Wat zou ik als beginnende wijnliefhebber – en ook later – blij zijn geweest met een website als deze. Want hij zou me in de richting hebben gewezen van echt lekkere wijnen, met meteen hun prijzen en verkoopadressen, en me destijds in de communicatieve prehistorie behoed hebben voor miskopen. De situatie van toen houd ik nog steeds in gedachten als ik aan mijn maandelijkse, intensieve proefsessies begin. Plus het feit dat ik geen enkele wijn aanbeveel waarvan ik niet ’s avonds graag een glas zou drinken. Voor augustus heb ik al proevend zo’n zestig goede wijnen gevonden uit ruim een dozijn verschillende landen, en van meer dan 35 leveranciers. En wist je dat Zuid-Limburg zijn eigen wijnwandelroute heeft? Ook die wordt beschreven.

 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

***********************************************************

 

Alvi’s Drift Brut rosé
South Africa
Van maar liefst 420 hectare levert Alvi’s Drift Private Cellar naast een royale reeks geslaagde stille wijnen nu ook een mousserende rosé. Waarvoor als druiven de Champagne soorten pinot noir (55 procent) en chardonnay werden gebruikt. De via tankgisting verkregen wijn combineert in zijn sappige smaak frisse elementen met een hint van rijpheid, een snufje kruiden, zacht fris fruit (richting granaatappel en sinaasappel), vaag iets aards en een klein zoetje. Goed gekoeld is het een leuke, feestelijk ogende en smakende zomerwijn. Bij www.mitra.nl kost hij €9,99 (maar let op aanbiedingen), en meer adressen zijn verkrijgbaar via www.monnik-dranken.nl.

Maison Castel Cuvée Blanche Blanc de Blancs Brut
Vin mousseux France
Het is een opmerkelijke creatie, deze betaalbare bubbelwijn. Want hij werd gemaakt in Frankrijk, dus met Franse knowhow, van deels Spaanse druiven (airén, 75 procent) en deels Italiaanse (trebbiano, 25 procent). Het procedé was dat van een tweede gisting in afgesloten tanks ofwel de Charmat methode, een welbekende van o.m. Prosecco. De wijn schuimt flink, is ook sappig en correct fris, terwijl zijn smaak elementen heeft van griottendrop, kruiden, specerijen en een ondertoon van mild wit fruit. En zijn alcoholgehalte van 11 procent doet denken aan dat van een Cava. Fles €5,99 bij www.plus.nl.

Alois Lageder Porer Pinot Grigio 2018
Südtirol-Alto Adige
Dit is een ongebruikelijke Pinot Grigio. Niet het licht getinte fris fruitige type dat Zuid-Tirol in grote hoeveelheden levert, maar een strogele versie met zachte zuren en zelfs rijpheid, een wijn bovendien die houtcontact heeft gehad. En waarvan het aroma deels notig, deels geel fruitig is. Qua karakter, en eigenlijk ook qua prijs, neigt hij eerder naar een blanke Bourgogne dan naar een traditionele Pinot Grigio. Het is bovendien een beschaafde wijn – en hij werd gemaakt van duurzaam geteelde druiven. Want daarmee loopt het familiedomein Alois Lageder (55 hectare) al jaren voorop. Prijs €22,95 bij www.degoudenton.nl.

 

 

Apostelhoeve Auxerrois 2019
Mergelland
Geen ander Nederlands wijngoed bestaat en floreert zo lang als de Apostelhoeve, namelijk ruim een halve eeuw. Wat deze op en tegen de Louwberg gelegen bezitting (nu 14 hectare) zo succesvol maakt, is de uiterst aantrekkelijke, hoogst betrouwbare kwaliteit van zijn wijnen. Waar de gedegen geschoolde Mathieu Hulst (foto) nu al vele oogsten voor tekent. Zijn Auxerrois 2019 is dan ook heerlijk – en zeer zomers. Loepzuiver, knisperend fris, bijna tintelend op de tong, en smakend naar zowel grapefruit als limoen, met bovendien een bescheiden 12 procent alcohol. Wie zich tot deze Apostelhoeve wil laten bekeren, moet rekenen op €13,95 per fles, zie o.a. https://www.bovino.nl/de-apostelhoeve.

Bolla Retro 2018
Soave Classico
Een bolleboos wat betreft het maken van Soave, dat is Bolla – al meer dan 130 jaar. Het was in 1883 dat de in het kasteelstadje Soave gevestigde herbergier Abele Bolla een kleine kelder bouwde voor het zelf maken van wijn. Sindsdien is een wijnbedrijf ontstaan dat tot de bekendste en toonaangevendste van het gewest Veneto behoort (en nu eigendom is van de dynamische Grupo Italiano Vini). Een smakelijke kennismaking vormt de met een jaren zestig etiket gepresenteerde Bolla Retro 2018, een Soave Classico van alleen de garganegadruif. We proeven in deze aimabele, nét niet te rijpe witte wijn sappig en zacht fris verpakt, licht gekruid geel en wit fruit plus een nootje. Richtprijs €9,95, adressen via www.winespirits.nl.

 

 

Brumes de Gascogne Colombard & Sauvignon 2019
Côtes de Gascogne
In het Franse zuidwesten is Plaimont veruit de belangrijkste wijnproducent. Deze groep van coöperaties heeft zo’n 800 wijnbouwers als leden, en samen bewerken ze bijna 5300 hectare. En dat vooral binnen  Côtes de Gascogne. Een plezante Plaimont wijn is de witte Brumes de Gascogne, een blend van de ter plekke veel geplante colombard en de wel bekende sauvignon blanc. Dit duo heeft een uitgesproken sappige, uitgesproken frisse zomerwijn gegeven die met citrusfruit, groene kruiden en slechts 11 procent alcohol als het ware danst op de tong. Prijs €5,50 bij www.deen.nl.

Chapeau Melon 2019
Vin de France
De bolhoed die Jérémie Huchet (links) hoog tegen de gevel van zijn designachtige proeflokaal heeft laten schilderen komt terug op het etiket van de witte Chapeau Melon. Het tweede deel van de naam verwijst naar melon de bourgogne, de eigen druif van Muscadet, het gebied waar Jérémie zijn 57 hectare wijngaarden duurzaam exploiteert. Toch draagt de wijn niet de herkomstbenaming Muscadet (Sèvre et Maine), maar Vin de France – want de melon kreeg gezelschap van sauvignon blanc, een variëteit die binnen de streek niet wettelijk wordt erkend. Dankzij de sauvignon heeft de wijn wat meer dimensie en levendigheid gekregen, zodat naast de frisse zuren en het naar mild neigende citrus- en witte fruit tevens een hint van groene kruiden waarneembaar is. Al met al chapeau. Richtprijs €9,25 verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.

 

 

Château Thieuley Sauvignon-Sémillon 2019
Bordeaux
Het is volop zomer, ook dankzij deze zeer zomerse witte Bordeaux. Een wijn bovendien die door de jaren, pardon zomers heen, buitengewoon betrouwbaar is gebleken. Namelijk Château Thieuley. In de 2019 proef je sappig verpakt fruit van witte en citrusvruchten, alsmede hints van buxus en groene kruiden. Voor deze blanke Bordeaux, afkomstig van een 80 hectare tellende druivenakker, tekent de universitair geschoolde Marie Courselle (links op de foto) met haar zuster, mede-eigenaresse Sylvie. Als rassen gebruikte Marie sauvignon blanc (40 procent), sauvignon gris (15 procent) en sémillon (45 procent) – en ruim een zesde deel werd op vat vergist. Actieprijs €9,95 bij www.colaris.nl, zie de banner.

