Voor deze eerste volle lentemaand heb ik al proevend allerlei plezierige wijnen gevonden. Waaronder vol bruisende en parelende bubbels, verkwikkende witte wijnen – uit o.m. Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zuid-Afrika – en uiteraard enkele jonge, frisse rosés. Rode wijnen verschijnen eveneens in beeld, waaronder de beste onder een tientje uit de zonnige Pays d’Oc. Voorts kun je kennismaken met een legendarische, wijze wijnprofessor uit Bordeaux en virtueel rond wandelen in de havenstad Genua die niet voor niets La Superba wordt genoemd.  


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

*******************

Bellavista Alma Grande Cuvée Non Dosato
Franciacorta
Wat de Champagne streek is voor Frankrijk, is Franciacorta voor Italië: hier worden de beste mousserende wijnen gemaakt. Beide gebieden liggen ook noordelijk in hun land.  Een gerenommeerde producent binnen Franciacorta is Bellavista, anno 1977 gesticht door Vittorio Moretti. Die verwierf niet alleen ruim 200 hectare wijngaarden, en creëerden een spectaculaire kelderentree met als opvallendste kunstwerk een grote schommel, maar engageerde bovendien als chef-wijnmaker die in Italië bij herhaling bekroond Mattia Vezzola. Een topwijn binnen het Bellavista assortiment is de Grande Cuvée Non Dosato, een gave, goed droge, vitaal frisse en tegelijk wat rijpheid biedende bubbelwijn met in zijn smaak snufjes specerijen en kruiden, samen met frisse fruittonen. Als druiven dienden chardonnay en pinot nero/noir; de kelderrijping duurde een jaar of vier. Adviesprijs €40,05, adressen via www.vinites.com (zie de banner).

Greffe Excellence Brut
Vouvray
De bijna 70 jaar bestaande, dynamische Cave des Producteurs verenigt als coöperatie zo’n dertig wijnbouwers binnen het Loire-gebied Vouvray. Gezamenlijk bezitten ze circa 400 hectare, alle beplant met Vouvray’s kenmerkende druivenras chenin blanc. De grote specialiteit zijn mousserende wijnen die à la Champagne behandeld worden in koele gangen van tufsteen; hun lengte bedraagt plusminus drie kilometer. De C. Greffe Excellence Brut verbleef daar een jaar of twee. In het glas ontmoeten we een pittig frisse, vrolijk bruisende wijn die behalve een hint van honing ook prettig wat fruit bezit waaronder dat van peer en perzik. Deze hoogwaardige, elegante bubbel kost €19,95 bij www.vinify.nl (zie de banner).

 

 

Immensa
Prosecco Extra Dry
In het plaatsje Cessalto, bijna 40 kilometer ten noodoosten van Venetië, floreert de naar een oude brug genoemde Cantina Ponte Vecchio. Naast kazen en vleeswaren brengt het bedrijf Prosecco voort. Waaronder de in een fraaie ruitjesfles gepresenteerde Immensa die verwaardigd werd van organisch gecultiveerde glera druiven. De bleek getinte, bescheiden bruisende wijn heeft qua smaak een zachte toonzetting, via zachte zuren, zacht schuim en zacht fruit, vooral van peer. Ook het alcoholgehalte van 11,5 procent zou je ‘zacht ’kunnen noemen. Deze goed te koelen plezierwijn draagt een reguliere flesprijs van €8,99, maar verschijnt af en toe in aanbiedingen voor €6,99. Bij zowel www.hoogvliet.com als www.vomar.nl.

Tiresia
Prosecco frizzante
Bij de pasta met garnalencrème die vorige maand in het lokale tv-programma Verrukkelijke Venen werd bereid,  door een geboren Italiaanse, schonk ik deze wijn. Dit vanwege de ietwat milde toets die Prosecco vrijwel altijd heeft (in dit geval van o.a. peer), wat te danken is aan de glera druif, terwijl de wijn slechts 10,5 procent alcohol bevat, en dus ook niet over de garnalen heenwalst.  Aangenaam fris smaakt de Tiresia eveneens, alsmede licht parelend. Het is een vino van het grote bedrijf Bosco Viticultori (foto). Nóg een factor die de keuze verklaart is de vriendelijke prijs. Deze met schroefsluiting gebottelde Prosecco frizzante kost bij o.a. Boni en Dirk slechts €3,99 en enkele centen meer bij Dekamarkt. Daarentegen rekenen Jan Linders en Spar rustig €4,99.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Amodo Pecorino
Terre di Chieti
Geen bedrijf exporteert zo veel Italiaanse wijnen als Enoitalia: meer dan 110 miljoen flessen naar zo’n tachtig landen. Het uit 1986 daterende, bij Bardolino (Gardameer ) gevestigde familiebedrijf levert wijnen uit het hele land. Zo is de naar zijn markante witte pecorino druif genoemde Amodo afkomstig uit Terre di Chieti, een gebied binnen het reliëfrijke gewest Abruzzo. Vanwege zijn brede inzetbaarheid doet deze Pecorino een beetje denken aan Grüner Veltliner uit Oostenrijk. Je kunt ‘m combineren met bijvoorbeeld hartige voorgerechten (zelfs sushi), met salades, met oesters, met vis en met quiches. Want de wijn smaakt loepzuiver, opwekkend fris, heeft niet te veel alcohol (12 procent), offreert zowel fris fruit (denk aan grapefruit en limoen) als mild fruit (partje peer), terwijl je ook nog een vleugje bladgroen proeft en vaag iets van bloemen ruikt. Fles €5,50 bij www.hema.nl.

