. Voor de 25e keer heb ik in Het Financieele Dagblad de eretitel wijnkoper van het jaar uitgereikt aan een importeur die zich kwalitatief onderscheidt. Dit jaar ging deze distinctie naar een duo, de gebroeders Eric en Joost de Bruijn. Gezamenlijk drijven zij P. de Bruijn, het oudste onafhankelijke familiebedrijf van de Nederlandse wijnhandel – en dat doen ze voortreffelijk Thuis werd door hun vader, de bijkans legendarische Pieter de Bruijn, altijd wijn geschonken en over wijn gesproken. Die wijn was rode Bordeaux of witte Bourgogne,’iets anders bestond er niet’. Geen wonder dat deze soorten ook nu nog de grote specialiteiten zijn. ‘We zijn Frankrijk trouw gebleven’ stelt inkoper Eric (1968, rechts op de foto), ‘en nu de hoge Franse wijnen steeds schaarser worden, blijven de Franse huizen óns trouw. Grote wijn is vaak een kwestie van gunnen.’ De voor commercie verantwoordelijke Joost (1973) voegt toe:’We beseffen dat ook de wijnliefhebbers hier ons hun bestellingen gunnen. ‘Om dat te bereiken wordt de kwaliteit van het assortiment nauwlettend bewaakt, onder meer door minstens eens per maand naar Frankrijk te reizen  ‘Aan concessies wordt niet gedaan. Voor onze klanten geldt, bel De Bruijn, want dan weet je dat het goed zit.‘ Ook persoonlijke service wordt volop gegeven. Beide broers bieden hun klanten ook mogelijkheid tot wijnopslag. Voorts wordt veel informatie verschaft, via een uitgebreide prijscourant, een frequent geactualiseerde website en wijncursussen. Onderdeel van de service is tevens het aanhouden een grote wijnvoorraad. Alleen al onder het statige Nijmeegse hoofdkantoor zijn zo’n 300.000 flessen te vinden, waaronder veel van grote châteaus uit Bordeaux.
Een hele beste blanke Bourgogne – denk aan de feestdagen! – is Saint-Aubin 1er Cru En Remilly 2006 van Hubert Lamy. Milde roosteraroma’s, zacht citrusfruit, wat notigheid en een gulle smaak typeren deze gave creatie. Prijs €38. Ook van chardonnay gemaakt is de aangenaam fruitige, licht kruidige, behoorlijk gevulde Chardonnay 2007, een Zuid-Franse wijn van Domaine Galetis. Deze kost €6,75. Eveneens uit het Franse zuiden komt de rode Roc d’Anglade 2005, een genereus geheel van kruiden, zondoorstoofd fruit, specerijen en toastachtig hout. Samengesteld uit syrah, carignan en grenache. Prachtig bij winters wild. Prijs €30,25. P. de Bruijn, www.debruijnwijnkopers.nl.

 

. Aan collegae – die als wijnschrijvers véél proeven en váák tafelen – heb ik gevraagd of ze op deze website enkele favoriete wijn- en spijscombinaties willen publiceren. De eerste om dat te doen is Harold Hamersma, tegenwoordig samensteller van o.a. de Wijnalmanak en initiatiefnemer van www.foodtube.nl, een leuke, smakelijke website met fimpjes over slimme kooktechnieken en andere keukenervaringen. Speciaal voor december gaat Harolds bijdrage over een anders dan andere Kerstmaaltijd. Een onalledaagse wijn-spijscombinatie laat zich in Huize Hamersma genieten op Tweede Kerstdag. Na een jaar gevuld met zwezerik, Wagyu-rund, aan de lijn van gevangen zeebaars en met de hand gedoken coquilles verlangen de smaakpapillen even weer nederige waar als het gaat om vast voedsel. Traditioneel zet mevrouw Hamersma dan een pan zelfgemaakte boerenkoolstamppot op tafel met – nee, we weten dat het niet de meest ambachtelijke is – een Hema rookworst. Wijnschrijver Hamersma kan zich dan echter niet bedwingen en ziet in deze traditie een prachtige aanleiding om de mooiste Shiraz uit de Nieuwe Wereld – en nee, dat is niet Grange – te ontkurken: Henschke Hill of Grace. Briljante combinatie.

. Polyfenolen, een familie van antioxidatieve stoffen die volop aanwezig zijn in druiven en rode wijn, kunnen wellicht de groei van kankerachtige tumors helpen stoppen. Aldus de heilzame resultaten van een studie uitgevoerd door de University of Guelph in Canada. Het onderzoek vond plaats met muizen die men met borstkankercellen geïnjecteerd had. Een aantal van de muizen kreeg vervolgens polyfenolen van of merlotdruiven of rode wijn toegediend. Van tumorgroei bij muizen die het merlotextract kregen was nauwelijks sprake, en muizen die het wijnextract kregen, vertoonden een daling van de tumorgroei van 50 procent. Aan de Canadese universiteit hoopt men voldoende fondsen te krijgen om ook het effect van polyfenolen in andere druiven te testen, zoals cabernet sauvignon en pinot noir.

 

Het opmerkelijke etiket van de maand toont ‘The King’ in een Kerstsetting. Jazeker, ook Elvis Presley werd aan wijn gekoppeld, in dit geval aan een uit Napa Valley afkomstige Cabernet Sauvignon met als naam Blue Christmas. De wijn, waarmee duizend dozen van twaalf flessen werden gebotteld, was binnen enkele dagen uitverkocht. Door Graceland Cellars werden ook andere Elvis-wijnen gelanceerd, waaronder Jailhouse Red, Shaking All Over Sauvignon Blanc en Blue Suede Chardonnay.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandeleren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.