Geen landbouwproduct bestaat in zo’n schier oneindige variatie als wijn. Wat weer eens werd aangetoond tijdens de proeverijen voor dit nieuwe maandmagazine. De contrasten waren vaak gróót: ik proefde letterlijk werelden van verschil. Om uiteindelijk zo’n zestig wijnen te selecteren die een hoeraatje verdienen, gewoon omdat ze écht lekker smaken. Sommige komen van heel dichtbij, zoals uit Limburg en Zeeland, andere van heel ver, denk aan Nieuw-Zeeland en Uruguay. Je zult wijnen aantreffen uit een dozijn landen en van drie maal zoveel importeurs/leveranciers. Voorts kun je een virtueel reisje maken naar Saint Lucia, een van de mooiste Caraïbische eilanden. En hoe Holland America Line is uitgegleden met zijn nieuwe wijnkaart – spijtig voor de passagiers – lees je in de rubriek ‘Aanbevolen restaurants’.

WIJNEN & REIZEN & KUNST & RESTAURANTS

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

 

Domaine G & G Bouvet Cuvée Victor Emmanuel
Crémant de Savoie
‘s Zomers kom ik graag in Savoie, niet in de laatste plaats vanwege de daar gemaakte kazen en wijnen – die slechts mondjesmaat worden geëxporteerd. Als het meezit is hier inmiddels  beschikbaar gekomen een hele goede Crémant de Savoie, de Cuvée Victor Emmanuel van het 30 hectare tellende Domaine G & G Bouvet. Deze een jaar kelderrust gekregen bubbel werd voor bijna driekwart gecomponeerd uit de regionale jacquère (de helft) en altesse, met nog 30 procent chardonnay. In de elegante, bescheiden schuimende, pittig frisse smaak ontwaren we noten, snufjes kruiden en mild fruit van witte vruchten plus citrus. Reken op ongeveer €14,95 per fles. Adressen via ‘verkooppunten’ op www.labaume.nl

Pfaffl Grüner Veltliner Brut
Sekt aus Österreich
Als de familie Pfaffl (hoofdkwartier in Weinviertel, Oostenrijks groots wijngebied) met één druif goed weet om te gaan, is dat grüner veltliner, de grootste variëteit in walsenland. Behalve stille witte wijnen van dit ras vervaardigt Roman Pfaffl een heerlijke mousserende variant die minstens een jaar kelderrust ontvangt. Het is een fris gestijlde, opwekkende wijn, groen en wit fruitig, met een hint van hartigheid, een vleugje mildheid en fijne belletjes. Voor deze hele beste brut wordt gewoonlijk circa €18,50 gerekend. Verkooppunten via www.poot.nl.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

 

Altos de José Ignacio Reserva Albariño 2017
Uruguay
Op 20 minuten rijden van Punte del Este, de oostpunt van Uruguay, en dus niet ver van zee, ligt het voormalige vissers-, nu vakantiedorp José Ignacio (foto vuurtoren). In de nabijheid waarvan o.a. albariño groeit, hetzelfde ras dat in Spaans Galicië ook dicht bij de kust wordt geteeld.  De Uruguayaanse versie daarvan, gedoopt Altos de José Ignacio, smaakt echter anders dan de Spaanse. Voller (14 procent alcohol), notig ook, meer Chardonnayachtig en tegelijk keurig fris. De man erachter is Albert Antonini, een Italiaanse consulent  die in Uruguay werkt voor o.a. een dochterbedrijf van Bodegas Garzón dat weer behoort aan het grote Agroland.  Prijs €14,50 bij www.adbibendum.net.

Apostelhoeve Müller-Thurgau 2018
Limburg
Volgend jaar wordt het vast feest op de Apostelhoeve. Want dan bestaat dit Maastrichtse wijngoed een halve eeuw. Wat van geen enkele ander Nederlands domein kan worden gezegd. Wat deze op en tegen de Louwberg gelegen bezitting zo succesvol maakt, is de uiterst aantrekkelijke, hoogst betrouwbare kwaliteit van zijn wijnen. Waar de gedegen geschoolde Mathieu Hulst nu al vele oogsten voor tekent. Zijn Müller-Thurgau 2018 is dan ook een modelwijn in zijn soort. Enigszins floraal qua geur, vief, frissig, en loepzuiver van smaak, terwijl het aroma elementen heeft van bladgroen en fris citrusfruit. Wie zich door deze Apostelhoeve wil laten bekeren, moet rekenen op €13,95 per fles, zie o.a. https://www.bovino.nl/de-apostelhoeve.

 

 

Arboleda Sauvignon Blanc 2017
Aconcagua Costa
Onder de paraplu van Errázuriz, een van Chili’s oudste en toonaangevendste wijnproducenten, floreert het prestigemerk Arboleda. Het is een persoonlijk project van directeur Eduardo Chadwick, die er bijna twintig jaar geleden mee begon. De benodigde druiven komen uit twee regio’s benoorden Santiago, Valle de Aconcagua en het 12 kilometer van de kust liggende Aconcagua Costa. Van dit laatste, heuvelige, 860 hectare omvattende domein (links) komt de nog vieve, goed gevulde Sauvignon Blanc 2017 waarvan het aroma bestaat uit een melange van buxus, verse groene kruiden en wat citrusfruit. Prijs €15,90 bij o.a. www.buyyourwine.com.

Brochet Réserve Chenin Blanc 2016
Val de Loire
Geen wijnbouwer uit de regio rond Poitiers is zo bekend en befaamd als Frédéric Brochet. Wat hij niet alleen aan dank zijn wijnen – men riep hem uit tot een van Frankrijks zeven ‘Jeunes Talents du Vin’ – maar ook aan zijn colleges over de psychologie van het proeven, een onderwerp waarin hij zich verdiepte tijdens zijn studie oenologie. Een van zijn markante creaties is de Brochet Réserve Chenin Blanc 2016, een ‘love it or leave it’ wijn waarvan je houdt of niet. De smaak doet enigszins denken aan een Vouvray, gezien zijn notig frisse kern en milde witte plus gele fruit, terwijl daarnaast iets notigs waarneembaar is, alsmede uiteraard rijpe tonen. Fles €12,95 bij www.debruijnwijnkopers.nl.

 


Campagne de Gaure Chardonnay 2017
Limoux
Een jaar of vijftien geleden werd Pierre Fabre, telg uit een oud wijnbouwersgeslacht en een zeer verdienstelijke kunstschilder, eigenaar van Château de Gaure, bij Limoux. Waarna hij voortvarend aan de slag ging om van alles te verbeteren.  Zoals het converteren van de druiventeelt naar bio. Vandaar het uitbundig groen tussen de druivenstokken. Zijn Chardonnay Campagne de Gaure 2017 bevat ook 5 procent macabeu, en heeft een stevig fundament. Notigheid, wat rijpe tonen en indrukken van zowel witte vruchten als milde citrus maken het geheel compleet – en aangenaam, zeker, zoals we ontdekten, bij op de huid gebakken zalm. Richtprijs €12,95, verkoopadressen via www.vinites.com en de banner.

Crafted Chardonnay-Viognier 2017
Western Cape
Geen idee wie de producent is van deze Kaapse wijn. Maar zijn importeur is het innovatieve, Nederlandse Intense Wines en zijn botteling een Duitse. Bovendien is zijn flesprijs een overzichtelijke €3,89. Verwacht geen hemelbestormer, doch een eenvoudige, fatsoenlijke door milde peer en dito citrus gekenmerkte wijn, sappig, zacht fris en een heel; kleine beetje kruidig. Hij staat op het schap bij www.aldi.nl.
De Kleine Schorre Schouwen-D®uiveland Auxerrois 20i8
Zeeland
Achttien jaar geleden begon een groepje wijnenthousiasten een wijngaard in Zeeland, op  Schouwen-Duiveland en bij het ringdorp Dreischor. Het domein kreeg als naam De Kleine Schorre, en groeide uit tot een van ‘s lands grootste. Dit telt nu 10 hectare waarvan de  45.000 druivenstokken groeien op kalkrijk zeezand. Kwalitatief zijn de wijnen zo goed dat ze al meer dan een decennium worden geschonken door KLM, in de World Business Class. De jongste oogst heeft o.m. een pittig frisse, bijna tintelende Auxerrois gegeven, met in zijn smaak wat mild wit fruit, waaronder een hint van perendrups. Heel lekker bij lekkerbekjes, om maar wat te noemen. Fles €12,95 via www.dekleineschorre.nl.

