Het is nog volop zomer, wat betekent dat de wijnselectie in dit magazine zich toespitst op wit en rosé. Alhoewel, diverse rode wijnen, sommige geschikt om koel te schenken, en andere, als beste barbecue begeleiders, verschijnen toch ook voor het virtuele voetlicht. Voorts komt een enthousiaste Oostenrijkse wijnmaakster in beeld wiens ‘gemengd zooitje’ de zomerdorst heerlijk kan lessen, terwijl proefprofs van Perswijn witte toppers beschrijven uit de Duitse Pfalz. En dat is er ook nog een legendarisch wijnverhaal.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Daar is hij dan, mijn autobiografie, zeg maar memoires-met-een-glimlach, getiteld

HET GENOOTSCHAP
TOT OPHEFFING VAN DE MANNELIJKE EENZAAMHEID
en andere fragmenten uit een kleurrijk leven
Je kunt o.a. lezen hoe was het om…
…op te groeien binnen een academisch gezin waar vrijwel nooit wijn werd gedronken
…wel boeken te mogen lezen maar geen strips
…drumles te krijgen van Rogier van Otterloo
…met stencils meisjes te werven voor dansfeestjes
…als bierdrinker bij toeval wijnschrijver te worden
…te wonen op Bordeaux châteaus
…’s lands eerste en enige spellenrecensent te zijn
…zware wijnproeverijen te overleven
…Kuifje in wijnland te worden genoemd
…op tv te koken met echte en vermeende sterren
…redacteur te zijn van een goochelvakblad
…vinpressionist te worden
En het is állemaal echt gebeurd. Het boek telt 33 hoofdstukken en bevat bovendien veel historische foto’s. Behalve als paperback (€14,95) verscheen het als E-book (voor slechts €8,95) én als luisterboek (€12,95; heerlijk voor o.a. lange autoritten) dat werd ingesproken door niemand minder dan Rudolf Bijleveld, de stemacteur die voorheen directeur was van een grote wijnhandel.
De gedrukte versie zou verkrijgbaar moeten zijn bij alerte boekhandelaren, terwijl alle drie de edities worden aangeboden door in elk geval bol.com.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Oliver Brut Nature
Cava
Binnen de Catalaanse regio Penedès beschikt de naar Oliver Sivill genoemde bodega over 55 hectare in zes verschillende gemeenten. Aanvankelijk werden uitsluitend stille wijnen geproduceerd, maar sinds 2013 ook Cava’s. Een heel aantrekkelijke, we hebben ervan genoten bij een zomerse maaltijdsalade, is de Oliver Brut Nature. Echt droog én afkomstig van duurzaam geteelde druiven. Uitsluitend regionale rassen: xarel.lo (40 procent), macabeu (35) en parellada (25). Na meer dan 12 maanden kelderrust ontstond een gracieuze, tevens karaktervolle bubbel met de bijkans traditionele 11,5 procent alcohol, fris en tegelijk een tikje rijp, met zowel wat fruit als hints van specerijen plus vaag iets van griottendrop. Richtprijs €12,50, adressen via www.halvemaanwijn.nl.


Albaclara Sauvignon Blanc 2020
Leyda Valley
Een jaar of vier geleden verwierf de Toscaanse producent Antinori een belangrijke bezitting in Chili, te weten Haras de Pirque. De kelders daarvan hebben de vorm van een hoefijzer, een verwijzing naar ‘s lands oudste, uit 1892 daterende paardenfokkerij die nog altijd op het 30 kilometer bezuiden Santiago gelegen landgoed opereert. Op de eigen 135 hectare wijngrond (van de 600 hectare in totaal) schakelde de nieuwe eigenaar snel over naar organische druiventeelt. Het keldercomplex bevindt zich in de Maipo Vallei, maar voor de Sauvignon Blanc 2020 kwamen de druiven uit de koelere, dichter bij de kust liggende Leyda Vallei. Ze gaven een frisse en tegelijk ferme wijn die trakteert op zowel plantaardige elementen (groene kruiden, hint van buxus) als sappig fruit (van o.a. groene vruchten). Voor deze visvriend betaal je €10,95 bij o.a. www.gastrovinowebshop.nl. Meer adressen via www.winespirits.nl.

 

 

Apostelhoeve Cuvée XII 2020
Mergelland
Geen ander Nederlands wijngoed bestaat en floreert zo lang als de Apostelhoeve, namelijk een halve eeuw. Wat deze op en tegen de Louwberg (Maastricht) gelegen bezitting (nu 14 hectare) zo succesvol maakt, is de uiterst aantrekkelijke, hoogst betrouwbare kwaliteit van zijn wijnen. Waarvoor de gedegen geschoolde Mathieu Hulst (links) al talrijke oogsten tekent. Een van zijn fraaiste creaties is de Cuvée XII, samengesteld uit 40 procent müller-thurgau plus gelijke delen auxerrois en pinot gris. Op smakelijke wijze presenteert de 2020 zich geurig, sappig fris, levendig en elegant, met bovendien discreet gekruide appel en peer, plus wat geel en zelfs exotisch fruit. Dit is Limburg op zijn lekkerst. Fles €14,95 bij o.a. https://www.bovino.nl/de-apostelhoeve.

