De afgelopen maand heb ik véél geproefd, op de Horecava, op de beurs Wine Professional, bij importeurs en, dankzij onze altijd vriendelijke bode, gewoon thuis. Wat weer eens opviel is dat het zoetgehalte van steeds meer rode wijnen lijkt te stijgen. Vandaar dat ik vaker dan voorheen de term ‘mild’ heb gebruikt. Soms zelfs vond ik rode wijnen zo zoet dat ze geen aanbeveling kregen, en niet eens naar de buren gingen. Moet straks op achteretiketten het suikergehalte worden vermeld? Wat allemaal niet wegneemt dat meer dan 65 wijnen uit een dozijn landen en van een kleine veertig leveranciers als best uit de test kwamen. En er is méér in dit nieuwe maandmagazine, waaronder een reportage over de cultuurbestemming Bilbao.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Bründlmayer Brut Rosé
Oostenrijkse Sekt
Als fan van de briljante, blanke Bründlmayer Brut heb ik nieuwsgierig de rosé versie geproefd. Wat een hele andere wijn is. Van pinot noir plus st. laurent en zweigelt, en anderhalf jaar op het bezinksel van zijn flesgisting gerijpt. Frisse kern, fris besfruit richting aalbessen, aardbeitje, kersje, nootje, vleugje mildheid, bleekroze tint, en net als de gewone Brut in het bezit van een mooie mousse. La vie en rose beleef je voor €29,50. Verkoop via o.a. www.anfors-imperial.com.

 

Banner KWAST BANNER

Corteaura Brut
Franciacorta
Hij studeerde economie, was een succesvolle accountant, maar raakte zo in de ban van regionale bubbelwijn dat hij acht jaar geleden besloot om die zelf te gaan maken. Plaats van handeling: Franciacorta in Noord-Italië, een gebied van zo’n 2200 hectare. De nieuw komende producent: Dr. Federico Fossati. Diens domein: Corte Aura, een tiental hectaren tellend. Gelijk zijn wijnen bruist Federico – van enthousiasme. Bijna struikelend over zijn woorden vertelt hij Federico over zijn doel, het produceren van uitsluitend kwaliteitswijnen, die bovendien smaakvol worden gepresenteerd. En gemaakt zijn van de Champagne-rassen chardonnay en/of pinot noir. Voorts twee jaar op hun tweede-gistingsbezinksel gerijpt. Een van zijn elegantste wijnen is de Corteaura Brut, een pure chardonnaywijn, smakelijk, opwekkend en levendig, met frisse fruittonen en een klein nootje. Richtprijs ruim €22. Verkoopinfo via www.winecompanions.nl.

Gales Blanc de Blancs Extra Brut
Luxembourg
Vreemd genoeg zie je hier zelden wijnen uit het nabije Luxemburg. Terwijl het hertogdom toch ongeveer 1300 hectare wijngrond heeft, langs de Moezel – en ook heel wat heerlijke, meestal lenteachtige witte wijnen voortbrengt, stille en mousserende. Hoe geslaagd zo’n bubbelwijn kan zijn, toont de Gales Blanc de Blancs Extra Dry. Afkomstig van chardonnay, pinot en riesling, en gemaakt door het ruim honderd jaar oude familie bedrijf Gales. Dat geleid wordt door Marc Gales en diens dochter Isabelle. De à la Champagne vervaardigde, twee jaar gerijpte wijn bruist behoorlijk en heeft en frisse toonzetting, met ook fris citrusfruit van o.a. citroen en limoen. Dit attractieve aperitief kost doorgaans €14,95, adressen via www.kwastwijnkopers.nl en de banner.

 

Le Haut Païs
Vin de France
Zelf drink het liefst echt droge bubbelwijnen, maar veel anderen prefereren juist een mildere smaak waarvan o.a. het Prosecco succes getuigt. Met 12 gram suiker per liter valt La Haut Païs binnen deze milde, lichte zoete categorie. ’t Is verder een keurige, prettige wijn, zacht fruitig, een tikje aards en met wervelende belletjes. Hij werd à la Champagne gemaakt van colombard en sauvignon blanc (via o.a. negen maanden flesrijping) door Couleurs d’Aquitaine, een grote coöperatiegroep binnen de Bergerac. Richtprijs €9,95, adressen via www.boomsma.frl.

 

Boschendal Rachelsfontein Chenin Blanc 2017
Coastal Region
Een immens gazon met hier en daar vijvers, enkele prieëlen, groepjes ranke parasoldennen en een spectaculair decor van bruine bergen tegen een strakblauwe hemel, ziedaar de misschien wel mooiste picknickplek van Zuid-Afrika. We zijn op het historische, zoniet idyllische Boschendal dat  2240 hectare bestrijkt waarvan zo’n 200 beplant met druivenstokken. De Rachelsfontein daarvan is een wat voller type Chenin Blanc dat op vriendelijke wijze fris en sappig smaakt, met zowel florale als wit fruitige tonen. Voor deze Kaapse charmeur wordt €8,95 gerekend door o.a. www.winelist.nl, zie de banner.

 

Banner Les Généreux - Cantine Due Palme

 

Calmel & Joseph “En préambule” Chardonnay 2017
Pays d’Oc
Het tijdschrift Revue de Vin de France riep Calmel & Joseph vorig jaar uit tot ‘Négociant de l’année’, en da’s geen geringe schouderklop. Hoe deze wijnhandelaar te werk gaat? Sinds 1995 verrichten Laurent Calmel en Jérôme Joseph vineus maatwerk in de Languedoc. Dit gebeurt door voor hun bedrijf op allerlei locaties druiven zorgvuldig te selecteren en vervolgens te vergisten, gevolgd door een opvoeding. Zo kwam ook de Chardonnay “En Préambule” tot stand, een soepele, vrij volle, tikje rijpe wijn met een milde fruittoets en iets van gebrande noten, dit laatste deels dankzij een kort verblijf op vat. Fles €9,50 bij www.wijnbeurs.nl.

Domaine de Laulan Sauvignon 2017
Côtes de Duras
De naar het kasteelstadje Duras genoemde streek Côtes de Duras, oostelijk van Bordeaux, associeer ik vooral met lekkere sauvignonwijnen, want die worden daar al tientallen jaren volop vervaardigd. Zoals door Gilbert Geoffroy op diens 35 hectare omvattende Domaine de Laulan. Zijn Sauvignon 2017 is een heel smakelijke, inviterende wijn, fris en tegelijk goed gevuld, met een aroma van buxus en gekruid citrusfruit. Adviesprijs €8,35, zie www.heisterkamp.com.

 

 

Domaine du Tariquet Chardonnay Tête de Cuvée 2016
Côtes de Gascogne
In het groene departement Gers heeft Domaine du Tariquet vooral naam gemaakt met lenteachtig lichte, houtvrije witte wijnen, meestal grotendeels op basis van regionale druivenrassen. Wat een verrassing dus om van de familie Grassa een ‘klassieke’ Chardonnay te proeven die een jaar in fusten van Frans eikenhout werd gelagerd. Het houtcontact heeft ertoe bijgedragen dat deze ferme, maar geenszins heftige wijn nuances heeft van noten, vanille en zelfs een vleugje karamel, naast het citrusfruit en de voor Tariquet zo typerende frisheid.  Liefhebbers van blanke Bourgogne zullen deze Tête de Cuvée ongetwijfeld waarderen. Richtprijs €19,90, adressen via www.groupeduvin.nl.

Gayda Viognier 2016
Pays d’Oc
Zuidwestelijk van Carcassonne hebben Tim Ford en Anthony Ford een indrukwekkend wijncomplex gecreëerd, Gayda gedoopt, met niet alleen een modern geëquipeerde kelder, maar ook een panorama restaurant, een wijnschool en comfortabele vakantiewoningen. Druiven betrekken ze van wijngaarden vlakbij en verderop. Een specialiteit is de variëteit viognier, waarvan de wijnen prijzen hebben gewonnen en aan boord kwamen van KLM, in de World Business Class. De Gayda Viognier 2016 demonstreert hoe heerlijk dit wijntype kan zijn, dankzij sappig fruit (waaronder dat van perzik en abrikoos) en een vrij volle smaak, nog steeds correct fris. Deze Pays d’Oc draagt een richtprijs van €8,49, adressen via www.groupeduvin.nl

 

161207 Wim Banner H.Duiijker 538x100

Hema White Wine Dry
Côtes de Gascogne
Toen vorige jaar door een hoogst deskundige, international jury driehonderd eigen-merkwijnen werd geproefd, ging de hoogst eer voor een Franse witte naar de White Wine Dry van Hema. Die slechts €3 per fles kost. Voor zijn geld is het inderdaad een hele goede wijn, sappig, frissig, vrij licht (11,5 procent alcohol) en zuiver, met lekker wat fris fruit in zijn aroma, van citrus plus een vleugje passievrucht. Wat mede te danken is aan zijn druivenrassen, colombard en gros manseng. Zie www.hema.nl.