Château de Lugey 2020
Graves
In 1956, het koudste jaar dat Bordeaux meemaakte in meer dan twee eeuwen, werd de familie Labeyrie eigenaresse van Château du Coureau (foto), een bezitting binnen het district Graves. Kapot gevroren druivenstokken moesten worden vervangen, de oogst van dat jaar gaf nauwelijks wijn die ook nog drinkbaar was – maar doorzetten werd beloond. Vandaag de dag verwerkt het château druiven van 68 hectare (deels uit andere districten) en biedt de wijnen daarvan aan onder diverse namen. Waaronder Château de Lugey. De witte Graves daarvan komt van 4 hectare beplant met sauvignon blanc en sémillon. Uit de ‘frosted’ fles vloeit een zowel sappig fris als kruidig gestijlde 2020 waarvan het discrete fruit doet denken aan frisse citrus. Elementen die ‘m heel geschikt maken voor enigszins kruidige vis- en voorgerechten. Fles €13,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner.

 

 

Drostdy Hof Sauvignon Blanc 2021
Western Cape
Bij het proeven van deze wijn sprong ik in gedachten naar Tulbagh, een charmant, historisch plaatsje op zo’n 180 kilometer ten noordoosten van Kaapstad. Even buiten Tulbagh staat namelijk De Oude Drostdy, een uit 1804 daterend gebouw dat tegenwoordig dient  als museum en als wijnproeflokaal. Bovendien is het een nationaal monument. Het is aan deze locatie dat  Drostdy Hof zijn merknaam ontleent (en er vlakbij ook werd geproduceerd, begin jaren zeventig). Tegenwoordig behoort het merk aan Zuid-Afrika’s grootste drankengroep, Distell, en staat voor toegankelijke, redelijk geprijsde, doorgaans elegante wijnen met ook nog een Fair Trade aspect. De Sauvignon Blanc 2021 smaakt enerzijds sappig fris, heeft een bescheiden 12 procent alcohol, en offreert naast kruidige elementen tevens fris fruit, zoals van groene appel en citrus. Ga maar uit van €6,95 per fles. Adressen via www.walravensax.nl.

Neleman Vermentino di Sardegna 2020
Sardinië
Dat er door de wijngaard van Tenuta Olianas ganzen lopen geeft aan dat hier duurzaam wordt gewerkt, in dit geval organisch. Het domein ligt vrij centraal op Sardinië, en wordt geleid door twee families, de lokale familie Olianas en de ook in Toscane (Maremma)  actieve familie Casadei. Binnen de eigen 30 hectare komen alle typisch Sardijnse grondsoorten voor. Zo staan de vermentino stokken zoel kalk- en zandhoudende bodems als op graniethoudende. De voor Derrick Neleman gebottelde Vermentino 2020 heeft een groenzweem in zijn kleur, een duidelijk frisse smaakkern en voorts een aroma met zowel wat bladgroen als frisse citrus. Liefhebbers van Sauvignon Blanc zullen deze wijn – die getooid is een kunstig etiket dat een ‘Astro Man’ voorstelt –  ongetwijfeld waarderen, maar moeten wel bereid zijn om €23,99 te betalen. Verkoop via o.a. www.neleman.org.

 

 

Ritter Grüner Veltliner 2020
Niederösterreich
Het was in 1958 dat Norbert Klenkhart zijn eerste Sekt bottelde, merk Ritter. Het succes was ongekend, Norberts bedrijf groeide uit tot een van Oostenrijks grootste, met een jaarproductie van zo’n zes miljoen flessen. Als zetel fungeert het tien jaar geleden geheel gerestaureerde Schloss Raggendorf waarnaar de wijnfirma nu ook heet. Naast mousserende wijnen worden veel stille geproduceerd, waaronder de kenmerkende, uitgesproken frisse, door een hartig pepertje en frisse citrus plus een hint van groene appel getypeerde Ritter Grüner Veltliner 2020. Bij www.dirckiii.nl (zie de banner) koste deze gave Grüner €6,99 per fles.

Sybille Kuntz Riesling Qualitätswein 2020
Mosel
Je zou haar de ongekroonde koningin van de Duitse Moezel-vallei kunnen noemen, Sybille Kuntz. Alleen al vanwege haar vorstelijke Rieslings, maar ook omdat ze haar 12,5 hectare tellende, vrij steile wijngaard biologisch bewerkt (‘Wij zijn onkruid telers, geen gif  gebruikers’) en er heel bewust naar streeft om alleen optimaal rijpe, kerngezonde druiven te oogsten – via een hele reeks plukgangen teneinde alleen optimaal rijpe druiven te oogsten. Druiven overigens van stokken die 40 tot 75 jaar oud zijn.  Alle elementen samen hebben in 2020 een riante, nog levendig frisse Riesling gegeven, geurig, met o.a. fris citrusfruit en sappig wit, met dan ook nog het allerlichtste likje honing. De lente in het glas. Fles €17,90 bij www.okhuysen.nl, zie de banner.

