Australië, Bulgarije, Chili, Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Spanje, Zuid-Afrika, ziedaar de landen waar ik voor dit lentemagazine – reizend via het proefglas – smakelijke wijnontdekkingen heb gedaan. Dat de vineuze variatie groot is, spreekt vanzelf. Bovendien beschrijven de proefprofs van Perswijn de tien mooiste wijnen van Morgon, de meest Bourgondische cru van de Beaujolais. Voorts kun je met Frankrijk kenner Ruud Couwenhoven een virtuele roadtrip maken door de zuidelijke Champagne, terwijl ik je even verderop meeneem, per Deux Chevaux, op een nostalgische reis naar Bordeaux. En da’s echt nog niet alles…

 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Barone Montalto, Pinot Grigio Due Mondi Spumante Brut
Italia
In enkele valleien aan de westkant van Sicilië beheert het bedrijf Barone Montalto zo’n 400 hectare wijngaarden.  De druiven daarvan worden in een eigentijdse, van alle mogelijke certificaten voorziene kelder verwerkt. Behalve typisch Siciliaanse druivenrassen teelt men meer kosmopolitische, zoals pinot grigio. Waarvan naast de stille versies nu ook een bruisende versie bestaat, de Due Mondi Spumante Brut. De bubbels ontstonden via een tweede gisting in afgesloten tanks. Deze bleek getinte, vrolijk bruisende wijn heeft een enigszins kruidig karakter, en offreert in zijn elegante, correct frisse smaak behalve wit en geel fruit ook hints van specerijen en griottendrop. En dat alles voor een bescheiden €5,99 per fles, bij www.plus.nl.

¡Hola! Barcelona Organic Brut
Cava
De naam ¡Hola! Barcelona wordt niet alleen gedragen door de openbaar vervoer pas van de stad Barcelona, maar ook door een bodega in de nabije Penedès die diverse Cava’s produceert. Het bedrijf werd gesticht door twee Belgische ondernemers, Christopher Heirweg en Christel Weemaes – die zich tot doel stelden om de best mogelijke Cava’s van organische geteelde druiven te maken. Succes bleef niet uit, gezien de inmiddels aanzienlijke export. De  zeer betaalbare ¡Hola! Barcelona Organic Brut geeft dan ook veel genoegen als feestelijke aperitiefwijn en bij hartige hapjes, zoals tapas en sushi. Deze uit de voor Cava gebruikelijke macabeo, parellada en xarel.lo samengestelde wijn, die het eveneens gebruikelijke, bescheiden alcoholpercentage van 11,5 heeft, trakteert op een pittige frisse mousse die prettig gekoppeld wordt aan fris fruit en een vleugje specerijen. Fles €7,59 bij www.ah.nl, zie ook de banner.

 

Salasar Carte d’Azur
Crémant de Limoux
Een van de oudste wijnproducenten binnen het Zuid-Franse gebied Limoux is Salasar, uit 1890. Het bedrijf, dat zelf 60 hectare bezit en dat tegenwoordig behoort bij Les Grands Chais de France, is net als vrijwel de gehele streek gespecialiseerd in mousserende wijnen. Waaronder een à la Champagne vervaardigde Crémant de Limoux. Deze werd Carte d’Azur gedoopt, en men componeerde hem uit voornamelijk chardonnay, een andere streekspecialiteit, met een restje van 10 procent chenin blanc en pinot noir. De vrolijk schuimende, elegante Crémant bezit zowel een pittige frisheid als mildfris citrusfruit, met een hint van witte vruchten, elementen die ‘m tot een zeer attractief aperitief maken. Fles €10,95 bij www.wijnwinkelenzo.nl.

Angelo Negro Serra Lupini 2022
Roero Arneis
Na pakweg zes maanden heb ik deze uit Piemonte afkomstige wijn opnieuw geproefd, weer met Annalisa Palluda (kelderfoto) van de 70 hectare bestrijkende familiebezitting Angelo Negro e Figli – en wederom vond ik ‘m delicieus, heel smakelijk bovendien. Met enerzijds een bijna mineralige frisheid, en anderzijds een sappige, kruidige, citrusachtige fruitigheid. Het is gewoon een perfect alternatief voor Chablis, en stukken goedkoper, meestal tussen de €12,95 en €13,95. Overigens teelt de familie Negro al haar druiven duurzaam. Als ‘mest’ bijvoorbeeld gebruikt men niet alleen compost, maar ook wat de aanwezige aardwormen achterlaten. Verkooppunten zijn op te vragen via www.monnik-dranken.nl.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Domaine de Ménard Cuvée Marine 2023
Côtes de Gascogne
De oogst 2020 markeerde het honderdjarig bestaan van Domaine de Ménard (tevens bekend onder andere namen) dat begonnen werd door een uit Zwitserland afkomstige wijnbouwer, Jean-François Morel. Wiens nazaten – de huidigen zijn Elisabeth en echtgenoot Henry Prataviera, samen met Philippe Jegerlehner het aanvankelijk 10 hectare tellende domein sterk uitbreidden: momenteel verwerkt het druiven van zo’n 300 hectare. Die serieus goed en zorgvuldig worden bewerkt. Mijn favoriete creatie daarvan? Da’s de Cuvée Marine. Als belangrijkste druif voor de 2023 selecteerde men colombard (60 procent), wat verklaart waarom de wijn zo verleidelijk smaakt naar frisse passievrucht. Sauvignon blanc (30 procent) en wat gros manseng voegen nog extra elementen toe, waaronder sappige zuren, frisse citrus, een vleugje plantaardigheid en een heel klein kruidje – terwijl de alcohol beperkt blijft tot slechts 11 procent. Deze hele lekkere lentewijn wordt voor €7,95 gevoerd door www.vinify.nl (zie de banner).

