In onderstaande koopgids BEST UIT DE TEST worden deze maand wijnen beschreven uit maar liefst elf verschillende landen op vier continenten. Voorts verschaft het professionele proefpanel van Perswijn een soort toptien van superieure Bordeaux Supérieurs. Bovendien worden mijn tafel- en wijnavonturen met Paul Bocuse beschreven, stel ik een Nederlandse Bourgondiër nader voor, en kun je via een nieuwe reisreportage een bezoek brengen aan het mooie Bergen, hoog in Noorwegen.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Fiol
Prosecco Extra Dry
Drie ondernemende Italiaanse jeugdvrienden – die samen rugby hadden gespeeld –  kwamen  in 2010 op het idee om een premium Prosecco te lanceren. Wat best complex was, want een van hen woonde in Amerika (waar hij werkte voor Armani), de tweede in China en alleen de derde in Italië. Ze doopten hun bedrijf en hun merk Fiol, stichtten het in de Prosecco hoofdstad Treviso, en engageerden als wijnmaker-consulent de veteraan Marzio Pol, een regionaal actieve oenoloog (rechts). Diens witte Prosecco is de Extra Dry, vervaardigd van de regionale glera druif, en bereid via tankgisting. Het is een gave, licht kruidige, bescheiden bubbelende wijn, enerzijds goed fris, anderzijds een tikje zoet, met fruittonen van witte vruchten en frisse citrus, terwijl zijn alcoholgehalte beperkt blijft tot 11 procent. Heerlijk als aperitief, maar vanwege zijn kruidige frisheid dronken ‘m graag door bij sushi. Reken op ongeveer €12,95 per fles. Adressen via www.dgswijn.nl.

Viña Adelaida Selección Brut
Cava
Een stille kracht binnen de Spaanse wijnwereld is de groep López Morenas. Dit tachtig jaar oude familiebedrijf, dat gesticht werd in Extremadura, produceert nu wijn binnen zeven verschillende gebieden, en exporteert naar 75 landen. Alleen al met Cava vult het zo’n vier miljoen flessen per jaar. Dit succes is grotendeels te danken aan een goede prijsprestatie. Zo heeft de betaalbare Cava met de naam Viña Adelaida Selección Brut, die gecomponeerd werd uit de witte macabeo en parellada, behalve een flinke mousse ook een sappig frisse smaak waarin behalve enigszins mild wit fruit ook duidelijk iets te proeven valt van anijs. Heerlijk bij hartige hapjes, en we dronken ‘m eveneens met plezier bij een zuurkoolgerecht waarin gerookte spekjes waren verwerkt. Fles €6,99 bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

 

 

Allendorf Riesling 2021
Rheingau
Weingut Allendorf is een echt familiebedrijf – en in zijn soort het grootste van de gehele Rheingau. Anno 1955 telde het slechts 1,5 hectare, nu ongeveer 75. De kelder, de eigen wijntaveerne (open in mei, juni, september, oktober) en het educatieve ‘wijnbelevenis’ centrum bevinden zich allemaal in Oestrich-Winkel, een dorp langs de Rijn. Riesling is de grote specialiteit. Zelfs de gewone Gutswein heeft klasse, getuige de nu beschikbare jaargang 2021. De wijn bezit een kenmerkende elegantie, smaakt frissig en tegelijk een tikje mild, is een heel klein beetje kruidig en heeft fruit van o.a. groene appel. Verrukkelijk om het voorjaar mee te vieren. Fles €13,95 bij www.vinify.nl, zie ook de banner.

Château Val d’Arenc 2021
Bandol
Langs de Côte d’Azur, binnen het historische wijngebied Bandol, behoorde Domaine Val d’Arenc  ruim veertig jaar geleden aan een Parijse vrouwenarts, maar anno 1991 werd het gekocht door de familie van wijnhandelaren Séneclauze (die in Bordeaux eigenaresse is van Château Marquis de Terme). Na overname volgde een complete renovatie van de 25 hectare en dertig percelen tellende, terrasrijke wijngaard. En ‘domaine’ promoveerde naar ‘château’. Naast fraaie rode en rosé wijnen brengt Val d’Arenc ook een witte Bandol voort. De meeste druiven daarvoor komen van stokoude clairette stokken, terwijl men ook 5 procent sauvignon blanc toevoegt. Bepaald bijzonder is dat de trossen niet worden geperst, maar dat men alleen het vrijgekomen sap gebruikt (van hun eigen gewicht). Een gisting bij echt lage temperatuur van 12 graden Celsius volgt. Dit alles heeft in 2021 een bleek getinte, zacht frisse, dus goed te koelen, aangename, eigenlijk best elegante klassewijn gegeven met een aantrekkelijk aroma van o.a. zuidvruchten. Richtprijs €25, verkooppunten via www.heisterkamp.com.

