Van geen agrarisch product bestaan zo veel varianten als van de druif, wat zijn weerklank heeft in de wijn. Ook deze maand is in Best uit de Test volop variatie te vinden. Denk alleen al aan de diverse soorten Pinot wijnen, en aan de volstrekt contrasterende rode soorten gemaakt van respectievelijk Bordeaux druiven en Zuid-Italiaanse rassen. Al proevend kun je dus een reis maken vol smakelijke ontdekkingen. En over ontdekkingsreizen gesproken, de reportage deze maand is gewijd aan een in alle opzichten mooi wijngebied in Slovenië. Bovendien kun geheel gratis een snelcursus wijnproeven volgen.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bellussi Rosé 2021
Prosecco
De in Valdobbiadene – het historische hart van de oorspronkelijke Prosecco streek (zie de wijngaardfoto) – gevestigde cantina Bellussi brengt plezierige Prosecco’s voort. Natuurlijk reguliere soorten, maar ook een rosé met jaartal die in een donkere bultjesfles wordt gepresenteerd. Zijn heel licht getinte kleur kreeg deze rosé van de 10 procent pinot noir die aan de witte glera werd toegevoegd. Na een gisting in afgesloten tanks ontstond een keurig schuimende, flink frisse wijn met in zijn aroma naast wat peerachtig fruit ook een subtiele kruidigheid, waaronder een vleugje anijs. Importeur www.monnik-dranken.nl distribueert de Bellussi Rosé via diverse aanbieders, richtprijs €12,99. Overigens is Bellussi nauw betrokken bij kunst, als partner van de opera in Venetië en de Biënnale aldaar.

Ceci 27
Emilia Lambrusco Bruscone frizzante
Ooit had de naar zijn blauwe druif genoemde Lambrusco, waarvan massale hoeveelheden naar Amerika  werden verscheept, als spottende bijnaam Lambrus-Cola. Want de wijn smaakte limonadeachtig en zoet. Deze rode schuimwijn is echter het herontdekken waard, want hij kan net zo verleidelijk fris fruitig smaken als bijvoorbeeld een Beaujolais – maar dan met belletjes en iets minder alcohol. Een topproducent, de familie staat op de foto, van hoogwaardige Lambrusco is het bedrijf Ceci dat in de buurt van Parma over 20 hectare wijngrond beschikt. De donker paarsrood getinte Ceci Opera 27 (die verwijst naar Verdi’s 27 opera’s) schuimt zacht, smaakt pittig fris en tegelijk een tikje mild, trakteert royaal op besfruit zoals van aalbessen en cranberries, en bevat een bescheiden 11 procent alcohol. We hebben ervan genoten bij zowel lasagne bolognese als bij licht zuur Limburgs stoofvlees. Richtprijs €8,95, adressen via www.vinites.com, zie ook de banner.

 

 

Barone Montalto Pinot Grigio vino biologico/organic wine 2021
Terre Siciliane
Voor een wijn van het toch zeer zonnige Sicilië smaakt deze sappige Pinot Grigio toch behoorlijk fris, terwijl zijn alcoholgehalte beperkt blijft tot 12 procent. En zijn fruit is een combinatie van citrus met wit, denk aan een combi van respectievelijk perzik en peer. Elementen die hem heel prettig deden smaken bij een pastagerecht met gekookte ham. Zoals het etiket aangeeft, werd deze Barone Montalto vervaardigd van duurzaam geteelde druiven. De eigentijds uitgeruste kelder van Barone Montalto verwerkt druiven van circa 400 hectare in Sicilië’s westelijke provincie Trapani. Fles €5,99 bij www.plus.nl.

Bascarlón Verdejo 2021
Rueda
Wat zijn ze uitgestrekt, de wijngaarden van de coöperatie Cuatro Rayas. Benoorden Madrid, in de regio  Rueda, bestrijken ze maar liefst 2300 hectare die behoren aan zo’n vierhonderd wijnbouwers – en leveren jaarlijks rond de vijftien miljoen flessen wijn. Ondanks dit massale zijn de wijnen zeer geslaagd, en ook wellicht dankzij het massale vaak heel betaalbaar. Zo kost de Bascarlón 2021, een pure Verdejo (genoemd naar de grote streekdruif), een bescheiden €3,99. Waarvoor je dan een plezierig fruitige (diverse soorten citrus en witte vruchten) vino krijgt die op sappig wijze fris smaakt en tegelijk goed gevuld is. Je vindt ‘m bij www.ah.nl, zie ook de banner.

