Dat de wijnselectie deze maand een zeer zomerse is, spreekt vanzelf. Proevend heb ik voor het augustusmagazine alleen al achttien echt lekkere witte en rosé wijnen geselecteerd. En bij de rode soorten vind je o.a. een koel te serveren ‘Nouveau’ uit Spanje. Voorts beschrijven de proefprofs van Perswijn een negental buitengewone barbecue begeleiders, namelijk de allerbeste Cabernets uit Valle de Maipo, Chili. Voorts kun je een droombezoek meemaken op Château Lafite-Rothschild, glimlachend lezen over flaters aan tafel, en virtueel wandelen door het Oranje stadje Buren, ‘de parel van de Betuwe’. Dat het maar ene heerlijke maand mag worden.

 

 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Delavenne Brut Original 60/40
Champagne
Wat een vreugde dat het in de wijnwereld mogelijk is (en blijft) om echte ontdekkingen te doen. Zo maakte ik dit voorjaar kennis met een mij volstrekt onbekend Champagne domein, Delavenne Père & Fils. Dit bestrijkt bijna 10 hectare – en bijna alle percelen liggen binnen de Grand Cru dorpen Ambonnay en Bouzy. Directeur en mede-eigenaar Jean-Christophe Delavenne, die altijd hard meewerkt in zowel de kelder (foto) als de wijngaard, vertelde met passie over de totale overschakeling naar duurzame druiventeelt waarvoor hij een systeem heeft ontwikkeld waarbij stenen de wortels beschermen. Voorts geschiedt de wijnbereiding met veel zorg. Opvallend is dat in de basiswijnen de ontzurende, zogeheten appel-melkzure gisting bewust achterwege blijft, wat een Champagne als de Original 60/40 – een blend van 60 procent pinot noir plus 40 chardonnay – een pittige frisheid geeft. Voorts smaakt deze beschaafd schuimende wijn, die minstens dertig maanden kelderrust kreeg, elegant met tevens frisse, citrusachtige fruittonen, een nootje en een hint van rijpheid. Terwijl hij tegelijk loepzuiver is, met een vleugje mildheid als tegenspel voor de frisse zuren. Kortom, een hoogst plezierige ontdekking. Fles €38,50 bij www.okhuysen.nl, zie de banner.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Bolfan Riesling 2021
Zagorje
Hij smaakte super bij sushi, deze elegante, bleek getinte Kroatische wijn. Hij presenteerde zich zowel elegant als frissig, en tegelijk met frisse citrus, een hint van groene appel en een klein kruidje. Zijn maker is Bolfan, een domein in het noorden van Kroatië, binnen de heuvelige streek Zagorje. Het wijngoed bestrijkt 20 hectare die biodynamisch, dus duurzaam worden bewerkt. Richtprijs €13,75. Een van de aanbieders is www.croatianwine.online/nl/. Meer adressen, ook van wijnspeciaalzaken, via importeur www.croatiangrapes.com.

Carmen Dolores Verdejo 2022
Rueda
In relatief korte tijd heeft José Fernando Pérez Salamanca een Spaans wijnimperium gecreëerd dat honderden hectaren omvat. Zijn eerste bodega werd anno 2005 in La Mancha gesticht, zijn tweede enkele jaren later elders in de streek, en in 2017 plantte hij, op 135 hectare, druivenstokken in Rueda. Waar bovendien een geheel nieuwe kelder verrees die de totale investering daar op 9,5 miljoen euro bracht. Het door zijn twee dochters geleide bedrijf heeft inmiddels zijn eerste wijnen uitgebracht. Het vrolijkst uitgedost is de Carmen Dolores Verdejo, een opwekkende, sappige, vrij ferme vino die gezien zijn frisse, citrusachtige fruit en licht plantaardige c.q. buxusachtige elementen associaties oproept aan een Sauvignon Blanc. Fles €7,50 bij www.vinoalfredo.nl.

 

 

De Kleine Schorre Schouwen-D®uiveland Blanc 2022
Zeeland
Ruim twintig jaar geleden begon een groepje wijnenthousiasten een wijngaard in Zeeland, op Schouwen-Duiveland, bij het ringdorp Dreischor. Het domein kreeg als naam De Kleine Schorre, en groeide uit tot een van ‘s lands grootste. De akker telt nu 14 hectare waarop de 63.000 druivenstokken staan (enkele heb ik lang geleden mogen planten) op kalkrijk zeezand. Een hele beste wijn van de jongste oogst is de Blanc, een kostelijke combi van pinot blanc en de daarmee verwante auxerrois. De wijn tintelt een tikje op de tong, bezit de frisheid van een Zeeuwse zeebries, offreert bovendien fris citrusfruit en smaakt elegant met toch een zekere fermheid. Super bij sushi, zeefruit en gebakken vis besprenkeld met citroensap. Fles €19,50 bij o.a. www.kleineschorre.nl.

Domaine de la Creuze Noire “La Perle Blanche“ 2022
Beaujolais Blanc
Op hun Domaine de la Creuze Noire van 30 hectare, waar verdelgers taboe zijn, produceren Dominique en diens zoon Loïc (zesde generatie) Martin al jaren superieure wijnen binnen zowel de Mâconnais als Beaujolais. Hun “La Perle Blanche” staat voor een van chardonnay vervaardigde blanke Beaujolais. Die gezien zijn mineralig-frisse smaakkern en frisse citrusfruit even deed denken aan een Chablis, zij het dat een zekere notigheid en een gulle sappigheid hem toch meer blank Bourgondisch maakten. Wat een knappe prestatie overigens in het warme, droge oogstjaar 2022:’t is echt… een pareltje. Fles €13,95 bij www.colaris.nl (zie de banner).

