Wijn is synoniem met variatie. Zelfs als wijnen van hetzelfde druivenras worden gemaakt. Ook qua prijs is de variatie vaak groot. Zo vind je deze maand in ‘Best uit de test’ als goedkoopste wijn een Zuid-Franse liter Chardonnay voor pakweg €5 en een blanke Bourgogne van dezelfde variëteit voor €69,50. Via het glas kun je ook de wereld over reizen, van Alsace naar Chili, en van Oregon naar Oostenrijk. Een virtueel bezoekje brengen aan het haven- en wijnstadje Cassis is eveneens mogelijk, en al snuffelend zul je nog enkel andere items ontdekken die het lezen dan wel bekijken waard zijn. Dat het maar een móóie meimaand mag worden.

 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

Ma Chérie Rosé But
France
Wat een leuke wijn om het voorjaar mee te vieren. En Moederdag. En Hemelvaartsdag. En Pinksteren. De naam is Ma Chérie, de producent Bijou, een bedrijf dat klein begon in het Languedoc  dorp Cabrières, maar inmiddels actief is in nog veel meer Zuid-Franse regio’s. Deze bubbelende, bleek oranje rosé werd samengesteld uit 60 procent grenache plus 25 syrah en de rest ugni blanc, een melange waarvan het sap sterk werd gekoeld. De tweede, belletjes gevende gisting geschiedde in afgesloten tanks. Voorts is de elegante smaak zowel echt fris als mild (drups)fruitig, met nog een heel klein kruidje. Je haalt Ma Chérie in huis voor €5,99, de prijs waarvoor www.ah.nl haar verkoopt (zie de banner).

 

Domaine Karel de Graaf Les Narvaux 2018
Meursault
Behalve een bijna legendarische kennis over de Bourgogne, waarover hij graag spreekt, schrijft en doceert, bezit Karel de Graaf een eigen wijngaardje in dit gebied. De akker bestrijkt 0,385 hectare en ligt binnen  de om zijn witte wijnen befaamde gemeente Meursault. Een bevriende wijnmaker verzorgt het perceel en vervaardigt de wijn, wat heel klassiek gebeurt, via een gisting en opvoeding in deels nieuwe vaten van hoogwaardig Frans eikenhout. De aldus vervaardigde Meursault Les Narvaux 2018, de jongst beschikbare jaargang, heeft een bijna mineralige, bijna Chablisachtige frisheid die verrijkt wordt door een discrete, gele en witte fruitaroma’s, een geheel dat fraai omkaderd wordt door beschaafd kruidige houttonen. Bovendien is dit een blanke Bourgogne die je gerust een paar jaar kunt wegleggen. Een van de aanbieders is www.grandivini.nl die deze mooie Meursault op €69,50 heeft geprijsd.

 

 

Grand Sud Chardonnay 2020 (liter)
Vin de France
In de blije periode van voor de lockdown werd deze Chardonnay graag genoten door leden van een paar plaatselijke clubs, hier in Abcoude. Dat betrof natuurlijk de jaargangen 2018 en 2019 – maar de 2020 is zeker zo aantrekkelijk.  Dit vanwege zijn frisse vitaliteit, aanzienlijke sappigheid en inviterende, goed gevulde doch niet zware smaak die fruitig is, denk aan gele vruchten plus wat witte, met in de verte iets notigs. Deze bovendien in sjiek gedecoreerde literflessen gepresenteerde, Franse allemansvriend kost meestal slechts zo’n €5 en is te koop bij allerlei kleinere supermarktketens, waaronder Coop, Hoogvliet, Jumbo, Plus en Vomar.

Gran Moraine Chardonnay 2016
Yamhill-Carlton, Oregon
De Willamette Valley in Oregon geniet grote faam vanwege zijn Pinot Noirs (het Bourgogne huis Joseph Drouhin stichtte er zelfs een dochterdomein), maar ook van witte druiven als  chardonnay en pinot gris worden er wijnen van wereldklasse geproduceerd. Zo doet de Chardonnay 2016 van Gran Moraine – eigendom van Jackson Family Wines – kwalitatief niet onder voor een hele goede Bourgogne (overigens ook niet qua prijs). De op zware fles gepresenteerde wijn smaakt nog verrassend fris, heeft zelfs een groenzweem in zijn kleur, en biedt een delicieuze, alleen discreet rijpe smaak waarin o.a. citrusfruit en beschaafde roosteraroma’s (dankzij vatvergisting en vatlagering) prachtig en harmonisch met elkaar verkeren. Die frisheid is vooral te danken aan de relatief koele locatie van het bijna 75 hectare tellende wijngoed, te weten het Yamhill-Carlton district noordelijk in voornoemde vallei. Fles €47,50 bij o.a. www.wijnkring.nl.

