Per traditie publiceer ik in december talrijke wijntips voor de feestdagen, de lekkerste wijnen bij en stuk of veertig min of meer traditionele gerechten. Ze werden verzameld bij zo’n vijftig verschillende leveranciers en komen uit veel verschillende landen. In totaal heb ik bijna 230 feesttafel wijnen geselecteerd en beschreven.
Het geheel vormt eigenlijk een wijnkoopgids waarvan de titel zou kunnen luiden

WAARBIJ WELKE WIJN

Dat het maar een feestelijke én smakelijke maand mag worden.

 

First things first… dus eerst komen bubbelwijnen aan bod die een mooie maaltijd feestelijk kunnen openen, en wellicht zelfs deels begeleiden. Om maar te zwijgen over straks Oud & Nieuw. De beroemdste beginwijn is natuurlijk Champagne. Opgepast echter voor hele goedkope Champagnes die deze maand volop zullen verschijnen. In zijn meesterwerk Champagne legt Gert Crum haarfijn uit via welke – wettelijk toegestane – trucjes kan worden bespaard op het maken van zo’n vaak armetierige wijn, onder het kopje ‘Goedkoop is duurkoop’. Ook voor Champagne geldt dat voor kwaliteit moet worden betaald. Hoogwaardige Champagne in de aanbieding is natuurlijk wél aantrekkelijk. Welnu, onderstaande bubbelwijnen heb ik als sprankelend lekker ervaren, als feest in de fles.

. Ayala Brut Majeur  Champagne
Het huis Ayala zoekt vooral naar elegantie en frisheid. De Brut Majeur vormt een verrukkelijk voorbeeld. De wijn smaakt zuiver, sappig, opwekkend en, na het eerste slokje, meteen naar méér. Fles €39,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.
. Cordorníu Barcelona Cuvée 1872  Cava Brut
Uit de nostalgische art nouveau fles vloeit een elegante, 11,5 procent alcohol bevattende, ietwat rijpe  bubbelwijn die trakteert op mild wit fruit, heel subtiel gekruid. Bij www.ah.nl kost hij €9,98.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

In 1900, tijdens een bezoek met zijn vader aan de Exposition Universelle te Parijs, zag Julien Dopff een uitleg over de méthode Champenoise. Wat hem op het idee bracht om deze ook te gaan toepassen op wijnen uit zijn woonstreek, de toen nog door Duitsland bezette Elzas. Waarna hij een technische stage van twee jaar volgde in de Champagne. Om vervolgens een mousserende wijn te lanceren die Champagne Julien Dopff & Cie werd gedoopt. Na de Eerste Wereldoorlog, toen Alsace weer Frans was, mocht de naam Champagne daar niet meer worden gebruikt. Uiteindelijk creëerde men de herkomstbenaming Crémant d’Alsace – die de afgelopen decennia een spectaculair succes werd. In het voetspoor van ‘uitvinder’ Dopff begonnen tal van andere Elzasser producenten bubbelwijnen te maken, met als gevolg dat inmiddels ruim een kwart van de totale jaarlijkse streekproductie uit Crémants bestaat, wat neerkomt op zo’n 33 miljoen flessen. Het is ook een belangrijke wijn voor Dopff au Moulin gebleven. Het even buiten Riquewihr gevestigd huis verkoopt ongeveer een miljoen flessen Crémant per jaar, wat neerkomt op maar liefst de helft van de gehele omzet. De benodigde druiven, zo vertelde directeur Etienne-Arnaud Dopff, komen deels van 70 hectare eigen grond, deels van 130 hectare onder contract. Om voldoende zuren in de druiven te houden worden de druiven relatief vroeg geplukt, dit jaar al vanaf 4 september. Na aankomst vindt het persen plaats, vervolgens de fermentatie en daarna de tweede gisting in afgesloten flessen. Voor Dopffs meest verkochte Crémant, de Cuvée Julien, duurt de kelderrijping altijd minstens 24 maanden. Het schudden van de flessen daarna (om het gistingsbezinksel naar de onderzijde van de kurk te drijven) geschiedt niet meer met de hand, maar met schudmachines, de zogeheten gyropalettes. Van de zeven Crémants die het wijnhuis inmiddels maakt, is alleen eerder genoemde Dopff Cuvée Julien hier verkrijgbaar. De wijn werd samengesteld uit pinot blanc en diens broer auxerrois, bevat 4,6 gram suiker – en is zo aantrekkelijk dat hij zelfs per glas geschonken wordt in het fameuze regionale driesterrenrestaurant Auberge de l’Ill. Het is een fijn bruisende, opwekkende wijn, prettig fruitig en heel licht notig: ideaal als feestelijk aperitief. Te koop bij o.a. www.mitra.nl voor €15,99 (en komt vanaf 2 december twee weken lang in de actie).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

. Faber sparkling rosé  Alcoholvrij
Eigenlijk al jaren wordt deze door een Duitse specialist vervaardigde, fris fruitige bubbel in huize Duijker geschonken aan gasten die geen alcohol mogen of willen gebruiken. In zijn soort is het gewoon een van de allerbeste. Je vindt deze Faber bij www.gall.nl voor €5,69.  fles. 
. Fernand Engel Chardonnay 2017  
Crémant d’Alsace
Deze Crémant d’Alsace van alleen chardonnay ontving een jaar kelderrust en smaakt gewoon prima, fris bovendien, elegant en met fruit van o.a. appel, plus een heel klein kruidje. Reken op circa €14,50 per fles. Verkooppunten ia www.poot.nl.
. Freixenet Alcohol Free  Spanje
Zelfs het grote Cava bedrijf Freixenet biedt een alcoholvrije versie aan. Een hele prettige bovendien, echt fris. Wat mild wit fruit en druivig fruit (werden er muskaatdruiven gebruikt?) is eveneens waarneembaar. Fles €7,19 bij o.a. www.plus.nl.
. Imperiale Millisimato Extra Dry  Vino spumante
Een flink schuimende, behoorlijk verkwikkende bubbelwijn met een vleugje zoet en o.a. hetzelfde, enigszins peerachtige fruit dat Prosecco vaak typeert. Adviesprijs €7,95, adressen via www.monnik-dranken.nl.
. Jansz Premium Non Vintage Brut Cuvée  Pipers River Tasmania
Niet te onderscheiden van goede Champagne, behalve dan qua prijs. Ziedaar deze levendige, elegante, frissige, door citrusfruit en wat brioche gemarkeerde, loepzuivere wijn van het verre Tasmanië. Voor €22,95 te koop bij o.a. www.wijnkring.nl.

 

 

. Leclerc Briant Réserve Brut  Champagne
De naam Leclerc Briant staat voor dynamisch en duurzaam. De Réserve Brut smaakt heel zuiver, elegant en echt droog, met zowel rijpe elementen als frisse, vooral citrusachtige fruittonen. Richtprijs €45, verkoop door o.a. www.bosmanwijnkopers.nl.
. Le Petit Béret profil Blanc de Blancs  Alcoholvrij
Uit allerlei ingrediënten gecomponeerde bubbel die geen alcohol bevat, maar wel wat mild, druivig fruit plus citrus en appel. De bekroonde Franse sommelier Dominique Laporte signeerde het etiket. Fles €8,55 bij www.lesgenereux.nl.
. Lyngrove Pinot Noir Brut  Méthode Cap Classique
Deze à la Champagne vervaardigde Pinot Noir is een bleek ogende, flink bruisende, elegante Kaapse wijn met in zijn vieve smaak subtiele schakeringen van specerijen, kruiden en vooral wit fruit. Bij www.mitra.nl kost een fles €19,99.
. Marsigny Blanc de Noirs Brut  Crémant de Bourgogne
Het is een trouwe verschijning, deze maand, de van een uitstekend Bourgondisch bedrijf afkomstige Marsigny Brut, gemaakt van blauwe druiven. Het is een fijn schuimende, behoorlijk frisse, mild fruitige, zacht kruidige bubbelwijn. Prijs €9,99 bij www.jumbo.com.
. Rotari Cuvée 28+ brut  Trento
Een juweel in de kroon van Mezzacorona, een dynamische coöperatiegroep. De zacht schuimende wijn heeft als basis alleen chardonnay. Elegantie, sappigheid, milde fruittonen en wat notigheid maken de 28+ tot een aimabel, festief aperitief. Fles €14,95 à €15,95. Adressen via www.dgswijn.nl.

 

 

. Simonsig Kaapse Vonkel Brut 2017  Cap Classique
Wat een voorrecht om de deze vrolijk bruisende Vonkelwyn te proeven. Hij is elegant en pittig fris, met discreet kruidige en fris fruitige, citrusachtige elementen. Simonsig was ook het eerste Kaapse  domein is waar een bubbelwijn à la Champagne-manier werd gecreëerd. Fles €15,95 (excl. verzendkosten) bij www.winematters.nl. Voor andere distributeurs zie www.kwastwijnkopers.nl.
. Sinzero Brut 2018  Alcoholvrij
De beste alcoholvrije bubbel ooit? Voor mij is dat de van chardonnay vervaardigde Sinzero Brut 2018, een echt wijnachtige, opwekkend frisse, door tonen van grapefruit en ander fris citrusfruit gemarkeerde Chileense creatie. Flesprijs meestal €10,95. Adressen via www.dgswijn.nl.
. Terroir La Baume Saint Paul Brut  Crémant de Limoux
Gave, elegante aperitiefwijn, frissig en sappig en fruitig, richting frisse citrus, met in de verte wat groene appel. Adviesprijs €9,95, waar te koop vind je via www.labaume.nl/verkooppunten.

ALS APERITIEF EN BIJ HARTIGE HAPJES

 Amuses,  tapas, zoutjes, snacksOm als aperitief een stille wijn te schenken is óók een aantrekkelijke gedachte. Ga voor wit, opwekkend fris en liefst vrij licht. Bijvoorbeeld een van de volgende. Alle aanbevolen wijnen zijn overigens prima partners voor frissse salades, mosselen, sushi en gourmetten met vis.

 . Koru Sauvignon Blanc  Alcoholvrij
Net als een echte Sauvignon Blanc geurt deze alcoholvrije variant een beetje naar buxus, en datzelfde plantaardige komt terug in de milde, licht fruitige smaak. Je vindt Koru voor €3,99 bij www.dirk.nl en www.dekamarkt.nl.
. O Poitou 2018  Haut-Poitou
Verkwikkend fris, een tikje groen kruidig, enigszins groen fruitig en met een vleugje mildheid. Kortom, deze Haut-Poitou is een voorbeeldige voorafwijn. Adviesprijs €9,95, adressen via www.labaume.nl/verkooppunten.
. Pourquoi Pas? Sauvignon 2018  Val de Loire
Bevat ook wat Chardonnay. Wat o.m. het nootje in de smaak verklaart, die voor het overige lekker fris is, groen kruidig en sappig fruitig. Inderdaad, pourquoi pas deze wijn vooraf geschonken? Hij kost €7.45 bij www.jeanarnaudwijnkoperij.nl.

 

 

. Trésor de Loire Chardonnay 2018  Val de Loire
Fris van karakter, met in zijn smaak ook fris, sappig citrusfruit, een mini-kruidje en een bescheiden 12 procent alcohol. Fles €5,99 bij www.dirckiii.nl.
. Villa Maria Lighter Sauvignon Blanc Private Bin 2018  Marlborough
Een superieure Sauvignon Blanc met slechts 10 procent alcohol en tóch veel smaak. Groene appel, frisse citrus, groen fruit en buxus zijn alle aanwezig, net als frisse zuren, terwijl deze opwekkende, geurige wijn bovendien loepzuiver is. Fles €9,49 bij www.plus.nl.
. La Marina Cuvée Colaris 2018  Côtes de Gascogne
Veel smaak – een vleugje passievrucht, partjes peer en  perzik, knisperende zuren, groene kruiden – en weinig alcohol (11,5 procent). Deze betere beginwijn kost €6,75 bij www.colaris.nl.

 

 

Olijven, tapenade, Hollandse Nieuwe Het zijn niet de meest modieuze wijnen, maar bij olijven, zoute haring en heel wat andere hartige hapjes passen behalve bubbelwijnen en droge  frisse witte (zie hiervoor) ook een gekoelde Fino of Manzanilla Sherry.

 . La Guita  Manzanilla Sherry
Deze Manzanilla werd internationaal bekroond en heeft bijna iets zilts in zijn elegante, lenteachtige smaak. Een topper bij tapas (en sushi). Een halve fles kost  €4,99 bij www.gall.nl.
. Solear  Manzanilla Sherry
Een van de meesterlijkste Manzanilla’s is de vederlichte, excellente Solear van de topproducent Barbadillo. Deze Manzanilla wordt voor €12,61 per hele fles aangeboden door o.a. www.spanjewijn.nl.
. Tío Pepe  Fino Sherry
Dan is er natuurlijk ’s werelds meest verkochte Fino Sherry, de eminente everseller Tío Pepe die o.a. verkocht wordt door www.gall.nl en www.spanjewijn.nl voor bijna een tientje. Altijd uitstekend, altijd betrouwbaar.

