Enkele van de beste wijnen uit Rías Baixas – Spanje’s beste streek voor witte wijnen – worden in dit magazine smakelijk gesignaleerd door de proefprofs van Perswijn. Zelf heb ik ook een kleine selectie gemaakt, van bijna twintig echt goede, echt lekkere wijnen uit o.a. Bordeaux, Bourgogne, Chili, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. En er is méér. Waaronder een tocht langs Duitslands mooiste wijnroute en het verslag van een logeerpartij, lang geleden, op Château Lafite-Rothschild.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Pierre Péters Blanc de Blancs Cuvée de Réserve
Champagne
‘My only regret is that I have not drunk more Champagne in my life’ schreef John Maynard Keynes.  Vandaar dat ik zonder ook maar enige aarzeling een Champagne aanbeveel, een hele goede, heel elegante. En óók een voorbeeldige Valentijn wijn. Het betreft de Blanc de Blancs, van dus alleen chardonnay, een Grand Cru van Pierre Péters. Keurig fris, aangenaam droog, met subtiele schakeringen van brioche, wit en geel fruit, een hint van specerijen en een plezierige sappigheid. Het domein Pierre Péters beslaat 19 hectare en wordt sinds 2007 voortvarend geleid door Rodolphe Péters. Fles €38,90 bij www.okhuysen.nl, zie de banner.

 

 


Brancott Estate Sauvignon Blanc 2020
Marlborough
Dat Marlborough het belangrijkste wijngebied van Nieuw-Zeeland werd en sauvignon blanc de nummer één variëteit van dit verre land, is te danken aan één domein, Brancott Estate. Waarvoor het terrein – toen nog velden waar schapen graasden – in 1973 gekocht werd door het wijnhuis Montana. Aanvankelijk werden de nieuwe eigenaren voor gek verklaard: de noordelijk op South Island gelegen streek zou te veel koel en te droog zijn voor druiventeelt. De sceptici kregen aanvankelijk gelijk, want een jaar na het planten ging 80 procent van de plantjes verloren vanwege gebrek aan water. Irrigeren echter bracht uitkomst. En de toenmalige directeur van Montana bewees zijn visie met de uitspraak ‘wines from here will be world famous’. Nog altijd is Brancott Sauvignon Blanc een klassewijn. Zo wordt de oogst 2020 sterk getypeerd door buxus, groene kruiden en grassigheid, terwijl de smaakt flink fris en tegelijk goed gevuld is. met een ondertoon van groen fruit. Prijs €8,49 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

 

Domaine Clavel Syrius 2019
Saint Gervais Côtes du Rhône Villages
Je ziet ze maar zelden, wijnen uit het zuidelijke Rhône-gebiedje Saint Gervais dat gelegen is op de linkeroever. Maar Claire Clavel die in vijf gemeenten over 80 hectare beschikt, voert wél witte en rode en witte Saint Gervais in haar assortiment, van 5 hectare kiezelgrond. Haar witte Syrius werd samengesteld uit gelijke delen roussanne en viognier. Het is een waarachtige maaltijdwijn, geschikt voor o.a. enigszins kruidige kip- en visgerechten. Hij smaakt namelijk ferm, sappig en vrij kruidig, met een ondertoon van witte en gele vruchten. Verkoopadressen via www.labaume.nl/verkooppunten.

Jean Leon 3055 Chardonnay 2019
Penedès
Anno 1955 opende de Spaanse immigrant Jean Leon het meest prestigieuze restaurant van Los Angeles, La Scala, een project dat hij geïnitieerd had met zijn vriend James Dean (die op 30 september van dat jaar verongelukte). Jean was ook een van de laatsten om Marilyn Monroe te zien. In de jaren ’60 kocht hij een wijngoed in de Penedès – waar pionierswerk werd verricht met cabernet sauvignon, cabernet franc en chardonnay. De sinds 1994 aan Torres behorende bodega levert nog steeds Chardonnays, waaronder de (naar Jeans taxi licentie in New York genoemde) 3055. Het is een heerlijke biowijn, lekker sappig, lekker fris, levendig bovendien, met een klein kruidje en fruit van citrus plus witte vruchten. Bij o.m. www.perfectewijn.nl kost een losse fles €13,99.

