Om deze maand beginnende lente te vieren heb ik meer dan 25 lekkere witte wijnen geselecteerd, alsmede een paar betere bubbels en plezierige rosés. En bij de tientallen rode wijnen vind je een drietal fris te drinken soorten Beaujolais, naast eetwijnen uit zowel de oude als de nieuwe wereld. Meer over wijn valt te lezen in een wijn- en reisreportage over Andalusië, terwijl het archief opnieuw spreekt, nu uit Jerez de la Frontera.

******************************************************************************************************************


*******************************************************************************************************************

Fernand Engel Blanc de Noirs 2016
Crémant d’Alsace
Met 65 hectare is Fernand Engel het grootste particuliere wijngoed in de Elzas – en bovendien de grootste p roducent van biowijnen. Met als kanttekening dat de druifpercelen, honderdvijftig in getal, verspreid liggen over zeven gemeenten, waaronder het eigen Rorschwhir. Naast allerlei stille wijnen brengt het familiedomein enkele bruisende voort. Een heel aantrekkelijke is de echt droge, pittig frisse Crémant d’Alsace van uitsluitend pinot noir vervaardigde Blanc de Noir, een ook fris fruit bevattende, superieure aperitiefwijn en sushi begeleider. Hij onderging een kelderrijping van ongeveer dertig maanden, wat het mogelijk maakte dat geen ‘dosage’ (zeg maar suiker) werd toegevoegd. Flesprijs meestal €14,95 – en in vergelijking met Champagne is dat héél redelijk, Verkooppunten via www.poot.nl.

 


Seeger Chardonnay Brut
Sekt uit Baden
Binnen de Badische Bergstrasse, dat met 400 hectare het kleinste wijndistrict is van het Zuid-Duitse Baden, werd vijftien jaar geleden de toen in oenologie afgestudeerde Thomas Seeger keldermeester op het familiale, eeuwenoude wijngoed Seeger. Waar hij vervolgens veel geprezen wijnen ging maken. De filosofisch ingestelde Thomas (links) hanteert bij de wijnbereiding als principe ‘gecontroleerd niets doen’, dus door zo weinig mogelijk in te grijpen. Zijn Chardonnay Brut smaakt dan ook heel zuiver; de bleek getinte, fijn schuimende wijn offreert zowel frisse als rijpe elementen, met wat notigheid, een vleugje mild fruit, een snufje kruiden – en voldoet geheel aan het motto van zijn maker dat ‘wijn moet smaken’. Deze superieur Sekt kost doorgaans €24,75, verkoopinfo via www.kwastwijnkopers.nl en de banner.

 

Abadal Blanc 2019
Pla de Bages
Al sinds 1199 is de Roqueta familie actief in het Catalaanse wijngebied dat tegenwoordig Pla de Bages heet. Bijna acht eeuwen later renoveerde Valentí Roqueta zowel de historische wijnkelder (links) als de versnipperde wijngaarden, en creëerde een nieuw merk voor zijn beste wijnen, Abadal. Bovendien adopteerde hij bijna verloren druivenrassen, zoals de picapoll blanc. Het is ook deze druif die zoon Ramón Roqueta (rechts) gebruikte voor de zeer verse Abadal Blanc uit 2019, een creatie die tevens chardonnay, macabeo en sauvignon blanc bevat. Het is een enigszins floraal/fruitig/kruidig geurende wijn met persoonlijkheid, dankzij diverse soorten fruit (waaronder dat van citrus, tropisch en peer, het laatste ietwat drupsachtig), specerijen en een discrete kruidigheid. Niet saai, wel boeiend. Richtprijs €10,45, verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl en de banner.

 


Baron Charcot Chardonnay Boisé 2018
Pays d’Oc
Een Zuid-Franse coöperatie die dankzij zijn wijnen smakelijk van zich doet spreken, is Les Vignerons du Narbonnais. Er zijn ongeveer 330 boeren zijn aangesloten die samen zo’n 1500 hectare wijngrond bezitten. Een op vat gerijpte Chardonnay van dit grote bedrijf werd Baron Charcot gedoopt. De 2018 is een vrij fris gestijlde, ferme wijn met nog een groenzweem in zijn kleur, een frisse kern, een vleugje rijpheid, en hij smaakt tegelijk licht kruidig, licht notig en licht fruitig. Flesprijs €7,95 bij o.a. www.josbeeres.nl, zie de banners.

Barone Montalto Pinot Grigio 2019
Terre Siciliane
Op Sicilië, het grootste eiland van de Middellandse Zee, is Barone Montalto een grote speler. Het coöperatieachtige wijnbedrijf betrekt namelijk druiven van zo’n 1700 boeren. Gezien zijn zuidelijke afkomst is de Pinot Grigio 2019 opmerkelijk fris en elegant (12 procent alcohol), en nauwelijks te onderscheiden van een variant uit noordelijker regio’s – wat als een compliment kan worden beschouwd. Sappig is de wijn eveneens, en niet te licht noch te zwaar, met een aroma van fris citrusfruit plus een hint van peer. Fles €6,49 bij www.plus.nl.

 


Becker Landgraf J2 Gau-Odernheimer Riesling  2108
Rheinhessen
Wie als wijnliefhebber de kritieken leest in alleen al drie Duitstalige wijngidsen zal heel nieuwsgierig worden naar de wijnen die gemaakt zijn door Julia en Johannes Landgraf  (ze noemen zich J2). In Rheinhessen, op hun 16 hectare bestrijkende bezitting, cultiveren ze een stuk of zeven druivenrassen, waaronder riesling. De 2018 uit eigen gemeente, Gau-Odernheim, is lekker levendig en rins, met een minizoetje en wit plus citrusfruit. Lente in de fles. Dat de wijn fris smaakt maar niet echt zuur, is te danken aan de tweede ‘verzachtende’ appel-melkzure gisting die werd toegepast. Fles €13,50 bij www.wijnhuis.amsterdam.

Casillero del Diablo Reserva Especial Chardonnay 2018
Casablanca Valley
Als merk is het een soort baken, Casillero del Diablo (Huisje van de Duivel). Want de zo gedoopte wijnen, gemaakt onder leiding van Marcelo Papa (links) van het grote Chileense huis Concha y Toro, zijn eigenlijk altijd bijzonder geslaagd – zeker ook gezien hun geld. Voor de vorige maand gelanceerde Reserva Especial Chardonnay 2018 kwamen de druiven uit de zonnig-koele Casablanca Valley die zo’n 70 kilometer westelijk van Santiago gelegen is, richting kust dus. Houtcontact versterkte de notigheid die Chardonnay vaak van huisuit al heeft, en gaf de wijn bovendien iets toastigs, elementen die in de ferme, enigszins rijpe en tevens nog frisheid biedende wijn prettig harmoniëren met zijn frisse citrusfruit. Op www.ah.nl staat deze duivels lekkere wijn voor €9,99.

 


Chapeau! Weissburgunder 2018
Rheinhessen
Een van Duitslands jongere wijntalenten is Stefan Winter, die in 2000 het familiale Weingut Winter overnam en er sindsdien loepzuivere wijnen produceert. Het biologisch bewerkte domein, van ruim 20 hectare, bevindt zich in het licht heuvelige hart van Rheinhessen. Waar de grond veelal kalkhoudend is. De van pinot blanc ofwel weissburgunder vervaardigde Chapeau! Is een elegante, vieve, vrolijk fruitige wijn met nuances van o.a. grapefruit, peer en perzik, en dat alles zit sappig fris verpakt. Hoedje af. Fles €9,99 bij www.jumbo.com.

