Dat wijn synoniem is met variatie werd weer eens bewezen tijdens het intensieve proeven voor dit magazine. Werelden van verschil verschenen in het glas, van knisperende Sauvignon Blancs uit Nieuw-Zeeland tot rode, rijk zoete dessertwijnen uit Oostenrijk, en van een elegante, Champagneachtige bubbelwijn uit Engeland tot donkertonige, stoere Carmenères uit Chili. Alleen wijnen die als best uit de test kwamen worden beschreven. Het zijn er zo’n 65 uit een dozijn landen en van ongeveer 35 verschillende leveranciers. Voorts kun je een virtueel reisje maken naar het wijneiland Sardinië, en onthult Frank Jacobs, die de opleiding voor vinoloog stuurt, zijn zeer Bourgondische  favoriete wijn- spijscombinaties.

WIJNEN & REIZEN & RESTAURANTS & KUNST

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


la tordera Saomi Brut
Prosecco Treviso
Door de ruim honderd jaar oude familiefirma La Tordera – gespecialiseerd in Prosecco and andere Spumantes – wordt zo  duurzaam mogelijk gewerkt, en met zo min mogelijk sulfiet, in totaal minder dan de helft van wat wettelijk is toegestaan. En energie voor de kelder wordt opgewekt via zonnepanelen. Net zo positief is de aanwezigheid van diverse goede Prosecco’s in het assortiment van eigenaresse Gabriella Vettoretti. Waaronder de flink bruisende Saomi Brut die elegant (11,5 procent alcohol), mild en fris tegelijk is, en met iets van peer en perendrups in zijn aroma; een vrolijke makende aperitiefwijn. Adviesprijs €11,95. Verkoopinfo via www.kwastwijnkopers.nl en de banner.

Madl Blanc de Noirs 2010
Weinviertel
In noordelijk Oostenrijk, niet ver van de grens met Tsjechië, maakt Christian Madl mooie mousserende wijnen, en uitsluitend die. Hij doet dat heel ambachtelijk, in de lijn van grote Champagnes. Zo onderging zijn Blanc de Noirs 2010 (va n 100 procent blauburgunder ofwel pinot noir) een kelderrijping van maar liefst zes jaar. Toch smaakt de wijn nog volstrekt vief, pittig fris zelfs, met een toets van grapefruit. Terwijl de frisse elementen  tegenspel krijgen van wat mildheid. In eigen land ontving deze 2010 scores van o.a. 17,2 punten (uit een mogelijke 20) en 93 (van de 100). Een klein probleem vormt de beperkte beschikbaarheid: Christians wijndomein telt slechts 3,1 hectare. Flesprijs €25,95, zie www.winterbergwijnen.nl.

 


 Nyetimber Classic Cuvée
England
Waarschijnlijk geniet geen Engelse sparkling wine producent zo’n grote reputatie als Nyetimber – eigendom van een Nederlander, Eric Heerema. Die het uit 1988 daterende, door Amerikanen  begonnen wijngoed in 2006 overnam van een Engelse songwriter. Een jaar later stelde Heerema een Canadese wijnmaakster aan, Cherie Spriggs, die in 1988 werd uitgeroepen tot internationale ‘Sparkling winemaker of the year’ (op de foto samen met haar baas). De nieuwe eigenaar deed het wijngaardoppervlak groeien tot 220 hectare, op diverse locaties en in drie graafschappen – het domein zelf ligt in de buurt van Winchester – en bouwde een nieuwe kelder op een industrieterrein. Over de wijnkwaliteit is iedereen het eens: de wijnen van Nyetimber kunnen concurreren met de betere uit Champagne. Niet in de laatste plaats vanwege gebruik van dezelfde druivenrassen, pinot noir, chardonnay en pinot meunier. Een uitmuntende kennismaking met Nyetimber vormt de Classic Cuvée, een drie jaar gerijpte, delicieuze, opwekkende, elegante wijn met een fijne mousse en elementen van zowel briochebrood als citrusfruit. Ook de prijs gaat richting Champagne, namelijk €39,95 bij www.degoudenton.nl.

 

Allram Grüner Veltliner Hasel 2017
Kamptal
De sterdruif van het Oostenrijkse Kamptal is grüner veltliner die daar geweldig goed groeit. Op haar voormalig ouderlijk domein van 14 hectare maakt Michaela Haas-Allram (foto) er samen met man en zoon geweldig goede wijnen van, waaronder die van de akker Hasel. De 2017, die in eigen land met lof werd ontvangen, vraagt om goed te worden gekoeld, want het is een vrij soepele, bijna iets vette Grüner die zowel zacht fruit offreert als het kenmerkende, hartige snufje peper. Waarachtig lekker bij een waarachtige Wiener schnitzel. Te koop voor €12,60 (of minder bij meer flessen tegelijk) via o.a. www.wijnenwereld.nl.

 

 

Alte Reben Westhofen Silvaner 2017 by K. Wechsler
Rheinhessen
Na een carrière bij o.a. de Duitse televisie besloot Katharina Wechsler om het ouderlijk wijndomein van 17 hectare niet alleen over te nemen, maar ook om de wijnen zelf te gaan bottelen, wat voorheen niet gebeurde. Haar Alte Reben Silvaner komt van ruim veertig jaar oude stokken op kalkgrond waarvan de druiven in diverse plukgangen werden geoogst. Het is een uiterst opwekkende, bijna mineralige wijn met dimensie, ik proefde o.a. groene appel, bladgroen en grapefruit, en zou ‘m probleemloos schenken bij bijvoorbeeld oesters in plaats van Chablis. Fles €20,50. Te koop bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de startpagina van deze site.

Bolla Pinot Grigio 2017
Valdadige
Een bolleboos wat betreft het maken van Soave, dat is Bolla – al meer dan 120 jaar. Het was in 1883 dat de in het kasteelstadje Soave gevestigde herbergier Abele Bolla een kleine kelder bouwde voor een zelf maken wijn. Sindsdien is een wijnbedrijf ontstaan dat tot de bekendste en toonaangevendste van het gewest Veneto behoort (en nu eigendom is van de dynamische Grupo Italiano Vini). Naast Soave maakt Bolla inmiddels andere wijnen, waaronder Pinot Grigio uit de meer noordelijke regio Valdadige (Zuid-Tirol). De elegant-ferme, beschaafde 2017 met zijn retro etiket smaakt licht notig en zacht fris, met een toefje sappig wit fruit en relatief zachte zuren; goed koelen dus. Fles €9,99 bij www.mitra.nl, zie de banner (zes halen, vijf betalen).

 


Bründlmayer Grüner Veltliner Terrassen 2017
Kamptal
Binnen de Oostenrijkse regio Kamptal beschikt de alom geprezen wijnwizard Willi Bründlmayer over ongeveer 100 hectare, waarvan meer dan een kwart beplant is met grüner veltliner. Het is zijn grote specialiteit. Hoe lekker de wijnen daarvan zijn, demonstreert al jaren de Grüner Veltliner Terrassen (foto terraswijngaard). De versie van het vroege jaar 2017 vertoont frisheid, groen fruit, een miniem vleugje notigheid, elegantie en de zo kenmerkende hint van hartigheid. Prijs €16,95, zie o.a. www.anfors-imperial.com.

Colagón Verdejo 2018
Rueda
De perzik stuift je tegemoet, en in de vieve, frissige smaak is datzelfde verleidelijke, sappige fruit eveneens markant aanwezig, samen met wat andere citrus. Ik heb het over de Colagón 2018,  een van de verleidelijkste witte wijnen die ik begin dit jaar heb geproefd. Zijn herkomst is het Spaanse Rueda, zijn druif de daar dominerende verdejo. Van deze variëteit worden ook grassige, sauvignonachtige wijnen gemaakt, maar de Colagón is juist fruitig gestijld. En tegelijk ferm genoeg om lekkerbekjes en allerlei andere gebakken vissoorten voorbeeldig te begeleiden. Importeur www.okhuysen.nl rekent €7,10 per losse fles, of €6,40 bij twaalf tegelijk.

 

Banner KWAST BANNER

coquillages & crustacés 2017
Bordeaux
Jean-Marie Guffens blijft verrassen. Na begonnen te zijn als kleine wijnbouwer in de zuidelijke Bourgogne (Mâconnais) richtte hij zijn pijlen eerst op de noordelijke Bourgogne, vervolgens op het zuidelijke Rhône-dal – en maakte daarna een sprong naar zowaar Bordeaux. Waar hij Château Closiot overnam, een in Barsac gelegen wijngoed van 4,5 hectare. De aanwinst levert hoofdzakelijk rijke dessertwijnen, maar daarnaast een droge Bordeaux. Gedoopt coquillages & crustacés, en samengesteld uit sémillon (waarmee de akker grotendeels is beplant), sauvignon gris en muscadelle. De bleek getinte jaargang 2017 offreert elegantie (11,5 procent alcohol), frisheid en op smakelijke wijze zowel citrus als groen fruit. Deze zeefruitwijn kost €10,50 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de home page van deze site.