 

 

Deetlefs Stonecross Sauvignon Blanc 2022
Western Cape
Vorig jaar vierde Deetlefs Wine Estate zijn twee eeuwen bestaan, met als bijzonderheid dat het al die tijd geleid werd door dezelfde familie. Met tegenwoordig Kubus Deetlefs aan het hoofd. Het gastvrije domein is bijkans idyllisch gelegen in de Breedekloof (befaamd om zijn zuivere water) en heeft een wijngaard van 105 hectare. Een van de wijnen is een charmante Sauvignon Blanc, de Stonecross 2022. Deze heeft een bleke kleur, geurt volop naar buxus, en heeft in zijn fris sappige, correct gevulde smaak behalve buxusachtige elementen en een heel licht pepertje ook flink wat fruit, zoals van witte vruchten, milde citrus en hints van ananas plus passievrucht. Fles €5,29 bij www.plus.nl.

Evel 2020
Douro
Het oudste wijnbedrijf van Portugal? Dat is Real Companhia Velha, uit 1756. Het is gevestigd in  Vila Nova de Gaia (tegenover Porto) en beschikt over 557 hectare in het achterliggende dal van de Douro. Al generatieslang wordt het voortvarend geleid door de familie Silva Reis die naast de historische kelders ook een wijnmuseum, een wijnbar en een proeflokaal creëerde. Op de vijf eigen quintas worden niet alleen druiven geoogst voor Port, veruit het belangrijkste product, maar ook voor onversterkte wijnen. Waaronder de witte Evel die als samenstelling heeft drie typisch Portugese druivenrassen heeft (ooit gehoord van viosinho?) plus wat moscatel. De nog altijd bleke, licht groene 2020 is heel fris en toont veel karakter. Zo zijn in de sappige smaak naast frisse citrus en iets van witte druiven ook o.a. vleugjes anijs, drop en kruiden te ontdekken – wat ‘m tot een goede begeleider maakt van hartige voorafhapjes, salades en visgerechten. Aanbiedingsprijs €8,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner.

 

 

Lindemans Bin 85 Pinot Grigio 2022
South Eastern Australia
Een van Australië’s meest succesvolle wijnbedrijven is Lindemans dat jaarlijks zo’n tachtig miljoen  flessen verkoopt aan ongeveer honderd landen. Het heeft zijn origine in de Hunter Valley (waar het grote ontvangstcentrum staat, foto links) in de staat New South Wales, maar betrekt ook druiven uit allerlei andere regio’s. Zo komen die  voor de Bin 85 Pinot Grigio uit South Eastern Australia. In de jaargang 2022 proeven we vooral licht kruidig fruit van witte vruchten (met name peer plus appel) en citrus. En wat prettig, die bescheiden 12 procent alcohol. En wat leuk, die illustratie van de kunstenaar David Bromley op het etiket. Fes €6,99 bij www.ah.nl, zie ook de banner.

Spier Signature Chardonnay 2022
Western Cape
Een van Zuid-Afrika’s oudste en spectaculairste wijndomeinen is Spier. Je kunt er logeren in een groot hotel, lunchen en dineren, een historische wandeling maken, adelaars en uilen van dichtbij bekijken, een grote collectie eigentijdse kunst zien en wijnen proeven – hele goede bovendien. En afkomstig van duurzaam bewerkte wijngaarden. Een klein deel van de Spier Signature Chardonnay uit 2022 gistte in eiken vaten, het gaat maar om een procent of vijf. Toch ruik je en proef je in deze goed gevulde, vrij zacht frisse wijn iets toastigs en notigs, een subtiele extra dimensie in aanvulling op het zachte, naar mild neigende fruit van citrus plus een hintje peer. Baie lekker. Adviesprijs €7,95, verkoopinfo via www.vinites.com en de banner.

 

 

Weingut Birgit Braunstein, Pinot Blanc 2021
Burgenland
Aan de heuvelige, kalkhoudende westzijde van de Neusiedlersee, we zijn in het Oostenrijkse Burgenland, cultiveert Birgit Braunstein op haar 22 hectare omvattende biodomein  maar liefst tien verschillende druivenrassen. Een daarvan is pinot blanc (ter plekke meestal weissburgunder genoemd) waarvan ze een buitengewoon smakelijke 2021 wist te maken. Een vol fruitige en licht kruidige, tikje mineralige wijn waarin witte vruchten en sappige citrus hoofdrollen kregen toebedeeld. Voor deze plezier Pinot rekent www.okhuysen.nl (zie de banner) €14,50 per fles.