Clunia Albillo 2018
Vino de la Tierra de Castilla y León
Binnen de Spaanse provincie Burgos begon Bodegas Clunia met het planten van druivenstokken – op 900 tot 1000 meter hoogte. Waar  de winters extra koud zijn, en bodem dikwijls stenig (zie de foto). De eerste witte wijn is een Albillo, genoemd naar een ras dat merendeels groeit in het betrekkelijk nabije gebied Ribera del Duero. En waarmee Clunia een drietal hectare heeft beplant (van de 32 die de bezitting in zijn geheel telt). De in grote fusten gerijpte 2018 koppelt in zijn ferme, sappige, correct frisse smaak milde roosteraroma’s aan notigheid en wit fruit, wat hem tot een geslaagd alternatief voor veel Chardonnays maakt. Oplage slechts vierduizend flessen. Prijs €19,95 bij www.wijnkring.nl.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

Devois de Perret 2019
Languedoc
In de buurt van Montpellier floreert Cellier du Pic, een verbond van drie streekcoöperaties,  waaronder die van Assas (links). Het aantal aangesloten boeren benadert de honderd, en gemiddeld bezitten ze zo’n 7 hectare. Een opvallende witte wijn in het ruime assortiment is de Devos de Perret 2019 die zijn smakelijkheid ontleent aan een mix van de helft vermentino met grenache blanc en 20 procent roussanne. Florale aspecten, kruiden, specerijen, mild, deels drupsachtig fruit en citrus: ze zijn alle aanwezig in de 2019 – die daarmee een goede begeleider is voor veel gekruide, Aziatische gerechten. Fles €8,95 bij o.m. www.sauterwijnen.nl.

Domaine Vincent Dampt 2018
Chablis
Hij werd in een plaatselijke wijnfamilie geboren, ging naar de wijnbouwschool van Beaune en volgende stages bij zowel Olivier Leflaive (Puligny-Montrachet ) als in Marlborough (Nieuw-Zeeland), om vervolgens zelf wijnproducent te worden, in Chablis. Het betreft Vincent Dampt (rechts) die samen met zijn vrouw Emilie – zij kookt echt lekker – over een half dozijn hectaren met chardonnay beschikt. Zijn loepzuivere Chablis uit het excellente jaar 2018 komt van druivenstokken op fossielenrijke kalkgrond (Kimméridgien) en biedt behalve frisheid en elegantie  een licht mineralige toets en frisse citrus, zoals van grapefruit. Reken op ongeveer €22 per fles, adressen via www.lfe.nl.

 

Banner KWAST BANNER

Erwin Sabathi Sauvignon Blanc 2018
Südsteiermark
Een van Europa’s allerbeste gebieden voor wijnen van sauvignon blanc? Wat mij betreft is dat het Oostenrijkse Südsteiermark. In deze schitterende, heuvelige streek, die grenst aan Slovenië, gedijt sauvignon blanc zo goed dat tijdens de afgelopen vijftien jaar de aanplant ongeveer verdubbelde, tot bijna 540 hectare (ruim 20 procent van het regionale totaal). Een topper die er weg mee weet, is Erwin Sabathi. Diens Sauvignon Blanc 2018 is voorbeeldig én verrukkelijk. Geurig, grassig, frissig en groen fruitig, met de verkwikkende zuiverheid van een bergbeek. Dat een fles €20 à €21 kost, heeft te maken met de grote vraag naar Steirische Sauvignons en de betrekkelijk bescheiden productie. Importeur www.heisterkamp.com verstrekt graag verkoopadressen.

Gustavshof Gelber Muskateller trocken 2019
Rheinhessen
Ze komen uit Duitslands grootste wijnregio, Rheinhessen, en zijn biologisch gecertificeerd: de wijnen van Gustavshof. Van deze 18 hectare tellende bezitting, geleid door de Andreas en Frederike Roll, is nu een eigenlijk best trendy, droge muskaatwijn verschenen. Die tegelijk bio(dynamisch) is, lekker frissig en lenteachtig licht (11,5 procent alcohol). Dat deze zuivere Muskateller geurt en smaakt naar verse geplukte witte druiven is geen wonder, aangezien dat volstrekt kenmerkend is voor wijnen van muskaatrassen. Fles €13,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

Joseph Drouhin Mâcon-Bussières Les Clos 2018
Mâcon-Villages
Het gehucht Bussières, nog geen zeshonderd inwoners, wordt door wijngaarden omgeven is te vinden in de zuidelijke Bourgogne, binnen het wijndistrict Mâconnais en bij de Mont du Mâconnais. Het is hier dat het wijnhuis Joseph Drouhin de druiven selecteerde voor een fraaie, blanke Bourgogne uit 2018 waarover Véronique Boss-Drouhin, oenologe en superviserende wijnmaakster, stelt ‘hij vertoont een verbazingwekkende zuiverheid’.  De deels in grote fusten gerijpte wijn smaakt bovendien notig, zacht fris en op sappige wijze naar zowel witte als gele vruchten. Bij www.perfectewijn.nl kost hij €13,49.

Wechsler Scheurebe trocken 2018
Rheinhessen
Op het 17 hectare omvattende domein dat Katharina Wechsler van haar ouders had overgenomen in Rheinhessen, trof ze 2 hectare aan met scheurebe – en ze had geen idee wat daarmee te doen. In elk geval geen min of  meer zoete stille wijn maken, zoals elders vaak gebeurt. Uiteindelijk koos Katharina (foto) voor een droge, elegante wijn op basis van bewust vroeg geplukte druiven. Die dus niet te veel suiker hebben, maar wel goede zuren. De wijn smaakt bovendien een beetje kruidig en fris fruitig, richting vers geplukte witte druiven, met de allerlichtste hints van noten, kruiden en rijpheid. Voor deze verleidelijke wijn rekent www.okhuysen.nl (zie de banner op de home page) €14,25 per losse fles, en €12,75 bij zes tegelijk.

 


Les Gîtes Cuvée Particulière 2019
Pays d’Oc
Het zou me niet verbazen als de getalenteerde Aurélie en Jérôme Vic de producenten zijn van deze sympathieke Languedoc wijn. Die vervaardigd werd op basis van een weinig voorkomende druivenmelange, namelijk chardonnay met vermentino. De 2019 bezit een jeugdige frisheid die doet verlangen naar de eerste mooie lentedagen. En het fruit is drupsachtig geel plus wit. Gewoonlijk ligt de verkoopprijs tussen €4,95 en €5,50. Verkooppunten zijn op te vragen via www.boomsma.frl.

Moncaro Terre Cortesi Verdicchio 2018
Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico
De ruim 55 jaar jonge coöperatie Moncaro is gezeteld in het groene, heuvelige hart van Marche (Oost-Italië). En van de 800 hectare die de leden bezitten – en duurzaam bewerken – zijn er 450 beplant met de verdicchiodruif. De daarvan vervaardigde, breed inzetbare, tikje rijpe Terre Cortesi 2018 doet denken aan een Pinot Blanc uit Alsace, want hij heeft in zijn sappig frisse, zeker niet zware smaak hetzelfde discreet gekruide witte fruit. Deze voorbeeldige Verdicchio draagt een adviesprijs van €7,15; adressen via www.vinites.com en de banner.

 

 

Nittnaus Grüner Veltliner Selection 2018
Burgenland
De grootste wijngemeente van Oostenrijk is tegenwoordig Gols, gelegen op de noordoever van de Neusiedler See. De familie Nittnaus maakt er al zo’n drie eeuwen wijn. Hoeveel werk dat vraagt, moge duidelijk zijn uit de zeventig(!) percelen waaruit het 57 hectare bestrijkende domein bestaat. De meerderheid van de daarvan geproduceerde wijnen is rood, maar Oostenrijks grote witte specialiteit, Grüner Veltliner, is toch ook present – en hoe. De in Azië met goud bekroonde Selection 2018 smaakt lekker fris, goed sappig, niet zwaar (12 procent alcohol), een tikje hartig, zelfs met een hint van paprika, en offreert tevens wat groen fruit. Adviesprijs €8,95, verkooppunten via www.coenecoop.com.

Nore Chardonnay 2018
Pays d’Oc
Deze al enige rijpheid vertonende Zuid-Franse wijn is een creatie van Pascal Gianesini,  wijnmaker in de Languedoc. Waar hij niet alleen Château Jouclary bezit, in de Cabardès, maar ook druiven verwerkt van percelen aan de voet van het Montagne Noire. Het is daar dat de druiven groeien voor de vrij volle Nore Chardonnay. Specerijen, griottendrop en een ondertoon van mild geel plus wit fruit zijn in de 2018 de elementen – die ‘m een pastagerecht met kalfsragoût prima deden vergezellen. Fles €6,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

O Fillo da Condesa Albariño 2018
Rías Baixas
Binnen Spanje bezit de groep Juan Gil, tegenwoordig geleid door de vierde generatie van de  familie Gil, ongeveer 1400 hectare verspreid over negen regio’s. Het dichtst bij de Atlantische kust, in Galicië, ligt Lagar del Condesa. Een bodega (rechts) die uitsluitend druiven verwerkt van de voortreffelijke variëteit albariño. Een deel van de oogst 2018 werd vergist in grote fusten, de rest in tanks. In de elegant ferme, zuivere smaak ontdekken we behalve een nootje en een kruidje ook groene appel, grapefruit en ander fris fruit – en krijgen hevige trek in een gebakken sliptongetje besprenkeld met citroensap. Inclusief Nederlandse accijns kost een fles €12,37 bij www.adbibendum.net.

