Om voor dit maandmagazine vondsten te vinden heb ik een paar honderd wijnen geproefd, op de beurs Wine Professional, op de Horecava, bij importeurs en ook thuis. De uiteindelijke selectie bestaat uit ruim zestig wijnen die beschikbaar zijn bij zo’n 35 leveranciers. En ze komen uit een dertiental landen. Volop variatie dus. Opvallend overigens is de aanwezigheid van drie wijnen die in grote, amfora-achtige kruiken werden vergist. Voorts kun je in dit maandmagazine lezend genieten van o.a. een nieuwe culinaire combinatie en van een smakelijk bezoek aan Saint-Emilion. Bovendien wordt een door Nederlanders gesticht wijndomein in Canada voorgesteld.

 

GIDS VOOR
WIJNEN & REIZEN & RESTAURANTS & KUNST

N.B. Sinds halverwege vorige maand is deze website ook perfect te bekijken op een smartphone of tablet.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Banner KWAST BANNER
Als nieuw Grieks, zo kunnen de wijnen omschreven worden van Gaia, een vooruitstrevende,  eigentijds geëquipeerde producent met vestigingen in Nemea (Peloponnesos) en op Santorini. Uit eerstgenoemde kelder (rechts) komt een verleidelijk lekkere rode wijn, de Nótios 2017. Druif nummer één daarvoor is de regionale agiorgitiko (van een hoog gelegen, relatief koele wijngaard) in gezelschap van 15 procent syrah. De nog jeugdig ogende, soepele, tevens sappige wijn trakteert royaal op primair mild zwart fruit (kersen, pruimen, bessen), aangevuld door een snufje specerijen en smaakt stevig zonder heftig te zijn. Fris geschonken komt-ie het best tot zijn recht. Fles €9,95 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie beide banners.

 

maandmagazine februari 2018

Binnen de gemeente Wenen heeft Weingut Pfaffl 14 hectare waarvan delicieuze wijnen worden vervaardigd. Met een glimlach om de mond schonk Roman Pfaffl (foto) zijn witte Wien 1 uit 2016, een compositie van 60 procent riesling, 20 grüner veltliner en 20 pinot blanc. Deze wijn uit Wien smaakte opwekkend fris, elegant. loepzuiver en heerlijk fruitig, met schakeringen van o.m. passievrucht en perzik. In zijn soort net zo geslaagd was de rode, soepele Wien 2 2016, samengesteld uit 80 procent zweigelt aangevuld door pinot noir. En zacht fris smakend naar mild fruit van bessen plus zwarte vruchtjes. Hoorden we daar walsmuziek van André Rieu? Adviesprijs voor beide circa €10,50, verkooppunten via www.poot.nl.

 

Er is helemaal niets vals aan de wijnen van False Bay. Want ze zijn gewoon eerlijk – en lekker. Alsmede betaalbaar, doorgaans €5,95.  Hun regio van herkomst is het Coastal Region in Zuid-Afrika, maar de producent is een Fransman, Paul Boutinot. Die ook in Europe zijn sporen heeft verdiend. Van de zes geïmporteerde wijnen heb ik er drie geproefd. De Slow Chenin Blanc 2017 fermenteerde met natuurlijke, ‘wilde’ gisten, wat wel een maand of zes duurde. Het resultaat is een sappige, mild fruitige (peer, partje perzik) en licht kruidige wijn, heel aangenaam. De rosé Whole Bunch Cinsault Mourvèdre 2017 vraagt om goed te worden gekoeld vanwege zijn vrij volle, zacht frisse, soepele smaak die getypeerd wordt door mild, licht gekruid rood fruit. De Old School Syrah 2017 tenslotte werd eveneens ‘natuurlijk’ vergist en bracht tijd door in grote houten foeders. De wijn is net zo fruitig als een goede Beaujolais, met eenzelfde frisheid, maar wel steviger en net iets kruidiger. Licht gekoeld geeft hij het meeste genoegen. Verkooppunten via www.coenecoop.com.

 

Banner_mei_JP2

Eerdere jaargangen wonnen gouden medailles in Duitsland, Korea, Oostenrijk, Singapore – en de 2017 ontvang er nu ook een in Abcoude. Die eleganter is dan ooit tevoren, met slechts 11,5 procent alcohol – zagen we dat maar vaker. Het betreft de Tahuna Sauvignon Blanc, een Nieuw-Zeelandse wijn die heel geurig is (passievrucht, buxus), heel aromatisch (dezelfde elementen, met snufjes verse groene kruiden), heel sappig, heel opwekkend en heel zuiver. De producent is Sileni, anno 1998 gesticht in Hawke’s Bay op North Island, maar het merendeel van de druiven – met voorop sauvignon blanc – komt tegenwoordig uit Marlborough op South Island. Fles €9,25 bij www.colaris.nl, zie de banner.

Energiek wist Johann Müllner het eigen domein binnen enkele uit te breiden van 14 naar 75 hectare, in de omgeving van het Oostenrijkse Krems. De nieuwe grootschaligheid maakte het mogelijk om voortaan vriendelijk geprijsde wijnen te leveren van toch goede kwaliteit. Zijn Diogenes Blauer Zweigelt 2016 bijvoorbeeld, een met schroefdop gepresenteerde, rode Niederösterreich die op sappige wijze lekker smaakt naar besfruit, milde zwarte vruchten en een dropje, en voorts niet te licht is noch te zwaar. En de prijs? Die is net zo vriendelijk als de wijn zelf, namelijk €5,99. Zie www.dirckiii.nl en de banner.

 

Is Jumilla in het zuidoosten van Spanje geen zonnige, warme streek die voornamelijk stevige rode wijnen voortbrengt? Jazeker. Daarom was het heel verrassend om uit dezelfde regio een waarachtige Sauvignon Blanc 2016 te proeven, de Barinas. Een wijn met frisheid, elegantie (12 procent alcohol) en een plantaardig aroma (buxus, verse groenen kruiden) plus wat mild sappig fruit. Zijn maker is de eigentijds toegeruste Bodegas Alceño, gesticht in 1870 en zodoende het oudste commerciële wijnbedrijf ter plekke. Ook de prijs van deze Spaanse trouvaille is verrassend prettig, namelijk meestal €5,95. Verkooppunten via www.neerlandswijnhuis.nl (viert in 2018 zijn 25-jarig bestaan).

Het grote, in Californië gestichte wijnbedrijf Kendall-Jackson voert een wijnlijn voor een enigszins jeugdige doelgroep. Een van de drie wijnen is de – van een schroefsluiting voorziene – rode Avant 2013. Deze uit California afkomstige, dieprode wijn combineert in zijn soepelzachte en toch stevige smaak donkere tonen met rijp zwart fruit en in de verte een besje. Heel ontspannend allemaal. De blend wordt gevormd door een half dozijn druivenrassen, van cabernet sauvignon tot petite sirah, en er vond ook wat houtrijping plaats, Bepaald bijzonder is dat alleen windenergie werd gebruikt voor de gehele wijnbereiding, inclusief het bottelen. Fles €15,95 bij o.m. www.wijnkring.nl.

  

Ooit gehoorde van de witte druif nuragus? Voor mij was het in geval de eerste keer dat ik ‘m tegenkwam, via een wijn van Sardinië. Want zover bekend groeit hij alleen maar daar, sinds mensenheugenis.  De desbetreffende wijn, een Nuragus di Cagliari 2016, heeft als moeder Antonella Corda die zuidelijk op het eiland 15 hectare met druivenstokken bezit (en ongeveer eens zoveel met olijfbomen). Het is Antonella, die landbouwkunde studeerde, gelukt om van nuragus een karaktervolle wijn te maken. Heel bleek van kleur, enigszins floraal van geur en met een bijna hartige smaak (proefde ik iets van zeezout?) waarin kruiden en specerijen niet ontbreken, en wat wit fruit evenmin. ’t Is een echte eetwijn, net als bijvoorbeeld Grüner Veltliner. Fles €14,88 (dit is inclusief Nederlandse accijns) bij www.adbibendum.net, zie de banner.

 

Ongeveer 200 kilometer ten zuidwesten van Barcelona, binnen het gebied Terra Alta, drijven Juan Batista Arrufi en Jordi Cossado een klein wijnbedrijf, Altavins. Ze doen dit vanuit een kelder die ongeveer de afmetingen heeft van een driekamerflat. Het ‘alta’ van Terra Alta en Altavins refereert aan de ligging van de wijngaarden, op 350 à 550 meter hoogte, waar de grond arm en stevig is. De druiven worden betrokken van circa 12 hectare met oude, soms hoog bejaarde stokken die een lage opbrengst per hectare geven. De rode Almodí Petit 2016 heeft als basis garnacha, syrah en merlot die bij relatief lage temperatuur werden vergist (22 à 28 graden Celsius). Alle elementen samen geven een donkerrode, stoere, vlezige wijn met een milde toonzettting van rijpe zwarte vruchten plus wat katjesdrop. Er is eigenlijk niks ‘petit’ aan deze wijn. Flesprijs €7,95 bij www.okhuysen.nl.