 

 

Château Rives-Blanques Odyssée Chardonnay 2021
Limoux
De jaargang van deze wijn is min of meer een historische, want het is de laatste die Jan en Caryl Panman helemaal zelf hebben gemaakt. Vorig najaar deden ze hun wijngoed (zie mijn herfstschilderij ervan) over aan Pierre Bories, en verhuisden vervolgens naar het hen zo geliefde Ierland. De 22 hectare bestrijkende druivenakker van Château Rives-Blanques ligt tegen en rond lage bergen en heuvels – en is uitsluitend beplant met witte variëteiten.Uiteraard inclusief Chardonnay, want dat is de grote specialiteit van de herkomstbenaming Limoux. Met 9 hectare is het op Rives-Blanques zelfs de belangrijkste variëteit. De gulle, ferme, net als een blanke Bourgogne op vat vergiste en gelagerde jaargang 2021 heeft ook de allure van een Bourgogne, met in zijn sappige smaak elementen van noten, discrete roosteraroma’s, zacht kruidig hout en zacht, naar mild neigend fruit van citrus en witte vruchten. Geen wonder dat eerdere oogstjaren met goud werden bekroond. En zijn prijs? Die is allesbehalve Bourgondisch, namelijk €14,75, bij www.colaris.nl (zie de banner).

Elena Walch Pinot Bianco 2022
Alto Adige Südtirol
Ziehier een prima Pinot Bianco, met vakvrouwschap gemaakt door Elena Walch en haar dochters. Die samen in het dorp Tramin (foto) – het is de officieuze bakermat van gewürztraminer, en bevindt zich in het noordoosten van Italië binnen het reliëfrijke, tweetalige gewest Alto Adige Südtirol – een domein van 60 hectare op gedreven wijze drijven. Hun zeer verse Pinot Bianco uit het vroege oogstjaar 2022 smaakt op sappige wijze uitgesproken fris, met een aroma waarin discreet gekruid fruit van witte vruchten en frisse citrus domineert. Richtprijs €16,80. Verkoopinfo via www.kwastwijnkopers.nl.

 

 

Künstler Flörsheimer Herrnberg Riesling trocken 2021
Rheingau
Hij is een perfectionist, de altijd vriendelijke Gunter Künstler van het in Rheingau gesitueerde, 65 hectare omvattende wijngoed Künstler. Hij heeft twee ingenieursdiploma’s, werkt volgens duurzame principes en heeft als weinig anderen een – ook letterlijk – diepgaande studie van de beschikbare gronden verricht. Zijn wijnen wonnen allerlei distincties, en kregen van critici hij herhaling scores van 90 à 100 punten. Bijna 80 procent van de aanplant bestaat uit Riesling, waarvan reuze goede wijnen worden gemaakt. De van stenige grond afkomstige Flörsheimer Herrnberg bijvoorbeeld die getypeerd wordt door elegantie, sappigheid, frisse zuren, fris wit en citrusfruit, en een hint van mineraligheid. Het oogstjaar 2021 is o.a. verkrijgbaar via www.anfors-imperial.com voor €23,10.

Le Petit Granit Sélection Noir 2020
Pfalz
De wijn naam leest zeer Frans, maar de producent is zeer Duits, Weingut Ökonomierat Lind in de zuidelijke Pfalz. Het telt 17 hectare en wordt deels geleid door de degelijk geschoolde, enthousiaste Elena Lind (links), die sinds 2019 de zestiende generatie vertegenwoordigt. Voor haar in granieten ‘vaten’ op het gistingsbezinksel gerijpte (gedurende negen maanden) Le Petit Granit Sélection Noir gebruikte ze een exotische druivenmix van chardonnay, grauburgunder, pinot-auxerrois en weissburgunder. Ze hebben een smakelijke, karaktervolle wijn gegeven die enerzijds romig en vrij ferm is, anderzijds aangenaam fris met een vleugje mineraligheid (dankzij het graniet?), en een gelaagd, bijna zwoel aroma van gele vruchten, appel en peer. Flesprijs €15,05 bij www.kleijnwijnen.nl.

 

 

Montes Limited Edition Unoaked Chardonnay 2021
Aconcagua Costa
Bij op de huid gebakken zalm hebben we genoten van deze bewust goed gekoelde Chileense Chardonnay, waarvan de druiven geplukt werden in een kustregio benoorden de hoofdstad Santiago. Het gebied zelf, Aconcagua Costa, is koel, maar wat belangstelling van producenten betreft juist hot. Net als eerder o.a. Valle de Casablanca en Valle de San Antonio dat waren. Viña Montes bezit er circa 45 hectare op plusminus 7 kilometer van de oceaankust, en liet in hun hoofdkelder (luchtfoto, in Valle de Colchagua) de Unoaked Chardonnay 2021 uiteraard niet in eikenhouten fusten rijpen, maar deels in grote betonnen ‘eieren’ en deels in roestvrij stalen tanks. Zo doende zijn de sappigheid en het fruit (mild, citrusachtig) keurig bewaard gebleven terwijl de vrij volle, stevige smaak tegelijk voorzien is van wat notigheid en kruidigheid plus een vleugje rijpheid en zachte zuren. Richtprijs €10,50 à €11,25, verkoopadressen via www.dgs-wijn.nl.

