen door de fantastische, veelzijdige tenor Lee Bradley, als afsluiting van diens optreden, maakte de cruise onvergetelijk. Wat een stem, wat een talent. De voorstelling vond plaats aan boord van de vorig jaar gerenoveerde Westerdam, een comfortabel, niet overdreven groot (1964 passagiers, 810 bemanningsleden) schip van www.hollandamerica.com. De avonden waren niet alleen gevuld met theatershows in het perfect geëquipeerde theater, maar ook met rijk gevarieerde maaltijden. Bijzonder ook waren de prachtig gedetailleerde vergrotingen van werken uit het Rijksmuseum die in het centrale atrium konden worden bekeken.
Overdag, na genoten te hebben het uitbundige ontbijtbuffet in de Lido Market,  bestond gelegenheid om allerlei havensteden te ontdekken in het westelijke deel van de Middellandse Zee, zoals Gibraltar. Deze Britse plaats biedt beduidend meer dan zijn rots met grotten en tunnels, laat staan zijn berucht bedelende, staartloze apen. Een van de leukste wandelingen door de eigenlijk stad is de zogeheten Gibraltar Art Walk  die voert naar drie museumachtige panden. Het eerste is de vinden op nummer 1 (The Fine Arts Association) op het achter een poort gelegen Casemates Square, een gezellig plein waar terrassen van eet- en drinklokalen en het beeld bepalen. Veel rustiger, en groener, is verderop in oostelijke richting gelegen het John Mackintosh Square, beter bekend als het Piazza. Het is hier dat de kleine kunstroute eindigt (of begint, zoals je wilt). Routekaartjes zijn er verkrijgbaar bij het Tourist Information Centre. Behalve twee regeringsgebouwen staat op het plein La Charcuterie, een tent met terras waar je o.a. heerlijke hammen kunt eten. En aan de rand van het intieme, rechthoekige plein (foto) is de horecadochter van wijnhandel Vinopolis  gevestigd, ook weer met een terras. In de directe nabijheid van het Piazza, dat je o.m. kunt bereiken via de altijd drukke, winkelrijke Main Street, staat de betrekkelijk bescheiden kathedraal St. Mary the Crowned. Deze verrees op de plek van een voormalige moskee. Vanuit de kerk is het slechts enkele minuten lopen naar het Museum of Gibraltar  waar veel te leren valt over de dikwijls gewelddadige geschiedenis van de stad en zijn rots – waar Europa’s eerste Neanderthaler werd gevonden.
Verder langs de kust was Málaga een volgende bestemming (foto boulevard helemaal boven). Dit is de sterstad van de Costa del Sol, en na Sevilla de grootste van Andalusië. Na een lange, economisch sombere periode leefde Málaga vanaf 1945 weer helemaal op, vooral dankzij het zontoerisme. De sterk gestegen bezoekersaantallen leidden er o.m. toe dat meer dan 35 musea hun deuren openden. Twee ervan zijn gewijd aan Málaga’s beroemdste zoon, Pablo Picasso. Diens geboortehuis  fungeert nu als museum (met op het Plaza de la Merced ervoor een levensgroot zitbeeld van de meester) en elders bestaat het Pablo Picasso Museum. Zowel de Hermitage  (St. Petersburg) als het Centre Pompidou (Parijs) hebben filialen in Málaga, wat eveneens geldt voor het Museo Carmen Thyssen (Madrid). Dit laatste, heel centraal gelegen in een voetgangersgebied, verdient zeker een bezoek, zowel voor de vaste als de tijdelijke exposities (zie ‘Galerie & Musea’). Voorts zijn in de stad talrijke monumenten zien, zoals de Alcazaba, een Arabische, tegen een heuvel gebouwde versterking met erboven het Gibralfaro kasteel  en ervoor een Romeins amfitheater. Het belangrijkste monument in de stad zelf is de imposante, van binnen weelderig gedecoreerde kathedraal  (foto) die gedurende twee eeuwen op de fundamenten van een moskee werd gebouwd. Andere kerken van belang zijn de gotische Sagrado Corazón, vlak achter het Museo Carmen Thyssen, en de schitterende Los Mártires die in de 18e eeuw gereed kwam en met zijn bewerkte bogen en plafond geldt als een hoogtepunt van religieuze kunst.