 

 

Tamboerskloof Viognier 2021
Stellenbosch
Ruim twintig jaar geleden stapte Gerard de Villiers in de Kaapse wereld van de wijn door een en eigen domein te stichten, de Kleinood Farm, bij Stellenbosch. Zijn wijngoed bestrijkt inmiddels 10 hectare,  wordt volgens duurzame principes bewerkt, per halve hectare, en beschikt over een eveneens duurzaam opererend, hightech keldercomplex waar maatwerk mogelijk is. Geen wonder dat de daar vervaardigde Tamboerskloof Viognier 2021 zowel klasse als charme heeft. Fruit van vooral perzik plus wat peer springt het glas uit, de sappigheid is groot, de smaak vlezig en de frisheid goed, met als extraatje een hint van geroosterde noten (dankzij een beetje houtcontact). De Platter’s Wine Guide gaf deze wijn viereneenhalve ster (van een mogelijke vijf). Fles €14,99 bij www.ah.nl (zie de banner).

 

Fleur de l’Amaurigue 2021
Côtes de Provence
Wijnbouwer worden? Ik zou er niet aan moeten denken. Los nog van de noodzakelijke, quasi permanente investeringen heb je natuurlijk te maken met het steeds extremere weer (droogte, bosbranden, nachtvorst) en de onvermijdelijke overstap op duurzame druiventeelt. En met tegenwoordig serieuze problemen van (ook nog steeds duurder wordend) verpakkingsmateriaal (o.a. flessen, karton, capsules) en een gebrek aan containers. Fleur van Heemskerck van Beest-de Groot (links), mede-eigenaresse van het door vader Dick gestichte Domaine de l‘Amaurigue, een tegenwoordig 47 hectare bestrijkend, bijkans idyllisch gelegen wijngoed binnen Côtes de Provence, deed er verslag van – maar bleef vrolijk. Omdat wijn zo’n fijn product is, en de wijnwereld zo’n plezierige.  Van de betrekkelijk kleine oogst 2021 kreeg ik de Fleur de l’Amaurigue rosé te proeven die wijnmaker (en domein directeur) Jean-Marie Quef componeerde uit 60 procent grenache plus 40 cinsault. Ik heb ervan genoten. De bleek oranje getinte rosé smaakt goed gevuld, bijna vlezig, heel sappig bovendien, aangenaam fris en biedt heel discreet gekruid fruit van vooral geel fruit, met hints van rood en wit. Verkoopadressen zijn te vinden via Google of door Fleur een mailtje te sturen, via fleur@amaurigue.nl  Richtprijs €13,95.

 

 

Grand Sud Merlot 2021 (liter)
Pays d’Oc
Wat prijsprestatie betreft behoren de Zuid-Franse liters van Grand Sud tot de sterkste die ik ken, en dat al jaren. Het wijnbedrijf achter dit merk is de nummer één familiefirma van Frankrijk, Les Grands Chais de France. Als eerste van het oogstjaar 2021 arriveerde de Merlot rosé. Een bleek en zacht oranje getinte, onberispelijke, correct gevulde wijn waarvan de smaak zowel sappig is als fris, terwijl je bovendien licht gekruid rood fruit proeft. Het is geen hemelbestormer, maar wel een hele beste doordrinker bij van alles en nog wat – terwijl je voor de vrij sjiek gedecoreerde literfles meestal slechts €5,49 betaalt. Ik kocht ‘m in eigen dorp bij, maar Grand Sud wordt ook gevoerd door Boon’s Markt, Coop, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, Poiesz en Vomar.

Jas d’Esclans Cru Classé 2021
Côtes de Provence
Na het een jaar eerder bezocht te hebben, werd Matthieu de Wulf (foto) in juli 2002 eigenaar van Jas d’Esclans, een Cru Classé van Côtes de Provence. Waarna een ingrijpende renovatie volgde, inclusief het geleidelijk overstappen op duurzame druiventeelt (het certificaat kwam in 1990). Dit betekent onder meer dat in de 50 hectare tellende wijngaard nu voornamelijk schapen al grazend het onkruid verwijderen. Een smakelijke kennismaking met Jas d’Esclans vormt de domeinrosé van 2021 die uit maar liefst vijf blauwe druivenrassen werd samengesteld: grenache, cinsault, tibouren, mourvèdre en syrah. De heel licht oranjegeel getinte wijn is ferm, goed gevuld en sappig fris, met een aroma waarin heel subtiel gekruid geel fruit de toon zet. Deze mooie maaltijdrosé kost €19,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

 

 

Château La Tour de By 2019
Médoc
Tijdens mijn wekenlange rondreizen door de Médoc, om daar voor boeken zo’n tweehonderd châteaus te bezoeken, heb ik niet alleen de wijnen uit dit Bordeaux-district leren waarderen, maar ook entrecôte. Want tijdens de dagelijkse lunches en diners met gastvrije château eigenaren verscheen die combinatie soms wel twee per dag op tafel. Dus toen mijn vrouw gisteren, voor het eerst in lange tijd een entrecôte bereidde, koos ik daarbij een Médoc. Een hele klassieke, hele betrouwbare en heel lekkere. Namelijk Château La Tour de By uit 2019. Waarvoor de druiven groeien – 60 procent cabernet sauvignon, 30 merlot en een restje petit verdot – op een imposante kiezelkruin, een paar honderd meter van de Gironde.  Een jaar vatrijping (een derde van de barriques was nieuw) verstrekte de dieprode, goed gevulde wijn een beschaafde, ietwat milde kruidigheid die als kader dient voor sappig besfruit (blauwe bessen, zwarte), terwijl dankzij de merlot ook donkere aroma’s zoals van laurier aanwezig zijn. Behalve bij de entrecôte smaakte deze van een 109 hectare afkomstige Médoc overigens óók prachtig bij de extra belegen boeren-Goudse daarna. Al decennia wordt het château hier vertegenwoordigd door Wijnhandel Léon Colaris (zie de banner en https://www.colaris.nl/chateau-la-tour-de-by-2019-medoc ) die voor de 2019 een flesprijs van €16,50 rekent.

