Het Columbus gevoel was weer hoog, de afgelopen maand. Want wereldwijd heb ik opnieuw tientallen ontdekkingen gedaan, al proevend bij en van een kleine veertig verschillende wijnleveranciers. De wijnen die als best uit de test kwamen (wat betekent dat ik ze écht lekker vond) worden allemaal beschreven – en het zijn er meer dan zestig. Behalve deze nieuwe gratis koopgids tref je mijn 36e wijnkoper van het jaar aan, alsmede het profiel van een in alle opzichten knappe wijnvrouw in het land van Oc, en een nieuwe reisreportage over de verrassend mooie stad Lille met, in de desbetreffende rubrieken, aanbevolen musea en restaurants.

Gaat dat lezen, gaat dat zien… gaat dat genieten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

Faustino Extra Seco
Cava
Inhakend op de stijgende vraag naar bubbelwijnen heeft ook het Rioja huis Faustino eigen soorten uitgebracht, onder de Cava paraplu. De druivenmix wijkt af van de Catalaanse Cava’s, aangezien hij bestaat uit chardonnay en macabeo. Voorts gaf men de Extra Seco een royale 26 maanden kelderrust. Dit alles heeft ertoe geleid dat je behalve belletjes ook specerijen proeft, wat wit fruit, een goede frisheid en een vleugje mildheid – een geheel dat prettig samenging met een salade die roze garnalen bevatte. Een van de aanbieders is www.mitra.nl waar €9,99 voor een fles wordt gerekend.

Follador Pas Dosé 2018
Valdobbiadene Prosecco Superiore
Het was dit jaar feest, gróót feest, bij het wijnbedrijf Follador. De gelijknamige familie vierde namelijk  dat ze 250 jaar bezig is met wijn. En sinds 1970 is dat met mousserende wijn: in dat jaar begon Gianfranco Follador als een der eersten met het maken van Prosecco, in de groene heuvels rond Valdobbiadene. Recenter werd pionierswerk verricht met een speciale bereidingsmethode die de geplukte druiven koelt en zuurstofvrij en optimaal  aromatisch maakt. Een aldus van glera en chardonnay vervaardigde  Prosecco is de Follador Pas Dosé, een van de schaarse echt droge Prosecco’s met een flink schuimende, knisperend frisse, eerder kruidige dan fruitige smaak – wat ‘m tot een hele beste begeleider van gerechten maakt. Richtprijs €15,55, adressen via www.orbwijn.nl en de banner.

 

 

Jansz Premium Non Vintage Brut Cuvée
Pipers River Tasmania
Tijdens een toer op Tasmanië heb ik Jansz eens mogen bezoeken, het bedrijf (links) dat  een bewonderenswaardige mousserende wijn voortbrengt als de Jansz Premium Non Vintage Brut Cuvée, een van mijn persoonlijke favorieten. Niet te onderscheiden van goede Champagne, behalve dan qua prijs. Deze levendige, elegante, frissige, door citrusfruit en wat brioche gemarkeerde loepzuivere wijn werd voor 55 procent uit Chardonnay samengesteld.  Vandaar de elegantie. De rest bestaat uit Pinot Noir. Ook werden wat ‘reserve’ wijn gebruikt van eerdere jaargangen. Voorts kreeg deze Jansz een kelderrust (op zijn gistingsbezinksel) van drie jaar, meer dan het voor Champagne verplichte minimum van negentien maanden. Bij Jansz wordt bovendien heel duurzaam gewerkt, met bijvoorbeeld alleen natuurlijke gisten. Voor deze beste bubbelwijn hoef je niet naar het door Abel Janszoon Tasman ontdekte eiland te reizen, want hij is hier gewoon te koop, voor €22,95. Bij o.a. www.wijnkring.nl.

La Folie Mirabeau
Vin de France
Na een stuk of drie verschillende carrières besloot Stephen Cronk om Londen te verlaten voor de Provence – met als doel roséproducent te worden. Het merk dat Stephen koos, was Mirabeau en Provence. Het succes daarvan is zo groot dat Stephen besloot om naast de gewone rosés ook een bruisende versie uit te brengen die à la Prosecco vervaardigd wordt via een tweede gisting op tank. Deze La Folie Mirabeau – een mix van cinsault, syrah, grenache en een beetje witte colombard, uit de Provence en Lubéron – ontving in Engeland lovende kritieken. De bescheiden schuimende, elegante wijn (11,5 procent alcohol) smaakt fris en mild tegelijk, met prettig wat fruit van o.a. sinaasappel, peer en rode vruchtjes.  Fles €11,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

 

 

Puklavec Family Wines Estate Selection Sauvignon Blanc
Stajerska Slovenija
Het tien jaar jonge Sloveense wijnbedrijf Puklavec, dat druiven verwerkt van 1100 hectare, heeft na een decennium van grote investeringen voor het eerst in zijn bestaan winst gemaakt. Wat vast reden zal zijn geweest voor oprichter Vladimir Puklavec, diens familie en alle medewerkers, om het glas bij herhaling te heffen met een van de eigen bubbelwijnen. De Sauvignon Blanc bijvoorbeeld, een via tweede tankgisting verkregen, vrolijk bruisende (en makende) wijn die enerzijds prikkelend fris smaakt en anderzijds een zoetje heeft, net als een Champagne demi-sec, samen met drups- en citrusachtig fruit plus een klein kruidje. Deze feestwijn kost €9,99 excl. 21 procent btw bij de groothandel www.hanos.nl.

Sangre de Toro
Cava
Zowel vader Miguel als zoon Miguel Torres hebben heel lang gewikt en gewogen over het uitbrengen van een Spaanse mousserende wijn. Maar wellicht mede dankzij het succes van hun Chileense bubbels is die Cava er dan toch gekomen, onder binnen de merklijn Sangre de Toro. ’t Is een keurige wijn, geheel volgens Catalaans model. Dus gemaakt van alleen witte druiven – macabeo, xarel.lo, parellada – en met de gebruikelijke 11,5 procent alcohol. We zien een bleke kleur, fijne belletjes en proeven zowel frisse als rijpe elementen, met ook nog discreet gekruid wit fruit. Voor deze muy simpático Sangre de Toro vraagt www.perfectewijn.nl €9,95 per fles.

 

161207 Wim Banner H.Duiijker 538x100

 

Terroir La Baume Saint Paul Brut
Crémant de Limoux
Op het schitterend gerenoveerde Domaine de la Baume wordt naast een hele reeks aanbevelenswaardige stille wijnen  ook een met belletjes gemaakt. Waarvoor de druiven komen uit de streek Limoux: chardonnay (60 procent), chenin blanc (30 procent) en pinot noir (10 procent. Voorts vervaardigde men deze Terroir La Baume Saint Paul Brut à la Champagne, en gaf hem een jaar kelderrust. Het resultaat is een gave, elegante aperitiefwijn, frissig, sappig en fruitig, richting frisse citrus met in de verte wat groene appel. Adviesprijs €9,95, waar te koop vind je via www.labaume.nl/verkooppunten.

.

 

Albamar Albariño 2018
Rías Baixas
In Galicië, vlakbij de zee en een riviermonding, maakt Xurxo Alba wijnen van eigen en aangekochte druiven. Hij doet dat sinds 2006, na wijnbouw opleidingen te hebben gevolgd. Zijn meest verkochte en alom geprezen creatie heet Albamar (letterlijk ‘dichtbij zee’), en is een wijn van de regionale, voor het gebied Rías Baixas kenmerkende kwaliteitsdruif albariño. Naast een kenmerkende frisheid offreert de 2018 sappigheid, notigheid, fermheid en fruitigheid, vooral van citrus. Ik kreeg deze Albariño te proeven van www.adbibendum.net die €17,85 per fles vraagt.

Aromo Reserva Privada Chardonnay 2018
Valle del Maule
Het waren Fransen die in 1922 aan de wieg stonden van het Chileense wijndomein Viña Aromo. Veertien jaar later werd het overgenomen door de Chileense familie Henríquez die het nog steeds bezit en gestaag uitbreidde. Naar in totaal 320 hectare, verdeeld over vier locaties in de Maule Vallei. In het omvangrijke assortiment bevindt zich een kenmerkende Chardonnay, de Aromo Reserva Privada 2018. De wijn heeft een duidelijk notige smaak, met in de achtergrond mild citrusfruit, een geheel dat sappig en vriendelijk fris verpakt is. Richtprijs €7,95, adressen via www.boomsma.frl.

 

 

Bernard Fouquet Cuvée de Perruches 2017
Vouvray
Critici beschouwen Bernard Fouquet als een van Vouvrays beste producenten. Anno 1982 vestigde hij zich in dit Loire-gebied na eerst ervaring te hebben opgedaan in zowel Alsace als Bourgogne. Bernard (foto) gaat zeer overwogen te werk in zowel zijn 26 hectare tellende wijngaard als zijn kelder. Zijn Cuvée de Perruches van de – wettelijk verplichte – chenin blanc is een schoolvoorbeeld van min of meer droge Vouvray. Het is een smakelijke, nog frisse wijn met in zijn aroma sappig fruit van appel plus peer, alsmede een klein nootje en een vleugje mildheid. Fles €10,95 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

Charles Loupart Sauvignon Blanc 2018
Val de Loire
Wie o wie is Charles Loupart? Volgens het achteretiket zou het een Brabander moeten zijn die met vrienden wijn ging maken in het Loire-dal. Met succes, zo bewijst zijn Sauvignon Blanc 2018: een echt lekkere Val de Loire die in zijn sappig frisse smaak hints van buxus en verse groene kruiden combineert met discrete, milde fruittonen. Niet te zuur, niet strak, wel uitnodigend, ook qua prijs, namelijk €5,99. Ik ging dus zoeken naar zijn maker, verantwoordelijk voor dit ‘Hollands Vakmanschap’. Om uiteindelijk terecht te komen in het dorp Seigy. Waar ik niet de Brabander met zijn Franse naam vond, maar het door een groepje Nederlanders (onder leiding van Joost van der Does de Willebois) gestichte bedrijf Villebois. Dat onder die naam reeds aan andere importeurs levert, en voor www.plus.nl kennelijk als een soort schuilnaam Charles Loupart hanteert. Kortom, fictie op de fles, plezier in de fles.