Vrolijk voer de Westerdam verder, via Alicante naar Palma de Mallorca. Ondanks hordes toeristen heeft deze havenplaats veel stijl, tradities en sfeer weten te behouden. Dat het de hoofdstad van een koninkrijk is geweest, blijkt nog altijd uit monumentale gebouwen in en rond het historische centrum. Een daarvan is het Palacio de la Almudaina, de voormalige residentie van Arabische heersers, en later het koninklijk paleis. Het op een heuvel gebouwde complex bezit een voortreffelijke verzameling schilderijen, en heeft zijn eigen kerk met een prachtig altaarstuk uit de 15e eeuw. Zeker zo indrukwekkend is de nevenliggende kathedraal La Seu, Palma’s meest iconische monument. Waaraan drie eeuwen werd gebouwd (foto links). Wie de talrijke toegangstreden eenmaal heeft beklommen, wordt beloond met een subliem interieur waarvan een deel ontworpen werd door uit Barcelona afkomstige ‘modernist’ Antonio Gaudí. De mooiste en meest schaduwrijke route om vervolgens de binnenstad te bereiken, loopt via de groene tuin bezijden het paleis. Tere fonteinen spuiten er water, straatventers hebben er hun waren uitgestald, en aan het eind staan paarden, koetsiers en hun rijtuigen geduldig te wachten op klanten. Wat volgt is een wirwar van meestal smalle straten die uiteindelijk, langs het statige, rechthoekige stadhuis  (waar grote, voor festivals gecreëerde poppen kunnen worden beken) uitkomen op het Plaza Mayor. Voor de zuidpoort daarvan exposeren schilders hun werken, en musici spelen er vaak jazz. Het plein zelf, met zijn terrassen en galerijen rondom, zou klassiek Spaans kunnen worden genoemd. Noordelijk ervan loopt de vrij lange winkelstraat Carrer de Sant Miguel  waarlangs ook enkele kerken staan. En, bijkans verscholen even voorbij het Plaza Mayor, kan een intiem, prachtig museum voor moderne kunst worden bezocht, het Museu Fundación Juan March  (zie ‘Galerie & Musea’). Verderop, ongeveer halverwege de straat, bevindt zich een uitgelezen adres voor een kop koffie, of beter nog, een glas witte wijn van Mallorca. De zaak heet Cappuccino  en is deels gewelfachtig overdekt, deels stijlvolle patio (links), deels ommuurde achtertuin. Vlak erbij ligt de overdekte markt Olivar  waar alle mogelijke verse waren worden aangeboden. Lopend in zuidwestelijke richting bereik je de Rambla, een kleinere en veel rustiger versie van die in Barcelona. Op het middendeel staan bloemenstalletjes en terrassen, en in een van de nevenliggende panden kunnen wijnliefhebbers hun hart ophalen bij Vinodelco, waar wijnen van een handvol centraal gelegen Mallorcaanse domeinen worden geoffreerd. Volg aan de zuidzijde van de Rambla de straat rechts, en er verschijnt een van Palma’s prachtigste panden, het Gran Hotel. De voor- en zijgevels (detailfoto) daarvan zijn meesterlijke expressies van de Catalaanse modernista stijl, compleet met geglazuurd aardewerk en smeedijzeren balkons. Het is feest om dit gebouw te bekijken, overigens ook van binnen. Want op de eerste en tweede etages stelt de stichting la Caixa  kunstwerken ten toon, permanent en tijdelijk (werken van Hermen Anglada-Camarra bijvoorbeeld, foto onderaan). Voor wie na al het gewandel trek en dorst heeft gekregen, heeft het Café Gran Hotel  een prima lunchplek die nauwelijks toeristen trekt, maar wel veel plaatselijke gasten. Een royaal glas uitstekende Cava, van Roger  del Flor, kost slechts €3, en de portionering van de gerechten (bijvoorbeeld de prima clubsandwich en de huissalade) is zonder meer uitbundig. ’s Avonds aan boord maken we een perfecte, leuke goochelshow mee van het talentvolle duo Two Men Without Assistance. Heel symbolisch eigenlijk, want net als andere Spaanse havensteden hebben we ook Palma de Mallorca ervaren als magisch mooi.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