Frey Weisser Burgunder 2022
Rheinhessen
In het uiterste zuidwesten van Duitslands grootste wijngebied, Rheinhessen, cultiveren de gebroeders Christopher en Philipp Frey 23 hectare met druivenstokken. Op gedreven, knappe wijze maakt het duo daar allerlei verschillende wijnen van, ook rode, waaronder een heel plezierige Weisser Burgunder. De elegant-ferme, echt sappige jaargang 2022 wordt vooral getypeerd door wit fruit, hoewel ook wat milde citrus om de hoek komt kijken, alsmede een klein kruidje. Deze Weisser kan het ausgezeichnet vinden met o.a. lekkerbekjes besprenkeld met citroensap. De flesprijs ligt doorgaans tussen de €11,80 en €12,80. Verkoopinfo via www.heisterkamp.com.

 

 

 

G7 Chardonnay 2022
Valle del Loncomilla
De merknaam G7 staat in dit geval niet voor een forum van democratieën, maar voor een zevende generatie van Chileense wijnbouwers, de familie Del Pedregal. In de vrij zuidelijke Maule regio is deze al sinds 1825 actief en betrekt de meeste druiven uit de Loncomilla Vallei, tussen de Andes en de kust. De daar geboren, houtloze én foutloze Chardonnay 2022 smaakt uiteraard een tikje rijp, maar heeft tegelijk een frisse kern, prettig wat zacht fruit (citrus en exotisch), een nootje en een kruidje. Bij www.hema.nl kost hij €6,50.

Gustave Lorentz Sylvaner 2022
Alsace
Wat kan een Sylvaner uit de Elzas toch lekker zijn. De gelijknamige druif wordt alom beschouwd als minder nobel dan bijvoorbeeld riesling, maar als met hem met zorg teelt op goede grond, en hem ook met zorg vinifieert, dan ontstaat iets heel aantrekkelijks. Een smakelijk, overtuigend bewijs vormt de 2022 van het familiebedrijf Gustave Lorentz. Dit is al bijna 190 jaar gevestigd in het schilderachtige Bergheim, en wordt met verve geleid door George Lorentz (zevende generatie) die milieuvriendelijke werkwijzen doorvoerde en een eigentijdse kelder liet bouwen. Zijn Sylvaner 2022 smaakt heel sappig, is ook aangenaam fris, en trakteert op discreet gekruid fruit van witte vruchten plus citrus. Richtprijs €11,95, adressen via www.kwastwijnkopers.nl (zie de banner).

 

 

Josef Ehmoser Grüner Veltliner Terrassen 2023
Wagram
Net als zijn voorgangers gaf hij feest in het glas, de nieuwe jaargang van deze Oostenrijkse wijn. Wederom vormt de Terrassen een schoolvoorbeeld van Grüner Veltliner, lekker frissig, loepzuiver, elegant (12 procent alcohol), bijna mineralig, goed sappig, een  tikje hartig (hint witte peper in zowel geur als smaak) en tegelijk fris fruitig, denk aan o.m. limoen. Bovendien werden de druiven duurzaam geteeld. Zijn maker is Josef Ehmoser die samen met zijn vrouw Martina een domein drijft van ongeveer 17 hectare in het Oostenrijkse, licht heuvelige Wagram waar de bodem veelal bestaat uit diepe lagen löss. Deze voorbeeldige voorjaarswijn, die o.a. super smaakt bij sushi, kost €11,50 bij www.colaris.nl.


Nederburg The Winemasters Chardonnay 2022
Western Cape
Het in Paarl gevestigde Nederburg – dat zowaar behoort bij de groep Heineken Beverages –  is een hele, héle grote Zuid-Afrikaanse wijnproducent. Die druiven betrekt van maar liefst 1680 hectare, en die tientallen wijnen voert. Een hoogwaardige wijn in dit gamma is de Chardonnay van de Winemasters lijn. De twee maal met goud bekroonde, evenwichtige 2022 koppelt in zijn stevige smaak (14 procent alcohol) vrij zachte zuren aan sappig citrus en wit fruit, met een hint van kruiden. Dit is een Chardonnay die ook bij o.a. kip en kalkoen genoegen zal geven. Overigens werd een klein deel houtlagering toegepast, en bovendien zit in de 2022 ook 11 procent chenin blanc verscholen, ongetwijfeld om de frisheid te versterken, en voor wat extra fruitigheid. Richtprijs €8,75, verkooppunten via www.walravensax.nl.

 

 

Charlotte by La Madrague 2023
Côtes de Provence
Nadat de familie Zodo het prachtig gelegen Domaine de la Madrague had overgenomen, werd dit voortvarend geconverteerd naar organische druiventeelt. Bovendien vergrootte men de wijngaard van 20 naar 30 hectare, en werd het nodige geïnvesteerd in keldermaterieel. De druivenstokken groeien tot bijna aan het Gigaro strand, niet ver van Saint-Tropez. Het herboren domein brengt een o.m. een kostelijke rosé voort, gedoopt Charlotte by La Madrague. De in een stijlvolle fles gepresenteerde 2023 werd samengesteld uit 55 procent grenache, 30 cinsault plus 15 witte rolle. Frisheid, sappigheid, een ietwat kruidige fruitigheid (van grapefruit met name) en een beheerste 12,5 procent alcohol maken de Charlotte heel charmant, en een genoegen om te drinken op een mooie voorjaarsdag. Fles €21,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner.

