. Als onbetamelijk, zoniet absurd, zo zou je de te hoge wijnprijzen in sommige restaurants kunnen kwalificeren. Neem bijvoorbeeld Brasserie Keyzer in Amsterdam. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, vraagt men daar voor een Sancerre 42,50 euro (dat zou 93,50 gulden zijn geweest!) en voor een Fleurie 45 euro (ofwel 99 gulden). Let wel, het betreft hier géén tweesterrenzaak als De Bokkedoorns in Overveen – waar je voor een Sancerre overigens vijf euro per fles mínder betaalt. Of neem de Cubia 2005, een niet onaardige Siciliaanse witte wijn van de insolia en op vat vergist. Die staat net onder de gewone Chablis – à 47,50 euro (104,50 gulden) – voor maar liefst 62,50 euro (137,50 gulden) op ‘s Keyzers kaart. Alle redelijkheid lijkt hier zoek.

Maar tegelijk geldt: wie zwijgt, stemt toe. Als gasten en critici niet iets van zich laten horen, dan zullen de desbetreffende restaurateurs denken dat ze dit soort bespottelijke prijzen kunnen blíjven berekenen. Om deze misstanden een halt toe te roepen, heb ik derhalve voor mijn website het Meldpunt Miswijn gecreëerd. Daar kunnen dus extreem hoge restaurantprijzen worden gemeld, die ik vervolgens een maand lang publiceer in mijn actuele maandbericht (steeds vanaf de eerste van de maand). Signaleren wordt daarmee protesteren. Het adres is info@hubrechtduijker.com.

Collega-wijnschrijver René van Heusden gaf al een voorzet. Een fles Moët & Chandon Brut Impérial kost bij een topzaak als De Leest te Vaassen 62,50 euro, terwijl voor exact dezelfde Champagne het dubbele wordt gevraagd – jazeker, 125 euro! –  door La Rive van het Amsterdamse Amstel Hotel.

. Ze zijn er weer, de voor hun prijs zo geslaagde en dus feestelijke Crémants de Bourgogne die C1000 per traditie in december aanbiedt. Deze mousserende wijnen – in wit en rosé – komen van een der allerbeste producenten ter plekke, Caves de Bailly. Dit bedrijf beschikt over immense grotkelders, niet ver van Saint-Bris (in de buurt van Chablis). Het merk dat C1000 voert, heet Marsigny. En voordat ze hun definitieve kurk kregen, ondergingen beide Crémants anderhalf jaar kelderrust. De Blanc de Noirs heeft wervelende belletjes en een sappige smaak met milde elementen van witte vruchten en citrusfruit, alsmede een hint van specerijen. De Rosé Brut daarentegen biedt voornamelijk rood fruit in zijn aroma. En beide wijnen smaken heel zuiver. Normaal kosten ze 8,99 euro (wat al een vriendelijk bedrag is gezien de geboden kwaliteit), maar van 24 december tot en met 29 december komen ze voor maar liefst twee euro minder in de aanbieding. Ik ga zelf weer een of twee dozijn flessen kopen, want zo’n Bourgondische bubbel blijft nog maandenlang lekker – héél lekker.

 

. Voor kaarthouders van het programma KLM Flying Blue heb ik vorige maand een wijnreis, eigenlijk een wijnsafari door Zuid-Afrika mogen begeleiden (en mede-organiseren, samen met Van Helden Travel en KLM zelf). Er werd gelogeerd in superieure hotels – Grande Roche te Paarl, dat ook een uitstekend restaurant heeft, en The Table Bay in Kaapstad – van waaruit een week lang bezoeken aan toonaangevende wijnproducenten in diverse gebieden werden gebracht. Hoogtepunten? Dat waren er nogal wat…

Bijvoorbeeld het bezoek aan Vergelegen, met zijn schitterende tuin en unieke, imponerende kelder op (en deels in) een met druivenstokken bedekte heuvel. Daar werd ook lekker geluncht.

Of de hartelijke ontvangst bij Simonsig, waar Pieter Malan een fles Kaapse Vonkel met een sabel opende, en zijn broer Johan op indrukwekkende wijze de proeverij begeleidde.

Of de buitenlunches bij zowel Nederburg (zie foto hierboven) als in het prachtige park van Boschendal. Met daaraan voorafgaand steeds een proeverij.

Of de extra proeverij van Eric en Mariëtte Verhaak (zie foto), de gedreven Nederlandse eigenaren van het domein Groot Parys, op de patio van Grande Roche, met hun buitengewone Chenin Blancs.

Of de picknick –  in de storm en onder de zon – langs de Breede River bij Viljoensdrift, waar Fred Viljoen eerst op bescheiden en tegelijk glimlachende wijze zijn Robertson-wijnen had gepresenteerd.

. Of, in het historische wijngebied Constantia, de schitterende lunch – na een kleine proeverij door Lars Maak – bij Buitenverwachting. Terwijl we eerder op Klein Constantia, als afsluiting van de proeverij daar, de fameuze Vin de Constance geserveerd hadden gekregen.

Of de braai met de meesterlijke wijnen van wijnmaker Charles Hopkins op het terras van De Grendel, een gerenoveerd domein met uitzicht op Kaapstad en de Tafelberg.

Het was baie boeiend, baie smakelijk en ook baie gezellig.