 

 

Château Tour de Mirambeau Réserve 2018
Bordeaux
Een tijdje terug kreeg Thibault Despagne (links) een exemplaar cadeau van mijn Bordeaux  Wijnatlas & Encyclopedie. Want daarin zijn zo’n veertig lofwaardige regels  gewijd aan Château Tour de Mirambeau, de bijna 90 hectare tellende Bordeaux bezitting die vader Jean Louis Despagne heeft groot gemaakt. Waarmee dit wijngoed zich al decennia onderscheidt zijn vooral zijn heerlijke witte wijnen. Zo is de Réserve 2018 bepaald inviterend, dankzij wat notigheid, wit en geel fruit, een hint van rijpheid, zachte zuren en veel sap. Als basis dienden drie druivenrassen, sémillon, sauvignon blanc en muscadelle waarvan de schillen ruim tien uur met de most werden geweekt teneinde de aromavorming te optimaliseren. Adviesprijs €11,50, verkoopinfo via www.kwastwijnkopers.nl en de banner.

 Domaine la Camarette Armonia 2018
Ventoux
Het versterkte dorp Pernes-les-Fontaines, gelegen aan de voet van de Mont Ventoux, is vooral bekend om zijn water. Want dat spuit er uit meer dan veertig gerestaureerde fonteinen. Maar je kunt er ook voor wijn terecht, op Domaine la Camarette (dat overigens ook een goed restaurant heeft, links). De twee zusters Alexandra en Nancy Gontier laten op hun wijngoed de druiven biologisch groeien. Voor de witte Armonia 2018 selecteerden ze de helft grenache blanc, samen met roussanne, marsanne, rolle en viognier. ’t Is een wijn met kracht, kruidigheid, volheid en zowel wit fruit als milde citrus, plus nog een nootje. Het zal een goede Cameraad zijn voor kip en kalkoen. Richtprijs €12,90, verkoopinfo via www.heisterkamp.com. Zie ook verderop  ‘De wijnkoper van het jaar’.

 

 

Banner KWAST BANNER

 

Domaine Pélaquié Laudun 2018
Côtes du Rhône Villages
In voornamelijk het departement Gard, zuidwestelijk in de Rhône-valle,i is Domaine Pélaquié een van de belangrijkste particuliere producenten. Het wijngoed omvat namelijk 100 hectare. Behalve voorbeeldige rode wijnen levert het verbazend goede witte, waaronder de Laudun 2018. Men componeerde hem uit een vijftal Rhône rassen, te weten  bourboulenc, clairette, grenache blanc, roussanne en viognier. In zijn bleke kleur heeft de 2018 nog een glans van groen. Zijn smaak is uitgesproken stevig en tegelijk heel aromatisch dankzij schakeringen van mild wit plus geel fruit, kruiden en noten. Wat ‘m een trefzekere tafelgenoot maakt voor o.m. kip en kalkoen. De enkele-flesprijs bedraagt €11,95 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de startpagina van deze site.

Domaine Zind-Humbrecht Pinot Blanc 2018
Alsace
Een Franse wijnmaker die ook Master of Wine is, en dus ’s werelds zwaarste wijnopleiding met succes heeft afgerond, zie je maar zelden. Maar Olivier Humbrecht (links) draagt  die titel. Het door hem geleide, familiale Domaine Zind-Humbrecht bevindt zich in de Elzas en omvat 40 hectare. Slechts een deel daarvan ligt in de eigen gemeente Turckheim, de rest in allerlei andere dorpen – en overal worden de druivenstokken organisch gecultiveerd. Hoe heerlijk Oliviers wijnen kunnen zijn, toont de Pinot Blanc 2018. Deze komt bijna tintelend op de tong, is heel zuiver, duidelijk kruidig bovendien, en bezit wat wit fruit. Kostelijk bij o.a. een quiche lorraine. Bij www.adbibendum.net kost een fles €18,50.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

 

El Descanso Reserva Sauvignon Blanc 2018
Valle de Casablanca
Het zijn trouwe verschijningen in dit magazine, de wijnen van El Descanso. Gewoon omdat ze doorgaans veel waar voor hun geld bieden. Wat weer te danken is aan het alom geprezen familiebedrijf achter dit Chileense merk, Errázuriz. De benodigde druiven komen uit diverse wijnvalleien. Voor de Reserva Sauvignon blanc 2918 was dat Valle de Casablanca waar het groeiseizoen extra lang is vanwege de koele zeelucht die daar dagelijks het dal komt binnenvallen. De druiven krijgen daardoor veel aroma, hetgeen verklaart waarom voornoemde wijn veel smaak heeft, met kenmerkende Sauvignon elementen als buxus en groene kruiden, terwijl de Chileense zon ‘m ook vrij stevig heeft gemaakt. Deze viswijn bij uitstek kost €7,49 bij www.plus.nl, zie de banner.

Fournier Les Vignes au Moulin 2018
Sancerre
De dit jaar zijn zestigste verjaardag vierende Joost van der Does de Willebois (foto) leidde een waanzinnig druk leven bij grote bedrijven en een beurs totdat hij besloot, ongeveer decennium geleden, om wijnproducent te worden. In het Loire-dal, waar hij met vrienden het bedrijf Villebois stichtte. Met veel succes: inmiddels worden jaarlijks zo’n vier miljoen flessen verkocht. Daar zitten ook wijnen bij van Fournier Pere & Fils, een overgenomen domein van circa 60 hectare met wijngaarden in Sancerre en buurgebieden. Frisheid typeert de Fournier Les Vignes au Moulin 2018, een Sancerre met in zijn smaak tevens plantaardige elementen, waaronder buxus, plus groene kruiden en fis citrusfruit. Leg de vis maar in de pan, en haal de geitenkaas uit de koeling. Fles €22,95 bij www.winelist.nl.

 

Banner_februari_GrandSud

 

Les Allées du Vignoble 2018
Petit Chablis
Hij is een vinoveteraan, Michel Laroche. Al in 1963 deed hij zijn eerste oogst, op Domaine Laroche in Chablis. Voorts creëerde hij succesvolle wijnbezittingen in zowel Zuid-Frankrijk als Chili. Om vervolgens een fusie aan te gaan met de Zuid-Franse familiefirma Jeanjean. Maar wat geschiedde: Michel heeft zes jaar geleden het ‘grote werk’ de rug toegekeerd. En is op kleine schaal weer wijnbouwer geworden, opnieuw in Chablis, samen met zijn vier kinderen. Een van hun wijnen is een Petit Chablis, minder mineralig dan reguliere Chablis, maar wel echt lekker. Fris gestijld bovendien, ook wat zijn fruit betreft. Met tegelijk sappigheid, een vrij stevige structuur en een klein kruidje. De veteraan verstaat zijn vak nog steeds, en hoe. Fles €14,75 bij www.colaris.nl, zie de banner.

Medea Malvazija Istarska 2018
Istrië
Zuidelijk op het grote, Kroatische schiereiland Istrië floreert het wijnbedrijf Medea dat voorheen een coöperatie was. Het beschikt over 60 hectare wijngrond, wat het een van de allergrootste in de regio maakt. En het maakt ook olijfolie, van 40 hectare. De nummer één druif die media verbouwt is witte malvazija (istarska), een bijkans historische variëteit van Mediterrane origine. De 2018 van Medea combineert in zijn vrij elegante, 12,5 procent alcohol bevattende smaak sappig, tikje  drupsachtig wit fruit met een vleugje bladgroen, een snufje kruiden en een zachte frisheid. Goed gekoeld zal-ie vast lekker zijn bij o.a. lekkerbekjes. Fles €9,95 bij o.a. www.croatiangrapes.nl (tabblad Consumenten). Tip: informeer ook eens naar hun mooie olijfolie van hetzelfde Istrië.

Mehofer Grüner Veltliner geniessen (liter)
Österreich
Hij heeft een ongebruikelijk naam, zit in een ongebruikelijke fles, van een liter, maar is o zo inviterend. Een soort superieure slobberwijn, passend bij van alles, ook hartige voorafhapjes. De recentste versie draagt niet meer de herkomstbenaming Wagram, maar alleen de landelijke, bevat wat meer alcohol dan voorheen (12,5 in plaats van 11 procent), is jaartalloos, biedt wat meer naar mild neigend fruit (appel, peer, perzik, die richting) en kost een euro meer dan de vorige, maar bleef afkomstig van biodruiven, heel zuiver – en hoogst aangenaam. Met ook een hint van hartigheid, wat zijn druif zo typeert. Deze lekkere liter kost €9,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl, zie de banner.

 

 

Pourquoi Pas? Sauvignon 2018
Val de Loire
Grasgroei tussen de druivenstokken, handmatig snoeien, schilweking, temperatuurbeheersing (tijdens de gisting) en contact met het gistingsbezinksel zijn technieken die Loire-producent Philippe Sauger zorgvuldig toepast om zijn witte wijnen élan te geven. Net als voor zijn Cheverny werd voor de Pourquoi Pas? Sauvignon ook wat chardonnay gebruikt, 15 procent om precies te zijn. Wat bijvoorbeeld het nootje in de smaak verklaart, die voor het overige lekker fris is, groen kruidig en sappig fruitig. Inderdaad, waarom niet deze wijn gedronken? Hij kost €7,45 bij www.jeanarnaudwijnkoperij.nl.

Quintodecimo Giallo d’Arles Greco di Tufo 2018
Campania
Als oenoloog, professor aan de universiteit van Napels, voorzitter van de Europese oenologen organisatie, landbouwkundig ingenieur, aroma specialist en wijnconsulent maakte Luigi Moio in 2001 zijn lang  gekoesterde droom waar: hij werd zelf wijnbouwer. En wel in Taurasi, het bergachtige, relatief koele binnenland van Campania, zo’n 80 km ten noordoosten van Napels. Zijn domein, nu 30 hectare, kreeg als naam Quintodecimo. Het brengt uitsluitend hoogwaardige (en relatief kostbare) wijnen voort, met voorop de witte van regionale rassen. Het was Luigi’s dochter Rosa (links) die vertelde dat de Greco di Tufo van de Giallo d’Arles akker (letterlijk Geel van Arles, ‘wijn vader is een fan van Van Gogh’) haar favoriet is.  Welnu, ook de mijne. De voor 30 procent op vat vergiste, van organisch geteelde druiven vervaardigde, bleekblanke 2018 is heel smakelijk, met beschaving, diepgang en charme. Zo wordt het fruit van witte vruchten en citrus mooi en discreet omlijst door een zachte kruidigheid. Dit is Italiaans wit op zijn allerbest, voor een navenante (advies)prijs, namelijk €49,95. Adressen via www.vinites.nl, zie de banner.

