Culinaire combinatie (Small)

 . Deze maand is het Adrie Spies die zijn favoriete wijn-spijscombinatie onthult. Op zijn veertiende jaar begon na schooltijd en op zaterdag te helpen in de oude houtloods aan de Haagweg 59 te Leiden waar toen Noordman Wijnimport toen gevestigd was. Eerst lege flessen wassen, later bijspringen in de winkel en op kantoor. Na een horecaopleiding is Adrie vervolgens jaren in diverse restaurants werkzaam geweest. Om anno 1989 in vaste dienst te treden bij Noordman Wijnimport, teneinde daar vanaf de bottellijn het hele bedrijf te doorlopen en uiteindelijk mee bouwen aan een bedrijf ‘dat breed in de marAdrie (Small)kt vertegenwoordigd is met mooie agentschappen”. Zeven jaar later nam hij, samen met Frans Kleijs, Noordman Wijnimport over van de toenmalige eigenaar Anton Kleijs. Adrie schrijft voorts het volgende Ik geniet van het geluk dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken en dag en nacht bezig kan zijn met een leuke club mensen. Verder ben ik een zomermens en houdt van het buitenleven. Mijn schaarse vrije tijd breng ik vaak door op het water: lekker varen met tapas en een heerlijk glas Cava van Castillo Perelada vormen dan een feestelijk moment. Thuis hebben we de tuin zo ingericht met een veranda, een buitenkeuken en een serre dat je makkelijk buiten kunt leven. We spelen er vaak met het uitproberen van wijn-spijscombinaties. Waar ik heel blij van wordt, is een mooie ribeye of entrecôte van de barbecue in combinatie met een Malbec Estate van Doña Paula uit Argentinië of de Cabernet Sauvignon Medalla Real van Santa Rita uit Chili. Een andere barbecuefavoriet is eendenborst, heerlijk rosé gebakken, met een eveneens heerlijk glas rode Bosman Adama uit Zuid-Afrika. Bosman is onze nieuwste aanwinst; sinds juni 2014 zijn wij de importeur in Nederland.

 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Reisreportage nieuw (Small)