 

 

Domaine la Colombette Sauvignon 2022
Pays d’Hérault
Het was Peter Klosse die me jaren geleden in De Echoput een laaggradige Chardonnay liet proeven uit het Franse zuiden. De wijn kwam van het aan vader een zoon Pugibet behorende, tegenwoordig bijna 300 hectare omvattende Domaine la Colombette dat technisch pionierswerk had verricht met dit wijntype – en nog steeds soorten met verrassend weinig alcohol maar toch veel smaak produceert. Een overtuigende getuige is de Sauvignon 2022 die slechts 11.5 procent alcohol bevat, en tegelijk een uitgesproken sappige, zeker niet te lichte smaak heeft waarin mild groen fruit plus iets van buxus en grassigheid vrolijk met elkaar verkeren. Ook de flesprijs is zeker niet zwaar, meestal ergens tussen de €7 en €8. Adressen via www.heisterkamp.com.

Fritz Wassmer Weissburgunder 2022
Baden
Binnen het heuvelige Baden, in zuidelijk Duitsland, begon de levensgenietende Fritz Wassmer (foto) in 1998 zijn eigen domein. Dat inmiddels is doorgegroeid naar 25 hectare. Als liefhebber van rode Bourgogne plantte Fritz de spätburgunder ofwel pinot noir als eerste specialiteit – maar ging toch ook succesvol aan de slag met weisser burgunder ofwel pinot blanc. De 2022 daarvan is goed gevuld, sappig en voorzien van discreet gekruid wit fruit, elementen die ‘m super deden smaken bij o.m. krokant gebakken kip ‘cordon bleu’. Bij www.gall.nl (zie de banner) bedraagt de reguliere flesprijs €11,29.

 

 

Genheimer Kiltz Sauvignon Blanc trocken 2021
Nahe
Het was met enige aarzeling dat ik deze wijn ging proeven. Want een Sauvignon Blanc uit Duitsland, kon dat wat zijn? En dan ook nog eentje van de mogelijk te rijpe jaargang 2021? Meteen al bij de eerste slok verdwenen mijn zorgen als sneeuw voor zon: de wijn smaakte nog flink fris, met niet alleen wat plantaardigheid (heel kenmerkend voor Sauvignon Blanc), maar ook met plezierig wat frisse citrus, richting grapefruit en limoen. Op een blinde proeverij zou hij moeilijk te onderscheiden zijn van een goede Nieuw-Zeelandse variant, zij het dat zijn alcoholpercentage van 12,5 wat minder is dan veel soortgenoten uit bijvoorbeeld Marlborough. Hulde dus voor wijnmakers Georg en Harald (links op de foto) Kiltz van het 12,5 hectare tellende wijngoed Genheimer Kiltz. Importeur www.halvemaanwijn.nl hanteert als richtprijs €11,95 per fles.

Green Grüner Veltliner 2022
Niederösterreich
Het familiebedrijf Steinschaden is waar deze Green Grüner Veltliner werd geboren. De door de gebroeders Godfried (op de foto met bril) en Karl Steinschaden geleide firma heeft als zetel de lössrijke regio Kamptal, waar met name de supervariëteit grüner veltliner voortreffelijk gedijt. En in de kelder ligt het grootste vulbare wijnvat van Oostenrijk, met een capaciteit  van 40.400 liter. Het bedrijf beschikt tevens over een historische 16e-eeuwse wijnpers. Voornoemde wijn, uit 2022, heeft een uitgesproken sappige, pittig frisse, discreet kruidige smaak en is prettig voorzien van zowel frisse citrus als wat groene appel plus een kenmerkend klein pepertje. Gekocht voor €4,99 bij www.plus.nl.

 

 

Idealysta Chardonnay Fiano 2022
Puglia
Het etiket is chaotisch, de merknaam moeilijk te onthouden en de fles onnodig zwaar, maar gelukkig smaakt de wijn hoogst aangenaam. Producent Pasqua koos namelijk voor een boeiende blend van chardonnay met 40 procent fiano, een historisch Zuid-Italiaans ras. Dit heeft –  terecht – een revival ondergaan, en groeit vooral binnen het gewest Campania, maar is ook  ‘overgewaaid’ naar het nog zuidelijker Puglia. Waar Pasqua de druiven vond voor de witte Idealysta. De zeer bleek getinte, sappige, voor zijn herkomst verrassend elegante 2022 (met 12,5 procent alcohol) heeft een aroma dat in hoofdzaak getypeerd wordt door noten en kruiden, met wat citrus in de achtergrond – wat ‘m tot een veritabele vino da tavola maakt. Die heel geschikt is voor allerlei visgerechten, hartige voorafhapjes en, zo ontdekten we, voor een quiche lorraine. Richtprijs maximaal €14,50. Verkooppunten via www.cordier-wines.nl.