Clarendelle 2018
Bordeaux
Het was in 1935 dat de Amerikaanse financier Clarence Dillon (op het geschilderde portret) eigenaar werd van Château Haut-Brion, een van de beroemdste bezittingen binnen Bordeaux. Zeventig jaar later lanceerde zijn achterkleinzoon prins Robert de Luxembourg een merklijn gedoopt Clarendelle en ‘geïnspireerd’ door Haut-Brion. Het team van Haut-Brion stelde de wijnen ook samen. Voor de droge witte Bordeaux uit 2018 selecteerde men sémillon (42 procent), sauvignon blanc (30) en aanzienlijk wat muscadelle (28). De drie variëteiten hebben een fraaie, stijlvolle, goed gevulde, sappige wijn gegeven, met in zijn aroma o.a. mild wit fruit, een lichte kruidigheid en vaag een vleugje buxus. En er is voldoende structuur aanwezig om ook kalkoen en kip te kunnen begeleiden. Fles €17,50 via https://www.vivino.com/clarendelle-bordeaux-blanc/w/1295845.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Carl Ehrhard Rüdesheim Riesling 2018
Rheingau
‘Op mijn wijngoed ben ik alles: tractorbestuurder, wijngaardmanager, keldermeester en degene die praat met de bank’ roept de breed glimlachende Carl Ehrhard. Na eerst andere bezigheden besloot hij toch om fulltime wijnbouwer te worden, door als zevende generatie de familietraditie voort te zetten. Het zijn naam dragende wijngoed bevindt zich in Rüdesheim, de Duitse streek Rheingau, en bestrijkt ruim 8 hectare. De met een klassiek etiket gepresenteerde Rüdesheim Riesling trocken 2018 biedt een pittig frisse, bijna tintelende, elegante smaak, loepzuiver en voorzien van zowel frisse citrustonen als wit fruit samen met een nootje. Richtprijs €12,50, verkooppunten via www.coenecoop.com.

Cocodrilo Chardonnay 2018
Mendoza
Na zijn wijntechnische studies en na gewerkt te hebben voor Robert Mondavi startte Paul Hobbs (links) een aantal eigen bedrijven in eigen land en elders. Viña Cobos bijvoorbeeld in het Argentijnse Mendoza. Een wijngoed dat inmiddels, de eerste oogst was die van 1999, vijf merklijnen voert, waaronder Cocodrilo. De op zware fles gebottelde Chardonnay 2018 is ook zwaar qua alcohol, 14,5 procent, maar die verkeert keurig in balans met frisse elementen en de stevige structuur. Het fruit is tegelijk citrusachtig en tropisch. Goed gezelschap voor  Cocodrilo zouden o.a. gevogelte en kalfsvlees zijn. Prijs meestal €12,50, verkooppunten via www.jeanarnaud.com (tabblad ‘Waar te koop’).

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 

Conde Valdemar Tempranillo Blanco 2019
Rioja
Van eigen akkers – circa 275 hectare, zie de foto – heeft de familiefirma Bodegas Valdemar een opmerkelijke witte Rioja gecreëerd. Niet zoals gebruikelijk van viura, maar van witte tempranillo: een natuurlijke mutatie van de ter plekke alom aanwezige blauwe variant. Tempranillo blanco werd min of meer bij toeval ontdekt in 1988 en na verloop van tijd officieel erkend. Conde Valdemar lanceerde zijn eerste oogst van deze variëteit in 2010. De jaargang 2019 geurt kruidig en notig, elementen die terugkomen in de zacht frisse, goed gevulde smaak, samen met fruit van o.a. perzik en peer. Tempranillo Blanco zou je zo’n beetje kunnen beschouwen als Rioja’s antwoord op Chardonnay. Richtprijs circa €9,50, verkoopadressen via www.vinites.com en de banner.

De Kleine Schorre Schouwen-D®uiveland Blanc 2019
Zeeland
Twee decennia geleden begon een groepje wijnenthousiasten een wijngaard in Zeeland, op Schouwen-Duiveland bij het charmante ringdorp Dreischor (luchtfoto). Het domein kreeg als naam De Kleine Schorre, en groeide uit tot een van ‘s lands grootste. Dit telt nu 10 hectare in productie waarvan de  45.000 druivenstokken groeien op kalkrijk zeezand. Kwalitatief zijn de wijnen zo goed dat ze jarenlang werden geschonken in de  World Businessclass van KLM. De jongste oogst heeft o.m. een pittig frisse, bijna tintelende Blanc gegeven, een combi van pinot blanc en de daarmee verwante auxerrois. De wijn smaakt zo fris zuiver als een zeebries, met ook frisse citrus (grapefruit, limoen) in zijn elegante, sappige smaak. Zalig bij oesters en andere zilte zaken. Fles €15,95 bij o.a. www.dekleineschorre.nl.

Domaine de la Baume Chardonnay les Vignes de Madame 2019
Pays d’Oc
Het is steeds weer een genoegen om wijnen te proeven van Domaine de la Baume, het Zuid-Franse modeldomein dat de Noord-Franse familie Helfrich in 2003 overnam van de Australische familie Hardy. Domeindirecteur Frédéric Glangetas vertelde dat hij 200 hectare eigen grond beheert voor eigen domeinwijnen, en bovendien voor bepaalde merkwijnen druiven bijkoopt van nog eens 300 hectare. Wat betreft de recentste oogst was het genieten – bij pasta met boerenham, hoewel kalkoen en kip ook aantrekkelijk leken – van de Chardonnay les Vignes de Madame. Het is namelijk een volle, stevige wijn, goed sappig ook, met zachte fruittonen, een zachte frisheid, een vriendelijke kruidigheid en subtiel wat toast plus vanille (beide laatst dankzij enig houtcontact). Richtprijs €8,45 à €8,95. Voor verkoopadressen zie de domeinbanner of klik op http://www.domaine-labaume.nl/verkooppunten.

Domaine Germain Père & Fils Saint-Romain 2018
Bourgogne
In geen Bourgondisch wijndorp heb ik zo lang gelogeerd als in Saint-Romain, weken achtereen met onze hele gezinnetje, tijdens de warme zomer van 1976. Ik was toen opnieuw bezig om wijnbouwers te bezoeken voor mijn boek De grote wijnen van Bourgogne. En heb uiteraard het plaatselijke, uit 1955 daterende Domaine Germain Père & Fils bezocht. Vandaag de dag wordt deze 14 hectare tellende bezitting geleid door Arnaud Germain (foto) die net als zijn vader en grootvader klassieke, hoogwaardige wijnen maakt. De witte Saint-Romain 2018 werd dus in (voor een derde nieuwe) vaten opgevoed, wat de wijn fraaie roosteraroma’s heeft verschaft en de notigheid van Chardonnay heeft versterkt. Fermheid, zachte zuren en sappigheid zijn eveneens present, samen met een vleugje fruit. Fles €26,85 bij www.adbibendum.net.

 


Duffour Père & Fils Sauvignon Gros Manseng Medium 2019
Côtes de Gascogne
Aan deze ongebruikelijke blend heeft de sauvignon blanc frisheid gegeven, terwijl de gros manseng – een kwaliteitsdruif uit het Franse zuidwesten – diverse andere elementen heeft toegevoegd. Zoals een zoetje (vandaar dat Medium op het etiket), iets notigs en mild fruit van witte en gele vruchten. Het is dus een wijn voor wie niet houdt van heel droog en strak. Noch van veel alcohol, gezien het percentage van 12 procent. De desbetreffende producent Duffour Père & Fils (die tevens werkt met de namen Domaine de Saint Lannes en Domaine la Salette) beschikt over zo’n 70 hectare wijngrond en behoort aan Michel Duffour en diens zoon Nicolas. Adviesprijs €6,50, adressen via www.monnik-dranken.nl.

Excelsior Viognier 2019
Robertson
Behalve een beroemde paardenfokkerij is aan de Breede River gelegen Excelsior Estate een  aanzienlijk wijndomein van 220 hectare, compleet met gastenverblijf. Op de kalkhoudende grond van de Kaapse regio Robertson gedijen behalve de voor dat gebied zo kenmerkende chardonnay ook andere rassen, zoals de eveneens witte viognier. Waarvan de De Wet familie een sappig fruitige (milde citrus, tropisch) 2019 heeft gemaakt waarvan de solide 14 procent alcohol keurig in evenwicht verkeert met de frisse zuren. Richtprijs €6,75 à €7,45, verkooppunten via www.boomsma.frl.

