Je zou gedurende deze maand een wereldreis met wijn kunnen maken, want al proevend heb ik smakelijke soorten ontdekt uit niet alleen traditionele wijnlanden, zoals Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje, maar ook uit minder conventionele, te weten Engeland, Moldova, Nederland en de Verenigde Staten. Bovendien stellen de proefprofs van Perswijn de allerbeste rode wijnen voor uit twee gebieden in Portugal. Een ontspannen, visueel rijke tuinreis is eveneens mogelijk, naar de kunstzinnige tuinen van Claude Monet. En al ‘bladerend’ zul je nog meer plezierige items ontdekken. Dat het maar een mooie wijnmaand mag worden.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

Gusbourne Brut Reserve 2016
England
Wat een verfijning, wat een vitaliteit, wat een klasse, wat een verrassing, ziedaar mijn eerste gedachten na het eerste slokje van deze wijn – die uit Engeland komt. Om precies te zijn van het in 2004 begonnen Gusbourne domein, dat toen eigendom werd van Andrew Weeber. Het landgoed zelf, dat gelegen is bij het voormalige havenstadje Appledore, heeft een eeuwenlange historie, maar het was Weeber die er de eerste druivenstokken plantte. Inmiddels staan ze op 60 hectare, waarvan de helft in Kent (‘de tuin van Engeland’ met fossielenbodem) en de helft in West Sussex (kalkgronden). Van meet af aan was het doel om  hoogwaardige sparkling wines te maken. Vandaar dat alleen Champagne variëteiten werden geselecteerd: pinot noir, pinot meunier en chardonnay. Voor de minstens drie jaar op zijn gistingsbezinksel gerijpte Brut Reserve 2016 waren de percentages respectievelijk 27, 33 en 40 procent. ‘Onze visie is simpel’, stelt Andrew Weeber, ‘we streven naar het creëren van de fijnste wijnen ter wereld.’ En dat lijkt hem aardig te lukken. Fles €39,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

 

 

AH Excellent Selectie Coteaux Bourguignons Chardonnay 2020
Bourgogne
Enig idee hoe groot het gebied is waar Coteaux Bourguignons kan worden gewonnen? Niet minder dan 384 gemeenten in de héle Bourgogne (op de foto een gras maaiende boer).  Wat overigens niet betekent dat het aanbod van wijnen met deze nu circa tien jaar bestaande herkomstbenaming enorm is, naar schatting gebruikt men nog geen 200 hectare. Hoe dan ook, een plezierige kennismaking met een witte variant vormt de Excellent Selectie Chardonnay 2020. Een wijn die notig is, sappig en qua stijl vrij fris, met ook wat wit en geel fruit. Fles €7,99 bij www.ah.nl (zie de banner) en in zo’n 900 filialen.

Aiméstentz Pinot Blanc Rosenberg 2019
Alsace
In Wettolsheim, een dorp niet ver bezuiden Colmar, was Aimé Stentz de eerste om op het familiale wijngoed zelf te gaan bottelen. In plaats van druiventeler werd hij wijnbouwer. Twee generaties verder heeft Marc Stentz (links) het stokje overgenomen, met verve – en door uitsluitend duurzaam geteelde druiven te verwerken (waarnaar in 2007 de overstap werd gemaakt). Het wijngoed Aimé Stentz bestrijkt ruim 14 hectare, verdeeld over niet minder dan zeven gemeenten. Een gerenommeerde akker binnen het eigen Wettolsheim is de Rosenberg waarvan Marc een puike Pinot Blanc 2019 heeft gemaakt. Deze bleek getinte biowijn heeft alles wat je van een Pinot Blanc uit Alsace mag verwachten: vitaliteit, sap, een plezierige frisheid, een snufje kruiden en een aroma van frisse witte en citrusvruchten. Kostelijk bij o.a. quiches, flammenküche en uiteraard veel visgerechten. Fles €12,95. Aiméstentz wordt vertegenwoordigd door het helemaal in betere Alsace wijnen gespecialiseerde www.domainealsace.nl.