 

Banner_mei_JP2

 

Colossal Reserva 2018
Lisboa
‘Kolossaal’ is wellicht niet de juiste term om het Portugese huis Casa Santos Lima te beschrijven, maar is het wel een groot bedrijf dat in vijf regio’s druiven betrekt van zo’n 400 hectare.  Het designachtige, van buiten witte hoofdkwartier, tevens keldercomplex, bevindt zich in de streek Lisboa, op drie kwartier rijden benoorden de hoofdstad. Uit hetzelfde gebied stamt ook de Colossal Reserva, een compositie van gelijke delen syrah, touriga nacional en tinta roriz, met nog procent alicante bouschet. De melange verbleef een maand of acht in vaten van zowel Amerikaans als Frans eikenhout, vandaar de vanille en het vleugje rokerigheid iet het sappige rijpe fruit van zwarte vruchten en bessen gezelschap houden, samen met donkere aroma’s. Tegelijk houdt wat frisheid de 14 procent alcohol in toom. Een Amerikaans wijntijdschrift vond de wijn kolossaal goed en gaf hem 91 punten. De prijs varieert gewoonlijk van €9,35 tot €9,75. Adressen via www.kwastwijnkopers.nl.

Kaiken Aventura Malbec 2019
Valle de Canota
Het was Aurelio Montes junior die vanaf 2011 gestalte gaf aan de wijnen van het Argentijnse bodega Kaiken (foto), met als doel de wijnen eenzelfde allure te geven als die van het Chileense moederbedrijf Montes. Wat ook is gelukt, getuige een hele reeks succesvolle creaties. Tot de recentste behoort de Kaiken Aventura Malbec 2019 uit het jonge, vrij recent erkende gebied Valle de Canota (aan de voet van de Andes, het 25e binnen de provincie Mendoza). De donkerrode, gespierde wijn onderging geen vatrijping, maar heeft naast zijn gulle, zondoorstoofde, heel rijpe, milde zwarte fruit (van o.m. vijgen) toch ook subtiele schakeringen van chocolade en vanille. Alsmede een zachte kruidigheid. Richtprijs €18,99 adressen via www.pallaswines.nl.

 

 

Laurent Perrachon & Fils Juliénas Roche Bleue 2020
Beaujolais
Anno 1877 verwierf de familie Perrachon in het eigen Beaujolais dorp Juliénas (waar ze al sinds 1601 woonde) de eerste eigen wijngaard. Het was de start van de succesvolle onderneming  Laurent Perrachon & Fils, tegenwoordig geleid door Laurent, de zevende generatie. Ook in vijf andere crus bezit het familiebedrijf inmiddels druifpercelen. De vervaardigde wijnen plegen prima te zijn. Een smakelijke getuige vormt de Juliénas Roche Bleue (die naar zijn grondtype werd vernoemd). De vrij ferme 2020 smaakt nog lekker fris, lekker sappig en lekker fruitig, naar rijpe bessen en milde zwarte vruchten, richting vijgen. Bovendien proefde ik een hint van katjesdrop. Richtprijs €11,95, verkooppunten via www.monnik-dranken.nl.


Vendôme Mademoiselle Classic
Spanje en België
Arnaud Jacquemin geloofde zozeer in alcoholvrij versies van wijnen en distillaten dat hij in 2009 een daarin gespecialiseerd productiebedrijf stichtte, Univers Drink (gevestigd te Luik). Wat de wijnvervangers betreft wordt gewerkt met gerede gewone wijnen  die via een slim anders-dan-anders systeem van hun alcohol worden ontdaan, terwijl hun aroma’s bewaard blijven. Als basisdruif voor de heel licht bubbelende Vendôme Mademoiselle Classic diende de airén, druif nummer één van de Spaanse Hoogvlakte. En in dit geval organisch geteeld. Op knisperende wijze smaakt de Classic aangenaam fris naar fruit van groene appel en grapefruit, terwijl het suikergehalte beperkt blijft tot 4,25 gram. Ik kreeg deze €9,95 kostende Vendôme en de wat meer naar zuurtjesfruit smakende Rosé te proeven van www.deniseschoice.nl. een bedrijfje dat óók gespecialiseerd is in dranken zonder alcohol.

 

 

 

 GEENSZINS PRIJZIGE PRIMA DONNA’S
VAN
PAYS D’OC

Maar liefst vier Franse departementen vormen het gebied waarbinnen Pays d’Oc kan worden geproduceerd. Het zijn Aude, Gard, Hérault en Pyrénées-Orientales. Deze overkoepelende herkomstbenaming, die zo’n 120.000(!) hectare bestrijkt, staat gebruik van uiteenlopende duivenrassen toe, met als gevolg een grote diversiteit aan wijnen – waarvan de kwaliteit gedurende de laatste drie decennia spectaculair is gestegen. Vandaar dat de proefprofs van Perswijn tientallen rode soorten met vier of meer sterren (van een mogelijke vijf) bekroonden en voor hun lezers beschreven. De meest betaalbare, alle minder kostend dan een tientje, worden hier gepubliceerd. De proevers – Lars Daniëls, Ronald de Groot en Frank Jacobs – gebruikten het Versatile model van Grassl Glass. De prijzen zijn veelal adviesprijzen c.q. richtprijzen. De foto’s zijn van de Pays ‘Oc organisatie.

