Wikkend en wegend, ruikend en proevend heb ik voor dit grote, ruim negenduizend woorden tellende lentemagazine een stuk of zestig wijnen geselecteerd. Met als belangrijkste criteria dat ze niet alleen zuiver waren, maar ook zo uitnodigend dat het eerste slokje terstond deed verlangen naar het tweede. En dat ik er ’s avonds graag een glas van zou drinken. Ze kwamen als ‘best uit de test’, en je zult alleen al meer dan een dozijn rosés aantreffen. Bijna 35 leveranciers leveren ze, en men vond ze in een elftal landen. Voorts ben ik speciaal voor dit magazine op reportagereis naar de stad Bordeaux geweest – en heb daar véél moois ontdekt, alsmede betaalbare bistro’s en brasserieën.

WIJNEN & REIZEN & KUNST & RESTAURANTS

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


 

Aguila Brut
Crémant de Limoux
Stevig schuimende wijn, type blanc de blancs, op basis van tweederde chardonnay met kleinere doses van de chenin blanc en de lokale mauzac. De producent, vermoedelijk een coöperatie (in Limoux), gebruikte de Champagne-manier om de wijn te maken. In de smaak ontdekken we wat mild wit fruit, zoals van peer, discrete citrus en een klein kruidje. Voor deze keurige Crémant rekent www.mitra.nl in de aanbieding €9,99, en de zesde fles is gratis (zie de banner).

Follador Vita Rosa Frizzante
Italia
Het 250 jaar bestaande familiebedrijf Follador vervaardigt voornamelijk Prosecco’s, maar maakt ook uitstapjes naar andere wijnen. Een daarvan is de Vita Rosa Frizzante – waarvan de fles met een kroondop wordt afgesloten. Voor deze licht tintelende wijn werd behalve de Prosecco-druif glera ook pinot noir gebruikt, waarvan de schilletjes de wijn een bleekroze tint hebben gegeven. En ertoe hebben bijgedragen dat mild fruit van aardbeien en frambozen de sappig smaak typeert. En wat prettig, die modeste 11,5 procent alcohol. Bij gebakken kalkoenfilet deed deze de Vita Rosa het eigenlijk heel goed. Zijn flesprijs schommelt tussen bijna €8,50 en bijna een tientje. Adressen via www.orbwijn.nl, zie de banner.

 


Imperiale Millisimato Extra Dry
Vino spumante
Domus Vini is een degelijk Italiaans familiebedrijf (derde generatie nu aan het roer) dat in  Veneto een flink reeks uiteenlopende wijnen vervaardigt, waaronder  mousserende. Door de jaren heen hebben heel wat van die wijnen medailles en andere waarderingen ontvangen. Zo gaf een criticus 91 punten aan de Proseccoachtige Imperiale Millesimato XXVI Extra Dry. Dit is flink schuimende, behoorlijk verkwikkende bubbelwijn met een vleugje zoet en o.a. hetzelfde, enigszins peerachtige fruit dat Prosecco vaak typeert. Adviesprijs €7,95, adressen via www.monnik-dranken.nl.

Salentein Sparkling Brut Cuvée Exceptionnelle
Valle de Uco
In de hoog gelegen Valle de Uco vergaart de familie Pon druiven voor de Salentein Sparkling Brut van koele akkers op zo’n 1100 meter boven de zeespiegel. Het betreft de rassen chardonnay (60 procent) en pinot noir. De wijn daarvan krijgt zijn belletjes dankzij een vergisting in afgesloten tanks. Dus via de zogeheten Charmat methode. Dit alles heeft een aangename aperitiefwijn gegeven, vrolijk bubbelend, fris en tegelijk enigszins mild tegelijk, met subtiele fruittonen van o.a. aardbeien (met dank aan vermoedelijk de pinot noir). Fles €14,95 bij www.wijnkring.nl.

 

 

Schlumberger Grüner Veltliner Brut Klassik
Sekt aus Österreich
In 1842 bereidde Robert Alwin Schlumberger de eerste Oostenrijkse Sekt op de Champagne-methode. Het naar hem genoemde bedrijf, dat in Wenen zijn hoofdvestiging heeft, is tegenwoordig beursgenoteerd en maakt/importeert ook andere alcoholhoudende dranken – maar de productie van betere bubbelwijnen bleef de specialisatie. Een heel oorspronkelijke is de à la Champagne geproduceerde Grüner Veltliner Brut Klassik. Die twee jaar kelderrust kreeg. Wat opvalt in deze stevig bruisende Sekt is een groen kruidig aroma, terwijl de wijn ook een mild aspectje heeft en een zachte fruitigheid. Te koop bij o.a. www.perfectewijn.nl voor €12,95.

Terroir La Baume Saint Paul Brut
Crémant de Limoux
Op het schitterende gerenoveerde Domaine de la Baume wordt naast een hele reeks aanbevelenswaardige  stille wijnen tegenwoordig ook een Brut met belletjes gemaakt. Waarvoor de druiven komen uit de streek Limoux: chardonnay (60 procent), chenin blanc (30 procent) en pinot noir (10 procent. Voorts vervaardigde men de wijn op de Champagne-manier, en gaf ‘m een jaar kelderrust. Het resultaat is een gave, elegante aperitiefwijn, frissig, sappig en fruitig, richting frisse citrus, met in de verte wat groene appel. Adviesprijs €9,95; waar te koop vind je via www.labaume.nl/verkooppunten.

 

Abbott & Delaunay Les Fleurs Sauvages Viognier 2018
Pays d’Oc
Even wat wijnonderricht. Het zal je opvallen dat veel witte wijnen en rosés van 2018, noordelijk halfrond,  duidelijk iets van drups in hun aroma hebben, al dan niet van peer. Dat heeft te maken, zo leerde ik van Cees van Casteren (Master of Wine), met een hele lage gistingstemperatuur. En in principe vermindert de drupstoon na verloop van tijd. Wat weer goed is om te weten over bovengenoemde, voorbeeldige Viognier, die nu nog heel drupsig geurt en smaakt naar fruit, terwijl de wijn voor het overige vrij vlezig is en bepaald sappig. Fles €11,95 bij www.winelist.nl, zie de banner.

 

 

 Andrian Pinot Bianco Finado 2018
Alto Adige
Hele series wijnen van Cantina-Kellerei Andrian ontvingen hoge scores van critici in eigen land en daarbuiten. Wat vertrouwen geeft en nieuwsgierig maakt. Hoe terecht dat is, toont de Pinot Bianco Finado, een echt smakelijke, vitale wijn, aangenaam fris, vrij ferm en trakterend op zowel wit fruit als notigheid. Deze Andrian zou een aardig alternatief kunnen zijn voor een lichter type Chardonnay. Zijn herkomst is een brede vallei in Zuid-Tirol, waar de coöperatie Andrian als eerste van dit gewest werd gesticht, anno 1893. Groot is de cantina niet; de leden bewerken zo’n 70 hectare. Maar in dit geval geldt zeker: klein is fijn. Adviesprijs €13,50, verkoopadressen via www.vinites.com en de banner.

Apostelhoeve Riesling 2018
Limburg
Na mijn eerste bezoek aan de Apostelhoeve, het hoog op de Louwberg en boven de Jekervallei  gelegen domein dat in 1974 zijn eerste wijnen produceerde, schreef ik ‘Ook de Riesling is best aardig, zij het aan de zure kant’. Die hoge zuurgraad bleef ook een aantal jaren daarna. Maar ongetwijfeld mede dankzij de gestegen temperaturen en de geweldige zomer van vorig jaar is diezelfde wijn uit 2018, van het nu 10 hectare tellende Maastrichtse domein, voorbeeldig en heerlijk. Hij geeft een minuscule tinteling op de tong, is bovendien vief en tegelijk elegant, met een vleugje mild wit fruit en een grote zuiverheid. Kortom, Riesling zoals Riesling moet zijn. De wijn – die vast héél lekker smaakt bij asperges – wordt o.m. aangeboden door www.bovino.nl, voor €13,95.

 

 

Birds of Paradise Viognier 2018
Valle Casablanca
Een Chileense producent die bewondering afdwingt, is Emiliana. Dit alleen al vanwege zijn duurzame bedrijfspolitiek: alle ongeveer 600 hectaren worden milieuvriendelijk gecultiveerd. Bovendien ligt het kwaliteitsniveau van de wijnen – aangeboden onder allerlei verschillende merken – bepaald hoog. De organische Birds of Paradise Viognier 2018, afkomstig van uit de zonnig-koele Casablanca Vallei, waar Emiliana een fraai, designachtig proeflokaal heeft (links), pleziert de zintuigen met mild tropisch fruit plus een partje perzik. Tegelijk staat de zacht frisse wijn bepaald stevig in zijn schoenen, dit dankzij 14,5 procent alcohol. Adviesprijs €8,99, verkoopinfo via www.coenecoop.com.

