Met de zomer in gedachten heb ik voor dit magazine flink wat witte en rosé wijnen geselecteerd. Van de 24 beschreven soorten vallen er 19 binnen deze categorieën. Bovendien verstrekken de proefpros van Perswijn hun impressies van de allerbeste, zeg maar riante Rieslings uit Alsace. De reisreportage voert je naar het hart van Lubéron, waar veel te ontdekken én te genieten valt. Een nostalgisch tripje naar de stad Bordeaux, een door Johannes van Dam beschreven flater aan tafel en een wijnetiket uit… Zimbabwe maken de inhoud prettig compleet.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Balthazar Frey Brut
Crémant d’Alsace
De historie van Balthazar Frey gaat zo’n 275 jaar terug, in Bergheim, een van de mooiste dorpen  binnen Alsace, zoniet heel Frankrijk. Vandaag de dag levert het domein, dat over 33 hectare wijngrond beschikt, niet alleen stille wijnen, maar ook een gave Crémant d’Alsace. Als basis diende een rijke, dimensie verstrekkende compositie van auxerrois, pinot blanc, pinot gris, piot noir en zelfs wat chardonnay (die in Alsace alleen voor mousserende wijnen mag worden gebruikt). De stevig schuimende, echt frisse Brut geurt en smaakt beschaafd naar specerijen, griotten en kruiden, met een ondertoon van zowel witte vruchten als frisse citrus. Importeur www.cordier-wines.nl hanteert een adviesprijs van €19,79 per fles.

Griesel & Compagnie Blanc de Blancs Brut 2020
Deutscher Sekt
Toen ik in augustus 2005 de Hessische Bergstrasse bezocht, Duitslands kleinste wijngebied (ruim 450 hectare),  was het Staatsweingut Bensheim het eerste adres. De imposante, uit 1904 daterende kelder, gebouwd in de Griesel berg, herinner ik me nog goed. Acht jaar later werd het Staatsweingut overgenomen door Jürgen en Petra Streit die het omdoopten tot Griesel & Compagnie – en zich specialiseerden in Sekt. Met zo veel succes, mede dankzij keldermeester Niko Brandner, dat Griesel bij herhaling tot ’s lands beste Sekt producent werd uitgeroepen. Het is derhalve heerlijk grieselen met de Blanc de Blancs Brut 2020, een fijn en tegelijk romig schuimende melange van chardonnay en weissburgunder met in zijn loepzuivere, elegante, echt frisse smaak het fruit van limoen & co plus een zacht kruidje. De wijn werd deels in tanks, deels in grote en kleine vaten opgevoed, en is ook lekker droog, hij bevat slechts 3 gram suiker per liter. En zijn prijs? Ongeveer de helft van wat je voor een gewoon goede Champagne betaalt, namelijk €21,50, bij www.winterbergwijnen.nl.

 

 

Cazes, Rolle in Stone Vermentino 2022
Pays d’Oc
Een klinkende naam is die van Domaine Cazes dat vanuit het wijndorp Rivesaltes  pionierswerk heeft verricht met biodynamische druiventeelt, en dat tegenwoordig 220 hectare wijngrond bezit, verdeeld over diverse locaties. Enerzijds werkt men er heel traditioneel, anderzijds toch ook eigentijds innovatief. Zo kreeg de Vermentino een leuke rock- en rollachtige naam, Rolle in Stone – waarvan het Rolle verwijst naar het Franse synoniem voor de van oorsprong Italiaanse vermentino. De 2022 smaakt nog aangenaam fris (maar is wel gebaat bij een goede koeling), zacht fruitig (wit en gele vruchten) en een tikje kruidig, terwijl hij vol genoeg is om ook kip enzo prettig te begeleiden. Flesprijs €12,99 bij www.plus.nl  (alleen online verkrijgbaar). P.S. De onhandige lakachtige capsule moet je gewoon voor lief nemen.

Domaine Fabrice Gasnier 2023
Chinon
Als aankomende vierde generatie wijnbouwer meldde Fabrice Gasnier zich op het ouderlijk domein om zijn eerste oogst mee te maken. Hij was toen 21 jaar, en had praktijkstages gelopen in Bordeaux, Bourgogne en Champagne. Eenmaal zelf aan het bewind maakte hij, samen met zijn vrouw Sandrine, de overstap naar een volledig biologische druiventeelt. Zijn 30 hectare bestrijkende wijngoed ligt binnen het Loire-gebied Chinon, en is voornamelijk beplant met cabernet franc. Maar je vindt er ook wat chenin blanc, voor de zeldzame witte versie van Chinon (ongeveer 2 procent van de streekproductie). Fabrice’s 2023 bevat slechts 11,5 procent alcohol, is fris gestijld, smaakt heel, heel sappig en is tevens lekker fruitig, met schakeringen van witte vruchten, een lepeltje groen fruit en frisse citrus. Deze schaarse, charmante Chinon kost €18,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

 

 

Domaine Mourgues du Grés, Fleur d’Aubépine 2023
Pont du Gard
Anno 1990, toen François Collard eigenaar werd van Château Mourgues du Grés, in de regio rond Nîmes, schakelde hij geheel over op biodynamische druiventeelt. Zijn eerste eigen botteling, die van 1993, betrof dus ook een biowijn. Inmiddels bestrijkt het wijngoed (waarvan bepaalde wijnen om naamswettelijke redenen ook als ‘Domaine’ worden aangeboden) zo’n 65 hectare. Die met uiteenlopende druivenrassen zijn beplant. Zo kon François zijn witte Fleur d’Aubépine samenstellen uit gelijke delen muscat en picpoul. Deze ongebruikelijke, creatieve compositie heeft een heerlijke 2023 opgeleverd. Een sappige, tegelijk pittige kruidige, vriendelijk frisse, tikje vette en welhaast sensueel fruitige wijn met witte vruchten, citrus en wat van het voor muscat zo kenmerkende wit druivige. Ik kocht ‘m voor €10,70 bij www.josbeeres.nl, zie de banner.

