. Over de perfecte begeleider van verse witte asperges heerst een soort waas van mysterie. Er zijn ongeveer net zoveel voorkeuren als aspergeliefhebbers. Alle aanleiding dus om te gaan zoeken naar de aspergecode – en dat in de aspergetempel Hostellerie De Hamert. Dit bedrijf ligt in Noord-Limburg, langs de Maas (www.hamert.nl). De smakelijke speurtocht vond plaats bij slierasperges met beenham, krieltjes, gekookt ei en een milde saus waarin gepureerde asperges werden verwerkt. Welke wijn daarbij?Gastheer Roger Smits liet er enkele proeven. De uit Elzas afkomstige Pinot Blanc van Joseph Cattin had verdiensten, dankzij wit fruit en een snufje kruiden, maar kwam net wat te zoet over. De Pinot Gris van het Elzasser domein Blanck wellicht? Absoluut beter: frisser, wat droger, met hints van citrusvruchten, mineralen en kruiden. Of, verrassend, een fris geserveerde rode wijn, de Spätburgunder van Salwey uit het Duitse Baden? Met de heerlijke, lichte gepeperde ham van het Limburgse Livar-varken ging deze vooral naar rijpe rode vruchtjes geurende, soepele wijn fraai samen, maar hij botste een beetje met alleen de asperges. De frisse Verdelho van Cassegrain uit Australië deed het niet slecht, maar miste  toch net wat dimensie.Perfectie werd uiteindelijk bereikt dankzij een Grüner Veltliner van de Oostenrijkse topproducent Willi Bründlmayer (zie foto). Dit droge Oostenrijkse wijntype is hartig van karakter en heeft een droge, tegelijk sappige smaak van groene appel en citrussap, met in de verte wat witte peper. Een Bründlmayer Grüner Veltliner koop je vanaf circa €10 bij www.imperialwijnkoperij.nl.

Voortaan altijd Grüner Veltliner dus? In Visp, een dorp binnen het Zwitserse Wallis, kregen we een ontkennend antwoord van de Nederlandse patrooncuisinier Gerrit de Ridder. Want in diens rustieke restaurant Müra serveerde hij een regionale, zacht frisse Fendant uit Valais (zie foto wijngaarden) bij witte en groene asperges met daarbij zelf gerookte rauwe ham en een groentevinaigrette –  en ook die combinatie stemde tot vreugde. Verkoopadressen in Nederland via www.wineworld.nl. Wederom een voltreffer ontdekten we tijdens een aspergemaal bij vrienden: good old Sancerre, gemaakt van sauvignon blanc. En bij een etentje thuis reageerde iedereen instemmend over een witte wijn uit Savoie, de lichte, knisperend frisse, heel licht parelende, prettig fruitige Apremont van Pierre Boniface. De 2008 kost €8,75 bij www.sauterwijn.nl.
We waren ook bepaald enthousiast over de Sauvignon Blanc van Tamar Ridge. Deze van het Australische Tasmanië afkomstige, loepzuivere wijn smaakt uitgesproken fris en heeft een aroma dat aan gras, groente en zowaar… asperges doet denken. Terwijl citrus niet ontbreekt. De jaargang 2008 kost plusminus €13,50, verkoopinfo via www.pallaswines.com. Het wijngoed Tamar Ridge bestaat pas tien jaar en beschikt over zo’n 220 hectare wijngrond. De grootste akker is de Kayena wijngaard (zie de luchtfoto), waar voornoemde Sauvignon Blanc vandaan komt. Een eerdere jaargang, de 2007, werd tijdens een international concours in Londen uitgeroepen tot beste van heel Australië. Ook de Nieuw-Zeelandse versie komt in aanmerking. Een hele goede, in zijn soort zeer betaalbare is de Sauvignon Blanc 2008 van Riverstone. Deze werd samengesteld uit druiven van zowel Hawkes Bay (zie kleine foto) als het beroemde Marlborough en heeft een buxusachtige aroma, veel frisheid, elegantie, een vleugje asperges en fris citrusfruit. Prijs €6,99 bij Dirck III, www.dirckiii.nl of klik op de banner. Al met al lijkt het enigma van de ideale aspergepartner deels te zijn ontrafeld – hoewel er gelukkig nog tal van niet geproefde potentiële partners bestaan. En daarmee volop aanleidingen om deze smakelijke speurtocht tot in lengte van jaren te prolongeren.

