Toen ik in februari 2007 deze website lanceerde, had ik alleen maar kunnen dromen dat hij bijna vijftien jaar later 1.398.107 keer zou zijn bezocht door 348.443 individuele bezoekers. Alle reden dus om hem te continueren – door veel te blijven proeven en veel te blijven schrijven. Het nieuwe jaar begint met persoonlijke proefnotities van twintig wijnen (waaronder een paar alcoholvrije) uit een half dozijn verschillende landen. Vervolgens tippen de proefprofs van Perswijn de beste soorten Chileense Carmenère tot €12,50 per fles. En voor een virtueel reisje naar het nu zonnige Zuid-Afrika komt een prachtige, resortachtige wijnbezitting in beeld. Alsmede mijn langste wijndag ooit, in de Médoc, in januari. Blijf genieten van het goede, zowel deze maand als gedurende het gehele nieuwe jaar.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


***

Natureo 0,0 semi seco
Spain
Na veel proefnemingen heeft de Spaanse topproducent Torres – vorige maand uitgeroepen tot ‘Green company of the year’ – in 2008 zijn eerste alcoholvrije wijnen uitgebracht, onder het merk Natureo. Aanvankelijk waren dat alleen stille wijnen, maar later werd ook de bruisende 0,0 semi seco gelanceerd. De familie maakte deze op basis van gedealcoholiseerde en vervolgens van bubbels voorziene muskaatwijn. Het wit-druivige van de moscatel is duidelijk aanwezig, het suikergehalte blijft beperkt tot 4,5 gram per liter (wat stukken minder is dan toegestaan bij o.a. Champagne Brut) en onze huisgasten die geen alcohol wilden gebruiken vroegen al snel om nóg een glas. Tot en met 16 januari in de aanbieding bij www.gall.nl (zie de banner) voor €5,80 in plaats van €8,29.


Deetlefs Winemakers Selection Chardonnay Viognier Chardonnay 2020
Western Cape
Dit jaar viert Deetlefs Wine Estate zijn twee eeuwen bestaan, met als bijzonderheid dat het al die tijd geleid werd door dezelfde familie. Met tegenwoordig Kobus Deetlefs aan het hoofd. Het gastvrije domein is bijkans idyllisch gelegen in de Breedekloof (befaamd om zijn zuivere water) en heeft een wijngaard van 105 hectare. Een van de wijnen is een ongebruikelijke blend uit 2020, van chardonnay en viognier. Deze Winemakers Selection neigt net iets meer naar kruidig dan fruitig, heeft een frisse kern en is goed gevuld, met een heel licht milde ondertoon. Met o.a. kip(schnitzel) en dat soort gerechten kan hij het goed vinden, net als met gebakken vis. Fles €5,99 bij www.plus.nl.

 

 

Fernand Engel Pinot Gris Réserve 2020
Alsace
Een van de grootste particuliere wijndomeinen in de Elzas, misschien wel het grootste, is dat van Fernand Engel. In acht verschillende gemeenten, waaronder het eigen Rorschwihr (Engels keldercomplex staat op de voorgrond van de luchtfoto), bestrijkt het 60 à 65 hectare – die biologisch worden bewerkt. Een in zijn soort heel geslaagde Pinot Gris is de Réserve 2020 waarin frisheid, fermheid, sappigheid en mildheid hoogst plezierig samengaan, terwijl tegelijk schakeringen van citrus, peer en een vleugje rook waarneembaar zijn. Tot de aanbieders behoort www.wijnkoperijplatenburg.nl die €12,95 rekent.

Jean Vullien & Fils Roussette 2020
Savoie
Een van Frankrijks zeldzaamste druivenrassen groeit in de Savoie en heet altesse. Volgens een druivendeskundige zou deze ‘hoogheid’ verwant zijn aan de Hongaarse furmint, en via Cyprus naar Frankrijk zijn gebracht, maar andere onderzoekers relateren hem aan de chasselas die volop gedijt rond het Meer van Genève. De wijn van altesse heet overigens  Roussette, omdat laat in het seizoen de altesse een enigszins rosse tint kan krijgen. Een reuze goede droge versie is de Roussette de Savoie 2020 van Domaine Jean Vullier & Fils, een door de broers David en Olivier Vullien geleide bezitting van 38 hectare, waarvan 5 met altesse. De recentste jaargang smaakt sappig fris, met aangename schakeringen van citrusfruit, groene appel en een kruidje. Voor deze voorbeeldige viswijn wordt €9,95 gerekend door www.heerenvanheusden.nl, zie de banner.