Casa Ferreirinha is een fenomeen in Portugal – en daarbuiten, schrijft Ed Langermans. Een wijnproducent ook een mooie geschiedenis. Deze begint in 1751 als het de familie Ferreira besluit om naast Port ook droge wijn te gaan maken. Een kleine eeuw later, als Dona Antónia Adelaide Ferreira aan het roer komt, krijgt deze beslissing écht betekenis. Dat een vrouw in die tijd een bedrijf leidde, was sowieso opzienbarend. En manier waarop zij dat deed, was revolutionair.

Een aangenaam zeebriesje begeleidt ons naar het terras van een visrestaurant met uitzicht op zee. Managers Paulo Medina en Filipe da Mota Neves verwelkomen ons daar namens Casa Ferreirinha (dat tegenwoordig eigendom is van de groep Sogrape). Om de stemming meteen naar een hoger niveau te tillen, beginnen we met een allerminst bescheiden lunch. Volgens Felipe de ideale manier om het scala aan witte wijnen in een natuurlijke habitat de revue te laten passeren, volgens Filipe. De appetizers, waaronder een lokale specialiteit in de vorm van gestoomde zee-eendpootjes, worden begeleid door de Casa Ferreirinha Planalto White Reserva. Deze frisse, fruitige wijn kietelt de smaakpapillen en werkt op Filipe als spraakwater. ‘De geschiedenis van Casa Ferreirinha is eigenlijk de geschiedenis van Dona Antónia Adelaide Ferreira (op oude foto) en de manier waarop haar nalatenschap is beheerd. Het begint al met de naam Ferreirinha: dat was voor de lokale bevolking in de Douro de koosnaam voor Dona Antónia. Het betekent, op een heel lieve manier, zoiets als ‘kleine Ferreira’. Dat had te maken met haar postuur – ze was niet zo heel groot – en met haar ‘kleine hart’. Dona Antónia was een  grootmoedige en onbaatzuchtige, ruimhartige en vrijgevige vrouw die de vruchten van haar succes niet in haar eigen zakken liet verdwijnen, maar haar geld investeerde in het welzijn van de mensen in de Douro.’ Op 33-jarige leeftijd verloor ze haar man, overigens een lapzwans.
Waarna ze zelf de handen uit de mouwen stak. Ze verkocht een flink deel van het vastgoed dat de familie in bezit had in en rond Porto, en investeerde de opbrengst in middelen, mensen en omstandigheden rondom het wijnbedrijf. ‘Dat alles in een tijd dat de Douro streek zwaar te lijden had onder de gevolgen van de druifluis. In plaats van te wanhopen, ging Dona Antónia de strijd aan met de luis door onderzoek te doen naar geavanceerde productiemethoden en door nieuwe, grote wijngaarden aan te planten. Daarvoor kocht ze het land en vaak ook de voorraad wijn van armlastige, radeloze eigenaren die dergelijke investeringen zelf niet konden doen, maar dankzij haar aan het werk bleven. Dat alles zonder voorwaarden en zonder steun van de overheid.’ Voor alle mensen die zij hoop gaf, was zij een soort heilige, vertelt Filipe. ‘In 1896 overleed Dona Antónia en werd zij naar haar laatste rustplaats gebracht. Tijdens deze vier kilometer lange processie stonden meer dan driehonderdduizend Douro-bewoners langs  de weg en knielde men voor deze “heilige” en “moeder van de armen”. Ze was een filantroop en een voorvechter van wat we vandaag de dag maatschappelijk verantwoord ondernemen noemen. Er is zelfs een tv-serie over haar leven gemaakt. gaat de lunch voort. Inmiddels gaat de lunch voort, met veel fruits de mer begeleid door de smakelijke Casa Ferreirinha Papa Figos White. En bij het hoofdgerecht van meesterlijk gegrilde zeebaars verschijnt de Casa Ferreirinha Vinha Grande White.