Drouhin.Vaudon Chablis 2019
Bourgogne
Het Bourgogne-huis Joseph Drouhin begon zo’n veertig jaar geleden grond te kopen rond het stadje Chablis. Als plaatselijk hoofdkwartier koos men de historische watermolen van Vaudon. ‘Met als doel wijnen te produceren die de mooiste expressie van hun terroir vormen worden de druivenstokken op onze akkers met het grootste respect voor de gronden geteeld. Synthetische producten gebruiken we niet. Het microbiologische leven in de bodem is opmerkelijk.’ Véronique Boss Drouhin (rechts) geeft aan met welke zorg de wijnbouw plaatsvindt op Domaine Drouhin Vaudon, dat met een kleine 40 hectare de grootste grondbezitter is ter plekke. De Chablis gist in roestvrijstalen tanks ‘wat een wijn geeft met frisheid, elegantie, ras en finesse’. De Drouhin.Vaudon Chablis 2019 biedt bovendien sappigheid, fris groen en geel fruit, een klein kruidje en wat mineraligheid – verrukkelijk bij vis. Richtprijs €25,99.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Esk Valley Sauvignon Blanc
Marlborough
Het was een voorrecht om enkele jaren terug Gordon Russell in Abcoude te ontvangen. Want hij geldt als een van Nieuw-Zeelands toonaangevendste senior wijnmakers, de man bovendien die het merk Esk Valley eigenhandig sterstatus heeft gegeven. Dit met goedkeuring van George Fistonich (de eigenaar van Villa Maria) die anno 1986 Esk Valley adopteerde als dochterbedrijf. Het is op North Island, binnen de streek Hawkes Bay, dat Esk Valley gevestigd is. Maar het bedrijf verwerkt ook druiven, sauvignon blanc met name, uit twee valleien binnen Marlborough op South Island. De daarvan verkregen Esk Valley Sauvignon Blanc 2020 is een levendige, expressieve, dimensionale, goed gevulde wijn waarvan het aroma een melange vormt van o.a. groene kruiden, kruisbessen en frisse citrus. Voor deze superieure Sauvignon wordt €12,95 gerekend. Verkoop via www.vinify.nl/wijnhuis/esk-valley.

Génération o Chardonnay 2020
Pays d’Oc
Het door Janneke Rutten – die in Nederland  landbouw studeerde en in Engeland internationale marktkennis opdeed over o.a. grondstoffen – creëerde met haar Intense Wines het concept Génération 0. Dit staat voor wijnen die duurzaam en/of volgens fair trade principes werden geproduceerd, in diverse regio’s en landen. Uit Zuid-Frankrijk komt de van organisch gecultiveerde druiven vervaardigde Chardonnay 2020. Deze wijn is tot stand gekomen vanuit een intensieve samenwerking tussen Janneke en Pierrick Harang Wine. Behalve sappig smaakt deze Pays d’Oc flink fris – en dus zeer zomers. Voorts is-ie niet te zwaar, maar wel vrij ferm, met frisse citrus als belangrijkste fruitcomponent. Fles €9,99 bij www.mitra.nl.

 

 

Höfinger Egmont Grüner Veltliner 2019
Niederösterreich
In het wijndorp Gobelsburg, binnen de Oostenrijkse streek Kamptal, weet de familie Höfinger – vader Egmont Höfinger met diens dochters Christine en Johanna – elk jaar weer kostelijke witte wijnen te maken. Met voorop Grüner Veltliners, waarvan de gelijknamige druif de regio grote faam bezorgde. De Egmont 2019 heeft als basis druiven van de Gobelsburger Steinsetz, een van de allerbeste akkers die het 22 hectare tellende weingut bezit. De wijn smaakt nog flink fris, en als gebruikelijk voor zijn soort een tikje hartig. Sappig en licht kruidig bovendien, met citroen, limoen en dergelijke als frisse fruitbrengers. Zeer aanbevolen bij o.m. met citroensap besprenkelde gebakken vis. Fles €13,95 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner.

La Gartijo Verdejo 2020
Rueda
Achter het merk La Gartijo gaat een van Rueda’s belangrijkste producenten schuil, de coöperatie Bodegas Cuatro Rayas. Deze werd gesticht in 1935, toen het volop crisis was, en vlak voor het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog. De huidige naam is de derde die het bedrijf kreeg. Het verwerkt druiven van 2400 hectare (foto nachtpluk) en vult jaarlijks zo’n 15 miljoen flessen. Als wijn bewijst La Gartijo dat de regionale verdejo, waarvan hij voor 100 procent werd gemaakt, op de een of andere manier sterk verwant is aan de sauvignon blanc. Want het markante buxus aroma is identiek, net als de frisheid van zijn smaak en het snufje verse groene kruien dat het citrusfruit gezelschap houdt. Bij www.gall.nl (zie de banner) kost een fles €7,99.