 

 

Voor de wijnbouwers van Mendoza was 1885 een belangrijk jaar. Want toen werd de 1100 kilometer lange spoorlijn naar Buenos Aires geopend. Een van de ingenieurs die had meegewerkt, was Edmund James Palmer Norton. Eenmaal in Mendoza raakte hij verliefd op een jonge vrouw, bleef er wonen en plantte daar druivenstokken die uit Frankrijk waren gehaald. Ruim een eeuw later, in 1989, werd het bedrijf overgenomen door Gernot Langes Swarovski (van Swarovski kristal). Diens familiefirma was de eerste buitenlandse om Argentinië een wijnbedrijf te kopen – dat tegenwoordig door zoon Michael Halstrick (rechts) wordt geleid. Een van de mooiste rode wijnen in het huidige gamma is de Norton Barrel Select Malbec 2015, stevig van structuur, mild kruidig en toastig (dankzij een jaar in Franse fusten), voorzien van rijp zwart fruit en fraai nablijvend in de mond. Fles €7,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

Volgens de Duitse wijngids Gault-Millau geldt Daniel Huff als ‘een van de grootste talenten’ in Rheinhessen. Hij is het die samen met zijn vrouw Stefanie tegenwoordig het driehonderd jaar oude familiebedrijf leidt in Schwabsburg (dat deel uitmaakt van de gemeente Nierstein). Binnen de fameuze akker Roter Hang bezit Weingut Georg Gustav Huff circa 4 hectare waarvan de riante Riesling Roter Hang 2016 werd gemaakt, een levendige, opwekkende, elegante wijn met ook een zekere diepgang en frisse citrustonen. Een fles kost €8,50 – en da’s een prima prijsprestatie. Verkoopinfo via importeur www.winterbergwijnen.nl.

 


De eerste oogst van het Chileense wijnbedrijf Ventisquero, dat behoort aan de zakenman Gonzalo Vial (van Agrosuper, Chili’s grootste levensmiddelenconcern) was die van 2001. Het bedrijf verwerkt inmiddels druiven van niet minder dan 1500 hectare eigen grond,verspreid over verschillende valleien – en duurzaam bewerkt. Uit het district Apalta, binnen de Valle de Colchagua, komt de Grey Syrah 2014 een (over)winterwijn in optima forma. Donkerkleurig, gespierd, rijp en toch nog sappig. Met behalve donkere aroma’s ook zondoorstoofd zwart fruit en flink wat kruidig hout plus vanille. Hetgeen te danken is aan een vatrust van achttien maanden in de grote eigen hal. Adviesprijs €18,95, waar te koop kan worden opgevraagd via www.monnik-dranken.nl.

Bijna zestig jaar geleden werd in de Sloveense regio Goriska Brda, vlak bij de grens met Italië, een collectief wijnbedrijf gesticht – met een kelder diep onder het kasteel van Dobrovo – dat tegenwoordig als onafhankelijke coöperatie floreert. Deze heet Klet Brda (foto stad Brda) en heeft 480 leden, families eigenlijk, die gezamenlijk zo’n 1000 hectare bewerken. De druivenstokken staan veelal op terrassen; voor 70 procent zijn het witte variëteiten. Hoe geslaagd de wijnen daarvan zijn, toont de Quercus Pinot Grigio 2016 die populair is in zowel de Verenigde Staten als Italië. De wijn smaakt sappig, ferm, notig en citrusachtig, met aangename zuren. Richtprijs €8,30;  verkooppunten via de website van www.groupeduvin.nl.

 

maandmagazine februari 2018

Binnen Côtes de Bourg is Pierre-Henri Cosyns (rechts) een fervente bioproducent. De totale, 30 hectare omvattende wijngaard van zijn Château Grand Launay wordt dus duurzaam bewerkt. De opmerkelijkste rode wijn van Pierre-Henri, wiens vader in België werd geboren, is de Pour Amelie, een honderd procent Merlot waaraan geen sulfiet werd toegevoegd noch vatlagering toegepast. Het is een genereuze (mogen we zeggen Pomerolachtige?) wijn, waarvan de jaargang 2015 fraai nablijft in de mond met licht gekruid zwart fruit en donkere aroma’s. Fles €15,95. Traditioneler, met ook vatopvoeding, is de Château Grand Launay 2015, een duidelijk toastig hout biedende, donkertonige merlot-malbec blend die niet zou misstaan bij wild. Prijs €11,95. Hetzelfde kost de sympathieke Grand Launay Blanc 2016, een naar passievrucht en witte perzik geurende, sappig frisse creatie op basis van sauvignon gris. Verkoopadressen via www.wellofwine.nl.

 

Het oudste, continu opererende wijnbedrijf van de gehele Franse Rhône-vallei is vermoedelijk Vidal-Fleury. Waarvan de origine terug gaat tot 1781. Bij gebrek aan opvolging werd het anno 1984 overgenomen door (plaatsgenoot) Guigal die er vervolgen stapsgewijs grote investeringen heeft gedaan. Waaronder de bouw van een hypermodern, nieuw keldercomplex. Dit alles is de wijnkwaliteit ten goede gekomen. Zo kan de rode Vidal-Fleury Côtes du Rhône als een vaste waarde worden beschouwd, wat zijn weerklank heeft gevonden in allerlei bekroningen. Het oogstjaar 2016 – dat een meerderheid grenache bevat, naast syrah, mourvèdre en carignan –  staat stevig in zijn schoenen, met milde nuances van kersen,  bramen en andere zongerijpte zwarte vruchten, terwijl ook donkere aroma’s aanwezig zijn en een zekere kruidigheid. Fles €9,99 bij www.gall.nl.

 

Banner Les Généreux - Cantine Due Palme

 

’t Is een perfectionist, Gunter Künstler (links) van het in Rheingau gesitueerde wijngoed Künstler. Hij heeft twee ingenieursdiploma’s, werkt volgens duurzame principes en heeft als weinig anderen een – ook letterlijk – diepgaande studie van de beschikbare gronden verricht.  Zijn wijnen wonnen allerlei distincties, en werden geselecteerd voor KLM World Business Class. Op zijn 48,8 hectare omvattende domein domineert de rieslingdruif, met 79 procent van de aanplant. De Hochheim Hölle Riesling 2016 smaakt mild, fraai fris en sappig tegelijk, met zachte fruittonen (van gele vruchten vooral) en in de verre verte een kruidje. Fles €20,95. Zie www.anfors-imperial.com.

 

Zo comfortabel als een warme winterjas, zo brengt deze Portugese wijn de zon in huis: de Herdado de São Miguel Escolha dos Enólogos 2015. ’t Is een massief getinte, gespierde, volle Alentejano van drie variëteiten (touriga nacional, touriga franca, alicante bouschet). Met een aroma van zowel donkere tonen, denk aan leder en laurier, als fruitige, met name van zondoorstoofd zwarte vruchten, en dat alles door wat kruidigheid gecompleteerd. Voornoemd domein heeft zo’n 100 hectare wijngrond, met van alles daaromheen, en behoort aan de gedreven Alexandre Relvas. Fles €14,25 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie beide banners. Deze wijn werd overigens met 93 punten bekroond door het Britse tijdschrift Decanter.

 

 

Het wijnlandschap van Ribeira Sacra, in  Spaans Galicië, is een van de spectaculairste ter wereld. Druivenstokken staan er veelal op smalle granietterrassen tegen ongelooflijk steile hellingen, sommige van meer dan 60 en soms 70 graden, langs ter plekke bochtige rivier Sil. De zonne-expositie, rechtstreeks en via het spiegelende water, is optimaal, zodat de temperatuur ’s in het 1200 hectare tellende gebied zomers kan oplopen tot boven de 40 graden. Een daar geboren wijn is de Maga Godello 2017 die als aardig alternatief voor Chardonnay kan de 2016 worden beschouwd, gezien zijn notigheid, zacht frisse, vrij gulle karakter en zachte fruit. Particulieren vinden ‘m voor €13,75 bij www.wijnaandekade.nl, restaurateurs bij www.abbemawines.nl.

  ‘De wijn begint zich nu te openen’ stelde Laurent Bunan (rechts) bij het proeven van zijn rode Château la Rouvière 2012. Inderdaad, deze Bandol was beslist niet vermoeid, maar vertoonde al wel zachtheid, zeer rijp zwart fruit en flink wat dropachtige, donkere tonen plus een beheerste, vriendelijke dosis kruidig hout. ’t Is een perfecte partner voor wildgerechten en winterse stoofschotels. De desbetreffende wijngaard telt 4 hectare, en als belangrijkste druif (95 procent) koos Laurent de voor het gebied kenmerkende mourvèdre. Voorts vond houtlagering plaats, niet in kleine vaten, maar in foeders en fusten van 600 liter, gedurende twee jaar. Richtprijs ongeveer €35, adressen via www.poot.nl.