Grand Sud Merlot rosé 2022 (liter)
Pays d’Oc
Wat prijsprestatie betreft behoren de Zuid-Franse liters van Grand Sud tot de sterkste die ik ken, en dat al jaren. Het bedrijf achter dit merk is de nummer één wijnfamiliefirma van Frankrijk, Les Grands Chais de France. Van het recente oogstjaar 2022 arriveerde de Merlot rosé. Een bleek en zacht oranje getinte, onberispelijke, correct gevulde wijn waarvan de smaak zowel sappig is als correct fris, terwijl je bovendien mild rood en zwart fruit proeft, waaronder dat van aardbeien. Het is geen hemelbestormer, maar wel een hele beste doordrinker bij van alles en nog wat – terwijl je voor de vrij sjiek gedecoreerde literfles meestal slechts €5,99 betaalt. De wijn wordt gevoerd door o.a. Boon’s Markt, Coop, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, Plus, Poiesz en Vomar.

Anciano Tempranillo Gran Clásico 4 años 2017
Valencia
Onder het merk Anciano worden door het Britse bedrijf Guy Anderson wijnen uitgebracht uit o.m. vier verschillende Spaanse gebieden. Een van die streken is Valencia, waar wordt samengewerkt met La Viña, een meer dan 75 jaar bestaande coöperatie waarvan de 1500 leden plusminus 2400 hectare wijngaarden bezitten. De Anciano Tempranillo Gran Clásico 4 años van dit bedrijf  heeft een traditioneel netje van ijzerdraad om de fles. Terwijl de smaak flink wat vanille en een milde kruidigheid bevat, dankzij een eveneens traditionele twaalf maanden vatlagering. De nu rijpe, maar niet vermoeide wijn smaakt voorts sappig en ferm. Deze in alle opzichten traditionele Spanjaard koop je voor €7,49 bij www.dekamarkt.nl.

 


Conte Sant’ Alda Cá’ Fiui 2021
Valpolicella
De wijn zelf is toegankelijker dan zijn – voor niet-Italianen – weinig toegankelijke naam. Bovendien is deze Valpolicella lichter dan de zware Bourgogne-fles doet vermoeden, want zijn alcohol  blijft beperkt tot 12,5 procent. Wel smaakt hij zeer sappig, en is goed gevuld, met een keurige textuur, en een inviterende dosis fruit van o.a. bessen en rode vruchten. De vrouw achter deze wijn is Marinella Camerani die op eigen houtje een wijngoed van 19 hectare schiep, Conte Sant’ Alda gedoopt, koos voor een duurzame, biodynamische druiventeelt – en uitsluitend werkt met regionale rassen. Voor haar in foeders vergiste Ca’ Fiui zijn dat de helft corvinone, 30 procent corvina, 15 rondinella en 5 overige, waaronder molinara. Deze voorbeeldige Valpolicella is o.m. te vinden bij www.anfors-imperial.nl voor €20,50.

Cueva del Chamán Garnacha Tintorera 2022
Almansa
In en rond het sport-, cultuur-, feesten- en vooral wijnminnende dorp Alpera (foto muurschildering), pal oostelijk van de Spaanse Hoogvlakte, staan veel druivenstokken, in totaal zo’n 3000 hectare. En dat op ongeveer 900 meter hoogte, op een weids plateau. Het is mede dankzij deze ligging, die voor een relatief koel microklimaat zorgt, dat de plaatselijk coöperatie Bodegas Santa Cruz de Alpera heel aromatische wijnen kan vervaardigen. De specialiteit is biologische Garnacha Tintorera, afkomstig van een garnacha variant die veel tint en veel kleur geeft. En veel smaak, zoals de jaargang 2022 overtuigend aantoont. Want deze nog jonge, maar toch al plezierig drinkbare, soepel vlezige wijn trakteert op dik zwart mild fruit, zoals van hele rijpe bramen, dat subtiel verrijkt is met kruiden en een hint katjesdorp. Gekoeld à la Beaujolais vonden wij ‘m het lekkerst. Fles net geen tientje bij o.m. www.bosmanwijnkopers.nl.