 

VOORGERECHTEN

Ardenner ham met meloenEen treffer hierbij is de breed verkrijgbare, mild druivige en vaak enigszins zwoel kruidige Torrontés uit Argentinië. Maar andere muskaatachtige droge wijnen kunnen hierbij ook heel lekker zijn.

 . Bacalhõa JP Azeitão 2018  Península de Setúbal
Fris genoeg, niet te zwaar noch te licht, en gemarkeerd door de geur van vers geplukte witte druiven. Wat te danken is aan gebruik van moscatel gracído en fernão pires, Portugals meest geplant witte variëteit. Flesprijs doorgaans €5,95. Verkoopadressen via www.poot.nl.
. Chakana Torrontés 2018  Salta
Dit is een aromatische, duidelijk druivige charmeur uit Argentinië Waarvoor de druiven werden geoogst in de hoge, reliëfrijke streek Salta. Prijs €8,40 bij leden van www.lesgenereux.nl.

GarnalencocktailVanwege de doorgaans pittige cocktailsaus, denk aan de cayennepeper, past hierbij een enigszins pittige, frisse witte wijn, met voorop de vaak ietwat hartige Grüner Veltliner uit Oostenrijk.

 . Green Grüner Veltliner 2017  Niederösterreich
Dit is een levendige, licht hartige wijn, aangenaam fris en met vriendelijk fruitig. Te koop voor  €4,99 à €5,50 bij www.deen.nl, www.plus.nl en andere supers.
. Grüner Veltliner Wachau 2018  Wachau
Een al jarenlang lofwaardige Grüner van de coöperatie Domäne Wachau. Als gebruikelijk smaakt de wijn sappig fris, en dit jaar voorts naar mild wit drupsfruit, met discreet wat hartigheid en een kruidje. Fles €7 bij www.hema.nl.

 

161207 Wim Banner H.Duiijker 538x100

Gravad laxOmdat dit zalmgerecht vrijwel altijd wordt gemarineerd met o.a. dille, helpt het als de witte wijn erbij ook iets van dille heeft in zijn aroma. Lang zoeken hoeft niet, want als dit voor één soort vaak geldt, is dat Sauvignon Blanc. Veel varianten daarvan, met voorop de Nieuw-Zeelandse uit Marlborough, bieden duidelijk iets van verse groene kruiden, waaronder dille,  in hun geur smaak. Verwante wijnen uit ander regio’s en/of van andere druiven bestaan echter ook, en zijn net zo geschikt bij gravad lax, bijvoorbeeld uit Bordeaux (met sauvignon blanc), uit Rueda (Verdejo en Sauvignon Blanc) of van Sardinië.

 . Argiolas Vermentino Mèri 2018  Sardegna
Deze eilandwijn presenteert zich aangenaam fris en smaakt tegelijk naar kruiden, met hints van anijs, witte vruchten, heel licht milde citrus en een nootje. Flesprijs €9 à  €9,50. Adressen via www.vinites.nl.
. Dourthe No. 1 Sauvignon Blanc  Bordeaux
Op een blinde proeverij zou ik deze Sauvignon Blanc waarschijnlijk hebben aangezien voor een Nieuw-Zeelandse. Want hij heeft eenzelfde vieve frisheid en eenzelfde aroma van buxus, verse groene kruiden en groen fruit. Met hooguit iets meer sap en een net wat zachtere toonzetting. Deze kwaliteitswijn kost €12,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.
. José Pariente Varietal Verdejo 2018  Rueda
Deze Verdejo is een victorieuze creatie. Bleek getint, geurig en heel smakelijk. Bij het proeven moest ik denken aan een voller, iets milder type Sauvignon Blanc, dit vanwege de aanwezige buxus en het snufje groene kruiden. Tegelijkertijd is het milde fruit, waaronder dat van passievrucht, heel verleidelijk. Richtprijs €12,75, adressen via www.vinites.com.
. Staete Landt Sauvignon Blanc Pure 2018  Marlborough
In het verre Nieuw-Zeeland weet Ruud Maasdam op het landgoed Staete Landt heerlijke wijnen te maken. Zijn Sauvignon Blanc Pure 2018 stuift je tegemoet, is heel vief en heel aromatisch, met vooral buxus plus groene kruiden en groen fruit. Fles €12,40 bij www.okhuysen.nl.
. Villa Maria Organic Sauvignon Blanc 2018 Private Bin  Marlborough
En natuurvriendelijk én ongemeen zuiver én zeer kenmerkend, ziedaar het profiel van deze Villa Maria. Verse groene kruiden zijn volop present in geur en smaak, samen met knisperende zuren, sappigheid, wat buxus en groen fruit. Een van de aanbieders is www.plus.nl die €9,49 rekent.

 

 

KrabcocktailCombineert het plezierigst met een subtiel kruidige, wit fruitige, zacht frisse witte wijn, waaronder diverse soorten uit Italië. Soave Classico bijvoorbeeld, en Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico. Behalve deze breed verkrijgbare wijnen komen andere in aanmerking, zoals bepaalde Pinot Grigio’s en diverse Duitse soorten.


. Accadia Consono 2018  Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico
Kunst ontmoet wijn op het domein Accadia van schilder/beeldhouwer Angelo Accadia. Zijn wijn is een verrukkelijke Verdicchio, opwekkend fris, heel sappig, niet te zwaar en aangenaam fruitig. Kunst in de fles, voor €14,50 bij www.sauterwijnen.nl.
. Gut Hermannsberg Weisser Burgunder 2018  Nahe
Om bij krabcocktail deze aimabele, door kruidig (drupsachtig) fruit van witte en citrusvruchten getypeerde Pinot Blanc, pardon Weisser Burgunder, te drinken van een topdomein in Nahe, da’s een voorrecht én een genoegen. Flesprijs €13,25 bij www.okhuysen.nl.
. Kurtatsch Pinot Grigio 2018  Südtirol Alto Adige
Het oogstjaar 2018 van deze door een kleine coöperatie gemaakte Pinot Grigio levert zachte zuren, een hint van rijpheid en milde, licht kruidige fruittonen. Kostelijk bij een krabcocktail. Fles €9,95, zie www.henribloem.nl.
. K. Wechsler Scheurebe trocken 2018  Rheinhessen
Katharina Wechslers op Pinot Blanc  gelijkende wijn van vroeg geplukte scheurebe druiven smaakt een beetje kruidig en fris fruitig, richting grapefruit, met hints van notigheid en rijpheid. Importeur www.okhuysen.nl vraagt €14,25 per losse fles, en €12,75 bij zes tegelijk.

 

 

Kreeft, langoustines, gamba’s, scampiGoede Chardonnay of goede Albariño of superieure Chenin Blanc zijn de hiervoor primaire kandidaten. Al te zwaar, te overweldigend mogen ze echter niet smaken.


. Alba Signature Albariño 2018 (AH Excellent Selectie)  Rías Baixas
Het is Arousana, de grootste coöperatie van Rías Baixas, die de Alba Signature 2018 creëerde, een levendige, bijna tintelende creatie, fris fruitig en een tikje kruidig. Zalig bij zeefruit. Fles €8,99 bij www.ah.nl.
. Deetlefs Stonecross Range Chardonnay 2018  Western Cape
Bij Deetlefs domein werden de druiven op drie verschillende tijdstippen geplukt, waarna de vergisting geschiedde met twee typen gist. De aldus gecreëerde wijn smaakt sappig, ferm en notig, behoorlijk vief en vriendelijk fruitig. Prijs €5,99 bij www.plus.nl.
. Domaine de la Creuze Noire “Les Colanges” 2018  Saint-Véran
Deze blanke Bourgogne smaakt tamelijk vol, met bescheiden, milde, notige roosteraroma’s en milde fruitnuances (wit en wat tropisch). Klasse bij kreeft & co. Wijnhandel www.colaris.nl rekent €14,50 per fles.
. Domaine Tariquet Chardonnay 2018  Côtes de Gascogne
De alcohol blijft beperkt tot 12,5 procent, een sappige frisheid is markant present, en in de zuivere, elegante smaak zijn tevens een nootje en citrus waarneembaar. Adviesprijs €8,49, verkoopinfo via www.lfe.nl.
. Frescobaldi Albizzia Chardonnay 2018  Toscana
Een frissige, tegelijk redelijk volle doch niet zware Chardonnay, met in zijn smaak een klein nootje en sappig, vooral tropisch fruit van o.m. meloen. Deze Toscaanse verwenner koop je voor €8,95 bij o.a. www.perfectewijn.nl.
. Jordan Inspector Péringuey Chenin Blanc 2018  Stellenbosch
Wat deze Kaapse wijn zo’n trefzekere tafelpartner maakt, vooral bij zeevruchten, is zijn combinatie van frisheid, fermheid, fruitigheid, notigheid, een vleugje rijpheid en sappigheid. Adviesprijs €11,50, verkooppunten via www.pallaswines.nl.
. La Raia 2018  Gavi
In Italiaanse wijngidsen word de witte La Raia lovend beoordeeld. Als we deze Gavi (gemaakt van het ras cortese) proeven wordt duidelijk waarom. Het is een uitnodigende, vrij elegante, frisse, heel licht tintelende biowijn die trakteert op sappig fruit richting stoofappeltjes en voorzichtig wat notigs. Richtprijs €12,95 zie o.a. www.halvemaanwijn.nl.
. Tiefenbrunner Pinot Grigio Merus 2018  Südtirol Alto Adige
Een specialiteit van Christof Tiefenbrunner is Pinot Grigio, waarvan de ferme Merus 2018 trakteert op frisse zuren, sappigheid, kruidigheid en fruit van o.m. citrus. Deze perfecte Pinot Grigio heeft een richtprijs van €13,50, adressen via www.vinites.com.

 


OestersHierbij natuurlijk een droge bubbelwijn (zie Feest in de Fles). Maar ook een frisse, grassige en tegelijk groen fruitige Sauvignon Blanc (zie ook bij Gravad Lax). En dan is er uiteraard ‘oesterwater’ ofwel Chablis waarvan gedurende december allerlei aanbiedingen mogen worden verwacht.

 . Casa Silva Cool Coast Sauvignon Blanc 2018  Valle de Colchagua
Uitgesproken frisse, welhaast minerale Sauvignon Blanc 2018 die in zijn levendige, goed gevulde, sappige  smaak tevens schakeringen heeft van buxus en groen fruit. Deze superieure Sauvignon kost gewoonlijk €13,95. Adressen via www.lfe.nl.
. Denis Jamain Les Fossiles 2018  Reuilly
Van biodynamisch geteelde, op Chablisachtige kalkgrond groeiende druiven afkomstige wijn die uitgesproken sappig is, frissig en levendig bovendien, met prettig wat fruit. Deze oeregoede oesterwijn kost €17,95 bij o.a. www.bosmanwijnkopers.nl.
. Follador Pas Dosé 2018  Valdobbiadene Prosecco Superiore
Van glera en chardonnay vervaardigde bubbelwijn, een van de schaarse echt droge Prosecco’s met een flink schuimende, knisperend frisse, eerder kruidige dan fruitige smaak – wat ‘m tot een hele beste begeleider van o.a. oesters maakt. Richtprijs €15,55, adressen via www.orbwijn.nl.
. Henri Maire Brut Jurassique   Crémant du Jura
Een bruisende, beste blend van chardonnay en pinot noir uit de Franse Jura. Pittig fris en een tikje mild tegelijk, subtiel kruidig, heel licht notig en mild fruitig. Adviesprijs €19, adressen via www.pallaswines.com.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

 

Paling, gerookteHierbij plegen niet al zware witte wijnen het plezierigst te passen, wijnen met zachte zuren en iets van gebrande noten of rokerigheid. Notige Chardonnays en vergelijkbare wijnen dienen zich dus aan.

 . Antinori Bramìto della Sala Chardonnay 2018  Umbria
De in Umbria geboren Bramìto Chardonnay 2018 heeft een aangename, sappig frisse smaak die op prettige wijze tegenspel krijgt van milde, roosteraroma’s (een deel van de wijn werd op vat vergist en gelagerd), notigheid en subtiele toets van tropische en citrusvruchten. Te koop bij www.winelist.nl voor €20,95.
. Aromo Reserva Privada Chardonnay 2018  Valle del Maule
Deze Chileen heeft een duidelijk notige smaak, met in de achtergrond mild citrusfruit, een geheel dat sappig en vriendelijk fris verpakt is. Richtprijs €7,95, adressen via www.boomsma.frl.
. Feravino Chardonnay 2018  Slavonija
Keurige, kenmerkende uit Kroatië afkomstige Chardonnay. De bleek getinte wijn smaakt notig en zacht fruitig tegelijk (witte/gele vruchten), heeft een frisse kern en is lekker sappig. Adviesprijs €9,25, verkoopinfo via www.croatiangrapes.com (tabblad Consumenten).
. Hauteval Carignan Vieilles Vignes 2017  Saint Guilhem le Désert
Nogal zeldzame Zuid-Franse wijn van witte carignan. DE 2017 heeft een nog correct frisse, correct gevulde, flink sappige smaak met een zweempje groen in zijn kleur, en in zijn aroma notigheid plus hints van appel en peer. Een verrassende vervanger voor Chardonnay. Fles €8,99 bij o.a. www.josbeeres.nl.