Domaine Lamy-Pillot 1er Cru Les Combes 2017
Saint-Aubin
Typisch Bourgondisch is dat de plusminus 20 hectare van Domaine Lamy-Pillot verspreid liggen over nog meer verschillende herkomstbenamingen. Een daarvan is Saint-Aubin, genoemd naar een minder bekend dorp binnen de Côte d’Or. Van de wijngaard Les Combes bezit Lamy-Pillot 0,27 hectare waarvan een traditioneel bereide, zeg maar klassieke blanke Bourgogne werd gecreëerd. Een op vat vergiste en gelagerde, sappige wijn met een notig, zacht fruitig aroma en een vrij stevige structuur. Wat zal-ie lekker smaken bij o.a. kalkoen, kip of kalfsvlees. Bourgondisch is ook zijn prijs, namelijk €39,75, bij www.wijnkooperijdelange.nl.

 


Elena Walch Pinot Grigio 2018
Alto Adige
Pinot Grigio zoals Pinot Grigio moet zijn, ziedaar de versie van Elena Walch. Een producente van naam en faam in Alto Adige, zeg maar Zuid-Tirol. Het reliëfrijke gebied in  Noordoost-Italië waar Elena en haar dochters een domein van 60 hectare op gedreven wijze drijven. De 2018, die na het p[roeven veel genoegen gaf bij een schotel met maïskip, is een uitgesproken sappige, correct gevulde, correct frisse, charmerende wijn met in zijn aroma plezierig wat wit en citrusfruit. Reken op circa €14,95 per fles. Verkoopinfo via www.kwastwijnkopers.nl en de banner.

Hain Piesporter Riesling trocken 2017
Mosel
Op een mooie lentedag lekker borrelen in de late middagzon met een frisse, lichte, goed verteerbare aperitiefwijn? Wie daarvoor in de markt is, kieze de Hain Piesporter Riesling trocken 2017, een hele mooie Mosel. Waarvan de opwekkende zuren fraai harmoniëren met een minieme mildheid, terwijl de wijn tegelijk fruit heeft (witte vruchten, hint van zuidvruchten), mineraligheid en iets van bloemetjes in zijn geur. En wat is-ie zuiver… Gernot Hain maakte ‘m van 10 hectare in een kelder onder het door zijn familie geëxploiteerde hotel Piesporter Goldtröpfchen, hartje Piesport (foto). Overigens smaakt deze wijn ook super bij sushi. Flesprijs €11,95 bij www.degoudenton.nl

 

Banner Les Généreux - Cantine Due Palme

 

La Colombette Au Creux de Nid 2017
Vin de France
Ware  wijnpioniers, dat zijn vader François en zoon Vincent Pugibet. Op hun Zuid-Franse Domaine la Colombette (foto) wordt al heel lang duurzaam gewerkt en een systeem geperfectioneerd waarmee enkele procenten alcohol uit wijn kunnen worden verwijderd zonder de kwaliteit aan te tasten. Maar Pugibet père et fils doen méér – waaronder het experimenteren met nieuwe en ongebruikelijke druivenrassen.  Blauwe en witte variëteiten die van nature zo resistent zijn dat in de wijngaard gebruik van bestrijdingsmiddelen (tegen o.a. meeldauw) achterwege kan blijven. Zo heeft de witte Au Creux de Nid 2017 als basis cabernet blanc, met daarbij wat cal06-04, een experimentele variëteit. Vanwege zijn zachte zuren en lichte notigheid neigt deze sappige, aimabele wijn naar een Chardonnay – en vraagt om goed te worden gekoeld. Fles €10,55 via o.a. www.heisterkamp.com

Le Bruniche Chardonnay 2017
Toscana
Schitterend, historisch en zeer Toscaans, ziedaar Tenuta Nozzole, een landgoed bij Greve. Het  dateert uit 1300 en werd anno 1971 gekocht door de familie Folonari. Behalve olijfolie produceert die er wijn, van 90 hectare; de gehele, rond een mooie villa gelegen bezitting bestrijkt 385 hectare. Naast rode wijnen brengt het landgoed ook een Chardonnay voort. Deze zacht frisse Le Bruniche wordt gemaakt in een ferme, enigszins kruidige stijl, met in de achtergrond een sappige citrustoets. Prijs voor deze fraaie Toscaan €15,95  bij www.heerenvanheusden.nl, zie de bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 


Pagos del Galir 2017
Valdeorras
We zijn in Galicië, de vallei van de Río Galir, het gebied Valdeorras. Waar één druivenras de dienst uitmaakt, witte godello. Het is hier dat Bodegas Virxe de Galir een domein heeft van 20 hectare, op circa 600 meter boven zeeniveau. Met de Godello daarvan, merknaam Pagos del Galir, schenken we een zeer sappige, vrij volle, duidelijk notige wijn die eveneens wat wit fruit biedt en vaag een kruidje. Deze Godello ontving van een criticus 92 punten. Het was een prettige partner voor pasteitjes met kalfsragout, alsmede voor gatenkaas. Normale prijs €11,90, en €8,99 in de weken 10 en 11, bij www.gall.nl, zie de banner.

Pfaffl Wien 1 2018
Wien
Binnen de gemeente Wenen heeft Weingut Pfaffl 17 hectare (de andere 104 bevinden zich in Weinviertel) waarvan delicieuze wijnen worden vervaardigd. Met een glimlach om de mond schonk Roman Pfaffl (foto) zijn witte Wien 1 uit 2018, een compositie van riesling, grüner veltliner en pinot blanc. Bij het proeven van deze Wener wijn kwam ik ook een wit-druivig, muskaatachtig aroma tegen. ‘Dat is vanwege de hele rijp rieslingdruiven van dat jaar’, verklaarde Roman. Voorts smaakte de 2018 opwekkend fris, elegant, sappig en naar heel licht gekruid wit fruit. Hoorden we daar de klanken van een Weense wals? Adviesprijs circa €10,75, verkooppunten via www.poot.nl.

 

161207 Wim Banner H.Duiijker 538x100

Portia Verdejo 2018
Rueda
Ongeveer halverwege Madrid en Bilbao, binnen de regio Ribera del Duero, staat een van Spanje’s spectaculairste bodegas, die van Portia. Het in opdracht van de Faustino groep (Rioja) door Foster + Partners ontworpen gebouw heeft de vorm van een driehoekige ster en verwerkt druiven uit de eigen streek en uit het naburige Rueda. Opmerkelijk zijn ook de roestvrijstalen gistingstanks, vanwege hun conische vorm. De Verdejo 2018 uit Rueda ruikt net als een Sauvignon Blanc enigszins naar buxus, maar zijn sympathieke smaak is milder, drupsachtig, met alleen een beetje grassigheid en wat groene kruiden. Richtprijs €9,95, adressen via www.monnik-dranken.nl.

Rata Road Sauvignon Blanc 2018
Marlborough
Rara, wie zit er achter Rata Road? Dat blijkt het succesvolle Nieuw-Zeelandse bedrijf Toi Toi te zijn dat op zich weer behoort aan Marlborough Wine Ltd. En dat op zijn beurt eigendom is van mede-oprichters Kevin en Sara Joyce. Die als wijnmaker de gereputeerde Tim Adams in diens namen. Dit alles ben ik uit nieuwsgierigheid gaan zoeken na de wijn te hebben geproefd – want die smaakt héél lekker en is bovendien redelijk geprijsd op €7. Ik ontdekte een vieve 2018, alleen subtiel plantaardig/kruidig en juist vol fruitig, met o.a. prettig wat passievrucht. Strak of streng is-ie zeker niet, eerder soepel en een heel klein beetje vet. Zalig bij op de huid gebakken zalmfilet. En te vinden bij www.hema.nl.

 


Riesling Dégustation 2017
Alsace
In de noordelijke Elzas begon Cave du Roi Dagobert als een echt kleine wijncoöperatie, met 70 hectare, maar is sinds 1952 uitgegroeid tot een van de grootste caves coopératives  waarvan de 250 leden bijna 1000 hectare bezitten. De in Colmar met goud bekroonde, elegante Riesling Dégustation 2017 heeft een frisse kern, maar vertoont tegelijk enige rijpheid, terwijl de subtiel milde smaak eerder neigt naar notig dan naar fruitig. Fles €8,99 via www.dirckiii.nl/cave-du-roi-dagobert-75-cl, zie de banner.

Rietvallei Chardonnay 2018
Robertson
Met 119 hectare is het gastvrije Rietvallei een van de grootste wijndomeinen van de Zuid-Afrikaanse streek Robertson, en tegelijk een van de oudste (1864). Eigenaar Kobus Burger, die de zesde generatie vertegenwoordigt, produceert meer dan een dozijn verschillende wijnen, waarvan ruim de helft witte. Van de Chardonnay 2018 onderging zo’n 60 procent een maand of zes vatrijping (lightly wooded meldt het etiket). De beheerste roosteraroma’s en het vleugje vanille komen dus niet als een verrassing. En zijn fruit wordt gevormd door een mix van milde citrus en vaag iets van stoofpeertjes. Adviesprijs €9,65, adressen via www.pallaswines.nl.

 


 Sauvignon Blanc Smooth & Full Bodied 2018
Marlborough
Onbekend, dat is de producent van deze Nieuw-Zeelandse wijn. Kennelijk werd hij in bulk naar Duitsland verscheept en daar voor Lidl gebotteld. Wél bekend is nu zijn kwaliteit. Die je ‘netjes’ zou kunnen noemen, mede gezien de lage flesprijs van €4,99. Ik rook duidelijk buxus en proefde in grassigheid, sap, opwekkende zuren en voorzichtig iets van groen fruit. Conclusie: goed voor zijn geld. Te koop bij www.lidl.nl.

