Voor de wijnmaand heb ik tientallen wijnen van ongeveer veertig verschillende leveranciers wijnen mogen proeven. De plezierigste worden in het nieuwe magazine voorgesteld. Zo’n 55 wijnen kwamen best uit de test, en verdienen een hoeraatje – soms ook voor hun prijsprestatie. Tien landen, grote en kleinere, zijn vertegenwoordigd, alsmede heel wat druivenrassen, van zeer bekende tot bijkans obscure. Wat je zoal meer in deze editie vindt? Een tocht langs drie Griekse havens, een Italiaanse culinaire combinatie, het profiel van een hele goede Argentijnse producent,  een bijzonder museum in München en een wijnvriendelijke brasserie in Scheveningen. Geniet van het goede!

WIJNEN & REIZEN & RESTAURANTS & KUNST
Deze website is ook perfect te bekijken op een smartphone of tablet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Banner-Hubrecht-Duijker-v2-

 

 

Waar ze vandaan komen, de lekkerste wijnen die ik recentelijk heb geproefd? Uit Chili, Duitsland, Frankrijk, Italië, Moldova, Oostenrijk, Portugal, Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Het overgrote merendeel kost minder dan twee tientjes per fles, en een stuk of twintig zelfs minder dan een tientje, vanaf vier euro.

Avondale Armilla 2010
Cap Classique
Waarschijnlijk is er maar één wijndomein ter wereld waar je een Eco Wine Safari kunt volgen, te weten Avondale bij het Kaapse Paarl. Gezeten op een tractortreintje krijgt de bezoeker daar uitleg over de duurzame methoden waarmee de 70 hectare druivenstokken worden bewerkt, door de Grieve familie en hun staf. Een van de aldus verkregen, natuurzuivere wijnen is de mousserende Armilla – die net als een grote Champagne maar liefst vijf jaar kelderrust krijgt. Zijn enige druivenras is chardonnay, wat ‘m tot een ‘blanc de blanc’ maakt. De fraaie, elegante 2010 smaakt enerzijds bijna vibrerend fris, anderzijds wat rijp, tegen een decor van voornamelijk citrusfruit, en met een vleugje specerijen. Onze sushi maaltijd werd ineens héél feestelijk. Richtprijs €25,50, verkooppunten via www.coenecoop.com.

 

La Tordera Brunei Brut
Valdobbiadene Prosecco Spumante
Door de familiefirma La Tordera – gespecialiseerd in Prosecco and andere Spumantes – wordt zo duurzaam mogelijk gewerkt, en met zo min mogelijk sulfiet, in totaal minder dan de helft van wat wettelijk is toegestaan. En energie voor de kelder wordt opgewekt via zonnepanelen. Net zo positief is de aanwezigheid van enkele behoorlijk droge Prosecco’s in het assortiment van eigenaresse Gabriella Vettoretti (foto). Waaronder de Brunei Brut die prettig fris is, heel elegant en met iets van peer in zijn aroma; een perfecte, loepzuivere, vrolijke makende aperitiefwijn. Adviesprijs €13,95. Verkoopinfo via www.kwastwijnkopers.nl en de banner.

 


aD Libitum 2017
Rioja
Exact dertig jaar geleden werd de tempranillo blanco ontdekt, in de Rioja, als zijnde een witte mutant van de blauwe versie. Daarna heeft het nog bijna twee decennia geduurd voordat de druif officieel werd toegestaan voor witte Rioja. Over minder bekende streekrassen weet Juan Carlos Sancha (rechts) zo veel, dat hij er colleges aan wijdt. En hij is zo enthousiast over tempranillo  blanco (‘fantastische zuurgraad en aroma’) dat zijn eigen reliëfrijke domein van 5,5 hectare voor een kwart met deze variëteit is beplant. De wijn van deze kalkhoudende percelen is behalve stevig heel smakelijk, met een zekere notigheid en flink wat fruit van witte vruchten plus citrus. In plaats van Chardonnay zou je ‘m perfect kunnen serveren bij o.m. kalkoen, kip en kalfsvlees. Prijs €14,20 bij www.debruijnwijnkopers.nl.


Avivim 2017
Upper Galilee
De gistingshal van de Galil Mountain Winery, in Israël, oogt heel efficiënt, met batterijen roestvrijstalen tanks en andere modern materieel. Dus voor sfeer blijf je liever in het designachtige proeflokaal (links). Om daar kennis te nemen van bijvoorbeeld een kostelijke witte wijn, de Avivim. Waarvan de druiven – 93 procent chardonnay en de rest viognier – van hoog gelegen akkers komen. Wijnmaker Micha Vaada vergistte de most in fusten van Frans eikenhout, en liet de wijn daarin een maand of vijf rusten. Alle elementen samen resulteerden in bleek getinte, delicieuze dorstlesser waarin fris citrus fruit evenwichtig samengaat met discrete roostertonen, inclusief een hint van gebrande noten. Fles €19,95 bij de partners van www.wellofwine.nl.

 

Banner KWAST BANNER


Barone Montalto Pinot Grigio vino biologico 2017
Terre Siciliane
Je moet geen probleem hebben met een citroenige, limoenige of grapefruitachtige frisheid om deze wijn met plezier te drinken. Want deze vrij lichte, slanke Siciliaan heeft dat soort aroma’s in sterke mate. Wat ‘m wél heel geschikt voor gekookte mosselen en natuurlijk fris aangemaakte salades, bijvoorbeeld met groene olijven en/of Feta. En Barone Montalto? Da’s een groot coöperatieachtig bedrijf dat op Sicilië druiven betrekt van ongeveer 1700 hectare. Fles €6,99 bij www.plus.nl, zie de banner.


Cocori Pinot Grigio 2017
Onesti
Binnen Moldova, dat 112.000 hectare aan wijngaarden heeft (ongeveer net zoveel als Bordeaux) is het bedrijf Bostavan een speler van belang. Het beschikt namelijk over circa 600 hectare, waarvan 74 in het centraal gelegen, licht glooiende gebied Onesti (foto). De Pinot Grigio uit deze streek verschilt volledig met de relatief lichte, frisse versies uit Noordoost-Italië. De Cocori smaakt eerder romig mild met zeer zachte zuren en een zachte fruitigheid. Wat ‘m – in goed gekoelde vorm – prima doet passen bij o.m. kip van de grill of uit de pan. Prijs €6,49 bij o.a. www.wijnbeurs.nl.


Banner-DIII-Winehouse (2)

 

Domaine d’Aigues Belles Premier Rolle 2017
Pays d’Oc
Het in Gard gelegen domein van de Aigues Belles, de ‘Mooie Wateren’, is tevens dat van de ‘Mooie Wijnen’. Een bijzondere is de Premier Rolle, vervaardig door Gilles Paletan en diens twee neven van de witte variëteit die beter bekend is als vermentino. In 2017 gaf deze een lage opbrengst per  hectare, vandaar de concentratie, en de helft werd vergist in gebruikte fusten. De wijn smaakt net zo vol, stevig en zacht fris als veel Chardonnays, en ook zeker zo notig. Zijn makers, die in totaal over 15 productieve hectaren beschikken, achten ‘m geschikt voor geflambeerde grote garnalen, maar ons lijkt fazant een minstens zo aantrekkelijk optie. De Premier Rolle, die werd opgenomen in de prestigieuze Collection d’Oc 2018, kost €14,65 bij www.wijnvanjoop.nl.

 

Domaine d’Avrillé Chardonnay 2017
Val de Loire
In het hart van Anjou, op een lage heuvel, troont Château d’Avrillé, temidden van 195 hectare druivenstokken. Al enkele generaties behoort het aan de familie Boitteau. Behalve onder de châteaunaam worden er wijnen gemaakt met een domeinindicatie; het betreft soorten waarvan de druiven niet passen binnen de streekappellations. Zo’n wijn is de Chardonnay 2017 die zowel notig ruikt als smaakt, zachte zuren heeft, goed gevuld is en een aanzienlijke sappigheid bezit. Reken op €6,95 à €7,25 per fles. Adressen via www.monnik-dranken.nl.

