. Voor de 26e keer heb ik onlangs in Het Financieele Dagblad een zich bijzonder onderscheidende Nederlandse importeur uitgeroepen tot wijnkoper van het jaar. Deze schouderklop ging naar Rudolf Bijleveld. Na achtereenvolgens te hebben gewerkt bij eerst V&D en daarna acht wijn- en gedistilleerdbedrijven trad hij als algemeen directeur in dienst bij Oud Reuchlin & Boelen. Dat was in mei 2007. Met grote voortvarendheid, zoniet als een wervelwind, heeft hij dit in Zoetermeer gevestigde bedrijf vervolgens een gedaantewisseling doen ondergaan. Er kwam bijvoorbeeld een nieuwe manier van communiceren, via de naam WeetvanWijn, met ook een nieuw logo. Alle medewerkers werden vervolgens verplicht om, op kosten van de zaak, een wijncursus te volgen: ‘Iedereen moet hier weten van wijn, zelfs onze financiële directeur’ En in het verlengde van de cursus werd een éducation permanente ingesteld. Bezoeken aan leveranciers behoren daar ook bij. Zo hebben veertig werknemers dit najaar vijf producenten bezocht in diverse Franse regio’s.

Met een jaarvolume van 15,5 miljoen flessen en €50 miljoen omzet is Oud Reuchlin & Boelen momenteel marktleider in zowel de horeca als bij de zelfstandige slijterijen. Dat werd mede bereikt dankzij gespecialiseerde verkopers waarvan er soms drie werkzaam zijn in hetzelfde rayon, elk binnen een eigen segment. ‘Iedereen snijdt in zijn personeel, wij investeren daar juist in – en
plukken daar ook de vruchten van. Met adviezen op maat wordt tegelijk vermeden dat een klant denkt dat hij een nummer is.’

Het bestand waaraan de Zoetermeerse firma levert is groot, getuige de gemiddeld vijfduizend facturen die maandelijks worden verzonden. Wat besteld wordt, is bovendien op voorraad. ‘Onze leveringsbetrouwbaarheid is 99,5 procent. Heel belangrijk voor restaurateurs die met een vaste wijnkaart werken’. Binnen de strategie van Oud Reuchlin & Boelen, behorend bij de Baarsma Wine Group Holding, past ook
aandacht voor ‘de klanten van onze klanten’. Zo liet Bijleveld een gids schrijven met als titel Ik verkoop wijn in de horeca. Van dit ‘handboek soldaat voor de horecamedewerker’ zijn inmiddels 15.000 exemplaren in druk. Bovendien werd voor horecamensen een speciale, zes uur durende wijntrainingscursus gecreëerd. Oud Reuchlin & Boelen (‘276 jaar wijnexpertise’) geeft voorts een zeer verzorgd tijdschrift uit, WeetvanWijn. De wijnkoper van het jaar lanceerde ook de met een  innovatieprijs bekroonde Wine Flight die gasten in staat stelt om een drietal vergelijkbare wijnen naast elkaar te proeven. Eveneens opmerkelijk is het door Bijleveld (1955) vorig jaar georganiseerde World Wine Experience, een internationaal symposium dat duizend bezoekers trok, inclusief acht ambassadeurs.Het succes van Bijlevelds bedrijf is uiteraard mede te danken aan gedreven medewerkers én aan het hoogwaardige wijnassortiment. De prijscouranten van Oud Reuchlin & Boelen en het sinds 1 oktober opererende dochterbedrijf WeetvanWijn Specialist – dat exclusief levert aan slijterijen – vermelden in totaal zo’n 1800 wijnen, waaronder die van Georges Duboeuf (Beaujolais, Zuid-Frankrijk), Hugel (Elzas), Robert Mondavi (Californië), Ruffino (Italië), Taittinger (Champagne), Tío Pepe (Jerez) en Torres (Spanje, Chili, Californië).

Uit dit assortiment heb ik een aantal kenmerkende rode, zeer kenmerkende wijnen geproefd.

. Cornas Les Grandes Terrasses 2006, Paul Jaboulet Aîné – Energieke, evenwichtige klassewijn van alleen syrah, met in zijn smaak zowel fruit (bessen, zwarte vruchtjes) als wat toastachtig hout en een vleugje mineraligheid. Richtprijs €34,75.

. Mas de la Plana 2005, Torres – Legendarische Cabernet Sauvignon waarvan een eerdere jaargang zo’n drie decennia geleden grootheden versloeg als Château Latour, op een wijnolympiade in Parijs. Fraai geschakeerde, stevige smaak waarin elementen aanwezig zijn van rijpe bessen, kruiden, specerijen en roosteraroma’s. Kost meestal €37,50.

