. Met 200 millimeter regenval per jaar en een hoogte van bijna600 tot 1500 meter is de Argentijnse provincie Mendoza eigenlijk een woestijnplateau – ware het niet dat men het kan irrigeren met smeltwater uit de nabije Andes. Je moet het water echter wel verstandig gebruiken. Hoe precies, dat heeft Nicolás Catena met zorg bepaald. Deze nu 68-jarige, bescheiden wijnproducent ontdekte dat bij het irrigeren maatwerk absoluut noodzakelijk is, vooral in de zomer. Stok voor stuk wordt dan onder meer naar de kleur van de bladeren gekeken – die donkergroen moeten zijn –en ook wordt per druivenstok de daarin aanwezige hoeveelheid water gemeten. Bovendien geldt de temperatuur van de bladeren als criterium.Te weinig water toevoegen is niet goed, te veel evenmin. Want als men bijvoorbeeld 630 millimeter per hectare toevoegt, krijgen de druiven ongeveer 40 procent minder polyfenolen dan wanneer de stokken slechts 260 millimeter ontvangen.

Behalve aan irrigatie wordt in de Catena-wijngaarden aan nog veel meer details aandacht geschonken – het is een soort precisiecultuur die men toepast – met als gevolg perfect rijpe, perfect gezonde, perfect aromatische druiven waarvan indrukwekkende wijnen worden gemaakt. Een van de allerbeste, een rode wijn van wereldklasse, is de Nicolás Catena Zapata 2002. Deze werd gecomponeerd uit 72 procent cabernet sauvignon en 28 procent malbec, rijpte anderhalf jaar in vaten van Frans eikenhout en heeft een evenwichtige, beschaafde smaak met zachte tannines, cassis en ander rijp besfruit, laurier en beheerste roostertonen. Nicolás zelf laat hem nog vier à vijf jaar liggen, maar het is toch nu al een voorrecht om deze top-Argentijn bij biefstuk te drinken. Prijs 49,99 euro bij de grotere zaken van Gall & Gall – die trouwens ook goedkopere rode en witte wijnen van Catena verkoopt, waaronder diverse van het merk Alamos (7,99 euro). Zie ook www.gall.nl.

.