 

 

De familiefirma Louis Latour heeft zijn wortels in de Côte d’Or, het beroemdste district van Bourgogne, maar levert al heel lang wijnen uit de Beaujolais, het zuidelijkste district. Met als bijzonderheid dat de wijnen daar traditioneel worden vergist, net als rode Bourgognes. Vandaar dat een cru als de Fleurie 2015 qua stijl en karakter neigt naar die van Bourgogne, dankzij een vrij volle, bijkans vlezige smaak, heel sappig, subtiel gekruid – maar wel met het in dit geval sappige zwarte fruit en de frisheid die je van een goede Beaujolais mag verwachten. Fles €15,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

De Catalaanse Cusiné familie heeft haar vleugels uitgeslagen naar een andere Spaanse regio, Ribera del Duero. Waar net als in de Penedès en Priorat de druiven, tempranillo/tinto fino, biodynamisch worden geteeld, op 10 hectare. Een prachtig product daarvan is de – naar het wijngoed genoemde – Dominio Romano 2015, vervaardigd van oude stokken en deels op vat gelagerd (twaalf maanden), deels in aardewerken amfora’s (20 procent, negen maanden).  Jet is een stevige doch niet zware wijn, royaal voorzien van rijp besfruit, met veel sap, een klein frisje, een vleugje vanille en een beschaafde kruidigheid. Prijs €32,75, zie www.wijnkoperijdelange.nl.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

 

Een bolleboos wat betreft het maken van Soave, dat is Bolla, al meer dan 120 jaar. Het was in 1883 dat de in het kasteelstadje Soave gevestigde herbergier Abele Bolla een kleine kelder bouwde voor het zelf maken van wijn. Sindsdien is een bedrijf ontstaan dat tot de bekendste en toonaangevendste van het gewest Veneto behoort (en nu eigendom is van de dynamische Grupo Italiano Vini). Een smakelijk kennismaking vormt de  – met een nostalgisch jaren zestig etiket gepresenteerde –  Bolla Retro 2016, een Soave Classico van alleen de garganegadruif. We proeven in deze aimabele witte wijn sappig en zacht fris verpakte licht gekruide perzik plus een nootje. Fles €8,99 bij www.jacobus-toet.nl.

 

Bodegas Príncipe de Viana is al een paar decennia de grootste exporteur van Navarra.  Met 900 hectare in bezit dan wel onder contract, drie keldercomplexen en een jaaromzet van circa 10 miljoen flessen. Dit succes is mede te danken aan de gemiddeld goede kwaliteit van zijn wijnen, op alle prijsniveaus. Zo krijg je voor €8,45 de klassiek opgevoede, een jaar op fust gelagerde Crianza 2013. Een bessige, ferme, op dronk zijnde, zacht frisse wijn met schakeringen van kruidig hout en milde vanille. Als druiven dienden behalve tempranillo ook cabernet sauvignon en merlot. Verkoop via o.a. www.wijnkring.nl.

 

 

Vorig jaar juni ontvingen drie Sauvignon Blancs uit Nieuw-Zeeland een score van 92 punten in The Wine Spectator – en een van dat trio was de Pounamu Sauvignon Blanc 2016, een Marlborough. Het is inderdaad een kostelijke wijn. Enerzijds volop voorzien van verse groene kruiden en andere plantaardige elementen, anderzijds gul fruitig, met nuances van o.a. passievrucht en lychees. Beide aspecten houden elkaar keurig in evenwicht, terwijl de wijn tegelijk fris is, sappig en goed gevuld. Overigens werd hij gemaakt door Eveline Fraser, de voormalige keldermeesteres van het fameuze Cloudy Bay. Fles €13.95 bij www.degoudenton.nl.

 

Een aangename tafelgenoot, dat is Château de Fontenille 2015 uit Bordeaux. Het betreft een compositie van plasminus 80 procent merlot en 20 cabernet sauvignon. En de helft werd op vat gerijpt. Merlot gaf de wijn zijn donkere tonen, de cabernet heeft een beetje besfruit toegevoegd, en het eikenhout verstrekte wat vanille en een zachte kruidigheid. Terwijl het oogstjaar de rijpe tonen verklaart. De eigenaar van het château, waarvan de historie terug gaat tot de 13e eeuw, is al bijna twintig jaar de uit België afkomstige Stéphane Defraine. Fles €9,95 bij www.okhuysen.nl, zie de banner.

 

josbeeres-banner

Anno 2014, na een carrière in o.m. de hotelbranche, werd Peter Gönc wijnbouwer, door het familiale Sloveense wijngoed over te nemen. De streek, in het noordoosten, is Stajerska Slovenija, wat staat voor ‘Steierisch Slovenië’, omdat de regio ooit deel uitmaakte van Steiermark (nu zuidelijk Oostenrijk). Voor de presentatie van zijn wijnen, waarvoor de druiven komen van 12 hectare, koos Peter opvallende etiketten. Die van zijn witte soorten dragen 136 stippen, en waarom? Omdat ‘gönc’ ook de naam is van een Hongaars Tokaj vat dat 136 liter bevat…  Een zo’n stippenwijn is de bleek oranje getinte Sivi Pinot 2016, een van pinot gris (vandaar de tint) vervaardigde, milde wijn met notigheid en iets van (peren)drups. In dezelfde stijl, maar dan een tikje kruidiger en droger, werd de Beli Pinot 2016 gecreëerd, een Pinot Blanc. Beide hebben een richtprijs van €9,95, zie www.schermerwijn.nl voor adressen.

 


Het zou geen straf zijn om bij wijze van spreken dagelijks de Campo Viejo Tempranillo 2015 te drinken. Want dezerode Rioja smaakt behoorlijk energiek, biedt het nodige besfruit (plus een hintje laurier), is goed gevuld en sappig bovendien. Geen wonder, de tempranillo is een hele goede druif, en Campo Viejo (eigendom van de Franse multinational Pernod-Ricard) is ’s werelds meest succesvolle Rioja merk. Waarbij je voornoemde wijn zoal kunt drinken? Gehakt, sudderlapjes, biefstuk, lasagne (laten de Italianen het niet horen), veel soorten pizza (idem) en belegen Goudse. Fles €6.99 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

maandmagazine februari 2018

 

In het uiterste noordoosten van Italië, dicht bij de grenzen met Oostenrijk en Slovenië, exploiteert het domein La Tunella een wijngaard van 70 hectare.  Het terrein is golvend, de nabije Alpen geven koele nachten, en de bodem bestaat uit mineralig conca gesteente. De naam van de streek luidt Friuli Colli Orientali.  Op La Tunella groeien twintig druivenrassen, waaronder dat voor de Pinot Grigio 2016. Behalve gewoon smakelijk is deze wijn sappig, zacht fris en subtiel gekruid, met aspecten van zowel gele als witte vruchten. Voor deze plezierwijnen wordt doorgaans €9,95 gerekend. Verkoopinfo via www.heisterkamp.com.

 

Je ziet ze steeds vaker, onversterkte wijnen uit de Port-streek Douro. En da’s goed nieuws, zeker wanneer het wintert, want de rode plegen vooral bij winterkost te behagen. Neem bijvoorbeeld de Crasto 2015, een aangename melange van touriga nacional, tinto roriz, touriga franca en tinta barocca. Stevig maar niet te (13,5 procent), met in zijn aroma leder en laurier, mild bes- plus zwart fruit en een zachte frisheid. De producent is Quinta do Crasto (foto rechts) die ondanks zijn afgelegen locatie in het Douro-dal jaarlijks enkele duizenden bezoekers ontvangt. Fles €10,79 bij www.gall.nl.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

De meest zuidelijk winery in Napa Valley is die van Jamieson Ranch. Deze wordt omgeven door ongeveer 40 hectare golvende druivenakkers en beschikt over een prachtig proef- en ontvangstlokaal waarvan de buitenmuur gedecoreerd werd met een spectaculaire schildering. De opmerkelijkste rode 2015 uit de aanzienlijke collectie is de Whiplash. Men stelde die namelijk samen uit malbec, tempranillo, merlot, barbera, syrah, lagrein en pinot noir. Deze bijkans exotische melange, herkomstbenaming California, kreeg voorts een half jaar vatrijping. De druivenmix verklaart de aanwezigheid van rijpe kersen, pruimen en bessen in het aroma, net als het houtcontact de roosteraroma’s. Gespierd en verwarmend is de wijn eveneens, met 14,5 procent alcohol.  Al met al kun je er winterkou heel aangenaam mee verdrijven. Circa €13,15 per fles, info via www.winecompanions.net.

Vanuit een voormalige, nu erfgoed villa van de Medici’s, we zijn in Toscane, drijven Alberto en Alessandra Antonini een prachtig wijngoed, Poggiotondo. Dit bestrijkt ongeveer 50 hectare een wordt organisch gecultiveerd. In lijn daarmee vindt de bereiding van de Chianti 2016 alleen met natuurlijke gisten plaats. De wijn, een blend op basis van hoofdzakelijk sangiovese, smaakt redelijk vol en heeft een milde, tegelijk rijpe toonzetting, samen met rijp kersenfruit, snufjes specerijen en een vriendelijke kruidigheid. Inclusief Nederlandse accijns kost een fles €12,89 bij www.adbibendum.net, zie de banner.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 

In 2000 kocht François Lurton 200 hectare in het westelijke deel van de Colchagua Vallei, niet ver van de Chileense oceaankust. Daarvan zijn inmiddels 43 hectare met druivenstokken beplant, op twee locaties. De Fransman bouwde er ook een keldercomplex. Rond deze Hacienda Araucano heerst een bijzonder, koel microklimaat dat vrijwel dagelijks een witte morgenmist over de valleivloer doet zweven. Voor de Araucano Chardonnay Reserva 2016 werden druiven van verschillende plekken gebruikt, en ook twee gistingsmethoden toegepast. Zodoende ontstond een fraaie, mondvullende, notige wijn, sappig, fris en behalve subtiel fruitig ook subtiel kruidig. Richtprijs €10,95. Verkoopinfo via www.pallaswines.nl.