Casillero del Diablo Reserva Viognier 2018
Chile
Als merk is het een soort baken, Casillero del Diablo. Want de zo gedoopte wijnen van Chili’s grootste wijnproducent,  Concha y Toro, zijn eigenlijk altijd bijzonder geslaagd – zeker ook gezien hun geld. Zo kocht ik de Reserva Viognier 2018 voor €6,99.  En vond het een héérlijke wijn. Ietwat zwoel van geur en smaak, vrij vol ook, met milde fruittonen van o.a. peer plus abrikoos, en voldoende fris. De druiven kwamen uit twee relatief koele wijnvalleien, die van Casablanca en het veel noordelijker dal van de Limarí. Je vindt de wijn bij www.ah.nl, zie de banner.

 

 

Cuenca del Chamán Blanco Verdejo 2018
Almansa
In en rond het sport-, cultuur- en feestenminnende dorp Alpera (foto), pal oostelijk van de Spaanse Hoogvlakte, staan druivenstokken, in totaal zo’n 3000 hectare. En op ongeveer 900 meter hoogte, op een weids plateau. Het is mede dankzij deze ligging, die voor een relatief koel microklimaat zorgt, dat er naast de alom aanwezige garnacha tintorera ook witte rassen kunnen worden geteeld. Waaronder de zeer Spaanse verdejo. De lokale coöperatie maakte daarvan een vrij volle variant, soepel en ferm. Met een miniprikkeltje en flink wat citrus(drups) in zijn soepele smaak. Goed koelen is het devies. Bij www.bosmanwijnkopers.nl (zie de banner) kost een fles €9,95.

Dominio de Fontana 2018
Uclés
Uclés, ooit van gehoord? Vermoedelijk niet, want dit is een van Spanje’s jongste wijnstreken, en bovendien min of meer verscholen op de Hoogvlakte, ten zuidoosten van Madrid. Het gebied heeft flink wat hoog gelegen wijngaarden, tot wel 1000 meter, wat het mogelijk maakt om frisse witte wijnen te maken – van soms eclatante kwaliteit. Een briljant voorbeeld proefde ik met Andreas Kubach, een enthousiaste Master of Wine (rechts) die mede-eigenaar en algemeen directeur is van Península, een zes jaar bestaand bedrijf dat Dominio de Fontana bezit. Dit domein bestrijkt maar liefst 400 hectare. De witte 2018 daarvan is een blend van organisch geteelde sauvignon blanc (70 procent) plus verdejo – en smaakt gewoon ont-zet-tend goed. Opwekkend fris, bijna mineralig, groen kruidig, groen fruitig, supersappig, heel vief en loepzuiver. Lente in het glas, en vast ook heel lekker bij verse witte asperges. Deze Uclés is te vinden voor €7,99 bij www.gall.nl (let wel op het juiste oogstjaar).

Domaine du Tariquet Classic 2018
Côtes de Gascogne
Als vederlichte voorjaarswijn is de Classic van Domaine du Tariquet bijkans onverslaanbaar. Want ondanks zijn modeste 10,5 procent alcohol biedt deze heel bleke getinte wijn met zijn zweem van groen toch veel smaak. Je proeft vooral frisse citrus, waaronder grapefruit en limoen, plus een beetje drupsfruit. Een hij is sappig fris en zeer zuiver. Wat wil een mens nog meer, voor €6.59 (adviesprijs)? De familie Grassa, eigenaresse van dit binnen het groene departement Gers gelegen domein, verwerkte als druiven de regionale colombard en gros manseng, aangevuld door sauvignon blanc. Verkooppunten via www.lfe.nl.

 

 

Grand Sud Chardonnay 2018
Vin de France
Voor pakweg vijf euro per liter is dit een bijkans verbijsterend goede wijn. Geen hemelbestormer, geen meditatiewijn, maar een echt lekkere, puur-plezierwijn. Een voornamelijk  uit het zuiden afkomstige Chardonnay, heel sappig en goed gevuld zonder zwaar te zijn (12,5 procent alcohol), behoorlijk vief en voorzien van zowel mild-fris citrusfruit als een voor zijn druivenras zo kenmerkend nootje. Voor dus ongeveer €5 wordt deze door Les Grands Chais de France vervaardigde, superieure slobberwijn – attentie voor het juiste oogstjaar – verkocht door Boon’s Markt, Coop, EMTÉ, Jan Linders, Jumbo, MCD, Plus (waar ik ‘m kocht, zie de banner), Poiesz en Vomar.

Greyrock Chardonnay 2018
Hawke’s Bay
In het verre Nieuw-Zeeland is de wijnproducent Greyrock gelieerd aan Sileni Estates. De meeste wijngaarden  en de kelders van beide bevinden zich op North Island, in de streek Hawke’s Bay. Het is daar dat deze Chardonnay werd geboren. De druiven daarvoor komen van een voormalige, kiezelige rivierbedding op circa 100 meter hoogte. En men verwerkt ze in een uitstekend geëquipeerde kelder. De jaargang 2018 presenteert zich sappig en mild fruitig (met nog drupstonen), is correct gevuld en lijkt ook een vleugje vanille te hebben. Heel aimabel, heel Chardonnay. Adviesprijs €9,95; verkoopinfo via www.boomsma.frl.

 

 

Grüner Veltliner Droog 2018
Niederösterreich
De Oostenrijkse familie Toifl is al jaren een partner voor supermarkten in eigen land en in andere  leden van de Europese Unie. De sleutel voor dit succes is het leveren van zeer betaalbare wijnen die geen toppers zijn, maar wel gewoon lekker. Zo kost de door www.lidl.nl gevoerde Grüner Veltliner Droog 2018 slechts €3,99. Wat je voor dat bedragje kunt verwachten, is een vrij vieve wijn en sappige wijn, met in zijn elegante smaak wat drupsfruit (van o.a. groene vruchten) en een hint van de voor zijn druivenras kenmerkende hartigheid.

J. de Villebois Sancerre 2017
Loire
Anno 2004 maakt Joost van der Does de Willebois (links) een jongensdroom waar door, met een paar kompanen, een wijndomein te kopen in Touraine. Het kreeg als nieuwe naam Villebois. Dit groeide en groeide. Tegenwoordig vinifieert het bedrijf druiven van 140 hectare in Touraine, en van nog eens 150 eigen grond in Menetou-Salon, Pouilly-Fumé en Sancerre. Omzet vier miljoen(!) flessen, verkoop naar 68 landen. De nu een tikje rijpe Sancerre 2017 van Joost & co is nog sappig en fris, subtiele mineralig ook, en vriendelijk fruitig (wit plus citrus), met een vleugje grassigheid. Voor deze klassieker uit het Loire-dal, een grote vis- en geitenkaasvriend, rekent www.gall.nl normaliter €19,59.

 

 

Inazio Urruzola Txakolina 2018
Getariako Txakolina
Arzak en andere Spaans-Baskische sterrenrestaurants schenken de wijnen van Xabier Urruzola die in 2008, op 29-jarige leeftijd, een eigen domein stichtte in Spaans Baskenland, bij de kust. Hij noemde dit naar zijn vader, Inazio Urruzola, en het telt een bescheiden 4 hectare. Daarnaast koopt Xabier (rechts) nog druiven bij van 2 à 3 additionele hectaren. Zijn Txakolina 2018 werd voor 80 procent gemaakt van de regionale hondarribi, aangevuld door petit courbu (door Xabier petit corvou genoemd) en wat chardonnay. Het is een heel licht tintelende, uitgesproken frisse doch geenszins schrale noch zure witte wijn met weinig alcohol, 10,5 procent, maar veel smaak, vooral van grapefruit en limoen. Super bij o.m. sushi. Fles €11,95 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de startpagina van deze site.

K Irune 2018
Curicó Valley
Het was Francisco Corta die 23 jaar geleden Bodegas y Viñedos Korta stichtte, in de Val lei Sagrada Familia, ongeveer 200 kilometer bezuiden Chili’s hoofdstad Santiago. Het bedrijf verwerkt druiven van eigen grond, 210 hectare. Waarvan 30 met witte druiven in het gebied Curicó. Het is daarvan dat de K Irune werd gecreëerd, een buitengewone blend van viognier (40 procent) en gelijke delen riesling plus sauvignon blanc. De zeer bleek ogende wijn is heel expressief, dus zeer geurig en zeer smakelijk, met een toefje verse groene kruiden, en groen fruit, alsmede wat exotische vruchten, sappigheid en krokante zuren. Het is simpelweg de beste witte wijn van Korta én een van de beste witte uit heel Chili. En dat voor €8,50 per fles. Bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

 

Massimo Rivetti Aurelia 2018
Langhe
In Piemonte beschikt het familiedomein Massimo Rivetti over 20 hectare, waarvan 12 rond het historische  keldercomplex bij het fraaie dorp Nieve (rechts). Alle akkers, het zijn er drie, worden milieuvriendelijk gecultiveerd, men gebruikt droog ijs om de geplukte trossen tegen oxidatie te behoeden, en de wijnbereiding geschiedt met uitsluitend natuurlijke gisten. Een streekspecialiteit is de witte, uit arneis bereide Aurelia, een echte eetwijn, behoorlijk stevig, tegelijk kruidig en voorzien van mild, nu nog drupsachtig fruit. Richtprijs €11,95; zie www.halvemaanwijn.nl.