Organic Grüner Veltliner 2018
Niederösterreich
Alleen via kleine lettertjes op het achteretiket ontdek je dat deze wijn afkomstig is van Sepp Moser, een in 1987 gesticht familiedomein dat al twee decennia geleid wordt door de internationaal geschoolde Nikolaus (‘Niki’) Moser. Zijn zogeheten ‘Classic Style’ Grüner Veltliner komt van druiven organisch gecultiveerd worden in en rond de hoofdzetel in Rohrendorf, waar Niki (links) circa 15 hectare bezit. De 2018 smaakt zeer sappig, lekker fruitig (groene appel, citrus) en een heel klein beetje hartig – wat ‘m breed inzetbaar maakt op tafel. Fles €8,45 bij o.m. www.josbeeres.nl, zie de banners.

 


Pêché des Vignes de Collovray & Terrier 2018
Pays d’Oc
Vanuit de Bourgondische Mâconnais, waar ze nog altijd actief zijn, begonnen Christian Collovray en Jean-Luc Terrier een nieuw avontuur, door anno 1997 een groot domein te kopen in de Languedoc, Château d’Antugnac. Het ligt 50 kilometer ten zuiden van Carcassonne. Een witte wijn van deze 95 hectare omvattende bezitting is de witte Pêché des Vignes, een melange van chardonnay en de regionale mauzac. Diverse soorten sappig fruit, waaronder dat van citrus, geven de heel licht rijpe 2018 charme, terwijl een klein kruidje zorgt voor wat pit. Prijs tijdelijk €6,20 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de startpagina van deze site.

Préjugés 2018
Vin de France
Door Maison Ventenac, eigenlijk Domaine Maurel, werden enkele wijnen vrijwillig gedeclasseerd tot Vin de France. Wat extra speelruimte gaf voor o.a. de etikettenteksten die meer uit luchtige verhaaltjes dan sobere feiten bestaan. Zo werd de tekst over de witte  Préjugés geschreven door ‘een niet zo stomme wijnbouwer’. Die uitlegt waarom hij zijn vooroordeel over gebruik van houten vaten voor Chardonnay (in dit geval foeders van 2000 liter) heeft afzworen, omdat de daarin gedurende vier maanden opgevoede wijn zo geslaagd is: vlezig, notig, licht kruidig, bijna een beetje romig, sappig en enigszins mild fruitig (citrus, tropisch, wit). Prijs €9,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

 


Reichsgraf von Kesselstadt Graacher Riesling trocken 2018
Mosel
Je proeft het voorjaar via deze wijn, vanwege zijn elegantie, zuivere zuren, milde witte fruit, frisse citrus en onberispelijke kwaliteit. Zijn herkomst is een van de akkers, percelen eigenlijk, die het fameuze wijngoed Reichsgraf von Kesselstadt bezit in het Moezel-dal en twee daarmee verbonden kleinere riviervalleien, die van de Saar en de Ruwer. In totaal worden de druiven geoogst op zeker zo’n dozijn verschillende locaties, samen 46 hectare bestrijkend. En vrijwel overal groeit alleen riesling. Graach, waar voornoemde Riesling gewonnen werd, ligt langs de eigenlijke Mosel, even benoorden Bernkastel. Flesprijs €18,95 bij www.anfors-imperial.com.

Survivor Offspring 2019
Western Cape
Een van Zuid-Afrika’s tien grootste wijnexporteurs is het in 2006 gestichte handelshuis Overhex. Het heeft een eigen team wijnmakers en is actief in allerlei wijnstreken en met allerlei wijnmerken. Survivor Offspring bijvoorbeeld, waarvoor een leuke witte blend werd uitgebracht van chenin blanc, sauvignon blanc en viognier. De 2019 biedt lenteachtige genoegens dankzij een echt frisse, tevens heel licht rijpe smaak met fruitige aspecten van o.a. witte, groene en citrusvruchten. Met deze Survivor is het prettig overleven. Richtprijs €7,25, adressen via www.poot.nl.

 

Banner-Aaldering-21

Tanagra Colombard 2019
McGregor
Binnen het stroomgebied van de Breede River en niet ver van Robertson ligt het Kaapse wijngebied McGregor. Dit bestaat uit een vruchtbare vallei waar o.a. Tanagra gevestigd is, een vrij kleine producent (12,5 hectare) van wijnen en distillaten. En die ook een guest house heeft. Een attractieve witte wijn die eigenaren Robert en Anette Rosenbach voortbrengen is de slechts 11,5 procent alcohol bevattende Colombard. Ondanks deze lichte kern smaakt de 2019 voller dan veel soortgenoten uit Côtes de Gascogne, en biedt behalve zijn witte en citrusachtige fruit ook een zachte kruidigheid. Adviesprijs €10,95, verkoopinfo via www.monnik-dranken.nl.

Tara Chardonnay 2016
Atacama Valley
Wát een project, het ontwikkelen van een kleine wijngaard in wat de droogste woestijn ter wereld kan zijn, de noordelijk in Chili gelegen Atacama. Op ruim 21 kilometer van de oceaan werd daar door Viña Ventisquero in 2010 een oaseachtige, eerste druivenakker aangelegd van 3,66 hectare. Omdat de grond niet alleen kalkhoudend is, maar ook ziltig (in de woestijn wordt zelfs zout gewonnen), moet irrigatiewater ruim worden gebruikt. Ochtendmist en grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht typeren het klimaat. Alle inspanningen hebben geresulteerd in kleine aantallen opmerkelijke wijnen waarvoor maatwerk werd toegepast bij de vergisting en opvoeding. De ongefilterde Tara Chardonnay uit 2016 is nog volstrekt vitaal, met in zijn elegante, sappige smaak citrusfruit, alsmede vaag iets van buxus, enige notigheid (ongetwijfeld mede dankzij een deel vatrijping) en heel discreet een hint van zilt. De stijl doet enigszins denken aan die van Chablis. Voor deze bijzondere wijn wordt gewoonlijk €34,50 gerekend – zolang de kleine voorraad strekt. Verkoopinfo via www.monnik-dranken.nl.

 

 

Tokara Reserve Collection Sauvignon Blanc 2018
Elgin
Het op een bergpas bij Stellenbosch gelegen Tokara is méér dan een wijngoed. Want in en rondom het hoofdgebouw, en in het eigen restaurant, is zo veel moderne kunst te zien dat je kunt spreken van een klein museum met ook een beeldentuin. Sculpturen, schilderijen en wandtapijten werden verzameld door het echtpaar Ferreira, de eigenaresse. De wijngaard bestrijkt bijna 105 hectare, en ligt deels in Stellenbosch, deels in het zuidelijker, dicht bij de kust gelegen, koelere Elgin. Het is uit deze laatste streek dat de Reserve Collection Sauvignon Blanc 2018 afkomstig is, een expressieve, frisse, tegelijk ferme wijn, royaal voorzien van zowel buxus als geel, groen, limoenig en zelfs wat tropisch fruit, met nog een kruidje toe. Deze alom terecht geprezen topper kost €17,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

Torres Verdeo 2018
Rueda
Een paar jaar geleden verscheen de eerste, door het Catalaanse familiebedrijf Torres geproduceerde Rueda op de markt. Een pure Verdejo vervaardigd in de door Torres gestichte Bodegas Margarín waarvan de wijngaard 20 hectare bestrijkt. Van de oogst 2018 werd de Verdeo uitgebracht, een wijn met hetzelfde buxusachtige dat veel Sauvignons Blancs hebben, maar die voor het overige een duidelijk kruidige en fris sappige, ferme smaak heeft waaraan citrusfruit en venkel subtiele elementen hebben toegevoegd. Deze Rueda wordt o.a. aangeboden door www.gall.nl voor €8,99, zie de banner.