Hoya de Cadenas Chardonnay Sauvignon Blanc 2017
Utiel-Requena
Vicente Gandía, een dynamisch in Valencia gesticht wijnbedrijf dat bij herhaling prestigieuze distincties verwierf, beschikt ook over een prachtig wijndomein in Utiel-Requena, pakweg 100 kilometer westelijker van Valencia. Dit Hoya de Cadenas omvat 300 hectare en koestert een bijzonder museum met kunstzinnig beschilderde vaten. Vanwege de vrij hoge ligging, op ongeveer 800 meter, zijn de nachten er koel, wat het telen van witte druivenrassen goed mogelijk maakt. De Chardonnay Sauvignon Blanc is dus ook een blekige, opwekkende compositie, enerzijds licht notig (ongetwijfeld dankzij de chardonnay), anderzijds mild fruitig en met slechts 12 procent alcohol. Deze plezierwijn kost meestal €6,99, adressen via www.orbwijn.nl.

 

Karel de Graaf Les Narvaux 2014
Meursault
Al meer dan een kwart eeuw vertegenwoordigt de door Frankrijk geridderde Karel de Graaf een stuk of vijftig Bourgogne-producenten – en hij maakt er zelf ook wijn. In Meursault, van 38 are binnen de akker Les Narvaux. De wijn wordt met veel aandacht voor detail vergist en gelagerd, in eiken vaten (20 à 25 procent nieuwe) en vervolgens in tanks. Frisheid is een kenmerkende eigenschap. Zo smaakt de 2014 nog heel vitaal, met dan ook nog beschaafde houtaroma’s en verleidelijk, fris citrusfruit. Fles €49,50 bij o.a. www.artisanwines.nl. Ook de bleek groene, kostelijke 2016, waarvan de distributie gaat beginnen, is aandacht waard. Karel zelf beschouwt deze jaargang ‘als mijn beste ooit – tot nu toe’. E-mail adres karel@graafbourgognes.nl.

Light Horse Chardonnay 2015
California
Via een brede, door cipressen geflankeerde oprijlaan bereik je het lodgeachtige ontvangstgebouw van Jamieson Ranch, het allerzuidelijkste wijngoed van Napa Valley. Het verwerkt niet alleen druiven van eigen grond (120 hectare) maar ook uit andere Californische gebieden. Ze selecteerde wijnmaakster Linda Trotter (Napa Winemaker of the Year 2018) voor haar Light Horse Chardonnay 2015 de druiven uit diverse regio’s.  Het is een stevige, aimabele, in milde stijl vervaardigde wijn voorzien van zowel citrusfruit als notigheid. Adviesprijs rond de €13 à €13,50., verkoopinfo via www.winecompanions.nl.

 


Joel Gott Oregon Pinot Gris
Willamette Valley
De Willamette Valley in Oregon is niet alleen een prima plek om pinot noir te telen, maar ook pinot gris. Dat ontdekte de Californische wijnbouwer Joel Gott die op basis van druiven uit het brede, lang gestrekte dal (dat even bezuiden Portland begint) zijn Oregon Pinot Gris 2016 creëerde. De tikje rijpe wijn doet sterk denken aan een goede Chardonnay, gezien zijn notige karakter, vlezige structuur, zachte zuren en vleugjes tropisch fruit. Fles €19,26 (is incl. Nederlandse accijns) bij www.adbibendum.net, zie de banner.

Lanzerac Chardonnay 2018
Stellenbosch
Bij het proeven van deze Kaapse wijn kwamen de mooie herinneringen terug aan Lanzerac: aan het prachtige gebouw, aan het comfortabele hotel, aan de goede restaurants en aan de eigen wijnen. Die afkomstig zijn van 63 hectare. De Chardonnay 2018 daarvan presenteert zich breed, gul en ferm, terwijl zijn aroma bepaald wordt door een tweespel van milde citrusvruchten en dito roostertonen, inclusief een vleugje vanille. Prima bij o.a. kalfsoester en varkenshaas. Fles deze maand (in de weken zes en zeven) geen €13,99, maar €8,99, bij www.gall.nl, zie de banner.

 

 

Mehofer “inventus – Gemischter Satz geniessen.” 2018
Wagram
Al meer dan drie eeuwen beoefent de familie Mehofer wijnbouw in Oostenrijk, en sinds 1992 gebeurt dat op duurzame wijze. Dat op hun domein van 25 hectare allerlei verschillende druivenrassen groeien, blijkt alleen al uit hun jongste Gemischter Satz  – die uit acht verschillende variëteiten werd samengesteld. Waaronder twee soorten muskaat, traminer, sauvignon blanc en de nogal zeldzame neuburger. De zacht frisse, goed te koelen wijn is lenteachtig licht met slechts 10,5 procent alcohol en tegelijk verleidelijk fruitig; ik ontdekte o.a. passievrucht, peer en perzik. Terwijl dat milde fruit subtiel tegenspel krijgt door een hint van hartigheid. Prijs €9,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl, zie de banner.

 Merlin Mâcon La Roche Vineuse 2016
Mâconnais
Het jaar 2004 kunnen Olivier en Corinne Merlin zich nog goed heugen. Want toen ging in twintig minuten tijd 80 procent van hun oogst verloren, door een hagelbui. Maar gelukkig, daarna heeft hun nu ruim 13 hectare bestrijkende domein tal van goede oogsten en goede wijnen opgeleverd, zoals de Mâcon La Roche Vineuse 2016 uit eigen dorp. Deze in een opmerkelijke, ronde kelder vervaardigde Bourgogne charmeert met frisheid, sappigheid, notigheid en een citrusachtige fruitigheid.  Fles €18,95 bij www.degoudenton.nl.

 

josbeeres-banner

Müller-Catoir Haardt Riesling 2017
Pfalz
In en rond het heuveldorp Haardt, vlakbij Neustadt (hart Pfalz) beschikt het in een prachtig pand zetelende wijngoed Müller-Catoir over 21 hectare met druivenstokken. Wat meer dan een kwart is van wat heel Haardt aan wijngrond heeft. De eigenaar, Philipp David – negende generatie, zijn familie maakt al wijn sinds 1744 – liet me een paar van zijn Rieslings proeven. Want in die wijnen is het domein gespecialiseerd. De Haardt 2017 bleek een elegante, heel zuivere creatie te zijn, fris en levendig, met ook een zekere diepgang dankzij een subtiele kruidigheid, wat mineraliteit en zowel groen fruit als frisse citrus. Deze heerlijke Haardt draagt een adviesprijs van €16,50, verkoopinfo via www.goessens.com.

Overgaauw Sheperd’s Cottage Sauvignon Blanc 2017
Stellenbosch
David van Velden die als wijnmaker de vierde generatie van eigenaren vertegenwoordigt op het domein Overgaauw (60 hectare; eigen restaurant in een voormalige azijnschuur)  maakt expressieve wijnen met karakter. Zijn Sheperd’s  Cottage Sauvignon Blanc bijvoorbeeld stuif het glas uit met buxus, kruiden en fruit, terwijl de smaak vooral bepaald wordt door een mandvol mild citrusfruit, met alleen een vleugje plantaardigheid in de achtergrond, alsmede sappige zuren. Richtprijs €9,95, verkoopinfo via www.neerlandswijnhuis.nl.

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Paul Thomas Chavignol 2017
Sancerre
In het Loire-dorp Chavignol (foto) dat zowel beroemd is om zijn geitenkaas (Crottin de Chavignol)  als om zijn Sancerre wijnen, drijft Raphaël Thomas een bescheiden domein van 6 hectare. Het draagt de naam van zijn vader Paul die vroegtijdig overleed. Drie kwart van bezitting is beplant met sauvignon blanc. De Sancerre Chavignol 2017 daarvan smaakt sappig en frissig, met schakeringen van groene kruiden, groene vruchten en wat citrus. ’t Is gewoon een voorbeeldige zeevruchtenwijn, op €24,75 geprijsd. Zie o.a. www.wijnkooperijdelange.nl.

Saint Clair Pioneer Block 20 Sauvignon Blanc 2017
Marlborough
Sinds Neal en Judy Ibbotson  ruim veertig jaar geleden hun wijnbedrijf Saint Clair stichtten, eerst als druiventelers, daarna als producenten – ruim veertig jaar geleden – is het met alle mogelijke distincties overladen. Een van de recentste was ‘New Zealand Winemaker of the Year 2018’.  Tot de opmerkelijkste wijnen die hun familie en hun technische team voortbrengen behoort de genummerde Pioneer Block serie, genoemd naar individuele percelen.  De nummer 20 Sauvignon Blanc 2017, een gouden medaille winnaar, is een uitgesproken sappige, uitgesproken smakelijke, verfrissende wijn met schakeringen van buxus, groene kruiden, groen fruit en een vleugje passievrucht. Richtprijs circa €17, verkooppunten via www.poot.nl

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 

Selva Lugana 2017
Lugana
De bezitting Selva Capuzza, op ongeveer 4 kilometer bezuiden het Garda-meer, is veel meer dan een wijndomein, van 25 hectare. Het levert ook olijven, truffels en heeft zowel een restaurant (in een 13e-eeuwse boerderij) als elf gastenkamers. En het behoort aan de familie Formentini. De honderdste oogst van hun Lugana was de 2017, een van de regionale turbiana vervaardige, bleek getinte, ferme en toch lenteachtige wijn, met frisse perzik in zijn aroma, alsmede een heel discreet kruidje. Deze echt lekkere Lugana draagt een adviesprijs €18,50, adressen via www.pallaswines.nl