 

AIX 2022
Coteaux d’Aix-en-Provence
Zou Frankrijks droogste jaar in vijf eeuwen toch een frisse, hoogwaardige Provençaalse rosé hebben opgeleverd? Met dit in gedachten heb ik nieuwsgieriger dan ooit de nieuwe AIX geproefd – en ervan genoten. Want Eric Kurver (op de foto in zijn inmiddels 75 hectare tellende wijngaard van de AIX bakermat Domaine de la Grande Séouve) en diens team hebben een levendige, plezierig frisse wijn weten te maken. Die de voor AIX kenmerkende, bleek oranje tint heeft, alsmede het net zo karakteristieke, discreet gekruide fruit van rode vruchtjes en frisse citrus. Dit succes is voor een niet gering deel te danken aan een combinatie van factoren, met voorop de hoge ligging van de wijngaard en duurzaam druivengroei management, terwijl wat late regen, de mistral en koele nachten rond en in de oogstperiode eveneens hebben bijgedragen. Factoren die ook golden voor de zeven regionale partners waarvan Maison AIX de druivenstokken beheert. De jaargang 2022 kreeg als uiteindelijke samenstelling 60 procent grenache plus gelijke delen cinsault en syrah. De succes story van AIX wordt dus voorgezet – in de bijna vijftig landen waar deze riante rosé inmiddels wordt verkocht. De prijs ging wel omhoog, naar €17,95 à €18,95, maar da’s deels te wijten aan de tientallen procenten waarmee o.a. prijs van flessen stapsgewijs steeg. Verkoopadressen via importeur www.walravensax.nl.

 

 

Bellingham, Berry Bush Rosé 2022
Western Cape
Het was een Hollandse immigrant die samen met zijn Franse vrouw, een Hugenote, het wijngoed Bellingham stichtte. Dit gebeurde in 1693; de naam stond voor ‘bel champ’ ofwel ‘mooi veld’. De nieuwkomers bouwden ook een – nog steeds bestaande – witte boerderij in oud-Hollandse stijl. De plek was Franschhoek, tegenwoordig bekend als de gastronomische hoofdstad van Zuid-Afrika. Het eeuwenoude wijngoed werd anno 1943 overgenomen door de innovatieve Bernard Podlashuk. Zes jaar later maakte de pijprokende ‘Pod’ de eerste rosé van het land. Na Bernards overlijden kwam de bezitting uiteindelijk in handen van de succesvolle groep DGB (Douglas Green Bellingham). Het gamma daarvan bevat uiteraard rosés, zoals de sappige, goed gevulde, vriendelijk frisse, gul fruitige (rode vruchten vooral) Berry Bush, een breed inzetbare, uitnodigende wijn waarvan de jaargang 2022 door www.vinify.nl (zie de banner) wordt aangeboden voor €7,45.

Henri Gaillard 2022
Côtes de Provence
De meeste rosés worden samengesteld uit drie blauwe druivenrassen, of hooguit vier. Echter, het grote wijnhuis Les Grands Chais de France gebruikte voor de merkwijn Henri Gaillard 2022 maar liefst vijf variëteiten. Want behalve grenache, cinsault, syrah en carignan is ook de typisch Provençaalse rosédruif tibouren present. Het kwintet verklaart waarom je in deze licht getinte, sappige, flink frisse rosé diverse soorten fruit proeft, waaronder dat van citrus, rode en gele vruchten, terwijl een kleine kruidje evenmin ontbreekt. Prijs €9,95 per losse fles, zie https://www.abelswijnen.nl/henri-gaillard-cotes-de-provence-rose.

 

 

Bozen Perl 2021
Alto Adige Südtirol
Italië’s noordelijkste wijngebied is tegelijk het meest diverse. Aan de voet van de Alpen, tegen de grens met Oostenrijk, worden zeventien druivenrassen geteeld waaruit een rijk gamma aan wijnen ontstaat: droge en zoete witte, rode, rosés en mousserende. Dit van oorsprong Oostenrijkse gewest, dat na de Eerste Wereldoorlog aan Italië werd toegewezen, draagt de naam Alto Adige. Maar omdat bijna 70 procent van de half miljoen bewoners – die jaarlijks zes miljoen toeristen ontvangen – van huisuit Duits spreekt, noemt men de streek ook Südtirol. De dorpen en steden dragen eveneens Italiaanse en Duitse namen. Ter plekke is de wijnbouw voor haast driekwart in handen van coöperaties, waarvan de eerste dateert uit 1893. Een van die coöperaties is Kellerei Bozen/Cantina Bolzano die behalve 224 leden (goed voor 340 hectare) ook een spectaculair keldercomplex bezit. Ruim de helft van de wijnen is rood, waaronder de donker getinte, dik fruitige, vlezige, zacht frisse, inviterende Perl 2021 van de regionale topdruif lagrein. Richtprijs €23,50, verkoopinfo via www.wijnkoperijeuropa.nl.

