Zowel op de vakbeurs Wine Professional als gewoon thuis heb ik de afgelopen maand toch wel een paar honderd wijnen geproefd – en heel wat smakelijke ontdekkingen gedaan. Twintig daarvan worden in dit februari magazine beschreven, met plezier. De variatie is groot, alleen al qua herkomst, namelijk tien verschillende landen. Waaronder Brazilië en Macedonië. Voorts stellen de proefprofs van Perswijn een aantal zeldzame witte Bourgognes voor. De reisreportage is gewijd aan het zo bezoek- en bezienswaardige Ootmarsum, het kunststadje van Twente. Ook laat ik je meegenieten van een memorabele ***maaltijd in Alsace.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

Pedrucci Reserve Nature 2020
Sierra Gaúcha
Buiten zijn geboorteland Brazilië is deze bubbel alleen verkrijgbaar in Nederland, via www.brazilianwinehouse.com. Een bedrijfje dat – na een intensieve periode van voorbereiding – gesticht werd door de in Brazilië geboren, maar nu al vijftien jaar in Nederland woonachtige Claudia Silva, met veel hulp van haar man. Al proevend met een heel team, ze liet zo’n 250 ter plekke verzamelde flessen overkomen, werd een fraai assortiment samengesteld, met als een van de sterren een ‘natuurlijk’ droge, via traditionele flesgisting vervaardigde bubbel van Casa  Pedrucci, een familiefirma (foto familie Pedrucci) gespecialiseerd in hoogwaardige mousserende wijnen. Voor de Reserva Nature 2020 werden chardonnay, pinot noir en riesling italico gebruikt, variëteiten die na een kelderrijping van twee jaar een gave, pittige frisse, inviterende, vrolijk schuimende wijn gaven met zijn aroma vooral fris citrusfruit. Prijs per fles €22,95.

 

 

Campillo blanco fermentado en barrica 2021
Rioja
Anno 1990 opende de in Rioja gestichte Grupo Faustino de poorten van een prachtig keldercomplex, Bodegas Campillo. Het verrees temidden van 50 hectare wijngaarden, en trekt veel bezoekers, mede vanwege zijn mooie wijnen. Met voorop natuurlijk de rode, maar toch ook witte, waaronder de in nieuwe vaten van Frans eikenhout vergiste Campillo 2021. Bepaald bijzonder is dat deze Rioja niet alleen werd samengesteld uit de ter plekke volop aanwezige viura druif, doch ook ongeveer een kwart chardonnay bevat, een ras dat juist schaars is binnen de streek (maar wettelijk wel toegestaan). De wijn frappeert door zijn sappige frisheid, terwijl de houtvloed beperkt blijft tot een zachte kruidigheid, en het fruit discreet bestaat uit een melange van citrus en groene vruchten. Flesprijs €9,95 bij www.heerenvanheusden.nl. zie ook de banner.

Kolonne Null Riesling 2021 – alcoholvrij
Deutschland
In Berlijn, anno 2018, begonnen Philipp Röszle en Moritz Zyrewitz een klein bedrijf dat hoogwaardige alcoholvrije ‘wijnen’ ging produceren.  Ze doopten het Kolonne Null. Het werd een wereldsucces (met ook export naar o.a. China), mede dankzij gebruik van de slimste technieken om alcohol uit wijn te verwijderen én om samenwerking aan te gaan met gerenommeerde producenten, niet alleen Duitse, maar ook Franse en Spaanse. Moritz heeft het bedrijf eind vorig jaar verlaten, maar Philipp (rechts op de foto) zet het op gedreven wijze voort. Een proeve waard is de Kolonne Null Riesling 2021 die behalve zuiver ook pittig fris smaakt, goed droog en aangenaam fruitig, met schakeringen van limoen, grapefruit en groene appel. Een fles kost net geen tientje bij diverse aanbieders. Adressen via www.pallaswines.nl.

 

 

Lello 2021
Douro
Qua karakter veel Portugezer zijn dan deze witte vinho is bijkans ondenkbaar. Want hij werd samengesteld uit maar liefst vijf typisch Portugese druivenrassen: códega, fernão-pires, gouveiro, rabigato en viosinho. Wat uiteraard gebeurde door een Portugees bedrijf, Vinhos Borges (foto van een Borges wijngaard in het Douro dal, waar de Lello druiven groeien). Het variëteitenkwintet heeft een zeer aansprekende, vrij elegante wijn gegeven die op sappige wijze flink fris smaakt doch niet te licht, terwijl hij trakteert op frisse citrus (waaronder een partje grapefruit), hints van passievrucht en verse witte druiven, plus nog een minikruidje. Flesprijs deze maand €5,49 in plaats van de reguliere €6,49, bij www.plus.nl.

