Voor dit zomerzonnige magazine heb ik als een soort ontdekkingsreiziger proef- en speurtochten gemaakt naar Frankijk, Italië, Portugal, Spanje en, nog veel verder, naar Australië, Chili en Nieuw-Zeeland. Deze reisjes-via-het-glas hebben heel wat smakelijke vondsten opgeleverd. In aanvulling daarop tippen de proefprofs van Perswijn de beste rode wijnen uit Südtirol Alto Adige. Bovendien kun je zelf een virtuele wereldreis maken naar het mooiste wijngebied van Canada, de Okanagan Valley, waar een van ’s werelds spectaculairste keldercomplexen verrees. Tenslotte is een tijdreisje mogelijk via een veertig jaar geleden verschenen verslag dat de nu beroemde wijnmaker Jean-Marie Guffens schreef over de aankoop van zijn eigen wijngaard in de Bourgogne.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


De Saint-Gall Blanc de Blancs Extra Brut
Champagne Grand Cru
Wat weinig wijnliefhebbers weten is hoeveel wijncoöperaties actief zijn in de Champagne: maar liefst 132. De meeste leveren wijn aan handelshuizen, maar enkele tientallen bottelen hun eigen oogst geheel of ten dele. Zo ook de Union Champagne in het door chardonnay wijngaarden omgeven Avize (foto). Bij deze groep zijn vijftien coöps aangesloten waarvan de leden 1470 hectare bewerken. Het grootste merk van deze unie is Champagne De Saint-Gall. Dat, toevallig of niet, hier gedistribueerd wordt door Gall & Gall. Een topper in het gamma is Le Blanc de Blancs Extra Brut, gemaakt van alleen chardonnay binnen wijndorpen met Grand Cru status. Deze feestelijke voorafwijn bezit fijne belletjes en een opwekkend frisse, elegante smaak met schakeringen van o.m. fris citrusfruit. Die S en G van Saint-Gall staan ook voor smakelijk genieten. Fles €42,99, zie www.gall.nl en de banner.

 

 

De Stefani Rive di Refrontolo Extra Brut 2020
Prosecco Superiore
‘Dit is de beste Prosecco ter wereld’ riep Alessandro de Stefani mij glimlachend toe, ‘want de vorige jaargang ontving 93 punten van The Wine Enthousiast’.  Inderdaad, het is een wijn om enthousiast over te worden. Echt droog (met een minimale 2 gram suiker), heel levendig, knisperend fris en met ook weer fris fruit van zowel witte als citrusvruchten. Het geheim, zo vertelde Alessandro (links), zit hem niet in de druif,  want dat is per definitie de glera, maar in de goede grond van een licht hellende, door geboomte omgeven wijngaard (foto) in het hart van de Prosecco streek – dat overigens tot Unesco Werelderfgoed werd gekozen. Deze voorbeeldige fles vrolijkheid is, zo lang de voorraad strekt, voor €18,50 verkrijgbaar bij www.wijnkring.nl en daarbij aangesloten wijnspeciaalzaken.

Casa Marín Cartagena Riesling 2021
San Antonio Valley
Een wijndomein beginnen in een toen nauwelijks bekende, koele kustvallei van Chili, je moet maar durven. Met als handicap dat er geen investeerder te vinden was die het risicovolle project wilde steunen. Toch slaagde María Luz Marín (foto) daarmee. Ze kocht grond in de San Antonio Valley, bij het dorp La Abarca, en plantte er ruim twintig jaar geleden de eerste druivenstokken> Later bouwde ze nog een eigen kelder en werd aldus de trotse eigenaresse van Casa Marín. Waarom als plaats van vestiging de Valle de San Antonio gekozen? Op vier kilometer van de koude oceaan? María vertelt over het koele klimaat (‘in de zomer wordt het maximaal 25 à 26 graden’), over de zeewind (‘die vochtigheid brengt en een heel klein beetje ziltheid’) en de goede gronden (‘die de wijn veel mineraliteit geven’). De te planten druivenrassen koos ze met behulp van een consulente in Californië. Een ervan is riesling, waarvan een frisse, slanke (11,5 procent alcohol), tikje florale, tikje mineralige 2021 werd vervaardigd met hints van zowel milde witte als gele vruchten, aangevuld door een klein kruidje. Fles €12,50 bij www.okhuysen.nl (zie de banner).

 

 

Chapeau Chenin 2020
Vin de France
De bolhoed die Jérémie Huchet (rechts) niet draagt, maar wel hoog tegen de gevel van zijn designachtige proeflokaal heeft laten schilderen komt terug op het etiket van de witte Chapeau Chenin 2020. Het wijndomein van Jérémie ligt binnen de Muscadet streek, maar de chenin blanc druiven haalde hij elders uit het Loire-dal. Eerlijk gezegd had ik enige aarzeling om nu nog wit uit 202o te proeven, maar dat bleek onterecht. De wijn smaakte keurig fris en goed sappig, met ook flink wat fruit (frisse citrus, wit, geel, oranje), een subtiele notigheid en een redelijk stevige structuur – wat hem zelfs een ami deed zijn van krokante kipschnitzel. Kortom, hoedje af. Richtprijs €10,95, verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.