Silvaner Kabinett trocken 2017
Franken
Op het  vooretiket wordt geen merk noch producent vermeld, maar achterop de fles kunnen we lezen dat deze wijn geleverd werd door het Fränkische Weinkontor. Dat een verkooporganisatie is van drie samenwerkende  wijncoöperaties in de Duitse regio Franken. Een van die bedrijven is het gerenommeerde Divino. Hoe dan ook, de naar zijn ter plekke volop aangeplante druif genoemde Silvaner; is een aardige alledagswijn, licht (11 procent alcohol), voorzichtig fruitig (hint groene appel), een tikje hartig en aangenaam sappig. Het Oostenrijkse Falstaff gaf ‘m 87 punten. Fles €5,99 bij www.lidl.nl

 


Trimbach Muscat Réserve 2014
Alsace
In Alsace staat Trimbach voor kwaliteit – en dat al sinds 1626. Deze hoogbejaarde, maar nog springlevende familiefirma is gevestigd in het schilderachtige Ribeauvillé (foto) en geniet wereldwijd respect voor zijn zuivere droge witte wijnen. De nu beschikbare Muscat Réserve komt uit 2014. Dat lijkt te oud, maar in de Elzas heb ik geleerd (van o.a. Segre Dubs, sommelier bij Auberge de l’Ill, drie sterren) dat juist Muscat bij rijping is gebaat. De Trimbach Réserve is derhalve zeer genietbaar, dankzij zachte zure en het eveneens zachte, kenmerkende aroma van vers geplukte witte druiven. In Alsace zelf serveert men Muscat veelal als aperitief, maar wij dronken deze gráág bij een quiche lorraine. Richtprijs €14,95, adressen via www.walravensax.nl

Umathum Gelber & Roter Traminer 2017
Burgenland
Als wijnproducent is het een mannetjesputter, Josef Umathum, die in het Oostenrijkse Burgenland alom geprezen wijnen creëert. Op pakweg 10 procent na komen alle benodigde druiven van zijn eigen 50 hectare – en hij aarzelt niet om ook ongebruikelijke melanges uit te brengen. Zoals de Umathum Gelber & Roter Traminer 2017 van twee samen vergiste, kruidige druivenrassen. De wijn doet denken aan een relatief elegant, niet te zwaar noch te zoet type Gewurztraminer, met eenzelfde zwoele kruidigheid, eenzelfde aroma (van o.a. lychees en rozen) en eenzelfde zachte frisheid. Dat deze melange prima past bij  kruidige schotels met vis of gevogelte spreekt haast vanzelf. Adviesprijs ruim €20,95 zie www.anfors-imperial.com

 

 

Ventopuro Sauvignon Blanc 2017
Valle de Colchagua
De ook onder eigen naam actieve familie Matetic is de huidige eigenaresse van het Chileense merk Ventopuro waarvan alle duiven duurzaam worden geteeld. Ze komen uit acht verschillende valleien. Daartoe behoort de Valle de San Antonio, waar Matetic zijn hoofdkwartier heeft. De Sauvignon Blanc uit deze koele streek smaakt fris doch niet strak, is goed gevuld en trakteert op een melange van bus, groene vruchten en citrusfruit. De op zware fles gepresenteerde wijn kost €8,95 bij www.gastrovino.nl

Weingut Friedrich Becker Chardonnay Schweigen 2017
Pfalz
Friedrich Becker en andere wijnbouwers in Schweigen gaan bijna elke dag de grens over, naar Frankrijk. Want daar liggen veel van hun wijngaarden; hun dorp vormt het zuidelijkste punt van de Duitse Pfalz. Van Friedrichs 30 hectare, veelal kalksteen, zijn 20 in Alsace gesitueerd. Heel bewust streeft de wijnbouwer naar wijnen die én Bourgondisch en goed verteerbaar zijn. Zijn in eiken vaten vergiste Chardonnay 2017 is dat ook, heel levendig, met een hint van rijpheid, plezierig wat fruit van frisse en milde citrus en een vleugje kruidig hout. Spreken is zilver, Schweigen is goud
Fles €23,95, zie www.winterbergwijnen.nl

 

 

Weinzierl Grüner Veltliner 2017
Niederösterreich
De origine van de Oostenrijkse coöperatie Winzer Krems gaat 570 jaar terug, wat deze cöoperatie het tot het oudste samenwerkingsverbond van wijnbouwers in centraal Europa maakt. Bij het huidige, zeer modern geoutilleerde bedrijf zijn ruim 960 leden aangesloten die samen bijna 1000 hectare bewerken (foto pershuis). Dominerend in het wijngamma is Grüner Veltliner, waarmee een kleine 60 procent van alle flessen onder allerlei merknamen worden gevuld. Een prima representant is de Weinzierl 2017, elegant, levendig, groen fruitig en een tikje hartig. Reken op €7,50 per fles bij www.mitra.nl, zie de banner.

 

Albino 2017
Margaret River
In het zuiden van Western Australia doet Nick Peterson het anders dan anderen. Hij geeft diverse wijnen een eigen twist én ze krijgen allemaal een eigen flesmodel. Nick komt uit een familie van wijnmakers (zijn vader is eigenaar van Pierro), werd universitair geschoold en doopte zijn bedrijf L.A.S., een afkorting die staat voor Luck, Art en Science. De Albino daarvan is een bleek oranje getinte en dus rosé getinte wijn die volgens Nick smaakt naar ‘aardbeien en room’. De toonzetting is inderdaad mild, met de allerlichtste hint van karamel, terwijl behalve rijp rood fruit ook iets van peer en perzik te proeven valt, naast frisheid en een snufje kruidigheid. De druiven waren 80 procent pinot noir en 20 chardonnay, beide op twee manieren behandeld. Heel bijzonder allemaal. Adviesprijs incl. Nederlandse accijns €35,95, zie www.adbibendum.net

 

 

Domaine Dupont-Fahn “Cuvée Rosée” 2017
Auxey-Duresses
Je moet maar durven om pinot noir druiven, waarvan de wijnen makkelijk kunnen worden verkocht, te gebruiken voor een rosé – die dan ook nog vatrijping ondergaat. Maar op Domaine Dupont-Fahn doet men dit al decennia. Het wijngoed zelf is gevestigd bij Monthelie, maar voor de “Cuvée Rosée” gebruikt men druiven uit het naburige Auxey-Duresses. De jaargang 2017 heeft een ferme, soepele, bijna vette smaak die toch ook een frisse kern heeft, een hint van hout, en zacht fruit van rode vruchten plus iets van mandarijn. Fles €20,50 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de startpagina van deze site.

 

Abadal Franc 2017
Pla de Bages
Al sinds 1199 is de Roqueta familie actief in het Catalaanse wijngebied dat  tegenwoordig Pla de Bages heet. Bijna acht eeuwen later renoveerde Valenti Roqueta zowel de historische wijnkelder als de versnipperde wijngaarden, en creëerde een nieuw merk voor zijn beste wijnen, Abadal. Bovendien koesterde hij bijna verloren druivenrassen, zoals de blauwe sumoll. Het zijn enkele procenten van deze druif die zoon Ramón Roqueta (links) gebruikte, samen met cabernet franc en tempranillo, voor de kort (vier maanden) op vat gelagerde Abadal Franc 2017, een gespierde wijn met in zijn sappige, milde smaak flink wat donkere tonen (leder, drop, laurier), naast een zachte kruidigheid en een handjevol rijp zwart fruit. Adviesprijs €9,95, info via www.kwastwijnkopers.nl en de banner.

 

 

Abbotts & Delaunay Syrah Les Fruits Sauvages 2017
Pays d’Oc
De in Bourgogne geboren Laurent Delaunay is op diverse manieren actief in de Languedoc, waar hij o.a. eigenaar is van Abbotts & Delaunay, een bedrijf dat gespecialiseerd is in hoogwaardige streekwijnen. Die tegenwoordig gemaakt worden door Hilde Chavillot. De Syrah Les Fleurs Sauvages 2017 die zij creëerde, deels van druiven uit de buurt van Nîmes, is een en al verleiding. Dit vooral dankzij het uitbundig aanwezige, milde zwarte fruit dat verrijkt lijkt met katjesdrop. Levendig, sappig, soepel en stevig is de wijn eveneens, en héél licht kruidig. Hilde paste voor wijnbereiding diverse technieken toe, waaronder een Beaujolaisachtige vergisting (30 procent van de wijn) en een beetje vatrijping (10 procent). Fles €9,45 bij www.winelist.nl, zie de banner.

 Banfi Col di Sasso Sangiovese Cabernet Sauvignon 2016
Toscana
Diep in Toscane, bij Montalcino, heeft het belangrijke bedrijf Banfi (eigendom van Amerikaanse wijnfamilie) niet alleen een imposant, historisch kasteel, compleet met een glasmuseum en erbij twee restaurants plus een riant proeflokaal, maar aan de voet ervan, een paar kilometer verder, ook een indrukwekkend, modern keldercomplex. Het is daar dat de Col di Sasso werd geboren, een compositie van Toscaanse sangiovese met de internationale cabernet sauvignon. De 2016 smaakt vriendelijk, zacht en dus uitnodigend, met een milde fruittoets en milde specerijen. Ga maar uit van ongeveer €9 per fles. Adressen via www.vinites.com

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

 

Birgit Braunstein Blaufränkisch Heide 2016
Burgenland
Aan de heuvelige, kalkhoudende westzijde van de Neusiedlersee, we zijn in het Oostenrijkse Burgenland,  cultiveer Birgit Braunstein op haar 22 hectare omvattende biodomein maar liefst tien verschillende druivenrassen. Een daarvan, voor haar Heide, is blaufränkisch. Je zou de 2016 een Merlotachtige wijn kunnen noemen gezien zijn donkere, tevens bessige/zwart fruitige smaak, terwijl hij bovendien sappig, levendig en ferm is met ook wat kruidigheid dankzij een verblijf van een jaar in kleine en grote vaten. Prijs €12,95 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de startpagina van deze site.