L’Ostal Blanc Chardonnay 2021
Pays d’Oc
Na lang zoeken kocht Jean-Michel Cazes, de eigenaar van o.a. het beroemde Château Lynch-Bages in Pauillac, twee wijngaarden bij La Livinière, een dorp binnen de Zuid-Franse streek Minervois. Waarna hij ze samen smeedde tot één landgoed, gedoopt Domaine L’Ostal Cazes, met 60 hectare druivenstokken plus 25 hectare olijfbomen. Vervolgens vond een totale renovatie plaats, zowel wat betreft de aanplant als het aanleggen van een drainagesysteem. Bovendien werd een voormalige tegelfabriek ingericht tot eigentijdse wijnkelder (foto). Het resultaat van al deze inspanningen en investeringen? Een reeks heerlijke wijnen. Waaronder een Chardonnay uit 2021 die de mond prettig vult met mild fruit zoals van perzik en peer, terwijl de smaak bovendien een sappige frisheid bezit. Richtprijs €10,50, adressen via www.kwastwijnkopers.nl.

 

 

Settlers Creek Chardonnay 2022
Australia
In navolging van de meeste Australische producenten koos het Franse familiebedrijf  Castel, dat deze uit Australia afkomstig wijn in Noord-Frankrijk bottelde, een schroefdop voor zijn fles. Wel zo handig en verstandig. De wijn werd bovendien met zorg geselecteerd, want hij smaakt echt lekker: sappig, vrij levendig, goed gevuld maar zeker niet zwaar (12,5 procent alcohol), met een klein nootje en prettig wat licht gekruide, mild frisse citrus. Deze keurige Chardonnay draagt ook een keurige prijs, namelijk €4,99 bij www.dirckiii.nl (zie de banner).

Weingut Weltner Silvaner Rödelsee 2021
Franken
‘Het fundament van wat wij doen? Dat zijn een gezonde bodem en vitale druiven.’ Aan het woord is wijnbouwer en wijnmaker Paul Weltner die 10 hectare bezit in de Duitse regio Franken – en 60 procent van de aanplant bestaat uit silvaner. Waarvan Paul alom geprezen wijnen weet te maken, zoals die van de gipshoudende akker Rödelsee. De 2021 is een lekker levendige wijn, zowel sappig als mineralig, met frisse fruittonen van citrus en groene vruchten. Deze op traditionele Bocksbeutel gepresenteerde, superieure Silvaner kost doorgaans €13,95. De importeur is www.winterbergwijnen.nl.

 

 

Cap Royal Cuvée Tradition 2019
Bordeaux Supérieur
Voor het in de Bordeaux gevestigde wijnhuis Compagnie Médocaine (een volle dochter van de Franse verzekeraar Axa) werd het merk Cap Royal gecreëerd. Wat gebeurde door de zeer bedreven Jean-René Matignon (linksonder) die tot vorig voorjaar tevens technisch directeur was van de cru classé Château Pichon Baron (eveneens eigendom van Axa). Als belangrijkste druif koos hij merlot (70 procent), terwijl cabernet sauvignon als aanvulling dient. Via fusten van Frans eikenhout, waarvan een vijfde nieuwe, werd een klassieke lagering toegepast, gedurende negen maanden. Vandaar de kruidigheid, die samen met donkere en bessige aroma’s de smaak grotendeels bepalen, naast een zekere fermheid en een zacht, vitaal houdende frisje. Leg de biefstuk maar in de pan, of het lamsvlees op de grill… Reguliere prijs €9,20, maar let op aanbiedingen, bij www.gall.nl (zie ook de banner).

Château Carteau Côtes Daugay 2019
Saint-Emilion Grand Cru
Dat Jacques Bertrand (rechts) door de Franse regering werd geridderd, is geen wonder. Want deze levensgenieter heeft het aan zijn familie behorende Château Carteau Côtes Daugay een klinkende reputatie gegeven. De wijn van dit 16 hectare tellende domein is namelijk een heel degelijke, heel goede, heel betrouwbare Saint-Emilion Grand Cru. Stevig van gestel, klassiek gerijpt in voor de helft nieuwe vaten, en traditioneel samengesteld uit 70 procent merlot, 25 cabernet franc en 5 cabernet sauvignon. De maar liefst vijftien maanden op fust gelagerde 2019 wordt duidelijk gemarkeerd door mild kruidige houtaroma’s en de daarmee verbonden nuances van o.a. chocolade en koffie. Donkere tonen ontbreken evenmin, net als discreet wat heel rijp besfruit en zwart fruit. Alleen al vanwege zijn kruidige karakter is dit een echte tafelwijn, geschikt voor rundvlees, alsmede wild. Fles €23,50 bij www.colaris.nl (zie de banner).