 

Banner KWAST BANNER

 

Casa Marín Cartagena Pinot Noir 2022
San Antonio Valley
Een wijndomein beginnen in een toen nauwelijks bekende, koele kustvallei van Chili, je moet maar durven. Met als handicap dat er geen investeerder te vinden was die dit risicovolle project wilde steunen. Toch hield María Luz Marín (foto) vol. Ze kocht grond in de San Antonio Valley, bij het dorp La Abarca, en plantte er zo’n kwart eeuw geleden de eerste druivenstokken. Bovendien bouwde ze een eigen kelder en werd zodoende de trotse eigenaresse van Casa Marín. Waarom als plaats van vestiging de Valle de San Antonio gekozen? Op vier kilometer van de koude oceaan? María vertelde over het koele klimaat (‘in de zomer wordt het maximaal 25 à 26 graden’), over de zeewind (‘die vochtigheid brengt en een heel klein beetje ziltheid’) en de goede gronden (‘die de wijn veel mineraliteit geven’). De te planten druivenrassen koos ze met behulp van een consulente uit Californië. Een van de rassen is de Bourgondische, koel klimaatdruif pinot noir. De hiervan vervaardigde Cartagena 2022 is een ferme, genereuze en tegelijk sappige wijn met o.m. zowel zwart fruitige als kruidige elementen (deels vanwege een opvoeding in gebruikte Franse vaten). Voor €13,75 is deze verleidelijke Chileense ‘Bourgogne’ verkrijgbaar bij www.okhuysen.nl, zie ook de banner.

Degéneros Crianza 2019
Rioja
‘Uit de collectie van Jumbo’ staat in kleine letters op het vooretiket van deze wijn, wat refereert aan een lijn streekwijnen die dit jaar werd (en deels nog wordt) gelanceerd.  De Rioja is afkomstig van Bodega Marqués del Silvo, een van de namen waaronder het aan diverse families behorende bedrijf Bodegas del Medievo opereert (kelderfoto). Dit bezit 150 hectare eigen wijngaarden. Men stelde de 2019 samen uit tempranillo, graciano en garnacha, en gaf de wijn vervolgens een jaar rust in fusten van Amerikaans en Frans eikenhout. Vandaar de zachte kruidigheid en de vleug vanille in de overigens sappig frisse smaak, waarin eveneens zwoelig besfruit waarneembaar is. Voor deze klassieke Rioja rekent www.jumbo.com een vriendelijke €6,99 per fles.

 

 

 

Domaine Bessa Valley Petit Verdot 2018
Bulgaria
Ziehier een wijn van Bordeaux niveau, ook qua prijs – en gemaakt door een Bordeaux producent, in Bulgarije. Van een druivenras dat zelden afzonderlijk wordt verwerkt, petit verdot. Dit gebeurde Domaine Bessa Valley (ook bekend als Enira), gelegen zo’n 150 kilometer bezuiden de Bulgaarse hoofdstad Sofia, en dat al twintig jaar behoort aan een Duitse investeerder en graaf Stephan von Neipperg (die zes châteaus in Bordeaux bezit, rechts) heeft men overtuigend aangetoond dat een pure Petit Verdot allesbehalve ‘petit’ is. Om de wijn, jaargang 2018, in zijn waarde laten werd deze opgevoed in nieuwe fusten van Frans eikenhout, anderhalf jaar maar liefst. Het resultaat is indrukwekkend – en ondanks zijn leeftijd smaakt de wijn nog heel vitaal, met een aangename frisheid. Dankzij de vatrijping vormen beschaafd kruidige houttonen plus een vleugje vanille aangenaam gezelschap voor het sappige zwarte fruit en de donkere aroma’s van laurier & co die de smaak duidelijk markeren. Let wel, de opbrengst was beperkt, wijnkoper Wietze Snaak van www.josbeeres.nl (zie de banner) wist slechts 636 flessen te bemachtigen, waarvan er al flink wat werden afgenomen. En de flesprijs? Een inderdaad Bordeauxachtige €50.

 

Massone Appassimento 2022
Puglia
Je ziet ze steeds vaker: Italiaanse rode wijnen die geheel of ten dele van gedroogde druiven werden gemaakt. Wat de vruchtjes doet verschrompelen, waardoor o.a. hun suikergehalte toeneemt, wat de wijn niet alleen wat zoet maakt, maar ook krachtig. De toon voor dit soort wijnen werd gezet in Noord-Italië, Valpolicella met name, maar het zeer zuidelijke, zeer zonnige Puglia levert nu ook dergelijke wijnen, zoals de Massone Appassimento 2022. De druiventrossen daarvoor – van merlot, negroamaro en primitivo – werden een maand te drogen gelegd, en de eenmaal vergiste wijn kreeg ook nog ruim acht maanden vatrijping. Het resultaat is een inderdaad ietwat zoete, krachtige wijn met een sappige, welhaast fluwelige, behoorlijk intense smaak waarvan het aroma gevormd wordt door o.a. gestoofd fruit van dadels en vijgen. In Valpolicella ontdekte ik dat een wijn als deze behalve bij stoofvlees ook lekker kan zijn bij Parmezaanse en, net als Port, bij blauwschimmel kazen. Overigens werd deze Appassimento met goud bekroond in Berlijn – en kost toch slechts €6,99. Bij www.dirckiii.nl (zie de banner).