 

Very Limoux Chardonnay 2017
Limoux
‘Hier hoef je geen Bourgogne voor de kopen’, bedacht ik concluderend na de Very Limoux Chardonnay 2017 te hebben geproefd. Want het is een gave wijn, een door de coöperatie Anne de Joyeuse van Limoux à la Bourgogne gestijlde Chardonnay die zo’n negen maanden  vatrijping onderging. Hij smaakt uitgesproken sappig, bovendien ferm en notig, met zowel enige rijpheid als een nog frisse kern, aangevuld door wat vanille en zacht geel plus wit fruit. De Very Limoux is bovendien vriendelijker geprijsd dan heel wat van de betere witte Bourgognes, namelijk op €11,95 (advies). Voornoemde coöperatie, een van Frankrijks meest gecertificeerde, dateert uit 1928, heeft ongeveer 400 leden die 2700 hectare bezitten en opereert volgens duurzame principes. Verkoopadressen via www.neerlandswijnhuis.nl.

 

Monte dei Roari Chiaretto 2018
Bardolino
Frisse bessen en frisse kersen, ziedaar waar deze bleek oranje wijn op trakteert. Een rosé die net zo vrolijk is als zijn oranje etiket. De biodynamisch geteelde druiven, drie regionale rassen (de helft corvina plus rondinella en 10 procent molina) werden geplukt binnen het gebied Bardolino dat genoemd is naar een vakantiedorp aan het Lago di Garda. Voorts gistte de wijn in amfora’s, en werd niet gefilterd. Monte dei Roari, het desbetreffende domein, omvat een betrekkelijk bescheiden 10 hectare en wordt geleid door Alessia Bertaiola (op de foto) en haar man Stefano. Flesprijs €9,25 bij www.vinoblesse.nl.

GRIX Grenache Gris 2019
Pays d’Oc
Het zal geen toeval zijn dat de nieuwe GRIX rosé via zijn naam meelift op het succes van de Provençaalse AIX rosé, aangezien de producent, Moncigale, ook actief is in de Provence. Wel origineel is het gebruikte druivenras, grenache gris, waarvan ik eigenlijk zelden rosés heb gezien. De uit Languedoc afkomstige, jonge 2019 toont een heel bleke oranje kleur, je ziet bijna een witte wijn. Mild drupsfruit bepaalt in hoge mate de vrij volle, sappige, een tikje kruidige smaak die een solide 14 procent alcohol bezit. Deze flink te koelen slobberrosé is vanaf 9 maart voor pakweg €5 te koop bij Deen, Picnic en Plus.

 

Alain Jaume Les Gélinottes 2018
Ventoux
Wie het langs de route (vanuit Orange) naar Châteauneuf-du-Pape gesitueerde restaurant La Table d’Alain Jaume bezoekt, kan daar niet alleen plaatselijke wijnen van Rhône-producent Alain Jaume & Fils proeven, maar tevens een voortreffelijke Ventoux, gedoopt Les Gélinottes. De gebroeders Christophe en Sébastien Jaume componeerden hem uit ongeveer gelijke delen grenache en syrah, en hielden houtgebruik achterwege om zoveel mogelijk fruit in de wijn te houden. Wat gelukt is: de stevige 2018 druipt van het dikke zwarte fruit dat als omlijsting heeft specerijen, drop en andere donkere aroma’s. Fles €8,50 bij www.colaris.nl, zie de banner.

Cellier des Dauphins Réserve 2018
Côtes du Rhône
Het is een gigant in de Rhône Vallei, de groep van coöperaties Celliers des Dauphins. De 2300 daarbij aangesloten wijnbouwers bezitten gezamenlijk 12.500 hectare binnen meer dan twintig herkomstbenamingen. En ze leveren voldoende druiven voor een jaarlijkse  veertig miljoen flessen. Wat allemaal niet wegneemt dat Cellier des Dauphins echt goede wijnen voortbrengt. De Réserve 2018 ontving bijvoorbeeld 97 punten van het tijdschrift Decanter. De deels op vat gerijpte wijn werd samengesteld uit grenache plus syrah en trakteert op een vlezige smaak, kruidig, sappig en fruitig (bessen, zwarte vruchten), met ook wat toastig hout. Hélemaal goed, hélemaal Rhône. Fles €10,50 bij www.gastrovino.nl.

 


Château de Cazenove Réserve Pradines 2015
Bordeaux Supérieur
Dit landgoed, vroeger Domaine de la Maqueline geheten, ligt tussen de châteaus Dauzac en Siran en maakte daar vroeger ook deel vanuit. De Nederlandse Willemijn van Essen de Cazenove en haar kinderen hebben de verdwenen wijngaard zelf herplant, en brachten de 1991 uit als hun eerste oogst. Vanaf de oogst 1994 won deze – een jaar op vat gelagerde – Bordeaux Supérieur aan kwaliteit. Want toen maakte men hem voor het eerst van voornamelijk merlot (die driekwart van de aanplant vormt, naast cabernets). De huidige wijnmaker, Louis de Cazenove, beschikt over 12 hectare en gaf zijn Réserve Pradines 2015 een maand of vijftien vat- en tankrijping. Wat de 2015 naast rijpe tonen ook wat kruidigheid gaf, terwijl munt, laurier, leder en zwart plus bessig fruit het geheel completeren. Fles €8,95 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

Château du Grand Caumont Cuvée Spéciale 2018
Corbières
Nadat het historisch Château du Grand Caumont in 2016 werd overgenomen door Louis Rigal, een destijds fameuze producent van Roquefort, hebben de nieuwe eigenaar en diens nazaten dit Corbières domein stapsgewijs tot bloei gebracht. De nu door Laurence Rigal (links) en haar gezin geleide, gastvrije bezitting omvat in totaal 150 hectare, waarvan 105 met druivenstokken. Opvallend is de relatief royale aanwezigheid van carignan die ook, met 45 procent, de belangrijkste variëteit is de Cuvée Speciale 2018. Deze donkerrode wijn, die eveneens syrah en grenache bevat, heeft donkere aroma’s (van leder o.a.) in zijn stevige smaak, naast kruidigheid, sap en discreet wat fruit. Prijs €7,50 à €7,95, adressen via www.boomsma.frl.

 

 

Contemplations Merlot & Malbec 2018
Thracian Valley
Helemaal zuidelijk in Bulgarije, waar het klimaat een Mediterrane invloed ondergaat, werd ruim  twaalf jaar geleden Katarzyna Estate gesticht. De 550 hectare daarvan zijn beplant met uiteenlopende druivenrassen, waaronder nogal wat Franse. Het domein is uitstekend toegerust, heeft een ondergrondse rijpingskelder en ontvangt zijn gasten een ruim, hoge zaal waarin, net als achter de gistingstanks, kunst kan worden bekeken. Ook de wijnen, herkomstbenaming Thracian Valley, zou je kleine kunststukjes kunnen noemen. Zo combineert de solide Contemplations Merlot & Malbec 2018 een alcoholgehalte van 14,5 procent met rokerige, milde roostertonen donkere elementen en het allerrijpste zwarte fruit. Deze Bulgaar kost €11,50 bij www.adbibendum.net.

Domaine du Clos du Fief 2018
Beaujolais-Villages
Hoewel zoon Sylvain volop assisteert, werkt Michel Tête, een producent van naam en faam, nog altijd hard mee op zijn Beaujolais domein, bijvoorbeeld door zelf gistingskuipen te reinigen. Het 13 hectare bestrijkende wijngoed heet Domaine du Clos du Fief, heeft grond in drie gemeenten en ligt noordelijk in de streek, in het gehucht Jullié om precies te zijn. Het is ook uit dit plaatsje dat de druiven kwamen voor de Beaujolais-Villages 2018, een heel charmante wijn met frisheid, en een gulle dosis sappig zwart fruit dat een heel klein beetje gekruid is. Delicieus, en tijdelijk geprijsd op €10,95 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de startpagina van deze site.