Domaine de la Renaudie Sauvignon 2017
Touraine
In het Loire-gebied, niet ver van het Château de Chenonceau, cultiveren Bruno en Patricia Denis 26 hectare. De nummer één druif daarvan is sauvignon blanc – waarvan Bruno voorbeeldige wijnen weet te vervaardigen. Waaronder zijn Sauvignon Touraine, bleek getint, loepzuiver, sappig en trakterend op de voor het ras zo kenmerkende elementen als verse groene kruiden, wat buxus en groen fruit. Het zou bijna een Nieuw-Zeelandse Sauvignon kunnen zijn, en da’s een compliment. Een fles kost €9,50 bij www.colaris.nl, zie de banner.Domaine du Tariquet Amplitude 2017
Côtes de Gascogne
Armin en Rémy Grassa, die de vijfde generatie vertegenwoordigen op Domaine du Tariquet (eigenlijk Château du Tariquet) zijn bepaald trots op hun Amplitude. Die ze in 2017 voor het eerst hebben gemaakt, na enkele jaren van proefnemingen. Het betreft een pure, met veel zorg droog vergiste Côtes de Gascogne van het regionale ras gros manseng dat vrijwel altijd als mengdruif wordt gebruikt. Het karakter van deze wijn gaat enigszins richting Sauvignon Blanc, gezien zijn frisheid en elegantie, terwijl ook kruidigheid aanwezig is. Plus, en da’s weer speciaal, een nootje, een vleugje fruit en vaag iets van bloemetjes. Armin en Rémy bevelen hem aan bij o.a. zalmcarpaccio met limoen. Adviesprijs €12,99, adressen via www.lfe.nl en www.groupeduvin.nl.

Guiccardini Strozzi Vernaccia di San Gimignano Titolato 2017
Toscane
De families Guiccardini en Strozzi beoefen in Toscane al zo’n duizend jaar wijnbouw, en hebben gedurende al die eeuwen hun nu gezamenlijke wijnbezitting uitgebreid naar 530 hectare. De meeste stokken staan in de buurt van San Gimignano, bakermat van de witte, naar zijn druif genoemde Vernaccia. Die wijnsoort is dan ook de belangrijkste van het domein, dat over ondergrondse, koele keldergangen beschikt. De gelukkig niet te rijpe, nog sappige Vernaccia Titolato 2017 is een creatie die enigszins bloemig geurt en heel smakelijk is, met nuances van noten, kruiden, bladgroen en naar mild neigend wit- plus citrusfruit. Fles €10,99 bij www.mitra.nl, zie de banner.Johnny Q. Chardonnay 2018
South Australia
De Australische wijnmaker John Quarisa (op de foto met zijn vrouw Josephine) is al een paar decennia actief, en werd op allerlei manieren in eigen land gelauwerd. De Johnny Q. Chardonnay 2018 maakt duidelijk waarom: het is gewoon een heel geslaagde creatie. Ietwat mollig, zacht fris bovendien, ferm en vol sappig met vaag iets notigs (waarschijnlijk dankzij een beetje houtcontact) en rijpe, milde fruittonen. Een wijn die goede mates zal zijn met kalkoen en kip. Door www.wijnbeurs.nl wordt €9,99 per fles gerekend.

Kruger Chenin Blanc 2018
Franschhoek
Johan Kruger van Kruger Family Wines maakt met enthousiasme én succes wijnen van aangekochte druiven in diverse Zuid-Afrikaanse gebieden. Waaronder Franschhoek, waar hij chenin blanc vond die groeit op graniethoudende grond. De wijn daarvan is een heel charmante Chenin, levendig, sappig, goed gevuld, een pietsie kruidig en flink fruitig, denk aan o.a. peer en naar mild neigende citrus. De schroefsluiting heeft er ongetwijfeld toe bijgedragen dat de wijn nog uitstekend in conditie is. Fles €11,30 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de startpagina van deze website.

 

Kurt Angerer Kies Grüner Veltliner 2017
Niederösterreich
Als ik de Oostenrijkse wijnbouwer Kurt Angerer vraag hoe de oogst 2017 is verlopen, vertelt hij opgelucht dat dit jaar bij hem geen problemen gaf. Waarna hij in detail verslag doet van jaren waarin de natuur wél tegenzat – want alle details van al zijn oogsten kent Kurt uit zijn hoofd. Behalve een snelle prater is hij bovendien een bedreven wijnmaker die in Kamptal 42 hectare bezit. Zijn Kies Grüner Veltliner 2017 komt van kiezelgrond en trakteert op een uitgesproken sappige, nu een tikje rijpe maar nog altijd verkwikkende smaak die voorzien is van wit en citrusfruit met in de verte een miniem pepertje. Adviesprijs €12,50. Verkoopadressen via www.kwastwijnkopers.nl en de banner.

La Poule Blanche Sauvignon Blanc 2018
Vin de France
Hij is een soort duizendpoot, Sasha Lichine, zoon van de vermaarde wijnmaker en auteur Alexis Lichine. Als 23-jarige begon hij met het organiseren van luxe wijnreizen en stichtte een handelshuis voor Bourgognes en Rhônes. Vier jaar later kreeg hij de leiding over  Château Prieuré-Lichine, en ging handelen in eerst Bordeaux-wijnen en later wijnen uit heel Frankrijk. Om tenslotte eigenaar te worden van Château d’Esclans in de Provence. Waar hij ook merkwijnen maakt, samen met adviezen van Patrick Léon. La Poule Blanche is een van die wijnen, een sappige, frisse, correct gevulde doch niet zware (11,5 procent alcohol) Sauvignon Blanc die behalve groen kruidig ook aangenaam fruitig smaakt, naar o.a. frisse citrus en groene vruchten. Fles €10,95 bij www.winelist.nl, zie de banner.

 

Banner KWAST BANNER

 

Léon Beyer Pinot Blanc Hommage aux Quatre Saisons 2017
Alsace
Waarschijnlijk is er geen andere Franse wijnproducent in de Elzas die al zo lang aan zo veel Franse sterrenrestaurants levert, inclusief die met drie sterren, als Léon Beyer. Een familiebedrijf gevestigd in het schilderachtige Eguisheim. De stijl van de witte wijn is droog maar niet té; zoet wordt vermeden door alle suikers van het druivensap  in principe geheel te laten vergisten. Bovengenoemde, subtiel rijpe Pinot Blanc smaakt derhalve sappig droog met nog frisheid, en het voor zijn druivenras zo typerende, discreet gekruide witte fruit. Fles €9,95 (aanbiedingsprijs) bij www.heerenvanheusden.nl, zie de bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

Les Bertholets Chardonnay Grand Réserve 2017
Pays d’Oc
Een samenwerkende groep coöperaties werkt in Ouveillan, diep in Zuid-Frankrijk, samen onder de namen Les Vignerons du Narbonnais, en Neotera. Het bedrijf is uitstekend geëquipeerd en verwerkt druiven van 1500 hectare. Binnen het aanzienlijke assortiment treffen we een echt goede, kenmerkende Chardonnay aan, de Les Berthiers Grande Réserve die ferm, sappig en notig smaakt, met ook aangenaam wat fruit. Ga maar uit van ongeveer €7,95 per fles. Verkooppunten zijn op te vragen via www.dgswijn.nl.

 

Banner Les Généreux - Cantine Due Palme

 

Lieubeau Folle Blanche 2018
Gros Plant du Pays Nantais
In de wijnstreek bij Nantes gold ooit als zegswijze ‘Gros Plant is mijn brood, Muscadet mijn wijn’. Want met eerstgenoemde wijn, vervaardigd van de folle blanche, werd aanvankelijk het geld verdiend. In de 19e eeuw was zelfs twee derde van het wijngaardareaal met dit witte ras beplant. Tegenwoordig is dat anders: folle blanche en daarmee Gros Plant du Pays Nantais zijn relatief schaars geworden. Maar François Lieubeau (links) werkt er toch graag mee. ‘Ik wilde ook geen druif van ver halen, zoals chardonnay.’ En maakte op zijn 70 hectare tellende, voornamelijk Muscadet leverende domein een heel geslaagde 2018. Die lenteachtig licht is (11 procent alcohol) zo fris en zo zuiver als een zeebries, een tikje mineralig en met zowel citroen als limoen in zijn aroma. Super bij o.a. sushi en zeefruit. Richtprijs €8,95, verkoopinfo via www.poot.nl.

