Culinaire combinatie

. Het is Fleur Deuss die deze maand haar wijn-spijscombinatie beschrijft, een combinatie die zij beleefde in restaurant De Oranjerie te Barneveld (zelf woont ze in het nabije Achterveld). Fleur beschrijft zichzelf als ‘een warme, gastvrije wijn-spijsenthousiasteling’. In haar jeugd kwam ze al in aanraking met gastronomische gastvrijheid: tijdens vakantiewerk in sterrenzaken raakte ze ‘bekoord door de passie van collega’s en het genot van gasten’. Evenzo beleefde Fleur ‘dieptepunten met veel tranen vanwege de schier oneindige hoeveelheden schoon te maken aardbFleur4eien, langoustines, vissenkoppen en spinaziebladeren’. Haar uiteindelijke opleiding omvat o.a. hotelmanagement, bedrijfskunde, gastronomie en de opleiding voor vinoloog. Inmiddels heeft ze haar eigen bedrijfje, Passie voor Proeven, importeert bijzondere wijnen van kleine producenten, verstrekt (in)koopadviezen aan restaurants en particulieren, en geeft allerlei trainingen c.q. workshops, sommige met als thema wijn en spijs. Een recent ontdekte, favoriete culinaire combinatie beschrijft Fleur Deuss zelf als volgt. In Restaurant De Oranjerie in Barneveld at ik afgelopen maand een verrassende variant op de klassieker steak tartare, gebaseerd op warme specerijen uit het oosten, knapperige ingemaakte groenten en romige crèmes. Je kent dat wel – met elke hap een bredere grijns op je gezicht. Vol goede zin keerde ik twee dagen later terug om met gastheer/sommelier Daniël Luiten en souschef Willem Gemmink de beste match in wijn te vinden. Dat blFleur5Aeek een uitdaging: hoe pareer je de pittigheid van bijvoorbeeld chilipasta en gember? De ook aanwezige, zalige aroma’s van de gele-kerrieroom riepen wijnassociaties op aan rijpe, volle aroma’s. Terwijl de avocado met limoen juist om zachte frisheid vroegen. De koele temperatuur van het gerecht, de gehakte lende met chilipasta, de knapperige groenten en het zoute krokantje daarentegen wezen naar een strakke wijn. Het was hard werken! De mooiste combinaties ontstonden met twee witte wijnen. De Pure M 2015 Jonc Blanc, een witte, biodynamische, elegante Bergerac van gros manseng bood rijp (tropisch) fruit, was floraal en iets rokerig. Zijn rondheid ving de pittigheid aardig op. Nog beter bleek het partnership met de Riesling trocken 2015 van Seebrich uit Rheinhessen. Het subtiele zoet daarvan ving de kruidigheid mooi op, en zijn complexiteit paste bij die van het gerecht. Wijn en gerecht boeiden beide, waren in balans qua afwisseling en kracht – kortom een mooie combinatie.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Reisreportage nieuw