 

Frédéric Berne Beaujolais Lantignié Granit Rose 2018
Beaujolais
Na gewerkt en geleerd te hebben bij regionale wijnproducenten (waaronder de gerenommeerde Bret Brothers in de Mâconnais) begon Frédéric Berne zeven jaar geleden zijn eigen wijngoed. Dit bestaat uit 6 hectare en heeft als zetel Château des Vergers, in het hart van Lantignié. Een door graniethellingen omgeven wijndorp dat volgens Frédéric de elfde cru van de Beaujolais zou moeten worden. De gedreven wijnbouwer werkt zo natuurlijk mogelijk, met dus ook alleen wilde gisten. En zijn Granit Rose uit 2018 werd niet geklaard, noch gefilterd. Het is een donkerrode gamaywijn, stevig, heel sappig en smakelijk, tegelijk donker en zowel zwart als rood fruitig van aroma, met de voor een Beaujolais zo kenmerkende frisheid. Fles €14,95 bij www.sauterwijnen.nl.

Domaine de la Clapière Jardin de Jules 2018
Pays d’Oc
Bij Pézenas, diep in de Languedoc, hebben Sophie (telg van wijnfamilie Castel) en Xavier Palatsi hun landgoed niet alleen geheel gerenoveerd, maar ook de wijngaard gestaag uitgebreid, van 30 naar 43 hectare. Met als aanleiding de gestaag stijgende vraag naar de wijnen van hun Domaine de la Clapière dat zich uitstrekt rond een château-achtige villa. Een bestseller in de collectie is Jardin de Jules waarin merlot domineert met 85 procent; syrah en 5 procentjes cabernet sauvignon completeren de compositie. Als gebruikelijk is ook de 2018 een aantrekkelijke wijn, met zondoorstoofd, bijna getoast zwart fruit, rijpe bessen en beheerste donkere aroma’s in zijn zeer sappige, stevige smaak. Richtprijs net geen tientje, adressen via www.lfe.nl.

Hollandsche Meesters
Nederland
Zowel wat betreft zijn presentatie als herkomst en prijs is dit duidelijk een cadeauwijn. Op het etiket staat namelijk de Nachtwacht, de wijn komt uit Nederland en zijn flesprijs bedraagt €14,99.  De maker is Stan Beurskens van het in Limburg gesitueerde domein St. Martinus. Voor zijn Nachtwacht wijn koos hij drie resistente blauwe rassen, cabernet cortis, pinotin en regent. En na de vergisting werd twee jaar vatrijping toegepast (maar een oogstjaar wordt niet vermeld, ook niet bij de witte versie), terwijl de botteling plaatsvond in Noord-Holland. Als resultaat kwam in de fles een elegante, enigszins Pinot-Noirachtige wijn, fris bessig, licht kruidig en met hints van drop plus aardsheid. De Nachtwacht staat op het schap bij www.spar.nl.

 


Joya 2018
Lisboa
In twee wijnregio’s benoorden Lissabon is Casa Santos Lima (familiefirma, vierde generatie) de grootste producent, en tegelijk actief in zuidelijker streken. Het totale wijngaardareaal omvat circa 400 hectare waarvan een groot gamma uiteenlopende wijnen wordt vervaardigd – en naar zo’n veertig landen geëxporteerd. In de collectie biedt de rode Joya – gecomponeerd uit cabernet sauvignon, castelão, touriga franca en syrah – een ijzersterke prijsprestatie. Voor €6,95 koop je een vlezige, door zonnig zwart fruit getypeerde wijn die ook zacht kruidig is en vaag iets heeft van zowel laurier als getoast hout. Verkooppunten voor de jaargang 2018 zijn op te vragen via www.neerlandswijnhuis.nl.

Kavel Estate Destiny Shiraz 2017
Barossa Valley
In de Zuid-Australische wijnstreek Barossa Valley beheert Rolf Binder (gefotografeerd tijdens een jubileumproeverij) ongeveer 100 hectare op verschillende locaties. En maakt daarvan voornamelijk rode wijnen, met voorop Shiraz, de soort waarvoor de noordelijk van Adelaide gelegen streek het bekendst is. De ferme Destiny 2017 van Kavel Estate vertoont rijpheid in kleur, geur en smaak, maar is tegelijk nog enigszins fris en zacht fruitig, denk aan zondoorstoofde zwarte vruchten tegen een discrete achtergrond van (katjes)drop. Heerlijk bij o.m. sudderlapjes en andere stoofschotels. Fles €9,99 bij www.jumbo.com.

 


La Carria Sangiovese 2018
Umbria
De blauwe sangiovese kennen we natuurlijk vooral uit Toscane waar hij een hoofdrol heeft in o.a. Chianti. Echter ook in het aangrenzende gewest Umbria gedijt deze variëteit uitstekend. Op het in 1988 door twee families gestichte wijngoed La Carria – dat gelegen is in het heuvelland bij Orvieto – wordt dat overtuigend aangetoond. De Sangiovese 2018 die de gerenommeerde Riccardo Cotarella daar maakte is een echte eetwijn, met behalve rokerige en donkere elementen ook een zachte frisheid, wat besachtig fruit en een keurige afdronk. Een Amerikaanse criticus gaf ‘m 91 punten. Prijs €8,75 bij www.colaris.nl, zie de banner.

Lion Noir 2018
Bordeaux Supérieur
De leeuw achter de Lion Noir is een duurzaam werkende wijnmaker, Pierre Henri Cosyns. Binnen het reliëfrijke Bordeaux district Côtes de Bourg bezit hij Château Grand Launay (30 hectare) dat heel aantrekkelijke wijnen levert, maar daarnaast maakt hij de merkwijn Lion Noir. Een hoofdrol hierin is toebedeeld aan merlot (75 procent), met assistentie van cabernet franc en cabernet sauvignon. Eerstgenoemde variëteit heeft de wijn, die behoorlijk stevig is, een donker aroma gegeven, terwijl houtrijping kruidige elementen heeft verschaft die ook in de afdronk present zijn. Wat zwart fruit en een besje vullen de smaak aan. Fles €9,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

 


Luigi Bosca Gala 2 2017
Mendoza
Op zeven verschillende locaties binnen Mendoza bezit de familie Arizu wijngaarden, bijna 685  hectare in totaal. Een rode ster in het omvangrijke wijnassortiment is de Gala 2, een Bordeaux blend waarin eerste viool wordt gespeeld door cabernet sauvignon (85 procent), tweede door cabernet franc (10 procent) en derde door merlot. A la Bordeaux volgde eveneens een vatlagering van veertien maanden. Omdat de druiven op ruim 1000 meter groeien, heeft de wijn een zekere frisheid. Daarnaast is hij sappig, zeer stevig, flink beklijvend en trakterend op een aromatische combinatie van besfruit, donkere tonen en beschaafd kruidig hout. Een Gala thuis kost ongeveer €23, verkooppunten via www.orbwijn.nl en de banner.

Musar Jeune 2017
Beka’a Valley, Libanon
Dat wijnbouw niet nieuw is voor de Beka’a vallei in Libanon, blijkt uit een daar gevonden wijnpers – uit het Bronzen Tijdperk. Want voor druiventeelt zijn de omstandigheden in dit ‘land van melk en honing’ ideaal.  Het tussen twee bergketens gesitueerde, acht kilometer brede dal – eigenlijk meer een plateau – ligt op zo’n duizend meter hoogte en kent een sterke nachtelijke afkoeling. Als gevolg daarvan worden in de druiven hun fruitige aroma’s geconserveerd. Voorts vloeit in de vallei voldoende water en zijn de gronden, grijze kalksteen vooral, uitstekend voor wijnbouw geschikt. Bovendien is het microklimaat zo ideaal dat de druivenstokken doorgaans kerngezond blijven, wat bespuiten overbodig maakt. Van de 150 hectare die Chateau Musar in productie heeft, wordt slechts 20 tot 25 hectoliter per hectare geoogst, ongeveer half zoveel als in Bordeaux. Dat geeft de wijnen, zelfs Musar Jeune, een blend can cinsault, syrah en cabernet sauvignon, flink wat concentratie. Voorts smaakt de 2017 sappig met ook frisheid, en blijft zacht kruidig na, terwijl daarnast besfruit aangenaam aanwezig is. Richtprijs €18, verkoopinfo via www.vinites.com en de banner.