 

 

Errázuriz Carmenère 2019
Aconcagua Alto
In het lage, koele bij de oceaankust gelegen deel van de Aconcagua Vallei zou het bijkans onmogelijk zijn om de blauwe carmenère druif goed rijp te krijgen, maar in het hogere daldeel gedijt deze op merlot gelijkende variëteit juist wel. Het ook daar (foto) gevestigde, historische wijnhuis Errázuriz plantte de carmenère er zo’n 600 meter boven zeeniveau, op kiezel- en kleihoudende gronden. Men lagerde de Carmenère uit 2019 gedurende een jaar in eiken vaten, vandaar dat de donkerrode wijn in zijn aroma discrete, milde elementen heeft van chocolade, kruiden en vanille, terwijl de druif zelf nuances heeft geleverd van o.m. drop, laurier, heel rijp zwart fruit (zoals van bramen) en een hint van munt. ’t Is gewoon een klassewijn. Fles €18,49 (maar vaak veel minder voor Premium leden) bij www.gall.nl, zie de banner.

Kurt Angerer Ried Sand Zweigelt 2021
Niederösterreich
Behalve een snelle prater is Kurt Angerer – die op de foto de mouwen opstroopt in zijn circa 40 hectare bestrijkende wijngaard – een zeer bedreven Oostenrijkse wijnmaker. Wiens wijnen keer op keer hoge scores krijgen van critici. Zo ontving zijn Ried Sand Zweigelt vorig jaar maar liefst 92 punten van de gezaghebbende Falstaff gids. Het is dan ook een uitstekende wijn, met van alles d’r op en d’r an. Zoals sappig, zwoelig fruit van bramen en pruimen, met voorts chocolade en andere roostertonen, donkere aroma’s en een beschaafde, zachte kruidigheid. En dat alles op een solide fundament van 14,5 procent alcohol – die overigens keurig in balans verkeert met de overige elementen. De donkerrode, bijna nog jeugdig ogende Zweigelt werd overigens gedurende zeven maanden opgevoed in gebruikte vaten, wat enkele van zijn schakeringen verklaart. En wat goed, die schroefdop. Richtprijs €12,95, adressen via www.kwastwijnkopers.nl.

 

 

La Carraia Sangiovese 2021
Umbria
Twee wijnfamilies stichten 35 jaar geleden bij Orvieto, in het Italiaanse gewest Umbrië, het domein La Carraia. Dat bestaat uit vulkanische grond en stapsgewijs vergroot werd tot een kleine 80 hectare, waarvan ongeveer 10 beplant met blauwe druivenrassen. Een daarvan is sangiovese, een goede bekende uit het naburige Toscane. In de eigentijdse kelder creëerde de gerenommeerde wijnmaker en mede-eigenaar Ricardo Cotarella (rechts) een verleidelijke, soepele Sangiovese 2021 die zowel vlezig als sappig smaakt, met behalve mild zwart en vooral besfruit ook wat donkere elementen en een beschaafd vleugje kruidig hout, dankzij een vatrust van drie maanden. Héél lekker bij o.a. lasagne bolognese. Fles €8,50 bij www.colaris.nl, zie de banner.

Miolo Single Vineyard Syrah 2020
Vale do São Francisco
Het imposante hoofdkwartier van Brazilië’s belangrijkste wijnexporteur, de Miolo groep, bevindt zich in warme Valle do São Francisco – waar het in de winter  nog 22 graden wordt. Op de 100 eigen hectare wijngrond daar – het anno 1897 gestichte familiebedrijf bezit in totaal 950 hectare verspreid over vier regio’s – groeit een warm-weer druif als syrah uitstekend, met als overtuigend bewijs de Single Vineyard versie uit 2020. Deze dieprode, krachtige wijn onderging een opvoeding van twaalf maanden in fusten van Frans eikenhout, wat zijn aroma verrijkte met roosteraroma’s als koffie en chocolade. Daarnaast is in de soepel-zachte smaak o.a. heel rijp, zwoelig, zondoorstoofd zwart fruit genereus aanwezig. Deze beste Braziliaan is te koop voor €29,50 bij www.brazilianwinehouse.com.

 

 

Montecastro 2020
Ribera del Duero
Bodegas Montecastro werd ruim twintig jaar geleden gesticht door een wijnenthousiaste uitgever, Alfonso de Salas, titel Marqués de Montecastro y Llanahermosa. Die een jaar later 27 hectare beplantte, verdeeld over vijf locaties en zo’n twintig percelen. Een Franse wijnmaker raakte eveneens bij de bodega betrokken, net als anderen, waaronder Bodegas Hacienda Monasterio – die als aandeelhouder ook de wijnbereiding verzorgt. De Montecastro uit 2020 is een musculaire wijn die dankzij achttien maanden vatlagering de nodige roosteraroma’s bevat, waaronder iets van chocolade, plus een vleugje vanille en een zachte kruidigheid, terwijl de flink nahangende wijn tegelijk trakteert op heel rijp zwart fruit, waaronder dat van kersen, aangevuld door iets van drop en laurier. Completere kan bijna niet. Overigens bevat de in een eigentijdse, door Robert Valle ontworpen kelder vervaardigde Ribero del Duero naast tempranillo ook 5 procent merlot. Flesprijs €22,95 bij www.vojacek.nl.