 

 

Pasteitjes, gevuld met kalfs- of kippenragoutEen niet te zware witte Bourgogne of Chardonnay van elders is een van de mogelijke keuzes. Zie bij Kreeft. Daarnaast komt de Galicische Godello zeker in aanmerking, alsmede vollere Pinot Grigio en superieure Soave.


. Callia PG Pinot Grigio 2018  San Juan
Een sympathieke witte wijn voor een sympathieke prijs, namelijk €5,99, is de soepele, behoorlijk volle Callia PG Pinot Grigio 2018 waarvan het milde fruit bestaat uit dat van gele en witte vruchten, en de zuren vrij zacht zijn. Je vindt deze Argentijn bij www.plus.nl.
. Prado Allén Godello 2018  Monterrei
Liefhebbers van Chardonnay zullen ook deze Galicische Godello lekker vinden, want de wijn heeft eenzelfde notigheid, zachte zuren, sappigheid en vlezigheid, met als extraatje discreet gekruid fruit van zowel citrus- als witte vruchten. Fles €10,99 bij www.wijnbeurs.nl.
. Tenuta Sant’Antonio Monte Ceriani 2018  Soave
Met veel zorg bereide, fraaie, volle, aromatische Soave waarin mild fruit van o.m. perzik en peer vrolijk figureert, samen met een discrete kruidigheid. Adviesprijs €13,75, verkoopinfo via www.kwastwijnkopers.nl.

 


Salade, fris aangemaakt met bijvoorbeeld met geitenkaas of Feta
De beste wijnen hierbij zijn opwekkende witte, het liefst een beetje pittig en kruidig. Behalve jonge Grüner Veltliner, vrijwel overal te koop, zijn dat o.m. de volgende.

 . bidoli-friuli Sauvignon Blanc 2018  Friuli Grave
Deze enigszins floraal geurende, bleke wijn heeft iets van buxus en andere plantaardigheid in zijn frisse, tevens sappige smaak, naast fris citrusfruit. Dit opwekkende, bijna krokante geheel kost €12,95 bij www.sauterwijnen.nl.
. Charles Loupart Sauvignon Blanc 2018  Val de Loire
Een echt lekkere Loire-wijn die in zijn sappig frisse smaak hints van buxus en verse groene kruiden combineert met discrete, milde fruittonen. Niet te zuur, niet strak, wel uitnodigend, ook qua zijn prijs van €5,99. Zie www.plus.nl.
. Domaine de la Renaudie Sauvignon 2017  Touraine
Bleek getint, loepzuiver, sappig en trakterend op de voor zijn ras zo kenmerkend elementen als verse groene kruiden en groen fruit. Vervaardigd door Sauvignon specialist Bruno Denis. Een fles kost €9,50 bij www.colaris.nl.
. Domaine Jouclary Sauvignon 2018  Pays d’Oc
 Samen met verkwikkende zuren zijn plantaardige en kruidige elementen duidelijk waarneembaar, alsmede groen fruit. Wat deze Sauvignon heel kenmerkend maakt voor zijn soort. Fles €5,95 hij www.heerenvanheusden.nl.
. Domaine La Hitaire Sauvignon 2017  Côtes de Gascogne
Deze Sauvignon is enerzijds lenteachtig licht (10,5 procent alcohol), anderzijds heel smakelijk, met frisse zuren, een zekere grassigheid, wat sappig groen fruit en een mespuntje verse groene kruiden. Fles €8,99 bij www.degoudenton.nl.
. Fournier Les Vignes au Moulin 2018  Sancerre
Frisheid typeert de Fournier Les Vignes au Moulin 2018, een Sancerre met in zijn smaak tevens plantaardige elementen, waaronder buxus, plus groene kruiden en fris citrusfruit. Haal de sla en de geitenkaas maar uit de koeling. Fles €22,95 bij www.winelist.nl.
. Le Cerf Blanc Sauvignon Blanc 2018  Touraine
We ruiken buxus, proeven een zekere grassigheid, fris fruit en aangename zuren die eerder sappig zijn dan streng of strak. Wat zal-ie lekker zijn bij alleen al geitenkaas en salades daarmee. Te koop voor €5,99 bij www.dirckiii.nl.
. Le Petit Béret profil Sauvignon  Alcoholvrij
Er kwam geen wijn aan te pas, maar toch werd hele lichte, wijnachtige imitatie gecreëerd die bleek van tint is, goed sappig en met in zijn smaak hints van groene kruiden en mild fruit van o.a. witte vruchten en druiven. Fles €6,95 bij www.lesgenereux.nl.
. Salwey Weissburgunder 2018  Baden
Een door limoen, grapefruit en groene appel gemarkeerde, fris gestijlde, levendige wijn, licht notig bovendien – en gewoon sfrapperend bij frisse salades. Zijn herkomstgebied is het reliëfrijke Kaiserstuhl, binnen Baden. Adviesprijs €12,95, verkoopinfo via www.neerlandswijnhuis.nl.
. Weinglueck Grüner Veltliner 2018  Niederösterreich
Organische Oostenrijker die op enigszins kruidige wijze naar witte vruchten smaakt, terwijl sappigheid, een nootje en verfrissende zuren niet ontbreken. Voor dit gebottelde geluk rekent www.wijnbeurs.nl €7,99 per fles.

 

 

Salade met vis of zeefruitBij vis (en salades en hartige taarten en kalfsschnitzel en nog veel meer) is-ie bijna niet te verslaan, Grüner Veltliner uit Oostenrijk. Alhoewel, ook diverse andere witte wijnen zijn aanraders bij dit soort salades. Zie ook verderop bij Mosselen

 . Faustino Extra Seco  Cava
Ook het Rioja huis Faustino heeft Cava’s uitgebracht. In de Extra Seco ontdek je behalve belletjes ook specerijen, wat wit fruit, een goede frisheid en een vleugje mildheid – dat prettig samenging met een salade die roze garnalen bevatte. Bij www.mitra.nl rekent men €9,99.
. Gato Negro 9 Lives Sauvignon Blanc 2018  Chile
Hoogst inviterende wijn, heel sappig, met typerende buxus, een snufje groene kruiden, wat mild fruit en een hint van rijpheid en niet te strenge zuren. Geen kat in de zak dus. Te koop bij supers waaronder www.dekamarkt.nl voor €6,99.
. Josef Ehmoser Grüner Veltliner Terrassen 2018  Wagram
Feest in het glas, dat geeft deze wijn. Een schoolvoorbeeld van  Grüner Veltliner, bijna tintelend op de tong, frissig, sappig, een tikje hartig, licht floraal en vooral fris fruitig, denk aan citrus en appel. Fles €9,95 bij www.colaris.nl.
. Mayfly Sauvignon Blanc 2018  Marlborough
Een heel karakteristieke Sauvignon Blanc, geurig en verkwikkend, met in zijn sappige smaak een buxusachtig element, verse groene kruiden en naar mild neigend fruit van kruisbessen en lychees. Reguliere prijs €12,45 bij www.winelist.nl.
. Petit F… 2018  Pouilly-Fumé
Dit is een eigenlijk allesbehalve petit Pouilly-Fumé, een pure Sauvignon Blanc derhalve, goed gevuld, kruidig van karakter, en met een kenmerkende frisheid, een hint van wit fruit, en veel sap. Fles €12,50 bij o.a. www.josbeeres.nl.
. Ronchi di Manzano Friulano 2018  Friuli Colli Orientale
Karaktervolle, minuscuul tintelende, mild fruitige (drups, frisse citrus), vleugje bladgroen biedende, sappige tafelgenoot voor o.a. salades met vis. Bij www.colaris.nl vind je deze Italiaan voor €13,50 per fles.

 

 

SushiBij sushi hebben we nogal wat frisse, niet te zware, aromatische (dus bestand tegen sojasaus) witte wijnen geprobeerd, stille en mousserende. O.m. de volgende kwamen met glans door de keuring.

 . Avondale Armilla 2010  Cap Classique
Natuurzuivere, fraaie, elegante Kaapse creatie die enerzijds bijna vibrerend fris is, anderzijds wat rijp, tegen een decor van voornamelijk citrusfruit, en met een vleugje specerijen. Onze sushi maal werd ineens héél feestelijk. Richtprijs €25,50, adressen via  www.coenecoop.com.
. Bidaia Txakolina 2018  Getariako Txakolina
Een superslanke, superfrisse, heel licht tintelende, uitgesproken zuivere witte wijn met weinig alcohol, 10,5 procent, maar behoorlijk wat smaak, vooral van grapefruit en groene appel. Super bij sushi. Fles €12,95 bij www.gastrovino.nl.
. Dericbourg Cuvée de Réserve  Champagne
De wijn bezit een flinke mousse en een echt fris, bijna mineralig karakter, terwijl tegelijk hints van brioche en citrus zijn waar te nemen. Bij sushi deed deze Dericbourg het héél goed. Fles €19,99 bij www.mitra.nl.
. Inazio Urruzola 2017  Getariako Txakolina
Ziehier een zeer opwekkend, heel licht op de tong tintelende Baskische wijn die zo fris is als een zeebries, bijna zelfs een tikje ziltig, met weinig alcohol (10,5 procent) maar veel smaak, van groene vruchten, bladgroen en een kruidje. Fles €10,60 bij www.okhuysen.nl.

 

 

Vispâté, visterrine Vriendelijk wit, da’s het devies. Zachte zuren, sappigheid, zacht, mild fruit en een niet te lichte structuur, ziedaar de gewenste kenmerken. Hieronder een paar voorbeeldig voorbeelden. Kijk voorts bij Krabcocktail voor meer suggesties.

 . Domaine Zind-Humbrecht Pinot Blanc 2018  Alsace
Deze biowijn van Olivier Humbrecht, een Master of Wine, komt bijna tintelend op de tong, is heel zuiver, duidelijk kruidig bovendien en bezit wat wit fruit. Top met bij o.m. een terrine van vis. Bij www.adbibendum.net kost een fles €18,50.
. Groot Parys Die Tweede Droom Chenin Blanc 2018  Paarl
Door Nederlanders gemaakte, houtloze Chenin Blanc, geurig en smakend naar o.a. wit fruit, met een klein drupsje. Voorts heeft-ie behalve een hint van rijpheid ook een frisse kern. Deze droom van een vis(pâté)wijn kost €8,45 bij www.winematters.eu.
. Palacio del Almirante Verdejo 2018  Rueda
Goede, tamelijk stevige in eigen regio met goud bekroonde Verdejo waarvan de kleur bleek is en de smaak tegelijk frissig en op enigszins milde wijze ook (drups)fruitig, alsmede een pietsie kruidig. Bij www.ah.nl is deze Rueda op €6,99 geprijsd.
. Steininger Grüner Veltliner Kamptal 2018  Oostenrijk
Het wordt gewoon genieten van de deze Grüner Veltliner, een behoorlijk energieke, sappige wijn, enigszins bloemig van geur, een tikje hartig en tegelijk royaal voorzien van drupsachtig, mild fruit. Fles €11,95 bij o.m. www.wijnkring.nl.

 

 

 Vleespâté, vleesterrineLicht rood zou het moeten zijn. Maar is dat eigenlijk niet de definitie van een rosé? Daarom dus ook diverse lekkere rosés getipt.