Meyer-Fonné Pinot Blanc 2017
Alsace
In het kleine Katzenthal, hartje Elzas, is het domein Meyer-Fonné gevestigd. Waar niet alleen druiven verwerkt worden uit het eigen dorp, maar uit nog zes andere gemeenten. De 13,5 hectare van Félix Meyer (foto) liggen dus zeer verspreid. Hij rooide de voor hem niet interessante  sylvaner, maar werkt wel graag én goed met pinot blanc. Een smakelijke getuige daarvan is de Pinot Blanc 2017 die zacht fris op de tong komt, met subtiele nuances van heel licht gekruid fruit, zoals van peer, perzik en andere citrusvruchten. Prijs €8,50 bij www.colaris.nl of klik op de banner.

 

 

Monte Palma Verdejo 2018
Rueda
Een vieve, zuivere en fruitige (peer, citrus, drupsje) vedergewicht uit Spanje is de Monte Palma Verdejo 2018. Je zou deze met schroefdop gepresenteerde Rueda fris fruitig, en derhalve eigentijds gestijld kunnen noemen. Het bedrijf achter de wijn, Bodegas Cerrosol, is eveneens eigentijds toegerust; de druiven van de eigen ongeveer 300 hectare worden dus vergist bij lage temperatuur in glimmende roestvrijstalen tanks. Voor deze breed bruikbare witte wijn wordt €7,50 gevraagd door www.heerenvanheusden.nl, zie de bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

O Poitou 2018
Haut-Poitou
De streek Haut-Poitou (foto) verkeert qua bekendheid en reputatie in de schaduw van wijngebieden binnen het betrekkelijk nabije het Loire-dal, hoewel de wijnstijl – fris en licht – vergelijkbaar is. Die onbekendheid heeft er zelfs toe geleid dat de regionale coöperatie failliet is gegaan. Een kleine opsteker was wel de toekenning van een eigen beschermde herkomstbenaming, een jaar of acht jaar geleden. Ik drink de witte wijnen van Haut-Poitou eigenlijk altijd met plezier, met name die van sauvignon blanc – en helemaal nu het lente is. De O Poitou 2018 van Sauvion (dat ter plekke een kelder heeft en werkt met aangekochte druiven) is zo’n Sauvignon. Lenteachtig, fris, een tikje groen kruidig, enigszins groen fruitig en met een vleugje mildheid. Kortom een voorbeeldige voorafwijn. Adviesprijs €9,95, adressen via www.labaume.nl/verkooppunten.

 

 

Porcupine Ridge Chenin Blanc 2018
Swartland
Als gebruikelijk ging het team van Boekenhoutskloof, een gerenommeerd wijndomein in het Kaapse Franschhoek, vroeg in 2018 naar Swartland, noordelijker en dichter bij de kust, om chenin blanc druiven te vinden voor het merk Porcupine Ridge. Het jaar was heel droog, maar dankzij koele oceaanwind hadden de vruchten toch voldoende zuren. De Chenin Blanc 2018 smaakt dus correct fris, met in de verte een hint van rijpheid, tegelijk sappig en op subtiele wijze naar tropisch en wit fruit, waaronder (kwee)peer. Fles €6,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

Setzer Golden Grüner Veltliner 2018
Weinviertel
De meeste restaurants in Oostenrijk en elders die wijnen van Hans Setzer (links) serveren, dragen klinkende namen. Da’s een goed teken. Je kunt dus kwaliteit verwachten van het circa 30 hectare tellende Weingut Setzer. Waarvan de kelder staat in een hoog gelegen dorp met een Romaanse kerk binnen het grote gebied Weinviertel. De specialiteit van die streek, en dus ook van Hans Setzer en diens team, is Grüner Veltliner. In de Golden 2018 ontdekken we een snuifje groene kruiden, drupsachtig appelfruit, een pietsie peper en een zekere elegantie. Fles €10,49 bij www.wijnbeurs.nl.

 

 

TasteT Telquel Sauvignon 2017
Côtes de Gascogne
Van huisuit produceert de in een boerenhoeve wonende familie Tastet het distillaat Armagnac; het 52 hectare omvattende domein ligt ook binnen de streek Bas-Armagnac. Maar net als veel anderen zijn ook de Tastets (wat zit het woord taste hier mooi in) wijnen gaan maken, met voorop varianten van Côtes de Gascogne. Waaronder de frissige, vrij lichte Sauvignon Telquel, zuiver en zowel limoenig als grapefruitachtig. Prima dus als verkwikkend aperitief op een mooie lente- en zomerdag. Fles €7,95 bij www.gastrovino.nl.

Together 2018
Alsace
Er zit een heel verhaal achter deze wijn. Een wijnimporteur, Wietze Snaak van Jos Beeres in Noordbroek (Groningen, links op het label) en diens bijna buurman, Huib Meinardi (rechts), die o.a. asperges teelt, besloten om voor de vijfde keer de perfecte aspergeswijn te kiezen. Of eigenlijk te creëren. Ter plaatse in de Elzas, samen met het domein Fernand Engel (65 hectare). Gekozen werd voor een best bijzondere blend van gelijke delen pinot en pinot gris, met 20 procent muscat. Tijdens een recent vriendenmaal met klassiek bereide asperges plus ham in de hoofdrol, hebben we de wijn nieuwsgierig geschonken. En hij deed het uitstekend, dit dankzij zijn redelijk ferme structuur, zijn zachte kruidigheid, zijn zachte fruit van witte vruchten plus witte druiven en zijn zachte zuren. Totaal anders dan de witgoud klassiekers Sauvignon Blanc en Riesling, maar so what. Asperges en Alsace ging heel goed samen, pardon together. Prijs €12,50 bij www.josbeeres.nl, zie de banner.

 

 

Weingut Stadt Krems Grüner Veltliner Lössterrassen 2018
Niederösterreich
Niet ver van de Donau-oever beheert het duurzaam werkende Weingut Stadt Krems ruim 30 hectare, de meeste met lössgrond – een bodemtype waarop grüner veltliner perfect gedijt. Wat weer verklaart waarom de Grüner Veltliner Lössterrassen 2018 zo kenmerkend en zo kostelijk is. Groen fruit en milde citrus zijn beide waarneembaar in deze correct gevulde Niederösterreich, samen met een discrete hartigheid, frisheid en sap. Het is bovendien een geurige wijn, deels bloemig, deels fruitig, deels kruidig. Prijs €9,10. De importeur is www.okhuysen.nl, zie de banner op de home page.

 

Château La Gordonne Vérité du Terroir 2017
Côtes de Provence
Met een druivenakker van 300 hectare behoort Château La Gordonne tot de grootste wijndomeinen van de Provence. De stokken staan grotendeels op een klei- en kalkhoudende plateau bij Pierrefeu, en deels tegen leisteenhellingen. De tegenwoordig aan de (Champagne)groep Vranken Pommery behorende bezitting brengt diverse wijnen voort, waaronder de Vérité du Terroir rosé, een door grenache gedomineerde compositie met ook nog cinsault en syrah. De 2017 is nog genietbaar, dankzij vrij volle, ferme, sappige, correct frisse smaak waarin mild drupsachtig fruit van peer en sinaasappel de toon zetten, samen met een klein kruidje. Fles €7,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

161207 Wim Banner H.Duiijker 538x100

 

Château Tour de Mirambeau 2018
Bordeaux
Wat leuk, wat een genoegen om na de verleidelijke witte en rode Bordeaux-wijnen van Château Tour de Mirambeau, dat behoort aan Thibault Despagne (foto) en diens familie, ook een recente roséversie te proeven. Een van cabernets gemaakte Bordeaux met een bleek orange kleur, frisse zuren, besachtig fruit (drups, zuurtjes), een subtiele kruidigheid, elegantie en vitaliteit. Deze kleine tour de force kost tussen €10,50 en €11; verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.


Duc de Meynan 2018
Saint Mont
Zijn tint is bleek oranje, maar zijn enigszins drupsachtige fruit neigt meer naar wit (peer) en geel (perzik) en rood (bes). Ik heb het over de Duc de Meynan rosé 2018. Een lekker frisse, tevens licht kruidige wijn die de eminente coöperatiegroep Plaimont componeerde uit twee regionale rassen – we zijn hier in het Franse zuidwesten en zien de het verre silhouet van de Pyreneeën – te weten tannat en pinenc, aangevuld door cabernet sauvignon. En met een bescheiden 12 procent alcohol. Behalve zomers van karakter is deze rosé ook zomers geprijsd, namelijk op €4,99, bij www.plus.nl, zie de banner.

 

 

Exhib’ 2018
Côtes de Thau Cap d’Agde
De presentatie van deze zacht getinte, oranjegele rosé kreeg de nodige aandacht. De fles werd  bewerkt en is bovendien niet afgesloten met een schroefdop, maar met een glazen stoppertje, de Vinolok. Gelukkig werd ook aan de inhoud aandacht besteed, want daarom gaat het toch. We proeven een bijna tintelende wijn, met fris citrusachtig fruit en een klein drupsje, terwijl tegelijk een snufje kruiden aanwezig is. Carignan, cinsault en grenache dienden als druiven. Bij www.dirckiii.nl (zie de banner) kost deze Languedoc rosé €6,99.