Mythique 2022
Languedoc
Ziehier een mooie melange die diep in het Franse zuiden gecreëerd werd door een groep van zo’n 1500 druiventelers. Dat de wijn dimensie heeft laat zich makkelijk verklaren. Hij werd namelijk samengesteld uit maar liefst vijf verschillende druivenrassen: carignan, grenache, marselan, mourvèdre en syrah. Bovendien is sprake van enig houtcontact. Ondanks zijn zuidelijke herkomst offreert de Mythique 2022 een aangename, vief houdende frisheid plus zelfs een vleugje munt, met daarnaast, in een sappig kader, zowel donkere als fruitige (bessen, zwarte vruchten) aspecten. En dit alles draagt ook nog een zeer redelijke richtprijs van €6,99. Verkooppunten via www.cordier-wines.nl.

 

 

Paxton NOW Shiraz 2022
McLaren Vale
Hij was een pionier met, en werd in eigen land de grote specialist van organische en biodynamische duiventeelt, de Australiër Bill Paxton (op de foto met zijn zoon Ben). Anno 1979 stichtte hij zijn eigen wijngoed in het alom geroemde gebied McLaren Vale dat veel diverse gronden heeft en niet ver van zee ligt, op zo’n 40 kilometer bezuiden Adelaide (South Australia).  Tegenwoordig beschikt het – overigens vriendelijk gastvrije – Paxton domein over bijna 150 hectare wijngaarden, in zeven locaties. Shiraz is de grote specialiteit. Hoe superieur een Paxton Shiraz kan zijn, toont de van drie druivenakkers afkomstige NOW 2022 (waarbij NOW staat voor Natural Organic Wine). Zijn kleur is donkerrood, zijn smaak behalve gul en gespierd ook levendig, met frisheid, veel sap, rijp zondoorstoofd zwart fruit en donkere aroma’s. Heerlijk gewoon. Fles €18,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

Symbiose 2022
Languedoc
Ruim vijftig jaar geleden werd de PET fles gepatenteerd, een recyclebare verpakking van polyetheentereftalaat. Hij wordt volop gebruikt voor frisdranken en waters, maar tot nu toe weinig voor wijn (meestal alleen kleine maatjes). Verrassend dus om de Symbiose te ontdekken, in een smalle 75 cl PET-fles met draaisluiting. Het betreft bovendien een biowijn van organisch geteelde druiven. Zijn herkomst is de Languedoc, en wijngigant Les Grands Chais de Franse selecteerde als druiven een trio bestaand uit 60 procent syrah, 30 grenache en 10 carignan. Blij verrast werd ik eveneens door de kwaliteit. De rode Symbiose 2022 is gewoon een charmante, soepele en tegelijk ferme wijn, gul voorzien van zwoel zwart fruit, met nog een blaadje laurier toe, en een zachte frisheid. In gekoelde vorm zou het een aardig alternatief voor Beaujolais kunnen zijn. Petje af dus. Bij www.gall.nl (zie de banner) bedraagt de reguliere prijs €7,99. De wijn zit niet in de vaste collectie, maar kan wel door een filiaalhouder worden besteld.

 

***

DE MOOISTE MORGONS
van 2021 & 2022

 ‘Het fruit van een Beaujolais, de charme van een Bourgogne ‘, zo wordt Morgon als wijn vaak ter plekke beschreven. Deze meestal krachtige cru komt van gamay wijngaarden in de gemeente Villié-Morgon (foto gemeentehuis). In zijn algemeenheid is Morgon een van de stevigste, gulste crus van de Beaujolais, en vaak geschikt om een paar jaar weg te leggen. Wat ook blijkt uit de lovende notities die het Perswijn panel gaf aan een tiental Morgons uit 2022 en 2021. Er werd geproefd uit Versatile glazen van Grassl Glass. De landschapsfoto is van Etienne Ramousse/Inter-Beaujolais.

Charly Thévenet Tradition 2021
GEUR rood fruit, aards, oud hout, nature
SMAAK slank, traditioneel, droog, wel boeiend
www.artisanwines.nl, €21,55

Château de Durette, Cuvée Les Charmes 2022
GEUR ingetogen, rood fruit, bloemig, pepertje
SMAAK sap, goede structuur, vulling, goede lengte
www.vanditmarswijn.nl, €11,50

Domaine Anita, Château-Gaillard 2022
GEUR donker fruit, zwarte kersen, bramen
SMAAK dikte, vulling, kracht, droge tannine
www.poot.nl, €16,95 à €17,95

Domaine Anita Prestige 2022
GEUR donker fruit, bramen, laurier, peper
SMAAK intens, veel fruit, ook droge tannine, jong
www.poot.nl, €21,95 à €25,95

Domaine de la Bonne Tonne, Côte du Py 2021
GEUR heerlijk fruit, kersen, bramen, bloemen
SMAAK zacht en fijn, slank, mooie zuren, opwekkend
www.vinoblesse.nl, €23

Dominique et Rémy Passot 2022
GEUR fijn fruit, kersen en bramen, rokerig, zwoel
SMAAK rijp en krachtig, mooi fruit, verleiding, zachte tannine
www.levineur.com, €16,95

Jean-Paul Brun Terres Dorées 2021
GEUR kersen, aardbeien, peper, gedroogde kruiden
SMAAK mooi intens, fruitig, goede grip, lengte
www.lesgenereux.nl, €19,70

Jean Pierre Large, Les Délys 2022
GEUR zwoel, rokerig, kersen, bloemen
SMAAK stevig en sappig, zuren, fruit, lichte tannine
www.colaris.nl, €14,95

Laurent Perrachon, Côte du Py 2021
GEUR zacht kruidig, peper, laurier, rood fruit
SMAAK rond, zacht, sappig, vulling, tannine
www.monnik-dranken.nl, richtprijs €16,95