 . Château Moncontour  Vouvray Brut
Zijn mousse is bescheiden, zijn kleur blank en de smaak behalve kenmerkend fris ook een tikje rijp, met nuances van mild wit fruit. De wijn biedt voldoende body om bij rillettes, pâtés e.d. genoegen te geven. Fles €14,95, zie www.gastrovino.nl.
. Dom Diogo Padeira 2018  Vinho Verde.
Deze heel licht prikkelende Noord-Portugese rosé combineert in zijn frissige, elegante smaak milde aardbei met een vleugje sinasrasp. Richtprijs €9,95, verkooppunten via www.neerlandswijnhuis.nl.
. Domaine Joël Delaunay Gamay 2018  Touraine
Zijn sappige frisheid maakt deze koel te drinken Gamay tot een perfecte paté partner. Bovendien smaakt hij lekker fruitig, naar een melange van bessen, waaronder aalbessen en blauwe bessen. Adviesprijs €10,50, verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.
. Domaine Tariquet Rosé de Pressée 2018  Côtes de Gascogne
Behalve elegant, fris en zuiver smaakt deze Gascogne op vrolijk fruitige wijze enigszins naar bessen, aardbeien en frambozen. Gebruikelijke prijs €7,79, verkooppunten via www.lfe.nl.
. Stern Grauer Burgunder 2018  Pfalz
Een elegante en toch een tikje vette, heel smakelijke wijn die charmeert met enerzijds sappig wit fruit en anderzijds een duidelijke notigheid. Niet gek bij bijvoorbeeld een zachte vleespâté of –terrine. Bij www.anfors-imperial.com vraagt men €17,25 per fles.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

HET WETEN WAARD  Het vakblad Misset Horeca heeft ooit een kritische smaaktest georganiseerd van acht soorten voorverpakte gerookte zalm. De absolute, overtuigende winnaar was de door Rien Heemskerk (foto) ambachtelijke bereide Bawykov uit Trondheim, Noorwegen. Dit vanwege de zachte rooksmaak, de beheerste dosis zout en de stevige  structuur. Bawykov zalm wordt eerst gemarineerd en dan gedroogd, waardoor de vis een groot gedeelte aan gewicht verliest. Daarna wordt hij hangend, dus niet liggend gerookt, waardoor de rooksmaak lichter is. Dit gebeurt met een zelfgemaakte speciale rookmot. De temperatuur waarop dit roken gebeurt is eveneens lager dan gebruikelijk. Voorts wordt de Bawykov langer gerookt. Waardoor hij nogmaals aan gewicht verliest, 15 procent meer dan gewone gerookte zalm – maar tegelijk een delicatere smaak krijgt. De snijdwijze die Rien Heemskerk aanbeveelt, is rechtstandig naar beneden, in plakjes van ongeveer een halve à een centimeter dikte. Diverse restaurants hebben Bawykov op de kaart staan, maar ook als particulier kun je deze zalige zalm bestellen. Een hele zijde inclusief verzendkosten, mosterd-dille saus en een aardigheidje kost €59,50. Bestel wel tijdig, liefst vóór vrijdag 6 december; na de 18e worden geen Kerstbestellingen meer verstuurd. Ophalen kan ook, in Roelofarendsveen (industriewijk, vlakbij de snelweg). Details verstrekt www.bawykovzalm.nl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

Gerookte zalm Van de vele mogelijkheden kies ik graag een Albariño uit Rías Baixas, een kustgebied in het groene Galicië. Je zou deze wijn een soort mix kunnen noemen tussen Chablis, Riesling en Pinot Blanc. Maar ook andere landen en gebieden bieden vineuze vrienden aan voor gerookte zalm.

. Albamar Albariño 2018  Rías Baixas
Naast een kenmerkende frisheid offreert de Albamar Albariño 2018 sappigheid, notigheid, fermheid en fruitigheid, vooral van citrus. Ik kreeg deze zalmmaat te proeven van www.adbibendum.net die €17,85 per fles vraagt.
. Casal Farneto Diego 2018  Marche
In het groene Italiaanse gewest Marche groeit wat passerina, een zeldzaam oud druivenras. De blanke Frida 2018 daarvan, een biowijn, geurt en smaakt enigszins naar gebrande noten, met een vleugje mild fruit en behoorlijk wat sap. Prijs meestal €8,95, adressen via www.coenecoop.com.
. consentido Macabeo 2018  Yecla
Knap hoor, om in een echt warm Spaans gebied, Yecla, een witte wijn te maken met zowel frisheid als relatief weinig alcohol (12 procent) en wit fruit, waaronder een partje peer. Bovendien proef je een discreet kruidje plus nootje. Fles €8,50 bij www.anfors-imperial.com.
. Trimbach Pinot Gris Réserve 2016  Alsace
Een in droge stijl vervaardigde Pinot Gris. Enige rijpheid is in de 2016 uiteraard aanwezig, maar frisheid eveneens, net als wat notigheid en vleugjes fruit van witte vruchten plus zachte citrus. Via www.gall.nl, haal je deze Trimbach voor €19,99 in huis.
. Mar de Frades Albariño Atlántico 2018  Rías Baixas
De in een opvallende blauwe fluitfles gebottelde Mar de Frades 2018, die héél populair is in Spanje, bevat zowel fruitige (citrus, drupsje) als frisse elementen – en kan beschouwd worden als een beste begeleider van gerookte zalm. Fles €15,50 bij o.a. www.wijnkring.nl.

HOOFDGERECHTEN

Biefstuk, entrecote, ribeye, tournedos e.d.Een klassieke combinatie is die een mooie rode Bordeaux of vergelijkbare wijnen van elders, zo simpel is het.

. Château Beaulieu 2015  Côtes de Bourg
 Fustrust voegde rokerige roostertonen toe aan deze gouden-medaille winnaar wiens rijpe zwarte fruit, laurier en het vleugje bessen zijn  soepele smaak typeert. Flesprijs meestal €9,95, info via www.boomsma.frl.
. Château de Sescas 2018  Bordeaux
Merlot en cabernet sauvignon  hebben een vrij stevige, duidelijk donkertonige, licht rokerige, tikje kruidige, tevens bessige en zacht frisse 2018 gegeven – voor slechts €4,99. Te koop bij www.jumbo.com.
. Château Paradis Casseuil 2017  Bordeaux
Dit is een uitstekende eetwijn, vlezig maar niet zwaar (12,5 procent alcohol), beklijvend, zacht fris, donkertonig (drop, laurier; dit dankzij 70 procent merlot, de rest is cabernet sauvignon) en heel licht bessig. Adviesprijs €17, adressen via www.monnik-dranken.nl.
. J. Bouchon Reserva Cabernet Sauvignon 2018  Valle del Maule
Deze Chileense wijn smaakt vrij mild en vrij stevig, met wat kruidigheid en rijp besfruit, waaronder een hint van cassis. Kortom, best bij biefstuk, en dat voor gewoonlijk €8,95. Verkoopinfo via www.poot.nl.
. Nore Syrah 2018  Pays d’Oc
De 2018 is een levendige, redelijk stevig wijn, vlezig, sappig en donkertonig, met nog wat frisheid plus discreet fruit van zowel bessen als zwarte vruchten. Prima bij biefstuk enzo. Prijs €6,50, zie  www.heerenvanheusden.nl.
. Scandalous One Cabernet Noir 2017  Vin de France
Geslaagde, dieprode wijn met een geconcentreerde, zacht frisse, sappige smaak waarin donkere aroma’s en vooral ook bessen eerste viool spelen, terwijl de alcohol beperkt blijft tot 12 procent. Flesprijs circa €11, verkoopinfo via www.heisterkamp.com.

 

 

Confits, stoofschotelsStreekgerechten en streekwijnen gaan vaak smakelijk samen. Dat wordt overtuigend aangetoond door o.a. rode wijnen uit het Franse zuidwesten, waar confits vaak op het menu staan. Daarnaast zijn heel wat andere rode wijnen het overwegen waard.


. Château Canteloup 2016  Bordeaux Supérieur
We ontmoeten een zachte kleur, een zachte rokerigheid, een zachte kruidigheid en een zachte fruitigheid. Een blaadje laurier ontbreekt evenmin, want de druif die dit soort donkere tonen geeft, merlot, is de belangrijkste in de blend. Fles €8,99 bij www.mitra.nl.
. Esporão Assobio 2015  Douro
Een donkerrode, gave wijn met rijpheid en een scala aan donkere aroma’s (leder, laurier, drop), een vleugje kruidig hout en voorzichtig wat zwart plus besfruit. Hij zal vast lekker zijn bij een winters stoofgerecht. Adviesprijs een tientje, adressen via www.dgswijn.nl.
. Isabella Bobal 2017  Ribera del Júcar
Van de blauwe bobal wist Ruth Fernández een volle, gespierde, donkerrode wijn te maken die trakteert op dik fruit, zwart en mild gekruid. Op koude dagen en bij winterse stoofschotels breng je er de Spaanse zon mee op tafel. Adviesprijs €8,95, adressen via www.poot.nl.
. la Grange Delay 2016  Ventoux
De soepele smaak van deze Ventoux is vlezig en gespierd, zacht kruidig bovendien, met discrete donkere, lederachtige aspecten en wat rijp zwart fruit.  Deze aangename begeleider van o.a. stoofvlees kost €8,95 bij www.josbeeres.nl,
. Mission de Cénac Malbec 2016  Cahors
De 2016 smaakt nog altijd fris, is niet heel vet maar wel ferm, en offreert een aromatische melange van bessen, zwart fruit en donkere tonen – wat ‘m tot een echte eetwijn maakt, denk aan confits & co. Fles €9,99 bij www.mitra.nl.
. 0 generation Shiraz & Cabernet Sauvignon 2018  Western Cape
Ware tafelwijn, vervaardigd door de – via fair trade opererende – Imbuko Winery is deze 0 generation die in zijn sappige, stevige smaak donkere tonen combineert met fris besfruit, milde zwarte vruchten en vaag iets van toast. Richtprijs €6,99, verkooppunten via www.intensewines.nl.
. Prima 2015  Toro
Deze gespierde Spanjaard wordt in zijn smaak gemarkeerd door kruidig hout, in combinatie met laurier- en lederachtig aspecten, voorzichtig wat zwart, sappig fruit en een beetje fris besfruit. Héél geschikt voor stoof en winter. Fles €15,63 bij www.adbibendum.net.
. puklavec & friends cabernet sauvignon & merlot 2017  North Macedonia
Uitgesproken sappige, stevige, donkerrode wijn met donkere aroma’s, zoals van drop, en zacht fris besfruit. Super bij stoofschotels. En gemaakt door een dynamisch familiebedrijf in Slovenië. Fles €5,99 bij www.ah.nl,

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 

Coq au vinTijdens een intensieve reis door de Beaujolais. langs alle betere wijnbouwers in alle betere dorpen, werd ik steeds gastvrij ontvangen, soms zelfs door burgemeesters. Wat betekende dat er ter plekke werd geluncht – en altijd, dus élke dag, stond coq au vin op het menu. Bereid met de lokale wijn, die er uiteráárd bij werd genoten. Ik heb toen ontdekt hoe perfect een goede fruitige Beaujolais en coq au vin samengaan, op voorwaarde dat het haantje er ook mee wordt bereid. Uiteraard geldt hetzelfde voor rode wijnen die qua karakter verwant zijn aan Beaujolais, denk aan o.a. jonge, fruitige Pinot Noir.

. B&G Pinot Noir 2017  Ile de Beauté
Smaakt zowel soepel, haast een beetje fluwelig met toch wat beet, alsmede subtiel kruidig (van houtcontact wellicht), met een zekere frisheid en heerlijk wat mild fruit, van rode vruchten vooral. En dat voor een bescheiden €5,69 bij www.jumbo.nl.
. Bourgogne Pinot Noir Vieilles Vignes 2018  Bourgogne
Bescheiden fruitig met vaag iets van aardbei en bes, sappig, bijna licht notig, behoorlijk soepel en met een heel klein bittertje. Kostelijk bij coq au vin andere stoofgerechten. De wijn wordt gevoerd door o.m. www.plus.nl.
. Domaine de Roche-Guillon Fleurie 2018  Beaujolais
 Attractieve, door fruit gedreven, geurige wijn waarvan de smaak vooral bessig is maar ook iets van aardbeien biedt. Deze koel te schenken verleider kost €12,95 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl.
. Domaine Laforest Brouilly 2018  Beaujolais
Uiterst betrouwbare, heel sappige, soepele en tegelijk frisheid biedende wijn waarvan de jaargang 2018 trakteert op zowel zwart fruit als een dropje plus een snufje kruiden en een levendige frisheid. Fles €11,75 bij www.colaris.nl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

NOG MEER ZEER GOEDE BEAUJOLAIS

Afgelopen najaar stonden zo’n 125(!) soorten Beaujolais op elf proeftafels van even zovele importeurs. Rode Beaujolais wordt altijd gemaakt van de gamay druif: 98 procent van alle gamay ter wereld groeit ook binnen de Beaujolais, op ruim 14.000 hectare. Ongeveer een vijfde van de oogst wordt jaarlijks verwerkt tot Beaujolais Nouveau/Primeur (vanaf 21 november was hij er weer), maar de meerderheid dus niet. Op voornoemde proeverij heb ik een stuk of dertig wijnen geproefd, alle uit 2018, en véél echt lekkere soorten ontdekt.
Dit zijn enkele van mijn favorieten (in alfabetische volgorde).