 

 

Linge Wit Cuvée Barrique 2019
Betuwe
Bij het Gelderse gehucht Erichem (gemeente Buren) plantte de familie Beker in 2004 de eerste druivenstokken. In de gewone akkerbouw (granen, suikerbieten) zat weinig toekomst meer, dus had men gekozen om met wijnbouw te beginnen. Mede vanwege de goede grond, kalkrijke rivierklei, was dat ook mogelijk. De naam werd Betuws Wijndomein. Zoon Diederik (foto) volgde allerlei cursussen, ging tevens te rade in Duitsland, en schoolde zich tot wijnmaker. Wat betreft druivenrassen werden uitsluitend resistente geselecteerd, 70 procent witte, de rest blauwe. Als plantrichting koos men bewust noord-zuid, met als doel optimaal rijpe druiven te kunnen oogsten. De wijngaard telt inmiddels een kleine 7 hectare, wat véél is voor Nederland. En bij herhaling werden wijnen bekroond, zelfs in het buitenland. Een hele beste Betuwer is de Linge wit Cuvée Barrique 2019, een vatvergiste blend die  kwalitatief niet onderdoet voor bijvoorbeeld een goede Chardonnay. En die overtuigend aantoont dat je ook van resistente rassen als johanniter, solaris en souvignier gris een hoogwaardige wijn kunt maken. De sappige, vieve, plezierige frisse, goed gevulde 2019 trakteert op milde roostertonen (toffee/karamel) in combinatie met flink wat fruit van o.a. citrus en peer. Wij hebben ervan genoten bij een zacht smakend pastagerecht met o.a. groente, York ham en Parmezaanse. Adressen via www.lfe.nl, richtprijs €14,50.

 

 

Pajarito Chardonnay Reserva 2020
Central Valley
Een stille reus in Chili is het lang geleden door een Noord-Italiaanse immigrant gestichte Cremaschi Furlotti dat druiven betrekt van 3700 hectare – en daarmee de vierde grootste wijnproducent is van dit lange land. Het keldercomplex, waar Sebastian Cremaschi de leiding heeft, ligt zo’n 275 kilometer bezuiden Santiago, in de Maule Vallei. Een van de eigen merken is Pajarito, waarvan de flessen vrolijk zijn uitgedost. Bij op de huid gebakken zalm hebben we genoten van de Chardonnay Reserva 2020, een sappige, vrij volle wijn met nuances van mild wit plus geel fruit, aangevuld door wat notigheid. Hij is te koop bij www.hema.nl voor €6 per fles.

Tenuta San Giorgio Pinot Grigio 2020
delle Venezie
Op wat voorheen een kiezelhoudend eiland was in oostelijk Veneto, het district Grave di Papadopoli, exploiteert de familie Tombacco een wijngoed van 60 hectare, Tenuta San Giorgio.  Het merendeel van de vervaardigde wijnen is mousserend, maar in het assortiment zijn tevens stille wijnen te vinden. Waaronder een jonge, prettige Pinot Grigio, mild en fris tegelijk, met zowel sappig wit als geel fruit plus een minikruidje en een beheerste 12,5 procent alcohol. Ga maar uit van €7,95 per fles. Verkoopinfo via www.boomsma.frl.

 

 

Yali wild Swan Chardonnay 2020
Valle Central
Binnen Chili exploiteert het internationaal bekroonde wijnbedrijf Ventisquero zo’n 600 hectare in diverse valleien. Een van de eigen merken is Yali, waaronder een aparte Chardonnay 2020 werd uitgebracht. Apart omdat het een Chardonnay is die ook liefhebbers van Sauvignon Blanc zal aanspreken. De wijn werd namelijk gemaakt is een fris kruidige stijl, en heeft vaag in de achtergrond ook iets van buxus, naast zijn notigheid en discrete zachte fruit. Fles €5,49 bij www.mitra.nl.