 

 

Jean Biecher & Fils Pinot Gris 2019
Alsace
Deze wijn is bestemd voor wie niet bang is om een zoetje te proeven. Alsmede voor liefhebbers van foie gras en  andere vleespâtés/terrines. Want daarvoor is Elzasser Pinot Gris een bijkans perfecte partner. Ter plekke heb ik het voorrecht gehad om dat regelmatig te ervaren, voor het eerst ruim vijftig jaar geleden in restaurant Aux Armes de France te Ammerschwihr. Waar sterrenchef Pierre Gaertner zijn  huisgemaakte terrine de foie gras serveerde met een glas Pinot Gris (die toen nog als naam had Tokay). De 2019 van Jean Biecher & Fils is klassiek van karakter, met dus wat restzoet, en biedt daarnaast een fruitmelange van milde citrus, plus nog wat notigheid en een snufje kruiden. Deze vrij stevige, blank getinte wijn smaakt bovendien flink sappig. Al met al krijg je véél wijn voor de €5,99 die gerekend wordt door www.dirckiii.nl (zie de banner).

Josef Ehmoser Grüner Veltliner Terrassen 2020
Wagram
Feest in het glas, dat geeft de nieuwe jaargang van deze wijn. Een schoolvoorbeeld van Grüner Veltliner, bijna tintelend op de tong, uitgesproken frissig, sappig, een  tikje hartig, licht floraal en vooral fris fruitig, denk vooral aan citrus. Bovendien werden de druiven duurzaam geteeld. Zijn maker is Josef Ehmoser die samen met zijn vrouw Martina een domein drijft van ongeveer 17 hectare in het Oostenrijkse, licht heuvelige Wagram waar de bodem veelal bestaat uit diepe, kalksteen houdende lagen löss. Deze voorbeeldige Veltliner kost €9,95 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

 

Le Bel Ouest Sauvignon Blanc 2019
Touraine
De grote Groupe GCF (Grands Chais de France) is actief in een stuk of acht Franse wijngebieden, waaronder Loire. Waar van zo’n 1000 hectare wijnen worden gemaakt op diverse locaties. Een daarvan is Mouzillon, in de Muscadet, waar de witte Le Bel Ouest werd geboren, een plezierige, lenteachtige Sauvignon Touraine. Fris verpakte buxus is duidelijk present in het oogstjaar 2019, samen met drupsfruit en een snufje groene kruiden. Fles €6,99 bij www.coop.nl.

Los Vascos Chardonnay 2020
Valle de Colchagua
Domaines Barons de Rothschild, de wijntak van de Parijse bankiersfamilie Rothschild, heeft niet alleen het fameuze Château Lafite-Rothschild in bezit, maar ook zeven domeinen elders. Met  als grootste Los Vascos in Chili. Dit bestrijkt een paar duizend  hectare, waarvan 640 beplant met druivenstokken. Dit is bijna drie keer zoveel als in 1988, toen de Fransen het wijngoed overnamen. Ook in gebouwen, waaronder een groot gastenverblijf, werd veel geïnvesteerd. Wat de Chardonnay 2020 typeert, is een evenwichtig samenspel tussen kracht, sappigheid, frisse zuren, een goede vulling, notigheid en een fruit van zowel witte vruchten als citrus. Dit aangename geheel draagt een adviesprijs van €10 à €11. Adressen via www.monnik-dranken.nl.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Louis Michel & Fils 2019
Chablis
In het Bourgondische stadje Chablis (foto), dat deels omgeven wordt door wijnhellingen, bevindt zich al zo’n 165 jaar het hoofdkwartier van Louis Michel & Fils. Het gelijknamige domein bezit 25 hectare van doorgaans uitstekend gesitueerde wijngaarden,  sommige behorend tot de allereerste die Cisterciënzer monniken in de 11e eeuw beplantten. In de kelder van het familiebedrijf gebruikt men alleen natuurlijke gisten en heel bewust géén hout. ‘Want Chablis is geen Meursault’, stelt eigenaar Guillaume Michel. Een Chablis zoals Chablis moet zijn is de 2019. De sappige smaak heeft een bijna mineralige frisheid, is tegelijk een tikje rijp, en trakteert voorts op fris citrusfruit. Behalve bij gebakken vis hebben we ervan genoten bij sushi. Fles €20 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner.