 

‘De reus van de Provence’, zo wordt de Mont Ventoux wel genoemd.  Passend in dit plaatje is een rode Ventoux die aan de voet van dit massief gewonnen werd, Les Gélinottes 2016 van Alain Jaume. Wát een kleur, wát een structuur, wát een aroma, wát een afdronk. Zelfs de fles is gewichtig. Donkere tonen als van leder, drop en laurier domineren, maar zonnig zwart fruit is toch ook prettig present. Grenache en syrah zijn de druiven. Dit is een wijn voor liefhebbers van bijvoorbeeld Gigondas, behalve dan dat het alcoholgehalte wat lager ligt, namelijk op 13,5 procent. Deze winterwijn kost €7,95 bij www.colaris.nl. zie de banner.

 

Banner-Hubrecht-Duijker-v2-

 

Als Marien Negre zijn druivenakker beschrijft, noemt hij deze ‘een wijngaard als een tuin’.  Want deze telt slechts 2 hectare, wat weinig is voor Bordeaux, en wordt bewerkt met een paard. Het desbetreffende domeintje is Château La Croix du Merle en zijn wijn, een pure Merlot, is een Saint-Emilion Grand Cru. Die ruim een jaar op vat werd gelegd. De nu beschikbare 2014 vertoont rijpheid, uiteraard, en de kruidige vanilletonen van het hout zijn onmiskenbaar present. In de achtergrond zit wat sappig zwart fruit plus een besje, en een zachte frisheid houdt de wijn vitaal. Prijs €17,95 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

Een van ‘s werelds beste doch tegelijk onbekendste witte druiven is de assyrtiko. Die vermoedelijk geboren werd op een Grieks eiland (het is de specialiteit van Santorini) maar tevens op het vasteland aanwezig is. En mondjesmaat ook elders, zoals in Australië. Een domein dat er in noordelijk Griekenland (Macedonië) mee werkt, is het naar zijn stichter Vangelis genoemde Chatzivaritis. De Assyrtiko 2017 (waarom alleen in Griekse letters gespeld op het vooretiket?) van dit 48 hectare tellende wijngoed draagt de herkomstbenaming Slopes of Paiku en heeft een floraal kruidig karakter, terwijl ook fris sappig citrusfruit waarneembaar is, alsmede een solide 14 procent alcohol. Het kruidige komt deels van de vatvergisting die een vijfde van het volume onderging. Flesprijs meestal €19,95, verkooppunten via www.wellofwine.nl.

 

 

Binnen Bordeaux is de combinatie van sauvignon blanc en sémillon een heel gebruikelijke, omdat het ook twee erkende rassen zijn uit de eigen streek, maar in Chili aarzelde het domein Casa Silva niet om sémillon te mengen met de Bourgondische chardonnay. Wat een sympathieke wijn opleverde, stevig, sappig en kruidig fruitig. Terecht zijn er horecabedrijven die deze Chardonnay-Semillon 2017 uit Valle de Colchagua per glas als huiswijn offreren. In wijnspeciaalzaken wordt hij verkocht voor om en nabij de €6,95. Adressen via www.casasilva.nl.

 

Noordelijk in Catalonië, de wijnstreek Empordà, creëerden Carmen Casacuberta en haar man Antoni Pena ruim vijftien jaar geleden het wijngoed Finca Olivardots. Aanvankelijk omvatte het 4 hectare, tegenwoordig 7.  De extra 3 hectare zijn beplant met hele oude stokken, gemiddelde leeftijd 80 jaar – en daarvan komt de witte Groc d’ámfora 2016. Grijze grenache tekent voor de helft van de melange, witte grenache en macabeu vormen de andere helft. Voorts gistte de wijn in van klei gemaakte, grote amfora’s. Ik proefde beschaving, zachte zuren, een zachte kruidigheid, mild wit, peerachtig fruit en karakter. ‘Vast mooi bij kip en kalkoen’ noteerde ik tot slot. Fles €12,50 bij www.vojacek.nl.

 

Banner-DIII-Winehouse (2)

 

Zo’n zeventig jaar geleden werd Domaine de Cristia gesticht, in het zuidelijke Rhône-dal. Dezelfde familie, die van Grangeon, exploiteert het nog steeds. Van de 58 hectare wijngrond ligt een deel binnen Châteauneuf-du-Pape, maar men heeft tevens terrein net daarbuiten, binnen Côtes du Rhône. Daarvan afkomstig is de rode 2016 die van alleen – biologisch geteelde – grenache werd vervaardigd, wat vrij ongebruikelijk is. Het is een door zonnekracht getypeerde creatie, genereus en gespierd, met een donker, leder- en laurierachtig aroma dat rijp zwart fruit in de coulissen heeft. Een wijn om binnen te koesteren als het buiten vriest. Fles €10,99 bij www.wijnbeurs.nl.

 

In het zuidelijke deel van Pfalz cultiveer de familie Meier 17 hectare met bekende en minder reguliere druivenrassen. Een daarvan is de scheurebe waarvan keldermeester Georg Meier (links) naast een halfzoete versie ook een droge variant heeft gemaakt. Deze Meier Scheurebe trocken 2016 smaakt niet strak en beendroog, want naast de frisse zuren is vooral sappig mild fruit present, van citrus met een hint van passievrucht. Heel verleidelijk, eigenlijk. De importeur is Duitsland specialist www.markvandewijn.nl die een flesprijs van €9,50 hanteert.

 

Het wijngoed Quinta de Chocapalha, dat een eeuwenlang historie kent, ligt niet ver benoorden Lissabon en werd in de jaren tachtig gekocht door Paulo Tavares da Silva en diens Zwitserse vrouw Alice. Waarna ze fors investeerden de wijngaard (nu 45 hectare) en later in een geheel nieuwe kelder. Zij leiden het bedrijf nog steeds en ook hun twee dochters zijn actief. Sandra Tavares da Silva geldt zelfs als een van Portugals meest talentvolle wijnmaaksters en adviseert ook andere Portugese producenten. Zij tekent voor de Arinto 2016, een naar zijn druif genoemde Lisboa die een geheel eigen floraal kruidig aroma heeft, naast frisheid en veel sap. Lekker bij hartige salades, hartige taarten en natuurlijk kruidige schotels met vis. Flesprijs circa €9,25, Verkoopinfo via www.monnik-dranken.nl.

 

In Spoltore, pal westelijk van de havenstad Pescara (het Italiaanse gewest Abruzzo) dirigeert Georgia Santini haar wijngoed – op geheel organische wijze. De bezitting heet Casa Piattelli. Een uitermate plezierige rode wijn daarvan is de Primario 2015, herkomstbenaming Montepulciano d’Abruzzo. Wat betekent dat zijn basisdruif de montepulciano is. Wat je in de eerste plaats ontdekt, is fruit, met bessen in de hoofdrol, zwarte vruchten in een bijrol. Laurier enzo zijn eveneens waarneembaar. Net als wat frisheid. Ferm is de wijn eveneens, zonder zwaar te smaken. Voor de prima Primario wordt gewoonlijk net geen €15 gerekend. Zie www.heisterkamp.com.

 

Voor hoogwaardige bubbelwijn uit Oostenrijk, officiële naam Österreichischer Sekt höchster Gute, is Schlumberger een uitstekende referentie. En dat al sinds 1842. Op de Champagne-manier maakt dit bedrijf (dat sinds 2014 behoort aan een Zwitserse holding) een royale reeks aantrekkelijke wijnen, waaronder de modieuze, in een geheel roze fles gepresenteerde Rosé Secco. ’t Is eigenlijk een Proseccoachtige wijn, met nog wat meer zoet, met een bleek roze tint, rijp rood fruit, een aangename frisheid. Voorts heeft-ie fijne belletjes en een aangename frisheid. De gewone Schlumberger rosé bevat veel pinot noir, maar het bedrijf geeft voor de Rosé Secco op dat als druiven de typisch Oostenrijkse blaufränkisch, sankt laurent en zweigelt werden gebruikt. De flesprijs schommelt rond de €14. Verkoopinfo via www.walravensax.nl.
 Bourgogne Aligoté placht berucht zuur te zijn – vandaar dat de Kir werd bedacht, door er Crème de Cassis aan toe te voegen – maar vandaag de dag zijn soorten beschikbaar die wel fris zijn doch niet vervelend zuur. Een hele aardige, zelfs vrij volle variant is de 2015 van domein Yves Boyer-Martenot. Een wijn bovendien die tegelijk sappig smaakt, met wat wit fruit en een klein kruidje (vermoedelijk dankzij wat houtcontact). Fles €18,95. Voornoemd domein, dat 10 hectare telt, wordt geleid door Vincent Boyer (rechts) en is gesitueerd in Meursault. Vandaar een mooie Meursault-Charmes 2015, een genereuze Premier Cru voorzien van zowel zacht wit en geel fruit als van beschaafde houttoets. Hiervoor wordt wel een heftige €87,95 gerekend, door www.wijnkoperijdelange.nl.

 

Banner-Aaldering-21

 

Er zit een Frans element in de el Grano Carmenère 2016 uit Chili. Zowel qua webadres als qua botteling en maker – want dat is Fransman, Denis Duveau. Die zijn domein in Saumur-Champigny verkocht, naar Zuid-Amerika verhuisde, en uiteindelijk een domein ven 85 hectare verwierf bij de Chileense wijnstad Curicó. Zijn ‘eigen’ Carmenère (zoon Grégoire maakt de meeste andere) bezit niet heel veel alcohol, 12,5 procent, maar vult de mond wel breed  en soepel met dropachtige, donkere schakeringen en naar zwoele zwarte vruchten. Bij Hollandse stamppot is hij het proberen waard. Reken op €8,10 bij www.okhuysen.nl, zie de banner.