Banner Hamersma 538-100

 

Neleman Bobal 2017
Valencia
De in Spanje zeer actieve bioproducent Derrick Neleman, die bovendien wijnwinkels heeft in een paar Nederlandse steden, wint soms zelfs prijzen met zijn wijnen. Een blauwe variëteit die hij en zijn Spaanse keldermeester met succes hebben geadopteerd, is bobal. Van huisuit biedt deze druif frisheid, de waarschijnlijke reden dat hij een generatie geleden veel gebruikt werd voor rosés. Maar je kun er ook geslaagde rode wijnen van maken, zo hebben de wijnbouwers van vandaag ervaren. Die van Neleman, jaargang 2017 biedt behalve zijn frisheid een stevig gestel (14,5 procent alcohol), veel kleur, een donker, lederachtig aroma en wat sappig besfruit. Fles €11,95, verkoopinfo via www.neleman.org.

Olarra Clásico Gran Reserva 2010
Rioja
De lunch waarmee mijn wekenlange rondreis (voor De goede wijnen van Rioja, verschenen in 1985) langs alle bodegas van Rioja werd afgesloten, vond plaats bij Bodegas Olarra. Waar ik voor het eerst mijn bijnaam hoorde. De kokkin die de lamskoteletten bracht, fluisterde namelijk naar de directeur, en ik kon dat net horen, ‘Is híj nu señor Sin Ajo?’ (‘Meneer Zonder Knoflook’).  Ik ben namelijk allergisch voor knoflook, en alle maaltijdbereiders waren daar stilletjes over ingelicht. Gelukkig gold en geldt deze allergie alleen voor ajo en niet voor vino… Van de Gran Reserva die toen bij het lamsvlees werd geschonken is nu de 2010 beschikbaar. Het bwetreft een lang, namelijk 27 maanden op vat gerijpte klassieker met in zijn melange 75 procent tempranillo. De bruin getinte wijn smaakt uitgesproken rijp en dus zacht, met volop vanille en zacht kruidige houttonen in zijn aroma, naast voorzichtig wat besfruit en zowaar nog een beetje frisheid. Fes €19,90 bij www.wijnbeurs.nl.

 


Sibaris Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2017
Colchagua Valley
In Chili bezit Viña Undurraga een indrukwekkende 1350 hectare wijngrond, verdeeld over een handvol valleien. Bij de druiventeelt worden deels duurzame principes toegepast. Een van de merken is Sibaris waarvan de Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2017 een jaar te rusten werd gelegd in fusten van Frans eikenhout. Als gevolg zijn milde roosteraroma’s duidelijk present in zowel geur als smaak. Voor het overige is de wijn stevig, soepel, sappig, zacht fris en voorzien van rijp besfruit van o.a. bosbessen en een vleugje laurier. Tijdens een familiemaal hebben we ervan genoten bij gebakken Ierse entrecôte. Fles €8,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

Vignoble de Boisseyt Syrah Confluence 2017
Côtes du Rhône
Olivier Decelle reist wat heen en weer. Hij bezit namelijk wijndomeinen in Bordeaux, Bourgogne, Roussillon en, sinds september 2017, het noordelijke Rhône-dal. Waar hij mede-eigenaar werd van Boisseyt, een historisch wijngoed van 11 hectare met percelen binnen zowel prestigieuze herkomstbenamingen (inclusief Côte Rôtie, foto links) als generieke, bijvoorbeeld Côtes du Rhône. De Syrah Confluence 2017 met deze laatste appellation ontstijgt zijn wettelijke status, want het is een kostelijke wijn, genereus sappig, gul fruitig (met vooral zwart fruit, zoals dat van pruimen en pruimedanten) en beschaafd kruidig, mede dankzij een opvoeding van circa anderhalf jaar. in eikenhouten vaten. Fles €18,95 bij www.degoudenton.nl.

 

Banner_Alliance

 

Vin Nature A Butiner 2018
Beaujolais-Villages
Hoe je butiner kunt vertalen? Zo ongeveer als het verzamelen van nectar door bijen. De makers van deze fruitige Vin Nature geven dus deze suggestie aan wijnliefhebbers. Alhoewel: zoet, nectarachtig is een Beaujolais-Villages natuurlijk nooit, maar wel zijn milde zwarte vruchten volop en sappig aanwezig in de vieve, tevens ferme smaak. Als producent wordt Domaine Romy vermeld, maar dat is eigenlijk Château de la Terrière, een 28 hectare tellend wijngoed met uitzicht op de Mont Brouilly, in het hart van de Beaujolais. Richtprijs €11 à €12, verkooppunten via www.coenecoopwines.com.

 

Clos de Nouys demi-sec 2017
Vouvray
De verscheidenheid aan wijnen die de chenin blanc kan geven wordt mooi en smakelijk gedemonstreerd in Vouvray. Waar deze kameleon druif gebruikt wordt voor droge, halfdroge en zoete stille wijnen, alsmede voor vol mousserende en parelende varianten. Diverse daarvan worden vervaardigd op Clos de Nouys, een der oudste bezitting ter plekke, en 20 hectare bestrijkend. De demi-sec 2017 is inderdaad niet volzoet, maar halfzoet, met ook kruidigheid, wat rijpheid, en hints van zowel sinasrasp als groene appel. Elementen die ‘m prettig doen combineren met bijvoorbeeld pâtés en terrines die wat zoet bevatten. Fles €13,99 bij www.wijnbeurs.nl.

 

Pasdutout vierge
Frankrijk?
Hij is een beetje een mysterie, deze bijna alcoholvrije wijnvervanger, althans qua herkomst. Verkoper www.winedistrict.nl stelt dat de druiven uit Provence komen en dat de maker een Fransman is, maar qua samenstelling is hij identiek aan de eerder aanbevolen Noa Sparkling. Met eenzelfde curieuze combinatie van Spaanse(!) airén met chardonnay en ugni blanc. En de Noa, die werd vervaardigd in… Duitsland, door de firma Carl Jung. Kan het zijn dat Naturgie, de leverancier van Pasdutout, deze bubbel bestelt in Duitsland? Het bedrijf zit ook niet in de Provence, maar ergens rond de Lot in het Franse zuidwesten, ver van de Provence. Hoe dan ook, de Pasdutout, die 0,2 procent alcohol bevat, smaakt als wijnalternatief heel plezierig, lekker fris bovendien, met flink wat belletjes, fruit van peer en witte druiven, en ook sappigheid. Fles €8,49.

 

Afbeelding kan het volgende bevatten: plant, boom, lucht, buiten en natuur

Dankzij mijn jeu de boules makker Simon, die een klein flesje meebracht, heb ik voor het eerst in decennia weer eens een Egyptische wijn kunnen proeven. Die overigens een Hollandse connectie heeft, maar daarover later. Het was de rode Omar Khayyam 2016, gemaakt van de (voornamelijk bij Valencia groeiende) bobal. De wijn bood flink wat kleur, rijpe tonen uiteraard, en daarnaast toch ook frisheid en prettig wat mild besfruit. Heel aangenaam en lekker bij een stukje extra belegen boeren-Goudse. De producent is Egypte’s grootste, Gianaclis, die zo’n zes miljoen liter wijn per jaar levert, zowel van de eigen 120 hectare, alle geïrrigeerd, als van aangekochte druiven uit o.a. Libanon en Zuid-Afrika. Het bedrijf werd in 1882 gesticht door een Griekse zakenman en heeft na hem alle mogelijke eigenaren gekend, waaronder de staat, om uiteindelijk opgenomen te worden in de Al Ahram Beverage Company – die behoort bij de Heineken groep.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