Niet specifiek vermelde druivenrassen wordt als volgt afgekort. CS = cabernet sauvignon; CAN = carignan;  GN = grenache noir; ME = merlot;  MOU = mourvèdre; SY = syrah

AUSSIÈRES 2019 (CS/SY)
GEUR donker fruit, mediterrane kruiden, aards
SMAAK smaakvol, rijpe tannine, lekker glas
www.monnik-dranken.nl, €9

CHÂTEAU MARIS, CASSE-CROÛTE 2020 (ME /SY)
GEUR zoethout, laurier, pruimen
SMAAK zwoel en intens, warm, soepel
www.cordier-wines.nl, €9,95

CHEMIN DES GÉANTS 2019
GEUR donker fruit, zoet en rijp, zoethout, chocolade
SMAAK rijp, zwoel, vlezige tannine, vol
www.kwastwijnkopers.nl, €9,50

CHEMIN DES GÉANTS ALICANTE-SYRAH 2019
GEUR donker fruit, laurier, leer, sprokkelhout
SMAAK vol, veel fruit, vlezig
www.kwastwijnkopers.nl, €9,50

 

CHIBET CABERNET SAUVIGNON 2019
GEUR zwarte bessen, kruidig, ingetogen
SMAAK goed fruit, structuur, afdronk, knap
www.andrekerstens.nl, €8,50

CHIBET MERLOT 2019
GEUR blauwe bessen, gestoofd fruit en kruiden
SMAAK breed, zacht, genoeg fruit
www.andrekerstens.nl, €8,50

CHIBET RÉSERVE MERLOT-CABERNET 2019
GEUR bramen, pruimen, kruiden, peper
SMAAK smaakvol, rijpe tannine, textuur, zoethout
www.andrekerstens.nl, €9,95

DOMAINE LA CROIX BELLE, CARIGNOLE 2020 (ME/CAN/SY)
GEUR kersen, bramen, laurier, zwoel
SMAAK rijp en sappig, elegant, rond
www.artisanwines.nl, €9,10

DOMAINE LA CROIX BELLE SYRAH 2019
GEUR kruiden en krentjes, leer, tabak
SMAAK elegant, fijne tannine, verleiding
www.artisanwines.nl,, €9,75

DOMAINE MARTINOLLES PINOT NOIR 2020
GEUR frambozen, zwarte kersen, aards
SMAAK sappig, rijp maar fris
www.gastrovino.nl, €9,95

DOMAINE MAUREL SYRAH 2020
GEUR kruiden, pruimen, vijgen, zwoel
SMAAK zacht kruidig, elegant, goede zuren
www.sauterwijnen.nl, €8,50

DOMAINE MAUREL MERLOT 2020
GEUR zwoel, rijp, intens, pruimen, kersen
SMAAK fruitig, lichtvoetig, goede zuren, aangenaam
www.sauterwijnen.nl, €8,50

DOMAINE PREIGNES LE VIEUX, PRESTIGE PETIT VERDOT 2019
GEUR zwarte bes, cederhout, kruiden
SMAAK zoet donker fruit, tannine, drop
www.mitra.nl, ,€7,99

DOMAINES ASTRUC CARIGNAN VIEILLES VIGNES 2019
GEUR pruimen, zwoel, rijp, kersen
SMAAK sappig, stevig, zuren, lichte tannine
www.poot.nl, vanaf €9,90

DOMAINES ASTRUC SYRAH 2019
GEUR fruitig, kersen, bramen, jammig
SMAAK zacht en sappig, verleiding, lekker
www.poot.nl, €7,95

DUBERNY, MONTS DU ROI MERLOT-CABERNET 2019
GEUR rijp zoet donker fruit, kruidig, leer
SMAAK sappig, fruitig, goede smaak
www.labranche.nl, €8,70

LA GRANGE BERTOLET SYRAH-CABERNET 2020
La Grange Bertolet Syrah – Cabernet 2020
GEUR vol, donker fruit, kruidig, aards
SMAAK goed fruit, sap, klein groen kantje
www.gastrovino.nl, €6,95

LAURENT MIQUEL, SOLAS PINOT NOIR 2019
GEUR frambozen, kersen, kruidig
SMAAK vol, zonnig maar fris, stijlvol
www.wijnkring.nl, €9,95

LE BELLE ENSEIGNE MALBEC 2020
GEUR kersen, bramen, kruiden, fijn
SMAAK stevig en sappig, zuren, tannine, goed fruit
www.kwastwijnkopers.nl, €7,95

LE JARDIN DES VIGNES RARES DE CICERON, LE MARSELAN 2019
GEUR pruimen, zoete bramen, peper, kruiden
SMAAK vol, goed droog, rustiek
www.wijndijck.nl, €9,80

LORGERIL 1620 SYRAH-VIOGNIER 2019
GEUR bramen, pruimen, kruidig, zoethout
SMAAK mooi vol, zoet fruit, drop
www.monnik-dranken.nl en www.mitra.nl, €7,99

LUC PIRLET PINOT NOIR RÉSERVE 2019
GEUR zoet fruit, aardbeien en kersen, rokerig
SMAAK elegant, fijne zuren, milde tannine
www.winestore.nl, €7,95

ORIMOS GRANDE RÉSERVE 2019 (SY/GN/MOU)
GEUR zwoel, kersen, pruimen, jammig
SMAAK rijp, sap, elegant, rijpe tannine
www.henribloem.nl, €7,95