 

 

Fabelhaft Branco 2018
Douro
Port is de grote specialisatie van Dirk van der Niepoort die met verve de Portugese firma Niepoort leidt. Maar van druiven in en rond het dal van Douro maakt hij ook onversterkte droge wijnen. Die vaak vrolijke, onconventionele namen dragen, met bijbehorende etiketten. De witte Fabelhalft bijvoorbeeld, waarvan het label een nostalgisch getekend stripverhaal toont – met Duitse onderschriften. Dirk stelde deze wijn samen uit aan half dozijn verschillende streekvariëteiten en hield de stijl licht, fris en elegant, eerder richting Vinho Verde dan traditionele witte Douro wijn. Het aanwezige fruit is dat van citrus, en daarnaast zijn snufjes kruiden en specerijen te ontdekken, plus vleugjes bladgroen en rijpheid. Bij www.gall.nl (zie de banner) kost een fles normaliter €9,99, maar deze maand tijdelijk €6,99.

génération 0 Chenin Blanc & Sauvignon Blanc 2019
Western Cape
Fair trade en/of organische druivencultuur zijn de principes waaraan de wijnen voor génération 0 moeten voldoen. Deze wijnlijn werd geïnitieerd door Janneke Rutten van Intense Wines. Een leuke fair trade variant  binnen het assortiment komt uit Zuid-Afrika van Imbuko Wines: een combi van chenin blanc en sauvignon blanc. Het is een vieve, goed frisse, zuivere wijn, elegant en voorzien van zowel fruit (wit en citrus) als een hint van buxus en een vleugje rijpheid. Reken op €6,99 per fles, bij www.mitra.nl.

Grüner Veltliner Qualitätswein 2019
Oostenrijk
Als je deze zomer één wijnsoort in huis zou moeten hebben, is dat Grüner Veltliner uit Oostenrijk. Ik ken geen andere witte wijn die zo goed smaakt bij zo veel verschillende gerechten. Bijvoorbeeld tapas, sushi, quiches, salades, groenteschotels, visgerechten, Wiener schnitzel en geitenkaas. Wat de naar zijn druif genoemde wijn zo speciaal maakt, is niet alleen een sappige frisheid, alsmede frisse fruittonen van dikwijls groene appel en citrus, maar ook iets van hartigheid, denk aan een snufje witte peper. Een van de betaalbaarste varianten is de Grüner Veltliner Qualitätswein aus Österreich (producent onbekend) die www.ah.nl, zie de banner, voor slechts €3,99 verkoopt. Wij hebben ervan genoten bij o.a. een schotel van gebakken courgette en gerookte spekjes.

 

 

Joseph Drouhin Rully 2018
Bourgogne
Bij het Bourgogne-huis Joseph Drouhin laat men het eikenhout van de vaten altijd drie jaar rusten in de buitenlucht om het minder ruw te maken en in optimale conditie te krijgen. Zodat het eerder fijne dan agressieve elementen aan de wijn toevoegt. De witte Rully 2018 rustte een maand of zeven op fust en heeft inderdaad een fraaie, geenszins overheersende, notige, licht vanilleachtige, beschaafd kruidige houttoets die het discrete sappige, citrusachtige fruit wat extra dimensie verstrekt. Vermeldenswaardig is bovendien dat de chardonnaydruiven biodynamisch werden geteeld. ‘Een wijn vol charme!’ schreef Véronique Boss-Drouhin. Fles €18,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

Laquai Blanc de Noir 2019
Rheingau
‘Onze wijnhellingen zijn onze schat’ stellen de gebroeders Gilbert en Gundolf Laquai. Hun 22 hectare grote domein bestaat namelijk grotendeels uit echt steile hellingen waartegen soms terrassen werden aangelegd. De locatie is Lorch, dat meer steile hellingen heeft dan welk ander wijndorp in de Rheingau. Het merendeel van de aanplant bestaat uit witte druivenrassen, maar blauwe spätburgunder ofwel pinot noir is eveneens present – en daarvan wordt behalve een rode ook een witte wijn gemaakt. Hoe? Door de kleur gevende schilletjes niet mee te laten gisten. Deze Blanc de Noir, jaargang 2019, heeft veel frisheid in zijn kern, naast een nootje en fris citrusfruit. We hebben ‘m graag gedronken bij een quiche lorraine. Richtprijs €11,95, verkoopinfo via www.halvemaanwijn.nl.

 

 

Mahi Boundary Farm Sauvignon Blanc 2017
Marlborough
Na als consulent gewerkt te hebben voor wijnbedrijven in o.a. zijn eigen Nieuw-Zeeland en Chili besloot Brian Bicknell (gefotografeerd op zijn boot in het haventje van Picton) om zich in 2006 geheel te wijden aan een project dat hij tien jaar eerder kleinschalig was gestart: het produceren, in Marlborough, van hoofdzakelijk single vineyard wijnen. Waarvoor als overkoepelend merk Mahi werd gekozen. Een van de ruim een half dozijn akkers binnen het portfolio is de Boundary Farm waarvan momenteel een Sauvignon Blanc uit 2017 wordt aangeboden – die nog verbazend fris en dus vitaal smaakt. En waarvan het aroma in hoge mate bepaald wordt door buxus (ook wel beschreven als kattenpis). Sappig groen fruit is eveneens present, en discreet wat kruidig hout. Want daarin werd de wijn vergist en elf maanden gerijpt. Fles €21,95 bij www.adbibendum.net.

Maison Centaurée Chardonnay 2018
Pays d’Oc
De in Bourgogne geboren Laurent Delaunay is op diverse manieren actief in de Languedoc, waar hij o.a. eigenaar is van Abbotts & Delaunay, een bedrijf gespecialiseerd in hoogwaardige streekwijnen. Een van de daarbij behorende merken is Maison Centaurée dat een bijna Californisch gestijlde Chardonnay 2018 heeft uitgebracht, in een hele zware fles. Deze mondvullende, solide wijn is flink voorzien van notige houttonen, plus heel rijp, bijna zoet geel fruit (zoals van perzik) en heeft in de achtergrond bovendien hints van drop en specerijen. Richtprijs €10,95, verkoopinfo via www.winespirits.nl.

Nube de Leza García Tempranillo Blanco 2019
Rioja
Het was in 1988 dat een wijnbouwer in Rioja een natuurlijk gemuteerde witte variant ontdekte van de blauwe tempranillo,  de meest aangeplant regionale variëteit. Universitaire en andere deskundigen gingen met tempranillo blanco aan de slag, en negen jaar later werd dit ras officieel toegelaten voor het produceren van witte Rioja. Bodegas Leza García (100 hectare wijngrond) heeft er een prettige salades/tapas/viswijn van gemaakt, frissig, sappig, kruidig, met limoenig fruit en vaag iets richting buxus. Richtprijs €8,90, verkoopadressen via www.poot.nl.

 

 

Roger Champault Côte de Champtin 2018
Sancerre
In het gehucht Champtin, dicht bij Crézancy-en-Sancerre, zijn de gebroeders Claude en Laurent Champault gewoon goed bezig om fraaie wijnen te maken. Dikwijls van oude druivenstokken. Zo is de gemiddelde leeftijd van die voor de witte Sancerre Côte de Champtin ongeveer vijftig jaar. Het naar vader Roger genoemde domein bestrijkt overigens zo’n 22 hectare. Voornoemde wijn, uit 2018, die net als alle witte Sancerre vervaardigd werd van sauvignon blanc, presenteert zich nog echt fris, maar heeft daarnaast enige rijpheid, terwijl limoen en een snufje verse groene kruiden het aroma goeddeels bepalen. Fles €22,45 in de acht Foodmarkten van Jumbo, zie https://www.jumbo.com/content/jumbo-foodmarkt.

Sauvignon Blanc Crisp & Refreshing 2018
Central Valley
Met enige aarzeling ben ik deze wijn gaan proeven. Want een witte 2018 van het Zuidelijk Halfrond, in dit geval Chili, zou best te rijp kunnen zijn. Maar zowaar, de wijn smaakte nog behoorlijk fris, met ook een bijpassende bleke kleur, en bood de voor Sauvignon Blanc zo kenmerkende elementen als buxus en verse groene kruiden, plus een bescheiden 12 procent alcohol en een heel klein beetje fruit. Je zou het, ook wat zijn prijs betreft, een slobber Sauvignon kunnen noemen. Fles €3,29 bij www.lidl.nl.

Sébastien Brunet Arpent 2018
Vouvray
Nadat Sébastien Brunet anno 2006 het vaderlijk domein had overgenomen, stapte hij over op duurzame druiventeelt (op 15 hectare), en begon ook bij de wijnbereiding zo natuurlijk mogelijk te werken. Dit inclusief het heel geleidelijk, heel langzaam persen van de witte chenin blanc trossen die de basis vormen voor zijn Vouvrays. Een echt droge variant van deze Loire-wijn is de Arpent 2018. Zuiverheid en frisse zuren typeren deze voorbeeldige Vouvray, een niet te lichte noch te zware wijn die ook iets van peer en frisse citrus in de aanbieding heeft. Prijs €16,75 bij www.anfors-imperial.com.