 

 Aaldering Cabernet Sauvignon Merlot 2018
Stellenbosch
In Zuid-Afrika, bij Stellenbosch, heeft het Nederlandse ondernemers echtpaar Fons en Marianne Aaldering een prachtig landgoed gecreëerd met nu 30 hectare wijngaarden, een perfect geëquipeerde kelder, een getalenteerd team en een aantal luxe lodges. Wat de wijnen betreft wordt gestreefd naar de hoogst mogelijke kwaliteit – en dat is gelukt, getuige alleen al de nog zeer vitale, evenwichtige Pinotage van de allereerste oogst, die van 2007. De recentere, sappige Cabernet Sauvignon Merlot 2018 verdient eveneens een compliment. Dit gezien zijn solide structuur, donkere aroma’s, rijpe besfruit en kruidigheid die mede te danken is aan een 27 maanden durende opvoeding in fusten van Frans eikenhout. Fles €23,95 bij o.a. www.bovino.nl.

 

 

Château Croix des Gentis 2018
Bordeaux
Het plaatsje Pellegrue, ruim 1100 inwoners, ligt in het hart van de Bordeaux-streek en telt meer dan 45 châteaus plus diverse wijnbouwers die leveren aan een coöperatie.  Het is een waarachtig wijndorp. Een lokaal domein dat op een regionaal concours goud won met zijn rode Bordeaux uit 2018 is Château Croix de Gentils. Het behoort aan de familie Antoriol en bestrijkt een kleine 25 hectare. De prijswinnende wijn bestaat uit 80 procent merlot, aangevuld door cabernets. Het is een vitale, stevige (14 procent alcohol) Bordeaux, flink sappig en beklijvend, met kruidigheid, donkere, laurierachtige aroma’s en wat besfruit. Leg de entrecôte maar op de grill of in de pan. Fles slechts €4,99 bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

Château Branas Grand Poujeaux 2016
Moulis-en-Médoc
Behalve ferm, vlezig, sappig en fraai geconcentreerd smaakt deze Moulis-en-Médoc naar donkere, herfstige, grotendeels merlotachtige aroma’s (zoals van laurier en leder), alsmede enigszins naar chocolade (dankzij een verblijf in grotendeels nieuwe vaten), terwijl de dieprode wijn tegelijk zacht kruidig is (eveneens dankzij het houtcontact), en tevens wat besfruit plus zwarte vruchten (denk aan rijpe bramen) waarneembaar zijn. Geen wonder dat diverse critici de klasse van dit château vergelijken met die van een cru classé. Het geheim zit ‘m grotendeels in de grond, want de stokken (nu 17 hectare) staan op een van de beste kiezelplateaus van de Médoc. Merlot domineert, met 50 procent, gevolgd door 45 cabernet sauvignon en een restje petit verdot. Als domeindirecteur fungeert Arjen Pen (foto) die al eerder betrokken was bij Château Richelieu in Fronsac. Ook zakenman en wijnliefhebber Hindrik (‘Dick’) Gommer is betrokken bij het château. Bovendien heeft Branas Grand Poujeaux sinds 2012 een excellente consulent, Hubert Boüard uit Saint-Emilion. Je zou bijna kunnen spreken van een dream team. Het oogstjaar 2016 wordt hier aangeboden voor €32,50 door o.a. www.colaris.nl, zie de banner.

