Per traditie publiceer ik in december talrijke wijntips voor de feestdagen, de lekkerste wijnen bij min of meer traditionele gerechten. Ze werden verzameld bij meer dan veertig verschillende leveranciers en komen uit veertien verschillende landen. In totaal heb ik ruim 240 wijnen geselecteerd en beschreven.
In feite vormt het geheel een gratis wijnkoopgids voor de feestmaand, een gids waarvan de titel zou kunnen luiden

WAARBIJ WELKE WIJN

Dat het ondanks alle beperkingen een echt feestelijke én smakelijke maand mag worden.
En… let ook op wijnaanbiedingen die volop zullen verschijnen, soms via de banners en websites van de vermelde wijnleveranciers.

 


First things first… dus eerst komen bubbelwijnen aan bod die een mooie maaltijd feestelijk kunnen openen, en wellicht zelfs geheel of deels begeleiden. Om maar te zwijgen over straks Oud & Nieuw.  Welnu, onderstaande bubbelwijnen heb ik als sprankelend lekker ervaren, als feest in de fles.

. Alvi’s Drift Brut rosé  South Africa
Hiervoor werden als druiven de Champagne rassen pinot noir (55 procent) en chardonnay gebruikt. De via tankgisting verkregen wijn combineert in zijn sappige smaak frisse elementen met een hint van rijpheid, een snufje kruiden, zacht fris fruit (richting granaatappel en sinaasappel), vaag iets aards en een klein zoetje. Bij www.mitra.nl kost hij €9,99 en meer adressen zijn verkrijgbaar via www.monnik-dranken.nl.
. Aranleón Sólo Brut  Cava
Dit is een elegante biowijn (11,5 procent alcohol) van gelijke delen chardonnay en macabeo. Hij kreeg bijna een jaar kelderrust en heeft dus een klein beetje rijpheid, maar smaakt tegelijk nog lekker fris, met nuances van wit fruit en specerijen. Zie www.biowijnclub.nl, flesprijs nu €9,95.
. Ayala Brut Majeur  Champagne
Het huis Ayala zoekt vooral naar elegantie en frisheid. De Brut Majeur vormt een verrukkelijk voorbeeld. De wijn smaakt zuiver, sappig, opwekkend en, na het eerste slokje, meteen naar méér. Fles €39,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.
. Borgo dei Posseri Tananai Brut 2016  Trento
Naast stille wijnen levert het idyllisch gelegen Borgo dei Posseri een fraai mousserende die à la Champagne zijn belletjes kreeg. Men stelde hem samen uit chardonnay plus pinot nero/noir, beide geplukt op 600 meter hoogte. De flink schuimende 2016 smaakt nog heerlijk fris, met alleen een hint van rijpheid, terwijl kruiden, specerijen en frisse, deels limoenige citrus het aroma bepalen. Reken op circa €22,50 per fles, adressen via www.poot.nl.

 

 

. Codorníu Barcelona Cuvée 1872  Cava Brut
Uit de nostalgische art nouveau fles vloeit een elegante, 11,5 procent alcohol bevattende bubbelwijn die trakteert op mild wit fruit, heel subtiel gekruid. Bij www.ah.nl kost hij €9,98.
. De Kleine Schorre Schouwen-D®uiveland Brut de Zélande  Zeeland
De druiven – auxerrois, pinot blanc, rivaner – groeiden op Schouwen-Duiveland, maar de eigenlijke bereiding c.q. botteling vond plaats in Luxemburg. Wat deze coproductie opleverde is een vrij milde, tegelijk notige, zowel rijpheid als frisheid bezittende bubbel met piepkleine belletjes. Fles €29,95 bij o.a. www.dekleineschorre.nl.
. Dopff Cuvée Julien  Crémant d’Alsace
Werd samengesteld uit pinot blanc en diens broertje auxerrois, bevat 4,6 gram suiker – en is zo aantrekkelijk dat hij geschonken wordt in het fameuze regionale driesterrenrestaurant Auberge de l’Ill. Het is een fijn bruisende, opwekkende wijn, prettig fruitig en heel licht notig: ideaal als feestelijk aperitief. Te koop bij o.a. www.mitra.nl voor €15,99.
. Faber sparkling rosé  Alcoholvrij
Eigenlijk al jaren wordt deze door een Duitse specialist vervaardigde, fris fruitige bubbel in huize Duijker geschonken aan gasten die geen alcohol mogen of willen gebruiken. In zijn soort is het gewoon een van de allerbeste. Je vindt deze Faber bij www.gall.nl voor €5,69. 

 

 

 . Jansz Premium Non Vintage Brut Cuvée  Pipers River Tasmania
Niet te onderscheiden van goede Champagne, behalve dan qua prijs. Ziedaar deze levendige, elegante, frissige, door citrusfruit en wat brioche gemarkeerde, loepzuivere wijn van het verre Tasmanië. Voor €22,95 te koop bij o.a. www.wijnkring.nl.
. Leclerc Briant Réserve Brut 2016  Champagne
De naam Leclerc Briant staat voor dynamisch en duurzaam. De Réserve Brut smaakt heel zuiver, elegant en echt droog, met zowel rijpe elementen als frisse, vooral citrusachtige fruittonen. Fles €44,95 bij o.a. www.bosmanwijnkopers.nl.
. Louis Roederer Rosé 2013  Champagne
Grotendeels van pinot noir vervaardigde, deels op vat vergiste wijn waaraan een scheutje chardonnay werd toegevoegd. Zijn styling is uitgesproken fris, met discreet gekruid fruit van o.a. aalbessen, terwijl wat mildheid het geheel keurig in evenwicht brengt. Flesprijs in geschenkdoos vanaf circa €60 bij o.a. www.champagneshop.nl. Meer adressen via www.walravensax.nl.
. Le Petit Béret profil Blanc de Blancs  Alcoholvrij
Uit allerlei ingrediënten gecomponeerde bubbel die geen alcohol bevat, maar wel wat mild, druivig fruit plus citrus en appel. De bekroonde Franse sommelier Dominique Laporte signeerde het etiket. Fles meestal €8,65, adressen via www.genereux.nl.

 

 

. Marsigny Blanc de Noirs Brut  Crémant de Bourgogne
Het is een trouwe verschijning, deze maand, de van een uitstekend Bourgondisch bedrijf afkomstige Marsigny Brut, gemaakt van blauwe druiven, pinot noir en gamay. Het is een fijn schuimende, behoorlijk frisse, mild fruitige, zacht kruidige bubbelwijn. Deze hele maand (vanaf 2 december) krijg je 25 procent korting op de normale prijs van €9,69, bij www.jumbo.com.
. Raventós i Blanc de la Finca 2016  Cava
Voor zijn Cava’s wordt door Pepe Raventós (21e generatie) altijd vroeg geplukt, meestal vanaf 17 augustus. Wat in 2016 de bleek getinte Raventos i Blanc de la Finca heeft gegeven, een bubbel met minuscule belletjes, elegantie en een sappig frisse smaak waarin specerijen en wit fruit aangenaam met elkaar verkeren. Als druiven dienden de witte xarel.lo, macabeu en parellada. Adviesprijs €25,95, adressen via www.vinites.com.
. Rotari Cuvée 28+ brut  Trento
Een juweel in de kroon van Mezzacorona, een dynamische coöperatiegroep. De zacht schuimende wijn heeft als basis alleen chardonnay. Elegantie, sappigheid, milde fruittonen en wat notigheid maken de 28+ tot een aimabel, festief aperitief. Fles €14,95 à €15,95. Adressen via www.dgswijn.nl
. Simonnet-Fèbvre Brut Rosé 
Crémant de Bourgogne
Deze van pinot noir vervaardigde Bourgondische bubbel heeft een oranjeachtige, naar roze zwemende tint met daarin witte, fijne belletjes, en smaakt op bijna pittige wijze flink fris, met een vleugje mildheid en fruit van zowel rode vruchtjes als bessen. Voor dit feestje in de fles rekent www.heerenvanheusden.nl €13,50 per fles.

 

 

. Simonsig Kaapse Vonkel Brut 2018  Cap Classique
Wat een voorrecht om de deze vrolijk bruisende wijn te proeven. Hij is elegant en pittig fris, met discreet kruidige en fris fruitige, citrusachtige elementen. Simonsig was ook het eerste Kaapse domein waar een bubbelwijn à la Champagne werd gecreëerd. Doos van drie €45 bij www.winematters.nl. Voor andere distributeurs zie www.kwastwijnkopers.nl.
. Sinzero Brut  2019  Alcoholvrij
De beste alcoholvrije bubbel ooit? Voor mij is dat de van chardonnay vervaardigde Sinzero Brut, een echt wijnachtige, opwekkend frisse, door tonen van grapefruit en ander fris citrusfruit gemarkeerde Chileense creatie. Flesprijs meestal €10,95. Adressen via www.dgswijn.nl.
. Vilarnau 0,0 % blanco  Alcoholvrij
In  het bescheiden assortiment van de Catalaanse Cava producent zijn ook alcoholvrije soorten te vinden, waaronder de witte Vilarnau 0,0%. Deze werd samengesteld uit macabeo plus parellada, smaakt zacht schuimend en aangenaam wijnachtig, met fris, en tegelijk naar ietwat mild en een tikje drupsachtig fruit. Bij www.winelist.nl kost een fles €10,95.

Amuses, tapas, zoutjes, snacksOm als aperitief een stille  wijn te schenken is ook een aantrekkelijke gedachte. Ga voor wit, opwekkend fris en liefst vrij licht. Bijvoorbeeld een van de volgende. Alle aanbevolen wijnen zijn overigens óók prima partners voor o.a. mosselen, sushi en gourmetten met vis.

. Apostelhoeve Riesling 2019  Mergelland
Voorbeeldig, fris en elegant, met een vleugje mildheid, sappig wit fruit, en als ouverture biedt hij bloemetjes in zijn geur. Kortom, Riesling zoals Riesling moet zijn. Deze mooie Maastrichtenaar wordt o.m. aangeboden door www.bovino.nl, voor €14,95.
. De Kleine Schorre Schouwen-D®uiveland Rivaner 2019  Zeeland
Deze Rivaner smaakt vrij licht en flink fris, met dan ook nog bladgroen, een kruidje en wat fris fruit van citrus plus witte vruchten. Zijn herkomst is een Zeeuwse akker waar de stokken staan op kalkrijk zeezand. Fles €13,95 bij www.dekleineschorre.nl.
. Domaine Tariquet Chenin Chardonnay 2019  Côtes de Gascogne
Heeft een frisse toonzetting, weinig alcohol, 11 procent, is toch correct gevuld en offreert vooral mildfris fruit met de allerlichtste toets van kruiden en specerijen. Als voorafwijn is deze onberispelijke compositie een aanrader, temeer gezien zijn redelijke adviesprijs van €7,95. Adressen via www.lfe.nl.
. Esporâo Bico Amarelo 2019  Vinho Verde
Op Quinta do Ameal worden de druiven – loureiro, alvarinho en avesso – organisch geteeld voor de Esporâo Bico. Een wijn waarin de frisse elegantie (11,5 procent alcohol) van witte Vinho Verde zich volop manifesteert. Het eveneens kenmerkende bladgroen is ook aanwezig, samen met wat fris fruit en een licht bloemig bouquet. Adviesprijs €7,95, verkooppunten via www.dgswijn.nl.
. La Marina Cuvée Colaris 2019  Côtes de Gascogne
Veel smaak – een vleugje passievrucht, partjes peer en  perzik, knisperende zuren, groene kruiden – en weinig alcohol (11,5 procent). Deze betere beginwijn kost €6,75 bij www.colaris.nl.

 

 

Olijven, tapenade, Hollandse Nieuwe – Het zijn niet de meest modieuze wijnen, maar bij olijven, ook die gevuld met ansjovis, zoute haring (en heel wat andere hartige hapjes) passen behalve bubbelwijnen en droge, frisse witte, zie hiervoor, en een kruidige uit o.a. Kroatië ook een gekoelde Fino of Manzanilla Sherry.

 . André Legrand Brut  Champagne
Deze Brut heeft een traditionele basis van pinot noir, pinot meunier en chardonnay. Het is een frissige wijn met tevens een hint van rijpheid, en voorts discrete elementen van groene appel plus citrus en specerijen. We hebben er o.a. van genoten bij groene olijven gevuld met ansjovis. Richtprijs €19,95, adressen via www.jeanarnaud.com.
. Caríc Bogdanjusa 2019  Hvar
Deze zeldzame witte Kroatische eilandwijn van een zeldzame eilanddruif heeft weinig alcohol (11,5 procent), maar wel flink wat smaak die kruidig is, pittig fris en citrusachtig. Adviesprijs €13,50. Info via www.croatiangrapes.com.
. La Guita  Manzanilla Sherry
Deze Manzanilla werd internationaal bekroond en heeft bijna iets zilts in zijn elegante, lenteachtige smaak. Een topper bij tapas (en sushi). Een halve fles kost  €4,99 per halve fles bij www.gall.nl.
. Solear  Manzanilla Sherry
Een van de meesterlijkste Manzanilla’s is de vederlichte, excellente Solear van de topproducent Barbadillo. Deze Manzanilla wordt voor €12,61 per hele fles aangeboden door o.a. www.spanjewijn.nl.
. Tío Pepe  Fino Sherry
Dan is er natuurlijk ’s werelds meest verkochte Fino Sherry, de eminente everseller Tío Pepe die o.a. verkocht wordt door www.gall.nl voor €9,99. Altijd uitstekend, altijd betrouwbaar.

 

VOORGERECHTEN

 Ardenner ham met meloen Een treffer hierbij is de breed verkrijgbare, mild druivige en vaak enigszins zwoel kruidige Torrontés uit Argentinië. Maar andere muskaatachtige droge wijnen kunnen hierbij ook heel lekker zijn.

. Crios Torrontés 2018  Mendoza & Salta
Dit is een aromatische, zwoel fruitige charmeur uit Argentinië die van een Britse criticus 90 punten kreeg. De druiven kwamen deels uit de hoge, reliëfrijke streek Salta. Prijs €10,95, voor adressen zie www.gastrovino.nl.
. Neleman Chardonnay Muscat 2019  Valencia
Elegante duowijn van organisch geteelde druiven. Zijn smaak offreert frisheid, druivigheid, een kruidje en discreet wat geel plus wit fruit. De Nederlandse producent Derrick Neleman heeft van duurzame wijnen zijn  grote specialiteit gemaakt. Te koop voor €7,95 bij o.a. www.neleman.org.

GarnalencocktailVanwege de doorgaans pittige cocktailsaus, denk aan de cayennepeper, past hierbij vooral een enigszins pittig frisse witte wijn, zie onderstaande suggesties.