Louis Claude Desvignes, La Voûte Saint-Vincent 2021
GEUR puur, bosfruit, peper, bloemig, fris zoethout
SMAAK jong, strak, fijn fruitig, mooie lengte
www.okhuysen.nl, €19,95

Geïnteresseerd in Perswijn magazine? Klik hier als je een abonnement wilt https://perswijn.nl/abonnement/

*** ***

CÔTE DES BARS
DE ZUIDELIJKE CHAMPAGNE

Waarschijnlijk de meest succesvolle Nederlandse auteur van reisgidsen over Frankrijk is Ruud Couwenhoven. Voor zijn serie Frankrijk Binnendoor heeft hij samen met zijn vrouw Marian ook wijnstreken intensief bereisd, zowel bekende als minder bekende. En in elk gebied ook verrassende vondsten-om-te-bezoeken gedaan, buiten de geëffende paden. Hier is een deel van zijn verslag over zo’n minder bekend wijngebied, dat van de zuidelijke Champagne: de Côte des Bars. Ruud begint zijn road trip in het meest noordelijke dorp, Dienville. Dit plaatsje ligt bij het Lac d’Amance, een reservoir waar veel watersport wordt beoefend.

Op de rotonde bij de haven van Dienville kun je in de verte al de toren van het kerkje zien.  Als je het gebouw in wilt, moet je er links omheen lopen en de ingang aan de zijkant nemen. Even later sta je in een compleet museum. De kerk Saint-Quentin de Dienville ontstond rond 1500, en uiteindelijk verrees in 1784 de vreemd ogende toren met zijn halfronde koepel. De originele glas-in-loodramen stammen uit de 16e eeuw en zijn gemaakt door beroemde glazeniers uit Troyes. Rechts in een nis staan vitrines waarin men religieuze kunstschatten uit kerken in de omgeving heeft ondergebracht.  De kerk zelf is ook prachtig, met veel licht. Achter het gebouw ligt trouwens een fraaie oude markthal die dankzij koning Frans I in 1530 het recht kreeg om vier jaarmarkten en een wekelijkse markt te houden. Deze weekmarkt vindt nog steeds plaats op dinsdagochtend.
De volgende bestemming is het 20 kilometer verderop gelegen Bar-sur-Aube. De leukste, aantrekkelijkste route daar naartoe is om in Dienville voor de brug over de rivier naar rechts te gaan en dan de D46 te volgen, een rustige en smalle weg die dwars door het dal van de Aube loopt. Het eerste stuk tot het dorpje Unienville gaat grotendeels langs landerijen, en links van een bomenrij stroomt de Aube. Na Dolancourt blijft de weg de meanders van de rivier volgen, kom je door stukken bos en wordt het landschap heuvelachtiger. Bar-sur-Aube is een middeleeuwse plaats waar nogal wat te zien en te doen is. Het best kun je in de slenterstand gaan en op je gemak door de straatjes en steegjes wandelen. Je zult veel oude panden met vakwerk zien en het gemeentehuis is een plaatje.  Ook vind je er een overdekte markthal (links op de foto), en elke zaterdagochtend is er in het centrum een gezellige markt. Er zijn diverse wandelingen uitgezet, en langs de rivier flaneren is ook heel leuk. Bij het office du tourisme hebben ze alle informatie over activiteiten in de omgeving. Je kunt bijvoorbeeld een kanotocht op de Aube maken, en omdat Bar-sur-Aube tegen de uitlopers ligt van de Côte des Bar, kun je in het stadje en omgeving kennismaken met diverse Champagnes. Rond het dorp liggen heuvelende wijngaarden.
Een prachtige rit van ruim 30 kilometer vanuit Bar-sur-Aube gaat over een gestaag stijgende weg dwars door wijngaarden richting Bergères en vervolgens naar Essoyes. Onderweg zijn genoeg plekken om even te stoppen en te genieten van het uitzicht. Het plaatsje wordt doorkruist door de Ource en links voor de brug kun je parkeren.  Essoyes is het dorp van de beroemde schilder Pierre-Auguste Renoir. Bij de parkeerplaats kun je in het office du tourisme van alles te weten komen over deze schilder en zijn leven ter plekke. Zo is er een leuke wandeling uitgezet waarmee je in de voetsporen van Renoir het dorp kunt verkennen. De schilder woonde er niet het hele jaar, maar bracht er vooral de zomermaanden door. De wandeling brengt je langs alle plekjes die voor de schilder iets bijzonders hebben betekend, zoals het huis van Gabriëlle, de dorpsschone die zijn muze werd en die voor tal van zijn werken model stond. Ook het riviertje de Ource inspireerde Renoir meermaals. Overigens verdient het aanbeveling om regelmatig van de wandelroute af te wijken, want dan ontdek je nog meer bijzondere plekjes. Wie meer over het leven van Renoir te weten wil  komen, kan dat in de Espace Renoir bij het office du tourisme, en ook halverwege de wandeling in het huis dat Renoir anno 1896 kocht (foto links). In de tuin ervan liet hij een atelier bouwen, en je kunt zien hoe hij in de woning leefde en in zijn atelier schilderde. Bij Essoyes zijn een viertal bewegwijzerde wandelingen in de omgeving uitgezet die variëren van 3 tot 14 kilometer. Dus van een bezoek aan Essoyes en omgeving kun je ook een leuke dagtocht maken. In de zomermaanden is het dorp wel een toeristische trekpleister, en dat weet de horeca er ook. Voor een lunch of diner kun je dan misschien beter uitwijken naar het 18 kilometer verderop gelegen wijndorp Les Riceys. De D70 daar naartoe klimt al snel door een bos omhoog, en als je bijna op het hoogste punt bent en het bos uit rijdt ontvouwt zich, na een scherpe bocht, een uitzicht op de wijngaarden. Dit zijn wederom wijngaarden van de Côte des Bar, waar ongeveer een kwart van de totale Champagne productie vandaan komt. Bij het wijndorp Gyé-sur-Seine steek je de Seine over, en een paar kilometer verder kom je dan bij Les Riceys (foto bovenin deze reportage). Dat is trouwens een beetje vreemd dorp, want het bestaat uit drie kernen: Ricey-Bas, Ricey-Haute Rive en Ricey-Haut. Ooit waren het zelfstandige dorpen en daardoor zijn er nu drie kerken die zelfs alle drie een historisch monument zijn. De meeste wijnboeren in Les Riceys maken Rosé des Riceys, een rosé die alleen hier gemaakt wordt. Daarmee onderscheidt het dorp zich van alle andere wijndorpen in de Champagne streek. Deze rosé wordt alleen gemaakt in goede en vooral zonnige jaren en kan dan drie tot tien jaar worden bewaard. Naast de rosé wordt er in het dorp ook Champagne gemaakt die doet absoluut niet onder doet voor de beroemde Champagnes uit bijvoorbeeld de noordelijker Côte des Blancs. Ik bewaar mooie herinneringen aan Les Riceys, want een aantal jaren geleden wilde ik Marian verrassen met een leuk weekend en boekte een kamer in het hotel Le Magny (foto terras). Daar hebben we geen moment spijt van gehad, want naast comfortabele kamers heeft dit een voortreffelijk restaurant. Door de ligging wandel je vanuit het hotel ook zo de wijngaarden in. Les Riceys is behalve een aardig dorp ook een uitvalbasis voor leuke tochten door de omgeving.
Wie de road trip door de zuidelijke Côte des Bar voorzet in westelijke en dan noordelijke richting bereikt eerst Avirey-Lingey, waar meerdere goede wijndomeinen liggen. Weer enkele kilometers verderop, langs de D443, ligt Bar-sur-Seine. Dit is een gezellig dorp dat dankzij een rijk verleden in de 16e en 17e eeuw een fraaie oude kern heeft. Net zoals in veel plaatsen in deze streek staan ook hier oude vakwerkhuizen. Als je net als ik kunt genieten van het licht door gebrandschilderde ramen, dan zijn de originele glas-in-loodramen in de église Saint-Étienne een aanrader. Wandel vervolgens over de promenade du Croc Ferrand langs de Seine, of klim naar de Tour de l’Horloge om bij de ruïnes van het kasteel over Bar-sur-Seine uit te kijken. Via de D443 kan de route worden afgesloten in Vendeuvre-sur-Barse dat door maar liefst tien rivieren wordt doorkruist, en daarom ook vijftien bruggen telt. Het dorp heeft een kasteel, en de kerk Saint-Pierre, een historisch moment, verdient zeker een bezoek.