Porcupine Ridge Sauvignon Blanc 2022
Western Cape
Op het gerenommeerde Kaapse domein Boekenhoutskloof symboliseert de sculptuur van een stekelvarken het lokale een internationale succes van de merklijn Porcupine Ridge. Waarvoor de druiven in diverse regio’s met grote worden geselecteerd. Voor de Sauvignon Blanc 2022 gebeurde dat in drie ver uiteen liggende gebieden, waar de trossen op verschillende tijdstippen werden geplukt. Het resultaat is een elegante (bijna 12 procent alcohol), levendige, sappige wijn met een aroma van o.a. buxus, limoen en kruisbessen – heel kenmerkend voor Sauvignon Blanc. Bij www.ah.nl  (zie de banner) kost een fles €6,99.

 

AIX 2022
Coteaux d’Aix-en-Provence
Zou Frankrijks droogste jaar in vijf eeuwen toch een frisse, hoogwaardige Provençaalse rosé hebben opgeleverd? Met dit in gedachten heb ik nieuwsgieriger dan ooit de jongste jaargang  AIX geproefd – en ervan genoten. Want Eric Kurver en diens team hebben een levendige, plezierig frisse wijn weten te maken. Die de voor AIX kenmerkende, bleek oranje tint heeft, alsmede het net zo karakteristieke, discreet gekruide fruit van rode vruchtjes en frisse citrus. Dit succes is voor een niet gering deel te danken aan een combinatie van factoren, met voorop de hoge ligging van de wijngaard en een duurzaam druivengroei management. Terwijl wat late regen, de mistral en koele nachten rond en in de oogstperiode eveneens hebben bijgedragen. Factoren die meespeelden bij de zeven regionale partners waarvan Maison AIX de druivenstokken beheert. De jaargang 2022 kreeg als uiteindelijke samenstelling 60 procent grenache plus gelijke delen cinsault en syrah. De succes story van AIX wordt dus voorgezet – in de bijna vijftig landen waar deze riante rosé inmiddels beschikbaar is. De prijs ging wel omhoog, naar €17,95 à €18,95, maar da’s deels te wijten aan de tientallen procenten waarmee o.a. prijs van flessen stapsgewijs steeg. Verkoopadressen via internet en importeur www.walravensax.nl.

 

 

Beau-Charmois Grenache Noir 2022
Pays d’Oc
Voor deze Zuid-Franse rosé werkt het marktgerichte, succesvolle bedrijf LGI Wines nauw samen met de met de coöperatiegroep van Cébazan. Als basis voor de merkwijn Beau-Charmois koos men de min of meer klassieke Mediterrane variëteit grenache – die ondanks de lange, hete zomer van 2022 zo knap werd verwerkt dat de wijn een heel beheerst alcoholpercentage van 12,5 procent bevat. Het warme weer heeft wijn wel een volle, tevens ietwat milde smaak gegeven met zachte zuren. Goed koelen is dus gewenst. Het sappige, licht gekruide fruit is vooral dat van gele vruchten, en neigt zelfs naar tropisch. Richtprijs €8,25, adressen via www.kwastwijnkopers.nl.

Bernardus 2022
Coteaux d’Aix-en-Provence
Wat een avontuur: vanuit Californië op zoek gaan naar een Franse producent die voor jou, en samen met jouw team, een hoogwaardige rosé gaat maken. Robert van der Wallen, de Nederlandse eigenaar van de Bernardus Winery (Carmel Valley) is dit avontuur aangegaan met Paddy McKillen, de Ierse kunstverzamelaar aan wie Château La Coste behoort (Coteaux d’Aix-en-Provence, 125 hectare). Aldus ontstond de Bernardus rosé, een blend van biologisch geteelde grenache, cinsault, syrah en cabernet sauvignon. Het oogstjaar 2022 biedt een sappig frisse smaak en een verleidelijke fruitigheid (bessen, rode vruchtjes, citrus) met nog een discreet kruidje, een vleugje mildheid en een beheerste 12,5 procent alcohol. Wel zou je zijn  flesprijs ‘Californisch’ kunnen noemen, namelijk tussen de €21,95 en €24,95 per fles (tijdelijke kortingen daargelaten). Tot de aanbieders behoren www.boonstrawijnen.nl, www.gall.nl en natuurlijk www.bernardus-wine.com.

 

 

Château de l’Aumérade Marie-Christine 2022
Côtes de Provence
Het grootste van de zes domeinen die de familie Fabre binnen Côtes de Provence bezit, is Château de l’Aumérade (rechts). Dit prachtige landgoed, waarop eeuwen geleden door koning Hendrik IV platanen werden geplant, heeft een wijngaard van bijna 300 hectare. Misschien wel de bijzonderste wijn van deze bijzondere bezitting is de Marie-Christine rosé; dit alleen al vanwege de op een Gallé vaas gelijkende fles (ontworpen door Charlotte Fabre). De uit cinsault, grenache en syrah gecomponeerde, bleek oranje Marie-Christine 2022 smaakt op sappig wijze aangenaam fris, met bovendien een vriendelijk kruidje, terwijl het fruit een combinatie is van bessen en rood. Adviesprijs €13,50, verkooppunten via www.monnik-dranken.nl.

Château Mourgues du Grès Galets Rosés 2022
Costières de Nîmes
‘Wat een lekkere wijn’, riep mijn vrouw spontaan nadat ze een eerste slokje had genomen bij haar lasagne bolognese, ‘wat is het?’. Geen Provence, kon ik uitleggen, maar een rosé uit het zuidelijke Rhône-dal, de buurt van Nîmes. Het viel ons beiden ook op hoe kruidig de smaak was, met nog een bittertje, terwijl het fruit sappig, mild en rood was. Als bakermat fungeerde Château Mourgues du Grès, een gereputeerd domein van 65 hectare die biodynamisch worden bewerkt. Zijn Galets Rosés 2022 stelde eigenaar François Collard  samen uit syrah (de helft), grenache en mourvèdre. Fles €11,95 bij www.mariuswijn.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl.