Lumà Grillo 2018
Sicilia
Aan de westzijde van Sicilië, rond het Lago Arancio, verwerkt Cantina Cellaro de oogst van plusminus duizend druiventelers die samen circa 1700 hectare bezitten op gronden tussen de 300 en 600 meter. En door het uitgebreide assortiment ging een frisse wind nadat een samenwerking was gecreëerd met Farnese Vini. Een plezierige kennismaking met de collectie vormt de Lumà Grillo, een vrij kruidige witte wijn, keurig fris, niet te zwaar (12 procent alcohol), en met naast een beetje drupsfruit ook iets van citrus. Niet gek bij tapas, salades en gebakken of gegrilde vis. Reken op €8 à €9 per fles. Info via www.groupeduvin.nl en www.lfe.nl.

 


Manincor Réserve de la Contessa 2017
Terlano Alto Adige
‘De natuur vertrouwen bij alles wat we doen’, zo luidt het credo van graaf Michael Goëss-Enzenberg die het eeuwenoude wijngoed Manincor in 1991 overnam. ‘Wij willen dat onze wijnen een spiegelbeeld vormen van bodem en klimaat, zodat ze een stuk natuur zo onbeschadigd mogelijk in het glas brengen.’ Vandaar ook dat de druiven organisch worden gecultiveerd, en dat men in de valdruk kelder wanneer mogelijk natuurlijke gisten gebruikt. Van de 50 hectare eigen grond kwamen pinot blanc (60 procent), chardonnay en sauvignon blanc voor de witte Réserve de la Contessa, een kruidig frisse, loepzuivere creatie, voorzien van frisse citrus en groen fruit. Ongeveer €19,50 bedraagt zijn prijs, zie www.heisterkamp.com.

Mengoba Godello Viejo sobre lías 2016
Bierzo
Gregory Pérez werd geboren in Bordeaux (waarheen zijn Spaanse vader was geëmigreerd), volgde  daar een universitaire wijnstudie en werkte op diverse châteaus, om vervolgens terug te keren naar Spanje, naar het noordwestelijke Bierzo. Waar hij nu, volgens duurzame principes, een domein drijft van ongeveer 5 hectare. De Godello sobre lías daarvan liet Grégory tien maanden op zijn lías ofwel gistingsbezinksel liggen, in grote foeders, wat de nog correct frisse en tegelijk vrij volle Godello 2016 mooi aromatisch heeft gemaakt, met zowel notige, roosterachtige als zacht fruitige aspecten. Zalig (of moeten we schrijven godellijk?) bij o.m. gebakken zalm met krielaardappeltjes en broccoli. Fles €17,95 bij www.anfors-imperial.com.

 

161207 Wim Banner H.Duiijker 538x100

Neleman Organic Chardonnay Muscat 2018
Valencia
Het is veelal van druiven uit de wijnstreek Valencia dat de Nederlander en biopionier Derrick Neleman zijn eigen wijnen produceert, daartoe intensief terzijde gestaan door de Spaanse keldermeester Diego Fernández Pons. Beiden zijn niet wars van vernieuwing; er verschijnen regelmatig nieuwe wijnen in het assortiment. Zo’n aanwinst is de Chardonnay Muscat. Die zo sterk naar muskaat smaakt – dus bijna zwoelig naar vers geplukte, rijpe witte druiven – dat je bijna het gevoel krijgt een droge Muscat(o) te drinken. Voldoende frisheid is eveneens present. Deze aimabele Valenciaan kost gewoonlijk €7,95, maar let op aanbiedingen, zie www.neleman.org.

Palisser Estate Sauvignon Blanc 2017
Martinborough
’t Is een vreemd gezicht: plukkers bezig onder netten die een hele wijngaard afdekken. Dit gebeurt elk jaar op o.a. Palisser Estate in Nieuw-Zeeland, vanwege de vele vogels. Die in razend korte tijd een hele akker kunnen leegpeuzelen. Voornoemd domein, eerste oogst 1989, ligt binnen de minder bekende streek Martinborough, aan de zuidzijde van North Island. De bezitting telt 72 hectare en wordt sinds enkele jaren geleid door een vrouw, Pip Goodwin, die wijn ontdekte in de Bourgogne. Haar wijnmaker, Guy McMaster, creëerde een Sauvignon waarvan de geur doet denken aan die van een kruidentuin omgeven door een haag van buxus. Diezelfde elementen, plus passievrucht en wat groen fruit, komen terug in de nog flink frisse, sappige, best elegante smaak. Fles €15,30 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.genereux.nl, zie de banners.

 


Serge Dagueneau & Filles Tradition 2017
Pouilly-Fumé
De bodem binnen het gebied Pouilly-Fumé, dat uit zeven gemeenten bestaat, bevat wat meer klei dan die van Sancerre, schuin aan de overkant van de Loire, wat gewoonlijk resulteert in  wijnen – in beide gevallen van sauvignon blanc – die net iets voller zijn en wat langzamer tot ontwikkeling komen. Een heel kenmerkende Pouilly-Fumé wordt gemaakt door Serge Dagueneau, die nog een beetje meehelpt, en vooral door diens dochter Valéry. Het is een gave wijn, enerzijds goed fris, anderzijds mondvullend, mooi geconcentreerd en voorzien van zowel grassigheid als citrusfruit. Groots bij o.a. een gebakken sliptongetje. Richtprijs €20,50, zie www.heisterkamp.com.

Stoneburn Sauvignon Blanc 2018
Marlborough
Het was een genoegen om recente jaargangen te proeven van Hunter’s Wines, een van de eerste en meest memorabele domeinen die ik in Nieuw-Zeeland heb bezocht, en er toen heerlijk geproefd en geluncht, onder een parasol in de toen al prachtige tuin, met eigenaresse Jane Hunter. Die inmiddels bij herhaling werd geridderd en bekroond. Hunter’s is bovendien de enige, in de jaren zeventig gestichte winery die nog steeds behoort aan dezelfde familie. Een delicieuze dorstlesser van Jane en haar team – die druiven betrekken van 150 hectare – is de Stoneburn Sauvignon Blanc 2018, expressief en vol vitaliteit, met een knisperende frisheid, veel fruit zoals van grapefruit en andere frisse citrus, en een snufjes verse groene kruiden. Perfect gewoon. Richtprijs €10,95. Verkooppunten via www.monnik-dranken.nl.

 


Trimbach Riesling Réserve 2016
Alsace
In de Elzas staat Trimbach voor kwaliteit – en dat al sinds 1626. Deze hoogbejaarde, maar nog springlevende familiefirma is gevestigd in het schilderachtige Ribeauvillé en geniet wereldwijd respect voor zijn zuivere droge witte wijnen, Rieslings voorop. De Réserve van 2016 is een heel kenmerkende: enerzijds een tikje rijp (hint van ‘petroleum’, zeer kenmerkend), anderzijds nog goed fris, met ook wat fris fruit plus in de verte een nootje, wat ‘m heel geschikt maakt voor fris aangemaakte salades, verse witte asperges en gegrilde/gebakken vis die gul met citroensap werd besprenkeld. Te koop voor €19,95 bij o.a. www.buyyourwine.com.

Villa Maria Private Bin Organic Sauvignon Blanc 2018
Marlborough
Als je voor Sauvignon Blanc één Nieuw-Zeelandse producent blind kunt vertrouwen, is dat Villa Maria. Een groot familiebedrijf, gesticht door George Fistonich (rechts)en overladen met onderscheidingen. Druiven voor de Organic 2017 komen van een laag renderende wijngaard waar de teelt via organische principes en methoden geschiedt. Alle details samen hebben een bleke, geurige, smakelijke Sauvignon gegeven, knisperend fris maar vanwege zijn sappigheid en redelijk stevige structuur zeker niet strak, terwijl groene kruiden, wat buxus en groen fruit hoogst plezierige impressies vormen. Gekocht bij www.plus.nl voor €9,49.