GC (Small)
LAS PALMAS
GRAN CANARIA

 . Vrolijke rustig ritmische muziek waarbij gevolksdanst wordt en melodieus gezongen door een groep van zo’n dertig in klederdracht gestoken mannen en vrouwen, we genieten ervan  rond het zondagse middaguur in Las Palmas, GGC3 (Small)ran Canaria. De druk bezochte, gratis uitvoering vindt plaats op het pleintje van het Pueblo Canario. Dit werd in 1937 ontworpen, via een schilderij van de ter plekke geboren kunstenaar Néstor (Martín-Fernández de la Torre) die het zag als een soort etalage van zijn eiland voor toekomstige bezoekers, toeristen dus. Uiteindelijk kwam het kleine openluchtmuseum in 1956 gereed. Het bestaat uit enkele gebouwen in neocanarische stijl, waaronder een kapel met torentje en een bodegón die zowel binnen als op het pleinteGC4 (Small)rras eenvoudige, landelijke gerechten serveert. Net als bijna overal in Las Palmas staan ook hier huisgemaakte kroketten van béchamel met ham op het menu. Buiten de zondagse uitvoering is het Museo Néstor de belangrijkste attractie (zie de rubriek Galerie & Musea). Pal naast het minidorp ligt het ParGC5 (Small)que Doramas, een soort siertuin met veel groen van bomen en de in Las Palmas onvermijdelijke palmen. Buurtbewoners wandelen er met hun hondjes en aan de straatzijde staat een imposante, uit rotsstenen opgebouwde fontein (boven). Nog meer spuitend water, in de vorm van tientallen bogen, is te vinden tegen de achterliggende helling, samen met kleine watervallen en bloemperken. Te midden van dit alles werd in 1890 het beste hotel van Gran Canaria geopend, aanvankelijk voor welgestelde Engelsen. Het heet Hotel Santa Catalina. De half GC6 (Small)gebogen gevel vormt een fraai geheel van barokke Canarische bouwstijl, compleet met bewerkte houten balkons en torentjes, terwijl het interieur stijlvol en sjiek is, het ontbijtbuffet riant (onder), de service attent en het comfortgehalte van de kamers hoog. Met als kanttekeningen dat de douche(kop) in onze kamer – voordelig verkregGC6C (Small)en via een boekingssite – niet goed werkte, precieze hotelinformatie niet aanwezig was en het tv-aanbod te beperkt (geen Engels, laat staan Nederlands entertainment). Een beetje onhandig is bovendien dat je voor de spa en de zwembaden het hotel even uit moet, over een oprijlaan. Het complex ligt halverwege het historische centrum en de drukke haven. Voor het overgrote deel bestaat Las Palmas, waar zo’n vierhonderddGC9 (Small)uizend mensen wonen, ongeveer de helft van het eilandtotaal, uit doorgaans saaie flat- en kantoorgebouwen die door een wirwar van straten en enkele boulevards met elkaar verbonden zijn. Veel panden, neem alleen al die tussen het vliegveld en de stad, zijn gewoon lelijk en vormen een ratjetoe van smakeloosheid. Het is daarom een verademing om door het het noordelijke GC10 (Small)deel van de oude wijk La Vegueta te slenteren, waar in enkele licht hellende, autovrije straten de plaatselijke geschiedenis kan worden beleefd, dankzij eeuwenoude gebouwen, boeiende musea en de imposante kathedraal Santa Ana waarvan beide torens hoog uitrijzen boven de omringende daken. Omdat er een eeuw of vijf aan het godshuis werd gebouwd, vertoont het allerlei stijlen. De markantstGC11 (Small)e is de gotische van het plafond; de steunstukken daarvan lijken op immense spinnenwebben. Behalve in de kathedraal zelf, waar het beeld van Nuestra Señora de las Dolores te zien is, kan religieuze kunst worden bekeken in het nevenliggende Museo Dioceseno de Arte Sacro. Om niet te missen is, voor de kerk, het rechthoekige, sfeerrijke plein dat geflankeerd wordt door statige gebouwen. Een daarvan, recht tegenover de kerk, is het gemeentehuis ofwel Casa Consistorial. Het loont de moeite om daar op een weGC12 (Small)rkdag even binnen te lopen vanwege de daar aanwezige kunst. Een groep van acht bronzen hondenbeelden staat in de schaduw van de kathedraal. De viervoeters symboliseren het feit dat de Canarias aan hen hun naam ontlenen. In de directe nabijheid zijn nog drie voortreffelijke musea gesitueerd.  