 

 

Domaine Duffau Sortilèges 2020
Gaillac
Zijn uit gelijke delen braucol (regionaal ras) en syrah gecomponeerde Sortilèges beveelt wijnbouwer Bruno Duffau aan bij streekgerechten als cassoulet en confit de canard, of gewoon bij vlees van de grill. De vrijwel sulfietloze, donker getinte wijn leent zich daar mede voor dankzij enerzijds een vieve frisheid, en anderzijds een bijna zwoel aroma van drop, kruiden en heel rijp fruit van bessen plus zwarte vruchten. Fles €13,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.
Na een internationale carrière als waterbouwkundig ingenieur besloot Bruno Duffau om wijnbouwer te worden, daarbij intensief geholpen door zijn vrouw Anne. Hij volgde een gedegen opleiding, bezocht producenten in o.a. Argentinië en Zuid-Afrika en regelde een financiering die het mogelijk maakte om in Gaillac niet alleen 15 hectare wijngrond te kopen, maar ook om een kelder met woonhuis te bouwen. Aldus ontstond Domaine Duffau, nu zestien jaar geleden.

Domaine du Pesquier 2021
Vin de Pays de Vaucluse
Voor een tafelfeestje met bijvoorbeeld een hazenpeper, of een stamppot en rookworst, is deze wijn uit de zuidelijke Rhône regio uitermate geschikt. Dit gezien zijn gulheid, zijn sap, zondoorstoofde zwarte fruit en donkere plus kruidige aspecten. Geen wonder dat domeineigenaar Mathieu Boutière ‘m glimlachend liet proeven. Daarbij toelichtend dat de 2021 naast 40 procent syrah en 10 marselan ook 40 procent merlot bevat – wat in de Rhône streek vrij uitzonderlijk is. Voornoemde rassen groeien overigens op een perceel van 5 hectare, terwijl het hele wijngoed 25 hectare omvat. Prijs per losse fles €8,20 bij www.okhuysen,nl (zie de banner).

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Doña Paula Estate Malbec 2021
Mendoza
Ongeveer een kwart eeuw geleden stichtte het Chileense bedrijf Viña Santa Rita een dochterbedrijf aan gene zijde van de Andes, in de Argentijnse provincie Mendoza. De bodega kreeg net als Santa Rita een vrouwennaam, Doña Paula, en bestrijkt inmiddels 740 hectare. Malbec, de rode sterwijn uit tangoland, ontbreekt uiteraard niet in het assortiment. Voor de Doña Paula Estate Malbec 2021 selecteerden wijnmaker Martin Kaiser en diens team druiven van vier verschillende hoog gelegen, ’s winters besneeuwde wijngaarden die bestaan uit arme, duurzaam bewerkte gronden. De gulle, stevig gestructureerde en tevens zacht frisse 2021 heeft als belangrijkste kenmerk zwoel, sappig bessig en zwart fruit dat gevat is in een kader van zachte, donkere aroma’s en heel beheerste, eveneens zachte houttonen. Eigenschappen die ‘m breed inzetbaar maken bij o.a. lamsvlees, rundvlees en hertenbiefstuk. Fles €11,95 bij www.vinify.nl, zie de banner.

Elite d’Or Cabernet Sauvignon-Marselan 2020
Pays d’Oc
Ziehier een aangename, hoogst smakelijke manier om winterkou te verdrijven: een Zuid-Franse zonnewijn die vol, vlezig en verwarmend is. Met een door milde, donkere tonen bepaald aroma, zoals van drop, terwijl ook heel rijp bessig fruit waarneembaar is, samen met een zachte kruidigheid en beheerste roostertonen (beide laatste dankzij een opvoeding in eiken vaten). Deze donkerrode Elite d’Or werd gemaakt op Domaine de la Baume, een modeldomein van circa 200 hectare dat de Noord-Franse familie Helfrich in 2003 overnam van de Australische familie Hardy. Aanbieders van de Cabernet Sauvignon-Marselan zijn te vinden via http://www.domaine-labaume.nl/verkooppunten; een van hen is www.bovino.nl die de op zware fles gebottelde wijn aanbiedt voor €14,60.

 

 

Grande Cuvée 2021
Côtes du Rhône
De jongste versie van deze merkwijn werd samengesteld uit grenache en carignan. Dit gebeurde door een coöperatie(groep) in het zuidelijke Rhône-dal. De wijn is iets lichter dan een vorige jaargang (13 procent alcohol in plaats van 14), eigenlijk een goede zaak. Toch smaakt hij stevig genoeg om huiselijke winterschotels prettig te begeleiden, dit mede dankzij een zachte kruidigheid, wat mild zwart fruit en een vriendelijk, miniem bittertje. Flesprijs €5,99 bij www.coop.nl.