Brotte Bord Elegance Laudun 2020
Côtes du Rhône Villages
Het uit 1931 daterende familiebedrijf Brotte is gevestigd in Châteauneuf-du-Pape, en stichtte daar ook zo’n halve eeuw geleden een Musée du Vin. De eigen wijngaarden, ruim 50 hectare, liggen verspreid over niet minder dan zestien herkomstbenamingen in het zuidelijke Rhône-dal. Een daarvan is Laudun, waar de familie (foto) druiven oogst van 22 hectare. De rode Brotte Bord Elegance daarvan werd gecomponeerd uit grenache en syrah. Het gehele syrah deel ging op vat (een derde van de fusten was nieuw), wat het licht rokerige element in de 2020 verklaart, alsmede het vleugje vanille. Voor het overige is dit een stoere wijn, duidelijk zacht kruidig en subtiel voorzien van een zachte frisheid, rijpe tonen en mild zwart plus blauw fruit, zoals van kersen en pruimen. Aanbiedingsprijs €10,95 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner.

 

 

Château Fourcas Hosten 2014
Listrac-Médoc
Mijn eerste indruk van deze uit het Médoc dorp Listrac afkomstige 2014 was hoe vitaal hij nog smaakte. Mijn tweede impressie was hoe sterk hij gedomineerd werd door merlot. Dit gezien zijn donkere aroma’s van laurier, drop en leder. Wat je toch niet vaak meemaakt bij een Médoc wijn, want op dit schiereiland is cabernet sauvignon meestal heer en meester. Inderdaad ontdekte ik achteraf dat de 2014 voor 60 procent uit merlot werd samengesteld. Voorts leverde cabernet sauvignon (plus een procentje cabernet franc) zachtfris besfruit, terwijl een lagering (in voor 40 procent nieuwe) vaten deze Listrac-Médoc een beschaafde kruidigheid en een vleugje chocolade verschafte. In het relatief hoog gelegen Listrac. op 43 meter boven zeeniveau, ligt Château Fourcas Hosten, dat een wijngaard van 50 hectare heeft en een park van 3 hectare, vrijwel naast de kleine, historische dorpskerk. Richtprijs €14,99 per fles, adressen via www.cordier-wines.nl.

Errázuriz Pinot Noir 2020
Aconcagua Costa
Als één Chileens wijnbedrijf de benoorden Santiago gesitueerde Aconcagua Vallei goed kent, dan is dat Viña Errázuriz. Want daar is het al sinds 1870 actief – destijds als enige van het land. In dit dal werd het eigen bezit aan wijngaarden ook geleidelijk uitgebreid. Zo plantte men in 2005 en 2009 druivenstokken in het koelere valleideel (foto), op 12 kilometer van de costa en de ijskoude oceaan. Een blauw ras dat daar inmiddels floreert is de koel-klimaat druif pinot noir. Waarvan in 2020 een alom geprezen wijn werd gemaakt. Deze onderging een vatopvoeding van elf maanden (15 procent van de fusten was nieuw) en offreert een vlezige, ferme, zacht frisse smaak met subtiele nuances van kruiden, kreupelhout, rook, en niet te vergeten mild, rijp rood plus zwart fruit. Geen wonder dat internationale critici hem met 90 punten of meer bekroonden. Reguliere prijs €18,49 bij www.gall.nl, maar premium leden betalen vaak minder.

 

 

Moulin du Mont Lauzin Petit Grain 2019
Comté Tolosan
Diep in het Franse zuidwesten heeft Olivier Malrieu (op de foto samen met zijn meewerkende moeder) een bijzondere manier van vergisting ontwikkeld.  Hij noemt deze infusion, wat betekent dat in drie soorten kleine containers, zoals van glas, de niet ontschilde druiven het proces ondergaan. Zo’n beetje als het trekken van thee. Het resultaat van deze veel handwerk vragende werkwijze? Zachtere, bijna fluwelige tannines en tegelijk een optimaal aroma. De ‘lichtste’ van Oliviers wijnen, ook qua prijs, is de Petit Grain, een pure Cabernet Franc. De jaargang 2019 smaakt heel sappig en vlezig zonder strenge elementen, maar wel met een vitale frisheid. Terwijl je al proevend ook donkere tonen en flink wat rijp besfruit ontmoet, alsmede een discreet kruidje. Super bij een cassoulet of ander stoofgerecht. De opbrengt van Oliviers wijnen is beperkt, want hij bezit, temidden van bos, slechts 5 hectare – die overigens duurzaam worden bewerkt. De Petit Grain kost €25,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

