Per traditie publiceer ik in december wijntips voor de feestdagen, namelijk de lekkerste wijnen bij een stuk of veertig min of meer traditionele, feestelijke gerechten. Ik heb al proevend zo’n 225 wijnen geselecteerd, waaronder tientallen mousserende en ook alcoholvrije soorten,
bij meer dan veertig verschillende leveranciers.

Het geheel vormt een wijnkoopgids voor de feestmaand waarvan de titel zou kunnen luiden

WAARBIJ WELKE WIJN

 Dat het maar een feestelijke én smakelijke maand mag worden.

En… let vooral ook op wijnaanbiedingen die volop zullen verschijnen via o.a. banners,  websites, folders, mailings en advertenties van wijnleveranciers.

*** 

First things first… dus komen bubbels als eerste aan bod, wijnen die een mooie maaltijd feestelijk kunnen openen en wellicht zelfs begeleiden. Om maar te zwijgen over straks Oud & Nieuw. Welnu, onderstaande wijnen heb ik als sprankelend lekker ervaren, als feest in de fles én in het glas.

 . Alvi’s Drift Brut Nature  Cap Classique
Een à la Champagne vervaardigde wijn die net als een goede Champagne drie jaar kelderrust kreeg, en werd samengesteld uit twee Champagne variëteiten, chardonnay (55 procent) en pinot noir. Het is een beschaafde, echt droge, frappant frisse en tegelijk een tikje rijpheid vertonende wijn, zacht schuimend en met in zijn smaak elementen van brioche, noten en citroenig fruit. En dat voor meestal circa €22,50, nog niet eens de helft van wat een goede Champagne doorgaans kost. Adressen via www.monnik-dranken.nl.
. Amour de Yves Lojén  Crémant d’Alsace
Voor deze meer dan keurige Crémant tekent Domaine Fernand Engel dat hem maakte van drie soorten organisch geteelde pinot. Behalve fijne belletjes bezit de wijn een aangename, mild kruidige smaak. Met ook hints van drop en specerijen. Goed gekoeld is-ie het lekkerst. Fles €21,95 bij www.josbeeres.nl.
. Anna de Codorníu rosé  Cava
Voor deze bruisende rosé gebruikte men chardonnay en pinot noir, beide groeiend in de omgeving van Lérida. De minstens een jaar gelagerde, bleek oranje getinte wijn smaakt pittig fris met o.a. zacht, ietwat mild rood fruit, waaronder dat van framboos. De flesprijs varieert sterk, van minder dan €14 tot bijna €18. Adressen via www.dgswijn.nl.
. Arthur Metz 110  Crémant d’Alsace
Deze zeer attractieve, pittig frisse, kruidig fruitige (witte vruchten, gele) Alsace stelde het huis Arthur Metz samen uit pinot blanc en pinot noir, met ook wat chardonnay, terwijl bovendien een klassieke, vier jaar lange kelderrust werd toegepast. Een fles kost €22,99 bij www.abelswijnen.nl.
. Ayala Brut Majeur  Champagne
Het huis Ayala zoekt vooral naar elegantie en frisheid. De Brut Majeur vormt een verrukkelijk voorbeeld. De wijn smaakt zuiver, sappig, opwekkend en na het eerste slokje meteen naar een tweede. Fles €43,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.

 

 

 

 

. Bienvenido  Cava
Na minstens een jaar kelderrijping ontstond een attractieve, kenmerkende, elegante Cava gemaakt van drie Catalaanse druivenrassen door een gerenommeerd familiebedrijf. Alles klopt, de belletjes, de aangename frisheid, het witte en citrusachtige fruit. Een €7,79 kostende exclusiviteit van www.plus.nl.
. Boizel La Côte Blanc de Blancs  Champagne Premier Cru
Elegante, drie jaar gerijpte Champagne van chardonnay druiven waarvan alleen de eerste persing werd gebruikt. De belletjes zijn fijn en royaal aanwezig, en in de sappige, aimabele, ietwat milde smaak valt o.a. een vleugje anijs te ontdekken, alsmede hints van noten en brioche. Importeur www.heerenvanheusden.nl rekent €51 per fles.
. Bründlmayer Sekt Brut Reserve  Niederösterreich
Samengesteld uit pinot noir, chardonnay, grüner veltliner, pinot blanc en pinot gris. Geen wonder dat deze opwekkende wijn dimensie heeft, met allerlei frisse fruittonen, waaronder die van grapefruit en milde citrus. Plus een vleugje brioche. De kwaliteit is als van een goede Champagne, en de prijs van €35,70 reflecteert dat. Te koop bij o.a. www.anfors-imperial.com
. Cordorníu Barcelona Cuvée 1872  Cava Brut
Uit de aantrekkelijke, nostalgische art nouveau fles vloeit een elegante, 11,5 procent alcohol bevattende bubbelwijn die trakteert op mild wit fruit, heel subtiel gekruid. Door 80 grotere filialen van Albert Heijn wordt hij gevoerd voor €9,49.
. Delavenne Brut Original 60/40  Champagne
In de basiswijnen voor deze Champagne is de ontzurende, zogeheten appel-melkzure gisting bewust achterwege gelaten, met resultaat een pittige frisheid. Voorts smaakt deze beschaafd schuimende wijn elegant, met tevens frisse, citrusachtige fruittonen, een nootje en een hint van rijpheid, terwijl hij bovendien loepzuiver is, met een vleugje mildheid als tegenspel voor de frisse zuren. Fles €38,50 bij www.okhuysen.nl.
. De Saint-Gall Le Tradition  Champagne Premier Cru
Pittig fris en elegant enerzijds, sappig en goed gevuld anderzijds, zacht fruitig en heel discreet gekruid. Doet kwalitatief niet onder voor vergelijkbare Champagnes van bekende, grote huizen. Behalve wellicht qua prijs, €29,99. Te koop bij, waar anders, bij www.gall.nl.
. Domaine Duffau  Gaillac Brut
Alleen al vanwege zijn heel ‘natuurlijke’ bereiding volgens de méthode ancestrale is dit een (bescheiden bubbelend) buitenbeentje, dit mede gezien zijn modeste 10 procent alcohol en zijn aparte, karaktervolle smaak waarin frisse en kruidige elementen samengaan met hints van brioche en karamel. Deze spraakmakende aperitiefwijn kost €20,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.
. Domaine Tariquet Entracte 2020  Vin de France
Behalve echt droog en lenteachtig licht (10,5 procent alcohol) smaakt deze bescheiden bruisende compositie van chenin blanc en chardonnay – waarvan de most vergist werd in afgesloten tanks – flink fris, met hints van zowel bladgroen als frisse citrus plus wit en groen fruit. Vanaf €13,95 per fles. Adressen via o.a. www.walravensax.nl.
. Dopff Cuvée Julien  Crémant d’Alsace
Werd samengesteld uit pinot blanc en diens broertje auxerrois, bevat 4,6 gram suiker – en is zo aantrekkelijk dat hij geschonken wordt in het fameuze regionale sterrenrestaurant Auberge de l’Ill. Het is een fijn bruisende, opwekkende wijn, prettig fruitig en heel licht notig: ideaal als feestelijk aperitief. Geïmporteerd door www.monnik-dranken.nl en te koop bij o.a. www.mitra.nl voor €15,99.

 

 

. Faber sparkling rosé  Duitsland  Alcoholvrij
Door een Duitse specialist vervaardigde, fris fruitige, ietwat milde bubbel voor mensen die geen alcohol willen of mogen gebruiken. In zijn soort een van de betere. Je vindt deze Faber bij www.gall.nl voor €5,79.
. Hardys Zero Sparkling  Australia  Alcoholvrij
Dankzij een slimme techniek bevat deze van chardonnay vervaardigde bubbel meer smaak en tegelijk beduidend minder suiker (namelijk minder dan 2 gram per liter) dan de meeste vergelijkbare alcoholvrije ‘wijnen’. Fles €4,99 bij www.plus.nl.
. Jacquart Mosaïque Brut  Champagne
Gave, aimabele Champagne die zacht schuimt, zacht fruitig is en een enigszins milde toonzetting heeft. Hij onderging drie jaar kelderrust en werd samengesteld uit de drie regionale druivenrassen, met voorop chardonnay (40 procent), door een serieus goede coöperatie. Reken op €42,50 à €43,75. Adressen via www.dgswijn.nl.
. Jansz Premium Non Vintage Brut Cuvée  Pipers River Tasmania
Deze levendige, elegante, frissige, door mild citrusfruit en wat brioche gemarkeerde, loepzuivere wijn werd voor circa twee derde uit chardonnay samengesteld, vandaar de elegantie. De rest bestaat uit pinot noir. Ook werden wat ‘reserve’ wijnen gebruikt van eerdere jaargangen. Te koop voor €25,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.
. Jaume Serra  Cava Brut
Naast het witte en citrusachtige fruit proeven we een hint van anijs en een kruidje: dit is een Cava om iets bij te eten, tapas bijvoorbeeld. Voorts schuimt hij flink, biedt een vleugje rijpheid en heeft het voor Cava kenmerkende, bescheiden alcoholpercentage van 11,5 procent. Fles €7,95 bij www.vinify.nl
. Kylie Minogue rosé  Prosecco
Geen Australische artiest heeft zo veel succes als Kylie Minogue, niet alleen met liedjes, maar sinds drie jaar ook met wijnen die haar naam dragen. Behalve een pittige frisheid trakteert haar bestsellende Prosecco rosé Extra Dry op prettig wat fruit, van bessen en rode vruchtjes, heel licht gekruid. Een van talrijke hartjes voorziene fles kost €12,19 bij www.gall.nl.
. Leclerc Briant Réserve Brut  Champagne
De naam Leclerc Briant staat voor dynamisch, duurzaam – en klasse. De Réserve Brut smaakt heel zuiver en elegant , met zowel rijpe elementen als frisse, waaronder die van citrusachtig fruit, met nog een hintje van griotten. Fles €54,95 bij o.a. www.bosmanwijnkopers.nl
. Marsigny Blanc de Noirs Brut  Crémant de Bourgogne
Buitengewoon betrouwbaar en al jaren een vaste waarde. Vervaardigd à la Champagne door een uitstekend coöperatief bedrijf. De Marsigny schuimt zowel flink als fijn, en trakteert op een zuivere, levendige, mild frisse smaak met nuances van wit fruit en een vleugje anijs. Bij www.jumbo.com kost een fles vanaf 5 december €7,49 in plaats van de reguliere €9,99.
. Natureo 0,0 semi-seco  Spain  Alcoholvrij
Na veel proefnemingen heeft de Spaanse topproducent Torres alcoholvrije ‘wijnen’ uitgebracht, waaronder de zacht bruisende, van moscatel vervaardigde  Natureo semi-seco. Het wit-druivige van de moscatel is discreet aanwezig, samen met wat limoen. Voorts smaakt deze Natureo pittig fris, en tegelijk een tikje zoet. Te koop bij www.gall.nl voor €8,79.
. Métier Brut Alb  Moldova
Deze met goud bekroonde, flink schuimende, sappige melange van chardonnay, pinot blanc en sauvignon blanc smaakt frissig, pittig en tegelijk ietwat kruidig, met wat frisse citrus in de achtergrond, wat ‘m heel geschikt maakt als prettige partner voor hartige voorafhapjes. Richtprijs €8,50, verkooppunten via www.dgswijn.nl.
. Pizzolato Alcohol free sparkling  Italia  Alcoholvrij
Op basis van druivensap vervaardigd, in dit geval most van organisch geteelde muskaatdruiven. Het sap werd verdund met water, waarna men koolzuur toevoegde. Het resultaat is een plezierige wijnvervanger met een pittig-frisse mousse die schakeringen heeft van wit fruit, waaronder dat van witte druiven, en een hint van banaan. Het suikergehalte bedraagt 3 gram per 100 milliliter. De richtprijs voor een fraai versierde, reliëfs rijke fles ligt rond de €9. Adressen via www.coenecoop.com.
. Simonnet-Febvre Brut Cuvée S2018  Crémant de Bourgogne
Werd samengesteld uit 70 procent chardonnay plus 30 pinot noir. En net als een goede Champagne kreeg de wijn een kelderrust van 36 maanden. Behalve elegant smaakt deze in Chablis vervaardigde Crémant de Bourgogne sappig fris en goed droog, terwijl zijn belletjes fijn zijn en zijn aroma naast wat fris fruit een beschaafde kruidigheid bezit, met ook een vleugje specerijen en een hintje griottendrop. Elementen die hem een feestelijke ami maken van hartige voorafjes. Fles €17,50 bij www.heerenvanheusden.nl.
. Simonsig Kaapse Vonkel Brut 2020  Cap Classique
Het is altijd feest om de deze vrolijk bruisende wijn te proeven. Hij is elegant en pittig fris, met discreet kruidige en fris fruitige, citrusachtige elementen. Simonsig was het eerste Kaapse domein waar een bubbelwijn à la Champagne werd gecreëerd. Doos van drie €47,50 bij www.winematters.eu. Voor andere distributeurs zie www.kwastwijnkopers.nl.
. Sinzero Brut 2021  Chili  Alcoholvrij
Een van de allerbeste alcoholvrije bubbels die ik ken, is de van chardonnay vervaardigde Sinzero Brut, een echt wijnachtige, opwekkend frisse, door tonen van grapefruit en ander fris citrusfruit gemarkeerde Chileense creatie. Flesprijs meestal €9,95 à €10,95. Adressen via o.a.  www.dgswijn.nl.
. Tholomies Brut  Crémant de Limoux
Wijnmaakster Marie Toussaint gebruikte 60 procent chardonnay, een ras dat volop groeit in de heuvels rond Limoux, aangevuld door 30 procent chenin blanc en de rest pinot noir. Na twaalf maanden kelderrust ontstond een fijn en volop schuimende, zeer smakelijke, goed gevulde bubbelwijn waarin sappig citrusfruit plezierig samengaat met o.m. specerijen. Fles €15,95 bij www.abelswijnen.nl.

 

 

Amuses, tapas, zoutjes, snacksOm als aperitief een stille wijn te schenken is eveneens een aantrekkelijke gedachte. Ga voor wit of rosé, opwekkend fris en liefst vrij licht. Bijvoorbeeld een van de volgende. De aanbevolen witte wijnen zijn overigens óók prima partners voor o.a. sushi en gourmetten met vis.