Ferret Rosé de Pressée 2018
Côtes de Gascogne
In dorp Gondrin, centraal in Côtes de Gascogne, drijft Dominique Ferret een domein van 105 hectare waarvan de wijnen onder diverse namen worden aangeboden, waaronder Vignoble Ferret. Het accent ligt op fris wit, fruitig en laaggradig, maar Dominique maakt toch ook een zeer sympathieke droge rosé. De blauwe druiven daarvoor perst men zo dat ze net voldoende kleur, rozeoranje in dit geval, afgeven aan de most. Voorts wordt de wijn gekenmerkt door mild fris fruit, dat van aardbeien voorop. Sappigheid en een kruidje maken het geheel compleet. Richtprijs €7,75, verkooppunten via www.boomsma.frl.

Le Petit Gueissard 2018
Vin de Pays de Méditerranée
Het jonge koppel Clément Miame en Pauline Giraud maken op hun Bandol domein niet alleen  wijnen uit dat gebied, maar via Les Vignobles Gueissard ook andere soorten met een meer petit prijs. Een daarvan is de gewoonlijk €7,99 kostende Le Petit Gueissard die als samenstelling ongeveer gelijke delen heeft van grenache, syrah en cinsault. De wijn bezit een zachte, oranjegrijze tint en wordt in zijn redelijk volle doch niet zware smaak gekenmerkt door mild drupsfruit van o.a. mandarijn, en is discreet kruidig bovendien. Verkooppunten via www.lfe.nl.

 

 

Le Poussin Rosé 2018
Vin de France
‘Life should be easy to drink’ is het – wat vage – motto van Sacha Lichine die als vineuze duizendpoot o.a. merkwijnen produceert op zijn Provençaalse domein. De zoon van de legendarische wijnmaker en wijnauteur Alexis Lichine koos voor Le Poussin, vage herkomst, een redelijk traditionele druivenmix van cinsault, grenache en syrah waaruit een inderdaad easy te drinken, bleek oranje wijn ontstond, niet te zwaar noch te licht, flink sappig en goed fruitig; de tong wordt gestreeld door o.a. mandarijn en perzik plus wat drups. Prijs €10,95 bij www.winelist.nl, zie de banner.

Neleman Nucli Rosado 2018
Valencia
De Nederlandse wijnproducent (en wijnhandelaar) Derrick Neleman heeft als specialisatie Spaanse wijnen, de meeste uit Valencia maar ook van verder weg, waarvan de druiven duurzaam, in dit geval organisch, worden geteeld. Waarna een Spaanse wijnmaker er deskundig mee aan de slag gaat. Een betrekkelijk recente aanwinst in het gestaag groeiende gamma is de Nucli, een rosado met een beheerste, bijna on-Spaanse 12 procent alcohol en frisse, verkwikkende smaak en discreet wat sinaasachtig drupsfruit plus een hint van aardbei. Een olétje is op zijn plaats. Ook voor de draaikurk. Fles €7,95 via o.a. www.neleman.org.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

 

Numéro 20 fragance 2018
Coteaux d’Aix-en-Provence
Ze zijn maar wat trots op hun grote proef- en verkooplokaal, de Provençaalse druiventelers die zijn aangesloten bij de 95 jaar bestaande wijncoöperatie in Rognes. Die tegenwoordig Hostellerie des Vignerons heet. Ook tevreden zijn deze boeren, die gezamenlijk bijna 600 hectare bezitten, over hun wijnen, zoals de in het nabije Aix-en-Provence met zilver bekroonde Numéro 20 fragance, een bijna vette, door dik, mild drupsfruit gekarakteriseerde, bleekoranje rosé die tevens een zacht kruidigheid bezit. Voor deze flink te koelen wijn vraagt www.wijnbeurs.nl €11,99.

Pago de Cirsus Gran Cuvée Especial 2018
Navarra
Een van de indrukwekkendste Spaanse domeinen die de – export gedreven, succesvolle – groep Araex vertegenwoordigt, is Pago de Cirsus, in het zuiden van Navarra. Dat dit domein ook een rosé voorbrengt, is geen wonder. Want juist Navarra maakt per traditie al heel lang rosados. Meestal was en is dat van garnacha, maar op deze Pago – een enkele wijngaard van 135 hectare – ging men uitsluitend voor tempranillo. Bovendien werd, heel ongebruikelijk voor rosé, vatlagering toegepast. Mild drupsfruit van o.a. peer en perzik domineert de smaak die tevens discreet kruidig is, goed gevuld en correct fris. Richtprijs €11,99, verkooppunten via https://wijnproevers.nl/.

 

 

Puech-Haut Prestige 2018
Languedoc
’t Is een opvallende fles, die van de Puech-Haut Prestige. Hoog, frosted, met een platte voorzijde en voorzien van een glazen stoppertje. De wijn komt bovendien van een opvallend domein, Château Puech-Haut dat zo’n beetje uit het niets werd opgebouwd door zakenman Gérard Bru, bij het Zuid-Franse wijndorp Saint-Drézéry. De eigen wijngaard bestrijkt zo’n 100 hectare. En zowel in de kelder als het proeflokaal van het château zijn o.a. kleurrijk beschilderde wijnvaten te bekijken (rehts). In voornoemde rosé speelt grenache de hoofdrol, gesteund door cinsault. Drupsfruit en kruiden zijn duidelijk aanwezig in de sappige, ferme, soepele smaak. Prijs €14,95 bij www.josbeeres.nl (zie de banner)en andere leden van www.lesgenereux.nl.

Zwölberich Sommerfrisch 2016
Nahe
Bij charcuterie, bij kip en kalkoen van de grill, bij sashimi en nog veel meer gerechten met tonijn, bij een Limburgse of andere stoofschotel, bij gebakken of geroosterde lamskoteletten: deze rosé is daarbij oké. Het is een echte eetwijn. Heel sappig, vrij vlezig en vol zonder heftig te zijn (12,5 procent alcohol), licht kruidig en prettig voorzien van een mild, mandarijnachtig fruit. Bovendien is-ie bio. Op zijn Weingut im Zwölberich, dat zo’n 30 hectare bestrijkt, werkt eigenaar Hartmut Heintz (links) volgens organische principes, terwijl bovendien alle benodigde energie via windmolens en zonnepanelen wordt opgewekt. Zeker zo opmerkelijk zijn de ongebruikelijke druivenrassen die hij voor zijn Sommerfrisch selecteerde, de monarch, een ingewikkelde kruising met dornfelder, en de aan pinot noir verwante pinotin. Op https://dewijnenvanheintz.nl/ wordt deze rozeoranje rosé aangeboden voor €9,90.

 

 

 aD Libitum Maturana Tinta 2017
Rioja
Vorig jaar maakte ik kennis met de verrassende witte Rioja, gemaakt van tempranillo blanco die druifprofessor Juan Carlos Sancha (links) op zijn eigen domein creëerde, en nu proefde ik een van zijn rode Rioja’s. Die óók vervaardigd werd van een anders-dan-ander druivenras, namelijk de eveneens organisch gecultiveerde maturana tinto. Een zeldzame, bijna verloren gegane variëteit die wellicht een verre verwant is van trousseau (Franse Jura). En die bij Jan Carlos groeit op 565 meter hoogte. Stevigte, zacht kruidig hout plus vanille, een vriendelijk frisje, vlezigheid, snufjes specerijen en donkere aroma’s zijn de eigenschappen van deze vrij robuuste en tegelijk best bijzondere Rioja. Prijs €14,20 bij www.debruijnwijnkopers.nl.

Bon Remède Signature 2016
Ventoux
In Mazan, aan de voet van de Mont Ventoux, is de geboorteplek van de Bon Remède Signature 2016. De wijn komt deels van het 28 hectare omvattende Domaine la Bon Remède (dat al drie generaties gepassioneerd gedreven wordt door de familie Delay) en deels van aangekochte druiven. Het zijn vooral donkere tonen en rijp zacht zwart fruit, een tikje gekruid, die deze sappige, stevige, soepele Ventoux typeert. Voor deze zonnige compositie van 70 procent grenache en 30 syrah wordt €7,20 gerekend door www.josbeeres.nl (zie de banner) en andere leden van www.lesgenereux.nl. Mocht de 2016 zijn uitverkocht, dan is de eveneens geslaagde, iets duurdere 2017 het overwegen waard, mede omdat-ie deze maand in de aanbieding is voor €6,50.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Château Bovila 2016
Cahors
Op de een of andere manier zijn allerlei namen verbonden met het 12 hectare bestrijkende, veel oude stokken tellende Château Bovila: de eigenaren Olivier en Pascal Pieron (die bovendien binnen dezelfde streek, het langs de Lot gelegen Cahors, een andere wijngoed exploiteren, Château de Rouffiac), en voorts de regionale distributeur Rigal die op zijn beurt deel uitmaakt van de groep AdVini, en natuurlijk importeur www.kwastwijnkopers.nl. Allemaal bijzaak eigenlijk. De wijn in de fles, da’s de hoofdzaak. En die wijn schittert. De ferme, behoorlijk levendige, beschaafde, soepel nahangende Cahors is gewoon heel lekker, dankzij mild fruit van bessen plus zwarte vruchten, een blaadje laurier en een zachte kruidigheid. Behalve de regionaal dominerende malbec werd overigens ook zo’n 20 procent merlot gebruikt. Richtprijs €11,95.