 

 

Neleman Hypocrite Pinot Grigio 2020
delle Venezie
Het assortiment van Derrick Neleman groeit gestaag. Na Spaanse en Franse wijnen werden nu ook Italiaanse toegevoegd. Waaronder een in Farra di Soligo (hart Prosecco streek) geproduceerde, echt smakelijke Pinot Grigio. Het milde fruit daarvan bestaat niet alleen uit peer, maar neigt zelfs naar tropisch, terwijl de zuren aimabel zijn en de structuur een elegante fermheid bezit. Net als andere Neleman wijnen werd ook deze vervaardigd van organische geteelde druiven. Fles €9,99 via o.m. www.neleman.org.

Poggio dei Gelsi 2020
Est! Est!! Est!!! Di Montefiascone
Het is ongelooflijk wat Ricardo Cotarella (portret) gedaan heeft in de Italiaanse wijnwereld. Als professor oenologie heeft hij gedoceerd, georganiseerd en gedirigeerd in allerlei hoedanigheden, en ook prestigieuze onderscheidingen ontvangen. En dat allemaal naast zijn voormalige presidentschap van Famiglia Cotarella, een uit 1979 daterend wijnbedrijf dat begon in Lazio, maar inmiddels ook actief is in Toscana en Umbria. Binnen het historische, aanvankelijk bijna vergeten gebied Est! Est!! Est!!! (foto; bij Montefiascone, Lazio) bezit Famiglia Cotarella – tegenwoordig gedreven door de dochters van Ricardo en diens broer Renzo, te weten Dominga, Enrica en Marta – 60 hectare waarvan als beste, alom geprezen witte wijn de Poggio dei Gelsi wordt gemaakt. De 2020 heeft als basis de lokale roscetto, naast trebbiano en malvasia. Je zou hem als een elegant alternatief voor Chardonnay kunnen beschouwen, gezien zijn verleidelijke, milde citrusfruit, sappige frisheid en beheerste 12,5 procent alcohol. Bij een mooi visgerecht lijkt de uitroep Est!!! zeer op zijn plaats. Richtprijs €12,50, adressen via www.vinites.com (zie de banner).

 

 

Rolling Hills Sauvignon Blanc 2021
Western Cape
Een land dat flink wat aantrekkelijke Sauvignon Blancs voortbrengt, is Zuid-Afrika. Dit dankzij relatief koel gelegen wijngaarden, niet al te ver van de kusten. Van de sterk op export gerichte, veel merken voerende firma Fine Cape Wine komt een plezierige én betaalbare Sauvignon Blanc, de Rolling Hills 2021. Deze ruikt en smaakt minder buxusachtig dan veel soortgenoten uit Nieuw-Zeeland, maar heeft toch wel wat plantaardigheid, naast sappige zuren en beheerste, frisse fruittonen. Rollings Hills rolt van de schappen bij www.dirckiii.nl, zie de banner. Losse fles €4,99 – en deze maand twee flessen voor slechts €8.

 

Almodí petit red 2020
Terra Alta
Even na de eeuwwisseling stichtte Joan Arrufi met twee vrienden het wijndomein Altavins in een van Catalonië’s minder betekende wijngebieden, Terra Alta. In dit ‘Hoge Land’ (foto) beplantten ze 52 hectare met uiteenlopende blauwe en witte druivenrassen, sommige echt Spaans, andere internationaal. Het ‘alta’ Altavins refereert aan de ligging van de wijngaarden, op 350 à 550 meter hoogte, waar de grond arm en stenig is. De Almodí petit red 2020 – een blend van de helft garnacha, aangevuld door syrah, merlot en carignan verleidt met een stoere, gulle smaak waarin de 14,5 procent alcohol prettig tegenspel krijgt van een zekere frisheid en dik, sappig zwart fruit plus een discrete kruidigheid. Niks ‘petit’ eigenlijk… Fris geschonken komt deze Catalaanse winterwijn het best tot zijn recht. Importeur www.okhuysen.nl (zie de banner) vraagt €7,70 per losse fles.

 

 

Casse-croûte par Maris 2020
Pays d’Oc
‘Onze druivenstokken zijn deel van de natuur, zo ook onze kelder’ stellen de eigenaren van Château Maris. Dit in de Minervois gelegen domein liet namelijk een kelder bouwen die én geheel koolstofneutraal is én van alleen natuurlijke  materialen werd gemaakt, dus niet van beton of metaal, maar van ‘ademende’ hennepblokken (links) en van hout. Ook in de wijngaard (45 hectare) wordt duurzaam gewerkt, via biodynamische principes. Robert Eden en Kevin Parker kochten de bezitting ruim twintig jaar terug, in het gereputeerde wijndorp La Livinière. Hun doel? ‘De beste wijnen maken van de Languedoc.’ Hun merkwijn Casse-croûte par Maris is een kostelijke compositie van merlot en syrah. Heel sappig, mondvullend, genereus voorzien van donkere en zwart fruitige elementen, met als extraatje een snufje kruiden. Richtprijs €9,95, adressen via www.cordier-wines.nl.