Torres Purgatori 2020
Costers del Segre
De familie Torres ontwikkelde een spectaculair wijngoed in Costers del Segre (binnenland van het eigen Catalonië). Het bestrijkt maar liefst 870 hectare, waarvan 200 met organisch gecultiveerde druivenstokken. Ongeveer een kwart daarvan is bestemd voor de Purgatori. Het waren monniken die hier ongeveer 250 jaar geleden met wijnbouw begonnen, en de Familia Torres kocht het terrein ruim twee decennia terug. Voor 2020, jaargang nummer tien, werden cariñena en garnacha gebruikt waarvan de most en schilletjes gistten bij een betrekkelijk lage temperatuur (voor een rode wijn althans, 22 graden Celsius). Waarna een vatrijping volgde van ongeveer anderhalf jaar in deels (30 procent) nieuwe fusten van Frans eikenhout. Een zachte frisheid is in de krachtige 2020 nog altijd present, samen met milde houtaroma’s (vanille, chocolade), kruidigheid, beheerste donkere tonen (waaronder milde drop) en een vleugje van het allerrijpste besfruit. Er zijn diverse aanbieders van deze letterlijk indrukwekkende wijn; adressen via importeur www.walravensax.nl. Flesprijs €26,50 à €32,50.

 

 

Yarden Petit Verdot 2018
Galilee
Toen de Golan Heights Winery acht jaar oud was, trad Victor Schoenfeld (foto) in dienst als hoofdwijnmaker, en hij is dat nog steeds. Het met Californische hulp gestichte bedrijf, een soort coöperatie waarvan acht Israëlische gemeenten de eigenaren zijn, betrekt duiven van 600 hectare waarvan 240 in eigendom. De stokken staan op 400 tot 1000 meter hoogte, waar het relatief koel is. De bodem is in het algemeen vulkanisch. ‘Ik wist dat het gebied potentieel had’, stelt Victor, ‘de kunst was om dat te ontdekken.’ Een onbetwiste topper uit het wijngamma is de  Yarden Petit Verdot die à la een grote Bordeaux achttien maanden vatrijping ondergaat. De nog zeer vitale, donkerrode wijn uit 2018 heeft een vlezige, gespierde, sappige smaak waarin, dankzij het houtcontact, licht rokerige roosteraroma’s en een beschaafde, zachte, milde kruidigheid het aanwezige rijpe zwarte fruit en donkere aroma’s extra dimensies verschaffen. Dit is Israëlisch rood op zijn allerbest, zoniet allerlekkerst. Richtprijs €37,95, adressen via www.monnik-dranken.nl.

 

 

BORDEAUX SUPÉRIEUR
vanaf 2019

In het Bordeaux-gebied wil men graag subsidie krijgen om zo’n 9000 hectare te rooien, omdat de wereldvraag naar de streekwijnen een dalende tendens vertoont. Dit vanwege de toenemende concurrentie uit o.a. Zuid-Frankrijk en Chili waar Bordeaux variëteiten volop werden aangeplant. De situatie heeft wel duidelijk gemaakt dat producenten van rode Bordeaux en Bordeaux Supérieur alleen kunnen overleven door kwaliteit te leveren, liefst ook tegen een redelijks prijs. De proefprofs van Perswijn zijn bij Bordeaux Supérieur die kwaliteit gaan zoeken, en vonden een tiental toppers van recente oogstjaren. Alle vermelde wijnen ontvingen ten minsten vier sterren van een mogelijke vijf. Er werd geproefd uit Versatile glazen van Grassl Glass. Diverse prijzen zijn richtprijzen. De foto’s tonen respectievelijk Château Grand Village en Vignoble Maulin.