PAUL MAS, QUE SERA SIRAH SIRAH 2019
GEUR blauwe bes, tapenade, vijgen
SMAAK intens, droog, goede lengte
www.poot.nl, €9,75

Geïnteresseerd in Perswijn magazine? Klik hier als je een abonnement wilt https://perswijn.nl/abonnement/.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

HET SUPERBE GENUA

Wat zullen de Genuezen sterke beenspieren hebben en vast veel voetballers voortbrengen. Trappen en treden lopen doen ze namelijk voortdurend. In hun hoge huizen, in hun kantoren, in hun musea en in hun straten. Alleen rond de haven, Italië’s grootste, is het vlak. Direct  daarna krijgt de stad een ongrijpbaar reliëf. De woonwijken strekken zich kilometers lang in zowel westelijke als oostelijke richting uit, alsmede noordwaarts, tegen hoge heuvels. En deels rond een groot stadshart dat de Genuezen zelf trots aanprijzen als ‘het grootste historische centrum van Europa’. Dit vanwege talrijke grootste gebouwen, waaronder heel wat palazzi, terwijl de UNESCO complete wijken, inclusief individuele straten, tot werelderfgoed heeft verklaard. Veruit de beroemdste straat is de Via Garibaldi, eertijds Via Nueva geheten. De panden aan beide zijden zijn zo imponerend dat Pieter-Paul Rubens ze vereeuwigde in een boek dat hij op eigen kosten publiceerde. Overigens was Rubens niet de enige Antwerpenaar die in  Genua gewoond en geschilderd heeft. Anton van Dyck creëerde er grote, prachtige portretten, Jacob Ferdinand deed dat op kleinere schaal en Jan Wildens schiep er nostalgische landschappen. Langs de Via Garibaldi (rechts) zijn werken van deze en veel Italiaanse meesters te zien, op drie locaties: het  Palazzo Rosso (foto’s gevel en binnenpoort, bovenaan deze reportage), het schuin daar tegenover staande Palazzo Bianco en daarnaast liggende  Palazzo Tursi. Dit laatste werd ondergebracht in het voormalige stadhuis, een monumentaal pand met galerijen rond een imposante binnenplaats.
In het Palazzo Rosso, waar suppoosten de te volgen routes soms dwingend dirigeren, kan met een lift naar het dak worden gegaan waar een klein terras een riant panorama biedt over de oude stad, met daarachter de haven. Beneden, in vrij schaars verlichte zalen hangen ook enkele werkjes van Albrecht Dürer en Hendrick Averkamp. Aan de overkant, in het Palazzo Bianco, zijn stukken te bewonderen van o.a. Rubens en de Bruggenaar Jan Provoost. Terwijl in het Palazzo Tursi naast schilderijen, een standbeeld van Antonio Canova  en twee door Paganini bespeelde violen (in een wel heel duistere ruimte) ook omvangrijke collecties keramiek en munten bijeen werden gebracht, waaronder geldstukken van Genua zelf. Een deel van de lokale welvaart is te danken aan banken, waaronder Italië’s allereerste, de Banco di San Giorgio (links). Nog altijd telt de stad veel banken, dikwijls indrukwekkend behuisd. Eeuwen geleden was Genua, bijnaam La Superbe, een maritieme macht van jewelste die oorlog voerde, koloniseerde en op grote schaal handel dreef.  Bovendien vertrokken vanuit de haven miljoenen Italiaanse emigranten naar landen als Argentinië, Amerika en Brazilië.
Veel over de zeegeschiedenis is te zien in het Museo del Mare Galato, waarvan het grote, rechthoekige gebouw geopend werd in 2004, toen Genua de culturele hoofdstad van Europa was. Op de derde etage zien bezoekers hoe in een nagebouwd stoomschip, de emigranten sliepen en aten. Modellen op ware grootte van een snel Genuees zeilschip en een  gereconstrueerde, 17e-eewse galei staan elders in het gebouw. Een aparte zaal werd gewijd aan Columbus ofwel Christoforo Colombo die rond 1450 in Genua werd geboren (maar die als Christóbal Colón vanuit Andalusië zijn ontdekkingsreizen ondernam). Vanuit het museum kun je de nabije, zeer toeristische Porto Antico (links)  zien, waar behalve een nagebouwd piratenschip (dat als filmdecor heeft gediend) ook het Acuario di Genova kan worden bezocht, een van de beste, grootste en meest bezochte aquaria van Europa.
Het verbazend kleine huisje waar Columbus heeft gewoond vormt een attractie bij  een paar torens, niet ver van het Piazza Ferrari. Dit door statige gebouwen omgeven plein met fontein wordt beschouwd als het hart van de stad. Een van die panden is het Palazzo Ducale (althans een zijkant ervan), waar destijds de doge huisde, maar dat nu fungeert als cultureel centrum waar wisselende exposities worden georganiseerd. Voor de trappen van het gebouw vindt elke zaterdag een markt plaats van ambachtelijke streekproducten, waaronder hammen, kazen, olijfolieën en zoeternijen. Op een flesworp afstand van het dogepaleis verrees de door imposante leeuwen (foto helemaal onderaan) geflankeerde  kathedraal San Lorenzo die opmerkelijke, zwart-wit gestreepte muren heeft, alsmede romaanse elementen en een tweetal ongelijke torens. Bij en in de kerk wordt religieuze kunst tentoongesteld in twee musea, en op het plein ervoor voeren groepjes in klederdracht soms vrolijke volksdansen uit. Rond de kathedraal ligt een doolhof van zeer smalle, door hoge huizen gemarkeerde straten waar de zon nimmer schijnt. Dat de straten zo smal zijn, had ook een defensief doel: ze maakten het voor vijanden onmogelijk om met grote groepentegelijk aan te vallen, laat staan met paarden, strijdwagens en groot geschut. In zo’n bijna-steeg is de Galleria Nazionale Palazzo Spinola gesitueerd, een uit 1593 daterend paleis dat de laatste markiezen van Spinola aan de staat hebben gedoneerd. Dit gebeurde in 1958. De zalen en kamers hangen vol met  schilderijen, waaronder een Van Dyck, en zowel goud gelakte lijsten als meubels zie je overal, ook in een kleine spiegelzaal à la Versailles. Bovendien werden de plafonds schitterend gedecoreerd. De grote keuken is te vinden op een lage tussenverdieping.