Château Bélingard 2018
Bergerac
Een in alle opzichten belangrijke bezitting binnen de Bergerac is Château Bélingard, waarvan de naam verwijst naar de Keltische zonnegod. Met verve wordt het gedreven door graaf Laurent de Bosredon, wiens familie het al een eeuw of twee bezit. In de eigen gemeente, Pomport, heeft Laurent 50 hectare, waarvan 28 bestemd voor de dessertwijn Monbazillac, en in Monestier nog eens 30 hectare voor Bergeracs. Kalksteen is het meest voorkomende bodemtype. Zowel bij de druiventeelt als de  wijnbereiding worden natuurvriendelijke principes gehanteerd. Kwalitatief doet de rode Château Bélingard 2018 niet onder voor een goede Bordeaux. Hetgeen grotendeels te danken is aan zijn druivenmix: 60 procent merlot, 25 cabernet sauvignon, 10 cabernet franc en 5 malbec. Samen geven deze soorten een hele beste, vrij ferme Bergerac, mild kruidig, sappig en tegelijk een tikje rijp, en met elementen van zowel bessen als donkere aroma’s plus een hint van vanille. Richtprijs €8, adressen via www.monnik-dranken.nl.

 

 

Château Fonsalade 2018
Saint-Chinian
Een al jaren schijnende ster binnen Saint-Chinian, in de Languedoc, is Château Fonsalade. Dat 25 hectare bestrijkt, verdeeld over zes verschillende grondsoorten. Voor de châteauwijn uit 2018 kozen eigenaar Cedric Barbe en diens team 80 procent grenache en 20 syrah. Het is een hoogwaardige, stevige om-mee-te-tafelen wijn geworden die vooral op zijn plaats lijkt bij gegrild vlees, aangezien een lichte rokerigheid present is in zowel de geur als smaak, naast kruidig, sappig besfruit en een zachte, vitaliserende frisheid. Adviesprijs €17,99, adressen via www.dgswijn.nl.

Doña Paula Altitude Series 969 2021
Mendoza
Een kwart eeuw geleden stichtte het Chileense bedrijf Viña Santa Rita een dochterbedrijf aan gene zijde van de Andes, in het nu zomerse Argentijnse Mendoza. Het kreeg eveneens een vrouwennaam, Doña Paula, en bestrijkt inmiddels 740 hectare. De toplijn, ook letterlijk, is die van de Altitude Series, waarvoor de druiven werden geoogst op grote hoogten. Voor de 969 was dat gemiddeld 969 meter. Wijnmaker Martin Kaiser (rechts) en diens collegae stelden de jaargang 2012 samen uit 55 procent petit verdot, 40 bonarda en 5 malbec. De wijn verbleef niet in vaten, maar in grote betonnen eieren. In zijn zacht frisse smaak worden kracht, beschaving en fruit fraai en evenwichtig gecombineerd, terwijl het aroma bestaat uit een melange van donkere tonen, besfruit en rijpe zwarte vruchten. Verkoopprijs €16,95 bij www.vinify.nl, zie de banner.

 

 

La Croix du Père du Michel 2019
Minervois
Op een koude winteravond brengt deze wijn de Zuid-Franse zon in huis. Zwarte bramen, zwarte kersen en dat soort mild fruit zitten samen met wat laurier verpakt in een vlezige, soepele smaak die gefundeerd is op een verwarmende 14,5 procent alcohol. De wijn, een Minervois van 15 à 20 hectare op 4450 meter hoogte, heeft als maker Michel Fabre, wiens familie al heel lang wijn verbouwt in de Languedoc. Al druivenrassen voor de jaargang 2019 koos Michel 50 procent syrah, 30 grenache en 20 mourvèdre. Prijs €11,50 bij www.colaris.nl, zie ook de banner.

Lenné Pinot Noir 2020
Pfalz
In de Zuid-Duitse wijnregio Pfalz verwierven Patrick Möllendorf en diens levensgezellin Sumi Gerbauer als wijnmakers naam en faam op Villa Wolf. Tegenwoordig zijn ze ook verantwoordelijk, samen met Bernard Schug, voor het succesvolle wijnmerk Lenné. De Pinot Noir 2020 daarvan, die wat vatrijping onderging, smaakt op zachte wijze rijp terwijl tegelijk nog frisheid aanwezig is. En dat samen met mild zwart en besfruit, plus een zachte, discrete kruidigheid. Aanbevolen bij o.a. fazant en kwartel. Een van de aanbieders is www.bosmanwijnkopers.nl, prijs €11,95.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Les Collines du Bourdic Syrah 2020
Pays d’Oc
Op zoek naar een waarachtige winter- en wildwijn, liefst een redelijk geprijsde? Ziehier een stevige Zuid-Franse Syrah, gul voorzien van sappig zwart fruit, met in de verte nog een besje, terwijl zijn soepele, vlezig smaak ook wat kruidigheid offreert. Het is een grote, serieuze, goed opererende coöp (waarvan de leden 1600 hectare bewerken in tien gemeenten) die deze wijn creëerde. In de Mijdrechtse winkel van www.prinselijkproeven.nl kocht ik ‘m voor €7,95.