Les Légendes R 2020
Bordeaux
Wat betreft Bordeaux is het vakmanschap gróót bij Domaines Barons de Rothschild; dit familiebedrijf is immers eigenaresse van o.a. Château Lafite-Rothschild. Voor de rode merk-Bordeaux Les Légendes R gebruikte men de meest kenmerkende rassen voor de regio, te weten cabernet sauvignon en merlot. Traditionele vatrijping werd deels toegepast, voor 40 procent van het volume gedurende negen maanden. Alles in aanmerking nemend is het geen wonder dat de 2020 als een rode Bordeaux in optima forma kan worden beschouwd. Het besfruit van de cabernet is aanwezig, net als het zwarte, kersachtige fruit en de donkere tonen van de merlot, en dat  samen met de beschaafde kruidigheid van het eikenhout. Bovendien smaakt de wijn niet te licht noch te zwaar, is behoorlijk goed gevuld en aangenaam sappig. Dit evenwichtige geheel draagt een richtprijs van €12,85, verkoopinfo via www.monnik-dranken.nl.

 

 


L’Essentiel 2021
Cheverny rouge
De ongeveer waaiervormige, zuidelijk van Blois gesitueerde, om zijn kasteel beroemde regio Cheverny heeft als specialiteit witte wijnen, maar levert toch ook heerlijke rode soorten. Een heel verleidelijke is de L’Essentiel van Domaine Bellier, een met respect voor de natuur bewerkte bezitting van 40 hectare. Eigenaar Pascal Bellier (links) stelde zijn 2021 samen uit 80 procent pinot noir en 20 gamay, rassen die voornoemde Cheverny een sterke verwantschap hebben gegeven met een goede Beaujolais. Want het sappige fruit, bessig en rood, stuift je tegemoet, terwijl deze – beslist te koelen – Cheverny ook lekker fris smaakt. Importeur www.heisterkamp.com hanteert een adviesprijs van €11,75.

Marimar Estate La Masía Pinot Noir 2018
Russian River Valley
‘Een druivenstok is als een kind, je moet hem geven wat hij nodig heeft, niet wat hij wil.’ Zo verklaart Marimar Torres, telg uit de befaamde Catalaanse wijnfamilie Torres, de lage opbrengst per hectare op haar Californische wijndomein. Dat ruim 40 hectare bestrijkt en geheel organisch en deels biodynamisch wordt bewerkt. Hetgeen niet alleen goed is voor mens en milieu ‘maar bovendien krijgen de druiven meer persoonlijkheid’. Anno 1986 plantte de immer energieke Marimar (foto met haar honden) de eerste stokken in de zuidwestelijke hoek van Russian River Valley waar een koel microklimaat heerst; de  afstand van deze Don Miguel wijngaard tot de koude oceaan bedraagt slechts 16 kilometer. De – ongefilterde – Pinot Noir 2018 daarvan heeft een stevig fundament van 14 procent alcohol, en smaakt enerzijds fluwelig rijp, anderzijds nog vitaal, dankzij een zachte frisheid, terwijl het allerrijpste rode en zwarte fruit plus een beschaafde kruidigheid het geheel aangenaam completeren. De flesprijs varieert van bijna €45 tot ruim €53. Adressen via importeur www.walravensax.nl.

 

 

Stobi Aminta Reserve 2015
Tikves
Hij is best trots op deze voor zijn land bijzondere blend, Andon Krstevski, de wijnmaker van Stobi, een toonaangevende producent in Macedonië. Want behalve de regionale vranec (35 procent) werden op advies van de Nederlandse wijnimporteur Paul Blom ook merlot (van kalksteen, 40 procent) en cabernet sauvignon gebruikt. ‘En elke druif voegt eigen elementen aan de wijn toe.’ In het hypermoderne, uit 2009 daterende keldercomplex van Stobi, waar druiven worden verwerkt van maar liefst 550 hectare, onderging de Aminta een op maat gedoseerde vatopvoeding in diverse soorten fusten, gedurende 24 maanden. Deze en andere details hebben een zwoele, gulle, verwarmende, donkerrode 2015 gegeven die dankzij de cabernet nog een zachte frisheid heeft, naast zachte roosteraroma’s, zachte donkere tonen, een vleugje mineraliteit en zacht, heel rijp fruit van zwarte vruchten en bessen. Richtprijs €12,50, verkooppunten via www.schermer1782.nl.