 

 

 

Sophenia Chardonnay 2019
Valle de Uco
Na o.m. president van Wines of Argentina geweest te zijn begon wijnveteraan Roberto Luka in 1997 zijn eigen wijngoed, Finca Sophenia. Als locatie koos hij de hoog gelegen Valle de Uco, waar ook een design kelder verrees. De 130 hectare bestrijkende wijngaard werd beplant met Franse klonen van doorgaans Franse druivenrassen. Voor de Sophenia Chardonnay 2019 kwamen de trossen van ruim 1200 meter hoogte, en 30 procent van het volume werd op vat vergist en gerijpt. Het is een gave, fraaie wijn geworden, bleek getint, met naast een flinke frisheid ook wat rijpheid, terwijl het aroma bepaald wordt door diverse soorten fruit (citrus, tropisch, wit) die op hun beurt subtiel omlijst worden door discrete houttonen, inclusief een vleugje vanille. Prijs €16,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl

St. Andrea Boldogságos 2018
Egri Csillag Grand Superior
Rond Eger, in het noordoosten van Hongarije, waar de wijnhellingen beschut worden door het nabije Bükk gebergte, beschikt het domein St. Andrea over 45 hectare. Het wordt geleid door vader en zoon Lörincz (foto) die beiden als voornaam hebben György. Ze doen dat met zo veel verve en zo goed dat ze in eigen land alle mogelijke onderscheidingen ontvingen, zowel voor hun wijnen als hun domein als persoonlijk. Veel beroemder kun je als wijnmensen in Hongarije niet zijn. Hun Boldogságos is een blend van furmint, harslevelü, olaszrizling en sauvignon blanc. De wijn smaakt enerzijds ferm (14 procent alcohol), anderzijds pittig fris. En zijn aroma is een combinatie van bladgroen, groene kruiden, een nootje en discreet wat groen fruit. Fles €15,95 bij www.anfors-imperial.com.

Stellenbosch Vineyards Bushwine Chenin Blanc 2019
Stellenbosch
Dat Stellenbosch Vineyards ongeveer 85 procent van zijn aanzienlijke wijnproductie exporteert, is grotendeels te danken aan de betrouwbaarheid van zijn wijnen – waarvan de meeste vier sterren of meer (van een mogelijke vijf) plegen te krijgen in de Platter’s Wine Guide. De eigenaren zijn twaalf aandeelhouders, met als belangrijkste de Franse onderneming AdVini. Een zeer Zuid-Afrikaanse wijn in het gamma is de van ongeïrrigeerde stokken afkomstige Chenin Blanc, genoemd naar ’s lands meeste geplante druivenras. Dankzij vatvergisting en -rijping (vijf maanden) kreeg deze vrij ferme wijn een zekere kruidigheid, naast het zo kenmerkende sappige, een tikje milde witte en gele fruit. Hij nodigt uit om eens te proberen bij o.a. kip van de grill. Prijs €8,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

 

Zweefteef Chenin Blanc 2019
South Africa
De buurvrouw was heel enthousiast over de naam van deze wijn, waarvan ik de aangebroken fles na het proeven aanreikte, want ze werkt als purser bij KLM. En op het etiket van de Zweefteef, hoe verzín je zo’n naam, staat ter verduidelijking een stewardess afgebeeld. Deze in België gebottelde wijn, producent onbekend, is bleek van kleur, frissig van aard, en wit fruitig, met in de verre achtergrond een snufje specerijen. Om hem voor €6,10 te kopen, moet je virtueel zweven naar www.adbibendum.net.

 

Bellingham Berry Bush rosé 2019
Western Cape
Van een bescheiden domein rond een homestead bij Franschhoek heeft Bellingham – nu onderdeel van de grote DGB groep – zich ontwikkeld tot een Zuid-Afrikaans megamerk. Waarvan de jaarproductie de zes miljoen flessen inmiddels overtreft. Een plezierige zomerwijn in het assortiment is de Berry Bush rosé, gemaakt van pinotage. Ondanks zijn bescheiden 12,5 procent alcohol smaakt de wijn vrij vol en vlezig, met correcte zuren (goed koelen is het devies), een vleugje mildheid en een zachte fruitigheid van o.m. gele vruchten, subtiel gekruid. Flesprijs €6,45 à €6,99, adressen via www.lfe.nl.

Château Camparnaud 2019
Côtes de Provence
In het hart van Côtes de Provence, bij Carcès, ligt een bijkans idyllisch wijngoed, Château de Camparnaud (waar groepen ook kunnen logeren). De eigenaren zijn de Nederlandse wijnmakelaar Marnix Engels en de regionaal actieve wijnproducent- en handelaar graaf Guillaume de Chevron Villette. En inmiddels is Marnix’ zoon Alexander eveneens intensief bij het domein betrokken. Behalve 20 hectare bosgrond en olijfbomen heeft  Camparnaud een ongeveer even zo grote wijngaard. Waarvan tegenwoordig voornamelijk rosés worden gemaakt. Hele aantrekkelijke ook. Zo heb ik de – van grenache, cinsault, syrah, mourvèdre, tibouren en rolle vervaardigde –  Prestige 2019 ervaren als een wat voller gestijlde, hoogst aangename Provençaalse tafelrosé, zonder echter veel alcohol (12,5 procent, hulde), met bovendien dimensie. Het vrij dikke, drupsachtige fruit gaat richting mandarijn, peer en voorzichtig perzik, in gezelschap van een aimabele kruidigheid, veel sap en een correcte frisheid. We hebben ervan genoten bij o.m. gebakken lamskoteletten met Provençaalse groenten. De wijn is bij verschillende wijnspeciaalzaken te verkrijgen, waaronder Wijnhuis Zuid in Amsterdam, Le Bouchon in Den Haag en Van Wageningen de Lange in Utrecht, voor een reguliere prijs van € 17,50.

 

 

Château La Sauvarède 2019
Coteaux Varois en Provence
Omgeven door groene bosgrond (24 hectare) en dito wijngrond (12 hectare) ligt Château La Sauvarède, een  landgoed bij het Provençaalse plaatsje Brue-Auriac. Het is de bakermat van een duidelijk kruidige rosé die tegelijk een tikje mild smaakt, met ook frisheid en drupsfruit van frisse citrus plus peer. Eigenaar Dino Damiani, die nauw samenwerkt met het regionale wijnhandelshuis Estandon, stelde zijn rosé 2019 traditioneel samen uit cinsault, grenache en syrah. Prijs €7,69 bij www.jumbo.com.

Comte de Saint-Aignan Pinot Noir 2019
Val de Loire
Het door Nederlanders gestichte bedrijf Villebois voert onder allerlei merken allerlei  wijnen uit allerlei delen van het Loire-dal. Het overgrote merendeel van die wijnen is wit, maar ik heb nu ook een sympathieke, droge rosé gevonden, merk Comte de Saint-Aignan. Deze werd niet van een typisch Loire-ras als grolleau of cabernet franc vervaardigd, maar van de kwaliteitsdruif pinot noir. Het aroma van de bleek oranje 2019 is duidelijk bepaald door drupsfruit, in dit geval van rode en gele vruchten, en fris smaakt de wijn eveneens. Hij staat op het schap bij www.plus.nl voor €6,99.

 

 

Domaine Tariquet Marselan rosé 2019
Côtes de Gascogne
Het om zijn lenteachtige, droge witte wijnen gereputeerde Domaine Tariquet, eigendom van de familie Grassa, maakt binnen Côtes de Gascogne ook een paar prettige rosés. De meest markante en meeste textuur biedende is de Marselan. Deze heet naar een uit 1961 daterende druifkruising tussen cabernet sauvignon en grenache. Anno 1999 werd marselan door de familie Grassa geplant in de eigen regio, wat destijds een primeur was voor de regio. De blank oranjeroze, frissige 2019 van deze variëteit vult de mond op aangename wijze met licht gekruide aardbei, zwart fruit en een besje, plus een hint van drop, wat ‘m tot een zomerse maaltijdrosé maakt. Richtprijs ruim €7,79, verkoopadressen via www.lfe.nl.