 

 

Château Carignan 2017
Cadillac Côtes de Bordeaux
Een decennium eerder kwam Château Carignan uitstekend uit de bus op o.a. een proeverij voor KLM World Business Class. Het is een betere Bordeaux gebleven, dankzij Andy Lench, eigenaar sinds 2007, en diens gedreven equipe. Van 65 hectare en vooral merlot (75 procent, aangevuld door cabernets) hebben ze zelfs in het niet makkelijke oogstjaar 2017 een ferme, nu heel plezierig drinkbare wijn gecreëerd met een zachte frisheid, besfruit, wat laurier, vanille en een beschaafde, vrij prominente kruidigheid – die net als de vanille te danken is aan ruim een jaar rijping in gebruikte vaten van Franse eikenhout. In huize Duijker kwam Château Carignan op tafel bij gebakken entrecôte – en dat was genieten. Richtprijs €18,50, adressen via www.kwastwijnkopers.nl.

Château de l’Horte Sélection de la Portanelle 2019
Corbières
Met deze wijn haal je de Franse zon in huis – hoewel tevens sprake is van een Nederlandse toets.  Het uit 1755 daterende Château de l’Horte en zijn 30 hectare tellende wijngaard worden namelijk gerund door Paul den Toom en Johanna van de Spek, beiden landgenoten, plus Johanna’s levensgezel, de wijnmaker Jean-Pierre Biard. In hun dieprode, gespierde Sélection de la Portanelle 2019 – een biowijn op basis van syrah, grenache, carignan en mourvèdre –   proeven we kruidigheid, donkere aroma’s, rijpe zwarte vruchtjes, flink wat sap en een klein frisje. Super bij sudderlapjes en nog veel meer. Fles €6,49 bij www.plus.nl. Zie ook www.wijnvillas.nl.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Domaine Brunely Massif d’Uchaux 2019
Côtes du Rhône Villages
Het door zijn grootvader gestichte Domaine Brunely werd ruim twintig jaar geleden overgenomen door Charles Carichon die het sindsdien gedreven drijft, tegenwoordig samen met zoon Edouard. De ongeveer 70 hectare liggen in het zuidelijke Rhône-dal binnen maar liefst zes verschillende herkomstbenamingen. Daartoe behoort ook Côtes du Rhône Villages waarvan een heerlijke winterwijn werd uitgebracht, de Massif d’Uchaux 2019. Donker van kleur, vlezig bovendien, met een gulle dosis fruit (zwart, bes), een kruidje en wat frisheid. Reken op ongeveer een tientje per fles. Adressen via www.monnikdranken.nl.

Louis Latour Rully 2017
Bourgogne Côte Chalonnaise
De Bourgondische familie Latour, kuipers van origine, kocht in 1731 haar eerste wijngaard. Waaruit een bloeiend wijnhuis ontstond met een eigen château en kelder,   het uit 1749 daterende Château de Corton-Grancey. Een elegante, relatief zeldzame wijn in de huidige collectie is een rode Rully, afkomstig uit het gelijknamige dorp – dat vooral bekend is om zijn witte wijnen en Crémants. De pinot noir druiven voor de jaargang 2017 kwam van gemiddeld dertig jaar oude stokken en hebben een aimabele, zacht frisse, sappige wijn gegeven met een aroma van licht gekruid besfruit en een hint van laurier. Deze beschaafde Bourgogne kost €21,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner.

 

 

Riporta Sangiovese 2019
Terre di Chieti
‘Wat een lekkere wijn’ riep mijn vrouw spontaan toen ze hem geschonken kreeg bij lasagne. We waren het, als gebruikelijk, helemaal eens. Deze van oude sangiovese stokken afkomstige vino smaakt behalve sappig en ferm ook behoorlijk intens, naar bessen, laurier en wat drop, met ook een aangename frisheid. Voor deze Italiaan met dimensie tekent Farnese Vini, een groep die zo’n 20 miljoen flessen per jaar vult, en die actief is in zes gewesten, waaronder het reliëfrijke Abruzzo met zijn wijnstreek Terre di Chieti. Prijs €6,59 bij www.gall.nl, zie de banner.