Château Clou du Pin 2020
GEUR zwoel, kruidig, laurier, kersen, laurier
SMAAK zacht en sappig, kruidig, zwoel, peperig
www.poot.nl, €10,99

Château Freyneau, Les Solistes Merlot 2019
GEUR kruiden, zoethout, laurier, zwoel
SMAAK zacht en soepel, drop, kruiden, lichte tannine
www.cdw88.nl, €14,95

Château Grand Village 2019
GEUR kersen, gepolijst, zwoel, kruidig, ruim hout
SMAAK puur en elegant, fijne tannine, zacht
www.degoudenton.nl, €24,95

Château Lescalle 2019
GEUR zwoel, munt, pruimen, laurier, kersen
SMAAK zacht en klassiek, vleugje paprika, opwekkend
www.okhuysen.nl, €10,60

Château Saby, Merlot 2020
GEUR kersen, bloemen, open, cassis, munt
SMAAK zacht en sappig, mild, rijp, goede zuren, vleugje groen
www.poot.nl, €9,40 à €9,95

Château Trocard Monrepos 2019
GEUR warm en zwoel, chocola, zoethout
SMAAK krachtig en intens, rijp en machtig
www.colaris.nl, €12,50

Clos de la Molénie, Michelot 2020
GEUR fijn, rokerig, cassis, ceder, vanille
SMAAK zacht, goede zuren, mooie tannine
www.mmbouquet.com, €15,50

Vignoble Maulin, Les Solistes Cabernet Franc 2019
GEUR chocola, kruiden, pruimen, tabak, zwoel
SMAAK fruit en sap, elegant, fijne tannine, opwekkend
www.cdw88.nl, €14,95

Vignoble Maulin, Les Solistes Malbec 2019
GEUR chocola, pruimen, vanille, kersen
SMAAK rijp en krachtig, klein groen randje, zuren, tannine
www.cdw88.nl,€14,95

Vignoble Maulin, Les Solistes Petit Verdot 2019
GEUR chocolade, warm, intens, pruimen, peper
SMAAK stevig, krentjes, warm, peperig, stoer
www.cdw88.nl, €14,95

Geïnteresseerd in Perswijn magazine? Klik hier als je een abonnement wilt https://perswijn.nl/abonnement/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


het
BESTE van
BERGEN

 ‘Onze zomer duurt meesstal twee tot drie weken, en het regent hier bijna 250 dagen per jaar’ meldt onze taxichauffeur glimlachend. Echter, we hebben geluk, vandaag is het alleen winderig en koel – maar wel droog, en soms zowaar een beetje zonnig. We bezoeken Bergen, de tweede stad van Noorwegen, en zijn op weg naar het Bergenhus Fort, een even buiten het centrum op een heuvel gelegen bolwerk. Het dateert uit de 13e eeuw en heeft gediend als residentie van Hakon, Noorwegens eerste koning. Deze vorst verbleef in de versterkte Rozenkrantz toren (links) en richtte uitbundige banketten aan in de aanpalende Hakon Hall. Bij deze gebouwen van stoere stenen en dikke muren verrezen later andere, meer vredig ogende panden – en een Duitse bunker waarvan het botte silhouet sterk contrasteert met de tere bladgroen van het parkje ervoor. Enkele honderden meters verderop en lager, langs een drukke, brede kade, staat Bergens iconische attractie, Bryggen. Een rij van zestien voormalige handelspanden (links) met kleurrijke gevels en puntige daken. Het complex brandde bij herhaling af, maar werd steeds weer herbouwd in grotendeels oorspronkelijke stijl. Duitse kooplui waren het die zich hier vestigden, en Bergen ontwikkelden tot een belangrijke Hanze haven. Vandaag de dag wordt nog steeds handel bedreven in de panden, maar dan door o.a.  kledingwinkels, café-restaurants, souvenirwinkels. Bovendien fungeert het laatste pand als vleugel van een Radisson hotel. Achter de gevels ligt een wijkje (rechts) van wederom houten panden waarin o.a. boetieks en galerieën gevestigd zijn. Even verderop links troont op wat hoger geleden heuvel de Mariakirchen die generatieslang de ‘Duitse kerk’ werd genoemd. Het is Bergens enige gebouw dat nog in zijn oorspronkelijk staat verkeert; de kerk dateert uit de 12e eeuw (foto kerkhof). Naar verluidt werd de preekstoel door Hollanders gemaakt, met deels Aziatische elementen, en het altaar is van goud. Achter de kerk, weer wat hoger, ligt een sfeervolle woonwijk. Deze bestaat uit een wirwar van hellende, autovrije straten (rechts). Het is er heel, heel rustig, mede omdat toeristen hier nooit vertoeven. Die komen niet verder dan een wit gebouwtje aan de voet van de woonwijk, want daar krijgen ze toegang tot de Floibanen, een kabelbaan naar de top van Floyen, een van de markante, lage bergen die Bergen omringen. Het tochtje naar de circa driehonderd meter hoge bergtop, waar ook een restaurant gevestigd is, duurt zeven minuten. Eenmaal afgedaald van de woonwijk ben je in Bergens centrum beland. Dat in diverse smalle straten tal van horecagelegenheden telt. Achter een kleine kerk werd een schutting min of meer kunstzinnig beschilderd (links). Een leuke lunchplek, aan een kade, is de vismarkt ofwel Fisketorget. Vrij sjieke binnenstalletjes verkopen er alle mogelijke soorten verse vis, schelp- en schaaldieren, terwijl sommige ook tafel hebben staan waar visgerechten, waaronder ook sandwiches en soepen, worden geserveerd. Hetzelfde gebeurt bij mooi weer buiten, op deels overdekte terrassen (foto rechts). Boven de vismarkt is overigens het plaatselijke toeristenbureau gevestigd waar een gratis stadsplattegrond kan worden opgehaald en ook excursies kunnen worden geboekt. Je bent nu vlakbij het centrale, rechthoekige stadsplein Torgallmenningen waar een hoekig, uit 1950 stammend, vierzijdig monument staat dat een ode vormt aan de bewoners van Bergen en hun verbondenheid met de zee. Elke zijde van het monument toont drie sociale klassen uit een bepaalde eeuw. Even links van het plein ligt een groot stadspark, compleet met bloembedden, een kleurrijk gedecoreerde muziektent, een vijver met fontein, eigentijdse kunst en het standbeeld van Noorwegens grote componist Edvard Grieg. Parallel met een lange zijde van het park staat het imposante, in  Jugendstil gebouwde Nationale Theater. Het is hier dat voor het eerst toneelstukken in het Noors werden opgevoerd, wat zo’n 450 jaar onder Deense en Zweedse heerschappij niet mogelijk was geweest. In het verlengde van dit theater loopt Bergens zogeheten kunststraat. Waarlangs vier(!) vestigingen staan van het Kode Museum. Veruit het aantrekkelijkst is Kode 3, vanwege zijn romantische en latere schilderijen van voornamelijk Noorse kunstenaars (zie bij Galerie & Musea). Elders in Bergen zijn nog veel meer musea te vinden, meer dan vijftien maar liefst. De meeste werden gewijd aan lokale historie en lokale producten en lokale beroemdheden. Al met al kom je in Bergen niet alleen ogen te kort, maar ook tijd.