 

 

Sangrato Chardeis 2018
Langhe
Het Italiaanse gewest Piemonte is vooral bekend om zijn rode wijnen en min of meer zoete witte (Asti Spumante, Moscato d’Asti), maar levert toch ook aantrekkelijke droge witte. Waarbij de streekdruif arneis een hoofdrol speelt. Net als bijvoorbeeld pinot noir is het een kwetsbare variëteit die bovendien een relatief lage opbrengst per hectare geeft en precies op tijd moet worden geplukt. Vooral in de regio’s Langhe en Roero maakt men tegenwoordig afzonderlijke wijnen van de arneis. In de Sangrato Chardeis (uit Langhe) werd echter ook vatvergiste chardonnay verwerkt, een juist makkelijk te telen ras. Het druivenduo heeft een sappige, bijna vette wijn gegeven met een enigszins florale geur en een notige, inderdaad naar Chardonnay neigende smaak. Waarbij-ie lekker zal zijn? Bij o.m. vitello tonnato en pasta met kip. Aanbiedingsprijs €7,99 bij www.wijnbeurs.nl.

Trésor de Loire Chardonnay 2018
Val de Loire
Als een soort stille reus binnen het Loire-dal opereert Les Caves de la Loire in Brissac (dat het hoogste kasteel van Frankrijk heeft, met zeven etages). De jaarproductie van dit bedrijf ligt rondde tien miljoen liter wijn die afkomstig is van 120 boeren. Naast traditionele,  gebruikelijke streekwijnen voert de firma een voor de streek iets minder gebruikelijke Chardonnay, Trésor de la Loire. Deze heeft een fris karakter, met in zijn smaak tevens fris, sappig citrusfruit, een mini-kruidje en een bescheiden 12 procent alcohol. Deze Chardonnay kun je ook schenken als aperitief en bij voorgerechten. Fles €5,99 bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

 

Domaine Tempier 2018
Bandol
Bij herhaling werd deze Provençaalse rosé in Nederland uitgeroepen tot de ‘Rosé van het jaar’, o.a. op het Wine & Food Festival te Amsterdam. Welnu, het was een genoegen om de kennismaking te hernieuwen via de (laat uitgebrachte) oogst 2018. De uit vier duurzaam geteelde druivenrassen – de voor zijn geboortestreek Bandol kenmerkende mourvèdre plus grenache, cinsault en carignan – gecomponeerde wijn smaakt tegelijk sappig en vlezig, met nuances van enigszins mild drupsfruit (witte en gele vruchten), een hint van buxus en een snufje kruiden. Ferm en goed gevuld is de bleek oranje getinte rosé eveneens. Het is een echte eetwijn die het best zal kunnen vinden met bijvoorbeeld kalkoen en konijn. Fles €26,50 bij www.sauterwijnen.nl.

 

Altano Douro 2017
Portugal
Als biefstukbegeleider is dit een hele beste, de rode Altano 2017 uit het Noord-Portugese dal van Douro. Hij werd vervaardigd van de Port-druiven tinta barocca, tinto roriz en touriga franca en touriga nacional. Heel rijp, mild zwart fruit plus een besje en wat laurierdrop markeren zijn smaak, samen met een discrete kruidigheid. De maker? Dat is de familie Symington (van huisuit een Port shipper) die over het grootste organisch bewerkte wijngoed in de regio beschikt, van 126 hectare. Importeur www.orbwijn.nl, zie de banner, geeft als richtprijs €11,79.

 

 

Baron Charcot Merlot Cabernet Boisé 2016
Pays d’Oc
Een Zuid-Franse coöperatie die dankzij zijn wijnen smakelijk van zich doet spreken, is Les Vignerons du Narbonnais. Waarbij ongeveer 330 boeren zijn aangesloten die samen zo’n 1500 hectare wijngrond bezitten. Een op vat gerijpte merkwijn van dit grote  bedrijf werd Baron Charcot gedoopt, en is een blend van merlot met cabernet sauvignon. Verrassend genoeg is de 2016 nog aangenaam sappig. De wijn zit ook vol zonnekracht, en heeft in zijn volle, nu op dronk zijnde smaak naast kruidige hout- en roosteraroma’s tevens prettig wat fruit van zwarte vruchten en bessen, beide rijp. Fles deze maand geen €7,95 maar €6,95 bij o.a. www.josbeeres.nl, zie de banners.

Barossa Shiraz 2015 (AH Excellent Selectie)
Barossa
De in Zuid-Afrika geboren wijnmaker Marc van Halderen werkte in 2015 nog voor het Australische familiebedrijf Yalumba dat gevestigd is in de beroemde Barossa Valley. Het is daar dat Marc de Barossa Shiraz 2015 creëerde, voor de AH Excellent Selectie. De op vat gerijpte, krachtige, sappige wijn vertoont naast een zekere rijpheid nog vitaliteit, terwijl het aroma bestaat uit een mix van donkere, naar drop neigende tonen, rijp zwart fruit en wat kruidig hout. Wat ‘m allemaal heel geschikt maakt voor herfst en winter. Vanaf 10 november is deze stoere Shiraz voor €8,99 beschikbaar bij www.ah.nl, zie de banner.

 

 

Bellingham The Bernard Series Bush Vine Pinotage 2016
Coastal Region
Zo’n beetje het beste dat Bellingham te bieden heeft, een Kaapse producent genoemd naar een in Franschhoek gesticht domein, is The Bernard Series. Deze vormt een eerbetoon  aan Bellinghams stichter, de perfectionist Bernard Podlashuk. De zeer Kaapse druif pinotage (pinot noir x cinsault) van ruim twintig jaar oude, op verweerd graniet groeiende ongeïrrigeerde stokken gaf de Bush Vine Pinotage. Die ook nog een jaar op vat ging, en de helft van de fusten was nieuw. Kruidig hout omlijst derhalve, in de zachte, stevige 2016 het  sappige fruit van bessen, zwarte vruchten en vaag iets van gebakken banaan (kenmerkend voor Pinotage). Deze karaktervolle wijn kost meestal rond de €21; adressen via www.lfe.nl.

 Bonnievale The River Collection Shiraz 2017
Bonnievale
In het Kaapse wijnland, aan de noordkant van Robertson en in het stroomgebied van de Breede River, ligt een minder bekend wijngebied. Het heet naar een groen dorp daar, Bonnievale, dat ruim twee eeuwen terug gesticht werd door een Schot. Binnen de streek is een aan Zuid-Afrika’s grootste wijnproducenten actief, de Bonnievale wijncoöperatie die ontstond uit het samengaan van drie wijncoöps en nog eens twee fusies. In totaal betrekt het bedrijf druiven van zeker zo’n 1700 hectare (hoewel dat er inmiddels meer kunnen zijn). Een hele prettige wijn voor koude avonden is de The River Collection Shiraz 2017, een met schroefdop gebottelde, in Zuid-Afrika zelf goud winnende creatie waarvan de mondvullende smaak een bijna zoete toets heeft, mede dankzij fruittonen van o.a. rijpe, gekruide aardbeien, met ook hints van rokerigheid, karamel en koffie. Aanbiedingsprijs €7.99 bij www.wijnbeurs.nl.

 

 

Casa Silva Edición Limitada Petit Verdot 2017
Valle de Colchagua
Binnen hoofdzakelijk de lang gerekte Colchagua vallei, die loopt van de Andes tot aan de oceaankust, bezit Casa Silva ongeveer duizend hectare met druivenstokken. Deze akkers zijn geconcentreerd in beide uiteinden van het dal. Het is dan ook van verschillende locaties dat de druiven kwamen voor de Edición Limitada Petit Verdot 2017. In zijn bakermat Bordeaux wordt petit verdot vrij uitsluitend gebruikt als mengdruif, hij geeft kleur en kracht, maar in pure vorm heeft Casa Silva er een fraaie winterwijn van gemaakt. Een dieprode Edición Limitada waarvan het aroma iets heeft van dadels, vijgen en andere milde donkere vruchten, terwijl laurier en rokerig hout het stevige geheel completeren. Richtprijs €14,95, adressen via www.lfe.nl.

Château Balac 2015
Haut-Médoc
Touchais, heb ik die naam niet gezien in Anjou? Inderdaad, maar anno 1964 kocht de daar actieve wijnfamilie Touchais een wijngoed in Bordeaux, Château Balac, op ongeveer 50 kilometer benoorden de stad Bordeaux. Tegenwoordig wordt de bezitting met verve geleid door Lionel Touchais die de derde generatie vertegenwoordigt. De druivenakker telt 20 hectare, en de beste wijn daarvan is een Haut-Médoc. De jaargang 2015 bestaat uit de helft merlot, aangevuld door 30 procent cabernet sauvignon en de rest cabernet franc. Een jaar vatopvoeding gaf de wijn roosteraroma’s die diepgang geven aan de door donkere tonen en wat fruit (zwart plus bes) getypeerde, eveneens een beetje frisheid en een keurige afdronk biedende smaak. Deze echte eetwijn kost gewoonlijk €13,95, adressen via www.monnik-dranken.nl.