Tour1

TOEREN door TOURAINE

 .Touraine, de voormalige Franse provincie die zijn naam ontleent aan de stad Tours, is een gebied van lage heuvels, uitgestrekte bossen en vruchtbare akkers. Valleien van rivieren en beken Tour1ageven het een wat melancholisch aspect, en het klimaat heeft er een haast spreekwoordelijke zachtheid. Het is geen wonder dat Franse koningen en de rijke adel juist deze streek kozen om er kastelen en jachtsloten te bouwen, voor zichzelf en hun maîtresses. Touraine telt niet minder dan 655 geregistreerde châteaus: pronkjuwelen van architectuur en schatkamers uit voorbije tijdperken. Ook dichters en denkers verbleven in Touraine, zoals Balzac, Descartes, Ronsard, Rabelais en Leonardo da Vinci. De wijnbouw is hier eeuwenoud. Naar verluidt zou de later heilig verklaarde Martinus, bisschop van Tours, rond het jaar 380 druivenstokken hebben laten planten voor het maken van miswijn. Daaruit is een wijncultuur ontstaan die vandaag de dag nog steeds volop floreert. In dit gigantische openluchtmuseum – dat in het voorjaar op zijn mooist is – zijn tal van routes te volgen. Zelf heb ik er een uitgestippeld langs enkele van de aantrekkelijkste plekken, dorpen, kastelen en uiteraard wijngebieden. Tour2Op de landkaart ziet Touraine eruit als een slordige inktvlek, met Tours als middelpunt en de valleien van Cher, Indre, Loire en Vienne als uitlopers. De toer begint in Chenonceaux, waar zich een van Frankrijks meest bezochte monumenten bevindt, Château de Chenonceau. Dit trekt ongeveer 850.000 bezoekers per jaar. Het kwam in 1521 gereed; later in diezelfde eeuw breidde men het uit met een twee verdiepingen tellende vleugel over de Cher (boven). De siertuin werd aangelegd door Diane de Poitiers, de 20 jaar oudere maîtresse van Hendrik II. In het slot zijn prachtige salons te zien, terwijl een wassenbeeldenmuseum vier eeuwen kasteelgeschiedenis toont. Vergeet ook niet om de witte en rode wijnen van het slot en zijn omgeving te proeven, herkomstbenaming Touraine-Chenonceaux, want ze plegen heerlijk te zijn. Stroomopwaarts langs de Cher ligt het middeleeuwse Tour5marktplaatsje Montrichard dat gedomineerd wordt door een machtige donjon. Deze geeft een riant uitzicht; in het bolwerk is een klein folkloristisch en oudheidkundig museum ondergebracht. Langs de rivierkade kunnen de grotkelders van twee wijnhuizen worden bezocht, Paul Buisse en Monmousseau. De laatste strekken zich uit over 15 kilometer en verdienen zeker een bezoek, zowel vanwege de kunst die er werd aangebracht als de lekkere mousserende wijnen die er te rijpen liggen (links). In de ten dele Romaanse kerk Sainte-Croix vond in 1476 het huwelijk plaats tussen Lodewijk XII met Jeanne de France (die hij later zou verstoten voor Anne van Bretagne). Even buiten het stadje staat de bedevaartkerk Notre-Dame de Nanteuil waarin Lodewijk XI een kapel liet bouwen.
Volg nu de D176 in oostelijke richting. Bourré bezit beroemde chamTour7pignongrotten; in een ervan, de Caves des Roches Le Champignon, vinden rondleidingen plaats (zie de oude prentbriefkaart hieronder). Even voor Thésée zijn resten, muren voornamelijk, te zien van een Gallo-Romeinse nederzetting uit de 2e eeuw (rechts). Vondsten daaruit worden geëxposeerd in het gemeentehuis van dit langwerpige wijndorp. Vanuit Thésée zou een tochtje kunnen worden gemaakt naar Monthou-sur-Cher en het daarachter liggende laat-renaissance Château du Gué-Péan. Dit is opvallend vormgegeven met zijn vier lage torens (foto verderop rechtsonder). Alleen hartje zomer (vanaf half juli tot rond 20 augustus) kun je het bezoeken. De salons werden ietwat rommelig ingericht met o.a. 17e- en 18eeeuws meubilair. Tour6Verder de Cher langs arriveren we in Saint-Aignan-sur-Cher. De basiliek daar is 11e- en 12e-eeuws, en heeft zowel in een kapel als in de crypte kleurrijke fresco’s. Van de kerk loopt een brede trap omhoog naar het plaatselijk kasteel dat dit dorp domineert. Het château kan niet worden bezocht, maar wel vanaf zijn binnenplaats worden bekeken. Bijzonder imposant is de rijk gedecoreerde traptoren, terwijl ook het uitzicht de moeite waard is. Aan de voet van het kasteel kan wijn- en toeristische informatie worden verkregen. Tour10Niet ver bezuiden Saint-Aignan zijn in het ZooParc de Beauval zo’n tienduizend dieren bijeengebracht, waaronder Afrikaanse leeuwen, witte tijgers en reuzenpanda’s. De dierentuin wordt gerekend tot de beste tien ter wereld.