Old Dutch Vineyard Chenin Blanc/Sauvignon Blanc 2020
Western Cape
Wat een leuke, lekkere lentewijn. Fairtrade bovendien. En gecreëerd door het sociaal betrokken bedrijf Imbuko Wines in het verre Zuid-Afrika. Het gebruikte druivenduo heeft een bleek getinte, vieve, uitgesproken frisse en tegelijk flink sappige wijn gegeven met een beheerste 12,5 procent alcohol en diverse discreet aromatische elementen, waaronder citrusfruit, groene appel, groen fruit en groene kruiden. Super www.hoogvliet.com rekent een bescheiden €5,99 per fles.

 

 

San Silvestro Sabbié 2020
Roero Arneis
In de buurt van het wij ndorp Barolo, en naast een meertje, ligt het keldercomplex van San Silvestro, voor een aanzienlijk deel ondergronds. Het wijngoed wordt geleid door de vierde generatie van de familie Sartirano en levert behalve Barolo diverse andere  wijnen uit Piemonte. De druiven daarvoor worden geoogst door bijna veertig contracttelers. Voor de San Silvestro Sabbié 2020 selecteerde men uitsluitend arneis druiven uit het gebiedje Roero. De wijn smaakt zo fris en levendig, met naast o.a. frisse citrus ook bladgroen in zijn aroma, dat zelfs bij een klassieke zuurkoolschotel formidabel figureerde. En dat ongetwijfeld ook zal doen bij gebakken vis besprenkeld met citroensap. Fles €8,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

Staete Landt Pure Sauvignon Blanc 2020
Marlborough
 Op 16 december 1642 noteerde Abel Tasman in zijn dagboek dat hij een landmassa had ontdekt die hij Staete Land doopte – en die later de naam Nieuw-Zeeland zou krijgen. De landkaart die Tasman destijds tekende bestaat nog steeds. Toen zo’n 350 jaar later een andere Nederlander, Ruud Maasdam, in het Nieuw-Zeelandse gebied Marlborough op ontdekkingsreis ging om daar een wijngaard te verwerven, koos hij daarvoor ook de naam Staete Land. Het domein ligt in Marlborough en bestrijkt 21 hectare, terwijl Ruud (foto) voor bepaalde wijnen druiven bijkoopt. De kwaliteit van Staete Landt wijnen ligt hoog, met name die van de Sauvignon Blancs. Zo presenteert de Pure 2020 zich als een expressieve, kostelijke combinatie van frisse zuren, groene kruiden, buxus, groen fruit en sappigheid. Prijs €12,50 bij www.okhuysen.nl, zie de banner.

 

 

Camparnaud Art Collection 2020
Côtes de Provence
Natuurlijk ben ik er blij mee dat een aantal van mijn kunstwerken wereldwijd op rosé etiketten van  Château Camparnaud (20 hectare) gaat verschijnen, met als eerste de Pétanque players. Voor alle duidelijkheid, ik ontvang daarvoor geen enkele geldelijke vergoeding. Bij de samenstelling van de wijn ben ik evenmin betrokken geweest. Het was dus best spannend om de eenmaal gebottelde Camparnaud Art Collection 2020 te proeven. Gelukkig, dat bracht een glimlach om de mond. Want het is een echt lekkere, echt frisse rosé. Op basis van voornamelijk cinsault en grenache, met ook nog zo’n 30 procent blauwe tibouren (een uitstekende, typisch Provençaalse rosédruif) en een heel klein beetje witte rolle. Behalve levendig en vrij elegant (12,5 procent alcohol) smaakt de bleek oranje getinte wijn discreet kruidig en naar fris, heel licht drupsachtig citrusfruit. Richtprijs €13,95, verkooppunten via www.camparnaud.com/wines (en dan Art Collection/Where to buy/Netherlands).