. Apostelhoeve Müller-Thurgau 2019  Mergelland
Uiterst geslaagde, bleek getinte, geurige wijn, een Maastrichtenaar met elegantie (11,5 procent alcohol) en een toch goede vulling. Smakelijk bovendien, dankzij elementen als bladgroen, citrusfruit, buxus en groene kruiden. Wie zich door deze apostel wil laten bekeren, betaalt €12,75 bij o.a. www.bovino.nl.
. Domaine d’Avrillé Sauvignon 2019  Val de Loire
Van een groot, serieus goed domein afkomstige, vieve Val de Loire die lekker frissig smaakt, sappig bovendien, vrij elegant en met zowel wat buxus als drupsfruit. Richtprijs rond de €7, verkoopinfo via www.monnik-dranken.nl.
. Green Grüner Veltliner 2019  Niederösterreich
Betaalbare Grüner met een levendige, licht hartige smaak, aangenaam fris en vriendelijk fruitig. Gekocht voor €4,99 bij www.plus.nl maar ook bij diverse andere kleinere supers staat het sein op groen.
. Pfaffl Grüner Veltliner vom Haus 2019  Niederösterreich
Door de jaren heen heb ik van Pfaffl alleen maar echt lekkere wijnen geproefd. Met voorop Grüner Veltliners, zoals de Vom Haus 2019. Een frissige, sappige, fruitige, licht hartige wijn, in zijn soort gaaf geslaagd. Flesprijs vanaf €8,95, adressen via www.poot.nl.
. Grüner Veltliner Wachau 2019  Wachau
Een al heel lang lofwaardige Grüner van de coöperatie Domäne Wachau. Als gebruikelijk smaakt de wijn sappig fris, en dit jaar voorts naar mild wit drupsfruit, met discreet wat hartigheid en een kruidje. Fles €7 bij www.hema.nl.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

 

Gravad laxOmdat dit zalmgerecht vrijwel altijd wordt gemarineerd met o.a. dille, helpt het als de witte wijn erbij ook iets van dille heeft in zijn aroma. Lang zoeken hoeft niet, want als dit voor één soort vaak geldt, is dat Sauvignon Blanc. Veel varianten daarvan, met vooraan de Nieuw-Zeelandse uit Marlborough, bieden duidelijk iets van verse groene kruiden in hun geur smaak, waaronder dille. Verwante wijnen uit ander regio’s en/of van andere druiven bestaan echter ook, en zijn net zo geschikt bij gravad lax, zie de soms spannende voorbeelden hieronder.

 . Château Hautes Terres 2018  Bordeaux
Hoewel twee andere druivenrassen werden gebruikt, domineert de voor 60 procent aanwezige sauvignon blanc duidelijk. Vandaar veel buxus in het aroma, terwijl de niet te lichte smaak ook fris en wit fruit offreert. Fles €7,99 bij www.gall.nl.
. Domaine de Jale Les Fenouils rosé 2019  Côtes de Provence
Dit is de lichtste rosé die ik ooit heb gezien. Gecomponeerd uit cinsault, grenache, syrah en witte vermentino. De wijn biedt een karaktervolle smaak, met een dilleachtige kruidigheid, een vleugje venkel, naar mild neigend wit en geel fruit, veel sap en relatief zachte zuren. Waar hij héél goed bij smaakte, is gravad lax. Fles €14,95 bij www.degoudenton.nl.
. LaSelva Sangiovese 2019  Bianco Toscano
Voor het eerst heb ik een witte wijn geproefd van de blauwe sangiovese. Die dus vergist werd zonder zijn kleur gevende schillen. Zijn vrij elegante smaak is zuiver (het is ook een biowijn), duidelijk kruidig en pittig fris, met wat citrusachtig LS7 fruit in de achtergrond – heel uitnodigend bij o.a. Gravad lax. Fles €10,95 (en minder per zes) bij www.okhuysen.nl.
. Staete Landt Sauvignon Blanc Pure 2019  Marlborough
In het verre Nieuw-Zeeland weet Ruud Maasdam op Staete Landt heerlijke STA1 wijnen te maken. Zijn Sauvignon Blanc Pure 2019 stuift je tegemoet, is heel vief en heel aromatisch, met vooral buxus plus groene kruiden en zowel groen als tropisch fruit. Fles €12,40 bij www.okhuysen.nl.
. Villa Maria Private Bin Organic Sauvignon Blanc 2019  Marlborough
Een van Nieuw-Zeelands meest bewonderde en bekroonde wijnbedrijven is Villa Maria. De Organic Sauvignon Blanc daarvan is een bleke, geurige, smakelijke wijn, knisperend fris, maar vanwege zijn sappigheid en redelijk stevige structuur zeker niet strak, terwijl groene kruiden en groen fruit van o.a. kruisbes additionele, hoogst plezierige impressies vormen. Voorbeeldig en verrukkelijk. Gekocht voor €9,49 bij www.plus.nl.

 

 

KrabcocktailCombineert het plezierigst met een subtiel kruidige, wit fruitige, zacht frisse witte wijn, waaronder diverse soorten uit Italië. Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico bijvoorbeeld. Behalve deze breed verkrijgbare soort komen andere in aanmerking, zoals bepaalde Pinot Grigio’s en diverse Duitse soorten.

. Baron von Maydell Grauer Burgunder 2019  Baden
Deze ‘aristocratische’ Grauer Burgunder 2019 smaakt een tikje mild (ruim 5 gram suiker per liter) met vrij zachte zuren (flink koelen dus), en is tegelijk zowel enigszins kruidig als vriendelijk fruitig, richting. peer en gele vruchten. Goede keuze bij krab. Flesprijs €7,99 bij www.plus.nl.
. Chapeau Melon 2019  Vin de France
Gemaakt in de Muscadet van de regionale melon de bourgogne waaraan sauvignon blanc werd toegevoegd. Dankzij de sauvignon heeft de wijn wat meer dimensie en levendigheid gekregen, zodat naast de frisse zuren en het naar mild neigende citrus- en witte fruit tevens een hint van groene kruiden waarneembaar is. Al met al chapeau. Richtprijs €9,25, verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.
. De Kleine Schorre Schouwen-D®uiveland Gris 2019  Zeeland
Een van de geslaagdste recente Kleine Schorre wijnen is de Gris 2019, een van voornamelijk van pinot gris vervaardige creatie die ook wat auxerrois bevat. De smaak is iets steviger dan die van de andere witte Zeelanders uit hetzelfde oogstjaar, meer heeft wel de zo kenmerkende Zeeuwse frisheid, alsmede iets notigs plus frisse citrus. Fles €17,95 bij o.m. www.dekleineschorre.nl.
. Mosaico 2019  Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico
Uitnodigende, sappige witte wijn, goed fris, met een klein kruidje, wit drupsachtig fruit en een modeste 12 procent alcohol. Hij doet enigszins denken aan een Pinot Blanc uit Alsace. Ook zijn prijs zou je inviterend kunnen noemen; bij www.plus.nl betaalde ik €4,99.

 

 

. Oscar 2019  Pays d’Hérault
Voor haar witte Oscar koos vigneronne Véronique Etienne het regionale ras terret blanc/bourret dat een aimabele kruidige, vrij elegante 2019 heeft gegeven die bovendien frisse zuren heeft en iets van frisse citrus. Richtprijs €8,95, verkoopinfo via www.halvemaanwijn.nl.
. Seeger Grauer Burgunder 2019  Baden
De filosofisch ingestelde Thomas Seeger hanteert bij de wijnbereiding als principe ‘gecontroleerd niets doen’, dus door zo weinig mogelijk in te grijpen. Zijn Grauer Burgunder 2019 is een aimabele, sappige, inviterende creatie, zacht fris, zacht fruitig (peer, perzik) en zacht kruidig, met ook een zacht alcoholgehalte van 12,5 procent en een vleugje rijpheid. Richtprijs €14,95, adressen via www.kwastwijnkopers.nl.
. Zantho Sauvignon Blanc 2019  Burgenland
Ziehier  een anders-dan-andere Sauvignon Blanc 2019. Geen groen kruidige, groen fruitige, buxusachtige, strak frisse variant, maar een veel sap en juist naar mild wit en zelfs een vleugje tropisch fruit neigende wijn die tegelijk heel soepel is – wat ‘m een Freund maakt van krabcocktail. Fles €11,95 bij www.anfors-imperial.com.

 

 

Kreeft, langoustines, gamba’s, scampiGoede, liefst niet houtige Chardonnay dan wel hoogwaardige Albariño hebben de voorkeur. Ze mogen niet zwaar noch overweldigend smaken.

. Albamar Albariño 2019  Rías Baixas
In Galicië, vlakbij de zee en een riviermonding, maakt Xurxo Alba wijnen van eigen en aangekochte albariño druiven. Zijn 2019 offreert een karakteristieke frisheid naast sappigheid, levendigheid, fermheid en fruitigheid, vooral van citrus. Te koop bij o.a. www.bovino.;nl voor €17,85.
. Alba Signature Albariño 20189 (AH Excellent Selectie)  Rías Baixas
Het is Arousana, de grootste coöperatie van Rías Baixas, die tekent voor de Alba Signature, een levendige, bijna tintelende creatie, fris fruitig en een tikje kruidig. Kostelijk bij kreeft en kompanen. Fles €7,99, zie www.ah.nl.
. Carallán Albariño 2019  Rías Baixas
De in een opvallende fles gepresenteerde, twee maal met goud bekroonde wijn offreert op verleidelijke wijze mild fruit van o.a. perzik en abrikoos, met sappige zuren, een kruidje en nog wat notigheid. Fles €11,50 bij www.colaris.nl.
. Deetlefs Stonecross Range Chardonnay 2019  Western Cape
Bij Deetlefs domein werden de druiven op drie verschillende tijdstippen werden geplukt, waarna de vergisting geschiedde met twee typen gist. De aldus gecreëerde, met goud bekroonde wijn smaakt sappig, ferm en notig, behoorlijk vief en vriendelijk fruitig. Prijs €5,99 bij www.plus.nl.

 

 

. Domaine de la Creuze Noire “Les Colanges” 2019  Saint-Véran
Deze hele beste blanke Bourgogne van een ook om zijn Beaujolais gereputeerd domein smaakt uitgesproken sappig, met bescheiden notige tonen en flink wat milde fruitnuances (peer plus citrus). Klasse bij kreeft enzo. Wijnhandel www.colaris.nl rekent  €13,95 per fles.
. Domaine Tariquet Chardonnay 2019  Côtes de Gascogne
De alcohol blijft beperkt tot 12 procent, een sappige frisheid is duidelijk present, en in de zuivere smaak zijn tevens een nootje en citrus waarneembaar. Wat wil zeefruit nog meer? Adviesprijs €7,79, verkoopinfo via www.lfe.nl.
. Joseph Drouhin Saint-Véran 2018  Mâconnais Bourgogne
Het huis Joseph Drouhin wist van de oogst 2018 een nauwelijks rijpheid biedende, nog behoorlijk levendige, aangenaam frisse Saint-Véran te maken. Een wijn zonder vatrijping, zodat het milde witte en citrusachtige fruit bewaard bleef, samen met een discrete notigheid en veel sap. Fles €15,99 bij www.gall.nl.

OestersNatuurlijk droge bubbelwijn (zie Feest in de Fles). Maar ook een frisse, grassige en tegelijk groen fruitige Sauvignon Blanc (zie ook bij Gravad Lax). En dan is er uiteraard ‘oesterwater’ ofwel Chablis waarvan gedurende december allerlei aanbiedingen mogen worden verwacht.

. De Kleine Schorre Schouwen-D®uiveland Blanc 2019  Zeeland
Pittig frisse combi van pinot blanc en de daarmee verwante auxerrois. De wijn smaakt zo fris en zuiver als een zeebries, met ook frisse citrus (grapefruit, limoen) in zijn elegante, sappige smaak. Zalig bij oesters en andere zilte zaken. Fles €15,95 bij o.a. www.dekleineschorre.nl.
. Giraudon Bourgogne Aligoté 2019  Bourgogne
Een van de allerbeste Bourgogne Aligoté’s die ik ooit heb geproefd is de 2019 van Marcel Giraudon. Wat een heerlijke wijn, levendig, fris zonder schraal te zijn, sappig, voorzien van wit fruit en loepzuiver. De wijn deed me denken aan een Chablis. Deze zalige begeleider van zeefruit kost €11,50 bij www.colaris.nl.
. Roederer Starck Nature Blanc 2012  Champagne
Frédéric Rouzaud, directeur van Louis Roederer, werkte samen met de kunstenaar Philippe om een deze exceptionele Champagne te creëren, de witte Nature 2012.  Een energieke, pittig frisse, zelfs licht kruidige en waarachtig droge bubbelwijn die eveneens wat frisse citrus in zijn aroma heeft. Deze prachtige oesterbegeleider is vanaf €79 te koop. Adressen via www.walravensax.nl.
. Casa Silva Cool Coast Sauvignon Blanc 2019  Valle de Colchagua
Uitgesproken frisse, welhaast mineralige Sauvignon Blanc 2018 die in zijn levendige, goed gevulde, sappige  smaak tevens schakeringen heeft van buxus en groen fruit. Deze superieure Sauvignon heeft een adviesprijs van  €14,95. Adressen via www.lfe.nl.

 

 

. Denis Jamain Les Fossiles blanc 2019  Reuilly
Van biodynamisch geteelde, op Chablisachtige kalkgrond groeiende druiven (sauvignon blanc) afkomstige wijn die uitgesproken sappig is, frissig en levendig bovendien, met prettig wat fruit. Deze oeregoede oesterwijn kost €17,95 bij o.a. www.bosmanwijnkopers.nl.
. Henri Maire Brut Jurassique  Crémant du Jura
Een bruisende, beste blend van chardonnay en pinot noir uit de Franse Jura. Pittig fris en een tikje mild tegelijk, subtiel kruidig, heel licht notig en mild fruitig. Richtprijs €19,90, adressen via www.pallaswines.com.
. Nicolas Carlin La Côte de Crézancy 2019  Sancerre
Loire-topper met een bijna mineralige frisheid en daaromheen een kleine symfonie van bladgroen, frisse citrus à la grapefruit, een snufje groene kruiden en een hint van hartigheid. Fles €13,99 bij www.ah.nl.
. Niederberger Riesling 2019  Pfalz
Heel droge, riante Riesling, tintelend fris, bijna mineralig, elegant en met wit fruit. Deze in kleine hoeveelheid beschikbare wijn draagt een richtprijs van rond de €10,50. Verkoopadressen kunnen worden opgevraagd via www.vinites.com.
. Richmond Plains Sauvignon Blanc 2019  Nelson
De biodynamisch werkende Lars Jensen heeft in Nieuw-Zeeland een super Sauvignon Blanc  voortgebracht die niet alleen loepzuiver is, maar ook heel expressief, met in zijn levendige smaak zowel groen fruit als groene kruiden, plus nog wat buxus en sappige zuren. Bij www.bosmanwijnkopers.nl bedraagt de prijs €14,95.