La Crema Pinot Noir 2019
Monterey
Een feestje bij fazant, dat vormde een Pinot Noir uit Californië, de La Crema uit het koele kustgebied Monterey. Gebakken borstfilets van fazant hebben een vrij zachte smaak – en de La Crema Pinot Noir 2019 net zo. Het is een aimabele en tegelijk ferme wijn met een milde, discrete fruitigheid van heel rijpe rode en zwarte vruchten en bessen, terwijl de vatopvoeding van negen maanden een zachte, beschaafde kruidigheid heeft verschaft. Het gastvrije wijngoed La Crema (foto) bestaat ruim veertig jaar, betrekt druiven uit zes Californische regio’s, en werd groot gemaakt door de familie Jackson. Overigens staat in koelere Californische streken maar liefst 19.000 hectare pinot noir aangeplant, zo’n 7000 meer dan in de hele Bourgogne, de bakermat van deze variëteit. De met een handige en veilige schroefdop (hoera) gebottelde La Crema Pinot Noir draagt wel een min of meer Bourgondisch prijskaartje: bij www.wijnkring.nl kost hij €26,75 à €26,95 per fles – maar dat is-ie waard.

 

Banner_mei_JP2

 

Masseria Cuturi Tumà Primitivo 2021
Salento
Diep in het Italiaanse zuiden, we zijn in Puglia, de hak van de laars, onderging wijngoed Masseria Cuturi 1881 een wedergeboorte. Ooit was een derde van in de totaal 300 hectare bestrijkende bezittingen met druivenstokken beplant – maar anno 2007 waren die allemaal verdwenen. Op initiatief en onder leiding van eigenaresse-wijnmaakster Camilla Rossi begon men een jaar later met herplanten, terwijl bovendien het historische hoofdgebouw werd gerenoveerd, kelderapparatuur geïnstalleerd, en vervolgens nog een restaurant geopend. Van de inmiddels 40 hectare tellende druivenakker, die met uitsluitend regionale rassen is beplant, worden tegenwoordig verleidelijke wijnen gemaakt, waaronder de rode Tumà Primitivo. Die bewust geen vatrijping kreeg teneinde zijn fruit van bessen en zwarte vruchten te optimaliseren. Voorts is in de soepel-sappige, ferme 2021 een aangename frisheid aanwezig (waarschijnlijk dankzij kalksteen in de grond en een verkoelende zeewind), samen met andere nuances, zoals van kruiden en donkere elementen. Wat ‘m squisito maakt bij o.a. lamsvlees en rundvlees. Fles €14,20 bij www.okhuysen.nl, zie de banner.

Pietre del Sole Negroamaro 2021
Puglia
Ten noorden van Milaan opende Dominico Losito in 1916 een trattoria (foto), waar  hij ook wijn per glas serveerde. Dit bescheiden begin met wijn werd door Dominico’s nazaten en samen met de familie Guarini ontwikkeld tot een aanzienlijk, eigentijds geëquipeerd wijnbedrijf, Losito & Guarini. Dit heeft zijn hoofdzetel in het noordelijke Oltrepò Pavese maar is inmiddels ook actief in het zeer zuidelijke Puglia. Alwaar de merklijn en merkwijn Pietre del Sole werd geboren. De naar zijn ‘zwarte’ streekdruif genoemde Negroamaro daarvan is stevig zonder zwaar te zijn, en tegelijk zacht fris, met op het smaaktoneel in hoofdrollen milde, donkere deels dropachtige tonen en rijp zwart plus blauw fruit, zoals van pruimen. Een fles kost €5,99 bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

 

 

 JONG ROOD UIT
NIEDERÖSTERREICH

Hoewel Oostenrijk vooral faam geniet vanwege zijn witte wijnen, met voorop Grüner Veltliner, worden er ook heerlijke rode soorten gemaakt. Flink wat bovendien, want bijna een derde van ‘s lands druivenaanplant bestaat uit blauwe rassen. Waaronder Oostenrijkse eigen zweigelt. De proefprofs van Perswijn keurden en beschreven tientallen soorten; hun smakelijkste ontdekkingen van jonge rode wijnen uit (2020 en 2021) uit Niederösterreich en daarbinnen vallende gebieden worden hieronder getipt. De vermelde soorten ontvingen ten minste vier sterren van een mogelijke vijf. Er werd geproefd uit Versatile glazen van Grassl Glass. Diverse vermelde prijzen zijn richtprijzen. De eerste foto is van Gruber Röschitz, de tweede van Winzer Krems.