 

 

La Motte Sauvignon Blanc 2020
Western Cape
Het is niet alleen heerlijk lunchen in het stijlvolle Pierneef restaurant van La Motte, het aan Hanneli Rupert-Koegelenberg behorende wijngoed bij het Kaapse Franschhoek, maar je kunt er ook een prachtige kunstcollectie bekijken (foto) en wandelroutes volgen. Alsmede, uiteraard, wijn proeven van de eigen 75 hectare. Voor de Sauvignon Blanc 2020 selecteerde men druiven uit drie verschillende regio’s, terwijl bovendien 8 procent sémillon werd toegevoegd ‘om de wijn wat extra dimensie te verschaffen’. De stijl van deze Western Cape is een vrij stevige, de zuren zijn niet te strak, en zowel buxus als frisse citrus completeren het geheel op hoogst aangename wijze. Kortom, kunst in de fles. Prijs €9,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

Terrazzano Verdicchio 2020
Castelli di Jesi Classico Superiore
De ruim 55 jaar jonge coöperatie Moncaro is gezeteld in het groene, heuvelige hart van Marche (foto, Oost-Italië). En van de 800 hectare die de leden bezitten – en duurzaam bewerken – zijn 450 beplant met de verdicchiodruif. De daarvan vervaardigde, breed inzetbare Terrazzano 2020 offreert frisheid, sappigheid, kruidig, limoenachtig fruit en een snufje specerijen. Bij www.plus.nl bedraagt de flesprijs €4,59.

 

Banner_mei_JP2

 

Waterval Pinot Grigio Reserve 2020
Wine of Australia
Van het merk Waterval heb ik een paar jaar terug wijnen geproefd uit Zuid-Afrika, maar nu is ook een serie soorten uit Australië verschenen. Een van deze – in Noord-Frankrijk gebottelde – wijnen is een sympathieke Pinot Grigio. Behalve zomers licht (11,5 procent alcohol) smaakt de bleek getinte, aimabele, soepele wijn enigszins notig, met discreet een vleugje perendrups en een sappige frisheid. Voor deze Australische allemansvriend rekent www.jumbo.com een vriendelijke €5,49.

 

Camparnaud Art Collection 2020
Côtes de Provence
Na meer dan een jaar kon ik eindelijk weer een balletje, beter gezegd bouletje gooien bij de Jeu de Boulesclub Abcoude. En daar meteen ook het etiket laten zien van de Camparnaud Art Collection rosé – want daarop staat mijn pastelschilderij van Franse pétanque spelers. ‘Wat een leuk etiket’, riep een van de leden, ‘maar is het ook een lékkere wijn?’. Dat kon ik volmondig (toepasselijke term) beamen. Want het is een echt geslaagde, echt frisse rosé. Op basis van voornamelijk cinsault en grenache, met ook nog zo’n 30 procent blauwe tibouren (een uitstekende, typisch Provençaalse rosédruif) en een heel klein beetje witte rolle. Behalve levendig en vrij elegant (12,5 procent alcohol) smaakt de bleek oranje getinte wijn discreet kruidig en naar fris, heel licht drupsachtig citrusfruit. Richtprijs €13,95, verkooppunten via www.camparnaud.com/wines (en dan Art Collection/Where to buy/Netherlands).

Figuière Première 2020
Côtes de Provence
Al meer dan veertig jaar wordt duurzame, organische wijnbouw beoefend op Figuière, een prachtig  Provençaals domein dat sinds 1992 behoort aan Alain Combard die naar het Franse zuiden verhuisde vanuit… Chablis. Behalve 125 hectare met druivenstokken, waar ’s winters schapen grazen, vind je op de bezitting olijfbomen, struikgewas, pijnbomen en zeshonderd kurkeiken. Inmiddels is Alain opgevolgd door diens enfants, François (wijnmaker, studeerde schone kunsten), Delphine en Magali (rechts op de foto). Hoewel ook wit en rood worden geproduceerd, hebben de kinderen net als papa rosé tot hun grote specialiteit gemaakt. De beste versie heet Première, het is een compositie van cinsault, grenache en, eigenlijk best verrassend, mourvèdre. De bleek oranje(roze) getinte, met veel zorg vervaardigde 2020 smaakt vief, fris en sappig, en heeft behalve een beschaafde kruidigheid ook allerlei soort fruit in zijn aroma, waaronder dat van rode vruchten, citrus en bessen. Richtprijs €17,75 à €17,95. Verkooppunten via www.orbwijn.nl.