. Domaine des Quatre Vents 2008, Georges Duboeuf – Deze soepele Fleurie, een cru uit de Beaujolais, trakteert op rode vruchtjes, besfruit, veel sap en een klein kruidje. Kortom, Beaujolais in optima forma. Adviesprijs €13,95.

. Carmenère Reserva Especial 2007, J. Bouchon – Intense kleur, vlezige, romige, smaak en een aroma van zondoorstoofde cassis, aangevuld door laurier en kruidig hout. Deze Chileen kost circa €12,95.

. El Arte de Vivir 2007, Ribera del Duero – Doet zijn naam eer aan, dit is gebottelde levenskunst : harmonische, mondvullende smaak voorzien van prettig wat fruit en een supplement van roosteraroma’s. Reken op plusminus €11,95.

Verkoopadressen via www.weetvanwijn.nl.

Gezien het bewonderenswaardige beleid dat Rudolf Bijleveld (rtbijleveld@planet.nl) heeft gevoerd kwam het voor iedereen als een verrassing dat hij recentelijk  zijn functie heeft moeten neerleggen. Maar dat de wijnwereld nog veel van hem zal horen lijdt geen twijfel.

. Vanille placht het kenmerk te zijn van eigenlijk alle betere rode wijnen uit Rioja. Ze kregen dit aroma dankzij hun lagering in vaten van Amerikaans eikenhout, dat in nog sterkere mate dan het Franse de stof vanilline afgeeft. Echter, elders in Noord-Spanje begon men van het Riojaanse druivenras tempranillo met groot succes rode wijnen te maken die meer kleur, meer concentratie, meer kracht, meer fruit en minder vanille hadden. Het desbetreffende gebied was Ribera del Duero. Als reactie hierop heeft een aantal Riojaanse producenten de stijl van hun wijnen aangepast. Hetvanilleachtige werd teruggebracht ten gunste van intensiteit en fruitigheid. Een voorbeeld van dergelijke Rioja’s is Barón de Chirel van Marqués de Riscal. En in de legendarische stationswijk van de wijnstad Haro, een wijk waar al sinds eind 19e eeuw voornamelijk traditioneel werkende bodega’s gevestigd zijn, werd een jaar of vijftien geleden een wijnbedrijf gesticht dat uitsluitend Rioja’s nieuwe stijl ging vervaardigen, Bodegas Roda. De eigenaren – verrassend genoeg geen Riojanen maar Catalanen – zijn Mario Rotllant en Carmen Daurella. Ze kochten een bestaande wijngaard van 14 hectare en gebruiken in aanvulling daarop de best mogelijke druiven van de best mogelijke percelen van andere telers. In principe worden door Bodegas Roda alleen druiven verwerkt van minstens 30 jaar oude, laag renderende stokken. Een eerste druivenselectie vindt in de wijngaard plaats, een tweede nog strengere bij aankomst in de kelder. Voor de vergisting beschikt het bedrijf over klassieke kuipen van Frans eikenhout. Ook het hout van de rijpingsvaten heeft deze herkomst; een derde van het totale fustenbestand wordt jaarlijks vernieuwd. Na de lagering, die negen maanden tot twee jaar kan duren, en een lichte klaring met eiwit worden al proevend de diverse kwaliteiten gecomponeerd.

De topwijn, van uitsluitend tempranillo, heet Cirsion. Deze bestaat sinds 1998 en werd inmiddels bij herhaling uitgeroepen tot Spanje’s beste (nog voor Vega Sicilia). Momenteel is o.a. de jaargang 2001 beschikbaar. De Cirsion heeft een donkere kleur, veel concentratie en een gulle, weelderig fruitige smaak (rijpe bramen, kersen en bessen, waaronder cassis). Het fruit is niet alleen sappig, maar heeft tegelijk een bijna fluwelige textuur. Kruidig hout, roostertonen en een solide fundament van alcohol completeren het geheel. Cirsion is een verleidelijke, formidabele Rioja – maar draagt helaas ook een formidabele prijs, namelijk €201,20. Andere producten van Bodegas Roda kosten beduidend minder, terwijl hun kwaliteit niet veel voor die van de Cirsion onder doet. De Roda I 2005 Reserva is een pure tempranillowijn die schakeringen biedt van rokerig hout, toast, chocolade, karamel, wat vanille, zwarte vruchten, bessen en kruiden. Bovendien biedt de wijn kracht, concentratie en evenwicht (€55,80). Er bestaat tevens een Roda 2005 Reserva, gecomponeerd uit tempranillo plus wat garnacha en graciano. Deze Rioja is iets milder dan de voorgaande, met meer houtinvloed, flink wat fruit en een aangename soepelheid (€34,50). Te koop bij www.vin-direct.nl.