Maison Champy Pinot Noir Cuvée Edmé 2020
Bourgogne
In een statig pand te Beaune is al eeuwenlang Maison Champy gevestigd, het oudste, uit 1720 daterende. nog bestaande wijnhuis van de hele Bourgogne. Anno 2016 begon het aan een tweede jeugd, dankzij de overname door de dynamische groep AdVini – die alleen al in Frankrijk meer dan 2000 hectare wijngrond bezit, en die eerder o.a. Domaine Laroche in Chablis verwierf. Maison Champy bracht 21 hectare mee, alle gelegen binnen de Côte de Beaune. Na de acquisitie werden de wijnen waarschijnlijk beter dan ooit tevoren. Voorts kwam er een nieuw  proeflokaal dat verrees pal tegenover het Hospices de Beaune. De rode Maison Champy Bourgogne Cuvée Edmé 2020, een pure Pinot Noir, is een hele, héle beste, sappig, levendig, ferm en lekker fruitig, we proeven zowel rode als zwarte vruchtjes. Prijs €24,95 bij www.grandcruwijnen.nl; meer adressen via importeur www.intensewines.com.

 

 

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2018
South Australia
James Halliday, een legendarische Australische criticus, omschrijft de wijnstijl van het eveneens Australische Penfolds als ‘rijk, mild fruit, altijd aan de rijpere zijde van het spectrum, met ook de invloed van eikenhout dat zich manifesteert via warme vanille en kruidigheid’. Het is mede dankzij deze stijl dat Penfolds een wereldmerk werd. Hoofdwijnmaker Peter Gago (links) gebruikt vrijwel altijd druiven van verschillende akkers en gebieden. ‘Mijn grootste uitdaging is om duidelijk te maken dat mengen niet gelijk staat aan vals spelen’. Want juist door te mengen kun je dimensie creëren. De Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2018 heeft nog een eigenschap die kenmerkend is voor Penfolds’ rode wijnen. Namelijk ‘toegankelijk wanneer jong, maar gewoonlijk ook met rijpingspotentieel’. De wijn biedt zacht kruidige houtaroma’s, een vleugje vanille, zondoorstoofd fruit van bessen en zwarte vruchten en een hint van katjesdrop. Deze waarachtige winterwijn kost €9,99 bij www.ah.nl. (Zie de banner.)

 

 

Poderi Luigi Enaudi Barbera 2019
Langhe
Men zegt dat Luigi Enaudi nimmer een oogst op zijn wijngoed in Piemonte miste, ondanks zijn drukke bestaan in Rome als president van de Banca d’Italia, minister en zelfs landspresident (van 1984-1955). Eenzelfde betrokkenheid vertoont zijn kleinzoon Matteo Sardagna die overigens werd opgeleid als architect. Van ongeveer 60 hectare (het totale domein bestrijkt 150 hectare) produceert hij diverse wijnen, waaronder een gespierde Barbera. Daarvan heeft het oogstjaar 2019 de voor Barbera zou kenmerkende frisheid heel duidelijk, niet schrikken dus, naast toch ook rijpe tonen en sappig besfruit, terwijl de 14,5 procent alcohol op harmonische wijze ruggengraat geeft. Adviesprijs circa €17, verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.

Pradorey Finca La Mina Reserva 2016
Ribera del Duero
Het grootste wijndomein van Ribera del Duero, de kwaliteitsregio tussen Madrid en de Spaanse noordkust? Dat is Pradorey, dat over 520 hectare met druivenstokken beschikt. Het wijngoed behoort aan de familie Cremades, kent een lange, lange historie en heeft een paleisachtig hoofdkwartier. Ondanks zijn omvang levert de bezitting hoogwaardige wijnen. Zo ontving de Finca La Mina Reserva 2016 maar liefst 93 punten van een Spaanse wijncriticus. De van alleen tempranillo vervaardigde, anderhalf jaar op fust gerijpte wijn combineert kracht en klasse. Zijn sappige, stoere, nog een tikje frisse smaak combineert heel rijp bessig fruit met diverse beschaafde, mild kruidige en deels door vanille getypeerde houttonen. Voor deze wondermooi-bij-wild wijn rekent o.a. www.premiercruwijnen.nl €22,50 per fles.