Domaine Tariquet Classic 2021
Côtes de Gascogne
Op het immense, 1125 hectare tellende Domaine Tariquet (foto château) van de familie Grassa is alles, maar dan ook alles erop gericht om witte wijnen te maken met frisheid, fruit en niet te veel alcohol. ‘Dat is onze signatuur’, stelt mede-eigenaar Armin Grassa. Vandaar het langzaam vergisten bij extreem lage temperaturen (beginnend bij 8 graden C.) en het consequent beschermen van zowel de vers geplukte trossen als de wijnen tegen zuurstof – op de meest verantwoorde manier. Zo wordt als antioxidant aan de trossen liever vitamine C toegevoegd (een kilo per zeventien ton) dan zwavel. Als de Classic 2021 het glas verschijnt, een compositie van colombard, gros manseng, sauvignon blanc en ugni blanc, ontdekken we een knisperend frisse, ongemeen zuivere wijn met in zijn aroma o.a. limoen en ander fris citrusfruit, een snufje groene kruiden en slechts 10,5 procent alcohol, richtprijs €7,95. Deze Côtes de Gascogne drink je graag dóór. Verkooppunten via www.walravensax,nl.

 


Girlan Platt & Riegl Pinot Bianco 2020
Südtirol Alto Adige
Volgend jaar is het feest bij Cantina Girlan. Want dan bestaat deze Noord-Italiaanse coöperatie precies een eeuw. Gezien alle wijnbekroningen, naar verluidt de meeste uit zijn streek, Südtirol Alto Adige, is het ook het ook een succesvol bedrijf.  Er zijn tweehonderd wijnfamilies bij aangesloten die samen zo’n 220 hectare bezitten. Voor de van hoog gelegen (450 tot 550 meter) druivenakkers afkomstige Girlan Platt & Riegl Pinot Bianco 2020 werd de ene helft vergist in tanks, de andere helft in vaten. Waarna nog een rust van zeven maanden volgde op het gistingsbezinksel, mede om de aromavorming te bevorderen. Het resultaat is een volle, stevige, nog frisse wijn waarvan de sappige smaak zacht wit fruit en citrus plezierig combineert met een beschaafde kruidigheid. Je zou ‘m gerust kunnen schenken in plaats van een hoogwaardige Chardonnay. Richtprijs €17,95, adressen via www.pallaswines.nl.

Kumeu Village Chardonnay 2021
New Zealand
In 2014, op een professionele blindproeverij in Londen, werd een aantal Chardonnays van de Nieuw-Zeelandse producent Kumeu River geplaatst tussen witte toppers uit de  Bourgogne. In alle gevallen op één na eindigden de wijnen van Kumeu River op de eerste plaats. De enige uitzondering was een gedeelde eerste plek. Het moge duidelijk zijn: Chardonnay is de grote specialiteit van Kumeu River dat op North Island druiven betrekt van 40 hectare, de meeste heel noordelijk gelegen. Het bedrijf werd gesticht en wordt geleid door de Brajkovich familie, met aan het hoofd wijnmaker Michael – die in 1989 de eerste Master of Wine van zijn land werd (rechts). Diens met wilde gisten bereide Kumeu Village Chardonnay 2021, waarvan 40 procent in gebruikte vaten werd vergist, is fris gestijld, ferm, levendig en subtiel voorzien van vooral citrusachtige fruitaroma’s met vleugjes van zowel mineraliteit als kruiden. Het zou best spannend zijn om hem eens te proeven naast een Chablis. Fles €12,50 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

 

Laquai Blanc de Noir 2021
Rheingau
Onze wijnhellingen zijn onze schat’ stellen de gebroeders Gilbert en Gundolf Laquai. Hun 23 hectare grote weingut bestaat namelijk grotendeels uit echt steile hellingen waartegen terrassen werden aangelegd. De locatie is Lorch, dat meer Steillagen heeft dan welk ander wijndorp in de Rheingau. Ruim de helft van de aanplant bestaat uit riesling, maar druivenras nummer twee, met ruim een kwart van de aanplant, is de  blauwe spätburgunder ofwel pinot noir – die in 2021 deels diende als basis voor een witte wijn. Voor deze Blanc de Noir liet men de kleur gevende schilletjes namelijk niet meegisten (wat ook gebeurt bij Champagne). De zo gecreëerde wijn smaakt enerzijds prettig fris, is anderzijds op sappige wijze goed gevuld, en wordt getypeerd door mild frisse citrustonen. Deze verrassende visvriend kost €13,50, verkoopinfo via www.halvemaanwijn.nl.

Léon Beyer Riesling 2020
Alsace
Aan de buitenrand van Eguisheim, een prachtig, romantisch ringdorp (luchtfoto) in de Elzas, is het wijnhuis Léon Beter gevestigd – al eeuwenlang. De wijnen van dit familiebedrijf genieten zo’n goede reputatie dat ze door talrijke Franse sterrenrestaurants al decennia trouw worden geserveerd. De elegante mar zeker niet broze Riesling 2020 smaakt op evenwichtige wijze enerzijds nog aangenaam fris, anderzijds een tikje rijp. En zijn fruit is dat van witte vruchten plus wat citrus. Wij hebben ervan genoten bij witte asperges, maar ook met allerhande verfijnde visschotels zal deze Riesling het très bien kunnen vinden. Fles €16,50 bij www.heerenvanheusden.nl (zie de banner).