Callia S Syrah 2018
San Juan
In Argentinië heeft de familie Pon van M.P. Wines niet alleen wijnbedrijven in de provincie Mendoza, maar ook in San Juan. Waar zestien jaar geleden een immers domein werd overgenomen  dat momenteel over zo’n 1875 hectare met duivenstokken beschikt, Bodegas Callia. Bovendien worden nog druiven aangekocht. De eigen akkers liggen verspreid over drie valleien, tot op een hoogte van 1400 meter, waar de zon 330 dagen per jaar aan een heldere hemel schijnt en elke nacht de temperatuur sterk daalt. Voorts beschikt het bedrijf over een hypermoderne kelder met glimmende, roestvrijstalen gistingstanks. Een sympathieke rode wijn voor een sympathieke prijs, namelijk €5,99, is de Callia S Shiraz 2018: licht zoet en zwart fruitig, ietwat droppig en op sappige wijze goed gevuld. Je vindt ‘m bij, zie ook de banner, www.plus.nl

 

 

Château Barrabaque Cuvée Antoine 2016
Canon-Fronsac
Er is niets barbaars aan de wijnen van Château Barrabaque. Integendeel, ze zijn fraai en hoogwaardig. Dit mede dankzij goede gronden, oude druivenstokken (gemiddeld een jaar of veertig) en een bekwame wijnmaakster, Caroline Barroux. Voor de Cuvée Antoine 2016 selecteerde ze voornamelijk merlot (70 procent), het restant bestaat uit cabernet franc en cabernet sauvignon. Een traditionele fustrijping vond eveneens plaats, gedurende ruim veertien maanden. In het glas verschijnt een donkerrode Bordeaux, behoorlijk levendig, met  laurier, leder en drop in zijn aroma, alsmede heel rijp zwart fruit, beheerste houttonen en een stevig fundament. Best bij biefstuk en lamsbout, om maar wat te noemen. En dat voor een zéér redelijk bedrag van €11,95. Importeur www.sauterwijnen.nl

Château Bélingard 2016
Bergerac
Een in alle opzichten belangrijke bezitting binnen de Bergerac is Château Bélingard, waarvan de naam verwijst naar de Keltische zonnegod. Met verve wordt het gedreven door  graaf Laurent de Bosredon, wiens familie het al een eeuw of twee bezit.  In de eigen gemeente, Pomport, heeft Laurent 50 hectare, waarvan 28 bestemd voor de dessertwijn Monbazillac, en in Monestier nog eens 30 hectare voor Bergeracs. Kalksteen is het meest voorkomende bodemtype. Zowel bij de druiventeelt als de  wijnbereiding worden natuurvriendelijke principes gehanteerd. Kwalitatief doet de rode Bélingard 2016 niet onder voor een goede Bordeaux. Hetgeen grotendeels te danken is aan zijn druivenmix: 60 procent merlot, 25 cabernet sauvignon, 10 cabernet franc en 5 malbec. Samen gaven deze soorten een vooral bessige Bergerac met ook wat zwart fruit, blaadjes munt en laurier, frisheid, een discrete kruidigheid, sap en een elegante fermheid. Fles slechts €4,99 bij www.mitra.nl, zie de banner.

 


Château Grand Ferrand Terre Amoureuse 2015
Bordeaux Supérieur
Binnen de Bordeaux-streek bezit de groep Bordeaux Vinéam zes châteaux, en in alle gevallen worden de druiven  organisch geteeld. Da’s een goede zaak. En hoe goed de wijnen kunnen zijn, toont de Terre Amoureuse van Château Grand Ferrand (67 hectare in productie voor rode wijnen). Men stelde de 2015 samen uit 80 procent merlot en 20 cabernet sauvignon, waarna een vatopvoeding volgde van een half jaar. Donkere, dropachtige merlot aroma’s zijn volop aanwezig, naast rijp zwart fruit van o.m. vijgen, en de afdronk is zacht kruidig. Deze plezierige, in Parijs met goud bekroond tafelgenoot kost €9,99 bij www.wijnbeurs.nl

Château La Tour de By 2016
Médoc
Ik volg Château La Tour de By al zo’n dertig jaar, en heb eigenlijk nog nooit een teleurstellende jaargang van deze klassieke Médoc geproefd. De 2016 bevestigt dit beeld. Zijn druiven (65 procent cabernet sauvignon, 30 merlot, 5 petit verdot) groeien op een lage grindheuvel, vlakbij de Gironde. De totale wijngaard bestrijkt tegenwoordig 94 hectare. En de eenmaal gerede wijn gaat voor een jaar op vat. Deze fustrust heeft de 2016 een zachte kruidigheid verschaft, alsmede discrete roosteraroma’s, terwijl heel rijp besfruit en wat laurier eveneens waarneembaar zijn. Wij genoten van deze mooie Médoc – winterwinnaar op het recente PersWijn concours – bij kostelijke lamskoteletten van slager Jan Konijn (Abcoude). Fles €16,95 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

 

Claré J.C. Nebbiolo 2017
Langhe
In 1606 schreef een juwelier van het Huis van Savoie over een nebbiolowijn die frisser smaakte dan andere uit Piemonte – en de familie Domenico van  domein G.D. Vajra besloot vijf jaar geleden een dergelijke wijn opnieuw te maken. Hetgeen geschiedde door een kwart van de blauwe druiven niet te persen, maar zo ongeveer à la Beaujolais met tros en al in de tank te storten. De oogst 2017 van deze Claré J.C. Nebbiolo trakteert op fris fruit (bessen, rode vruchtjes) en een snufje kruiden,  terwijl hij tegelijk behoorlijk stevig is (14,5 procent alcohol). Fris geserveerd smaakt hij op zijn plezierigst. Overigens bestrijkt voornoemd domein 40 hectare, waarvan een kwart met nebbiolo. Fles €17,40 bij o.a. www.wijnenwereld.nl

Clos Labade Chardonnay 2017
Pays d’Oc
Als producent wordt Vignerons du Triangle d’Or vermeld, een verwijzing naar de ‘gouden driehoek’ van een trio dorpscoöperaties ten noordoosten van Carcassonne. Waarbij zich overigens drie jaar terug een vierde cave cooperative aansloot. De Clos Labade van deze groep heeft nog een groenzweem in zijn bleke kleur, smaakt correct fris en behoorlijk vol, met een subtiele notigheid en milde fruit van zowel peer als citrus. Niet gek bij o.a. een maïskippetje van de grill. Prijs €5,85 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

 

Coyam 2014
Valle de Colchagua
Een van de allerbeste wijnen die de Chileense bioreus Emiliana voert, heet Coyam, en komt van het Los Robles domein in de Colchagua Vallei. Het is een uit vijf druivenrassen gecomponeerde blend. Voor de nog vitale 2014 zijn dat syrah (45 procent), carmenère (35), cabernet sauvignon (11), mourvèdre (5) en malbec (4). Voorts ging de wijn ruim een jaar op vat en werd niet gefilterd. Behalve intens en krachtig is zijn smaak romig, vanilleachtig, zacht kruidig, zacht fris en voorzien van zowel heel rijp zwart fruit als wat drop en laurier. Critici overal prezen deze Coyam met o.m. meer dan 90 punten – heel terecht. Prijs €15,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

Domaine de la Madone 2017
Beaujolais Le Perréon
Het klopt allemaal op Domaine de la Madone in de Beaujolais: hoog gelegen wijngaard, graniethoudende grond, stokoude stokken, milieuvriendelijke bewerking, een strikte kwaliteitspolitiek en een gedreven familie die al vijf generaties dit domein in handen heeft.
De naar een dorp genoemde Le Perréon 2017 is dan ook een voorbeeldige Beaujolais Villages, gul fruitig (zwarte vruchtjes vooral), vlezig, zacht fris en spatzuiver. Met deze wijn wonnen Bruno en Olivier Bererd een zilveren medaille, maar dat had best een gouden mogen zijn. Reken op ruim een tientje per fes. Verkoopinfo via www.heisterkamp.com

 

 

Don Reca 2015
Valle de Cachapoal
Het grote, aan de familie Ossa behorende wijndomein Viña la Rosa is een van Chili’s oudste en beste. Volgens de laatste telling bezit het ruim 864 hectare in de Valle de Cachapoal, anderhalf uur rijden bezuiden Santiago. Een van de opmerkelijkste wijnen die Viña la Rosa voortbrengt,  is de op zware fles gepresenteerde Don Reca. Een mengwijn waarvan de exacte samenstelling per jaar wisselt én geheim wordt gehouden. We weten alleen altijd merlot en carmenère worden gebruikt, al dan niet met cabernet sauvignon en syrah en soms misschien cabernet franc. De door Decanter met goud bekroonde 2015 is in elk geval een kostelijke compositie. Muntig, donkerig, romig, discreet fruitig (bes & zwart) en krachtig zonder heftig te zijn. Wondermooi bij wild, rundvlees en lamsrack. Gedurende week 6 en 7 kost een fles geen €14,99 maar €9,99, bij www.gall.nl, zie de banner.