VINOS VAN ANDALUSIË

Buiten Sherry zijn er in Andalusië – qua inwonertal Spanje’s grootste autonomie, met ongeveer 30.000 hectare wijngaarden – heel wat andere wijnen te vinden die doorgaans heerlijk samengaan met de regionale gerechten. Diverse worden nauwelijks geëxporteerd en kunnen dus alleen ter plekke worden genoten, maar da’s natuurlijk géén straf. Spanje’s oudste stad is Cádiz (boven), die rond 1100 voor Christus door de Feniciërs  werd gesticht. Dit zeevarende volk bracht vermoedelijk ook druivenstokken mee om ze in het kalkhoudende, heuvelige achterland van Cádiz te planten – de huidige bakermat van Sherry (zie ‘Genieten in Jerez’, hierna). Naar alle waarschijnlijkheid is de Spaanse wijnbouw dus in Andalusië begonnen. En ondanks  het feit dat de Moren er langer regeerden dan waar ook in Spanje, ongeveer acht eeuwen, bleef de wijnbouw in Al-Andalus – Land in het Westen – bestaan.
Herinneringen aan de Arabische tijd zijn overal in Andalusië nog alom aanwezig, niet alleen via monumenten, maar ook via vruchten (abrikozen, perziken en sinaasappelen werden door de Moren geïntroduceerd), via rijst en katoen, via de keuken en via de flamencomuziek. Andalusië’s bekendste wijn is Sherry, de karaktervolle, met alcohol versterkte wijn die al door Shakespeare werd geprezen. Maar in deze uitgestrekte streek zijn ook andere goede wijnen te vinden. Uit Málaga en de daarmee overlappende Sierras de Málaga bijvoorbeeld. Ooit was Málaga een fameuze, veel geproduceerde wijn, afkomstig van 112.000 hectare rond de gelijknamige stad. Maar vanwege allerlei problemen resteert daar slechts ongeveer een tiende van, en is Málaga als wijngebied deels in de vergetelheid geraakt. Eigenlijk ten onrechte, want alleen al zoete witte Málaga kan van wereldklasse zijn. Zo’n wijn komt uit Cómpeta, een wit bergdorp (linksonder) op bijna 640 meter hoogte, vijftig kilometer oostelijk van Málaga. Het eerste deel van de route bestaat uit autopista, maar even voorbij Torre del Mar en Algarrobo wordt de weg bochtig en smal. Je vergeet er ook snel de lelijke hoogbouw van de kust – die herdoopt zou moeten worden tot Costa del Béton – want in de bergen valt nog volop te genieten van stilte en natuurschoon. Niet ver voor Cómpeta verschijnen de eerste druivenstokken. Ze staan tegen onmogelijk steile hellingen. Hun wortels groeien ook niet in de bergbodem, want de rotsgrond is gewoon te hard, maar erlangs, in de dunne leisteen en kalkhoudende bovenlaag. Om de bodega te bereiken waar de bijzondere Málaga wordt gemaakt, moet je het uit fel witte woningen bestaande Cómpeta helemaal doorrijden. Een paar honderd meter buiten het dorp ziet je dan links van de weg een bescheiden gebouw met daarop Vino Jarel en Bodegas Almijara. Niets doet vermoeden dat hier, van 9 hectare, een topwijn wordt gemaakt. Dat blijkt pas bij het proeven van de daar door meester-wijnmaker Telmo Roerige vervaardigde Molino Real, een dessertwijn afkomstig van oude moscatelstokken, vergist en gerijpt in nieuwe vaten. Hij zou kunnen worden beschouwd als de Spaanse Château d’Yquem. Deze meesterlijke Málaga smaakt tegelijkertijd zoet en fris, energiek en elegant, met nuances van druivig fruit, limoen, munt, specerijen en beschaafde houtaroma’s. Het is een absoluut unieke wijn die de reis en zijn zeer stevige prijs beslist waard zijn. De volgende wijnbestemming is Montilla-Moriles. Ik hoor je al denken: Montilla, is dat niet, van heel vroeger, die goedkope Sherry imitatie? Jazeker, maar in dezelfde streek worden nu vooral hoogwaardige andere wijnen geproduceerd. Een aangenaam verblijfadres (met een buitenzwembad, foto) onderweg is de luxueuze, moderne parador van Antequera. Deze bevindt zich op een heuvel aan de buitenkant van deze aardige, twee dozijn kerken tellende stad. Elke gast krijgt in de chaletachtige eetzaal altijd een glaasje Fino uit Montilla-Moriles aangeboden. Het is een wijn die verrassend veel op een Fino uit Jerez lijkt, terwijl hij toch van een heel andere druif werd gemaakt en geen extra alcohol kreeg. Alleen de productiemethode is identiek. Als lunch bestelde ik in deze parador een verzameling tapas, waaronder tortilla, verschillende soorten worst en gegrilde sardines – waarbij de Fino heel best kon worden doorgedronken. Vanuit Antequera is het ongeveer een uur rijden naar Montilla, de op een heuvel gebouwde hoofdstad van Montilla-Moriles. De weg naar  Montilla(links) voert eerst langs onmetelijke landerijen met olijfbomen, maar nog indrukwekkender is het wijnlandschap daarna. Dit bestaat voornamelijk uit lage heuvels en kleine plateaus, alle groen bedekt, met daarboven tronend de witte dorpen; ze doen denken aan schuimkragen in een groen golvende zee. Wie Montilla aan de zuidzijde binnenrijdt, komt al gauw bij het omvangrijke keldercomplex (foto) van Bodegas Pérez Barquero. Wie daar stopt, kan kennismaken met een meesterlijke Montilla-Moriles, de acht jaar op vat gerijpte en toch nog zeer frisse Fino Grand Barquero. Het is een wijn die uitblinkt door verfijning. Eveneens prachtig is een Montilla-Moriles die hiermee totaal contrasteert: de donkerbruine, weelderig zoete, naar karamel, rozijnen en chocolade smakende Pedro Ximénez Gran Barquero. Deze van ingedroogde druiven vervaardigde wijn combineert subliem met chocoladedesserts. De afstand van Montilla naar Córdoba is slechts dertig kilometer, dus ook deze prachtige oude stad kan makkelijk worden gezocht. Zijn oude centrum, dat reikt tot aan de Guadalquivir, heeft veel sfeer en talrijke monumenten. Het indrukwekkendste is de Mezquita, een van origine Moors meesterwerk met meer dan achthonderd zuilen en onder hetzelfde dak ook nog een later gebouwde kathedraal. In de Joodse wijk achter de Mezquita, de Judería, kan gegeten worden in alle mogelijke restaurants. Waaronder het stijlvolle, vrij ouderwets ingerichte en nogal prijzige El Caballo Rojo, waar de gerechten een wisselende kwaliteit kunnen hebben, en El Churrasco (tevens een klein luxehotel). Waar je achter dikke muren in kleine eetzaaltjes kunt smullen van bijvoorbeeld geroosterde rode mul, gegrilde entrecôte, lamsbout uit de oven, en sinaasappel met tomaat die in Pedro Ximénez werd gekonfijt. Net als Antequera heeft ook Córdoba een parador, maar deze ligt een stuk buiten het stadshart, in de rustige residentiële wijk El Brillante. De visuele en culturele rijkdommen van Córdoba worden nog overtroffen door die van Sevilla (helemaal boven een foto van het beroemde Plaza de España) en het is ook via deze stad dat naar een der minst bekende wijngebieden van Andalusië moet worden omgereden, Condado de Huelva. Dit bestrijkt ongeveer 2400 hectare en ontleent zijn naam aan Huelva, een grotendeels niet echt fraaie haven- en industriestad tussen Sevilla en de Portugese grens. Niemand wordt in Huelva en omgeving meer vereerd dan Columbus. Diens naam en beeltenis kom je echt overal tegen. Het was namelijk uit Palos de la Frontera, een voormalig havendorp dicht bij Huelva, dat Columbus op 3 augustus 1492 vertrok op zijn eerste legendarische ontdekkingsreis. Vandaar de replica’s van zijn schepen die daar liggen en kunnen worden bezocht. Officieel maakt Palos de la Frontera deel uit van de herkomstbenaming Condado de Huelva, maar de teelt van wijndruiven heeft er grotendeels plaats gemaakt voor die van aardbeien. De meeste wijngaarden liggen rond Condado de Huelva’s officieuze wijnhoofdstad, Bolluttos par del Condado. Ze zijn vrijwel grotendeels met witte druiven beplant, voornamelijk de alleen hier geteelde zalema en ruim 85 procent van de aanplant vormt. Maar op veel kleinere schaal worden eveneens witte druivenrassen van elders gecultiveerd, alsmede hoogwaardige blauwe variëteiten. De kwaliteit van witte Condado de Huelva kan aantrekkelijk zijn. Zo bewaar ik heerlijke herinneringen aan die van Marqués de Villalúa. Deze pure zalemawijn bevatte slechts zo’n 11 procent alcohol – lekker drinken dus op een warme dag – en had een levendige, frisse smaak met aroma’s van appel en peer. Ik genoot ervan bij superverse gamba’s en een zeebrasem met zoutkorst in het plezierigste hotel van de regio, de parador van Mazagón. Deze heeft een idyllische locatie, aan de kust, boven een uitgestrekt stil strand en met in de rug een groot natuurpark, het Parque Nacional de Doñada. Vanuit deze – zeer rustige – parador zijn niet alleen de wijndorpen goed bereikbaar, maar ook het befaamde pelgrimsoord  El Rocío, dat mede vanwege zijn onverharde straten rond de kerk doet denken aan de locatie van een spaghettiwestern. Tenslotte ontdekken we dat in de omgeving van het sfeervolle Ronda, een hoog gelegen stadje (foto onder) tussen Sevilla en Marbella, met een beroemd Plaza de Toros, door een stuk of vijftien bodegas wijnen worden gemaakt, waaronder verbazend goede soorten die tegenwoordig officieel tot Sierras de Málaga behoren – en je kunt rond Ronda zelfs een ruta de vinos volgen. Het is zoveelste vineuze verrassing van Andalusië.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