Tot slot enkele aanbevolen Champagne producenten in de Côte des Bars.

Elise Dechannes in Gyé-sur-Seine
Een prima selectie Champagnes die allemaal heel verfijnd zijn. Biologisch, puur en de prijzen rijzen niet de pan uit. Adres: 22 Rue de la Nation, 10250 Gyé-sur-Seine.

Olivier Horiot in Riceys-Bas
Een domein dat wat exclusiever dan gemiddeld is, maar waar heel goede Champagnes worden gemaakt.Adres: 25 Rue de Bise, 10340 Riceys-Bas.

Dosnon in Avirey-Lingey
Hier worden echt heel goede Champagnes gemaakt van biologisch geteelde druiven op 2,15 hectare. Alle wijnen en Champagnes bij dit domein zijn goed en vaak met een lagering in eikenhouten vaten uit Meursault. Kleinschalig, maar geweldig in kwaliteit. Adres: 4 Rue du Bas de Lingey, 10340 Avirey-Lingey.

Serge Mathieu in Avirey-Lingey
Door Serge Mathieu (op de foto voor zijn kelder)  worden makkelijk toegankelijke Champagnes gemaakt in een fruitige en soepele stijl. Ze zijn heel goed drinkbaar en zacht qua prijs.
Adres: 6 Rue des Vignes, 10340 Avirey-Lingey

Voor meer informatie zie Frankrijk Binnendoor Regiogidsen. Samensteller Ruud Couwenhoven verstrekt ook tips en podcasts op frankrijkbinnendoor.nl. Bovendien geeft hij een vrijwel dagelijkse portie Frankrijk op zowel facebook.com/frankrijkbinnendoor als op instagram.com/frankrijkbinnendoor. De hier afgebeelde foto’s zijn van Ruud Couwenhoven en om. van regionale dan wel lokale offices/maisons du tourisme.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

SCHILDERIJ VAN DE MAAND

Jaren geleden, schilderen was nog lang niet in beeld, kreeg ik van mijn lieve dochter Melanie een verjaarskaart die ik koesterend heb bewaard – en zowaar terug gevonden. Hij toont een kleurrijk olieverf schilderijtje van Michael Leu, met daarop een slapende kat binnen een Mediterraan decor. Welnu, ik heb het op een paar avonden als model gebruikt voor een A4 pastelwerkje, daarbij wel van alles veranderend aan de compositie en de invulling. Voor meer details over  Mediterraan tukje zie dieren op www.vinpressionist.com.

 

 

MEMORIES WERE MADE OF THIS (1)

In de vijftig jaar dat ik als fulltime wijnschrijver actief ben geweest, heb ik in kleine ringband boekjes van alles genoteerd. Streekimpressies, gesprekken met producenten, wijnproefnotities, mooie maaltijden en alle mogelijke voorvallen. Een aantal van deze herinneringen deel ik voortaan graag in dit maandmagazine.