Nucli Rosado 2020
Spain
Dit is een van de nieuwkomers in de collectie van Derrick Neleman die als wijnproducent actief is Spanje (bij Valencia) en als wijnmarketeer in o.a. Nederland. Derrick  en diens Spaanse team componeerden de licht oranje getinte Nucli uit louter hoogwaardige  druivenrassen, 70 procent tempranillo met gelijke delen monastrell en syrah. Het trio gaf een voor Spaanse begrippen verbazend elegante (12 procent alcohol), tevens knisperend frisse rosé met in zijn sappige, subtiel gekruide, licht drupsachtige smaak zowel wat sinaasappel als peer. In Valencia zelf zouden we ‘m graag genieten bij paella, maar ook Aziatische en veel andere gerechten dienen zich aan. Fles €9,95 bij o.a. www.neleman.org.

 

 

B&G Réserve Merlot 2019
Pays d’Oc
In geen blauw druivenras heb ik me zo verdiept als merlot. Want tijdens een merlot symposium in Californië, een paar decennia geleden, heb ik het zogeheten keynote address mogen geven.  Merlot was toen al de nummer één variëteit in Bordeaux, en ook sterk opkomend elders. Het succes van dit ras, dat aanvankelijk alleen diende als partner van cabernet sauvignon, laat zich makkelijk verklaren. Als rode wijn is Merlot vrijwel altijd toegankelijk, dus soepel, en tegelijk goed gevuld, met als kenmerkend aroma een mix van donkere elementen (laurier, drop, leder) en rijpe zwarte vruchten plus vaak een besje. Bovendien hoeft Merlot niet duur te zijn: de kenmerkende (dankzij o.a. katjesdrop en bramen) Réserve 2019 van B&G kost €5,69 bij www.jumbo.com.

Haras de Pirque 2017
Maipo Valley
Bijna vier jaar geleden verwierf de Toscaanse producent Antinori een belangrijke bezitting in Chili, te weten Haras de Pirque. De kelders daarvan hebben de vorm van een hoefijzer, een verwijzing naar ‘s lands oudste, uit 1892 daterende paardenfokkerij die nog altijd op het 30 kilometer bezuiden Santiago gelegen landgoed opereert.  De familie Antinori schakelde snel over naar organische druiventeelt; alle rode wijnen van de eigen 135 hectare (de gehele bezitting bestrijkt 600 hectare) worden sinds 2016 via dat principe bereid. Men componeerde de Reserva de Propriedad 2017 – warm jaar, vroege pluk – uit cabernet sauvignon, carmenère en cabernet franc, waarna vatopvoeding volgde. Behalve sappig is de donkerrode wijn stevig van gestel, met zowel donkere als fruitige (bessen, zwarte vruchten) aroma’s, naast hints van kruiden, chocolade en andere houttonen. Richtprijs €10,95, verkooppunten via www.winespirits.nl.

 

 

La Burgondie Pinot Noir 2019
Bourgogne
Zes jaar geleden ontstond een stille kracht binnen de Bourgogne, La Compagnie de Burgondie. Want toen besloten twee wijncoöperaties om te gaan samenwerken, de noordelijke Caves Bailly Lapierre en de zuidelijke Vignerons de Buxy.  En in 2016 sloot zich een derde partner aan, een alliantie van caves uit de Beaujolais en Mâconnais. Hoe succesvol de groep is, blijkt uit de jaarlijkse flessenomzet van zestien miljoen stuks. Dit succes is mede te danken aan de sterke prijsprestatie die op alle niveaus wordt geleverd. Zo biedt de €5,99 kosten La Burgondie Pinot Noir 2019 een vieve, sappig soepele smaak waarvan het genereuze fruit doet denken aan dat van bessen en licht gekruide aardbeien. De stijl doet denken aan die van een goede Beaujolais, wat tegelijk betekent dat koel schenken wordt aanbevolen. Ik vond de fles bij www.plus.nl.

 

Torres Mas La Plana 2015 en 2016
Penedès
Je zou Mas La Plana een legendarische wijn kunnen noemen. Want zijn eerste oogst, die van 1970, leverde  zo’n formidabel goede vino dat hij in 1979 allerlei fameuze vins versloeg op een wijnolympiade in Parijs. De wijn is genoemd naar een 29 hectare tellende finca rond het Masía Torres, de residentie van Miguel Torres sr en diens vrouw Waltraud. Als enige druif groeit er cabernet sauvignon, een go ede bekende uit Bordeaux. De geplukte trossen wordt handmatig streng geselecteerd, en de eenmaal gerede wijn ontvangt een eersteklas opvoeding van anderhalf jaar in vaten (twee derde nieuwe) van Frans eikenhout.  Zowel de jaargangen 2015 als 2016 van Mas La Plana munten uit door uit door hun evenwicht en hun beschaving. Ze smaken stevig maar niet heftig, en bieden schakeringen van o.m. rijp besfruit in combinatie met kruidig hout en een vleugje vanille. Elke slok doet terstond verlangen naar de volgende. Geen wonder dat Mas La Plana diverse grands crus classés uit Bordeaux heeft verslagen. Richtprijs €64,50 per fles. Adressen via o.a. www.walravensax.nl.