Rijd nu via de D 675 in noordelijke richting, en sla in Couddes af naar Oisly. Dit is een van de belangrijkste wijngemeenten van Touraine. Naar verluidt werd hier voor het eerst de witte sauvignon aangeplant, de druif die de opwekkend frisse Sauvignon Touraine geeft. Deze wijn, die vaak iets van verse groene kruiden, grassigheid en groen fruit in zijn aroma heeft, smaakt verrukkelijk bij o.a. verse asperges, de regionale geitenkazen, fris aangemaakte salades en alle mogelijke visgerechten. Een heerlijke herinnering bewaar ik aan de gastvrije Tour8ontvangst op Domaine de la Charmoise van Henri Marionnet (dit bevindt zich in Soignes-en-Cologne, ten en zuidoosten van Oisly en  noordoostelijk van Saint-Aignan). Eind mei, op een mooie dag, arriveerde ik daar rond het middaguur en werd spontaan geïnviteerd voor de lunch. Bij verse asperges, dezelfde ochtend van het land gehaald, serveerde Henri toen zijn Touraine Sauvignon, het was een combinatie om van te dromen. En wat betreft de regionale geitenkazen: een die voortreffelijk smaakt bij een Sauvignon Touraine is Saint-Maure de Touraine, te herkennen aan zijn cilindrische vorm. De korst is bedekt met een blauwgrijze schimmel plus vaak gezouten houtskoolas. Uitgerijpt bezit deze kaas een zilt zure smaak Tour8amet een enigszins nootachtig aroma (links). De rondvormige Selles-sur-Cher vertoont verwante kenmerken, maar smaakt gewoonlijk iets zachter en minder droog. Binnen de herkomstbenaming Touraine worden ook andere plezierwijnen gemaakt van de chenin blanc, alsmede van blauwe variëteiten als gamay, cabernet franc, pinot noir en côt (malbec). Dit soort wijnen kun je in Oisly proeven bij de toonaangevende coöperatie Confrérie des Vignerons de Oisly et Thésée die deskundig druiven verwerkt van plusminus 320 hectare.
De route gaat via Pontlevoy verder naar Chaumont-sur-Loire. Boven dit dorp Tour11en de Loire prijkt Château de Chaumont. Het is eind 15e, begin 16e eeuws en oogt dankzij zijn forse ronde torens zeer krijgshaftig (rechts). Het interieur is echter renaissance, met schitterende wandtapijten en vloeren. Bij het kasteel vind je 19e eeuwse stallen en in het park groeien veel verschillende bomen. Steek in Chaumont de Loire over en rijd via Onzain naar Mesland. Dit rustige heuveldorp heeft een 12e eeuwse kerk Tour11Amet een prachtig portaal en is het hart van het kleine wijngebied Touraine-Mesland, dat voornamelijk rode gamaywijn voortbrengt. Ga nu richting Monteaux en neem daar de D58 in Tour15westelijke richting. Deze weg voert door een snoer van wijndorpen behorend tot het district Touraine-Amboise.  In de verweerde, grijze kerk Saint-Saturnin van Limeray (rechts), een plaatsje zo mooi dat het tot UNESCO werelderfgoed werd verklaard, staan standbeelden uit de 15e en 16e eeuw. En naast de tuin van het gemeentehuis vind je een oude wasplaats. Voorbij een bocht in de hoofdstraat kan wijn worden geproefd bij Domaine Dutertre dat een klein museum heeft.