MIP Classic 2019
Côtes de Provence
Het merk MIP, een afkorting die staat voor Made In Provence, is een uitermate succesvolle creatie van Domaine des Diables, waarvan de 16 hectare zich uitstrekken aan de voet van het Montagne Sainte-Victoire. Het door Guillaume en Virginie Philip  geleide wijngoed is uitstekend geëquipeerd, een investering die mede werd gedaan om het contact tussen wijn en zuurstof zo veel mogelijk te kunnen beperken. Wat in fruit en frisheid in de wijnen zeer ten goede komt – en hun  populariteit groot heeft gemaakt. De MIP Classic 2019 is een bleek oranje, vieve, elegant-ferme rosé die werd samengesteld uit 60 procent cinsault, gecompleteerd door gelijke delen syrah en grenache. Zijn sappige, drupsachtige fruit is vooral dat van gele en witte vruchten, de frisheid is aangenaam, en de kruidigheid discreet. Richtprijs €13,50 à €13,95. Verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.

 

 

Misty Cove Wines Blush Sauvignon 2019
Marlborough
Uit het Nieuw-Zeelandse, zonnig koele Marlborough zie we vaak Sauvignon Blanc als witte wijn, maar Misty Cove brengt nu ook een rosé versie, onder de noemer Blush. De wijn kreeg een bleek oranje kleur dankzij de 3 procent Pinot Noir die werd toegevoegd. Als je de 2019 proeft met de ogen dicht, komt Sauvignon Blanc nog steeds sterk naar voren, via zijn buxusachtige aroma. Sappigheid, een bescheiden dosis fruit, stevigte en correcte zuren completeren het geheel. Misty Cove Wines is een producent die ruim 240 hectare bezit dan wel onder contract heeft. En de stichter/eigenaar is een voormalige cricketspeler, Andrew Bailey. Adviesprijs €9,50, verkoopinfo via www.dgswijn.nl.

Terres de Berne 2019
Côtes de Provence
Binnen de Provence, bij Lorgues, ligt een van ’s werelds indrukwekkendste wijnbezittingen, Château de Berne. Het bestaat niet alleen uit een kelder, een château en een grote wijngaard van bijna 120 hectare, maar in feite uit een dorpje met een vijfsterrenhotel Relais & Châteaux, drie restaurants, een kookschool, zalen voor bijeenkomsten, een moestuin, een jasmijntuin, een spa, een zwembad, allerlei sportfaciliteiten – en dat alles te midden van honderden hectaren ongerepte bosgrond. Eveneens opmerkelijk is de Terres de Berne rosé 2019 in zijn hoekige, hoge, blanke fles. Deze bleek oranje Côtes de Provence heeft veel smaak, een aangename frisheid, een vrij vlezig gestel en een flinke dosis mild, subtiel gekruid drupsfruit van peer plus gele vruchten. Als basis dienden syrah, cinsault en grenache. Prijs €13,95 bij www.heerenvanheusden.nl (zie de banner).

 

Borgo dei Passeri Paradis 2018
Vigneti delle Dolomiti
Het is een bijkans idyllisch gelegen domein, Borgo dei Posseri, en sinds een jaar of twintig eigendom van Maria en Martin Mainenti. De locatie is een licht hellend plateau,  honderden meters boven de vallei van de Adige, in Noordoost-Italië. Het uitzicht is fenomenaal. Een klein deel van de eigen bijna 230 hectare omvattende wijngaarden ligt bij de hoofdgebouwen, de meerderheid op bijna twintig plekken elders. Naar hun druivenras genoemde variëteitswijnen zijn de specialiteit. Zo werd voor de Paradis 2018 uitsluitend pinot nero ofwel pinot noir geselecteerd. Op zachte wijze smaakt deze wijn sappig, soepel en wat rijp, met ook een zachte, bescheiden fruitigheid, een zachte frisheid, een blaadje laurier en zachte houttonen. Adviesprijs €13,25, verkoopinfo via www.poot.nl.

 

 

Château Côtes de Blaignan 2017
Médoc
Noordelijk in de Médoc, we zijn 60 kilometer van de stad Bordeaux, beoefent de familie Francisco al vijf generaties wijnbouw. De huidige generatie bestaat uit Stéphanie en haar neef Claude. Hun wijngoed heet Château Côtes de Blaignan, een Cru Bourgeois, en het bestrijkt 44 hectare waarvan 32 met druivenstokken. Enkele percelen grenzen aan die van het zeer gerenommeerde Château Potensac. De aanplant bestaat uit de helft cabernet sauvignon plus nog eens 45 merlot en restjes van cabernet franc plus petit verdot. Deze behoorlijk klassieke mix heeft in 2017 een nog vitale, vrij elegante wijn gegeven met behalve frisheid ook besfruit, donkere aroma’s, een lepeltje zwarte vruchten en beheerst wat kruidig hout. Lamskoteletten, entrecôte, extra belegen boeren Goudse – bij dit soort gerechten komt deze Médoc het mooist tot zijn recht. Fles €10,99 bij www.plus.nl.

Château Les Rambauds Cuvée Crème de Fûts 2018
Bordeaux Supérieur
In het uiterste zuiden van het departement Gironde, en dus de Bordeaux-streek, is Château Les Rambauds te vinden. Een wijngoed van 50 à 60 hectare dat sinds 1960 behoort aan de familie Cazade. Het is Bernard Cazade die van merlot, cabernet sauvignon en zowaar malbec de Cuvée Crème de Fûts 2018 creëerde, een behoorlijk stevige, met 14 procent alcohol, Bordeaux Supérieur die dankzij vatrijping in zijn aroma een licht rokerige toets heeft, samen met donkere tonen (laurier, leder, drop) en in de verte wat fruit van bessen plus zwarte vruchten. Wat ‘m best bij biefstuk en lamsbout (s)maakt. Fles €9,95 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

 

Finca Constantia Parcela 23 Tempranillo 2018
Vino de la Tierra de Castilla
Bijna twee decennia terug kocht Gonzalez Byass (van huisuit Sherry producent) een groot domein in de Spaanse provincie Toledo. Vijf later, in 2006, kwam een nieuw keldercomplex gereed waar wijnen van de eigen 230 hectare worden gemaakt, via duurzame principes. De akker telt 82 percelen, waarvan nummer 23, sterk kalkhoudend, beplant werd tempranillo. De 2018 daarvan is intens qua kleur, geur en smaak, met in zijn gespierde, dimensionale smaak schakeringen van besfruit, zwarte vruchten, drop en kruidig hout. Dit laatste dankzij lagering van zes maanden in vaten van Amerikaans en Frans eikenhout. Voor deze ook letterlijk indrukwekkende wijn vraagt www.winelist.nl een flesprijs van €12,45.

Florence Winemakers Selection 2018
Stellenbosch
‘By Aaldering’ staat in kleine letters op het etiket van de Florence wijnen. Inderdaad is deze Kaapse reeks afkomstig van de bij Stellenbosch gesitueerde, in alle opzichten prachtige bezitting Aaldering die het Nederlandse ondernemersechtpaar Fons en Marianne Aaldering zestien jaar geleden stichtte. De op zware fles gepresenteerde Florence lijn fungeert als een soort tweede merk – maar de kwaliteit doet niet of nauwelijks onder voor die van de gewone Aaldering wijnen. Terwijl de prijs euro’s lager ligt. Voor de Winemakers Selection 2018 dienden cabernet sauvignon (41 procent), pinotage (22), shiraz (22) en merlot (15) als basis. Een kwartet dat een dimensionale, redelijk levendige en tegelijk musculaire wijn heeft gegeven die flink nahangt en trakteert op kruidigheid, mild besfruit, zwarte vruchten, een lichte rokerigheid, een vleugje vanille en donkere aroma’s. Deze formidabele Florence kost €12,95 bij o.a. www.vivino.nl.

 

.

 

Grand Sud Merlot 2019 (liter)
Pays d’Oc
Een rode wijn die je bij wijze van spreken elke dag zou willen drinken en ook kunnen – een literfles kost hooguit vijf euro – is de Grand Sud Merlot 2019. Want wat smaakt-ie sappig, met de voor Merlot zo kenmerkende donkere tonen (drop, laurier, leder),  als wat rijp zwart fruit (denk pruimen), terwijl hij bovendien soepel is, zacht fris en goed gevuld. Deze lekkere alledagswijn, een Pays d’Oc, werd gemaakt door Frankrijks grootste wijnproducent, Les Grands Chais de France. En hij staat op het schap bij Boon’s Markt, Coop, Hoogvliet, Jumbo, MCD, Plus, Poiesz en Vomar.