Chaval El Vino Joven
Valencia
Het markantste beeld van de circa 430 hectare wijngaarden die Bodegas Nodus bezit, is een honderdjarige groene eik temidden van de druivenstokken. De provincie is Valencia, en het bedrijf hanteert ecologische principes voor het maken van een wijn als de Chaval, een jaartalloze vino joven. De wijn, die zo te zien en te proeven niet heel piep meer is, wordt gekenmerkt door zondoorstoofd, sappig zwart fruit en soepelheid waardoor-ie lekker wegdrinkt, vooral wanneer fris geserveerd. Richtprijs ongeveer €7. Adressen via www.intensewines.nl, zie de banner.

 

Clos du Château Lachassagne Pinot Noir 2017
Bourgogne
Je moet het maar durven: op een historisch, groot domein in de zuidelijke Beaujolais de regionale gamaydruif rooien en vervangen door diverse andere rassen, waaronder pinot noir. Olivier Bosse-Platière, de huidige eigenaar van de 62 hectare tellende, geheel ommuurde bezitting, heeft het echter drastisch gedaan. Gewoon omdat hij geloofde in het potentieel van pinot noir en andere variëteiten op zijn terroir. Hij maakt dus nu Bourgognes in de Beaujolais. Zijn tien maanden op vat gerijpte Pinot Noir 2017 presenteert zich mild en aimabel, met zacht fruit van vijgen en andere zwarte vruchten, terwijl iets van drop en een discrete kruidigheid het sappige geheel completeren. Fles €13,95, zie www.gastrovino.nl.

Devois de Perret 2018
Languedoc
Het bedrijf achter deze wijn is een coöperatie, althans een van de twee aangesloten kelders, die in Assas (pal noordelijk van Montpellier). De cave coopérative zelf noemt zich Cellier du Pic of Les Vignerons du Pic. Maar dit terzijde, essentiëler is het karakter van de wijn – die heel aantrekkelijk is. Type puur plezier. Samengesteld uit driekwart syrah en de rest grenache. Levendig, lekker fruitig (rood, bes, zwart), met ook nog een dropje, een zachte frisheid, een tamelijk stevige structuur en een nette afdronk. Perfect voor een ontspannen buitenmaal, barbecue incluis. Fles €8,95 bij www.sauterwijnen.nl.

 

 

Domaine Ouled Thaleb Impériale Rouge 2017
Zenata
Het oudste nog opererende wijnbedrijf in Marokko is het in 1923 gestichte Domaine Ouled Thaleb. Dit ligt aan de voet van het Atlas gebergte, ongeveer halverwege Rabat en Casablanca.  De bezitting zelf, die behoort bij en groep die 11 miljoen flessen levert (een kwart van Marokko’s wijnproductie), omvat 26 hectare, maar daarnaast worden druiven bijgekocht. Voor de Impériale koos men cabernet sauvignon en grenache die afzonderlijk werden vergist in beton en roestvrij staal, en daarna gemengd. Bewust paste wijnmaker Stephane Marriot geen al te sterkte extractie toe; hij streefde naar een toegankelijke, soepele, niet te heftige wijn. Wat ook gelukt is, de 2017 smaakt supersoepel, bijna fluwelig, ferm doch niet zwaar (13 procent alcohol), en neigt naar mild bovendien, met wat zondoorstoofd fruit in de achtergrond. Adviesprijs €9,35, adressen via www.vinites.com, zie de banner.

 Dominique Piron La Chanaise 2017
Morgon
In en rond Morgon-Villé heeft Dominique Piron een prachtig domein opgebouwd van circa 80 hectare. De meest stokken staan binnen Morgon, een van de bekendste crus binnen de Beaujolais. Mede-eigenaar en straks alleen-eigenaar Julien Revillon (rechts) vertelde dat dat de La Chanaise ‘een klassieke assemblage’ vormt van diverse percelen en gronden in Morgon. ’t Is een bijna Bourgogneachtige wijn, beschaafd en sappig, met naast frisheid en zwart fruit en een kruidje ook een héél klein beetje van het ‘stoffige’ dat Morgons soms kunnen hebben. (En waarmee ik ooit, op een blinde proeverij bij Pieter Taselaar, deze wijn kon herkennen.) Deze mooie Morgon wordt o.m. aangeboden door www.wijnkring.nl, voor €19,95.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 

Esprit Barville 2016
Côtes du Rhône
Sinds 1931 tekenen vier generaties van de familie Brotte voor wijnen uit het zuidelijke Rhône-dal. Waar Maison Brotte ook is gevestigd, namelijk in Châteauneuf-du-Pape. Speciaal voor toeristen heeft het bedrijf op eigen terrein een wijnmuseum geopend dat bij herhaling werd gerenoveerd. Naast Châteauneuf-du-Pape en dat soort wijnen voert de familie diverse merkwijnen, zoals de rode Esprit Barville. Dit is een grotendeels uit grenache samengestelde wijn die tevens syrah bevat. De lagering geschiedde deels in eeuwoude foeders, deels in betonnen tanks. Het is een traditionele, stoere Côtes du Rhône met donkere, deels dierlijke aroma’s, kruidigheid, een vleugje zwart fruit en een zachte frisheid. Voor deze zonnewijn rekent www.heerenvanheusden.nl (zie de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’) €8,95.

Lan Viña Lanciano Reserva 2012
Rioja
Vermoedelijk hebben weinig bodega’s in Rioja zo veel verschillende eigenaren gehad als Lan, minstens zes in totaal. Sinds een jaar of vijf behoort het bedrijf aan de Portugese multinational Sogrape. De kelder van Lan kwam in 1974 gereed, net op tijd voor de eerste oogst, die van een excellente eigen wijngaard, Viña Lanciano (72 hectare) – en waarnaar tegenwoordig een icoonwijn wordt genoemd. Een op zware fles gepresenteerde Reserva van 85 procent tempranillo, 10 graciano en 5 mazuelo. Gedurende twaalf maanden rijpte de Viña Lanciano in vaten van Frans eikenhout, en daarna nog eens zes maanden in fusten van wat tegenwoordig Russisch eikenhout is (Kaukasus). De 2012 offreert nog steeds een zekere frisheid en veel sap, met daarnaast flink wat kruidig hout, ook in de afdronk, alsmede aspecten van besfruit, laurier en beheerst wat vanille. Voor deze dimensionale, riante Rioja wordt gewoonlijk €20,49 gevraagd, voor adressen zie https://wijnproevers.nl/.

Lyngrove Reserve Cabernet Sauvignon 2017
Stellenbosch
Op nog geen uur rijden van Kaapstad, tussen Somerset West en Stellenbosch, exploiteert Lyngrove niet alleen een wijndomein van 80 hectare, maar ook een  comfortabel guest house. Waar gasten uiteraard de eigen wijnen geschonken krijgen. Een hele krachtige, zoniet heftige in het gamma is de Reserve Cabernet Sauvignon 2017, een beklijvende, donkerrode wijn die een maand of vijftien in gebruikte driehonderdliter vaten van Frans eiken werd gelagerd. Vandaar de kruidige houttonen, in de door donkere aroma’s en wat bes- plus kersfruit fruit gemarkeerde smaak. Kies ‘m bij Mexicaanse en andere kruidige vleesgerechten. Fles €7,99 bij www.mitra.nl, zie de kortingbanner.

Montes Special Cuvée Cabernet Sauvignon 2015
Colchagua Valley
De immer energieke Aurelio Montes (foto), een van Chili’s beste wijnmakers, heeft een paar nieuwe wijnen aan het Montes portfolio toegevoegd. Ze kregen als naam Special Cuvée (ook wel Alpha Black genoemd). De Cabernet Sauvignon 2015, eerste oogst, bevat ook 10  procent syrah en 5 procent carmenère. En twee derde van de melange verbleef gedurende zestien maanden in fusten van Frans eikenhout, waarvan de helft nieuwe. Het is een wijn met veel concentratie, een zekere rijpheid, veel kracht en toch ook een onmiskenbare beschaving. De tannines zijn rijp en zacht, de structuur is soepel, de sappigheid is groot en het aroma een combinatie van munt, roostertonen, bessen en wat fruit (zwarte vruchten, bessen), terwijl dit geheel fraai omkaderd wordt door beheerste roosteraroma’s. Adviesprijs €17,95, adressen via www.dgswijn.nl.