 

Hij is een vinoveteraan, Michel Laroche(links). Al in 1963 deed hij zijn eerste oogst, op Domaine Laroche in Chablis. Voorts creëerde hij succesvolle wijnbezittingen in zowel Zuid-Frankrijk als Chili. Om vervolgens een fusie aan te gaan met de Zuid-Franse familiefirma Jeanjean. Maar wat geschiedde: Michel heeft vijf jaar geleden het ‘grote werk’ de rug toegekeerd. En is op kleine schaal weer wijnbouwer geworden in Chablis, samen met zijn vier kinderen. Waar hij Le Domaine d’Henri stichtte. ‘Dat ik niet run als een business, maar als een hobby.’ De “Saint Pierre” 2015 heeft een groenzweem in zijn kleur en smaakt fris zonder heel mineralig te zijn, terwijl het fruit (citrus, groen, wit) vriendelijk is, en wat houtcontact voor een lichte kruidigheid zorgde. Leg de sliptong maar in de pan. Fles €18,50 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

maandmagazine februari 2018

 

Onder de merknaam Le Parc heeft Maison Robert Vic een leuke rode wijn uitgebracht, jaargang 2016. Het is en melange van cinsault, grenache en cabernet sauvignon, niet te zwaar noch te licht, goed gevuld bovendien, met behalve besfruit wat kruidigheid en een dropje. Zijn herkomst is Pays d’Oc waar Jérôme samen met twee broers de vijfde generatie van eigenaren vormt, en achttien verschillende druivenrassen telen op bijna 400 hectare. De desbetreffende wijn heeft een vriendelijke richtprijs van €5,95, verkoopinformatie via www.boomsma.fril.

 

Van de eerste en dus oudste wijngaarden die Mijndert Pon plantte in de Argentijnse, hoog gelegen Valle de Uco, worden op het schitterende domein Salentein enkele indrukwekkende wijnen gemaakt onder de naam Salentein Numina. De vatgerijpte, ferme Chardonnay 2016 bijvoorbeeld, waarvan de stokken 1250 tot 1300 meter boven de zeespiegel staan. De roostertonen in zijn smaak krijgen vrolijk tegenspel van frisse zuren en diverse soorten citrusfruit. Fles €25,95. Hetzelfde wordt gerekend voor de Cabernet Franc 2014 die een apart aroma heeft dat deed denken aan een combinatie van laurier, potloodslijpsel, gegrilde paprika en toastig hout, terwijl zijn structuur solide is. Verkoop via o.a. www.wijnkring.nl.

 

 

De op het etiket afgebeelde dieren dragen allemaal een opvallend rood jumpertje, vandaar de merknaam Tussock Jumper. Maar er is meer waarmee deze wijnlijn zich onderscheidt. De wijnen komen namelijk uit niet één land of streek, maar werden wereldwijd geselecteerd én ter plekke gebotteld. In Frankrijk, Italië, Spanje en nog negen andere landen. Het aardige is dat het concept werd bedacht door een Nederlander, Gert-Jan van Arkel, die ging samenwerken met een  Portugese Amerikaan, Marc Oliveira. Diverse Tussock Jumper wijnen staan hier op de schappen. Een van mijn favorieten is Pinot Noir 2016, een Vin de France, rijp en sappig, met  heel zacht rood fruit, een klein kruidje en wat vanille. De distributeur is www.jumbo.com.

Tijdens de oogst werkt op Finca Bacara de hele familie mee, van opa tot kleine kinderen. Wat overigens niet betekent dat er zoals vroeger wordt gewerkt. Integendeel, het vergisten van de blauwe monastrell – we zijn in het Oost-Spaanse Jumilla waar deze blauwe druif domineert – geschiedt heel zorgvuldig met veel eigentijdse knowhow en technieken. Bovendien hebben de etiketten een hippe uitstraling. De Crazy Grapes 2016 vult de mond breed, maar is desondanks niet te heftig noch overgeconcentreerd. Wel smaakt de wijn sappig en soepel, met rijp zwart zonfruit dat geweekt lijkt met laurier. Bovendien wordt het geheel omlijst door discrete roosteraroma’s. Wat ‘m reuze lekker maakt bij stamppot en runderstoof. Fles doorgaans €9,25, zie www.heisterkamp.com.

De Bordeaux-familie Sichel is niet alleen eigenaresse van o.a. Château d’Angludet, maar drijft bovendien een wijnhandelshuis dat merkwijnen voert. Een daarvan is Les Hauts de Bel Air 2015. Deze rode Bordeaux heeft als samenstelling 70 procent merlot plus 30 cabernets (franc en sauvignon). Hij onderging geen lagering op vat, maar heeft toch de milde kruidigheid die ik met hout associeer. Deze tegen een achtergrond van wat fruit, bestaande uit bessen en zwarte vruchtjes, alsmede een blaadje laurier. Voorts smaakt de wijn redelijk vol, vrij stevig, een tikje rijp en aangenaam soepel. Prijs €10,99 bij www.jacobus-toet.nl.

Uitgesproken sappig, zo smaakt de Tindall Sauvignon Blanc 2016, terwijl tevens de kenmerkende frisheid en, in beheerste mate, de grassigheid niet ontbreken. En wat groen fruit is eveneens waarneembaar. Het herkomstgebied is Marlborough in Nieuw-Zeeland, waar de gebroeders Clyde en Nigel Sowman druiven van hun 22 hectare verwerken in een keurige designkelder. Bij fris aangemaakte salades, ook die met verse geitenkaas en gebakken vis met citroensap, is deze zuivere wijn zeer op zijn plaats. Particulieren kunnen ‘m voor €13,50 aanschaffen bij  www.wijnaandekade.nl, restaurateurs bij www.abbemawines.nl.

 

 

Behalve in Baltische Staten, Hongkong en elders is het vorig jaar gelanceerde merk L’Odalet nu ook in Nederland te koop, in horecabedrijven en diverse wijnspeciaalzaken. Best prettig, want het wijnhuis Castel heeft moeite genomen om voor L’Odalet echt lekkere wijnen samen te stellen. Soorten die ook thuis als een beter soort ‘huiswijn’ zouden kunnen dienen, zeker op koude dagen. De Syrah 2016 bijvoorbeeld is een keurig nahangende, niet te zware wijn die tegen een ondertoon van rijpe zwarte vruchten ook donkere, lederachtige elementen in zijn sappige smaak heeft. Leuk om eens te proberen bij boerenkool met worst. Adviesprijs €7,50, adressen via www.groupeduvin.nl.

 Twee jaar geleden werd op de internationale wijnconcours van Decanter, waar 16.000 wijnen  werden gekeurd, een wijn onderscheiden met 95 punten en een platinum medaille voor ‘Best red single varietal’.  De druif in kwestie was geen cabernet sauvignon of ander bekende variëteit, maar… teran (synoniemen o.a. refosk en refosco). En hij kwam uit Kroatië, het schiereiland Istrië. Nooit eerder kreeg een Kroatische wijn zo’n hoge waardering. Het betrof de Veralda Istrian 2015, afkomstig van een 33 hectare tellend domein. Nieuwsgierig heb ik de winnaar geproefd. Hij smaakte heel sappig, vlezig en stevig, met vooral rijp zwart fruit in zijn aroma, beschaafd aangevuld door kruiden, een hint van bittere chocolade en laurier & co. De hoge bekroning heeft wel geresulteerd in een hoge (advies)prijs, namelijk €43,95. Verkooppunten via www.schermerwijn.nl.

 

Banner_Alliance

 

De kwaliteit van Valpolicella varieert van vreugdeloos tot verrukkelijk. Tot die laatste categorie behoort de Brigaldara Case Vecie 2015. Deze Valpolicella Superiore werd gecomponeerd uit drie regionale variëteiten, corvina, corvinone en rondinella. Vervolgens kreeg hij anderhalf jaar in foeders van 2500 liter. De familie Cesari – eigenaresse van 45 hectare – maakt ‘m nog niet zo lang; dit is de tweede oogst. Behalve vlezig, sappig en vrij stevig is de wijn ook zacht fris en aangenaam fruitig, met nuances van frisse bessen en zacht zwart. Reken op €14,95 per fles. Verkoopinfo via www.wellofwine.nl.

 

Eigenlijk drink ik slechts zelden  Barolo. Het schaarse fruit, de rijpheid, het oude hout, de stevige alcohol, de vaak drogende afdronk en de hoge prijs vormen voor mij persoonlijk vaak een probleem. Hoewel ik er ter plekke wel van heb genoten bij wild en helemaal bij gerechten met truffel.  Heel veel andere wijnliefhebbers drinken Barolo echter met plezier. Vandaar dat ik toch een goede variant tip, de naar een dorp genoemde Serralunga d’Alba 2013 van Fontanafredda. Deze stevige wijn is nog vief, met behalve ouder hout en specerijen vaag iets van besfruit in zijn aroma. Het lid van mijn bridgeclub die de aangebroken fles kreeg, was er héél blij mee. Richtprijs ruim €40, verkoopinfo via www.vinites.com.