 

 

Baron von Maydell Riesling 2020
Baden
De man achter deze wijn is geen baron, maar behoort toch tot de Duitse wijnadel. Want met zijn wijnen heeft hij tientallen medailles en andere bekroningen in de wacht gesleept. Ik heb het over Siegbert Bimmerle, wijnbouwer in Baden (foto). Siegbert is een perfectionist die met behulp  van de best mogelijke technieken heel precies en heel deskundig – en in een spectaculaire kelder – tot in groot detail de wijnbereiding verzorgt, op basis van net zo precies en deskundig geteelde druiven. De aldus gecreëerde Baron von Maydell Riesling 2020 combineert elegantie met een flinke frisheid, prettig wat fruit (wit en citrus) en een vleugje mildheid: sehr angenehm. Fles €7.99 bij www.plus.nl.

 

De Kleine Schorre Schouwen-D®uiveland Blanc 2020
Zeeland
Voor het zoveelste jaar was een plezier, zoniet voorrecht om de jongste Blanc te proeven van het Zeeuwse domein De Kleine Schorre. Wederom smaakte deze compositie van Pinot Blanc en Pinot Gris bijna tintelend fis, en tegelijk sappig, met dan ook nog schakeringen van groene appel, frisse citrus, een nootje en een kruidje. Deze dimensie biedende Zeeuw heeft als bakermat een 12 hectare tellende druivenakker op Schouwen-Duiveland, waar de stokken groeien op kalkrijk zeezand. Het domein bestaat nu twintig jaar en wordt voortvarende geleid door Johan van de Velde met diens levensgezellin Paula van de Vijver. Fles €16,95 bij o.a. www.dekleineschorre.nl.

 

 

Domaine Bouchié-Chatellier La Renardière 2020
Pouilly-Fumé
Binnen het Loire-district Pouilly-Fumé hebben vader Barnard en zoon Arnaud Bouchié zo veel succes met hun witte wijn dat er een geheel nieuwe, grotere ondergrondse kelder in wording is. Al eerder besloten ze om zelf de benodigde druivenplantjes te gaan telen. Hun meeste verkocht wijn heet La Renardière waarvoor de stokken groeien op twee soorten kalkhoudende grond. Het oogstjaar 2020 heeft als kenmerken een bijkans zwoele buxusgeur, beschaafde zuren en een zachte, bijna naar zwoel neigende fruitigheid. In combinatie met een tamelijk stevig gestel maakt dit hem tot een sauvignonwijn die ook Chardonnay liefhebbers graag zullen drinken. Flesprijs momenteel €16,50 bij www.colaris.nl, zie de banner.

FF Weinviertel Grüner Veltliner 2020
Österreich
In het noordoosten van Oostenrijkse grootste wijnregio, Weinviertel, wordt het charmante Poysdorf (foto) door druivenstokken omgeven. Ongeveer 60 hectare daarvan behoren aan het naar zijn stichters genoemde domein Fritz & Frieda dat tegenwoordig behoort aan een tweetal jonge echtparen, beide behorend bij families die al generatieslang wijn maken. Grüner Veltliner is de grote, grote specialiteit. Die van 2020 trakteert op een sappig frisse smaak waarin zowel wat kruiden als frisse citrus plus wat wit fruit aangenaam aanwezig zijn. Bij www.plus.nl bedraagt de prijs €6,99.

 

 

J Pinot Gris 2017
California
In het relatief koele district Russian River, dat onderdeel vormt van het uitgestrekte Sonoma County, startte Judy Jordan anno 1986 het domein J Vineyards. Dat inmiddels 100 verspreid liggend hectaren omvat. Al gauw maakte J naam met mousserende wijnen, maar inmiddels telt het gamma ook memorabele stille soorten. Zo creëerde winemaker Nicole Hitchcock een nog heel vieve Pinot Gris 2017, levendig fris, ook wat zijn fruit betreft, sappig, licht notig, tegelijk tamelijk stevig – en daarmee het ontdekken waard. Een van de aanbieders is www.bovino.nl die €18,95 vraagt; meer zijn online te vinden of via www.walravensax.nl.