 

Banner Hamersma 538-100

 

Paling, gerookte – Hierbij plegen niet al zware witte wijnen met zachte zuren en iets van gebrande noten of rokerigheid het plezierigst te passen. Diverse Chardonnays en vergelijkbare wijnen dienen zich dus aan.

. Antinori Bramìto della Sala Chardonnay 2019  Umbria
De in Umbria geboren Bramìto Chardonnay 2019 heeft een aangename, sappig frisse smaak die op prettige wijze tegenspel krijgt van milde, roosteraroma’s (een deel van de wijn werd op vat vergist en gelagerd), notigheid en subtiele toets van tropische plus citrusvruchten. Te koop bij www.winelist.nl voor €18,95.
. Coume Mare La Préceptorie 2019  Côtes du Roussillon
De stevige, zacht frisse 2019 werd gecomponeerd uit grenache blanc, grenache gris en macabeo. Houtcontact doet de bijna rokerige en tegelijk notige toets in het aroma verklaren, terwijl een beschaafde kruidigheid en wat wit fruit het geheel harmonisch aanvullen. Prijs €14,50 bij www.okhuysen.nl.
. Familia Gascón Chardonnay 2019  Mendoza
Voor 70 procent werd deze Argentijn in contact gebracht met Frans eikenhout, gedurende vier maanden. Wat mede verklaart waarom gebrande noten het aroma goeddeels bepalen, op een stevig fundament van 14 procent alcohol en tegen een achtergrond van sappigheid, correcte zuren en voorzichtig wat citrusfruit. Adviesprijs €8,95, verkooppunten via www.neerlandswijnhuis.nl.
. Lanzerac Chardonnay 2019  Coastal Region
Het aroma van deze Kaapse wijn wordt bepaald door een beschaafd tweespel van mild fruit (citrus plus een hint van banaan) en notige, zacht kruidige, beschaafde, heel licht rokerige roostertonen. Prima bij o.a. gerookte paling. Fles €13,99bij www.gall.nl.
. Rings Chardonnay Weissburgunder 2019  Pfalz
Om door een ringetje te halen, dat is deze bijna tintelend frisse wijn met in zijn zuivere smaak notigheid, een hintje kruidig hout en een zachte, milde fruitigheid, terwijl het alcoholgehalte beperkt blijft tot 12,5 procent. Fles €13,95 bij www.sauterwijnen.nl

 

 

Pasteitjes, gevuld met kalfs- of kippenragoutEen niet te zware witte Bourgogne of Chardonnay van elders is een van de mogelijke keuzes. Zie bij Kreeft. Daarnaast komt de Galicische Godello zeker in aanmerking.

. Augustali Acqua Grillo 2019  Sicilia
Afkomstig van het eminente biodomein Augustali, in de zuidwesthoek van Sicilië . Die goed Dat de deze Grillo goed bij gevulde pasteitjes kan worden geschonken, is te danken aan zijn vrij stevig structuur, lichte kruidigheid en aroma met zowel geel fruit (perzik) als wit. Fles €9,75 bij www.colaris.nl.
. Barbadillo Sábalo 2019  Vino de la Tierra de Cádiz
Zijn milde notigheid, fermheid en ondertoon van zacht fruit maakt dit een perfecte partner voor pasteitjes. Het is bovendien een zeldzame wijn (5500 flessen voor de hele wereld), want hij werd gemaakt van de op krijtwitte grond groeiende, duurzaam geteelde palomino – die normaliter alleen voor Sherry wordt gebruikt. Deze vineuze verwenner kost €17,50 bij www.granadawijnen.nl.
. Callia PG Pinot Grigio 2020  San Juan
Een sympathieke witte wijn voor een sympathieke prijs, namelijk €5,99, dat is deze goed sappige Argentijn. Waarvan het milde fruit bestaat uit dat van en witte en gele vruchten, in een flink frisse omlijsting. Je vindt deze Callia bij www.plus.nl.
. Pepe Porter Godello 2019  Monterrei
Afkomstig van een betrekkelijk jonge, maar inmiddels bij herhaling bekroonde, in bij Galicische gebieden wijngrond bezittende producent. Behalve vrij stevig smaakt deze Godello duidelijk notig en goed sappig, met wat citrus in de achtergrond. Fles €11,50 bij www.colaris.nl.

 

 

Salade, fris aangemaakt met bijvoorbeeld met geitenkaas of FetaDe beste wijnen hierbij zijn opwekkende witte, het liefst een beetje pittig en kruidig. Behalve jonge Grüner Veltliner, vrijwel overal te koop, zijn dat o.m. de volgende.

. bidoli-friuli Sauvignon Blanc 2018  Friuli Grave
Deze enigszins floraal geurende, bleke wijn heeft iets van buxus en andere plantaardigheid in zijn frisse, tevens sappige smaak, naast een fris citrusfruit. Dit opwekkende, bijna krokante geheel kost €12,95 bij www.sauterwijnen.nl.
. Bruce Jack Sauvignon Blanc 2019  Western Cape
De Kaapse wijnveteraan Bruce Jack heeft vijftien jaar geleden een samenwerkingsverband met andere producenten gesticht waaruit o.m. een naar hemzelf genoemde wijnlijn werd geboren. Een witte ster daarin is de Sauvignon Blanc 2019, een frisse, ferme, door buxus en groene kruiden getypeerde creatie die kwalitatief niet onderdoet voor veel soortgenoten, behalve vaak qua prijs. Want www.gall.nl rekent een redelijke €6,99 per fles.
. Charles Loupart Sauvignon Blanc 2019  Val de Loire
Een echt lekkere Loire-wijn die in zijn sappig frisse smaak hints van buxus en verse groene kruiden combineert met discrete, milde fruittonen. Niet te zuur, niet strak, wel uitnodigend, ook qua prijs van €5,99. Zie www.plus.nl.
. Château Beaulieu 2019  Côtes de Bourg
Naast zijn prijswinnende rode wijnen heeft Jodocus Boomsma een witte variant uitgebracht, op basis van 60 procent sémillon, aangevuld door sauvignon blanc en sauvignon gris. De melange smaakt uitgesproken sappig, met nuances van kruiden, een hint van anijs, een vleugje groene kruiden en fris citrusfruit. Richtprijs €8,95, adressen via www.boomsma.frl.
. Ciabot Essenza Pinot Grigio 2019  Provincia di Pavia
Voor deze wijn haalde de familie Fia de druiven niet uit het eigen gewest Piemonte, maar uit de provincie Pavia binnen het aangrenzende Lombardia. Wat in deze Pinot Grigio te proeven valt, zijn frisheid, elegantie, sappige citrus en een zachte kruidigheid. Fles €6,95 bij www.heerenvanheusden.nl.
. Domaine de la Renaudie Sauvignon 2019  Touraine
Bleek getint, loepzuiver, sappig en trakterend op de voor zijn ras zo kenmerkend elementen als verse groene kruiden en groen fruit. Vervaardigd door Sauvignon specialist Bruno Denis. Een fles kost €9,50 bij www.colaris.nl.
. Schloss Reinhartshausen Nussbrunnen 2017  Rheingau
Wat een élégance, wat een frisheid. Bovendien proef je sappigheid, frisse citrus en toch ook een vleugje rijpheid. Niet voor niets zijn de Riesling van dit slot ‘legendarisch sinds 1337’. Richtprijs ruim €15, verkooppunten via www.orbwijn.nl.

 

Banner KWAST BANNER

 

Salade met vis of zeefruitBij vis (en salades en hartige taarten en kalfsschnitzel en nog veel meer) is-ie bijna niet te verslaan, Grüner Veltliner uit Oostenrijk. Alhoewel, ook diverse andere witte wijnen zijn aanraders bij dit soort salades.

. Apostelhoeve Cuvée XII 2019  Limburg
Een van Mathieu Hulsts smakelijkste creaties is de Cuvée XII, samengesteld uit 40 procent müller-thurgau plus gelijke delen auxerrois en pinot gris. Op elegante wijze presenteert de 2019 zich pittig fris en levendig, met bovendien frisse citrustonen en een hint van groene appel. Limburg op zijn lekkerst. Fles €14,95 bij o.a. www.bovino.nl.
. Château de Tracy 2019  Pouilly-Fumé
Klassieker én kostelijker kan het haast niet, de Pouilly-Fumé van Château de Tracy. Een pure sauvignonwijn waarvan de jaargang 2019 gekenmerkt wordt door bloemigheid, bladgroen, groene kruiden en wat citrusachtig fruit. Prijs €19,50 bij www.heerenvanheusden.nl.
. Cérvoles Colors 2019  Costers del Segre
Heel smakelijk, ziedaar de vier maanden op zijn gistingsbezinksel geruste Cérvoles Colors 2019, een frissige, citrusachtige, ook snufjes specerijen bevattende mix van macabeu, chardonnay en zowaar de Galicische albariño. Richtprijs €12,50, verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.
. Franzen Quarzit Schiefer Riesling 2019  Mosel
De steilste wijngaard van Europa? Dat is waarschijnlijk de Bremmer Calmont bij het dorp Bremm, langs de Duitse Moezel. De daarvan afkomstige Riesling Quarzit Schiefer 2019 is een uitgesproken sappige, elegante wijn, enerzijds heel fris, anderzijds mild fruitig, met o.a. een vleugje perzik. Richtprijs vanaf €12,50, verkoopinfo via www.halvemaanwijnen.nl.

 

 

. Grüner Veltliner Wachau 2019  Wachau
Een al jarenlang lofwaardige Grüner van de top coöperatie Domäne Wachau. Als gebruikelijk smaakt de wijn sappig fris, met voorts vriendelijk fruit, discreet wat hartigheid, een snufje specerijen en een klein kruidje. Voorbeeldig. Fles €7,25 bij www.hema.nl.
. Loimer Grüner Veltliner 2019  Kamptal
Via natuurvriendelijk principes creëerde Fred Loimer een gave Grüner Veltliner 2019, levendig, niet te licht, een tikje hartig en voorzien van zowel wit als groen fruit. Fles €9,95 bij www.degoudenton.nl.
. Miguel Torres Santa Digna Sauvignon Blanc Reserva 2019  Valle Central
De Catalaanse wijnmaker Miguel Torres verrichtte in Chili pionierswerk met droge witte wijnen. Geen wonder dus dat de Santa Digna Sauvignon Blanc van zijn bedrijf zo zuiver en kenmerkend is. Met volop buxus plus groene kruiden en frisse citrus in zijn aroma. Bovendien draagt hij het Fair Trade kenmerk. Fles €9,95 bij o.a. www.perfectewijn.nl. Meer adressen via www.walravensax.nl.
. Poderi Sarno Porgo 2018  Greco di Tufo
Deze uit Campania afkomstig Italiaan draagt hele reeks namen. De eerste twee zijn het domein, daarna volgt het merk, de druif heet greco, en Tufo is de vulkanische streek waar hij groeit. Frisheid en notigheid typeren de wijn, die een ondertoon heeft van frisse citrus. Adviesprijs €16,75, info via www.heisterkamp.com.

 

Banner_mei_JP2

 

Sushi – Bij sushi (en sashimi) komen frisse, niet te zware, enigszins kruidige, want tegen sojasaus bestaande witte wijnen in aanmerking, mousserende en stille. Hier enkele ideeën, terwijl ook jonge Grüner Veltliner een grote sushi vriend pleegt te zijn.

. AH Excellent Selectie  Champagne
Het huis achter deze flink schuimende wijn is Charles de Cazenove dat onderdeel vormt van een groep die een stuk of zeven Champagne producenten bezit. Vanwege zijn frisse smaak en de specerijen plus een hint van frisse citrus in zijn aroma doet deze keurige bubbel het héél goed bij sushi enzo. Reguliere prijs €27,99 bij www.ah.nl.
. Clair 2 Lune 2013  Crémant d’Alsace
Van alleen pinot noir vervaardigde bio bubbel, een zogeheten Brut Zéro waaraan helemaal geen suiker werd toegevoegd. De fijn schuimende wijn offreert elegantie, wit en citrusfruit, een beschaafde kruidigheid en een opwekkende frisheid. Bij sushi (en hartige amuses) komt hij riant tot zijn recht. Prijs €22,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.
. Pierre Darcys Brut  Champagne
Met brons bekroonde Brut die een vrij fijne mousse heeft, alsmede een echt frisse, tegelijk tikje milde smaak met sappigheid, specerijen, een hint van griottendrop en vaag iets fruit – wat hem tot een feestelijke partner voor o.a. sushi doet zijn. Prijs €19,99 bij www.dirckiii.nl, en gedurende december de tweede fles voor slechts een tientje.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Vispâté, visterrine Vriendelijk wit, da’s het devies. Zachte zuren, sappigheid, zacht, mild fruit en een niet te lichte structuur, ziedaar de gewenste kenmerken. Hieronder een paar voorbeeldig voorbeelden. Kijk voorts bij Krabcocktail voor meer suggesties.

. Jean Biecher & Fils Pinot Blanc 2019  Alsace
Deze blonde, heel aangename Alsace wijn komt in de mond met heel licht gekruid mild wit fruit. En vanwege zijn zacht frisse smaak lijkt goed koelen verstandig. Fles een zeer bescheiden €3,99 bij www.dirckiii.nl.
. Mezzacorona Chardonnay 2019  Vigneti delle Dolomiti
Van een dynamische, deels duurzaam werkende coöperatie afkomstige wijn. Waarvan de jaargang 2019 vrij vol smaakt, alsmede plezierig fris, en trakteert op mild fruit van gele en witte vruchten, sappigheid en een nootje. Bij www.jumbo.com rekent men €5,99.
. Van der Mark .Walter Weissburgunder 2019  Baden
Wijnmaker Jürgen van der Mark ziet deze Weissburgunder als ‘onze wijn voor zon en vis’. De 2019 smaakt op vriendelijk frisse wijze heerlijk sappig, met wit en geel fruit plus een mespuntje kruiden. Fles €8,80 bij o.a. www.josbeeres.nl.
. Wijngaard De Linie 2019  Nederland – Noord-Brabant
Werd vakkundig uit zeven variëteiten gecomponeerd. Waaronder pinot blanc, gewürztraminer, riesling en zelfs wat pinot noir. Aldus ontstond is een uitnodigende Brabander, lekker sappig, prettig fris, goed gevuld maar niet zwaar (12 procent alcohol) en heel smakelijk, met een enigszins zwoele fruitigheid (lychees, witte vruchten) en een zachte, discrete kruidigheid. Bij www.delinie.nl kost een fles €11, of een euro minder bij een doos van zes.

 

 

Vleespâté, vleesterrine, rillettesLicht rood zou het moeten zijn. Maar is dat eigenlijk niet de definitie van een rosé? Dus daarom naast fris fruitige rode wijnen diverse lekkere rosés getipt plus een bubbel uit Vouvray, bekend om o.a. zijn rillettes.