Divino Grauer Burgunder 2023
Franken
Tot de reusachtige German Wine Group die actief is, vooral via coöperaties, in een viertal wijnstreken, behoort Divino in Franken. Een bedrijf dat twaalf jaar geleden ontstond toen twee regionale coöperaties met elkaar fuseerden. Sinds vorige maand verkrijgbaar in Nederland, bij www.ah.nl (zie de banner) is een heel geslaagde en tegelijk heel betaalbare (€6,99) Grauer Burgunder. Die iets minder mild, dus droger smaakt dan veel soortgenoten, terwijl de zacht frisse 2023 tevens een heel smakelijke, goed gevulde en sappige wijn is waarvan het zachte fruit neigt naar tropisch. Sehr angenehm bij o.a. pâtés van vis en vlees, visgerechten met een romige saus, en kip van de grill.

 

 

Gayda Sphère Viognier 2023
Pays d’Oc
Een van de meest spectaculaire en succesvolle, tevens zeer gastvrije wijnbedrijven in Zuid-Frankrijk is Gayda, gesticht door Tim Ford en Anthony Record. Het beschikt over een perfect toegeruste kelder, een prettig restaurant (foto), luxe gastenkamers en produceert prijswinnend wijnen van druiven die volgens duurzame principes worden geteeld. Sommige akkers worden geploegd met een paard. Een verleidelijke witte Gayda wijn is de Sphère Viognier 2023 waarvan de sappige, vrij volle, heel discreet kruidige smaak gul voorzien is van vooral zonnig, mild citrus- en exotisch fruit. Kies ‘m bij bijvoorbeeld kip en schnitzels. Fles €9,95 bij www.vinify.nl, zie de banner.

Geierslay Weissburgunder 2022
Mosel
Op doorgaans zeer steile hellingen rond de slingerende Duitse Moezel is riesling veruit de meeste geteelde druif, met bijna twee derde van de aanplant. Maar ook andere rassen kunnen er mooie wijnen geven van de veelal leisteen houdende gronden. Een smakelijk bewijs vormt de Weissburgunder (waarmee binnen het gebied slechts 4 à 5 procent is beplant) van Weingut Geierslay te Wintrich, een domein dat voortvarend geleid wordt door oenoloog Max Kilburg die de twintigste generatie van eigenaren vertegenwoordigt. Het oogstjaar 2022 presenteert zich nog frappant fris, terwijl in de elegante smaak tevens frisse citrus zoals limoen aangenaam aanwezig is, samen met het allerlichtste snufje kruiden. Bij www.anfors-imperial.com kost deze lekkere lente- en zomerwijn €13,30.

 

 

Krier Rivaner 2023
Côte de Remich
Het is 110 jaar geleden dat de familie Krier met wijnbouw begon, in Luxemburg. Dat vandaag de dag ongeveer 1300 hectare met druivenstokken telt, meestal hellende, op zo’n 40 kilometer langs de Moezel/Moselle.  Hoewel de aanplant aanzienlijk daalde, is rivaner met plusminus 30 procent nog veruit de meest geteelde druif. De sinds 1988 met de wijnfamilie Gales samenwerkende familie Krier (die zelf 25 hectare bezit) weet er jaar in, jaar uit een plezierige wijn van te maken, van hellingen rond het eigen dorp Remich. Licht gekruid. mild wit en geel fruit bepalen het karakter van de sappige, goed gevulde doch geenszins zware (12 procent alcohol) jaargang 2023 die heel geschikt is voor het lekker lessen van zomerdorst. Richtprijs €8,95, adressen via www.heisterkamp.com.

Lugar de Conchas Verdejo 2023
Rueda
De grootste buitenlandse afnemer van witte wijnen uit Rueda, een wijngebied benoorden Madrid? Da’s… Nederland. Nergens hebben zo veel mensen ontdekt hoe lekker een wijn van de regionale verdejo druif kan zijn. Een wijn als de Lugar de Conchas 2023 die sappig fris smaakt en lekker fruitig (citrus, witte vruchten) alsmede een klein tikje plantaardig. De producent is Antonio F. Sanz die sinds 1986 in het stadje Rueda o.a. het bedrijf Cuevas de Castilla bezit. Dit verwerkt druiven van 200 hectare eigen grond. Voor €6,99 is voornoemde Verdejo te koop bij www.jumbo.com.

 

 

Pure Altitude Chardonnay 2023
Haute Vallée de l’Aude
Ziehier een smakelijke creatie van het succesvolle, zeer marktgerichte bedrijf LGI Wines dat gevestigd is in Carcassonne. De benodigde druiven kwamen uit de buurt, van 400 meter hoge heuvelhellingen bij Limoux – waar sowieso veel chardonnay staat aangeplant. De hoge ligging, waar het relatief koel is, heeft er ongetwijfeld toe bijgedragen dat de Pure Altitude Chardonnay een vrij fris karakter heeft, terwijl hij toch ook op sappige wijze goed gevuld is, en tevens trakteert op wit en citrusfruit. Adviesprijs €11,40, verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl, zie de banner.

Scheu Weissburgunder Schweigen 2022
Pfalz
In 1994, dertig jaar nadat zijn vader Weinhof Scheu had gesticht, nam Klaus Scheu dit over, en leidt het nu dus ook dertig jaar. Het domein ligt in de allerzuidelijkste Pfalz – en ongeveer de helft van de 14 hectare liggen over de grens, in Alsace dus. Klaus noemt zich zelf dus ook ‘Grenzgänger’, en springt op de foto over een grenssteen. Uit het Duitse deel komt zijn Weissburgunder Schweigen, van sterk kalkhoudend terrein. De blekige 2022 ruikt enigszins naar zowel bloemen als kruiden, smaakt zeer sappig, en offreert een bijna mineralige frisheid met wederom wat kruidigheid plus wittig fruit. Het een voortreffelijke viswijn, maar ook bij verse asperges hebben we ervan genoten. Fles €13,45 bij www.doktermaler.com.