 

 

Tiefenbrunner Turmhof Lagrein 2020
Südtirol Alto Adige
In het groene, reliëfrijke Zuid-Tirol is Tiefenbrunner een aantrekkelijk bestemming. Dit aan de gelijknamige familie behorende wijngoed is namelijk gevestigd in een slot dat een bistro als eetgelegenheid heeft en een park met daarin allerlei tuinkabouters en andere figuren. Bovendien kun je er heerlijke wijnen proeven. Want Christof Tiefenbrunner verstaat zijn vak. Hij verwerkt druiven van de eigen 25 hectare en koopt van 45 additionele die in bezit zijn van 40 andere wijnbouwers nog  druiven bij. De naar zijn veel kleur gevende, regionale druif genoemde domeinwijn Turmhof Lagrein 2020 kreeg een tien maanden durende vatopvoeding in merendeels kleine fusten, wat het discrete, bijna rokerige en zacht kruidige aroma bepaalt dat in de vlezige, door donkere tonen en wat zwarte-kersachtige fruit getypeerde smaak aangenaam gezelschap houdt. Deze Tiefenbrunner is een trefzekere begeleider van rundvlees, wild, stoofschotels en, jazeker, stamppot met rookworst. Richtprijs €19,95 à €22,50, adressen via www.vinites.com, zie ook de banner.

Viña Temprana 2021
Campo de Borja
Het is een allemans-, alledags- en allevleesvriend, deze Noord-Spaanse rode wijn. Want hij is niet alleen menslievend geprijsd, maar smaakt ook soepel, sappig, stevig (de 14 procent alcohol is keurig in balans met de andere elementen) en mild fruitig, denk aan rijpe bessen en rijpe zwarte vruchten, met o.a. een vleugje vijg. Daarnaast is een zachte kruidigheid waarneembaar, plus een eveneens zachte frisheid. Zijn producent, Bodegas Aragonesas, is een hele grote coöperatie waarvan de leden 3700 wijngrond bezitten binnen de regio Campo de Borja. Garnacha is de grote specialiteit van het bedrijf, maar deze Viña Temprana werd juist vervaardigd van de Spaanse topdruif tempranillo, van oude stokken bovendien. Fles slechts €3,49 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

***

 

 

MINDER BEKENDE
BLANKE BOURGOGNES

Binnen het Bourgondische district Côte d’Or zijn dorpen Morey-Saint-Denis, Pernand-Vergelesses en Santenay vooral bekend om hun rode wijnen – maar de proefprofs van Perswijn hebben toch ook bijna tien hoogwaardige witte ontdekt. De meeste zijn schaars beschikbaar en gezien de wereldvraag flink prijzig. ‘Maar’, zo schrijft de Perswijn redactie, ‘als je het ervoor over hebt, dan krijg je wel iets moois in het glas’. Alle beschreven blanke Bourgognes ontvingen 16 of meer punten van een mogelijke 20. Er werd geproefd met het Versatile glas van Grassl Glas.

De foto van Pernand-Vergelesses is afkomstig van het domein Françoise Jeanniard.

MOREY-SAINT-DENIS

Georges Lignier et Fils 2019
GEUR rokerig, citrus, vanille, peer, grapefruit, fijn
SMAAK diepgang, boterig, breed, mooie zuren, lengte
www.bestofwines.nl, €48


PERNAND-VERGELESSES

Domaine Pavelot, Luc & Lise Pavelot 2020
GEUR mooi zuiver, citrusfruit, perzik, fijne toast
SMAAK fris, goede inhoud, fijne structuur
info@pierrarchewijnen.nl en www.santewines.be, €32,60

Françoise Jeanniard 2020
GEUR mooi toast, citrus, limoen, vuursteen
SMAAK sap, kracht, vulling, fraaie zuren, lengte
www.lesclos.nl, €30 ã €40

Françoise Jeanniard 2020, En Caradeux
GEUR citrusfruit, toast, vuursteen, spanning
SMAAK kracht, rond, goed zuur, lengte
www.lesclos.nl, €30 à €40

Françoise Jeanniard 2020, Sous Frétille
GEUR rokerig, vanille, peer, citrus, grapefruit
SMAAK zacht, jeugdig, goede zuren, elegant
www.lesclos.nl, €30 à €40


SANTENAY

Justin Girardin, Les Terrasses de Bievaux 2020
GEUR peer, grapefruit, toast, vanille
SMAAK krachtig, breed, diepgang, hout, zuren
www.poot.nl, €23,95 à €33,45

Louis Jadot, Clos de Malte 2019
GEUR brioche, noten, citrus, perzik, peer
SMAAK structuur, rijp, mild zuur, kracht, lengte
www.kwastwijnkopers.nl, €39 à €42

Quentin Jeannot, Clos Les Hâtes 2019
GEUR vanille, breed, toast, citrus
SMAAK jeugdig, sap, mooie zuren, elegant
www.colaris.nl, €32,50

Geïnteresseerd in Perswijn magazine? Klik hier als je een abonnement wilt https://perswijn.nl/abonnement/

 