 

 

Château Beaulieu 2015
Côtes de Bourg
In het ‘Zwitserland van de Gironde’ ofwel het district Côtes de Bourg nam de Nederlandse distillateur-wijnhandelaar Jodocus Boomsma (op de foto) tien jaar geleden het wijngoed Château Beaulieu over. Een 17 hectare bestrijkende bezitting die zijn naam terecht draagt, want hij ligt op circa 60 meter hoogte boven een idyllische vallei met druivenstokken. Hoe goed de daar gemaakte wijnen zijn, blijkt o.a. uit de gouden medaille die in Lyon werd toegekend aan de rode 2015. Die Jodocus componeerde uit 65 procent merlot, 15 malbec (wat relatief veel is, maar kenmerkend voor het district), 10 cabernet sauvignon en 10 cabernet franc. Vatrust voegde rokerige roostertonen toe aan het rijpe zwarte fruit, de laurier en het vleugje bessen dat deze ferme, nu soepele, beste Bourg karakteriseert. Flesprijs meestal €9,95, info via www.boomsma.frl.

Château Canteloup 2016
Bordeaux Supérieur
In en rond La Sauve Majeure, een in het hart van de Bordeaux-streek gelegen wijndorp dat bekend is om de ruïne van zijn romaanse abdij (foto), exploiteert de familie Latorse, nu de derde generatie, 120 hectare met druivenstokken. Plus, maar dat terzijde, enkele gîtes waar je kunt logeren. Een van de daar gemaakte wijnen is Château Canteloup waarvan het oogstjaar 2016 een zachte kleur heeft, een zachte rokerigheid, een zachte kruidigheid en een zachte fruitigheid. Een blaadje laurier ontbreekt evenmin, want de druif die dit soort donkere tonen geeft, merlot, is de belangrijkste die men gebruikte, samen met cabernet sauvignon . Fles €8,99 bij www.mitra.nl.

 

 

Château Fourreau 2018
Bordeaux
Na de magere oogst van 2017 werd op Château Fourreau, een bezitting van 27 hectare die sinds 1998 behoort aan Marie-Hélène Barse en Frédérick Bozza, weer een normale oogst binnengehaald, zowel kwantitatief als kwalitatief. En de mensvriendelijke flesprijs van €6, die bleef. Deze petit Bordeaux wordt in zijn elegant-ferme, soepele, zacht kruidige smaak sterk getypeerd door de merlot, vandaar de donkere tonen en het sappige zwarte fruit, terwijl de cabernet sauvignon nog wat fris besfruit heeft toegevoegd. Bij lamskoteletten deed-ie het héél goed. Te koop bij www.hema.nl.

Château Treytins Cuvée Léon 2017
Lalande-de-Pomerol
Deze wijn werd opgedragen aan Léon Nony die eind jaren vijftig eigenaar werd van Château Treytins. Een bezitting die sindsdien ‘gefuseerd’ is met een andere van de familie Nony, en derhalve deel uitmaakt van Château Garraud-Treytins (rechts; 36 hectare). Voor de speciale cuvée koos Léons kleinzoon Jean-Marc een overgrote meerderheid merlot, wat ertoe bijdraagt dat de wijn een Pomerolachtige allure heeft. Breed, beklijvend en volop voorzien van donkere aroma’s, terwijl kruidig hout evenmin ontbreekt en in de verte wat zwart fruit waarneembaar is. Fles €18,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.

 

 

Château de Sescas 2018
Bordeaux
Een van de châteaus die de familie Cluzan exploiteert in Saint-Martin-de-Sescas, een dorp dat grenst aan de noordoever van Garonne, is Château de Sescas. De wijngaard daarvan bestrijkt een aanzienlijke 60 hectare, en merlot is de meest geplante variëteit, met cabernet sauvignon als goede tweede. Beide rassen samen hebben vrij stevige, duidelijk donkertonige, licht rokerige, tikje kruidige, tevens bessige en zacht frisse 2018 gegeven die bijvoorbeeld een biefstuk of extra belegen boeren Goudse aangenaam kan vergezellen – voor slechts €4.99. Te koop bij www.jumbo.com.

Condominio Roble 2018
Ribera del Duero
Een van de best geëquipeerde wijnproducenten in Ribera del Duero (benoorden Madrid) is een coöperatie, Pinna Fidelis in Peñafiel. Deze dateert namelijk uit 2001, werd met het toen modernste materieel ingericht – en kreeg een Mondriaanachtige voorgevel. Het is een niet heel grote cooperativa, het wijngaardareaal omvat 225 hectare, maar in dit geval staat klein voor fijn. De Condominio Roble 2018 bijvoorbeeld is een kostelijke wijn. Mooi evenwichtig, met alle elementen smakelijk in balans: de stevige structuur, het besachtige fruit, de beheerste vanille en kruidigheid van het hout (vanwege slechts vier maanden vatrijping), het sap en de vitaliteit. Tafelgenote die een ovenschotel met o.a. rundergehakt en kaas had bereid, vroeg spontaan ‘Wát een lekkere wijn, waar komt-ie vandaan?’. Fles €9,75 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

Contrada Luce Primitivo 2018
Salento
Het bedrijf achter  deze koude-dagenwijn is het eigentijds geëquipeerde Casa Vinicola Botter dat in 1928 werd gesticht door Carlo Botter en momenteel geleid wordt door de derde generatie. En zijn druif is de in Zuid-Italië zo uitstekend gedijende primitivo. De Contrada Luce 2018, een echte eetwijn, offreert een enigszins rokerig en tegelijk donker aroma, alsmede mild, zondoorstoofd zwart fruit, vaag iets bessigs en heeft een flinke finale. Adviesprijs €8,50, adressen via www.neerlandswijnhuis.nl.

dA Carignan Vieilles Vignes 2017
Pays d’Oc
Het was in 2002 dat Jean-Claude Mas, het wijnwonderkind van de Languedoc, eigenaar werd van het domein Astruc, waarvoor hij eerder gewerkt had als consulent. De bezitting ligt in de streek Limoux, maar ongeveer de helft van zijn 80 hectare valt binnen twee andere herkomstbenamingen, met als belangrijkste Pays d’Oc. De dA Carignan 2017 van echt oude stokken (gemiddeld zestigplus jaar) is een op vat gelagerde, verwarmende, intens smakende winterwijn voorzien van zondoorstoofd zwart fruit, donkere, lederachtige tonen, een vleugje vanille en zacht kruidig hout. De flesprijs ligt meestal tussen de €8,95 en €9,50. Verkooppunten via www.poot.nl. Terzijde: officieel heet het wijngoed tegenwoordig Château Teramas Astruc.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 

Domaines Paul Mas Grande Réserve 2018
Pays d’Oc
Jean-Claude Mas is een reusachtig goede producent die in de Languedoc een reusachtig volume  wijnen maakt van honderden hectaren eigen grond, de Domaines Paul Mas, en van contracttelers. Hij drijft bovendien een heel goed streekrestaurant, een soort sjieke brasserie gedoopt Côté Mas (foto, staat ook klein op het etiket van de beschreven wijn). Cabernet sauvignon diende als enige druivenras voor de Domaines Mas Grande Réserve 2017, een Pays d’Oc die tien maanden gelagerd werd in eiken vaten. Je zou hem als een zonneversie van Cabernet Sauvignon kunnen kenschetsen, gezien zijn kracht en verwarmende karakter. Sappig, rijp besfruit is eveneens present, samen met een klein frisje en mildere roosteraroma’s. De op zware fles gepresenteerde, inderdaad Grande Réserve kost €13,99 bij o.a. www.wijnproevers.nl.

Dominio de Anza Selección de Parcelas 2017
Bierzo
Met enthousiasme én durf begon de internationaal geschoolde (Spanje, Argentinië, Chili, Pomerol) Diego Magaña vijf jaar geleden wijn te maken, in het aan Galicië grenzende gebied Bierzo. Waar hij op verschillende percelen, samen zo’n 2 hectare, hele oude, circa tachtigjarige stokken vond van de blauwe streekdruif mencía. Daarvan maakte Diego (foto) een hele beste Bierzo gedoopt Selección de Parcelas die acht maanden in deels nieuwe vijfhonderd-liter fusten werd gerijpt. De diep donkere, vlezige wijn smaakt nog vol fruitig, vooral naar zwarte vruchten, heeft ook donkere aroma’s plus uiteraard zacht kruidige, heel beheerste houttonen. Vast heerlijk bij hazenpeper en hertenbiefstuk. Fles €22,50 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de startpagina.

 

 

Esporâo Assobio 2015
Douro
Behalve een magnifiek domein in Portugals zuidoostelijke Alentejo heeft Herdade de Esporâo een bijzondere bezitting in het noordelijke dal van de Douro. Deze heet Quinta dos Murças. Het uit hellingen bestaande terrein daarvan volgt de rivier over een lengte van  ruim 3 kilometer, en van de 155 hectare is bijna een derde met druivenstokken beplant. Daartoe behoren tinta franca, touriga franca en touriga nacional, de rassen waaruit de Esporâo Assobio 2015 werd vervaardigd. Een donkerrode, gave wijn met rijpheid een scala aan donkere aroma’s (leder, laurier, drop), een vleugje kruidig hout en voorzichtig wat zwart en besfruit. Hij zal vast lekker zijn bij een herfstig stoofgerecht. Adviesprijs een tientje, adressen via www.dgswijn.nl.

Feravino Dika Zweigelt 2017
Slavonija
Diep in het Kroatische binnenland, dus ver noordelijk van de kust maar juist minder ver van de hoofdstad Zagreb, wordt veel wijn gemaakt in de groen golvende streek Slavonija. Een middelgrote speler daar is het huis Feravino dat over 160 hectare met druivenstokken beschikt. Naast voor Kroatische gebruikelijke rassen wordt zowaar wat zweigelt geteeld, een in Oostenrijk gecreëerde blauwe druif. De Dika 2017 daarvan valt op door zijn frisse karakter en zijn bessige fruit, terwijl de dieprode wijn bovendien donkere en kruidige aspecten heeft en een redelijk stevig gestel. We dronken van de – licht gekoelde –  Dika een glas bij lasagne, en werden blij. Richtprijs €9,95. Verkoopinfo via www.croatiangrapes.nl.