Jean-Pierre Large Fleurie 2019
Beaujolais
Als getalenteerde wijnmaker is Jean-Pierre Large in de Beaujolais niet alleen als manager actief op het gerenommeerde  Domaine Cheysson (Chiroubles), maar in datzelfde dorp maakt hij ook eigen wijnen. Altijd hoogwaardige en in kleine hoeveelheden. Een mooie Morgon bijvoorbeeld, alsmede een verleidelijke Fleurie. Waarvan het oogstjaar 2019 heel uitnodigend is, dankzij elegantie, frisheid en vooral sappig zwart fruit. Geen wonder dat deze wijn in Parijs met goud werd bekroond. Overigens hebben wij ervan genoten bij enigszins fris smakend Limburgs stoofvlees. Fles €12,95 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

 

Kalfu Molu Pinot Noir 2018
Valle de Casablanca
Binnen Chili beschikt wijndomein Ventisquero over zo’n 600 hectare eigen grond binnen diverse valleien. Een daarvan is die van Casablanca, tussen Santiago en de kust. Het klimaat is er zonnig, droog en koel tegelijk, wat betekent dat een koel-klimaat druif als pinot noir er uitstekend gedijt. Een zeer genietbaar bewijs vormt de Kalfu Molu Pinot Noir 2018, een behoorlijk intens smakende doch niet heftige wijn (12,5 procent alcohol) waarvan het aroma bestaat uit milde, katjesdropachtige tonen met daaronder zeer rijp zwart fruit, denk aan vijgen en dadels, plus nog een besje. Prijs €7,99 bij www.mitra.nl.

Kruger The Forgotten Vineyards Shiraz 2018
Stellenbosch
Vijf jaar geleden begon de bekroonde wijnmaker Johan Kruger zijn eigen Kaapse wijnbedrijf, Kruger Family Vineyards, samen met zijn vrouw Sofie. De benodigde druiven kocht en koopt hij bij bevriende boeren in Stellenbosch en elders.  Succes bleef niet uit: de wijnen werden warm onthaald, o.a. door critici in eigen land en daarbuiten. Een ook letterlijk indrukwekkende creatie is The Forgotten Vineyards Shiraz 2018, massief getint, intens van geur en smaak, krachtig bovendien. Specerijen, drop, laurier, sappigheid, zwarte kersen, een zachte kruidigheid en rijpe, nahangende tannines zijn allemaal aanwezig. En maken deze Shiraz tot echte tafelwijn, denk aan kruidige vleesgerechten en schotels met wild. Fles €8,95 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de startpagina van deze site.

Le Nez Français Classique Rouge 2019
Pays d’Oc
Als hoofd wijnmaker van de Salentein groep in Argentinië is José (‘Pepe’) Galante natuurlijk heel, héél druk, maar hij heeft toch tijd gevonden om ook op het noordelijk halfrond zijn grote deskundigheid  toe te passen. Namelijk door samen met de veel jongere, internationaal geschoolde wijnmaker Vincent Chansault (links) een nieuw, Zuid-Frans wijnmerk te creëren. Dit heet Le Nez en bestaat uit drie lijntjes. Mijn eigen neus heb ik het liefst gestoken in de Le Nez Français Classique Rouge 2019, een kostelijke, vatgerijpte blend van biologische geteelde syrah, grenache, carignan en mourvèdre. Dik, sappig fruit van voornamelijk zwarte vruchten springt je tegemoet in gezelschap van donkere aroma’s, een beheerste, licht kruidige houttoets en een zachte frisheid, terwijl de wijn tegelijk vlezig en mondvullend is. Deze koel te serveren classiquer kost €12,95 bij www.wijnkring.nl.

 

Banner-Aaldering-21

 

Medea Cabernet Sauvignon 2018
Istrië
In het verre zuiden van het V-vormige, zonnige schiereiland Istrië beschikt het wijnbedrijf Medea over ruim  60 hectare wijngrond. Op dit veelal roodbruine terrein groeit o.a. cabernet sauvignon waarvan Christian Floricic en diens jonge team een levendige 2018 wisten te maken, een wijn die geen houtcontact kreeg. Vandaar dat diverse soorten bessen in de smaak goed waarneembaar zijn, naast een sappige frisheid en een klein kruidje. Kroatië specialist www.croatiangrapes.com hanteert als adviesprijs €9,95. Zie het tabblad Consumenten.

Mezzacorona Teroldego Rotitaliano 2017
Vigneti delle Dolomiti
In en rond de valleien van Noordoost-Italië maakt men voornamelijk witte wijnen, Pinot Grigio voorop, maar toch ook karaktervolle rode. Een attractieve exponent is de Teroldego Rotaliano 2017 van Mezzacorona, een dynamische coöperatie waarvan de 1600 leden circa 2400 hectare bezitten. De wijn bezit nog een zachte frisheid, wat hem goed doet, samen met besfruit, donkere aroma’s en wat kruidigheid. Met plezier hebben we er een glas van gedronken bij lasagne bolognese. Voor deze rode Italiaan rekent www.jumbo.com een zeer redelijke €5,99 per fles.

 

 

Mount Olympus Pinot Noir 2019
Marlborough
Ook in het eigen Nieuw-Zeeland werd deze Pinot Noir positief beoordeeld. Dit dankzij zijn uitgesproken soepele, uitnodigende, ferme smaak die tegelijk sappig is, met zwart fruit, vaag iets van leder en laurier, alsmede een klein kruidje en ook frisheid. Het is wel van belang  om ‘m net zo te koelen als een Beaujolais, en dat zéker op een zomerdag. Deze met schroefdop gepresenteerde wijn kost €9,99 bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

Neleman Tempranillo Monastrell 2019
Valencia
De ondernemende ondernemer Derrick Neleman, die van duurzame wijnen zijn grote specialiteit heeft gemaakt, eerst alleen als handelaar en nu al jaren ook als producent in Spanje, blijft voortdurend lekkere wijnen brengen. Een redelijk recente rode uit Valencia is de van organisch geteelde druiven vervaardigde Tempranillo Monastrell 2019. Waarin de tempranillo druif met 65 procent een hoofdrol speelt. Het is een soepele behoorlijk levendige wijn, voorzien van zwart fruit, een lepeltje bessen, donkere aroma’s en een zachte frisheid. Aan schroefdoppen doet Derrick niet, maar wel aan draaikurken, ook voor deze wijn. Fles €7,95 bij o.a. www.neleman.org.

 

 

Picus 2018
Rosso Piceno Superiore
In het groene gewest Marche, aan de zuidoost kan van Midden-Italië, is de ster van Simone Capecci een immer stijgende. Deze wijnbouwer (die 24 hectare bezit) weet niet alleen raad met witte druiven, zoals pecorino, maar ook met blauwe. Wat o.a. blijkt uit zijn Picus 2018 waarvoor hij montepulciano en sangiovese gebruikte. Na een flink vatrijping ontstond een milde, bijna naar zoet zwemende, uitermate soepele, vrij stevige wijn waarvan het aroma bepaald wordt door sappig, rijp zwart fruit, met een besje in de achtergrond plus nog wat laurier en een zachte kruidigheid. Prijs €13,95 bij o.m. www.gastrovino.nl.

Seeger Blaufränkisch 2018
Baden
Binnen de Badische Bergstrasse, dat met 400 hectare het kleinste wijndistrict is van het Zuid-Duitse Baden, werd 35 jaar geleden de toen in oenologie afgestudeerde Thomas Seeger keldermeester op het familiale, eeuwenoude wijngoed. Waar hij vervolgens veel geprezen wijnen ging maken. De filosofisch ingestelde Thomas hanteert bij de wijnbereiding als principe ‘gecontroleerd niets doen’, dus door zo weinig mogelijk in te grijpen. Van de in Oostenrijk volop aanwezige, maar in Duitsland juist schaarse blaufränkisch wist hij een kostelijke wijn te maken, duidelijk fris, duidelijk sappig en duidelijk fruitig (zwarte vruchten, bessen, hint van rode), ferm, discreet gekruid (dankzij een rijping in gebruikte fusten) en bestemd om licht gekoeld te worden gekoeld. Adviesprijs €16,50, adressen via www.kwastwijnkopers.nl.