Het is nu niet ver Tour12meer naar Amboise (links), een gezellige provinciestad aan de voet van een kasteel. Het bolwerk verrees in de 15e eeuw in opdracht van Karel VIII. Deze heeft het slot echter nooit gezien, want op weg naar een kaatsspel stootte hij in 1489 zijn hoofd zo ongelukkig dat hij kort daarna overleed. De bouw werd voortgezet door Lodewijk XII en diens opvolger Frans I die  er grote feesten organiseerde. Bovendien wist hij Leonardo da Vinci naar Amboise te halTour13en. De geniale Italiaan zou er drie jaar later sterven, in 1519. Van het oorspronkelijke kasteel resteert nog slechts een vijfde deel. Een der mooiste gebouwen is de kapel Saint-Hubert, uitgevoerd in flamboyant-gotische stijl. Herinneringen aan Leonardo da Vinci worden op smaakvolle wijze levend gehouden in het Clos Luce, een 15e eeuws herenhuis dat zijn residentie is geweest. Er staan veertig schaalmodellen van zijn uitvindingen. De stadshistorie te zien is in het gemeentehuis, en in de straat tegenover Tour16de kasteelingang kan La Maison Enchantée worden bezocht waar mechanische poppen beroemde scènes uitbeelden. Een nog leukere attractie vormt het Parc des Mini-Châteaux, een soort Madurodam, tevens pretparkje, waar alleen al ruim veertig schaalmodellen van beroemde Loire kastelen te zien zijn (links). Richting Bleré staat de 44 meter hoge Pagode de Chanteloup, het enige overblijfsel van een groot kasteel, temidden van een 14 hectare bestrijkend park. Deze oosters aandoende toren kan worden beklommen.Tour14
De toer door Touraine wordt voortgezet door de Loire over te steken en meteen linksaf te slaan. Neem na enkele kilometers de D78 naar Noizay. Dit behoort tot het wijngebied Vouvray. In het dorpscentrum staat de ten dele Romaanse kerk Saint-Prix, die een piëta heeft uit de 16e eeuw. Het plaatselijke, vijfhonderd jaar oude Château de Noizay is tegenwoordig een luxueus hotel. Verder westwaarts ligt Vernou-sur-Brenne, een aardig plaatsje met een 12e eeuwse kerk (waarbij op donderdag de markt plaatsvindt). Noordelijk van Vernou kan het 15e eeuwse Château de Jallanges worden bezocht en dienen als comfortabel, sfeervol logeeraTour18Adres. Dat bij het ontbijt en in de eigen winkel bijna vijftig huisgemaakte jams presenteert. Het dorp Vouvray bestaat uit smalle, soms hellende straten die omhoog leiden naar een wijnplateau van tufsteen. In de randen van dit plateau zijn veel wijnkelders en zelfs woningen uitgehouwen. Binnen het gelijknamige wijngebied, dat uit acht gemeenten bestaat, demonstreert de chenin blanc zijn kameleonachtige aard op dramatische wijze, zo volledig verschillend kunnen de wijnen zijn. Het is haast niet voor te stellen dat een Tour24soms bijna bijtend droge Vouvray Sec exact dezelfde druivensoort als basis heeft als een decadent zoete Vouvray Moelleux. Als het ergens loont om op wijntyperingen attent te zijn, vaak klein vermeld op etiketten of halslabels, is het hier. Natuurlijk smaken niet alle Secs even zuur (vooral uit zonrijke jaren van goede producenten kunnen buitengewoon genietbaar zijn) noch alle Moelleux even weelderig, maar wie Vouvrays proeft, moet voorbereid zijn op contrasten. Tussen genoemde typen in bestaat overigens ook nog de halfzoete Demi-STour16Cec. Terwijl het aroma van droge Vouvray vaak doet denken aan groene appel, peer en kweepeer, neigt dat van de zoetere soorten meer naar abrikoos, perzik, noten en honing. De hoge zuurgraad die de regionaal geteelde chenin blanc druiven normaliter bezitten, draagt er sterk toe bij dat meer dan de helft van de oogst tot mousserende wijn wordt verwerkt. De kwaliteit daarvan is variabel, maar de beste soorten zijn geurige, vitale, voortreffelijke aperitiefwijnen. Zeker zo attractief is Vouvray Pétillant, een half mousserende, dus parelende creatie die vanwege zijn minder krachtige – en dus verhullende – belletjes om echt goede basiswijn vraagt. Helaas wordt er maar weinig Vouvray Pétillant geproduceerd, mede omdat het maken ervan een grote Tour18Bdeskundigheid en precisie vereist. Een van mijn favoriete producenTour19ten is Marc Brédif in Rochecorbon, het huis dat ook als eerste (rond 1920) een Pétillant lanceerde. In Rue Victor Hugo van het dorp Vouvray zelf bestaat sinds 2010 de uit blanke tufsteen opgetrokken Espace du Vin waar alle mogelijke informatie wordt verstrekt, ook over te bezoeken producenten. En op een kruispunt bij de westelijke dorpsentree vind je de hoofdvestiging (Le Virage Gastronomique) van Hardouin, een fameuze regionale slagerij. De daar verkrijgbare rillettes de porc behoren tot de allerbeste, worden bereid met lokale wijn plus Armagnac – en smaken fantastisch bij eigenlijk alle soorten Vouvray.