 Bordeaux per Deux Chevaux

Na drie jaar en drie uitgevers was het me eindelijk gelukt om een contract te krijgen voor het schrijven van De grote wijnen van Bordeaux, het eerste boek ooit over de beroemdste châteaus en hun wijnen. De full-colour uitgave, briljant ontworpen door Will van Sambeek, en met schitterende foto’s van Peter van der Velde, moest in het najaar van 1975 verschijnen. In niet alleen Nederland, maar tegelijk in Engeland en Amerika, met Duitse en Franse edities in het voorzichtige vooruitzicht. Peter was al tijdens de oogst van 1974 gaan fotograferen. Zelf stapte ik op 1 januari 1975 in mijn Deux Chevaux, richting Bordeaux. De hele maand januari zou worden besteed aan het bezoeken van bijna negentig châteaus. Waartoe, met grote hulp van de in Bordeaux woonachtige wijnhandelaar Herman Mostermans, een spoorboekje van afspraken was gemaakt.

Het duurde twee dagen voordat ik, aan het begin van de avond, arriveerde in de donkere, winterkoude, bijna desolate Médoc. Waar ik zou logeren, helemaal in mijn eentje, op Château Rausan-Ségla, gemeente Margaux. Een huishoudster bracht elke ochtend wat ontbijtspullen, maar verder zag ik geen sterveling. Mijn elektrische schrijfmachine en papier waren meegebracht, want vanwege de tijdsdruk – het manuscript diende immers snel in het Engels te worden vertaald – moest ik ’s avonds al gaan schrijven.

Lunches en diners gebruikte ik of op châteaus of in Relais du Médoc, een landelijk eethuis in Lamarque. Nog nooit heb ik zo vaak entrecôte bordelaise gegeten, soms twee keer per dag. De gezelligste lunch was die bij Lucien Lurton en zijn kinderrijke gezin op Château Brane-Cantenac (foto). Het viel me toen weer eens op dat je de persoonlijkheid van de maker soms terugvindt in het karakter van zijn wijn. ’Lucien Lurton’, zo schreef ik, ‘is een bijzonder sympathieke, rustig pratende man en zijn wijn is zacht, soepel en harmonisch, duidelijk bestemd om door velen te worden bemind.’

Mijn allereerste châteaubezoek, 3 januari 1975 om 9 uur ’s ochtends, zette meteen de toon. Men vond het gewéldig dat iemand uit Nederland langs kwam – voor het maken van zowaar een boek. De ontvangst op Château La Tour Carnet, een echt kasteeltje compleet met slotgracht, ophaalbrug  en slottoren, was dan ook allerhartelijkst. Vol trots liet de toenmalige eigenaar Louis Lipschitz, die het destijds vervallen wijngoed drie jaar eerder had gekocht, zijn geheel restaureerde château zien en de compleet gerenoveerde kelder. Bij het proeven zei zijn vrouw ‘De neus van onze wijn doet me altijd denken aan een fijn parfum. Ik heb soms de neiging om een klein beetje wijn tussen mijn handen te wrijven en dan het bouquet op te snuiven, net als met een parfum.’

Om mijn kluizenaarsavonden op Rausan-Ségla wat te veraangenamen had ik Herman Mostermans gevraagd om wat halfjes rode wijn. Die kwamen ook, van het wijnbedrijf  Ginestet, waarvoor Herman toen nog werkte – en dat eminente exclusiviteiten had, waaronder Domaine de Chevalier. Bovendien was de familie Ginestet eigenaresse van Château Margaux. Heel genereus kwamen dus de meest prachtige wijnen in halve flessen. Bernard Ginestet (links), de goedlachse baas van Herman en latere burgemeester van Margaux, vond het overigens maar vreemd dat iemand ’s avonds wijn ging drinken – dat deed je immers alleen tijdens lunch en diner – maar had toch zijn fiat gegeven. Op 16 januari verhuisde ik van de Médoc naar de noordelijke Graves (het district dat tegenwoordig Pessac-Léognan heet). Wat zo gehaast gebeurde, vanwege een uitgelopen afspraak, dat ik de nog resterende halfjes vergat. Ik heb er nóg spijt van. Bellen met Ginestet hielp ook niet, de flesjes waren vreemd genoeg allemaal verdwenen. Wordt vervolgd.

 

 

FLATERS AAN TAFEL

Je zou het bijna een jeugdzonde kunnen noemen, mijn allesbehalve serieuze paperback Flaters aan tafel die ruim 35 jaar geleden verscheen bij de toen nog bestaande Mondria Uitgevers. Het boekje bestond uit een verzameling blunders die bekende, minder bekende en volstrekt onbekende Nederlanders aan tafel maakten, thuis of in restaurants. De uitgave werd gegarneerd met knappe, cartoonachtige tekeningen van de briljante Bert Witte (1943-2012). Elke maand plaats ik een vrolijke voorval en een illustraties in dit webmagazine. Deze maand wordt een belevenis van de legendarisch Parool redactrice Jeanne Roos beschreven.

De laatste avond van mijn Brusselse verblijf bij een welgestelde familie was er ’s avonds een diner met meerdere mensen, waarvan ik me vooral een kleine middelbare Belgische majoor herinner, met een snorretje en een uniform waarop rijen linten zaten. Het was een vrolijke man die me voor tafel een drankje bracht in een groot glas. Het smaakte fris, naar anijs, en had de kleur van grapefruitsap. Het dronk makkelijk weg, en ik werkte drie glazen naar binnen. Toen we aan tafel genood werden en ik op opstond, viel ik net niet om, maar wist heel zeker: ik ben bezopen als een kanon. De drank was Pernod. Zonder al te veel opzien te baren en via verschillende stoelleuningen belandde ik aan de lange, feestelijk gedekte tafel ter rechterzijde van de majoor.