Solas Chardonnay 2017
Pays d’Oc
In de zonnige, warme Languedoc weet wijnvirtuoos Laurent Miquel – wiens domein zo’n 140 hectare omvat – verrassend frisse witte wijnen te maken. Wijnen bovendien van hoogst betrouwbare kwaliteit. Een daarvan is de bleek gekleurde, geurige Solas Chardonnay waarvan het oogstjaar 2017 vooral doet denken aan heel licht gekruid, sappig en mild citrusfruit, terwijl de zuren zacht zijn en bovendien een hint van hout aanwezig is. De flesprijs bedraagt €9,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.Crazy Tropez 2018
Méditerranée
Deze rosé brengt je terug naar de designachtige (veel metaal en marmer) Bar du Port in Saint Tropez  waar o.a. te genieten valt van zeewolf tempura met frites en daarbij een glas regionale rosé. De eigenaar van dit etablissement, Grégoire Chaix, startte namelijk dertien jaar geleden ook een wijnbedrijf, Domaine Tropez (www.tropezwines.com). Dat gevestigd is in het nabije Gassin. En waarvan de wijnen, allemaal in designflessen, inmiddels  naar zo’n vijftig landen worden verscheept. Een aardige instap rosé is de goed te koelen Crazy Tropez, bleek oranje getint, sappig, mild kruidig en mild fruitig (richting sinaasappeldrups). Als druiven dienden de helft grenache, 40 procent cinsault en een restje syrah. Je vindt ‘m voor een niet al te crazy prijs, te weten €8,50, bij o.a. www.mitra.nl, zie de banner.

Gayda Flying Solo 2018
Pays d’Oc
In de kelder van hun prachtige Domaine Gayda, dat tevens fungeert als resort en als wijnschool – we zijn ten zuidwesten van Carcassonne – maken Tim Ford en Anthony Ford voorbeeldige wijnen van eigen een aangekochte druiven. Waaronder een plezierige, frissige, sappige, bleekroze, niet te zware rosé die o.a. sinaasachtig drupsfruit in zijn aroma heeft. Ongeveer gelijke delen cinsault en grenache zijn de druiven. Adviesprijs €6,99, adressen via www.groupeduvin.nl.

 

josbeeres-banner

 Andéol Salavert Côtes du Rhône 2017
Côtes du Rhône
Het in Gigondas gevestigde, uit 1840 daterende wijnhuis Andéol Salavert levert wijnen uit het hele Rhône-dal, waaronder uiteraard een generieke Côtes du Rhône. De 2017, een melange van grenache en syrah, smaakt stevig en kruidig, met een ondertoon van zwarte vruchten en een eveneens kruidige afdronk. ‘Gewoon goed’ is het predicaat. Bij www.mitra.nl, zie de kortingsbanner, staat hij in de winkels en op het web voor €6,99.

 Antonin Rodet Pinot Noir 2017
Bourgogne
Bijna tien jaar terug werd het in Mercurey gevestigd wijnhuis Antonin Rodet – eigenaar van 90 hectare wijngaarden – overgenomen door Bourgogne’s grootste wijnproducent,  de groep Boisset. Onder eigen vlag is het bedrijf wijn blijven maken, wat geschiedt door Anne-Laure Hernette (links). Haar Bourgogne Pinot Noir 2017 onderging een maand of tien vatrust, waardoor de sappige, vrij zachte wijn naast mild zwart fruit tevens een zekere kruidigheid kreeg. Bij www.ah.nl, zie de banner,  kost een fles €8,99.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

Bonne Tonne Morgon Les Charmes 2017
Beaujolais
Leuke, vrolijke naam, Domaine de la Bonne Tonne. Dat ook een vrolijk makende Morgon heeft uitgebracht, Les Charmes 2017. Genoemd naar een deels graniethoudende akker waar het wijngoed 1,4 hectare bezit. Thomas en Anne-Laure Agatensi (zij is de zevende generatie) behandelen de druiven, in dit geval van gemiddeld 65 jaar oude stokken, biologisch en passen in de kelder klaring noch filtering toe. De sappige, stevige, in 400 liter fusten opgevoede wijn smaakt vooral naar rijpe zwarte bramen, tegen een achtergrond van beheerst wat toastig en kruidig hout. Een vleugje rijpheid is eveneens present. Prijs €19,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl, zie de banner.

Camino de Navaherreros 2017
Vinos de Madrid
Op ongeveer drie kwartier rijden van Spanje’s hoofdstad exploiteert Bodegas Bernabeleva een wijndomein CAM3 van 35 hectare, op hoogten tussen de 600 en 830 meter. De grond is deels graniethoudend, en de meeste stokken zijn oud, soms wel tachtig jaar. Ras nummer één is de blauwe garnacha – de enige druif voor de rode Camino de Navaherreros 2017. De niet heel donker getinte wijn (kenmerkend voor garnacha), offreert donkere en milde, zwart fruitige schakeringen met bovendien een discrete kruidigheid, een redelijk stevige structuur en een keurige afdronk. Deze Madrileen zal beste maatjes zijn met bijvoorbeeld biefstuk. Fles €11,95, zie www.sauterwijnen.nl.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Carmelo Rodero 9 meses 2016
Ribera del Duero
De naam Carmelo Rodero siert de gevel van een designachtig keldercomplex binnen Ribera del Duero, redelijk noordelijk in Spanje. De bodega is hypermodern toegerust, maar er wordt traditioneel in gewerkt. Zo gebruikte men voor de rode  9 meses 2016 uitsluitend de regionale  variant van tempranillo (tinta del país genoemd) en onderging de wijn een klassieke vatlagering van negen maanden in fusten van Frans en Amerikaans eikenhout. Dat contact verstrekte de wijn een mild, vanilleachtig aroma (eikenhout bevat van nature de stof vanilline), terwijl de tempranillo rijpen sappig besfruit verschafte. Voorts is dit een krachtige  wijn, verwarmend dus op koude dagen. Verkoopinfo via www.heisterkamp.com, adviesprijs circa €15.

 Carmen Premier Pinot Noir 2017
Valle de Leyda
Het is gewoon een bijzonder bedrijf, Viña Carmen. De oudste nog bestaande bodega van Chili (gesticht in 1850), de eerste wijnproducent om een lijn van organisch geteelde druiven te lanceren, en de eerste om een pure Carmenère uit te brengen. Dat de wijnen hoogwaardig zijn, spreekt eigenlijk vanzelf. Hun druiven komen uit diverse valleien, waaronder Valle de Leyda, dicht bij de oceaankust (even ten zuiden van Casablanca). Het is daar dat wijnmaakster Emily Faulconer de druiven selecteerde voor haar Premier Pinot Noir, een gave, milde, zacht fruitige wijn waarin ook o.a. nuances van vanille en melkchocolade waar te nemen zijn. Adviesprijs €8,65, verkoopinfo via www.vinites.com en de banner.

 

Casas del Toqui Barrel Series Carmenère Reserva 2017
Cachapoal Valley
Een verwoestende aardbeving in 2010 was aanleiding om de faciliteiten van het uit 1994 daterende Casas del Toqui geheel te renoveren. Wat de kwaliteit van de door Alfonso Duarte vervaardigde wijnen zeker heeft geholpen. Het steeds meer duurzaam werkende bedrijf is gesitueerd in de Cachapoal Vallei, zo’n 100 kilometer  bezuiden Chili’s hoofdstad Santiago en betrekt druiven ongeveer 100 hectare. Zoals de naam al aangeeft, werd de Barrel Series Carmenère Reserva 2017 in vaten opgevoed, een maand of acht. Vandaar de milde aroma’s van vanille en chocolade waarmee de ferme, bijna romige, door rijp zwart fruit getypeerde smaak wordt verrijkt. Fles €10,99 bij www.wijnbeurs.nl.

Casa Silva Los Lingues Carmenère 2016
Valle de Colchagua
Chili’s grote specialist van Carmenère, de rode signatuurwijn van dit dynamische wijnland, is Casa Silva. CS1 De familie Silva – die een imposante 900 hectare in bezit heeft – was een der eerste producenten om Carmenère afzonderlijk de bottelen, en won er alle mogelijke onderscheidingen mee. Een excellente exponent is de Los Lingues 2016, afkomstig van een 100 hectare bestrijkende akker in de Valle de Colchagua. De voor zijn druivenras typerende donkere elementen (katjesdrop, laurier, leder) zijn duidelijk waarneembaar in de intense, bijkans romige, krachtige smaak die ook iets muntigs heeft, alsmede rijp zwart fruit en wat toastachtig hout. De adviesprijs voor deze kostelijke Carmenère bedraagt €14,49, verkoopadressen via www.groupeduvin.nl.

 


Casillero del Diablo Merlot 2017
Valle Central
Als merk is het een soort baken, Casillero del Diablo. Want zo gedoopte wijnen, gemaakt door Marcelo Papa (foto) van het grote Chileense huis Concha y Toro, zijn eigenlijk altijd bijzonder geslaagd – zeker  ook gezien hun geld. Zo genoot ik van de Merlot 2017 die de voor zijn druif zo karakteristieke elementen heeft van soepelheid, sappig zwart fruit en iets van (katjes)drop, terwijl hij tegelijk zacht kruidige houttonen biedt plus iets van vanille. Beide laatste elementen dankzij een rijping in vaten van Amerikaans eikenhout. Fles €6,99 bij www.ah.nl.