 

 

Nebla Verdejo Rosé 2010
Spain
Het familiebedrijf Vicente Gandía is niet alleen de grootste wijnproducent van de stad en het gebied Valencia (en werd bovendien bij herhaling bekroond), maar tevens een zeer innovatieve. Vijftig jaar geleden bijvoorbeeld was het de eerste regionale bodega om een wijn uit eigen streek gebotteld op de markt te brengen. Voorts creëerde Vicente Gandía een unieke collectie van kunstzinnig beschilderde wijnvaten (rechts). En het bracht als primeur een Verdejo rosé uit, vervaardigd van de verdejo druif plus 3 procent blauwe garnacha. Deze Nebla 2020, die een beheerste 12,5 procent alcohol bevat, smaakt behalve sappig en frissig ook fruitig, o.a. naar gekruide, drupsachtige mandarijn. Afhankelijk van aanbiedingen varieert zijn flesprijs van €6,45 tot €7,95. Verkooppunten via www.dgswijn.nl.

Masso Antico Primitivo Rosé 2020
Salento
Al bijna zeventig jaar is het van oorsprong Zwitserse bedrijf Schenk actief in Italië. Waar het in allerlei regio’s wijn is gaan produceren. Naast rode uit het zuidelijke Puglia (de hak van de Italiaanse laars) is nu ook een rosé verschenen van daar volop groeiende primitivo. Deze Masso Antico Primitivo Rosé 2020 kreeg zijn blekige, zacht oranje kleur doordat men de most een paar uur liet weken met de kleurgevende druivenschillen. Vervolgens werd een echt koele gisting toegepast, van 14 à 16 graden Celsius. Aldus ontstond een vrij volle, frisheid en sap biedende rosé met zachte, milde fruittonen van o.a. mandarijn en peer. Deze Schenk wijn dien je wel goed koel te schenken. Fles €7,99 bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

 

Banner Hamersma 538-100

 

Aldeya Garnacha 2019
Cariñena
Binnen de immense bezitting Pago de Aylés, in het Noord-Spaanse, binnen Aragón gesitueerde Cariñena zijn 70 hectare met druiven beplant. Een daar geboren,  flink fris te schenken zomerwijn is de rode, genereuze Aldeya Garnacha. Deze trakteert vooral op zondoorstoofd mild fruit van hoofdzakelijk zwarte vruchten, denk aan bramen en vijgen. Bovendien zijn een subtiel rokerigheid en een vleugje vanille waar te nemen, wat duidt op enig houtcontact. Deze amigo van o.a. barbecue gerechten en Mexicaanse schotels kost een overzichtelijke €7,70 bij www.colaris.nl, zie de banner.

Château de Ciffre Terroirs d’Altitude 2018
Saint-Chinian
Nicolas de Lorgeril vertegenwoordigt de tiende generatie van wijnmakers op Château de Pennautier, in de Languedoc. Samen met zijn vrouw Miren beheert hij een half dozijn Zuid-Franse domeinen met in totaal 350 hectare wijngrond – en slaagt erin om daarvan een royale reeks hoogst aantrekkelijke wijnen te vervaardigen. Een daarvan is Château de Ciffre 2018 Terroirs d’Altitude, een rode, deels vatgerijpte Saint-Chinian afkomstig van 33 organisch gecultiveerde hectaren. De uit syrah (60 procent) en grenache plus en tiende mourvèdre samengestelde wijn combineert kleur, kracht en soepelheid met gulheid en heel rijp, mild zwart plus besfruit. Tegelijk zijn donkere aroma’s, een zachte kruidigheid en een snufje specerijen present. Koelfris geserveerd smaakt deze Zuid-Franse zonnewijn het lekkerst. Adviesprijs €12,95, verkoopadressen via www.monnik-dranken.nl.

 

 

Derrick Tempranillo 2020
Spain
Met zijn Spaanse wijnen blijft de Nederlandse wijnproducent en wijnhandelaar Derrick Neleman inmiddels al zeven jaar innoveren. Zo werd afgelopen voorjaar een nieuwe lijn aan de collectie toegevoegd: als merk kwam naast Neleman nu ook Derrick beschikbaar. Net als het vadermerk worden hiervoor door Derrick en diens Spaanse team uitsluitend organisch geteelde druiven gebruikt. Een koel te drinken, vlees-van-de-grill vriend is de naar zijn variëteit genoemde tempranillo 2020. Dieprode kleur, stevig en soepel, vleugje frisheid, donkere aroma’s, rijp zonfruit – en dat alles voor €6,99. Verkoopinfo via www.neleman.org.

Domaine Jacky Marteau Gamay 2020
Touraine
Rodolphe Marteau (op de foto in zijn wijngaard) is een expert in het maken van Sauvignon Blanc, net als vader Jacky. Op het 29 hectare tellende, binnen Touraine en in het Cher-dal gesitueerde domein zijn echter ook 4,5 hectare met de blauwe Beaujolais druif gamay te vinden. Niet alleen het cultiveren van de druiven geschiedt heel zorgvuldig, via o.m. een natuurvriendelijk, slim systeem waarmee schadelijke larven van vlinders worden voorkomen, maar hetzelfde geldt voor de wijnbereiding. Zo wordt een deel van de gamay trossen bewust niet ontsteeld. De net als een Beaujolais fris te serveren Gamay 2020 offreert lekker wat fruit, bessen voorop, gevolgd door zwarte vruchten, met voorts frisheid en haast iets hartigs. Losse fles €9,20, en bij zes tegelijk bijna een euro minder. Zie www.okhuysen.nl en de banner.