. Clos de la Roilette Fleurie Tradition 2018 – Aan het glas hangende, vlezige Fleurie die royaal voorzien is van dik zwart fruit (€16,95 bij www.degoudenton.nl).
. Domaine Cheysson Chiroubles 2018 – Rode vruchten, een besje, een frisje en een dropje deden deze goed gevulde Chiroubles goud winnen in Parijs (€12,95 bij www.colaris.nl).
. Domaine du Clos du Fief Beaujolais Villages 2018 – Overtreft het niveau van zijn herkomstbenaming, vanwege zijn volheid, fruit en bescheiden donkere aroma’s (€11,90 bij www.okhuysen.nl).
. Domaine Laforest Régnié 2018 – Met goud bekroond op een Gamay concours. Terecht, gezien zijn levendige smaak, frisheid en attractieve fruit (€10,95 bij www.colaris.nl).
. Dominique Piron Fleurie 2018 – Deze florissante Fleurie trakteert op sappig fris fruit van rode en zwarte vruchtjes, met als extraatje een blaadje laurier (€17,95 bij www.wijnkring.nl).
. Jean-Paul Brun Terres Dorées le Ronsay Beaujolais 2018 – Beaujolais zoals Beaujolais moet zijn, vrolijk fruitig, aangenaam fris, niet te zwaar en loepzuiver (€10,35 bij www.lesgenereux.nl).
. Jean-Pierre Large Les Délys Morgon 2018 – Fris gestijlde, derhalve vieve, tevens elegante Morgon met bessig fruit en een hint van drop (€11,95 bij www.colaris.nl).
. Pierre-Marie Charmette Les Garants Fleurie 2018 – Wat is-ie charmant, deze Fleurie, dankzij frisheid en vooral dat sappige, voornamelijk rode fruit (€18,95 bij www.vinoblesse.nl).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 . Feravino Dika Zweigelt 2017  Slavonija
Deze Kroatische Zweigelt valt op door zijn frisse karakter en zijn bessige fruit, terwijl de dieprode wijn bovendien donkere en kruidige aspecten heeft en een redelijk stevig gestel. Richtprijs €9,95, verkoopinfo via www.croatiangrapes.nl. (Tabblad Consumenten.)
. Maison Barboulot Pinot Noir 2018  Pays d’Oc
Hè lekker, zo’n fris te drinken Pinot Noir. De wijn smaakt mild, soepel, zacht fris, sappig en tegelijk vriendelijk fruitig, enigszins naar pruimen, zwarte kersen en bessen. Reken op €8,50 à €9,50. Adressen via www.kwastwijnkopers.nl.
. Maison Chanzy Bourgogne Pinot Noir 2017  Bourgogne
Deze vin de plaisir werd tien maanden in foeders opgevoed. Sappigheid, elegantie, soepelheid, donkere aroma’s en mild zwart fruit zijn de eigenschappen, en fris geserveerd geeft hij het meeste plezier. Prijs €18,50, zie www.sauterwijnen.nl.
. Patriarche Pinot Noir 2018  Vin de France
Sympathiek van zowel karakter als prijs, namelijk €4,99. Een prettige doordrinker die sappig en zacht fris is, tevens tamelijk stevig en enigszins donkertonig (laurier, etcetera) tegen een achtergrond van fruit. Gezien bij www.coop.nl.
. Santa Julia Tintillo 2018  Mendoza
Samengesteld uit malbec plus bonarda, en zo ongeveer à la Beaujolais vergist. Vandaar het gulle, rijpe zwart fruit, o.a. van vijgen, dat in de vrij stevige smaak gezelschap krijgt kruidigheid en frisheid. Prettig geprijsd op €5,99, bij www.ah.nl.
. Val St. Pierre Pinot Noir 2018  Pays d’Oc
Je ziet ze steeds vaker verschijnen, Pinot Noirs die betaalbaar zijn. En da’s goed nieuws. Deze is een heel toegankelijke variant, een tikje rijp, sappig en met behalve zacht fruit een minikruidje. Bij www.dirckiii.nl, fles €6,99.

 

 

DuifHierbij verrukkelijk zou een Chileense Carmenère zijn, een wondermooie wildwijn: vaak bijna romig en altijd stevig, met rijp zwart fruit en donkere aroma’s, zoals van laurier, soms subtiel of juist markant aangevuld door munt. Denk echter ook aan Malbec en andere donker smakende wijnen.

. Aromo Reserva Privada Carmenère 2016  Valle del Maule
In deze stevige, dimensie biedende  Carmenère domineren donkere, Merlotachtig aroma’s tegen een achtergrond zwart fruit plus iets bessig, terwijl in de sappige smaak tevens voorzichtige roostertonen present zijn. Ga uit van €7,95 per fles, adressen via www.boomsma.frl.
. Ben Marco Malbec 2017  Valle de Uco
Argentijnse creatie van Edgardo del Pópolo. Zijn Ben Marco Malbec is een gespierde, zacht frisse, donkere aroma’s, kruidigheid en wat rijp zwart fruit bezittende duifwijn. Waarvoor www.gastrovino.nl €15,95 rekent.
. Casa Silva Microterroir de Los Lingues Carmenère 2012  Valle de Colchagua
Uitgeroepen tot beste Carmenère van Chili. Romig, gul en breed van structuur, heel sappig bovendien, met ook zonnekracht, het allerrijpste zwarte fruit, een toets van laurierdrop en roosteraroma’s, waaronder chocolade. Circa €40, adressen via www.lfe.nl.
. J. Bouchon Block Series Carmenère 2016  Valle del Maule
Met liet deze Carmenère acht maanden rijpen in grote kleine fusten. Het is een stoere creatie, intens muntig van geur en smaak, tegen een achtergrond van besfruit en kruidigheid. Richtprijs €11,99, verkoopinfo via www.poot.nl.
. Los Vascos Carmenère Grande Réserve 2015  Valle de Colchagua
 Deze door Domaines Barons Rothschilds vervaardigde wijn heeft een gul karakter en een stevig gestel, met rijpe tonen, ook van zwarte vruchten, hints van drop en laurier, en een  hint van munt. Richtprijs €15,95, voor verkooppunten zie www.monnik-dranken.nl.
. Ventisquero Reserva Carmenère 2017  Valle de Colchagua
We ruiken en proeven munt, donkere aroma’s, rijp zwart fruit en een zacht kruidig hout, in een sappige, bijna romige setting. Delicieus bij duif. Doorgaans kost een fles net geen tientje. Verkoopadressen zijn op te vragen via www.monnik-dranken.nl.

 

 

Eend, tammeHierbij meldt zich in de eerste plaats een zachtaardige, vriendelijk fruitige Pinot Noir die toch enige kracht heeft. Maar wel zo leuk en lekker is een niet te lichte rosé van niveau.

. AIX rosé 2018  Coteaux d’Aix-en-Provence
Erik Kurver maakt zijn ongelooflijk succesvolle, frisse, kruidig fruitige AIX rosé ‘zo verleidelijk dat je al meteen verlangt naar een tweede glas, en tegelijk complex, zodat hij aantrekkelijk blíjft’. Richtprijs €14,95, verkooppunten via www.walravensax.nl.
. Cambria Julia’s Vineyard Pinot Noir 2015  Santa Maria Valley
Elegant ferme, zacht frisse, nu fraai op dronk zijnde, rijpe Pinot Noir uit Californië, met discrete tonen van fruit (bessen, zwarte vruchten), laurier plus leder, en wat toastig hout. Een trouvaille bij o.a. tamme eend. Adviesprijs €28,75, adressen via www.orbwijn.nl.
. Château Pigoudet La Chapelle rosé 2018  Coteaux d’Aix-en-Provence
Drupsachtig fruit van o.a. perzik is samen met wat zuurtjesfruit en kruidigheid present in de sappige, goed gevulde, attractieve jaargang 2018 – die ter plekke een gouden medaille won. Fles €9,95 bij o.a. www.jeanarnaudwijnkoperij.nl.
. Domaine Tempier rosé 2018  Bandol
Prijswinnende rosé die tegelijk sappig en vlezig smaakt, met nuances van enigszins mild drupsfruit (witte en gele vruchten), een hint van buxus en een snufje kruiden. Ferm en goed gevuld is de bleek oranje getinte wijn eveneens. Fles €26,50 bij www.sauterwijnen.nl.
. L’Ostal rosé 2017  Pays d’Oc
Het betreft hier een uitnodigende, bleek oranje eet- en eendwijn met sappig rood zuurtjesfruit, kruidigheid en een vrij volle, sappige smaak. Gemaakt door de Bordeaux-familie Cazes. Prijs plusminus €9,50. Verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.

 

Banner-Aaldering-21

 

Eend, wildeWe schakelen over naar rode wijn met kracht en kruidigheid. Een wijn die best ook donkere aroma’s mag hebben, zoals van laurier, leder en drop. Passend in dit profiel zijn o.a. Carmenère (zie Duif) of een rode wijn met veel merlot (zie Hazenrug) dan wel wijnen op basis van malbec of bepaalde Portugese druivenrassen.

. Château Treytins Cuvée Léon 2017  Lalande-de-Pomerol
Heeft een Pomerolachtige allure. Breed, beklijvend en volop voorzien van donkere aroma’s, terwijl kruidig hout evenmin ontbreekt en in de verte wat zwart fruit waarneembaar is. Fles €18,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.
. La Rougeante 2017  Corbières
Een krachtpatser met schakeringen van drop en leder, tegen een achtergrond van zongerijpt zwart fruit. Deze verwarmer voor koude avonden en grote ami van wilde eend kost meestal €11,50, verkoopinfo via www.dgswijn.nl.
. Marquês de Borba Colheita 2017  Alentejo
Een Portugees-Franse druivenmix gaf een wijn waarin sappig zwart fruit, laurier, leder, drop en kruidigheid de toon zetten – en al  snel doen verlangen naar een volgnde slok, zeker ook bij wilde eend. Fles €10,95 bij www.winelist.nl.
. Terra d’Alter ALF 2018  Vinho Regional Alentejano
Heel aantrekkelijke wijn, vervaardigd van de alfrocheiro druif. De smaak is soepel, sappig, ferm en zacht fris, met flink wat zwart fruit en een beheerst kruidje, dit mede dankzij een deel vatrijping. Heel uitnodigend. Fles €9,45 bij o.m. www.wijnkring.nl.
. Viu Manent Reserva Malbec 2018  Valle de Colchagua
Biedt een milde combi van sappige zwarte vruchten en droptonen, met ook een hint van kruidig hout, terwijl hij tegelijk lekker vlezig is en stevig van gestel. Kortom, deze Chileen is het einde bij eend, Adviesprijs €8,95, verkoopinfo via www.kwastwijnkopers.nl.

 

 

FazantWit kan net zo goed als rood, en helemaal wanneer er ook zuurkool verschijnt. Maar dat moet wel een mooie, vrij volle witte wijn zijn, die én toch frisse zuren heeft én wat kruidig hout, een vatgerijpte  Chardonnay bijvoorbeeld. Toch liever rood? Ga dan voor een fris te serveren Pinot Noir. Hier een trio van de talrijke mogelijkheden.


. Gruber Röschitz Ried Galgenberg Pinot Noir 2017  Niederösterreich
Zuivere, elegante Pinot Noir die heerlijk fris smaakt naar bessen, met een vleugje kruidigheid en veel sap. Gemaakt op een familiedomein en afkomstig van een enkele goede wijngaard. Richtprijs €15 à €16. Adressen via www.vinites.com.
. Zorzal Terroir Unico Pinot Noir 2018  Tupungato Valley
Prima Pinot Noir 2018 van een hoog gelegen Argentijnse akker, een wijn met ook diepgang. En frisheid, en sap, en bes- plus zwart fruit. En een dropje en een bescheiden 12,5 procent alcohol. En toch maar €9,99. Bij www.gall.nl.
. Sangrato Chardeis 2018  Langhe
Combi van chardonnay en arneis. Het duo heeft een sappige, bijna vette wijn gegeven met een enigszins florale geur en een notige, inderdaad naar Chardonnay neigende smaak. Waarbij-ie lekker zal zijn? Bij o.m. fazant. Aanbiedingsprijs €7,99 bij www.wijnbeurs.nl.

 

Banner Hamersma 538-100

 

Gourmetten met vis Eigenlijk is Grüner Veltliner altijd goed, maar er bestaan reeksen andere witte wijnen die het visgourmetten een extra feestelijk, extra smakelijk tintje geven. Hieronder een aantal ideeën, inclusief diverse begeleiders zonder alcohol.