 

 

generation 0 Nero d’Avola 2018
Sicilia
De immer actieve wijnimporteur Janneke Rutten (links) breidt haar assortiment van fair trade en/of duurzaam vervaardigde wijnen gestaag uit, voor haar merklijn generation 0. Zo verschenen naast Franse en Zuid-Afrikaanse soorten ook Siciliaanse. Namelijk van de grootste coöperatie aldaar, Cantine Colomba Bianca. Die er prat op gaat de grootste Europese producent van organische wijnen te zijn: een kwart van de 7500 hectare wordt via organische principes bewerkt. Een sympathieke rode biowijn van dit bedrijf is de Nero d’Avola 2018 waarin de Siciliaanse zonnekracht straalt via een stevige structuur en sappig mild zwart fruit, met ook een besje, een frisje en een kruidje. Mildheid en kracht maar dan met meer donkere aroma’s, richting katjesdrop, markeren de generation Syrah 2018 van dezelfde coöperatie. Beide wijnen kosten doorgaans €6,99 per fles, Adressen via www.intensewines.com.

Bouchon Reserva Cabernet Sauvignon 2018
Valle del Maule
Julian Bouchon, wiens voorvader Emilie in 1887 uit Bordeaux kwam, stichtte anno 1976 zijn eigen bodega in Chili’s vrij zuidelijke, Mediterrane Maule Vallei. En gaf het stokje later door aan zijn kinderen. De Bouchons bezitten 50 hectare waarop de druiven organisch worden geteeld. En wat vroeger een historische haciënda was, is tegenwoordig een boetiek hotel. Een klassieker in het gamma is Reserva Cabernet Sauvignon, vervaardigd van Chili’s meest geplante druivenras. De wijn smaakt vrij mild en vrij stevig, met wat kruidigheid en rijp besfruit, waaronder een hint van cassis. Kortom, uitnodigend, en hetzelfde kun je stellen over de adviesprijs, €8,95. Verkoopinfo via www.poot.nl.

 

 

La Carbonara Las Pisadas 2015
Rioja
Een nieuwe troef van Torres, dit maal uit de Rioja, is een rode wijn van oude tempranillostokken (gemiddelde leeftijd 73 jaar) binnen de gemeente Labastida. Alwaar het familiebedrijf een spectaculaire bodega bouwde die de naam kreeg Soto de Torres. De nieuwkomer heet Las Pisadas, en de desbetreffende wijngaard, van pakweg 10 hectare, heet La Carbonara. Mede dankzij tien maanden rijping in fusten van Frans eikenhout kreeg de wijn een duidelijk kruidige toets, met ook nog wat vanille, terwijl de soepele, ferme smaak tevens rijp bes- en zwart fruit offreert en een zachte, vitaal houdende frisheid. Bij www.vinissimus.nl is hij te bestellen voor €12,50.

La Mal-Dita Garnacha 2017
Rioja

Van de tientallen bodegas die ik in Rioja heb bezocht is Vivanco een van mijn grote favorieten. Niet alleen vanwege het eigen wijnmuseum, dat tot ’s werelds allerbeste behoort, maar ook vanwege de uitstekende wijnen. Die of de naam Vivanco dragen of La Mal-Dita heten, naar het dochterbedrijf Viñedos La Maldita. Die tweede naam is gegeven aan een gave, gespierde Garnacha, een fris te schenken wijn waarvan het gulle zwarte fruit even geweekt lijkt te zijn laurier- en dropwater. Pure rode Garnacha zie je eigenlijk weinig in Rioja, maar hoe heerlijk zo’n wijn kan zijn, vooral wanneer het buiten koud is, demonstreert de Mal-Dita 2017. Fles €7,80 bij o.a. www.josbeeres.nl, zie de banners.

 

 

La Rougeante 2017
Corbières
Zo ongeveer tussen Béziers en Narbonne ligt Château la Négly, een 50 hectare bestrijkende bezitting die, samen met een naburig wijndomein, behoort aan de familie Paux-Rousset. Voor het maken van de wijnen huurde men de de uiterst ervaren oenoloog Claude Gros in als consulent. Als basis voor de merkwijn La Rougeante, een Corbières, dienden syrah, carignan, grenache en wat witte marsanne. Samen gaven deze rassen een krachtpatser met schakeringen van drop en leder, tegen een achtergrond van zongerijpt zwart fruit. Deze verwarmer voor koude avonden kost meestal €11,50, verkoopinfo via www.dgswijn.nl.

Le Salut de la Terre 2016
Terrasses du Larzac
De cöoperatie CastelBarry werkt niet alleen steeds duurzamer, maar tevens sociaal bewust – en levert hele goede wijnen. Plaats van vestiging is het door lage heuvels omsloten Languedoc dorp Montpeyroux, waar de rust en stilte soms verstoord worden door een kudde schapen in de hoofdstraat. De 110 leden van de coöp bezitten 500 hectare wijngrond, waarvan een deel valt binnen de vrij jonge, sinds vijf jaar bestaande herkomstbenaming Terres du Larzac. Deze omvat 32 (van de 168) wijngemeenten binnen het land van Oc. Le Salut de la Terre 2016 is een stevige, nog vieve, maar wel soepele en rijpheid bezittende Terrasses du Larzac, duidelijk zacht kruidig, en mild van toonzetting, met tevens zachte tonen van rijp fruit. Fles €11,95 bij www.sauterwijnen.nl.

 

Les Hauts du Fief 2015
Crozes-Hermitage
Een van de meest dynamische en vooraanstaande coöperaties in de Rhône regio is 86 jaar jonge Cave de Tain. De ruim drie- à vierhonderd leden daarvan bewerken circa 1000 hectare in het noordelijk daldeel. Mede dankzij de door directeur Xavier Gomart ingezette, consequente kwaliteitskoers en allerlei investeringen wordt een reeks goede wijnen geleverd. Een van de specialiteiten is Crozes-Hermitage – de coöp verwerkt de helft van alle voor Crozes-Hermitage verplichte syrahdruiven – waarvan diverse versies bestaan. Tot de allerbeste behoort Les Hauts de Fief die kwaliteit van een grote Hermitage benadert. Kracht kenmerkt de 2015, een donker getinte wijn met een ook donkere, deels lederachtige smaaktoets, een flinke afdronk, een zachte frisheid en een ondertoon van zowel rijp besfruit als zwarte vruchten. Discreet kruidig, heel licht rokerig hout ontbreekt evenmin. Mooi bij o.m. wildgebraad. Richtprijs €25, adressen via www.dgswijn.nl.

Los Vascos Carmenère Grande Réserve 2015
Valle de Colchagua
Domaines Barons de Rothschild, de wijntak van de Parijse bankiersfamilie Rothschild, heeft niet alleen het fameuze Château Lafite-Rothschild in bezit, maar ook domeinen elders. Met als grootste Los Vascos in Chili. Dit bestrijkt 4000 hectare, waarvan 640 beplant met druivenstokken. De typische Chileense carmenère (geen land heeft zo’n grote aanplant van dit oude Bordeaux ras) ontbreekt uiteraard niet. Sterker nog, deze variëteit vormt 85 procent van de aanplant. Het is hiervan dat de Carmenère Grande Réserve 2015 werd vervaardigd. Deze uit Valle de Colchagua afkomstige wijn heeft een gul karakter en een stevig gestel, met rijpe tonen, ook van zwarte vruchten, hints van drop en laurier, en het vleugje munt dat Carmenère soms kenmerkt. Richtprijs €15,95, voor verkooppunten zie www.monnik-dranken.nl.

 

 

Maison Barboulot Pinot Noir 2018
Pays d’Oc
Hè lekker, zo’n fris te drinken Pinot Noir. Die in vergelijking met soortgenoten uit de Bourgogne ook nog redelijk geprijsd is, op €8,90 à  €9,50. Zo te lezen bestaat er geen Maison Barboulot, maar is deze naam gewoon een merk van de coöperatie(groep) in Cébazan. But who cares? De wijn smaakt mild, soepel, zacht fris, sappig en tegelijk vriendelijk fruitig, enigszins naar pruimen, zwarte kersen en bessen. Héél uitnodigend. Verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl en de banner.

Marquês de Borba Colheita 2017
Alentejo
Na eerst wijnconsulent te zijn geweest werd João Portugal Ramos (foto) zelf wijnproducent. En wel in Portugals zuidoostelijke Alentejo. Zijn aanvankelijk kleine domein groeide naar plusminus 150 hectare, terwijl van nog eens 200 hectare druiven worden bijgekocht. De uit duurzaam gecultiveerde druiven vervaardigde en deels op vat gerijpte, nu soepele Marquês de Borba 2017 koppelt kracht aan diepgang. Dit laatste dankzij een opmerkelijke Portugees-Franse druivenmix van alicante bouschet, aragonez, merlot, petit verdot, touriga nacional en trincadeira. Sappig zwart fruit, laurier, leder, drop en kruidigheid zetten de toon – en doen al  snel verlangen naar een tweede slok. Fles €10,95 bij www.winelist.nl.

 

 

7 Muri 2017
Primitivo di Manduria
Het is verstandig om deze genereuze rode wijn licht te koelen, teneinde tegenspel te bieden aan enerzijds de naar zoet neigende smaak (zwarte bramen, dadels, pruimen) en anderzijds de solide 14 procent alcohol. Elementen overigens die juist op koude dagen plezierig kunnen zijn. In de soepele smaak is eveneens een zachte kruidigheid present, mede dankzij een vatrijping van vier maanden. De op loodzware fles gebottelde Primitivo komt uit Puglia, Italië’s diepe zuiden, en werd gemaakt door een zestig jaar bestaande coöperatie waarvan de 1240 leden ongeveer 1100 hectare bezitten. Prijs €8,99 bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

Neleman Garnacha Marselan 2018
Valencia
Het is voor het eerste dat ik een Spaanse wijn heb gezien met marselan, een in de Languedoc gecreëerde kruising tussen cabernet sauvignon en blauwe grenache. Degene die me ermee verraste is de Nederlander Derrick Neleman, een in Spanje zeer actieve, progressieve wijnproducent (en in eigen land wijnhandelaar). Hij werkt alleen met organisch gecultiveerde druiven, wat dus ook geldt voor zijn Valenciaanse combi van garnacha en marselan (40 procent). Wat je van deze wijn kunt verwachten? Een soepele, vrij volle, al tamelijk zachte smaak die bovendien mild is met kruidigheid en een ondertoon van zongerijpt zwart fruit, inclusief een vleugje zwarte bessen. Fles €7,95, zie www.neleman.org.