Kaiken Estate Chardonnay 2020
Mendoza
Het was Aurelio Montes junior die vanaf 2011 vier jaar woonde en werkte in Mendoza met als doel de wijnen  van bodega Kaiken (gesticht in 2002) net zo veel allure te geven als die van het Chileense moederbedrijf Montes. Wat ook gelukt is, missie geslaagd. Dat het 70 hectare bestrijkende domein over hoog gelegen percelen beschikt, is duidelijk te proeven in de Estate Chardonnay 2020. De in een koele omgeving, op 950 meter hoogte groeiende druiven hebben namelijk een wijn gegeven met zowel een modeste hoeveelheid alcohol (12,5 procent) als een flinke frisheid, terwijl fruit (citrus/tropisch) plezierig present is. Er zijn allerlei aanbieders van deze aangename Argentijn (adressen via o.a. www.pallaswines.nl) en de richtprijs bedraagt €8,95.

 

 

Purcari 1827 Pinot Grigio 2020
Moldova
De grootste wijnexporteur van Moldova? Een republiek met ongeveer hetzelfde oppervlak aan wijngaarden als Bordeaux? Dat is Purcari, een historisch bedrijf dat nieuw leven werd ingeblazen door de ondernemer Victor Bostan. Hij begon daarmee door in 2003 zo’n 250 hectare te herplanten bij een bestaand château – waarbij en waarin ook gastenverblijven en een restaurant werden ondergebracht. Buitenlandse investeerders participeerden, en er ontstond zelfs een beursgenoteerde groep. Wat eveneens volgden, waren alle mogelijke bekroningen voor de wijnen. Zoals voor de Pinot Grigio 2020 die door Vivino in zijn top 1% werd geplaatst. Het is een fris gestijlde wijn, lekker levendig, en met zowel citrustonen als een hint van plantaardigheid. Voorbeeldig bij gebakken vis met citroendruppels, en super bij o.a. sushi. Flesprijs €11,95 bij de dit jaar gecreëerde webwinkel www.vinify.nl.

Terre dei Doge Chardonnay 2020
Trevenezie
Het was in 1910 dat Evangelista Vedovato en zijn twee broers een wijnbedrijfje begonnen (in het Italiaanse gewest Veneto) dat onder leiding van Evangelista’s zoon Ugo en diens kinderen uitgroeide tot een grote familie onderneming. Een sympathieke witte wijn in het uitgebreide portfolio is een Chardonnay waarvan het label een soort stadsplattegrond toont van Venetië. Deze Terre dei Doge offreert een frisse smaakkern, een nootje en wat mildfrisse citrus. In de winkels en op de website van www.dirckiii.nl (zie de banner) wordt €7,99 per fles gerekend.

 

 

 

Wolk Monastrell rose
Valencia
Zeezicht foto’s sieren het etiket van de merklijn Wolk die de in Spanje uiterst actieve Derrick Neleman dit jaar lanceerde. De merknaam zelf is nauwelijks te lezen, en het oogstjaar bijkans verscholen: design regeert. De bleek oranje Monastrell rosé is in elk geval een hoogst plezierige vino, lekker fruitig, je proeft o.a. aardbei, keurig fris, goed sappig en niet te vol noch te licht. Voor de met een draaikurk toegeruste fles bedraagt de prijs €8,99 bij o.a. www.neleman.org.