 

Banner-Aaldering-21

 

Norton Barrel Select Malbec 2018
Mendoza
Uit de vrij zware, met draaidop afgesloten fles vloeit een lekker fruitige, naar bessen, zwarte vruchten smakende wijn die tegelijk wat kruidigheid biedt en een stevige structuur heeft, mede dankzij 14 procent alcohol. Het is de zoveelste echt goede wijn van Bodega Norton, een dynamisch bedrijf dat gesticht werd door een Engelse spoorwegingenieur en dat dertig jaar geleden werd overgenomen door Gernot Langes Swarovski (van Swarovski kristal). Diens familiefirma was de eerste buitenlandse om Argentinië een wijnbedrijf te kopen – dat tegenwoordig voortvarend geleid wordt door zoon Michael Halstrick (foto). Fles €7,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

Pfaffl Vom Haus Zweigelt 2017
Niederösterreich
Op het grote, 121 hectare omvattende Oostenrijkse wijngoed Pfaffl hanteert men strenge kwaliteitsnormen. Vandaar dat van 2014 geen druppel rode wijn goed werd bevonden om de eigen domeinnaam te dragen. Gelukkig kon eigenaar Roman Pfaffl drie jaar later tevreden glimlachen, want rood had nu een kwaliteit waar hij trots op kon zijn. Zo is de Vom Haus Zweigelt 2017 een uitgesproken fruitige zwart fruitige, denk aan zwarte vruchten, behoorlijk vieve, goed sappige en enigszins droppige wijn die heel geschikt is om op een mooie dag om fris te serveren. En waarvan de eerste slok mij terstond deed verlangen naar de tweede. Richtprijs €9,50, adressen via www.poot.nl.

 

 

Wein.Gut.Heid Trollinger mit Lemberger 2016
Württemberg
Je ziet ze hier weinig, de wijnen uit Württemberg (waar Stuttgart de belangrijkste stad is) maar, zo heb ik ter plekke ontdekt, ze hebben vaak karakter en kunnen best aantrekkelijk zijn. Wie een smaakavontuurtje wil beleven, zou de Lemberger mit Trollinger kunnen proberen, een zacht rood getinte, vrij ferme, vooral donkertonige wijn waarvan het aroma richting leder gaat, die ook wat frisheid offreert – en het vast goed zal doen bij charcuterie. De producent, het 12 hectare, organisch gecultiveerde omvattende wijngoed Heid, dat al 320 jaar bestaat, levert bovendien een meer conventionele, plezierige Pinot Noir 2017, de Fellbacher Goldberg, die wat sappig besfruit in de aanbieding heeft, een kruidje en frisheid. Ik proefde deze wijnen samen met wijnmaker Lukas Hermann (rechts). Richtprijzen respectievelijk €9,95 en €17,50. Verkooppunten via www.monnik-dranken.nl.Philein Se Wyn Rooi Muscadel 2015
Suid-Afrika
 Een van Zuid-Afrika’s oudste druivenrassen is rooi muscadel waarvan krachtige, enigszins Portachtige, met wat extra alcohol versterkte wijnen worden gemaakt. Passend in dat plaatje is de vrolijk verpakte Philein Se Wyn (15 procent alcohol) waarvan het aroma sterk deed denken aan stroopwafels en karamel, met nog wat zondoorstoofd, licht gekruid rood fruit in de achtergrond. Vast verrukkelijk bij tarte tatin. Wél koel schenken. Flesprijs €7,95 bij www.josbeeres.nl, zie de banners.

 

Banner Hamersma 538-100

 

Just O Sparkling
Supermarktketen www.plus.nl heeft het initiatief genomen om het assortiment van laaggradige en alcoholvrije wijnen (nu een heel elftal) uit te breiden. Tijdens een vriendenmaal met deelnemers die geen alcohol willen of mogen gebruiken schonk ik de Just O Sparkling, een creatie van het Duitse bedrijf Peter Mertes. Gelukkig had ik meer dan één fles meegenomen, want degenen die ‘m dronken vonden hem gewoon lekker. Vooral vanwege zijn frisheid, het naar groene appel neigende fruit en ietwat milde karakter (6,3 gram suiker, een fractie overigens van wat er in bijvoorbeeld cola zit). Ik kocht deze van zijn alcohol bevrijde ‘wijn’ voor €3,90.

 

 

Hans Heintz, econometrist van huis uit, heeft sinds 2008 hij zijn eigen adviesbureau dat wiskundige modellen ontwikkelt voor banken en verzekeraars. Wining and dining is altijd een belangrijk bestanddeel van zijn beroep geweest, en nu nog steeds. Daarnaast is Hans tegenwoordig professioneel betrokken bij wijn, omdat hij naast zijn hobby (het verzamelen van impressionistische schilderijen) is begonnen met het importeren van wijn – afkomstig is van zijn Duitse familie (www.dewijnenvanheintz.nl). Deze maakt al sinds 1711 wijn in de Nahe, onder de naam Zwölberich, wat het twaalfde deel van de erfenis betekent. ‘Ik organiseer regelmatig kunstexposities op locatie waarbij de eigen wijn een mooie ondersteuning vormt. Als beginnend wijnhandelaar krijg ik bovendien een kijkje in een wereld die ik voorheen niet goed kende, zoals de horeca. Wel moet ik regelmatig denken aan Frans Laarmans uit de roman Kaas van Elsschot. Op dat soort momenten heb ik een binnenpretje.’ Zijn favoriete wijn-spijscombinaties beschrijft Hans als volgt. Met als kanttekening dat hij vooral witte wijn drinkt ‘omdat ik fysiek niet zo goed tegen rode kan’. Een jaar of tien geleden had ik een bijzondere wijn-spijservaring in restaurant Rijsel (Amsterdam) waar ik op uitnodiging van de souschef met gasten kwam dineren. Het hoofdgerecht bestond uit Bresse kip met morillessaus, en daarbij werd een Pouilly-Fuissé geschonken. Deze elegante en tegelijk complexe wijn combineerde geweldig met de kip. Sedertdien wilde ik bijna niets anders meer drinken dan dit witte vloeibare goud uit de Bourgogne. Ik ben gaan experimenteren met verschillende witte Bourgognes, waaronder Saint-Véran, Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits en natuurlijk de prachtige Puligny-Montrachet. Een andere wijn-spijs combinatie die al jaren mijn hart heeft gestolen, is een romige blauwschimmel kaas met een dessertwijn. Mijn bijnaam thuis is niet voor niets Don Gorgonzola. Recent had ik een Amsterdams restaurant Achelse Blauwe afkomstig uit Hamont-Achel, Limburg, België (de kaasboerderij Catharinadal) en daarbij een goede Sauternes. Magnifiek. Overigens zou een goede Muscat de Beaumes-de-Venise ook prima zijn geweest. In de keuken van het hoofdstedelijke restaurant Scheepskameel wordt vooral met olie gewerkt. De gerechten zijn smaakvol en lichtvoetig. Bij een dergelijke menukaart past niets beter dan Duitse wijnen. Een aan te raden gerecht is de Bildstar-Kuche (uit de categorie ‘groenten’). Dit is een rösti-achtig vogelnestje van ragfijn gesneden Bildstar aardappel, knapperig en goudbruin gebakken. Daarbij de Horst Sauer Am Lumpen Silvaner en je bent verzekerd van een mooie avond. Tenslotte gaat voor mij eigenlijk niets boven een andijviestamppot met een biologische gehaktbal van de lokale scharrelslagerij met erbij de biodynamische Zwölberich Auxerrois 2018. Zum Wohl!

 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~BORDEAUX ALS BESTEMMING
niet het wijngebied, maar de stad