 

 

Governador Tinto 2019
Douro
Het komt voor dat de producent van een bepaalde wijn volstrekt verscholen is. Deze rode Governador bijvoorbeeld is afkomstig van de Quinta and Vintners Bottlers. Maar dat Portugese bedrijf is via normale kanalen niet vinden. Via via lukte het om te achterhalen dat het een bottelfabriek betreft van Taylor Fladgate, een beroemde Port producent, terwijl het tevens een link heeft met Wiese & Krohn, een kleinere Port shipper die werd overgenomen door de makers van Taylor’s. Hoe dan ook, deze mysterieuze achtergrond neemt niet weg dat Governador een voor zijn geld (adviesprijs €6,95) beste barbecue begeleider is. Ferm en fris tegelijk, met dik, mild zwart fruit (waaronder dat van cassis en kersen) dat volop waarneembaar is in zijn plezierige, nog vitale smaak. Adressen via www.boomsma.frl.

Via Caritatis Vox Angelorum 2018
Ventoux
Sinds 2015 floreert rond de Mont Ventoux een bijzonder wijnverbond, Via Caritatis. Het bestaat uit kloosterlingen van het Abdij Sainte Madeleine du Barroux en druiventelers aangesloten bij de coöperatie in Beaumont du Ventoux. Gezamenlijk bewerken ze 30 hectare. Een bijzonderheid is dat de druivenakker rond de abdij als Frankrijks oudste pauselijke wijngaard wordt beschouwd, aangezien hij dateert uit 1309. Bijnaam van de Mont Ventoux is ‘Reus van de Provence’. Welnu, ook de rode Vox Angelorum 2018 van Via Caritatis is een soort reus. Met een heftige, maar gelukkig net nog in balans verkerende 15 procent alcohol, met veel extract, veel smaak en behoorlijk wat dimensie. Op een blinde proeverij zou hij goed meekunnen met een Châteauneuf-du-Pape. Die dimensie is mede te danken aan zijn druivenmix, helemaal bio, van de helft grenache, met 35 procent syrah, 10 marselan en 5 carignan. Diverse soorten zwart fruit zijn zondoorstoofd en genereus aanwezig, kruidigheid is eveneens present, net als een zachte frisheid en een gulle dosis sap. Via Caritatis wordt exclusief verkocht door www.mondovino.nl; de rode Vox Angelorum kost €12,25 per fles.

 

 

 

PRACHTIG WIT UIT PFALZ

Twee proefprofs van Perswijn, Lars Daniëls en Ronald de Groot, publiceerden eerder hun notities over witte Duitse wijnen – niet van de alom aanwezige riesling (noch chardonnay), maar van voornamelijk weissburgunder en grauburgunder, rassen waarvan tegenwoordig ook in ons buurland fraaie wijnen worden gemaakt. Het proefduo stelt terecht dat Duitse wijn zoveel méér is dan Riesling.

Een gebied dat met minder bekende witte variëteiten uitblinkt, is Pfalz. Er werd geproefd uit (jazeker) Riesling glazen van de serie Riedel Veritas. Alle hier vermelde wijnen, zeven toppers, ontvingen 16 of meer punten van een mogelijke 20.

BERNHART, WEISSBURGUNDER 2019
SCHWEIGEN-SONNENBERG
GEUR zuiver, peer, citrus, kruidig, jong
SMAAK compact, goed fruit, structuur, lang
www.erasmuswijnen.nl, € 22,50

DENGLER SEYLER, ALSTERWEILER KAPELLENBERG
WEISSBURGUNDER 2018
GEUR gele appel, rijp citrusfruit, noten, spannend
SMAAK intens, puur, balans, goed droog
www.erasmuswijnen.nl, € 16,95

DURST, AAA SYLVANER NOCH ÄLTERE REBEN 2017,
PFALZER LANDWEIN
GEUR intens, kruidig, citrus, bloemen, complex
SMAAK weelderig en toch mooi droog, diepgang, lengte
www.erasmuswijnen.nl, € 27,95

EMIL BAUER & SÖHNE
INSOMNIA SAUVIGNON BLANC 2019
GEUR serieus, rijp citrusfruit, acacia, kruisbes, kruidig
SMAAK intens, goede zuren, goede lengte
www.winespirits.nl, € 33,44

FRIEDRICH BECKER,
KALKGESTEIN WEISSBURGUNDER 2018
GEUR intens, rokerig, peer, meloen
SMAAK krachtig, spannend, diepgang, mooie zuren
www.winterbergwijnen.nl,  € 20,95

FRIEDRICH BECKER
KALKMERGEL GRAUBURGUNDER 2017
GEUR krachtig, intens, schil, kruiden, peer
SMAAK breed, vanille, rijp, weelderig, zuren
www.winterbergwijnen.nl, € 20,95