. Château Moncontour  Vouvray Brut
Zijn mousse is bescheiden, zijn kleur blank en de smaak behalve kenmerkend fris ook een tikje rijp, met nuances van mild wit fruit. De wijn biedt voldoende body om bij rillettes, pâtés e.d. genoegen te geven. Fles €14,95, zie www.gastrovino.nl.
. Domaine de Roche-Guillon Nouveau 2020  Beaujolais Villages
Een hele jonge, koel te schenken Beaujolais, waarom niet? Behalve heel sappig smaakt deze lekker levendig, met in zijn vrij ferme smaak behalve bessig fruit ook een mespuntje kruiden.
Fles €7.95 bij www.josbeeres.nl – zolang de voorraad strekt.
. Dreambird Pinot Noir 2019  Romania
Wat je van deze Roemeen kunt verwachten, is een fris fruitige, sappige, soepele, niet te zware smaak met o.a. zacht, mild rood fruit zoals van aardbeien, ideaal om licht gekoeld te schenken. Fles €4 bij www.hema.nl.
. MIP Classic 2019  Côtes de Provence
Ziehier is een bleek oranje, vieve, elegant-ferme bestseller die werd samengesteld uit een 60 procent cinsault, gecompleteerd door gelijke delen syrah en grenache. Zijn sappige, drupsachtige fruit is vooral dat van gele en witte vruchten, de frisheid is aangenaam, en de kruidigheid discreet. Richtprijs €13,50 à €13,95. Verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.
. Flying Solo 2019  Pays d’Oc
In de kelder van hun prachtige Domaine Gayda maken Tim Ford en Anthony Ford voorbeeldige wijnen van eigen en aangekochte druiven. Waaronder de plezierige, heel frisse, sappige, bleek oranjeroze, niet te zware Flying Solo rosé die o.a. besfruit plus frisse citrus in zijn aroma heeft. Gelijke delen cinsault en grenache zijn de druiven. Adviesprijs €6,99, adressen via www.lfe.nl.
. Saint Roche 2019  Gard
In de buurt van Nîmes floreert het biologische/organisch werkend Domaine de Tavernel. Dat voor de Saint Roche rosé als druiven koos cinsault en caladoc. Het zal deze tweede druif zijn die de – tamelijk stevige maar zeker niet zware – rosé een enigszins kruidig karakter heeft gegeven, hoewel sappig drupsfruit van gele vruchten en sinaasappel eveneens waarneembaar is. Voor deze biorosé rekent www.ah.nl €6,29 per fles.
. Terres de Berne 2019  Côtes de Provence
Deze bleek oranje Côtes de Provence van het schitterende landgoed Château de Berne heeft veel smaak, een aangename frisheid, een vrij vlezig gestel en een flinke dosis mild, subtiel gekruid drupsfruit van peer plus gele vruchten. Als basis dienden syrah, cinsault en grenache. Prijs €13,95 bij www.heerenvanheusden.nl.
. Viverty rosé  Alcoholvrij
Het is een grote, gereputeerde Sekt Kellerei in Duitsland die tekent voor deze vrij frisse, ietwat milde (6 gram suiker) rosé vervanger. Naast enigszins dropachtig rood fruit valt ook een heel kleine beetje buxus te ruiken. Fles €4,99 bij www.ah.nl.

 

 

Zalm, gerookte – Van de vele mogelijkheden kies ik graag een Albariño uit Rías Baixas, een kustgebied in het groene Galicië. Je zou deze wijn een soort mix kunnen noemen tussen Chablis, Riesling en Pinot Blanc. Maar andere landen en gebieden bieden eveneens vineuze vrienden voor gerookte zalm.

. Albamar Albariño 2019  Rías Baixas
In Galicië, vlakbij de zee en een riviermonding, maakte Xurxo Alba een delicieuze Albariño.  Die naast een karakteristieke frisheid sappigheid offreert, levendigheid, fermheid en fruitigheid, vooral van citrus. Te koop bij o.a. www.bovino.nl voor €17,85.
. Alba Signature Albariño 2018 (AH Excellent Selectie)  Rías Baixas
Het is Arousana, de grootste coöperatie van Rías Baixas, die de Alba Signature 2018 creëerde, een levendige, bijna tintelende creatie, fris fruitig en een tikje kruidig. Zalig bij zeefruit. Fles €8,99 bij www.ah.nl.
. Apostelhoeve Auxerrois 2019  Mergelland
Excellente Auxerrois. Loepzuiver, knisperend fris en bijna tintelend op de tong, en smakend naar zowel grapefruit als limoen, met bovendien een bescheiden 12 procent alcohol. Wie zich tot deze Apostelhoeve wil laten bekeren, moet rekenen op €13,95 per fles, zie o.a. www.bovino.nl.
. Carallán Albariño 2019  Rías Baixas
De in een opvallende fles gepresenteerde wijn offreert op verleidelijke wijze mild fruit van o.a. perzik en abrikoos, met sappige zuren, een kruidje en nog wat notigheid. Twee maal et goud bekroond. Fles €11,50 bij www.colaris.nl.
. Château Thieuley Sauvignon-Sémillon 2019  Bordeaux
In deze blanke Bordeaux 2019 proef je sappig verpakt fruit van witte en citrusvruchten, alsmede hints van buxus en groene kruiden. Wijnmaakster gebruikte Marie sauvignon blanc (40 procent), sauvignon gris (15 procent) en sémillon (45 procent) – en ruim een zesde deel werd op vat vergist. Actieprijs €9,95 bij www.colaris.nl.
. Mar de Frades Albariño Atlántico 2019  Rías Baixas
De in een opvallende blauwe fluitfles gebottelde Mar de Frades 2019, die héél populair is in Spanje, bevat zowel fruitige (citrus, drupsje) als frisse elementen – en kan beschouwd worden als een beste begeleider van gerookte zalm. Fles €15,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.
. Mar de Viñas Albariño 2019  Rías Baixas
Voor deze een Albariño perste men de druiven heel zacht teneinde het sap zo puur mogelijk te houden. De wijn biedt een frisse kern, sappigheid, een kruidje, drupsachtig fris citrusfruit en een hint van buxus. Deze zalmkompaan kost €11,40 bij www.okhuysen.nl.

HOOFDGERECHTEN

Biefstuk, entrecote, ribeye, tournedos e.d.Een klassieke combinatie is die een mooie rode Bordeaux of vergelijkbare wijnen van elders, zo simpel is het.

. Altano 2019  Douro
Het is een boezemvriend van biefstuk, de rode Altano 2019 uit het Noord-Portugese dal van Douro, en vervaardigd van drie regionale rassen. De wijn smaakt lekker sappig en fruitig (pruimen en andere zwarte vruchten plus een lepeltje bessen), vlezig, levendig en met een ondertoon van drop. Fles €8,99, zie www.gall.nl.
. Château Côtes de Blaignan 2017  Médoc
Een behoorlijk klassieke Bordeaux mix van hoofdzakelijk merlot en cabernets heeft een nog vitale, vrij elegante wijn gegeven met behalve frisheid ook besfruit, donkere aroma’s, een lepeltje zwarte vruchten en beheerst wat kruidig hout. Fles €10,99 bij www.plus.nl.
. Château Les Rambauds Cuvée Crème de Fûts 2018  Bordeaux Supérieur
Dit is een behoorlijk stevige (14 procent alcohol) Bordeaux Supérieur die dankzij vatrijping in zijn aroma een licht rokerige toets heeft, samen met donkere tonen (laurier, leder, drop) en in . de verte wat fruit van bessen plus zwarte vruchten. Wat ‘m best bij biefstuk maakt. Fles €9,95 bij www.colaris.nl
. Clarendelle 2016  Médoc
De ferme Médoc 2016 van Clarendelle wordt in zijn aroma gedomineerd door merlot, gezien de donkere aspecten van laurier, leder en drop die de smaak bepalen, samen met een discrete kruidigheid en rijp fruit van zowel zwarte vruchten als bessen (ongetwijfeld van de 49 procent cabernet sauvignon). Voor €21,95 wordt deze Clarendelle verkocht door www.perfectewijn.nl.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 

. El Descanso Reserva Cabernet Sauvignon 2019  Valle de Colchagua
De kennismaking met deze Chileen is een heel plezierige. Want behalve sappig smaakt hij lekker levendig, met dus wat frisheid, en tegelijk vrij stevig maar niet te, terwijl het aroma bestaat uit een mix van donkere aroma’s en besfruit. Hij draagt een prijskaartje van €7,49 bij www.plus.nl.
. Trivento Malbec Reserve 2018  Mendoza
De meest verkochte Malbec in Engeland? Dat is al enkele jaren de Trivento Malbec Reserve. De 2018 heeft  donkerrode tint en een vlezige, donkertonige, vooral kruidige smaak met wat sappig bes- en zwart fruit. Leg de steak maar op de grill of in de pan. Te koop voor €7,99 bij www.ah.nl.
. Vicente Gandía Bobal Negro 2018  Utiel-Requena
Een in een buikfles gepresenteerde wijn die voor de helft in fusten van Frans eikenhout verbleef. Zijn smaak is stevig, sappig en voorzien van zowel donkere aroma’s als kruiden en rijp zwart fruit, met keurig nog wat tannine in zijn afdronk. Voor deze betere biefstuk vino wordt doorgaans rond de €15 gerekend. Adressen via www.dgswijn.nl.
. Villa Trasqua Traluna 2018  Toscana
Werd op een topdomein binnen Chianti Classico gemaakt van alleen sangiovese. Het is een al enige rijpheid biedende, redelijk volle, flink sappige en licht kruidige creatie met milde tonen van drop, kaneel en zwart fruit. Fles gewoonlijk €9,50, adressen via www.monnik-dranken.nl.

Coq au vinTijdens een intensieve reis door de Beaujolais. Langs alle betere wijnbouwers in alle betere dorpen, werd ik steeds gastvrij ontvangen, soms zelfs door burgemeesters. Wat betekende dat er ter plekke werd geluncht – en altijd, dus élke dag stond coq au vin op het menu. Bereid met de lokale wijn, die er uiteráárd bij werd genoten. Ik heb toen ontdekt hoe perfect een goede fruitige Beaujolais en coq au vin samengaan, op voorwaarde dat het haantje er ook mee wordt bereid. Uiteraard geldt hetzelfde voor rode wijnen die qua karakter verwant zijn aan Beaujolais, denk aan o.a. jonge, fruitige Pinot Noir.

. Achterhoekse Oorsprong Regent 2018  Gelderland
In Wenen bekroonde coöperatiewijn die aantoont hoe lekker rode Regent kan smaken. Behalve sappig is de Achterhoekse versie net zo fris als een goede Beaujolais, en daarnaast donkertonig en kruidig, met in de verte wat bessen en zwart fruit. Verkoopadressen via www.achterhoeksewijnbouwers.nl. De flesprijs ligt tussen de €12 en €16.
. Domaine Laforest Régnié 2019  Beaujolais
Deze levendige Régnié 2019, die koel dient te worden geschonken, komt verleidelijk in de mond met fris fruit van zwarte vruchten plus bessen, een snufje kruiden, een blaadje laurier en veel sap. Voor dit vineuze feestje van een prijzen winnend domein rekent www.colaris.nl €10,95.
. Jean-Pierre Large Fleurie 2019  Beaujolais
Het oogstjaar 2019 is heel uitnodigend, dankzij elegantie, frisheid en vooral sappig zwart fruit. Geen wonder dat deze wijn in Parijs met goud werd bekroond. Overigens hebben wij er óók genoten bij enigszins fris smakend Limburgs stoofvlees. Fles €12,95 bij www.colaris.nl.

DuifHierbij verrukkelijk zou een Chileense Carmenère zijn, een wondermooie wildwijn: vaak bijna romig en altijd stevig, met rijp zwart fruit en donkere aroma’s, zoals van laurier, soms subtiel aangevuld door een vleugje munt. Denk tevens aan Malbec en andere donker smakende wijnen.

 . Aromo Reserva Privada Carmenère 2018  Valle del Maule
In deze stevige, dimensie biedende  Carmenère domineren donkere aroma’s tegen een achtergrond zwart fruit plus iets bessig, terwijl in de sappige smaak tevens voorzichtige roostertonen present zijn. Ga maar uit van €7,95 per fles, adressen via www.boomsma.frl.
. BenMarco Malbec 2018  Valle de Uco
Ze geldt als een van de meest invloedrijke en talentvolle wijnvrouwen in Argentinië, zoniet de wereld, Susana Balbo. Deze Malbec van haar team is een gloedvolle, zacht frisse, donkere aroma’s (waaronder drop), kruidigheid en wat rijp zwart plus besfruit biedende wijn die delicieus smaakt bij duif. Fles €16,95 bij www.gastrovino.nl.
. Legado del Moncayo Garnacha 2019  Campo de Borja
Offreert veel kleur, veel kracht en veel smaak, je proeft o.m leder en laurier, met in de achtergrond zondoorstoofd zwart fruit, bosvruchten en een besje, terwijl de wijn bovendien een vitaal houdende frisheid bezit. Deze kompaan van duif, wild en stoofschotels kost €6,75 bij www.okhuysen.nl.
. Riporta Primitivo 2018  Puglia
Alleen al het etiket maakt je nieuwsgierig naar deze wijn, zo zonnig als het is. De wijn zelf is een stoere, door milde zwarte vruchten (denk o.a. aan bramen) en een beetje fris besfruit gemarkeerde, allesbehalve primitieve Primitivo die bijna net zo zonnig smaakt als zijn etiket. Fles €6,59 bij www.gall.nl.
. Ventisquero Reserva Carmenère 2018  Valle de Colchagua
We ruiken en proeven munt in deze Chileen, alsmede donkere aroma’s, rijp zwart fruit en zacht kruidig hout, in een sappige, bijna romige setting. Deksels lekker bij duif. Doorgaans kost een fles €8,95 à €9,95. Verkoopadressen zijn op te vragen via www.monnik-dranken.nl.

 

 

Eend, tammeHierbij meldt zich in de eerste plaats een min of meer kruidige, niet te lichte, droge rosé. Maar ook een niet te zware Pinot Noir en niet te lichte Beaujolais zijn uitstekende kandidaten.