 


 

Als twee Bourgondische wijnmakers, Laurent en Catherine Delaunay, in Zuid-Frankrijk op zijn Bourgondisch aan de slag gaan met de Bourgondische chardonnay, dan mag je iets lekkers verwachten. Vandaar dat de Révélation Chardonnay 2016 (van hun bedrijf Badet, Clément & Cie) zo’n geslaagde creatie is. Vatlagering gaf deze Pays d’Oc beheerste, milde roosteraroma’s, terwijl ook sappig citrusfruit aanwezig is, samen met een plezierige frisheid. Niet gek voor €8,95. Bij www,josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie beide banners.

 

Op zwoele, milde wijze smaakt hij naar rijpe zwarte vruchten en laurier, de Astrid & Thérèse Primitivo 2016. De wijn biedt ook flink wat kleur, een zacht frisheid en 13 procent alcohol. Tijdens een koude winterdag schenk je er de zon mee aan tafel, want de primitivo druiven werden geoogst in Puglia, diep in Italië’s zonnige zuiden (de hak van de laars). De met schroefdop gebottelde wijn draagt een prijskaartje van €7,99 bij www.astridentherese.nl.

 

Wat Marlborough is voor Nieuw-Zeeland, is Casablanca voor Chili. Een dicht bij de oceaankust gelegen vallei waar de zon volop schijnt, maar elke avond (en zelfs middag) koele zeelucht de temperatuur sterk doet dalen. Wat het groeiseizoen van de druiven met ongeveer een maand verlengt, en zowel de druiven als de wijnen extra aromatisch maakt. Een pionier was Augustín Huneeus die langs de snelweg van Santiago naar de kust al in 1991 grond kocht en in 1998 een moderne, bijna tempelachtige kelder liet bouwen, Veramonte (sinds 2016 eigendom van Gonzalez Byass). Momenteel telt het gelijknamige domein maar liefst 440 hectare binnen Casablanca (en nog 160 elders). Veramonte  brengt veel fraaie wijnen voort. Zoals de Ritual Pinot Noir 2015  die ongeveer zes maanden vatrust kreeg. Hetgeen de roostertonen en de vanille verklaart in de voorts vlezige, stevige, discreet fruitige smaak die vooral gewaardeerd zal worden door liefhebbers van rijp rood. Voor deze wijn wordt meestal  €12,50 gevraagd. Verkooppunten via www.poot.nl.

 

Het witte druivenras grillo, dat geen probleem heeft met hoge temperaturen, kent een onduidelijke origine, maar groeit in elk geval op Sicilië. Waar het heel lang anoniem verdween in de versterkte wijn Marsala. Tegenwoordig echter wordt de variëteit steeds vaker gebruikt voor gewone wijnen, dit dankzij eigentijdse keldertechnieken. Misschien wel het betaalbaarste voorbeeld is de Galante Grillo 2017 die €3,89 kost, bij www.aldi.nl.  Deze Terre Siciliane ruikt en smaakt op mild frisse wijze naar kruiden en specerijen, met zacht wit fruit in de achtergrond. Hij lijkt het meest op zijn plek naast gekruide visgerechten en hartige quiches.

 

Je ziet ze steeds vaker (en zou ze steeds vaker moeten zien, vooral in restaurants), wijnen waaruit de alcohol via een slim systeem werd verwijderd. Recent verscheen de Free Feather Alcoholfree Whitewine die in Duitsland werd vervaardigd. Volgens de informatie zou hiervoor chardonnay zijn gebruikt, maar ik rook iets plantaardigs, van buxus, dat meer richting sauvignon blanc gaat. Voor het overige smaakt deze alcoholvrije ‘wijn’ fris, en sappig, met een vleugje mild fruit. Bob zal er blij mee zijn. Fles €3,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

Eerlijk gezegd vind ik het onbeschoft (en onhandig) om een eigen wijn Just fucking good wine te noemen, dus heb ik bij het proeven de fles maar omgedraaid. En alleen gekeken naar de wijn, een rode Valencia uit 2016, in het glas. Hij smaakte net iets minder brutaal dan zijn naam, doch wel heel stevig (14,5 procent alcohol) en sappig, met vooral donkere tonen van leder en drop, aangevuld door zachte zuren, een theelepeltjes bessen en zwart fruit, en beheerst wat kruidig hout. Zijn vader is Derrick Neleman van www.neleman.org. En zijn druif de in Spanje zeer schaarse marselan, een kruising tussen cabernet sauvignon en grenache. Niet alleen de wijnnaam is nogal choquerend, maar langzamerhand ook de prijs, inmiddels €13,95.

 

Op een wijnhelling boven Castell, een stil gehucht ten oosten van Würzburg, staat een bijzonder monument. Het is niet gewijd aan een persoon of gebeurtenis, maar aan een druivenras, silvaner. Dit om te gedenken dat deze variëteit daar ruim 350 jaar geleden werd geplant. Hoe superieur de Silvaners uit Franken kunnen zijn, ontdekken we bij het proeven van de Vinz Alte Reben Silvaner 2016 – een van de allerbeste Silvaners/Sylvaners ooit. ’t Is een wijn met dimensie, levendig bovendien, en op sappige wijze voorzien van zowel wit als mild citrusfruit tegen een minikruidje in de achtergrond. Bepaald bijzonder is dat 90 procent vergist werd in betonnen eieren en 10 procent (met schil en al) in ingegraven grote amfora’s. De druiven kwamen van gemiddeld 45 jaar oude stokken op kalksteen, van het Weingut am Stein. Dit heeft een opmerkelijk proeflokaal, een designkubus, ligt boven Würzburg, en silvaner groeit op ruim een derde van zijn 38 hectaren. Voornoemde super-Silvaner kost €22,95 bij o.a. www.dewijntherapeut.nl.

 

 

Als achttienjarige kreeg Herm Moes een baantje bij een slijterij in Vroomshoop. Zijn passie voor wijn is daar ontstaan, ‘want van huis uit had ik er geen enkele affiniteit mee’. Hij haalde ook het Slijtersvakdiploma en bracht eerste bezoekjes aan wijngebieden. Na een korte baan bij een wijnhandel begon hij bij Horecagroothandel de Haan in Hengelo, waar Herm de slijterij en de wijnafdeling opzette. Allerlei andere wijnavonturen volgden. Waaronder inkoop assistent bij Intercaves (voorheen Doyer & van Deventer) in Zwolle, en Herm werd vinoloog. Joost Hagen vroeg hem voor Baarsma’s  Dranken te komen werken, als hoofd verkoop binnendienst. In die functie creëerde hij een afdeling speciaal voor de vakhandel, Baarsma Tradition. ‘Het oorspronkelijke Baarsma groeide echter uit tot een bedrijf waar ik mij minder  thuis voelde en intussen was Boomsma distilleerderij/wijnkoperij op zoek naar een creatieve wijninkoper en promotor. Bij dit traditionele Friese familie bedrijf voel ik mij thuis en kan mijn creativiteit weer kwijt. Ik kon er gestaag bouwen aan een wijnafdeling met levering uitsluitend aan de vakhandel.’ Met name zijn dit de nu ruim zestig leden van de zogeheten D&C formule. Ongeveer gelijktijdig met Herms komst kocht Jodocus Boomsma zijn eigen wijngoed, Château Beaulieu (foto) in Côtes de Bourg, en droeg zijn bedrijf over aan de kinderen Chantoine en Saskia Boomsma. Over zijn favoriete culinaire combinaties schrijft Herm Moes het volgende. Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik een groot liefhebber ben van Port. Misschien was dit ook de reden dat ik in 2012, samen met Peter van Houtert van Verbunt en Frank Donkers van LFE, benoemd ben tot Cavaleiro bij de Confraria do Vinho do Porto. Het zal dan ook niemand verbazen dat mijn  ultieme wijn-spijscombinatie vaak met Port is. Daarnaast zoek ik combinaties met pure smaken en simpele, maar uiteraard smaakvolle gerechten. En ben ik wars van allerlei liflafjes, snufjes en ‘op een bedje van…’. Dit zijn mijn all time favorieten. Witte Domaine de Villargeau ‘Les Grenêts Gris’ (uit Coteaux du Giennois, een serieuze concurrent van Sancerre en Pouilly-Fumé) met een salade van rucola, geitenkaas, walnoten, appel, balsamico en iets honing. Alle ingrediënten afkomstig uit Fryslân van www.destreekboer.nl). Voorts de Cuvée Arthur van Château Beaulieu (Côtes de Bourg) met een ossenhaas tournedos van www.slagerijrijpma.nl, in wat wijnjus. Net zo geniet ik van de Domaine Lafage ‘Grain de Vignes’ (Muscat de Rivesaltes) met Bleu de Wolvega, een Friese blauwschimmelkaas. En tot slot de Krohn Colheita 1978, een nu dus veertig jaar oude Port, met overjarige boerenkaas van Kaasboerderij de Gelder in Tijnje (zie www.boerenkaaswinkel.nl). Het water loopt mij al in de mond.