SIENER, WEISSBURGUNDER  MANDELBERG 2018
GEUR rijp en rijk, geel fruit, kruidig, gelaagd
SMAAK vol, crème, noten, structuur, milde zuren
www.awwijn.nl, € 24,95

Geïnteresseerd in Perswijn magazine? Klik hier als je een abonnement wilt.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


HEERLIJKHEDEN VAN HÉRAULT

Wat een briljant idee: het creëren van een kunst- en wijnroute te midden van een stil landschap van lage heuvels dat bestaat uit niet alleen wijngaarden, maar ook kreupelhout, wilde bloemen,  kruidenplanten, bossages, olijfgaarden en rotsformaties. Een route bovendien waarvoor de kunstwerken op maat werden gemaakt door kunstenaars van diverse nationaliteiten. En die allen werkzaam zijn in het eigen departement, Hérault. Het was de door Jean Louis Reffle met verve geleide coöperatie van Montagnac die dit concept bedacht en realiseerde. Pal zuidelijk van het dorp, op pakweg een uurtje rijden van het mooie Montpellier, werden veertien plekken geselecteerd, altijd bij een druivenakker van een coöperatie lid, waar men sculpturen plaatste. De totale lengte van het kunst- en  wijnparcours bedraagt 17 kilometer die deels of in zijn geheel wandelend, met mountain bikes of per auto over smalle, bochtige, vaak zeer hobbelige weggetjes kan worden afgelegd. Vrijwel alle kunstwerken hebben betrekking op de band tussen mens en wijn. Zoals Le sommelier, Le viticulteur, Au pressoir en La dégustation van Kay Vigen, alsmede La vendangeuse  en Le Bacchus van Ben Truscott. En het werk met open fluitfles Ceci n’est pas une bouteille werd geschapen door Jean-Pierre Giraud. Dit beeld is inmiddels symbool geworden voor de witte zeefruitwijn Picpoul de Pinet. Want het grootste deel van dit – geheel openbare – kunst- en natuurmuseum valt binnen het gelijknamige wijngebied. Qua volume is voornoemde cave coopérative ook de derde producent van deze wijn – en maakt een van de beste Picpouls die ik ooit heb geproefd, de Terres Rouges: geurig, uitermate levendig, fris fruitig, subtiel gekruid en loepzuiver. Hoewel Picpoul de Pinet slechts zo’n 5 procent van de productie vormt, is het vooral deze wijn die Les Vignobles Montagnac – ruim 300 leden, 2000 hectare – naar Nederland exporteert, onder allerlei namen en van verschillende kwaliteiten.  Wat de beeldenroute betreft kun je bij de coöperatie, in zijn caveau (die twee additionele sculpturen bij zijn entree heeft), normaliter terecht voor begeleide rondleidingen over een deel van het circuit, met een proeverijtje achteraf.
In Montagnac zelf werd een multimediale expositie ingericht over de regionale 26 eeuwen oude wijnhistorie. Deze geheel Franstalige Espace de Vins en Découverte ligt verscholen in een straatje even opzij van de platanenrijke esplanade, tevens parkeerplein.  De toegang is gratis. Het opvallendste gebouw ter plekke is de kerk Saint-André, een gotisch mediterraan bouwwerk uit de 13e en 14e eeuw met een ruim 54 meter hoge klokkentoren die open portalen heeft.
Even buiten Montagnac, langs de départementale naar Villeveyrac, is het hoofdkwartier gevestigd van  Domaines Paul Mas, compleet met een werkelijk prachtig ingerichte wijnwinkel, tevens bistrotachtig restaurant en daarboven een eetadres van klasse, Côté Mas.  Het door Jean-Claude Mas geleide bedrijf is een van Frankrijks allergrootste. Op acht locaties verwerkt het druiven van elf domeinen,  samen goed voor 800 hectare, en van ruim 1500 hectare behorend aan contracttelers. Dit succes is mede, zoniet vooral  te danken aan de gemiddeld hoge kwaliteit van de wijnen, hun doorgaans redelijke prijzen en het sterke wereldmerk Arrogant Frog. Hooguit tien autominuten verder langs dezelfde weg staat de Abbaye de Valmagne, een van Héraults belangrijkste attracties.  Als bezoeker wordt je er, desgewenst met hulp van een meertalige audioguide, ondergedompeld in de religieuze streekgeschiedenis. De op een lage heuvel  tronende abdij werd in 1139 gesticht door monniken uit Albi die zich twee decennia later aansloten bij de benedictijner orde. Die zo streng is dat onderling spreken verbonden is; alleen op feestdagen mochten de kloosterlingen één uur met elkaar converseren. Gedurende de 13e eeuw verrees naast de abdij een enorme, kathedraalachtige kerk waarvan het schip 83 meter meet, en de hoogte 24,5 meter. De ruimte is geheel leeg, maar in de nissen staan wel enorme wijnvaten. Die worden niet meer gebruikt, maar zijn wel de redding van het gebouw geweest. Want omdat de abdij als wijndomein functioneerde, werd hij in revolutionaire tijden niet gesloopt. Naast de kerk en rond een groene tuin met fontein ligt een fraaie, authentieke kloostergang die op zijn beurt toegang geeft tot enkele zalen. En die uitzicht geeft op de in 2000 gerestaureerde klokkentoren. Na afloop van het bezoek (reken op circa drie kwartier) kan wijn worden geproefd. Eigenaar Philippe d’Allaines (links), wiens voorvader de abdij in 1838 kocht, is namelijk ook wijnbouwer. Verspreid over drie herkomstbenamingen telt zijn domein 35 hectare, geheel organisch bewerkt.  Philippe streeft naar wijnen ‘met meer elegantie en finesse dan de gemiddelde Languedoc’. Van zijn vineuze creaties kun je ook ter plekke genieten in de eigen ferme auberge, een landelijk restaurant waar verrassend goed wordt gekookt, mede op basis van de 120 soorten groente, fruit en kruiden uit de vier eigen moestuinen. Het is de zoveelste heerlijkheid van Hérault.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