 

 

Nore Syrah 2018
Pays d’Oc
Het lukt Pascal Gianesini (rechts), producent in de Languedoc, steeds weer om lekkere rode wijnen te maken. Hij doet dit op zijn Château de Jouclary dat gesitueerd is op ongeveer 10 kilometer benoorden Carcassonne. Voor de Nore Syrah groeien de druiven tegen de voetheuvels van het Montagne Noire, bij de Pic de Nore. De 2018 is een levendige, redelijk stevig wijn, vlezig, sappig en donkertonig, met nog wat frisheid plus discreet fruit van zowel bessen als zwarte vruchten. Prima bij bijvoorbeeld biefstuk en sudderlapjes. Prijs €6,50, zie  www.heerenvanheusden.nl en de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

Rietburg Spätburgunder 2018 (AH Excellent Selection)
Pfalz
Het is een gigant, Moselland. Deze Duitse groep van wijncoöperaties heeft meer dan 1900 leden die samen circa 1930 hectare bezitten in vier Duitse regio’s. Een daarvan, de zuidelijkste, is Pfalz. Het gebied fungeerde als bakermat voor de Rietburg Spätburgunder 2018 die rijper, dus bruiner oogt dan zijn oogstjaar doet verwachten. Ook zijn smaak is al behoorlijk rijp, hoewel wat frisheid eveneens aanwezig is, naast discreet wat fruit en kruidigheid. We hebben hem met plezier geschonken en gedronken bij gebakken varkenshaas. Fles €7,49 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

Banner Hamersma 538-100

 

St. Andrea Áldás cool climate 2016
Egri Bikavér
Rond Eger, in het noordoosten van Hongarije, waar de wijnhellingen beschut worden door het nabije Bükk gebergte, beschikt het domein St. Andrea over 45 hectare. Het wordt geleid door vader en zoon Lörincz (links) die beiden als voornaam hebben György. Ze doen dat met zo veel verve en zo goed dat ze in eigen land alle mogelijke onderscheidingen ontvingen, zowel voor hun wijn als hun wijngoed als persoonlijk. Veel beroemder kun je in Hongarije eigenlijk niet zijn. Voor de rode Áldás kozen ze een rijke, zoniet unieke druivenmix van kékfrankos, cabernet franc, pinot noir, merlot, syrah en cabernet sauvignon. Waaruit een robuuste, tegelijk dimensionale wijn ontstond met allerlei donkere, kruidige en fruitige elementen plus nog iets van chocolade en andere roosteraroma’s. Dit Hongaarse wondertje bij wild kost €16,50 bij www.anfors-imperial.com.

 

 

Zorzal Terroir Único Malbec 2018
Tupungato Mendoza
Wat een avontuur: ruim veertig particuliere investeerders uit Canada (de meeste woonachtig in en rond Calgary) die samen met de Chileense wijngroep Belén een nieuw wijndomein stichtten in… Argentinië. En dan ook nog in een van de hoogste en koelste delen van de Uco Vallei, op circa 1300 meter. Behalve 70 hectare met druivenstokken verrees een hypermoderne kelder met o.a. diverse gistingscontainers waaronder eivormige van beton (rechts). Het project startte in 2018, en de bodega kreeg als naam Zorzal. Wijn van Argentinië’s belangrijkste druif, malbec, ontbreekt uiteraard niet in de collectie. De vlezige Terroir Único Malbec 2018 heeft iets rokerigs in zijn aroma, naast sappig zwart fruit en donkere tonen van leder, laurier en drop. Super bij springbok en dat soort wild. Fles €9,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

 

Alvada 5 Year Old Madeira
Madeira
Deze Madeira is niet bestemd om bij het koken te worden gebruikt – behalve dan door de kok(kin) zelf – maar om notentaart en andere, niet te zoete desserts te begeleiden. Het betreft een blend van Blandy’s bestaande uit van bual en malmsey. De wijn smaakt rijp maar toch noch zeer vitaal en, heel kenmerkend voor Madeira, met een fris zoet karakter. Je proeft subtiele schakeringen van o.a. koffie, chocolade, vanille, noten en in de verte wat limoen. Ik heb er overigens ook van genoten bij foie gras, Friese nagelkaas en als digestief, in plaats van een veel heftiger Cognac of Armagnac. Prijs per halve liter vanaf €16,95, verkooppunten via www.neerlandswijnhuis.nl. Extra pluspunt: in een eenmaal geopende fles blijft de wijn maandenlang goed.

 

 

Feuerheerd’s Single Harvest Old Tawny 2005
Porto
Het was in 1815, ruim twee eeuwen geleden dus, dat een Duitser genaamd Feuerheerd zich vestigde als Port producent. Ruim honderd jaar later werd het bedrijf verkocht aan het wijnhuis Barros, dat weer decennia later, samen met het familiebedrijf Van Zeller het merk Feuerheerd nieuw leven in blies – met vaak opmerkelijk rijpe wijnen, zoals de Old Tawny uit 2005. Deze ontving maar liefst zeven jaar vatrijping en daarna een gelijk aantal jaren op fles. Zijn bruine kleur is niet heel intens, zijn smaak juist wel. Zoet, rijp, krachtig (20 procent alcohol), notig en vooral chocoladeachtig, wat ‘m tot een prima partner maakt voor chocoladedesserts. Dit oudje doet het nog best. En is gezien zijn leeftijd redelijk geprijsd: een halve liter kost €14,99 bij o. m. www.wijnproevers.nl.

 

Casa de la Ermita Dulce 2018
Jumilla
Tijdens een proeverij stelde een representant van Casa de la Ermita dat dit bedrijf behoort tot ‘de honderd beste Spaanse bodegas’. Dat deze bewering best waar kan zijn, toonden de wijnen. Een van de lekkerste vond ik de nog jong ogende en smakende Dulce 2018, een door rijk zoet fruit (zwarte vruchten, rode, bessen) gedreven wijn die ook wat donkere aroma’s heeft en geen overdreven hoeveelheid alcohol (14,5 procent, veel minder dan Port). Het is bijna een dessert op zich, maar zal toch ook bijvoorbeeld over en bij vruchten en vruchtenijs rijke genoegens geven. Halve liter €14,50 bij o.a. www.wijnkring.nl.

Deakin Moscato 2018
Victoria
In het noordwesten van de Australische staat Victoria en rond de machtige Murray River ligt Deakin Estate. Dit wijngoed bestaat sinds 1967, behoort aan de familie Yunghanns en telt 2016 hectare. Naast een hele reeks droge wijnen brengt het een mooie Moscato voort die zoet smaakt, met bijna iets van karamel, en zeer druivig, terwijl het alcoholgehalte beperkt blijft tot 7 procent. Delicieus bij desserts, vooral die met fruit, waaronder zeker ook tarte tatin. Adviesprijs €6,75, adressen via www.vinites.com en de banner.

 

 

Gatti Piero Brachetto 2018
Piemonte
Ruim dertig jaar geleden begon Piero Gatti een wijndomein in het gewest Piemonte en binnen de streek waar ook Moscato d’Asti wordt geproduceerd. Pierro leeft niet meer, maar zijn werk wordt met verve voortgezet door zijn vrouw Rita en hun dochter Barbara. Naast mooi Moscato’s brengen ze een bijzondere, medium rode, fris zoete wijn voort van de regionale brachetto druif. Een ras dat vroeg rijpt en nogal kwetsbaar is. De stijl èn bereidingsmethoden van deze wijn zijn als die van een Moscato d’Asti. Vandaar dat de 2018 prettig prikkelt, slechts 6,5 procent alcohol heeft en fris zoet fruit offreert, in dit geval vooral van aardbeien en frambozen. Reken op circa €15 per fles, verkooppunten via www.pallaswines.nl.

 

Le Petit Béret
France
Er verschijnen steeds meer alcoholloze alternatieven voor wijn. In veel gevallen is de basis wijnen waaruit de alcohol werd verwijderd, maar wijnachtige dranken waaraan helemaal geen wijn  te pas kwam werden ook gelanceerd. Zo bevatten de vegan producten van Le Petit Béret als enige wijnlink een deel druivensap, naast allerlei andere ingrediënten, zoals appel. Maar wie dit allemaal niet weet, zal diverse van deze dranken toch als wijn of wijnachtig ervaren. Wat mede te danken is aan Dominique Laporte, Frankrijks beste sommelier. Want hij werkte mee aan enkele creaties, en heeft daaraan zelfs zijn naam aan verbonden. Het geslaagdste voorbeeld is de Profil Blanc de Blancs, een schuimende, koolzuurhoudende, mild frisse creatie met in geur en smaak druivig fruit en wat citrus. Fles €8,55. Door een vriendin die geen alcohol mag gebruiken, maar wel houdt van wijn, werd ook de roséachtige Gris als lekker ervaren. Prijs €6,95. Importeur www.lesgenereux.nl.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Per traditie, voor de 36e keer, heb ik de wijnkoper van het jaar benoemd. Dit eerbetoon, dit schouderklopje, gaat naar Bert Horstman die met verve en enthousiasme bij het Twentse bedrijf Heisterkamp Wijnkopers zijn stempel drukt op zowel het omvangrijke assortiment als de promotie daarvan. Waarbij het Bert lukt om steeds weer karaktervolle wijnen te vinden. Zelf spreekt hij over ‘zuivere, authentieke wijnen, representanten van een microklimaat en bodemstructuur, het liefst van autochtone druivenrassen, bij voorkeur biologisch of biodynamisch geproduceerd, en dan ook nog van een wijnboer en niet de handelshuizen’. De selectie vindt plaats via een soort stappensysteem. ‘Ik zoek de producenten uit via mijn netwerk, of op wijnbeurzen in Italië, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Vervolgens laat ik dan de producent/wijnboer nog eens monsters sturen waarover wij in een blindproeverij gezamenlijk beoordelen en beslissen. We hebben criteria opgesteld of een wijn in ons assortiment past, en kijken dan of het merendeel van het team enthousiast is. Voor mij persoonlijk blijft het streven om in de traditionele Europese wijnlanden waarin wij ons begeven producenten te zoeken die typisch Heisterkamp wijnen maken – met passie, voor een goede prijs en met een maximaal belevings-plezier. Want uiteindelijk doe ik het natuurlijk om de consument het plezier van een lekkere wijn te gunnen. Wijn moet voor mij altijd feest in het glas zijn.’