. Just O White Wine  Alcoholvrij
Van de vijf soorten alcoholvrije Just O bevat deze de minste suiker. Namelijk 4,9 gram per liter. Hij smaakt bijna tintelfris, een tikje mild en ook vrij fruitig, o.m. naar milde grapefruit. Fles €3,10 à €3,49 bij o.a. Coop, Boni, Boon, Dekamarkt, Dirk, Em-Té, Jan Linders, Nettorama, Plus, Poiesz en Vomar.
. Bota Brick Chardonnay (tappak 1,5 liter)  California
Door milde citrusvruchten, denk aan o.a. perzik, een nootje, sappigheid en een vlezige structuur gekarakteriseerde wijn. In eigen land werd deze Chardonnay uitgeroepen tot beste boxwijn. Bij www.plus.nl kost de anderhalve liter zelf te tappen wijn €14,99.
. Grüner Veltliner droog 2018  Niederösterreich
Deze wijn van www.lidl.nl werd met goud bekroond op Oostenrijks grootste wijnconcours – en kost slechts €3,99. Deze bijna tintelend frisse en tegelijk een tikje rijpe Grüner biedt wat appelachtig fruit, een klein kruidje en een hint van hartigheid.
. Il Giardino di Leonardo Grillo 2018  Italië
Van de Siciliaanse grillo gemaakte frissige, notige, en citrusachtige vino, met een klein kruidje. een vleugje mildheid en niet te veel alcohol (12,5 procent). Deze aardige gourmettenwijn kost €4,99 bij www.jumbo.com.
. Leganza Verdejo 2017  Vino de la Tierra de Castilla
Frissigheid, met een mini-tinteltje op de tong, markeert deze elegante, tevens fris fruitige (hint van drups) en discreet kruidige wijn. Die voor zijn geld, richtprijs €5,25, een gewoon gourmetten gast is. Adressen via www.monnik-dranken.nl.
. Monte Palma Verdejo 2018  Rueda
Een elegante, vieve, zuivere en fruitige (peer, citrus, drupsje) uit Spanje. Je zou de fris fruitige, met schroefdop gepresenteerde Rueda eigentijds gestijld kunnen noemen. Voor deze breed bruikbare visvriend wordt €6,95 gevraagd door www.heerenvanheusden.nl.
. 0 génération Chenin Blanc & Sauvignon Blanc 2018  Western Cape
Fair trade en/of duurzaam, daaraan moeten de wijnen van 0 génération voldoen. Deze witte is een goed frisse, bijna tintelende creatie, correct gevuld en trakterend op zowel frisse citrus als wat wit fruit. Fles €6,99 bij o.a. www.mitra.nl. .
. The Low 5,5% Chardonnay  Duitsland
Behalve sappig, frissig en licht (vanwege de 5,5 procent alcohol) smaakt hij naar milde citrus, waaronder perzik, met nog een nootje toe. Deze alcoholarme Chardonnay staat voor €4,49 op het schap bij zowel www.hoogvliet.com als bij www.plus.nl.
. Torres Sangre de Toro 0.0%  Alcoholvrij
Lekker fris, lekker fruitig en lekker zuiver: wat wil je nog meer van een alcoholvrije ‘wijn’? Deze heeft het allemaal, smaakt bovendien niet te zoet, en wat je proeft aan fruit is voornamelijk dat van verse witte druiven. Fles €6,99 bij www.ah.nl. 

Gourmetten met vlees – Alleen al vanwege de hitte van de branders heeft een fris te drinken rode wijn hier de voorkeur. En vanwege de soms enigszins pittige sausjes mag-ie zelf ook best wat pit hebben, dus enigszins kruidig zijn. Bovendien vinden we fruit gewoon lekker. Een fris te schenken, licht kruidige, prettige fruitig rode wijn die echt geen hemelbestormer hoef te zijn, da’s de gedachte.

. A La Carte Carignan  Pays d’Oc
Mijn favoriete A La Carte creatie is de Carignan, vanwege zijn dikke zwarte fruit, kruidigheid, donkere aroma’s, stevigte en sappigheid, een fris de schenken wijn die Merlot-liefhebbers héél lekker zullen vinden. Prijs €4,99 per fles bij www.hoogvliet.com.
. Bota Brick Merlot (tappak 1,5 liter)  California
Perfect voor vrienden- en familiemaaltijden, dat is deze in een tappak aangeboden Merlot uit Californië. De te koelen wijn smaakt vlezig en sappig met milde dropachtige tonen en een ondertoon van zwarte vruchten, waaronder vijgen. De 1,5 liter kost €14,99 bij www.plus.nl.
. Domaine Chapelas 2017  Côtes du Rhône
Ziehier veel kleur alsmede veel smaak, met behoorlijk wat dimensie. Hoofdrollen zijn toebedeeld aan dik zwart fruit en donkere aroma’s, terwijl een beschaafde kruidigheid het stevige, sappige geheel completeert. Prijs €7,49 bij  www.dirckiii.nl.
. Merlot Les Cazalets 2017  Pays d’Oc
Schoolvoorbeeld van een Zuid-Franse Merlot: aroma van zwart fruit en donkere tonen, inclusief discreet wat katjesdrop, met ook soepelheid, sappigheid en een redelijk volle smaak. Bij www.hema.nl is een fles op een mensvriendelijke €4 geprijsd.
. Sinzero Cabernet Sauvignon 2018  Valle del Maipo
De beste soorten alcoholloze wijn plegen meestal niet de rode te zijn – maar deze is een uitzondering. Zijn kleur is donkerrood, zijn smaak frissig en lekker bessig, met hints van mildheid en laurier. Richtprijs €9,95, verkooppunten via www.la-source.nl.

 

 

Hazenrug, hazenpeper, jachtschotelHaasje rep je naar de winkel voor een zachte, vrij volle, enigszins kruidige rode wijn. Soorten met veel merlot vormen een goede keuze, hetgeen ook geldt voor wijnen op basis van op tempranillo en de vrijwel identieke tinta del país uit Ribera del Duero.

 . Abbaye de Valmagne Portalis 2017  Languedoc
Deze compositie smaakt aangenaam fris en vrij levendig, met flink wat sappig fruit van bessen en zwarte vruchten, alsmede donkere laurier- en lederachtige elementen plus roosteraroma’s. Een vin om voor te vallen. Richtprijs €15,95, info via www.heisterkamp.com.
. Bardos Romántica Crianza 2016  Ribera del Duero
Pure tempranillo wijn, veertien maanden gelagerd in Franse fusten. Heeft dus flink wat kruidig hout en vanille in zijn stoere, tevens sappige smaak, naast wat fruit van bessen en zwarte vruchten. Circa €11,99, zie o.a. www.wijntransport.nl en www.wijnproevers.nl.
. Casa Silva Edición Limitada Petit Verdot 2017  Valle de Colchagua
Dieprode Chileense klassewijn, helemaal niet petit, waarvan het aroma iets heeft van dadels, vijgen en andere milde donkere vruchten, terwijl laurier en rokerig hout het stevige geheel completeren. Richtprijs €14,95, adressen via www.lfe.nl.
. Príncipe de Viana Crianza 2015  Navarra
Een ferme, op dronk zijnde, zacht frisse eetwijn met schakeringen van kruidig hout, duidelijk milde vanille, een vleugje laurier en rijp bessig fruit Als druiven dienden behalve tempranillo ook cabernet sauvignon en merlot. Fles €8,95, verkoop via o.a. www.wijnkring.nl.
. Rustenberg John X. Merriman 2017  Stellenbosch
Het mooie van de Merriman is dat je er van alles in kunt proeven. Mild zwart fruit, laurier, zacht kruidig hout, en vleugje vanille, sappigheid, kracht (14,5 procent alcohol) en een frisje dat hem vitaal houdt. Fles 12,99 bij www.ah.nl.
. Wellanschitz Blaufränkisch Klassik 2017  Burgenland
Dit is een vlezige, sappige, discreet kruidige (want op foeder gelagerde) wijn waarvan het aroma een aangename mix vormt van zwarte vruchten en donkere tonen, inclusief een hint van katjesdrop. Zeer well geschikt voor hazenpeper e.d. Fles €10,75 bij www.colaris.nl,

 

Banner KWAST BANNER

 

HertMassa’s mogelijkheden, mits de wijn rood is en kwaliteit heeft, diepgang dus, en naast donkere tonen ook fruitige in zijn aroma

 

 . Château Balac 2015  Haut-Médoc
Een jaar vatopvoeding gaf de wijn roosteraroma’s die diepgang geven aan de door donkere tonen en wat fruit (zwart plus bes), een beetje frisheid en een keurige afdronk herkenbare smaak. Deze ware wildwijn kost meestal €13,95, adressen via www.monnik-dranken.nl.
. Condominio Roble 2018  Ribera del Duero
Mooi evenwichtig, met alle elementen smakelijk in balans: de stevige structuur, het besachtige fruit, de beheerste  vanille en kruidigheid van het hout (vanwege slechts vier maanden vatrijping), het sap en de vitaliteit. Fles €9,75 bij www.colaris.nl.
. Dominio de Anza Selección de Parcelas 2017  Bierzo
De diep donkere, vlezige wijn smaakt nog vol fruitig, vooral naar zwarte vruchten, heeft ook donkere aroma’s plus zacht kruidige, heel beheerste houttonen. Heel heerlijk bij hertenbiefstuk. Fles €22,50 bij www.okhuysen.nl.
. Kruger Old Vines Cinsault 2018  Piekenierskloof
Karaktervolle, geurige, zacht frisse niet te zware, zeer smakelijke Kaapse wijn waarvan het fruit zacht, rood en zwart is, en gevat in een  tikje kruidige (met ook een pepertje), tikje rijpe omlijsting. Te koop voor €14,75 bij www.okhuysen.nl.
. La Carbonara Las Pisadas 2015  Rioja
Dankzij een rijping in fusten van Frans eikenhout kreeg deze Torres wijn een duidelijk kruidige toets, met ook nog wat vanille, terwijl de soepele, ferme smaak tevens rijp bes- en zwart fruit offreert alsmede een zachte frisheid. Bij www.vinissimus.nl kost hij €12,50.
. Salentein Barrel Selection Blend 2016  Valle de Uco
De koele hoogte van Valle de Uco heeft frisheid in de wijn gebracht, zonder een overdaad aan alcohol. Daarnaast proef je donkere aroma’s, wat fruit van vooral bessen plus zwarte vruchten, en op beheerste wijze, kruidig hout. Prijs €15,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.

 

Kalkoen, gevuldeDe glazen mogen gevuld zijn met een rijke Viognier, Chardonnay of Pinot Noir, zie ook tamme eend en fazant.

. Domaine Pélaquié Laudun 2018  Côtes du Rhône Villages Blanc
Zijn smaak is uitgesproken stevig en tegelijk heel aromatisch dankzij schakeringen van mild wit plus geel fruit, kruiden en noten. Wat ‘m een prima tafelpartner maakt voor o.m. kalkoen. Viognier is een van de gebruikte druivenrassen. Flesprijs €11,95 bij www.okhuysen.nl.
. Fetzer Sundial Chardonnay 2017  California
De jaargang 2017 doet begrijpen waarom deze wijn al decennia populariteit geniet. Want in zijn vlezige smaak gaan sappigheid, zachte zuren, notigheid en een vleugje vanille aangenaam samen met mild fruit. Richtprijs €8,95, verkoopinfo via www.dgswijn.nl.
. M. Chapoutier Domaine des Granges de Mirabel Viognier 2017  Coteaux de l‘Ardèche
In de redelijk stevige, vrij volle wijn bestaat het aroma deels uit rijpe, zachte fruittonen, zoals van abrikoos en peer, met nog een nootje toe. Prijs €14,25 à €16. Info via www.orbwijn.nl.
. Nabia Reserva 2018 (AH Excellent Selectie)  Vinho Regional Alentejano
Het fruit van deze volle, ook viognier bevattende, zacht frisse, mild gestijlde wijn bestaat uit een combi van peer, perzik en abrikoos. Goed gekoeld smaakt hij het lekkerst. Prijs €7,99 bij www.ah.nl.
. Proeza Arinto-Chardonnay 2018  Vinho Regional Península de Setúbal
Deze Portugese duowijn is een behoorlijk volle, eerder notig dan fruitig, en bestemd om zowel wit vlees als gevulde kalkoen te begeleiden. Voor €7,45 wordt hij aangeboden door o.m. www.jeanarnaudwijnkoperij.nl.
. Tenuta Sant’Antonio Monte Ceriani 2018  Soave
Fraaie, volle, aromatische Soave waarin mild fruit van o.m. perzik en peer vrolijk figureert, samen met een discrete kruidigheid. Adviesprijs €13,75, verkoopadressen via www.kwastwijnkopers.nl.
. Val St. Pierre Viognier 2018  Pays d’Oc
Een witte wijn bestemd voor wijnliefhebbers die enigszins zacht en mild prefereren boven fris en heel droog. In de vrij ferme, tamelijk volle smaak ontmoeten we wat abrikoos en perzik – en in goed gekoelde vorm zien we ‘m graag bij kalkoen. Fles €6,99 bij www.dirckiii.nl.

 

 

KwartelZie zowel hert als haas. Hierbij kan een heel palet aan rode wijnen genoegen geven.

Lamsbout, lamsschouderBehalve rode Bordeaux en Chileense Cabernet Sauvignon (zie bij biefstuk etcetera) komen regimenten andere soorten in aanmerking, met name rode Rioja en hoogwaardige Chianti.