Het weerzien na jaren doet ons uitroepen: wat is Bordeaux móói geworden. De  Schone Slaapster is ontwaakt. Neem alleen al de gevels van de statige 18e-eeuwse patriciërspanden en die van de monumenten. Decennia lang waren ze grijszwart, nu meestal blank, dankzij een ingrijpende schoonmaakbeurt. Geen wonder dat Bordeaux twaalf jaar geleden tot UNESCO Werelderfgoed werd verklaard, het grootste stedelijke ter wereld. Er rijden tegenwoordig ook elektrische trams, heel frequent via drie lange lijnen (de vierde is in aanbouw), en zonder bovenleidingen. Wat een wereldprimeur was. Een prettige bijkomstigheid vormt de lage ticketprijs, slechts €1,70 (eveneens geldig in de vele bussen) per rit. Voorts maakte men de stad autoluw. Onder meer door bepaalde verkeersaders, met voorop de ooit hevig verstopte Cours de L’Intendance geheel autovrij te maken. Zelfs bezorgen met een busje of auto kan daar alleen tot 11 uur ’s ochtends. Tegelijk werden allerlei fietspaden en fietsroutes aangelegd, en kun je op straat ook fietsen huren. Niet voor niets werd de (trap)fiets in Bordeaux uitgevonden, door Pierre Michaux, anno 1865. Een ingrijpende stadsrenovatie geschiedde eveneens. In het bijzonder langs gehele westelijke Garonne-oever. Een rommelige, beruchte wijk van pakhuizen verdween totaal en maakte ter hoogte van het Place de la Bourse deels plaats voor de zogeheten Miroir d’Eau. Deze bestaat uit een rechthoek van 3450 vierkante meter waarop vanaf begin april tot in het late najaar twee centimeter water de omgeving en de luchten doen weerspiegelen. Bovendien gaan op gezette tijden negenhonderd fonteintjes spuiten, gevolgd door een watermist. Op warme dagen komen kleine kinderen er heel graag spelen. Langs de Garonne, ooit een drukke havenrivier, die bij Bordeaux een brede, halvemaanvormige bocht maakt, liggen nu wandelpaden, parkjes en fietspaden waar de Bordelais graag vertoeven. Ook de andere levensomstandigheden zijn zo goed dat de stad werd uitgeroepen tot ’s lands plezierigste om te wonen. Wat weer betekent dat Bordeaux snel groeit. Sinds de komst van de LGV, de supersneltrein die de afstand tussen Bordeaux en Parijs in twee uur aflegt, zijn er zelfs mensen die in Parijs werken, maar in het goedkopere, tevens groenere Bordeaux wonen. Naar verwachting zal binnen een paar decennia het huidige inwonertal van achthonderdduizend (waarvan 10 procent studerenden) toenemen naar een miljoen. Vandaar dat complete nieuwe woonwijken aan het verrijzen zijn, waarvan een – op ze zo hippe oostoever – ontworpen is door de beroemde, in Rotterdam geboren stadsarchitect Rem Koolhaas.
Hoe het herboren Bordeaux te verkennen? Dat kan grotendeels te voet. Een goed, eigenlijk symbolisch startpunt is het Place de la Comédie, de plek waar ooit een Romeinse forum lag, op een kruispunt van twee hoofdwegen. Nu staat er het indrukwekkende Grand Théâtre, ontworpen door de Parijzenaar Victor Louis en gebouwd tussen 1733 en 1780. Een dozijn pilaren markeert de voorzijde, en een gelijk aantal vrouwelijke muzen staat erboven. Vandaag dag worden in het theater opera’s, balletvoorstellingen en concerten uitgevoerd, en in de linkerhoek floreert een gerenommeerd, sterdragend restaurant, Le Quatrième Mur. Het behoort aan de Franse tv-chef Philippe Etchebest, en vormt een soort tegenpool van het nog duurdere Le Bordeaux van Gordon Ramsay dat pal aan de overkant is gevestigd, in de rechterhoek van het InterContinental Grand Hôtel de Bordeaux. Beide zaken vormen het grootste mogelijke contrast met het nabije L’Entrecôte, waar bezoekers al voor het tijdstip van opening hongerig in de rij staan om voor weinig geld te lunchen of dineren.
Wie voor het theater staat, moet beslissen in welke richting verder te gaan. Meteen zuidelijk begint de Rue Sainte Catherine, de langste winkelstraat van Europa, altijd levendig en vol verleidingen. Wij gaan echter eerst in noordelijke richting, waar de Bar à Vins wenkt, in het puntvormige Maison du Vin, de zetel van een hele reeks regionale wijnorganisaties. In de driehoekige, loungeachtige ruimte (rechts) kun je voor vriendelijke prijzen allerlei streekwijnen per glas gebruiken, ook mousserende (à €3), en hartige hapjes nuttigen waaronder plateaus van charcuterie, kaas en foie gras (€8,50 of €9). Er schuin tegenover verdient Café Napoléon (naast L’Entrecôte) een bezoekje, voor een kop koffie bijvoorbeeld, en voor zijn nostalgische, uit 1841 daterende interieur met geornamenteerde muren, een kroonluchter en hoge spiegels. Verderop, langs het Office du Tourisme – voor stadsinformatie zie ook de websites https://nl.france.fr/nl en www.bordeaux-tourisme.com; en een excellente, Nederlandse sprekende privégids is Janneke, adres jwdufourquet88@gmail.com – bereiken we het iconische Monument aux Girondins dat bestaat uit een hoge zuil met daarop het vrouwelijke ‘genie van de vrijheid’ en eronder een magnifieke, bronzen beeldengroep en spuitende fonteinen. Steigerende zeepaarden trekken een triomfkar, en half onder het water liggen drie ongewenste mansfiguren die liegen, onwetendheid en domheid symboliseren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de gehele beeldengroep weggehaald, maar tijdens het Franse bevrijdingsjaar 1944 vond men 34 beelden terug in de havenstad Nantes. De nevenliggende Esplanade des Quinconces is een ruim, rechthoekig plein waarop allerlei evenementen plaatsvinden, variërend van antiekmarkt tot kermis en wijnfeest. Er komen twee tramlijnen samen, maar wij blijven wandelen, even westwaarts, naar de brede Allées de Tourny waarlangs een rij panden staat uit de ‘gouden eeuw’ van Bordeaux, de 18e. Als havenstad was Bordeaux toen de grootste van Frankrijk en de op één grootste van Europa, na Londen. In de Garonne lagen wel 250 à 300 schepen per dag. De bouwstenen voor het toen verrijzende stadshart kwamen uit groeven bij Saint-Emilion (zandsteen) en Bourg-sur-Gironde (een wat hardere steensoort). Via de Rue Montesquieu, een zijstraat van de Allées de Tourny, komen we in de wijk Grandes Hommes, de sjiekste van de stad en bijgenaamd ‘De Gouden Driehoek’. Exclusieve modezaken en andere winkels zonder prijzen in hun etalages bepalen hier het straatbeeld. Er ook zijn delicatessenzaken gevestigd, waaronder de fantastische kaaswinkel Jean d’Alos. Daar binnenlopen met ook maar enige trek pleegt fataal te zijn; neem alleen al de collectie geitenkazen (rechts). Onder de winkel ligt een kaaskelder, en geïnteresseerde bezoekers mogen daar soms een kijkje (en snuifje) nemen. Aan de overzijde is misschien wel het beroemdste en in elk geval oudste restaurant van de stad gevestigd, Le Chapon Fin. Een voormalige markthal in het hart van de wijk werd geconverteerd tot een luxueus winkelcentrumpje met zowaar een fabriekje waar je canalés ziet bereiken, een soort minicakejes, met een dun karamelkorstje bedekt, die overal in de stad worden aangeboden, voornamelijk via rood getinte winkels van de producent Baillardran.  Een bedrijf dat alleen al in en rond Bordeaux bijna twintig verkooppunten heeft plus een school waar je de lekkernij kunt leren maken. Vroeger werden alle rode wijnen met eiwit geklaard, en om ook de dooiers te gebruiken, bedacht men de canalés. Waarvan de basisvariant vanille en rum bevat. In de wijk staat bovendien een bijkans verscholen kerk die mooi is van buiten en van binnen, de Eglise Notre-Dame (links), aan het intieme Place du Chapelet. We zijn hier in het monumentale deel van Bordeaux, en blijven dat tot op het eerder genoemde Place de la Bourse. Dat tot de Franse Revolutie anders heette, namelijk Place Royale. Vandaag de dag is er nog altijd de Kamer van Koophandel gevestigd, alsmede een geweldig goede bistro, die van Gabriel (zie ‘Aanbevolen restaurants’). Tegen de gevels hier en elders in het centrum zijn mascarons aangebracht, stenen sculpturen van hoofden, meestal die van bewoners maar soms ook van Bacchus en andere goden. In de hele stad zijn zeker zo’n tweeduizend van deze beeltenissen te vinden; regelmatig omhoog kijken loont de moeite. Direct achter het plein begint het middeleeuwse stadsdeel dat bestaat uit een drietal sfeervolle wijken, Saint-Pierre, Saint-Paul en Saint-Michel. Bijkans verscholen in de wirwar van meestal smalle straten, waar alle mogelijke cafés en eethuizen gevestigd zijn, liggen fraaie pleintjes, altijd met terrassen. Het elegante Place du Parlement bijvoorbeeld, een prima plek voor een kop koffie of glas wijn (rechts, met tekenende scholieren van de Ecole Communication Visuelle). Terwijl even verderop, in de Rue du Parlement Saint-Pierre, verse oesters worden aangeboden door o.m. Le Petit Commerce. Vaak staan klanten gewoon op straat te genieten van de zilte lekkernij en een glas witte wijn. Bordeaux ligt ook op een pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Vandaar dat je op en rond het Place Saint-Pierre, bij de gelijknamige kerk, als wegwijzertjes bronzen medaillons tussen de straattegels ziet. Op het driehoekige Place du Palais (rechts) verschijnt de Porte Cailhan in beeld, een versterkte poort die achterin de 15e eeuw werd gebouwd. Het stoere stenen monument contrasteert sterk met het levende groen dat we aantreffen langs de Rue Maucoudinat (en Rue Vinet). Want daar, langs een pleintje met kinderspeelplaats, groeit een mur végétal ofwel een verticale tuin. Wie nog puf heeft en op de juiste dag Bordeaux bezoekt, zou de 700 meter kunnen afleggen naar het Place Saint-Michel, genoemd naar een basiliek met een hoge punttoren, voor de vlooienmarkt die daar op zondag (belangrijkste dag), dinsdag, donderdag en vrijdag plaatsvindt. Wel zo aantrekkelijk echter is om nu westwaarts te wandelen, de Rue Sainte Catherine te kruisen, en dan de kathedraal Saint-André te bereiken. Aan dit indrukwekkend, hoge gotische godshuis (links) werd 175 jaar gebouwd, en anno 1137 werd hier het huwelijk voltrokken tussen Lodewijk VII, de toekomstige koning van Frankrijk, en Eleonora van Aquitanië. Een kleine vijf eeuwen later 1615 trouwde koning Lodewijk XIII er met Anne van Oostenrijk. Los van de kerk verrees de Tour Pey-Berland die kan worden beklommen voor een stadsuitzicht (231 treden naar 50 meter hoogte). Het Palais Rohan schuin achter de kerk fungeert als stadhuis en beschikt over het mooiste trapportaal van de stad, alsmede over een weelderig ingerichte grand salon. Grenzend aan de parktuin achter het voormalige paleis (rechts) zijn de twee vleugels te vinden van het Musée des Beaux-Arts (zie ’Galerie & Musea’ en de foto helemaal onderaan) dat zeker een bezoek verdient.
Een volgende etappe van het stadsbezoek kan bestaan uit een tramrit met lijn B naar de meer noordelijke wijk Chartrons waar oud en nieuw, historisch en eigentijds samenkomen. Zo heeft men het Musée d’Art Contemporain (eigen, tramhalte) ondergebracht in een voormalig, bijna kathedraalachtig entrepot, terwijl de permanente collectie en de tijdelijke exposities bestaan uit louter moderne kunst, veelal objecten. Drankjes kunnen er worden genuttigd op een beschut dakterras. Langs de Quai des Chartrons waren vroeger veel wijnhandelaren gevestigd. Daarom bevinden zich achter de gevels hele diepe opslagplaatsen voor wijnvaten. Tegenwoordig zijn in de panden appartementen, kantoren en de onvermijdelijke eet- en drukgelegenheden gevestigd. Op diverse plekken langs de kade liggen boten afgemeerd voor rondvaarten, en niet ver van de halte Cours du Médoc kun je een watertaxi nemen. Parallel met de kade loopt een van de leukste straten, de Rue Notre-Dame met nogal wat antiquairs, een enkele galerie, een kleurrijke muurschildering, kledingboetieks, een duurzame kruidenier, een leuke wijnwinkel en dat soort zaakjes. Plus uiteraard de nodige restaurants. Aan de noordzijde eindigt de straat bij twee musea, het Musée du Vin et de Négoce, gewijd aan de lokale wijnhandel, en het Musée de l’Histoire Maritime, gewijd aan de lange zeevaarthistorie van Bordeaux. Eenmaal terug op de kade stappen we wederom op de tram, voor een paar haltes, naar La Cité du Vin. Dit geheel aan wijn en wijnbouw gewijde complex, dat de vorm heeft van rond walsende wijn, opende zijn deuren op 31 mei 2016 en kon ruim twee jaar later de miljoenste bezoeker noteren (reguliere prijs vanaf €20 p.p.). Je kunt er van alles leren over wijn: de negentien audiovisuele modules op de tweede etage brengen alle mogelijke aspecten van wijnproductie, wijngeschiedenis en wijnbeleving in beeld, compleet met het kunnen opsnuiven van kenmerkende geuren. Er zijn meer dan 120 displays waarop beelden worden vertoond, zoals van helikoptervluchten over wijngebieden wereldwijd, en van wijnmakers aan het woord. De kunst is wel om enige lijn in het bezoek te brengen, want alles staat Frans en scheef door elkaar. De officiële plattegrond helpt daarbij. Op de achtste etage kan niet alleen een glas wijn worden geproefd, uit alle mogelijke landen, maar tevens van een riant uitzicht worden genoten. De beste plek om te lunchen is op de begane grond, in of Le Brasserie of Le Snack. Het luxere, altijd drukke Le 7 op de zevende verdieping heeft als voordeel het uitzicht, maar het eten kan bar tegenvallen (we rillen nog van de agressieve paprikasaus waarin de reepjes gerookte eendenborst dreven), en de bediening is niet de meest attente. Nog een eetoptie vormen Les Halles de Bacalan aan de overkant van de straat waar je in en bij designachtige marktstalletjes en in een brasserie echt lekker kunt lunchen, oesters incluis.
Hebben we nu alle attracties van Bordeaux gezien? Op geen stukken na. Wat een goede reden is om deze zo makkelijk met KLM te bereiken stad nogmaals te bezoeken. En dan misschien trips te maken naar châteaus in de nabijheid – een smakelijk vooruitzicht.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