A.D.N. 64 par Mont d’Oraàs 2020
Vin de France
‘Mijn kleine wereld’, zo noemt Alexandre Frontère liefkozend het door zijn vader gestichte, binnen Béarn gesitueerde domein Mont d’Oraàs. Dat inderdaad relatief klein is, 5 hectare slechts, en dat prachtig gelegen is tegen een door bos omgeven helling met uitzicht op de Frans-Baskische Pyreneeën. Op én in de heuveltop werd een opvallende kelder met puntdak gebouwd waarin ook de wijnopvoeding plaatsvindt. Voor zijn rode A.D.N. 64 uit 2020 gebruikte Alexandre uitsluitend de regionale tannat, een goede bekende uit o.a. Madiran en Saint Mont. Het is een heel uitnodigende, vlezige, soepele wijn geworden, gul voorzien van zwart fruit gecompleteerd door bessen en beheerst wat laurier. Fris geserveerd komt hij het plezierigst tot zijn recht. Fles €9,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Domaine de Grangeneuve Terres d’Epices 2018
Grignan-les-Adhémar
Met deze op zware fles gepresenteerde wijn reizen we naar het zuidelijke Rhône-dal, naar de streek die destijds Coteaux du Tricastin heette en tegenwoordig Grignan-les-Adhémar. Binnen dit gebied geldt als een vaste waarde, en dat al decennia, Domaine de Grangeneuve van de heel hard werkende familie Bour, tegenwoordig vader Henri en dochter Nathalie. Hun Terres d’Epices stelden ze samen uit alleen grenache; de helft van oude stokken. Voorts onderging de 2018 een vatlagering van twaalf maanden (op de foto worden fusten in de eigen kelder met stoom gereinigd). Passend bij het épices van de naam is de zachte kruidigheid die deze stevig gestructureerde, tevens rijpe tonen bezittende wijn markeert, terwijl sappigheid, een bescheiden fristoon en voorzichtig wat besfruit eveneens waarneembaar zijn. Richtprijs €12,95, adressen via www.kwastwijnkopers.nl.

Le Petit Balthazar Merlot 2019
Pays d’Oc
De in Perpignan gesitueerde oenoloog en wijnconsulent Pierrick Harang (foto) maakt niet alleen wijn voor anderen, maar ook voor eigen rekening en risico. Waarvoor het merk Balthazar werd bedacht. Een van zijn gedurfdste en waarschijnlijk moeilijkste  creaties is een Merlot met… slechts 11 procent alcohol. Wat o.m. bereikt werd door in de wijngaard een speciale snoeimethode toe te passen. In de 2019 heb ik dat bescheiden alcoholgehalte als geenszins storend ervaren. Vanzelfsprekend bezit de wijn een zekere elegantie, maar te licht is hij zeker niet, en aromatisch zelfs behoorlijk intens, met tonen van laurier/leder/drop, een sappig besje, een likje zwart fruit en wat frisheid. Deze door www.intensewines.com geïmporteerde Pays d’Oc wordt via diverse kanalen door diverse aanbieders verkocht, zoals door www.wijnhuismachiel.nl voor €5,95.

 

 

Neleman Garnacha Organic 2020
Spain
De gestileerde figuren op het vooretiket zijn Derrick (Neleman) en diens Spaanse wijnmaker Diego (Fernandez Pons). Samen tekenen ze voor een uiterst toegankelijke, rode herfst- en winterwijn, een pure Garnacha. Die vlezig en soepel op de tong komt, geen spoortje stugheid te bekennen, en tevens trakteert op een door dik zwart fruit en donkere, laurierachtige tonen getypeerd aroma, plus een vriendelijk, zacht snufje kruiden. Voor deze aimabele, fris te schenken biowijn rekent www.jumbo.com €5,99 per fles (die van een draaikurk werd voorzien).

Nore Merlot 2019
Pays d’Oc
Deze smakelijke Zuid-Franse wijn is een creatie van Pascal Gianesini, wijnmaker in de Languedoc. Waar hij niet alleen Château Jouclary bezit, in de Cabardès, maar ook druiven verwerkt van percelen aan de voet van het Montagne Noire. Het is daar dat de druiven groeien voor een aangename, kenmerkende Merlot die bij o.a. herfstige stoofschotels, waaronder die met wild, ongetwijfeld veel genoegen zal geven. Deze donkerrode wijn wordt tevens getypeerd door donkere aroma’s (laurier, leder, drop) en biedt ook besfruit plus een kruidje, terwijl hij aangenaam nablijft in de mond. Bij www.heerenvanheusden.nl (zie de banner) kost een fles €6,50.