Dourthe No 1 2016
Bordeaux
Het in Bordeaux gevestigde huis Dourthe, dat al geruime tijd behoort aan de groep Thiénot (bakermat Champagne) lanceerde ruim dertig jaar geleden Dourthe No 1. Een merk dat dankzij zijn constante, hoogwaardige kwaliteit sterk is gebleven. Wat opvalt bij de rode 2016, die een jaar in nieuwe fusten van Frans eikenhout werd gerijpt, is hoe aangenaam deze Bordeaux smaakt. Dat maak je wel eens anders mee. Rijp fruit van bessen en zwarte vruchten zijn in het aroma de kompanen van drop (o.a. katjesdrop), sappigheid en een zachte kruidigheid. Merlot en cabernet sauvignon dienden als druiven, aangevuld door een petit percentage petit verdot. Fles €12,95 bij o.a. www.wijnkring.nl

 

El Vínculo 2013
La Mancha
Hij is kleine van postuur  maar heeft een reusachtige reputatie: Alejandro Fernández die wereldwijd furore heeft gemaakt met zijn Pesquera en andere wijnen uit Ribera del Duero.  Zijn familie bezit sinds twintig jaar ook een aanzienlijk domein in La Mancha, het 80 hectare omvattende El Vínculo waar behalve witte airén ook blauwe tempranillo groeit. De 2013 daarvan werd zestien maanden opgevoed in vaten van Amerikaans eikenhout dat van nature veel vanilline bevat. Vandaar dat in de rijpe, bijna fluwelige smaak het rijpe, zondoorstoofde besfruit wordt aangevuld door zacht kruidige houttonen en wat vanille. Voorts heeft de wijn een solide fundament van 14,5 procent alcohol en gulle dosis sap. Bij www.degoudenton.nl kost een fles €16,75.

Ensedune Marselan 2017
Pays d’Oc
Zijn massieve kleur geeft al aan dat hier een wijn betreft met veel concentratie. Deels is die te danken aan de marsalandruif (een kruising van cabernet sauvignon met grenache) die laat geplukt wordt en relatief weinig sap geeft. Het is ook een wijn die vlezig is, beklijft en in zijn smaak vooral droppig donker is, met discreet wat fruit van zwarte vruchten en een besje. Voor de Ensedune kwamen de druiven van het Languedoc-gebied Ensérune, en de coöperatie die ze verwerkte is een hele goede, Foncalieu (650 leden, 4000 hectare). De keten www.plus.nl, zie de banner, rekent €5,99 per fles.

 

Banner-Aaldering-21

 

Errázuriz Max Reserva Carmenère 2016
Valle de Aconcagua
Na een soms woelige, lange historie – het wijnbedrijf stamt uit 1870 – heeft Errázuriz zich ontwikkeld tot een van Chili’s allerbeste producenten. Dit vooral dankzij Eduardo Chadwick (Decanter Man of The Year in 2018) die het vijftien jaar geleden het aandurfde om in Berlijn (en later nog vijftien steden, waaronder Amsterdam) zijn beste rode wijnen blind te laten proeven naast toppers uit Europa. De zetel van Errázuriz bevindt zich benoorden Santiago, in de Aconcagua Vallei, en daar groeien ook de druiven voor de Max Carmenère. Die overigens ook 11 procent syrah en 4 procent petit verdot bevat. Het is een bijna romige, volle, ferme zijn, zacht fris en donker van aroma (denk aan o.a. katjesdrop) en tegelijk zwart fruitig, terwijl een beschaafd kruidige houttoets het geheel nog verrijkt. Critici bekroonden deze Max met o.a. 91 en 93 punten. Fles €16,95 bij o.a. www.wijnkring.nl

 Esk Valley Pinot Noir 2017
Marlborough
Een van Nieuw-Zeelands meest gedistingeerde wijnmakers is Gordon Russell die met zijn wijnen van Esk Valley (een dochterbedrijf van Villa Maria) alle mogelijk distincties won. De in eigen lands als ‘excellent’ geprezen Pinot Noir 2017 doet begrijpen waarom. Het is een medium rode, vrij volle wijn, enerzijds zacht fruitig (pruimen, kersen, framboosje), anderzijds enigszins kruidig (mede dankzij elf maanden vatrijping) en zacht fris. Kortom, ask for Esk. Reken op meestal €13,99 per fles. Adressen via www.groupeduvin.nl

 

 

Faustino Organic Wine 2017
Rioja
Dit is de eerste jaargang van Faustino’s eerste biowijn, een pure tempranillo van drie organisch gecultiveerde percelen in de Rioja, samen 9 hectare bestrijkend. (In totaal beschikt de bodega over zo’n 650 hectare.) De met schroefdop gebottelde wijn vormt een aangename combi van rijp, mild zwart fruit (waaronder dat van verse vijg), sappigheid, een vlezige structuur en een keurige afdronk. Richtprijs €9,95, verkoopinfo via www.monnik-dranken.nl

Feudo Arancio Syrah 2016
Sicilia
Na in 2001 te zijn overgenomen door de groep Mezzacorona (uit het noordelijke Trentino Alto Adige) werd Feudo Arancio omgetoverd tot een van Sicilië’s modeldomeinen. Het areaal aan wijngaarden, op twee locaties zuidwestelijk op het eiland, groeide tot bijna 700 hectare en er verrees een hypermodern keldercomplex met flink wat duurzame aspecten, waaronder het recyclen van water. Uiteraard verbeterde ook de wijnkwaliteit. Zo offreert de nog behoorlijk vitale Syrah 2016 een smakelijke combi van sappigheid, rijpe elementen, drop en zondoorstoofd zwart en besfruit. Fles meestal €7,95, adressen via www.dgswijn.nl

 

 

Ferraton La Tournée 2016
Vin de France
Het domein Ferraton Père & Fils, dat geleid wordt door Samuel Ferraton met adviezen van Michel Chapoutier, is gevestigd in Tain-l’Hermitage. Behalve wijnen uit het noordelijke en centrale Rhône-dal maakt het wijnen van druiven uit de meer zuidelijk departementen Gard en Hérault. Zo’n wijn is de rode La Tournée 2017, een houtloze blend van grenache en syrah: gulle, redelijk stevige smaak, milde toonzetting, (katjes)drop, theelepeltje rijp zwart fruit, snufje kruiden, nette finish, dit is wat allemaal geboden wordt voor pakweg €8,50 per fles. Verkooppunten via www.vinites.com

Flores de Callejo 2016
Ribera del Duero
José Félix Callejo, die bij Bodegas Félix Callejo de wijnen maakt, is geboren en getogen in een gehucht van vijfhonderd zielen, maar reisde wel de wereld over om ervaring op te doen. Zo werkte hij op Château Pétrus in Pomerol en bij Miguel Torres in Chili. Zijn verantwoording is aanzienlijk, want het door zijn vader gestichte familiebedrijf beschikt over zo’n 100 hectare wijngrond (op 850 tot 930 meter hoogt).  Een van José’s meest geprezen creaties is Flores de Callejo, een 100 procent tinta fina (ofwel tempranillo) wijn die een half jaar in fusten van Frans eiken werd gelagerd. De nu mooi op dronk zijnde 2016 vertoont een zachte rijpheid, milde, vanilleachtige roosteraroma’s en heel rijp besfruit. Richtprijs €10,50, adressen via www.neerlandswijnhuis.nl

 

 

Georges Duboeuf Fleurie 2017
Beaujolais
In 1976 schreef ik over een Fleurie van Georges Duboeuf: ‘Beaujolais op zijn best’.  Ruim veertig jaar zou ik dat nog steeds doen, zo lekker is de Fleurie van 2017. Levendig, fris, sappig en vooral fruitig dankzij een cocktail van rode vruchtjes en bessen.  Destijds proefde ik de wijn, een zogeheten cru uit de Beaujolais, ter plekke met zijn maker, Georges Duboeuf, de ongekroonde keizer van die streek. Tot zijn fans en afnemers behoorden o.a. Paul Bocuse en de gebroeders Fagel. Fles €9,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

Klein Frühburgunder Kirchenstück 2015
Pfalz
Hij groeit vooral in Duitsland, de frühburgunder, een iets vroeger rijpende variant van spätburgunder ofwel pinot noir. De zuidelijke Pfalz, waar de familie Klein over 25 hectare beschikt, was bakermat voor de Kirchenstück 2015, een heel smakelijke, à la bourgogne in fusten opgevoede wijn die in zijn smaak subtiele, milde roosteraroma’s koppelt aan een zachte fruitigheid (vooral van zwarte vruchten) en rijpe tonen. Klein is deze wijn allesbehalve. Fles €23,50, zie www.winterbergwijnen.nl.