Ook ten westen van Tours – dat een sfeervol centrum heeft – is nog van alles te zien, waaronder de druipsteengrotten van Savonnières, de wereldberoemde tuinen van Château de Villandry, de feodaal ogende burcht van Langeais, het feeërieke slot van Uzès (dat Charles Perrault geïnspireerd zou hebben tot het schrijven van Doornroosje) en het iconische kasteel van Azay-le-Rideau. Dit lustpaleisTour22A (dat momenteel verbouwd wordt, maar wel geopend is) vormt een briljant voorbeeld van 16e eeuwse, door Italië beïnvloede renaissancearchitectuur en ligt op een eiland in de Indre (rechts). Vanuit bepaalde hoeken lijkt het op het water te drijven als een groot plezierjacht in sprookjesstijl. Binnenin kunnen een paar salons worden bekeken. Net als elders in Touraine is de wijn niet ver weg, want Azay-le-Rideau fungeert als bakermat van droge rosé en lang levende witte wijnen, herkomstbenaming Touraine Azay-le-Rideau. Ik heb eens een witte 1911 geproefd die een verbazende viefheid vertoonde.
Verder laTour18Dngs de D751, in zuidwestelijke richting, arriveer je in Chinon, gelegen langs de Vienne. Op zijn moderne randwijken na is dit wijndorp nog middeleeuws. Het centrum van dit tussen de rivier en een steile heuvelhelling gelegen dorp (foto helemaal bovenaan deze reportage) staat vol met vakwerkwoningen en andere oude panden, met op de heuvel de honderden meters lange ruïne van een eens machtig kasteel, het Forteresse Royale de Chinon. In dit uit de 10e eeuw daterende bolwerk overreedde Jeanne d’Arc in 1429 Karel VII om zich te laten kronen in Reims. Het (een renovatie ondergaande) fort kan worden bezocht en fungeert teven als museum, via o.a. interactieve exposities. TOUR18FEr worden in Chinon en de zestien andere gemeenten die samen de gelijknamige appellation vormen, voornamelijk rode wijnen gemaakt. Deze hebben als basisdruif (voor minstens 90 procent) de cabernet franc en kunnen tot de fijnste behoren van de hele Loire-streek – vooral wanneer ze afkomstig zijn van echt rijpe vruchten. Chinon rosé, altijd droog, is evenmin te versmaden. ‘Chinon, Chinon, petite ville, grande renom’ schreef de grote wijnliefhebber François Rabelais. Als je even noordelijker, bij de het landschap ontsierende kerncentrale van Chinon de Loire oversteekt, is het nog maar enkele kilometers rijden naar Bourgueil. In deze gemeente vindt rond de kerk in het centrum iedere dinsdag een levendige streekmarkt plaats. Het is mogelijk dat bij Bourgueil rond 1100 de eerste L'Abbaye de Bourgueilcabernet franc stokken van het Loire-dal werden geplant. Dit zou gebeurd zijn door monniken van de plaatselijke, bij herhaling verbouwde benedictijner abdij (links). Die een bezoek verdient vanwege alleen al zijn sfeervolle kruisgang en folkloristisch museum. In elk geval wordt de uit Bordeaux afkomstige cabernet franc in en rond Bourgueil al sinds mensenheugenis gecultiveerd. Alle rode en rosé wijnen uit de gelijknamige, zeven gemeenten omvattende wijnstreek en het aangrenzende, door wijngaarden omgeven, stille Saint-Nicolas-de-Bourgueil moeten ook voor Tour19Dminstens 90 procent uit deze variëteit bestaan. Frambozen, bramen en zwarte bessen zijn in beide soorten de meest voorkomende fruitaroma’s. Heel algemeen gesproken zijn de rode wijnen van Saint-Nicolas-de-Bourgueil fractioneel lichter dan die van Bourgueil, maar gewoonlijk zijn de betere wijnen uit beide districten niet van elkaar te onderscheiden. Tenslotte zul je voor deze en eigenlijk alle regionale wijnen ervaren dat ze langs de hele route het lekkerst smaken bij regionale gerechten in regionale restaurants. Ook in zintuiglijke zin is Touraine een toer waard.