 

 

Viña Doña Raquel Verdejo 2018
Rueda
In de Spaanse wijnstreek Rueda blaast Bodegas Cerrosol (eerste oogst 1988) een flink partijtje mee, door van ruim 800 hectare druiven te betrekken. De eigentijds toegeruste onderneming heeft witte wijnen van de autochtone verdejo als specialiteit. De bekendste versie daarvan heet Viña Doña Raquel waarvan de 2018 een niet te zware noch te lichte smaak heeft waarin schakeringen van sappige peren ander fruit te ontdekken zijn, met een discrete groene kruidigheid. Deze elegante verleidster draagt een flesprijs van €7,95 bij www.colaris.nl, zie de banner.

Viña Mayor Verdejo 2017
Rueda
Sinds 2015 werkt een van Spanje’s beste wijnmakers voor Viña Mayor. Het is een vrouw, ze heet Almudena Alberca en is Spanje’s eerste vrouwelijke Master of Wine (rechts). Behalve rode wijnen uit Ribera del Duero, waar Bodegas Viña Mayor al ruim dertig jaar gevestigd is, heeft ze de verantwoording voor witte wijnen uit het nabije Rueda. Haar Verdejo 2017 uit laatstgenoemd gebied bevat ook een beetje Sauvignon Blanc en heeft als herkomst een wijngoed van 300 hectare, waar ’s nachts werd geplukt. Kruidigheid, milde citrusvruchten, een partje peer, groen fruit en een sappige frisheid geven deze wijn veel charme. Fles €9,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

 

josbeeres-banner

Weiber Riesling Inspiration Terroirs 2017
Alsace
Dit is een Riesling voor wie graag wat mildheid wil proeven, alsmede zachte zuren. Een voor wie het graag betaalbaar houdt: deze Elzasser kost namelijk slechts €4,99. Wat de door Cellier de la Fecht (gevestigd in Ingersheim, vlak bij Colmar) geleverde wijn tevens biedt, zijn zachte zuren en wat wit fruit, o.m. van peer. Goed koelen is het advies. Te koop bij www.lidl.nl.

Weingut Laquai Weisser Burgunder 2017
Rheingau
‘Onze wijnhellingen zijn onze schat’ stellen de gebroeders Gilbert en Gundolf Laquai. Hun 22 hectare grote domein bestaat namelijk grotendeels uit behoorlijk steile hellingen waartegen terrassen  werden aangelegd. De locatie is Lorch, dat meer steile hellingen heeft dan welk ander wijndorp in de Rheingau. Meer dan de helft van de aanplant bestaat uit riesling, maar weisser burgunder ofwel pinot blanc is ook present – en heeft in 2017 een energieke, kruidig fruitige, sappige wijn gegeven waarin o.a. iets van groene appel te proeven valt. We schonken ‘m met véél plezier bij een quiche lorraine, maar ook met gebakken vis zal hij vast een grote Freund zijn. Richtprijs €11,95, adressen via €11,95 bij www.halvemaanwijn.nl.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Yalumba Organic Chardonnay 2017
South Australia
Wanneer ik het woord ‘Yalumba’ op een etiket zie, reis ik in gedachten naar de Barossa Valley, naar een in Engelse stijl opgetrokken keldercomplex, naar een gastvrije, begaafde familie van wijnbouwers, naar een picnic op het gazon en naar uitingen van Australische kunst – want Yalumba sponsort o.a. de Art Gallery of South Australia. Ook slokjes wijn brengen deze impressies terug, samen met de eigen elementen. Zo trakteert de licht rijpe Organic Chardonnay 2017 op tropisch fruit en citrus, in combinatie met notigheid en sappigheid. Prijs €12,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.

 

AIX 2018
Coteaux d’Aix en Provence
Eric Kurver was blij, vorige maand. Want de nieuwe oogst van zijn AIX, waarvoor hij met veel zorg en moeite de juiste druiven heeft kunnen vinden in de juiste hoeveelheid, was gebotteld en werd verscheept. Waarmee ook zijn wereldwijde afnemers blij waren. Vrijwel overal namelijk was de oogst 2017 geheel uitverkocht. Het proeven van de AIX 2018 gaf veel genoegen – en deed eens te meer beseffen hoe lekker, hoe goed deze Coteaux d’Aix en Provence is. De uit 60 procent grenache plus gelijke delen cinsault en syrah samenstelde wijn heeft zijn kenmerkende, zelfs trendsettende bleek oranje kleur en trakteert op een sappige, fris kruidige, levendige, niet te lichte noch te zware smaak met een vleugje drupsfruit en tonen van zowel perzik als mandarijn. ‘t Is een rosé die blij maakt. Richtprijs €14,95, verkooppunten via www.walravensax.nl.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10


Château Ollieux Romanis Cuvée Classique 2018’
Corbières
Een van de grootste wijnbezittingen binnen de Corbières is Château Ollieux Romanis dat op het plateau van Boutenac over 130 met hectare met druivenstokken beschikt. Tussen de ranken grazen regelmatig schapen, in totaal zo’n zeshonderd, aangezien eigenaar Pierre Bories duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Rosé is een van de specialiteiten; met name de Cuvée Classique pleegt jaar in, jaar uit heel lekker te zijn. De bleek oranje, soepele, flink volle 2018, van grenache gris (60 procent) en cinsault, trakteert op een combi van drupsfruit en kruiden; goed gekoeld smaakt hij het plezierigst bij o.a. kip en kalkoen. Fles €9,95, zie www.debruijnwijnkopers.nl.

Cos Arnet Gris 2018
Sud de France
Begin dit jaar fuseerden de Zuid-Franse coöperaties van Saint-Félix-Saint-Jean en Saint-Saturnin,  om samen verder te gaan onder de naam Fontjoya (met bijna 1000 hectare wijngaarden). Een van de eerste wijnen die het nieuwe collectief op de markt heeft gebracht, is de Cos Arnet Gris 2018, een vriendelijk geprijsde, tevens vriendelijk smakende rosé. Bleekoranje tint, frisheid, drups, sap, kruidje en zeer correct voor zijn €4,99. Er kwamen ook geen klachten, integendeel, nadat ik in eigen dorp de aangebroken fles naar een groepje bridgende vrouwen had gebracht. Zie www.dirckiii.nl en de banner.

 

Hoya de Cadenas Bobal rosé 2017
Utiel-Requena
Vicente Gandía, een dynamisch in Valencia gesticht wijnbedrijf dat bij herhaling prestigieuze distincties verwierf, beschikt ook over een prachtig wijndomein in Utiel-Requena, pakweg 100 kilometer westelijker van Valencia. Dit Hoya de Cadenas omvat 300 hectare en koestert een bijzonder museum met kunstzinnig beschilderde vaten. Vanwege de vrij hoge ligging, op ongeveer 800 meter, zijn de nachten er koel, wat aroma en frisheid in de druiven brengt. De rosé 2017 van de regionale, blauwe bobal smaakt nog steeds  correct fris, ondanks een beetje rijpheid, en voorts vooral naar licht gekruid, sinaasachtig (drups)fruit. Best bij alleen al Aziatische vleesgerechten. Adviesprijs €7,80, zie www.orbwijn.nl en de banner.

MIP Collection 2018
Côtes de Provence
Het merk MIP, een afkorting die staat voor Made In Provence, is een uitermate succesvolle creatie van Domaine des Diables, waarvan de 16 hectare zich uitstrekken aan de voet van het Montagne Sainte-Victoire. Het tegenwoordig door Guillaume en Virginie Philip geleide wijngoed is uitstekend geëquipeerd, een investering die mede gedaan werd om het contact tussen wijn en zuurstof zo veel mogelijk te kunnen beperken. Wat hun fruit en frisheid zeer ten goede komt – en hun populariteit groot heeft gemaakt. De MIP Collection 2018 is een bleek oranje, vieve, eerder elegante dan zware rosé die werd samengesteld uit een meerderheid syrah, gecompleteerd door 30 procent grenache en 10 procent witte rolle. Zijn sappige fruit is vooral dat van perzik, de frisheid is aangenaam, en de kruidigheid subtiel. Richtprijs €15,50 à €16. Verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl en de banner.