 

 

Terra Cogita 2023
Vin de France
Ondernemend, kwaliteitsgericht en innovatief, ziedaar de kenmerken Domaines Robert Vic, een in de Languedoc gesitueerd wijngoed dat voortvarend geleid wordt door Jérôme Vic en diens vrouw Aurélie, die de wijnen maakt. De nieuwste, zoniet verrassendste wijnen die ze dit jaar introduceerden, werden Terra Cogita gedoopt. Wat ze bijzonder maakt, is dat ze ongebruikelijke druivenrassen als basis hebben. Zo werd de witte 2023 bereid van  soreli, een resistente kruising van tocai friulano/sauvignonasse en kozma-20-3 (ook weer een kruising). Je moet maar durven om zo’n nieuweling aan te planten. Gelukkig voor de Vics heeft het experiment geresulteerd in een voorbeeldige, smakelijke, zomerse wijn waarvan het sappige fruit een combi vormt van o.a. wit (zoals peer), geel en citrus, terwijl tegelijk een hint van (sauvignonachtige) buxus valt waar te nemen. Richtprijs €8 à €8,95, verkooppunten via www.monnik-dranken.nl.Alìe 2023
Toscana
Dit is alweer de tiende oogst van de Alìe, een alom geprezen rosé van Frescobaldi, het Toscaanse familiebedrijf dat al zo’n zeven eeuwen wijn maakt. De druiven, syrah plus wat witte vermentino, kwamen uit de Maremma, het relatief koele kustgebied van Toscane. Vandaar dat de bleek getinte 2023 een frisse smaakkern heeft, met daaromheen een verleidelijke dosis fruit van aardbeien, bessen, witte en gele vruchten, plus als toegift een klein kruidje. Het suikergehalte bleef beperkt tot slechts 2,4 gram. Deze terecht met 92 tot zelfs 96 punten bekroonde rosé kost meestal rond de €17 per fles. Adressen via www.walravensax.nl.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Domaine de l’Amaurigue 2023
Côtes de Provence
Een kleine 25 jaar geleden maakte ik kennis met Dick de Groot die in 1998 een wijngoed in Provence had gekocht, Domaine de l’Amaurigue. Met als doel dit geheel te renoveren en toonaangevend te maken. Bezoeken aan het prachtig bij Le Luc gelegen domein hebben duidelijk gemaakt hoezeer Dick, diens vrouw Eugénie, hun dochter Fleur en hun zoon Melvin deze doelen hebben bereikt, samen met de uiterst deskundige, zeer gedreven domein directeur en wijnmaker Jean-Marie Quef (links). Inmiddels beschikt het 155 hectare bestrijkende Domaine de l’Amaurigue over 47 hectare met druiven stokken, op veelal hellende, klei-kalksteen gronden, en uitstekend geoutilleerd keldercomplex. En de wijnen? Die werden internationaal bij herhaling geprezen en bekroond. Zo ook de jongste rosé met de domeinnaam. Gemaakt van ’s nachts geplukte druiven en vergist bij slechts 15 graden Celsius. Jean-Marie stelde hem samen uit 40 procent grenache, 40 cinsault en 20 syrah. Deze Domaine de l’Amaurigue 2023 is sappig, ferm en goed gevuld, met in zijn smaak een zachte kruidigheid in gezelschap van o.a. geel fruit en zuidvruchten. Wat ‘m tot een hele goede, zomerse maaltijdwijn maakt – die dus met goud werd bekroond. Fles €11,29 bij www.gall.nl (zie de banner).

Hilha 2023
Saint Mont
Een van Frankrijks allerbeste, meest dynamische coöperatie groepen is Plaimont, ontstaan uit fusies die geïnitieerd werden door de coöperatie van Saint-Mont,  een wijndorp diep in het Franse zuidwesten. Bij de groep zijn circa achthonderd wijnbouwers aangesloten die samen een ontzagwekkende 5300 hectare bezitten. Een ook qua prijs sympathieke rosé in de omvangrijke collectie heet Hilha (‘klein meisje’ in het Gascons). Als druiven  hiervoor koos men een hoogst ongebruikelijk duo, namelijk cabernet sauvignon en de regionale pinenc. Samen hebben ze frisse, levendige, sappige rosé gegeven waarvan het heel subtiel gekruide fruit bestaat uit grapefruit en andere frisse citrus – nuances die je meestal vooral in witte wijnen ontmoet. De in een blanke kegelfles gepresenteerde wijn kocht ik voor €5 bij het Mijdrechtse filiaal van www.bonisupermarkt.nl.

 

 

Kisumé – alcoholvrij
France
Na jaren in de wijnhandel te hebben gewerkt, ook internationaal, besloten de schoolvrienden  Anthony Aubert (op de foto met bril) en Jean-Charles Mathieu om samen een wijnbedrijf te beginnen, in de Languedoc. Een bedrijf dat innoverend en creatief zou gaan opereren. Aldus ontstond  Aubert & Mathieu – dat nu ook een alcoholvrije, bubbelende rosé heeft uitgebracht. Deze werd gemaakt van alcoholvrij gemaakte grenache rosé plus wat druivensap, en bevat een beheerste 2,7 gram suiker (per 100 mil). Het is een heel plezierig product, pittig fris van smaak en zacht schuimend, met fris, bessig fruit plus een heel klein kruidje. Fles €14,99 bij www.alcoholvrijshop.nl. Meer adressen via importeur www.coenecoop.com.