 

 

Pio Cesare Barbera d’Alba 2018
Piemonte
Het wijnhuis Pio Cesare gaat er prat op enkele rijpingskelders te bezitten onder de Romeinse stadswallen van Alba. Het is ook daar dat Barbara d’Alba werd opgevoed, een jaar lang, in zowel grote foeders als kleine vaten. Net als de andere wijnen van Pio Cesare – genoemd naar de oprichter Cesare Pio, wiens nazaten het domein nu drijven, onder leiding van Federica Boffa en Cesare Benvenuto – komt deze van de eigen 70 hectare. In dit geval uit een vijftal verschillende zones. De van uitsluitend barbera vervaardigde 2018 biedt de voor zijn druivenras kenmerkende frisheid plus besfruit, terwijl een blaadje laurier en een solide fundament van 14,5 procent alcohol hem een amico maken van wild. De flesprijs ligt doorgaans boven de twee tientjes. Een van de aanbieders is www.grandcruwijnen.nl, meer adressen via www.vinites.com.

Terres des Dames La Dame 2018
Languedoc
De grote dame van Terres des Dames is Lidewij van Wilgen die met grote voortvarendheid en deskundigheid  een Zuid-Frans domein leidt dat al jarenlang zijn wijnen met veel succes exporteert. Terres des Dames omvat 14 verspreid liggende hectaren die geheel organisch worden gecultiveerd. Haar La Dame stelde Lidewij ‘klassiek’ samen uit de helft grenache, aangevuld door 30 procent carignan en 20 syrah. Hout kwam er niet aan te pas. De 2018 is een stoere maaltijdwijn, denk aan herfst, wild en winter. Lekker sappig bovendien, met zowel donkere als rijp fruitige tonen (bessen, zwarte vruchten). Dit is een Dame met pit, net als haar maakster. Fles €10,95 bij www.okhuysen.nl.

 

 

Wine by Nature organic Tempranillo 2019
La Mancha
Dat de Spaanse Hoogvlakte terecht zijn naam draagt, blijkt uit de gemiddelde hoogte waarop de 4300 hectare liggen van Bodegas Latúe, namelijk 725 meter. En dat noordelijk in La Mancha, binnen de provincie Toledo. Naast reguliere wijnen produceert voornoemde cooperativa, waarbij 630 socios zijn aangesloten, ook natuur- en mensvriendelijke biowijnen, merk Wine by Nature. Zo werd de Tempranillo 2019 vervaardigd van organische geteelde druiven, terwijl men aan de wijn geen sulfiet toevoegde. Zijn kleur is donkerdiep, zijn smaak op sappige wijze mondvullend, met naast wat frisheid een genereuze dosis mild fruit, van zwarte vruchten vooral, met als extraatjes zowel een besje als een kruidje. Bij www.mitra.nl vind je hem voor €5,49 (en de zesde fles is gratis).

 

 HET ALLERBESTE ROOD
UIT BAIRRADA EN DÃO

Beide gebieden liggen weliswaar in de noordelijke helft van Portugal, maar ze verschillen flink qua terroir en belangrijkste druivenrassen. Dão is de thuishaven van touriga nacional voor rood, terwijl in Bairrada van baga (BA) eigenzinnige rode wijnen worden gemaakt. Voor een groot overzicht in het eigen magazine proefde het Perswijn panel uit Riesling glazen van de serie Veritas. Alle hier vermelde wijnen ontvingen van de proefprofs 16 of meer punten van een mogelijke 20.

 

BAIRRADA

FILIPA PATO, NOSSA CALCÁRIO 2017
GEUR prachtig, bramen, laurier, mineraal, bijzonder
SMAAK puur, heel intens, prachtige grip, zuren, heel lang
www.andrekerstens.nl, € 34,50

ADEGA DE CANTANHEDE,
VILLA ROSA GRANDE RESERVA 2013
GEUR gerijpt en zwoel, maar fris, kruidig, zoet fruit
SMAAK rijk, mooie tannine en zuren, goede lengte, bijzonder
www.portugalwijnimport.nl, €24,99

QUINTA DE BAIXO, LAGAR DE BAIXO (BA) 2018
GEUR zwarte kersen, bloemig en kruidig, hazelnoot
SMAAK intens, zoetzuur, goede tannine, knap
www.horizonwines.com en www.ovino.nl, € 19,95

KOMPASSUS, PRIVATE COLLECTION (BA) 2013
GEUR chocola, vanille, breed, rokerig, verleiding
SMAAK elegant, fijne zuren, goede tannine, spanning
www.everswijn.nl, meer dan €30