SCHILDERIJ VAN DE MAAND

‘Heel knap, Monet waardig’ kreeg ik als reactie van een collega kunstenaar op dit afgebeelde, zomerse werk. Ter inspiratie diende een lang geleden gemaakte foto, en als ondergrond gebruikte ik een zwart canvasdoek waarop de licht gekleurde veldbloemen fraai contrasteren. Dit acryl schilderij kreeg als titel ‘Summertime’. Voor meer details zie Landschappen op www.vinpressionist.com.

 

 

De filosofie van de Oostenrijkse wijnster Ingrid Groiss luidt ‘Je maakt geen wijnen, maar begeleidt ze’. Tijdens zijn bezoek aan haar domein stelde Job Joosse zichzelf de vraag of hij ook maar één andere wijnbouwer kende die zó oprecht enthousiast is dat je er naartoe bent gereisd en er zó trots op is om je alles te laten zien. ‘Tevens trek ik voor mezelf de conclusie dat deze enorme bevlogenheid ongefilterd in haar wijnen belandt. Want ook al vertelt ze dat haar wijnen vooral in de wijngaard worden gemaakt, in iedere fles proef je haar liefde voor de streek, het domein en de wijnen.’

Na haar studie bedrijfskunde te hebben afgrond voelde Ingrid het verlangen om dichter bij de natuur te staan. Ze begint aan een studie oenologie en keert terug naar het familiedomein. Dat ze anno 2010 overneemt. De pers is direct lyrisch. Fallstaf, een toonaangevende, Duitstalige wijnpublicatie, geeft haar maar liefst de maximale drie sterren. ‘Ingrid Groiss gaat een grote toekomst tegemoet’ schrijf het blad.

Weingut Ingrid Groiss ligt ongeveer vijftig kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Wenen, binnen de DAC (Districtus Austriae Controllatus) Weinviertel. Een gebied met rollende heuvels, bossen en authentieke kleine dorpjes met barokke kerken. Een continentaal klimaat geeft er warme zomers en strenge winters. Terwijl de heuvels van Slowakije in het oosten en de invloed van de warme Pannonische vlakte in Hongarije een verzachtende invloed hebben die ertoe bijdraagt dat binnen Weinviertel veel van ’s lands elegantste witte wijnen kunnen worden gemaakt.
Het bezoek aan het 18 hectare bestrijkende Weingut Ingrid Groiss, gelegen bij het dorp Breitenwaida, begint in de wijngaarden. Dat het flink regent, lijkt Ingrid niet te deren; ze beschouwt de regen zelfs als zeer welkom. Vlak bij de kelder liggen twee van haar belangrijkste druivenakkers, de Sauberg en Pankraz. Glibberend op haar laarzen vertelt Ingrid vol vuur dat dankzij de complexe bodem met mergelkalk, kwartsiet, grind en vuursteen haar wijnen een heel expressief karakter krijgen. In het verderop gelegen Fahndorf liggen de percelen In der Schablau en Auf der Henne. Die gronden bevatten witte kwarts, zandsteen en kiezel. Hier vinden we ook de wijngaard die haar geliefde oma meer dan vijftig jaar geleden aanplantte, en waar chardonnay, müller-thurgau, welschriesling, grüner veltliner, riesling, grauburgunder, pinot blanc, frühroter veltliner, neuburger, zierfandler, rotgipfler, sämling en roter veltliner kriskras door elkaar groeien voor haar specialiteit Gemischter Satz. Voorts bezit Ingrid wijngaarden op de lössbodems in het wat noordelijker gelegen Haugsdorf, gronden die uitstekend geschikt zijn voor hoogwaardige Grüner Veltliners.
Sinds het oogstjaar 2019 is Weingut Ingrid Groiss biologisch gecertificeerd. ‘Ik zie het als de voornaamste taak van een wijnmaker om de behoeften en de gezondheid van de druivenstokken nauwgezet te volgen. Een luchtige bodem waarin het leven de vitale voedingsstoffen voor de wijnstok beschikbaar kan maken, zorgt voor de hoogste kwaliteit druiven.’ Trouw aan deze visie past Ingrid biologische druiventeelt toe, en besteedt sowieso veel energie, tijd en zorg aan het werk in de wijngaard. ‘En het oogsten doen we alleen met de hand, en vaak in verschillende plukrondes om alleen optimaal rijpe druiven te vergaren.’ De pure benadering op het land hanteert Ingrid ook in haar kelder. Bij binnenkomst valt direct op hoe efficiënt deze is ingericht, met kleine en grotere roestvrijstalen tanks, naast enkele oudere houten fusten waarin haar top cuvées deels worden opgevoed. ‘Voor mij is dit een slimme implementatie van moderne technologieën zonder het natuurlijk rijpingsproces te verstoren’ vertelt Ingrid. ‘Mijn filosofie is dat ik geen wijn maak; ik zie mijn taak als het behouden van de hoge kwaliteit van de druiven, , en dat met zo min mogelijk interventie, teneinde in mijn wijnen zowel het brede spectrum aan aroma’s als de typiciteit van de druiven en hun terroir tot uiting te laten komen.’ Waarvan acte.