Château Barréjat 2016
Madiran
Het is de tannat die de toon zet in Madiran, een reliëfrijk gebiedje niet ver van de Pyreneeën. Van huisuit geeft deze druif daar donkertonige, tanninerijke wijnen (vandaar zijn naam) die vrijwel altijd enkele jaren geduld vragen. En die bestemd zijn om bij stoofschotels, confits bijvoorbeeld, en andere vleesgerechten te worden geschonken. Zo’n wijn is de Château Barréjat 2016 van meester-wijnmaker Denis Capmartin (rechts) die circa 40 hectare cultiveert. Voor zijn uit tannat (60 procent) en cabernets gecomponeerde creatie gebruikte hij druiven van gemiddeld veertig jaar oude stokken, en voor de rijping alleen een beetje hout. Alle elementen samen hebben een vlezige, ferme, donkerrode Madiran gegeven met leder, laurier, drop en zwart fruit plus een besje in zijn smaak, alsmede een zachte kruidigheid. Fles €9,50 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 


Château Vincens Origine 2015
Cahors
Deels dankzij het wereldwijde succes van Argentijnse Malbecs is Cahors, in het Franse zuidwesten, opgeleefd. Want ook daar is malbec de nummer één druif. Een wijngoed dat deze blauwe variëteit victorieus verwerkt, is Château Vincens, eigendom van gelijknamige familie (met Philippe aan het roer). Het domein heeft 20 hectare in productie. Voor de Origine 2015 werd alleen malbec gebruikt. Opmerkelijk is de viefheid die de wijn nog bezit, terwijl ook mild fruit van bessen en zwarte vruchten behoorlijk prominent aanwezig is. Aangevuld door donkere aroma’s en een beschaafd kruidige, heel licht rokerige houttoets. ’t Is een eetwijn bij uitstek: denk aan confits, lamsbout en gerechten met rundvlees. Prijs €12,99 bij www.wijnbeurs.nl.

d’Alamel Reserva Carmenère 2016
Chile
De producent achter deze wijn is Domaines Bournet-Lapostolle, een dochteronderneming  van het wel bekende Lapostolle. Beide bedrijven hebben ook dezelfde baas, Charles de Bournet (foto) die een Franse wijnmaker aanstelde, Jacques Begarie. Diens Carmenère 2016 kreeg  een beetje vatrijping (15 procent gedurende zes maanden), en is verder vlezig, soepel en discreet kruidig met zowel droppige als zwart fruitige nuances. Je vindt ‘m voor €8,95 bij www.winelist.nl.

 


Domaine Anita Cuvée P’tit Co Les Brureaux 2017
Chénas
Tijdens onze ontmoeting bruiste ze van enthousiasme, Anita Kuhnel, die in 2015 eigenaresse werd van een domein in de Beaujolais. Het betrof een wijngoed van 16 hectare dat ze omdoopte naar Domaine Anita. Ze vertelde dat ze haar wijnen per perceel en per herkomstbenaming – zes verschillende – vinifieert, wat betekent dat ze allerlei verschillende wijnen voert. Zowel in de wijngaard als in de kelder wordt met véél zorg en aandacht voor detail gewerkt. Want kwaliteit is haar streven. ‘Hoe ik wijnmaken zie? Als kunst, veel werk en vooral veel geduld.’ Alle geproefde wijnen vond ik echt lekker, met voorop de Chénas 2017 (uit het dorp waar Anita woont en 1,5 hectare heeft) van de akker Les Brureaux. Het is een vrij volle, vlezige, soepele wijn, aangenaam fruitig, met sappige zwarte vruchten en  tegelijk een hint van drop. Een Beaujolais voor liefhebbers van Merlot. Richtprijs €16,75, wat tevens geldt voor een iets krachtiger Moulin à Vent 2017 en de heel smakelijke Morgon Château Gaillard 2017. Verkoopinfo via www.poot.nl.

Domaine Laforest Côte-de-Brouilly 2017
Côte de Brouilly
Het silhouet van de Mont Brouilly, de 483 meter hoge dode vulkaan, is in grote delen van de Beaujolais te zien – en zijn flanken zijn deels met druivenstokken bedekt. Ze worden optimaal beschenen door de zon en bevatten zowel graniet als hele harde blauwe leisteen. Allemaal elementen die de desbetreffende wijnen, herkomstbenaming Côte de Brouilly vrijwel altijd stevig en vol doen zijn. Zo ook de 2017 van Domaine Laforest (20 hectare). Een heel sappige, soepele en tegelijk frisheid biedende wijn die bovendien trakteert op dik zwart fruit, zoals van kersen, plus een blaadje laurier en een heel klein kruidje. Fris serveren is essentieel. Fles €12,50 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 


El Bonhomme 2017
Valencia
De in Québec geboren Nathalie Bonhomme woont en werkt in Spanje, waar ze samen met wijnbouwers  in diverse regio’s haar eigen wijnen maakt. Een van die wijnbouwers, in het gebied Valencia, is Rafael Cambra. Hun coproductie El Bonhomme 2017 bestaat uit gelijke delen cabernet sauvignon en monastrell, rassen die samen een donkerrode, zeer sappige wijn hebben gegeven met een stevige structuur, kruidigheid, rijp zwart fruit en een zachte, vitaliserende frisheid. Een bon wijn, kortom. Prijs €12,50, zie www.wijnkooperijdelange.nl.

Errázuriz Max Reserva Cabernet Sauvignon 2016
Valle de Aconcagua
Het is eigenlijk altijd een genoegen, zoniet een voorrecht, om wijnen van Errázuriz proeven,  een Chileens familiebedrijf. Het werd in 1870 gesticht, ten noorden van Santiago, en zijn oprichter Maximiano Errázuriz koesterde als motto ‘Van het beste land de beste wijnen’. De Max Cabernet Sauvignon 2016 van dat beste land is inderdaad een beste wijn. Die twaalf maanden op vat ging. Rijp, zuiver, zonnig besfruit bepaalt grotendeels zijn vlezige, sappige smaak, met als extra’s wat donkere tonen en die van toastig eikenhout. De wijn wordt o.m. aangeboden door www.wijnkring.nl, voor €15,95.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C


Frédéric Mabileau Les Rouillières 2016
St-Nicolas-de-Bourgueil
Bestemd om fris te worden geschonken en gedronken, dat is donkerrode wijn van Frédéric Mabileau. MAB Een gedreven, 28 hectare bezittende wijnbouwer die voor deze St-Nicolas-de-Bourgueil uitsluitend het ter plekke dominerende blauwe druivenras cabernet franc gebruikte – dat hij sinds 2007 biologisch teelt. De stokken daarvan zijn 25 tot 45 jaar oud, ze staan op kiezelhoudende grond en Frédéric liet tijdens het oogsten de trossen handmatig selecteren. Zijn wijn smaakt natuurzuiver en elegant, met zowel frisse als bessige aspecten, plus een blaadje laurier. Super bij charcuterie en lamsvlees. Voor dit Loire-rood rekenen www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl €15,35, zie de banners.

 G7 Merlot 2018
Loncomilla Valley
De naam G7 staat in dit geval niet voor een forum van democratieën, maar voor een zevende generatie van Chileense wijnbouwers, de familie Del Pedregal. In de vrij zuidelijke Maule regio is deze al sinds 1825 actief en betrekt de meeste druiven uit de Loncomilla Valley, tussen de Andes en de kust. Behalve Carta Vieja en Villarica is G7 een van de vijf eigen merken. De Merlot 2018 is een voor zijn soort heel typerende wijn, dus soepel, sappig, vlezig en vooral donkertonig (laurierdrop e.d.) met nog een schepje zwart fruit. Prijs €7,50, zie www.hema.nl.

 

 

 Gato Negro Cabernet Sauvignon 2018
Valle Central
Een van Chili’s oudste en belangrijkste wijnhuizen is San Pedro. Dit werd gesticht in 1865, meer dan anderhalve eeuw geleden dus, en beschikt over 1500 hectare in verschillende valleien. Het bekendste merk is Gato Negro dat vanwege zijn sterke prijsprestatie wereldwijd met veel succes wordt verkocht. De donker getinte, sappige Cabernet Sauvignon 2018 doet denken aan dik mild besfruit, terwijl ik ook iets van gebrande noten rook en proefde, samen met vaag iets van vanille, wat zou kunnen duiden op een vorm van houtcontact. Bij www.plus.nl staat de wijn voor €4,69 op het schap en het scherm.

 Holger Koch Spätburgunder Kaiserstuhl 2015
Baden
Doorgaans raken de jong te drinken witte wijnen van Holger Koch snel uitverkocht, zoals alles van 2017 na drie maanden. ‘Maar mijn rode wijnen zijn niet bestem om jong te worden gedronken’, dus brengt hij die later op de markt. Zijn uitdaging is steeds ‘om de expressie van het jaar’ zo goed mogelijk in zijn rode varianten te krijgen, en teneinde dat te bereiken ‘wil ik alles helemaal zelf doen’. Zijn aanplant van blauwe druiven – de hele akker bestrijkt 8 hectare – wordt gedomineerd door varianten, klonen eigenlijk, van pinot noir. Voor de Spätburgunder Kaiserstuhl gebruikte Holger driekwart van een Duitse kloon, aangevuld door een kwart van een Franse. De in grote foeders gelagerde, fris te serveren 2015 biedt prettig wat mild fruit van rode en zwarte vruchten, een zachte frisheid, een klein kruidje en veel sap – wat ‘m heel aantrekkelijk maakt. Prijs €12,95, verkoopinfo via www.winterbergwijnen.nl.