 

Banner Hamersma 538-100

 

Korta Barrel Selection Carmenère 2016
Sagrada Familia
Het was Francisco Corta die 22 kaar geleden Bodegas y Viñedos Korta stichtte, in de Vallei Sagrada Familia,  ongeveer 200 kilometer bezuiden Chili’s hoofdstad Santiago. Het bedrijf verwerkt druiven van eigen grond, 210 hectare (waarvan 30 met witte druiven in het gebied Curicó). Van de ruim twintig verschillende wijnen is er één duidelijk voor winter en wild, de Barrel Selection Carmenère: krachtig, verwarmend, donkertonig (o.a. katjesdrop), rijp zwart fruit, sappig, beschaafd, kruidige houttoets (twaalf maanden vat). Deze op zware fles gebottelde Chileen draagt een sympathiek prijskaartje van €9,95 bij www.colaris.nl, zie de banner.

La Closerie du Pic 2016
Pic Saint Loup
Met grote aarzeling heb ik deze wijn geproefd – want hij heeft een overdadige 15 procent alcohol. Wat meestal betekent dat hij te heftig, te vermoeiend is. Maar gelukkig, de alcohol bleek net in balans te zijn met de overige elementen, zoals de volle, bijna corpulente en zeker ook intense smaak. Die genereus voorzien is van zowel het allerrijpste zwarte fruit, waaronder pruimen, en dropachtige aroma’s. Plus een beschaafde kruidigheid. Diverse Amerikaanse collegae hebben ‘m met meer dan 90 punten beoordeeld. De wijn komt bovendien van een prachtig domein, Château Puech-Haut dat zo’n beetje uit het niets werd opgebouwd door zakenman Gérard Bru, bij het Zuid-Franse wijndorp Saint-Drézéry. De eigen wijngaard bestrijkt 184 hectare waarvan 19 gelegen zijn binnen het district Pic Saint Loup. En in de kelder en het proeflokaal van het château zijn kleurrijk beschilderde wijnvaten te bekijken (foto rechts). Flesprijs deze maand geen €26,95 maar €20,95, bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie de banners.

 

 

La Forcallà de Antonia 2014
Valencia
Een van Spanje’s minste bekende blauwe druiven is forcallat, in de streek Valencia forcallà genoemd. Een jaar of acht geleden voerde wijnbouwer Rafael Cambra een soort reddingspoging uit, door de bijna verloren variëteit, die veelal vervangen werd door monastrell, apart te vergisten. De druiven kwamen van gemiddeld 55 jaar ingeënte stokken (foto rechts). La Forcallà de Antonia is het resultaat, een anders dan andere rode wijn, krachtig, kruidig en met een apart, naar donker-kruidig neigend aroma waarin ook vaag iets van zwarte vruchten te bespeuren valt. De nog vitale 2014 wordt vooral aanbevolen bij stoofschotels. Voor deze zeldzame wijn betaal je €14,50 bij o.a. www.wijnkooperijdelange.nl

M Rouge
Vin de France
Importeur Janneke Rutten van Intense Wines hielp vorig jaar mee met de pluk op Domaine de Marotte,  het wijngoed van Daan en Elvire van Dijkman in de zuidelijke Rhône-vallei. Het was een mooie gelegenheid om het plan te smeden voor een paar nieuwe, door Daan (foto) samen te stellen wijnen gestalte gegeven, wijnen die én biologisch én betaalbaar moesten zijn, Merknaam M. De rode versie daarvan, op basis van grenache, merlot en syrah, is een leuke alledagswijn, soepel, mild en kruidig, met zowel donkere aromas en heel rijp zwart fruit. Wijnspeciaalzaken verkopen meestal voor €5,99, adressen via www.intensewines.nl

 


Monte del Frà Lena di Mezzo 2017
Valpolicella Classico
De wieg van deze wijn stond op bijna 18 hectare van het in totaal het 140 hectare tellende  domein Monte del Frà, waarvan het hoofdgebouw staat langs het Gardameer. De gebroeders Claudio en Eligio Bonomo die het – alom geprezen, perfect geëquipeerde – wijngoed leiden, kozen als belangrijkste  druiven voor hun met schroefsluiting gebottelde 2017 de corvina veronese en corvinone (65 procent), in gezelschap van rondellina. De wijn smaakt al redelijk rijp, met in zijn soepele, sappige smaak droppige tonen en voorzichtig wat zwart fruit. Fris geschonken doet hij het héél goed bij o.m. lasagne. Fles deze maand geen €9,95 maar €8,70 bij www.josbeeres.nl en andere leden van  www.lesgenereux.nl, zie de banners.

Neleman Organic Bobal 100% 2016
Valencia
Blauwe bobal is een sterke druiftroef van Valencia en het naburige Utiel-Requena. En de Nederlandse wijnhandelaar/producent Derrick Neleman weet er samen met zijn Spaande keldermeester heel goed mee om te gaan – zoals de Organic 2016 bewijst. Als basis dienden 60 jaar oude, duurzaam geteelde stokken die in combinatie met zonnekracht volrijpe, gezonde druiven gaven waaruit een musculaire (14,5 procent), breed gevulde, soepele wijn ontstond met behalve zonnig, rijp bes- en zwart fruit ook discreet wat drop en leder in zijn aroma. Voor €11 wordt deze betere Bobal aangeboden door www.neleman.org


Ojos del Guadiana Reserva 2012
La Mancha
Waar te beginnen met het beschrijven van deze wijn? Met eigenlijk het belangrijkste: tijdens een familiemaaltijd waarbij de aangebroken fles verscheen, zeiden twee tafelgenoten spontaan dat ze ‘m héérlijk vonden. En waar komt-ie vandaan? Wie maakt ‘m? Wie verkoopt ‘m? Voor hoeveel? Het is inderdaad een uitnodigende wijn, een pure, in vaten opgevoede Tempranillo met een sappige, zachte doch nog vitale smaak waarin heel rijp fruit van bessen en zwarte vruchten samengaat met milde, aan het houtcontact te danken aspecten van vanille en zelfs een vleugje karamel. Zijn maker is El Progreso, de grootste coöperatie van heel Spanje. De skyline van Villarubia de los Ojos, waar het met twee andere cooperativas gefuseerde bedrijf staat, wordt mede bepaald door batterijen roestvrijstalen gistingstanks waarin de druiven van tienduizend(!) hectare worden verwerkt. Een fles van deze Reserva kost €9,99 bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

Puy Arnaud Cuvée Pervenche 2016
Castillon Côtes de Bordeaux
Al bijna twintig jaar beheert Thierry Valette, telg uit een befaamde wijnbouwersfamilie, Clos Puy Arnaud. Hij doet dat op duurzame wijze; de gehele akker van circa 13 hectare wordt biodynamisch bewerkt. Maatwerk werd toegepast om de druiven – 50 procent merlot, 45 cabernet franc, 5 cabernet sauvignon – te vergisten. Schilweking vooraf, fermentatie bij lage temperatuur (25 graden), gebruik van alleen wilde gisten. Alle elementen samen hebben een heerlijke Bordeaux gegeven, zwart en mild fruitig, donkertonig, zacht kruidig en met rijpe tannines. Hij deed sterk verlangen naar een gegrilde of gebakken entrecôte. Fles €24,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl, zie de banner.

Que Rico! Carmenère Gran Reserva 2017
Central Valley
Behalve gerede wijnen importeren, uit zowel de Oude als de Nieuw Wereld, stellen Björn en Johan Monard van Ad Bibendum wijnen samen, soms op basis van door hen aangekochte druiven. Hoe knap ze dat doen, toont de met Björn geproefde, op vat gerijpte Carmenère van Que Ricó!, een eigen merk. Deze donkerrode Chileen is heel kenmerkend voor zijn soort, dus donkertonig qua aroma, bijna romig bovendien, met een ondertoon van rijpe zwarte vruchten en veel sap. Prijs incl. Nederlandse accijns  €7,85, zie www.adbibendum.net

San Martin
Vino Rosso
De in Piemonte gesitueerde Guiseppe Nada geniet vooral naam en faam vanwege zijn traditioneel bereide, kostbare Barbaresco’s, maar heeft nu ook een vriendelijk geprijsde, jaartalloze ‘huiswijn’ uitgebracht. Deze San Martin is een prettig product (druivenrassen onbekend, vast regionale) met een vrij stevige smaak (14 procent alcohol) waarin frisheid, bessen, zwarte vruchten en donkere aroma’s sappig met elkaar samengaan. Importeur www.heerenvanheusden.nl (zie de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’) rekent €6,95 per fles.