SCHILDERIJ VAN DE MAAND
Tussen het schilderen met acrylverf door teken ik graag met pastelkrijt en pastelpotlood. Altijd op speciaal, meestal getint papier waarvan je de structuur blijft zien. Een van mijn recentere creaties toont wuivend, heel zacht ruisend pluimriet dat ik  zag en fotografeerde op mijn zoveelste fietstocht langs ‘t Gein.
Meer details staan op www.hubrechtduijker.com, bij Landschappen.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

 

 GENIETEN IN JEREZ

Voor Sherry leek begin jaren zeventig the sky the limit.  Per hoofd van de bevolking werd ons land zelfs de grootste Sherry-consument ter wereld. Anno 1971 importeerde Nederland 28,2 miljoen liter, een jaar later 44,9 miljoen liter – waarvan bijna 90 procent in bulk. Wat reden was voor importeur Jacobus Boelen, toen nog een familiebedrijf, om speciaal voor het merk Bobadilla een bottelfabriek te bouwen (bij het hoofdstedelijke hoofdkantoor, naast het toen nieuwe gebouw van De Telegraaf). Pieter Boelen vertelde dat merk-Sherry’s een groeiend marktaandeel van 25 procent hadden, dat Bobadilla op de tweede plaats stond en dat de distributie de komende anderhalf jaar sterk zou worden uitgebreid,  ‘kortom onze kansen liggen goed’. Ook bij Bobadilla was men optimistisch: het bedrijf had onlangs een nieuwe bodega gebouwd.

HET ARCHIEF SPREEKT

Om Bobadilla meer bekendheid te geven werd in april 1973 een reisje naar Jerez georganiseerd, en als parttime wijnschrijver mocht ik van de partij zijn. De Andalusische gastvrijheid was overweldigend. Zo werden we op het vliegveld van Sevilla ontvangen met tapas, een toen buiten Spanje nog onbekend fenomeen, en glaasjes Fino Victoria, het beste product van Bobadilla. Na een toertje door het schitterende Sevilla arriveerden we in Hotel Jerez, waar opnieuw genoten werd van hartige hapjes, waaronder inktvis, gedroogde ham, olijven, dadels met spek en natuurlijk Sherry, zowel Fino als droge Oloroso, het oertype. Op ieders kamer stond bovendien een fles Fino Victoria met een bijpassende copita. Een dag later leerde ik in de nieuwe bodega van alles over de unieke manier waarop Sherry wordt gemaakt. Dus over flor, het solera systeem en wat de diverse soorten Sherry onderscheidt. Drie leden van de familie Vergara y Rodriguez de Bobadilla wandelden mee en vertelden vol trots dat ze alleen druiven verwerkten van eigen wijngaarden en zelf volledig eigenaren waren van hun bedrijf. ‘Bobadilla is de Spaanste Sherry!’ voegde Eric Boelen toe.
Er was ook tijd om Jerez de la Frontera te bekijken, vooral vanaf terrassen op prachtige pleintjes, met elkaar verbonden door bochtige, smalle straten waar kleine Seats soms met hoge snelheid doorheen ronkten. Overal werd je aan Sherry herinnerd, via affiches, uithangborden, reclamemateriaal, wegwijzers naar bodega’s en zeker ook dankzij de overal geserveerde copitas met deze wijn. Om met zo’n fluitvormig glaasje in de hand de mensheid voorbij zien trekken, van trots lopende Spaanse schonen tot bijkans blinde lotverkopers, was bepaald ontspannend.
Idyllisch werd het beeld een dag later, op de voorplaats van het wit gepleisterde pershuis van Viña El Caballo. De zon straalde aan een strakblauwe hemel, er woei een zacht zeebriesje, de omliggende, licht golvende druivenakker was bijna verblindend wit, in de verte lag Jerez – en uiteraard schonken de gastheren met gulle hand hun goed gekoelde Fino Victoria. Nu behalve bij olijven en andere tapas ook bij een authentieke gazpacho.
Enkele maanden later werd Jacobus Boelen verkocht aan Rémy Martin (de eerste van diverse overnames) en na het inzinken van de internationale Sherry-markt bestaat Bobadilla allang niet meer. Maar elke keer dat ik thuis een fijne, koele Fino drink ben ik weer even terug in die weidse wijngaard bij Jerez.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 Dit jaar is het 50 jaar geleden dat wijn een hobby werd voor Bert Wentzel. ‘Ik heb toen nagedacht hoe ik kon thuis raken in de zee van namen, druivensoorten, wijnbouwers, wijngebieden, enzovoorts. Wat me op het idee bracht om etiketten te bestuderen, dat zijn immers de visitekaartjes van de wijn.’ Het bleef niet bij bestuderen, Bert ging ook de etiketten verzamelen, zo veel mogelijk uit de hele wijnwereld, en de labels vervolgens ordenen in 23-ringsbanden. Inmiddels omvat de collectie ruim 350.000 stuks uit bijna honderd landen ‘en heb ik, dankzij mijn opgedane kennis over wijn, wijncursussen gegeven in zowel Apeldoorn als Deventer, en bovendien restaurants geholpen met hun wijnkaarten.’ In 1992 initieerde Bert een vereniging van verzamelaars van wijnetiketten, Vinografia Nederland. Deze organiseert drie maal per jaar een ruilbeurs en heeft contacten met verzamelaars in België, Frankrijk, Duitsland en Italië. Voorts selecteert Bert elke maand een opmerkelijk etiket als afsluiter voor het maandmagazine van deze website (zie hieronder). En bepaald complimenteus, een hele eer eigenlijk is dat Bert Wentzel gevraagd werd om in dit jubileumjaar zijn oudste Duitse wijnetiketten te exposeren in het Duitse Wijnmuseum te Oppenheim am Rhein. ‘Ik vind het heel bijzonder dat ik als Nederlander dit doen mag, en ik hoop dat de bezoekers net zoveel plezier aan mijn etiketten beleven als ik bij het verzamelen ervan.’
Das Deutsche Weinbaumuseum, Wormser Strasse 49, 55276 Oppenheim, www.dwm-content.de.  

*************

Château Figeac is een van de topwijnen binnen Saint-Emilion. In 1892 schonk Henri de Chevremont dit wijngoed aan zijn dochter Henriette en schoonzoon André de Villepigue. Hun zoon was als directeur van La Ville de Paris betrokken bij aanleg van de metro in Parijs en beschouwde het château als niet meer dan een soort buitenhuisje, waarna de wijn daalde in aanzien. Maar zijn kleinzoon Thierry de Manoncourt (1917-2010) heeft na de Tweede Wereldoorlog de wijn zijn glorie overtuigend terug gegeven. Aldus de het commentaar van de grote etikettenverzamelaar Bert Wentzel (zie hierboven) die al een halve eeuw als liefhebber bezig is met wijn. Adres jokebertwentzel@gmail.com.

******************

 

.

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website en dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.