 . Colombelle Alegria Edition 2022  Côtes de Gascogne
Werd gemaakt van alleen de colombard – en dat proef je. Want het voor deze streekdruif zo kenmerkende element van passievrucht is waarneembaar, in combinatie met wat frisse citrus, een knisperend karakter en een plezierig bescheiden alcoholgehalte van slechts 11 procent. De Colombelle Alegría draagt een richtprijs van €7 à €8. Ik zag hem bij www.boschwijnkopers.nl en www.vinotheekvintage.nl. Meer adressen via importeur www.dgswijn.nl.
. Cueva del Chamán Blanco Verdejo 2022  Almansa
Deze Verdejo werd fris gestijld, en smaakt tevens lekker levendig naar frisse citrus plus wat groene appel en een hint van specerijen. Wat allemaal deels te danken is aan de hoge ligging van de wijngaarden, op 850 à 1050 meter. Fles €9,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.
. Domaine la Colombette Sauvignon 2022  Pays d’Hérault
Bevat slechts 11.5 procent alcohol, en heeft tegelijk een uitgesproken sappige, zeker niet te lichte smaak waarin mild groen fruit plus iets van buxus vrolijk met elkaar verkeren. Ook de flesprijs is zeker niet zwaar, meestal ergens tussen de €7 en €8. Adressen via www.heisterkamp.com.
. Domaine Tariquet Marselan rosé 2022  Côtes de Gascogne
Vanwege zijn lenteachtige elegantie is dit een leuke rosé om mee te beginnen. De familie Grassa maakte hem van marselan, een kruising tussen cabernet sauvignon en grenache. De bleek oranje, elegante (11,5 procent alcohol), tevens frissige 2022 van marselan vult de mond op opwekkende wijze met o.a. fruit van aalbessen en frisse citrus, plus een minikruidje, wat ‘m bij véél voorafhapjes marsterlijk doet smaken. Flesprijs meestal €9,95 à €10,95, verkoopadressen via www.walravensax.nl.
. Inazio Urruzola 2022  Getariako Txakolina
Ziehier een zeer opwekkende, heel licht op de tong tintelende Baskische wijn die zo fris is als een zeebries, met weinig alcohol (11,5 procent) maar veel smaak, van citrus, groene vruchten, bladgroen en een kruidje. Fles €13,25 bij www.okhuysen.nl.
. Mehofer Grüner Veltliner 2022  Wagram
Bevat slechts 11 procent alcohol; daarom alleen al is het een aangename voorafwijn. Voorts smaakt hij heel zuiver (werd ook gemaakt van organisch gecultiveerde druiven), frissig, sappig en een tikje hartig, met fris fruit van groene en citrusvruchten. Te koop bij o.a. www.bosmanwijnkopers.nl voor €11,95.
. Quinta de Soalheiro Alvarinho 2022  Vinho Verde
Lente in het glas, uit Portugals groene noorden. Zijn geboortestreek is die van Vinho Verde in noorden. Elegant-ferm en tegelijk zeer sappig, plezierig fris en trakterend zowel wit als geel fruit, met een nog een mini-kruidje toe. Hij kost €13,50 bij www.okhuysen.nl.
. Ramón Bilbao Verdejo 2022  Rueda
Deze Spaanse wijn heeft net zulke opwekkende zuren als een Sauvignon Blanc. Het is een lekker levendige Verdejo, goed sappig bovendien, en in bezit van zowel citrusfruit als een minikruidje. Een van de aanbieders is www.wijnkring.nl die een flesprijs hanteert van €12,50.
. Von Buhl Bone Dry 2022  Pfalz
Een van Riesling gemaakt, inderdaad beendroge, frisse wijn die tegelijk op sappige wijze smaakt naar groene appel en grapefruit. Mede dankzij zijn beheerste 12 procent alcohol is dit een hele beste beginwijn. Fles €13 bij o.m. www.josbeeres.nl.

 

 

Olijven, tapenade, Hollandse NieuweHet zijn niet de meest modieuze wijnen, maar bij olijven, ook die gevuld met ansjovis, en zoute haring (plus heel wat andere hartige hapjes) passen behalve bubbelwijnen en droge, frisse witte, zie hiervoor, ook een gekoelde Fino of Manzanilla Sherry.

. La Guita  Manzanilla Sherry
Deze Manzanilla werd internationaal bekroond en heeft bijna iets zilts in zijn elegante, lenteachtige smaak. Een topper bij tapas (en sushi). Een halve fles kost  €5,49 bij www.gall.nl.
. Solear  Manzanilla Sherry
Een van de meesterlijkste Manzanilla’s is de vederlichte, excellente Solear van de topproducent Barbadillo. Deze Manzanilla wordt voor €13,82 per hele fles aangeboden door o.a. www.spanjewijn.nl.
. Tío Pepe  Fino Sherry
Dan is er natuurlijk ’s werelds meest verkochte Fino Sherry, de eminente everseller Tío Pepe die o.a. verkocht wordt door www.gall.nl voor €10,60. Altijd uitstekend, altijd betrouwbaar.
. Williams & Humbert Alegría  Manzanilla Superior
Blekig van tint, geurig, en op beschaafde wijze aangenaam fris. Tegelijk goed gevuld, met ook een zekere kruidigheid. Goed gekoeld is-ie op zijn lekkerst. Fles €12,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.


VOORGERECHTEN

Ardenner ham met meloen Een treffer hierbij is de breed verkrijgbare, mild druivige en vaak enigszins zwoel kruidige Torrontés uit Argentinië. Maar andere muskaatachtige droge wijnen kunnen hierbij ook heel lekker zijn.

. Crios Torrontés 2022 Mendoza & Salta
Dit is een aromatische, zwoel fruitige charmeur uit Argentinië die van een Britse criticus 90 punten kreeg. De druiven kwamen deels uit de hoge, reliëfrijke streek Salta. Prijs €12,95 bij o.a. www.perfectewijn.nl.
. Phebus Torrontés 2022  Mendoza
Deze Torrontés uit tangoland werd wat frisser gestijld dan de meeste, met in zijn aroma alleen een hint van witte druiven, naast frisse citrus à la limoen, een vleugje lychees en een discreet kruidje. Verkooppunten via www.monnik-dranken.nl, adviesprijs €7,50.

GarnalencocktailVanwege de doorgaans pittige cocktailsaus, denk aan de cayennepeper, past hierbij een enigszins pittig frisse witte wijn, denk aan Grüner Veltliner uit Oostenrijk.  


. Classic Style Organic Grüner Veltliner 2022  Niederösterreich
Heeft een groenzweem in zijn bleke kleur en veel sap in zijn smaak, die naast kruidige, hartige elementen ook prettig wat fruit offreert, van witte vruchten en citrus. De maker is het gerenommeerde domein Sepp Moser. Fles €12,40 bij o.a. www.josbeeres.nl.
. Grüner Veltliner trocken 2022  Niederösterreich
Ondanks de lange, hete zomer van vorig jaar heeft de familie Baumgartner een bijna tintelfrisse Grüner Veltliner weten te maken met in zijn smaak behalve elementen van groene appel en frisse citrus ook het voor zijn – typisch Oostenrijkse – druif zo kenmerkende pepertje. Flesprijs €4,29 bij www.ah.nl.
. Grüner Veltliner Wachau 2022  Wachau
Een al heel lang lofwaardige Grüner van de eminente coöperatie Domäne Wachau. Als gebruikelijk smaakt de wijn sappig fris en lekker fruitig (wit, citrus) met discreet wat hartigheid plus een snufje specerijen. Fles €8 bij www.hema.nl.
. Josef Ehmoser Grüner Veltliner Terrassen 2022  Wagram
Feest in het glas: lekker frissig, bijna mineralig, beschaafd kruidig, goed sappig, een tikje hartig (hint witte peper) en tegelijk fris fruitig, denk aan citrus en groene appel. Deze voorbeeldige Veltliner kost €11,50 bij www.colaris.nl.
. Kurt Angerer Grüner Veltliner Kies 2022  Kamptal
De van kiezelgrond afkomstige Kies heeft een loepzuivere, verkwikkende smaak die voorzien is van groene appel en citrusfruit, met ook een miniem pepertje. Groots bij een garnalencocktail. Richtprijs €12,95, adressen via www.kwastwijnkopers.nl.
. Norbert Schmelzer Grüner Veltliner Classic 2022  Burgenland
Bleek van kleur met een zweempje groen, en op sappige wijze smakend naar o.m. groene appel, terwijl tegelijk een discrete, voor Grüner Veltliner zo typerende hartigheid present is, in de vorm van een pepertje. Verkoopadressen zijn te vinden op internet. Een ervan is www.abelswijn.nl waar €10,95 per losse fles wordt gerekend, en een euro minder bij zes tegelijk.

 

 

Gravad laxOmdat dit zalmgerecht vrijwel altijd wordt gemarineerd met o.a. dille, helpt het als de witte wijn erbij ook iets van dille heeft in zijn aroma. Lang zoeken hoeft niet, want als dit voor één soort vaak geldt, is dat Sauvignon Blanc. Veel varianten daarvan, met voorop de Nieuw-Zeelandse uit Marlborough, bieden duidelijk iets van verse groene kruiden in hun geur smaak, waaronder dille. Verwante wijnen uit ander regio’s en/of van andere druiven – denk aan Verdejo uit Rueda – bestaan echter ook, en zijn eveneens geschikt bij gravad lax.


. Circe Verdejo 2022  Rueda
Op een aparte, zware fles gepresenteerde Verdejo uit Rueda die in zijn sappige smaak een opwekkende frisheid koppelt aan zowel kruidige elementen als aan fris fruit van limoen en andere frisse citrusvruchten. Voor de Circe rekent www.colaris.nl €11,95 per fles.
. Domaine de la Baume Cabernet Blanc Caméleon 2022  Pays d’ Oc
Gemaakt van een resistente kruising van cabernet sauvignon met een complexe andere kruising van witte variëteiten. Samen hebben ze in 2022 een echt opwekkende, licht kruidige, smakelijke wijn gegeven die trakteert op vooral fris citrusfruit. Richtprijs €10,95. Een van de aanbieders is www.vanoudsdezwaan.nl.
. Marqués de Cáceres Verdejo 2022  Rueda
Deze Rueda van het Rioja huis Marqués de Cáceres smaakt op sappige wijze pittig-kruidig fris, met een hintje anijs, is tegelijk vrij vol en ferm, en heeft in zijn smaak subtiele schakeringen van zowel fris als mild fruit, citrus en wit. Fles €6,99 bij www.plus.nl.
. Misty Cove Organic Sauvignon Blanc 2022  Marlborough
Duurzaam vervaardigde Nieuw-Zeelander met een zeer fris karakter en een duidelijk plantaardig aroma van buxus en groene kruiden, terwijl zijn fruit associaties oproept aan zowel grapefruit als limoen. Richtprijs €12,95, verkooppunten via www.dgswijn.nl.
. Sapientia Verdejo Ecológico 2022  Rueda
Deze Spaanse Verdejo doet enigszins denken aan een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc. Want hij offreert eenzelfde sappige frisheid tegen een bescheiden decor van plantaardigheid (voorzichtig wat buxus plus grassige elementen), en het duidelijk aanwezig fruit is dat van frisse citrus. Hij is o.a. verkrijgbaar bij www.hermanwines.com, voor €11,60.
. Villa Maria Blush Sauvignon 2022  New Zealand
Dankzij 14 procent Merlot gaat de kleur van deze wijn richting zalm, terwijl het karakter van Sauvignon Blanc helemaal behouden bleef. De wijn geurt dus duidelijk naar de voor Nieuw-Zeeland zo kenmerkende buxus c.q. grassigheid, terwijl in de smaak tevens frisse zuren markant aanwezig zijn. De beetjes bes- en rood fruit, naast die van grapefruit, zijn ongetwijfeld afkomstig van de Merlot. Kortom, dit is een rosé voor liefhebbers van witte Sauvignon. Fles €10,99 bij www.plus.nl.
. Villa Maria Private Bin Organic Sauvignon Blanc 2022  Marlborough
Een van Nieuw-Zeelands meest bewonderde en bekroonde wijnbedrijven is Villa Maria. De Organic Sauvignon Blanc daarvan is een bleke, geurige, smakelijke wijn, knisperend fris, maar vanwege zijn sappigheid en redelijk stevige structuur zeker niet strak, terwijl groene kruiden en groen fruit van o.a. kruisbes additionele, hoogst plezierige impressies vormen. Fles €11,95 bij www.wijny.nl. 

KrabcocktailCombineert het plezierigst met een subtiel kruidige, wit fruitige, zacht frisse witte wijn, waaronder diverse soorten uit Italië. Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico bijvoorbeeld. Behalve deze breed verkrijgbare soort komen andere in aanmerking, zie enkele voorbeelden hieronder.


. Angelo Negro Onorata Favorita 2022  Langhe
Vanwege zijn zachte zuren, mildheid en vulling, met nog een hint van notigheid kan deze gave Piemonte wijn gerust naast een krabcocktail worden geplaatst. De vermentino diende hier als druif. Adviesprijs €12,35, verkooppunten via www.monnik-dranken.nl.
. Moncaro Verdicchio 2022  Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico
Het is de ruim 55 jaar jonge coöperatie Moncaro in Marche die de alom inzetbare Moncaro 2022 vervaardigde. De wijn heeft een kruidig karakter, wat ‘m bijna pittig doet smaken, en zachte zuren, terwijl wit fruit en citrus charme verlenen. Fles €4,99 bij www.ah.nl.
. Spier Sauvignon Blanc Signature Collection 2022  Western Cape
De Spier Sauvignon Blanc uit de Signature Collection is eigenlijk een wijn voor Chardonnay liefhebbers. Want hij smaakt eerder zacht fris dan pittig plantaardig of grassig, en is vrij stevig, terwijl zijn fruit neigt naar zachte citrus met zelfs een hint van tropisch. Eigenschappen die ‘m in elk geval heerlijk doen smaken bij een krabcocktail. Richtprijs €7,95 à €8,25. Adressen via o.a www.vinites.com.
. Terrazzano 2022  Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico
Uitnodigende, sappige witte wijn, goed fris, met een klein kruidje, wit drupsachtig fruit en een modeste 12 procent alcohol. Hij doet enigszins denken aan een Pinot Blanc uit Alsace. Ook zijn prijs zou je inviterend kunnen noemen: bij www.plus.nl betaalde ik €5,29.

 

 

Kreeft, langoustines, gamba’s, scampiAllerlei witte wijnen komen in aanmerking, waaronder houtloze Chardonnay, Albariño uit Spaans Galicië (zie ook bij Gerookte Zalm) superieure Soave en zelfs een Zuid-Limburgse. Ze mogen niet zwaar noch overweldigend smaken.


. Apostelhoeve Cuvée XII 2022  Mergelland
Smakelijke creatie samengesteld uit 40 procent müller-thurgau plus gelijke delen auxerrois en pinot gris. De 2022 presenteert zich geurig, fris, levendig en elegant, met een aroma van zowel frisse als milde citrusvruchten. Dit is Limburg op zijn lekkerst. Fles €20,95 bij o.a. https://www.bovino.nl/de-apostelhoeve.
. Ca’ Rugate San Michele 2022  Soave Classico
Eén slokje, en je bent terug op een terras naast het amfitheater in Verona, met op het bord verse scampi. De wijn smaakt loepzuiver, zeer sappig, aangenaam fris, elegant (12 procent alcohol) en aangenaam fruitig (milde citrus, partje peer) met een miniem snufje kruiden. Aanbiedingsprijs €11,95 bij www.colaris.nl.
. Deetlefs Stonecross Chardonnay 2022  Western Cape
Bij Deetlefs domein werden de druiven op drie verschillende tijdstippen werden geplukt, waarna de vergisting geschiedde met drie typen gist. De aldus gecreëerde, houtloze wijn smaakt sappig en vrij gul, behoorlijk vief en rijp fruitig, met o.m. wat ananas. Prijs €5,29 bij www.plus.nl.
. Domaine du Salvard 2022  Cheverny
Dit is een breed inzetbare, hoogwaardige zeefruit wijn: aangenaam fris zonder zuur te zijn, zeer sappig, goed gevuld, ferm maar niet zwaar, en met een verleidelijke fruitmix van witte, groene en citrusvruchten. Behalve sauvignon blanc gebruikte men 15 procent chardonnay. Fles €12,95 bij www.colaris.nl.
. Fritz Wassmer Weissburgunder 2022  Baden
Binnen het heuvelige Baden ging Fritz Wassmer ook succesvol aan de slag met weisser burgunder ofwel pinot blanc. De 2022 daarvan is goed gevuld, sappig en voorzien van discreet gekruid wit fruit, elementen die ‘m super doen smaken bij Kreeft & co. Te koop voor €11,29 bij www.gall.nl.
. Giraudon Chitry 2022  Bourgogne
Offreert sappigheid en zachte zuren, terwijl in de vrij volle smaak verleidelijk wat fruit waarneembaar is, vooral van milde citrus waaronder gele vruchten, aangevuld door een nootje en een kruidje. Gewoon heerlijk, zeker bij gamba’s en nog veel meer fruits de mer. Bij www.colaris.nl kost een fles €13,95.
. Groot Parys Die Tweede Droom 2022  Paarl
Het betreft hier een Chenin Blanc waarvan de most voor ruim driekwart vergist werd in gebruikte vaten van Frans eikenhout. Vandaar de discrete kruidigheid en een vleugje vanille in de voor het overige goed gevulde, ferme, sappig frisse smaak die bovendien charmeert met vooral wit fruit. Fles €12,75 bij www.winematters.eu.

 

 

OestersNatuurlijk droge bubbelwijn (zie Feest in de Fles). Maar ook een frisse, grassige en tegelijk groen fruitige Sauvignon Blanc (zie bij Gravad Lax). Plus andere echt frisse witte wijnen. En dan is er uiteraard ‘oesterwater’ ofwel Chablis waarvan gedurende december allerlei aanbiedingen mogen worden verwacht.