 

 

chou chou 2022
Côtes de Provence
Het was Alexander Engels van het prachtige Château de Camparnaud die op het idee kwam om samen met de Nederlandse trendsetters Bas Smit en Nicolette van Dam een hippe Provençaalse rosé te lanceren, chou chou gedoopt. Als wijnmaker fungeerde dezelfde die ook de Camparnaud lijn vervaardigt, Guillaume Chevron de Villette. De chou chou 2022 werd uit maar liefst vijf variëteiten samengesteld: cinsault, grenache, syrah, tibouren en wat witte rolle. Tezamen hebben ze een goed te koelen, blekig geeloranje rosé gegeven, sappig, mild en correct fris, met een minikruidje en milde tonen van geel en wit fruit. Richtprijs €15, te koop via o.a. www.chouchou.wine. Meer adressen vind je makkelijk op internet.

Roubine La Vie en Rose 2022
Côtes de Provence
De in Saint-Tropez geboren Valérie Rousselle ging begin jaren negentig op zoek naar een woonplek in de Provence. Het was niet de bedoeling om een wijndomein te kopen, maar zo vertelt Valérie, ‘toen ik Château Roubine zag, wist ik c’est pour la vie. Het landgoed verkeerde in niet al te beste staat, maar beschikte wel over een kasteelachtig hoofdgebouw, een grote wijngaard van 72 hectare, een park en bosgrond – en een lange historie. De bij Lorgues gesitueerde bezitting werd vervolgens met veel zorg, liefde en geld omgetoverd tot een riant, bijkans idyllisch geheel, compleet met gastenverblijf. Jaarlijks organiseert Valérie er openluchtconcerten met musici en zangers. En gedurende het gehele jaar wordt er moderne kunst geëxposeerd. Een van haar altijd gave wijnen is de Roubine La Vie en Rose, een bleek roze blend van grenache, cinsault, syrah en wat witte rolle. De jaargang 2022 smaakt tegelijk sappig, frissig, bessig en heel licht kruidig. Dit ook nog vrolijk verpakte zomervertier kost €17,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.

 Aulico Nerello Mascalese 2021
Terre Siciliane
Verborgen achter het merk Aulico is Cantine Ermes, een op Sicilië geboren groep van coöperaties waarvan de leden alleen al op het eiland zelf zo’n 6000 hectare bezitten, en op het Italiaanse vasteland nog eens 7600 hectare. De op een vrij zware fles met schroefdop gebottelde Nerello Mascalese heet naar een blauw druivenras dat vooral groeit op vulkanische grond rond de Etna en tegen de flanken ervan (foto). Het oogstjaar 2021 van de Aulico combineert kracht met zowel een zekere frisheid als rijpe tonen, en smaakt op bijna zwoele, tegelijk milde wijze naar bessen en zwarte vruchten, met bovendien snufjes kruiden en specerijen. Licht gekoeld komt hij het best tot zijn recht, in het bijzonder bij een barbecue. Richtprijs €7,25 à €7,75. Verkooppunten via o.a. www.vinites.com, zie de banner.

Casa Silva Terroir de Familia Reserva Carmenère 2021
Valle de Colchagua
‘In al onze wijnen proberen wij het beste van de nieuwe wereld te combineren met het beste van de oude  wereld, dus met elegantie, zachte tannines en fruit, frís fruit.’ Aldus Mario Pablo Silva (links), algemeen directeur van het Chileense familiebedrijf Casa Silva. De oogst van carmenère, de grote specialiteit van het familiebedrijf, vindt doorgaans een dag of twintig eerder plaats dan gebruikelijk in Chili, meestal vanaf 10 à 15 april, ‘en nóóit als laatste’. De eigen wijngaarden van Casa Silva bestrijken zo’n duizend hectare en liggen grotendeels aan beide uiteinden van het immense Valle de Colchagua die loopt vanaf de voetheuvels van de Andes tot aan de oceaan. De op vat gelagerde Terroir de Familia Reserva is een uiterst genereuze Carmenère waarin rokerige houtaroma’s evenwichtig samengaan met heel rijp zwart fruit en donkere tonen van laurier en leder. ’t Is een wijn die zeer doet verlangen naar wild. Fles €13 bij www.vinify.nl (zie de banner).

 

 

Castelo Nouveau 2022
Vino de la Tierra de Castillo
Decennia geleden, tijdens mijn intensieve tochten door de Rioja, ontdekte ik dat van het blauwe ras tempranillo niet alleen op vat te rijpen wijnen kunnen worden gemaakt, maar ook jong te drinken versies – die net zo lekker kunnen zijn als een goede Beaujolais. Welnu, ook elders in Noord-Spanje maakt men inmiddels een hele beste Beaujolaisachtige tinto van tempranillo. Dit gebeurt in Rueda, door wijnmaakster Sara Román van bodegas Castelo de Medina. Haar wijn, een Vino de la Tierra, kreeg zelfs een deels Franse naam, Castelo Nouveau. Bovendien onderging hij ook deels dezelfde ‘koolzuur weking’ die voor Beaujolais Nouveau & co wordt toegepast. Het donkerrood getinte oogstjaar 2022 heeft een vlezige, uitgesproken sappige smaak die genereus voorzien is van mild zwart en blauw fruit (vijgen, bosbessen, bijna iets van dadels), aangevuld door een framboosje, een dropje, een kruidje en zelfs een hint van chocolade. Mits goed gekoeld (net als een als witte of rosé) is het gewoon een zalige zomerwijn. Fles €8,55 bij www.schaapveld.nl (waar ik ‘m kocht) en andere leden van www.lesgenereux.nl.