 Lautus Savy Red
South Africa
Het plezierige van alcoholvrije wijnen is dat je precies kunt zien hoeveel suiker ze bevatten (per liter). Want dat moet verplicht vermeld worden op het achteretiket. In de Lautus Savy Red, die gecreëerd werd door Reg Holder (de eerste in zijn land om alcoholvrije wijn te maken), bedraagt dat slechts 2 gram – en da’s echt weinig. Deze per definitie lichte, elegante wijnvervanger, die minder dan een half procent alcohol bevat, smaakt derhalve goed droog en fris. Terwijl zijn fruit voornamelijk richting bessen gaat, een snufje specerijen te ontdekken valt, en zelfs sprake is van een bescheiden afdronk. Als druiven dienden pinotage, shiraz en kleine delen cabernet sauvignon plus tempranillo. Per fles rekent www.gall.nl (zie de banner) normaliter €7,69, maar tot met 16 januari is dat €5,38.

***********************

Dit boek, het eerste dat helemaal gewijd werd aan mijn eigen geschilderde impressies, verschijnt halverwege deze maand, in een hele kleine oplage. Het kan worden gereserveerd/besteld via o.m. www.bol.com.

 

CHILEENSE CARMENÈRE tot €12,50

De proefprofs van PersWijn hebben voor het eigen tijdschrift en voor dit webmagazine tientallen wijnen geproefd van Chili’s grote specialiteit, Carmenère. De gelijknamige druif werd in de tweede helft van de 19e eeuw geïmporteerd uit Bordeaux. Waar hij vanwege de druifluis vrijwel geheel verdween. Chili echter bleef gespaard voor de druifluis – dit dankzij de geïsoleerde ligging van dit lange land – en carmenère bleef daar gewoon groeien, op grote schaal.

Het Perswijn panel proefde met het Versatile model van Grassl Glass. De hieronder geselecteerde Carmenères kregen minstens vier van vijf mogelijk sterren, kosten alle minder dan €12,50, en 2018 is de jongste jaargang. Veel prijzen zijn richtprijzen.

ACONCAGUA VALLEY

Errázuriz, Estate Reserva 2019
GEUR intens, zwoel, peperig, pruimen, kersen
SMAAK elegant, sappig, fijne zuren, milde finale
www.wijnkring.nl, 9,95

CACHAPOAL VALLEY

Tabali, Gran Reserva ‘Pedregoso’ 2020
GEUR kersen, pruimen, fijn, mooi fruit
SMAAK zacht en elegant, rijp, fijne tannine
www.vinites.com, €11 à €11,50

CENTRAL VALLEY

Santa Helena, Reserva 2020
GEUR kruidig, munt, eucalyptus,
SMAAK jammig; zwoel, sappig, fruit, milde tannine
www.dgswijn.nl, circa €8

CHOAPA VALLEY

Cono Sur, Reserva Especial 2018
GEUR kersen, bramen, kaneel, vanille
SMAAK zacht en sappig, rijp, verleiding
www.ah.nl, € 9,99

COLCHAGUA VALLEY

Viña Casa Marin Mar y Luz 2019
GEUR peperig, viooltjes, kersen
SMAAK fruitig, opwekkend, duidelijke zuren
www.okhuysen.nl, €8,80

Emiliana, Novas Gran Reserva 2018 (bevat ook cabernmet sauvignon)
GEUR kruiden, cassis, peperig, ceder
SMAAK zacht en rijp, mooie zuren, fris
www.ah.nl, €7,99

Carmen, Reserva Premier 1850 2019
GEUR zwoel, peperig, eucalyptus, breed
SMAAK kruidig, elegant, sappig
www.vinites.com, €9 à €9,50

 

 

Casa Silva, Reserva 2019
GEUR blauwe bessen, groene paprika, peper
SMAAK vol, rijpe, zoete tannine, goed niveau
www.lfe.nl, €11,75

Viu Manent, Gran Reserva 2018
GEUR zwoel, peperig, breed, vanille
SMAAK sappig, verleidelijk, milde tannine
www.kwastwijnkopers.nl, vanaf €11,75

Viu Manent, Estate Collection Reserva 2019
GEUR pruimen, zwoel, intens, peperig
SMAAK stevig, sappig, rijp, lichte tannine
www.kwastwijnkopers.nl, €8,75

MAIPO VALLEY

De Martino, Estate Reserva 2019
GEUR kersen en pruimen, zwoel, rijp;
SMAAK krachtig en sappig, milde tannine
www.henribloem.nl, €,5,95

Quintus, Gran Reserva 2020
GEUR zwoel, chocolade, pepertje
SMAAK zacht en rijp, mild, verleidelijk
www.wijnvoordeel.nl, €8,99