. De Kleine Schorre Schouwen-D®uiveland Blanc 2022  Zeeland
Deze compositie van Pinot Blanc en Auxerrois is vieve, pittig frisse, sappige wijn met in zijn zuivere, vrij elegante smaak elementen van o.m. grapefruit, limoen en groene appel. Formidabel bij zeefruit, zeker ook oesters. Fles €17,95 via www.dekleineschorre.nl en flink wat andere verkooppunten.
. Genheimer Kiltz Sauvignon Blanc trocken 2021  Nahe
Het was met enige aarzeling dat ik deze wijn ging proeven. Want een Sauvignon Blanc uit Duitsland, kon dat wat zijn? En dan ook nog van de mogelijk te rijpe jaargang 2021? Meteen bij de eerste slok verdwenen mijn zorgen als sneeuw voor zon: de wijn smaakte nog flink fris, met niet alleen wat plantaardigheid (heel kenmerkend voor Sauvignon Blanc), maar ook met plezierig wat frisse citrus, richting grapefruit en limoen. Importeur www.halvemaanwijn.nl hanteert als richtprijs €11,95 per fles.
. Sante Cristina Vermentino 2022  Toscana
Gezien zijn ietwat mineralige, tevens frisse smaak zou deze Vermentino een aardig, betaalbaar alternatief voor Chablis kunnen zijn. Bovendien biedt deze witte Toscana vleugjes specerijen en sappig fruit van o.a. groene appel, peer en frisse citrus. Fles €9,99 bij www.ah.nl.

 

 

Paling, gerookteHierbij plegen niet al zware witte wijnen met zachte zuren en iets van gebrande noten of rokerigheid het plezierigst te passen. Diverse Chardonnays en vergelijkbare wijnen dienen zich dus aan, evenals bepaalde soorten Pinot Gris.


. Baron von Maydell Grauer Burgunder 2022  Baden
Prima bij gerookte paling, dat is deze Grauer Burgunder ofwel Pinot Gris uit het zuiden van Duitsland. Hij ruikt en smaakt namelijk enigszins naar gebrande noten, en heeft voorts zowel frisheid als fruit, van witte en citrusvruchten, gecompleteerd door een heel licht zoetje. Fles €8,49 bij www.plus.nl.
. Hand in Hand Grauburgunder 2022  Baden
Telgen van twee wijnfamilies uit twee Duitse wijnregio’s creëerden is een levendige wijn waarvan de zuivere, sappige smaak schakeringen heeft van frisse citrus en een vleugje zoete zuidvruchten, met vaag in de verte iets rokerigs. Richtprijs €16,25. Verkoopinfo via www.heisterkamp.com.
. Louis Latour Les Genevrières 2022  Mâcon-Lugny
Deze vitale blanke Bourgogne biedt een vrij volle, zachtfrisse, gave smaak met schakeringen van zachte citrus plus een hint van gebrande noten. Elementen die hem o.m. prachtig doen passen bij o.m. gerookte paling. Importeur www.heerenvanheusden.nl verkoopt ‘m momenteel voor €15,95.

 

 

Pasteitjes, gevuld met kalfs- of kippenragoutEen niet te zware witte Bourgogne of Chardonnay van elders is een van de mogelijke keuzes (zie bij Kreeft). Daarnaast komen zacht frisse en tegelijk vrij volle witte wijnen van elders volop in aanmerking.  


. Callia PG Pinot Grigio 2022 
San Juan
Een sympathieke witte wijn voor een sympathieke prijs, namelijk €6,59, dat is deze goed sappige Argentijn. Waarvan het milde fruit bestaat uit dat van witte en gele vruchten in een frisse omlijsting. Je vindt deze Callia bij www.plus.nl.
. Castelo de Medina Verdejo 2022  Rueda
Dit is een wat vollere, tikje vette Verdejo die in zijn sappige smaak bijna iets notigs heeft, naast het fruit van witte en gele vruchten. En dat alles steunt op een alcoholgehalte van 13,5 procent. Fles €10,70 bij o.a.  www.josbeeres.nl.
. Domaine de l’Idylle Anne de Lusignan 2022  Savoie
Markante, goed gevulde, tikje kruidige wijn (van roussette, ook wel altesse genoemd) met schakeringen van o.m. milde witte vruchten, citrusfruit, een hint van briochebrood en een vleugje mineraligheid. Adviesprijs €17,95. Te koop bij leden van www.wellofwine.nl, waaronder www.bosmanwijnkopers.nl.
. Mezzacorona Insieme Chardonnay/Pinot Grigio 2022  Vigneti delle Dolomiti
Vreemd genoeg zie je twee van ’s werelds populairste druivenrassen, chardonnay en pinot gris/grigio, zelden samen in een wijn. De witte Insieme bewijst hoe heerlijk zo’n samengaan kan zijn. Want de melange smaakt heel sappig, met fruit van o.a. peer en perzik, is bovendien goed gevuld en tegelijk zacht kruidig. Past prima bij o.a. pasteitjes. Fles €9,99 bij www.jumbo.com.
. Porcupine Ridge Chenin Blanc 2022 Swartland
Van optimaal rijpe druiven met voldoende zuren werd in Zuid-Afrika een Chenin Blanc gemaakt die zeer sappig is, vriendelijk fris en op subtiele wijze mild voorzien van tropisch (meloen) en wit fruit (appel, peer). Fles €6,99 bij www.ah.nl.

Salade, fris aangemaakt met bijvoorbeeld met geitenkaas of FetaDe beste wijnen hierbij zijn opwekkende witte, het liefst een beetje pittig en kruidig. In de eerste plaats jonge Grüner Veltliner (zie bij Garnalencocktail), maar ook veel Sauvignon Blancs en andere frisse witte.


. Bolfan Zagorski Bregi 2022  Zagorje
Als druiven dienden graševina (elders o.a. bekend als welschriesling), sauvignon blanc en rizvaner (beter bekend als rivaner of müller-thurgau). Dit witte trio heeft een onberispelijke, echt bleek getinte, flink frisse, opwekkende wijn gegeven met zowel zacht kruidige elementen als fris fruitige, vooral van citrus. Kortom, klasse uit Kroatië. Richtprijs €11,50. Een van de aanbieders is www.croatianwine.online/nl/. Meer adressen, ook van wijnspeciaalzaken, via importeur www.croatiangrapes.com.
. Carmen Dolores Verdejo 2022  Rueda
Uit de vrolijk uitgedoste fles vloeit een opwekkende, sappige, vrij ferme Verdejo die gezien zijn frisse, citrusachtige fruit licht plantaardige c.q. buxusachtige aspecten associaties oproept aan een Sauvignon Blanc. Fles €7,50 bij www.vinoalfredo.nl.
. Green Grüner Veltliner 2022  Niederösterreich
Betaalbare Grüner met een levendige, licht hartige smaak, aangenaam fris en vriendelijk fruitig. Gekocht voor €4,99 bij www.plus.nl, maar ook in diverse andere kleinere supers staat het sein op groen.
. Hunter’s Sauvignon Blanc 2022  Marlborough
Delicieuze dorstlesser van Jane Hunter en haar team. De jaargang 2022 is een buitengewoon smakelijke, met in zijn sappig frisse smaak flink wat frisse citrus plus de voor een Marlborough wijn zo kenmerkende buxus. Richtprijs €12,75, verkooppunten via www.monnik-dranken.nl.
. Thierry Delaunay Sauvignon Blanc 2022  Touraine
Komt van druiven geplukt in de Cher Vallei en heeft alles wat je van zijn soort mag verwachten. Zoals een frisse, zuivere smaak, een vleugje plantaardigheid, frisse citrus en een minieme kruidigheid plus vaag een vleugje specerijen. Richtprijs €11,95, adressen via www.kwastwijnkopers.nl.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Salade met vis of zeefruitBij vis (en salades en hartige taarten en kalfsschnitzel en nog veel meer) is-ie bijna niet te verslaan, Grüner Veltliner uit Oostenrijk (zie ook bij Garnalencocktail). Daarnaast zijn heel wat andere witte wijnen aanraders bij dit soort salades.


. Andrés Iniesta Corazón Loco 2022 
Manchuela
De voormalige topvoetballer Andrés Iniesta maakte deze wijn van sauvignon blanc en verdejo. Aldus ontstond een pittig frisse, heel licht kruidige, uitgesproken sappige vino, niet te licht noch te zwaar, met in zijn aroma behalve frisse citrus, zoals van grapefruit, ook groene appel. Verkoopinfo via www.heisterkamp.com; flesprijs circa €7,65.
. Campillo Albariño 2022  Rías Baixas
Met goud bekroond, en terecht. Behalve sappig smaakt deze goed gevulde Galicische wijn namelijk pittig fris, terwijl het aroma bepaald wordt door fris citrusfruit. Het is een voorbeeldige vis-en-salade wijn. Fles €17,50 bij www.heerenvanheusden.nl.
. Domaine de l’Idylle Cruet Vieille Vigne 2022  Savoie
Deze wijn uit de reliëfrijke Savoie bevat een alcoholpercentage van slechts 11,5 procent, bezit een bijna tintelende frisheid, is zeer sappig en biedt fruit van zowel citrus als groene appel. Kortom, het is een zalige zeefruit-, vis- en saladewijn. Bij www.bosmanwijnkopers.nl kost hij €17,95.
. Groot Parys Die Tweede Droom 2022  Paarl
Het betreft hier een Chenin Blanc waarvan de most voor ruim driekwart vergist werd in vaten van Frans eikenhout. Vandaar de discrete kruidigheid en een vleugje vanille in de voor het overige goed gevulde, ferme, sappig frisse smaak die bovendien charmeert met vooral wit fruit. Fles €12,75 bij www.winematters.eu.
. Idealysta Chardonnay Fiano 2022  Puglia
De zeer bleek getinte, sappige, voor zijn Zuid-Italiaanse herkomst verrassend elegante 2022 (met 12,5 procent alcohol) heeft een aroma dat in hoofdzaak getypeerd wordt door noten en kruiden, met wat citrus in de achtergrond – wat ‘m tot een veritabele tavola wijn maakt. Die heel geschikt is voor o.m. salades met vis. Richtprijs maximaal €14,50. Verkooppunten via www.cordier-wines.nl.
. Mar de Frades Albariño Atlantico 2022  Rías Baixas
De in een opvallende blauwe fluitfles gebottelde Mar de Frades Albariño Atlantico 2022 is een loepzuivere, opwekkende wijn met een pittige frisheid, flink wat sap en fris, heel discreet gekruid citrusfruit – wat ‘m tot een briljante begeleider maakt van o.a. salades met zeefruit en vis. Fles €19,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.
. Sint Catharinadal Norbertus 2022  Nederland
Een van de grootste wijngaarden die ons land kent, werd aangelegd bij… een historisch vrouwenklooster: de bijna 750 jaar bestaande priorij Sint-Catharinadal van de Norbertinessen zusters, in Oosterhout. De meest geproduceerde wijn van de grootste oogst tot nu toe is de Sint Catharinadal Norbertus 2022, een compositie van auxerrois, pinot blanc en pinot gris. Zijn kwaliteit zou je ‘hemels’ zoniet ‘zalig’ kunnen noemen, want het is een bijna tintelende, zacht frisse, elegant ferme, sappige creatie met vriendelijk wat fruit van o.a. milde witte vruchten en groene appel. Ik kreeg de 2022 te proeven van www.josbeeres.nl, waar hij €16,95 kost, maar hij wordt ook gevoerd door andere leden van www.lesgenereux.nl.
. The Winery of Good Hope Bush Vine Chenin Blanc 2022  Stellenbosch
Een van de geslaagdste soorten van bovengenoemd Kaaps domein pleegt de van niet-geïrrigeerde bush vines (op de graniethoudende Helderberg) afkomstige Chenin Blanc te zijn. Waarvan de 2022 slechts 12 procent alcohol heeft en toch goed gevuld is, met flink wat sappig fruit van voornamelijk peer, terwijl een pietsje frisse citrus en een miniem nootje wat extra dimensie verschaffen. Adviesprijs €11,25. Verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.
. Ventisquero Sauvignon Blanc Reserva 2022  Valle de Casablanca
Hoogwaardige Sauvignon Blanc die een levendig karakter heeft, met in zijn vrij vlezige (13 procent alcohol), sappige smaak behalve opwekkende zuren ook flink wat citrusfruit. Deze vriend van vissalades kost meestal €9 à €9,50, adressen via www.monnik-dranken.nl.

 

 

SushiBij sushi (en sashimi) komen frisse, niet te zware, enigszins kruidige, want tegen sojasaus bestande witte wijnen in aanmerking, mousserende en stille. Hier enkele ideeën, terwijl ook jonge Grüner Veltliner (zie bij o.a. Garnalencocktail) een superieure sushi vriend pleegt te zijn.


. Bolfan Riesling 2021  Zagorje
Hij smaakte super bij sushi, deze elegante, bleek getinte Kroatische wijn. Want hij presenteerde zich zowel elegant als frissig, en tegelijk met frisse citrus, een hint van groene appel en een kleine kruidje. Richtprijs €13,75. Een van de aanbieders is www.croatianwine.online/nl/. Meer adressen, ook van wijnspeciaalzaken, via importeur www.croatiangrapes.com.
. De Kleine Schorre Schouwen-D®uiveland Blanc 2022  Zeeland
Deze zeer zuivere Zeeuwse wijn is een kostelijke combi van pinot blanc en de daarmee verwante auxerrois. Hij tintelt een tikje op de tong, bezit de frisheid van een Zeeuwse zeebries, offreert bovendien fris citrusfruit en smaakt elegant met toch een zekere fermheid. Zalig bij sushi, zeefruit en gebakken vis besprenkeld met citroensap. Fles €19,50 bij o.a. www.kleineschorre.nl.
. FF Weinviertel Grüner Veltliner 2022  Österreich
De jaargang 2022 van het milieuvriendelijk werkende domein Fritz & Frida trakteert op een sappig frisse, opwekkende smaak waarin zowel kruiden als frisse citrus plus wat peer aangenaam aanwezig zijn. Bij www.plus.nl bedraagt de prijs €7,99.
. Gut Hermannsberg WEISS Weisser Burgunder 2022  Nahe
Met sushi & co is dit hij ongetwijfeld een goede Freund, gezien zijn elegantie (11,5 procent alcohol) en zijn sappige frisheid. Om maar te zwijgen over het frisse fruit van citrus en groene appel. Flesprijs €16,35 bij www.okhuysen.nl.
. Ponte PG   Pinot Grigio delle Venezie
Vanwege zijn pittig frisse, licht kruidige smaak, die ook iets heeft van anijs, verstrekt deze bescheiden bubbelende wijn vooral plezier bij hartige voorafhapjes, waaronder zeker ook sushi. Richtprijs €8,95, verkoopinfo via www.vinites.com.
. Small Family Sauvignon Blanc 2022  Marlborough
Bij sushi is in dit geval small ook beautiful, gezien de frisse, plantaardige en tegelijk fris fruitige (groene appel, grapefruit, limoen en kruisbes) smaak van deze loepzuivere Nieuw-Zeelandse wijn. Je vindt ‘m bij o.m. www.josbeeres.nl voor €13,95.

 

 

Vispâté, visterrine Vriendelijk wit, da’s het devies. Zachte zuren, sappigheid, zacht, mild fruit en een niet te lichte structuur, ziedaar de gewenste kenmerken. Hieronder een paar voorbeeldige voorbeelden. Kijk bij Krabcocktail voor meer suggesties.