Gruber 43, Cuvée Barrique Zweigelt-Blauburgunder-Blauer Portugieser 2020, Kamptal
GEUR krachtig hout, rokerig, intens, pruimen
SMAAK krachtig, rijp, voor wie van hout houdt|
www.schuttelaarwijnen.nl, €21,50

Gruber Röschitz, Pinot Noir Organic ‘Black Vintage’ 2020
GEUR kruidig, krachtig, vanille, vleugje groenig
SMAAK stevig en sappig, zuren, lichte tannine
www.vinites.com, €30 à €35

Gruber Röschitz, Ried Galgenberg Pinot Noir 2020
GEUR rokerig, fijn, aardbeien en kersen, open
SMAAK sappig, mild, kruidig, zuurtje na
www.vinites.com, €16,35

Johann Topf, Strassertal Zweigelt 2020
GEUR kersen, zwoel, bloemen, verleiding
SMAAK zacht en lichtvoetig, fruitig, milde zuren
www.winespirits.nl, €14,95

Kurt Angerer, Ried Sand Zweigelt 2020
GEUR heerlijk fruit, kersen en bramen, zwoel
SMAAK stevig en sappig, lichte tannine
www.kwastwijnkopers.nl, €12,95

Steininger, Zweigelt 2020
GEUR warm en zwoel, pruimen, kersen
SMAAK sap, fruitig, kersen, lichte tannine
www.wijnkring.nl, €14,95

Stift Gœttweig, Gœttweiger Berg Pinot Noir 2020
GEUR fijn pinot, aardbeien, rokerig, kruidig
SMAAK zacht en elegant, vanille, karamel
www.andrekerstens.nl, €21

Weingut R&A Pfaffl, Zweigelt Sandstein 2020
GEUR fijn fruit, kersen en bramen, open
SMAAK zacht en kruidig, mild, verleidelijk
www.poot.nl, €13,95

Winzer Krems, Classic Blauer Zweigelt 2021
GEUR fruitig en open, kersen, bramen
SMAAK zacht en verleidelijk, goed fruit, opwekkend
www.dgswijn.nl, €7,95

Winzer Krems, Kellermeister Privat Blauer Zweigelt Trocken 2021
GEUR mooi fruit, kersen, bramen, open
SMAAK zacht, verleidelijk, mild, gepolijst
www.dgswijn.nl, €12,50 à €15

Winzer Krems, Weinzierl Blauer Zweigelt 2021, Wachau
GEUR kersen, aardbeien, fijn fruit
SMAAK zacht en elegant, fijne zuren, lekker
www.monnik-dranken.nl, €7,95

Geïnteresseerd in Perswijn magazine? Klik hier als je een abonnement wilt https://perswijn.nl/abonnement/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

SNELCURSUS WIJNPROEVEN

Regelmatig bereikt me het verzoek om ‘onderricht’ te geven
in het proeven van wijn, ook van nieuwe buren.

In eerste instantie verwijs ik de – meestal jonge – wijnliefhebbers naar mijn
door Ronald Hoeben knap gefilmde, ontspannen snelcursus wijn proeven
die al zo’n elf jaar op YouTube staat. En die inmiddels door een recordaantal
van ruim 16.500(!) geïnteresseerden werd gevolgd.
Ziehier de link
Wijncursus: wijn proeven met Hubrecht Duijker – YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=d1mqfIoIM_Y

 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

  HOERA voor BRDA

Als reisbestemming is Slovenië een parel. Het kent veel natuurschoon, levert heerlijke wijnen, is gastronomisch ontwikkeld, werd nog niet ontdekt door massatoerisme en wordt bevolkt door gewoon aardige mensen die uitstekend Engels spreken. Nog altijd koester ik de herinneringen van mijn bezoek aldaar – heerlijke herinneringen die terugkwamen bij het lezen van onderstaande reisreportage die Paul Balke en Ronald Groot publiceerden over het mooie, dicht bij Italië gesitueerde wijngebied Brda.
De reportage verscheen eerder in een supplement van
Perswijn.