 

 

Maturo Pinot Grigio 2021
Terre Siciliane
Onder het Italiaanse merk Maturo worden door het bedrijf Brondello wijnen uit diverse regio’s uitgebracht, waaronder Toscana en Sicilia. Een van die eilandwijnen is een heel betaalbare, €4,99 kostende Pinot Grigio 2021. Uit de keurig van een schroefdop voorziene fles vloeit een blekige wijn die niet te licht is noch te zwaar (hij heeft 12 procent alcohol), en die fris is maar niet zuur, met in zijn sappige smaak een bescheiden combi van wit plus citrusfruit, heel licht gekruid. Elementen die hem breed inzetbaar maken, bij o.a. hartige hapjes, salades, vis en kip. Vanaf 8 juni is de wijn te koop bij www.dirckiii,nl, zie de banner.

Stoneburn Gewurztraminer 2021
Marlborough
Vaak smaakt Gewurztraminer, met name die uit Alsace, enigszins zwoelig zoet. Wat een verrassing dus om een lekker frisse, behoorlijk droge variant te proeven die niet  alleen bij pittige kaas past (à la Munster) zoals de traditionele versie, maar ook bij kip, kalkoen en stevige soorten vis, denk aan bijvoorbeeld tonijn. Die frisheid valt makkelijk te verklaren. Deze Stoneburn Gewurztraminer komt namelijk uit het zonnig-koele Marlborough in Nieuw-Zeeland. En voor zijn onberispelijke kwaliteit – ook een zachte kruidigheid met hints van noten en lychees zijn present – tekent Hunter’s Wines, een van de eerste en meest  memorabele domeinen die ik in Nieuw-Zeeland bezocht, en er toen heerlijk geproefd en geluncht heb, onder een parasol in de toen al prachtige tuin, met eigenaresse Jane Hunter (rechts). Die inmiddels bij herhaling werd geridderd en bekroond. Hunter’s is bovendien de enige, in de jaren zeventig gestichte winery die nog steeds behoort aan dezelfde familie. Fles €9,99 à €10,99. Verkooppunten via www.monnik-dranken.nl.

 

 

Vallado Prima 2021
Douro
Een van de meest bezochte wijndomeinen binnen het dal van de Douro is Quinta do Vallado. Dit niet alleen vanwege zijn lange, ruim drie eeuwen oude historie en zijn grote reputatie, maar ook dankzij twee eigen hotels. Al zes generaties wordt het wijngoed gerund door familie Ferreira. Van 65 hectare brengt deze behalve Port en onversterkte rode Douro wijnen ook enkele fraaie witte soorten voort, met voorop de Prima. Deze heeft als basis een muskaatsoort, moscatel galego, maar smaakt noch zoetig, noch druivig (wat veel muskaatwijnen kenmerkt). Het is juist een kruidige frisheid die deze tevens elegante Douro markeert, samen met sappig fris citrusfruit en een hint van munt. De Prima deed me denken aan een witte Douro gemaakt in de stijl van een Vinho Verde, heel opmerkelijk. Het is een vondst van www.bosmanwijnkopers.nl waar een fles €15,95 kost.

 

Le Bijou de Sophie Valrose 2022
Coteaux du Béziers
De wijnproducent Bijou begon klein in het Languedoc dorp Cabrières, maar is inmiddels actief in een  stuk of tien Zuid-Franse regio’s. Waaronder Coteaux du Béziers dat een verkoelende invloed ondergaat dankzij de nabije Méditerranée. In dit gebied oogst men ’s ochtend heel vroeg de druiven voor Le Bijou de Sophie Valrose, een bleek oranje rosé op basis van cinsault (45 procent), grenache (40), caladoc (10) en syrah (5). Het oogstjaar 2021 heeft een soepele, niet te zware (12,5 procent alcohol) wijn gegeven die dankzij zijn zachte zuren en zijn milde, voornamelijk gele fruit plus een snufje kruiden prettig wat zomers plaisir verschaft. En dat voor €7,99. De aanbieder is www.ah.nl (zie de banner).

 

 

Maris Rosé de Nymphe Emue 2021
Languedoc
Bij La Livinière (Zuid-Franse Minervois) kwam Robert Eden 25 jaar geleden in bezit van Château Maris. Dat hij samen met mede-eigenaar Kevin Parker omtoverde tot een van Frankrijks meest duurzaam opererende domeinen. Bovendien is het een gastvrij wijngoed dat beschikt over een villa waar je kunt logeren, en het is betrokken bij een het Grand Café Occitan (in Felines-Minervois), een bistro waar het lekker lunchen is. Naast de châteauwijnen wordt een merklijn gevoerd, naam Maris. Voor de naar een rozensoort genoemde Rosé de Nymphe Emue 2021 perste men intacte grenache druiven waarvan de schilletjes voldoende kleur afgaven voor een heel bleek oranje tint. De vrij stevige wijn heeft een frisse kern, een discrete kruidigheid en subtiele schakeringen van o.a. frambozen, bessen en frisse citrus. Prima voor een bistroachtige maaltijd thuis. Adviesprijs €15,65, adressen via www.cordier-wines.nl.