JJ Hahn Section 72 Shiraz 2017
Barossa Valley
Anno 1997 besloten druiventelers James en Jacky Hahn om zelf wijnen te produceren op hun Australische familiedomein, en als wijnmaker engageerden ze de gereputeerde Rolf Binder, die tevens mede-eigenaar werd. Vandaag de dag is Rolf (foto) de enige bezitter, en maakt nog altijd de wijnen, naast die voor zijn eigen label. Zijn Section 72 Shiraz is een schoolvoorbeeld van Barossa Valley Shiraz: breed en stevig en welhaast fluwelig, met het allerrijpste fruit, een vleugje drop, een hint van vanille en een discrete kruidigheid. Deze smakelijke kouverdrijver kost incl. Nederlandse accijns €11,75 bij www.adbibendum.net.

La Ferme Julien 2017
Vin de France
Nieuwsgierig kocht ik ‘m voor €6,49 bij mijn ‘eigen’ Plus super (www.plus.nl, zie banner). Dit mede omdat op het etiket de naam van de familie Perrin staat die ik sterk associeer met kwaliteit en doorgaans vrij prijzige producten. Welnu, we hebben van La Ferme Julien genoten tijdens een echt huiselijk maal. De wijn smaakte redelijk vol, sappig en zacht fris met voorzichtige nuances van katjesdrop, bessen en zwarte vruchten. Geen meditatiewijn, geen hemelbestormer, maar gewoon een lekkere begeleider van eenvoudige vleesgerechten, alsmede pizza, en lasagne. De familie Perrin, vijfde generatie, selecteerde voor de ferme La Ferme Julien grenache, syrah, carignan en cinsault uit het zuidelijke Rhône-dal, dat ze terdege kennen.


Banner-Aaldering-21

La Garra 2016
Navarra
Bepaald indrukwekkend, dat is het keldercomplex van Bodegas Piedemonte, een dynamische, kleine coöperatie (bijna 275 hectare wijngrond) in het wijndorp Olite, NavarraHet bedrijf wordt progressief geleid, mede volgens duurzame principes. En het brengt goede wijnen op de markt, waaronder de in Berlijn met goud bekroonde La Garra, een blend van tempranillo en garnacha. Behalve stoer is de smaak zacht, sappig en tamelijk mild, met een toets van gedroogde puimen, dadels en dat soort fruit, plus nog een hint van drop. Adviesprijs €6,95, zie www.boomsma,frl.

Mairena Bonarda Desafío 2017
Argentina
In de Argentijnse provincie Mendoza de beschikt de familie Blanco over een kleine 60 hectare met d ruivenstokken. Een blauw ras dat daar groeit, is bonarda, een soort lelijk jong eendje dat in de schaduw verkeert van de alom aanwezige malbec – waarvan het veel makkelijker is om goede rode wijnen te maken. Met hun Desafio bewijzen de Blanco’s dat ook van bonarda attractieve wijnen kunnen worden vervaardigd, mede door de druiven deels  à la Beaujolais te vergisten (de technische term is koolzuurweking).  Die methode heeft de Bonarda 2017 een gulle fruitigheid gegeven, je proeft vooral heel rijpe zwarte vruchten (bramen, pruimen, vijgen), naast drop en laurier, sappigheid, een prettige frisheid (koel schenken is het devies) en een beheerste 12 procent alcohol. Een Britse wijncriticus gaf ‘m 92 punten. Aanbiedingsprijs €13,50 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

Banner Hamersma 538-100


MalaVida 2017
Valencia
Vrolijk makende wijnen, dat is waarnaar Antonio (‘Toni’) Arráez streeft. Vandaar dat hij ook vrolijke etiketten laat ontwerpen; dat van de MalaVida 2017 werd gecreëerd door Francesco della Croce. De eigen wijngaarden van Bodegas Antonio Arráez liggen een kilometer of 90 achter  de kust in het achterland van Valencia. Ze bestrijken 30 hectare, en Toni koopt ook druiven bij. Zijn MalaVida 2017 stelde hij samen uit 30 procent monastrell, even zoveel tempranillo en gelijke delen cabernet sauvignon plus syrah. Een rijping van acht maanden volgde, in fusten van drie typen eikenhout. Alle aspecten samen hebben een door milde vanille, rijpe vruchten (zwarte en bessen) en een zachte kruidigheid gekenmerkte wijn gegeven – die inderdaad vrolijk maakt. Fles €9,75 bij www.josbeeres.nl zie de banner.

Materico Nerello Mascalese 2017
Terre Siciliane
Men vermoedt dat het blauwe druivenras nerello mascalese de oostkant van Sicilië, dus bij de Etna, als origine heeft en ook deels verwant is aan de sangiovese. De druif rijpt laat, vandaar dat dat voor de Materico 2017 de oogst pas laat in oktober plaatsvond, van overigens biologisch geteelde druiven. Producent Pellegrino heeft er een behoorlijk volle, stevige en sappig wijn van gemaakt, zacht kruidig en soepel, met milde schakeringen van pruimedanten, kersen en andere hele rijpe zwarte vruchten. Reken voor de materierijke Materico op €12,95 per fles, info via www.monnik-dranken.nl.


 

Miguel Torres Vigno Cordillera Carignan 2014
Valle del Maule
De meeste oudste carignanstokken ter wereld staan in Chili’s vrij zuidelijke Maule Valley. Waar men ze een jaar of tachtig geleden heeft geplant. Ze werden nimmer geïrrigeerd, en geven nog altijd een tevredenstellende hoeveelheid druiven – van hoge kwaliteit. Als een erkenning dragen de daarvan vervaardigde wijnen het keurmerk Vigno. Het minimum aandeel carignan dient 65 procent te zijn, en als andere rassen worden gebruikt moet ook die stokken ‘droog’ groeien. Hoe verrukkelijk een Vigno kan zijn, demonstreert de Cordillera 2014 van Miguel Torres (sinds 1979 in Chili aanwezig). Het is een levendige en tegelijk stevige wijn, van 100 procent carignan, verleidelijk fruitig (bessen, zwarte vruchten), met ook laurierdrop en beschaafde, kruidige houttonen, dankzij een jaar in Franse fusten. Deze troef van Torres kost €16,95 bij o.a. www.buyyourwine.com.

Moulin de Gassac Guilhem Rouge 2017
Pays d’Hérault
Visioenen van een ontspannen buitenmaaltijd met lamskoteletten van de grill, ik kreeg ze bij het proeven van de. Moulin de Gassac Guilhem Rouge 2017. Een fris te serveren wijn  die getypeerd wordt door dik zwart fruit, vooral van zwarte vruchtjes, met in de achtergrond wat katjesdrop. Sappig is-ie eveneens. En levendig. En goed gevuld zonder heftig te zijn. Plezierig ook is zijn prijs, €6,65. De kwaliteit laat zich makkelijk verklaren: de makers van deze Pays d’Hérault zijn dezelfde als van het bijkans legendarische Mas de Daumas Gassac. De druiven die ze gebruikten zijn syrah, grenache en carignan. Zie www.okhuysen.nl en de banner op de startpagina van deze site.Nore Merlot-Syrah 2017
Pays d’Oc
Deze al enige rijpheid vertonende Zuid-Franse wijn is een creatie van Pascal Gianesini, wijnmaker in de Languedoc. Zijn Merlot-Syrah 2017 smaakt vooral donkertonig (laurier, leder, drop), alsmede een tikje kruidig, zacht fris en vrij stevig. Prima bij sudderlapjes en andere stoofgerechten. Prijs €6,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

Panizzi Vertunno Riserva 2013
Chianti Colli Senesi
 Met witte wijnen uit San Gimignano is het dertig jaar bestaande, Toscaanse domein Panizzi (circa 70 hectare) bekend geworden. Maar de huidige eigenaar, Simone Niccolai, breidde ook uit naar het aangrenzende Chianti-gebied, de regio rond Siena. Het is daar dat de Vertunno Riserva 2013 zijn bakermat heeft. Druif nummer één hiervan is de sangiovese, met 90 procent; cabernet sauvignon en merlot tekenen voor het restje. Gezien zijn leeftijd is het begrijpelijk dat de wijn een zekere rijpheid bezit, maar hij blijft ook mooi na in de mond en heeft vaag wat fruit van bessen en zwarte kersen, dat vriendelijk en mild kruidig wordt omlijst (dankzij tien maanden vatrust). Fles €13,75 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie de banners.

Pinha Ribeiro Santo 2017
Dão
Het centraal in Portugal gelegen gebied Dão komt weer een beetje in beeld, dit dankzij goede wijnmakers als Carlos Lucas (foto) die de regionale wijnen een nieuw élan hebben gegeven. Carlos is al meer dan vijftien jaar mede-eigenaar van de Quinta do Ribeira Santo (Boerderij van de Heilige Rivier) dat ooit behoorde aan monniken. Hij vervaardigt daar een soepele, stevige,  sappige rode wijn van touriga nacional, alfrocheiro en tinta roriz. Reken op bovendien op zwart fruitig droppigheid, een kruidje en een zachte frisheid. Deze Portugese charmeur heeft een richtprijs van €7,95. Verkooppunten via www.neerlandswijnhuis.nl.Schwarz The Butcher Pinot Noir 2016
Burgenland
In de buurt van de Neusiedlersee drijven vader Hans en zoon Michael Schwarz een wijngoed van 13 hectare  waar o.m. een sterke Pinot Noir wordt geboren, The Butcher. Het oogstjaar 2016 daarvan bezit 14 procent alcohol en werd 50/50 gelagerd in grote en kleine fusten. Aan de medium bruinrode kleur is reeds te zien dat de smaak redelijk rijp is. Sappigheid en een zekere frisheid zijn echter nog present, in gezelschap van zachte fruittonen en een discrete kruidigheid. Van de Oostenrijkse wijngids Falstaff ontving deze €11,50 à €12 kostende wijn 92 punten. Verkoopinfo via www.winecompanions.nl.