. AIX 2019  Coteaux d’Aix-en-Provence
Erik Kurver maakt ongelooflijk succesvolle, frisse, kruidig fruitige AIX rosé ‘zo verleidelijk dat je al meteen verlangt naar een tweede glas, en tegelijk complex, zodat hij aantrekkelijk blíjft’. Richtprijs €14,95, verkooppunten via www.walravensax.nl.
. Avaniel rosado 2019  Ribera del Duero
In het voor zijn streek excellente oogstjaar 2019 maakte Bodegas Monteabellón een excellente, want sappig kruidige, tevens ferme begeleider van tamme eend, namelijk de Avaniel rosé., een pure tempranillo wijn. Fles €6,50- bij www.henribloem.nl.
. Château Pigoudet La Chapelle 2019  Coteaux d’Aix-en-Provence
Drupsachtig fruit van o.a. perzik is samen met wat zuurtjesfruit en kruidigheid present in de sappige, goed gevulde, attractieve jaargang 2019. Fles €9,95 bij o.a. www.jeanarnaudwijnkoperij.nl.
. L’Ostal Rosé 2019  Pays d’Oc
Het betreft hier een uitnodigende, bleek oranje eet- en eendwijn met sappig rood zuurtjesfruit, kruidigheid en een vrij volle, sappige smaak. Gemaakt door de Bordeaux-familie Cazes. Prijs plusminus €10,50. Verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.
. Bellingham Berry Bush rosé 2019  Western Cape
Ondanks zijn bescheiden 12,5 procent alcohol smaakt de wijn vrij vol en vlezig, met correcte zuren (goed koelen is het devies), een vleugje mildheid en een zachte fruitigheid van o.a. gele vruchten, subtiel gekruid. Flesprijs €6,45 à €6,99, adressen via www.lfe.nl.
. Château Camparnaud Prestige 2019  Côtes de Provence
Ik heb de – van grenache, cinsault, syrah, mourvèdre, tibouren en rolle vervaardigde –  Prestige 2019 ervaren als een wat voller gestijlde, hoogst aangename Provençaalse tafelrosé, zonder echter veel alcohol (12,5 procent, hulde), met bovendien dimensie. Het vrij dikke, drupsachtige fruit gaat richting mandarijn, peer en voorzichtig perzik, in gezelschap van een aimabele kruidigheid, veel sap en een correcte frisheid. Een van de aanbieders is www.heerenvandewijn.nl die doorgaans €15 per fles rekent.
. Domaine de la Baume les Vignes d’Héloise Pinot Noir rosé 2019  Pays d’Oc
Behalve zijn naam is ook de wijn zelf een mondvol. Tevens smaakt deze bleek oranje getinte rosé goed fris, sappig bovendien en flink fruitig, met drupsachtig fruit van bessen, rode vruchtjes en een hint van peer. Prijs gewoonlijk €8,95, klik voor adressen op http://www.domaine-labaume.nl/verkooppunten.
. Domaine de la Creuze Noire «Le Clos» 2018  Juliénas
Na twee jaar smaakt deze Beaujolais nog volstrekt vitaal; hij is enerzijds fris, anderzijds goed gevuld, en royaal voorzien van zwart fruit plus een besje en een aimabele, subtiele, licht nahangende kruidigheid. Flesprijs €12,95 bij www.colaris.nl.
. Domaine Roger Champault Les Caillottes 2018  Sancerre rouge
Deze rode Sancerre, van pinot noir, smaakt sappig fris, verleidelijk fruitig (bessen, zwarte vruchten), een tikje kruidig, vrij elegant – en doet denken aan een rode Bourgogne of een cru uit de Beaujolais. Fles €15,99 in de acht Foodmarkten van Jumbo, zie https://www.jumbo.com/content/jumbo-foodmarkt. Domaine Tariquet Marselan rosé 2019  Côtes de Gascogne
Het om zijn lenteachtige, droge witte wijnen gereputeerde Domaine Tariquet maakt ook een paar prettige rosés. De meeste bijzondere en meeste textuur biedende is de Marselan. De blank oranjeroze, frissige 2019 vult de mond op aangename wijze met licht kruidige aardbei, zwart fruit en een besje, plus een hint van drop, wat ‘m tot een mooie maaltijdrosé maakt. Richtprijs circa €7,75, verkoopadressen via www.lfe.nl.
. Tenuta Viscone Refosco 2018  Venezia Giulia
Gemaakt van de stokoude variëteit refosco. Voorts zacht fris smakend, niet te zwaar, en goed sappig, met in zijn smaak zowel donkere aroma’s als rijp zwart fruit, zoals van vijgen. Net als bijvoorbeeld een Pinot Noir komt hij fris geserveerd het best tot zijn recht. Fles €11,95 bij www.okhuysen.nl.

 

 

Eend, wildeWe schakelen helemaal  over naar rode wijn met kracht en kruidigheid. Een wijn die best ook donkere aroma’s mag hebben, zoals van laurier, leder en drop. Passend in dit profiel zijn o.a. Carmenère (zie Duif) of een rode wijn met veel merlot (zie Hazenrug) dan wel wijnen op basis van malbec of bepaalde Portugese druivenrassen.

. Andeluna Raices Malbec 2019  Valle de Uco
Een plezierige wilde-eendwijn is de Raices Malbec, een sappige, tegelijk enigszins milde Argentijn waarvan het fruit gaat in richting van dadels en vijgen. Vrij stevig is-ie ook, maar zeker niet heftig, en donkere aroma’s ontbreken evenmin. Richtprijs €7,95, verkooppunten via www.monnik-dranken.nl.
. Château La Marzenac 2018  Lussac-Saint-Emilion
Heeft als basis ruim twee derde merlot, aangevuld door cabernet franc en cabernet sauvignon. Zijn stijl is kruidig en zijn smaak sappig, terwijl laurierdrop en voorzichtig wat fruit van bessen en zwarte vruchten niet ontbreken. Voor deze eendgenoot rekent www.ah.nl €10,99 per fles.
. Miguel Torres Santa Digna Carmenère 2018  Valle Central
Het betreft een Gran Reserva waarvan de helft zes maanden in gebruikte fusten van Frans eikenhout te rijpen werd gelegd. Het houtcontact heeft de wijn voorzien van zachte, milde roosteraroma’s (inclusief chocolade) waarmee het dikke, gulle zwarte fruit fraai wordt omlijst. Een van de aanbieders is www.perfectewijn.nl die €9,95 per fles vraagt.
. Piedemonte Cuatro Tierras 2017  Navarra
Aangename compositie van een superieure coöperatie. Deze blend van cabernet sauvignon, tempranillo, merlot en garnacha ging negen maanden op vat, wat duidelijk te ruiken en te proeven is. Want de wijn geurt en smaakt enigszins rokerig. Soepel en zacht fris bovendien, stevig voorts, en met discreet wat donkere aroma’s plus een beetje fruit. Adviesprijs €8,45, adressen via www.boomsma.frl.
. Viu Manent Reserva Malbec 2018  Valle de Colchagua
Biedt een milde combi van sappige zwarte vruchten en droptonen, met ook een hint van kruidig hout, terwijl hij tegelijk lekker vlezig is en stevig van gestel. Kortom, deze Chileen is het einde bij eend, Adviesprijs €8,95, verkoopinfo via www.kwastwijnkopers.nl.

 

 

FazantWit kan net zo goed als rood, en helemaal wanneer er ook zuurkool verschijnt. Maar dat moet wel een mooie, vrij volle witte wijn zijn, die én tegelijk frisse zuren heeft én wat kruidig hout, een vatgerijpte  Chardonnay bijvoorbeeld. Toch liever rood? Ga dan voor een fris te serveren Pinot Noir. Hier enkele van de talrijke mogelijkheden.

. Colonjes Novatura 2019  Duitsland & Nederland
De grootste biologische wijngaard van Nederland? Da’s die van de Colonjes in Groesbeek, de akker telt 13 hectare. Geheel passend in het plaatje is de eerste Nederlandse, zelfs Europese wijn die met een honderd procent natuurlijke sulfietvervanger werd vervaardigd. Het desbetreffende product, Estaan, is bovendien een Nederlandse vinding waaraan ongeveer vier jaar werd gewerkt door het bedrijf Biolethics. De desbetreffende wijn, uit 2019, is een pure Pinot Noir gedoopt Novatura. Waarvoor de druiven overigens uit de Duitse wijnstreek Pfalz werden gehaald. Met zijn 11,5 procent alcohol en elegante structuur zou je de Novatura een lichtgewicht kunnen noemen. Met in zijn smaak zowel frisse als rijpe elementen en eerder donkere aroma’s dan fruitige, met nog een hint van kruidig hout. Licht gekoeld smaakt hij op zijn best. De Colonjes Novatura is voor €14,99 te koop bij www.ekoplaza.nl.
. Domaine de la Baume Chardonnay les Vignes de Madame 2019  Pays d’Oc
Volle, stevige wijn, goed sappig ook, met zachte fruittonen, een zachte frisheid, een vriendelijke kruidigheid en subtiel wat toast plus vanille (beide laatst dankzij enig houtcontact). Richtprijs €8,45 à €8,95. Voor verkoopadressen klik op http://www.domaine-labaume.nl/verkooppunten.
. Kalfu Molu Pinot Noir 2018  Valle de Casablanca
Een behoorlijk intens smakende doch niet heftige Chileen (12,5 procent alcohol) waarvan het aroma bestaat uit milde, katjesdropachtige tonen met daaronder zeer rijp zwart fruit, denk aan vijgen en dadels, plus nog een besje. Prijs €7,99 bij www.mitra.nl.
. Mount Olympus Pinot Noir 2019  Marlborough
Ook in het eigen Nieuw-Zeeland werd deze wijn positief beoordeeld. MO Dit dankzij zijn uitgesproken soepele, uitnodigende, ferme smaak die tegelijk sappig is, met zwart fruit, vaag iets van leder en laurier, alsmede een klein kruidje en ook frisheid. Fles €9,99 bij www.dirckiii.nl, zie de banner.
. Neleman Organic Macabeo 2019  Valencia
Als er zuurkool bij de fazant komt, dient deze Spaanse witte zich aan. In de eerste plaats gezien zijn frisheid, bladgroen en kruidigheid. Ten tweede gezien zijn vlezigheid, beheerste houttoets en lichte notigheid. Bovendien is het een persoonlijk favoriet van wijnproducent Derrick Neleman, Fles 14,95 bij o.a. www.neleman.org.
. Richmond Plains Pinot Noir 2019  Nelson
In zijn soort was de Pinot Noir van Richmond Plains de eerste die in Nieuw-Zeeland gecertificeerd organisch werd gemaakt. De jaargang 2018 offreert een plezierige smaakcombo van besfruit, donkere tonen, frisheid, een hint van kruidig hout en sappigheid. Fles €21,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.
. SanGiovanni della Sala 2019  Orvieto
Zijn druivenmix bestaat uit grechetto, pinot bianco, viognier en de vrij laat rijpende prociano. Dit kwartet heeft een wijn gegeven met dimensie, een Orvieto Classico Superiore die tevens inviteert dankzij de diverse soorten mild fruit (waaronder perzik en peer), een vleugje notigheid, een sappige structuur en het beheerste alcoholgehalte (12,5 procent). Fles €18,95 bij www.winelist.nl.

 

 

Gourmetten met vis Eigenlijk is Grüner Veltliner altijd goed, maar er bestaan reeksen andere witte wijnen die het visgourmetten een extra feestelijk, extra smakelijk tintje geven. Hieronder een aantal ideeën, inclusief diverse begeleiders zonder alcohol.

 . Barahonda Organic blanco 2019  Yecla
Voor zijn zuidelijke Spaanse streek verrassende witte wijn van duurzaam geteelde verdejo en sauvignon blanc. Behalve frisse zuren en elegantie biedt hij bladgroen, citrusfruit en in de verre verte iets notigs. Deze gave gourmetter draagt een richtprijs van €7,95, info via www.boomsma.frl.
. Chardonnay Colombard Smooth & Full Bodied 2019  Western Cape
Deze compositie zou eerder Fresh & Fruity mogen heten vanwege zijn bijna pittige frisheid, zijn vrij levendige karakter, zijn sappige citrusfruit en zijn beheerste 12,5 procent alcohol. Elementen die hem voor €3,49 tot een Kaaps koopje maken, bij www.lidl.nl.
. Just O Premium Sauvignon Blanc  Alcoholvrij
Door een groot Duits bedrijf vervaardigde, uitgesproken frisse, geslaagde wijnvervanger met het voor Sauvignon Blanc kenmerkend aspecten van groene kruiden en een hint van buxus. Behalve vederlicht is sappige smaak een tikje mild, dankzij 4,3 gram suiker (per liter). Bij www.plus.nl kost een fles €3,99, en er zijn ook andere aanbieders, waaronder Hoogvliet.
. génération 0 Chenin Blanc & Sauvignon Blanc 2019  Western Cape
Een leuke fair trade wijn uit Zuid-Afrika, van Imbuko Wines. Het is een vieve, goed frisse, zuivere Western Cape, elegant en voorzien van zowel fruit (wit en citrus) als een hint van buxus en een vleugje rijpheid. Reken op €6,99 per fles, bij www.mitra.nl.
. Grüner Veltliner Qualitätswein 2019  Oostenrijk
Als je tijdens de feestmaand één wijnsoort in huis zou moeten hebben, is dat Grüner Veltliner uit Oostenrijk. Ik ken geen andere witte die zo goed smaakt bij zo veel verschillende gerechten, ook bij gourmetten met vis. Wat hem zo speciaal maakt, is niet alleen een sappige frisheid, alsmede frisse fruittonen van dikwijls groene appel en citrus, maar ook iets van hartigheid, denk aan een snufje witte peper. Een van de betaalbaarste varianten is de Grüner Veltliner Qualitätswein aus Österreich (producent onbekend) die www.ah.nl voor slechts €3,99 verkoopt.


. Moncaro Verdicchio 2019  Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico
Het is de ruim 55 jaar jonge coöperatie Moncaro in Marche die de alom inzetbare Moncaro 2019 vervaardigde. De wijn heeft een kruidig karakter, wat ‘m bijna pittig fris doet smaken, terwijl wit fruit en citrus charme verlenen. Fles €4,99 bij www.ah.nl.
. Monte Palma Verdejo 2019  Rueda
Een elegante, vieve, zuivere en fruitige (peer, citrus, drupsje) uit Spanje. Je zou deze fris fruitige, deze met schroefdop gepresenteerde Rueda eigentijds gestijld kunnen noemen. Voor deze breed bruikbare visvriend wordt €7,95 gevraagd door www.heerenvanheusden.nl.
. Torres Sangre de Toro 0.0% 2019  Alcoholvrij
Lekker fris, lekker fruitig en lekker zuiver: wat wil je nog meer van een alcoholvrije ‘wijn’? Deze heeft het allemaal, smaakt bovendien niet te zoet, en wat je proeft aan fruit is voornamelijk dat van verse witte druiven. Fles €6,99 bij www.ah.nl.
. Yellow Tail Chardonnay 2019  South Eastern Australia
Volle, mild  fruitige, aansprekende succeswijn met o.a perzik en peer zijn aroma, alsmede een sappige frisheid. Voor meestal €5,99 is Yellow Tail hier in allerlei supermarkten te koop. Boon’s Markt, Dagwinkel, www.dirckiii.nl, Dirk, MCD, Spar en Springer rijdende winkels, alsmede bij de online super Picnic.

 

 

Gourmetten met vlees – Alleen al vanwege de hitte van de branders heeft een fris te drinken rode, ferme, niet echt verfijnde doordrinker hier de voorkeur. En vanwege de soms enigszins pittige sausjes mag hij ook best wat pit hebben, dus enigszins kruidig zijn en donkertonig. Bovendien vinden we fruit gewoon lekker.