Geboren in de Achterhoek maakte Bert Horstman de stap naar de stad en ging werken als sommelier in Hotel des Indes, Den Haag. ‘Immers, als je in een van de beste wijnjaren, zoniet hét beste jaar van de vorige eeuw geboren bent, 1961, kan het bijna niet anders dan dat je in de wijnwereld verzeilt raakt.’ Nadat hij in 1990 verkozen werd in tot beste sommelier van Nederland kwam Bert terecht bij Pavillon Elysée Lenôtre in Parijs. Waar hij o.a. werkte met de beste sommelier van de wereld. Daarna kwam Auberge de Hoefslag in Bosch en Duin waar hij fungeerde als chef-sommelier. Het ondernemerschap lokte echter, en Bert begon zijn eigen restaurant ‘dat niet bracht wat ik ervan verwachte’ om tenslotte aan de importeurskant van de wijnwereld terecht te komen. Sinds oktober 1993 is hij werkzaam als wijnkoper bij Heisterkamp in Ootmarsum, de importeur die afgelopen lente zijn honderdjarige bestaan heeft gevierd. Voorts is Bert bestuurslid bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren.

Behalve met inkopen is Bert Horstman druk doende met verkopen, op allerlei manieren, vooral via proeverijen, ook op beurzen. Het accent ligt op horecabedrijven, bij wie Heisterkamp 85 procent van zijn omzet realiseert. ‘Daarnaast hebben we enkele wijnspeciaalzaken, en een kleine schare particuliere klanten, voor voornamelijk business to business inclusief relatiegeschenken.’ Wat hij als zijn belangrijkste uitdaging beschouwt? ‘In algemene zin zijn dat natuurlijk de klimaatverandering en de daarbij horende aanpassingen die de producent moet toepassen. En de daaruit veranderende smaken. Zo wordt in bijvoorbeeld Bordeaux geëxperimenteerd met rassen uit Portugal. Maar ook transport, internet en alcoholmatiging vragen om aandacht.’ Heeft Bert nog tijd voor hobby’s? Jazeker. ‘Behalve dat wijn mijn professie is, is het toch ook als een hobby. Dat geldt eveneens voor lezen, het bezoeken van musea, voetbal en dan in bijzonder het bezoeken van mijn club Ajax. En ik ben voorzichtig wat aan het schrijven, af en toe een column. of voor intern gebruik.’

Speciaal voor dit magazine heeft Bert Horstman (bert.horstman@heisterkamp.com) enkele van zijn persoonlijke favorieten geselecteerd. Alle vermelde bedragen zijn richtprijzen.
. Domaine la Fadèze Terret 2018 – Bleek getinte, smakelijke Pays d’Oc met in zijn aroma zowel kruidige als florale elementen, naast o.a. enigszins drupsachtig wit fruit (€7,75).
. Pauly Tres Naris Riesling trocken 2015 – Deze elegante, fraaie Mosel wordt getypeerd door enerzijds frisheid, ook van citrus, anderzijds door een vleugje rijpheid (€25).
. les Varrons Chardonnay 2015 – Opmerkelijke Côtes du Jura van Domaine Labet, een hoogwaardige, krachtige, tegelijk nog zeer frisse, Chablisachtige wijn met heel beheerst wat hout, een vleugje Jura ‘flor’ en citrusfruit (€42).
. Mazzi Sanperetto 2016 – Uit vier streekdruiven gecomponeerde, medium bruin getinte, ferme Valpolicella die nog frisheid biedt, een beetje besfruit en kruidigheid (€22).
. Y. Amirault Le Grand Clos 2015 – Hele beste Bourgueil, een nog vieve rode Loire-wijn met bessigheid en zwart fruit, een hint van drop en veel sappigheid (€26).
Verkoopadressen kunnen worden opgevraagd via www.heisterkamp.com.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

LILLE
EEN LUST VOOR HET OOG

 Op weg naar Parijs (en zuidelijker) zijn we tientallen keren langs Lille gereden, een stad die uitsluitend associaties opriep aan industrie, zoals van chemie, metaal en textiel. Dat beeld is echter achterhaald, ontdekten we dit jaar tijdens ons eerste stadsbezoek ooit. Anno 2004 fungeerde Lille – Frankrijks tiende stad, waarvan de stedelijke agglomeratie de vierde van Frankrijk is – zelfs als culturele hoofdstad van Europa, terwijl de plaats bovendien werd verfraaid. Dit enerzijds via moderne architectuur, zoals van de zakenwijk Euralille  (heeft ook een groot winkelcentrum plus het Parc Matisse van 8 hectare) en daarmee verbonden design activiteiten (volgend jaar wordt Lille de World Design Capital), anderzijds door het historisch centrum fraaier dan voorheen te maken. Het doet bezoekers nu terugkeren naar de glorietijden van weleer. Bijvoorbeeld naar de meer dan honderd jaar dat Lille deel uitmaakte van het hertogdom van Bourgogne, dankzij een aristocratisch huwelijk dat in 1396 plaatsvond. Hertog Filips de Goede bouwde in Lille later ook een groot paleis, het Palais Rihour, bracht zijn 1200 leden tellende hofhouding mee, en richtte grote festijnen c.q. banketten aan. De stad heeft heeft ook nog deel uitgemaakt de Spaanse Nederlanden, en werd vervolgens veroverd door Lodewijk XIV. Die er een triomfpoort plaatste, de Porte de Paris (1692, foto helemaal boven), alsmede een door Vauban gebouwde citadel. Terwijl de Zonnekoning eveneens, met hulp van zeshonderd ontwerpers, een koninklijk kwartier creëerde. Lille is bovendien eeuwenlang de hoofdstad van Vlaanderen geweest en eigendom van de Graven van Vlaanderen. Vandaar de tweede naam Rijsel, de overal aanwezige Vlaamse barokstijl en de traditionele Vlaamse gerechten die veel eetgelegenheden voeren.
Een prima plek om een stadswandeling te starten is het Place Rihour waar zich behalve een metrohalte ook het toeristenbureau bevindt (haal hier een plattegrond, je hemt hem echt nodig). Dit Office du Tourisme is gevestigd in een bijgebouw van het voormalige Palais Rihour, waarvan ook nog een stoere kapel te zien is. Lopend in noordoostelijke richting, door een straat vol terrassen van cafés en brasserieën, bereik je al snel het hart van de stad, het grote, rechthoekige Place du Général de Gaulle, beter bekend als Grande Place. Dit heeft in het midden een hoge zuil met aan de voet een fontein en bovenop een zegegodin. Aan de oostkant van het plein staat het mooiste gebouw ter plekke, de Vieille Bourse die in 1653 gereed kwam. De binnenplaats van deze voormalige beurs bestaat uit galerijen waar verkopers van boeken en oude prentbriefkaarten hun waren hebben uitgestald. Vanaf het plein loopt een wirwar van straten en straatjes in allerlei richtingen. Noordelijk is dat de gezellige Rue Esquermoise, een winkelstraat met op nummer 27 de beroemde banketbakkerij/patisserie Méert waar je taartjes en gebak kunt eten en tevens lekker lunchen (zie ‘Aanbevolen restaurants’). Het is van hieruit niet ver lopen naar de kathedraal Notre-Dame de la Treille, een immense neogotische kerk waaraan tot 1999 werd gebouwd. Wat verklaart waarom in het van buiten sober en grijs ogende gebouw binnenin naast traditionele religieuze kunt ook eigentijdse, 20e-eeuwse kunstuitingen bezit, waaronder het grote ronde glas-in-lood venster hoog tegen de voorgevel. Wie er rond loopt zal ook schitterende zijkapellen zien, met fresco’s en rechthoekige glas-in-lood vensters. In de buurt van het godshuis loopt de Rue de la Monnaie, weer zo’n gezellige straat, waar zich het Musée de l’Hospice Comtesse bevindt, een aan religieuze kunst en stadshistorie gewijd museum in wat eeuwen geleden een ziekenhuis was (rechts foto achterzijde). Sfeervol is ook het nabije, stille oudste stadsdeel, Vieux Lille. Overigens loont het de moeite om op de pleinen en in de straten omhoog te kijken, naar de veelal fraaie gevels. Lille is een lust voor het oog.
Schuin achter het beursgebouw rijst een beffroi 76 meter omhoog, die van de Kamer van Koophandel en Industrie. Deze hallentoren dateert uit het begin van de 20e eeuw en verrees in neo-Vlaamse stijl. Vanaf het plein bereik je deze toren via de Rue de la Clef. De belfort staat op een hoek van het Place du Théâtre, bij de monumentale opéra de Lille. Die in het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog nog bezocht werd door de Duitse keizer, want Lille was toen in Duitse handen. Even buiten het centrum, bij voornoemde Porte Paris, die door een miniparkje wordt omgeven, staat nog een belfort, die van het stadhuis. Met zijn 104 meter is dit het hoogste stenen stedelijke bouwwerk van Frankrijk (foto links). Er werd acht jaar aan gebouwd, vanaf 1924, en behalve neo-Vlaamse elementen werden er art déco aspecten in verwerkt.
Een in meer dan een opzicht mooie bestemming tijdens de stadstoer zou een bezoek kunnen zijn aan het Palais des Beaux-Arts dat gelegen is aan het ruime, rechthoekige, van fonteinen en sculpturen voorziene Place de la République. Het geldt als Frankrijks op één na grootste museum, na het Louvre. Je kunt er makkelijk de laatste twee uur van een middag doorbrengen; het is geopend tot 18 uur, dinsdag gesloten. Behalve kunst (zie ‘Galerie & Musea’) zijn er grote 18e-eeuwse maquettes te zien van veertien Franse en Belgische steden, alsmede Maastricht. Deze schaalmodellen, waaronder een van het destijds door wallen omgeven Lille (foto onder), waren o.m. bedoeld om de koning op de hoogte te brengen van steden die veroverd moesten worden, en dienden tegelijk als studiemateriaal voor zijn generaals.
Ik meen dat Willem Elsschot in zijn Lijmen en Het Been schrijft over ene heer Boorman die met zijn hele staf naar een internationale conferentie gaat in Rijsel – maar dat niemand weet waar dat is. Vandaag de dag is dat anders, en terecht.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

SCHILDERIJ VAN DE MAAND
Als herinnering aan de zomer heb ik een vredig beeld vastgelegd van schapen die grazen op een dam. Deze loopt van ’t Gein bij Abcoude tot bijna Nigtevecht en maakte ooit deel uit van een verdedigingslinie. Ik zag en fotografeerde het beeld op een van mijn fietstochten langs het riviertje, op een mooie zomerdag. Het werk heet Pastorale, Gein Zuid. Meer details staan op www.vinpressionist.com, bij ‘Landschappen’.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Ze was nog druk bezig met het verwerken van de nieuwe oogst, haar elfde in successie, maar vorige maand was Aurélie Vic toch even in ons land om door haar gemaakte wijnen glimlachend voor te stellen. Samen met haar man Jerôme die de vijfde generatie van wijnbouwers vertegenwoordigt op Château Preignes le Vieux, een middeleeuws, bij het Languedoc dorp Vias gesitueerd slot waaromheen 210 hectare met duurzaam geteelde druivenstokken liggen.