. Gaglione Rubiolo 2017  Chianti Classico
Deze internationaal geprezen, inviterende wijn biedt pruimen, bramen en ander, rijp zwart fruit, kruidigheid (er vond ten dele vatopvoeding plaats), sappigheid, en wat laurier. Sangiovese is de enige druif. Fles €13,75 bij www.sauterwijnen.nl.
. Marqués de Riscal Reserva 2014  Rioja
Klassieker kan haast niet. Deze Rioja ging 26 maanden op vat. Vandaar dat de 2014 volop vanille biedt in geur en smaak, plus zacht kruidige houttonen, rijpe aspecten, tegelijk nog enige frisheid, de nodige kracht en vaag wat besfruit. Prijs €18,99 bij www.gall.nl.
. Rosario Vera 2017  Rioja
Pure tempranillowijn voorzien van heel rijp besfruit, zacht kruidige houtaroma’s, een vleugje vanille, donkere tonen, veel sap en een flinke finale. Deze op zware fles gepresenteerde Rioja draagt een verkoopprijs van €16,90, bij www.adbibendum.net.
. Torres Altos Ibéricos Crianza 2014  Rioja
De een jaar in eikenhouten vaten gelagerde Crianza 2014 is een traditioneel gestijlde Rioja, met dus een royale dosis milde vanille in zijn smaak, alsmede zacht kruidige houttonen en een beetje besfruit. Flesprijs circa €10,50. Info via  www.walravensax.nl.

 

Banner_Alliance


Lamskoteletten, lamsrack
Alle mogelijke rode wijnen komen bij gebakken of gegrilde lamskotelettenin aanmerking, met vooraan Franse en Spaanse. Hier enkele suggesties. Zie ook bij biefstuk e.d.

 . Château Fourreau 2018  Bordeaux
Deze petit Bordeaux wordt in zijn elegant-ferme, soepele, zacht kruidige smaak sterk getypeerd door de merlot, vandaar de donkere tonen en het sappige zwarte fruit, terwijl de cabernet sauvignon nog wat fris besfruit heeft toegevoegd. Te koop voor €6 bij www.hema.nl.
. La cuvée Bistrot de Puy Arnaud 2016  Vin de France
In Bordeaux maakte Thierry Valette een puur-plezierwijn van alleen merlot. Deze dieprode, vrij gulle, sappig frisse wijn charmeert met zijn gulle fruit van zwarte vruchten en bessen, en heeft ook iets van drop en laurier. Serveer ‘m fris. Fles €17,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.
. Le Petit Saint Jacques 2018  Coteaux de Peyriac
Buitengewoon aangename, houtloze, vlezige rode eetwijn van gelijke delen cabernet sauvignon en syrah. Donkere aroma’s domineren, maar sappig rijp zwart fruit ontbreekt evenmin. Richtprijs €7,50, verkoopinfo via www.halvemaanwijn.nl.
. Marqués de Riscal Finca Torrea 2016  Rioja
Deze traditionele Rioja, een heel stevige, smaakt nog vitaal, met naast rijpe tonen zacht frisse zuren. En zijn verleidelijke, rijpe bessenfruit wordt fraai verrijkt door milde vanille, een hint van laurier en een vriendelijke kruidigheid. Fles €31,99 bij www.gall.nl.

 

 

Mosselen, gekookteMagistraal bij mosselen smaakt eigenlijk altijd een Muscadet Sèvre et Maine sur lie. Geen wonder, want bij zeefruit is de rond Nantes geboren wijn al héél lang een klassieker. Dit ongetwijfeld mede vanwege zijn frisse karakter – je ervaart dit haast als een bijna zilt zeewindje – en zijn bescheiden alcoholgehalte, terwijl in de betere soorten wat frisse citrus aanwezig pleegt te zijn. Identiek gestijlde, dus frisse, lichte, zuivere witte wijnen worden achter ook elders gemaakt, zoals in Slovenië. Zie ook hiervoor bij salade met vis of zeefruit.

. Domaine Pierre Luneau-Papin La Grange Vieilles Vignes 2018  Muscadet Sèvre & Maine tiré sur lie
Een meesterlijke mosselwijn is de elegante La Grange Vieille Vignes 2018 die fris smaakt zonder heel strak of zuur te zijn, terwijl wit fruit en snufjes kruiden plus specerijen niet ontbreken. Fles €11,50 bij  www.okhuysen.nl.
. Clos de Beauregard 2018  Muscadet Sèvre et Maine sur lie
Dit is een klassieker in zijn soort, van het familiedomein Guilbaud Frères. Dus zo fris als een zeebries, levendig, fris fruitig, een heel klein beetje kruidig-floraal en bleek van tint. Fles €9,99 bij www.colaris.nl.
. puklavec & friends sauvignon blanc & pinot grigio 2018   Stajerska Slovenija
Lichtvoetig en tegelijk heel smakelijk: vief en verkwikkend, bijna tintelend zelfs, met slechts 11,5 procent alcohol en een sappig fruitigheid (richting perzik en peer). Zijn geboorteland is Slovenië, zijn prijs €5,99, bij www.ah.nl.

ReeDezelfde wijnen als bij hert.

 

 

Rollade Ervan uitgaand dat een rollade van rund of varken altijd gekruid is, betekent dat een vrij stevige, enigszins kruidige rode wijn de voorkeur heeft. Met name Pinotage uit Zuid-Afrika.  Bovendien komt Chileense Carmenère in aanmerking, zie bij duif, en Garnacha uit Spanje.


. Bellingham The Bernard Series Bush Vine Pinotage 2016   Coastal Region
Hoogwaardige, krachtige Kaapse wijn die een jaar op vat ging. Kruidig hout omlijst derhalve het sappige fruit van bessen, zwarte vruchten en vaag iets van gebakken banaan (kenmerkend voor Pinotage). Een fles kost meestal rond de €21, adressen via www.lfe.nl.
. La Mal-Dita Garnacha 2017  Rioja
Gave, gespierde Garnacha, een fris te schenken wijn waarvan het gulle zwarte fruit even geweekt lijk te zijn in laurier- en dropwater. De producent is het Riojaanse topbedrijf Vivanco. Prijs  €7,80 bij o.a. www.josbeeres.nl.
. Olifantsberg Pinotage 2017  Breedekloof
Het Kaapse wijngoed Olifantsberg heeft een Nederlandse eigenaar. Wiens wijn getypeerd wordt door beheerste, kruidige houttonen, terwijl de stevige, nog behoorlijk vieve  smaak bovendien plezierig wat bes- en kersfruit biedt. Importeur www.winematters.nl vraagt €13,95.

Tarbot, tong, zalm gebakken of gegrildVoor de hand ligt een Chardonnay van niveau, Bourgondisch of anderszins. Verrassender wordt de combinatie met bijvoorbeeld een blanke Bordeaux, een voorbeeldige Vouvray, of bepaalde albariño wijnen.

 . (?) Chardonnay par la famille Maurel  Vin de France
In deze vraagtekenwijn ruiken en proeven we noten, iets toastigs, veel sap, een beetje wit fruit – en hebben van deze vrij volle Chardonnay zéér genoten bij op de huid gebakken zalm. Vraagprijs €9,50 bij www.sauterwijnen.nl.
. Château Tour de Mirambeau Réserve 2018  Bordeaux
Deze Réserve is bepaald inviterend, dankzij wat notigheid, wit en geel fruit, een hint van rijpheid, zachte zuren en veel sap. Als basis dienden drie druivenrassen, vandaar de dimensie in zijn smaak. Adviesprijs €11,50, verkoopinfo via www.kwastwijnkopers.nl.
. Curvos Alvarinho 2018  Vino Regional Minho
Een heel licht notige, door fris citrusvruchten en mild wit fruit goed gevulde wijn die tevens sappig smaakt. Zijn herkomst is Quinta de Curvos waar ook een prachtig tuinpark ligt. Fles €9,99 bij www.gall.nl.
. Domaine Torraccia 2018  Corse-Porto Vecchio
Van vermentino vervaardige Corsicaan die niet zwaar is, met 12,5 procent alcohol, maar wel stevig van gestel en bovendien zowel notig als kruidig. Zalig bij gebakken zeewolf en dat soort vissen. Reken op €21,75 per fles, adressen via www.heisterkamp.com.
. Empreinte 2018  Vouvray
Op zware fles gebottelde Vouvray (van chenin blanc): een uitgesproken frisse wijn waarvan het fruit bestaat uit frisse citrus en wat groene appel, samen met een nootje en een kruidje. Deze Voubeeldige viswijn kost €13,95 bij www.degoudenton.nl.
. Gardian Grande Réserve Chardonnay-Sauvignon-Vermentino 2018  Coteaux de Béziers
In de op zware fles gepresenteerde triowijn zijn mild wit en groen (drups)fruit te ontdekken, in gezelschap van een kruidje en een hint van bladgroen. Vis zal er gráág in zwemmen. Fles €9,95 bij www.winelist.nl.
. FontanAvecchia Falanghina del Sannio 2018  Italia
Uit Campania (achter Napels) afkomstige creatie met kruidigheid, fermheid en frisse, sappige citrus. Aan tafel ermee is het devies, of beter gezegd devis. Flesprijs rond de €13,50, verkoopinfo via www.kwastwijnkopers.nl.
. Les Allées du Vignoble 2018  Petit Chablis
Deze Petit Chablis van vinoveteraan Michel Laroche is minder mineralig dan reguliere Chablis, maar wel echt lekker. Fris gestijld bovendien, eveneens wat zijn fruit betreft. Met ook sappigheid, een vrij stevige structuur en een klein kruidje. Fles €14,75 bij www.colaris.nl.
. O Fillo da Condesa Albariño 2018  Rías Baixas
 In de elegant ferme, zuivere smaak vinden we groene appel, grapefruit, en ander fris fruit – en krijgen hevige trek in een gebakken sliptongetje besprenkeld met citroensap. Inclusief Nederlandse accijns kost een fles €12,37 bij www.adbibendum.net.
. Pour Ma Geule Chardonnay 2017  Chile
De naam is Frans, Pour Ma Geule, maar de wijn komt uit Chili. Frisheid en kracht markeren deze Chardonnay, samen met een nootje en wat fruit. Je zou de stijl Bourgondisch kunnen noemen, en dat is bedoeld als schouderklopje. Prijs €11,95 bij www.adbibendum.net.
. Préjugés 2018  Vin de France
Vier maanden in vaten opgevoede, Zuid-Franse Chardonnay die echt geslaagd is. Namelijk vlezig, notig, licht kruidig, bijna een beetje romig, sappig en enigszins mild fruitig (citrus, tropisch, wit). Prijs €9,99 bij www.gall.nl.
. Serra de Estrella Albariño 2018  Rías Baixas
Zijn bleke kleur heeft een groenzweem, de geur neigt naar zowel floraal als fruitig, en in de levendige, vrij volle  smaak ontmoeten we behalve frisse citrus ook een hint van groene appel. Deze visvriend draagt een richtprijs van €9,95, adressen via www.dgswijn.nl
. Wente Morning Fog Chardonnay 2017  Livermore Valley
Het milde tropische en citrusachtige fruit van deze sappige, vrij volle en tegelijk aangenaam frisse Californische wijn krijgt harmonisch tegenspel van milde  notigheid en andere beschaafde roostertonen, plus een vleugje vanille. Richtprijs €11,99. Adressen via o.a.  www.wijnproevers.nl.


Wild, waaronder wild zwijn, springbok, kangoeroe en struisvogel
Hierbij kunnen alle remmen los gaan wat betreft kracht en kruidigheid. Ik begin graag met een paar Zuid-Afrikaanse  soorten, en spring dan als een bok naar andere regio’s en landen.