 

Banner Hamersma 538-100

Eric Kurver, producent van de inmiddels wereldberoemde rosé AIX, kwam naar Nederland om zijn nieuwste jaargang te presenteren, de oogst 2017. Het was een moeilijke bevalling, vanwege de ‘bloedhete’ en tegelijk zeer droge zomer. Om drie hectare jonge aanplant te beschermen moesten de stokjes, twaalfduizend stuks, zelfs met de hand van wa ter worden voorzien. ‘Door de langdurige droogte droomden we van regen’, stelt Eric achteraf.  Het was bovendien de vroegste oogst ooit – en de kleinste. Met gemiddeld slechts 25 hectoliter wijn per hectare, terwijl 60 normaal is. Er zat gewoon minder sap in de vruchten. Overal zijn dus ook de (druiven)prijzen aanzienlijk gestegen. De kwaliteit echter was goed, op Erics eigen domein en bij de vijf regionale producenten bij wie hij en zijn technische team additionele wijnen selecteren, alle vervaardigd volgens strikte eisen, en onder supervisie van de AIX makers. Een die eisen betreft het koelen van de druiven, tot wel 5 graden Celsius, voordat deze worden vergist. De schillen geven dan weinig kleur af, maar het sap behoudt wel zijn aroma. Kou beschermt ook tegen oxidatie, en tijdens het gehele proces wordt sowieso met natuurlijke middelen het gevecht tegen de invloed van zuurstof slim en deskundig gevoerd. Na het selecteren van alle wijnen (bij de leveranciers is dat meestal slechts 10 à 15 procent van wat wordt aangeboden) vindt de belangrijke fase plaats van het componeren. Dagenlang gaan vijf of zes deskundigen, inclusief Eric zelf, geconcentreerd proeven – uit vijftig tot zestig verschillende cuves. Met als doel minstens dezelfde hoge kwaliteit te bereiken als van de vorige jaargang, alsmede hetzelfde karakter. De eindbeslissing ligt bij Eric. Die de uiteindelijke wijn nogmaals proeft en die tevens ’een glaasje door slikt om te zien of de wijn ook dan lekker is’, vervolgens een fles mee naar huis neemt, deze in de koelkast plaats en hem de volgende ochtend keurt. ‘Het is de enige nacht dat ik niet of slecht slaap’, want na het jawoord is er geen terugweg mogelijk. Alle zorgen, alle details hebben wel  bijgedragen tot het fenomenale succes dat de altijd bleek orange rosé geniet, ook in grote markten als de Amerikaanse (waar o.a. de Whole Foods Market de wijn voert) en Engeland (waar Bollinger importeur Metzendorf distribueert). En het oogstjaar 2017? Dat heeft als samenstelling 60 procent grenache, 20 cinsault, 20 syrah – en smaakt gewoon heerlijk. Met een royale dosis enigszins drupsachtig citrusfruit, veel sap, een snufje kruiden en aangename zuren. Helemaal AIX. De nieuwe jaargang is sinds 1 februari beschikbaar bij importeur www.walravensax.nl.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

maandmagazine februari 2018

SMAKEN
VAN
SAINT-EMILION

Het levendige wijnstadje Saint-Emilion heeft wijntoeristen veel te bieden; misschien is het soms net even té toeristisch (schrijft de auteur en principale fotograaf van deze reportage, Ronald de Groot van PersWijn). Maar wie goed kijkt, ziet veel leuke plekjes, goede restaurants en gezellige wijnbars. Het heeft een bijzonder ligging, op een pure kalkrots die alleen bedekt wordt door een laag klei. Het is bij veel mensen onbekend dat in deze rots op grote schaal grotten zijn uitgehouwen, o.a. voor de bouw van woningen. In deze grotten zaten ooit champignonkwekerijen, maar tegenwoordig worden ze door veel châteaus gebruikt voor de rijping van hun wijnen. De temperatuur is het jaar rond vrijwel constant laag, terwijl de luchtvochtigheid juist hoog is, ideaal. De eerste wijngrot die ik bezocht, was die van Château Ausone, heel indrukwekkend. Vooral door de hoogte leek het een soort wijnkathedraal. Toeristen kunnen de grot van Ausone niet bezichtigen, maar er zijn diverse châteaus die hun grotkelder wel open stellen voor bezoek. Je betaalt een vergoeding, het proeven van wijn inbegrepen. Dit is o.m. mogelijk bij Château Villemaurine (€12 tot €30) en Clos la Madeleine (€9). Een van de meest bijzondere monumenten van het stadje Saint-Emilion is de ondergrondse kerk (église monolithe) die volledig werd uitgehouwen in de kalkrots, en die dateert van rond de elfde of twaalfde eeuw. Een bezoek aan de grotkerk kan worden geregeld via het Maison de Tourisme.
Aan de noord- en westkant van Saint-Emilion kun je vrij eenvoudig parkeren. Het makkelijkst is de parkeerplaats even ten noorden van de rotonde, richting Château Larmande, want daar hoef je niet te betalen. Door het stadje kun je eigenlijk alleen maar lopen, zeker indien je rustig wilt rond kijken. Saint-Emilion heeft een echt historisch ambiance met straatjes die vrij smal zijn en soms steil. Hier en daar zelfs zo steil dat de wandelaar zich op de gladde kinderhoofdjes aan de leuning in het midden moet vasthouden om niet naar beneden te glijden.
Wijnwinkels heet de plaats te over, van duur tot heel duur. Maar er zijn ook leuke bij, met betaalbare oudere flessen, zoals de winkel met de naam Château Valandraud. De zaak behoort aan Jean-Luc Thunevin, de eigenaar van voornoemd château; hij is zeer actief met de verkoop van wijnen van zichzelf en anderen. Het personeel is een tikje opdringerig, maar het leuke is dat je hier ook open wijnen kunt proeven en een goed, wat onconventioneler assortiment. De echt luxe winkels met grote assortimenten Pétrus en Cheval Blanc laat ik het liefst links liggen. Die zijn meer voor Amerikaanse en Aziatische toeristen. Wie komt om voor thuis goede Saint-Emilions te kopen, kan ik aanraden het Maison du Vin (foto geurenlokaal helemaal boven) te bezoeken, direct achter de kerk tegenover Clos Fourtet, aan de westkant van Saint-Emilion. Daar wordt een zeer uitgebreid assortiment verkocht van talrijke châteaus, inclusief een mooie keuze in magnums. En dat met de garantie dat de wijnen worden verkocht voor dezelfde prijs als op het château, wat zonder meer aantrekkelijk is.
Mijn favoriete wijnrestaurant is L’Envers du Décor (terrasfoto), om de hoek bij het  Maison du Vin. Met een goede selectie wijnen per glas – zo’n kleine tien wit en rood – en een prachtige wijnkaart is het daar echt genieten. Je kunt even lekker aan de bar hangen. of eten op de binnenplaats. Het eten is niet heel goedkoop, maar goed van kwaliteit. Op de wijnkaart staat een deskundig gekozen selectie van niet alleen Saint-Emilions, maar tevens van veel moois overal vandaan, voor heel redelijke prijzen. Bijvoorbeeld de Champagne Jacquesson Cuvée 739 voor € 80. Een ander leuk adres is RestoVin Chai Pascal, aan de hoofdstraat (Rue Guadet). Wat eenvoudiger van opzet dan L’Envers, met meestal een vijftal rode en twee witte open wijnen, en qua gerechten iets minder avontuurlijk. Denk aan confit de canard, andouillette, dat soort schotels. Gewoon heel aangenaam, want aangenaam gewoon. Wijnbar L’Absolu, in het hart van de stad, is eenvoudig, met een vrij beperkte keuze in open glazen en in flessen. Niet slecht, maar ook niet heel bijzonder. Dit is wel een wijnbar waar flights van drie wijnen kunnen worden besteld.
Saint-Emilion was een van de eerste plekken waar château-eigenaren ontdekten dat je door het openen van een hotel, een winkel, een restaurant en/of chambres d’hôtes veel gasten kunt trekken. En daarmee belangstelling genereert voor je wijn, alsmede extra inkomen. Het betreft hier hoogwaardig toerisme voor kapitaalkrachtige liefhebbers van over de hele wereld. Het chique, typisch Franse, licht afstandelijke Grand Barrail Lamarzelle Figeac, ten westen van het stadje, was een van de eerste château-hotels (links). En het heeft een eigen restaurant. Wat eigentijdser van opzet is het kleine, maar werkelijk zeer aangename hotel dat in Château Franc Mayne is gevestigd, in de directe nabijheid van Saint-Emilion. Een fijne plek om te verblijven (zonder restaurant). Veel kleinere châteaus bieden tegenwoordig chambres d’hôtes aan, in een formule die lijkt op wat ze in Italië agriturismo noemen, slapen bij de boer. Alleen kun je in Bordeaux niet spreken van een boer, maar eerder van een eigenaar. Hoe hoger de status van het château, des te chiquer (en duurder) de kamers. Château Troplong Mondot, 1er Grand Cru Classé, spant de kroon, met zijn maison d’hôtes Les Belles Perdrix. Château Soutard doet eveneens leuk mee. Vaak worden proeverijen bij aangeboden, zoals op Château Valandraud. Gelukkig zijn er toch ook kleinere châteaux waar je voor alleszins redelijke prijzen terecht kunt. Een aantal is te vinden op de website van het Maison de Tourisme.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Adressen en websites
Château Villemaurine: www.villemaurine.com
Clos la Madeleine: www.clos-la-madeleine.com
Maison de Tourisme: www.saint-emilion-tourisme.com
Wijnwinkel Valandraud: Rue Guadet 6
L’Envers du Décor: www.envers-dudecor.com
Hostellerie de Plaisance: www.hostelleriedeplaisance.com
Logis de la Cadène: www.logisdelacadene.fr
Chai Pascal: www.chai-pascal.com
Restaurant Amelia Canta: www.ameliacanta.com
Wijnbar L’Absolu: Place du Marché au Bois 7
L’Atelier de Candale: www.atelier-de-candale.fr
Les Belles Perdrix de Troplong Mondot: www.chateau-troplong-mondot.com
Château Franc Mayne: www.chateau-francmayne.com
Maison du Vin: www.maisonduvinsaintemilion.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Het is niet verrassend dat het duurste hotel met het duurste restaurant, Hostellerie de Plaisance, in bezit is van Gérard Perse, eigenaar van Château Pavie. Op die bezitting ademt alles luxe, en de wijnprijzen zijn er tot ongekende hoogte gestegen. Perse is een veeleisend man; hij is inmiddels toe aan zijn derde chef sinds 2014, nadat de vorige een ster had verloren. Het niveau is hoog, de prijzen zijn dat ook. En de tweede ster is terug.  Eveneens in het hart van Saint-Emilion vinden we Logis de la Cadène. Hier zwaait een jonge chef van nog geen dertig de scepter, en verdiende met lichte gerechten zijn eerste Michelinster. Door de week wordt hier een zeer betaalbaar lunchmenu geserveerd, maar op andere momenten zijn de prijzen van Saint-Emilion niveau. Er is overigens een (piep)klein terras, en dit restaurant heeft tevens een hotel. Als je verder naar beneden loopt, kom je op het gezellige centrale plein, het Place du Marché au Bois, dat vol staat met tafeltjes. Restaurant Amelia Canta biedt hier eenvoudige gerechten aan voor faire prijzen. Op de wijnkaart staan goede en betaalbare Saint-Emilions, diverse per glas geserveerd en vele in halve flesjes. Bij mooi weer is het wat mij betreft toch aangenamer om tussen de wijngaarden te eten. Dat kan heel luxe op het eerder genoemde Château Troplong Mondot (één ster); daar heeft een mooi terras met een heel fraai uitzicht (links). Betaalbaarder is L’Atelier de Candale, het restaurant van Château de Candale, iets verder weg naar het oosten. Dit heeft een bib gourmand, en het menu van €32  biedt veel waar voor zijn geld. Bovendien heeft de bediening verstand van wijn, en er is een goede keuze van soorten per glas.
Tot nu toe zijn – bewust – het toeristentreintje en de tuktuks nog niet genoemd. Als het gaat om té toeristisch, dan kun je die als symbolen zien. Maar voor wie gewoon even lekker rondgereden wilt worden, is zo’n elektrische tuktuk voor een tientje per persoon (of €20 inclusief proeverij op een château)  zo gek nog niet. Er is zelfs een tuktuktour beschikbaar met een ritje door de ondergrondse grotten van het Cloître des Cordeliers. Kaartjes via het Maison de Tourisme. Het treintje, tja, dat gaat ons toch te ver. Daarin willen we niet gezien worden. Maar wat u doet, moet u natuurlijk helemaal zelf weten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

