reisreportage1

Denver Art Museum

. Het beste startpunt voor een reis door Colorado is de hoofdstad Denver (www.denver.org), waar de zon vaker schijnt dan in Miami Beach, zo’n 300 dagen per jaar. Er is veel te zien en te doen in de mile high city. Downtown kun je uitgebreid flaneren langs de 16th Street Mall, een ruim anderhalve kilometer lange wandelstraat met winkels, restaurants, cafés, galerieën en uitgaansgelegenheden. Een van de beroemdste eethuizen daar is het op een hoek gelegen Marlowe’s, bekend om zijn steaks. Op de wijnkaart worden ook enkele wijnen uit de staat gevoerd. Met de gratis pendelbus kun je rijden naar Larimer Square en Larimer Street, waar alle mogelijke eetgelegenheden te vinden zijn. Zelf bewaar ik de best mogelijke herinneringen aan Rioja, dat geen Riojaanse keuken brengt, maar Larimer Squareenerzijds verfijnde gerechten (heerlijke tonijntartaar plus tonijnsashimi) en anderzijds landelijke (zoals confit van eend). Een paar blokken verder, bij het Union Station, ligt Lower Downtown ofwel LoDo. Ook daar zijn goede restaurants gesitueerd, bijvoorbeeld Venice, dat ook een wijnbar heeft – en een riante wijnkaart. Ik heb er koteletten gegeten van Colorado lam, met Italiaanse ham en een saus van Pinot Grigio.

State Capitol. Bepaald indrukwekkend, van binnen en van buiten is de state capitol. Alleen al voor de aan water gewijde muurschilderingen verdient dit monumentale Schilderij Andy Warholgebouw een bezoek, en vanuit de gouden koepel heb je het best mogelijke uitzicht over zowel de stad als de Rocky Mountains. Niet ver van de capitool bevindt zich het Denver Art Museum met zijn spectaculair vormgegeven vleugel van de beroemde architect Daniel Libeskind. In de diverse gebouwen van het complex zijn zo’n 60.000 zeer uiteenlopende kunstwerken te zien, waaronder een schilderij van Andy Warhol. Aan eigentijdse kunst is het Museum of Contemporary Art gewijd, dat in LoDo steeds wisselende exposities heeft en een permanente collectie van fotografie. Het museum werd bijna een jaar geleden geopend. Eveneens een bezoek waard zijn het rijke Colorado History Museum met zijn diorama’s en multimediale exposities, het Denver Museum of Nature & Science, waar dinosaurussen alle aandacht krijgen en, op Lookout Moutain buiten de stad, het museum (en graf) van de legendarische Buffalo Bill. Tijdens mijn verblijf in Denver heb downtown gelogeerd, tot volle tevredenheid, in de Marriott Residence Inn, een comfortabel home from home met suiteachtige kamers, een royaal ontbijtbuffet en een grote eigen parkeergarage. In een bergvallei achter Denver, in Evergreen, is het genieten bij Creekside Cellars, een klein topbedrijf  (Gewürztraminer, Viognier, Chardonnay, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, allemaal heerlijk), tevens eetcafé met uitzicht over een forellenbeek.

Trial Ridge Winery

Wijn Menu. De volgende bestemming is Boulder, een universiteitsstad met veel kunst, veel groen, veel organische werkende boeren, weinig Standbeeld hoogbouw en een viertal wineries. De grootste heet Bookcliff, waarvan je de wijnen downtown kunt proeven in een keurig proeflokaal waar ook een chocoladewinkel gevestigd is. Mijn favorieten uit het grote gamma zijn Viognier, Cabernet Franc en Ensemble, een compositie van vier blauwe druivenrassen, alsmede de op een lichte Port lijkende Finali. Het toprestaurant ter plekke – op loopafstand van Bookcliff en de gezellige wandelzone Pearl Street Mall – is Frasca, gespecialiseerd in de keuken van Friuli, en waarvan de patroon-cuisinier werd uitgeroepen tot beste chef-kok van de Southwest. Enkele kilometers buiten de eigenlijke stad ligt het aan western art gewijde privémuseum Leanin’Tree, dat ook een mooie beeldentuin heeft. In de directe nabijheid kun je tientallen soorten thee proeven, bij Celestial Seasonings. Dan naar de iets noordelijker gelegen plaats Loveland, voor een bezoek aan de Trail Ridge Winery, een van de weinige producenten die een echt droge, opwekkende Riesling vervaardigen. De eindbestemming van deze dag is Estes Park, een valleistadje met een leuk centrum dat jaarlijks meer dan 2,5 miljoen bezoekers trekt. Je kunt er wijnen proeven bij  misschien wel ’s werelds enige wijnbedrijf met een speelkamer voor kinderen, het kleine Snowy Peaks. De beste wijn daar heet Elevé, een op vat gerijpte blend van syrah, mourvèdre, cinsault en viognier. Hoewel, de beide soorten Syrah zijn ook niet mis.