 


. Is de Cavas Wine Lodge het beste wijnhotel ter wereld? Het zou me niet verbazen. Dit Argentijnse bedrijf ligt namelijk temidden van 14 hectare wijngaarden – op ongeveer een half uur rijden bezuiden de stad Mendoza – en heeft geen gewone hotelkamers, maar veertien uiterst comfortabele, ruime huisjes in adobe-stijl. In deze bungalows heb je niet alleen totale rust, maar ook totale privacy. Met zowel een achterterras (en mini-zwembadje) als een boventerras. Plus uitzicht op de Andes. In het stijlvolle hoofdgebouw (waarbij een groot zwembad werd aangelegd) kun je bovendien heerlijk eten, uiteraard ook Argentijnse steak van de grill. En de deskundige sommelier Juan Pablo heeft een uitstekende wijnkaart  samengesteld met zo’n 250 wijnen uit de regio Mendoza. Voorts is er een fitnessruimte en kun je je lichaam laten verwennen via een wijntherapie. Last but not least is de hotelstaf buitengewoon vriendelijk. Bij aankomst bijvoorbeeld werden we (ik kwam er met een groep, tijdens een wijnreis) glimlachend ontvangen met een glaasje Torrontés. Geen wonder dat de lodge – die gebouwd werd door Martín Regal en diens partner Cecilia Diaz Chuit –  in het zomerseizoen eigenlijk altijd vol zit. Dit ondanks de stevige prijzen van circa $555 of $700 per bungalow per nacht. In het laagseizoen – van 1 juli tot 14 september – betaal je stukken minder, namelijk vanaf $345. Overigens behoort de lodge tot de groep Relais & Châteaus. Zie www.cavaswinelodge.com.

 

 

. Een onderzoek onder 789 Italiaanse vrouwen van 18 tot 50 jaar heeft aangetoond dat hun libido versterkt wordt dankzij het nuttigen van rode wijn. Vrouwen die daarvan een of twee glazen per drinken zijn sexueel actiever dan vrouwen die geen alcohol gebruiken. De studie werd uitgevoerd door het Santa Maria Nuova ziekenhuis in Florence. Overigens blijkt het eten van bittere chocolade een soortgelijk effect te hebben.

 

 

. Als iemand respect en waardering geniet in de Nederlandse wijnwereld, is het collega Gert Crum. De Bourgogne en Champagne kent hij als geen ander, hij is docent bij de opleiding voor vinoloog, hij publiceert in o.a. NRC Handelsblad en heeft als website www.wijnplezier.nl. In navolging van collega’s geeft Gert deze maand zijn hemelse combinatie, compleet met recept: perentaart met een glas superbe Barsac.

De perentaart is naar een recept (voor 8 personen) van oud-collega Fon Zwart. Ingrediënten
300 gram bloem
150 gram boter
80 gram suiker
3 eieren
zout
8 à 10 peren
1 zakje vanillesuiker
1/8 liter slagroom
50 gram poedersuiker

Bereiding
Zeef de bloem op het werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Vermeng daarin de zachte boter met de suiker en een ei. Voeg, vanuit het midden werkend, steeds een beetje bloem toe, tot u een soepel deeg hebt gekregen. Voeg als dat nodig is een scheutje koud water toe en vergeet niet een snufje zout in het deeg te verwerken. Laat het deeg minstens een uur rusten in de koelkast. Schil intussen de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis. Pocheer de helften vijf minuten in water waaraan u een zakje vanillesuiker hebt toegevoegd. Laat ze afkoelen in het kookvocht. Bekleed twee platte vormen (met een doorsnee van 20 à 22 cm) met het deeg en prik de bodem in met een vork. Leg de halve peren in een cirkel naast en tegen elkaar in de vormen, en kerf de bolle kant van de peren in alsof u ze in plakjes wilt snijden. Zet de taarten 20 minuten in de op 220° C voorverwarmde oven. Klop intussen twee eieren los met de slagroom en de poedersuiker en giet het mengsel, wanneer de 20 minuten verstreken zijn, over de peren. Draai de oven iets lager, op 180° C, en laat de taarten nog 15 à 20 minuten bakken, tot het eimengsel gestold is en de bovenkant goudbruin toont. Tip: neem voor deze taart de mooiste handpeer die verkrijgbaar is, bijvoorbeeld Doyenné du Comice. Er zijn schitterende wijnen binnen het Bordeaux-gebied Barsac, met Château Climens nu al jaren als de absolute top. Maar Château Doisy-Daëne is ook heel goed. Een Sauternes kan natuurlijk ook. Ik verkies echter Barsac vanwege zijn fijne frisheid en zijn iets slankere structuur. Neem, indien gewenst om prijstechnische reden, eventueel een Cadillac.

 

 

*

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.