Met als beroemdste het Casa de Colón, rond drie patio’s (gevelfoto met bloemen). In een van de panden, het voormalige gouverneurshuis, heeft Columbus in 1492 zijn opwachting gemaakt, niet GC13 (Small)alleen om zijn papieren te tonen maar tegelijk om hulp te vragen. Want het roer van La Pinta moest worden gerepareerd. In het aan deze zeevaarder gewijde museum worden o.m. prachtige wereldkaarten geëxposeerd, antieke navigatieapparatuur, een nagebouwde adGC14 (Small)miraalskajuit, stadsmaquettes van Las Palmas en, voornamelijk in de hoge crypte, pre-Colombiaanse kunst. Hoe de Hollanders anno 1599 in Las Palmas hebben huisgehouden staat eveneens beschreven. En, over ontdekken gesproken, uit routekaarten blijkt dat Columbus, die toch te boek staat als de ontdekker van Amerika, nimmer het Noord-Amerikaanse continent heeft gezien noch betreden: bij Caraïbische eilanden en kusten van zowel Midden- als Zuid-Amerika is het gebleven. Leerzaam… Vanaf het plein bij de gedecoreerde uitgang, waar dikwijls een fluitspeler ijle klanken voortbrengt, loop je binnen een minuut naar het Centro Atlántico de Arte Moderno ofwel CAAM waar, als totaal contrast, eigentijdse kunst het thema is (zie Galerie & Musea). GC15 (Small)Weer terug in de tijd, nu ongeveer 2500 jaar, brengt op een paar honderd meter daarvan het Museo Canario. Dit is gewijd aan de vroege historie van de uit zeven grote en talrijke kleinere eilanden bestaande archipel, met nadruk op de Guanches, de oorspronkelijke bewoners die vaak leefden in grotten. La Vegueta uit wandelend, in zuidelijke richting over een brede drukke boulevard – met ook daarop de alom rondrijdende witte taxi’s waarvan Las Palmas er meer dan 1640(!) heeft – arriveer je in GC17A (Small)een andere betere barrio, gedoopt Triana. Het eerste pleintje daar, Plaza Hurtado de Mendoza geldt als een populaire ontmoetingsplaats en ligt naast de neoclassicistische openbare bibliotheek. De bijnaam van het plein is Plaza de Ranas ofwel Kikkerplein, vanwege een fontein met twee tegenover elkaar spuitende kikkersculpturen. Triana’s calle mayor is een soort Kalverstraat, zij het met hier en daar modernistische, kleurrijke gevels die beduidend fraaier ogen dan de etalages eronder. Het mooiste gebouw GC18 (Small)van deze wijk is het witte Gabinete Literario, tevens bekend als Teatro Cairaco. Het neoclassicistische pand verrees in 1840 en functioneert vandaag de dag als vormingsinstituut voor litetaruur, cultuur en wetenschap. De hal met zijn prachtige trapportaal is een lust voor het oog (links). Een lust voor neus en tong vormen de gerechten die restaurant La Terraza del Gabinete serveert op de buitengalerie en het voorliggende pleinterras (zie de rubriek Aanbevolen Restaurants). Naast dit driehoekige Plaza de Cairasco (foto helemaal boven), waarlangs ook het okergele Hotel Madrid staGC19 (Small)at, ooit hét verblijfsadres voor filmsterren en andere beroemdheden, werd een rechthoekig plein aangelegd, Alameda de Colón. Met aan de zuidzijde het conservatorium, de kerk San Francisco de Asis die tingelende klokken heeft en een bGC21 (Small)uste van Columbus, op een witte zuil. Het zuideinde van Triana bestaat uit het Parque San Telmo, ooit de stadsgrens, waar het opvallendste gebouwtje een Jugendstil kiosk is waar drankjes en hapjes kunnen worden besteld. Het altaarstuk van de kleine kerk San Telmo is eveneens het bekijken waard. Met buslijn 1 rijd je in een kwartier naar een van ‘s werelds beste stadsstranden, het brede, ruim drie kilometer lange Playa de Canteras. GC22 (Small)De wandelboulevard langs het zand is bepaald geen summum van schoonheid, maar je kunt er wel een prima kop kop koffie, thee of chocolade gebruiken, met gebak of een getoast broodje, bij Montecelio (op nummer 10). Helemaal aan de zuidzijde van de paseo staat het imposante, bijna fortachtige Auditorio Alfredo Kraus, genoemd naar een fameuze plaatselijke tenor (onder). Wie ongeveer halverwege het stad richting haven loopt, komt in een drukke winkelwijk rond een dubbele vestiging van het warenhuis El Corte Inglés. Je bent dan ook vlakbij een van de overdekte lokale markten, de Mercado Central waar alle mogelijke smakelijke zaken worden aangeboden, met voorop verse vis en de vele soorten fruit en groente die op de noordhelft van Gran Canaria worden geteeld. Een aantal huizenblokken noordelijk van El Corte Inglés is het Parque de Santa Catalina een aardige bestemming, vooral om op het plein GC24 (Small)zelf te lunchen bij La Alemana, gereputeerd om zijn lekkere sandwiches en salades die in genereuze porties ter tafel komen. Het park heeft ook de eerste van elf haltes van eGC27A (Small)en stapop-stapaf bustoer per rode dubbeldekker (€18). Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit van het commentaargeluid frustrerend gebrekkig kan zijn. Alleen al dat dat betreft bewaren we betere herinneringen aan een excursie naar natuurschoon en wijn met www.tripgrancanaria.com. Eigenaar Bruno zelf reed ons rond en bleek een aardige klassegids te zijn. Stop nummer één was de Jardín Canaria, een kilometer op zeven buiten Las Palmas, in een vallei. Met 27 hectare is dit de grootste van Spanje’s 25 botanische tuinen – en GC27B (Small)ontworpen door een Zweed die, heel dramatisch, overleed op de dag van opening, na er een kwart eeuw aan te hebben gewerkt. Gegroepeerd zijn in het park plusminus tweeduizend verschillende plant- en boomsoorten te vinden, waaronder de circa vijfhonderd eigen variëteiten die de Canarische Eilanden tellen (zoveel omdat de IJstijd er niet heeft plaatsgevonden). In de collectie is uiteraard el drago de Gran Canaria aanwezig, de holle drakenbloedboom die wel duizend jaar oud kan worden en waarvan het rubberachtige sap een bloedrode tint heeft (links boven). Een pijnbos, een regenwoud en een ongelooflijk scala aan cactussen zijn andere hoogtepunten. De trip werd voortgezet over over smalle GC28 (Small)slingerwegen, langs lage bergen en door groene valleien naar Santa Brígida dat tien dagen lang, tijdens de korte Hollandse overheersing, als hoofdstad van Gran Canaria heeft gediend. Het kleine dorpshart met zijn heuvelkerkje heeft sfeer, en rond de kern hebben zich welgestelden gevestigd, in doorgaans dure huizen. Wat in dit plaatsje ook staat, is het Casa del Vino de Gran Canaria, met een klein wijnmuseum, winkel, proeflokaal en restaurant. Op het eiland zijn inmiddels 73 bodegas actief die samen GC29 (Small)zo’n 350 hectare bewerken. Vanuit Santa Brígida is het niet ver, wederom over geaccidenteerd terrein en bochtige weggetjes, naar het uitzichtpunt Pico de Bandama, op 569 meter hoogte. In de diepte kijkend ze je daar een grote krater waar een Nederlander geheten Van Dam (vandaar Bandama) ooit begon met het groeien van gewassen, waaronder wijndruiven. Tegenwoordig staan er o.a. olijfbomen. Aan de rand de krater werd Spanje’s eerste golfbaan aangelegd, ook Bandama geheten. Ernaast kun je logeren in een luxueus hotel. Onderweg naar boven zagen we het wijnproeflokaal van La Caldera. GC30 (Small)Daar werd echter niet gestopt, aangezien Bodega Los Lirios onze bestemming was. Dit domein behoort sinds twaalf jaar aan Carlos Díaz-Reixa (onder) die het niet makkelijk heeft. Zijn acht hectare bestrijkende wijngaard geeft gemiddeld slechts 23.000 flessen per jaar die dan ook nog voor relatief weinig geld worden verkocht (ter plekke vanaf vier euro voor de jongste rode). Terwijl tegelijk het onderhoud van de GC32 (Small)komvormige, grotendeels hellende, op zwartgrijze grond geplante percelen veel inspanning vergt. Vandaar dat Carlos zich geen bottelmachine kan veroorloven: alle flessen worden dus handmatig van een kurk voorzien. Behalve enkele Franse druivenrassen teelt men op Los Lirios autochtone en Spaanse GC33 (Small)variëteiten. Zo werd de Tinto Joven – we proefden zowel de 2013 als de 2014 – samengesteld uit 80 procent listán negro en de rest castellana negra. Het bleek een leuke, lekkere, Merlotachtige wijn te zijn, met donkere aroma’s (drop, laurier, leer), maar dan wat frisser en slankGC34 (Small)er. Bij een regionale, halfharde geitenkaas smaakte hij zéér plezierig. Het niveau steeg nog met de rode Tocón 2013, een twee maanden op vat gelagerde melange van tempranillo, merlot, syrah plus wederom castellana. En de rijk zoete Malvasía deed verlangen naar een fruitdessert met Canarische honing. Eigenlijk liet het bezoek aan Los Lirios ons een beetje voelen als Columbus. Want ook nu werd een Nieuwe Wereld ontdekt, een kleine, van wijn.