Mountain Valley Home Bed & Breakfast Inn

. Ter plekke verblijven we graag in de rustig gelegen, gastvrije Mountain Valley Home Bed & Breakfast Inn, alleen al vanwege het culinaire ontbijt dat bij mooi weer op de veranda wordt geserveerd. Bovendien kun je in de wine room een gratis proeverijtje krijgen van Colorado wijnen. Estes Park is de oostelijke toegangspoort tot het Rocky Mountain National Park, waarvan de toppen zelfs in de zomer met sneeuw zijn bedekt. De route door het park levert prachtige vergezichten op.

Rocky Mountain National Park

. De route gaat verder langs een groot meer naar Winter Park, waar in een klein winkelcentrum, op de eerste etage, bij Verso kostelijke Cabernet Sauvignons kunnen worden geproefd. Het is vervolgens een kleine twee uur rijden, over de  Interstate 70 naar Glenwood Springs. Vooral het laatste deel van de tocht is spectaculair, want de snelweg voert dan door een bochtige ravijn van de Colorado.

Zwembad Glenwood Springs

Al 120 jaar is Glenwood Springs beroemd om zijn met warm bronwater gevulde zwembad, het grootste ter wereld (ruim 123 meter lang, watertemperatuur 32 graden), met in het verlengde daarvan nog een therapy pool (30 meter lang, 40 graden). Naast het zwembad werd een prettig familiehotel gebouwd, de Hot Springs Lodge. Aan de andere kant van de snelweg, waar het eigenlijke dorp ligt, kun je ook logeren – wanneer er plaats is – in de drie kamers tellende, Victoriaanse bed & breakfast Lavender & Thyme, eigendom van de gastvrije, zeer bereisde Nederlander Peter Tijm en diens aardige Amerikaanse vrouw Carol. Een ook voor wijnliefhebbers uitstekend eetadres is Juicy Lucy’s dat op zijn voortreffelijke wijnkaart diverse Colorado wijnen voert, en waar zowel de steaks als de entrecote van elk (grote hertensoort) perfect worden bereid. En waar je ook kaas als nagerecht kunnen bestellen, wat in Amerika uitzonderlijk is.

Terror Creek

Brent Helleckson. Via valleien en een bergpas komen we eindelijk in het eerste echte wijndorp, Paonia. Daar groeien de druiven zowel in het dal als hoog op hellingen, zoals bij het domein Terror  Creek (foto hierboven, Gwürztraminer en Pinot Noir als beste wijnen) en de daar vlak onder liggende Stone Cottage Winery. Dit bedrijfje (met eveneens als winnende wijnen Gewürztraminer en Pinot Noir) wordt met verve gerund door ruimtevaartingenieur Brent Helleckson (foto) en diens zeer muzikale gezin. Op de valleivloer is de gastvrije Black Bridge Winery gesitueerd, tevens een fruittelerij, die een leuke winkel heeft, en een ruime wijnschuur (probeer zeker de Marcellino Riesling en de gewone Pinot Noir). Lunchen ter plekke – sandwiches , salades – kan met lokale wijn in het Flying Fork Café. In hetzelfde wijngebied, Delta County, achter het aardige dorp Hotchkiss – dat een grote galerie heeft, de Creamery Art Gallery – ligt in the middle of nowhere het eminente wijngoed Jack Rabbit Hill, tevens een distilleerderij. Tussen de stokken daar groeit van alles, want de druiven worden hier organisch gecultiveerd. De Sauvignon Blanc, de Wild Rosé, de rode M & N (van twee soorten pinot): ze smaken allemaal even lekker. Verderop bij Cedaredge drijft Brett Neal het wijngoed Stony Mesa. De beste selectie hier, als voor Cabernet Sauvignon, draagt het merk Parker CarlsonPtarmigan. Hoog in het Grand Mesa National Forest kan worden overnacht in de Spruce Lodge. De cabins zijn vrij primitief, maar in het rustieke restaurant eet je goed (bbq-gerechten, steaks) en worden aangename wijnen geoffreerd van Reeder Mesa Vineyards. Vanuit het park, steeds maar afdalend, is het ongeveer een uur gaans naar Colorado’s grootste wijngebied, Grand Valley. Dit levert 65 procent van alle druiven en telt talrijke wineries. Binnen het fruit- en wijndorp Palisade ligt niet alleen het oudste wijnbedrijf van de staat, Colorado Cellars (fraaie Cabernet Sauvignon Reserve), maar ook het door Parker Carlson – zie de foto – geleide Carlson Vineyards (bekroonde Riesling Laughing Cat, intens citrusachtige Chardonnay Cougar Run). Plum Creek, dat metalen diersculpturen voor zijn proefzaal heeft staan, mag evenmin worden gemist (alleen al vanwege de droge Riesling, de Cabernet Franc en de rode blend Grand Mesa). Hetzelfde geldt voor Canyon Wind, waar de op John Wayne gelijkende geoloog Norm Christiansen enkele buitengewoon geslaagde wijnen voortbrengt (waaronder Pinot Grigio, Tempranillo, Petit Verdot, de mengwijn 47-Ten en de Port-imitatie Proprietor’s Reserve).