Tour83

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

NOS.jpg

VINOSTALGIE (59)
Het was 110 jaar geleden dat deze ansicht werd verstuurd. De foto toont de haven van Cassis, langs de Côte d’Azur. Vroeger fungeerde het plaatsje hoofdzakelijk als vissers- en handelshaven, terwijl het tegenwoordig een meer mondain karakter heeft en tal van restaurants langs de gehele kade. Weekendbezoekers uit het nabije Marseille komen er graag. Maar Cassis is ook al heel lang een wijngemeente die van zijn hellingen o.a. een ferme witte wijn levert die als de ideale begeleider van bouillabaisse wordt beschouwd.

 

 

 Profiel breed (2). Toen de Amerikaanse keten Whole Foods Market voor al zijn achthonderd filialen een paar honderdduizend flessen AIX bestelde, zei Eric Kurver beleefd doch beslist ‘Helaas, nee’. Hetzelfde geldt voor soortgelijke verzoeken van grote ketens in andere landen. Aix2 (Small)Heel bewust namelijk wordt de uit Aix-en-Provence afkomstig rosé al vanaf zijn lancering, zeven jaar geleden, selectief gedistribueerd. Via wijnspeciaalzaken, goede restaurants, de betere strandtenten en culturele locaties. Deze manier van distribueren vormt onderdeel van de zorgvuldige merkstrategie die Eric (53) hanteert. Een strategie voor één wijn van voorbeeldige kwaliteit, en met een ijzersterke naam. Een strategie ook die zo succesvol is dat nu jaarlijks meer dan 1,2 miljoen flessen AIX rosé worden verkocht, wereldwijd, waarvan tweehonderdduizend in Nederland.
Het begon allemaal na de onverwachte verkoop aan een Zwitsers bedrijf van Insight Media, een uitgeverij van boeken en tijdschriften die Eric samen met zijn schoonvader leidde. Aix5 (Small)Na nog drie jaar voor de Zwitsers te hebben gewerkt, verhuisde Eric met zijn jong gezin naar de Provence. Eerst woonden ze in Lorgues, daarna in Salernes. Het was zijn vrouw die op gegeven moment zei ‘Waarom ga je niet iets doen met je grootste hobby, wijn?’. ‘Da’s misschien wel een idee’, zei Eric, ‘maar hoe?’ Wikkend, wegend, pratend en speurend werd uiteindelijk besloten om een groot, 73 hectare bestrijkend wijngoed over te nemen, Domaine de la Grande Seouve. Dit leed al jaren grote verliezen en behoorde (toevallig) aan twee rijke Zwitsers. Het kostte de grootst mogelijke moeite om de aankoop te financieren, de regionale bank bijvoorbeeld wilde geen geld lenen voor een immers zwaar verliesgevend domein. Toch lukte de overname – maar hoe verder? Tegen de beste oenoloog van de regio zei Eric ‘Ik wil de beste rosé ter wereld maken’. Waarna 25 Provençaalse toprosés werden gAix12ekocht en blind geproefd. De keuring bracht een modelwijn in beeld, waarvan de samenstelling en de technische aspecten via analytisch onderzoek werden bepaald. De belangrijkste druif moet grenache worden; gelukkig maar, want daarmee was de eigen wijngaard ruimschoots beplant. De wens om een heel licht getinte rosé te maken paste in een toen net beginnende trend én bij Erics opvatting ‘Je koopt rosé met je ogen’. Om die licht zalmkleur optimaal tot zijn recht te laten komen, werd ook bewust gekozen voor een blanke fles met het helderst mogelijke glas. Hoe die lichte kleur te bereiken? Door het schilcontact te perken tot dat in de pers, en door te vergisten bij zeer lage temperatuur, namelijk 12 à 13 graden Celsius (terwijl 18 gebruikelijk is).