 

 Gustavshof Holunder Secco
Duitsland
Ze komen uit Duitslands grootste wijnregio, Rheinhessen, en zijn biologisch gecertificeerd: de wijnen van Gustavshof. Van deze 18 hectare tellende bezitting, geleid door de Andreas en Frederike Roll,  is nu ook een alcoholvrije variant beschikbaar, de Holunder Secco. Het is een roséachtige, zacht oranje getinte drank die heel licht parelt, en gemaakt werd van  gedealcoholiseerde wijn plus wat vlierbes. Behalve aardbei proef je ook wat bes, in de voor het overige pittig frisse, licht kruidige smaak die dankzij 6 gram suiker ook wat mildheid offreert. De flesprijzen van dit plezierige product lopen uiteen van ongeveer €11 tot €13,95. Verkooppunten zijn o.a. op te vragen via www.coenecoop.com.

 The Very Cautious One Gewürztraminer/Riesling
Australië/België
Er zit een heel verhaal achter deze alcoholvrij gemaakte Australische wijn. Het Belgische bedrijf dat hem produceerde, is namelijk ontstaan uit de familiefirma Stassen die lang geleden begon met ciders.  Opeenvolgend eigenaren concentreerden zich uiteindelijk, vanaf begin jaren negentig, op het de-alcoholiseren van wijn (en bier), wat via hightech installaties gebeurt. Voor The Very Cautious One 0,0% kwamen Gewürztraminer en Riesling helemaal uit Australië. De van zijn alcohol ontdane Gewürztraminer is het duidelijkst waarneembaar, via een ietwat mild, zwoel kruidig en druivig aroma, terwijl de Riesling zorgt voor een zekere frissigheid. Fles €5,49 bij www.jumbo.com.

 

 

 *************************************************

Het uiterst deskundig proefpanel van Perswijn publiceerde eerder notities uit wat vermoedelijk Spanje’s beste gebied is voor droge witte vinos, te weten Rías Baixas in Galicië. Waar de regionale albariño heer en meester is, zoniet koning. Met als paladijnen heel af toe caiño blanc, loureiro en trajadura. Het panel proefde met Riesling glazen uit de serie Riedel Veritas. Hieronder de hoogst scorende wijnen uit 2019; alle ontvingen ten minste vier sterren van een mogelijke vijf. De volgorde is alfabetisch.

ADEGAS GRAN VINUM 2019
GEUR aromatisch, bloemen, geel fruit, zilt
SMAAK intens, romig, goede zuren, hartig
www.okhuysen.nl, €11,40

AGRO DE BAZÁN GRANBAZÁN ETIQUETA VERDE 2019
GEUR grapefruit, mango, anijs, vuursteen
SMAAK sappig, zoetzuur, wine gums, lekker
www.wijnimportbart.nl, circa €11,25

 CON UN PAR 2019
GEUR perzik en peer, meloen, rijpe appel
SMAAK sappig, zuurtjes, opwekkend
www.dgswijn.nl, circa €12,75

FORJAS DEL SALNÉS LEIRANA 2019
GEUR banaan en rijpe peer, meloen
SMAAK zacht en mild, rijpe zuren, bitters
www.lesgenereux.nl, €17,60

 

 

MAIOR DE MENDOZA SOBRE LÍAS 2019
GEUR peer en perzik, meloen, rijpe appel
SMAAK mild en sappig, goede zuren, bitters
www.henribloem.nl, €10,95

MAR DE FRADES 2019
GEUR vuursteen, meloen, citrus, kruidig
SMAAK lekker sappig, goede zuren, fijne bitters
www.wijnkring.nl, €15,95

MARTIN CODAX 2019
GEUR peer en appel, bloemen, perzik, breed
SMAAK zacht en sappig, mooie diepgang en zuren, lang
www.vinites.com, vanaf €12

 

 

PAZO SAN MAURO 2019
GEUR peer en limoen, rijpe appel, bloemen
SMAAK breed en krachtig, weelde, mooi droog, fijne zuren
www.heerenvandewijn.nl, €12,95