Yali, Three Lagoons Gran Reserva 2018
GEUR jammig, rijp, zwoel, verleiding;
SMAAK dik en machtig, rijp, zwoel, zacht
www.mitra.nl, €11,99

MAULE VALLEY

Baron Philippe de Rothschild, Mapu Gran Reserva 2019
GEUR vanille, tabak, jammig, zwoel
SMAAK dik, machtig, rijp, milde finale
www.walravensax.nl, €9,99

Bouchon, Reserva 2018
GEUR zoete pruimen, kersen, zwoel
SMAAK peperig en sappig, fijn fruitig
www.poot.nl, €8,95

RAPEL VALLEY

Casas del Bosque, Reserva 2019
GEUR intens, breed, vanille, pruimen, tabak
SMAAK rijp en elegant, mooie tannine, zacht
worldproducts@galliado.nl, €13,75

Geïnteresseerd in Perswijn magazine? Klik hier als je een abonnement wilt https://perswijn.nl/abonnement/.

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

even naar…
HET ZOMERSE ZUID-AFRIKA

Ruim een maand geleden werd het ineens moeilijk om naar en van Zuid-Afrika te reizen, waar net nu volop zomer is. Maar een virtuele trip maken kan nog wel. Geniet dus van een online ontdekkingsreisje naar het in alle opzichten opmerkelijke Delaire Graff Estate waar liefhebbers van wijn, kunst, lokale ambachten, gastronomie en natuurschoon ruimschoots aan hun trekken komen.,

Delaire Graff Estate is gesitueerd bij Stellenbosch, de officieuze hoofdstad van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Als wijngoed geldt het als een van de meest prestigieuze ter wereld. Anno 2020 bijvoorbeeld werd het tot verkozen tot en de vijftig beste domeinen ter wereld verkozen, en als beste van Zuid-Afrika. De bezitting (toen nog Delaire geheten) werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw eigendom van John Platter, de beroemde Zuid-Afrikaanse wijncriticus, bekend van de jaarlijkse Platter’s Guide. Anno 2003 nam de juwelier en diamanthandelaar Laurence Graff (op de terrasfoto) het over, verbond zijn naam eraan  – en toverde het vervolgens om tot een veelzijdige luxebestemming. De meeste van de 16,5 hectare wijngaarden liggen hoog tegen de hellingen van de Botmaskop, een berg die onderdeel vormt van de panoramische Helshoogte Pas. De druiven profiteren er van zowel frisse berglucht als van de verkoelende bries uit de Valsbaai die bij Kaap de Goede Hoop de grens vormt tussen de Atlantische en de Indische Oceaan. Dankzij deze verkoelende invloeden rijpen de druiven langzaam en ontwikkelen ze behalve intense aroma’s ook frisse zuren, wat uiteindelijk resulteert in elegante, aromatische wijnen. Ook de waterhuishouding is ideaal. De diverse bodemsoorten houden precies genoeg vocht vast om de druivenstokken hard te laten werken. De oogst vindt in de vroege ochtend plaats, wanneer het nog koel is. Niet alleen de natuur maakt de wijnen van Delaire Graff  uitzonderlijk. Ook de hand van de getalenteerde winemaker Morné Vrey draagt daartoe bij. Niet voor niets werd hij uitgeroepen tot Zuid-Afrika’s wijnmaker van het jaar.
Delaire Graff is ook een gastvrij domein wereldwijd te koop zijn Op ‘instapniveau’ kunnen gasten verblijven in een van de Deluxe Lodges (foto) met een comfortabele woonkamer, slaapkamer, privé-tuin met uitzicht op oude eikenbomen en een verwarmde plunge pool. Ga je voor de top, boek dan de The Owners Villa van 660 vierkante meter met vier slaapkamers, een privézwembad van 14 vierkante meter met jacuzzi en een terras met uitzicht over het adembenemende landschap. Wat dit arrangement helemaal afmaakt, zijn niet alleen het stijlvolle interieur en de indoor art gallery, maar ook de privé-chef en butler die je te allen tijde in de watten zullen leggen. Ook letterlijk, want Delaire Graff biedt zijn gasten een uitgebreid… kussensmenu. Van klassiek dons tot memory foam en alles daartussenin.

Ook in culinair opzicht heeft Delaire Graff van alles in petto voor zijn gasten.  Te weten twee restaurants met een innovatieve cuisine en gerechten op basis van verse ingrediënten – waarvan er veel duurzaam worden verbouwd op het domein, dat in totaal 36 hectare bestrijkt. Het Indochine Restaurant offreert originele, Afro-Aziatische gerechten. Voor eigentijdse bistro-chic met een Zuid-Afrikaanse twist kan men terecht in het Delaire Graff Restaurant waarvan het terras een schitterend uitzicht biedt over de Banghoek Vallei.