 

 

Via Caritatis Pax Amoris 2017
Ventoux
Aan de voet van de Mont Ventoux ontstond anno 2015 een bijzonder wijnverbond, Via Caritatis.  De monniken en nonnen van het Abdij Sainte Madeleine du Barroux gingen samenwerken met leden van de coöperatie in Beaumont du Ventoux. De kloosterlingen brachten 10 hectare in, de coöperateurs nog eens 20. Voorts werd een letterlijk omvangrijke, internationaal geprezen consulent ingehuurd, Philippe Cambie. Een bijzonderheid is dat de druivenakker rond de abdij als Frankrijks oudste pauselijke wijngaard wordt beschouwd, aangezien hij dateert uit 1309. Ook met zijn wijnen maakt Via Caritas historie.  Neem alleen al de rode Pax Amoris 2017, een blend van 85 procent grenache en de rest syrah. Behalve gul en krachtig smaakt deze donkerrode creatie beschaafd kruidig, zacht fris en alleen een tikje rijp, met bovendien een genereuze dosis zondoorstoofd zwart fruit. Via Caritatis wordt exclusief verkocht door www.mondovino.nl; de Pax Amoris kost €16,50 per fles.


Noughty Organic Sparkling Chardonnay
Duitsland
Na te zijn grootgebracht door een voedselbewuste moeder werd Amanda Scott (foto) kunstpresentatrice  bij de BBC, om daarna een wijncursus in Parijs te volgen. Die haar op het idee bracht om hoogwaardige (‘the world’s best’), zo weinig mogelijk suiker bevattende alcoholvrije bubbels te gaan maken, van organisch geteelde druiven. Ze begon haar eig en bedrijf, Thomson & Scott, ging aan de slag – en scoorde terstond veel succes. De Naughty Organic Sparkling Chardonnay doet begrijpen waarom.  Het is een pittig frisse, flink schuimende Champagne/Crémant/Cava vervanger met fruit van o.a. citroen en grapefruit, en een voor zijn type uiterst bescheiden suikergehalte van 3,66 gram per liter. Ter vergelijking: Champagne Brut bevat gewoonlijk tussen de 6 en 12 gram suiker, en een enkel blikje Coca-Cola een ontzagwekkende 39 gram. De Naughty kost doorgaans rond een tientje. Adressen via www.coenecoop.com.

 

 

 MERLOT UIT CHILI

De redactie van Perswijn publiceerde een groot aantal proefnotities van Merlots uit allerlei landen en regio’s buiten Bordeaux. Waaronder een stuk of vijftien uit Chili, zie onderstaande notities (met mijn foto’s). De wijnen werden geproefd door Lars Daniëls en Ronald de Groot uit Riesling glazen van de serie Riedel Veritas. De volgorde is een alfabetische, en de meeste prijzen zijn richtprijzen.


VALLE CENTRAL

CHILOÉ 2019
GEUR zwoel, zoet, kruiden, gebrand
SMAAK zoet en soepel, rustiek
www.orbwijn.nl, circa €6,95

GATO NEGRO 2019
GEUR zwoel, kersen, zoethout
SMAAK sappig en aangenaam, lekker fruit
Boni, Boon’s Markt, Coop, Dekamarkt, Dirk, Jumbo, MCD, Picnic, Plus, Poiesz, Spar, Vomar (zie de desbetreffende websites), €4,99

LOS PINGÜINOS 2019
GEUR pruimen, tabak, zoethout
SMAAK zacht en gepolijst, karamel
www.deen.nl, €6

SANTA HELENA RESERVA SIGLO DE ORO 2019
GEUR kersen en bloemen, pruimen
SMAAK mild en fruitig, bitters, zoetje
www.dgswijn.nl, circa €8,49

SANTA HELENA VARIETAL 2019
GEUR kruiden, paprika, cassis
SMAAK zacht en sappig, fruitig, aangenaam
www.dgswijn.nl, circa €4,95