. Domaine de la Creuze Noire “La Perle Blanche“ 2022  Beaujolais Blanc
Gezien zijn mineralig-frisse smaakkern en frisse citrusfruit deed deze chardonnaywijn even denken aan een Chablis, maar een zekere notigheid en een gulle sappigheid maakten hem toch meer blank Bourgondisch. ’t Is echt… een pareltje, zeker bij een visterrine Fles €13,95 bij www.colaris.nl.
. Javier Beltrán by Roland Galarreta 2022  Rueda
Veel witte Verdejo wijnen uit het Spaanse Rueda neigen naar Sauvignon Blanc, maar deze werd gemaakt in een sappiger, iets meer zachte en milde stijl waarvan het fruit richting gele en witte vruchten gaat. Voorbeeldig bij een visterrine. Fles €9,95 bij www.vinify.nl.
. Mezzacorona Chardonnay 2022  Vigneti delle Dolomiti
Van een dynamische, deels duurzaam werkende coöperatie afkomstige wijn. Waarvan de jaargang 2022 vrij vol smaakt, alsmede zacht fris, en trakteert op mild fruit van gele en witte vruchten, sappigheid en een nootje. Bij www.jumbo.com rekent men €6,65.
. Nore Viognier 2022  Pays d’Oc
Deze Zuid-Franse wijn vult de mond flink, en smaakt zowel sappig als aangenaam fris, met voornamelijk zacht fruit van o.a. perzik plus een vleugje abrikoos. Trefzeker bij een o.m. een visterrine. Importeur www.heerenvanheusden.nl rekent €6,95 per fles.

Vleespâté, vleesterrine, rillettesLicht rood zou het moeten zijn. Maar is dat eigenlijk niet de definitie van een rosé? Dus daarom behalve een fris fruitige rode wijn ook diverse droge rosés getipt. .


. Domaine Jacky Marteau Gamay 2022  Touraine
Naast witte druiven groeien op bovengenoemd domein ook blauwe, namelijk de Beaujolais druif gamay. De net als een Beaujolais fris te serveren Gamay 2022 daarvan offreert lekker wat fruit, bessen voorop, met voorts frisheid en haast iets hartigs. Verrukkelijk bij een vleespâté. Fles €10,40 bij www.okhuysen.nl.
. Figuière Magali Signature 2022  Côtes de Provence
De bleek oranje 2022 heeft een duidelijk milde smaaktoets, terwijl zijn sappige fruit voornamelijk doet denken aan dat van gele vruchten, waaronder perzik. Goed koelen is het devies. Richtprijs €18,95, verkooppunten via internet en www.cordier-wines.nl.
. McPherson Lucie’s Promise Grenache rosé 2022  Australia
Oogt bleek roze-oranje, maar smaakt juist vrij stevig, met in een hoofdrol licht gekruid, mild rood fruit, waaronder dat van frambozen en aardbeien. Een sappige frisheid completeert het geheel. Importeur www.monnik-dranken.nl verstrekt als richtprijs een redelijke €6,99, en voor dat bedrag is de wijn ook te koop bij o.a. www.mitra.nl.
. Notorious Pink Grenache 2022  Vin de France
Als het glazen stoppertje verwijderd is, vloeit uit de frosted fles een bleek oranje rosé die tegelijk flink fris en enigszins mild smaakt – en die een bescheiden alcoholgehalte van 11,5 procent heeft. Terwijl zijn licht gekruide fruit doet denken aan een combi van mandarijn met rood. Voor de Notorious Pink Grenache wordt doorgaans een kleine €11 gerekend. Adressen via o.a. www.heisterkamp.com.
. Tarani Gamay 2022  Comté Tolosan
Wat een leuke verrassing: een rosé die in het Franse zuidwesten gemaakt werd van de Beaujolais druif gamay. ’t Is bovendien een echt lekkere wijn, waarin rijp rood, Beaujolaisachtig fruit vrolijk en sappig figureert in gezelschap van een minikruidje en een zachte frisheid (die om goed koelen vraagt). De Tarani Gamay wordt geïmporteerd door www.dgswijn.nl, en is o.a. te koop bij www.abelswijnen.nl voor €6,95.
. &Then Rosé 2022  Australia  Alcoholvrij
Wat betreft het alcoholvrij maken van wijnen loopt het van origine Australische bedrijf Accolade voorop in de wereld. Het heeft een ‘revolutionaire’ (en geheime) techniek ontwikkeld die de van hun alcohol ontdane wijnen hun smaak en karakter beter doet behouden. Wat tegelijk betekent dat ze beduidend minder suiker hoeven te bevatten dat vrijwel alle andere ‘wijnen’ zonder alcohol. Zo heeft de &Then Rosé, gemaakt van pinot noir, slechts 1,6 gram suiker, wat de hem echt opwekkend doet zijn, met ook wat sappig besfruit. Fles €6,99 bij www.ah.nl.

 

 

Zalm, gerookte Van de vele mogelijkheden kies ik o.a. Albariño uit Rías Baixas, een kustgebied in het groene Galicië. Je zou deze wijn een soort mix kunnen noemen tussen Chablis, Riesling en Pinot Blanc. Hier een tweetal toppers, plus een paar andere smakelijke suggesties.


 . Bodegas Forjas del Salnés Leirana 2022 Rías Baixas
Als riant, zou je deze Rías Baixas kunnen beschrijven. Vandaar dat hij vorig jaar de Prix du Sommelier ontving op het Proefschrift Wijnconcours. Hij is heel zuiver en heel kenmerkend. Enerzijds dus fris, anderzijds elegant ferm en aangenaam fruitig, met nuances van zowel citrus als tropisch fruit plus een partje appel. Prijs €19,40 bij www.josbeeres.nl, meer adressen via www.lesgenereux.nl.
. Mar de Frades Albariño Atlántico 2022  Rías Baixas
De in een opvallende blauwe fluitfles gebottelde Mar de Frades, die heel populair is in Spanje, bevat zowel fruitige (citrus, drupsje) als frisse elementen – en kan beschouwd worden als een zalige begeleider van o.a. gerookte zalm. Fles €19,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.
. Tarón 2022  Rioja
Voor de witte Tarón 2022 koos men niet alleen de in Rioja alom aanwezige viura, maar ook tempranillo blanco (20 procent). Samen hebben deze variëteiten een smakelijke, pittig frisse, prettig mondvullende wijn gegeven met nuances van o.a. kruiden, citroen en groene appel. Richtprijs €6,50, verkoopinfo via www.halvemaanwijn.nl.
. Twentewijn Solaris 2022 Twente
Door Wijngaard Hof van Twente knap gemaakte, terecht met goud bekroonde creatie die een deel vatgisting ontving. Het is een sappige, goed frisse, zuivere wijn met lekker wat mild fruit van citrus, plus hints van peer en tropisch, alsmede een vleugje vanille. Op het domein zelf kost hij €14,95, zie www.twentewijn.nl.

HOOFDGERECHTEN

Biefstuk, entrecote, ribeye, tournedos e.d.Een klassieke combinatie is die met een mooie rode Bordeaux of vergelijkbare wijnen van elders, zo simpel is het.


. Altano 2020  Douro
Het is een boezemvriend van biefstuk, de rode Altano 2020 uit het Noord-Portugese dal van Douro, en vervaardigd van drie regionale rassen. De wijn smaakt lekker sappig en fruitig (pruimen en andere zwarte vruchten plus een lepeltje bessen), vlezig, levendig en met een ondertoon van drop. Fles €9,29, zie www.gall.nl.
. Baron La Rose Vieilles Vignes 2019  Bordeaux
Goud in Frankfurt, brons in Engeland en diamant in Japan: deze – ook nog betaalbare – merkwijn werd bij herhaling bekroond. Men stelde hem samen uit traditionele Bordeaux druiven (merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc) en verstrekte de wijn bovendien een traditionele opvoeding in eiken vaten. Vandaar dat zijn geur en nog zeer vitale smaak een milde kruidigheid bieden, alsmede een vleugjes rokerigheid en vanille. Donkere aroma’s zoals van laurier, completeren het geheel, samen met een besje. Wat ’m een beste kompaan maakt van biefstuk & co. Te koop bij www.dirckiii.nl voor €6,99.
. Château Tour de Mirambeau Reserve 2019  Bordeaux
In deze Reserve 2019, een Bordeaux die alleen een beetje houtcontact kreeg, werd voornamelijk merlot gebruikt, vandaar het sappige, rijpe zwart fruit en het blaadje laurier in zijn aroma, terwijl wat besfruit en  ruggengraat verschaft worden door zowel cabernet sauvignon als cabernet franc. Dit is een hele beste bij biefstuk (en bij extra belegen boeren Goudse daarna). Fles €12,80 à €13,95, verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.
. Errázuriz Max Cabernet Sauvignon 150 años 2020  Valle de Aconcagua
Het is dankzij een opvoeding in fusten van Frans eikenhout dat deze wijn naast kruidige houttonen ook diverse beheerste roosteraroma’s heeft, zoals van chocolade en koffie, terwijl het verleidelijke fruit vooral dat is van bessen. Geen wonder dat sommige critici deze Max een bijkans maximale score gaven van meer dan 90 punten. Bij www.gall.nl kost een fles €13,29.
. G7 Cabernet Sauvignon 2022  Valle del Loncomilla
Deze in zuidelijk Chili geboren, houtloze én foutloze Cabernet Sauvignon 2022 is een aangenaam gulle wijn die sappig trakteert op rijp fruit van rijpe bessen en zwarte vruchtje plus een blaadje laurier. Fles €6 bij www.hema.nl.
. Las Niñas Mapuche Cabernet Sauvignon Syrah 2021  Colchagua Valley
Biedt veel kleur, veel sap, veel materie en veel fruit, vooral dat van rijpe zwarte vruchten en bessen, met nog een hint van rook en rooster. Deze soepele, ferme wijn past o.m. bij alle mogelijke rund- en lamsvlees gerechten. Een fles (kleurrijk in papier verpakt) kost €12,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl en andere leden van www.wellofwine.nl.
. Rustenberg Cabernet Sauvignon . Shiraz . Merlot 2021  Stellenbosch
Een dimensierijke, wondermooi bij wild smakende Kaapse blend van cabernet sauvignon, syrah en merlot. Niet alleen het druiventrio verschaft diepgang aan de smaak – bessen, rijpe zwarte vruchten, drop – maar de negen maanden rijping in fusten van Frans en Amerikaans eikenhout voegt op beheerste wijze nog van alles toe, zoals rokerigheid, vanille, een beschaafde kruidigheid en roosteraroma’s, denk aan chocolade en koffie. Je krijgt dus véél wijn voor de €7,99 die www.ah.nl rekent. En wat fijn, zoniet best gedurfd, die schroefdop.
. Stift Klosterneuburg Patronis 2021  Thermenregion
Het betreft hier een blend van 40 procent zweigelt, een gelijk deel st. laurent (lijkt enigszins op pinot noir) en de rest merlot. De jaargang 2021 is nu mooi op dronk en offreert een zachte fruitigheid van bessen en zwarte vruchten, met nog iets van laurier plus, heel subtiel, wat vanille en roostertonen. Bovendien smaakt de wijn zowel sappig en ferm als zacht fris. Voor €17,90 wordt hij aangeboden door o.a. www.perfectewijn.nl en www.voordeelwijnen.nl.

Confits en andere stoofschotels Streekgerechten en streekwijnen gaan vaak smakelijk samen. Dat wordt overtuigend aangetoond door o.a. rode wijnen uit het Franse zuidwesten, waar confits vaak op het menu staan. Denk aan o.a. Cahors, Gaillac en Madiran. Daarnaast zijn heel wat andere rode wijnen het overwegen waard, zoals de volgende.


. Callia Malbec 2022  San Juan
Dit is een zeer Argentijnse wijn, want als basis diende malbec, het meeste geplante druivenras in tangoland. Hij is donkerrood, soepel, goed gevuld, zacht fris, en smaakt op zwoele wijze naar rijp zwart fruit plus laurier(drop) en een vleugje vanille. Kostelijk bij confits. Fles €6,59 bij www.plus.nl.
. Domaine Berthoumieu, Charles de Batz 2017  Madiran
Voorwaar, dit is een klassieker bij confits. Gemaakt van voornamelijk tannat (stokoude stokken) en een jaar in voor de helft nieuwe vaten gerijpt. De nu zes jaar oude, donkerrode, gespierde wijn smaakt nog aangenaam fris en volstrekt vitaal, en voor het overige vooral donker, dus naar een mix van laurier, leder en drop, terwijl het eikenhout o.m. een beschaafde kruidigheid en hint van rokerigheid heeft verschaft. Te koop bij www.josbeeres.nl voor €19,45.
. Fritz Wassmer Spätburgunder 2020  Baden
Deze Zuid-Duitse wijn is op sappige wijze goed gevuld, en smaakt zowel lekker fris als lekker fruitig, naar rijpe zwarte vruchten vooral, met nog een blaadje laurier in de achtergrond. Je zou ‘m zomaar kunnen aanzien voor een rode Bourgogne. Ietwat koel geschonken geeft deze ferme wijn het meeste plezier –  ook bij stoofschotels. Fles €13,29 bij www.gall.nl.
. Tour St. Martin Les Petites Cabanes 2021  Minervois
Een Syrah-Grenache die op bijna zwoele wijze de mond vult met zondoorstoofd zwart fruit, wat laurier en een discrete kruidigheid, terwijl hij tegelijk een sappige zachte frisheid heeft, en een aangename afdronk. Importeur www.vinites.com geeft graag verkooppunten en hanteert een adviesprijs van €9,60.

Coq au vinTijdens een intensieve reis door de Beaujolais werd ik steeds gastvrij ontvangen, soms zelfs door burgemeesters. Wat betekende dat er ter plekke werd geluncht – en altijd, dus élke dag, stond coq au vin op het menu. Bereid met de lokale wijn, die er uiteráárd bij werd genoten. Ik heb toen ontdekt hoe perfect een goede fruitige Beaujolais en coq au vin samengaan – op voorwaarde dat het haantje er ook mee wordt bereid. Uiteraard geldt hetzelfde voor frisse rode wijnen die qua karakter verwant zijn aan Beaujolais.

. Art Nouveau 2023  Beaujolais Villages Nouveau
Dit is een serieus goede, zeer smakelijke gamaywijn die met fleshals en –schouders uitstijgt boven het gros van de Primeur wijnen. De door de familie Copéret gemaakte, donkerrode 2023 is niet alleen fruitig, fris en sappig, maar heeft ook dimensie, dankzij snufjes specerijen (waaronder laurier) en kruiden. Kostelijk bij coq au vin – en andere stoofschotels. Fles (zo lang de voorraad strekt) €9,95 bij www.josbeeres.nl. Overigens kreeg de wijn zijn naam dankzij zijn etiket. Want dit toont een nostalgisch schilderij van het gele Van Gogh café in Arles.
. Birgit Braunstein Blaufränkisch Heide 2020  Burgenland
Bij het proeven hiervan moest ik bij herhaling denken aan een goede cru uit de Beaujolais. Dit vanwege zijn frisheid en zijn sappige fruit (bessen en wat zwart) dat werd aangevuld door een blaadje laurier en een discreet kruidje. En net als een Beaujolais kom deze Blaufränkisch licht gekoeld het best tot zijn recht. Fles €14,80 bij www.okhuysen.nl.
. Domaine de l’Idylle Gamay 202   Savoie
Ziehier een rode plezierwijn uit een streek die vooral bekend is om zijn witte wijnen, te weten Savoie. Het betreft een wijn van de Beaujolais-druif gamay waaraan geen sulfiet werd toegevoegd. Behalve sappig fris smaakt hij vol fruitig, vooral naar milde zwarte vruchten waaronder bramen, en in de verte iets van vijgen. De beslist fris te serveren 2022 kost €15,95 bij o.a. www.bosmanwijnkopers.nl.
. Domaine Laforest Brouilly 2022  Beaujolais
Het is altijd feest om bij een stoofgerecht een gekoelde cru uit de Beaujolais te drinken, zoals de Brouilly 2022 van Domaine Laforest. Behalve veel kleur biedt deze wijn veel sap, veel volume en veel smaak, in de vorm van een verleidelijke combinatie van o.a. donkere aroma’s, denk aan bijvoorbeeld laurier, met dik zwart fruit. Bij www.colaris.nl kost een fles €14,50.
. Don Lagradi Dornfelder 2021  Plešivica
In Kroatië werd de dieprode Don Lagradi voornamelijk gemaakt van de uit Duitsland afkomstige dornfelder. Het is een lekker frisse wijn, geschikt om ook fris te serveren, terwijl zijn smaak vooral getypeerd wordt door dropachtige donkere tonen, met in de achtergrond wat besfruit plus een vleugje kruidig hout. Richtprijs €13,95 bij www.croatianwine.online. Meer verkooppunten via importeur www.croatiangrapes.com.