Hoe onvoorstelbaar de welvaart was die Genua heeft gekend, wordt nog briljanter geëtaleerd door het Palazzo Reale, langs Genua’s andere fameuze straat, de Via Balbi. Na zo’n tachtig treden over brede, marmeren trappen arriveer je op een etage met weelderig ingerichte ruimten, inclusief de kroonzaal waar het koningshuis van Savoie hof hield. Alweer komen we een Van Dyck tegen en lopen we door een – nog grotere – spiegelzaal. Een ruim, betegeld dakterras biedt uitzicht, terwijl het buiten op de begane grond genieten is van tuinmozaïeken, poorten en een prachtig bewerkte achtergevel. Op enkele passen van het palazzo kun je afdalen naar een beroemd stil pleintje, het rond openbare wasbakken  aangelegde Piazza dei Truogoli di Santa Brigida dat door kleurig beschilderde, hemelhoog rijzende  panden wordt omgeven (onder). Loop door over de Via Balbi en het Statione Principe verschijnt, met  ervoor een wit standbeeld van, wie anders, Columbus. Verscholen naast een apotheek is de ingang te vinden naar een treinlift (ticket kopen in een tabakszaak aan de overkant) dat omhoog voert naar het Castello d’Albertis. Dit neogotische kasteel stamt uit het eind van de 19e eeuw, maar heeft wallen en fundamenten van driehonderd jaar eerder. Behalve een verre blik over de haven offreert het slot een bonte verzameling van cultuuruitingen  , waaronder vazen, muziekinstrumenten en een totempaal, van alle mogelijke volkeren. Groot zijn de collecties niet, maar ze geven wel het gevoel dat je op een kleine wereldreis bent. Uiteraard krijgt ook de Genuese zeevaart aandacht, alsmede, hoe kan het anders, Columbus. Wat we niet tegenkwamen waren spijkerbroeken ofwel blue jeans, terwijl deze toch in Genua  werden ‘uitgevonden’. Het waren blauwe matrozenbroeken die op een gegeven moment naar Amerika werden geëxporteerd. Het woord ‘jeans verwijst dus naar Genua. Er valt nog veel méér te genieten in Genua, denk  aan het subliem gedecoreerde Palazzo del Principe met zijn 16e-eeuwse Italiaanse tuin, en aan de musea in de oostelijke buitenwijk Nervi. In Genua raak je niet snel uitgekeken.  Tussen en na het gewandel en wellicht gewinkel – langs bijvoorbeeld de Via XX Settembre – kan in Genua de inwendige mens gul worden verwend. Overal zijn eethuizen te vinden: ristorantes, osterias, pizzerias, trattorias. Plus geurige broodjeszaken en bakkerijen waar de foccacia altijd vers is. Het is in veel zaken bovendien een plezierige plaatselijke gewoonte om tijdens aperitief tijd, bij een glas Prosecco, een gratis portie hartige broodhapjes te serveren. Zoals op het buitenterras van de voormalige boekhandel Al Tamarea, gevestigd aan het door allerlei horecazaken omringde, licht hellende Piazza delle Erbe (boven). Ook wat gastvrijheid betreft is Genua’s bijnaam La Superba een zeer terechte.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SCHILDERIJ VAN DE MAAND

Hommage à Daubigny
“Charles-François Daubigny was een echte buitenschilder die veel rivierlandschappen vereeuwigde vanaf een atelierbootje op de Oise en Seine. De tijdstippen waarop deze vroege impressionist aan de slag ging, varieerden meestal van laat in de middag tot diep in de avond. Een van zijn altijd sfeervolle, rust uitstralende werken zag ik in een museum te Lissabon, en heb dat als voorbeeld gebruikt voor een eigen vanaf-het-water impressie.”
Meer details vind je bij Landschappen op www.vinpressionist.com.

 

 

PROEVEN MET DE PROFESSOR

 Terwijl achter ons het ploppen van de kurken klinkt, roept een wijnbouwer ‘de vaten worden van binnen schoongemaakt, en ook wij gaan dat doen, met wijn!’ Het is de Ban des Vendanges in Bordeaux, september 1974, op Château Le Grand Verdus, een ommuurd, afgelegen kasteel binnen het grote district Entre-Deux-Mers. In mijn eerste jaar als fulltime wijnschrijver had ik het voorrecht om mee te reizen met leden van de INCO (een jaar later omgedoopt in Gastrovino), een verbond van gelijk gezinde wijn- en delicatessenhandelaren met als voorzitter de briljante, creatieve, verbaal hoog begaafde Joop van de Kant (vooraan rechts op de groepsfoto).