Capellana Tempranillo
Utiel-Requena
Het markantste beeld van de circa 430 hectare wijngaarden (waarvan 200 binnen het gebied Utiel-Requena) die Bodegas Nodus bezit, is een honderdjarige groene eik  temidden van de druivenstokken. Het bedrijf hanteert ecologische principes voor het maken van een jonge, jaartalloze wijn als de Capellana Tempranillo. Die een donkerrode tint heeft en een gulle fruitigheid van bessen plus zwarte vruchten. Frisheid is in de goed gevulde, soepel sappige smaak eveneens aanwezig. Enigszins koel geschonken is hij op zijn lekkerst, bijvoorbeeld bij vlees van de grill. Prijs een bescheiden €4,99, bij www.dirck.nl.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Domaine Clavel Cordélia 2019
Chusclan Côte du Rhône Villages
Wat heeft ze het druk, Claire Clavel, want in de zuidwestelijke Rhône-streek dirigeert ze een wijngoed van maar liefst 80 hectare, verspreid over vijf gemeenten en zo’n honderd percelen. Toch was ze weer even in Nederland om haar wijnen persoonlijk te presenteren. Zeer genoten heb ik van Claire’s Cordélia Chusclan 2019, een nu prettig op dronk zijnde Côtes du Rhône Villages met als samenstelling 70 procent grenache, 20 syrah en 10 carignan. Een zachte, ook nablijvende kruidigheid, donkere aroma’s en zondoorstoofd zwart fruit geven de wijn zowel veel smaak als allure – en maken hem volgens Claire heel geschikt voor vlees van de grill, confits en zelfs chili con carne. Een van de aanbieders is www.abelswijnen.nl die €11,95 per losse fles rekent en twee euro minder bij zes tegelijk.

Gayda Collection Syrah 2020
Pays d’Oc
Een van de meest spectaculaire en succesvolle wijnbedrijven in Zuid-Frankrijk is Gayda, gesticht door Tim Ford en Anthony Record. Het beschikt over een perfect toegeruste kelder, een prettig restaurant, en produceert prijswinnende wijnen van druiven die volgens duurzame principes worden geteeld. Sommige akkers worden geploegd met een paard. Een heel smakelijke Gayda wijn is de Collection Syrah 2021 die gul trakteert op discreet gekruid, zwoelig zwart fruit, terwijl ook wat frisheid aanwezig is. Wees niet bang om ‘m te koelen tijdens een buitenmaaltijd, want als barbecue begeleider is hij super geschikt. Fles €8,95 bij www.vinify.nl (zie de banner).

 

 

Marqués de Cáceres Crianza 2018
Rioja
Een boegbeeld van betrouwbaarheid, dat is al decennia de Marqués de Cáceres Crianza uit Rioja. Ook de jaargang 2018 smaakt muy bueno. Het is een bijna pure Tempranillo (met tien procent andere variëteiten) die een eerste rijping ontving van twaalf maanden in vaten (circa 60 procent Franse, de rest Amerikaanse) en een tweede kelderrijping van ruim twaalf maanden in flessen. Vandaar dat deze markies zich mild presenteert met een vleugje vanille en een milde kruidigheid, met in zijn vrij vlezige, zacht frisse smaak ook prettig wat besfruit. Heel heerlijk bij lamsvlees, gebakken of gegrild. Een van de aanbieders is www.plus.nl die €8,99 per fles rekent.

Neleman Tempranillo Monastrell 2021
Spain
Samen met een Spaans team maakt de ondernemende biopionier Derrick Neleman de Spaanse wijnstreek  Valencia al enkele jaren onveilig door er op duurzame wijze aantrekkelijke vinos te produceren. Wat de rode zo attractief doet smaken is hun vlezige soepelheid en hun bijna zwoele fruit. Eigenschappen die ook de jonge Tempranillo Monastrell bezit. Deze 2021 offreert bovendien een laurierachtige, donkere toon, een lepeltje bessen, een mespuntje kruiden en een zachte frisheid. Prijs €8,29 bij o.a. www.neleman.org. En… schenk ‘m gekoeld, zeker tijdens een buitenmaal.

 

 

Pizzaras de Otero Mencía 2021
Bierzo
De meest karakteristieke blauwe druif van Spaans Galicië is mencía. Vanwege zijn gevoeligheid niet heel makkelijk om te telen, en het plukken mag niet te laat noch te vroeg geschieden. Maar wanneer alles goed verloopt, kunnen zeer attractieve wijnen ontstaan. En dat vooral in Galicië’s  meest ‘binnenlandse’ gebied Bierzo (oogstfoto uit 2021), want daar bevindt zich de grootste aanplant. Hoe heerlijk een jonge Mencía kan zijn, toont de Pizzaras de Otero 2021, een houtloze creatie van Bodegas Cuatro Pasos (150 hectare en onderdeel van de groep Martín Códax). Gezien zijn frisse, intense fruitigheid, met voorop bessen en vervolgens blauw plus zwart, zou deze vitale wijn, die een beheerste 12,5 procent alcohol bevat, een aardig alternatief zijn voor een cru uit de Beaujolais. Wat tevens betekent dat je ‘m fris moet serveren. Richtprijs €9,15, verkooppunten via www.vinites.com (zie de banner).