TERRA DE ASOREI, NAI E SEÑORA 2019
GEUR bloemig, perzik, amandelspijs, anijs
SMAAK opwekkend, sterk zoetzuur, lengte
www.karakterwijnimport.nl, vanaf €11,85

TERRAS GAUDA O ROSAL 2019
GEUR breed en krachtig, fijn, bloemen, perzik, gele pruimen
SMAAK sap, spanning, mooie zuren, diepgang
www.degoudenton.nl, €18,95

VALMIÑOR 2019
GEUR zuiver, citrus, perzik, groene kruiden
SMAAK appel, zuren, rond, lekker sappig
www.andrekerstens.nl, €13,95

VALMIÑOR DAVILA O ROSAL 2019
GEUR bloemen, gerijpt, gele pruimen, breed
SMAAK zacht en sappig, rijp, rijk, goede zuren, ontwikkeld
www.andrekerstens.nl, €17,95

VEIGA DA PRINCESA 2019
GEUR peer en perzik, rijpe appel, bloemen
SMAAK zacht en rijp, mooie zuren, lang
www.lesgenereux.nl, €12,30

 VEIGA DA PRINCESA, CANTOS NO LUAR 2019
GEUR snoepjes, perendrups, open, stuivend
SMAAK lichtvoetig, banaan, zuren, opwekkend
www.lesgenereux.nl, €11,95

Geïnteresseerd in Perswijn magazine? Klik hier als je een abonnement wilt.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


LANGS DUITSLANDS
MOOISTE WIJNROUTE

 Gastvrije wijnbouwers, sfeervolle dorpen en golvende wijngaarden: ze zijn volop te vinden langs de Deutsche Weinstrasse, de mooiste wijnroute van Duitsland. De route loopt door de Pfalz, een wijnstreek direct benoorden de Franse Elzas. Wat men er vooral produceert zijn droge witte wijnen, vaak verrassend fraai, maar ook de rode en mousserende zijn het ontdekken waard.