Voorts voerden Eric en  diens adviseer allerlei methoden in om ‘de grote strijd tegen oxidatie’ te winnen, met zo min mogelijk sulfiet. Zoals een nachtelijke en vroege ochtend pluk, het sAix (Small)oms bedekken van de geplukte trossen met koolzuursneeuw, alsmede het gebruik van neutrale gassen (stikstof en koolzuur) als een beschermde deken in de pers, de tanks en zelfs een beetje in de fles. Voorts werd de aromavorming bevorderd door de sterk gekoelde most een week lang in contact te houden met de vaste deeltjes van de druiven. Anno 2009 waren alle elementen aanwezig voor het maken van een hoogwaardige rosé.
Maar ja, hoe verkoop je het jaar daarop vierhonderdduizend flessen voor een goede prijs? In elk geval niet onder de bestaande domeinnaam. Eric veranderde die dus in Saint-Aix, ging met naam spelen, en bedacht dat AIX een sterk merk zou kunnen worden. Waarvoor hij op zijn computer via Word de typografie koos ‘en diezelfde avond nog de naam in Parijs deponeerde’. AIX was geboren – en meteen al de eerste oogst won goud in Parijs. Aanvankelijk verkocht Eric zijn wijn zelf, door veel te reizen en potentiële afnemers persoonlijk te bezoeken. Een van de eersten was Joop Braakhekke die Le Garage een koelbak vol AIX bij de entree had staan en zijn gasten (tegen betaling) een glaasje liet proeven. De internationale vraag groeide zo snel dat Aix3Eric en diens team inmiddels ook wijnen betrekken van drie andere wijndomeinen, waar onder leiding van de eigen oenoloog en wijnmaker het recept voor AIX heel precies wordt toegepast. Desondanks maakt Eric Kurver zich altijd zorgen of dat inderdaad gaat lukken, en meldde daarom dat hij voor de jaargang 2016 ‘wel een maand slecht sliep’. Ten onrechte, blijkt bij het proeven van de AIX 2016 – want het is gewoon een heerlijke, bijkans perfecte rosé. De uit 60 procent grenache en gelijke delen syrah plus cinsault samengestelde wijn heeft behalve zijn kenmerkende bleek oranje tint een vieve, bijna tintelend frisse smaak voorzien van lekker wat fruit, richting sinaasappel en een beetje rood, terwijl de wijn ook ferm is doch niet zwaar, heel sappig, loepzuiver, en daarmee buitengewoon uitnodigend. In de winkel wordt meestal €12,95 per fles gerekend, adressen via (de nieuwe) importeur www.walravensax.nl.

 

Etiket

In de dertiger jaren, voor de Tweede Wereldoorlog, was in Duitsland onder het naziregiem alles gericht op de opbouw van de oorlogsindustrie. Aan allerlei materialen zoals papier kwam steeds meer gebrek. Vandaar dat wijnetiketten steeds kleiner werden, soms zelf ter grootte van een flinke postzegel. Dit etiket meet 9 bij 3 centimeter maar lijkt door de schuine zijden iets groter. Aldus de toelichting van Bert Wentzel, bertwentzel@hetnet.nl, die dit minilabel vond in zijn formidabele etikettenverzameling.

 

 

*

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.