 

De komende maanden zal een aantal wijnhandelaren hun favoriete wijn- en spijscombinaties prijsgeven. Voor de feestmaand is dat Ruud Heuvelmans. Na zijn opleiding aan een hotelschool begon hij in 1986 als verkoopmedewerker binnendienst bij Wijnhandel Léon Colaris te Weert. Deze gerenommeerde, in Bordeaux gespecialiseerde wijnhandel was in 1922 opgericht door zijn naamgever. Acht jaar na zijn indiensttreding behaalde Ruud het diploma van vinoloog. In april 2006 werd Léon Colaris overgenomen door de Baarsma Wine Group. Sindsdien is Ruud directeur en mede-eigenaar. Het bedrijf importeert vrijwel al zijn wijnen rechtstreeks – vooral van kleine producenten –  en levert voornamelijk aan particulieren, via direct mail en internet. Ruuds culinaire combinatie, in tweevoud zelfs, ontstond als volgt. Onlangs dronk ik de Veenwouden Chardonnay 2007 van wijnmaker Marcel van der Walt uit Paarl bij een zacht gegaarde tarbot met truffel en chips van ansjovis, een geweldige combinatie. Een supergerecht gecreëerd door Margo Reuten van Restaurant Da Vinci in Maasbracht. Van deze prachtige Chardonnay worden overigens maar 500 flessen per jaargang geproduceerd. We prijzen ons daarom gelukkig 120 flessen van deze wijn te mogen kopen. Ook de combinatie van de gegrilde entrecôte Bordelaise met een glas Château Tertre Roteboeuf 1990,  in de tuin van François Mitjavile, eind jaren negentig, zal me altijd bijblijven als een van de beste wijn-spijscombinaties. Maar het belangrijkst is toch om van een wijn te genieten in goed gezelschap, dat is de allermooiste combinatie.

 

. Bemoedigend nieuws van de Universiteit van Glasgow. Onderzoekers daar, samen met collegae uit Singapore, ontdekten namelijk dat een bepaalde stof effectief zou kunnen zijn als therapie voor gevaarlijke, levensbedreigende ontstekingen als van blinde darm, buikvlies en sepsis. Deze stof, we hebben de naam al vele malen eerder gezien, is resveratrol – die vooral voorkomt in rode wijn.

 

. Het wijngoed Villa Trasqua wordt wel ‘de paraplu van Chianti Classico’ genoemd. Want wanneer het in en achter de omringende heuvels regent of zelfs onweert, blijft het daar dikwijls droog. Voorts waait het er vaak, waardoor de temperatuur zelden hoge waarden bereikt, zelfs al schijnt de zon volop. De wind houdt bovendien de druivenstokken gezond. Voeg aan deze omstandigheden nog toe een glooiend terrein met diverse soorten doorgaans arme grond (stenig, zanderig met wat klei, kalk, leem, ijzerhoudend) en het wordt duidelijk dat op dit domein de natuurlijke voorwaarden optimaal aanwezig zijn voor het produceren van hoogwaardige wijn. Je moet ze echter wel benutten – en dat gebeurt pas sinds een jaar of zes.