Ô de Rosé 2023
Languedoc
Het was met trots dat de familie De Lorgeril, die in de Languedoc o.m. eigenaresse is van Château de Pennautier, haar nieuwe rosé presenteerde, de Ô. Want niet alleen is de wijn stijlvol verpakt in een speciale, kegelvormige fles met een glazen stopper, maar ook zijn kwaliteit mag er zijn. Men compÔneerde de 2023 uit 60 procent grenache, 30 procent syrah en, heel verrassend, nog 10 procent viognier (wat overigens een bijna totaal andere samenstelling is dan die van de 2022, de eerste oogst.) Bovendien kwamen de druiven van hoog gelegen hellingen, en werden heel vroeg ’s ochtends geplukt. Deze elementen samen hebben een aangenaam frisse, smakelijke, bleek oranje rosé gegeven waarvan het aroma voornamelijk bepaald wordt door gele en witte vruchten, met nog een aardbeitje toe. Importeur www.okhuysen.nl (zie de banner) rekent voor deze charmante, terecht met goud bekroonde zomerwijn €12,30 per losse fles

 

 

Olifantsberg Grenache rosé 2022
Breedekloof
Via deze rosé reis je als het ware naar Zuid-Afrika, want daar werd hij geboren, op winderig, stenig terrein dat 300 tot 470 meter boven zeeniveau ligt. Als ‘ouders’ fungeerden Elizma en Ferdi Visser, want op het domein Olifantsberg, eigendom van Paul Leeuwerik, zijn zij (rechts) verantwoordelijk voor zowel de wijnbouw als de wijnbereiding. Hun Grenache rosé van 2022 heeft een frisse smaakkern, en offreert ook fris fruit, zoals van bessen en citrus. Voorts valt een klein kruidje te ontdekken dat waarschijnlijk te danken is aan een korte rijping in gebuikte eiken vaten. Bovendien is de wijn sappig en tegelijk goed droog. Flesprijs €12,95 bij Zuid-Afrika specialist www.winematters.eu.Alma Andina Malbec 2023
Mendoza
De nummer één producent van Malbec wijnen ter wereld? En het nummer één wijnbedrijf in Argentinië? Dat druiven verwerkt van maar liefst 3200 hectare? En dat naar meer dan negentig landen exporteert? Dat is de Grupo Peñaflor, die tevens behoort bij de toptien van grootste wijnleveranciers ter wereld. Dit succes is voor een groot deel te danken aan de sterkte prijsprestatie die door veel wijnen wordt geleverd. Zo is de slechts €6,49 kostende Alma Andina Malbec 2023 in een zijn soort beslist geslaagde wijn, met veel kleur, een stevig gestel en een vlezige, sappige, behoorlijk gulle smaak waarin donkere aroma’s (waaronder iets van katjesdrop) plezierig samengaan met mild zwart fruit. De wijn is verkrijgbaar bij www.dirckiii.nl, zie ook de banner.

 

 

Château La Tour de By 2020
Médoc
Mijn herinneringen aan Château La Tour de By, aan zijn wijnen en aan de man die dit domein heeft groot gemaakt, Marc Pagès, zijn rijk en talrijk. Het bij een voormalige vuurtoren (zie het etiket) gesitueerde château ligt vlakbij de ter plekke zeer brede Gironde, en beschikt o.m. over bijna 70 hectare kiezelkruinen, dezelfde, goed drainerende, complex samengestelde grondsoort waaraan ook veel grands cru classés hun klasse ontlenen. Anno 2005 droeg Marc Pagès, die in 1966 bij het château betrokken raakte, de leiding over aan een kleinzoon. Zelf overleed hij twee jaar nadien. Inmiddels is een tweede kleinzoon tot het team toegetreden. Deze nieuwe generatie stelde de jaargang 2020 traditioneel samen uit 60 procent cabernet sauvignon, 35 merlot en 5 petit verdot, om de wijn vervolgens een jaar te laten rijpen in eiken vaten, waarvan een derde nieuwe. De aldus gecreëerde donkerrode Médoc combineert een zachte frisheid met kracht en ruggengraat, wat ‘m rijpingspotentieel geeft. Het fruit is dat van rijpe bessen en zwoele zwarte vruchten, gecompleteerd door laurier en beschaafde, beheerste roosteraroma’s. Byzonder mooi bij bijvoorbeeld entrecôte, lamsvlees en extra belegen Boeren Goudse. En dat voor een zeer redelijke €17,95 per fles, bij www.colaris.nl.

 

 

Conde de Valdemar 2019 Crianza
Rioja
Deze stevig gestructureerde Rioja bestaat voor 82 procent uit tempranillo, aangevuld door 11 procent mazuelo alsmede kleine delen graciano en maturana. De vatrijping, in barricas van Amerikaans eikenhout, duurde een maand of zestien. Dankzij het houtcontact zijn kruidigheid, wat vanille en een subtiele rokerigheid present, naast een zachte, sappige frisheid, een zacht kruidige, milde fluweligheid en bijkans zwoelig fruit van zwarte vruchten alsmede rijpe bessen. Wat deze Rioja een prima partner maakt voor o.a. lamskoteletten, gebakken of van de grill. En wat prettig, die schroefsluiting. De producent is Bodegas Valdemar, een uitstekend geoutilleerd familiebedrijf dat binnen de Rioja maar liefst 300 hectare wijngaarden bezit (plus nog een domein in het verre, verre Walla Walla, Washington State). Richtprijs €12,50, verkooppunten via importeur www.vinites.com.