QUINTA DE BAIXO, LAGAR DE BAIXO (BA) 2017
GEUR kersen, noten, tabak, rozen, aards
SMAAK intens, mooi zacht en kruidig, komt op dronk
www.horizonwines.com en www.ovino.nl, € 19,95

QUINTA DE FOZ DE AROUCE 2015
GEUR fraai, rozen, rood en zwart fruit, noten
SMAAK mooie balans, op dronk, goede lengte
www.anderewijn.nl, €18,75

DÃO

SOITO WINES, RESERVA 2016
GEUR intens, zwoel, kersen, viooltjes, rokerig
SMAAK zacht, puur, fijne zuren, mooie tannine
www.wielinga.nl, €35

ADEGA DE MANGUALDE,
CASTELO DE AZURARA TOURIGA NACIONAL GRANDE RESERVA 2014
GEUR zwoel, jammig, zoetig, viooltjes
SMAAK elegant, mooie zuren en tannine
www.portugalwijnimport.nl, €12,50 à €15

NIEPOORT, CONCISO 2015
GEUR rood en zwart fruit, peper, laurier, leer
SMAAK smaakvol, zacht maar intens, balans
www.horizonwines.com en www.ovino.nl, € 19,95

Geïnteresseerd in Perswijn magazine? Klik hier als je een abonnement wilt.

 

 

Ziehier mijn autobiografie, zeg maar memoires-met-een-glimlach

Je kunt o.a. lezen hoe was het om …op te groeien binnen een academisch gezin waar vrijwel nooit wijn werd gedronken …als bierdrinker bij toeval wijnschrijver te worden …te wonen op Bordeaux châteaus …zware wijnproeverijen te overleven …Kuifje in wijnland te worden genoemd …op tv te koken met echte en vermeende sterren …vinpressionist te worden.
Het boek telt 33 hoofdstukken en bevat bovendien veel historische foto’s. Behalve als paperback (€14,95) verscheen het als E-book (voor slechts €8,95) én als luisterboek (€12,95; heerlijk voor o.a. lange autoritten) dat werd ingesproken door niemand minder dan Rudolf Bijleveld, de stemacteur die voorheen directeur was van een grote wijnhandel. De gedrukte versie zou verkrijgbaar moeten zijn bij betere boekhandelaren, terwijl alle drie de edities worden aangeboden door in elk geval bol.com.

 

Banner Hamersma 538-100

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TUINEN ALS KUNSTWERK
IN
GIVERNY