 

 

Saint Louis de Provence 2018
Coteaux Varois en Provence
Het opvallend hoeveel rosés tegenwoordig ruiken en smaken naar drups, in meer of mindere mate. Bepaald ‘meer’ geldt voor de Saint Louis de Provence 2018 waarin het milde drupsfruit dat is van sinaasappel en mandarijn, met ook vaag wat peer. Kruidigheid is eveneens present, en zuren zijn correct. De heilige Louis, een schepping van het grote bedrijf Estandon, is geen hemelbestormer maar geeft goed gekoeld toch pretentieloos vertier. Fles €6,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

Abbotts & Delaunay Carignan Les Fleurs Vieilles Vignes 2017
Pays d’Oc
De in Bourgogne geboren Laurent Delaunay is op diverse manieren actief in de Languedoc, waar  hij o.a. eigenaar is van Abbotts & Delaunay, een bedrijf gespecialiseerd in hoogwaardige streekwijnen. Wijnen die tegenwoordig gemaakt worden door Hilde Chavillot (rechts). De Carignan Les Fleurs 2017 die zij creëerde, van druiven uit een drietal Zuid-Franse regio’s, heeft een levendige smaak, gul voorzien van mild zwart fruit, een dropje, veel sap en hints van kruidig hout. Kostelijk bij gebakken, gegrild of gestoofd rund- en lamsvlees. Fles €11,95 bij www.winelist.nl, zie de banner.

 


artefacto 2017
Vinho Regional Alentejano
Bij herhaling werd Luis Duharte (foto) uitgeroepen tot beste wijnmaker van Portugal, en in 2017 startte hij zijn eigen wijndomein. Verspreid over twee druivenakkers binnen de Alentejo bestrijkt dit 85 hectare en leverde de druiven – aragonez, alicante bouchet, trincadeiro – voor o.a. de 2017 van het merk artefacto. Het fruit van deze eersteling is een aangename melange van bessen en zwarte vruchten dat discreet omkaderd wordt door wat kruidig hout. Iets van drop is in de sappige, tevens stevige smaak ook present. Fles €7,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

Bourgogne Gamay Collin & Bourisset 2017
Bourgogne
Zijn frisse fruit maakt dit een perfecte mooie-dagenwijn, bestemd om koel te worden geserveerd. Net als een Beaujolais, immers óók gemaakt van gamay. Het fruit is vooral dat van zwarte vruchtjes, met nog een besje toe, en hints van zowel laurier als kruiden bezit deze door Collin & Bourisset geleverde Gamay eveneens. En dat voor een bescheiden €5,99 per fles. Bij www.lidl.nl.

 


Cadet d’Oc Merlot 2017
Pays d’Oc
In dezelfde Bordeaux kelder waar door het bedrijf Baron Philippe de Rothschild de zo succesvolle merklijn Mouton Cadet wordt geproduceerd, vergist men die voor het broertje Mouton d’Oc. Met dus ook hetzelfde vakmanschap. De Zuid-Franse Merlot 2017 is derhalve een goede wijn, met een typerend donker aroma en behoorlijk wat bessigheid plus zwart fruit, waaronder iets van pruimedanten. Sappig en stevig smaakt deze Pays d’Oc net zo, terwijl zijn 14 procent alcohol keurig in balans verkeert met de overige elementen. Fles €7,99 bij www.plus.nl, zie de banner.

Campillo Reserva Selecta 2012
Rioja
In 1990 opende de in Rioja gestichte Grupo Faustino de poorten van een prachtig keldercomplex, Bodegas Campillo. Dat verrees temidden van 50 hectare wijngaarden (rechts). Het trekt veel bezoekers, mede vanwege zijn mooie wijnen, zoals de traditioneel gestijlde Reserva Selecta 2012. Een Rioja die 22 maanden in nieuwe fusten van Amerikaans eikenhout te rijpen werd gelegd, en daarna enkele jaren flesrijping kreeg. Deze behandeling gaf de wijn een enigszins rokerig aroma, samen met een bescheiden kruidigheid en een vleugje vanille. Voor het overige smaakt hij bedeesd fruitig en is zijn 14,5 procent alcohol netjes in harmonie met zijn stevige structuur. Fles €14,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

 

Château de Caraguilhes Prestige 2017
Corbières-Boutenac
Het klopt eigenlijk allemaal op Chateau de Caraguilhes dat binnen de Zuid-Franse streek Corbières meer dan 155 hectare met druivenstokken heeft geplant. De grond is arm en perfect voor de wijndruif, het klimaat mild Mediterraan, de druiventeelt organisch, de kelder voorzien van goed materieel en eigenaar Pierre Gabison zeer gedreven. Als hier geen goede wijnen worden gemaakt, waar dan wel? De rode Prestige 2017 heeft als samenstelling de helft syrah (het deel dat een half jaar op vat ging), aangevuld door carignan en 20 procent mourvèdre. Dik zwart fruit, donkere, droppige elementen, hints van kruiden en een dieprode tint karakteriseren deze vlezige, geconcentreerde, nog zeer vitale jaargang. Die voor €9,95 te bestellen is bij www.wijnbeurs.nl.

 

 

Cueva del Chamán Roble Garnacha Tintorera 2017
Almansa
In de Spaanse wijnstreek Almansa, zo ongeveer gelegen tussen Alicante en de Spaanse Hoogvlakte, groeide de Coöperatie Sante Cruz de Alperal uit van heel klein (25 leden) tot behoorlijk groot (400+ leden). En van de 3000 hectare wordt pakweg een derde organisch bewerkt. De belangrijkste druif is garnacha tintorera, elders bekend als alicante bouschet (rechts). Het is een zeer resistente variëteit die donkerkleurige wijnen geeft.  De Roble 2017 daarvan oogt inderdaad dieprood en heeft een levendige, vlezige, stoere, beklijvende smaak die getypeerd wordt door enerzijds rijp, sappig fruit en anderzijds door tonen van drop en, in beheerste mate, die van toastig hout. Prijs €10,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl, zie de banner. Een euro minder betaal je voor de à la Beaujolais vergiste, gewone Garnacha Tintorera 2018, die net zo stoer is, maar wel frisser, en die bijna tintelt op de tong.

Demba Garnacha 2016
Cariñena
Op 600 meter hoogte en met in de rug een rotswand floreert Finca Aylés, een prachtig domein van 47 hectare. De streek is Cariñena, redelijk noordelijk in Spanje, waar de winters echt koud zijn en de zomers echt warm. Behalve wijnen onder de eigen naam levert Aylés die met het merk Demba. En voor beide lijnen tekent een hele goede wijnmaker, Jorge Navascués (rechts). Diens Demba Garnacha 2016 koppelt kracht (14,5 procent alcohol) aan smakelijkheid, denk aan een donker, lederachtig aroma, aan een zekere kruidigheid en aan discreet wat zondoorstoofd zwart fruit. Bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.genereux.nl (zie de banners) wordt een overzichtelijke €7,60 per fles gevraagd.

 

Domaine Clavel Régulus 2016
Saint Gervais
Je ziet ze maar zelden, wijnen uit het zuidelijke Rhône-gebiedje Saint Gervais dat gelegen is op de linkeroever. Het telt namelijk slechts zo’n 60 hectare, en veel druiven gaan naar een coöperatie. Maar Claire Clavel links), wiens familie als sinds 1640 wijn verbouwt, voert wél een Saint Gervais in haar assortiment, van 5 hectare kiezelgrond. Deze Régulus Syrius komt van 60 procent grenache plus 40 syrah en heeft een hoogst plezierige, soepele, zacht fris smaak waarin vriendelijk gekruid zwart fruit de hoofdrol heeft. Adviesprijs €10,49. Adressen via ‘verkooppunten op www.labaume.nl

Domaine de l’Amandine Cuvée Mathilde 2018
Vin de Pays de Vaucluse
Niet alleen het proeven van deze wijn, fris in het glas, was een genoegen, hij smaakte daarna ook heerlijk bij een roerbakgerecht met varkenshaas. Op hun Domaine de l’Amandine (45 hectare) hebben Jean Pierre Verdeau en Alex Suter voor hun Cuvée Mathilde 2018 behalve 40 procent merlot ook caladoc, carignan, grenache en syrah geselecteerd. Waaruit een soepele, sappige, ferme wijn ontstond waarin rijpe bramen en ander zwart fruit aangenaam vertoeven met milde donkere tonen, vaag richting katjesdrop. Voor deze plezierige tafelgenoot rekent www.colaris.nl per fles €6,90, zie de banner.