 

 

Tenuta Viscone Refosco 2018
Venezia Giulia
Tussen Venetië, de Alpen en de Sloveense grens, in de streek Venezia Giulia, worden veel sympathieke wijnen vervaardigd, met voorop de droge witte. Het sinds 1870 bestaande, ongeveer 40 hectare met druivenstokken bestrijkende domein van Matteo Braidot voert een half dozijn soorten, alle genoemd naar hun druivenras. Een daarvan is de blauwe refosco, een stokoude variëteit waarvan de wijn genoemd wordt in de memoires van Casanova. De 2018 van Tenuta Viscone smaakt zacht fris, niet te zwaar, en goed sappig, met in zijn smaak zowel donkere aroma’s als rijp zwart fruit, zoals van vijgen. Net als bijvoorbeeld een Pinot Noir komt hij fris geserveerd het best tot zijn recht. Fles €11,95 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de home page.

Villa Antinori 2017
Toscana
Het was de vader van markies Piero Antinori, het huidige boegbeeld van de Italiaanse wijnfamilie Antinori, die in 1928 de Villa Antinori lanceerde. Als zijnde ‘de eerste Chianti Classico bestemd om te rijpen’.  Een kleine eeuw later veranderde Piero de stijl van de wijn, door naast de Toscaanse sangiovese ook internationale variëteiten te gebruiken. Om precies te zijn merlot, syrah, cabernet sauvignon en petit verdot. Als gevolg daarvan veranderde de herkomstbenaming naar Toscana, maar het etiket bleef grotendeels gelijk. In jaargang 2019 is van alles te proeven: kruiden, specerijen, mild besfruit, zwarte vruchten, drop, laurier en frisheid. Wat ‘m héél lekker maakt bij o.m. lamskoteletten. Fles €9,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

Banner Hamersma 538-100

 

Villa Raiano Aglianico 2018
Campania
In het binnenland achter Napels, het gewest Campania, verrees ruim tien jaar terug een prachtig keldercomplex. Vroeger deed het dienst als olijfolie molen, nu staan er gistingstanks en liggen er zowel vaten als flessen. Met erboven een riant panoramaterras. Dit domein heet Villa Raiano, en het beschikt over 27 hectare die verspreid liggen over verschillende percelen en regionale herkomstbenamingen. Zo kwamen de blauwe, duurzaam geteelde aglianico druiven voor de Villa Raiano Aglianico 2018 van drie akkers, op hoogten tussen 300 en 550 meter. Na de gisting ging de helft van de wijn in gebruikte Franse vaten. De beheerst toegepaste houtrijping gaf de wijn een beschaafde kruidigheid en hield het rijpe fruit van bessen en zwarte vruchten gaaf intact, terwijl de wijn tegelijk sappigheid, fermheid en frisheid bezit. Prijs €13,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

 

Alasia Brachetto d’Acqui 2019
Piemonte
In Noordwest-Italië is Araldica Castelvero een wijnspeler van belang. Bij deze coöperatieve groep zijn 140 boeren aangesloten die 900 hectare in eigendom hebben. Een van de merken is Alasia, waarmee een fris zoete, lichte wijn (5,5 procent alcohol) werd uitgebracht die als een soort rode tegenhanger van Moscato d’Asti kan worden beschouwd. De desbetreffende blauwe druif is brachetto. Omdat de wijn in zijn smaak duidelijk iets heeft van aardbeien, met nog een lepeltje frambozen, past hij perfect bij zomerkoninkjes, en ook óp deze rode vruchten, en natuurlijk op ijs c.q. sorbets daarvan. Reguliere flesprijs €8,99, maar let op de aanbieding die in week 32 begint, bij www.gall.nl, zie de banner.

 

Lindeman’s Alcohol Free Cabernet Sauvignon
Australia
Een Australische  criticus beschreef deze wijnvervanger als ‘de beste rode’ die hij kende. Het is inderdaad een aantrekkelijke in zijn soort. Echt fris en echt fruitig, denk aan bessen plus wat zwarte vruchten, ietwat mild maar niet te zoet (3,5 gram suiker), en behoorlijk wijnachtig qua smaak. De bastonen van de alcohol ontbreken natuurlijk, maar da’s inherent aan dit soort producten. Fles €5,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

Vilarnau 0,0 % blanco
Spain
De kleine, uit 1949 daterende Cava producent Vilarnau werd in 1982 overgenomen door de groep Gonzalez Byass (van Tío Pepe faam) die vervolgens stapsgewijs grote investeringen pleegde. Met als belangrijkste de bouw van een prachtig  kelder- en ontvangstcomplex dat door water en groen wordt omgeven. Het ging open in oktober 2005. Bij de constructie werden allerlei duurzame principes toegepast, net als in de eigen wijngaard (20 hectare). In  het bescheiden assortiment zijn ook alcoholvrije bubbels te vinden, waaronder de witte Vilarnau 0,0%. Deze werd samengesteld uit macabeo plus parellada, smaakt zacht schuimend en aangenaam wijnachtig, met fris, en tegelijk ietwat mild en een tikje drupsachtig fruit. Bij www.winelist.nl kost een fles €10,95.