 

Domaine La Hitaire Sauvignon 2017
Côtes de Gascogne
Bijna tien jaar geleden werd de familie Grassa – grootgrondbezitter in het departement Gers, en vooral bekend  vanwege haar Domaine du Tariquet – eigenaresse van een nu 110 hectare bestrijkend wijngoed. De Sauvignon van dit Domaine La Hitaire is enerzijds lenteachtig licht (10,5 procent alcohol), anderzijds heel smakelijk, met frisse zuren, een zekere grassigheid, wat sappig groen fruit en een mespuntje verse groene kruiden. Mooi bij mosselen, fris aangemaakte salades en verse Franse geitenkaas. Fles €8,99 bij www.degoudenton.nl.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C


El Descanso Reserva Sauvignon Blanc 2017
Valle de Casablanca
Kwantiteit en kwaliteit gaan samen bij de Chileense producent Errázuriz. Die over zo’n 3000 hectare eigen wijngrond beschikt waarvan voor diverse merken hele goede, alom geprezen wijnen worden vervaardigd. Een van die merken is El Descanso. De Sauvignon Blanc 2017 daarvan heeft een opwekkend karakter, met in zijn zeer sappige smaak nuances van zowel verse groene kruiden als groene vruchten, denk aan kruisbes en kiwi. Deze vieve verleider kost €7,49 bij www.plus.nl, zie de banner.

 

 

Farina Appassilento Bianco 2017
Veneto
Enthousiast presenteerde Claudio Farina (links), wiens familie 70 hectare beheert, zijn witte Appassilento, een wijn waarvan de most, voorafgaand aan de gisting, twee dagen geweekt werd met de druivenschillen. De samenstelling van deze vino uit Veneto is bepaald bijzonder: 70 procent garganega (de grote variëteit van Soave), 20 chardonnay en 10 sauvignon blanc. Dit trio heeft een echt smakelijke wijn gegeven met nuances van mild wit fruit plus citrus, waaronder perzik, een subtiele notigheid, gul sap en een plezierige frisheid. Vast heel lekker bij lekkerbekjes & co. Aanbiedingsprijs €7,99 bij www.wijnkring.nl.

 

Fetzer Sundial Chardonnay 2017
California
‘What is good for the earth, is good for the people’ was het motto van Barney Fetzer die in Californië pionierswerk verrichtte met duurzaam wijn produceren. Het door hem geïnitieerde beleid wordt nog steeds gevoerd.  Zo streeft Fetzer ernaar om in 2020 vrijwel alles (99,9 procent) aan ‘afval’ te recyclen. Een oude gediende in het wijngamma is de Sundial Chardonnay waarvan de jaargang 2017 doet begrijpen waarom deze wijn al decennia populariteit geniet. Want in zijn vlezige smaak gaan sappigheid, zachte zuren, notigheid en een vleugje vanille (vanwege wat houtcontact) aangenaam samen met mild fruit. Richtprijs €10,45, verkoopinfo via www.dgswijn.nl.

 

 

J.B. Becker Wallufer Oberberg Riesling Kabinett 2016
Rheingau
Van zijn vader nam de tegenwoordig hevig besnorde Hans Jozef (‘Hanjo’) Becker in 1971 de leiding over van het wijngoed J.B. Becker, dat door zijn grootvader was gesticht. Het is gesitueerde in de Rheingau, niet ver westelijk van Wiesbaden, en bestrijkt bijna 13 hectare. Hanjo werkt met veel geduld (‘tijd is mijn filter’) en laat dus zijn witte wijnen een maand of tien op hun gistingsbezinksel rusten, in traditionele grote vaten. Tegelijk was hij een van de allereersten om zijn flessen af te sluiten met een glazen stopper, terwijl hij bovendien, samen met een collega, een designachtig eet- en drinklokaal (tafelfoto) creëerde in zijn dorp Walluf, op de Rijnoever en onder platanen. Bovengenoemde Riesling uit Walluf is lenteachtig licht (10,5 procent alcohol), verkwikkend fris en heeft naast zijn drupsachtige fruit een bijna verscholen zoetje. Deze fraaie Rheingau wordt door importeur www.cestlevin.nl o.a. aanbevolen bij sushi en sashimi. Fles €15,40.

 

Joel Gott Chardonnay 2016
Santa Barbara County
Het was in 1996 dat Joel Gott zijn eerste wijn maakte, een Californische Zinfandel. Nog meer succes had hij met de Zinfandel van het jaar daarop die allerlei lovende kritieken kreeg. Stapsgewijs is Joel daarna andere wijnen gaan produceren, samen met zijn levensgezellin Sarah – en sinds 2005 onder de paraplu van Trinchero Estates. Zijn deels op vat vergiste Santa Barbara Chardonnay heeft als bakermat een relatief koel, ’s ochtends mistig gebied. Mild fruit, beheerste roosteraroma’s, wat notigheid, een zacht kruidje en stevige structuur typeren deze mondvullende, echt Californische Chardonnay. Waarvoor www.adbibendum.nl (zie de banner) €22,20 vraagt, incl. Nederlandse accijns.

 

 

Lackner Tinnacher Sauvignon Blanc 2017
Südsteiermark
Van hellingen in het uiterste zuiden van Oostenrijk, het natuurpark Südsteiermark, komt de sublieme Lackner Tinnacher Sauvignon Blanc 2017 die vanwege zijn verkwikkende karakter, groene fruit en plantaardige aroma – dat ook dille en andere verse kruiden bevat – gravad lachs, maar ook oesters en ander zeefruit grandioos kan begeleiden. Verantwoordelijk voor deze superieure Sauvignon is de talentvolle, universitair geschoolde Katharina (rechts), een dochter van Wilma Lackner en Fritz Tinnacher. In totaal beheert ze 27 hectare die volgens organische principes duurzaam worden bewerkt. Fles €14,50 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

Michel Grauer Burgunder Vom Löss 2017
Baden
Op gedreven wijze drijft Josef Michel (foto links) samen met zijn zoon Robin een wijngoed in BadenDat door Duitse critici tot de allerbeste van de regio wordt gerekend. Het bestaat uit tientallen reliëfrijke percelen die samen bijna 14 hectare bestrijken. Vrijwel overal bevat de bodem löss. Josefs favoriete variëteiten zijn die van de pinotfamilie. Daartoe behoort pinot gris, ofwel grauer burgunder. De van lössgrond afkomstig 2017 biedt een pittige smaak, met frisse citrus, een kruidje en een hint van notigheid. Bij gebakken scholfilets paste hij perfect. Fles €14,95 bij www.wijnkooperijdelange.nl.

 

 

Rings Riesling Kalkmergel 2017
Pfalz
Om door een ringetje te halen, dat zijn de wijnen van Weingut Rings, zowel de witte als de rode. Het domein ligt zuidelijk in Duitsland, in de Pfalz, bestrijkt 28,5 hectare en wordt veel respect voor de natuur geleid door de gebroeders Andreas en Steffen Rings. In de wijngaard doen ze alles met de hand, en in de kelder wordt alleen met natuurlijk gisten gewerkt en niet gefilterd. Hoe zuiver en lekker hun wijnen kunnen zijn, bewijst de Rings Riesling Kalkmergel 2017. ’t Is een pittig frisse, bijkans mineralige wijn met in zijn zuivere smaak elementen van bladgroen, fris fruit en een subtiel kruidje. Fles €13,75 bij www.sauterwijnen.nl.


Steenberg Sauvignon Blanc 2017
Constantia
Delicieuze dorstlesser met véél smaak. Een hele mand fruit, voornamelijk van citrus prikkelt de papillen, met als extraatjes verse groene kruiden en een heel klein beetje grassigheid, prettige zuren en een genereuze sappigheid. Ziedaar de superieure Steenberg Sauvigon Blanc die als herkomstbenaming Constantia heeft. Want daar bevindt zich het schitterende, 60 hectare bestrijkende wijngoed Steenberg, tevens hotel, spa en golfresort met twee restaurants. De wijn wordt voor €13,95 aangeboden door www.degoudenton.nl.

 

 

Steininger Grüner Veltliner Ried Spiegel Réserve 2016
Kamptal
Na met Brigitta Steininger (rechts) de geslaagde gewone Grüner Veltliner uit 2017 te hebben geproefd, wilde ze dat ik toch ook kennismaakte met de Spiegel 2016 van het 60 hectare tellend familiedomein. Dat bleek een voortreffelijk voorstel te zijn: deze tweede Grüner Veltliner bleek nog volstrekt vitaal te zijn, smaakte iets voller en krachtiger, met veel sappigheid, wat wit fruit en het voor zijn druif zo kenmerkende vleugje hartigheid. Ik zou hem graag proberen bij een kippetje van de grill, gebakken kalkoenfilet, of beter nog, een Wiener schnitzel met een traditionele aardappelsalade. Fles €14,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.