 


El Parador Crianza 2015
Navarra
Kwaliteit staat hoog in het vaandel bij de in Navarra gezetelde Chivite groep die voortvarend geleid wordt door Julián Chivite (ik fotografeerde hem op een mooie dag in Amsterdam). Een van de merken is El Parador, waarvan de Crianza 2015 werd gecomponeerd uit tempranillo, garnacha, merlot en cabernet sauvignon. Deze mooie mix ging voorts zo’n negen maanden op vat. Een verblijf dat de wijn duidelijk wat vanille verschafte, en daarmee een mild element, terwijl rijp fruit van bessen en zwarte vruchtjes samen met een laurierachtige toetsen een beschaafde kruidigheid de impressies completeren. Prijs €7,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

Horizon du Sud Pinot Noir 2017
France
Betaalbare, fris te schenken, fruitige Pinot Noir, we hebben er een zwak voor. Een hoeraatje derhalve voor de €5,99 kostende Horizon du Sud. Het sappige fruit daarvan neigt naar mild en doet denken aan zowel bessen als zwarte vruchten. Een vriendelijk frisje en een minikruidje completeren de impressie. ’t Is geen wonder dat dit een aantrekkelijke Pinot Noir is, want het bedrijf erachter is Prosper Maufoux. Een Bourgondisch handelshuis dat de Bourgondische pinot noir terdege kent. Te koop bij www.plus.nl, zie de banner.

 

Banner-Aaldering-21


J.L. Chave Sélection Silène 2016
Crozes-Hermitage
In het centrale deel van de Rhône-vallei maakt de gedreven, hard werkende Jean-Louis Chave niet alleen wijnen van eigen grond, maar ook deels van aangekochte druiven. En dat al zo’n vijftien jaar. Het lijntje heet J.L. Chave Sélection – en de mooiste wijn  daarvan is de Silène, een Crozes-Hermitage uit twee verschillende dorpen. Deze pure Syrah geurt en smaakt een beetje rokerig, met ook zacht kruidige elementen, aangevuld door een vleugje vanille, donkere aroma’s en wat fruit van bessen plus zwarte vruchten. ’t Is een echte eetwijn, een ami van o.a. stoofschotels en barbecuegerechten. Fles €18,50 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de homepage van deze site.

le Tarral 2016
Montpeyroux
Een van de jongere (1950) wijncoöperaties in de Languedoc is die van het dorp Montpeyroux, ten noordwesten van Montpellier. Het is ook een van de kleinere, met slechts 75 leden (die overigens 95 procent van alle lokale wijnbouwers vertegenwoordigen). In dit geval echter kan klein als fijn worden beschouwd want bedrijf, CastelBarry gedoopt, levert hele goede wijnen. Le Tarral 2016 bijvoorbeeld, een massief getinte, gespierde, flink nablijvende blend van 60 procent carignan (oude stokken) plus gelijke delen grenache en syrah. Donkere aroma’s als van laurier, leder en drop zijn markant aanwezig, met in de achtergrond sappig, zondoorstoofd zwart fruit. Voor deze nu op dronk zijnde zonnewijn rekent www.sauterwijnen.nl €12,95 per fles.

 

Banner Hamersma 538-100

 

Maastricht Merlot 2016
Cape Town
Jazeker, er bestaat een Kaaps wijndomein met de naam Maastricht. Het ligt in Durbanville, niet ver van Kaapstad, en behoort sinds 1982 aan de familie De Louw. De eigen wijngaard bestrijkt ongeveer 100 hectare. Drie jaar geleden bracht de bezitting een in eigen land met goud bekroonde Merlot voort. De enigszins rokerige roosteraroma’s daarvan verklappen dat vatlagering plaatsvond, in fusten van Frans eikenhout. Donkere, dropachtige tonen, heel kenmerkend voor Merlot, zijn ook present, terwijl een schepje rijp zwart fruit, een zachte frisheid en een solide 14,5 procent alcohol het geheel completeren. Ga maar uit van €14 à €14,50 per fles. Adressen via www.vinites.com en de banner.

MOI 2017
Primitivo di Puglia
In Salento, de hak van Italië, is de familie Varvaglione al enkele generaties een drijvende kracht. En een van de meest onderscheiden producenten. Druiven worden betrokken van regionale telers die samen ongeveer 1500 hectare bezitten. Voor de MOI koos men een duidelijke milde, dus tikje zoete stijl die een grote groep consumenten kennelijk waardeert. Kruiden zijn eveneens waarneembaar, in gezelschap van wat rijp zwart fruiten in de verte wat drop. Flesprijs doorgaans €7,95, verkoopadressen via www.boomsma.frl.

 

 

Pyros Barrel Selected Syrah 2016
San Juan
In de Argentijnse provincie San Juan, noordelijk van Mendoza, beschikt M.P. Wines (de  familie Pon) over een spectaculair wijngoed van 80 hectare. Het ligt op 1400 meter hoogte binnen de stille Valle de Pedernal, en werd Pyros gedoopt (rechts). De Barrel Selected Syrah 2016 daarvan onderging een vatlagering van twaalf maanden, wat de wijn een zacht kruidige toets gaf. Voor het overige bezit deze stoere, donker gekleurde Argentijn ook donkere tonen, zoals van leder, tegen een achtergrond van rijpe zwarte vruchten en fris besfruit. Collega Tim Atkin (Master of Wine) gaf ‘m 93 punten. Prijs €15,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.

Rapitalà Sire Nero Syrah 2017
Sicilia
De in Frankrijk geboren graaf Hugues Bernard de la Gatinais en diens vrouw Gigi Guarrasi uit Palermo erfden in 1968 het wijngoed Rapitalà nadat dit door een aardbeving was verwoest.  Al snel werd een nieuwe kelder gebouwd en de wijngaard, nu 225 hectare, herplant. Negen jaar later verschenen de eerste eigen bottelingen. En weer wat later werd het domein overgenomen door de Grupo Italiano Vini. De Sire Nero Syrah uit 2017 smaakt nog jeugdig fris, is tegelijk vrij ferm, en offreert aardig wat besfruit plus een blaadje laurier. Best lekker bij lasagne. Fles €9,95 bij www.gastrovino.nl.

 

 

Seis de Azul y Garanza 2016
Navarra
Enig idee waar de grootste woestijn van Europa ligt? Noordelijk in Navarra, het is natuurpark Bardenas Reales. In de directe omgeving waarvan een drietal getalenteerde Spaanse, deels internationaal geschoolde wijnbouwers de bodega Azul y Garanza leidt. Een bedrijf dat beschikt over 40 hectare eigen wijngrond, organisch gecultiveerd. Voor de Seis 2016, afkomstig van zes percelen, koos het trio 95 procent merlot en de rest cabernet sauvignon, waarna de melange een jaar gelagerd werd in vaten van Frans, Amerikaans en Hongaars eikenhout. De nu op dronk zijnde wijn combineert in zijn smaak kracht (14,5 procent alcohol) met vanille, rijpheid, donkere tonen en een schepje zwarte vruchten.  Richtprijs €14,50, verkooppunten via www.coenecoop.com.

Ventisquero Reserva Pinot Noir 2017
Valle de Casablanca
Binnen Chili beschikt Ventisquero over zo’n 600 hectare eigen grond binnen diverse valleien. Een daarvan is die van Casablanca, gelegen tussen Santiago en de verkoelende oceaan. De vallei vormt een uitstekende leefomgeving voor de koel-klimaatdruif pinot noir. Vandaar dat de Reserva 2017 een echt delicieuze wijn is, levendig, sappig en vol fruitig; je proeft zowel rode vruchtjes als zwarte. Deze verleider van Ventisquero kost ruwweg een tientje. Adressen via www.monnik-dranken.nl.

 


Kracher Scheurebe Trockenbeerenauslese Nr. 4 2017
Burgenland
Ruim een eeuw geleden begon de Duitse druiventeler Georg Scheu met het kruisen van riesling en silvaner, om uiteindelijk – het was zijn 88e variant – een geslaagde variant te vinden. Die uiteindelijk erkenning kreeg en scheurebe werd genoemd.  Het ras wordt vooral  gebruikt voor het maken van lichtzoete, halfzoete en volzoete wijnen. Gerhard Kracher (foto) in Oostenrijk doet het laatste, door van Scheurebe en machtig mooie Trockenbeerenauslese te creëren, als de Nr.4 2017.  Geur en smaak doen denken aan een superieure Sauternes, maar dan in elegante vorm, met o.m. karamel, honing en abrikoos in zijn weelderige aroma. Dit vloeibare snoepwerk kost €44,50 per halve fles, bij  www.anfors-imperial.com.