VALLE DEL MAIPO

CARMEN GRAN RESERVA 2018
GEUR intens, breed, leer, tabak, pruimen
SMAAK vanille, tannine, kruiden, stevig, smaakvol
www.vinites.com, €12 à €13

DE MARTINO ESTATE 2019
GEUR fruitig, peperig, kruiden, pepertje
SMAAK stevig, sappig, opwekkend, smaakvol
www.henribloem.nl, €5,95

VENTISQUERO RESERVA 2019
GEUR zwoel, pruimen, kersen, laurier
SMAAK stevig en kruidig, goed fruit
www.monnik-dranken.nl, €9,45 ã €10,95

VALLE DEL MAULE

CARTA VIEJA KIDIA 2019, LONCOMILLA
GEUR kruiden, eucalyptus, kersen
SMAAK sappig en opwekkend, fijne zuren
www.makro.nl, circa €4,95 incl. btw

CHILOÉ WINEMAKERS SELECTION 2018
GEUR pruimen, kruiden, zwoel
SMAAK fris en elegant, sappig, opwekkend
www.orbwijn.nl, circa €8,95

SANTA EMA GRAN RESERVA 2017
GEUR rozen, mestig, pruimen, laurier
SMAAK rijp en zwoel, dik, machtig, zoetig
www.fourcroy.nl, circa €13,65

THE 7TH GENERATION G7 2019, LONCOMILLA
GEUR fruitig, kruidig, paprika
SMAAK aangenaam, fruitig, zoetje
www.hema.nl, €5,50

OVERIGE CHILEENSE REGIO’S

ERRÁZURIZ, MAX RESERVA 2017, ACONCAGUA COSTA
GEUR intens, rijp en zwoel, pruimen, confituur
SMAAK machtig en gerijpt, zacht, verleidelijk
www.verbuntverlinden.nl, €14,95

MONTES, RESERVA (CLASSIC) 2018, COLCHAGUA VALLEY (bovenste foto)
GEUR kruiden, kersen, eucalyptus
SMAAK zwoel, rijp, dik, confituur, stevig
www.dgswijn.nl, circa €8,95

VENTISQUERO CLÁSICO 2019, CASABLANCA VALLEY
GEUR pruimen en kersen, krentjes, tabak
SMAAK sappig en stevig, kruiden, tannine
www.monnikdranken.nl, circa €6,95

VENTISQUERO GREY (GLACIER) SINGLE BLOCK 2017, APALTA
GEUR zwoel, kruiden, leer, tabak, gerijpt
SMAAK elegant en rijp, zacht, leer, tabak
www.monnikdranken.nl, circa €15,95

VIU MANENT RESERVA 2019, COLCHAGUA VALLEY (onderste foto)
GEUR kruiden, laurier, tabak, pruimen
SMAAK krachtig en romig, pepertje na
www.kwastwijnkopers.nl, circa €8,95

 

***********************************************************

 DE KLASSE VAN CASSIS

De in Cassis wonende dichter/schrijver Frédéric Mistral stelde ‘Wie Parijs gezien heeft en Cassis niet, heeft niets gezien.’ Massa’s mensen hebben even oostelijk van Marseille gelegen Cassis inmiddels wél gezien, want dagelijks gedurende het seizoen verdrievoudigt normaliter het inwonertal tot ruim 24.000. Als toerist kun je dan alleen buiten het centrum parkeren, en met een shuttle naar de haven rijden. Overigens loopt de mooiste route naar Cassis slingerend over bergen vanuit La Ciotat, wieg van zowel pétanque als de speelfilm. Wie deze 15 kilometer lange Route des Crêtes volgt, wordt getrakteerd op fraaie vergezichten over kalksteenformaties en, vanaf Frankrijks hoogste klif, de bijna 400 meter hoge Cap Canaille, over de baai van Cassis en het stadje zelf. In de diepte, aan de kust, is ook een terraswijngaard te zien, die van Clos Sainte-Magdeleine, een van de twaalf wijnbezittingen die de gemeente telt. Tussen dit domein en Cap Canaille ligt verscholen het Plage de l’Arène. Een mooi strand waar het zelfs in het seizoen relatief rustig pleegt te zijn.