Nicolas CatenaScott en Theresa HighIn Palisade moet ook beslist een bezoek met rondrit worden gebracht aan de High Country Orchards, waar vermoedelijk de smaakrijkste perziken, altijd laat geplukt, van de staat worden geteeld plus formidabel ander fruit. Bovendien hebben eigenaren Scott en Theresa High, ontzettend aardige, gedreven mensen, net een bestaande, uitstekend gesitueerde wijngaard gekocht. Dit niet in de laatste plaats omdat Scott sinds 1996 ook een grote wijnhandel drijft. Een van zijn inspirators is Nicolás Catena uit Argentinië. Tussen de fruitbomen bouwen de Highs bovendien een distilleerderij met ontvangstlokaal. Even verder westwaarts, in de stad Grand Junction, wordt restaurant Bin 707 langs de hotelstraat Horizon Drive aanbevolen door de talentvolle wijnmaakster van Plum Creek, Jenne Baldwin-Eaton, terwijl het downtown prettig toeven is bij Il Bistro Italiano. Binnen de gemeente kan ook Colorado’s grootste wijnbedrijf worden bezocht, Two Rivers, dat een châteauachtige ambiance biedt en betrouwbare wijnen (Chardonnay, Syrah, Cabernet Sauvignon, Vintner’s Blend). Daar vlak achter kun je het grootste geheim van de staat ontdekken, het Colorado Monument.

Colorada Monument

Dit fotogenieke natuurpark bestaat uit elf ravijnen en is eigenlijk mooier dan de Grand Canyon, en tegelijk veel rustiger. Het biedt fantastische, steeds weer wisselende panorama’s,Black Canyon of the Gunnison kortom féést voor het oog (en de camera). De reis wordt voorgezet in zuidoostelijke richting. Enkele kilometers voorbij Montrose kan een tweede natuurverrassing worden bekeken, de duizelingwekkend diepe Black Canyon of the Gunnison. In de plaats Gunnison – wel nog een paar uur rijden, o.a. langs stuwmeren – eten we graag bij Garlic Mike’s Italian Cuisine, o.m. vanwege de superieure pepersteak van elk. Oostelijker langs de Highway 50 vormt een hele beste stop in Salida de Mountain Spirit WineryMountain Spirit Winery vanwege zijn aparte wijnen (Riesling-Chardonnay, Chardonnay met bramen en ijswijn van appel), zijn galerie en zijn Twisted Cork Café. Weer verder, in Canon City, is naast een inmiddels door monniken verlaten abdij The Winery at Holy Cross Abbey gevestigd. Tot de specialiteiten van dit gereputeerde bedrijf behoren Cabernet SauvThe Cliff House ignon Reserve, Merlot Reserve en Cabernet Franc. Wat een klasse, wat een comfort, en wat een goede keuken heeft The Cliff House in het leuke dorp Manitou Springs. Het is gewoon een voorrecht om daar te verblijven. Iets verder richting Rockies, in Cascade, wordt het omvangrijkste assortiment van regionale wijnen verkocht door Wines of Colorado, tevens een eenvoudig restaurant. Mocht het weekend zijn, dan rijden we ’s zondagochtend graag naar het indrukwekkende golfcomplex, tevens hotel The Broadmoor voor de buffetbrunch – de rijkste ooit. Wel reserveren, want elke zondag komen daar tussen negen en half twee circa  zeshonderd mensen. The Broadmoor werd geopend in 1918 met een fles Moët & Chandon Vintage Champagne uit 1898.

The Broadmoor

Buffet The Broadmoor

In en rond Colorado Springs, het eindpunt van deze virtuele tocht, valt het nodige te beleven en te zien, met als not to be missed de Garden of the Gods en zijn rode rotsen. Veel toeristische info over Colorado is te vinden op www.colorado.com en wijninfo op www.coloradowine.com.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Het opmerkelijke etiket van deze maand komt uit Zuid-Afrika, de plaats Tulbagh. Het oudste restaurant daar heet Paddagang, waarbij ‘padda’ staat voor ‘pad’. De eigenaren kwam op het idee om een van hun eigen wijnen, ter plekke gemaakt door de Tulbagh Winery en afkomstig van merlot,  een opvallend etiket te geven dat refereert aan een legendarisch Italiaanse tenor.

Paddarotti

 

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.