 

 

AANBEVELENSWAARDIG
ROOD UIT ALTO ADIGE

 Het Perswijn panel van proefprofs heeft zich gebogen over wijnen uit Noordoost-Italië, in het bijzonder uit de streek Alto Adige – en een reeks aanbevelenswaardige rode gevonden, alle beoordeeld met 16 punten of meer. In het inmiddels gepubliceerde verslag worden ze geprezen om hun aromatische expressie. De meest voorkomende druivenrassen zijn de regionale lagrein en de pinot nero ofwel pinot noir. Wees wel voorbereid op een stevig prijsniveau. Er werd geproefd uit het Versatile model van Grassl Glass.

Abbazia di Novacella (Stiftskellerei Neustift), Pinot Nero 2019
GEUR puur, rood fruit, bosgrond, herkenbaar
SMAAK elegant, fris, lekker puur
www.pallaswines.nl, circa €20|

Abtei Muri, Lagrein Riserva 2016
GEUR zwoel, kersen, mooi rijp en gerijpt, intens
SMAAK zacht en verleidelijk, zuren, tannine, fijn
www.rejoicewijn.nl, €29,50 |

Andrian, Tor di Lupo Lagrein Riserva 2017
GEUR verleiding, breed, vanille, kersen, chocola
SMAAK zacht en zwoel, dan krachtig en kruidig, duidelijke tannine
www.vinites.com, circa €39

Ansitz Waldgries, Lagrein 2018
GEUR kersen, vanille, bramen, open, kruiden
SMAAK fijn, elegant, goede tannine, gepolijst
www.rejoicewijn.nl, €16

Ansitz Waldgries, Mirell 2017
GEUR intens, donker fruit, toast, specerijen
SMAAK concentraat, vulling, stevig, lengte
www.rejoicewijn.nl, €37,50

Cantina Bolzano / Kellerei Bozen, Lagrein Riserva Taber 2018
GEUR krachtig, breed, rijp, hint vluchtig
SMAAK rijp en weelderig, dik, sappig, chocola, vanille
www.karakterwijnimport.nl, €49,50 |

Cantina Kaltern, Quintessenz Riserva Cabernet Sauvignon 2017
GEUR open, cassis, bessen, hout
SMAAK vulling, sap, rond, structuur, lengte
www.byemy.wine, €31,48 |

Girlan, Trattmann Pinot Noir Riserva 2018
GEUR breed, kruiden, vanille, aardbeien, zwoel
SMAAK diepgang, rijk, intens, mooie tannine
www.dewijnengel.nl, €41,75

K Martini & Sohn, Maturum Lagrein Riserva 2016
GEUR krentjes, zwoel, kersen, kruiden
SMAAK gerijpt, krentjes, kruiden, tabak, zuren, milde tannine
www.rejoicewijn.nl, €22 |

Stroblhof, Pigeno Blauburgunder (Pinot Nero) 2016
GEUR ontwikkeld, kersen, aards, amandel
SMAAK zacht, fijne textuur, complex, op dronk
www.vinovetro.nl, €33|

Tramin, Maglen Pinot Nero 2018
GEUR kersen, aardbeien, fijn fruit
SMAAK zacht en elegant, fijne tannine
www.italiaansewijnen.nl, €35,80

Geïnteresseerd in Perswijn magazine? Klik hier als je een abonnement wilt https://perswijn.nl/abonnement/.

 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

DE VERRUKKINGEN VAN
OKANAGAN VALLEY

Wat te verwachten als je met West Jet, een overigens uitstekende maatschappij, van Vancouver naar Kelowna vliegt, de belangrijkste stad van het wijnstreek Okanagan Valley? Gedurende  de drie kwartier dat de reis duurt, zie je alleen maar bergen. Hoe kan wijnbouw daar mogelijk zijn? Maar dan ineens verschijnt een immens, lang gestrekt meer in beeld, met veel groen langs zijn oevers, terwijl het donkerblauwe, heldere water glinstert in de middagzon. En Kelowna blijkt allesbehalve een suf, saai plattelandsplaatsje  te zijn. Sterker nog, het officieel Canada’s snelst groeiende stad, en ook welvarend, met een fraai, gezellig waterfront en een drukke jachthaven. Van waaruit het nog geen tien minuten rijden is naar de eerste wijngaarden en de eerste wineries – die van noord tot verspreid liggen over een lengte van 250 kilometer.

Het oudste nog bestaande familiedomein dateert in de vallei van bijna een halve eeuw geleden en werd toen beplant met uitsluitend Elzasser variëteiten: tweeduizend stokken auxerrois, vijftig pinot gris en tien gewurztraminer. Vooral de pinot gris bleek het goed te  doen. Vandaar dat eigenaren George en Trudy Heiss hun tien jaar later gebouwde kelder versierden met een enorme wandschildering van een tros pinot gris – en hun winery Grey Monk doopten (naar de Hongaarse naam van pinot gris). Het Oostenrijks-Duitse echtpaar produceerde aanvankelijk slechts 2100 flessen wijn, hun drie zonen vandaag de dag ruim 800.000, van 120 hectare. Bovendien beschikt het bedrijf over een populair patio restaurant. Soortgelijke success stories zijn overal in de vallei te vinden. Want Okanagan Valley werd ontwikkeld tot een van ’s werelds meest veelzijdige wijnregio’s waar alle mogelijke stijlen wijnen worden vervaardigd.  Dit enerzijds dankzij het voor druiventeelt bijkans ideale klimaat dat tijdens het groeiseizoen gekenmerkt wordt door zonnige, toch niet al te warme dagen en een sterke afkoeling ‘s nachts, en anderzijds door alle mogelijke goede gronden en terreinen. In Canada zelf zijn de wijnen inmiddels zo geliefd dat ze vaak op allocatie worden aangeboden – en dat er voor export  nauwelijks wat resteert. Het ontdekken van Okanagan Valley als wijngebied heeft ook zijn invloed gehad op de grondprijzen. In 1993 kostte een acre (0,4 hectare) wijngrond nog 3000 Canadese dollars, inmiddels is dat soms meer dan tachtig keer zoveel.