Shalauri Cellars Saperavi 2014
Georgië
Tegen een achtergrond van vaak besneeuwde bergen werd de eigentijdse kelder gebouwd van Shalauri, een Georgische producent die als eerste oogst die van 2013 lanceerde. De eigen wijngaarden bestrijken 10 hectare, en daarnaast worden druiven bijgekocht.  De nummer één blauwe variëteit, trouwens ook in heel Georgië, is de saperavi, waarvan de wijn in traditionele ondergrondse amfora’s wordt vergist met alleen natuurlijke gisten. De ongefilterde, stoere 2014 smaakt nog volstrekt vitaal en vult de mond breed met donkere aroma’s (leder, laurier, drop) en voorzichtig wat fruit van pruimen en bessen. Het is een goed voorbeeld van Georgië’s kwaliteitspotentieel. Richtprijs €28,50, verkoopinfo via www.heisterkamp.com

Torres Gran Coronas Reserva Cabernet Sauvignon 2014
Penedès
Een van ‘s werelds meest bewonderde wijnbedrijven is de familiefirma Torres die over 1600 hectare eigen wijngrond beschikt. En een van de meest bewonderde wijnen in de omvangrijke collectie is er een uit de Penedès, westelijk van Barcelona. Te weten de Gran Coronas Cabernet Sauvignon (die overigens ook 15 procent tempranillo bevat). De nu beschikbare jaargang 2015 verbleef twaalf maanden in vaten van Frans eikenhout (30 procent nieuwe), en is een perfecte partner, zo ontdekten we in huize Duijker, voor o.a. lamsvlees. Stoer van structuur roept deze wijn associaties op aan heel rijp fruit van bosbessen en andere bessen, alsmede aan diverse zwarte vruchten, samen met gulle dosis sap en beschaafde kruidige hout- en roostertonen. Te koop voor €15,99 bij www.gall.nl (zie de banner) en ander aanbieders, adressen via www.walravensax.nl

 