SCHILDERIJ VAN DE MAAND

Wat een voorrecht om als vrijetijdsschilder in Abcoude te wonen. Want binnen vijf minuten fiets je naar ’t Gein, een van de mooiste riviertjes van ons land, en zowel foto- als schildergeniek. Met waterlelies, knotwilgen, riet, een molen, weiden, slootjes en boerderijen rondom. Die van Jos Snoek bijvoorbeeld, waar schapen graasden, de zon scheen en lentegroen het beeld bepaalde.
www.vinpressionist.com

 

 

‘Een wijnboer praat heel anders over wijn dan een wijnhandelaar’ stelt Herman Mostermans (links). Hij kan het weten, want als négociant kocht hij twintig jaar geleden een wijngoed in de gelijknamige streek, Château Moulin Eyquem. Dat gelegen is op een ongeveer 60 meter hoog plateau boven de Dordogne, in het district Côtes de Bourg. Drie jaar later droeg Herman (links) zijn handelsfirma Les Vins de Crus over aan zoon Théodore en diens compagnon.

Bovendien werd Théodore – die als nevenfunctie vijftien jaar lang de wijnen van Château Giscours commercialiseerde, met groot succes – mede-eigenaar van de Bourg-bezitting, samen met andere leden van de familie Mostermans. Het waren vooral vader en zoon die hun château een nieuw élan gaven, via een ingrijpende restauratie en renovatie. Wat ook nodig was. Zo had de woonvilla als enig sanitair slechts één waterkraan (rechts). En van de chai, de bovengrondse kelder, ontbrak het dak. Tegenwoordig is het château comfortabel ingericht, en komt Théodore er graag met zijn vrouw, de kinderarts Emmanuelle, ‘vooral na een van mijn reizen naar China’ (waar Les Vins de Crus eigen verkopers in dienst heeft en een kwart van zijn wijnomzet behaalt). Voorts werd op het domein een voormalige graantorenmolen uit 1597 omgetoverd tot een uniek proeflokaal dat een weids panorama offreert. In de verte zie je niet alleen het begin van de Gironde en zelfs enkele châteaux van Margaux, maar ook de gehele, 20 hectare tellende eigen wijngaard. Vanwege zijn hoge ligging en de nabije rivier wordt de akker, die men zonder onkruidverdelgers e.d. bewerkt, vrijwel altijd gespaard voor nachtvorst. Het microklimaat maakt tegelijk mogelijk dat bij het château palmen groeien. Hoog in de toren proefden we  enkele recente jaargangen van Château Moulin Eyquem. Wat opviel was hun donkere kleur, hun sappigheid en hun goede structuur. Donkere aroma’s van laurier, leder en drop gaven aan dat merlot de belangrijkste variëteit is. De helft van de wijngaard werd daarmee beplant, en omdat de merlotdruif relatief veel sap geeft, is in de wijn dat aandeel nog wat hoger. Vrijwel gelijke delen cabernet sauvignon en cabernet franc completeren het geheel, samen met een procentje malbec. Vatrijping wordt beheerst toegepast, voor minder dan een jaar en met slechts 15 procent nieuwe barriques. Gebruikte fusten komen overigens van Château Giscours, waarmee Théodore (links) nog altijd een uitstekend contact heeft. De 2016 smaakt gewoon heel goed, en de nog iets steviger, op vat liggende 2018 is veelbelovend. Eerder genoten we van de jaargang 2015, bij een navarin d’agneau. Het was een kostelijke combinatie. Dezelfde wijn, zo vertelde Théodore – vader Herman luisterde trots en met glimoogjes mee – werd zowaar besteld door het Elysée, vier dozen van twaalf flessen. Dat ging niet zomaar, want nadat de inkopende sommelier de wijn had geproefd, moest Théodore zichzelf in Parijs presenteren. Maar het gaf wel een kick om de taxichauffeur als adres te kunnen geven ‘naar het Elysée graag’.
Château Moulin Eyquem 2015 wordt aangeboden door www.wijnhandelvanouwerkerk.nl, voor €11 exclusief verzendkosten; voor zes flessen is het totaalbedrag €75,95.

 

 

 

De Zuid-Afrikaanse tenor Deon van der Walt was een gevierde zanger die optrad in  operahuizen overal ter wereld. Samen met zijn vader en broer Marcel plantte hij in 1989 een wijngaard van 14 hectare in Paarl, en doopte dit domein Veenwouden, naar de plaats in Friesland waar zijn voorouders vandaan kwamen. Helaas vond op 29 november 2005 een familiedrama plaats, Deon werd doodgeschoten gevonden en zijn vader had zelfmoord gepleegd. Vivat Bacchus is een loflied op de wijn uit Mozarts opera Entführung aus dem Serail. Aldus de toelichting van Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com,

Aldus de toelichting van Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com, die dit label selecteerde uit zijn alomvattende etikettencollectie. die dit label selecteerde uit zijn alomvattende etikettencollectie.

 

 

 

.

.

.

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website en dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.