 

 

Duif – Hierbij verrukkelijk kan een Chileense Carmenère zijn, een wondermooie wildwijn: vaak bijna romig en altijd stevig, met rijp zwart fruit en donkere aroma’s, zoals van laurier, soms subtiel aangevuld door een vleugje munt. Denk echter ook aan Malbec en andere donker smakende wijnen.


. Carta Vieja Carmenère 2021  Valle del Loncomilla
De naar zijn typisch Chileense druif genoemde Carmenère gistte bij betrekkelijk lage temperatuur, en wordt in zijn volle, vlezige, zacht kruidige smaak vooral getypeerd door donkere aroma’s van drop, leder en laurier, met een ondertoon van rijp zwart fruit. Deze beste partner voor o.a. duif kost doorgaans tussen de €7 en €7,50. Een van de aanbieders is www.perfectewijn.nl, voor meer adressen zie www.dgswijn.nl.
. Casa Silva Los Lingues Grand Terroir Carmenère 2021  Valle de Colchagua
De grote rode specialiteit van het Chileense familiebedrijf Casa Silva is Carmenère. En van de diverse varianten pleegt een der allerbeste die van de wijngaard Los Lingues te zijn. De 2021 koppelt in zijn stoere, vlezige smaak het allerrijpste, sappige zwarte fruit aan donkere, laurierachtige tonen, een zachte kruidigheid en licht rokerige roostertonen. Fles €16,95 bij www.vinify.nl.
. Château Le Souley Sainte Croix 2020  Haut-Médoc
Hoewel het aandeel merlot in deze Bordeaux een minderheid vormt, zijn het vooral donkere, merlotachtige aroma’s als van laurier, leder en drop die zijn aroma bepalen – wat de wijn tot een prima partner voor duif maakt. Enige kruidigheid, een discreet besje en een bescheiden 12,5 procent alcohol completeren het geheel. Fles slechts €5,99 bij www.dirckiii.nl.
. Las Niñas Ella Carmenère Reserva 2022  Valle de Colchagua
Charmante, zeer Chileense rode wijn die veel kleur biedt, veel sap en op soepele wijze veel smaak, met in de hoofdrollen donkere milde (katjes)dropachtige elementen en heel rijp zwart fruit zoals van kersen, en dat alles wordt dan zacht kruidig en discreet toastig omlijst. Fles €14,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.
. No Zero Negroamaro 2021  Puglia
Van het regionale ras negroamaro (letterlijk ‘zwarte bittere’) werd de allesbehalve bittere No Zero 2021 vervaardigd, een juist milde, bijkans zwoele, maar tegelijk zacht frisse en zacht kruidige wijn waarin de Mediterrane zon fraai gevangen zit. Een wijn bovendien waarvan het zachte, zondoorstoofde fruit bestaat een melange van o.a. vijgen, dadels en zwarte vruchten. Delicieus, kortom, bij duif en soortgelijke schotels. De flesprijs schommelt tussen €10,95 en €11,95. Adressen via o.a. importeur www.vinites.com.

 

 

Eend, tammeHierbij meldt zich in de eerste plaats een min of meer kruidige, niet te lichte, droge rosé. Maar ook een niet te zware Pinot Noir en niet te lichte Beaujolais (zie bij o.a. Confits) zijn uitstekende kandidaten.

. AIX 2022  Coteaux d’Aix-en-Provence
Eric Kurver maakt zijn wereldwijd succesvolle, frisse, kruidig fruitige, licht getinte AIX rosé zo goed en zo verleidelijk dat je bij het eerste glas al meteen verlangt naar het tweede. Bovendien bezit de wijn een zekere diepgang, wat hem boeiend doet blijven –  en Aixcellent bij o.a. tamme eend. Richtprijs vanaf ongeveer €16,95, verkooppunten via www.walravensax.nl.
. Château de l’Aumérade Marie-Christine 2022  Côtes de Provence
Misschien wel de bijzonderste wijn van het bijzondere Château de l’Aumérade is de Marie-Christine rosé, dit alleen al vanwege de op een Gallé vaas gelijkende fles. De bleek oranje Marie-Christine 2022 smaakt behoorlijk vol, bijna romig maar zeker niet zwaar, met vooral rijp rood fruit in het aroma. Richtprijs €11,95, verkooppunten via www.monnik-dranken.nl.
. El Descanso Pinot Noir 2021  Chile
Als bepaald sympathiek, zo kan de rode El Descanso Pinot Noir 2021 worden gekarakteriseerd. De wijn smaakt heel sappig, vrij vlezig, zacht fris en mild fruitig, richting zwarte vruchten en bessen, met nog een blaadje laurier in de achtergrond. Licht gekoeld komt hij het best tot zijn recht. Fles €5,99 bij www.plus.nl.
. Gérard Bertrand Côte des Roses 2022 Languedoc
Grenache, syrah en cinsault hebben in 2022 een goed gevulde, correct frisse, sappige  rosé gegeven waarvan het fruit doet denken aan een combi van licht gekruide perzik plus peer. Bepaald bijzonder is de fles, waarvan de ziel de vorm heeft van een roos. Prijs €8,99 bij www.ah.nl.
. McPherson Lucie’s Promise Grenache rosé 2022  Australia
Oogt bleek roze-oranje, maar smaakt juist vrij stevig, met in een hoofdrol licht gekruid, mild rood fruit, waaronder dat van frambozen en aardbeien. Een sappige frisheid completeert het geheel. Importeur www.monnik-dranken.nl geeft als richtprijs een redelijke €6,99 op, en voor dat bedrag is de wijn ook te koop bij o.a. www.mitra.nl.
. M La Madrague  Côtes de Provence
Bleek oranje, vrij stevige, behoorlijk volle rosé die gekenmerkt wordt door kruidigheid in combinatie met een zachte, naar mild neigende, ietwat discrete fruitigheid, plus een melange van gele, rode en witte vruchten. Ziehier een maaltijdwijn die tevens bij tamme eend genoegen gaat geven. Flesprijs €13,50 bij www.heerenvanheusden.nl.

Eend, wildeWe schakelen helemaal  over naar rode wijn met kracht en kruidigheid. Een wijn die best ook donkere aroma’s mag hebben, zoals van laurier, leder en drop. Passend in dit profiel zijn o.a. Carmenère (zie Duif) en wijnen die verderop worden aanbevolen bij Hazenrug en Wild.

FazantWit kan net zo goed als rood, en helemaal wanneer er ook zuurkool verschijnt. Maar dat moet wel een mooie, vrij volle witte wijn zijn, die én tegelijk frisse zuren heeft én wat kruidig hout, een vatgerijpte  Chardonnay bijvoorbeeld. Toch liever rood? Ga dan voor een fris te serveren Pinot Noir of betere Beajolais. Hier een aantal aanraders.


. Bernardus Chardonnay 2021  Monterey County
De Bernardus Chardonnay kan beschouwd worden als een zeer kenmerkende Californische creatie. Dus corpulent van structuur en de mond breed en bijna boterig vullend, met een stevig fundament van 14,5 procent alcohol, alsmede rokerige en notige roosteraroma’s, en een zachte, zwoele fruitigheid. Vooral bij stevige vissoorten (als zeewolf & co), bij gevogelte (waaronder fazant) en bij kalfsvlees schittert hij gul in het glas. Fles €26,99 bij www.gall.nl.
. Casa Silva Cool Coast Pinot Noir 2022  Valle de Colchagua
In het uiterste, koele westen van de Chileense Valle de Colchagua, op 6 kilometer van de Stille Oceaan, ontwikkelde de familie Silva een grote wijngaard. De Cool Coast Pinot Noir 2022 daarvan heeft een smaak waarin mild, subtiel gekruid, enigszins rijp rood fruit een hoofdrol speelt. Om cool combineren met o.a. fazant. Fles €19,95 bij o.a www.perfectewijn.nl.
. Château Thivin ‘Les 6 Vignes’ 2021  Côte de Brouilly
De ferme, uit het zeer goede oogstjaar 2021 afkomstige ‘Les 7 Vignes’ offreert naast zijn zachte, vitaal houdende frisheid op gulle wijze bijna zwoel zwart en bessig fruit, met hints van kruiden en donkere tonen. Je zou ‘m kunnen schenken in plaats van een goede Bourgogne. Ook qua prijs gaat hij enigszins die richting uit, namelijk €22,95, bij o.a. www.wijnkring.nl.
. Domaine Saint André, Folie d’Inès 2022  Pays d’Oc
De variëteit viognier (40 procent) plus gelijke delen chardonnay en roussanne hebben een solide, vlezige, sappige 2022 gegeven. Omdat zowel de Viognier als de Chardonnay gistten in foeders, en rijpten in vaten, zijn roosteraroma’s waarneembaar in zowel de geur als de smaak, naast mild citrusfruit, kruiden en een snufje specerijen. Elementen die ‘m prima doen smaken bij kalkoen en kompanen. Deze op zware fles gebottelde Pays d’Oc kost gewoonlijk €13,25; verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.
. Equoia Chardonnay 2021  Monterey County
Voor 30 procent van de Equoia Chardonnay 2021, die als basis duurzaam geteeld druiven heeft, werd vatrijping toegepast in nieuwe fusten van Frans eikenhout. Deze behandeling heeft de wijn behalve ietwat notig en een tikje toastig ook heel licht boterig gemaakt, met tevens een vleugje vanille, terwijl het milde fruit – o.a. van citrus en peer – van de chardonnay op verleidelijke wijze aanwezig bleef. Fles €16,95 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl.
. Hamilton Russell Vineyards Pinot Noir 2022  Walker Bay
De Zuid-Afrikaanse wijnbouwer Anthony Hamilton Russell beschikt over een perfect geoutilleerde wijnmakerij, en doet zijn Pinot Noir altijd een vatvergisting ondergaan, gevolgd door een vatrijping van een maand of tien. Mede dankzij het koele klimaat van Walker Bay offreert de ferme jaargang 2022 een prettige frisheid, terwijl de wijn tegelijk een subtiele, beschaafde kruidigheid bezit en een net zo beschaafde fruitigheid van bessen plus wat zwarte vruchten. Dit is Kaapse Pinot Noir op zijn allerbest, en bijna Bourgondisch. Zijn prijs is inmiddels ook Bourgondisch, namelijk €45,95 bij www.wijnkring.nl en de daarbij aangesloten wijnspeciaalzaken.
. Moillard-Grivot Gevrey-Chambertin 2020  Bourgogne
Ziehier een rode Bourgondische klassieker die nog zacht fris en derhalve vitaal smaakt, en dus ook de zuurkool bij fazant kan weerstaan. Beschaafd kruidig is-ie eveneens, alsmede goed gevuld en vriendelijk fruitig (bessen, zwarte vruchten), terwijl bovendien een blaadje laurier niet ontbreekt. Flesprijs €54,95 of €49,95 per drie flessen tegelijk via www.abelswijnen.nl/moillard-grivot-gevrey-chambertin-aop.
. Viberti Filebasse Chardonnay 2022  Piemonte
Dit betreft een houtloze, bleek getinte Chardonnay, ferm licht kruidig, een tikje notig en aangenaam fruitig met elementen van zowel vrij frisse citrus als milder geel fruit. Formidabel bij fazant. De 2022 draagt een richtprijs van €18,40. Verkooppunten via importeur www.cordier-wines.nl.
. Weingut Bernhard Koch Spätburgunder “Vom Löss” 2022  Pfalz
Zeer genietbare Spätburgunder uit het droge jaar 2022, toen de pluk reeds eind augustus begon. De zeer sappige, goed gevulde 2022 van lössgrond smaakt op soepele wijze naar rijpe rode en zwarte vruchten, wat ‘m bij fazant heel fraai maakt, zeker als hij fris wordt geserveerd. Flesprijs doorgaans €9,95, verkoopinfo via www.winterbergwijnen.nl.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

 

Gourmetten met vis Eigenlijk is Grüner Veltliner altijd goed, maar er bestaan reeksen andere witte wijnen die het visgourmetten een extra feestelijk, extra smakelijk tintje geven. Hieronder een aantal ideeën, inclusief diverse begeleiders zonder alcohol. Voor nog meer aanbevelingen zie bij Amuses en Garnalencocktail.


. Grand Sud Sauvignon Blanc 2022 (liter)  Vin de France
Deze op sjieke literfles met schroefdop gebottelde wijn levert een briljante prijsprestatie. Producent Les Grands Chais de France (wat wijn betreft Frankrijks grootste familiebedrijf) heeft ondanks de lange, hete, droge zomer van vorig jaar een levendige Sauvignon Blanc weten te maken – met dan ook nog een plezierig bescheiden alcoholgehalte van 11,5 procent. Behalve vief en zuiver smaakt de 2022 naar fris citrusfruit, met in de coulissen nog wat van de voor sauvignon blanc zo kenmerkende toetsjes van buxus en kruiden. Deze liter is meestal voor  €5,99 te koop bij o.a. Coop, Jan Linders, Jumbo, Hoogvliet, Plus, Poiesz en Vomar.
. Green Grüner Veltliner 2022  Niederösterreich
Betaalbare Grüner met een levendige, licht hartige smaak, aangenaam fris en vriendelijk fruitig. Gekocht voor €4,99 bij www.plus.nl, maar ook bij diverse andere kleinere supers staat het sein op groen.
. Grüner Veltliner trocken 2022  Niederösterreich
Ondanks de lange, hete zomer van vorig jaar heeft de familie Baumgartner een sappig frisse Grüner Veltliner weten te maken met in zijn smaak behalve elementen van groene appel en frisse citrus ook het voor zijn – typisch Oostenrijkse – druif zo kenmerkende pepertje. Flesprijs €4,29 bij www.ah.nl.
. Hardys Zero Chardonnay  Australia  Alcoholvrij
Geen witte, alcoholloze wijnvervanger schenken we zo vaak als deze, ook aan onze gasten. Want dankzij een slimme, nieuwe techniek heeft het moederbedrijf van Hardys een product weten te creëren dat zowel droger als smakelijker is dan de meeste vergelijkbare soorten. En tegelijk bepaald betaalbaar, namelijk €4,99 bij www.plus.nl.
. Torres Sangre de Toro 0.0%  Spain  Alcoholvrij
Lekker fris, lekker fruitig en lekker zuiver: wat wil je nog meer van een alcoholvrije ‘wijn’? Deze heeft het allemaal, smaakt bovendien niet te zoet, en wat je proeft aan fruit is voornamelijk dat van verse witte druiven. Fles €6,65 bij www.ah.nl.
. Viña Sauvignon Blanc  España
Deze Spaanse succeswijn kost slechts €3,99 – terwijl het toch een knisperend frisse, zeer correcte wijn is met ook frisse, heel discrete gekruide citrustonen (citroen, limoen vooral) die vriendelijk tegenspel krijgen van een vleugje mildheid. De aanbieder is www.dirckiii.nl.
. Viña Sol 2022  Spain
Vervaardigd van de Catalaanse parellada, samen met wat witte garnacha. Samen geven ze een al decennia geliefde wijn waarvan de jaargang 2022 zuiver, vrij levendig en sappig fris smaakt, met licht milde tonen van witte en citrusvruchten, terwijl het alcoholgehalte beperkt blijft tot 12 procent. De witte Viña Sol wordt o.m. aangeboden door www.gall.nl voor €6,65.

Gourmetten met vlees – Alleen al vanwege de hitte van de branders heeft een fris te drinken rode, ferme, niet echt verfijnde doordrinker hier de voorkeur. En vanwege de soms enigszins pittige sausjes mag hij ook best wat pit hebben, dus enigszins kruidig zijn en donkertonig. Bovendien vinden we fruit gewoon lekker.