De Deutsche Weinstrasse loopt van noord naar zuid, en begint in Bockenheim – waar de Druivenmadonna in de parochiekerk het bekijken waard is – tot Schweigen aan de Franse grens, over een  lengte van 85 kilometer en langs de beboste bergketen Haardt. Deze beschermt de wijngaarden tegen koele, vochtige wind uit het westen. Er heerst dus ook een relatief droog, warm klimaat waarin druivenstokken perfect gedijen. Deze geven niet alleen witte wijnen, met voorop de Riesling, maar ook rode (ruim een derde van de productie). Het zachte klimaat betekent bovendien dat er Mediterrane bomen en planten kunnen groeien, waaronder vijgenbomen. In diverse parken verspreiden ook  sinaasappelbomen, dadelpalmen en cipressen hun aroma’s. De Weinstrasse verbindt tientallen dorpen en enkele steden. Overal vind je er vakwerkhuizen en andere oude panden, met ’s zomers veel bloemen. Soms ook groeien druivenranken over de vaak smalle straten. Een van de fraaiste dorpen is  het romantische Rhodt unter Rietburg, waarvan de langste en breedste straat hobbelig omhoog loopt, met aan weerszijden historische huizen, en in het midden een rij kastanjebomen. Ook buitengewoon sfeervol en tegelijk bekend om zijn bloeiende amandelbomen is het kleine Gimmeldingen, waarvan het centrum met zijn hellende, bochtige straten vrijwel alleen uit woningen van wijnboeren bestaat (foto helemaal boven). Hét adres om daar te bezoeken is Weingut Christmann, dat een eigen Weinstube met patio heeft. De wijnen van dit 22 hectare tellende domein behoren tot de allerbeste van de hele Pfalz.  Kruidige, frisse, door citrusfruit getypeerde Rieslings zijn de specialiteit – en de meeste smaken echt droog. Wijnmaker Steffen Christmann, die de zevende generatie van eigenaren vertegenwoordigt, vindt zijn Rieslings echte maaltijdwijnen. ’Ze passen bij vrijwel alle gerechten waarbij je witte wijn zou willen drinken.’
Over gerechten gesproken,  saumagen is een regionale schotel van varkensvlees en aardappels. Het was de favoriet van ex-kanselier Helmut Kohl, die de schotel tot ver buiten de Pfalz bekendheid gaf. Het liefst at hij saumagen in restaurant Schwarzer Hahn dat gevestigd is in de bekende  wijngemeente Deidesheim. Een dorp waar je behalve wijn ook vers gekonfijte viooltjes, meloenen en ananas van Kandierfabrik Biffar kunt kopen. Bij de kerk en het eeuwenoude stadhuis staat het fameuze hotel-restaurant Deidesheimer Hof. Het pleintje daarvoor dient in het seizoen als terras, en is een heerlijke plek om te genieten van een lunch, een diner of gewoon een glas lokale witte wijn, met een hartig hapje. Er vlakbij staat het wit geschilderde pand van Reichsrat von Buhl, de grootste wijnproducent ter plekke. Het was een wijn van dit beroemde domein die geschonken werd bij de officiële opening van het Suezkanaal. Binnen het omvangrijke assortiment zijn uiteenlopende, hoogwaardige witte wijnen aanwezig, waaronder een verkwikkende, door groene appel, citrusvruchten en specerijen getypeerde Riesling Kabinett trocken. Voorts tref je Bourgogneachtige rode wijnen aan en een uitstekende Sekt. Van de 56 hectare wijngaarden heeft Von Buhl er flink wat liggen in Forst, een sfeervol wijndorp vlakbij. De opmerkelijkste druivenakker ter plekke heet Pechstein. Deze is bezaaid met zwarte basalt, en geeft expressieve, levendige Rieslings met vaak iets van abrikoos in hun aroma. In Wachenheim vind je de Sektkellerei Schloss Wachenheim die ook een goede naam heeft opgebouwd met zijn alcoholvrije bubbelwijnen – die je bij het proeven dus niet hoeft uit te spuwen.
De belangrijkste stad langs het noordelijke deel van de Weinstrasse is Bad Dürkheim. Aan de noordzijde ligt een plein met het grootste wijnvat ter wereld. Het heeft een inhoud van 1,7 miljoen liter en herbergt een restaurant. Ernaast is het historische, 22 hectare omvattende  wijngoed K. Fitz-Ritter gevestigd. De tuin daarvan (foto), achter het woonhuis, werd uitgeroepen tot mooiste van de Weinstrasse. Tevens vind je er een klein Sekt museum en de oudste Sekt-kelder van Pfalz. Er worden kostelijke bubbelwijnen geboren. Niet ver achter Fitz-Ritter stijgt de Annaberg omhoog, een wijngaard waarop onlangs, in een voormalig keldercomplex, het comfortabele hotel-restaurant Annaberg werd geopend. Het heeft een goed specialiteitenrestaurant en een gezellige Weinstube. Waar ik een schilderijtje gemaakt heb van een soep slurpende vrouw. Zuidelijk in de Pfalz valt eveneens veel te genieten. Burrweiler, Frankweiler en andere dorpen nodigen uit voor een wandeling én veel proeverijen. Want hier zijn meestal vrij jonge wijnbouwers actief die streven naar de allerhoogste kwaliteit. Zo maakt Boris Kranz in Ilbesheim een royal reeks klassewijnen in wit, rood en rosé, en voert Volker Gies van Weingut Gies-Duppel te Birkweiler (foto onder) o.m riante Rieslings. Voor wijnliefhebbers is de Deutsche Weinstrasse een route waarlangs je véél verrukkelijke vondsten kunt doen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SCHILDERIJ VAN DE MAAND

‘Snowbirds’ is de term waarmee Amerikanen en Canadezen worden aangeduid die in Florida plegen te overwinteren. Vorig jaar februari, tijdens onze laatste buitenlandse reis tot nu toe, zag ik een groepje zonaanbidders op het strand van Madeira Beach – en kon niet nalaten om er een vrolijk, zonnig schilderijtje van te maken. Meer details bij Landschappen op www.vinpressionist.com.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