The Collection Viognier 2017
Pays d’Oc
In nauwe samenwerking met LFE, een van ’s lands allergrootste importeurs, heeft Dekamarkt een internationale, vriendelijk geprijsde wijnlijn ontwikkeld, gedoopt The Collection. Een witte ster daarbinnen is de Zuid-Franse Viognier die droog, dus fris gestijld werd, een voor zijn soort bescheiden alcoholgehalte heeft van 12 procent en die prettig voorzien is van mild citrusfruit. Net als alle andere soorten van de collectie staat hij bij www.dekamarkt.nl op het schap voor €5,49.
Trimbach Gewurztraminer 2015
Alsace
Even heb ik overwogen om deze wijn bij ‘Zoet’ te plaatsen, want ik schat dat hij wel een gram of 10 suiker heeft. Hetgeen ‘m in elk geval halfzoet maakt. Kracht is eveneens aanwezig (14 procent alcohol), alsmede iets van lychees en een zachte, bijna zwoele kruidigheid. Heel kenmerkend allemaal. In de Elzas zelf drinken ze Gewurztraminer graag bij hun eigen, pittig romige roodschimmelkaas Munster, al dan niet met daarop wat kummel gesprenkeld. Bij dit kaastype smaakt ook deze wijn van de familiefirma Trimbach heerlijk, net als bij blauwschimmel – jazeker, in plaats van Port. Fles €16,69 bij www.gall.nl, zie de banner.


Zoé Viognier 2017
Pays d’Oc
In Banyuls-sur-Mer dirigeren de gebroeders Parcé niet alleen enkele eigen domeinen, maar houden zich ook bezig, als Parcé Frères, met handelen in wijn. Voor zijn soort heeft de Zoé Viognier 2017 van Parcé Frères plezierig weinig alcohol, 12 procent, terwijl je toch het gevoel hebt een stevige, mondvullende wijn te drinken. Het is een soepele, zacht frisse wijn met vlees om de botten en het nodige fruit, van sappige peer vooral, en van net zo sappige perzik. Een ander pluspunt: de druiven werden biologisch geteeld. Importeur www.okhuysen.nl, zie de banner op de startpagina van deze site, rekent €9,95 per fles.

 

Ramón Bilbao Rosado 2017
Rioja
Ook in de herfst is er helemaal niets op tegen om te genieten van een droge rosé. Bij o.a. kalkoen, kip, kalfsvlees, tapas – of zomaar. Een plezierige versie komt uit de Rioja en werd gecomponeerd uit voornamelijk garnacha met een procent of 15 witte viura. Het is de 2017 van Ramón Bilbao, een dynamische bodega die in de rioja 180 hectare wijngrond bezit. Behalve sappig en zacht kruidig smaakt deze rosé zacht fruitig, naar citrusvruchten vooral, waaronder hints van grapefruit en sinaasappel. Fles €8,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.

 

Abbazia di Novacella Pinot Nero 2017
Südtirol – Alto Adige
Met deze wijn drink je historie. Hij stamt namelijk van een abdij waar al sinds de 12e eeuw  wijn wordt gemaakt – en die men rekent tot ’s werelds alleroudste producenten. Het indrukwekkende klooster zelf (links) wordt nog bewoond, door Augustijner monniken en tientallen jongens die er een internaat scholing krijgen. De druiven komen van 25 eigen hectaren en van 50 behorend aan telers; deze zijn coöperatief met de abdij verbonden. Wat betreft de Pinot Nero 2017, het is een sappig soepele, vrij zachte, ietwat frisse wijn, discreet kruidig (dankzij wat houtcontact), ferm en bescheiden fruitig (zwart plus bes). Behoorlijk Bourgogneachtig, eigenlijk. Richtprijs €19,95. Verkoopinfo via www.pallaswines.nl.

 

161207 Wim Banner H.Duiijker 538x100

 

Agricola Cottini Valpolicella Classico 2017
Valpolicella
Deze wijn heeft als ouders vier leden van de Cottini familie, drie broers en hun zuster: Giorgio, Laura, Michele en Bruno. Samen beheren twee domeinen, waarvan Agricola Cottini het grootste is, met zo’n 50 hectare. Als variëteiten voor voornoemde Valpolicella selecteerden ze louter regionale rassen, te weten corvina, corvinone, molinara en rondinella. De op zwarte fles gepresenteerde 2017 biedt een nog jeugdige frisheid, in combinatie met sappig besfruit en laurier, terwijl de alcohol beperkt blijft tot 12,5 procent. Deze prima pastawijn kost incl. Nederlandse accijns €12,60  bij www.adbibendum.net, zie de banner.


Astrid & T
hérèse Syrah Prestige Cuvée Astrid 2017
Pays d’Oc
Al enkele jaren beweegt tv-icoon Astrid Joosten zich met tafelkoningin Thérèse Boer in de wereld van de wijn. Best serieus bovendien. Zo stelde Astrid deze Syrah zo goed samen, met de talentvolle wijnmaakster Aurélie Trebuchon, dat haar creatie de Prix d’Excellence ontving op een eveneens serieus Frans concours. Het is een wijn met diepgang, kracht en charme. De smaak biedt rijp, mild zwart fruit, met ook iets van zwarte bessen, plus een vriendelijke kruidigheid, veel sap, iets van drop plus laurier en vaag iets van vanille (ongetwijfeld dankzij acht maanden vatrust). Een fles kost €12,95 bij www.astridentherese.nl.

 

 

Château Fourreau 2017
Bordeaux
Vorig jaar werd op Château Fourreau, een bezitting van 27 hectare behorend aan Marie-Hélène Barse en Frédérick Bozza, maar liefst 45 procent minder geoogst dan normaal. Dit vanwege voorjaarsvorst. Maar de kwaliteit en de charme, die bleven, net als een mensvriendelijke prijs. Deze petit Bordeaux wordt in zijn elegant-ferme smaak sterk getypeerd door de merlot, vandaar de donkere, laurier- en lederachtige tonen, de sappigheid, de soepele structuur en het voorzichtige zwarte fruit. Bij entrecôte deed-ie het héél goed. Fles €6 bij www.hema.nl.


Château Le Gran
d Verdus Réserve 2015
Bordeaux Supérieur
Het hoog ommuurde Château Le Grand Verdus vormt al decennia een vaste waarde binnen Bordeaux. Dit dankzij het voortvarende bewind van eigenaar Antoine Le Grix de la Salle en diens zoon Thomas. Een van de fraaiste rode wijnen van hun 100 hectare omvattende  druivenakker is de Réserve 2015 waarin de merlotdruif domineert en het aroma schakeringen bevat van drop, laurier en dergelijke, tegen een achtergrond van zacht fris fruit (bessen vooral) en beheerst wat kruidig hout. Het Britse blad Decanter beloonde deze elegante, evenwichtige eetwijn met 92 punten. Geen reserve dus voor deze Réserve die rond de €10,95 kost. Verkoopinfo via www.dgswijn.nl.

 


DeAngelis Rosso Piceno Superiore 2015
Marche
Zuidelijk in het Italiaanse gewest Marche is de kerk van Offida van ver te herkennen, want hij staat op een steile, bijna kale, eenzame rots temidden van een groen landschap met ook wijngaarden. Haast net zo opmerkelijk is het daar gevestigde wijngoed DeAngelis, dat 50 hectare bestrijkt, geheel biologisch wordt bewerkt en voorbeeldige vino’s voortbrengt. Een daarvan is de Rosso Piceno Superiore 2015, een melange van montepulciano en sangiovese. Reken op  een vlezige structuur, rijpe, milde tonen, zacht zwart fruit, een beetje bes en donkere, drop- en lederachtige nuances. Een geheel dat prettige met stamppotten, stoofschotels en wild kan worden gecombineerd. Deze maand kost een fles geen €9,20 maar €7,95. Te koop bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie beide banners.