 . Chevalier de Fauvert Merlot 2019  Pays d’Oc
Deze Merlot is een heel kenmerkende. Wat betekent dat sappig zwart fruit plus wat drop zijn smaak bepalen in een tamelijk soepel, vrij vlezig geheel. Discreet zijn bovendien wat frisheid en kruidigheid present. Flesprijs een modeste €2,99, bij www.lidl.nl.
. Grand Sud Merlot 2019 (liter)  Pays d’Oc
Een rode wijn die lekker doordrinkt, ook bij gourmetten, is deze hoogst betaalbare, hooguit €5 kostende Merlot. Want wat smaakt-ie sappig, met zowel donkere tonen (drop, laurier, leder), als wat rijp zwart fruit (denk aan pruimen), terwijl hij tegelijk soepel is, zacht fris en goed gevuld. Hij staat op het schap bij o.a. Boon’s Markt, Coop, Hoogvliet, www.jumbo.com,  MCD, www.plus.nl, Poiesz en Vomar.
. I Castelli Romeo e Giuliette 2019  Bardolino
Een trio regionale druivenrassen heeft een prettige, duidelijke fruitige, bijna jammige, soepel-sappige wijn gegeven waarin zwart fruit met enige assistentie van rode vruchtjes en bessen de hoofdrol heeft, en in de coulissen vinden we wat frisheid. Fles €5,99 bij www.dirckiii.nl. En op is op.
. Medea Cabernet Sauvignon 2018  Istrië
Op dit veelal roodbruine terrein van Istrië groeit o.a. cabernet sauvignon waarvan Christian Floricic een levendige 2018 wisten te maken, een wijn die geen houtcontact kreeg. Vandaar dat diverse soorten bessen in de smaak waarneembaar zijn, naast een sappige frisheid en een klein kruidje. Kroatië specialist www.croatiangrapes.com hanteert als adviesprijs €9,95.
. Neleman Organic Tempranillo Monastrell 2019  Valencia
Dit is een soepele behoorlijk levendige wijn, voorzien van zwart fruit, een lepeltje bessen, donkere aroma’s en een zachte frisheid. Aan schroefdoppen doet Derrick Neleman niet, maar wel aan draaikurken, ook voor deze wijn. Fles €7,95 bij o.a. www.neleman.org.
. Sinzero Cabernet Sauvignon 2018  Alcoholvrij
De beste soorten alcoholloze wijn plegen meestal niet de rode te zijn – maar deze is een uitzondering. Zijn kleur is donkerrood, zijn smaak frissig en lekker bessig, met hints van mildheid en laurier. Herkomst Valle del Maipo, richtprijs €9,95, verkooppunten via www.la-source.nl.
. 30 Wishes 2018  Spain
Alleen al vanwege zijn fles is deze wijn leuk om te schenken. Want hij werd spraakmakend bedrukt met dertig verschillende wensen. Bovendien smaakt deze Spaanse wijn, gemaakt door Derrick Neleman & co, sappig, vief en vrij stevig, met kruidige, donkere en bessige elementen. Fles €8,95 bij o.a. www.neleman.org.
. Yellow Tail Shiraz 2019  South Eastern Australia
Is gul voorzien van dik mild fruit van o.a. zwarte, rijpe bramen en pruimedanten. Daarnaast smaakt de wijn stevig, sappig en soepel. Voor meestal €5,99 is Yellow Tail in allerlei supermarkten te koop. Waaronder Boon’s Markt, Dagwinkel, Dirk, MCD, Spar en Springer rijdende winkels, alsmede bij de online super Picnic.

 

 

Hazenrug, hazenpeper, jachtschotelHaasje rep je naar de winkel voor een zachte, vrij volle, enigszins kruidige rode wijn. Soorten met veel merlot vormen een goede keuze, hetgeen ook geldt voor wijnen op basis van op tempranillo en de vrijwel identieke tinta del país uit Ribera del Duero. Maar ook wijnen op basis van carmenère en Mediterrane rassen komen in aanmerking. Hier enkele suggesties.

 . Carménère Reserva Privada 2019  Valle Central
Ook qua prijs keurige Carmenère van de grote Chileense producent Viña Luis Felipe Edwards Het betreft de  Reserva Privada 2019, een vrij stevige, vlezige wijn met een donker, dropachtig aroma en een hint van munt. Bij www.lidl.nl kost een fles slechts €3,89.
. Clés en Main Rouge 2018  Vin de France
Een melange van grotendeels carignan (stokoude stokken) en 10 procent syrah. De wijn is welhaast zwoel geurend en smakend, uitgesproken sappig, zacht fris en met donkere aroma’s, plus discreet wat zwart fruit en een besje. Aanbiedingsprijs €14,50 bij www.sauterwijnen.nl.
. Don Jacobo Crianza 2016  Rioja
Deze Rioja (van 80 procent tempranillo) werd achttien maanden gelagerd in vaten van Amerikaans eikenhout. Vandaar dat vanille, een vleugje karamel en een zachte kruidigheid de smaak grotendeels bepalen, met wat fris besfruit in de achtergrond. Adviesprijs €12,95, adressen via www.winespirits.nl.
. Marqués de Cáceres Crianza 2016  Rioja
Voor 90 procent van tempranillo vervaardigde en vervolgens een jaar op vat gerijpte wijn die een zachte kruidigheid bezit. Een sappig frisje plus besje zijn eveneens present. Ik vond de wijn bij Plus, voor €8,99, maar hij wordt ook aangeboden door o.a. Coop, Dirck III, Hoogvliet, Jan Linders en Spar.
. Secastilla Garnacha 2015  Somontano
De wijn reist in een hele zware fles, smaakt robuust en heeft een solide 14,5 procent alcohol. Die zware smaakaspecten krijgen echter tegenspel van een sappige frisheid, mild, rijp zwart fruit en beschaafde, kruidige houttonen. Voor deze herfst- en haaswijn rekent www.winelist.nl een niet al te zware €12,95 per fles.
. Wellanschitz Blaufränkisch Klassik 2017  Burgenland
Dit is een vlezige, sappige, discreet kruidige (want op foeder gelagerde) wijn waarvan het aroma een aangename mix vormt van zwarte vruchten en donkere tonen, inclusief een hint van katjesdrop. Zeer well geschikt voor hazenpeper e.d. Fles €10,75 bij www.colaris.nl.

 

 

HertMassa’s mogelijkheden, mits de wijn rood is en kwaliteit heeft, enige diepgang dus, en naast donkere tonen ook fruitige in zijn aroma

 . Cedro do Noval 2016  Vinho Regional Duriense
Behalve frisheid biedt de nog vitale, ferme doch niet heftige 2016 zowel kruidige als donkere elementen, tegen een achtergrond van pruimen en rijp besfruit. Voor deze van vijf variëteiten vervaardigde wijn wordt doorgaans €14,95 gerekend. Adressen via www.jeanarnaud.com (tabblad Waar te koop).
. Château Maillard 2018  Graves
Een flink sappige, elegante rode wijn  op basis van 80 procent merlot plus cabernets – gegeven met slechts 12 procent alcohol en een toch vrij vlezige, tevens aangenaam op dronk zijnde smaak, met zowel donkere aroma’s als mild zwart fruit. Fles €8,99 bij www.gall.nl.
. Château Pradeau Mazeau 2018  Bordeaux
Een rode Bordeaux die soepel is qua smaak en prijs. Sappig, enigszins fris en met behalve allerlei donkere aroma’s (drop, laurier) ook vriendelijk fruitige van vooral zwarte vruchten. Een Franse wijngids bekroonde de 2018 met goud. Te koop bij www.plus.nl voor €5,99.
. Condominio Roble 2018  Ribera del Duero
Mooi evenwichtig, met alle elementen smakelijk in balans: de stevige structuur, het besachtige fruit, de beheerste vanille en kruidigheid van het hout (vanwege slechts vier maanden vatrijping), het sap en de vitaliteit. Fles €9,75 bij www.colaris.nl.
. Horizon de Lynch 2016  Bordeaux
Deze rode Bordeaux stelde de eigenaar van Château Lynch Moussas samen uit cabernet sauvignon en merlot. In aromatische zin bepaalt merlot het aroma, want dat is grotendeels donker (laurier, leder, drop), hoewel rijp besfruit een prettige tweede viool speelt. De nu op dronk zijnde, redelijk rijpe wijn smaakt voorts zacht kruidig. Prijs €9,99 bij www.mitra.nl.
. Grand Vin de Saint-Estèphe 2018  Saint-Estèphe
De wijn uit de noordelijke Médoc componeerde het huis Ginestet uit merlot met ongeveer een derde cabernet sauvignon. Donkere merlot aroma’s zijn daarom markant aanwezig, samen met rijpe, sappige en zacht frisse elementen plus voorzichtig wat besfruit en kruidigheid. Prijs €17,95 in de acht Foodmarkten van Jumbo, zie https://www.jumbo.com/content/jumbo-foodmarkt.
. Kruger Old Vines Cinsault 201  Piekenierskloof
Karaktervolle, geurige, zacht frisse niet te zware, zeer smakelijke Kaapse wijn waarvan het fruit zacht, rood en zwart is, en gevat in een tikje kruidige (met ook een pepertje), tikje rijpe omlijsting. Te koop voor €14,75 bij www.okhuysen.nl.
. La Rétro Lafage 2019  Vin de France
De uit carignan, lladoner pelut, grenache noir en zelfs wat grenache gris bestaande 2019 heeft volop smaak – kruidige, donkere aroma’s en dik zwart fruit – en is aangenaam mondvullend, maar heeft een voor zijn streek toch bescheiden alcoholgehalte van 12,5 procent. Adviesprijs €11,95, adressen via www.boomsma.frl.
. Seeger Blaufränkisch 2018  Baden
Van de in Duitsland schaarse blaufränkisch wist Thomas Seeger een kostelijke wijn te maken, duidelijk fris, duidelijk sappig en duidelijk fruitig (zwarte vruchten, bessen, hint van rode), ferm, discreet gekruid (dankzij een rijping in gebruikte fusten) en bestemd om licht te worden gekoeld. Adviesprijs €16,50, adressen via www.kwastwijnkopers.nl.

 

 

Kalkoen, gevuldeDe glazen mogen gevuld zijn met een rijke Viognier, Chardonnay, witte Garnacha of Pinot Noir, zie ook tamme eend en fazant.

. Clarendelle 2018  Bordeaux
Drie druivenrassen (sémillon, sauvignon blanc, muscadelle) hebben een fraaie, stijlvolle, goed gevulde wijn gegeven met in zijn aroma o.a. mild wit fruit, een lichte kruidigheid en vaag een vleugje buxus. En er is voldoende structuur aanwezig om ook kalkoen te begeleiden. Fles €17,50 via https://www.vivino.com/clarendelle-bordeaux-blanc/w/1295845.
. Domaine Brunely 2019  Vacqueyras
De enigszins ontzurende appel-melkzure gisting werd niet toegepast, wat de wijn een zekere frisheid verschafte. Voor het overige smaakt hij vol en stevig (14 procent alcohol), met kruidigheid, specerijen, zacht wit plus geel fruit, en flink wat sap. Wat ‘m goede ami doet zijn van o.a. kalkoen. Richtprijs €14,99, adressen via www.monnik-dranken.nl.
. Excelsior Viognier 2019  Robertson
Sappig fruitige (milde citrus, tropisch) Kaapse creatie waarvan de solide 14 procent alcohol keurig in evenwicht verkeert met de frisse zuren. Excellent bij gevulde kalkoen. Richtprijs €6,75 à €7,45, verkooppunten via www.boomsma.frl.
. Les Mattes Vignes des Deux Soleils 2019  Pays d’Oc
De vatrijping à la Bourgogne doet in deze Chardonnay de notige en andere roosteraroma’s in de smaak verklaren, en wellicht ook de rijpe tonen. De goed gevulde, stevige smaak bevat bovendien wat wit en citrusfruit, alsmede correcte, vrij zachte zure. Richtprijs €11,45, adressen via www.jeanarnaud.com.
. Lúculo 2019  Cariñena
In Spanje heeft een Nederlands echtpaar van Garnacha, rode en witte, een grote specialiteit gemaakt. Er wordt nauw samengewerkt met domeinen in diverse streken. Zo komt de van garnacha blanca vervaardige Lúcolo uit Cariñena. Discrete roosteraroma’s (dankzij drie maanden vatrijping), sappig, ietwat mild wit fruit, levendigheid en een beheerste 12,5 procent alcohol zijn de eigenschappen, en €11,9o is de prijs. Bestellen kan via de informatieve website www.axialvinos.com.
.Villa Raiano Falanghina 2019  Benventano
Van de stokoude streekdruif falanghina werd in Campania een fraaie gevogelte wijn uitgebracht met een floraal element en schakeringen van milde drupsachtige vruchten (wit en tropisch), plus snufjes kruiden. Voor wie niet wéér Chardonnay wil drinken is dit een smakelijk Fles €13,95 bij o.a. www.bosmanwijnkopers.nl.

KwartelZie zowel hert als haas. Hierbij kan een heel palet aan rode wijnen genoegen geven.

Lamsbout, lamsschouderBehalve rode Bordeaux en Chileense Cabernet Sauvignon (zie biefstuk etcetera) komen regimenten andere soorten in aanmerking, waaronder de volgende.