 

Aurélie studeerde eerst chemie, werkte daarna als klinisch onderzoeker, maar werd zo aangestoken door de gedrevenheid en het plezier waarmee echtgenoot Jérôme wijnbouw beoefende dat ze uiteindelijk besloot om wijnmaker te worden – en ging derhalve nogmaals studeren, dit maal oenologie (wijnmaaktechniek). Gepassioneerd vertellen zij en Jérôme over die drie soorten grond waarop hun stokken staan, ‘wat het mogelijk maakt om vijf verschillende soorten Syrah te maken’. Er wordt ook voortdurend geïnnoveerd en geïnvesteerd op het bij Vias (3000 vaste inwoners, 45.000 in de zomer) gelegen domein. Zo werd 10 hectare beplant met het nieuwe, enigszins pinot-grisachtige druivenras soleri, en komt er een nieuwe vatenkelder in het voormalige plukkersgebouw. Bezoekers zijn ook zeer welkom op Preignes le Vieux. Gedurende het seizoen worden twee maal daags rondleidingen gegeven, en in de zomer heeft het landgoed een paar dagen als openluchtbioscoop. Voorts staat duurzaamheid hoog in het vaandel, zowel wat betreft de druiventeelt als recyclen van water, het miniseren van afval en het bevorderen van biodiversiteit rond de druivenakkers ‘want we willen graag een mooie tuin om ons heen’.

Op Preignes le Vieux stelt Aurélie niet alleen de wijnen samen van eigen grond, maar ook die een negental partners in andere regio’s, voor de merklijn Aurélie Vic La Balade. Hoe goed ze dat allemaal doet, is te proeven in haar wijnen die stuk voor stuk niet bestemd zijn voor een lange opleg, maar in hun jeugd al heel inviterend zijn. Of zoals Jérôme het verwoordde: ‘Ze moeten uitnodigen voor nóg een glas’.

Zes van de lekkerste wijnen vond ik volgende.
. Domaine Preignes le Vieux Réserve 2018 rood – Gul en sappig, met mild zwart fruit van o.a. pruimen, terwijl ook wat laurier present is. Het is een blend van 60 procent grenache, 25 cinsault en 15 cabernet sauvignon. Fles €5,99.
. Domaine Preignes le Vieux Tradition Syrah 2018 rood – Vlezig, stevig, soepel, met donkere aroma’s en hele rijpe zwarte vruchten. Zilveren medaille. Prijs €6,99.
. Domaine Preignes le Vieux Prestige Petit Verdot 2017 – Sappig en ferm, met behalve roosteraroma’s (dankzij acht maanden vatrijping) lekker veel besfruit en een blaadje laurier. Fles €7,99.
. Aurélie Vic La Balade Minervois 2018 – Met mourvèdre in een hoofdrol (80 procent) is dit een ware wild- en winterwijn. Gul, verwarmend, kruidig en donkertonig. Prijs €8,99.
. Aurélie Vic La Balade Saint Chinian 2018 – Levendige, gespierde wijn van voornamelijk syrah: bessig fruit, dropje, hintje rokerigheid, beschaafd kruidig. Fles €8,99.
. Domaine Preignes le Vieux Tradition Syrah 2018 rosé – Bekroonde, bleek getinte rosé, aangenaam fris en voorzien van discreet gekruid, enigszins drupsachtig fruit van o.a. rode vruchtjes. Fles 6,99.
Deze en nog meer goede wijnen van Aurélie worden verkocht door de bijna honderd franchisers van www.mitra.nl.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

HET ARCHIEF SPREEKT

Het was exact veertig jaar geleden dat de AVRO de tweede reeks uitzond van de televisieserie Wijnwereld. Franse wijnen waren deze keer het onderwerp. Tot half september werden in heel Frankrijk opnamen gemaakt. Daartoe reisde een tv-ploeg onder leiding van Nico Hiltrop gedurende twee weken in september door het hele land. Er werd zo’n vijfduizend kilometer afgelegd en op tientallen locaties gefilmd. Ik had het opnamen– en reisprogramma voorbereid, presenteerde het samen met Tineke de Groot en Robert Leenaers (wat zitten we daar keurig op de foto) en leverde alle commentaarteksten.

FILMEN TIJDENS DE FRANSE WIJNOOGST

Naar Frankrijk gaan klinkt heel romantisch, en heel wat vrienden en kennissen hebben me ‘een prettige vakantie’ gewenst. Gezien ons drukke programma moest er echter hard worden gewerkt. Dat betekende elke dag om half acht opstaan – ook in het weekend – en lange dagen maken van 10 à 11 uur. Evenmin adopteerden wij de Franse gewoonte om uitgebreid te lunchen. Gewoonlijk werden er alleen sandwiches besteld. Af en toe kochten we zelfs voorverpakte broodjes in benzinestations, omdat de tijd voor een decent twaalfuurtje ontbrak. Overdag werd ook geen wijn gedronken. Op deze regel werd slechts een uitzondering gemaakt, toen een chef-kok in de Muscadet ons na zijn interview een glas Champagne aanbood. Alleen de chauffeur hield het toen bij fris.

Tijdens mijn frequente bezoeken (ter voorbereiding van boeken) aan Bordeaux kreeg ik daar altijd entrecôte bordelaise te eten. Soms twee keer per dag. Het leek me daarom een aardig idee om een klassieke maaltijd met deze streekspecialiteit te organiseren. Bruno Prats, eigenaar van Cos d’Estournel, een schitterend wijngoed in de Médoc, bood spontaan zijn hulp aan. Er werd afgesproken dat wij om half tien ’s ochtends de bereiding van het vlees door wijngaardwerkers – die het zouden grillen boven de hete as van druiventwijgen – zouden filmen. Maar toen wij op het château arriveerden, was de maaltijd al in volle gang. Het bleek  een onwrikbare traditie te zijn om entrecôte ontbijt om precies negen uur te beginnen – televisie of geen televisie. Gelukkig was net niet al het vlees bereid, zodat we toch nog wat beelden konden schieten. Bestek werd overigens niet gebruikt; iedereen had een scherp mes waarmee zowel een stuk entrecôte werd afgesneden als een stuk stokbrood waartussen het vlees werd gelegd.
Aan het eind van diezelfde dag aten we in een restaurant dat toevallig… L’Entrecôte heette. Het lag in Lézignan-Corbières, hartje Languedoc. De zaak zat bomvol, het was een late donderdagavond, en we genoten er een menu van pakweg 35 gulden. Dit bestond uit een lekkere salade met spekjes, een bak huisgemaakte pâté (die als onverwacht tussendoortje op tafel kwam), geroosterd lamsvlees, kazen en dessert. Bovendien werden er zeer betaalbare streekwijnen geserveerd. De entrecôte hebben we collectief overgeslagen.
Een van de negentien interviews die wij filmden vond plaats in de wijncoöperatie van Chusclan, een dorp binnen het zuidelijke Rhône-dal. Het was zondagochtend vroeg, en we hadden gerekend op een ontspannen sfeer. Het tegendeel was waar. De coöperatie directeur zat volledig in de stress, omdat hij net te horen had gekregen dat er een groep van elf Spaanse plukkers op het station van Nîmes stond – een week te vroeg. Hun onderkomen was nog niet gereed, en het was onduidelijk wie de ploeg die extra week zou voeden en betalen. Toevallig hadden wij de dag daarvoor, vlak bij Nîmes opnamen gemaakt op Château de la Tuilerie, vlak bij Nîmes. De eigenaresse had niet op tijd plukkers kunnen vinden en daarom een plukmachine gehuurd. We hebben dit maar niet aan de coöperatie directeur verteld.

Helaas is onze oogst, die van de wijnbeelden, goeddeels verloren gegaan. Uit een verkeerd soort zuinigheid heeft de AVRO van de zes seizoenen Wijnwereld  een groot aantal banden gewist of gewoon weg gedaan.

Meer afleveringen van Het archief spreekt zijn te vinden in de desbetreffende rubriek van deze website, klik op het desbetreffende tabblad.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

De schatrijke Oostenrijks-Hongaarse adellijke familie Esterházy liet in het midden van 18e eeuw een schitterend paleis bouwen in Eisenstadt, oostelijk van Wenen, met uitgestrekte wijngaarden. De beroemde componist Joseph Haydn (1732 – 1809) was hier dertig jaar lang kapelmeester. En de Esterházy wijnen waren destijds zo goed dat ze geschonken werden aan het hof van keizerin Maria Theresia. Ook tegenwoordig behoort dit 90 hectare grote wijngoed tot de toonaangevendste van Oostenrijk. Aldus de toelichting van Bert Wentzel (jokebertwentzel@gmail.com) die dit label selecteerde uit zijn wereldomvattende collectie..

 .

.

.

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website en dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.