Vanwege zijn klimaat en natuurschoon is Okanagan Valley bovendien zeer in trek bij Canadese toeristen, die veel wijn ter plekke kopen. Sommige kleine van de 186 wineries verhandelen zo zelfs hun totale oogst. Voorts worden nogal wat flessen plaatselijk geconsumeerd in de eigen, altijd druk bezochte restaurants die nogal wat wijndomeinen runnen. Zoals Quail’s Gate, schuin tegenover Kelowena op de westoever van het meer (foto bruin gebouw). Zelfs door de week zit het enigszins Toscaans ingerichte Old Vines terrasrestaurant daar met de lunch en ’s avonds gewoonlijk vol en smult men van o.a. verse oesters, maaltijdsalades, heilbot, eendenborst en ambachtelijke kazen. Plus natuurlijk de eigen wijnen – afkomstig van veertien verschillende druivenrassen – die overdag in het grote, gastvrije ontvangstlokaal kunnen worden geproefd. We bewaren heerlijke herinneringen aan o.m. een levendige Chenin Blanc (met enkele procenten Sauvignon Blanc), een droge Riesling, een Chardonnay, drie soorten Pinot Noir, een Merlot en zowaar een rode wijn van de hybride maréchal foch,  de gespierde, op vat gerijpte Old Vines Foch.

Even verder, op een heuvel boven het meer, prijkt het mooiste wijnbedrijf van niet alleen Canada, maar misschien zelfs de wereld, Mission Hill, een perfecte creatie van architect Tom Kundig en diens opdrachtgever, de perfectionist Anthony von Mandl (foto). ODie alleen al voor de markante klokkentoren 74 verschillende ontwerpen liet maken, om er uiteindelijk een te kiezen die geïnspireerd was op de torens uit het Toscaanse stadje San Gimignano. Op Mission Hill een rondleiding volgen en wijnen  proeven, stuk voor stuk van topkwaliteit, is een belevenis. Wat trouwens óók geldt voor een lunch in het langwerpige, open Terrace Restaurant waar intelligent en creatief wordt gekookt, en dat bovendien een riant panorama biedt over een lager gelegen, hellende wijngaard met daarachter het meer. De couscous salade met o.a. bloemkool en geblancheerde boerenkool, gerookte tonijn, de op de huid gebakken poolvis met een karnemelk-muntsaus, de risotto met zoete maïs en fijne kruiden, de cheddar van het landgoed zelf: we koesteren deze impressies nog steeds, net die als aan de begeleidende glazen wijn: de superieure Sauvignon Blanc Five Vineyards,  de knisperend  frisse Pinot Grigio Five Vineyards en de Rosé Five Vineyards. Geen wonder dat een Amerikaans reistijdschrift het restaurant van Mission Hill uitriep tot een van de vijf beste winery restaurants ter wereld.

Totaal anders, maar ook een bezoek waard, is het zuidelijker en geïsoleerd in heuvels gelegen Dirty Laundry. Waar jaarlijks geen 1.200.000 flessen worden geproduceerd, zoals op Mission Hill, maar minder dan 250.000. Het bedrijf kreeg zijn huidige naam (die verwijst naar een Chinees die boven zijn regionale wasserij een bordeel begon) in 2006 en heeft deze als gimmick op allerlei manieren gebruikt. Overal vind je afbeeldingen van hangende was en wasknijpers. En na het proeven kregen we als souvenir een bedrukte wasknijper mee. De bestseller is een geurige, vrij zoete in twee soms drie varianten geproduceerde Gewürztraminer. Kwalitatief zijn de rode wijnen echter wel zo interessant. Met als topper de muntige, kruidige, donkertonige Bordeaux-blend die  Bordello werd gedoopt. Weer totaal anders is 8th Generation, lager gelegen langs de grote meerweg. De naam verwijst naar de wijnfamilie Schales uit Rheinhessen die in 2003 de eerste wijngrond kocht in dit deel van Canada. Binnen twaalf maanden raakt het bescheiden jaarvolume van 36.000 flessen daar altijd uitverkocht. Gezien de historie is het begrijpelijk dat het bedrijf vooral bekend staat om zijn drie soorten Riesling. Op de terugweg nar Kelowna kan nog het tamelijk  jonge Volcanic Hills (terrasfoto van de eigen Blu Saffron Bistro) worden bezocht, vooral om daar kennis te maken met een fris gestijlde, aromatische Gewürztraminer en een aantrekkelijke, fris fruitige rode van de Beaujolais-druif gamay. In totaal produceert Volcanic Hills ruim 25 verschillende wijnen, samen goede voor zo’n 120.000 flessen. Liefhebbers van Pinot Gris kunnen zouden vervolgens langs kunnen gaan bij het naburige Mt. Boucherie, voor de prettige Pinot Gris Estate van deze middelgrote (300.000 flessen en stijgend) producent.  Dezelfde wijnsoort wordt ook me succes gemaakt door de veel kleinere, designachtige winery Ex Nihilo (circa 25.000 flessen) die zich eveneens onderscheidt met een elegante, bekroonde Riesling.