Castillo de Montoro Tempranillo 2022
Spain
Het is een bij Tarragona gevestigde Spaanse groep die tekent voor deze Tempranillo, een naar zijn van oorsprong Riojaanse druif die inmiddels ook elders in Spanje volop wordt gecultiveerd. De versie van het merk Castillo de Montoro toont hoe lekker jonge Tempranillo kan zijn. De wijn smaakt, wanneer hij licht gekoeld is, vrij levendig, mild fruitig (bessen, zwarte vruchten), sappig, en blijft ook plezierig na in de mond. Gezien zijn bescheiden alcoholgehalte van 12 procent en zijn bescheiden prijs van slechts €3,99 zou het een aardige alledagswijn kunnen zijn. Hij is te koop bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

 

 

Domaine de l’Idylle Gamay 2022
Savoie
Ziehier een rode plezierwijn uit een streek die vooral bekend is om zijn witte wijnen (en zijn kazen), te weten Savoie. Het betreft er een wijn van de Beaujolais-druif gamay die groeit op het  in bioconversie verkerende Domaine de l’Idylle (wat een mooie naam) dat gesitueerd is in het wijndorp Cruet. Dit 23 hectare tellende domein behoort al sinds 1840 aan de familie Tiollier, met tegenwoordig aan de leiding François en als jongste generatie Sylvain, een gediplomeerde oenoloog. Hun Gamay 2022, waaraan geen sulfiet werd toegevoegd, smaakt behalve sappig fris ook vol fruitig, vooral naar milde zwarte vruchten waaronder bramen, en in de verte iets van vijgen. Wat een leuk alternatief voor een goede Beaujolais. Deze beslist fris te serveren Savoie wijn kost €15,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

Grand Sud Merlot 2022 (liter)
Pays d’Oc
Wat prijsprestatie betreft behoren de Zuid-Franse liters van Grand Sud tot de sterkste die ik ken, en dat al jaren. Het wijnbedrijf achter dit merk is de nummer één familiefirma van Frankrijk, Les Grands Chais de France. Van het warme oogstjaar 2022 arriveerde een heel sappige, vrij vol smakende, soepele rode Merlot die mild zwart fruit gul in de aanbieding heef, terwijl de voor Merlot zo typerende donkere tonen van laurier, drop en leder eveneens acte de présence geven. Het is geen hemelbestormer, maar wel een hele beste doordrinker bij van alles en nog wat, ook barbecues – terwijl je voor de vrij sjiek gedecoreerde literfles meestal slechts €5,99 betaalt. Ik kocht ‘m in eigen dorp bij Plus, maar Grand Sud wordt in principe ook gevoerd door o.m. Boon’s Markt, Coop, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, Poiesz en Vomar. Er is trouwens helemaal niks op tegen om deze Merlot te koelen, zeker op een warme zomerdag.

 

 

Lingot Martin Vin Rosé Pétillant
France
Van alle crus binnen de Franse wijnregio Savoie is Cerdon een buitenbeentje. Binnen het gelijknamige, acht gemeenten tellende district wordt namelijk een bijzondere rosé geproduceerd. Deze parelt op natuurlijke wijze doordat men hem, na een koude filtering, op fles brengt voordat de wijn geheel is uitgegist. De fermentatie wordt daarna in de afgesloten fles voortgezet – totdat uiteindelijk 8 procent alcohol wordt bereikt. Een in dit type wijn gespecialiseerd bedrijf is Lingot Martin dat 40 hectare bestrijkt en behoort aan Gilles Bolliet, Frédéric Guillon, Jean Luc Guillon en Alexandre Vallet. Hun à la Rosé de Cerdon en van gamay vervaardige Vin Rosé Pétillant heeft een rozerode kleur, parelt licht, en smaakt op zowel frisse als licht zoete wijze naar rode vruchten en aalbessen. Je kunt ‘m heerlijk combineren met bijvoorbeeld verse aardbeien of frambozen, erbij en erop. Fles €9,95 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner.

***

KOSTELIJKE CABERNETS
UIT
VALLE DE MAIPO

De nummer één blauwe druif van heel Chili, en in het bijzonder van de niet ver bezuiden Santiago gelegen Valle de Maipo, is cabernet sauvignon. Proefprofs van Perswijn – Lars Daniëls, Ronald de Groot en Frank Jacobs – hebben uit deze streek een negental topwijnen geselecteerd en beschreven. Al deze Cabernets bevatten minstens 85 procent cabernet sauvignon, en meestal 100 procent (in een enkele wijn zijn ook kleine delen van andere rassen aanwezig, zoals durif en syrah). In de toelichting lezen we o.a. ‘Het hogere deel van Maipo Valley, Alto Maipo, is nog steeds hét topterroir voor cabernet sauvignon. De wijnen daar vandaan hebben een eigen signatuur met opmerkelijke tonen van munt en andere aromatische planten’. De geselecteerde Cabenets ontvingen ten minste 3,5 sterren van een mogelijke 5. En de keuring vond plaats met Versatile glazen van Grassl Glass. Op de foto: wijngaarden van Santa Rita in Valle de Maipo.