***

EEN KUNSTZINNIGE DAG
in
OOTMARSUM

Het Twentse stadje Ootmarsum heet naar de Frankische koning Othmar die het anno 125 stichtte als nederzetting, en tevens als uitvalsbasis voor zijn strijd tegen de Saksen. Vandaag de dag echter zouden andere namen toepasselijker zijn. Bijvoorbeeld Artmarsum, Ootmarschulten of Tonmarsum.  Want overal in het bijna 4500 inwoners tellende plaatsje kom je kunst tegen – met als markantste die van de schilder Ton Schulten. Een lokale kunstenaar die er een tempelachtig, eigen museum stichtte (en aan de gemeente doneerde), twee galerieën drijft, een beeldentuin liet aanleggen, en naar wie een plein werd genoemd. Aanvankelijk wilde Ton priester worden, maar hij koos toch voor de reclame, en stichtte een eigen bureau. Waarvan hij afscheid nam in 1989 om beeldende kunstenaar te worden. Zijn vroege werk was zeer abstract, wat veranderde na een bijna dodelijk auto-ongeluk op Tenerife. Herstellend in het ziekenhuis kreeg hij visioenen van rijk gekleurde Twentse landschappen, en eenmaal thuis in Ootmarsum besloot Ton die voortaan te gaan schilderen. Schulten werd een bevlogen colorist met een eigen stijl – en zowel een nationaal als  internationaal succes. In zijn studio schildert hij de doorgaans grote doeken vrijwel altijd ’s nachts tot een uur of zes, gaat dan ontbijten, en werkt dan de ochtend door. Afbeeldingen van zijn werken komen op alle mogelijke manieren terug op kunstkaarten, en in o.a. prints, boeken en kalenders. Bovendien sieren diverse creaties speciale versies van de wijnfleskoeler Vacuvin Rapid Ice. Tons vrouw Ank regelt dat soort en eigenlijk alle zaken. Weren van Schulten zijn te vinden in de plaatselijke galerieën en uiteraard in de shop van Museum Ton Schulten. Dit werd op 25 april 2013 geopend; de kunstenaar was toen 75 jaar, terwijl Ton en Ank toen ook dertig jaar getrouwd waren (het museum wordt gepresenteerd in de rubriek Galerie & Musea). Een van de sprekers tijdens de opening beschreef het als ‘een kathedraal van licht en kleur’. Het Museum Ton Schulten is ook een goede, zoniet de best mogelijke plek om een stadswandeling door Ootmarsum te beginnen. Eventueel gevolgd door een ontspannen kop koffie met de zeer Twentse krentenwegge in De Pastorie, een brasserie-restaurant met terras pal naast het museum. De eigenaar van dit gebouw is ook ene Ton Schulten.
Even links van het museum ligt de Markt, een rechthoekig pleintje dat omgeven wordt door horecazaken, galerieën, de plaatselijke, zeer gastvrije VVV (in een boekhandel) en het voormalige, stijlvolle stadhuis. Dit dateert uit 1778, draagt een sierlijke torentje en heeft tegenwoordig een winkelfunctie. Een prettig lunch- en brunchadres vormt de brasserie Rien Schulten, genoemd naar Tons familielid die verderop, aan het Kerkplein, ook een om zijn krentenwegge bekende bakkerij drijft. Voor nog meer kunst en nog meer Ton Schulten kun je de smalle Gasthuisstraat inlopen die even verderop aan beide zijden uitnodigende entrees heeft van twee Ton Schulten galerieën. De grootste, links, is een feest om te bezoeken. Niet alleen gezien de recente Schulten schilderijen, maar ook vanwege de prachtige, wereldklasse sculpturen van andere Nederlandse kunstenaars. Terug in de Gasthuisstraat kom je links aan het eind de kleine, deels ommuurde, intieme Ton Schulten beeldentuin tegen die rond een fontein werd aangelegd. Rechts loopt de Kloosterstraat met vrijwel meteen links het Chronomium, het inmiddels gesloten museum van tijdmeetkunde waarvan je nog wel de met symbolen versierde voorgevel kunt zien. Verderop langs dezelfde straat staat de galerie van Annemiek Punt, een van ’s lands grootste glaskunstenaars. Haar werken werden gemaakt voor zeker zo’n honderd locaties in binnen- en buitenland. Bochtig voert de Kloosterstraat naar het Kerkplein. Dit wordt gedomineerd door een indrukwekkende hallenkerk die beslist een bezoek verdient. Voor de kenners: dit is ’s lands enige voorbeeld van Westfaalse romano gotiek. Het schip en andere delen dateren uit de 13e eeuw; aan het eind van de 15e