Van het eerste gerecht schoof ik een flinke hap naar binnen, en kauwde met het idee: ik ben dronken, meteen veel eten, dan gaat het wel over. In mijn hoofd begon een oorverdovend geknars. Maar, stug dooreten en geen onzin was de boodschap. Lekker vond ik het niet, er zaten ook harde sprieten aan. Schelpen met sprieten, iets anders kon ik er niet van maken. Het werd stil aan tafel, en ik keek eens door de oogharen naar de overbuur die de grauwe dingen oppakte en ze doormidden brak om er delicieus aan te gaan zuigen. Oké, ook ik breken en zuigen, al had ik geen idee waarom. Achteraf bleken het ongepelde grote garnalen met snorren te zijn. Ik had zulke dingen nooit gezien, want bij ons thuis kwam geen garnaal, gepeld of ongepeld over de vloer, dat mocht niet van God. Nog voor ik me diep kon gaan schamen, stootte de majoor, die ook niet helemaal puntgaaf meer was, zijn glas wijn om, zodat het hele tafelkleed Bordeaux rood werd: de aandacht was afgeleid van de poor relation uit Amsterdam. Wat we verder te eten kregen… ik weet het niet meer.

 

***

 

***

IN MEMORIAM
LAURENS VAN ROOYEN

Eind vorige maand vernam ik dat de grote musicus Laurens van Rooyen onverwacht was overleden, op 88-jarige leeftijd. Hij is de enige Nederlandse componist wiens mooie muziek ik altijd bij me heb, o.m. als tijd- en filestress verjager in de auto. Het betreft een cd van de melodieuze, rustgevende, ongelooflijk knap gecomponeerde en gespeelde Bordeaux Suite – die ik in 1988 samen met Laurens tot stand heb mogen brengen. En waarmee we samen ook zijn opgetreden tijdens Bordeaux diners.

Want, zo bedacht ik 36 jaar geleden, als je een pastoraal landschap op muziek kunt zetten, of een schilderijententoonstelling, of de Grand Canyon, waarom dan niet een wijnstreek? De zo facettenrijke Bordeaux bijvoorbeeld? Dit idee bracht ik ter sprake na een wijnproeverij in Jan Tabak (Bussum) aan mijn toevallige tafelgenoot Laurens van Rooyen. Die meteen enthousiast raakte. Net als Willem Duys, toevallig ook aan tafel, die de toezegging deed dat hij de muziek in zijn zondagse radioprogramma zou draaien.

Om Laurens te inspireren heb ik op diens verzoek bij hem thuis, in Breukelen, over allerlei aspecten van het Bordeaux-gebied verteld. Zoals over de deels Engelse historie, over de belangrijke rol van de grote rivieren, over de stad Bordeaux, over de verfijnde wijnen, over de bovengrondse kelders en uiteraard over de châteaus. Waarna Laurens op briljante wijze tien stukken schreef voor wat de Bordeaux Suite werd gedoopt. Deze werd vervolgens door de componist zelf gespeeld, op een speciaal door Christofori (Amsterdam, waar de foto werd genomen) geprepareerde Steinway vleugel – en opgenomen voor een langspeelplaat die eind 1988 verscheen.

In eerste instantie werd deze elpee geadopteerd door Albert Heijn, die hem ter beschikking stelde bij aankoop van flessen Bordeaux. Bovendien verscheen een Franse versie. Deze werd zo gewaardeerd dat het Centre Pompidou de muziek permanent liet horen tijdens een wekenlange expositie gewijd aan de architectuur van Bordeaux. En Willem Duys draaide ‘m inderdaad.

Voorts gingen Laurens en ik een aantal keren op tournee. Tijdens diners waarbij uiteraard wijnen uit Bordeaux werden geschonken, speelde Laurens diverse stukken, nadat ik had uitgelegd waarom de muziek klonk zoals hij klonk. Onze optredens vonden o.a. plaats in de grotten van Château Neercanne, in het Familiehotel Paterswolde, in Parkheuvel (Rotterdam, toen nog van Cees Helder) en in het gemeentehuis van Leuven. Voorts werd de oorspronkelijke partituur van het prachtige stuk Les Fleuves kunstzinnig versierd door Jan Sierhuis, en vervolgens voor een goed doel door Christie’s geveild.

Helaas, dit zijn nu slechts herinneringen – die ik blijvend zal koesteren. Maar Laurens’ muziek, die is tijdloos. Het was bovendien een voorrecht om Laurens niet alleen als musicus te hebben gekend, maar ook als een heel fijn, vriendelijk, levensgenietend mens.

Hubrecht Duijker, 22 maart 2024

 ***

Anno 1988 plantte men tweehonderd riesling stokken bij de tuinbouwschool van Berlijn-Schöneberg, en sinds 1992 wordt daarvan wijn gemaakt. Dit gebeurt door de Genossenschaft Meddersheim in de wijnstreek Nahe. Hier vlakbij ligt het partnerdorp dat ook Schöneberg heet, en het is daarom dat de wijngaard Schöneberger Nahe-Freund wordt genoemd. Aldus de toelichting van de grote etiketten verzamelaar Bert Wentzel (jokebertwentzel@gmail.com), die dit label selecteerde uit zijn omvangrijke collectie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.