De Groiss Gemischter Satz Braitenpuechtorff 2020 is de meest kenmerkende wijn van Ingrid Groiss. Maar liefst dertien (!) verschillende druivenrassen, alle duurzaam geteeld, vormen de basis en hebben een bijna tintelfrisse, tevens sappige, elegante 2020 gegeven, discrete kruidig, een tikje mineralig en voorzien van o.m. frisse citrus, zoals van citroen en limoen. Voor €12,95 per losse fles (en €11,60 bij zes) is hij te koop bij www.okhuysen.nl.

 

 

KELDERALTERNATIEF?

Bijna vijftien jaar geleden brachten Gert Crum en Frank Jacobs bij Spectrum een leuk hardcover boekje uit met als titel Legendarische wijnverhalen. Een van die verhalen gaat over een bijzonder experiment.

Het is jaren geleden dat het experiment plaatsvond. Het initiatief wordt genomen door een Nederlandse wijnimporteur. Het experiment is geëvalueerd in restaurant De Bokkedoorns te Overveen. De uitslag blijkt verrassend, om niet te zeggen tegendraads. Waaruit bestaat het experiment? Van zes verschillende wijnen, waaronder Château Fortia uit Châteauneuf-du-Pape en Château Durfort-Vivens uit Margaux, worden zes flessen gekocht. De wijnen worden alle op een andere wijze bewaard. Een fles van elke soort gaat de koelkast in, een andere van elk belandt naast de verwarmingsketel.  Weer zes verschillende flessen worden afgewisseld in en naast de koelkast gezet. Zes andere flessen worden overgedragen aan de zorg van Peter Bruins, maître van De Bokkedoorns en een van de beste sommeliers in Nederland. Hij slaat zes flessen op in de goed geoutilleerde kelder van het restaurant. Daar verblijven ze onder ideale omstandigheden en in optimale rust. Nogmaals zes flessen komen in de achterbak van de auto van een vertegenwoordiger terecht. Ze zijn gedurende zes weken in de die achterbak gebleven. Zowel tijdens ritten met hoge snelheid op de Nederlandse snelwegen – en natuurlijk ook tijdens het steeds weer optrekken en afremmen in de gebruikelijke files in ochtend- en avondspits – als bij tochten over kasseien en hobbelige achterafweggetjes hebben ze daar gelegen en geleden. Geen enkele wijnliefhebber wenst dat zijn kelderschatten toe. Na enige tijd worden de flessen uit de mooie kelder, de bedompte achterbak, het verwarmingshok en de koelkast gehaald. Ze zijn in willekeurige volgorden en volslagen anoniem op tafel gebracht in De Bokkedoorns. Een deskundig proefpanel beoordeelt de wijnen blind in de veronderstelling dat de verschillen tussen de optimaal bewaarde wijnen en de andere gemakkelijk te proeven zijn. Tot grote verbazing van iedereen blijkt er nauwelijks verschil. Of toch wel? De mooiste wijn van de proeverij is er een die het hele land heeft doorkruist in de achterbak van de auto…

 

 

 Het kasteel van Cheverny ligt langs de Loire en verscheen ook in de Kuifje boeken als kasteel Molensloot, zonder de zijtorens. Het behoorde aan kapitein Haddock, een vriend van Kuifje en bekend van zijn uitspraak ‘Duizend bommen en granaten!!!’ Cheverny als wijngebied telt ruim 600 hectare en ligt ten zuiden van de stad Blois. Men maakt er frisse witte wijnen van sauvignon blanc met veelal een kleiner deel chardonnay, alsmede van  de regionale romorantin, terwijl o.a. gamay voor rode varianten wordt gebruikt. Aldus de toelichting van de grote etiketten verzamelaar Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com.

 

 

 

 

 

 

 .

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.