Vanuit Nederland vaart de Holland America Line (www.hollandamerica.com) regelmatig met cruiseschepen naar Noorse bestemmingen, waaronder Bergen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

 SCHILDERIJ VAN DE MAAND

Hoera, het is lente, mijn favoriete seizoen om naar de Provence te reizen, liefst natuurlijk in persoon, maar anders in elk geval schilderend. Zo heb ik wederom een impressie gemaakt van het Montagne de Sainte-Victoire, dat volgens het Cleveland Museum of Art door Paul Cézanne meer dan tachtig keer werd geschilderd. Dit machtige, deels door druivenstokken omgeven massief ligt namelijk vlak bij Aix-en-Provence, waar Cézanne woonde. Hij schilderde met olieverf of waterverf, maar ik heb ik mijn lenteachtig lichte impressie gemaakt met pastelkrijt. Voor meer details zie bij Landschappen op www.vinpressionist.com.

 

 

  Het is dit jaar drie decennia geleden dat de in Bourgognes gespecialiseerde wijnagent Karel de Graaf (eerder medeoprichter van het tijdschrift Perswijn) een eigen perceel met druivenstokken kocht in Meursault, binnen de wijngaard Les Narvaux. Het akkertje omvat slechts 38,5 are, maar in dit geval is klein juist groot. Want het brengt een meesterlijke Meursault voort, zoals de recent gelanceerde jaargang 2020 overtuigend bewijst. Begin dit jaar vertelde Karel (die geridderd werd door de Franse regering) met hoeveel zorg zijn chardonnaywijn wordt gemaakt. Zo gaat de Les Narvaux een jaar op vat (15 procent van de fusten is nieuw, terwijl andere dankzij een slim watersysteem zachtere roosteraroma’s afgeven), waarna nog een lagering volgt in roestvrij stalen tanks ‘om het hout goed te laten integreren’. Deze en andere details hebben een verleidelijke, goed gevulde en tegelijk aangenaam frisse Meursault gegeven met een aroma waarin milde citrus en beschaafde, zacht kruidige houtaroma’s harmonisch met elkaar verkeren. Het probleem is alleen dat de vraag naar Karels wijn inmiddels zo groot is, ook van sterrenrestaurants, dat hij voor thuisgebruik slechts mondjesmaat verkrijgbaar is, en dan ook nog voor veel geld, tientallen euro’s. Wellicht lukt het om een verkoopadres te vinden via internet of anders via info@bourgogne.nl. Een andere specialiteit van Karel de Graaf is Manzanilla. Al sinds 2000 vertegenwoordigt hij samen met zijn zoon Pim, die het agenturen bedrijf heeft overgenomen, de oudste Sherry bodega, Delgado Zuleta (bekendste merk La Goya) in Sanlúcar de Barrameda, de bakermat van Manzanilla. Karels amor voor Sherry en voor Manzanilla in het bijzonder is zo groot dat hij in Andalusië niet alleen de opleiding volgde tot Sherry Educator, maar daar zelfs een huis heeft gekocht.