. Domaine Preignes le Vieux Collection 2018  Pays d’Oc
Het betreft hier een blend van cabernet sauvignon, mourvèdre en petit verdot. Gespierd, donkertonig, kruidig, beetje besfruit, zacht fris en in de verte een tikje rokerig. De negen maanden op vat gelagerde en op zware fles gepresenteerde wijn kost €14,99 bij www.mitra.nl.
. Esteban Martín Crianza 2017  Cariñena
Blend van garnacha, tempranillo en syrah. Voorts verbleef de wijn zeven maanden op vat. Vandaar de kruidige hout- en vanilletonen in de soepele, gespierde smaak die tevens op discrete wijze wat zonnig zwart fruit bevat. Fles meestal €6,95, voor adressen zie www.jeanarnaud.com.
. Le Nez Français Classique Rouge 2019  Pays d’Oc
Dik, sappig fruit van voornamelijk zwarte vruchten springt je tegemoet, in gezelschap van donkere aroma’s, een beheerste, licht kruidige houttoets en een zachte frisheid, terwijl de wijn tegelijk vlezig en mondvullend is. Deze koel te serveren classiquer kost €12,95 bij www.wijnkring.nl
. Lohsa 2018 Morellino di Scansano
De Toscaanse familiefirma Poliziano gaf de jaargang 2018 een opvoeding in deels kleine vaten, deels grote foeders. Wat niet alleen de rijping bevorderde, de wijn oogt en smaakt dus behoorlijk zacht, maar tegelijk zijn kruidigheid versterkte en een vleugje vanille verschafte. Eveneens waarneembaar zijn een zachte frisheid en discreet besfruit. Richtprijs €14,45, verkoopinfo via www.vinites.com.
. Marqués de Riscal Reserva 2016  Rioja
Klassieker kan haast niet. Deze Rioja ging 25 maanden op vat. Vandaar dat de 2016 volop vanille biedt in geur en smaak, plus zacht kruidige houttonen, rijpe aspecten, tegelijk nog enige frisheid, de nodige kracht en vaag wat besfruit. Prijs €18,99 bij www.gall.nl.
. Ortega Ezquerro Crianza 2017  Rioja
Compositie van 80 procent tempranillo en de rest garnacha. De wijn verbleef een maand of veertien op vat. Deze lagering heeft de wijn, die een stevig gestel bezit en tegelijk nog frisheid offreert, flink wat kruidigheid verschaft en een vleugje vanille, tegen een decor van besachtig en zwart fruit. Prijs €12,95 bij www.colaris.nl.
. Villa Raiano Aglianico 2018  Campania
Na de gisting ging de helft van deze Italiaan in gebruikte Franse vaten. Het beheerst gebruikte eikenhout gaf de wijn een beschaafde kruidigheid en hield het rijpe fruit van bessen en zwarte vruchten gaaf intact, terwijl de wijn tegelijk sappigheid, fermheid en frisheid bezit. Prijs €13,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.
. Villa Trasqua 2016  Chianti Classico
Deze stevige, door biologische geteelde sangiovese (80 procent) gedomineerde eetwijn hangt na in de mond met beschaafd-kruidige tonen, en biedt daarnaast zowel enige rijpheid als frisheid (met dank aan de sangiovese) samen met wat sappig bes- en kersfruit plus een hint van laurierdrop. Verkooppunten via www.monnik-dranken.nl, richtprijs €14,95.

Lamskoteletten, lamsrack Alle mogelijke rode wijnen komen in aanmerking: bij gebakken of gegrilde lamskoteletten, met voorop Franse en Spaanse. Hier enkele suggesties. Zie ook bij biefstuk en lamskoteletten.

 . Château des Jacques 2017  Morgon
Dit domein behoort sinds 1996 behoort aan het gerenommeerde Bourgogne-huis Louis Jadot en levert gewoon heerlijke wijnen. Zoals deze Morgon met zijn frisheid, zijn fruit van zwarte vruchten, dat blaadje laurier, en zijn vrij stevig structuur. Deze bijna Bourgogneachtige wijn draagt een richtprijs van €18,75. Adressen via www.kwastwijnkopers.nl.
. Marqués de Murrieta Reserva 2015  Rioja
Achttien maanden houtcontact hebben de 2015 (bevat 80 procent tempranillo) een duidelijke, maar wel beschaafde kruidigheid verschaft, samen met wat vanille en besfruit. Terwijl een zachte frisheid zorgt voor vitaliteit. Fles €19,95 bij www.josbeeres.nl.
. Villa Antinori 2017  Toscana
Roemruchte Toscaan op basis van sangiovese, merlot, syrah, cabernet sauvignon en petit verdot. In de jaargang 2019 is van alles te proeven: kruiden, specerijen, mild besfruit, zwarte vruchten, drop, laurier en frisheid. Héél lekker bij o.m. lamsrack. Fles €9,99 bij www.ah.nl.

 

 

Mosselen, gekookte Magistraal bij mosselen smaakt eigenlijk altijd een Muscadet Sèvre et Maine sur lie. Geen wonder, want bij zeefruit is de rond Nantes geboren wijn al héél lang een klassieker. Dit ongetwijfeld mede vanwege zijn frisse karakter, je ervaart dit haast als een bijna zilt zeewindje, en zijn bescheiden alcoholgehalte, terwijl in de betere soorten wat frisse citrus aanwezig pleegt te zijn. Identiek gestijlde, dus frisse, lichte, zuivere witte wijnen worden echter ook elders gemaakt – zelfs in Zeeland.

. De Kleine Schorre Schouwen-D®uiveland Rivaner 2019  Zeeland
Bij het proeven van deze Rivaner kreeg ik o.a. trek in verse gekookte mosselen, zo uit de pan, en ook bereid met een scheutje van dezelfde wijn. Want deze Rivaner smaakt vrij licht en flink fris, met dan ook nog bladgroen, een kruidje en wat fris fruit van citrus plus witte vruchten. Fles €13,95 bij www.dekleineschorre.nl.
. Maastricht Sauvignon Blanc 2019  Cape Town
Jazeker, er bestaat een Kaaps wijndomein met de naam Maastricht Estate. Een van de meest geprezen wijnen die het voortbrengt, is een expressieve Sauvignon Blanc. De 2019 biedt een uitgesproken lichte kleur met tegelijk 14 procent alcohol. Voorts geurt de wijn volop naar buxus, terwijl plantaardige elementen samen met wit en citrusfruit plus een snufje groene kruiden terugkomen in de sappig frisse, zuivere smaak. Richtprijs €11,95 verkooppunten via www.vinites.com.

ReeDezelfde wijnen als bij hert.

Rollade Ervan uitgaand dat een rollade van rund of varken altijd gekruid is, betekent dat een vrij stevige, enigszins kruidige rode wijn de voorkeur heeft. Met name Pinotage uit Zuid-Afrika. Bovendien komt Chileense wijnen in aanmerking, zie ook bij Duif, alsmede Cabernet uit Californië.

. Aaldering Pinotage 2018  Stellenbosch
Internationaal werd deze wijn hoog gewaardeerd. Geen wonder, hij is geurig, stevig en tegelijk vitaal fris, met nuances van o.a. besfruit, (katjes)drop en een niet overdreven, evenwichtige omlijsting van kruidig hout. Deze riante rolladewijn kost €23,90 bij o.a. www.vivino.nl.
. Miguel Torres La Causa del Itata 2026  Valle del Itata
Zacht en kruidig tegelijk, zo smaakt deze bijzondere blend uit Chili. Waar de Catalaanse wijnkampioen Torres ruim veertig jaar geleden neerstreek. Voorts bezit de wijn een zachte vlezigheid en de nodige kracht. Carignan, cinsault en país zijn de druiven. Fles €14,99 bij o.a. www.perfectewijn.nl.
. Louis M. Martini Cabernet Sauvignon 2016  Sonoma County
Voor de Cabernet Sauvignon 2016 uit Sonoma County koos wijnmaker Michael Eddy ook kleine delen malbec, merlot, petite sirah en petit verdot. Voorts werd vatrijping toegepast, ongeveer zestien maanden. Vandaar dat roosteraroma’s, zoals van gebrande noten en karamel, in deze donkerrode, volle wijn waarneembaar zijn, in combinatie met heel rijp fruit van o.a. bessen en zwarte kersen. Fles €16,95 bij www.perfectewijn.nl.

Stoofschotels, waaronder confitsStreekgerechten en streekwijnen gaan vaak smakelijk samen. Dat wordt overtuigend aangetoond door o.a. rode wijnen uit het Franse zuidwesten, waar confits vaak op het menu staan. Denk aan o.a. Cahors. Daarnaast zijn met heel wat andere rode wijnen het overwegen waard.

. Abadal Matís Crianza 2017  Pla de Bages
Mandó, cabernet franc en merlot geven een gespierde, donkertonige, kruidige, sappige wijn die een zachte frisheid heeft en discreet wat rijp zwart fruit van o.a. kersen. Hij smeekt om er iets bij te eten, zoals sudderlapjes. Adviesprijs €12,50, info via www.kwastwijnkopers.nl.
. BST Sangiovese Cabernet Sauvignon 2018  Toscana
Het betreft hier echte tavola wijn, met een duidelijk rijpe toonzetting, terwijl de wijn eerder gespierd dan elegant smaakt, met ook donkere, tevens kruidige aroma’s en in de verte wat zwart fruit. Per fles €9,50 bij www.heerenvanheusden.nl.
. Can Feixes Negre Selecció 2018  Penedès
Gemaakt van een meerderheid ull de llebre ofwel tempranillo, met ongeveer 20 procent merlot. Laurier, drop en leder, donkere aroma’s dus, zijn markant aanwezig, naast sappig en fris fruit van voornamelijk bessen. Zalig bij stoof. Fles €11,40, zie www.okhuysen.nl.
. Familia Gascón Malbec 2018  Mendoza
Werd in contact gebracht met eikenhout, vandaar de vleugjes vanille en kruiden in de gespierde smaak. Waarin voorts lederachtige, donkere aroma’s de toon zetten, met wat zondoorstoofd zwart fruit in de achtergrond. Richtprijs €8,95, adressen via www.neerlandswijnhuis.nl.
. Guarda Rios Signature 2019  Vinho Regional Alentejano
Houtgerijpte, bijzondere blend van syrah, touriga nacional, aragonez en alicante bouschet, wat een vlezige, donker getinte, ook deels donker en kruidig smakende wijn heeft gegeven waarin dik zwart fruit domineert. Kortom, je krijgt véél wijn voor de €6,49 bij www.jumbo.com.
. Maris L’Autan 2019  Minervois
Deze donkerrode zonnewijn, een combi van syrah en grenache, heeft in zijn welhaast weelderige smaak zowel dik zwart fruit als donkere, dropachtige tonen, naast een zekere kruidigheid. Koel geschonken smaakt hij het lekkerst. Fles 9,95 bij www.sauterwijnen.nl.
. Mission de Cénac Malbec 2016  Cahors
De 2016 smaakt nog altijd fris, is niet heel vet maar wel ferm, en offreert een aromatische melange van bessen, zwart fruit en donkere tonen – wat ‘m tot een echte eetwijn maakt, denk aan o.a. confits. Fles €9,99 bij www.mitra.nl.
. Sophenia Malbec Estate Reserve 2018  Uco Valley
In voornamelijk Franse fusten gerijpte, stoere Malbec die een kruidig karakter heeft, alsmede donkere aroma’s en wat zondoorstoofd zwart fruit. Houd ‘m zéker gedachten voor stoofschotels en wild. Fles €17,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

Tarbot, tong, zalm gebakken of gegrildVoor de hand ligt een Chardonnay van niveau, Bourgondisch of anderszins. Verrassender wordt de combinatie met bijvoorbeeld een blanke Bordeaux, een voorbeeldige Vouvray, of bepaalde Albariño-wijnen.

. Aaldering Pinotage Blanc 2019  Stellenbosch
Deze Blanc de Noir uit 2019 is heel licht oranje getint en smaakt behalve sappig verrassend fris, met tegelijk een vleugje rijpheid en fris fruit van o.m. citrus. We hebben ervan genoten bij op de huid gebakken zalm besprenkeld met citroensap. Fles €18,50 bij www.vivino.com.
. Conde Valdemar Tempranillo Blanco 2019  Rioja
Witte tempranillo werd ontdekt in 1988. De 2019 van Conde Valdemar geurt kruidig en notig, elementen die terugkomen in de zacht frisse, goed gevulde smaak, samen met fruit van o.a. perzik en peer. Richtprijs circa €9,50, verkoopadressen via www.vinites.com.
. De Kleine Schorre Schouwen-D®uiveland Auxerrois 2019  Zeeland
Dit is gewoon een excellente Auxerrois, een wijn genoemd naar zijn pinot blancachtige druivenras. Enerzijds smaakt de 2019 opwekkend, zoniet pittig fris, anderzijds verleidelijk fruitig, naar witte en gele vruchten. Een topper bij tong €16,95 bij www.dekleineschorre.nl.
. El Patito Feo 2018  Ribeiro
Van treixadura vervaardigde Galicische wijn die een tikje rijp ruikt en smaakt, met zachte zuren net als veel Chardonnays, met voorts beschaafd kruidige houttonen en zacht fruit van witte plus gele vruchten. Prachtige bij gepocheerde vis. Fles €18,95 bij www.sauterwijnen.nl.
. Frescobaldi Pomino 2019  Pomino
De familie Frescobaldi maakte van voornamelijk chardonnay en pinot blanc de Pomino Bianco 2019, een blekig, sappig, vitaal, frissig en fruitig (witte vruchten en citrus, waaronder een hint van limoen), met een vleugje bladgroen. Fles €13,45, zie www.wijnbroeders.nl.
. Joseph Drouhin Rully 2018  Bourgogne
Rustte een maand of zeven op fust en heeft daardoor een fraaie, geenszins overheersende, notige, licht vanilleachtige, beschaafd kruidige houttoets die het discrete, citrusachtige fruit wat extra dimensie verschaft. Bio Chardonnay vormt de basis. Fles €18,99 bij www.gall.nl.
. Miguel Torres Cordillera de los Andes Chardonnay 2019  Valle de Limarí
In Chili’s noordelijke Limarí Vallei, waar ochtendmist verkoeling en vocht brengt, oogstte het Catalaanse bedrijf Miguel Torres de druiven voor deze fraaie Chardonnay. De wijn heeft een aangenaam bittertje, notigheid, roostertonen, sappige citrus en een goede frisheid. Bij www.perfectewijn.nl vind je ‘m voor €14,95.
. Préjugés 2019  Vin de France
Vlezig, notig, licht kruidig – dankzij vier maanden in grote fusten – bijna een beetje romig, sappig en enigszins mild fruitig (citrus, tropisch, wit). En puur Chardonnay, heel herkenbaar bovendien. Prijs €9,99 bij www.gall.nl.
. Sophenia Chardonnay 2019  Valle de Uco
De trossen kwamen van ruim 1200 meter hoogte. Het is een gave, fraaie wijn geworden, met naast een flinke frisheid ook wat rijpheid, terwijl het aroma bepaald wordt door diverse soorten fruit (citrus, tropisch, wit) die subtiel omlijst worden door houttonen, inclusief een vleugje vanille. Prijs €16,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.
. St. Martinus Cuvée Texere 2019  Vijlen
Hoogwaardige Limburgse blend van johanniter, auxerrois en souvignier gris. Op sappige wijze smaakt deze melange pittig fris en vrij vol, met een beschaafde kruidigheid en fruit van zowel witte als gele vruchten. Super bij sliptong & co. Fles €19,95 bij www.wijnkring.nl.

Wild, waaronder wild zwijn, springbok, kangoeroe en struisvogelHierbij kunnen alle registers open wat betreft kracht en kruidigheid. Ziehier een keuze uit de Oude Wereld en de Nieuwe.