 

Domaine Laforest Régnié 2017
Beaujolais
Het is altijd een beetje feest als de jongste jaargang van de betere soorten Beaujolais arriveert, de crus uit 2017. Een van de eerste die in het glas gleed, was de Régnié van het medailles winnende Domaine Laforest. Dat tegenwoordig geleid wordt door de gebroeders Pierre (links) en Thomas Laforest, beiden gedegen geschoold. Zij bewerken 20 hectare in diverse gemeenten; een derde daarvan ligt binnen de cru Régnié, op graniethoudende grond. De vlezige 2017, die gerust koel kan worden geschonken, komt verleidelijk in de mond met dik zwart fruit, hints van kruiden en laurier, en veel sap. Voor dit vineuze feestje rekent www.colaris.nl (zie de banner) €10,50.

 

Banner Les Généreux - Cantine Due Palme

 

Domaine de Marcoux 2016
Côtes du Rhône
Je zou deze wijn een kleine Châteauneuf-du-Pape kunnen noemen, alleen al vanwege zijn kracht (14,5 procent alcohol), aanzienlijke kruidigheid en eigenlijk ook prijs, €16,95. Terwijl de wijn bovendien rijpheid heeft en een ondertoon van rijp zwart fruit, zoals van pruimen. De partiële gelijkenis met Châteauneuf laat zich makkelijk verklaren: de meeste, biologisch bewerkte wijngaarden van het ruim 28 hectare omvattende Domaine de Marcoux – dat geleid wordt door de gezusters Catherine en Sophie Armenier – liggen binnen het gelijknamige gebied. Voor de Côtes du Rhône, een blend van 60 procent grenache en gelijk delen mourvèdre en syrah, is slechts 2 hectare beschikbaar. Je kunt ‘m kopen bij o.a. www.anfors-imperial.com.


Domaine de la Provenquière Malbec – Petit Verdot 2017
Pays d’Oc
Opnieuw heeft een internationale keuringscommissie een selectie van de beste wijnen uit de immense Pays d’Oc gemaakt. Een rode ster binnen deze Collection 2018 komt van Domaine la Provenquière, een ruim 150 hectare omvattende bezitting die behoort aan de familie Robert. Wat de wijn bijzonder maakt, en zijn kwaliteit verklaart, is de voor Pays d’Oc ongebruikelijke, zoniet gedurfde melange van malbec en petit verdot. Twee uit Bordeaux afkomstige rassen die samen een donkerrode 2017 hebben gegeven die heel expressief is en die trakteert op een gulle dosis van voornamelijk zwart fruit. Net zo plezierig en verleidelijk is zijn prijs, namelijk €6,95. En… drink ‘m gekoeld. Verkrijgbaar bij www.topido.com.

 

josbeeres-banner


Dominio de Bornos Roble 2016
Ribera del Duero
Het ‘roble’ van de naam verwijst naar ‘eikenhout’, want deze op zwarte fles gebottelde wijn werd een half jaar te rusten gelegd in fusten van Amerikaans en Frans eikenhout. De benodigde druiven kwamen van telers waarmee Dominio de Bornos – dat zelf behoort bij een groep van zes bodegas – hechte cont(r)acten heeft. En de enige druif is een regionale variant van tempranillo. De wijn wordt getypeerd door een ferme, vlezige smaak waarin beheerste roostertonen, een vleugje vanille, laurierdrop en rijp besfruit heel harmonisch en aangenaam met elkaar verkeren. Heerlijk bij herfstige stoofgerechten en nog veel meer. Fles €10,50, zie www.okhuysen.nl en de banner op de home page van deze site.


Duo du Midi Malbec-Cabernet Franc 2017
Pays d’Oc
In het land van Oc is de blauwe malbec geen echt wijd verbreide druif, en cabernet franc evenmin. Laat staan dat beide samen gekozen worden voor een rode wijn. Maar de  coöperatie(groep) van Cébazan heeft toch zo’n combiwijn uitgebracht – en die is gul fruitig, met een verleidelijke melange van sappige zwarte vruchten en rijpe bessen. Net als Beaujolais moet je dit soepele, ferme maar zeker niet zware duo beslist gekoeld drinken. Richtprijs €7,50. Verkoopadressen via www.kwastwijnkopers.nl en de banner. Leuk overigens die jeu de boules/pétanque ballen op het etiket. Wat de Nederlandse Jeu de Boulesbond en en alle daarbij aangesloten clubs moet aanspreken.

 


Durero Tempranillo Crianza 2015
La Mancha
Op de gigantische Hoogvlakte van La Mancha beschikt Bodegas Leganza over een immense wijngaard – van maar liefst 1000 hectare. Het domein behoort al bijna tien jaar aan de Grupo Faustino die zijn zetel heeft in Rioja. Van Rioja’s belangrijkste druif, de nobele tempranillo die ook volop groeit in La Mancha, werd de Durero 2015 gecreëerd. Een muy simpático wijn, sappig, een tikje rijp maar tegelijk nog zacht fris, met tonen van bessig fruit, laurier en discreet wat vanille. Lekker bij sudderlapjes enzo. Fles €6,45, zie www.heerenvanheusden.nl, en bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

Flor de Zalín Special Cuvée 2017
Jumilla
Dit is een gespierde zonnewijn uit Spanje, zacht kruidig, met zeer rijp zwart fruit, iets van laurier/leder/drop en een zachte frisheid. En proefde ik daar een vleugje vanille? Als druif diende de regionaal dominerende monastrell, in gezelschap van de zonlievende shiraz. De producent is onbekend, maar de wijn werd samengesteld door en gebotteld voor een uitstekende Vlaamse importeur, Ad Bibendum (onder de naam M&M Selections). Dus dat geeft vertrouwen. Je vindt deze Flor de Zalín voor €4,99 bij www.jumbo.com.

 

Banner Fonseca website Hubrecht Duijker

 

#Hashtagged wines Mild & Fruity 2017
Pfalz
Het begrip ‘hashtag’ associëren we vooral met Twitter, maar blijkt nu ook te passen bij wijn. Een groot Duits bedrijf lanceerde namelijk een lijn met de naam Hashtagged wines. Zowel qua prijs, meestal rond de vier euro, als stijl zijn deze wijnen heel toegankelijk. Zo heeft de rode Mild & Fruity, die vervaardigd werd van Duitslands veel aangeplante dornfelder, een makkelijke, dus zeer soepele, niet te zware smaak met voornamelijk rijp besfruit. Deze fris, zoniet koud te schenken sympathieke slobberaar is te vinden bij o.m. Boni, Boon, Coop, Deen, Dekamarkt, Dirk, Em-Té, Jan Linders, Nettorama en Plus, www.plus.nl, zie de banner.

 

Jean-François Protheau Bourgogne Gamay 2016
Bourgogne

Een stille kracht binnen de Bourgogne was de groep Béjot. Stapsgewijs heeft dit in Meursault gevestigde en bedrijf vijf andere handelshuizen en hun wijngaarden overgenomen, te weten Chartron & Trébuchet, Corton-André, Moillard, Moingeon en François Protheau & Fils (herdoopt in Jean-François Protheau). Resultaat: 530 hectare wijngrond in bezit en een omzet van tien miljoen flessen. Om vervolgens te worden overgenomen door François Martenot, onderdeel van het zo dynamische familiebedrijf Les Grands Chais de France. De Protheau Bourgogne Gamay heeft als basis de Beaujolais-druif gamay, maar doet toch vooral denken aan een ‘echte’ Bourgogne van pinot noir. Dit gezien zijn sappige zachtheid, zachte frisheid en rijpe toonzetting. Fris geschonken smaakt hij het plezierigst. Fles €9,99 bij www.mitra.nl.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

 La cuvée Bistrot de Puy Arnaud 2016
Vin de France
Het 11 hectare bestrijkende, milieuvriendelijke Clos Puy Arnaud is vooral fameus vanwege zijn ‘serieuze’ rode Côtes de Castillon (we zijn hier in Bordeaux, niet ver van Saint-Emilion). Maar eigenaar Thierry Valette maakt ook een puur-plezierwijn van alleen merlot, jonge stokken. Deze dieprode, vrij gulle Cuvée Bistrot charmeert met zijn gulle fruit van zwarte vruchten en bessen, heeft ook iets van drop en laurier, smaakt op sappige wijze fris en is bestemd om licht gekoeld te worden genoten. Fles €17,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.