Susana Balbo Crios Red Blend 2017
Mendoza
Ze geldt als een van de meest invloedrijke wijnvrouwen in Argentinië én de wereld, Susana Balbo.  Die de eerste vrouwelijke oenoloog in haar thuisland werd, voorts als vliegende wijnmaker opereerde voor allerlei bodega’s en wineries, in diverse landen, en in 1999 haar eigen wijngoed stichtte. Dat Susana Balbo Wines heet, en twee restaurants drijft. Een hele beste blend is haar Crios 2017. Cabernet franc en malbec vormen daarin ruim de helft, gevolgd door cabernet sauvignon, petit verdot en syrah. Een geheel dat acht maanden op vat werd gelegd. De dieprode wijn smaakt naar dik zwart fruit (van o.a. blauwe bessen en vijgen) en volop laurierdrop, terwijl hij sappig en vlezig in de mond komt. Susana kán er wat van. Fles €10,95 bij www.gastrovino.nl.

 

Tesoruccio Primitivo 2017
Puglia
De vroeg rijpende, blauwe primitivo is gewoon een heel goed druivenras dat het liefst gedijt in zonnige contreien. In Zuid-Italië bijvoorbeeld, in Puglia, de hak van de laars. Het is daar dat de Tesoruccio 2017 werd geboren (producent onbekend), een voorbeeld van de milde stijl waarin veel rode wijnen tegenwoordig worden vervaardigd. Wie daar geen moeite heeft, zal beslist plezier beleven aan deze Primitivo, een zacht frisse, vrij stevige wijn waarvan het fruit ten dele bestaat uit dat van pruimen en vijgen. Bij www.hema.nl vind je ‘m voor €6,50.

Valvirginio Chianti 2016
Chianti Colli Fiorentini
De eerste Chianti coöperatie om duurzaam te gaan opereren, o.m. door het installeren van zonnepanelen, is Valvirginio. De 850 leden daarvan bewerken ongeveer  1500 hectare. Het bedrijf heeft bovendien het nodige geïnvesteerd in keldertechniek; zo worden de druiven bij binnenkomst machinaal geselecteerd, zeg maar gescand. Voor de gewone Chianti 2016 koos men 90 procent sangiovese, aangevuld door vijf andere variëteiten. De wijn werd gemaakt in een zachte, soepele, aimabele stijl, met een bescheiden hoeveelheid sappig fruit, een hint van drop en een rustige houttoets (dankzij een half jaar in fusten van acacia). Richtprijs €8,70, adressen via www.winecompanions.nl.Kracher Zweigelt Beerenauslese 2017
Burgenland
In navolging van zijn te vroeg overleden vader maakt Gerhard Kracher delicieuze dessertwijnen die tot ’s werelds beste worden gerekend. Rond de oostoever van de Neusiedlersee, waar een bijzonder microklimaat heerst, bezit Gerhard (redhts) in totaal 35 hectare. Het merendeel van de daar geplante druivenrassen is wit, maar er wordt ook wat blauwe Zweigelt geteeld – waarvan een laat in 2017 geoogste, lichtbruine Beerenauslese werd gecreëerd. Een lichte (8 procent alcohol) en toch behoorlijk rijke, zoete wijn waarvan het aroma doet denken aan een melange van gekonfijte bramen, aardbeien en frambozen. Mmmm…. Halve fles €17,95 bij o.m. www.anfors-imperial.com.

Royal Tokaji 5 Puttonyos Aszú 2013
Tokaji
De eerste buitenlander om in het Hongaarse wijngebied Tokay te investeren was een… wijnpublicist.  Namelijk de grote Hugh Johnson, die anno 1990 de The Royal Tokaji Wine Company stichtte. Een van de opmerkelijkste en mooiste wijnen in het gamma is de traditioneel bereide Aszú 5 puttonyos die alleen in jaren wordt bereid wanneer er voldoende ‘nobele rotting’ ontstaat. Wat na 2009 pas weer in 2013 gebeurde. De wijn oogt en smaakt nog heel jeugdig, met zelfs een groenzweem in zijn kleur, en heeft een heel levendig karakter. Zijn elegante (11 procent alcohol) friszoete smaak (restzoet 155 gram per liter) heeft veel karakter, is moeilijk te beschrijven, maar heeft iets van gekonfijte vruchten en sinasrasp, plus hints van perzik, druiven en honing. Halve literfles €29,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

 Blandy’s Bual 2013
Madeira
Dat Madeira als wijn een rijke historie heeft, wordt duidelijk op het gelijknamige eiland, in The Old Blandy Wine Lodge, hartje Funchal. Enorme panelen tonen hoe vroeger de druiven werden getreden, terwijl we bovendien vernemen dat na het ondertekenen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring getoast werd met Madeira. Wat eveneens duidelijk wordt, is dat Madeira een bijkans eeuwig leven heeft. Alle jaargangen die we op een speciale proeverij geschonken krijgen, van vijftien jaar oud tot zelfs uit 1908, zijn nog volstrekt vitaal. Die verbazende levensduur is het directe gevolg van een bijzondere bereiding. Want niet alleen versterkt men alle Madeira’s met extra alcohol, wat conserverend werkt, maar bovendien worden ze bij een graad of 45 Celsius drie maanden gestoofd en daarna nog eens in warme ruimten op vat gelagerd. Gemaderiseerd zijn is voor alle andere wijnen een vloek, voor Madeira’s een zegen. Als werkelijk prachtig ervaren we de Blandy’s Bual 2003 die nog jeugdig oogt, met een groenglas in zijn lichtbruine kleur, en een grote intensiteit vertoont in zowel geur als smaak. In de licht zoete wijn valt van alles in te proeven: gekruid hout, gedroogde vruchten, karamel, noten, vaag iets van vijgen. Super als digestief en spannend bij o.a. blauwschimmelkaas. En in een aangebroken fles gaat de wijn jarenlang mee. Halve liter circa €59,95, verkoopinfo via www.neerlandswijnhuis.nl.

Fonseca Terra Prima Organic Port
Porto
Bij liefhebbers van hoogwaardige Port behoeft de shipper Fonseca eigenlijk geen introductie, het is  gewoon een fameuze producent. Die nu ook een biowijn heeft uitgebracht, van organische geteelde druiven in het dal van de Douro. Deze massief getinte Terra Prima Organic Port biedt een prachtige concentratie en veel jammig zwart fruit tegen een decor van kruidigheid en vleugje rokerigheid. Waarbij ‘m te drinken, liefst licht gekoeld? Bij zowel chocoladedesserts als blauwschimmel kaas. Alhoewel, zomaar is ook aantrekkelijk. Fles €19,65 bij o.a. www.gall.nl, zie de banner.

 