 
. Baron Charcot Merlot Cabernet Réserve 2021  Saint Guilhem le Désert
Soepele, niet te zware Zuid-Franse Bordeaux blend die werd opgevoed in eiken vaten, vandaar de licht rokerige roosteraroma’s waarmee het fruit van bessen en zwarte vruchten beheerst wordt omlijst, terwijl tevens een blaadje laurier aanwezig is. Fles €9,25 bij o.m. www.josbeeres.nl.
. Castelo Nouveau 2022  Vino de la Tierra de Castillo
Deze donkerrood getinte à la Beaujolais Nouveau vervaardigde wijn heeft een vlezige, uitgesproken sappige smaak die genereus voorzien is van mild zwart en blauw fruit (vijgen, bosbessen, bijna iets van dadels), aangevuld door een framboosje, een dropje, een kruidje en zelfs een hint van chocolade. Fles €8,55 bij www.schaapveld.nl (waar ik ‘m kocht), www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl
. Castillo de Montoro Tempranillo 2022  Spain
Toont hoe lekker jonge Tempranillo kan zijn. De 2022 smaakt, in licht gekoelde vorm, vrij levendig, mild fruitig (bessen, zwarte vruchten), sappig, en blijft plezierig na in de mond. Gezien zijn bescheiden alcoholgehalte van 12 procent en zijn bescheiden prijs van slechts €3,99 is het een hele goede keus voor gourmetten. Te koop bij www.dirckiii.nl.
. Grandiose Merlot 2021  Espagne
Een dit jaar door Fransen met goud bekroonde Spaande wijn die slechts €2,99 kost? Het blijkt mogelijk te zijn: de Grandiose Merlot 2021 ontving een gouden medaille van het proefteam Gilbert & Gaillard. Het is inderdaad een voor zijn weinige geld keurige wijn. Gekenmerkt door zowel donkere als zwart fruitige (kers & co) aroma’s, terwijl hij tevens goed sappig is en vrij vlezig, ondanks de bescheiden 12 procent alcohol. Grandiose wordt gevoerd door www.dirckiii.nl.
. Grand Sud Merlot 2022 (liter)  Pays d’Oc
Een rode wijn die lekker doordrinkt, ook bij gourmetten, is deze hoogst betaalbare Merlot. Want wat smaakt-ie sappig, met zowel donkere tonen (drop, laurier, leder), als wat rijp zwart fruit (denk aan pruimen), terwijl hij tegelijk soepel is, zacht fris en goed gevuld. Hij staat voor meestal €5,99 per liter op het schap bij o.a. Boon’s Markt, Hoogvliet, Jumbo, MCD, Jumbo, Plus, Poiesz en Vomar.
. Monte del Frà 2022  Bardolino
Ziehier een elegant ferme, flink sappige wijn met zowel zachtheid als frisheid, terwijl in zijn smaak kruidige elementen prettig worden gecombineerd met fruitige, vooral van bessen, inclusief een hint van cranberries. Men stelde hem samen uit drie streekdruiven. Deze beste Bardolino wordt voor €9,65 aangeboden door www.josbeeres.nl en andere leden leden van www.lesgenereux.nl.
. Neleman Yawn Monastrell 2022  Spain
Behalve goed gevuld, soepel en sappig is de 2022 mild fruitig, met zwoele elementen van o.a. zwarte kersen en blauwe pruimen, plus de allerlichtste hints van drop en kruiden. Bij www.plus.nl rekent men €6,99 per fles.
. Porta 6 2021  Vinho Regional Lisboa
Niet alleen het etiket van Porta 6 maakt vrolijk, ook de rode wijn zelf. Men componeerde de 2021 uit de ene helft tinta roriz, en de andere helft castelão plus wat touriga nacional. Behalve levendig en zacht fris smaakt de dieprood getinte 2021 sappig, vlezig en kruidig, met zowel donkere tonen als rijp zwart fruit. Richtprijs slechts €5,99, verkoopinfo via www.cordier-wines.nl.
. Tarani Gamay 2022  Comté Tolosan rosé
Wat een leuke verrassing: een rosé die in het Franse zuidwesten gemaakt werd van de Beaujolais druif gamay. ’t Is bovendien een echt lekkere wijn, waarin rijp rood, Beaujolaisachtig fruit vrolijk en sappig figureert in gezelschap van een minikruidje en een zachte frisheid (die om goed koelen vraagt). De Tarani Gamay wordt geïmporteerd door www.dgswijn.nl, en is o.a. te koop bij www.abelswijnen.nl, voor €6,95.

 

 

Hazenrug, hazenpeper, jachtschotelHaasje rep je naar de winkel voor een zachte, vrij volle, enigszins kruidige rode wijn. Soorten met veel merlot vormen een goede keuze, hetgeen ook geldt voor wijnen op basis van op tempranillo en de vrijwel identieke tinta del país uit Ribera del Duero. Maar ook wijnen van carmenère en Mediterrane rassen komen in aanmerking. Hier enkele suggesties.


 . A d’Aussières 2021  Pays d’Oc
Behalve Château Lafite-Rothschild heeft Domaines Barons de Rothschild diverse andere wijndomeinen in eigendom. En daarvan is Château d’Aussières. De daar geboren A d’Aussières werd knap gecomponeerd uit zowel Bordeaux rassen (merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc) als Mediterrane (marselan, syrah). Samen geven ze een stevige wijn met behoorlijk wat diepgang, denk aan bessen, zwarte vruchten, kruiden en vooral flink wat donkere aroma’s. De richtprijs van deze Pays d’Oc bedraagt €9,50, adressen via www.monnik-dranken.nl.
. Aulico Nerello Mascalese 2021  Terre Siciliane
De op een vrij zware fles met schroefdop gebottelde Nerello Mascalese heet naar een blauw druivenras dat vooral groeit op vulkanische grond rond de Etna. Het oogstjaar 2021 van de Aulico combineert kracht met zowel een zekere frisheid als rijpe tonen, en smaakt op bijna zwoele, zeker ook milde wijze naar bessen en zwarte vruchten, met bovendien snufjes kruiden en specerijen. Licht gekoeld komt hij het best tot zijn recht. Richtprijs €7,25 à €7,75. Verkooppunten via o.a. www.vinites.com.
. Casa Silva Terroir de Familia Reserva Carmenère 2021  Valle de Colchagua
Deze op vat gelagerde Carmenère (de grote specialiteit van Casa Silva) is een uiterst genereuze wijn waarin rokerige houtaroma’s evenwichtig verkeren met heel rijp zwart fruit en donkere tonen van laurier en leder. ’t Is een wijn die gewoon doet verlangen naar hazenpeper en soortgelijke schotels. Fles €13 bij www.vinify.nl.
. Esprit de Grenache 2020  Côtes du Rhône Villages
De familie Bour (van Domaine de Grangeneuve) gebruikte voor deze warmbloedige wijn voornamelijk druiven van oude grenache stokken, met nog 15 procent syrah. Behalve door kracht en een zekere rijpheid wordt de wijn voornamelijk gekenmerkt door een zachte kruidigheid en zondoorstoofd zwart fruit. De flesprijs ligt meestal tussen de €12 en €13,35. Adressen via www.kwastwijnkopers.nl.

Hert – Massa’s mogelijkheden, mits de wijn rood is en kwaliteit heeft, enige diepgang dus, en naast donkere tonen ook fruitige.

. Casa Silva Family Wines Cabernet Sauvignon/Carmenère 2021  Valle de Colchagua
De aimabele en tegelijk stevige jaargang 2021 van deze Chileense blend smaakt op bijna zwoele, zeer sappige en bijna rokerige wijze naar voornamelijk het allerrijpste fruit van bessen en zwarte vruchten. Elementen die ‘m zeer op zijn plaats doen zijn bij o.a. herten- of reebiefstuk, maar ook bij winterse stoofschotels is hij het proberen waard. Fles €7,95 bij www.vinify.nl.
. La Semente & Di Filippo Sangiovese 2022  Umbria
Smaakt op stevige wijze uitgesproken sappig, alsmede verleidelijk en bijna zwoel fruitig (naar vooral rijpe zwarte vruchten), met nog een klein kruidje toe. Fris geserveerd komt hij het best tot recht, bijvoorbeeld bij hertenvlees. Richtprijs €12,50, adressen via www.heisterkamp.com.
. Os Troncos Ammica 2021  Ribeira Sacra
Een melange van 85 procent mencía en de rest garnacha tintorera (ofwel alicante bouschet). De smaak is behalve frissig op bijna zwoele wijze zwart fruitig, discreet bessig en donkertonig, terwijl de alcohol beperkt blijft tot 12,6 procent. Heerlijk bij hert & co, met ook nog een jaar of drie rijpingspotentieel. Fles €15,95. Bestellen van deze en andere wijnen van OS Troncos, een door Nederlanders gesticht domein in Spaans Galicië, kan via de informatieve website www.ostroncos.com.
. Rustenberg Cabernet Sauvignon . Shiraz . Merlot 2021  Stellenbosch
Een dimensierijke, heerlijk bij wild en dus ook hert, smakende wijn is deze Kaapse blend van cabernet sauvignon, syrah en merlot. Niet alleen het druiventrio verschaft diepgang aan de smaak – bessen, rijpe zwarte vruchten, drop – maar de negen maanden rijping in fusten van Frans en Amerikaans eikenhout voegt op beheerste wijze nog van alles toe, zoals rokerigheid, vanille, een beschaafde kruidigheid en roosteraroma’s, denk aan chocolade en koffie. Je krijgt dus véél wijn voor de €7,99 die www.ah.nl rekent.
. Wellanschitz Blaufränkisch Klassisch 2021  Burgenland
Vlezige, sappige, zacht frisse, licht kruidige (want op vaten van regionale kuipers gelagerde) wijn waarvan het aroma een aangename mix vormt van zwoel zwart fruit, een besje en een hint van donkere tonen. Zeer well geschikt voor herfst, winter en wild, waaronder hert. Fles €12,95 bij www.colaris.nl.

 

Banner Hamersma 538-100

 

Kalkoen, gevuldeDe glazen mogen gevuld zijn met een zacht fruitige, vrij volle Viognier. Zie voor andere suggesties bij Fazant.


. Domaine Gayda Sphère Viognier 2022  Pays d’Oc
Heel smakelijk, dat is de witte Gayda Viognier 2022 waarvan de levendige, heel discreet kruidige smaak gedomineerd wordt door vooral zonnig citrus- en tropisch fruit. Kies ‘m gerust bij gevulde kalkoen. Fles €9,95 bij o.a. www.vinify.nl.
. Maison les Alexandrins, Le Cabanon Viognier 2022 Vin de France
Hiervoor werden de trossen in de Ardèche geoogst,  van hoog gelegen percelen, wat deze Vin de France ook frisheid heeft verschaf. Tegelijk smaakt hij ferm, vrij vol en op heel plezierige wijze naar zacht, mild fruit, zoals van wilde perziken en andere milde citrusvruchten. Richtprijs rond de €12, adressen via www.kwastwijnkopers.nl.
. Napa Cellars Chardonnay 2020  Napa Valley
Traditioneel Californische Chardonnay. De 2020 werd dus in eiken vaten vergist en gerijpt, gedurende acht maanden, en ongeveer een kwart van de fusten was nieuw. Deze behandeling verklaart de aanwezigheid van vanille en noten in het aroma, terwijl de wijn tevens iets boterigs heeft, alsmede gulheid, de nodige kracht (bijna 14 procent alcohol), zachte zuren en rijpe fruitnuances van zowel peer als perzik. De prijs voor een (zeer zware) fles schommelt tussen de €22,95 en €26,75. Adressen via www.dgswijn.nl.

Kwartel – Zie zowel bij Hert als Haas: een heel palet aan rode wijnen kan genoegen geven.

 

Banner KWAST BANNER


Lamsbout, lamsschouderBehalve rode Bordeaux en Chileense Cabernet Sauvignon (zie Biefstuk) komen regimenten andere soorten in aanmerking, waaronder de volgende.

. Anciano 35 Year Old Vines Garnacha 2020  Calatayud
Gelukkig is de 15 procent alcohol van de jaargang 2020 keurig in balans met de overige elementen, want het is een goed geconcentreerde wijn met in zijn smaak behalve zondoorstoofd zwart fruit en hints van leder plus laurier ook een zachte kruidigheid, discrete roosteraroma’s en een vleugje vanille – deze laatste elementen dankzij een vier maanden lange opvoeding vaten van Amerikaans en Frans eikenhout. Leg de lamsbout maar in de oven. Richtprijs €7,99, verkoopinfo via www.cordier-wines.nl.
. Château Val d’Arenc 2021 Bandol
Na achttien maanden in klein vaten en grotere foeders ontstond een door mild, vanilleachtig kruidig hout gemarkeerde Bandol die enerzijds sappig zacht en anderzijds heel stevig smaakt, terwijl zonnig rijp bes- en zwart fruit speels present is in de achtergrond. Een Bandol om dol op te worden, zeker bij lamsbout. Richtprijs €26 à €27, verkoopinfo via www.heisterkamp.com.
. Conde Valdemar Crianza 2018  Rioja
Deze stevig gestructureerde Rioja bestaat voor circa 90 procent uit tempranillo, aangevuld door wat mazuelo en graciano. De vatrijping, in barricas van Amerikaans eikenhout, duurde een maand of zeventien. Dankzij het houtcontact zijn kruidigheid en wat vanille duidelijk, zij het niet overheersend present, naast een zachte, sappige frisheid en besfruit. Fles €13,99 bij www.gall.nl.
. Domaine de la Clapière Jardin de Jules 2021  Pays d’Oc
Een bestseller van dit domein is Jardin de Jules waarin merlot domineert met 85 procent; syrah en wat cabernet sauvignon completeren de compositie. Als gebruikelijk is ook de 2021 een aantrekkelijke wijn, met zondoorstoofd zwart fruit, rijpe bessen, kruidigheid en beheerste donkere aroma’s in een sappige, stevige smaak. Fles €9,95 bij www.vinify.nl.
. Marqués de Riscal Reserva 2019  Rioja
Klassieker kan haast niet. Deze Rioja ging ruim twee jaar op vat. Vandaar dat de 2019 volop vanille biedt in geur en smaak, plus zacht kruidige houttonen, rijpe aspecten, tegelijk nog enige frisheid, de nodige kracht en vaag wat besfruit. Prijs €19,98 bij www.gall.nl.
. Purcari 1827 Rara Neagrâ de Purcari 2021  Stefan Vodâ, Moldova
Bij Purcari werkt men graag met autochtone druivenrassen, waaronder de ook veel in Roemenië aangeplante, blauwe rara neagrâ. De vatgerijpte 2021 van deze variëteit heeft in zijn zacht vlezige, soepele, zwoelige smaak zowel elementen van laurier, leder en drop als zongerijpte zwarte vruchten plus beheerste roostertonen. Deze karaktervolle wijn kost €14,75 bij www.vinify.nl.
. Tour St. Martin Les Petites Cabanes 2021  Minervois
Een Syrah-Grenache die op bijna zwoele wijze de mond vult met zondoorstoofd zwart fruit, wat laurier en een discrete kruidigheid, terwijl hij tegelijk een sappige zachte frisheid heeft, en aangename afdronk. Importeur www.vinites.com verstrekt graag verkooppunten en hanteert een adviesprijs van €9,60.

Lamskoteletten, lamsrack Alle mogelijke rode wijnen komen in aanmerking: bij gebakken of gegrilde lamskoteletten, met voorop Franse en Spaanse. Hier enkele suggesties. Zie ook bij Biefstuk en Lamsbout.