Le Long Chemin 2015

Terrasses du Larzac
 Van wijngaarden op bijna 400 meter hoogte in de Languedoc en binnen het  gebied Terrasses de Larzac heeft Aurélie Vic met veel zorg een wijn gecomponeerd  ‘met de smaken van het zuiden, een concentratie van fruit, het  parfum van kreupelhout, krokantheid, finesse en drinkbaarheid’.  Houtcontact verstrekte bovendien milde vanille, en we ontdekken donkere elementen, zoals van leder en laurier. Syrah, grenache, cinsault en mourvèdre waren de druiven. Deze op loodzware fles gepresenteerde koude-dagenwijn kost €14,99 bij www.mitra.nl.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 

Luigi Bosca Malbec Terroir los Miradores 2015
Valle de Uco Tunuyán
Op acht verschillende locaties binnen Mendoza bezit de familie Arizu wijngaarden, 664  hectare in totaal. De meest hoog gelegen akker ligt op 1150 meter in het subdistrict Tunuyán van de Uco Vallei. De wijngaard heet Los Miradores, hij bestrijkt 50 hectare – en er groeit alleen malbec (foto rechts). ’t Is een waarachtige herfst- en winterwijn, musculair, corpulent, met donkere aroma’s, een ondertoon van het allerrijpste zwarte fruit en zacht kruidige tonen van eikenhout. Je hoeft er geen haast mee te maken, want de familie Arizu geeft ‘m een rijpingspotentieel van vijftien jaar. Richtprijs €22,15, voor verkooppunten zie www.orbwijn.nl en de banner.

 

Makulu Cabernet Merlot 2017
Western Cape
Volgens duurzame en Fair Trade principes worden door het bedrijf OBL Wines de wijnen samengesteld voor Makulu. Dit gebeurt door wijnmaker Theunis van Zyl, waarna de wijnen in bulk naar Duitsland worden verscheept om daar te worden gebotteld – een werkwijze die de verkoopprijs laag houdt, namelijk €3,99, bij www.coop.nl. De Cabernet Merlot 2017 behoort tot te categorie alledagswijn, gezien zijn zeer soepele, tevens vrij milde smaak. Een balletje gehakt, ontspannen pizza of stukje jong belegen Goudse gaan er vast beter door smaken.

 

Banner-Aaldering-21

 

Marqués de Riscal Reserva 2014
Rioja
Als een klassieker onder de klassiekers, zo kan de Marqués de Riscal Reserva 2014 worden beschouwd. Het ouderwetse netje om de fles van deze Rioja geeft al een indicatie. Drie Spaanse druivenrassen vormen zijn basis, tempranillo, graciano en mazuelo, alle afkomstig van de bijna 1500 hectare die Marqués de Riscal bezit of beheert. Voorts is er de vatrijping: een lange, lange 26 maanden in fusten van Amerikaans eikenhout, altijd rijk aan vanilline. Vandaar dat de 2014 volop vanille offreert in geur en smaak, alsmede zacht kruidige houttonen, rijpe aspecten, tegelijk nog enige frisheid, de nodige kracht en vaag wat besfruit. Héél traditioneel. En dan te bedenken dat Bodegas Marqués de Riscal door Frank Gehry een van ’s werelds meest futuristische kelder-, hotel- en restaurant complexen liet bouwen, in El Ciego (rechts). De klassieker kost €18,99 bij www.gall.nl.

 

Nordheim Divino Domina 2016
Franken
Domina, ooit van gehoord? Het is een in Duitsland ontworpen blauwe druif, een kruising van portugieser en spätburgunder/pinot noir. In zijn geboorteland zijn er ongeveer 375 hectare mee beplant, o.m. in Franken. Waar de alom geprezen topcoöperatie Divino (te Nordheim, ruim 400 hectare in beheer) er een beslist aardige wijn van heeft gemaakt. Elegant, soepel en sappig, met frisse elementen en zowel bessen als zwart fruit in zijn aroma. En heel geschikt om à la Beaujolais in licht gekoelde vorm te worden genoten. Je vindt ‘m  bij www.ah.nl (zie de banner) voor €8,99.

 

 

Pasqua Desire Lush & ZIN Primitivo 2017
Puglia
Vanuit het Valpolicella gebied, waar Pasqua Vigneti & Cantine anno 1925 werd gesticht, is dit familiebedrijf activiteiten gaan ondernemen in andere Italië’s regio’s. Zoals in het uiterst zuidelijke Puglia. Van de daar groeiende primitivo, die sterk verwant is aan Californische zinfandel, werd deze dieprode ZIN vervaardigd, een smakelijke, volle wijn, vriendelijk gekruid, en met zondoorstoofd zwart fruit plus een snufje specerijen. Hij doet je zin krijgen in confits en andere stoofgerechten. Deze allesbehalve primitieve wijn wordt o.a. aangeboden voor €11,50 per fles. Verkoopadressen zijn op te vragen bij www.orbwijn.nl, zie de banner.

 

Pinha Ribeiro Santo 2017
Dão
Het centraal in Portugal gelegen gebied Dão komt weer een beetje in beeld, dit dankzij goede wijnmakers als Carlos Lucas die de regionale wijnen een nieuw élan hebben gegeven. Carlos (rechts) is meer dan vijftien jaar mede-eigenaar van de Quinta do Ribeira Santo (‘Boerderij van de Heilige Rivier’) dat ooit behoorde aan monniken. Behalve een vlezige kruidige witte wijn vervaardigt Carlos daar ook een stevige rode van touriga nacional, alfrocheiro en tinta roriz. Reken op enige rijpheid, terwijl je tegelijk en zachte frisheid proeft, naast kruidigheid en donkere aroma’s. Dit is een echte eetwijn, denk aan o.a. stoofschotels. Richtprijs €7,95. Verkooppunten via www.neerlandswijnhuis.nl.

 

Banner_Alliance


Posta Piana Nero di Troia 2016
Puglia
In het zeer zuidelijke Italiaanse gewest Puglia wordt nero di troia (een oud, laat rijpend ras met een onduidelijke herkomst) veelal vermengd met andere variëteiten. Bij Cantina Paradiso, genoemd naar de familie Paradiso, heeft men echter een pure variant gebotteld. Die op het wijnfestival van Merano zelfs een zilveren medaille kreeg. Deze Posta Piana 2016 onderging een jaar vatrijping, voor de helft, wat het milde, zacht kruidige, vanilleachtige roosteraroma doet begrijpen. Zonnekracht heeft de donkerrode wijn eveneens, net als een zekere rijpheid die hem zacht doet zijn. Voor deze combi van zacht en kracht wordt doorgaans €8,50 gerekend. Verkoopadressen via www.poot.nl. En wat een leuk idee van de Paradiso’s om nu eens geen saaie, cliché kelderfoto te maken, maar een met een mooie violiste.

 

Rasne Rosso Toscano 2016
Toscana
De zetel van Poggio Nardone, een domein van nog geen 10 hectare, is Montalcino, bakermat van Brunello. Eigenaren Tiziano en Alessandra Ciacci produceren echter ook andere wijnen die minder heftig, minder houterig én minder kostbaar zijn. Een buitengewoon plezierige is hun rode Rasne, een blend van cabernet sauvignon met twee zeer Toscaanse variëteiten, sangiovese en pugnitello. In het aroma daarvan zijn leder, laurier, drop, rijp besfruit, zwarte vruchten en beheerste roostertonen te ontwaren, terwijl deze fraaie wildwijn tegelijk heel sappig is. Te koop bij o.m. www.wijnbeurs.nl voor €16,99.