eeuw werden additionele elementen gebouwd. En het fraaie, imposante Epmann orgel plaatste men in 1814. Achter het altaar, via de glas-in-lood vensters en op andere plekken binnenin de kerk is fraaie religieuze kunst te zien – eigenlijk helemaal Ootmarsum. Op het plein voor de ingang werd een leuke waterpartij met een paar spuitende dieren aangelegd. Daarbij staan op donderdagochtend de stalletjes van een kleine weekmarkt. Rond de kerk, die op een soort eiland staat dat deels laag ommuurd werd, zijn naast horecabedrijven ook een bakker, kledingzaken en diverse van de dertien plaatselijke galerieën gevestigd. Even opzij van het plein (zo’n beetje in het verlengde van de Kloosterstraat) staat het Drostenhuis, een 18e-eeuws, mooi gerestaureerd pand waar de drost van Twente verbleef. Het fungeert tegenwoordig als museum, en heeft behalve sfeervolle stijlkamers ook een siertuin in Franse stijl. Het wordt geëxploiteerd door het Openluchtmuseum Ootmarsum, en is van maart tot en met oktober beperkt open, alleen ’s middags. Langs het Drostenhuis loopt de Walstraat. Als je die volgt en aan het eind linksaf gaat, kom je uiteindelijk via het Oldenzaalsvoetpad (let op de kunstige metalen roosters langs het linker trottoir), en dan links via de Commanderiestraat bij voornoemd Openluchtmuseum. Met in de hand een plattegrond zijn daar oude, boerderijachtig gebouwen te bezoeken waarmee een soort tijdreis door de agrarische historie van Twente wordt gemaakt. Naast het openluchtmuseum, aan het Commanderieplein, staat het complex van de ambachtelijke Othmar bierbrouwerij, waar je tegen betaling een rondleiding kunt volgen, terwijl het bedrijf bovendien over een herberg en spa beschikt. Via dezelfde weg terug naar het centrum verschijnt links, vlak voor het Kerkplein, de Ganzenmarkt die meer een gebogen, sfeervol straatje is dan een eigenlijke markt. Al snel verschijnt een van Ootmarsums stadssculpturen, ’t Sjalotje (rechts). Het toont een meisje dat heel gespannen en tevergeefs probeert om een ui – lokale naam siepel – uit de grond te trekken. Omdat vroeger veel uien in Ootmarsum werden geteeld, heeft de plaats als bijnaam Siepelstad. De Ganzenmarkt volgend komt de Nederlands Hervormde kerk in zicht. Deze dateert uit het begin van de 193-eeuw, en heeft behalve een koepel met toren een vrij sober, door witte tinten gemarkeerd interieur. Het kleine, nevenliggende, stille Bergplein (links) is waarschijnlijk het oudste deel van Ootmarsum; men vermoedt dat hier, rond een waterput, de eerste woningen verrezen. Bezijden de houten zitbank (waarvan het stadje er flink wat heeft staan) is een gedenksteen te zien gewijd aan de oorlogsslachtoffers in Nederlands Indië. Haaks op de voorzijde van de kerk loopt door bomen geflankeerde Plätske een straatje dat zijn naam waarschijnlijk kreeg omdat kerkgangers er voor de dienst vaak… plasten. Aan het einde van dit straatje linksaf, en je bent in de Dwarsstraat. Waar tegenover de zoveelste galerie ook een in alle opzichten lekkere winkel floreert, De Winkel van de Twentse Proefkeuken. Er worden allerhande smakelijke zaken verkocht, naast serviesgoed en meer. Even doorlopen, en je arriveert in de winkelrijke Grotestraat die ook enkele horecabedrijven telt. Voor een ontspannende kop thee, vriendelijke service en, waarom niet, een plak krentenwegge, is ’t Bakhoes een prettig adres.  Loop nu naar het Museum Ton Schulten en volg de Kapelstraat die er links langs loopt, en ook weer een galerie heeft, om uiteindelijk heel smal in rechtste richting (links) te eindigen in de Marktstraat. Dit is de breedste en belangrijkste straat van het gehele centrum. Erlangs, aan de rechterzijde, staan enkele voorname panden, dus bekijk vooral ook de gevels. De fraaiste, kunstigste is die van het 17e-eeuwse Cremershuis waarop een kraanvogel wordt afgebeeld die met zijn poot een steen vasthoudt. Zoals de naam reeds deed vermoeden, eindigt de Marktstraat bij de Markt, waar bij mooi weer de terrassen en opnieuw uitnodigend zijn, net als eigenlijk altijd de galerieën erop of erbij.