. Domaine de la Baume Saint-Geniés Petit Verdot 2018  Pays d’Oc
Gloedvolle, donkerrode, wondermooie wildwijn waarin drop andere donkere aroma’s een hoofdrol spelen, samen met wat vitaal houdende frisheid en een beschaafde, beheerste kruidigheid. Richtprijs €8,95. Klik voor adressen op http://www.domaine-labaume.nl/verkooppunten
. Ezo Boglietti Roscaleto 2016  Barbera d’Alba
Het frisse van de barbera is nog altijd duidelijk present in de jaargang 2016, op een solide fundament van 14,5 procent alcohol, naast donkere, leder- en laurierachtige elementen plus voorzichtig wat besfruit. Deze intens smakende herfst- en winterwijn kost €29,95 bij www.anfors-imperial.com.
. Finca Constantia Parcela 23 Tempranillo 2018  Vino de la Tierra de Castilla
Intens qua kleur, geur en smaak, met in zijn gespierde, dimensionale smaak schakeringen van besfruit, zwarte vruchten, drop en kruidig hout. Dit laatste dankzij een vatlagering van zes Voor deze ook letterlijk indrukwekkende wijn vraagt www.winelist.nl €12,45.
. Florence Winemakers Selection 2018  Stellenbosch
Voor deze Kaapse kanjer selecteerde Aaldering Estate cabernet sauvignon, pinotage, shiraz en merlot als basis. Een kwartet dat een dimensionale, redelijk levendige en tegelijk musculaire wijn heeft gegeven die flink nahangt en trakteert op kruidigheid, mild besfruit, zwarte vruchten, een lichte rokerigheid, een vleugje vanille en donkere aroma’s. Fles €12,95 bij o.a. www.vivino.nl.
. Kruger The Forgotten Vineyards Shiraz 2018  Stellenbosch
Een imposante creatie van Johan Kruger, massief getint, intens van geur en smaak, krachtig bovendien. Specerijen, drop, laurier, sappigheid, zwarte kersen, een zachte kruidigheid en rijpe, nahangende tannines zijn eveneens present. Fles €8,95 bij www.okhuysen.nl.
. Miguel Torres Cordillera de los Andes Syrah 2017  Valle de Casablanca
Deze Chileen uit het koele Casablanca smaakt heerlijk. Hij bevat niet alleen veel zonnekracht, maar heeft in geur en smaak ook duidelijk iets van gebrande noten als aanvulling op het rijpe zwarte fruit, de drop en de kruiden. Deze waarachtige wildwijn wordt o.a. verkocht door www.totaalwijn.nl voor €17,95. Meer adressen via www.walravensax.nl.
. Stefano Amerighi Syrah 2017  Cortona
De van duurzaam geteelde druiven afkomstige, ongefilterde Syrah 2017 komt levendig, sappig, gespierd en breed in de mond, met tegelijk een zachte frisheid, een beschaafde kruidigheid, vooral van hout, donkere aroma’s en het allerrijpste fruit, zoals van bessen en zwarte kersen. Prijs €34,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

 

KaasDrink de wijn van het hoofdgerecht door. Maar kies er wel de juiste kaas of kazen bij. De beste kazen bij witte wijnen, vooral Chardonnay en Viognier, zijn romige (Brie, Camembert, Kernhem, e.d.) en gatenkazen. Voor de meeste rode wijnen zijn harde kazen een veilige keus (Cantal, Cheddar, rijpe Manchego en extra belegen, oude of overjarige Goudse). De beste universele kaaswijn is waarschijnlijk Gewurztraminer, in het bijzonder die uit de Elzas.

. Cueva del Chamans Esencia Garnacha Tintorera 2016  Almansa
De breed in de mond komende, ook kruidig hout bezittende, nog vitale jaargang 2016 kan bijvoorbeeld in plaats van Port bij blauwschimmel worden gedronken. Fles (een heel zware) €24,95 bij o.a. www.bosmanwijnkopers.nl.
. Fonseca 10 Year Old Tawny Port
Deze Port is geschikt voor blauwe schimmelkaas en eventueel oude Friese Nagelkaas, en dan enigszins fris geserveerd. Dit dankzij een smaak die krachtig is, rijpig, notig, kruidig, zoetig en verwarmend. Te vinden voor €26,99 bij o.a. www.gall.nl.
. Trimbach Gewurztraminer 2016  Alsace
In de Elzas zelf drinken ze zwoel kruidige Gewurztraminer graag bij hun eigen, pittig romige roodschimmelkaas Munster, al dan niet met daarop wat kummel gesprenkeld. Bij dit kaastype smaakt ook deze wijn van de familiefirma Trimbach heerlijk, net als bij veel andere kazen. Fles €16,99 bij www.gall.nl.

Chocoladetaart, chocolademousse, Christmas pudding – Spaanse Pedro Ximénez, soms ook PX genoemd, is vooral bij chocodesserts fantastisch. Deze donkerbruine, weelderig zoete Sherry, die gemaakt werd van zongedroogde druiven, smaakt naar rozijnen, karamel, koffie, soms ook appelstroop en chocolade. Waarbij wij thuis zo’n PX gráág schenken, is de rijke chocoladebol van bakker Both, www.bakkerijboth.nl.

. Cream Sherry  Andalusië
Bij Christmas pudding kan Cream Sherry heel lekker zijn. Een in zijn soort uitstekende is de Lustau East India Solera Sherry die werd samengesteld uit droge Oloroso Sherry en zeer zoete, rijpe Pedro Ximénez – die duidelijk aanwezig is. Vandaar die elementen van koffie, karamel, cacao en rozijnen in de voor het overige beduidend rijpe, 20 procent alcohol bevattende smaak. Een halve liter kost €14,99 bij www.gall.nl.
. Pedro Ximénez/ PX  Andalusië
Een voortreffelijke, weelderige variant is de Osborne Pedro Ximénez 1827 die ik voor €17,30 aantrof bij www.spanjewijn.nl. Geloof me, voor dat geld is dit koopje. De ietsje minder intense, doch ook geslaagde Barbadillo Pedro Ximénez kost per fles €10,99 bij www.mitra.nl. Per halfje wordt de rijke, negen jaar gerijpte Gonzalez Byass Nectar gevoerd door www.gall.nl, à raison van €6,99.
. Singla Héritage du Temps 2017  Rivesaltes Grenat
Rijpe tonen, chocolade, kruidig hout, zoetheid, speculaaskruiden, een lepeltje fruit en een vriendelijke frisheid: ze zijn allemaal aanwezig in deze fraaie, koel te schenken dessertwijn – costelijk  bij chocodesserts. Fles €24,95 bij o.m. www.bosmanwijnkopers.nl.

Andere zoete desserts De wijn hierbij moet opgewassen zijn tegen de zoetheid van de nagerechten, dus zelf ook behoorlijk zoet zijn. Naar believen kun je dan kiezen voor stil of parelend, wit of juist (bruin)rood, vederlicht dan wel krachtig. Tussen véél varianten dus, met voorop de breed verkrijgbare, betrouwbare Moscato d’Asti. Hier nog enkele andere enkele ideeën.

 

. Alasia Brachetto d’Acqui 2019  Piemonte
Dit is een soort rode tegenhanger van Moscato d’Asti. Omdat de van het blauwe ras brachetto vervaardigde wijn in zijn smaak duidelijk iets heeft van aardbeien, met nog een lepeltje frambozen, past hij perfect bij en óp rood fruit en natuurlijk bij ijs dan wel sorbets daarvan. Fles €8,99 bij www.gall.nl.
. Blandy’s Reserva 5 Years  Madeira
Deze Madeira is niet bestemd om bij het koken te worden gebruikt – behalve dan door de kok(kin) – maar om notentaart en andere, niet te zoete, enigszins frisse desserts te begeleiden. Het betreft een bijzondere blend van gelijke delen bual en malmsey. De wijn smaakt rijp maar noch zeer vitaal, is mooi gemaderiseerd en, heel kenmerkend voor Madeira, heeft een fris zoete smaak. Die subtiele schakeringen biedt van o.a. koffie, chocolade, vanille, noten en in de verte wat limoen. Ik heb er ook van genoten als digestief, in plaats van een veel heftiger Cognac of Armagnac. Prijs per halve liter meestal €16,95 à €18,50. De importeur is www.neerlandswijnhuis.nl.
. Boschendal Reserve Collection Vin d’Or 2016  Coastal Region
Combi van zeer laat geoogste riesling en bijna net zoveel viognier. Samen hebben ze een honingachtige, blankgouden wijn gegeven met ook karamel en gekonfijt citrusfruit in zijn rijke, tevens frisheid biedende smaak. O.a. www.winelist.nl rekent €18,45 per halve fles.
. Casa de la Ermita Dulce 2019  Jumilla
Door rijk zoet fruit (zwarte vruchten, rode, bessen) gedreven wijn die ook wat donkere aroma’s heeft en14,5 procent alcohol. Het is bijna een dessert op zich, maar zal bij én over vruchten en vruchtenijs rijke genoegens geven. Halve liter €9,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.
. Château Monteils 2010  Sauternes
Ondanks zijn leeftijd is deze wijn nog verbazend vitaal MON. Zijn smaak is alleen een tikje rijp en bestaat uit een melange van mild zoet fruit (peer, perzik, zuidvruchten) met in de verte wat kruidigheid, een vleugje jasmijn en een hint van karamel/tarte tatin. Flesprijs €18,95, importeur www.heerenvanheusden.nl.
. Fontanafredda Moscato d’Asti  Piemonte
In zijn soort echt goede, betrouwbare wijn, licht parelend, fris fruitig – je proeft vooral verse witte druiven plus een likje honing – en heel bescheiden qua alcohol, namelijk slechts 5 procent. Te koop bij www.ah.nl voor €7,99.
. Le Petit Béret profil Muscat Doux  Alcoholvrij
Parelend, alcoholvrij alternatief voor Moscato d’Asti. Fris, behoorlijk druivig en voldoende zoet van smaak. Bij het samenstellen van deze ‘wijn’ is een Franse topsommelier betrokken geweest. Fles €8,55 of daaromtrent bij leden van www.genereux.nl.

 ***************************************

SCHILDERIJ VAN DE MAAND
‘Zie de zon schijnt door de bomen’ zou de alternatieve titel kunnen zijn van deze laat in jet jaar gemaakte impressie. Die ik met verschillende krijtsoorten maakte op basis van twee, vlakbij ons huis en op twee verschillende tijdstippen geschoten foto’s. En de straat waar dit gebeurde? Dat was, hoe toepasselijk wellicht, de Piet van Wijngaerdtlaan, genoemd naar de bekende Abcouder schilder die later de Bergense School zou stichten. Meer details bij Steden & Dorpen op www.vinpressionist.com.

 ****************************************

 

WIJNTRENDS VAN TOENEN NU

Ik beschreef er zeven in de zomer van 2005. Teruglezend na ruim vijftien jaar zijn de meeste ook trends gebleven. Vandaag de dag zou ik wel trends hebben toegevoegd, waaronder duurzaamheid bij alle aspecten van de wijnproductie, de opkomst van Prosecco plus andere bubbelwijnen, en de aandacht voor het alcoholgehalte plus de sterke opkomst van alcoholvrije wijnvervangers. En bij het ‘Groeiend aanbod’ zou ik nu zeker andere landen hebben genoemd, zoals Oostenrijk, Nieuw-Zeeland, Portugal, Roemenië, Kroatië en Nederland. Nogmaals, onderstaande tekst dateert uit 2005.

Trend 1: Fruit
Consumenten vallen overal voor fruitige wijnen. Dit betekent dat wijnen met in hun aroma elementen van aardbeien, ananas, bramen, cassis, mango, passievrucht, peer, perzik of andere vruchten de voorkeur hebben boven wijnen die neutraal, voornamelijk kruidig of anderszins fruitarm smaken. Voor fruitige wijnen heb je in de eerste plaats optimaal rijpe druiven nodig. Dit verklaart waarom de zogeheten Nieuwe Wereld, waar de zon gewoonlijk volop schijnt, van fruitige wijnen een soort specialisme heeft gemaakt dat extreem succesvol is. Bovendien wordt het wijnfruit daar extra gestimuleerd door gebruik van de juiste druivenrassen en moderne keldertechnieken. Landen en streken die wijnen leveren met weinig fruit beleven moeilijk tijden. Niet voor niets worden dit jaar in Frankrijk miljoenen liters – onverkoopbare – wijn gedistilleerd.

Trend 2: Variëteitswijnen.
In toenemende mate worden wijnen aangeboden met ook de naam van hun druif of druiven. Deze trend uit Amerika is te danken aan de complexiteit van het wijnjargon. Want wie van pakweg tien of vijftien druivenrassen weet wat voor type wijn ze geven, hoeft niet meer honderden namen te onthouden van streken, dorpen en herkomstbenamingen.

Trend 3: Zorgvuldiger houtgebruik
Mede vanwege de trend naar fruit wordt het houtgebruik voor een groeiend aantal hoogwaardige wijnen beperkt. In de Verenigde Staten heeft dat al geleid tot het faillissement van een grote kuiperij. Bij eenvoudige, goedkope wijnen neemt het houtgebruik juist toe, uitsluitend om ze wat extra dimensie te geven. Om redenen van prijs kiest men in dit geval geen vaten, maar de veel betaalbaardere spaanders (‘chips’) en planken (‘inner staves’) waaraan de wijnen tijdens hun gisting vanille en andere houttonen onttrekken.

Trend 4: Groeiend aanbod
Er komt steeds meer wijn uit steeds meer landen en streken. China zal een grote wijnleverancier worden, net als bijvoorbeeld India. Maar ook elders begint wijnbouw tot bloei te komen, soms opnieuw, zoals in Georgië, Moldova, Marokko, Brazilië, Canada en alle vijftig staten van Amerika. Thailand en Bali leveren al wijn, en in bestaande wijnlanden zijn nieuwe regio’s in opkomst, bijvoorbeeld in Chili.

Trend 5: Rosé
In Nederland beleeft het roséverbruik een sterke groei, maar ook elders heeft deze trend zich ingezet. Vandaar dat het aanbod van rosés explosief toeneemt. Een goede rosé is per definitie fruitig, deze trend sluit dus naadloos aan op die van het fruit.

Trend 6: Gezondheid
Zelfs de meest alcoholvijandige overheden en instanties kunnen er niet meer om heen: wijn heeft heilzame eigenschappen – en dat is wetenschappelijk bewezen. Dit geldt met name voor rode wijn, omdat deze niet alleen zijn kleur, maar ook zijn gezonde elementen krijgt dankzij de meegistende schillen.

Trend 7: Afsluiting
De natuurkurk zal steeds vaker vervangen worden door alternatieven die betrouwbaarder zijn en gebruiksvriendelijker. De schroefdop is niet te stuiten en in het kielzog verschijnt de chiquer ogende glazen stopper steeds vaker. Beide afsluitingen hebben als voordeel dat je geen kurkentrekker nodig hebt, terwijl de wijnen beter in conditie blijven, zelfs de rode.

****************************************************************

Dit is een Portachtige wijn van hoge kwaliteit uit Tsjetsjenië, een Russische deelrepubliek gelegen in de Kaukasus. Het land heeft 1,1 miljoen inwoners en de hoofdstad is Grosny. Vanaf 1991 werden er regelmatig pogingen gedaan om onafhankelijk te worden en vonden bloedige confrontaties plats tussen islamitische rebellen en het Russische leger, totdat in 2007 een vredesverdrag werd getekend. Aldus de toelichting van de grote etiketten verzamelaar Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com.

 

 

 

.

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.