Quady Elysium Black Muscat 2016
California
Toen Andrew Quady, de grote specialist van zoete wijnen in Californië, zijn Elysium inschonk,  gaf hij mij tegelijk een klein college over de druif daarvan, de black muscat. Ik kreeg van alles te horen over het ontstaan van deze kruising tussen een muskaatsoort en een tafeldruif, over het virusvrij maken ervan door een universiteit in Californië, en over het feit dat black muscat ‘ crazy is about creating sugar and flavor’. Wat ook klopt: de 2016 smaakte rijk zoet en met een intens fruitaroma van hoofdzakelijk rijpe zwarte kersen en tegelijk iets van rozenwater. Hele fles (er zijn ook halfjes verkrijgbaar) circa €24, verkoopadressen via www.monnik-dranken.nl.

 

 Van oorsprong heeft de in Maastricht geboren en nu al dertig jaar in Leiden woonachtige Ghislaine Melman museologie gestudeerd, een studie die erover gaat hoe je een museum goed kunt managen en aantrekkelijk kunt maken voor bezoekers. Vervolgens is ze terecht gekomen bij het Marine Museum in Den Helder, als medewerkster pr en communicatie – waarvoor Ghislaine militair moet worden. Hiervoor werd ze beëdigd in de rang Luitenant ter Zee van Speciale Diensten, der tweede klasse, jongste categorie. Dankzij veel vrije dagen ‘kon ik ieder jaar vrij nemen om druiven te gaan plukken’. In haar marine tijd kreeg ze bovendien de mogelijkheid om de opleiding voor vinoloog te doen. Met succes, waarna Ghislaine een baan kreeg bij achtereenvolgens Tot PR, Sopexa en Poot Agenturen. Om uiteindelijk, in 2006, haar eigen bedrijf te stichten, Melman Communications. ‘Dit groeit en bloeit als nooit tevoren; ik mocht voor vele mooie wijnklanten werken zoals Austrian Wine Marketing, Italiaanse wijnregio’s als Toscane en Piemonte, Napa Valley Vintners, New Zealand Wine Growers en nog velen meer. Daarnaast werkt ze voor voedselproducenten, waaronder Marlene appels uit Zuid Tirol, Label Rouge kip uit Frankrijk en zilveruitjes uit Nederland. ‘Never a dull moment dus, maar het gaat allemaal niet vanzelf. Het is keihard werken, maar ik doe het met veel plezier. En als je klanten dan ook nog tevreden zijn, kan ik me geen leukere baan voorstellen.’ Haar favoriete wijn- spijscombinatie beschrijft Ghislaine als volgt. Dat is zuurkool met Duitse Riesling. Die kan van vele goede producenten komen zoals bijvoorbeeld van Gerhard Schwarztrauber. Deze getalenteerde wijnmaker produceert louter biologische wijnen in Neustadt an der Weinstrasse (Pfalz) en won daarmee talrijke prijzen. Maar ook uit Württemberg, een van Duitslands minst bekende regio’s, komen mooie Rieslings. Mijn favoriet aldaar is Weingut Wachtstetter uit Pfaffenhofen, van topwijnmaker Reiner Wachtstetter. Tot slot drink ik ook graag een glas Riesling van het wijngoed Freiherr von und zu Franckenstein. Dit in Baden gevestigde domein met deze bijzonder naam bestaat echt en is onder andere beroemd geworden door het boek ‘Frankenstein’ van de Britse schrijfster Mary Shelley.  

 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ZES UUR
op
SAINT LUCIA

Saint Lucia vormt een vaste stop de cruiseroutes van de Holland America Line – en terecht. Qua natuurschoon is dit een van de mooiste Caraïbische eilanden. En in pakweg zes uur kun je enkele van de aantrekkelijkste aspecten beleven. Deels lopend vanuit de haven, deels met een excursiebus. Het eerste (of laatste) uur bestaat uit een wandeling door Castries, de hoofdstad. Die vaak strijdtoneel is geweest, want de Britten en Fransen hebben maar liefst 150 jaar op het eiland gevochten, met als gevolg dat het veertien keer van eigenaar is gewisseld. Uiteindelijk wonnen de Engelsen, in 1814, maar het sinds 1979 onafhankelijke eiland heeft nog altijd veel Franse aspecten. Neem alleen al de namen van steden, dorpen en die van Saint Lucia zelf. De belangrijkste bezienswaardigheid van Castries is de kathedraal, het grootste godshuis van de Caraïben (65 meter lang, 30 meter breed). Het interieur heeft hoge vensters en oogt heel kleurrijk, met geel, groen, oranje, purper en rood, tinten die o.a. terugkomen in een grote muurschildering van Dustin St. Omer. Ook zijn er diverse trompe l’oeuils te bekijken. De kerk vormt een zijde van het centrale Derek Walcott Square dat genoemd werd naar een Nobelprijs winnende dichter. De drie andere zijden van het plein bestaan deels uit 19e-eeuwse panden, en op het park daartussen staat een hele grote, drie eeuwen oude samanboom. Voor het overige is het centrum van Castries enerzijds levendig, anderzijds rommelig. Wel is het leuk om de niet ver van een kade gelegen markthal en de marktstalletjes erbij te bezoeken. Samen vormen ze een soort bazaar waar van alles wordt aanboden, inclusief kleurige kleding, veel souvenirs en uiteraard bananen, want die vormen het belangrijkste landbouw- en exportproduct.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