Wat een avontuur, het beginnen van een eigen wijndomein in het verre Canada. En dus ook naar dat land emigreren. Rolf de Bruin en diens vrouw Heleen Pannekoek deden het, en trokken naar British Columbia. Waar ze nu over een eigen akker beschikken, en een prachtig keldercomplex met restaurant. Ze doopten de bezitting Fort Berens, naar een door deEngelsen gebouwde versterking die anderhalve eeuw geleden verrees toen de streek een korte gold rush beleefde. Heleen, die o.a. vinoloog is, stelde: ‘Mijn voornaamste drive om samen met Rolf dit avontuur aan te gaan, is gelegen in het bereiken van een betere verhouding tussen werk en privé, en om in de buitenlucht  te kunnen werken in plaats van binnen. Ik zou het ook geweldig vinden als onze kinderen kunnen opgroeien in een landelijke omgeving.’ Rolf, die een hoge baan had bij Capgemini, vertelt dat hij en Heleen in 2004 begonnen met zoeken. Ze wilden naar een Engels sprekend land; de Verenigde Staten vielen al snel af, en Canada leek Canada het aantrekkelijkst. De prachtige Okanagan Valley, oostelijk van Vancouver, was favoriet, maar had te hoge grondprijzen. Maar 400 kilometer daar vandaan, in noordwestelijk richting, ontdekten het echtpaar en hun drie adviseurs een gebied dat een vergelijkbaar klimaat heeft, rond het stadje Lilooet. Dat op ongeveer dezelfde breedtegraad als de Champagne gelegen is langs de snelweg die Vancouver verbindt met de resortstad Whistler (waar in 2010 de Olympische Winterspelen plaatsvonden), een route die door veel toeristen wordt gevolgd. Teneinde de precieze locatie te vinden, werd heel gedegen grondonderzoek verricht. Uiteindelijk viel de keuze op een geschikt terrein naast de snelweg. Het ligt op 230 meter hoogte en bestaat uit goed drainerende grond die zowel kiezel en keien bevat, als leem en zand. In 2009 verhuisden Rolf, Heleen en hun twee zeer jonge kinderen naar Lilooet, om daar het eerste commerciële wijndomein te stichten. Zelf plantten ze 8 hectare met een half dozijn verschillende druivenrassen (‘bewust allemaal met verschillende rijpingstijden’). Ze namen ook mensen in dienst, waaronder een echtpaar uit Zuid-Afrika om de wijngaard te verzorgen, en een jonge, vooruitstrevende wijnmaker. Een team dat ook voortdurend experimenteert. De eerste jaren, toen de stokken nog te jong waren, werden alle druiven gekocht in de Okanagan Valley. Dit gebeurt voor een klein deel nog steeds, want in Lilooet is de opbrengst per hectare meestal heel laag. Ter plekke worden de wijnen met succes verkocht. Van de jaarlijkse 120.000 flessen gaat alleen al de helft naar leden van de eigen wijnclub. De wijnstijl is afgestemd op een publiek dat graag soepele wijnen drinkt met zachte tannines, ‘ze zijn op dronk als we ze verkopen’. De opvallendste wijn in de collectie is een rode Cabernet Franc (‘waarvan de druif het heel goed doet in British Columbia’). De 2015, die deels werd bereid van ingedroogde druiven, smaakt vrij heftig, rijp en sappig, met donkere, besachtige en kruidige (deels van vatlagering afkomstige) tonen in de achtergrond. Richtprijs €26,15. In zijn soort eveneens geslaagd is de Riesling 2016, sappig, mild en fris tegelijk – en winnaar van zilveren en gouden medailles. Naast rieslingdruiven bevat de wijn ook kleine percentages  simalkeen en vernon. Fles meestal €19,95. Totaal anders presenteert zich de Chardonnay 2016, een wijn waarvan veertig procent op vat werd vergist, en die ruim vier maanden in fusten rijpte. Notigheid, roosteraroma’s, wit en geel fruit, ze zijn alle in deze stevige, op €21,95 geprijsde wijn present. De importeur is www.vlietlandwijnen.nl.

 

Een op studie gebaseerde titel behoudt zijn waarde alleen als de verworven kennis up to date blijft. Vandaar dat ik de komst toejuich van de nieuwe titel register vinoloog. Deze wordt toegekend aan vinologen die zichzelf hebben bijgeschoold (waarvoor de Wijnacademie een puntensysteem heeft ontwikkeld). maandmagazine februari 2018
Sinds 1974 hebben zo’n 2500 wijnliefhebbers – de meesten professionals – het examen voor vinoloog met succes afgelegd. Zelf behoorde ik tot de allereerste lichting. Destijds echter was de wijnwereld veel kleiner dan nu. In het eerste cursusboek kwamen Argentinië, Australië, Chili, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en heel wat andere landen eigenlijk niet voor. Terwijl bovendien het nodige veranderd is wat wijnbouw en wijnbereiding betreft. De nieuwe stimulans tot zelfeducatie is dus een zeer wezenlijke. Ik schrijf dit mede omdat ik mij – als bedenker van het woord ‘vinoloog’ en schrijver van de eerste cursus – een soort vader voel van de vinologenfamilie. En wat attent, wat aardig, wat eervol, om uit handen van Ron Andes (voorzitter van de Wijnacademie) certificaat nummer één te mogen ontvangen. Naar verluidt heb ik sinds 1974 het nodige gereisd, geproefd en genoteerd om de wijnkennis van toen flink te vergroten. Zie www.wijnacademie.nl.

 

Het excellente wijngoed Château Gruaud Larose te Saint-Julien (Médoc) werd anno 1750 door de heer Gruaud gecreëerd door drie lokale domeinen samen te voegen. In de 19e eeuw echter vond een weer een opsplitsing plaats, nu in twee delen: Gruaud Larose Sarget en Gruaud Larose Faure. Uiteindelijk kocht Désiré Cordier, een regionale wijnhandelaar, in 1917 een eerste deel van het domein, en het resterende negentien jaar later. Zodat er sindsdien opnieuw één Château Gruaud Larose bestaat. Aldus de toelichting van Bert Wentzel, bertwentzel@hetnet.nl, die dit label selecteerde
uit zijn omvangrijke etikettencollectie. 

 

.

.

.

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website en dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen. Bekijk ook de editie van januari 2018.