Een paar praktische punten. In en vlak bij het centrum van Ootmarsum is langer dan anderhalf uur parkeren niet mogelijk. Buiten het dorp werd echter de grote gratis parkeerplaats Stadsweide aangelegd waarheen ook richtingborden wijzen. Een paar honderd meter dichterbij zijn kleinere parkeerplekken te vinden, o.a. langs de Smithuisstraat. Voor een dagbezoek verkoopt de VVV een sympathiek pakketje bestaande uit een gedetailleerde wandelroute en een set kortingkaarten voor o.m. een gratis lunch (luxebroodje, drankje), koffie/thee met krentenwegge, 10 procent korting op een diner en eenzelfde korting op een museumbezoek. Bestellen à €18,50 kan online via www.ootmarsum-dinkelland.nl.

 ***

 

SCHILDERIJ VAN DE MAAND
In het noorden van Portugal fungeert het Douro-dal als bakermat voor niet alleen Port, maar ook voor droge, onversterkte rode en witte wijnen die vaak het ontdekken waard zijn. Behalve stil is de vallei rijk aan reliëf, wat ik al schilderend in beeld heb gebracht, met als referentie een wijngaard foto van het gerenommeerde huis Vinhos Borges. Meer details over ‘Diep en hoog in het Douro-dal’ vind je bij Landschappen op www.vinpressionist.com.

 

 

MEMORABELE MAALTIJDEN (5)
Genoten door Hubrecht Duijker

In 2012 werd het kerkplein van Illhausern, Elzas, omgedoopt in het Place des Frères Haeberlin. Dit als kleine hommage aan chef-kok Paul en gastheer Jean-Pierre Haeberlin die vlak bij de kerk, aan de oever van de Ill, een van ’s werelds beste restaurants stichtten, de van 1967-2018 met drie Michelin-sterren getooide Auberge de l’Ill.

Voor de vijfde keer in vijf decennia heb ik er elf jaar geleden gegeten, en dit is wat ik toen schreef.  Het was wederom feest voor zintuigen. In de eerste plaats vanwege de grote, glimlachende gastvrijheid. Die ook werd uitgestraald door Serge Dubs (foto links), een beroemde sommelier die zijn fenomenale kennis niet etaleert, maar alleen gebruikt voor vriendelijke suggesties. Bij onze lunch wilde ik niet te veel drinken, maar wel iets dat met de meeste gerechten mooi zou samengaan. Een Crémant d’Alsace dus? Goed idee, vond Serge. Maar welke van de vier? Serge adviseerde of de echt droge Extra Brut van Schaller & Fils, maar die kende ik al, of de Dopff Cuvée Julien, ‘altijd uitstekend’. Die werd het dus. Voor slechts €38 per fles, jazeker, in een driesterrenrestaurant. Jean-Pierre Haeberlin, inmiddels 87, liep nog altijd vrolijk langs alle tafels in de stijlvolle, met zachte, rustige tinten stijlvol ingerichte eetzalen (die uitzicht bieden op een bloemrijke tuin en het riviertje) en maakte nog steeds de aquarellen waarmee de menukaarten en zelfs de nota’s worden gesierd. Zijn oudere broer Paul (op het grote schilderij dat in een van de eetzalen hangt) overleed in 2008, maar kreeg zijn zoon Marc als een net zo talentvolle opvolger. Na vier kleine amuses, waaronder een prachtig pompoensoepje met foie gras, ging het lunchmenu à €99 van start met een klassieker. Ik had niet de terrine van ganzenlever of de kreeftsalade gekozen, maar de decennia geleden door Paul gecreëerde zalmsoufflé. Luchtig en zuiver van smaak, met een verfijnde, riante Riesling-saus. Het hoofdgerecht- weer was het moeilijk kiezen uit duif, lam of kalf – werd en combinatie van een kleine, perfect gebakken kalfsbiefstuk met een ravioli waarin gestoofde kalfswang. En de Crémant, die smaakte nog steeds. Toen de kaas. Niet een paar voorgeselecteerde stukjes op een bord, maar een volstrekt vrije keuze van de rijk gevulde kaastrolley. Alleen al vanwege de wijn werden het drie varianten van geitenkaas. Heerlijk, heerlijk. Direct daarna bracht men ons een schaaltje vol kleine snoeperijtjes, als overbrugging naar het eigenlijk dessert, in dit geval vier bolletjes sorbet, variërend van groene appel tot mango, gepresenteerd in een doosje, alle puur en prachtig. Dat bezoektempo van eens per decennium is eigenlijk véél te laag.

***

 

In het Duitse wijnbouwgebied Pfalz, langs de weg van Edesheim naar Rhodt unter Rietburg, ligt een kleine wijngaard in de Rhodter Rosengarten met meer dan vierhonderd jaar oude traminer stokken – de oudste wijnstokken ter wereld, volgens wijnbouwer Oberhofer. Ze geven een wijn met aroma’s van rozijnen en honing. Aldus de toelichting van de grote etikettenverzamelaar Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com, die dit label speciaal selecteerde uit zijn collectie.

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.