Eind 2001 raakte Villa Trasqua, genoemd naar een hoekig, groot woonhuis met een raamrijk torentje en een enorm terras, in handen van de ondernemer Hans Hulsbergen. Deze in Zwitserland woonachtige Twentenaar vergaarde zijn kapitaal met onder andere IT-patenten en het beursgenoteerde Swisslog, en was al actief met wijn, in Zwitserland, Australië en Nederland. Gesitueerd in het uiterste zuidwesten van Chianti Classico – het oudste, beste deel van de uitgestrekte Chianti-regio – bestrijkt Villa Trasqua maar liefst 120 hectare, waarvan 56 met druiven zijn bedekt. De wettelijk voorgeschreven sangiovese domineert absoluut, zij het dat daarvan wel verschillende klonen aanwezig zijn. Deze werden speciaal geselecteerd voor de diverse soorten grond. De andere druivenrassen, samen goed voor een vijfde van het totaal, zijn cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot en wat alicante bouschet. Behalve in de wijngaard werd ook in de kelder veel geïnvesteerd. Er kwam een computergestuurde pers, alsmede een batterij roestvrijstalen gistingstanks. En in de ondergrondse, geklimatiseerde kelder verving men oude foeders door zowel grote Sloveense rijpingsfusten als kleine vaten. Bovendien engageerde Hans Hulsbergen een zeer talentvolle, reeds in Toscane werkzame Zwitserse wijnmaker, Andreas Stössel (zie foto). Als we de wijnen van Villa Trasqua proeven, is de progressie duidelijk. Hoe recenter de oogst, des te beter de kwaliteit. De Chianti Classico 2007 bezit een ferme, fraai nahangende smaak met elementen van bessen, zwarte vruchten, laurier, specerijen en kruidig hout. Prijs momenteel €10,95. Nog wat rijker, genuanceerder en voller, met ook een fraaie fruitigheid, een mooie houttoets, kruiden en specerijen, smaakt de Villa Trasqua Chianti Classico Riserva 2006. Deze heerlijke begeleider van o.a. lamsbout, biefstuk, runderrollade, hert, ree, duif en kwartel kost momenteel €14,50. Het domein brengt ook een super-Toscaan voort, op basis van 50/50 cabernet sauvignon en sangiovese. Deze Trasquaia 2007 trakteert de zintuigen op een gulle fruitigheid, voorral van cassis en andere zwarte vruchtjes, terwijl in de sappige, stevige smaak ook het best mogelijke hout, rijpe tannines en zachte kruidigheid harmonisch met elkaar samengaan. Prijs €25,95. Eveneens een aanbeveling verdient de fris fruitige, rozerode Trasquanello Rosato 2008, gemaakt van alleen sangiovese en tijdelijk €6 kostend. Maar ook de rode Traluna 2008 verleidt, een milde wijn waarin je vooral rijpe bramen proeft plus een vleugje hout – en dat voor €7,95. Wanneer ik Andreas complimenteer, stelt hij: ‘Ik fungeer alleen als een slijper van edelstenen. De stenen zelf moeten van hoge kwaliteit zijn om tot iets moois te komen, in dit geval dus de druiven.’ Tegenwoordig wordt op Villa Trasqua aan die voorwaarde volstrekt voldaan. Verkoop bij leden van Les Généreux, www.genereux.nl, waaronder de in Amsterdam gevestigde Wijnhandel Van Krimpen, info@vankrimpen-wijn.nl, tel. (020) 671 61 30.

 

. Honderden jaren is Málaga een van Spanje’s beroemdste en meest geproduceerde wijnen geweest. Men roemde hem al in de 13de eeuw, en aan het eind van de 18de eeuw dronk men Málaga aan alle Europese hoven, inclusief het Russische. Rond 1850 werden rond de gelijknamige havenstad bijna 115.000 hectare met wijndruiven gecultiveerd, een oppervlak bijna zo groot als het Bordeaux-gebied nu. Van dat areaal resteren vandaag de dag slechts ruim 800 hectare. De streek heeft zich namelijk niet meer hersteld van twee rampen.In 1851 had meeldauw een desastreus effect, en in 1876 kreeg Málaga de twijfelachtige eer om als eerste Spaanse wijnregio door de allesvernietigende druifluis te worden getroffen. De wijnen van Málaga raakten decennia uit beeld, en toen hun productie weer op gang kwam, was daar nauwelijks belangstelling voor. Kommer en kwel dus – althans tot voor elf jaar geleden. Want sinds de oogst 1998 bestaat er een Málaga die in Spanje zelf tot een der drie beste wijnen van het jaar werd gekozen, en die ook internationaal bewondering oogst. Deze wijn, die Molino Real heet, wordt gemaakt in een kleine kelder even buiten Cómpeta, een wit bergdorp op ongeveer 50 kilometer ten oosten van de stad Málaga. Rond het door zijn bruine kerktoren gemarkeerde Cómpeta, dat alleen te bereiken is via een smalle slingerweg, liggen wijngaarden die soms net zo steil zijn als die van het Moezel-dal. De aanplant bestaat uit muskaatstokken. De wortels daarvan groeien schuin in de dunne, leisteen- en kalkhoudende bovenlaag, want de keiharde rotsgrond daaronder is ondoordringbaar. Gemiddeld zijn de stokken ruim zestig jaar oud. Het rendement dat ze geven bedraagt slechts 25 à 30 hectoliter per hectare, wat betekent dat de druiven veel concentratie en aroma hebben. Degene die als eerste het kwaliteitspotentieel van deze druiven begreep, was de uit Rioja afkomstige Telmo Rodriguez (zie foto). Met zijn partner Pablo Eguzkiza ging hij vanaf 1995 experimenteren met een klassieke vatgisting en -lagering. Per oogst werd gewerkt met verschillende soorten fusten, grote en kleine, nieuwe en gebruikte. De proefnemingen vonden plaats in de kleine bodega van Vinos Jarel. Na twee jaar werd de koers bepaald. De wijn, van streng geselecteerde, gedurende tien tot vijftien dagen in de zon gedroogde druiven, zou worden vergist in geheel nieuwe Franse vaten, bij relatief lage temperatuur, en vervolgens 20 tot 24 maanden op vat rijpen. De kleine, rustieke kelder werd ingrijpend gerenoveerd en van moderne koelapparatuur voorzien.De aldus verkregen Molino Real – huidige oogst 2006 –  is een in zijn soort meesterlijke wijn: energiek en elegant, fris en zoet, rijk en toch niet zwaar, stijlvol en genuanceerd. Beschaafde hout- en toasttonen worden gecombineerd met puur, druivig fruit, terwijl ook hints van limoen, munt en specerijen aanwezig zijn. Richtprijs €39,50 per halve liter. Het is een absoluut unieke Moscatel, een dessertwijn die qua niveau niet onderdoet voor een grote Sauternes of een Oostenrijkse Beerenauslese. Verkoopadressen via info@pallaswines.nl.