. Château Purcari Freedom Blend 2021  Moldova
Deze vrijheids’ melange werd in 2014 gelanceerd als ‘een kreet naar de wereld tegen het patroon van militaire agressie’. De jongste jaargang, uit 2021, is gewoon een heerlijke, karaktervolle wijn, sappig, stevig en zacht fris, met een aangenaam, heel licht kruidig aroma van o.a. bessen, zwarte vruchten en discreet wat katjesdrop. Men stelde hem samen uit drie druivenrassen, alle kenmerkend voor een ander land in de eigen regio: bastardo (Oekraïne), nara neagra (Moldova) en saperavi (Georgië). Fles €17,50 bij www.vinify.nl.
. Cueva de los Manos Malbec 2021  Mendoza
We hebben deze lekker levendige, ferme maar niet heftige wijn thuis geserveerd bij gebakken lamskoteletten – en genoten zéér. Want naast zijn zachte frisheid trakteerde hij op zowel besfruit als donkere tonen, met beheerst wat kruidig hout. Te koop voor €12,20 bij o.a. www.josbeeres.nl.
. Las Niñas Mapuche Cabernet Sauvignon Syrah 2021  Colchagua Valley
Biedt veel kleur, veel sap, veel materie en veel fruit, vooral dat van rijpe zwarte vruchten en bessen, met nog een hint van rook en rooster. Deze soepele, ferme wijn past bij alle mogelijke rund- en lamsvlees gerechten. Een fles (kleurrijk in papier verpakt) kost €12,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl en andere leden van www.wellofwine.nl.
. Marqués de Vitoria Crianza 2020  Rioja
Tempranillo vormt de basis voor deze Rioja, een keurig in vaten van Amerikaans eikenhout opgevoede, donkerrode, nog vitale en zeker ook krachtige lamsvlees begeleider. De vatlagering heeft de wijn beheerste roosteraroma’s verschaft, alsmede kruidigheid en een vleugje vanille. Maar het zijn vooral sappig zwart fruit, met nog een besje en laurier die zijn stoere smaak typeren. Gezien dit alles is zijn flesprijs een heel redelijke, namelijk €7,99, bij www.ah.nl.
. Vivanco Crianza 2020  Rioja
Bodegas Vivanco bezit niet alleen ’s werelds mooiste wijnmuseum, maar maakt ook mooie wijnen. De van hoofdzakelijk (95 procent) tempranillo vervaardige Rioja Crianza 2020 verbleef op traditionele wijze twaalf maanden in Franse en Amerikaanse fusten, hetgeen de aanwezigheid van vanille, toast, een zachte kruidigheid en een hint van rook in de smaak verklaart. Voorts is de wijn aangenaam sappig en zacht fris, met tevens wat besfruit. Fles €11,80 bij www.josbeeres.nl, www.schaapveld.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl.

ReeDezelfde wijnen als bij hert.

Rollade Ervan uitgaand dat een rollade van rund of varken gewoonlijk gekruid is, betekent dat een vrij stevige, enigszins kruidige rode wijn de voorkeur heeft. Waaronder Pinotage uit Zuid-Afrika. Bovendien komt Chileense wijnen in aanmerking, zie ook bij Duif.

. Kruger Family Wines, Forgotten Vineyards Shiraz 2021  Stellenbosch
Bij o.m. een kruidige rollade wordt het genieten van deze zeer smakelijke, stevige Kaapse wijn die schakeringen heeft van o.m. rijpe zwarte vruchten, snufjes kruiden en specerijen (waaronder laurier en een pepertje) plus flink wat sap. Fles €9,20 bij www.okhuysen.nl.
. Maestro Sangiovese Primitivo 2021  Puglia
Vlezige doch zeker niet te zware blend van de zeer Italiaanse druivenrassen sangiovese en primitivo. Met in zijn soepele, sappige smaak donkere aroma’s, een zachte kruidigheid, een vleugje zondoorstoofd zwart fruit en vaag nog wat frisheid. Deze licht te koelen wijn draagt de vrij lichte prijs van €5,49, bij www.dirckiii.nl.
. Organic Wine By Sophie Germanier, Pinotage 2022  Coastal Region
In Zuid-Afrika verwerkt Sophie Germanier uitsluitend organisch geteelde druiven. Haar Pinotage, genoemd naar Zuid-Afrika’s ‘eigen’ blauwe druif, is een heel geslaagde. Die van 2022 smaakt sappig fris alsmede ook ferm, enigszins kruidig en behalve naar bessen heel licht (en kenmerkend) naar gebakken banaan. Fles €8,99 bij www.ekoplaza.nl.

Tarbot, (slip)tong, zalm gebakken of gegrildVoor de hand lint een Chardonnay van niveau, Bourgondisch of anderszins, dan wel een smaakrijke Sauvignon Blanc Verrassender wordt de combinatie met bijvoorbeeld een Monterrei, Pfalz of Savoie.


. Apostelhoeve Cuvée XII 2022  Mergelland
Knap gecomponeerd uit 40 procent müller-thurgau plus gelijke delen auxerrois en pinot gris. Op smakelijke wijze presenteert de 2022 zich geurig, levendig en elegant, met een aroma van zowel frisse als milde citrusvruchten. Dit is Limburg op zijn lekkerst – en verrukkelijk bij vis. Fles €20,95 bij o.a. https://www.bovino.nl/de-apostelhoeve.
. Domaine Delaporte Chavignol 2022  Sancerre
Een Sancerre met verleidelijke fruitige elementen (combi van wit met citrus), een hint van bladgroen, prettige zuren, sap en een behoorlijk gevulde smaak. Deze voortreffelijke, van sauvignon blanc vervaardigde viswijn is op €23,95 geprijsd bij www.heerenvanheusden.nl.
. Domaine de l’Idylle Anne de Lusignan 2022  Savoie
Goed gevulde, tikje kruidige wijn (gemaakt van roussette, ook wel altesse genoemd) met schakeringen van o.m. milde witte vruchten, citrusfruit, een hint van briochebrood en een vleugje mineraligheid. Wij hebben ervan genoten bij o.m. op de huid gebakken zalm. Adviesprijs €17,95. Te koop bij leden van www.wellofwine.nl, waaronder www.bosmanwijnkopers.nl.
. Finca os Cobatos Godello 2022  Monterrei
Als viswijn zou je ‘m bijna ‘goddelijk’ kunnen noemen, deze Godello uit Galicië. Zijn smaak is namelijk fris, ferm en goed gevuld, met schakeringen van gebrande noten, groene appel en sappig-milde citrus. Ik vond ‘m bij www.schaapveld.nl voor €11,85, maar de wijn wordt eveneens gevoerd door www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl.
. Kranz Weisser Burgunder 2022  Pfalz
Bijna heb ik de neiging om de flessen van het Zuid-Duitse wijngoed Kranz een kransje om te hangen, zo goed is de kwaliteit van hun wijnen. Neem bijvoorbeeld de Weisser Burgunder 2022, een wijn die behalve goed gevuld ook fris en sappig is, met in zijn smaak naast frisse citrus een minikruidje en een discrete,  aimabele mildheid. Elementen die ‘m breed inzetbaar maken bij o.m. schotels met vis. Fles €16,95 bij o.a. www.bosmanwijnkopers.nl.
. Louis Latour La Grande Roche 2022  Montagny 1er Cru
De firma Louis Latour betrekt in het Bourgondische districtje Montagny chardonnay druiven van een vrij hoog gelegen akker, waarna geen vatgisting noch -rijping worden toegepast, met als doel de wijn een sappige fruitigheid te geven. Zo smaakt de vrij volle, vrij vlezige 2022 naar o.m. perzik en andere mildfrisse citrus, met nog een hint van witte vruchten plus een vleugje notigheid. Bij op de huid gebakken zalm vormde deze Montagny een mooie, bijkans memorabele combinatie. Fles €29,95 bij www.heerenvanheusden.nl.
. Nore Viognier 2022  Pays d’Oc
Deze Zuid-Franse wijn vult de mond flink, en is voorts sappig en aangenaam fris met voornamelijk zacht fruit van o.a. perzik plus een vleugje abrikoos. Bij o.a. op de huid gebakken zalm smaakte hij zalig. Importeur www.heerenvanheusden.nl rekent €6,95 per fles.
. Spier Sauvignon Blanc Signature Collection 2022  Western Cape
De Spier Sauvignon Blanc uit de Signature Collection is eigenlijk een wijn voor Chardonnay liefhebbers. Want hij smaakt eerder zacht fris dan pittig plantaardig of grassig, en is vrij stevig, terwijl zijn fruit neigt naar zachte citrus met zelfs een hint van tropisch. Eigenschappen die ‘m in elk geval heerlijk doen smaken bij ook gebakken vis. Richtprijs €7,95 à €8,25. Adressen via o.a www.vinites.com.
. Staete Landt Annabel Sauvignon Blanc 2022  Marlborough
De kwaliteit van Staete Landt wijnen ligt hoog, dankzij de deskundigheid en gedrevenheid van eigenaar Ruud Maasdam. Zo presenteert de Annabel 2022 zich als een expressieve, kostelijke combinatie van opwekkende zuren, buxus, frisse citrus en sappigheid, terwijl de wijn tegelijk goed gevuld is. De vis overigen wel met citroensap besprenkelen. Prijs €14,80 (in de aanbieding) bij www.okhuysen.nl.

 

Wild, waaronder wild zwijn, springbok, kangoeroe en struisvogelHierbij kunnen alle remmen los gaan wat betreft kracht en kruidigheid. Hier is een keuze uit de Oude Wereld en de Nieuwe. Voor meer wijntips zie bij o.a. Fazant (de rode wijnen), Hazenrug en Hert.


. Domaine Clavel Régulus Rouge 2021  Côtes du Rhône
Attractieve, soepele, bijna zwoel smakende wildwijn die in zijn volle smaak nuances heeft van donkere aroma’s en zonnig zwart fruit. De druivenrassen waaruit Claire Clavel haar Régulus samenstelde zijn grenache (60 procent), syrah (30) en marselan (10). Richtprijs €9,15 à €9,95. Tot de aanbieders behoren www.abelswijnen.nlwww.bovino.nl en www.vanoudsdezwaan.nl.
. Dominio de Anza, Selección de Parcelas 2021  Bierzo
Achter het sobere etiket van deze wijn gaat een rijke, behoorlijk intens smakende wijn schuil: een van decennia oude mencía stokken vervaardigde Bierzo die met natuurlijke gisten werd bereid en tevens vatrijping onderging. We proeven rijpe bessen, zwarte vruchten, laurier(drop), snufjes kruiden en een zachte frisheid, terwijl de structuur krachtig is maar niet heftig, en de afdronk aanzienlijk. Bierzo op zijn best. Fles €25,90 bij www.okhuysen.nl.
. Familia Torres Salmos 2018  Priorat
Deze Catalaanse klassewijn verbleef voor het grootste deel zestien maanden in fusten va
Frans eikenhout, en is een imponerende vino, krachtig, vlezig en vrij rijp van smaak, met
zondoorstoofd fruit van bessen plus zwarte vruchten, discrete donkere tonen en een
duidelijke, zacht kruidige, licht rokerige, tevens vanilleachtige houttoets. Als variëteiten
koos de familie Torres cariñena en garnacha. Te koop bij o.a. www.gall.nl voor €36,99.
. Monte da Caçada 2020  Vinho Regional Alentejano
Deze Portugees is uitgesproken sappig en heeft behoorlijk wat dimensie. Zijn vlezige, krachtige smaak bevat o.m. nuances van besfruit en zwarte vruchten, donkere tonen, kruidig hout en daarmee verbonden roostertonen, zoals van chocolade. Die diepgang is te danken aan een vatrijping van acht maanden in fusten van Frans en Amerikaan eikenhout, en natuurlijk aan de druivenmelange van alicante bouschet, syrah en touriga nacional. Flesprijs €12 à €12,95. Adressen via www.kwastwijnkopers.nl.
. Neleman Robuste Organic Bobal 2020  Spain
Goud in Berlijn, 90 punten van een Amerikaanse criticus en meer lovende recensies: het kan niet op bij deze ‘robuuste’ Bobal die producent Derrick Neleman zelf beschrijft als ‘onze allerbeste rode biowijn’. Waarschijnlijk is het ook zijn duurste, namelijk €29,99 per (zware, eveneens robuuste) fles. Na een opvoeding in deels grote Franse fusten en deels betonnen eieren kreeg de – van een enkele wijngaard binnen Valencia afkomstige – wijn een licht rokerige, zachte kruidigheid als omlijsting van de milde, zeg maar licht zoete, stoere smaak die heel rijp fruit van zwarte plus blauwe vruchten (waaronder pruimen en vijgen) en bessen in de coulissen heeft. Aspecten die ‘m tot een ware wild & winter wijn maken. Verkoopinfo via www.neleman.org.
. Quinta Nova Unoaked 2021  Douro
Een delicieuze Douro gecomponeerd uit vier regionale rassen (tinta cão, tinta roriz, touriga franca en touriga national). Ondanks het feit dat deze massief getinte rode wijn geen houtcontact kreeg, offreert hij wel wat kruidigheid, naast donkere, dropachtige tonen, zondoorstoofd zwart fruit en een vitaal houdend frisje. Richtprijs €17,25, verkooppunten via www.vinites.com.
. Rustenberg Cabernet Sauvignon . Shiraz . Merlot 2021  Stellenbosch
Een dimensierijke, wondermooi bij wild smakende Kaapse wijn is deze rode blend van cabernet sauvignon, syrah en merlot. Niet alleen het druiventrio verschaft diepgang aan de smaak – bessen, rijpe zwarte vruchten, drop – maar de negen maanden rijping in fusten van Frans en Amerikaans eikenhout voegt op beheerste wijze nog van alles toe, zoals rokerigheid, vanille, een beschaafde kruidigheid en roosteraroma’s, denk aan chocolade en koffie. Je krijgt dus véél wijn voor de €7,99 die www.ah.nl rekent.
. Viberti Publicano 2021  Piemonte
Pure dolcetto wijn. Sappigheid en het voor Dolcetto typerende frisje zetten de toon, in gezelschap van mild, zacht, bijna zwoel fruit van bessen en zwarte vruchten, waaronder rijpe bramen. Stevig smaakt hij eveneens, en er valt wat laurier en leder te proeven. Deze wild & winter wijn draagt een richtprijs van €19. Adressen via www.cordier-wines.nl.

NAGERECHTEN

KaasDrink de rode wijn van het hoofdgerecht door. Maar kies er wel de juiste kaas of kazen bij. De beste kazen bij witte wijnen, vooral Chardonnay en Viognier, zijn romige (Brie, Camembert, Kernhem, e.d.) en gatenkazen. Voor de meeste rode wijnen zijn harde kazen een veilige keus (Cantal, Cheddar, rijpe Manchego en extra belegen, oude of overjarige Goudse). De beste universele kaaswijn is waarschijnlijk Gewurztraminer, in het bijzonder die uit de Elzas. En schenk Port in principe alleen bij blauwschimmel kaas.

 . Croft Late Bottled Vintage 2015  Port
Men maakt deze fraaie Port van drie voor het Douro-dal kenmerkende druivenrassen. Gezamenlijk geven ze een markante, donkerrode, winterkou verdrijvende Port met een weelderig aroma van zondoorstoofde zwarte bessen, pruimedanten, vijgen en rozijnen, alsmede met hints van drop, zoethout en koffie. Om bij o.a. Stilton stilletje van te genieten. Richtprijs €18,55 à €20,95, adressen via www.kwastwijnkopers.nl.
. Fonseca 10 Year Old Tawny Port
Fris geschonken is hij geschikt voor blauwschimmelkaas en eventueel oude Friese Nagelkaas, wel enigszins fris geserveerd. Dit vanwege een smaak die krachtig is, rijpig, notig, kruidig, zoetig en verwarmend. Te vinden voor €31 bij o.a. www.gall.nl.
. Trimbach Gewurztraminer 2019  Alsace
In de Elzas zelf drinken ze de zwoel kruidige Gewurztraminer graag bij hun eigen, pittig romige roodschimmelkaas Munster, al dan niet met daarop wat kummel gesprenkeld. Bij dit kaastype smaakt ook deze wijn van de familiefirma Trimbach heerlijk, net als bij veel andere kazen. Fles €20,59 bij www.gall.nl.
. Vallado 10 Years Old Tawny  Port
Krachtige klassieker van een gemiddeld tien jaar oude, lang op vat gerijpte en daardoor vrij licht getinte, prachtige Port melange die veel smaak heeft: een combinatie van o.a. zoete, gedroogde zuidvruchten en noten. Voor een halve literfles van deze met 91(!) punten bekroonde blauwschimmel begeleider betaal je €29,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

Chocoladetaart, chocolademousse, Christmas pudding – Spaanse Pedro Ximénez, soms ook PX genoemd, is vooral bij chocodesserts fantastisch. Deze donkerbruine, weelderig zoete Sherry, die gemaakt werd van zongedroogde druiven, smaakt naar rozijnen, karamel, koffie, soms ook appelstroop en chocolade. Waarbij wij thuis zo’n PX gráág schenken, is de rijke chocoladebol van bakker Both, www.bakkerijboth.nl.