Het naar een dorp genoemde gebied Brda telt 7200 hectare en wordt beschouwd een van de meest pittoreske wijnlandschappen van Europa en wordt vanwege de vele glooiende heuvels vaak vergeleken met Toscane. Tevens is het een van Slovenië’s belangrijkste wijnbouwgebieden, op slechts een uur rijden van zowel de hoofdstad Ljubljana als Venetië. Het lijkt of op elke heuveltop een grote dorpskerk staat, meer dan dertig in totaal. Overal op heuvels en in dalen vind je kronkelende landweggetjes tussen wijngaarden en boomgaarden. Overigens is de makkelijkste manier om per auto Brda te bereiken via het nabije Italië.  Brda heeft één grote wijncoöperatie en een paar grotere bedrijven, maar verder worden de wijnen vooral gemaakt door kleine familiebedrijven. De gastvrijheid is groot: haast overal kun je wijnen proeven, een leuke rondleiding krijgen en/of een maaltijd genieten. Bovendien is er vaak accommodatie aanwezig. De regio staat voorts bekend om zijn traditionele mediterrane keuken. Een bezoek aan Brda is ondenkbaar zonder te genieten van een royale maaltijd op een terras met uitzicht, en nippend aan een glas witte Rebula, de grote witte wijnspecialiteit. De gelijknamige druif groeit in ongeveer een kwart van Brda’s 1800 hectare wijngaarden.  culturele erfgoed van de regio rond het plaatsje Brda (circa 5700 inwoners) vind je terug in de cultuurlandschappen en de typische architectuur van dorpen, kastelen en kerken. In veel kleine plaatsen zijn oude huizen gebouwd met grote poncastenen.
Voor wie nog nooit in Brda nog nooit bezocht zou de 23 meter hoge uitkijktoren in Gonjače een aantrekkelijke eerste halte kunnen zijn. Even verderop ligt het fraaie middeleeuwse dorp Šmartno, waar zich een toeristeninformatiecentrum bevindt. Het nabij gelegen Šmartno bezit een oud fort, troont hoog op een uitkijkpunt en heeft alles in zich om uit te groeien tot een kunstenaarsdorp. Even verderop, in het centraal gelegen Dobrovo, vind je de bijzondere villa Vipolže die dateert uit de Renaissance. Het plaatselijke kasteel (foto) dateert uit de Slovenië’s Oostenrijkse periode en behoorde ooit aan de familie Coronini-Cromberg.  Dobrovo is bovendien de zetel van de wijncoöperatie Klet Brda. Deze is de grootste van Brda en heeft ook de grootste kelder van het land. De gehele tocht voert voortdurend langs wijngaarden en olijfgaarden, en overal kun je stoppen om een kelderproeverij mee te maken, soms ook van internationaal geprezen wijnen. Opvallend is hoe steil de wijnhellingen soms zijn; twee derde meet minstens 5 graden. Vandaar ook de talrijke terrassen.
Het jaar 1947 was een belangrijk, zoniet tragisch moment voor Brda: de streek werd toen door gescheiden van het Italiaanse Collio. Vervolgens sloot men de grens en was er jarenlang nauwelijks contact mogelijk met de andere kant. Soms ook werden families gescheiden. Het isolement was groot. Pas na 1991, toen Slovenië onafhankelijk werd, kon het gebied zich gaan ontwikkelen. Al die jaren moesten de boeren hun druiven naar de coöperatie brengen en was er maar heel weinig handel. Nu echter is Brda op weg om een toonaangevende Europese wijnregio te worden. Er bestaat een groeiende belangstelling voor de wijnen, mede omdat de en de kwaliteit daarvan veelal snel en sterk is gestegen. Er wordt ook op verschillende manieren met de Italiaanse wijnstreken Collio en Colli Orientali.  Seizoen festivals zijn in Brda hoogtepunten waarop, zoals gebruikelijk in Slovenië, veel wordt gezongen en gedanst. Denk aan o.a. het gastronomische wijnfestival Brda & Wine  (in april), het Kersen Festival en de Open Wijnkelders (in juni). Bij die gelegenheden stromen bezoekers naar Brda om er te genieten van de wijnen, de culinaire producten en de geweldige sfeer.
Voor toeristen, ook die uit eigen land, is een boeiende optie is de wandeling langs de Alpe Adria Trail en de Juliana Trail, ten noorden van het plaatsje Brda. Je kunt in de streek bovendien fietsen langs wijngaarden en kastelen, terwijl je onderweg grotten ontdekt en memorabele locaties uit de Eerste Wereldoorlog, zoals op de Monte Sabotino. Met de auto toeren, wandelen, fietsen, lokale producten proeven, culinaire ervaringen opdoen, proeverijen van olijfolie, honing en marmelade, themaroutes en begeleide excursies: dit alles maakt  de Brda regio tot een ideale toeristische bestemming voor liefhebbers van iets speciaals. Niet voor niets zette CNN het Brda gebied op een wereldwijde lijst met elf bezoekwaardige, maar nog onontdekte wijnstreken. Wie Brda bezoekt, wordt ook ondergedompeld in een bijzondere gastvrijheid; vaak word je ontvangen met een glaasje Rebula, lokale kazen, salami en zelf gebakken brood. Het is onmogelijk om niet meteen verliefd te worden op Brda.

AANBEVOLEN STREEKRESTAURANTS

Gredic (Medana): www.gredic.si
Kruh in Vino (Vipolže): www.kruhinvino.si
Restaurant Belica (Medana): www.belica.si
Restaurant Vino Modana (Medana)
Kabaj-Morel (Dobrovo)
Klinec Plešivo (Dobrovo)
Homestead Klinec (Medana)
Hiša Marica (Šmartno)

***

 

 SCHILDERIJ VAN DE MAAND

In een onder de Tuinclub Abcoude circulerend tijdschriftje, Tuinjournaal, zag ik een kleine, vroege-lente foto waarvan de grote boom en andere bomen erachter enigszins deden denken aan bewegende ballerina’s die dansen op een tapijt van voorjaarsbloemetjes. Vervolgens heb ik er (met acrylverf, acrylstift, pastelkrijt, pastelpotlood en houtskool) een impressie van geschilderd. De titel luidt Bomenballet, buitenplaats Calorama (Noordwijk).
Voor meer details zie Landschappen op www.vinpressionist.com.