Carmen, Gran Reserva 2019
GEUR rijp fruit, zoete kersen, mooi hout, aards
SMAAK mooi puur, zoetzuur fruit, goede tannine, verfijnd en lang
www.vinites.com, €12,95 à €15

Concha y Toro S.A., Marqués de Casa Concha 2018
GEUR pruimen, zwarte bessenjam, munt, cederhout
SMAAK zoetige aanzet, rijp maar fris, goed lang
www.ah.nl, €14,99

Haras de Pirque, Hussonet Gran Reserva 2018
GEUR cassis, zwarte fruitjam, munt, rijp maar fris
SMAAK goed fruit, zoetig, maar droge tannine, redelijk lang
www.gastrovino.nl, €16,95

 Santa Rita, Medalla Real Reserva 2021
GEUR zoete blauwe en zwarte bessen, tijm, bittere chocolade
SMAAK zoetig en zwoel, genoeg tannine, chocolade
www.wijnkring.nl, €11,95, in aanbieding €9,99

Santa Rita, Medalla Real Gran Reserva 2020
GEUR zwarte bessen, leer en tabak, munt en ceder
SMAAK mooi intens, zoet fruit, goede tannine, niet zwaar
www.wijnkring.nl, €16,95

Tabali, Pedregoso Gran Reserva 2019
GEUR mooi fruit, zoete kersen, bessen, cederhout
SMAAK mooi vol maar fris, goede tannine en lengte
www.vinites.com, €11,95

Ventisquero, Enclave Ultra Premium 2014, Pirque
GEUR gerijpt, gestoofd fruit, munt, vlezig, leer, tabak
SMAAK krachtig maar fris, mooi ontwikkeld, goed lang
www.monnik-dranken.nl, meer dan €50

Ventisquero, Grey (Glacier) 2020
GEUR pruimen, rozenbotteljam, munt, zoethout
SMAAK zoetzuur, rulle tannine, drop, leer
www.monnik-dranken.nl, €15 à €20

Viña Undurraga, Undurraga Sibaris Gran Reserva 2020
GEUR zoete kersen en pruimen, vanille, zoethout
SMAAK rijp maar fris, compact, zoetzuur
www.ah.nl, €8,99

Geïnteresseerd in Perswijn magazine? Klik hier als je een abonnement wilt https://perswijn.nl/abonnement/

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ENKELE UREN
BUURTEN IN BUREN