 

. De Elzas is in Frankrijk koploper geweest op het gebied van biologische wijnen, vooral sinds de laatste tien jaar. Momenteel telt deze streekruim 125 producenten die volledig gecertificeerd biologisch werken of daartoe de aanzet hebben gegeven (na pas vier jaar wordt zo’n certificaat uitgereikt).Hier in Nederland worden o.a. de volgende milieuvriendelijke wijndomeinen vertegenwoordigd: Jean-Baptiste Adam, Marcel Deiss, Pierre Frick, Marc Kreydenweiss, Ostertag, Eugène Meyer, Julien Meyer (geleid door Patrick Meyer, zie foto), Martin Schaetzel,  Zind-Humbrecht en Valentin Zusslin. Van Marc Kreidenweiss proefden we de opmerkelijke Kritt Pinot Blanc 2005. Opmerkelijk aangezien deze nog vitale wijn voller is dan gebruikelijk voor Pinot Blanc, met ook zachte zuren, een zachte fruitigheid en een klein kruidje. Heel lekker bij kip, kalkoen en kalfsvlees. Prijs €13,70 bij www.heisterkamp.com. Over Elzasser wijnen gesproken, daar kun je van alles mee beleven via de website www.smaakexperience.com. Daarop staan recepten, informatie over wijnsoorten, restaurants die deelnemen aan de Elzasser Smaakexperience, nieuwsitems, culinaire columns en culinaire evenementen.

 

. Waar ik al decennia een band mee heb, is de kaaswinkel Abraham Kef. In mijn reclametijd, op de Solex, reed ik daar vrijdagmiddag altijd langs om een assortimentje op te halen. Robert, de opvolger van Abraham, zette me wel een keer voor schut. Ik had een fles Château Rauzan-Ségla 1960 gekregen, een grote wijn uit Margaux. Dus ik vroeg aan Robert, in een bomvolle zaak, welke kaas ik daarbij moest kiezen. Waarop hij met luide stem riep:’Daar zou ik helemáál geen kaas bij eten.’ Iedereen lachen, maar als toen nog zeer onervaren wijndrinker zakte ik door de grond. Enfin, twee ‘generaties’ verder is Marike van der Werff de eigenaresse. En wat hééft ze een mooie collectie, van tachtig à negentig soorten, de meeste Frans. Waaronder ook zeldzame, zoals een smaakrijke Tomme de Chèvre uit de wijnstreek Jurançon (mooi uiteraard met een Jurançon Sec dan wel een Viognier, Chardonnay of Godello). Maar ook Manchego uit Spanje, Pecorino uit Toscane en Cheddar uit Ierland kun je er kopen. Plus een huisgemaakte kaasfondue, droge worst, rillette en dat soort zaken. De winkel is geopend vanaf woensdag t/m zondag, voor precieze tijden zie www.abrahamkef.nl. Adres: Marnixstraat 192, 1016 TJ Amsterdam.

 

 

*

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.