 Faber
Alcohol free
Deze maand af en toe geen alcohol? Wat wijn betreft hoeft dat geen straf te zijn, want de kwaliteit van alcoholvrije wijnen kan tegenwoordig heel behoorlijk zijn. Sterker nog, sommige soorten werden door vrienden (die geen alcohol wilden of konden gebruiken) als ‘echt lekker’ ervaren. De Sparkling Rosé van Faber bijvoorbeeld. En de Sauvignon Blanc van hetzelfde merk, een ‘wijn’ met inderdaad wat buxus in zijn aroma, en een frisse smaak met milde, drupsachtige fruittonen. De kwaliteit van alle Fabers is te danken aan een Duits wijnbedrijf dat van origine gespecialiseerd is in bubbelwijnen. En dat via een slim systeem, ongeveer hetzelfde waarmee zout uit zeewater wordt verwijderd, de alcohol uit gerede wijnen haalt. Flessen Faber kosten €5,69 bij www.gall.nl

 ~~~~~~~~~~~~

 

Anneke Staals was achttien toen ze voor het eerst versteld stond van een goede combinatie tussen een wijn en een gerecht. Kennis over wijn had ze niet, tot dan zei ze zelfs  wijn niet lekker te vinden. Wat gebeurde was dat Anneke bij de lokale Italiaan een goed glas Pinot Grigio kreeg, ze weet niet meer precies bij welk gerecht, maar herinnert zich nog wel nog wel  ‘de verbazing en het plezier van die ontdekking’. Al vanaf haar eerste baantje was Anneke werkzaam in de horeca en bleef dit ook na haar studie en zwangerschap met veel passie en plezier doen, bij Café Samson te Nijmegen. ‘Nog steeds één van de beste café s van Nederland, met Frits Cleijne als ongeëvenaarde kastelein.’ Ze kreeg er de kans om haar groeiende interesse in wijn verder uit te breiden en uiteindelijk het Wijnbrevet te halen. Later heeft ze ook StiBON afgerond, tot internationaal gediplomeerd biersommelier. ‘Eind 2016 vond ik het de hoogste tijd om achter de bar uit te komen en mijn drankkennis in te zetten in de retail.’ Sindsdien is Anneke in dienst bij Mitra Drankenspeciaalzaken als category manager wijn & aperitieven. ‘Bij Mitra is wijn een verhaal, en niet alleen een druivensoort uit een bepaald land. Vertel het verhaal achter de wijn, laat kennis maken met het wijnhuis of de streek, en laat proeven. Omdat de schappen ingedeeld zijn op smaak, en ook op de schaplabels de beste culinaire opties gegeven worden is het voor iedereen mogelijk om een goede wijn-spijscombinatie te maken.’ Over haar favoriete combinatie vertelt Anneke het volgende. Er zijn uiteraard combinaties die je bijblijven, zoals een Muscadet Sèvre et Maine bij gegrilde, zeeverse coquilles, genoten bij de visafslag in Deauville. Of witte Lagrima Port bij blauwe kaas. Maar om in het 13e-eeuws kasteel van Preignes le Vieux een tartaar van tonijn geserveerd te krijgen met daarbij de Aurélie Vic Limoux is er óók een om niet te vergeten. Aurélie Vic is niet alleen een geweldige oenoloog, maar bovendien een fantastische gastvrouw. Voor ons bezoek had ze naar eigen zeggen een ‘simpele lunch’ voorbereid. De tartaar werd prachtig opgediend en was perfect op smaak, en de licht gekoelde Limoux onderstreepte de zilte tonijn, terwijl de vis de complexiteit van de wijn heel mooi tot zijn recht deed komen. Een combinatie die je bij elke slok en elke hap deed denken: één en één is wel degelijk drie!

 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 BILBAO
BIEDT MEER DAN GUGGENHEIM

 Het laatste grote museum dat in de twintigste eeuw verrees, is het Guggenheim Bilbao Museo. Niet alleen werd dit spectaculair vormgegeven door Frank O. Gehry, maar bij de bouw paste deze Canadese architect op briljante wijze veel technisch vernuft toe. De golvende vormen werden gerealiseerd met o.a. kalksteen, speciaal behandeld glas en titanium. Rond een 55 meter hoog atrium beschikt het museum over twintig goed verlichte galerieën met een gezamenlijk oppervlak van 11.000 vierkante meter. Het complex kreeg als locatie een voormalig fabrieksterrein schuin onder de hoge Puente de la Salve, de belangrijkste brug over de Río de Bilbao. Dankzij het in oktober 1997 geopende Guggenheim (zie de rubriek ‘Galerie & Musea’) kreeg Bilbao een nieuw elan – en is sindsdien een cultuurbestemming. Tegelijk werd de enorme hond van bloemen (de ‘Puppy’) die Jeff Koons bij de hoofdingang plaatste door de inwoners graag geadopteerd, en dichter bij de rivier vormt de daar staande metalen reuzespin (‘Maman’) van Louise Bourgeois een geliefde achtergrond voor familiefoto’s. Vanaf museumterrassen en vanuit het museum zelf is er uitzicht op o.a. de statige Duesto Universiteit aan  de overkant, een imposant gebouw dat in 1886 verrees (rechts). En bij het museum begint de Paseo de la Memoria, een gebogen park dat de rivierkade volgt en waarin eigentijdse kunstwerken werden geplaatst, waaronder een van Salvador Dalí. Boven boven het park rijst de Iberdrola toren uit, een 165 meter hoge, slim-duurzame wolkenkrabber van de Argentijnse architect Cesar Pelli. Het park komt uit bij een modern, opvallend vormgegeven shoppingcentrum, Zubiarte. En daar weer achter ligt het historische, Engels gestijlde Parque de Doña Casilda met zijn fonteinen, eendenvijver en kindervertier. Op zijn beurt grenst dit aan het Museo Marítimo de Bilbao waar op allerlei manieren de banden in beeld worden gebracht die Bilbao al sinds mensenheugenis met de nabije zee heeft, o.m. via een oude scheepswerf. Met de komst van het Guggenheim werd een complete facelift van Bilbao in gang gezet, dit mede dankzij hulp van de Europese Unie. De haven kreeg een andere locatie, dichter bij de kust, en architecten ontvingen zowel opdrachten voor het renoveren van gebouwen als het creëren van o.m. een voetgangersbrug en glazen metro-ingangen. Zo ging Philippe Starck aan de slag met de uit 1905 daterende, voormalige wijnopslagplaats Alhóndiga ofwel Azkuna Zentroa (links), in de hal waarvan hij 43 veelal kleurige kunstzuilen plaatste van Lorenzo Baraldi. Via deze pilaren wordt de geschiedenis van de mensheid symbolisch verteld. Tegenwoordig is het stadscentrum sterk cultureel getint, en telt ook talrijke restaurants. De Franse architect Starck tekent eveneens voor het Grand Hotel Domine dat een fantastisch atrium kreeg en design ligbaden, tegenover het Guggenheim.
Hoewel Bilbao een groot net van buslijnen heeft, alsmede een metro, kun je vrijwel alle bezienswaardigheden te voet bereiken. Natuurlijk wel op voorwaarde dat er gelogeerd wordt in een centraal gelegen hotel. Een aanbeveling verdient de Bilbao Art Lodge die beschikt over een zestal rustige, comfortabele kamers. De kleine staf is buitengewoon vriendelijk en verstrekt desgewenst allerlei goede tips, zoals voor restaurants. Vanuit het in 2016 geopende, op een eerste etage gelegen etablissement loop je in minder dan tien minuten naar het centrale Plaza Moyúa waar de snelbus van de luchthaven arriveert (KLM vliegt rechtstreeks). Aan het ronde plein prijkt het Palacio Chávarri dat in neo-Vlaamse stijl werd gebouwd en waarvan alle vensters verschillende zijn. Er schuin tegenover heeft het Carlton Hotel een meesterlijke lobbykoepel van glas in lood (links). Even verderop, langs de Alameda Recalde, een van de acht straten die uitkomen op het plein, kan het modernistische, witte Casa Montero (rechts) van buiten worden bewonderd; het doet een beetje denken aan een ontwerp van Gaudí. Meer prestigieuze panden flankeren de Gran Vía met zijn winkels (o.m. El Corte Inglés), banken en kantoorgebouwen. Het mooiste pand is het laat 19e-eeuwse Provinciehuis waarvan de hoge gevel rijk gedecoreerd werd in classicistische stijl, en dat tevens een pracht en praal interieur heeft met zelfs een troonzaal. Af en toe loont het de moeite om al wandelend naar boven te kijken, want sommige balkons in Bilbao hebben tegeltableaus aan de onderkant. Een leuk, sfeervol parkje, twee straten vanaf het oosteinde van de Gran Vía, is Jardines de Albia (panoramafoto onderaan) dat behalve een standbeeld ook bloemperken heeft. Het ligt naast een oude (1159) gotische kerk, de San Vicente Martír.
Wie de Gran Vía helemaal uitloopt in oostelijke richting, moet vanaf de rivierbrug even rechts achterom kijken naar het Concordia station. De heeft namelijk een fraai modernistische gevel uit 1902. Eenmaal de brug over arriveer je op het driehoekige Plaza del Arenal  BA9 met links de barokke, meer dan 350 jaar oude San Nicolás de Bari kerk en rechts het neob arokketheater Arriaga uit 1890 waarin ook opera’s worden uitgevoerd. Vanaf het plein loop de je Casco Viejo binnen, de Oude Wijk. Waarin enkele smalle straatjes voeren naar het Plaza Nueva, een door galerijen omsloten, rechthoekig plein dat onderkomen biedt aan alle mogelijke eet- en drinkgelegenheden. Waaronder het alom  geprezen, toeristische Victor Montes met zijn spiegelzalen en traditionele geklede obers, en het erbij vlakbij gelegen Café-Bar Bilbao dat vooral bij lokalen populair is. Elders in het wijkje wordt via twintigduizend voorwerpen de geschiedenis van Baskenland get oond in het Museo Vasco. Ook de van oorsprong 15e-eeuwse gotische kathedraal Santiago verdient een bezoek, alleen al vanwege zijn religieuze kunstwerken (foto), spinnenwebachtige zolderingen en kleine kloostergang.  Drie van de zeven straatjes die het oude stadshart vormen komen uit de Mercado de la Ribera, een in 1929 gebouwde, overdekte, met glas-in-lood ramen versie rde markthal die de grootste is van heel Europa – en een soort paradijs voor gastronomen. Naast marktstallen zijn er talrijke gastrobars en ander eet- en drinktentjes gevestigd waar de lekkere trek en dorst op alle mogelijke manieren kunnen worden gestild en gelest.  In de Enoteca van het befaamde Rioja-huis Cune bijvoorbeeld. Bilbao is sowieso een stad waar het goede leven volop wordt gevoerd. Overal zijn cafés, bars, brasserieën en restaurants gevestigd waar  pintxos (regional tapasvarianten op brood), complete maaltijden en drankjes aangenaam kunnen worden genuttigd, denk met name aan de frisse, lichte Baskische Txakoli (zie ook ‘Aanbevolen restaurants’). Deze verkwikkende zeefruit- en viswijn kost  meestal weinig: in La Machine (Calle Euscalduna, vlakbij de Art Lodge; foto vanaf de bar) betaalden we 1,75 per glas. Mocht er tijd over zijn, neem dan de metro voor een ongeveer twintig minuten durende rit naar Getxo (halte Areeta), een kustplaats lands de monding van de Río de Bilbao. Door vanaf het metrostation de Calle Mayor te volgen kom je bij een soort metalen  wereldwonder, de Bizkaia brug. Dit is de oudste hang- en shuttlebrug ter wereld, 63 meter hoog en 160 meter breed. Het gevaarte verrees in 1893. Richting kust staat een opvallend monument  gewijd aan de havenarchitect Churruca. Het toont stoere mannen in brons die het gevecht tegen de zee symboliseren. En erachter loopt een beboomde wandelpier. Pal langs de kunst bouwden havenbaronnen, reders en handelaren hele grote, soms paleisachtige panden. Het pad erlangs komt na een kilometer of twee uit bij een pier met daarop het Getxo Aquarium. Weer een à twee kilometer wandelen, en je arriveert in de oude vissershaven waarvan witte woningen tegen hellingen werden gebouwd. Terug naar Bilbao kan vanaf metrohalte Algorta. Maar natuurlijk niet na eerst, bij Bikain, even voor het station, een glas Txakoli en enkele pintxos te hebben gebruikt.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SCHILDERIJ VAN DE MAAND
Dit primitiefje toont schaatspret in mijn Abcoude, een paar decennia geleden. Toen er door jong en oud geschaatst werd op de gracht rond het plaatselijke fort. Het gebouwtje staat er nog steeds, maar heeft nu van buiten een andere kleur. Tijdens het visseizoen zijn gehandicapte vissers er welkom, er wordt wekelijks op vrijdagavond gebridget en soms vinden er exposities plaats van lokale en regionale kunstenaars.
www.vinpressionist.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 Gedistilleerde dauw en honing
Van de duizenden wijnen die ik in de afgelopen vijftig jaar te proeven kreeg, heeft er een zo veel indruk gemaakt dat ik zijn geur en smaak nog steeds kan beschrijven. Deze donkerrode wijn rook naar viooltjes en gaf in de mond impressies van onder andere rijp fruit, charme en verfijning. Het was de eerste grote wijn die ik in mijn leven dronk, Château Branaire-Ducru 1959. Ik had de fles voor mijn verjaardag gekregen van mijn vrouw, in februari 1966, en wij dronken hem een paar dagen later samen op. Voordien was in huize Duijker alleen Pinard geschonken (wij hebben nog steeds enkele van de gratis glaasjes), afgewisseld door Moselblümchen, Rosé d’Anjou of ander heel goedkoop spul.

HET ARCHIEF SPREEKT

Dankzij die ene bijzondere fles, een Bordeaux uit Saint-Julien, begreep ik ineens waarom mensen lyrisch konden zijn over wijn. Bovendien werd duidelijk waarom mensen konden schrijven over wijn. En ziedaar, ruim drie jaar later zette ik zelf mijn eerste wijnartikel op papier. Sinds ik wijnschrijver (pardon, vinpressionist) ben, heb ik het voorrecht gehad om heel wat andere, wondermooie wijnen te proeven. Waaronder Château d’Yquem, de ultieme Sauternes. Bij herhaling is dat op het wijngoed zelf geweest. Zo zit in mijn archief het menu van een daar genoten lunch., in mei 1986. Op de wit gedekte tafel lag serviesgoed met een gouden rand, de wanden hingen vol met schilderijen, litho’s en etsen en in de grote schouw brandde haardvuur. Ik zat naast de toenmalige eigenaar, graaf Alexandre de Lur Saluces (niet altijd zo serieus kijkend als op de toen gemaakte foto). Na eerst tongfilets en eend met perzik verscheen Château d’Yquem bij de kaas. Geen willekeurige jaargang, maar de fabuleuze, legendarische 1967. Deze zoete zaligheid bood een heel register aan schakeringen, waaronder honing, abrikozen, ananas en jasmijn. Ik kon me voorstellen waarom de Engels-Franse wijnauteur André Simon de wijn van d’Yquem eens beschreef als ‘gedistilleerde dauw en honing” met de geur van alle verse, wilde veldbloemen die de dageraad begroeten’.


Ik vroeg de graaf nog waarbij hij zélf zijn wijn het liefst dronk. Na even te hebben nagedacht luidde zijn antwoord ‘Bij alles behalve het dessert, want de meest nagerechten zijn voor mijn wijn te suikerig’. Jaren later ben ik op het – majestueus op een heuvel tronende – château nog terug geweest, met een tv-ploeg onder leiding van de grote regisseur Nico Hiltrop. Dit met als doel de graaf te interviewen voor het programma WijnWereld. De opnamen verliepen moeilijk. Want tijdens het interview buiten begon een grote hond keihard te blaffen en blééf ook blaffen. Wat een tweede viervoeter aanleiding gaf om datzelfde te doen. Bedrijfsleider Pierre Meslier (die zelf een eminente Sauternes maakte op Château Raymond-Lafon) probeerde beide beesten naar binnen te krijgen, tevergeefs. Uiteindelijk hield zijn vrouw ze een enorme lap vlees voor, waarschijnlijk de biefstuk van het avondmaal. Waarna het blaffen veranderde in smakken. Spijtig genoeg voor de filmploeg – ik had ze in ons busje lekker gemaakt – werd de sublieme Sauternes toen niet met gulle hand geschonken. Als kleine troost kon ik achteraf wel vertellen dat tijdens een eerder bezoek, voor De Goede Wijnen van Bordeaux, het minirestje wijn uit mijn proefglas werd terug gegoten in de fles, zo zuinig was het bezoekersbeleid.

Zie de rubriek Het archief spreekt voor nog een stuk of 25 geschreven herinneringen.

 

Een enorme hagelbui in juni 2010 verwoestte bijna de gehele druivenoogst van wijnbouwer Stefan Kuntz te Mörzheim in het Duitse wijnbouwgebied Pfalz. Van wat was overgebleven aan witte druiven – restjes muskateller, riesling, scheurebe, chardonnay, weissburgunder en silvaner – maakte Stefan Kuntz één wijn en noemde deze Cuvée Katastrophe. Aldus de toelichting van verzamelaar Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com, die dit rampetiket selecteerde uit zijn grote collectie.

 

.

.

.

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website en dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.