Na een rit langs de prachtige oevers van de Douro arriveren we tegen de avond bij Quinta do Porto, een voormalig buitenverblijf van Dona Antónia. Hier wacht ons een overzichtsproeverij van alle wijnen van Casa Ferreirinha, begeleid door de belangrijkste man binnen het bedrijf, wijnmaker Luís Sottomayor (links). Die kwam als jonge wijnmaker in de leer bij Fernando Nicolau de Almeida die in heel Portugal wordt beschouwd als de grondlegger van de hedendaagse wijnbouw en wijnbereiding (door zelfs veertig vrachtwagens met ijs naar een quite te laten komen). Na jaren van studeren, experimenteren en innoveren bracht hij in 1954 de eerste Barca Velha uit, een iconische wijn die alleen in uitzonderlijk goede jaren wordt gemaakt en pas na jaren flesrijping wordt vrijgegeven. Het is een wijn die wordt beschouwd als een als een van de allerbeste Portugal te bieden heeft. Deze man was Luís’ grote voorbeeld en een onuitputtelijk bron van inspiratie. Alles wat hij wilde weten en leren, stond hem ter beschikking. ‘De kunst van het wijnmaken ligt besloten in het maken van keuzes aangaande kwaliteit. We hebben al het mogelijke gedaan om de processen binnen de wijnmakerij op het allerhoogste technologische niveau te krijgen. Daar is alles 110 procent hightech, dat kan niet beter. De focus is daarom nu gericht op de wijngaard. Daar moeten we, samen met moeder natuur, het verschil maken. Van de ontwikkeling van de druif tot aan het sacrale moment van de oogst en het onttrekken van het sap: elke dag, elk uur verandert er wel iets. Het is onze taak om overal het juiste moment voor te kiezen, het moment waarop we de beste kwaliteit mogen verwachten’. Gezeten aan een immense tafel, in een klassiek Engelse eetkamer à la Downton Abbey, worden we getrakteerd op een zeer smakelijke maaltijd. En tot ieders immense genoegen heeft Luís heel bijzondere fles meegenomen waar we de rest van de avond niet over uitgepraat raken, de Barca Velha 1985.
De volgende dag reizen we per trein en boot verder stroomopwaarts richting Spanje. We gaan naar Quinta da Leda, de plek waar de wijnmakerij zich bevindt (rechts foto wijngaard). Onderweg brengt Filipe ons nog meer wetenswaardigheden over de wijnbouw in de Douro bij. Zoals de omstandigheden waaronder de druiven worden verbouwd. Er is in de Douro niet alleen een grote verscheidenheid aan druivenrassen – er zijn er meer dan tachtig toegestaan binnen het herkomstgebied – ook het klimaat waarin de druiven rijpen, varieert enorm. Dicht aan de oevers van de rivier zit je op ongeveer 140 meter boven zeeniveau, maar er zijn in dit gebied ook wijngaarden te vinden die op 700 meter of soms nog hoger liggen. Die hoogte beïnvloedt de temperatuur en rijpingstijd van de druiven. De bodem is overwegend leisteen, maar niet, zoals je zou verwachten, horizontaal in laagjes opgebouwd. Hier breekt de leisteen verticaal. Dat betekent dat het water snel diep in de bodem doordringt, maar ook dat de wortels relatief eenvoudig de diepte in kunnen gaan. Leisteen is hard en glad. Om de druivenranken goed te kunnen aanplanten en te bewerken, moeten er terrassen worden aangelegd. ‘Die hak je niet even uit de bergwand, daarvoor is meer geweld nodig. Dus gebruiken we dynamiet. Daardoor is Portugal de grootste verbruiker van dynamiet ter wereld.’
Een dozijn Douro wijnen van Casa Ferreirinha wordt gevoerd door www.degoudenton.nl. Waaronder de witte Planalto 2016 à €9,95, de rode Vinha Grande 2015 à €14,95 en de rode Quinta da Leda 2014 à €49,50.

 

Dit Bella Natura Chardonnay etiket van Dionis Club uit Moldova is uitgevoerd als hologram, hetgeen een prachtig effect geeft op de achtergrond van de zwaan. Hologrammen op wijnlabels komen zeer zelden voor, en zijn natuurlijk bedoeld om extra aandacht te trekken. Ziedaar de toelichting van Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com, die dit bijzondere etiket ter beschikking stelde uit zijn grote collectie.

 

.

.

.

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.