De wijngrond binnen Cassis is niet zwaar noch donker, maar lichtbruin – vanwege zijn gehalte aan kalk.  Dit element geeft de wijnen, die voornamelijk wit zijn, een enigszins frisse toets. Die frisheid wordt eveneens bevorderd door de druiven vrij vroeg te plukken, meestal niet veel later dan het fête du vin dat per traditie op de eerste zondag van september wordt gevierd. Van een voornamelijk Zuid-Franse druivenmelange maakt men in Cassis bleek gouden, droge wijnen waarvan de beste volrond in de mond komen, met vooral  bloemige aroma’s en vaak iets van gedroogde zuidvruchten plus soms de allerlichtste hint van honing. ‘Cassis kan dankzij de natuur een volstrekt natuurlijke wijn zijn. Een wijn waarvan je niet ziek wordt, noch een kater krijgt – ook al drink je er veel van. En ik kan dat weten’ zei Joseph Maffei, destijds eigenaar van Château de Fontcreuse (foto boven). Overigens bestaan er ook rode en rosé versies van Cassis, maar slechts zelden bereiken deze het niveau van de witte. Terzijde kan worden opgemerkt dat alle lokale wijnbouwers ernaar streven om binnen afzienbare tijd geheel bio-gecertificeerd te zijn.
’s Werelds prettigste plek om van witte Cassis te genieten is langs de plaatselijke haven. Blauwwitte vissersbootjes en plezierjachten dobberen in het azuurblauwe water tegen een decor van overdekte, verleidelijke terrassen waar hoofdzakelijk regionale gerechten worden geserveerd, met voorop bouillabaisse en andere schotels op basis van verse vis en fruits de mer. Let ook op vrolijk geschilderde gevels van en luiken van de kadepanden: oranje, blauwgroen, pastelgeel, bruinrood, okergeel, lichtblauw, citroengeel en andere tinten vormen een bont geheel, een feest voor het oog. Vanuit de haven zijn rondvaarten mogelijk naar enkele van de 25 nabije calanques, prachtige, grillige inhammen en kreken met helder water tussen Cassis en Marseille. De kreken behoren tot het Parc National des Calanques, en sommige werden geschilderd door Winston Churchill. Behalve per boot kun je dit park ook te voet bezoeken. Een van de mooiste wandelingen is die naar Port Miou dat je vanuit Cassis binnen pakweg een half uur kunt bereiken. Neem behalve stevige schoenen ook een camera mee, want de uitzichten zijn beeldschoon (links).

Het hart van Cassis, dat gelegen is aan de voet van een 14e-eeuws kasteel (privébezit), bestaat uit een wirwar van smalle straten waar het aangenaam slenteren en soms klauteren is, en uit kleine pleinen. Het pleintje bij het 17e-eeuwse stadhuis heeft een fontein gemaakt van een plaatselijk gewonnen kalksteensoort. In het hôtel de ville zelf kunnen beschilderde plafonds met jacht- en strijdtonelen worden bekeken. Rond het belendende park ligt aan de ene zijde een gewelfde ruimte waar Franse kunstenaars hun werken regelmatig exposeren, terwijl aan de andere zijde het Musée Municipal des Arts et Traditions Populaires (in normale tijden dicht van zondag t/m dinsdag) werd ondergebracht. En dat naast de vaste collectie ook wisselende kunstexposities organiseert.

De website van het Office du Tourisme is www.ot-cassis.com.

 

 *****************************************************************

 

 SCHILDERIJ VAN DE MAAND

Dit voorjaar heb ik de Elzas weer eens in beeld gebracht – dit maal uit de lucht. Met veel dank aan Tristan Vuano die vanuit zijn vliegtuigje Coucou (Koekoek) prachtige foto’s maakt van deze prachtige wijnstreek: zijn dorpen, zijn wijngaarden en de nabije Vogezen. Alsace wijnman Philippe Durst bracht een in maart gemaakte foto van Tristan onder mijn aandacht: bloeiende amandelbomen bij de Mandelberg wijngaard in Mittelwihr. Waarna ik van Tristan toestemming kreeg om er een impressie van te schilderen. Meer details bij Landschappen op www.vinpressionist.com.