GC40

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

. Voor zo’n zestig leden van de in mijn dorp gevestigde Wijnclub AbcArg1 (Small)oude – zes jaar geleden begonnen – heb ik in café-restaurant De Eendracht een proefavond geleid met als thema Argentinië. Dit is met bijna 218.000 hectare aan wijngaarden het vijfde wijnland ter wereld, en als een soort slapende reus wakker geworden gedurende de jaren ’90 van de vorige eeuw. De sterk teruglopende wijnconsumptie in eigen land – ooit 90 liter per hoofd per jaar, tegenwoordig minder dan 23 liter – noopte de wijnproducenten tot het aanboren van andere markten, tot export dus.
Het-weten-waard-v2 (Small)
Wat betekende dat de focus verlegd moest worden van kwantiteit naar kwaliteit. Om dat te bereiken moest grootschalig geïnvesteerd worden in moderne kelderapparatuur en in het verbeteren van de druivenaanplant. Dit gebeurde ook: alleen al tussen 2008 en 2006 werd gemiddeld $240 miljoen per jaar gespendeerd. Een aanzienlijk deel van dat bedrag kwam van buitenlandse bedrijven die het kwaliteitspotentieel van ArgeArg5 (Small)ntinië hadden ontdekt ,en lang bestaande bedrijven overnamen dan wel nieuwe stichtten. Ze kwamen uit Chili,
Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Zwitserland en, jazeker, Nederland. In waarschijnlijk geen ander wijnland is de buitenlandse invloed zo markant en divers geweest. Ook het druivenareaal zou international kunnen worden genoemd. Nogal wat Europese immigranten die eind 19e, begin 20e eeuw naar Argentinië trokken, brachten druivenplantjes mee uit eigen land, vooral uit Frankrijk, Italië en Spanje. Momenteel wordt jaarlijks een kleine vierhonderd miljoen liter geëxporteerd, wat neerkomt op ongeveer een kwart van de huidige productie. Aan de wijnclub heb ik de volgende acht wijnen voorgesteld, eigenlijk allemaal persoonlijke favorieten.
Arg8 (Small)
. Torrontés 2013, Chakana
(€8,40 bij www.lesgenereux.nl) – Gemaakt van druiven uit de noordelijke, hoge provincie Salta waar torrontés, verwant aan muskaat, de specialiteit is. Zacht frisse, ferme witte wijn, bijna zwoel geurend naar rijpe witte druiven en lychees, richting gewurztraminer. Chakana is eigendom van Juan Pelizatti.
. Viognier 2013, Pampas del Sur (€5,19 bij www.dirckiii.nl en Dirk van den Broek) – Trakteert op mild citrusfruit, zoals van perzik en wat abrikoos. Lekker sappig bovendien, zacht fris, een tikje rijp en zeer zuiver. De producent is een dochterbedrijf van Concha y Toro, de nummer één in Chili.
. Chardonnay Single Vineyard 2011, Salentein (€30,25 bij www.wijnkring.nl en www.salenteinshop.nl) – Het schitterende wijngoed Salentein – dat tevens een museum, hotel en restaurant heeft (zie ook de kelderfoto boven), werd gesticht door de Nederlander Mijndert Pon, in de destijds vrijwel braak liggende Valle de Uco. Deze gulle Chardonnay komt van een 1600 meter hoge akker. De krachtige wijn combineert een zachte, bijna mineralige frisheid met tonen van o.a. milde citrus en vanille.