Vanuit zijn bedrijf www.winepeptalk.nl, waarbij de letters PEP staan voor Publicaties, Educatie en Presentaties, ontplooit Frank Jacobs uiteenlopende wijnactiviteiten. Behalve wijnschrijver is hij wijnspreker, wijndocent en wijntaxateur met ruim 40 jaar ervaring in de wijnwereld. Frank schreef enkele wijnboeken en levert regelmatig bijdragen aan diverse bladen en kranten, waaronder PersWijn, waaraan hij inmiddels al meer dan vijfentwintig jaar als redacteur is verbonden. Verder was hij van 2003 tot 2016 docent analytisch (blind)proeven aan de  opleiding tot vinoloog van de Wijnacademie en verzorgde hij het proeftechnische gedeelte van het begeleidingstraject naar het hoogste Nederlandse wijndiploma Magister Vini. Ook gaf hij gastcolleges aan de Cas Spijkers Academie en was hij jarenlang docent vinologie aan de Hogere Hotelschool Den Haag. Daarnaast was hij van 2003 tot 2012 wijnexpert en -taxateur van veilinghuis AAG en is hij tegenwoordig als senior consultant aan wijnveilinghuis Winefield’s verbonden. Van 2015 tot november 2018 was Frank voorzitter van de SDEN (Stichting Dranken Examens en Normering) een functie die hij, om mogelijke belangenverstrengeling te voorkomen, neerlegde nadat hij in oktober 2018 als bestuursvoorzitter van de Wijnacademie werd benoemd. Over ijn favoriete wijn- spijscombinatie(s) schrijft Frank Jacobs het volgende. Ooit, ergens in de jaren zeventig van de vorige eeuw, werd ik besmet met het wijnvirus door het drinken van een fles Château Beychevelle, een 4e Grand Cru Classé uit Saint-Julien. Een Bordeaux dus. In de dertig jaren die daarna volgden ben ik wat betreft rode wijn altijd een echte ‘Bordeauxman’ gebleven. De laatste tien jaar is er echter onmiskenbaar een verandering in mijn aankoop- en drinkpatroon te bespeuren. Ik koop ter plaatse, op veilingen en bij de Nederlandse wijnhandel, tegenwoordig meer rode Bourgogne dan rode Bordeaux. Dit in verband met het feit dat ik de wijnen uit Bourgogne vaak meer terroir-getypeerd, finesserijker, eleganter en verteerbaarder vind. In tegenstelling tot mijn oude liefde Bordeaux, waarvan de wijnen volgens mij vaak onderling inwisselbaar zijn geworden. Mede doordat ze zo veel van alles hebben: kleur, structuur, materie, hout, alcohol soms ook. Soms zelfs té veel. Ach, het zal wel iets met leeftijd te maken hebben…
Overigens was Bourgogne altijd al mijn favoriet als het om witte wijn gaat. Er gaat, wat mij betreft, nu eenmaal weinig of niets boven een mooie Puligny-Montrachet van een goede producent. Daarbij is de Bourgogne veel leuker om te bezoeken dan Bordeaux.  Het ligt niet alleen dichterbij, maar het gebied is landschappelijk ook mooier, de restaurants zijn er beter en de wijnproducenten stukken authentieker. Op een domein in de Bourgogne word je regelmatig ontvangen door de in een bloemetjesschort gestoken echtgenote van de producent, die haar man in de wijngaard op zijn portable belt om te melden dat er bezoek is. Als de wijnboer arriveert, krijg je een eeltige hand die aanvoelt en eruit ziet als een oude knoestige wijnstok op zijn land. Nee, dan Bordeaux. Daar krijg je de eigenaar niet te zien, omdat hij vrijwel nooit op het wijndomein is, laat staan ooit met zijn poten in de klei van de wijngaard staat. Hij heeft een fortuin vergaard in een andere business, woont in Parijs, draagt driedelige maatpakken, laat het werk in de wijngaard aan zijn personeel en de ontvangst van gasten op zijn hobbychâteau over aan in mantelpakjes geklede hostessen die charmant glimlachend een ingestudeerd pr-praatje afsteken. Kortom, ik ben tegenwoordig dol op de Bourgogne in alle facetten. Op het gebied, het landschap, de keuken en de wijnen. Ik kom er dan ook graag en zo vaak mogelijk.
Als ik er ben, geniet ik enorm van klassieke gerechten uit de Franse en Bourgondische keuken als foie gras, jambon persillé en slakken. Allemaal zaken die ik daar werkelijk elke dag met veel smaak en plezier kan eten. Net als een casserole  of cocotte met slakken en paddenstoelen, liefst eekhoorntjesbrood en cantharellen, in een kruidige, romige saus. En daarbij drink ik dan graag een witte Bourgogne van enig niveau, zoals een Saint-Aubin En Remilly Premier Cru van Domaine Marc Colin. Niet alleen is dat mijn favoriete domein in het dorp, maar En Remilly is in mijn optiek ook de beste wijngaard van Saint-Aubin, gelegen op een helling met een zuidwestelijke expositie en een bodem met klei en kalksteen op een hoogte van 300 meter, die feitelijk de voortzetting vormt van het terroir van Le Montrachet in buurgemeenten Chassagne en Puligny naar het westen. Zowel de jaargangen 2013, 2014, 2015 als 2016 zijn nu heerlijk en zeker de beide laatste kunnen nog wel enkele jaren mee. De wijnen hebben een aroma van grapefruit, honing en kamperfoelie plus wat toast, en zijn zuiver, sappig, elegant en complex, met rijp fruit, citruszest, noten en room.
Vaak koop ik de wijn vaak ter plaatse, maar ook in Nederland is hij gelukkig goed verkrijgbaar. Zowel Wijnhandel De Logie in Amsterdam, Châteaux & Domaines Dumont in Breda als de bijna twintig filialen van Henri Bloem, verspreid over heel Nederland, hebben wijnen van Marc Colin in hun assortiment.

 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SMAKELIJKE AVONTUREN
op
SARDINIË

Van de mirtestruik die overal op Sardinië groeit worden het geurige blad en de bessen in de keuken gebruikt. De geur en de rinzige smaak van mirto vind je ook in sommige wijnen terug. En de naam, die komt van Myrrha, een geliefde priesters van Venus; mirte wordt daarom ook als plant van de liefde beschouwd. Met deze woorden beginnen Tjitske Brouwer en Marc Collard, eigenaren van het wijnbedrijf www.vinoblesse.nl, hun impressie van Sardinië. Dat ze in de herfst van vorig jaar weer eens bezochten, op zoek naar lekkere wijnen an andere smakelijke zaken. Zo genoten ze o.m. van een lokaal paddenstoelenmaal. De tocht begint in het noorden, in San Leonardo en Sennori.
Zoals de maffia hier geen voeten aan de grond heeft kunnen krijgen (‘Wij hebben geen mensen nodig die ons beschermen, dat doen we zelf wel’) zo hebben internationale druivensoorten als chardonnay en merlot in San Leonardo en Sennori nauwelijks kunnen wortelen. Over de oorsprong van cannonau en vermentino doen verschillende verhalen de ronde. Opgravingen hebben aangetoond dat cannonau 1200 jaar voor Chr. al op Sardinië werd verbouwd, en dat wellicht de Spanjaarden stokken ervan mee naar huis hebben genomen. Maar dat is geschiedenis. Wij willen vooral de huidige wijnen en hun makers beter leren kennen. Dit doen we onder andere door twee van onze wijnboeren te bezoeken die samen de spanwijdte van natuurlijk werken binnen het Vinoblesse assortiment tonen. Met aan de ene kant Renato Spanu van Jankara (die toch liever een keertje spuit als het echt nodig is) en aan de andere kant de rebelse Paolo Dettori, boegbeeld van Sardijnse vin  nature en biodynamie die nog liever zijn hoed zou opeten dan chemie te gebruiken. Renato leerde ons overigens dat graniet, kurk en toerisme de belangrijkste bronnen van inkomsten zijn, en van Renato vernamen we dat op Sardinië meer schapen dan mensen wonen.
Wij hebben een fijne kamer in het Aldolia Country Resort bij het Lago di Liscia (links). Er is een zwembad, uitzicht op het meer, een goed restaurant, en heel vriendelijk personeel. Maar door de bergen, de bewolking, het meer én de aanwezigheid van een grote groep Duitse toeristen waan je je bijna in de Vogezen of de Dolomieten. ’s Avonds ‘landen’ wij pas echt op Sardegna, wanneer Renato Spanu ons meeneemt naar het familierestaurant La Pitraia in Sant’Antonio, waar hij is geboren. Het is herfst en er staan funghi op het menu. Vanwege het natte weer zijn er zelfs moltissimi funghi. De eerste antipasti staan al op tafel en het wordt een komen en gaan van gerechten: salades met groente en paddenstoelen, tussendoor een carpaccio van rauwe paddenstoelen: porcini, ovuli en mazzo tamburo, vervolgens als primo een risotto con porcini, en als hoofdgerecht gemarineerd speenvarken met wederom funghi en het Sardijnse kruid mirto. Als extraatje arriveert komt er nog een kwartel gevuld met zowaar… funghi. Voor kaas geen plaats, wel nog voor een toetje, tiramisu. Tussendoor proeven wij drie jaargangen Vermentino di Gallura van Jankara. De wijn kan opvallend goed ouderen en krijgt aroma’s van rijpe riesling. Bij de secondo proeven wij de nieuwe jaargang van de rosso Lu Nieddu, een wijngaard met 85-jarige stokken cannonau, pascale, caricaggiola, dolcetto, barbera en cabernet franc.
De volgende dag rijden wij eerst naar San Leonardo, het gehucht waaraan het subgebied zijn naam ontleent. Er is geen bakker, geen café, maar wel een kerk, een begraafplaats, een feestzaal… Hier wordt jaarlijks het Vermentino festival gehouden. Wij hebben er een mooi uitzicht op de vallei. Renato (foto in wijngaard) vertelt. ‘We zitten hier in het hart van de Gallura in het gebied San Leonardo. De natuurlijke grens wordt gevormd door ‘ons’ Lago di Liscia in het noorden, door de dorpen Luras en Calangianus in het westen en Sant’Antonio in het oosten. In het zuiden staat de op-een-na hoogste berg van Sardinië, de Limbara (1342 meter). Deze houdt de warme zuidenwind tegen. Het meer tempert, en het geheel wordt omgeven door lage bergen waartussen de winden uit zee waaien. De Tramontana uit het noorden, de Maestrale uit het westen en de Grecale uit het oosten. Ze verkoelen,  nemen het zilte van de zee mee en beschermen tegen schimmelziektes. Als het in de zomer overdag 36 graden is, koelt het hier ’s nachts af tot 12 graden.’ We vernemen voordat dat de bodem uit verweerd graniet en zand bestaat. In tegenstelling tot de zuidkant van het eiland waar deze uit kalk, kalksteen, klei en zand bestaat. Het klimaat is warm en normaal is er weinig neerslag (2018 vormde een uitzondering.). Voor vermentino is het belangrijk dat het ’s nachts afkoelt, voor behoud van zuren en aroma. Zo krijgen de wijnen een opwekkende smaak, vaak mineraal met iets ziltigs, en aroma’s van witte bloemen en fruit. Renato: ‘Bij overrijpheid ruikt de Sardijnse vermentino naar tropisch fruit en banaan, en de structuur wordt romig; de wijnen van hier ruiken gewoonlijk naar amandelbloesem en mandarijn. De bodem zorgt voor mineraliteit, maar soms kunnen de wijnen wat zuur missen’.
We stappen in de auto en rijden naar de Jankara wijngaard. De naam komt van twee percelen, Karana, de wijngaard van zijn ouders en Jannaghe voor het stuk dat hij zelf heeft toegevoegd. Gisteren waren ze er nog aan het plukken, nu zijn de schapen van een bevriende herder er aan het werk. Deze doen een soort voorsnoei en en passant bemesten ze. Als de stokken in januari gaan uitlopen worden de schapen gevaarlijk voor de jonge knoppen en moeten ze de wijngaard uit. Tussen de rangen lijkt het terrein geploegd. ‘Nee dat zijn de everzwijnen, ik weet ook niet wat zoeken, maar ze woelen wel de aarde om.’ De wijngaard wordt  omzoomd door kurkeiken (rechts). Renato: ‘Sardinië is met Portugal de grootste kurkproducent. Portugal is alleen veel verder met het maken van kwaliteitskurken. Alle kurk bevat sporen van TCA (besmetting met een schimmel of bacterie waardoor de wijn naar kurk gaat smaken), het gaat erom dat die er goed uitgewassen wordt.’  We rijden naar een nieuwe wijngaard waar Renato zijn toekomstige kelder wil bouwen. Een gedeelte is ontgonnen en al aangeplant. Het is een indrukwekkend gezicht om de verwijderde granietblokken eromheen te zien liggen. Het begin van een kelder is ook al gegraven. Maar hij moet wachten met bouwen totdat hij een vergunning heeft. En dat duurt al bijna twee jaar. We eindigen in de Lu Nieddu  wijngaard, een halve hectare groot, en het meer een soort achtertuin. Behalve de eerder genoemde bejaarde 85plus blauwe druiven blijken er ook muscat en vermentino te staan. Zoals in veel oude wijngaarden zijn blauw en wit door elkaar geplant. Maar tot onze verbazing oogst Renato de witte niet. Lu Nieddo betekent ‘de zwarte’, het is ook de achternaam van de mede-eigenaar en de naam van de cuvée. ‘s Ochtends vertrekken we in de stromende regen en rijden via Alghero (foto kade) en de westkust naar Tenute Dettori. Waar we door vader Paolo worden ontvangen. Zij zijn net klaar met oogsten. We proeven eerst wat 2018 in de kelder (links) .  Vermentino sap dat al bijna wijn is geworden. Druivig en zoet met een zilte mineraliteit. In de flessenkelder liggen er nog uit 2000… Paolo: ‘Vorig jaar proefden we ze tijdens een bijeenkomst van Renaissance hier op ons domein. Nicolas Joly ging helemaal uit zijn bol. En vertelde dat hij voor zijn oude dag graag een paar hectare wijngaard op Sardinië zou kopen Dan gaan we naar het eigen restaurant om de wijnen op fles te proeven. We beginnen met de 2017 Dettori bianco. Goudgeel van kleur. Gespierd, met rijp bijna gekonfijt fruit, kruidig, zilt en mineralig. Paolo legt uit dat er drie soorten vermentino bij Dettori groeien: een die kleine druiven geeft, en twee met wat grotere; waarbij bij de ene de schil groen blijft en de andere goudgeel wordt. De diversiteit draagt bij aan de complexiteit van de wijn. De most vergist 6 à 7 dagen met de schillen er wordt niets oegevoegd. Na de gisting worden schillen en sap gescheiden en rijpt de wijn verder in betonnen cuves. Er staat 16 procent op het etiket. We leggen uit dat sommige van onze klanten daar moei te mee hebben. Weet je wat je ze moet zeggen?’ Paolo (rechts) gaat er even voor zitten. ‘Wijnen worden niet minder verteerbaar door een hoog alcoholpercentage, maar door sulfiet en andere rommel die ze aan de wijn toevoegen. Ik zie het zo vaak hier in het restaurant. Dat gasten eerst aarzelen maar daarna met gemak samen een fles leegdrinken en toch weer fris opstaan. Nee, neem dan sulfiet. D at maakt je suf en duf en je krijgt er een droge mond en hoofdpijn van.’ We proeven voorts  diverse witte en rode wijnen (van een oude variant cannonau). En eindigen met een van de laatste flessen Moscadeddu een passito van muskaatdruiven. Het is een overtuigende serie. En ook wij vragen ons af  waarom veel liefhebbers van Italiaanse wijn wel weglopen met Amarone uit Valpolicella – die om een hoog alcoholpercentage en restzoet te krijgen vaak in wijngaard en kelder in elkaar worden geknutseld – terwijl deze natuurlijk gemaakte Sardijnse wijnen bijna hetzelfde evenwicht hebben in het strafbankje worden geplaatst. Drink ze bij een mooie pâté, een stoofschotel, een kaasplateau, bij de open haard, op zondagmiddag na een boswandeling.  We nemen afscheid en gaan op advies van Paolo naar Castelsardo waar een neef een goed restaurant heeft (Il Cormorano, bestekje in GaultMillau) en diens broer een hotel (Baga Baga) met goed restaurant en uitzicht op zee. Wij worden er als vrienden ontvangen. En proeven aan tafel nog vele Vermentino’s.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