Domaine Barville 2021
Châteauneuf-du-Pape
Bij een kruidig vleesgerecht of een blauwschimmel kaas een stevige rode zonnewijn schenken kan ook ’s zomers een genoegen zijn. De Châteauneuf-du-Pape 2021 van Domaine Barville van het familiebedrijf Brotte, waarbij momenteel drie generaties betrokken zijn, is zo’n wijn. Zijn geboortegrond is een honderd meter hoog gelegen plateau van 26,5 hectare dat bezaaid ligt met zonvangende rolkeien. De belangrijkste druif die er groeit is grenache waarvan de stokken meer dan 45 jaar oud zijn en dus een lage opbrengst geven. Daarnaast vind je er syrah (20 procent) en mourvèdre (5 procent). De wijnbereiding wordt gevolgd door een jaar lange lagering in eiken vaten, waarvan een derde nieuwe. Alle elementen samen hebben een evenwichtige, klassieke, dus krachtige Châteauneuf gegeven waarvan de smaak getypeerd wordt door een zachte frisheid, door zacht kruidige tevens licht rokerige houttonen, door donkere aroma’s en door een aangename zwoele fruitigheid. Deze kostelijke klassieker kost €37,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner.

 

 

Domaine Clavel Régulus 2022
Côtes du Rhône
Wat heeft ze het druk, Claire Clavel, want in de zuidwestelijke Rhône-streek dirigeert ze een gestaag groeiend wijngoed dat inmiddels 100 hectare bestrijkt, verspreid over een handvol gemeenten en meer dan honderd percelen. Toch was ze weer even in Nederland om haar domeinwijnen persoonlijk te presenteren. Zeer genoten heb ik van de Régulus 2022 die ze samenstelde uit grenache (60 procent), syrah (30) en mourvèdre (10). De wijn bood een zonnige zachtheid, een stevige structuur, een zachte kruidigheid, zwoel zwart fruit, donkere tonen – en maken hem volgens Claire heel geschikt voor vlees van de grill en dus ook barbecue. Een van de aanbieders is www.abelswijnen.nl die €9,95 per losse fles rekent en €8,75 bij zes tegelijk.

***

TOP RIESLINGS UIT ALSACE
vanaf 2020 en tot €50

Met de beste Rieslings uit Alsace hoef je geen haast te maken: zelfs na vier à vijf jaar kunnen ze nog heerlijk fris smaken. De gelijknamige druif is ook de meest geplante in dit noordelijke gebied aan de voet van de beschuttende Vogezen. Het panel van Perswijn selecteerde enkele van de allerbeste Rieslings die vanaf 2020 werden gemaakt, en die minder kosten dan vijf tientjes per fles. Alle beschreven wijnen ontvingen ten minste 16 punten van een mogelijke 20. Er werd gekeurd uit Versatile glazen van Grassl Glass.

Aimé Stentz, Grand Cru Sommerberg 2020
GEUR rijp fruit, nectarine, citrus, kruidig, aards
SMAAK krachtig, zoetzuur, hartig, droog
www.domainealsace.nl, €25,95

Domaine Barmès Buecher, Clos Sand 2020
GEUR nature, appel, kaneel, bloemig, kweepeer
SMAAK intens, sappig, goede zuren, fijne bitters
www.karakterwijnimport.nl, €34,95

Justin Boxler, Lieu-dit Pfoeller 2021
GEUR wit fruit, grapefruit, specerijen en aards, fris
SMAAK mooi intens, citrusfruit, klein zoetje, mooi lang
www.dewijntherapeut.nl, €23,51

Domaine Loew, Muschelkalck 2022
GEUR prachtig zuiver, ananas, rijp citrusfruit, nootmuskaat
SMAAK rond, sappig, fijne textuur, balans
www.lesgenereux.nl, €19,10

Hugel Classic 2021
GEUR peer en meloen, perzik, citrus, appel
SMAAK droog en sappig, goede zuren, balans, fijn
www.valkwijn.nl, €22,95; ook te koop via corinne@vinvinwines.nl

Marc Kreydenweiss, AuDessus de la loi 2020
GEUR fijn kruidig, appel, oxidatief, hooi, precies
SMAAK intens, enorme zuren, puur, lineair en lang
www.chabrolwines.com, €25,07 (deze jaargang is uitverkocht)

Marc Tempé, Am Zelle 2020
GEUR fraai, rijp citrusfruit, perzik, kruiden
SMAAK prachtig fruit, sappig, fris, mooie balans, zalig
www.vinoblesse.nl, €25,50

René Muré, Calcaires Jaunes 2022
GEUR geel fruit, rijpe citroen, specerijen
SMAAK mooi intens, zoetzuur, hartig, lang
www.wijnkring.nl, €19,95

Geïnteresseerd in Perswijn magazine? Klik hier als je een abonnement wilt https://perswijn.nl/abonnement/

 

Banner KWAST BANNER

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~HET HART VAN DE PROVENCE

De ter plekke woonachtige Pierre Darge beschouwt de Lubéron als het hart ven de Provence, en zijn dorp Bonnieux met omgeving weer als het hart van dit gebied. Via deze reportage leidt hij ons er persoonlijk rond.