 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

WIJNWANDELEN door ZUID-LIMBURG

In navolging van allerlei Franse wijnstreken heeft ook Zuid-Limburg een Route des Vins gecreëerd, in dit geval voor wandelaars. Het traject is ongeveer 10 kilometer lang, wordt keurig bewegwijzerd en begint in Wahlwiller, bij de kerk (waar je ook kunt parkeren). Camille Oostwegel Sr. (foto rechts beneden) heeft de route gelopen en beschreven, eerst in de fraaie uitgave Savoir Vivre van de Oostwegel Collection, en nu ook in dit maandmagazine. Wandel en geniet je mee?
In Wahlwiller met zijn Elzasachtige naam starten we bij het kerkje, vernoemd naar Sint Cunibertus, en vooral bekend vanwege de roemruchte schilderingen van Aad de Haas (1920-1972). Wie voor een handvol extra wandelmeters niet terugschrikt, begint in de kerk, met een gang langs De Haas’ veertien statiën (rechts). Met de kerk in de rug gaat het vervolgens rechtsaf de Oude Baan op, totdat het embleempje van de Route des Vins rechtsaf de Bornbergerweg in wijst, precies op de hoek waar ooit het fameuze restaurant ’t Klauwes was gehuisvest. Het is nu een fraai gerenoveerd woonhuis dat open staat voor evenementen. Een prachtige blik op de voorliggende heuvelrug ontvouwt zich hier, en rechts tref je een grote plaquette aan van de majestueuze Hof van Wahlwiller die hier tot 1890 stond. Dan lopen we de Selzerbeek over en begint het snel te stijgen.
Een klaphek  met het route embleem dwingt tot het inslaan van het Wiengetske, het ‘wijnpaadje’, en meteen doemt de eerste wijngaard op, genoemd naar Sint Hubertus, weldra gevolgd door de Cunibertus Wijngaard. Beide zijn met elk vijfhonderd stokken kleine domeinen met voornamelijk traditionele rassen voor meer noordelijke streken. Vervolgens zwenkt de route scherp naar links, westwaarts parallel aan de heuvelrug. Hier treft de wandelaar een fabuleus zicht in zuidelijke richting op de rug die van Vaals over Vijlen en Epen in de richting van Slenaken loopt. Al snel komt een derde wijndomein in beeld,de Wittemer Wijngaard, even groot als de twee eerdere gaarden samen, en eveneens met traditionele rassen beplant – veelal dezelfde als in de Elzas.
Vervolgens gaat het traject naar rechts en tegelijk flink stijgend de heuvelrug op, aanvankelijk door een bosgebied, maar al spoedig tussen akkerland. Het voorlopig hoogste punt is hiermee bereikt.
De uitzichten zijn schitterend, met op een zeker punt een aantal rijen Italiaanse populieren die niet voor niets zo heten, omdat ze sterk aan Toscaanse cipressen doen denken. Voor het overige is het hier wat ‘unheimisch’ wanneer het weer minder meespeelt. Het typeert de zekere verlatenheid die meer toppen  van het Zuid-Limburgse heuvelland zo eigen is. De route is nu voorlopig even wijnloos en steekt de Karstraat over, een pad in vanwaar al spoedig  het zicht op de volgende, noordelijker gelegen heuvelrug verschijnt. In de diepte, het volgende beekdal (van de Eyserbeek),  ligt Eys, herkenbaar aan zijn hoge smalle kerk in het midden van het dorp en,meer naar rechts in het struweel, kasteel Goedenraad. Het gaat nu bergafwaarts, maar juist als je recht  op het dorp af lijkt te lopen, zwenkt de wandeling naar links, tikt even het spoor aan en volgt heel  even de autoweg tot aan de linkerhand Eyserhalte opdoemt. Verwijzend naar het stationnetje van het Miljoenenlijntje, maar inmiddels bekender als ‘marktplaats’ van zeer hoogwaardige culinaire producten. Sinds er een restauratie – mét terras – aan verbonden is, is dit een plek bij uitstek voor een voettochtpauze. Daartoe zijn echter meer mogelijkheden nabij, zoals blijkt bij het terugkeren op enkele schreden en vervolgens via de doorgaande weg op Eys aan te lopen. Diverse etablissementen wenken lokkend naar de passant. In centrum Eys, voor de kerk aangekomen, voert de wandeling links langs het godshuis de St Agathastraat in; van hieruit gaat het halverwege links een sterk stijgend bospad op, waarvan het eerste deel zeker honderd traptreden telt. Doel, hoog op de berg, is Wijndomein Aldenborgh, waar biologisch ‘geboerd’ wordt en de producten van ook hier traditionele rassen zoals riesling en pinot gris geleverd worden aan een keur van restaurants in heel Nederland. ~ Van hieruit dient zich de keuze aan tussen de volledige of een iets kortere wandeling. De lange route gaat verder omhoog via eerst Horenspad en daarna (linksaf!) Horensweg, volgt dan op zeker moment even de Grachtstraat en de Eyserweg, om daarna links door te steken steeds verder de heuvel op tot uiteindelijk in het lieflijke gehucht Eyserheide. Hier wordt het vijfde en laatste wijngoed aangedaan: Domaine Salamander dat, begonnen in 2007, aanzienlijk jonger is dan de eerder gepasseerde wijngaarden. De wandeling voert nu Eyserheide uit tot op de T-splitsing die rechtsaf genomen moet worden, de Achterweg op, langs Fien Fleur waar je zelf in de pluktuin een boeket kunt samenstellen en afrekent per steel. Daarna gaat het rechtsaf De Gats in, weer rechts de Kampweg op, en nogmaals rechts de Eyserweg op om na 50 meter links de Kromhagerweg in te lopen. Het vele klimwerk werd op  De Gats al voorzichtig beloond met het inzetten van een dalend talud, nu gaat het verder versneld omlaag tot in Eys. Hier ontmoeten de lange en korte wandeling elkaar om gezamenlijk naar het beginpunt in Wahlwiller terug te keren.
De kortere route, waarvoor op wijndomein Aldenborgh gekozen kon worden, brengt de wandelaar steil omlaag via het eerder genomen bospad terug naar Eys en de St. Agathastraat. Hier links en dan de doorgaande Mesweg op. Na vijfhonderd meter komt van links de Kromhagerweg (van de langere wandeling). Hier gaat de route rechtsaf de Kelderweg op. Nog een handvol stappen tussen de bebouwing door, en dan het bos in via de holle weg die nogmaals het Miljoenenlijntje kruist. Het is weer even flink stijgen, maar als uiteindelijk op de top van de rug het dorp Wahlwiller weer zichtbaar wordt, gaat het nog slechts gezwind omlaag. In het hart van Wahlwiller wachten zowel de kerk en een kroeg, A Gen Kirk Wahlwiller, die wellicht óók bij aanvang reeds was aangedaan. En die hoe dan ook de mogelijkheid biedt om eindelijk dat lang verbeide wijntje te nuttigen. Wellicht met in gedachten dat Wahlwiller ook een wijnfeest heeft.

Meer informatie op www.visitzuidlimburg.nl/routedesvins.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SCHILDERIJ VAN DE MAAND
Gedurende deze zomermaand breng ik graag de zomereik in beeld
die in al zijn glorie als een soort stille wachter staat
bij het landgoed Hilverbeek, even buiten Hilversum, en vlak bij het Corversbos.
Meer details bij Landschappen op
www.vinpressionist.com.

********************************************************************************

PIONIER IN PROVENCE

 In 1975 kreeg Georges Brunet bericht van de driesterren kok Michel Guérard: ’Gefeliciteerd, op een blinde proeverij hier is uw wijn geëindigd bij de beste van de beste’. Bepaald bijzonder, want de keuring betrof grote Bordeaux-wijnen uit het grote jaar 1970 – terwijl de wijn van Brunet als herkomst had Coteaux d’Aix en Provence, en was geplaatst als piraat. Bovendien betrof het de allereerste oogst van het door Brunet geheel gerenoveerde Château Vignelaure. Een jaargang die hij later zelf als volgt becommentarieerde. ‘Over de 1970 was ik aanvankelijk niet ontevreden, maar had nooit kunnen geloven dat het zo’n goede wijn zou worden. Ik hoopte het, maar wist het niet zeker’. Waarna hij filosofisch memoreerde ‘Eigenlijk is onschuld onze laatste vrijheid’.

Niet alleen Michel Guérard schonk Vignelaure in zijn restaurant, maar ook andere fameuze koks. In Moulin de Mougins van Roger Vergé bijvoorbeeld werden jaarlijks vierduizend flessen geopend (duizend meer dan in heel Nederland). Dat Georges Brunet als eerste in de Provence een Bordeauxachtige wijn ging maken – hij beplantte zijn akker voor 60 procent met cabernet sauvignon, revolutionair voor die tijd – laat zich makkelijk verklaren. Want begin jaren vijftig had hij Château La Lagune gekocht, een geklasseerde bezitting in de Médoc. De verkoop daarvan leverende een aanzienlijk bedrag op dat nog groeide toen Georges Brunet, tijdens een verblijf in India, daar de staatsloterij won. De reis naar India werkt ook inspirerend. ‘Ik kreeg daar andere ideeën en ontdekte het belang van harmonie in je leven.’

HET ARCHIEF SPREEKT

Behalve als wijnmakerij fungeerde Château Vignelaure als museum. Want overal in het door amandelbomen en druivenstokken omgeven kasteeltje was kunst te zien. Zelfs in de bottelhal en rond de grote foeders in de rijpingskelder. Waar ik okergele wandtapijten zag en werken van o.a. Buffet en César. Tijdens de rondleiding werd bovendien verteld dat de Duits-Franse kunstenaar Hartung elke ochtend een fles Vignelaure dronk voordat hij met zijn abstracte schilderwerk begon. Opmerkelijk was voorts dat Georges Brunet toen al koos voor een volstrekt natuurlijke bewerking van zijn wijngaard, dus zonder gebruik van insecticiden, onkruidverdelgers en kunstmest. ‘Het zijn hier vogels die de insecten verdrijven; een mezenfamilie eet veertig kilo wormen en vlinders per jaar.’ En voor elke rij druivenstokken stond à la Bordeaux een rozenstruik, een andere soort voor elke van de drie aanwezige druivenrassen (cabernet sauvignon, syrah en een beetje grenache).

Toen ik voor het eerst Château Vignelaure bezocht, tijdens de zomer van 1978, was ook de Maastrichtse wijnimporteur Theo Penris (Wijnkoperij Thiessen, links op de foto) aanwezig, samen met zijn vrouw Mia. De ontvangst vond plaats op het achterterras, bij het zwembad, waar de wit gejaste ober Gaston-Georges pittige warme worstjes serveerde bij de verse jaargang 1977. Net als de vervolgens verschijnende 1971 had men ook deze rode wijn  gekoeld. Georges Brunet stelde dat voor hem de ideale serveertemperatuur hooguit 15 à 16 graden Celsius bedroeg. Waaraan Theo Penris alert toevoegde ‘Je neemt de mooiste foto toch óók nooit in de volle zon?’

Voor meer verhalen uit het archief zie het desbetreffende tabblad.

******************************************************************************************


Noord-Ossetië is een deelrepubliek met eigen parlement binnen de Russische federatie Het land ligt in de Kaukasus, grenst aan Georgië, en telt ruim zevenhonderdduizend inwoners, waarvan de meesten in de hoofdstad Vladikavkaz wonen. Het afgebeelde etiket is dat van een dessertwijn met 16 procent alcohol. De wijn wordt gewonnen bij de stad Mozdok en is gemaakt van de witte rkatciteli druif. Aldus de toelichting van Bert Wentzel (jokebertwentzel@gmail.com) uit wiens omvangrijke verzameling dit etiket afkomstig is.

 

 

 

 

.

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.