Na alle culinaire avonturen kan men terecht in de serene Delaire Graff Spa. Het uitgebreide menu van Afrikaans geïnspireerde holistische behandelingen, rituelen en therapieën zijn gebaseerd op de vijf elementen en kunnen aan de specifieke wensen van iedere gast worden aangepast. Per dag worden slechts zes personen tot de spa toegelaten, dus rust en privacy zijn gegarandeerd. En er is méér. Relaxend zonnen op het terras, een duik nemen in het zwembad en actief worden in het Technogym dat werd uitgerust met de meest geavanceerde fitnessapparatuur.

Behalve wijngaarden en moestuinen bezit Delaire Graff prachtige botanische tuinen. Waar meer dan meer dan 350 inheemse planten bijeen werden gebracht.  Tevens vormen ze een outdoor art gallery voor de uitgebreide kunstverzameling van Laurence Graff. Deze bestaat uit zo’n vierhonderd sculpturen en andere kunstwerken van vooraanstaande, hedendaagse kunstenaars uit heel Zuid-Afrika. Binnenin is het genieten van de Africa Nova Gallery waar een uitgebreide  collectie kan worden bekeken van o.a. Afrikaanse tribal art en hedendaags design. Sierraden en nog veel meer moois worden aangeboden in een drietal luxueuze boutiques.

Last but not least is de sociaal-maatschappelijke betrokkenheid. Het motto van Delaire Graff DG7 luidt ‘Create responsibly, give whole-heartedly, leave no trace’. De onderneming zet zich dus op allerlei manieren in voor de toekomst van Afrika, zijn mensen en de omgeving. Bovendien is Laurence Graff de oprichter van de FACET Foundation (For African Children Every Time), een stichting die tot doel heeft om de leefomstandigheden van jonge Afrikanen te verbeteren via o.a. diverse ontwikkelingsprogramma’s. Ook op het domein zelf wordt van alles georganiseerd voor de medewerkers – die zo veel mogelijk uit de directe omgeving komen. Trainingen, gezondheidszorg en zelfs een voetbalteam zijn maar enkele voorbeelden van de vele initiatieven. Voorts komt duurzaamheid terug in alle facetten van het bedrijf, bij het bewerken van de wijngaarden en moestuinen tot het zorgvuldig gebruik van water.

De wijnen van Delaire Graff Estate worden geïmporteerd door www.kwastwijnkopers.nl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

SCHILDERIJ VAN DE MAAND

Swartland, richting Riebeeck Kasteel, Zuid-Afrika

Eind vorige eeuw (en begin deze) heb ik in Zuid-Afrika bij herhaling het imposante wijngoed Simonsig bezocht. Dat eigendom is van de gastvrije familie Malan. Een van de gebroeders, Pieter, nam een tijd geleden afscheid van het domein, stapte uit de wijnwereld, en trekt sindsdien met vrienden als road runners door het land. Zo ook door het uitgestrekte, stille Swartland, waarvan Pieter mij een onderweg gemaakte foto ter beschikking stelde.

 

 

DE LANGSTE DAG

Médoc, januari, 1983. Ik was er om een grootste regionale wijnfeest sinds mensenheugenis mee te vieren, ter ere van de geweldige, inmiddels legendarische oogst 1982. De zondag waarop het festijn plaatsvond werd een wijndag om nooit te vergeten – en de langste ooit.

9.00 uur – Aankomst op Château Pey-Martin in Ordonnac. Het is vrieskoud, nog wat nevelig, en de akkers zijn berijpt. Met de familie van de eigenaar mee – iedereen op z’n zondags gekleed – zijn er 22 mensen. Eerst worden de kraakheldere kelders bekeken en daarna komt het ontbijt. Uit diverse kleinere tafels heeft men een grote tafel gecomponeerd en van de buren werden stoelen geleend. Het haardvuur brandt. Bloemen en takken met bessen staan op tafel.
9.25 uur –  De nog piepjonge, eigen wijn uit 1982 vloeit in de glazen.
9.35 uur –  Er arriveren grote schalen met heerlijke, malse, boven druiventwijgen geroosterde entrecôtes. In gezelschap van knapperige stokbrood en de 1981.
9.50 uur –  De eigenaar besluit om ook zijn 1976 te schenken, bij de kaas.10.15 uur – Na een haastige slok koffie maant de voorzitter van de regionale coöperatie – die het feest heeft georganiseerd – het gezelschap om op te stappen. Hij zegt ‘Dit is de langste dag’. Waarop een wijnboer roept ‘Maar nog te kort!’ De stemming is bijkans uitbundig.