 

 

MEMORABELE MAALTIJDEN (7)
Genoten door Hubrecht Duijker

Anno 1977, een jaar na mijn bezoek aan de gastronomische tempel van Paul Bocuse, kwam de chef naar Nederland, en nadien nog een paar keer, samen met Georges Duboeuf – die tijdens een Amsterdamse lunch voor eens en altijd demonstreerde wat de juiste manier is om Beaujolais te serveren. Ziehier enkele herinneringen aan wederom memorabele maaltijden en momenten.

Een paar keer is Paul Bocuse in Nederland geweest, eventjes maar. Voor waarschijnlijk het eerst gebeurde dat in de zomer van 1977, op uitnodiging van Dick Hooft, de toenmalige eigenaar van restaurant Paardenburg (Ouderkerk aan de Amstel). Het gesigneerde menu – ik had het voorrecht om aanwezig te zijn – vermeldt klassiekers, zoals de truffelsoep en de in een blaas geserveerde kip uit Bresse, gefarceerd met o.a. levertjes en morieljes. Terwijl het dessert bestond uit verse frambozen en bosaardbeitjes met een lichte siroop, frambozenijs en îles flottantes (bolletjes eiwit drijvend op een vanillecrème met karamel). Alle ingrediënten en de soepkommen hadden chef en diens rechterhand Roger Jaloux uit Lyon mee laten komen. Als gebruikelijk kwamen bijna alle wijnen van Bocuse’s grote vriend Georges Duboeuf (foto), uit de Beaujolais. Dit ondanks de imposante wijnselectie die Paardenburg toen voerde. De beschrijvingen op die kaart waren vaak treffend, soms onbedoeld humoristisch. Over een Pinot Gris las ik ‘Een aparte klasse Elzasser, te vergelijken met een goede vrouw; eenmaal gedronken wil je niets anders meer’. En bij een Saint-Emilion stond ‘Een volle smaak met de soepelheid van een jonge deerne’.  Maar dit terzijde.

Later heb ik Paul Bocuse samen met Georges Duboeuf ook nog meegemaakt bij de gebroeders Fagel, in De Hoefslag, en in Dikker & Thijs te Amsterdam, waar Franse chef in het bijzijn van Georges Duboeuf een lunch verzorgde, op een zeer warme zomerdag. In dit geval was Eimert Teekens (groot geworden met hoogwaardig vlees en destijds ook restaurateur) degene die gastvrij had geïnviteerd. Nadat Paul Bocuse buiten muziek had gemaakt met een Amsterdamse draaiorgel, als zijnde een verzamelaar van draaiorgels, ging het gezelschap ontspannen aan tafel, op de eerste etage, in een zonovergoten zaal. De eerste rode wijn was reeds ingeschonken, een Fleurie. Georges Duboeuf nam een slokje – en reageerde met een vies gezicht. Nee toch, dacht ik, alweer een wijn met ‘kurk’. Maar nee, het bleek iets anders te zijn. De Fransman sommeerde een jonge ober en vroeg of die snel een lepel en een schaaltje met een ijsblokje wil brengen. Wat ook gebeurde, iedereen keek gespannen toe. Duboeuf legde het ijsblokje op de lepel, pakte het glas Fleurie, hield dit een beetje schuin en bracht vervolgens de lepel met het ijsblokje in de wijn. Met als commentaar ‘Een beetje water in de Beaujolais is véél minder erg dan een te hoge temperatuur’. En Paul Bocuse? Die applaudisseerde.

***

In Wales heeft men de laatste jaren steeds meer wijngaarden aangelegd op plaatsen waar genoeg beschutting bestaat tegen de koude noord- en westenwinden. Ook de aanplant van hybride druivensoorten zoals de Franse seyval blanc en de Duitse reichensteiner hebben ertoe bijgedragen dat kwaliteit van Welsh wijnen met sprongen vooruit is gegaan. Aldus de toelichting van Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com, die dit etiket selecteerde uit zijn wereldomvattende verzameling.

 

 

 

 

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.