 

LOGEREN OP LAFITE

Een ‘Lafite, open u‘ werd in 1987 gesproken door François de Prins, de Brusselaar wiens Palais du Vin waarschijnlijk de grootste Bordeaux-importeur van Europa was. Samen met enkele Belgische collega’s (waaronder de culischrijver en wijnjournalist Etienne Cocquyt, en Jo Gryn van Gault-Millau) was ik uitgenodigd om naar Château Lafite-Rothschild te reizen, teneinde daar de nieuwe, spectaculaire, ondergrondse vatenhal te bekijken. Die ontworpen was door Ricardo Bofill, een ronde vorm heeft en ruimte biedt aan 2200 fusten.

HET ARCHIEF SPREEKT

Bij aankomst op Lafite werden we persoonlijk welkom geheten door baron Eric de Rothschild. Hij was degene die al een jaar of twaalf de leiding had over het domein, namens de gelijknamige bankiersfamilie. Zijn voorvader James bracht het château anno 1868 in de familie, voornamelijk op aandringen van zijn drie zoons – die Lafite’s beroemde wijn graag wilden schenken aan hun societyvrienden, ermee pronken dus. Decennia lang werd Lafite vooral als een prestigeobject beschouwd. Het wijngoed maakte ook tachtig jaar geen centime winst, bepaald opmerkelijk voor bankiers. Na de rondleiding werd er gedineerd. Voor het aperitief namen we plaats in de ‘rode salon’, waar de meubels bekleed zijn met rood damast. Tegen de wanden hangen schilderijen van de vijf gebroeders Rothschild die in de Napoleontische tijd het getto van Frankfurt verlieten op zoek naar fortuin. De gelijkenis tussen Eric en zijn naar Wenen getrokken voorvader is frappant.

De foto toont het moment waarop de baron zijn zeldzaamste wijn inschonk, Château Lafite-Rothschild 1959 – zij het niet in de rode, maar in de witte versie. Tot en met 1961 heeft Lafite namelijk een weinig wit geproduceerd. De blank gouden wijn deed me denken aan een droge Sauternes. Rond negen uur leidde de geappliqueerde sloffen dragende baron ons naar de eetsalon. Waar uitsluitend kaarsen brandden, veertig stuks. Bij de kaas verscheen Château Lafite-Rothschild uit 1902. De haastig pratende, veel lachende, druk gesticulerende en kennelijk zeer genietende baron riep uit “J’adore les vins vieux!”. De hoogbejaarde Pauillac bleek een bewonderenswaardige kwaliteit te bezitten, met een bijna sappige, geenszins uitgedroogde smaak, veel kleur en een mooi aroma bestaand uit tonen van heel rijp fruit plus een vleugje truffel. De baron stelde dat je grote wijnen vaak niet alleen veel tijd moet gunnen, maar bovendien dat hij het moeilijk vond om jonge, nog op vat liggende wijnen goed te beoordelen. ‘Dat kun je vergelijken met het kijken naar een baby en dan te voorspellen dat het over achttien jaar een knappe jongeman zal zijn.’

****************************************************

 Op de vlucht voor de Duitsers kwam de Pool George Bryczek tijdens de Tweede Wereldoorlog terecht in de Bourgogne. In het dorp Morey-Saint-Denis, waar hij wijngaardwerker werd. Later verwierf George eigen grond en begon zijn eigen domein. Als goede Pools-katholiek ging hij op bezoek bij de Poolse paus Johannes Paulus II – en kreeg toestemming om diens naam gebruiken voor een Morey-Saint-Denis Premier Cru. George is meer dan 100 jaar geworden en droeg eerder zijn wijngoed over aan kleinzoon Christophe. Aldus de toelichting van Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com, die dit etiket selecteerde uit zijn omvangrijke collectie.

 

 

 

 

 

 

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.