 

 

“Réserve de la Camprière” 2016
Vacqueyras
Kou verdrijvende wijn die met zijn 15 procent alcohol de Zuid-Franse zon in het glas en op tafel brengt. Kruidig is-ie ook, met donkere, lederachtige aroma’s en heel de verte wat rijp zwart fruit. Qua stijl en kracht doet hij sterk denken aan een door grenache gedomineerde Gigondas. Da’s niet verwonderlijk, aangezien de uitstekende coöperatie van Gigondas (waarvan de leden 260 hectare bezitten) tekent voor deze wijn. Fles €8,99 bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

 

 Santa Julia Tintillo 2018
Mendoza
In tangoland heeft de familie Zuccardi zich ontwikkeld van bulkwijnleverancier tot kwaliteitsbottelaar die jaarlijks meer dan 25 miljoen flessen vult, waarvan ruim de helft wordt geëxporteerd. En van de merken is Santa Julia. Een nieuwkomer in die lijn is een fresco te drinken rode, de Tintillo. Deze werd samengesteld uit malbec plus bonarda, en zo ongeveer à la Beaujolais vergist. Vandaar het gulle, rijpe zwart fruit, o.a. van vijgen, dat in de vrij stevige smaak gezelschap krijgt van kruidigheid en frisheid. Niet alleen de wijn zelf is de plezierig, zijn prijs is dat ook. Namelijk €5,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

 

The Collection Rioja 2017
Rioja
Bij rode Rioja wordt vaak automatisch gedacht aan een vatgerijpte, enigszins vanilleachtige wijn, maar ook zonder houtcontact kan hij héél lekker zijn. En wel zo fruitig. Deze nieuwkomer toont dat prettig aan. We ruiken en proeven zwart fruit plus iets bessig en een blaadje laurier, in een soepele, zacht frisse smaak. Fris geschonken is-ie op zijn best. Het is natuurlijk vloeken in de kerk, maar deze Spaanse rode zal beste maatjes zijn met bijvoorbeeld pizza of lasagne. Fles €5,49 bij www.dekamarkt.nl.

 

Vistamar Sepia Reserva Pinot Noir 2016
Casablanca Valley
Een van de zes Chileense wijnbedrijven binnen de Grupo Belen is Vistamar. Het hoofdkwartier c.q. de kelder daarvan staat in de Valle de Rapel bezuiden Santiago, maar de druiven komen uit nog drie andere valleien, soms honderden kilometers verder weg. Zo groeien de pinot noirdruiven voor de Sepia Reserva in de relatief koele Casablanca Valley. De wijn oogt niet alleen zacht, maar smaakt net zo. Met dus rijpe tonen. Ook zijn fruit, een mix van zwarte plus rode vruchtjes, smaakt heel rijp, maar is wel nog vol sappig. En een zachte kruidigheid, de wijn verbleef acht maanden in Franse fusten, verzorgt de omlijsting. Gezien alle zachtheid is fris serveren aanbevolen. Fles €10,95 bij www.wijnkooperijdelange.nl.

 

 

Viu Manent Carmenère Gran Reserva 2017
Colchagua Valley
‘t Is een geweldig domein, Viu Manent (foto directeur José Manuel Viu), dat voorbeeldige wijnen voortbrengt en bovendien zijn bezoekers zo gastvrij ontvangt dat het daarvoor werd bekroond. In totaal bezit de familie Viu zo’n 260 hectaren eigen grond in het dal van Colchagua, en 85 procent daarvan is beplant met blauwe druiven. Zoals carmenère, waarvan een kostelijke, kenmerkende Gran Reserva 2019 werd gemaakt, een bijna romige, donker droppige wijn, gespierd en mondvullend, met ook rijp zwart fruit en een zachte, beschaafde kruidigheid. Dit laatste dankzij een jaar lagering op vat. Adviesprijs 11,95, verkoopinfo via www.kwastwijnkopers.nl, de importeur die in 2018 veertig jaar bestaat, en de banner.

 


Alvada 5 Year Old Madeira
Madeira
Deze Madeira is niet bestemd om bij het koken te worden gebruikt – behalve dan door degene die kookt – maar om notentaart en andere, niet te zoete desserts te begeleiden. Het betreft een blend van Blandy’s bestaande uit van bual en malmsey. De wijn smaakt rijp maar toch noch zeer vitaal en, heel kenmerkend voor Madeira, met een fris zoet karakter. Je proeft subtiele schakeringen van o.a. koffie, chocolade, vanille, noten en in de verte wat limoen. Ik heb er overigens ook van genoten bij foie gras, Friese nagelkaas en als digestief, in plaats van een veel heftiger Cognac of Armagnac. Prijs per halve liter vanaf €16,95, verkooppunten via www.neerlandswijnhuis.nl. Extra pluspunt: in een eenmaal geopende fles blijft de wijn maandenlang goed.

 

Château Monteils 2010
Sauternes
Ondanks zijn leeftijd is deze wijn nog verbazend vitaal; zijn kleur heeft zelfs nog een heel  licht groenzweem. Terwijl de smaak bestaat uit een melange van mildzoet fruit (peer, perzik, zuidvruchten) met in de verte wat kruidigheid, een vleugje jasmijn en een hint van karamel/tarte tatin. Men stelde deze (fruit)dessertwijn samen uit 75 procent sémillon, 20 sauvignon en 5 muscadelle, heel klassiek eigenlijk. Château Monteils, dat een wijngaard heeft van 12 hectare, wordt geïmporteerd door www.heerenvanheusden.nl (zie de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’). Flesprijs €18,95.

 

 

Château Puy Servain Terrement 2015
Haut-Montravel
ls herkomstbenaming is Haut-Montravel bijkans obscuur, hij ligt westelijk van de stad Bergerac, maar oenoloog Daniel Hecquet (rechts) weet er wel een mooie zoete witte wijn te maken. Niet voor niets wijdde hij zijn proefschrift aan Château d’Yquem. Voor de Terrement 2015 gebruikte Daniel  uitsluitend sémillon die in diverse plukgangen werd geoogst, van 3 hectare. Gedurende elke rondgang plukte men alleen de door ‘edele rotting’ aangetaste trossen. Alle inspanningen samen hebben een flink volle, zoetige wijn gegeven waarvan het aroma associaties oproept aan (kwee)perenperzikenjam. ’t Is een Haut-Montravel die niet alleen tot zijn recht komt bij vers fruit en vruchtentaart, maar ook bij blauwschimmelkaas en zachte pâtés. Halve liter €17 à €18,50. Verkooppunten via www.pallaswines.nl.

 


Torres Sangre de Toro 0.0% 2017
Lekker fris, lekker fruitig en lekker zuiver: wat wil je nog meer van een alcoholvrije ‘wijn’? Deze Spaanse heeft het allemaal, smaakt bovendien niet te zoet ,en wat je proeft aan fruit is voornamelijk dat van verse witte druiven. Wat te danken is aan muscat, het gebruikte druivenras. Het eminente Catalaanse wijnhuis Torres is jaren bezig geweest met een formule voor de de-alcoholiseren van wijnen, en een van de resultaten is deze – die zelfs met oogstjaar wordt gebracht. Fles €6,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

 

Twaalf jaar geleden kwam Henrico van Lammeren ‘in aanraking met voor velen het mooiste product op aarde, wijn!’ Henrico vertelt graag hoe hij in de greep raakte van wijn, meteen. ‘Smaak, geur, landen, etiketten, historie en lekker eten. Het hoort en past allemaal bij wijn.’ Bij het Haarlemse, door Eddy de Boer gestichte en groot gemaakte wijnbedrijf Vinites begon Henrico  als marketing manager, en wist ‘al proevend, genietend werkend en met passie’ de positie te bereiken van algemeen directeur. ‘In de afgelopen jaren heb ik veel gezien, nog meer gedronken en daarbij heerlijk gegeten. Op een dag vraagt vinpressionist Hubrecht Duijker of je jouw favoriete culinaire combinatie wilt beschrijven. Ben je dan gearriveerd? Is twaalf jaar voldoende? Ik vind het in ieder geval een hele eer.’ Zijn favoriete wijn-spijscombinatie beschrijft Henrico als volgt. Voor mij is de vraag niet moeilijk te beantwoorden. Ik zie het direct voor mij, visualiseer het gerecht op mijn bord. Mooi opgemaakt en niet te groot. Sierlijk. Geurend. Italiaans. Namelijk linguine met gevogelte ragù en een heerlijk glas Valpolicella Superiore… bij voorkeur een biologische van Tedeschi. Het liefst geniet ik van deze combinatie bij de Enoteca di Valpolicella in Fumane. Want uiteindelijk maken de mensen die zo’n gerecht bereiden en serveren een groot deel van de beleving uit. Ciao Ada e Carla, a presto – en op naar de volgende twaalf jaar!