HET ARCHIEF SPREEKT

Het zou een boeiende reis worden, mede dankzij een paar ontmoetingen met de legendarische Emile Peynaud, professor oenologie aan de Universiteit van Bordeaux en consulent voor zowel Franse als Spaanse producenten. Hij was het bijvoorbeeld die in Rueda de verdejo als kwaliteitsdruif herkende (het ras deed hem denken aan sauvignon blanc), waarna zijn opdrachtgever Marqués de Riscal van verdejo een hoogwaardige droge witte wijn ging maken, wat de hele streek tot bloei bracht. In Bordeaux overigens werd Peynauds advieswerk niet altijd in dank afgenomen ‘want keldermeesters waren bang dat ik hun baan zou overnemen’.

Tijdens een proeverij op Château de Camensac (waar ik de groepsfoto heb genomen) sprak monsieur le professeur enthousiast over het wetenschappelijk ontwikkelde I.N.A.O proefglas ‘dat elk foutje in de wijn signaleert, en zeer goed is om mee te proeven maar niet om uit te drinken’. En nadat de kasteelwijn van 1970 was geschonken, hoorde ik voor het eerst een wijsheid die ik ben blijven koesteren. ’Nu is de tannine nog wat agressief voor de tong, maar als je de mond vult met een proteïnerijk gerecht, verdwijnt de tannine; de proteïne van het voedsel verbindt zich namelijk met de tannine van de wijn, onmiddellijk.’ Roken kwam ook  nog even ter sprake. ‘Roken tijdens het proeven is slecht; of je proeft de sigaret of de wijn, beide gaan niet samen.’ Met hulp van Peynaud (links) hadden de gebroeders Elisée en Henri (eigenlijk Enrique) Forner sinds 1965 Château de Camensac stap voor stap geheel gerenoveerd. Het domein verkeerde in zo’n deplorabele staat dat zelfs de beste fusten van 1964 een volstrekt ondrinkbare wijn bevatten. Drie jaar later echter had de wijn, een Haut-Médoc, weer het niveau van zijn classificatie als cinquième cru classé.

Alsof ze niet voldoende uitdagingen hadden, namen de Forners in 1966 Château Larose-Trintaudon over dat eveneens een complete make-over moest ondergaan. Het torentje daarvan werd eind 19e eeuw door de toenmalige Spaanse eigenaar gebruikt om zijn wijngaardwerkers te bespioneren, notitieboek in de hand. Voorafgaand aan de lunch leidde Joop van de Kant een seance van de INCO wijnbroederschap, La Confrérie des Vinophiles des Pays-Bas. De Fransen wisten niet wat ze overkwam: ’Wij hebben veel chapitres meegemaakt, maar nog nóóit een van onze afnemers’.
Een hoogtepunt vormde het bezoek aan Château Haut-Brion, waar régisseur Jean-Bernard Delmas een fraai verpakt Hollands kaasje cadeau kreeg. Wij proefden er de mooiste rode wijn van de hele reis, Château Haut-Brion 1964, waarover ik noteerde ‘onbeschrijflijk mooi bouquet, vol nuances en verfijning’. De tocht voerde eveneens naar o.a. een grotkelder in Saint-Emilion, naar een chapitre op Château de Cadillac en naar het panoramaterras van Château de Toutigeac waar onder schaduw gevende bomen een riant buffet stond uitgestald. En ergens, tijdens het proeven van een hele rijpe wijn, hoorde ik professor Peynaud zeggen: ’Wat ouder worden is? Dat is zo lang mogelijk jong proberen te zijn.’

 

 

Op 25 september 1819 werden in Nieuw Zeeland de eerste wijnstokken geplant bij Kerikeri op North Island, wat gebeurde door de eerwaarde Samuel Marsden. Nieuw-Zeelands oudste nog bestaande wijnbedrijf is Mission House dat dateert uit 1851 en begonnen werd in Hawkes Bay, ook op North Island. Als belangrijkste witte variëteit was aanvankelijk müller-thurgau geplant, wat een foute beslissing bleek te zijn. Pas nadat de sauvignon blanc grootschalig zijn intrede deed, kwam Nieuw-Zeelands wijnindustrie tot bloei, decennia na de Tweede Wereldoorlog. Aldus de toelichting van verzamelaar Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com, die dit label selecteerde uit zijn wereldwijde collectie.

*****************************

 

************

 

In deze autobiografie kun je  o.a. lezen hoe was het om …op te groeien binnen een academisch gezin waar vrijwel nooit wijn werd gedronken …als bierdrinker bij toeval wijnschrijver te worden …te wonen op Bordeaux châteaus …zware wijnproeverijen te overleven …Kuifje in wijnland te worden genoemd …op tv te koken met echte en vermeende sterren …vinpressionist te worden.
Het boek telt 33 hoofdstukken en bevat bovendien veel historische foto’s. Behalve als paperback (€14,95) verscheen het als E-book (voor slechts €8,95) én als luisterboek (€12,95; heerlijk voor o.a. lange autoritten) dat werd ingesproken door niemand minder dan Rudolf Bijleveld, de stemacteur die voorheen directeur was van een grote wijnhandel. De gedrukte versie zou verkrijgbaar moeten zijn bij betere boekhandelaren, terwijl alle drie de edities worden aangeboden door in elk geval bol.com.

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.