***

Vanaf mijn schrijfplek in Bonnieux (foto boven) kijk ik uit over de beboste noordelijke flank van de Petit Lubéron. In eigen dorp is het maar een kwartier lopen naar de jardin du Louve. Een verrukkelijke tuin zonder bloemen aan de rand van Bonnieux, en wondermooi ingepast in de natuur. Een klein meesterwerkje met buxus en heesters, grassen en lavendel dat uitgewerkt werd door Nicole de Vésian, ooit artistiek directeur van het huis Hermès. Ze mocht daarbij op een helpende hand rekenen van één van haar beste vrienden, de modeontwerper Issey Myake. Samen legden ze haar ideeën in een onsterfelijk mooie plooi. Een paar stappen lager in het verborgen straatje ligt Le Couvent dÔ, een voormalig Recoletten klooster. De kapel van het klooster is niet meer dan een kale rustplaats met kerkstoelen die tijdens de Franse revolutie herleid werd tot een schuur. Die schuur werd enkele eeuwen ongemoeid gelaten, alleen paarden kwamen er hun dorst lessen. En toen kwam meneer Meyer langs, een kunstzinnige bankier die het geheel aankocht en er Louise Bourgeois carte blanche gaf. Ze zette er een eigenzinnige, stalen biechtstoel neer, hing een van haar spinnen aan de muur, plaatste er een doopvont van Portugees marmer en gevuld met vrouwenborsten, en ontwierp een eenvoudig kruisbeeld voor de plek. De dwarsbalk draagt aan elk uiteinde een hand : een vol met leven, en een in rust.

Bonnieux is één van de villages perchés, typische dorpjes die bescherming en beschutting boden tegen de heuvelhelling. Vanuit het dorp loopt een bijzonder schilderachtig weggetje naar Ménerbes, dat dan weer helemaal bovenop de heuvelrug zit. Er leidt maar één echte straat door het dorp, en die eindigt bij het romaanse kerkje en het oude kerkhof.Onderweg passeert men het huis van Dora Maar, zelf schilder en vaak model voor Picasso, wiens minnares ze werd. Toen die haar in de steek liet, gaf de meester haar het huis als cadeau de rupture (gevel rechts) Wie een beetje oplet, ontdekt her en der in Ménerbes magnifieke oude herenhuizen, vaak tot in de puntjes gerestaureerd waar grote families discreet hun zomerverblijf koesteren.Onderweg treft de bezoeker het Maison de la Truffe et du Vin, waar lokale specialiteiten voor het grijpen liggen. Achter het gebouw werd een prachtige binnentuin (foto links) gecreëerd  met een adembenemend uitzicht over de omringende heuvels, waar het romantisch tafelen is. Op donderdag is het marktdag en dan loont een bezoek aan La Vie est Belle. Men vindt er niet de voor de hand liggende recreaties of vintage meubeltjes, maar vooral unieke stukken die de uitbater bij kleine créateurs weet te vinden waardoor het geheel een verfrissende aanblik biedt. In de vallei trekt het Musée du Tire-Bouchon, het kurkentrekkers museum op het domein La Citadelle, verbaasde bezoekers.

Van Ménerbes is het maar enkele minuten rijden naar dat andere kleinood, Lacoste. En dan is er nog tijd om onderweg even halt te houden in de nagenoeg verlaten abdij van Saint Hilaire. Gewoon om even te genieten van de stilte op de helling, en van de eenvoudige en toch doordachte architectuur. Lacoste mag dan maar een klein dorpje zijn, het is gelijk ook een van de aller charmantste: het biedt niet alleen een prachtig uitzicht op Bonnieux en op de Lubéron, het verleidt met zijn kasseitjes en verzakte geveltjes. Toch ontbreekt er iets. Veel gevels zijn nieuw, her en der werden huizen gerestaureerd, maar het echte leven ontbreekt er. Op het hoogste punt van het dorp torent een kasteel met een reputatie, en die reputatie heeft het enkel te danken aan zijn beroemde bewoner – Donatien, Alphonse, François, markies de Sade. De oudste delen van het kasteel dateren uit de elfde eeuw, en rond 1710 kwam het in handen van de familie De Sade. Een kleine zestig jaar later erfde de markies het van zijn vader, en gebruikte het als een schuilplaats toen de grond hem in Parijs te heet onder de voeten werd. Dat was niet geheel onverwacht, want de markies was een overtuigd libertijn die het niet zo nauw nam met de zeden én staatsgevaarlijke literatuur pleegde.  In Lacoste restaureerde hij het kasteel, bouwde het uit tot een juweeltje met 42 kamers, een kapel en een theatertje. Van wat daar werd opgevoerd bereikte weinig de buitenwereld, maar dat weinige klonk enigszins verontrustend. De markies werd een paar keer opgesloten wegens aanstootgevend gedrag, belandde in de Bastille en schreef er zijn magnum opus, De 120 dagen van Sodoma – op een papierrol van twaalf meter lengte die hij in een muur verstopte. Anno 1802 werd hij opnieuw opgepakt, wegens anti-Napoleontisch gedrag en opgesloten in het Hôpital Esquirol in Charenton-Saint-Maurice, waar wel meer andersdenkenden hun dagen sleten. Maar uitgeblust leek hij niet: hij liet er door patiënten zijn toneelstukken opvoeren en stierf er in 1814. Het kasteel zelf werd tijdens de revolutie grotendeels verwoest. Wat ervan overblijft werd door Pierre Cardin gedeeltelijk in ere hersteld en vormt nu de grillige skyline van Lacoste.