 

Banner Hamersma 538-100

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~DRIE UUR
in
DRIE GRIEKSE HAVENS

 Meer dan een vijfde van de wereldkoopvaardijvloot is Grieks. Geen wonder, het land telt zo’n drieduizend eilanden en heeft een kustlijn die ongeveer zo groot is als die van heel Afrika. Havens op drie van die eilanden heb ik onlangs kunnen bezoeken, steeds voor een uur of  drie. Dit dankzij een cruise met de Oosterdam van Holland America Line. De contrasten waren groot, maar elke wandeling leverde flink wat aangename impressies op.

Een vliegende, of beter gezegd varende start werd gemaakt met RHODOS, de hoofdstad van het gelijknamige eiland dat bijna 80 kilometer lang is en op zijn breedst 38 kilometer. Er wonen ongeveer 90.000 mensen – die jaarlijks plusminus 1,2 miljoen toeristen ontvangen. Daar zitten veel zonzoekers bij, aangezien de zon er gemiddeld driehonderd dagen per jaar schijnt. Rhodos stad (foto helemaal boven) ligt op de uiterste noordpunt en heeft, bij de haven, een historisch centrum dat door hoge muren en stoere poorten wordt omgeven. Kleine winkels bieden overal hun waren aan, waaronder veel lederwerken, souvenirs uiteraard, luchtige kleding en lokale producten, waaronder de veel geprezen olijfolie. En echt overal kun je een drankje gebruiken en een hapje nuttigen. Langs de Ippodamu vonden we een leuk zaakje met patio, achter een kleine winkel die regionale spullen verkoopt, waaronder rechthoekige dienbladen met bodems van kleurrijk keramiek (foto rechtsboven). Sommige smalle straten zijn overdekt met schaduw gevende doeken of door groene boomtakken. De markante stadswal len zijn deels te danken aan de Byzantijnse, lees Turkse bezetters (die ook enkele moskeeën achterlieten), deels aan de Hospitaalridders die het speerpuntvormige eiland 213 jaar in bezit hadden, vanaf 1309. Zij verstevigden de ongeveer vier kilometer lange vestingmuren tot twaalf meter dikte, en verbouwden de torens rond om ze minder kwetsbaar te maken voor kanonskogels. Onder het ridderbewind verrees voorts het paleis van de Grote Meester, op het hoogste punt van de stad. Na verwoest te zijn werd dit door Italianen herbouwd. Alleen al vanwege zijn mooie  vloermozaïeken verdien t het een visite (rechts). Een andere overblijfsel uit de riddertijd, de grote bloeiperiode van Rhodos, vormt het voormalige, 15e-eewse hospitaal dat tegenwoordig fungeert als Archeologisch museum. Tot de hoogtepunten van dit museum behoort een wit marmeren standbeeldje (49 cm hoog) van Aphrodite/Venus die zo te zien net uit zee is gestapt en het water uit de haren wringt. Het is ongeveer 2400 jaar oud, maar de godin is nog net zo’n schoonheid als toen. Een eigen, later herbouwde kerk hadden de ridders eveneens. Deze staat in de tweehonderd meter lange Ridderstraat (linksboven), een van de mooiste middeleeuwse straten die Europa nog heeft. Iemand beschreef Rhodos ooit als ‘de mooiste van de Griekse steden, waar ook’. Na drie uur begrijpen we waarom.

 

***************************************************************************************************

 INTUSSEN OP DE OOSTERDAM

Om na het urenlange wandelen terug te keren op de Oosterdam (www.hollandamerica.com) is eigenlijk altijd een genoegen. Bij de loopplank staan bekers koel water en citroenlimonade gereed, en ter verfrissing reikt een van de stewards – de bemanning telt 784 koppen – vaak een koud gezichtsdoekje uit. Eenmaal op het schip is het genieten van de comfortabele stateroom, de glimlachende service, diverse maaltijden (met als consequent beste die van het ontbijt en de lunch in de Lido Market op dek 9) en het dagelijks entertainment. Een hoogtepunt tijdens de grotendeels Griekse cruise was de show Musicology in het grote theater: een spetterend dansfestijn op een briljante geluidsband (nog steeds horen we Puccini’s Nessun Dorma gespeeld op een jankende elektrische gitaar), met fantastische digitale decors, een perfecte belichting en een briljante choreografie, wervelend uitgevoerd door de ‘eigen’ jonge artiesten van het schip. Wereldklasse. Sympathiek is bovendien dat de leiding van de Oosterdam in handen is van twee Nederlanders, kapitein Robert-Jan Kan (die tussen het varen door college geeft in navigatiekunst op het Holland America trainingscentrum te Almere) en bij hotel director Mike Mahn, een kwaliteitsgedreven Rotterdammer die in zijn vrije tijd fungeert als voetbalcoach voor jongeren. Samen met de eveneens Nederlandse chef-ingenieur Bart de Bruijn hebben zij de 3700 kilometer lange vaartocht vlekkeloos doen verlopen.

****************************************************************************************************

Achteraf beschouwd werden wij verwend in Rhodos, gezien het sfeervolle, historische, best gezellige hart van deze stad. Want HERAKLION, de capitool van Kreta, het grootste en zuidelijkste van alle Griekse eilanden, vormt een volledig contrast. De stad oogt gewoon rommelig en onaantrekkelijk. Monumenten zijn hier schaars en duidelijke bewegwijzering naar bijvoorbeeld musea ontbreekt. Vanuit de cruisehaven reden we er met een stadsbus naartoe. Waarbij het een kwartier duurde om een kaartje te kunnen kopen, want de vrouw in het tickethokje moest iedereen uitleggen, via een onduidelijke fotokopie, waar de terughalte was. Uiteindelijk werden wij afgezet op het grote, drukke Elefetherias plein (links) waar o.a. de winkelstraat Dedalou op uitkomt. Op zijn beurt eindigt deze bij het Liontaria plein. Wie daar linksaf slaat, ziet de smalle bazarachtige Arginaki waar van alles wordt aangeboden, variërend van de onvermijdelijke lederwaren tot ijsco’s, en van sponzen tot blikken olijfolie. Een plezieriger tijdsbesteding, voor makkelijk een paar uur, is een bezoek aan het Archeologisch museum (rechts), vlakbij de busdropping. Wie daar rondkijkt, wordt ondergedompeld in de oudheid waarvan kunstuitingen in 27 galerieën wordt geëxposeerd; kunst die bijna zevenduizend jaar bestrijkt. Veel voorwerpen werden op het 260 kilometer lange eiland zelf gecreëerd en gevonden. Pottenbakkers, keramisten, steensnijders, beeldhouwers en edelsmeden zijn op Kreta actief geweest, vanaf 6000 voor Chr. tot in de Romeinse tijd (3e eeuw). Flink wat archeologische vondsten werden gedaan in en rond het fameuze, koninklijke Knossos paleis, nu een ruïne (hoe het er ooit uitzag toont een maquette in het museum), op pakweg 5 kilometer van Heraklion. In graftomben en op begraafplaatsen ontdekte men o.m. gouden en zilveren sieraden en prachtig bewerkte vazen. Enkele van de opmerkelijkste creaties worden tentoongesteld in de vierde galerij die de periode van 1700 tot 1400 voor het begin van onze jaartelling vertegenwoordigt. Behalve het meesterwerk van een stenen rython (drinkhoorn) in de vorm van een blauwzwarte stierenkop kun je er het fameuze keramische miniatuur bewonderen van een slangengodin. Schitterend versierde vazen staan overal, en wat resteert aan fresco’s is deels bijeengebracht in galerie 14. Waaronder drie vrouwen in blauw (rechts) en de schildering van een stierspringer, wat een nog gevaarlijker bezigheid lijkt dan het stierenrennen in Pamplona. De rijke geschiedenis van Heraklion en Kreta komt tot leven in het Historisch museum, maar dit ligt wel aan gene zijde van het stadshart, bij een kleine baai, dus moet je er via Dedalou en Handakos naartoe wandelen – waarvoor de tijd wellicht ontbreekt.