SCHILDERIJ VAN DE MAAND

Heb je ook zo’n zin in het voorjaar? Dit in de Provence gemaakte schilderij brengt de lente in huis. Vorig jaar heb ik vanuit Aix-en-Provence een deel van de zogeheten Route Cézanne gevolgd die grotendeels langs het Montagne Sainte-Victoire loopt, het massief dat Paul Cézanne tientallen keren kleurrijk heeft vastgelegd. Even opzij van de route – waar ook een wijndomein ligt – zag ik een prachtig beeld dat inspireerde tot bovenstaande impressie.
www.vinpressionist.com

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Het onmogelijke boek

‘Monsieur Duuikèr, het boek dat u wilt maken kán niet worden gemaakt. Daar is ons gebied te ingewikkeld voor.’ Met deze woorden heette Robert Drouhin van de wijnfirma Joseph Drouhin mij welkom in zijn kantoor te Beaune. Het was, tijdens de warme zomer van 1976, mijn allereerste werkafspraak voor De Grote Wijnen van Bourgogne. Ik heb me door Drouhin niet laten ontmoedigen.

HET ARCHIEF SPREEKT

Met mijn vrouw Julie en onze jonge kinderen (Patrick vijf, Melanie twee) logeerde ik enkele weken in het lage deel van Saint-Romain, een door toeristen vergeten gehucht met destijds één winkel en één café. Mijn dagen waren extreem gevuld met bezoeken aan tientallen wijndomeinen, wijnhuizen en een enkele coöperatie, in Beaune en alle andere wijngemeenten van de Côte d’Or, alsmede in de even zuidelijker liggende Chalonnais. Voor Julie en de kinderen was het verblijf in Saint-Romain een soort nachtmerrie, of beter gezegd dagmerrie, want in dat dorp viel helemaal niets te beleven en vervoer hadden ze niet. Een kleine troost vormde de heerlijke, gezellige, zondagse lunch bij sterrenzaak Lameloise in Chagny, waar onze kleintjes voor hun voorbeeldige tafelmanieren werden gecomplimenteerd door de Amerikaanse wijnimporteur van Mouton Cadet. Later zou ik in mijn eentje nog reizen door Chablis, Mâconnais en Beaujolais.

Alle inspanningen – ook van de briljante fotograaf Peter van der Velde en de net zo begaafde ontwerper Will van Sambeek – resulteerden in een boek dat zowel in Nederland als Frankrijk (beste wijnboek van het jaar), Duitsland, Engeland en Amerika alom waardering ontving. Op de foto word ik erover geïnterviewd door Mies Bouman, die ik tot haar grote vreugde een exemplaar had gegeven.
Een paar decennia later bracht een reis door Maryland ons naar het huis van Robert (‘Bob’) Parker. Per telex (fax bestond nog niet, laat staan e-mail) had deze wijngoeroe ons te logeren gevraagd. ’s Avonds, met beide gezinnen aan tafel, vroeg onze gastheer: ‘Weet je waarom ik je heb uitgenodigd? Omdat ik dankzij een van jouw boeken aan de wijn ben geraakt.’ Waarna Bob vertelde hoe hij als rechtenstudent en ‘langharige, Coca-Cola drinkende hippie’ in Parijs een vertaalde versie van De Grote Wijnen van Bourgogne te pakken kreeg. Het boek boeide hem zo dat hij op de trein stapte naar Beaune, daar voor het eerst in zijn leven wijn ging proeven – en dat vervolgens is blijven doen. In oktober 1990 zond Bob mij zijn eigen bijbelachtige boek over Bourgogne, met daarin deze handgeschreven opdracht ‘Dear Hubrecht – To this century’s greatest wine writer. Many thanks for everything, you have love from those that care. Robert.’ En Robert Drouhin? Die had me al eerder breed glimlachend de hand gereikt en ruiterlijk toegegeven dat ik het onmogelijke boek toch had gemaakt.

*Een stuk of 25 andere beschreven herinneringen staan in de rubriek ’Het archief spreekt’.

 

 Dit is een etiket van een halfzoete witte wijn uit Tadzjikistan, een van de armste landen ter wereld. Het is gelegen in Centraal Azië en grenst aan zowel China als Afghanistan. Dit land is zeer bergachtig en heeft negen miljoen inwoners. Eind juni 2018 was er een aanslag van terroristen op zeven fietstoeristen waarbij vier mensen om het leven kwamen, waaronder een Nederlander. En zowaar, men maakt er dus ook wijn. Aldus de toelichting van Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com uit wiens wereldomvattende etikettenverzameling dit label afkomstig is.

.

.

.

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website en dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.