. Chardonnay Primus 2011, Salentein (€32,50 bij www.wijnkring.nl en www.salenteinshop.nl, zie de banner). – Wijnmaker José Antonio Galante koos hiervoor de beste druiven van de beste klonen in een tweetal akkers. De zeer genereuze wijn smaakt romiger dan de vorige, met ook zachter fruit plus een hint van sappige peer en een naar karamel neigende houtelement. Prachtig.
. Bonarda Organic 2013, Santa Julia (€5,99 in grotere filialen van Albert Heijn, www.ah.nl) – Het ras bonarda is Argentinië’s tweede blauw druif, met 18.000 hectare, Hoe plezierig de wijn daarvan kunnen zijn bewijst deze organische van de Zuccardi familie). Soepel, sappig, lekker fruitig, denk aan bessen en zwarte vruchtjes, met ook donker tonen, als van laurier en drop. In huize Duijker hebben we ervan genoten bij lasagne.
. Shiraz 2013, Tierra Buena (€4,99 bij Plus, www.plus.nl) Toen de Portugese producent Sogrape het lang bestaande domein Finca Flichman overnam, werden daar flink wat oude syrahstokken aangetroffen. Vandaar dat deze Shiraz van het merk Terra Buena zo geslaagd is: de vlezige, volle smaak bevat zonnig zwart fruit, waaronder dat van zwarte vijgen en pruimen. Kortom, hiermee krijg je veel waar voor je geld.
. Malbec Single Vineyard 2011, Salentein (€30,25 bij www.wijnkring.nl en www.salenteinshop.nl) – Massief getint, toastig, kruidig, donkerig (leer, laurier) en voorzien van het allerrijpste zwart fruit, dit is Malbec in optima forma. De gelijknamige druif groeit in Argentinië op circa 33.000 hectare, meer dan waar ook ter wereld. En doet het ook heel goed op hoge wijngaarden waar de zonne-expositie optimaal is. De druiven voor deze Malbec kwamen van 1350 meter.
. Malbec Primus 2011, Salentein (€32,50 bij www.wijnkring.nl en www.salenteinshop.nl) – Meesterlijk, zo kan deze Malbec worden genoemd. Het is de mooiste die ik ooit heb geproefd. Massief van kleur, genereus, krachtig, levendig en beschaafd tegelijk, met een zachte frisheid, zeer rijp zwart fruit en een beheerste, fraaie, subtiel kruidige houttoets; veel beter is niet te bedenken. Net als de vorige werd ook deze Malbec achttien maanden opgevoed in – nieuwe – vaten van Frans eikenhout. En zijn druiven groeiden op 1150, respectievelijk 1300 meter hoogte.


Nos2 (Small)

VINOSTALGIE (33)
‘Sur le pont d’Avignon, on y danse, on y danse’  zijn woorden die de brug Saint-Bénézet de beroemdste van Frankrijk hebben gemaakt. Ooit werd er ook wijn over vervoerd, want het was in de 12e eeuw de enige vaste verbinding over de Rhône, van Lyon naar de Languedoc en de westelijke Middellandse Zee. Vandaag de dag is in Avignon de overkoepelende, zeer actieve wijnorganisatie gevestigd van het Rhône-dal, Inter Rhône.

 

Etiket

Na de val van het communisme zijn overal in Polen weer wijngaarden geplant, vooral in het zuidwesten van het land. De Amerikaan Mike Whitney uit Californië startte in 1995 met een wijngaard in Zachowice, zo’n 20 minuten rijden van Wroclaw en plantte er pinot noir, chardonnay, riesling en bacchus. De wijnen van Adoria zijn inmiddels zo goed dat ze op de wijnkaart van de beste restaurants in Polen staan. Aldus etikettenverzamelaar Bert Wentzel, bertwentzel@hetnet.nl die dit label uit zijn collectie selecteerde.

[socialring]

 

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.