INTUSSEN OP DE KONINGSDAM

De uit 2016 daterende Koningsdam is het grootste model cruiseschip van www.hollandamerica.com, met 1331 – zeer comfortabele – staterooms die ruimte bieden aan ongeveer dubbel zoveel passagiers. Wat betekent langere loopafstanden, meer dekken en grotere drukte dan op de kleinere schepen. Ligstoelen en zonzitjes werden verplaatst, de bibliotheek is vreemd genoeg vrijwel verdwenen, er is geen bioscoopzaal meer en overal heeft men stijlvolle muziekthema’s aangebracht (in de lift wordt bij dek 6 ‘Mozart’ wel uitgesproken als ‘mother’). Voorts kwam er meer live muziek, met als populairste, in het Rolling Stone Café, een rock (en country) band uit Nashville. Wat de shows betreft, soms drie op een avond, zijn de eigen singers & dancers met hun geweldige, musicalachtige shows helaas verdwenen, maar artiesten van buiten maken dat gemis deels goed. Er kwamen ook nieuwe eetgelegenheden, waaronder het Grand Dutch Café (waar o.a. Van Dobben bitterballen en kroketten gratis te bestellen zijn) en betaalrestaurants als Rudi’s Sel de Mer (zie ‘Aanbevolen restaurants’), een Aziatisch restaurant en een sushizaak. De gewone, twee etages tellen main dining room begint al met serveren om vijf uur, en zit dan verrassend vol. De lekkerste, meest betrouwbare gerechten zijn altijd de soepen. Veel te veel andere schotels werden volgens recepten van keukenopperhoofd Rudi te kruidig, te pittig gemaakt, met belachelijk vaak gebruik van knoflook. Helaas is de nieuwe, door James Suckling samengestelde wijnkaart een ramp, alleen al qua prijs en indeling. Op dek 9 biedt de Lido Market (foto boven) een voortreffelijk keuze aan ontbijt- en lunchgerechten. Cursussen en spelletjes worden aan boord voortdurend georganiseerd, zoals voor Windows, bridge en het altijd druk bezochte trivia. Wat wel gelijk bleef aan alle andere schepen van de Holland America Line is de geweldige, glimlachende service, overal aan boord.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Voor de vijf resterende uren op Saint Lucia stappen we in een van de excursiebussen waarmee we het binnenland en delen van de bijna 160 kilometer lange kustlijn gaan zien. Vanuit Castries rolt het voertuig bijna steunend omhoog in zuidelijke richting, via de eerste van talloze haarspeldbochten. Na een kilometer of vier komt Endovic’s Art Gallery in beeld, een studio met ontvangstfaciliteiten waar knappe, ter plekke gemaakte houtsnijkunst wordt geëxposeerd, allemaal unieke werken, enig in hun soort. Behalve in een brede vallei met bananenplantages (bananen worden op hun bomen beschermd door blauwe netten uit Nederland) en opslagtanks voor niet alleen brandstof maar ook rum, blijven de wegen bochtig en hellend. En hobbelig, wat goed te voelen is, aangezien de veren van onze bus hun beste tijd lang geleden hebben gehad. Even wordt er gestopt langs de westkust boven Marigot Bay (foto rechts), een bijkans idyllische, door een resort en andere verblijfsadressen omgeven baai die o.m. decor is geweest voor een piratenfilm met Johnny Depp. Verderop blijft de weg aan beide kanten intens groen, met hier en daar hutten en huisjes, sommige met autowrakken ernaast of ervoor. Langs een andere baai vinden we het fotogenieke vissersdorp Ans la Raye (linksboven) waar kleine houten boten op het strand liggen, kinderen in zee zwemmen, de gevels gekleurd zijn en de stevige stenen kerk muurschilderingen heeft van de St. Omer familie.
Het tropische regenwoud van Saint Lucia, waar 157 verschillende vogelsoorten werden gesignaleerd, laten we letterlijk links liggen. Om vervolgens te arriveren op een uitzichtpunt boven Soufrière, ook weer gelegen aan een baai en de oudste, door Fransen gestichte stad van het eiland. Erachter rijzen de twee conische pieken omhoog van de Pitons, voormalige vulkanen waarvan de silhouetten terugkomen Saint Lucia’s eigen vlag. En waarnaar het plaatselijke pils Piton werd genoemd. De met tropisch groen bedekte, steile hellingen van de Petit Piton reiken tot 743 meter, die van de erachter liggende Gros Piton tot 771 meter – en beide vormen een werelderfgoed. Aan het eind van de dag zullen we de Pitons nogmaals zien, vanaf dek 10 op de Koningsdam, als het schip langzaam een rondje vaart voor beide steenmassa’s (foto helemaal onderaan).  Soufrière, waarvan de naam verwijst naar het Franse woord voor zwavel, werd gebouwd op de resten van een vulkaan die circa 32.000 jaar geleden in elkaar is geklapt. Met zegt daarom dat de stad en nabije omgeving, totale oppervlak 12 vierkante kilometer, ’s werelds enige drive-in vulkaan zijn. Resten van die vulkaan vormen samen een klein park, waar men tegen betaling dampende, Yellowstoneachtige plekken kunt bekijken die een zwavelige, dus naar rotte eieren geurende stoom verspreiden. Zou je die ook ruiken in de diverse resorts rond Soufrière?
Schoner, aangenamer, is de lucht die we opsnuiven tijdens een uitgebreid bezoek, ons laatste van de route, aan het historische Morne Courbaril Estate, dieper landinwaarts. Deze voormalige plantage fungeert als botanische tuin, openluchtmuseum en activiteitencentrum waar je kunt paardrijden en ziplinen. Tijdens de rondwandeling zien we allerlei prachtige planten, vaak bloeiende, alsmede veel palmbonen (waaronder een van Madagascar waarvan de bladeren plat in oost-west richting groeien, rechts), nagebouwde hutten, de manier waarop cacaobonen met de voet worden gepolijst en hoe een cacaomolen gaat draaien dankzij een ezel (die na elk rondje iets te eten krijgt). Tijdens een soort lunch, heel primitief, worden de geluiden van vogels volledig overstemd door loeiharde luidsprekermuziek. Maar we krijgen wel een verfrissend drankje van, hoe kan het anders, banaan.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

SCHILDERIJ VAN DE  MAAND

Met in gedachten al het tropische groen op Saint Lucia ben ik op mijn wekelijkse avondles bij de onvolprezen Tekenacademie een eveneens groene, tropische zangvogel gaan tekenen. Met potlood, houtskool, viltstift en tot slot pastelkrijt. Nog wat vrolijk fluitgeluid erbij, en ik ben weer hélemaal terug op dit mooie eiland van de Caraïben.

 www.vinpressionist.com

~~~~~~~~

Op avontuur in Joegoslavië

In 1975 bestond Joegoslavië nog, een door Tito bijeengehouden federatie van zes socialistische republieken waar twee dozijn talen werden gesproken met als belangrijkste Servo-Kroatisch. Het land had zichzelf bevrijd van eerst de Duitsers, later de Russen en ontwikkelde vervolgens een bloeiende wijnindustrie die werk verschafte aan zo’n anderhalf miljoen mensen, waaronder veel vrouwen. Kenmerkend was het gebruik van authentieke druivenrassen, resulterend in authentieke wijnen. Alle reden dus om deel te nemen aan een reis naar ’s werelds elfde wijnland. De organisatie en leiding berustte bij de grote kenner van Joegoslavië, Paul Blom (toen nog in dienst bij distillateurwijnhandel Schermer, later de eigenaar daarvan).

 HET ARCHIEF SPREEKT

Vanuit de industriestad Zagreb en via meestal stille slingerwegen werden honderden kilometers afgelegd naar wijnbedrijven (alle in handen van de werknemers), naar de honderd jaar bestaande wijnbouwschool van Maribor, naar de wijnbeurs van Ljubljana en naar allerlei wijngebieden, sommige eilanden gesitueerd. Op Krk (toepasselijk uitgesproken als ‘kurk’) bijvoorbeeld waar de witte druif zlahtina groeit. De daarvan vervaardigde aangename, elegante, floraal fruitige wijn Vrbnicka Zlahtina werd op een boottochtje naar het eiland met gulle hand uit mandflessen geschonken, in witte plastic bekers en bij drie soorten gegrilde zeevis. Een kleine jongen speelde op een mansgrote accordeon, en naarmate de flessen leger raakten zong de bemanning steeds luider.

Eerder werden we gastvrij ontvangen in Slovenië, bij het in een vruchtbare vallei gelegen bedrijf Dana. Dit had net een gloednieuwe gistingshal gekregen en produceerde behalve wijn ook miljoenen liters vruchtendranken en distillaten. Op een berg boven het dorp Mirna richtte technisch directeur Paula Banic een grandioze barbecue aan met speenvarken aan het spit. De zon scheen, het panorama was prachtig en opnieuw smaakte de wijn opperbest, in dit geval de helrode, lichte, nog geen 10 procent alcohol bevattende Cvicek.

Het opmerkelijkste bezoek was dat aan Istrië, een groot, Toscaans aandoend, hartvormig schiereiland. In het ommuurde heuveltopdorp Motovun (dat ik stiekem Motown noemde) werd genoten van niet alleen de plaatselijke truffels en de gedroogde bergham Prsut, maar ook van een unieke rode wijn, de naar zijn druif genoemde Teran. Verteld werd dat Olivia, echtgenote van de Romeinse keizer Augustus, niets anders dronk – en er 82 mee werd. De wijn heette toen Vinum Pucinum. Voorts zou Jules Verne er inspiratie uit hebben geput toen hij in het buurdorp Pazin, waar zich een diep gat in de aardbodem bevindt, zijn Twintigduizend Mijlen onder Zee schreef. De druif teran ontleent zijn naam waarschijnlijk aan de ‘terra rossa’, de ijzer- en bauxiet houdende grond van westelijk Istrië waarop hij doorgaans gedijt.

Als eigenschappen heeft Teran, zo lees ik in een bijna vergeeld notitieboekje, een diepdonkere kleur, weinig alcohol (vaak maar 10,5 procent) en een sappige, plezierige, heel licht prikkelende smaak die duidelijk wat zuur heeft, niet het hoekige looizuur van een jonge Bordeaux, maar het veel aimabeler melkzuur. Bij het grote bedrijf Istravino zei exportdirecteur Zeljko Pernar ’Onze witte wijnen verkopen we, maar de Teran, die drinken we hier zelf’.

 

 

Het prachtige, 20 hectare bestrijkende Château Malromé ligt in het hart van de wijnstreek Bordeaux, In 1883 kocht gravin Adèle de Toulouse-Lautrec dit kasteel. Zij was de moeder van de beroemde Franse schilder Henri de Toulouse-Lautrec. Henri schilderde eind 19e eeuw de vele facetten van het Parijse nachtleven waaronder danseressen in de Moulin Rouge, met Jane Avril als beroemdste. Hij verbleef regelmatig op Château Malromé en stierf er in 1901. Aldus de toelichting van verzamelaar Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com,  die dit label selecteerde uit zijn grote collectie.

 

.

.

.

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website en dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.