Hoe hecht de band is tussen het Gelderse stadje Buren en het koningshuis Oranje wordt overdonderend duidelijk in het plaatselijke museum Buren & Oranje. Dat sinds 1988 middenin het plaatsje gevestigd is, in het voormalige stadhuis. Het museum heeft als vriendelijke ‘gastheer’ Henk de Bie die graag een toelichting verzorgt en de weg wijst naar de talrijke thema exposities. De band met Oranje kwam tot stand in 1551 toen prins Willem van Oranje ofwel Willem de Zwijger huwde met Anna van Egmont, gravin van Buren. De prins werd toen eigenaar van de heerlijkheid Buren – en van een van  ’s lands grootste kastelen. Na haar vaders dood, in 1584, ging zijn tweede dochter Maria van Nassau (een van Willems vijftien kinderen, hij was vier keer getrouwd) er wonen. Vier jaar voor haar dood stichtte ze in Buren een weeshuis (tegenwoordig het Marechaussee Museum, zie verderop). Begin 19e eeuw werd het slot geheel gesloopt, maar hoe indrukwekkend het was, kun je in het museum nog zien dankzij een maquette en allerlei oude prenten. Op de diverse verdiepingen van het museum zijn vele honderden afbeeldingen en voorwerpen te zien die te maken hebben met de Oranjes en hun eeuwenlange familiegeschiedenis. Tot de leukste behoort een galerie van geschilderde portretten, waaronder een paar treffende van Beatrix, gravin van Buren. Bovendien vind je er de schaatsen waarmee kroonprins Willem-Alexander als 18-jarige de Elfstedentocht uitreed, in 1986. Hij deed dat onder het pseudoniem W.A. van Buren.
Van de grote, gratis parkeerplaats even buiten het centrum is het museum makkelijk te bereiken via een brug over de Korve, een zijtak van de Linge. ’s Zomers springt de jeugd daar graag in. Vanaf de brug zie je linksonder het inviterende terras van restaurant, tevens hotel De Prins, en rechts op straatniveau de historische gebouwen van dit sinds 1816 bestaande bedrijf. Rechtdoor lopend via de Peperstraat belandt de bezoeker in het historische stadshart waarvan de straten rechthoekig werden aangelegd. Na een paar winkeltjes met o.a. antiek en snuisterijen, en een dikwijls druk bezochte ijssalon, komt al snel de Markt in beeld. Op het kleine plein zelf bevindt zich het ongeveer driehoekige terras met grote parasols van café-restaurant Vicini, alsmede een grote, hoge stadspomp uit 1732 en een uit 2003 daterende beeldengroep van Willem van Oranje en diens eerste gezin. Er tegenover staat voornoemd museum met rechts erlangs een enorm kanon van zeven meter lengte. Naast de Markt verrijst de  laatgotische, hervormde St. Lambertuskerk met zijn markante rode toren die het silhouet van Buren bepaalt. Het was een voor de graven van Buren werkende Italiaanse architect, Pasqualini, die in de eerste helft van de zestiende eeuw de toren zijn achtkantige vorm gaf. Ruim een eeuw later zou de kerktoren nog worden verhoogd, tot 42 meter.  In het kerkgebouw zelf is behalve een aantal grafzerken ook de grafkelder van de graven van Buren te vinden.
Van de Markt rechts, in noordoostelijke richting loopt de Herenstraat waarvan de statige, 17e–  en 18e-eewse panden aan de linkerzijde werden gebouwd de meest welgestelde burgers. De huizen hebben allemaal een eerste etage en een veelal zwierige kroonlijst.  Ze contrasteren sterk met de lage woninkjes van de haaks op de Herenstraat liggende Kerkstraat die de bijna de sfeer heeft van een hofje. Wie op de kruising met Weeshuisstraat rechtsaf slaat, komt een blok verder bij Burens mooiste gebouw, het voormalige weeshuis. Dit werd anno 1612 gesticht door kasteelbewoonster Maria van Nassau (‘Hare Doorluchtige Hoogheid, Vrouwe Maria, geboren Prinses van Oranje, Gravinne Douanière van Hohenloo’), en verrees in renaissancestijl. Compleet met een dakruiter, lange reeksen vensters, deels oranje geschilderde luiken, een voorpoort met drie standbeelden, en zowel een voortuin als een nog grotere achtertuin, beide ten dele ommuurd. Dit koninklijke weeshuis kreeg in 1972 een andere bestemming: het werd het Museum der Koninklijke Marechaussee, terwijl er tegenwoordig ook de plaatselijke VVV is ondergebracht.
Het museum grenst aan de Weeshuiswal met zijn fraaie bomenrij en het poortje naar de groenteakkers die aan de voet van de wal werden aangelegd. Vanaf de wal is het silhouet te zien van de Prins van Oranje, een bij herhaling afgebrande en daarna opgebouwde c.q. gerestaureerde, eeuwenoude korenmolen die sinds 1974 weer functioneert. Je bereikt hem vanzelf door de stadswallen te volgen. Vanaf de molen voert de rondwandeling naar de Achterbonenburg, waar van Burens grootste atelier gevestigd is, Anjo Beelden in Brons. Je bereikt het via een tuin waar o.m. sculpturen staan van schapen. In haar atelier is eigenaresse Anjo de Jong vaak druk aan het werk, en zowel op de benedenverdieping als boven exposeert ze niet alleen haar eigen, kwalitatief hoogwaardige creaties, maar ook die van andere kunstenaars. Voor openingstijden zie www.anjodejong.nl. Even verderop staat de Culemborgse poort, ook wel Huizenpoort genoemd. Deze werd in 1400 gebouwd, tegelijk met de stadsmuren. Linksaf, richting Markt loopt de gezellige Voorstraat, en rechts, de poort onderdoor, loop je naar het immense parkgebied, nu met o.m. begraafplaatsen en tennisbanen, waar vroeger het kasteel stond. Sla bij een pannenkoekenhuis linksaf, en je loopt door het stille, sterk beschaduwde Vrijerslaantje. In zijn soort is dit ’s lands enige loofgang van kastanjebomen, aangelegd in 1905.  Links aan het eind van dit laantje loopt de Kornewal. De tweede straat links daarvan is de Kniphoek, waar een kleine synagoge staat, en in het verlengde daarvan een aantal lage, zogeheten muurhuisjes die dateren uit de tweede helft van de zeventiende eeuw. Parallel met de kniphoek loopt de Rodeheldenstraat waarvan alleen al de trap- en tuitgevels het bekijken verdienen. Wat is het toch heerlijk om in Buren enkele uren te buurten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SCHILDERIJ VAN DE MAAND

Op dezelfde zeer zonnige dag ik voor mijn reportage naar Buren reed, zag ik vlak voor het stadje een zeer landelijk Betuwe beeld, naast een kleine kerk. Het bestond uit een door oude bomen beschaduwd pad temidden van allerlei soorten groen, met ook mooie contrasten tussen licht en schaduw. Dit beeld vond ik zo mooi dat ik er een eigen impressie van heb geschilderd, In de Betuwe, bij Buren. Voor meer details zie Landschappen op www.vinpressionist.com.

 

Banner Hamersma 538-100

***

MEMORABELE MAALTIJDEN (11)

Genoten door Hubrecht Duijker

Een ‘Lafite, open u‘ werd in 1987 gesproken door François de Prins (ik zit naast hem op de eerste foto), de Brusselaar wiens Palais du Vin waarschijnlijk de grootste Bordeaux importeur van Europa was. Samen met enkele Belgische collegae (waaronder de culischrijver en wijnjournalist Etienne Cocquyt en Jo Gryn van Gault-Millau) was ik uitgenodigd om naar Château Lafite-Rothschild te reizen, teneinde daar de nieuwe, spectaculaire, ondergrondse vatenhal te bekijken. Die een ronde vorm heeft, ruimte biedt aan 2200 fusten en ontworpen was door Ricardo Bofill.