HET ARCHIEF SPREEKT

11.00 uur – In de kerk van Gaillan vindt een mis plaats, geheel gewijd aan wijn.
12.15 uur – De wijnbroederschap van de Médoc en Graves maakt grote aantallen mensen tot lid, waaronder zelfs de productiechef van de olieraffinaderij die bij het wijndorp Pauillac het landschap vervuilt met stank en lawaai.
14.10 uur – Eindelijk mijn tafel gevonden in de immense opslaghal van het coöperatieve bedrijf Uni-Médoc. Aan tientallen ronde tafels nemen ongeveer twaalfhonderd mensen plaats.
14.50 uur – De onvermijdelijke openingsspeeches zijn voorbij. Een klein leger serveersters brengt de soep, en keldermeesters van diverse châteaus schenken de eerste wijn.
14.55 uur – Op het centrale podium heft een zangkoortje van in roze overhemden geklede mannen wijnliederen aan.
15.15 uur – Er beginnen wijnbouwers met flessen rond te lopen. Velen van hen hebben onder tafel een doos staan met flessen van hun château. Het ploppen van de kurken wordt met hilariteit begroet.
16.15 uur – Op onze tafel, waaraan tien mensen zitten, staan inmiddels tien gewone flessen plus een magnum. De flessen zijn behoorlijk aangebroken, de aanwezigen lichtelijk aangeschoten.
16.30 uur – Ik tel nu veertien flessen.
17.00 uur – Weer vier flessen erbij. Het hoofdgerecht staat inmiddels op tafel: entrecôte, alweer, met aardappelen, groente en hevig van knoflook voorziene champignons. De concentratie van knoflookdamp brengt tranen in de ogen.
17.15 uur – De eerste tafels beginnen met het koortje mee te zingen
17.45 uur – Tijdens Viva España voert een wat oudere dame op het podium danspassen uit, met op haar hoofd een fles Château Liversan. Hij blijft heel, zij eveneens.
18.30 uur – Het dessert is op, en de koorleden delen ballons uit. Het geklap hiervan is niet van de lucht. Elders in de zaal begint een polonaise. Inmiddels gaan de flessen met Cognac, Fine de Bordeaux en cherry brandy rond, voor bij de koffie.
19.05 uur – Muzikaal begeleide finale, waarbij iedereen met een eigen of geleend servet boven het hoofd zwaait. Men vertelt dat dit traditie is.
19.30 uur – Aankomst op Château La Tour Haut-Gaussan in Blaignan, met een klein gezelschap journalisten en begeleiders. In de ijskoude kelders worden wat wijnen geproefd. Geen crus classés maar crus glacés.
20.00 uur – Op weg naar Château La Tour Carnet in Saint-Laurent, voor het diner. Onderweg beschrijft een wijnboer de remedie die men in de Médoc vroeger gebruikte om kou te verdrijven en griep te voorkomen. Men neme een glas warme wijn, en roostert stukken stokbrood die royaal van knoflook zijn voorzien. Daarna doop je het brood in de wijn, eet het, en gaat tenslotte naar bed. ‘Geen wonder’, roept een andere wijnbouwer, ‘dat de bedden vroeger met het voeteinde tegen elkaar stonden.’
20.15 uur – In de salon van La Tour Carnet wordt een aperitief geschonken. De meeste aanwezigen houden het bij mineraalwater. Helaas brandt de open haard niet.
20.45 uur – In de eetzaal – ook daar geen duidelijke warmtebron – brengt een pikzwart jongetje in een witte jas ons een kop soep. Drie koude vleessoorten volgen daarna. Plus kaas. En twee wijnen.
22.30 uur – De kaasborden zijn weggeruimd, er komt taart met zwarte koffie.
24.00 uur – Terug in het hotel. De château-eigenaar die me er naartoe reed, enigszins slingerend maar zonder brokken, stelt voor om in de hotelbar nog wat te drinken. Maar óók nog een langste nacht leek geen goede gedachte.

 

 

Op een muur in de Auguststrasse, hartje Dresden, zijn 23.000 tegels van Meissen porselein aangebracht met afbeeldingen van alle 35 heersers van het huis Wettin die over Saksen hebben geregeerd. Deze vorstenoptocht is 102 meter lang en 10 meter hoog, beginnend bij Koenraad de Grote (1098-1157) tot en met Georg van Saksen (1832-1904). Wijnbouwer Wilfried Melzer uit Dresden heeft enkele afbeeldingen op etiketten van zijn wijnflessen laten drukken. Aldus de toelichting van de grote etikettenverzamelaar Bert Wentzel (jokebertwentzel@gmail.com) die dit bijzondere label selecteerde uit zijn persoonlijke collectie.

 

 

 

 

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.