. Lustau East India Solera Sherry  Andalusië
Bij Christmas pudding kan een Cream Sherry als deze heel lekker zijn. Hij werd samengesteld uit droge Oloroso Sherry en zeer zoete, rijpe Pedro Ximénez – die duidelijk aanwezig is. Vandaar de schakeringen van koffie, karamel, cacao en rozijnen in de beduidend rijpe, 20 procent alcohol bevattende smaak. Een halve liter kost €17,19 bij www.gall.nl.
. De Moya Gloria Dulce Monastrell  Valencia
Afkomstig van oude, op hoog terrein staande stokken. Om natuurlijke restsuikers te behouden werd de gisting gestopt door wat pure wijnalcohol toe te voegen. Wat resulteerde in een smaak die getypeerd wordt door zoetheid, rijkdom en zo’n 14 procent alcohol, met nuances van gekonfijte pruimen en van rozijnen, met als toegift een vitaal houdende, zachte frisheid. Koel serveren is het devies. Prijs vanaf €11,95 per halve literfles. Adressen via www.kwastwijnkopers.nl.
. González Byass Nectar Pedro Ximénez  Jerez
Na een klein partje geproefd te hebben van de heerlijke chocoladetaart die dochter Melanie had gemaakt, kon ik de verleiding niet weerstaan om voor een grotere punt een flesje Pedro Ximénez te openen. En wel de Nectar van González Byass, licht gekoeld. Op rijke, zoniet weelderige wijze smaakt deze Sherry namelijk óók naar chocolade, met nog wat koffie, rozijnen, dadels en karamel toe. Het is een wijn – donkerbruin, met 15 procent alcohol wat ‘m een stuk lichter maakte dan bijvoorbeeld Port – die zijn naam Nectar eer aandoet. Waarvan hij gemaakt wordt? Van zongedroogde druiven. Mijn halve fles kocht ik voor €7,98 bij www.gall.nl.
. Pedro Ximénez/ PX Sherry  Andalusië
Een voortreffelijke, weelderige chocobegeleider is de Osborne Pedro Ximénez 1827 die ik voor €19,32 aantrof bij www.spanjewijn.nl. De ietsje minder intense, doch ook zeer geslaagde Barbadillo Pedro Ximénez kost per fles €12,99 bij www.mitra.nl.
. Singla Grenat Héritage du Temps 2017  Rivesaltes
Rijpe tonen, chocolade, kruidig hout, zoetheid, speculaaskruiden, een lepeltje fruit en een vriendelijke frisheid: ze zijn allemaal aanwezig in deze fraaie, koel te schenken dessertwijn – kostelijk bij chocodesserts. Fles €24,95 bij o.m. www.bosmanwijnkopers.nl.

 Andere zoete desserts De wijn hierbij moet opgewassen zijn tegen de zoetheid van de nagerechten, dus zelf ook behoorlijk zoet zijn. Naar believen kun je dan kiezen voor stil of parelend, wit of juist (bruin)rood, vederlicht dan wel krachtig. Tussen véél varianten dus, met voorop de breed verkrijgbare, betrouwbare Moscato d’Asti. Hier enkele ideeën.


. Alasia Brachetto d’Acqui 2022  Piemonte
Dit is een rode tegenhanger van Moscato d’Asti. Omdat deze van het blauwe ras brachetto vervaardigde wijn in zijn smaak duidelijk iets heeft van aardbeien, met nog een lepeltje frambozen, past hij perfect bij én op rood fruit plus natuurlijk op ijs dan wel sorbets daarvan. Fles €8,59 bij www.gall.nl.
. Blandy’s Reserva 5 Years  Madeira
Deze Madeira is niet bestemd om bij het koken te worden gebruikt – behalve dan door de kok(kin) – maar om notentaart en andere, niet te zoete, enigszins frisse desserts te begeleiden. Het betreft een bijzondere blend van gelijke delen bual en malmsey. De wijn smaakt rijp maar toch zeer vitaal, is mooi gemaderiseerd en, heel kenmerkend voor Madeira, heeft een friszoete smaak die subtiele schakeringen biedt van o.a. koffie, chocolade, vanille, noten en in de verte wat limoen. Ik heb er ook van genoten als digestief, in plaats van een veel heftiger Cognac of Armagnac. Prijs per halve liter meestal €18,50 à €19,50. De importeur is www.neerlandswijnhuis.nl.
. Fontanafredda Moscato d’Asti  Piemonte
In zijn soort echt goede, betrouwbare wijn, licht parelend, fris fruitig – je proeft vooral verse witte druiven plus een likje honing – en heel bescheiden qua alcohol, namelijk slechts 5 procent. Te koop bij www.ah.nl voor €8,99.
. Le Petit Béret profil Muscat Doux   Italia  Alcoholvrij
Parelend, alcoholvrij alternatief voor Moscato d’Asti. Fris, behoorlijk druivig en voldoende zoet van smaak. Bij het samenstellen van deze ‘wijn’ is een Franse topsommelier betrokken geweest. Fles €7,49 bij o.m. www.alcoholvrijshop.nl.
. Louis Eschenauer 2020  Sauternes
Verrukkelijk voorbeeld van een geslaagde, behoorlijk intense Sauternes. Het zo kenmerkende pourriture noble aroma is nobel aanwezig, samen met honing, abrikoos en andere zoete elementen, terwijl een zachte frisheid vitaliteit verschaft. Halve liter €14,95 bij www.abelswijnen.nl.
. Luigi Enaudi Moscato d’Asti 2021  Piemonte
Het best ingewikkelde proces om Moscato d’Asti te maken beheerst het familiebedrijf Luigi Enaudi tot in de perfectie. De slechts 5 procent alcohol bezittende Moscato d’Asti parelt vrolijk, is friszoet en smaakt vooral naar vers geplukte witte druiven. Richtprijs ruim €17, adressen via www.kwastwijnkopers.nl.

***

SCHILDERIJ VAN DE MAAND

 Aan Marlborough, het grootste wijngebied van Nieuw-Zeeland, bewaar ik niet alleen vineuze herinneringen, maar ook visuele. De licht heuvelige streek wordt aan drie zijden omgeven door golvende bergruggen, waarvan ik een foto als schets heb gebruikt voor een bijna grafische impressie. Die totaal contrasteert met mijn schilderij van de eveneens golvende, fjordachtige Marlborough Sounds. Voor meer details over ‘Golvende bergruggen bij Marlborough’ zie Landschappen op www.vinpressionist.com.

*** 

MEMORABELE MAALTIJDEN (15)

Eind jaren zeventig verrichte het gastronomische maandblad Gault-Millau een landelijk onderzoek naar het beste Franse restaurant. Op een sterke eerste plaats eindigde La Tour d’Argent, de Parijse zaak die toen drie sterren had in de Guide Michelin. En die al een eeuw of vier faam genoot. Koning Henri III bijvoorbeeld kwam er zo graag en zo vaak dat er speciale vorken voor hem werden gemaakt. Soms zelfs vonden duels plaats om een tafelreservering te bemachtigen.

Het was dan ook met schroom dat Julie en ik ruim een halve eeuw geleden in de snelle lift stapten die ons naar de eetzaal op de zesde etage zoefde. Schroom die alleen maar toenam bij het bekijken van de ingelijste handtekeningen die beroemdheden hadden achtergelaten. Krabbels van Charlie Chaplin, Dwight Eisenhower, Danny Kaye, Harold Lloyd, Orson Welles, de Engelse vorstin, ze hingen er allemaal. En eenmaal boven zagen wij Salvador Dalí die druk gesticulerend tafelde met twee mooie jonge vrouwen, terwijl de nabije Notre-Dame diende als decor.

Ooit was reigerpâté een specialiteit van La Tour d’Argent, maar sinds 1890 is dat eend – die van meet af aan genummerd werd. Het kaartje dat wij ontvingen vermeldt numéro 530080. Gemiddeld serveert de zaak vijftig eenden per dag, zo vertelde onze aardige ober. De eenden komen uit de Vendée, waar men ze speciaal voor het Parijse etablissement fokt. Voor de klassiek versie wordt elk karkas geperst in een zilveren pers, waarna de opgevangen sappen vermengd worden met eendenbouillon, fijn gewreven eendenlever, Cognac, Madeira en kruiden. Onze caneton Marco Polo verscheen in twee etappes, eerst de eendenborst met een saus waarin vier pepers (waaronder een roze uit Zuid-Amerika) waren verwerkt, en daarna de gebraden bouten, helaas zonder saus. Overigens hanteert het restaurant zo’n dertig verschillende bereidingswijzen van eend, alle bestemd voor twee personen. Als voorgerecht hadden we de Potage Claudius Burdel besteld, een romige soep op basis van kippenbouillon, met veel eigeel, zachte kruiden en zuring. Een van de talrijke halfjes op de wijnkaart vormde een mooie begeleider, de Meursault Genevrières 1974 van Auguste Morey-Genelet.

Door de zaal schreed de man die La Tour d’Argent had groot gemaakt, Claude Terrail. Hij droeg een blauwe korenbloem in zijn knoopsgat en behoorde tot Frankrijks high society. Met Ava Gardner had hij een verhouding gehad, en hij was even getrouwd geweest met de dochter van een Amerikaanse filmregisseur. Naar verluidt was die dame heel kippig, waarop Claude haar een bril adviseerde. Toen ze die opzette, bekeek ze haar echtgenoot – en verdween voorgoed uit diens leven. Ambitie om restaurateur te worden had Claude Terrail helemaal niet. De beroepen van ambassadeur, advocaat en komiek spraken hem meer aan. ‘Maar’, zo vertelde hij later, ‘ik heb ze alle drie in mijn vak gevonden.’

Monsieur Terrail toonde ons met trots zijn wijnkaart, een volumineus boekwerk met een overdonderende collectie van voornamelijk klassieke grote wijnen. Waaronder diverse jaargangen van Château Haut-Brion, Château Léoville-las-Cases uit 1961, Château Ducru-Beaucaillou uit 1929, de Richebourg 1967 van Domaine de la Romanée-Conti, Clos de Tart 1971 en de Sauternes van Château Rayne-Vigneau uit 1899 – en dat voor prijzen tussen de 160 en 250 FF. Pas achteraf ontdekte ik dat het lijstje met restanten in ons exemplaar ontbrak en daarmee de kans om bijvoorbeeld de Clos Fourtet 1945 te bestellen, een grote Saint-Emilion die een relatief redelijke 150 franc per fles kostte. In overleg met de sommelier hadden wij bij de eend al eerder een Pomerol gekozen, Château La Conseillante 1969, een heel correcte, nog vitale wijn die op 110 franc was geprijsd. Na afloop van ons déjeuner daalden wij af naar de immense wijnkelder waar de caviste niet alleen een korte rondleiding gaf, maar ook een licht- en geluidsvoorstelling vertoonde die Claude Terrail persoonlijk had bedacht en ingesproken. Het was theater – en daarmee een passende afsluiting van de culinaire vertoning die wij boven hadden beleefd. Eend goed, al goed.


***

WIJNKOPERS VAN HET JAAR

De afgelopen decennia heb ik proevend, luisterend en lezend heel wat wijnhandelaren gevolgd in hun doen en laten – en bedacht in 1986 om aan de door mij meeste bewonderde voortaan een schouderklopje uit te delen. Namelijk door ze te benoemen tot wijnkoper van het jaar. Decennia lang gebeurde dit in Het Financieele Dagblad, waarin ik ruim veertig jaar een wekelijkse wijncolumn heb gevuld, en daarna op mijn eigen website. De benoeming werd o.a. toegelicht via een interview met de betrokkene, terwijl ik ook enkele van zijn of haar favoriete wijnen proefde en beschreef. Ik heb dit 38 jaar consequent gedaan, tot de Corona crisis. De volledige namenlijst staat hieronder. Enkele van deze helden in wijnland zijn helaas niet meer onder ons, en een stuk of vijftien werken inmiddels voor andere wijnbedrijven.

Hoe blij de wijnhandelaren met hun benoeming waren – en nog steeds zijn – bleek tijdens een lunch die Wietze Snaak (van Jos Beeres Wijnkoperij) op de elfde van de elfde als voor mij complete verrassing had georganiseerd, in Grand Hotel Huis ter Duin, na de opnamen aldaar van mijn ‘optreden’ in Business Class. Ik wist niet beter dat ik na afloop samen met Wietze en diens levensgezellin Sianne Rob (op de foto hieronder rechts) een ontspannen kopje soep zou gaan nuttigen. In het restaurant echter werd ik welkom geheten door een hele groep voormalige wijnkopers van het jaar (waarvan enkelen zelfs uit Valkenburg en Nijmegen waren gekomen) die na het aperitief, een feestelijke Crémant d’Alsace, aanschoven voor een buitengewoon smakelijke driegangen lunch waarbij ook zeer smakelijke wijnen (wederom van Wietze Snaak) werden geschonken. Rudolf Bijleveld sprak warme woorden, en door eigenlijk iedereen werden op vrolijke wijze warme herinneringen opgehaald. Een aantal wijnkopers van het jaar kon niet aanwezig zijn, maar had een aardige kaart of brief gestuurd, terwijl ik ook nog verrast werd met vineuze cadeautjes.

 

Het was voor deze vinpressionist, zo moge duidelijk zijn, een middag om in dankbaarheid nog jaren te koesteren.

***

Ziehier de volledige lijst van wijnkopers van het jaar, met achter elke naam het bedrijf waar ze werkten toen ze werden benoemd. De volgorde is een chronologische.

. Louis Kat en Wim Beelen (Okhuysen)
. Erik Sauter (Sauter Wijnen)
. Dolf ter Schure (Albert Heijn)
. Nico McGough (De Gouden Ton, Résidence)
. Marga van den Heuvel (Alliance Vinicole)
. Otto Vlasman (Oud Wijnkopers)
. Anton Kleijs (Noordman Wijnimport)
. Jan Hein Verlinden (Wijn Verlinden)
. Ton Schaapveld (Les Généreux)
. Marita de Beer (Great Grapes)
. Joop van de Kant (Jean Arnaud)
. Marc Collard en Tjitske Brouwer (Vinoblesse)
. Jacques van Pol (Léon Colaris)
. Regina Mey (Imperial)
. Cees en Ans van Noord (Cees van Noord)
. Bert de Boer (Activin)
. Jan Herbrink (Heisterkamp)
. Sip Baarsma (Baarsma Wijngroep)
. Eddy de Boer (Vinites)
. Henk Maas (le Vin en Direct)
. Henk Bart (J. Bart)
. Jaap Kwast (Kwast Wijnkopers)
. Tjeerd Dijkstra (Q-Vignes)
. Joris Snelten (DGS)
. Eric en Joost de Bruijn (P. de Bruijn)
. Rudolf Bijleveld (Oud Reuchlin & Boelen)
. Ron Sanders (Sanders)
. Wietze Snaak (Jos Beeres)
. Ruud Heuvelmans (Léon Colaris)
. Peter van Houtert (Verbunt Wijnkopers)
. Alexandra Pouderoyen (Plus)
. Jan Janssen (Heeren van Heusden)
. Spike Huisman (Albert Heijn)
. Udo Göebel (WineMatters)
. Bart Gijtenbeek (WalravenSax)
. Bert Horstman (Heisterkamp)
. Xavier Kat (Okhuysen)
. Henrico van Lammeren (Vinites)

***

 

 

Ieder jaar, tijdens het nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker op 1 januari, klappen de aanwezigen in de Gouden Zaal van de Wiener Musikverein mee met de muziek van het laatste nummer, dat van de Radetzkymars, gecomponeerd door Johann Strauss Jr. Josef Radetzky von Radet (1766-1858) was een veldmaarschalk in het Oostenrijkse leger die vocht tegen de Turken en Napoleon. Hij kreeg een heldenbegrafenis in Gross Wetzdorf. Aldus de toelichting van etiketten verzamelaar Bert Wentzel (jokebertwetzel@gmail.com) die dit muzikale label selecteerde uit zijn grote collectie.

 

 

 

 

 

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.