Het beroemdste district van Okanagan Valley ligt in een bocht rond de zuidoostoever van het gelijknamige meer, de Naramata Bench. Waar vrijwel alle wijngaarden in meer of mindere mate hellend zijn en perfect geëxposeerd. Je vindt er nogal wat boutique wineries, waaronder Le Frenz (ruim 9500 flessen) dat met zijn sappige, mild fruitige en tegelijk grassige Sauvignon Blanc talrijke onderscheidingen won, net als met de kostelijke, à la Bourgogne vervaardigde Pinot Noir Reserve. Het uitzicht bij La Frenz werd jaren geleden afgebeeld op een Canadees dollarbiljet (zie foto). Een eveneens bescheiden wijngoed is Nichol (plusminus 145.000 flessen), waar een kleine drie decennia geleden de eerste syrah en st. laurent (uit Oostenrijk, lijkt op pinot noir)  van Canada werden geplant. Het domeintje ligt genesteld tegen een steile rots die enigszins doet denken aan die van Côte Rôtie en bestrijkt slechts 2,2 hectare (foto). Bij Hillside (eveneens plusminus 145.000 flessen) dat is ondergebracht in een voormalige, later uitgebreide abrikozenboerderij (foto met witte toren) maakt men geen Chardonnay, maar wel twee typen gave Pinot Gris, de gewone en de voor een deel in Hongaarse foeders gelagerde Reserve. Plus een altijd snel uitverkochte, halfdroge Muscat Ottonel. Het aantrekkelijkste bedrijf in de bocht, niet in de laatste plaats vanwege zijn informele restaurant The Vanilla Pot, is Poplar Grove (430.000 flessen per jaar). Je kunt daar kennismaken met een smakelijke, van rijp fruit en roosteraroma’s voorziene Cabernet Franc, een expressieve, haast mineralige Pinot Gris en een plezierige sparkling van chardonnay, de Extra Brut. Daarvan genieten bij een verse salade, in de zomerzon, op het grote terras en met uitzicht over groene wijnhellingen tegen een decor van helderblauw water en bruingrijze bergen is feest voor de zintuigen – net als eigenlijk deze gehele Canadese wijnvallei.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

 SCHILDERIJ VAN DE MAAND
Op een mooie lentedag in eigen dorp, Abcoude, zag ik een schilderwaardig lentebeeld bij het begin van de Torenlaan. Die een smalle, rechte gracht volgt waarlangs twee talentvolle kunstenaars wonen, schilder Jeroen van der Velden en tekenaar/cartoonist Willem Zwaard. Mijn werk, gedoopt ‘Lente op de kop van de Torenlaan’ heeft geen uitleg nodig, maar details zijn te vinden bij Landschappen op www.vinpressionist.com.

*** 

KLEURRIJK
BESCHIKBAAR

Dit boek, mijn 121e en het eerste dat helemaal gewijd werd aan mijn impressies, aan mijn 175 mooiste eigen schilderijen – die ik stuk voor stuk van een persoonlijke toelichting voorzie – telt tweehonderd pagina’s, verscheen bij Davey Jones Publishing en kan nog voor €19,95 worden besteld bij o.m. Bol.com via deze link https://www.bol.com/nl/nl/s/?searchtext=De+175+mooiste+van+Hubrecht+Duijker 

*** 

 

Het was veertig jaar geleden dat ik een manuscript kreeg toegestuurd van ene Jean-Marie Guffens. Een jonge Vlaming die spontaan zijn belevenissen had beschreven als beginnende wijnbouwer in Vergisson, zuidelijke Bourgogne. Zijn vraag was of ik een voorwoord wilde schrijven. Wat ik graag heb gedaan, want ik had het manuscript van dorp in Bourgogne geboeid en glimlachend gelezen. Jean-Marie geniet inmiddels naam en faam als wijnproducent, vooral vanwege zijn witte Bourgognes. Uit het door hem gesigneerde, recentelijk terug gevonden boek, dat door Livien werd geïllustreerd, volgt hier een deel uit het hoofdstuk

 LES VIEUX


Wij hadden geen enkel idee wat er ging gebeuren. Wij wilden niet meer als boerenken werken en ik dacht er een ogenblik aan om een wijnwinkel in Mâcon te openen. Eind 79 toen wij alle hoop al hadden opgegeven, zag ik plotseling om de wekelijkse boerenkrant, de ‘Exploitant Agricole’, een advertentie van iemand die twee hectaren wijngaarden verkocht. De wijngaarden lagen in Pierreclos, het dorp lands Vergisson, en het was dus een enige kans. Ik belde onmiddellijk en madame zei dat ik maar dadelijk moest langskomen want over zo’n zaken spraak men niet aan de telefoon, en daarbij was haar man hardhorig. En zo ontmoette ik diezelfde namiddag nog Pépé en Mémé, beiden tegen de zeventig, die buiten de dorpskern woorden. Ze hadden vier dochters gehad maar geen zonen. Hun schoonzonen hadden het wijnbouwersvak niet zien zitten. Kortom, zij hadden geen opvolgers en zij vertelden dit om zich te verontschuldigen want een oer verkoopt zijn land zo maar niet.