 **************************************************

 SINGE EINS…

 Singe eins, trinke eins, tralalalalálala’ is de volledige, oneindig te herhalen tekst waarmee de Elzasser wijnbroederschap La Confrérie Saint-Etienne zijn bijeenkomsten zingend opvrolijkt. Voor het eerst hoorde ik dit wijnliedje in juni 1975, tijdens een chapitre en gezeten op een wit klapstoeltje in een schemerige, grote zaal van het Château de Kientzheim. De ongeveer vijfhonderd genodigden kregen vanaf vier uur ’s middags kenmerkende streekwijnen te proeven – Sylvaner, Riesling, Muscat, Tokay, Gewurztraminer – waarvan het commentaar steevast met een steeds luidruchtiger Singe eins werd afgesloten. De openbare proeverij had als vervolg een examentje voor aspirant-leden van de broederschap. Zij moesten bepaalde wijntypen blind herkennen, daarbij glimlachend gesouffleerd door de aanwezige producenten.

HET ARCHIEF SPREEKT

Na enkele officiële handelingen en talrijke geruisloos gevulde glaasjes Muscat begon, tot ieders vreugde, de maaltijd. Waarvan de eerste gang bestond uit foie gras, bereid door de gevierde chef-kok Pierre Gaertner van Aux Armes de France. De pâté smaakte prachtig, maar een groepje Amerikanen naast ons smeerde er… mosterd op. De wijnboer tegenover mij durfde bijna niet te kijken en kreeg tranen in zijn ogen. ‘Moutarde sur le foie gras!’ werd overal gefluisterd, ‘een schandaal’,  maar de barbaren aten onverstoord door. Een van mijn tafelgenoten was Bernard Heydt-Trimbach, technisch directeur van Maison Trimbach, een van de meest gerespecteerde wijnhuizen ter plekke. Snel sprekend en heel gedetailleerd schetste Bernard (foto) de toen weinig rooskleurige situatie van Alsace als wijngebied. De export bijvoorbeeld vertoonde een dalende trend. Hoe die te doorbreken? ‘L’avenir de l’Alsace c’est la qualité.’ Wijze woorden.

Een jaar eerder had ik het in Ribeauvillé gevestigde Trimbach bezocht, voor een proeverij met Bernard, van wijnen uit vat en fles. De riante Riesling Cuvée Frédéric Emile 1971 en de nog geuriger, ook letterlijk indrukwekkende Gewurztraminer Cuvée des Seigneurs de Ribeaupierre 1971 stalen de show. Mijn gastheer gaf tegelijk allerlei tips. ‘Doe een beetje Muscat in een meloen om deze nog beter te laten smaken.’ En ‘Wijnmakers bevelen bij foie gras een Tokay van pinot gris aan, maar fabrikanten van foie gras prefereren juist de minder uitgesproken Riesling opdat de smaak van hún product dan beter tot zijn recht komt’.
Die avond werden het gesprek en het proeven voortgezet in Moulin du Kaegy, een luxe boerderijrestaurant ergens achter Mulhouse. Bernard zelf reed ons ernaar toe. Behalve mijn vrouw had hij ook onze reisgenoten Anja en John uitgenodigd, twee wijnminnende schoolvrienden. Het diner was de lange, lange rit waard. Na de meesterlijke Trimbach Muscat 1959 verscheen een net zo meesterlijke foie gras. Waarvan wij, tot ons aller blijde verrassing, desgewenst een twee portie konden krijgen. Begeleider was de goudkleurige, geweldige Trimbach Tokay 1967. Een andere kelderschat kwam bij de Munster en na het konijn in mosterdsaus, de Trimbach Gewurztraminer 1959. Een wijn die nog zo verbazend vitaal smaakte dat Bernard zei ‘Het lijkt wel of hij begonnen is aan een tweede jeugd’. Bij de koffie trakteerde de zeer wijnkundige patron-cuisinier Bernard Begat ons op een zo exceptionele Armagnac dat op de fles een sticker was geplakt met de tekst ‘Ne pas servir sans ordres de la Direction’. Geen wonder, het oogstjaar bleek 1904 te zijn. Het scheelde een haartje of op de terugweg hadden wij gezamenlijk het Singe eins ingezet.

****************************************************************

Op de terugreis van de derde Kruistocht werd Richard Leeuwenhart (1157-1199) – koning van Engeland, hertog van Normandië en Aquitanië –  in Dürnstein aan de Donau gevangen genomen en beschuldigd van moord op Koenraad, de neef van hertog Leopold V. Waarna men hem gevangen zette in het kasteel van Dürnstein. Later werd Richard vrijgekocht en keerde hij terug naar zijn troon in Engeland. Aldus de toelichting van de grote etikettenverzamelaar Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com, die dit Oostenrijkse Löwenherz label selecteerde uit zijn collectie.

 

 

 

 

 

 .

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.