 Terug in Bonnieux spreekt het gastenboek van Absoluut Valvert  (dat vroeger Maison Valvert heette) voor zich: de Amerikaanse acteur John M. noemt het de beste plek in de Provence om tot rust te komen, Pierre Hermé, de Franse koning van de macaron, bazuinde in de pers zijn lof ervan, acteur Wim Opbrouck spreekt van de ontdekking van het paradijs, en ook gewone bezoekers uit de Lage Landen sparen hun woorden niet om er de kwaliteit, gastvrijheid en rust te beschrijven. Dit pareltje is het resultaat van het harde werk van een Vlaamse gastvrouw die er twintig jaar geleden neerstreek – met een duwtje in de rug vanwege een Gents ondernemerspaar dat een oog had voor kwaliteit. ‘Het domein lag er wat verwaarloosd bij, het onkruid was er heer en meester. Maar ik onderkende meteen het potentieel’ weet Cathy Herssens nog. Ze was op een keerpunt in haar leven gekomen en besloot het Brugge achter zich te laten om in het zuiden een nieuw leven te beginnen. Wie er Absoluut Valvert bezoekt, wordt meteen getroffen door de ruimte en het kader; ruim zeven hectare natuur, bezet met eiken, lavendel en wilde tijm, met als afsluiter op de achtergrond een subliem uitzicht op de Lubéron. Centraal staat de negentiende  eeuwse mas met zijn vier gastenkamers waaraan enkele jaren later een boomhut (foto) met terras werd toegevoegd die in geen tijd wereldberoemd werd. Drie nieuwe maisonnettes bezitten alle over een eigen terras, een kitchenette en dezelfde sobere luxe van de kamers in de mas. De sobere klasse van de kamers zorgt voor een unieke sfeer, maar het is vooral de rust die velen er laat terugkeren: het geschreeuw van jonge kinderen wordt hier ingewisseld voor het lawaai van de krekels en het ruisen van het gebladerte. Maar boven alles is het de hartelijkheid van de goedlachse gastvrouw die het bezoek weet te charmeren. Haar attenties en het royale ontbijt doen de rest.

Gelijkgezinden leren elkaar kennen bij een doorleefde Franse kaas of een glas lokale wijn. Beide zijn te vinden op Château la Canorgue, het domein van de familie Margan aan de rand van Bonnieux. Zij pionierden al in de jaren zeventig naar biologisch-dynamische normen maar verwierven uiteindelijk wereldfaam omdat de film A good year er werd gedraaid. Het loont zeer de moeite om ‘s anderendaags met frisse moed Saignon  en/of Oppède-le-Vieux ontdekken. In beide gevallen is het een beetje klimmen geblazen, maar het resultaat mag er wezen: wie zich helemaal boven de verweerde stenen waagt, krijgt in beide gevallen een hemels panorama cadeau. In Saignon (linker en onderste foto) is het bovendien heerlijk tafelen in Le Jardin sur le Toit, terwijl de klim naar Oppède-le-Vieux zich eerder als een bescheiden bedevaart aandient. Wie er de top bereikt, staat oog in oog met de romaanse kerk,  gewijd aan Notre Dame Dalidon en kan er middenin een kleurenpracht om vergeving vragen. Voor wie het betere wandelwerk niet schuwt, hebben we een iets avontuurlijker tip. Die voert naar Joucas waar de spectaculaire wandeling doorheen de Gorges du Véroncle begint. Wie de hele lus wil afwerken, is zo’n zes uur onderweg. Wie dat teveel vindt, kan halverwege voor een short cut kiezen. In de wandelgidsen wordt de tocht doorgaans als difficile omschreven, maar zelf zouden we eerder voor het adjectief ‘pittig’ kiezen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Banner Hamersma 538-100

 

SCHILDERIJ VAN DE MAAND

Het is natuurlijk geen toeval dat ik na de reportage van Pierre Darge een eigen impressie van de Lubéron laat zien. Deze heet Zomerse herfstdag in de Lubéron, en een ter plekke gemaakte eigen foto diende als bron. Over de Lubéron schreef Judith Dufourny, een toen ter plekke wonende Nederlandse, een mooi gedicht met als eerste couplet ‘Het aarden beest languit van oost naar west, onder de plooien van een donker kleed van pijnbomen, steeneiken, stoffig groen’.
Details over het schilderij zijn te vinden bij Landschappen op www.vinpressionist.com.

 

***

WIJN BELEVEN – IN ARNHEM

Om een grote authentieke ondergrondse vatenkelder, een enorme flessengang, een complete bottelhal, een wijnproeflokaal en ook nog een perfect ingericht, prachtig wijnmuseum te bezoeken hoef je niet naar Frankrijk, maar kun je terecht in… Arnhem. Want daar, langs de Velperweg, heeft wijnhandel Robbers & Van den Hoogen op maar liefst een hele hectare een uniek complex gecreëerd waar wijnliefhebbers allerlei facetten van wijn kunnen beleven.

De buitenkant oogt sober, maar eenmaal binnen betreed je eerst een prachtig ingerichte wijnwinkel met ernaast een ruime, eveneens designachtige wijnbar. Waar zo’n vijftig soorten wijnen kunnen worden geproefd, al dan niet met hartige hapjes. Daar weer achter (en onder) liggen diverse zalen waar ook weer kan worden geproefd, alsmede een gang met historische  foto’s, voornoemde kelders (waar je bijna kunt verdwalen) en het wijnmuseum – dat zo uniek is en zo’n rijke collectie heeft dat bijvoorbeeld Franse wijnbouwers het in bewondering en met grote interesse bekijken. Je ziet en leert er van alles over o.a. druiventeelt, de oogst en de wijnbereiding, en dat wereldwijd. Anno 1983 werd dit museum geopend door niemand minder dan de Engelse meesterproever Michael Broadbent.
Naast het wijnmuseum ligt ’s lands grootste wijnbibliotheek (waaraan ik met plezier honderden boeken, een bestelauto vol, heb gedoneerd). Bovengronds werd bovendien een wijntuin aangelegd, met zelfs een pétanque baan, en ernaast een groot, smaakvol ontworpen wijncafé.
Best bijzonder is dat dit complex geheel en met eigen middelen door de familie Donders, eigenaresse van Robbers & Van den Hoogen, werd gecreëerd, door de vierde generatie om precies te zijn. Deze kwam in december 1994 aan het roer. Marcel Donders heeft de leiding over het eigenlijke wijnbedrijf, terwijl zijn zuster Astrid (deed hotelschool en liep o.a. stage bij Robert Mondavi in Californië) alle additionele activiteiten beheert.
Wie in Arnhem wijn wil beleven kan daar terecht op maandag tot en met vrijdag van 9 tot 18 uur, en op zaterdag van 10 tot 17 uur. Het leukst is waarschijnlijk om via www.robbersenvandenhoogen.nl een rondleiding te boeken, met name ‘De Beleving’ die begint met een glas bubbelwijn, en wordt afgesloten met een proeverij van vijf wijnen. Of de iets kortere ‘De Ontdekking’. Ook voor gezelschappen waaronder bedrijven en hun relaties, kan van alles worden georganiseerd, want dit bewonderenswaardige wijncomplex heeft ruimte aan overvloed.
Robbers & Van den Hoogen, Velperweg 23, 6824 BC Arnhem. Tel. 026 445 59 12. Eigen parkeerterrein met negentig plaatsen. Ligt op een paar minuten lopen van station Velperpoort.