HET ARCHIEF SPREEKT

Ik had ondertussen twee tassen koffie en een likeurtje op. Ik had de familiefoto’s gezien. Eindelijk gingen we dan toch naar de wijngaarden kijken. Ze lagen vijfhonderd meters van hun huis, tegen een steile helling die ‘En Chavigne’ heette en dus geen schonere naam kon hebben. De bodem was oranje gelijk die ven Vergisson. Ze lagen daar zo mooi in de late novemberzon en ik werd op slag verliefd.

Pépé beweerde dat Chavigne de beste wijn van het dorp voortbracht. Hij had recht op de dorpsnaam met toevoeging van de aam van de wijngaard, wat de hoogste onderscheiding van een Mâcon-wijn is, net onder de grote wijnen gelijk de Pouilly-Fuissé en de St-Véran. Wij wandelden rustig tussen de rijen. De wijnstokken waren heel oud, sommige nog ouder dan Pépé zelf maar hij beweerde dat ze nog goed opbrachten en dat hij ze daarom niet vervangen had. De gemiddelde leeftijd van de stoken was zó vijfenvijftig jaar geworden. Oude wijngaarden brengen meer wijn op, maar omdat de druiven kleiner zijn bevatten ze in verhouding meer suiker en smaakstoffen en is de wijn dus beter. Maar na zekere tijd sterven de stokken af en wordt de opbrengst te klein en moet met ze uitrekken en door jonge stokken vervangen. Een herbeplanting kost veel geld en de nieuwe stokken brengen pas na vier jaar weer druiven voort.

De ouderdom van de wijnstokken is dan ook voor een groot deel bepalend voor de verkoopprijs van een wijngaard. Pépé draaide zich drie keer om teneinde er zeker van te zijn dat niemand in de buurt was en vroeg daarna 250.000 Franse franken en zei dat iemand al 200.000 francs geboden had. Dat was heel veel geld voor een oude wijngaard en meer dan ik gedacht had. Ik nam afscheid van Pépé en beloofde hem nog iets van mij te laten horen.

Op de terugweg naar huis in de auto geloofde ik niet dat wij ooit eigenaars van Chavigne zouden worden. De prijs die Pépé ervoor vroeg was te hoog en het risiko te groot. Maar eens this gekomen in ons wijnbouwershuis met zijn lege kelders zag ik in dat het nu of nooit was. Mainke en ik gingen de volgende dag nog eens naar Chavigne kijken en ook zij vond de wijngaard prachtig. Ik telde onze financies en de mogelijkheden om te lenen en ze af te betalen. Wij vroegen raad een de familie die ze ons natuurlijk niet kon geven. En omdat wij geen keus hadden en omdat wij verliefd waren geworden en onze zinnen verloren hadden, boden wij twee dagen later 230 francs, wat er minstens vijftigduizend te veel waren.

Een week later tekenden wij bij de notaris een voorlopig verkoopscontract en toen wij weer voor d eindejaarsfeesten in België waren, vertelden wij aan iedereen dat wij nu echte wijnboeren waren. Niet wetend dat dat het nog bijna maanden van tranen en woede zou duren alvorens wij onze eerste stappen op onze geliefde Chavigne zouden zetten. (Wordt vervolgd.)

 

Banner Hamersma 538-100

 

***

De Oostenrijkse schilder en tekenaar Gustav Klimt (1862-1918) die geboren was in Baumgarten bij Wenen, werd beroemd tijdens de Jugendstil periode aan het begin van de twintigste eeuw. Zijn meest fameuze schilderij is Der Kuss  uit 1908, het maakt deel uit van een serie met vrouwenfiguren. In de Kärnter Strasse 13-15 in Wenen bestaat een winkel vol Klimt spullen waaronder ook deze Sekt wordt van het van het bekende Weense Sekt huis Schlumberger. Aldus de toelichting van de grote etikettenverzamelaar Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com, uit wiens collectie dit label afkomstig is.

 

***

In deze nog schaars verkrijgbare autobiografie kun je o.a. lezen hoe was het om… op te groeien binnen een academisch gezin waar vrijwel nooit wijn werd gedronken …als bierdrinker bij toeval wijnschrijver te worden …te wonen op Bordeaux châteaus …zware wijnproeverijen te overleven …Kuifje in wijnland te worden genoemd …op tv te koken met echte en vermeende sterren …vinpressionist te worden.

Het boek telt 33 hoofdstukken en bevat bovendien veel historische foto’s. Behalve als paperback (€14,95) verscheen het als E-book (voor slechts €8,95) én als luisterboek (€12,95; heerlijk voor o.a. lange autoritten) dat werd ingesproken door niemand minder dan Rudolf Bijleveld, de stemacteur die voorheen directeur was van een grote wijnhandel. De gedrukte versie zou verkrijgbaar moeten zijn bij betere boekhandelaren, terwijl alle drie de edities worden aangeboden door in elk geval bol.com.

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.