Bij aankomst op Lafite werden we persoonlijk welkom geheten door baron Eric de Rothschild. Hij was degene die al een jaar of twaalf de leiding had over het domein, namens de gelijknamige bankiersfamilie. Zijn voorvader James bracht het château anno 1868 in de familie, voornamelijk op aandringen van zijn drie zoons die Lafite’s beroemde wijn graag wilden schenken aan hun societyvrienden – ermee pronken dus. Decennia lang werd Lafite vooral als een prestige object beschouwd. Het wijngoed maakte ook tachtig jaar geen centime winst, bepaald opmerkelijk voor bankiers.

Na het aperitief – Champagne Pol Roger – laat Eric ons de zeldzaamste wijn van zijn domein proeven. Het is de 1959 Lafite-Rothschild, zij het niet in de rode, maar in de witte versie. Tot en met 1961 heeft Lafite  namelijk ook een weinig wit geproduceerd. De wijn bezit een blankgouden tint, ruikt sterk naar vanille en eikenhout en heeft nootachtige, nog levendige smaak met in de verte wat zoet. Hij doet denken aan een droge Sauternes. Rond negen uur leidt de in geappliqueerde sloffen geschoeide baron ons naar de eetsalon. Daar branden uitsluitend kaarsen, 40 stuks. Enkele personeelsleden serveren prachtige gerechten die ze aanreikt krijgen via een luik in de muur: foie gras met groene asperges, vervolgens opgerolde tongfilets met zalm en kaviaar, dan duif, uiteraard kaas en tot slot dessert. Bij alle gangen behalve de laatste worden rode wijnen van de Rothschild domeinen geschonken.

Het vlees krijgt als begeleider de tweede wijn van Lafite, de Carruades 1961. De elegante, nog zeer vitale wijn wordt gevolgd door Lafite zelf, uit 1902. De haastige pratende, veel lachende, druk gesticulerende en kennelijk ook zeer genietende Eric de Rothschild roept uit: ‘J’adore les vins vieux’. De 1902 blijkt een bewonderenswaardige kwaliteit te bezitten, met een bijna sappige, geenszins uitgedroogde smaak, veel kleur en een mooi, bloeiend parfum met tonen van zondoorstoofde vruchten en een vleugje truffel. De baron legt uit dat men grote wijnen vaak veel tijd moet gunnen. Hij vindt het ook moeilijk om jonge, nog op vat liggende wijnen goed te beoordelen: ‘Dat kun je vergelijken met het kijken naar een baby en dan te voorspellen dat het over 18 jaar een knappe jongeman zal zijn’.  De maaltijd wordt afgesloten met koffie in de bibliotheek, een knusse salon met veel groen damast en comfortabele fauteuils. Als digestifs staan ter beschikking de eigen selecties van zeer oude Cognac en Armagnac. Ik heb er heerlijk op geslapen – op een logeerbed in het kantoor van de zo gastvrije baron.

***

 

 

FLATERS AAN TAFEL
Je zou het bijna een jeugdzonde kunnen noemen, mijn allesbehalve serieuze paperback Flaters aan tafel die ruim 35 jaar geleden verscheen bij de toen nog bestaande Mondria Uitgevers. Het boekje bevatte een verzameling waar gebeurde blunders die bekende, minder bekende en volstrekt onbekende Nederlanders aan tafel hadden gemaakt, thuis of in restaurants. De uitgave werd gegarneerd met knappe, cartoonachtige tekeningen van de briljante, internationaal bekroonde kunstenaar Bert Witte (1943-2012) die o.a. jarenlang in De Telegraaf heeft gepubliceerd. Welnu, stapsgewijs plaats ik in dit maandmagazine voortaan een reeks van de inmiddels bijna historische tafelflaters met bijpassende illustraties .

De eerste selectie werd persoonlijk aangeleverd door niemand minder dan
Joop Braakhekke

Buiten de kaart
Een ober die Joop Braakhekke ooit in dienst had, kwam aan tafel bij een echtpaar dat de menukaart bestudeerde, en zei: ’Buiten de kaart heb ik nog een andere indigestie voor u’.

Vlezige wijn
Ook gasten van restaurants kunnen zich soms in woorden verslikken. Zo kreeg Joop Braakhekke eens een ouder echtpaar aan tafel dat een gerecht bestelde met rood vlees. ‘En’, zo vroeg de gastheer, ’wilt u er ook wat bij drinken?’ Waarop de man zei: ’Ja, geeft u ons er maar een heerlijke châteaubriand bij’.

Slakkengang
In zijn voormalige Apeldoorns restaurant had Joop Braakhekke eens gasten te eten waarvan de vrouw zich beklaagde bij de ober over het ontbreken van de slak in een van de slakkenhuisjes. De reactie van de ober was perfect. Hij tilde een punt van het tafelkleed op en zei: ‘Hij kan nooit ver weg zijn’.

 

 

Het eiland Bornholm ligt in de Oostzee en behoort aan Denemarken. Het aantal zonuren is er hoger dat op het Deense vasteland. Vandaar dat men de laatste jaren steeds meer wijngaarden heeft aangelegd. De getoonde rode wijn uit 2019 van Vingärden Lille Gadegärd uit Aakirkeby werd gemaakt van twee schimmelresistente druivenrassen, bolero en rondo. Overigens is het wijngoed Lille Gadegärd inmiddels een toeristische attractie. Aldus de toelichting van de grote etiketten verzamelaar Bert Wentzel (jokebertwentzel@gmail.com) die dit label selecteerde uit zijn wereldwijde collectie.

 

 

 

 

 

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.