***

MEMORIES WERE MADE OF THIS (3)

In de vijftig jaar dat ik als fulltime wijnschrijver actief ben geweest, heb ik in kleine ringband boekjes van alles genoteerd. Streekimpressies, gesprekken met producenten, wijnproefnotities, mooie maaltijden en alle mogelijke voorvallen. Een aantal van deze herinneringen deel ik graag in dit maandmagazine.

 

 WEER NAAR BORDEAUX,  NU VOOR EEN PRIJS

Een van de meest prestigieuze wijnorganisaties ter wereld is de Académie du Vin de Bordeaux. Deze bestaat uit veertig leden voor het leven, waaronder bekende châteaubezitters en wijnhandelaren als destijds en soms nog steeds Olivier Bernard, Philippe Castéja, Denis Dubourdieu, Lucien Lurton, Franck Mähler-Besse, Stephan von Neipperg en Eric de Rothschild. Bovendien zijn er meer dan honderd geassocieerde leden, de eigenaren van eigenlijk alle topchâteaus.

In 1983, precies 35 jaar na zijn oprichting, besloot de Académie om een literaire prijs uit te reiken. Dit zou tien keer gebeuren – en ene Hubert Duyker was de allereerste die hem ontving. In dit geval voor mijn ook in het Frans verschenen boeken over de grote en goede wijnen van Bordeauxs (Grands Bordeaux Rouges en Bons Vins de Bordeaux, met een verfranste auteursnaam). Werken met prachtige foto’s van Peter van de Velde en subliem vormgegeven door Will van Sambeek.

Op maandag 24 januari 1983 vond de ceremonie plaats. Volgens goed Frans gebruik gebeurde dit tijdens een rijk besprenkelde lunch in Le Chapon Fin, een destijds gereputeerd restaurant in het hart van Bordeaux. Tijdens de maaltijd, die uit vier gangen bestond, werden o.a Château Latour en Château Cheval Blanc geschonken (zie het menu). De foto laat zien hoe Jacques Hébrard, de toenmalige mede-eigenaar en bewoner van Château Cheval Blanc toekijkt hoe de kleine secretaris mij met moeite het neklint omhangt. In mijn uitgebreide dankwoord in keurig Frans memoreerde ik mijn aankomst voor mijn eerste reis langs grands cru châteaus in de late avond van 2 januari 1975, in de Médoc, op Château Rausan-Ségla – maar nergens terecht kon voor mijn avondeten. De donkere Médoc zat toen op slot. Ik memoreerde bovendien dat ik binnen een maand op gastvrije châteaus maar liefst vijftien keer de fameuze entrecôte bordelaise te eten kreeg, soms twee keer per dag. En dat het doel van eigenlijk al mijn boeken was (en is) om twee dingen te signaleren en te beschrijven, la qualité et la vérité.
Het was overigens de enige boekenprijs waarvan ik nog lang heb nagenoten. Want zoals helemaal rechts op de foto net te zien is, bestond het meer tastbare gedeelte van deze prix littéraire uit tien kisten met mooie wijnen uit het prachtige jaar 1970, waaronder Château Pavie.

 

 ***

FLATERS AAN TAFEL

Mijn allesbehalve serieuze paperback Flaters aan tafel verscheen ruim 35 jaar geleden bij Mondria Uitgevers. Het boekje bestond uit een verzameling blunders die bekende, minder bekende en volstrekt onbekende Nederlanders aan tafel maakten, thuis of in restaurants. De uitgave werd gegarneerd met knappe, cartoonachtige tekeningen van de briljante Bert Witte (1943-2012). De flater van deze maand werd ingezonden door Johannes van Dam.

Als kookboekhandelaar, nog voordat hij een bekende en gevreesde restaurantcriticus werd, herinnerde Johannes van Dam zich een maaltijd in een bekend Amsterdams restaurant, vlak bij het Concertgebouw. Er ging werkelijk van alles mis. Twee halfjes rode wijn moesten worden afgekeurd, en de bij het hoofdgerecht aangekondigde saus arriveerde niet. Waarop de gérant het dessert aanbood.

Wat Johannes zo plezierig stemde dat hij besloot om bij de koffie een drankje te bestellen, een digestief. Hij vroeg de ober dus ‘Hebt een eau-de-vie, meneer?’. Waarop deze antwoordde ‘Nou nee, meneer, wij hebben alleen Caballero en Pall Mall’.

***

 


In het tropische Zimbabwe is wijnbouw alleen mogelijk in hoger gelegen gebieden. Vanwege politieke problemen onder dictator Mugabe zijn veel wijngaarden verloren gegaan en resteren naar schatting slechts 600 hectare. Een rode wijn van de Mukuyu Winery uit de Wedza regio in het noordoosten van het land werd gemaakt van cabernet sauvignon, merlot en cinsault, en kreeg een lichte vatrijping. Aldus de toelichting van verzamelaar Bert Wentzel (
jokebertwentzel@gmail.com) die dit zeldzame label selecteerde uit zijn wereldomvattende collectie.

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.