 
. Bellingham The Bernard Series Small Barrel S.M.V. 2015  Coastal Region
Veel kleur, flink wat alcohol, een aanzienlijke concentratie en een genereus aroma met vooral donkere tonen (leder, laurierdrop), kruidig hout en in de verte fris besfruit plus iets van rijpe zwarte vruchten. De zware fles heeft een richtprijs van €21,50. Adressen via www.lfe.nl.
. Creation Estate Syrah Grenache 2017  Walker Bay
Een gespierde, van dik zwart fruit en donkere aroma’s voorziene, vlezige wijn die wildgerechten baie goed kan begeleiden. Zijn herkomst is een spectaculair jong Kaaps domein. Adviesprijs €22,50, verkooppunten via www.vinites.com.
. dA Carignan Vieilles Vignes 2017  Pays d’Oc
Een op vat gelagerde, verwarmende, intens smakende wildwijn met zondoorstoofd zwart fruit, donkere, lederachtige tonen, een vleugje vanille en zacht kruidig hout. De flesprijs ligt meestal tussen de €8,95 en €9,50. Verkooppunten via www.poot.nl.
. Domaine Terres d’Hachène Levant 2017  Duché d’Uzès
Dit is een zonder houtcontact vervaardigde wijn, heel smakelijk en heel krachtig, met nuances van dik, zondoorstoofd zwart fruit, wat kruidigheid en donkere aroma’s. Een goede wildwijn is het zeker. Richtprijs ruim €12, verkoopinfo via www.heisterkamp.com.
. Domaines Paul Mas Grande Réserve 2018  Pays d’Oc
Je zou dit als een zonneversie van Cabernet Sauvignon kunnen beschouwen, gezien zijn kracht en verwarmende karakter. Sappig, rijp besfruit is eveneens present, samen met een klein frisje en milde roosteraroma’s. Fles €13,99 bij o.a. www.wijnproevers.nl.
. Hahn GSM 2016  Central Coast
Een vatgelagerde melange met als belangrijkste druif grenache. Mild fruit, zoals van dadels markeert samen met roosteraroma’s de vlezige, zeer krachtige smaak waarin de Californische zon aangenaam gevangen werd. Fles €15,95 bij o.a. www.jeanarnaudwijnkoperij.nl.
. Les Hauts du Fief 2015  Crozes-Hermitage
Krachtige wildgebraad wijn met een donkere, deels lederachtige smaaktoets, een zachte frisheid en een ondertoon van zowel rijp besfruit als zwarte vruchten. Discreet kruidig, heel licht rokerig hout ontbreekt evenmin. Richtprijs €25, adressen via www.dgswijn.nl.
. Pepeta Tempranillo 2016  Toro
De donkerrode, nu enigszins rijpe wijn heeft een vlezige, sappig smaak waarin zacht kruidig hout, vanille en  roosteraroma’s gezelschap hebben van rijpe bessen en zondoorstoofd zwart fruit. Het is een ware wildwijn. Fles €11,99 bij www.wijnbeurs.nl.
. St. Andrea Áldás cool climate 2016  Egri Bikavér
Robuuste, tegelijk dimensionale Hongaarse wijn met allerlei donkere, kruidige en fruitige elementen plus nog iets van chocolade en andere roosteraroma’s. Dit Hongaarse wondertje bij wild kost €16,50 bij www.anfors-imperial.com.

NAGERECHTEN

KaasDrink de wijn van het hoofdgerecht door. Maar kies er wel de juiste kaas of kazen bij. De beste kazen bij witte wijnen, vooral Chardonnay en Viognier, zijn romige (Brie, Camembert, Kernhem, e.d.) en gatenkazen. Voor de meeste rode wijnen zijn harde kazen een veilige keus (Cantal, Cheddar, rijpe Manchego en extra belegen, oude of overjarige Goudse). De beste universele kaaswijn is waarschijnlijk Gewurztraminer, in het bijzonder die uit de Elzas.

. Cueva del Chamán Esencia Garnacha Tintorera 2016  Almansa
De nog zacht frisse, breed in de mond komende, ook kruidig hout bezittende jaargang 2016 kan bijvoorbeeld in plaats van Port bij blauwschimmel worden gedronken. Fles (een heel zware) €24,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.
. Fonseca 10 Year Old Tawny  Port
Fris geschonken is hij geschikt voor blauwschimmelkaas en eventueel oude Friese Nagelkaas, en dan enigszins fris geserveerd. Dit dankzij een smaak die krachtig is, rijpig, notig, kruidig, zoetig en verwarmend. Te vinden voor €26,99 bij o.a. www.gall.nl.
. Trimbach Gewurztraminer 2016  Alsace
In de Elzas zelf drinken ze zwoel kruidige Gewurztraminer graag bij hun pittig romige Munster, al dan niet met daarop wat kummel gesprenkeld. Bij dit kaastype (en veel andere soorten) smaakt deze versie  van de familiefirma Trimbach heerlij. Fles €16,79 bij www.gall.nl.

Chocoladetaart, chocolademousse, Christmas pudding – Spaanse Pedro Ximénez, soms ook PX genoemd, is vooral bij chocodesserts fantastisch. Deze donkerbruine, weelderig zoete Sherry, die gemaakt werd van zongedroogde druiven, smaakt naar rozijnen, karamel, koffie, soms ook appelstroop en chocolade. Waarbij wij thuis zo’n PX gráág schenken, is de rijke chocoladebol van bakker Both, www.bakkerijboth.nl.

. Feuerheerd’s Single Harvest Old Tawny 2005  Porto
Zijn bruine kleur is niet heel intens, zijn smaak juist wel. Zoet, rijp, krachtig, notig en vooral chocoladeachtig, wat ‘m tot een prima partner maakt voor chocoladedesserts. Dit oudje doet het nog best. Halve liter kost €14,99 bij o. m. www.wijnproevers.nl.
. Cream Sherry  Jerez
Bij Christmas pudding kan Cream Sherry heel lekker zijn. Een in zijn soort uitstekende is de Lustau East India Solera Sherry die werd samengesteld uit droge Oloroso Sherry en zeer zoete, rijpe Pedro Ximénez – die duidelijk aanwezig is. Vandaar die elementen van koffie, karamel, cacao en rozijnen in de voor het overige beduidend rijpe, 20 procent alcohol bevattende smaak. Adviesprijs €14,99 per halve liter, bij www.gall.nl.
. Pedro Ximénez/ PX  Jerez
Een voortreffelijke, weelderige variant is de Osborne Pedro Ximénez 1827 die ik voor €14,35 aantrof bij www.spanjewijn.nl. Geloof me, voor dat geld is dit koopje.
De wat minder intense, doch ook geslaagde Barbadillo Pedro Ximénez kost per fles €10,99 bij www.mitra.nl.
Per halfje wordt de rijke, negen jaar gerijpte Gonzalez Byass Nectar gevoerd door www.gall.nl, à raison van €6.99.
. Singla Héritage du Temps 2017  Rivesaltes Grenat
Rijpe tonen, chocolade, kruidig hout, zoetheid, speculaaskruiden, een lepeltje fruit en een vriendelijke frisheid: ze zijn allemaal aanwezig in deze fraaie, koel te schenken choco kameraad. Fles €24,95 bij o.m. www.bosmanwijnkopers.nl.

Andere zoete desserts De wijn hierbij moet opgewassen zijn tegen de zoetheid van de nagerechten, dus zelf ook behoorlijk zoet zijn. Naar believen kun je dan kiezen voor stil of parelend, wit of juist (bruin)rood, vederlicht dan wel krachtig. Tussen véél varianten dus, met voorop de breed verkrijgbare, betrouwbare Moscato d’Asti. Hier nog enkele andere enkele ideeën.

 . Alvada 5 Year Old  Madeira
Deze Madeira is niet bestemd om bij het koken te worden gebruikt – behalve dan door de kok(kin) – maar om notentaart en andere, niet te zoete desserts te begeleiden. De wijn smaakt rijp maar tegelijk nog zeer vitaal en, heel kenmerkend voor Madeira, met een fris zoet karakter. Je proeft subtiele schakeringen van o.a. koffie, chocolade, vanille, noten en in de verte wat limoen. Prijs per halve liter vanaf €16,95, verkooppunten via www.neerlandswijnhuis.nl.
. Casa de la Ermita Dulce 2018   Jumilla
Jong ogende en smakende, door rijk zoet fruit (zwarte vruchten, rode, bessen) gedreven wijn die ook wat donkere aroma’s heeft en geen overdreven hoeveelheid alcohol (14,5 procent). Het is bijna een dessert op zich, maar zal toch over en bij vruchten en vruchtenijs rijke genoegen geven. Halve liter €14,50 bij o.a. www.wijnkring.nl.
. Château Monteils 2010  Sauternes
Ondanks zijn leeftijd is deze wijn nog verbazend vitaal. Terwijl de smaak bestaat uit een melange van mild zoet fruit (peer, perzik, zuidvruchten) met in de verte wat kruidigheid, een vleugje jasmijn en een hint van karamel/tarte tatin. Flesprijs €18,95, importeur www.heerenvanheusden.nl.
. Deakin Moscato 2018  Victoria
Mooie Australische Moscato die zoet smaakt, met bijna iets van karamel, en zeer druivig, terwijl het alcoholgehalte beperkt blijft tot 7 procent. Delicieus bij desserts, vooral die met fruit, waaronder zeker ook tarte tatin. Adviesprijs €6,75, adressen via www.vinites.com.
. Le Petit Béret profil Muscat Doux  Alcoholvrij
Parelend, alcoholvrij alternatief voor Moscato d’Asti. Fris, behoorlijk druivig en voldoende zoet van smaak. Bij het samenstellen van deze ‘wijn’ is een Franse topsommelier betrokken geweest. Fles €8,55 bij www.lesgenereux.nl.

 

 SCHILDERIJ VAN DE MAAND

Als we met ons bestaan allemaal zo tevreden zijn als deze kat, ooit een huisgenootje van tekenlerares Ariane Berends-Brouwer, dan zou heel veel gedoe in de wereld achterwege kunnen blijven. Wat ik overigens achteraf bedacht; op de tekenles zelf vond ik gewoon dit een leuk beeld om vast te leggen. En hoor ik daar een zacht gespin?
www.vinpressionist.com

 

 EEND GOED, AL GOED

Eind jaren zeventig verrichte het gastronomische maandblad Gault-Millau een landelijk onderzoek naar het beste Franse restaurant. Op een sterke eerste plaats eindigde La Tour d’Argent, de Parijse zaak die toen drie sterren had in de Guide Michelin. En die al een eeuw of vier faam genoot. Koning Henri III bijvoorbeeld kwam er zo graag en zo vaak dat er speciale vorken voor hem werden gemaakt. Soms zelfs vonden duels plaats om een tafelreservering te bemachtigen. Het was dan ook met schroom dat wij decennia geleden in de snelle lift stapten die ons naar de eetzaal op de zesde etage zoefde. Schroom die alleen maar toenam bij het bekijken van de ingelijste handtekeningen die beroemdheden hadden achtergelaten. Krabbels van Charlie Chaplin, Dwight Eisenhower, Danny Kaye, Harold Lloyd, Orson Welles, de Engelse vorstin, ze hingen er allemaal. Eenmaal boven zagen wij Salvador Dalí die druk gesticulerend tafelde met twee mooie jonge vrouwen.

HET ARCHIEF SPREEKT

Ooit was reigerpâté een specialiteit van La Tour d’Argent, maar sinds 1890 is dat eend – die van meet af aan genummerd werd. Het kaartje dat wij ontvingen vermeldde numéro 530080. Gemiddeld serveert de zaak vijftig eenden per dag, zo vertelde onze aardige ober. De eenden komen uit de Vendée, waar men ze speciaal voor het Parijse etablissement fokt. Per traditie wordt elk karkas geperst in een zilveren pers, waarna de opgevangen sappen vermengd worden met eendenbouillon, fijn gewreven eendenlever, Cognac, Madeira en kruiden.  Onze Caneton La Tour d’Argent verscheen in twee etappes, eerst de eendenborst met saus en daarna de gebraden bouten zonder saus.

Door de zaal schreed de man die La Tour d’Argent had groot gemaakt, Claude Terrail. Hij droeg een blauwe korenbloem in zijn knoopsgat en behoorde tot Frankrijks high society. Met Ava Gardner had hij een verhouding gehad en hij was even getrouwd geweest met de dochter van een Amerikaanse filmregisseur. Naar verluidt was die dame heel kippig, waarop Claude haar een bril adviseerde. Toen ze die opzette, bekeek ze haar echtgenoot – en verdween voorgoed uit diens leven. Ambitie om restaurateur te worden had Claude Terrail helemaal niet. De beroepen van ambassadeur, advocaat en komiek spraken hem meer aan. ‘Maar’, zo vertelde hij later, ‘ik heb ze wel alle drie in mijn vak gevonden.’

Monsieur Terrail toonde ons met trots zijn wijnkaart, een volumineus boekwerk met een overdonderd collectie van voornamelijk klassiek grote wijnen. Pas achteraf ontdekte ik dat het lijstje met restanten in ons exemplaar ontbrak en daarmee de kans om bijvoorbeeld de Clos Fourtet 1945 te bestellen, een grote Saint-Emilion die een relatief redelijke 150 franc per fles kostte. In overleg met de sommelier hadden wij bij de eend al eerder een Pomerol gekozen, Château La Conseillante 1969, een heel correcte, nog vitale wijn die op 110 franc was geprijsd. Na afloop van ons déjeuner daalden wij af naar de immense wijnkelder waar de caviste niet alleen een korte rondleiding gaf, maar ook een licht- en geluidsvoorstelling vertoonde die Claude Terrail persoonlijk had bedacht en ingesproken. Het was theater – en daarmee een passende afsluiting van de culinaire vertoning die wij boven hadden beleefd. Eend goed, al goed.

 

De Franse springruiter Pierre Jonquères d’Oriola (1920 – 2011) deed mee aan vijf Olympische Spelen en werd zowel in 1952 als 1964 kampioen op het individuele springconcours. In het uiterste zuiden van Frankrijk, binnen Côtes du Roussillon, heeft de familie Jonquères d’Oriola rond het 12e-eeuwse kasteel Villeclare 50 hectare wijngaarden. Men maakt rode en rosé wijnen van vijf soorten blauwe druiven, alsmede een witte wijn van macabeo. Ziedaar de toelichting van verzamelaar Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com, uit wiens omvangrijke collectie dit etiket afkomstig is.

 

 .

.

.

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website en dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.