 

 

MEMORABELE MAALTIJDEN (6)
genoten door Hubrecht Duijker

Mijn vorige maand beschreven maaltijd in l’Auberge de l’Ill vond plaats in 2012, maar onlangs vond ik een veel eerdere impressie terug die zeker zo lekker leest. Ik maakt hem voor een Elzas special van… Allerhande. In de late zomer van 1998 vloog ik naar Straatsburg, reed vervolgens naar Illhausern en gebruikte daar de lunch, om vervolgens dezelfde dag terug te reizen. Ziehier een samenvatting van de vier pagina’s tellende, bijna een kwart eeuw geleden geschreven reportage.

***

Illhausern, een stil dorp in de Frans Rijnvlakte. Na verwoest te zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de naast een brug over het bochtige riviertje Ill gelegen herberg l’Arbre Vert van de familie Haeberlin in 1950 weer opgebouwd, groter en luxueuzer dan voorheen. Dit gebeurde onder leiding van twee broers, de rustige, stille Paul Haeberlin die was opgeleid tot kok, en de energieke, praatgrage Jean-Pierre die kunst en architectuur had gestudeerd, gevolgd door een restaurantstage in Parijs. Beiden vulden elkaar volmaakt aan. Hun bedrijf – herdoopt in l’Auberge de l’Ill – kreeg anno 1952 zijn eerste Michelin ster, vijf jaar later een tweede, en in 1967 een derde. Nog altijd dirigeert Jean-Pierre de bediening, terwijl Pauls zoon Marc als chef-kok fungeert, zij het dat Paul zelf (75 jaar jong) nog elke dag aanwezig is, in kokstenue.

Dagelijks ontvangt de vijftig mensen tellende staf voor zowel de lunch als het diner een maximum van honderd gasten. Jean-Pierre stelt: ‘Wij willen dat iedereen zich bij ons thuis voelt, of het nu een koningin is, of een echtpaar dat lang heeft moeten sparen om hun trouwdag te vieren’. Als aperitief adviseert sommelier Serge Dubs (in 1989 uitgeroepen tot beste wijnober ter wereld) een glas Muscat. Deze droge, naar verse druiven geurende wijn beschouwt men in Alsace als het ideale aperitief. De Muscat krijgt gezelschap van een voorafje dat zó verrukkelijk is dat ik er een heel bord van zou lusten, namelijk een coquille met een saus van prei, truffel en aardappel.

Daarna begint de tafelpret pas echt. In zijn keuzemenu’s verwerkt Marc Haeberlin (‘de regionale keuken is ons fundament, van daaruit bouwen we verder’) altijd een veelheid aan smaken. Zacht en subtiel worden vaak afgewisseld door kruidig en pittig. Een fijn smakend gerecht als steurfilet met kaviaar (beide uit de Gironde), en een licht romige wijn- en kaviaarsaus, zuurkool en aardappeltjes wordt gevolgd door een moot tarbot op Cajun gekruide inktvisjes. En als hoofdgerecht arriveert heel langzaam, bij 100 graden Celsius gegaarde duivenborst die bedekt wordt door een spinaziemousse. Serge Dubs voorziet elke schotel trefzeker van een passende wijn. Een mineralige Riesling Schlossberg komt bij de steur met kaviaar, een zeldzame, bijna exotische Klevener de Heiligenstein bij de kruidige tarbot met inktvisjes, en een door rood fruit gedomineerde Elzasser Pinot Noir bij de duif. Steeds is sprake van een heerlijke harmonie.

Bij de kazen mag de regionale, markante Munster niet ontbreken. Hij ligt op de kaastrolley, maar kan ook in bewerkte vorm worden besteld, koud of warm. Het zoete dessert wordt een fantastisch, met vanille-ijs gevuld schuimtaartje ‘op de manier van grootmoeder Haeberlin’ met erbij een aardbeiensorbet. De lunch wordt besloten met thee, een snoeperijtje en een heel klein nadessert in de vorm van tiramisu. Het afscheid valt zwaar, maar de geuren, de smaken, de beelden en een warm gevoel van welbehagen blijven: pure perfectie is onvergetelijk.

***

 

Ludovico Einaudi (1955) is een beroemde Italiaanse pianist en componist van niet alleen klassieke, maar ook moderne muziek. Hij werd geboren in Dogliani, Piemonte, in een gezin van wijnbouwers dat wijngaarden bezit binnen de herkomstbenamingen van Barolo, Barbaresco, Langhe en Moscato d’Asti. Ludovico is overigens de kleinzoon van Luigi Einaudi, de tweede president van Italië. Aldus de toelichting van de etiketten verzamelaar Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com, die dit label selecteerde uit zijn omvangrijke collectie.

 

 

 

 

 

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.