Vanuit PIRAEUS, de grootste haven van zowel Griekenland als de oostelijke Middellandse Zee, gaan bijna alle cruisepassagiers naar het nabije Athene, met touringcars, sightseeing bussen en soms taxi’s. Piraeus zelf wordt doorgaans overgeslagen, terwijl je daar toch enkele uren aangenaam kunt doorbrengen. Voorwaarde is wel dat een leuke route wordt uitgestippeld, met behulp van een gratis verkrijgbare plattegrond in het cruise terminal. Op weg naar het Archeologisch museum (tien à vijftien minuten lopen) zie je al gauw, middenin de kadestraat, een parkje met een van de tien standbeelden die in de stad staan opgesteld, dat van Poseidon, in brons. Een paar honderd meter verder, om een hoek van de kade, prijkt de kerk St. Nicolas, misschien wel de mooiste ter plaatse. Dit godshuis (links) is gewijd aan de beschermheilige van zeelieden en dateert uit 1879. Zijn silhouet wordt bepaald door twee smalle klokkentorens een lichtblauwe koepel. Binnenin zijn fraaie fresco’s te bewonderen die gemaakt werden in opdracht van welgestelde inwoners. Voornoemd museum ligt als een parel in een voor het overige saaie, licht hellende winkel- en woonstraat. Het heeft tien zalen, de meeste goed verlicht, waarin cultureel erfgoed van Piraeus en Griekenland kan worden bekeken. De meeste kunstwerken zijn delen van grafmonumenten, reliëfs voornamelijk. We zien diverse voorstellingen met handenschuddende mensen van hun geliefden. Kleine en grote sculpturen zijn eveneens aanwezig, zoals de bronzen Apollo van Piraeus (520 voor Chr.). Meteen na binnenkomst verschijnt een grote stenen leeuw, en in de zaal daar direct naast dwingt een aanzienlijk grafmonument met enkele hoofdloze figuren bewondering af (rechts; circa 330 voor Chr.). Een bijzondere vaas toont een vrouw die zichzelf ion een spiegel bekijkt; je ziet dus, heel uniek eigenlijk, haar spiegelbeeld – en dat in de vijfde eeuw voor Chr. Naast het museum liggen de afgeschermde overblijfselen van het openluchttheater Zea met zijn 26 meter brede toneel. Ga linksaf vanuit het museum en je bereikt vanzelf de Pasalimani, de oude, cirkelvormige haven die tegenwoordig vol ligt met pleziervaartuigen (links). Het mooiste pand rond de haven behoort aan de Laskaris Catherine Stichting. Er is een klein zeevaartmuseum in ondergebracht met o.a. voorwerpen die de Britse admiraal Nelson verzamelde. Via de hellende zijstraat 2nd  Merarchias arriveer je op het ruime, rechthoekige Terpsithea plein met zijn kleine parken en het standbeeld van een jonge verzetsheldin. Een brede avenue snijdt het plein in tweeën. Wie deze in noordelijk richting volgt, ziet een opvallend pand met een koepel (links). En even verderop het Korai plein waaraan Piraeus’ mooiste gebouw staat, het iconisch stadstheater. De architect van dit tempelachtige gebouw (foto zuilen onderaan) liet zich inspireren door het Théâtre de l’Odéon van Parijs, maar hij gaf het interieur een meer Italiaanse allure, met in de grote zaal (die ruimte biedt aan 1300 à 1400 toeschouwers) donkerrood en beige als dominerende kleuren. Terug naar de haven loont het de moeit om de schaduwrijke Notara te volgen, vanwege het opvallend beschilderde gebouw (rechts) bij de kruising met Filellinon, een van de bijkans verscholen verrassingen in deze derde havenplaats.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 


SCHILDERIJ VAN DE MAAND
Het was in oktober dat we de in zuidelijk Oostenrijk (Steiermark) gesitueerde, fraaie stad Graz bezochten, en het daarbij gelegen Schloss Eggenberg. De bomen in het prachtige park waren aan het verkleuren, en een warme middagzon gaf het goudbruin van de bladeren een soms vlammend karakter. Een impressie die ik met penseel en verf heb vastgelegd.

 ~~~~~~~~~~

 

Een Argentijnse bodega waarvan de wijnen consequent worden bekroond en scores ontvangen van 90 punten of meer, is aandacht waard. De hier beschikbare wijnen van Sottano heb ik dus aandachtig geproefd – en bovendien prettig gesproken met directeur en mede-eigenaar Máximo Padoan en general manager Andrés Ridois (rechts op de foto).

Bodega Sottano werd anno 1890 gesticht in Mendoza door een Italiaanse immigrant, wiens familie het bedrijf voortzette tot twee jaar terug. Toen werd het overgenomen door Vicentin Family Wines, een sinds 2010 opererende onderneming  van de gelijknamige familie. Aanvankelijk verwerkte deze de geoogste druiven in gehuurde locaties, voornamelijk voor de grote thuismarkt. De omzet groeide echter zo sterk dat een eigen kelder noodzakelijk werd – en die van Sottano kwam beschikbaar. Een indrukwekkende creatie, ontworpen door Mauricio Sottano. En de wijnmaker plus een aanzienlijke wijnvoorraad kwamen mee. Máximo, wiens moeder een Vicentin is, vertelt dat beide bodega’s elkaar mooi completeren. De wijnen van Vicentin zijn krachtig met veel materie, terwijl die van Sottano met wat eleganter zijn en meer fruit gedreven. Bodega Sottano beschikt over 83 eigen hectaren (verdeeld over twee locaties) en koopt daarnaast nog druiven bij van 25 telers wier wijngaarden door een team van Sottano worden gemanaged. In totaal beheert de bodega ongeveer 150 hectare, goed voor plusminus een miljoen flessen per jaar. Na de overname, die eind november 2017 definitief werd,  investeerde men flink in het verder verbeteren van o.a. de wijngaarden. Nog sterker dan voorheen kwam de koers op kwaliteit te liggen. Dat blijkt al meteen bij het proeven van de eerste wijn, de Sottano Viognier 2018. Enthousiast vertelt Andrés over de totstandkoming ervan. De druiven kwamen van twee wijngaarden, en de ene helft werd vergist in tanks, de andere helft in grote betonnen eieren. Daarna verbleef de wijn drie maanden in grote Franse fusten. Gestreefd werd naar viefheid. Dat laatste is goed gelukt, de Viognier smaakt verrassend verfrissend, wat zijn vrij hoge alcoholhalte goed pareert, terwijl bovendien een aangename melange van heel subtiel gekruid citrusfruit waarneembaar is. ’t Is gewoon een heerlijke wijn – die collega Tim Atkin terecht 93 punten gaf. Richtprijs €12,50. Genieten is het eveneens van de vlezige, door rijp zwart fruit, donkere aroma’s getypeerde, discreet kruidige Sottano Merlot 2017 die van een relatief koele akker komt, wat zijn vrij levendige karakter mede verklaart. Hiervoor wordt meestal €11 of daaromtrent gerekend. Bodega Sottano had altijd al een goede naam voor zijn Cabernet Sauvignons.  De Reserva de Familia Cabernet Sauvignon 2016 doet begrijpen waarom. Deze met goud bekroonde wijn combineert een bijkans massieve kleur met kracht, sap, kruidig hout en beheerste roosteraroma’s (vanwege de achttien maanden in nieuwe Franse fusten), en het allerrijpste besfruit plus nog iets van laurier. Reken op circa €19 per fles. Malbecs voert Sottano eveneens: uiteraard, malbec is de nummer één druif in tangoland. Een zeer aansprekende versie is de Sottano Reserva Malbec 2016 die een jaar op vat ging (70 procent Frans eikenhout, 30 Amerikaans), veel kleur heeft, veel kracht bovendien, met niet overdreven, kruidige houtaroma’s, een vleugje vanille, donkere, lederachtige tonen en wat zondoorstoofd zwart fruit. Adviesprijs €14. De wijnen van Sottano worden verkocht door wijnspeciaalzaken. Neem contact op met info@lfe.nl voor een adres in de buurt.

 

In de buurt van de stad Adelaide (South Australia) liggen enkele beroemde wijnbouwgebieden, waaronder Barossa Valley en McLaren Vale. De stad is anno 1836 gesticht en werd vernoemd naar Queen Adelaide (1792-1849), de Duitse prinses Adelheid van Saksen-Meiningen, echtgenote van de Engelse koning William IV. Een nicht van haar werd de latere koningin Victoria. Aldus de toelichting van Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com, die dit etiket ontdekte in zijn wereldomvattende verzameling.

 

 

.

.

.

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website en dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.