Westelijk van Parijs, nog net in Normandië, langs de Seine en de daarmee kruisende Epte, ligt Giverny, een dorp met slechts vijf- à zeshonderd inwoners – dat normaliter meer dan zeshonderdduizend bezoekers per jaar trekt. Allemaal komen ze voor de tuinen die de impressionist Claude Monet er heeft gecreëerd, vanaf 1883. Zelf stelde deze grote kunstenaar ‘Ik ben niet alleen een goede schilder, maar ook een goede hovenier.’ Vanaf de grote parkeerplaats buiten het dorp loop je via een tunneltje onder de hoofdstraat (Chemin du Roy) naar de ingang. Waar behalve ’s ochtends vroeg vaak een lange rij voor de kaartjeskassa kan staan. Vervolgens kun je of naar de watertuin lopen, wederom via een kleine tunnel, of rechtdoor naar de rechthoekje bloementuin. Dit is de eerste die door Monet werd aangelegd; aan de rand ervan staat het ruime woonhuis waar zijn grote familie verbleef en zijn gasten werden ontvangen. Niet zelden was dat Georges Clemenceau, premier tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook schrijver en schilders meldden zich in Giverny, waaronder Renoir en twee beroemde Amerikanen, Sargent en Whistler. Wandelend door de bloementuin word de bezoeker overweldigd door het rijke palet aan kleuren. Net alsof je in een schilderij loopt, in een geschilderd kunstwerk. Claude Monet plantte tientallen bloembedden met allemaal zorgvuldig geselecteerde soorten. Soms werden deze in het buitenland besteld of gehaald uit plekken waar hij schilderde, zoals Nederland (tulpen) en Venetië. De schilder had irissen als grote favorieten, maar contrasteerde hun kleuren graag met allerlei andere bloemen, bijvoorbeeld chrysanten (gekocht in Japan), dahlia’s, klaprozen, narcissen, Oost-Indische kersen, allerlei soorten rozen, tulpen en vergeet-mij-nietjes. Anno 1907 schreef Marcel Proust ‘dit is niet zozeer een bloementuin, maar een kleurentuin’. En zijn landgenoot Octave Mirbeau had het over ‘een orgie van kleuren’. Bomen groeien er eveneens, fruitbomen vooral, met name die van appels en kersen. De tuin heeft vaak gediend als model voor Monets schilderijen: kleur op kleur, kleur naast kleur werden zowel in de tuin toegepast als op het doek. Het creëren van tuin, die ongeveer een hectare bestrijkt, eiste wel veel werk, héél veel werk. Aanvankelijk verrichte de schilder zelf het planten, en gaven zijn kinderen ’s avonds water. Vandaag de dag zijn er elf tuinlieden permanent aan het werk. In de winter om o.a. eenjarige en andere uitgebloeide planten te vervangen, en om vanaf de lente, wanneer de vogels weer fluiten, de tuin in perfecte conditie te houden. Zaden worden in het vroege voorjaar gestrooid. Het markantste element bevindt zich in het midden van de bloementuin, en loopt haaks op de woning: de laan met rozenbogen. Het eigenlijke landhuis, met zijn zacht roze, deels witte buitenmuren en groene luiken werd door Monet gestaag vergroot. Bovendien converteerde hij een voormalige schuur tot atelier. Tegenwoordig is het eigenlijk een museum waar kunstliefhebbers kunnen genieten van niet alleen eeuwenoude Japanse prenten, maar ook van tientallen impressionistische meesterwerken (o.m. in de slaapkamer en daarnaast), een blauw betegelde keuken en de in warme geeltinten geschilderde eetkamer waar de familie om exact half een ’s middags placht te lunchen. In het seizoen waren dat vaak asperges uit eigen tuin. Claude Monet woonde en werkte er, zelfs nog toen hij staar had gekregen, tot zijn dood op 5 december 1926; hij werd 86 jaar. Zo’n beetje in het verlengde van de woning liet de impressionist tijdens de Eerste Wereldoorlog een tweede, grote studio bouwen voor speciaal zijn monumentale seizoens schilderijen met waterlelies. Die hij na afloop van de oorlog doneerde aan de Franse staat. Acht ervan  kregen als permanent onderkomen het Musée de L’Orangerie in Parijs. De studioruimte fungeert tegenwoordig als museumshop.

En dan nu naar de vijvertuin. Een van de paden daar naartoe voert over en langs een sloot die omgeven wordt door oranjekleurige bloemen. Centraal in de tuin ligt een grote vijver waarop allerlei soorten waterlelies groeien in allerlei kleuren. Monet ontwierp hem op basis van foto’s, vermoedelijk die van watertuinen op Java. Japanse invloeden waren er eveneens, met als bekendste getuige de groene houten brug die de oostelijke oever markeert. De beplanting rondom bestaat uit groen riet, bamboe, een treurwilg en andere bomen, groen struikgewas, blauwe en witte regen, en uiteraard weer veel bloeiende planten in verschillende kleuren. Het kostte de nodige moeite om de vijver te vervaardigen, aangezien water uit de Epte moest worden omgeleid – en dorpsgenoten daartegen protesteerden. Maar de vijver kwam er, en zou Monets belangrijkste bron van inspiratie vormen. Hij placht er uren, dagen door te brengen, steeds genietend van de wisselende weerspiegelingen op het water en de kleurcontrasten die de waterlelies en hun bladeren creëerden met hun stille ondergrond. Hele series schilderijen waren het resultaat, alleen al 73 in het begin van de twintigste eeuw. Achteraf bleek het wel een probleem om de vijver schoon te houden, en daarmee de waterlelies gezond. Er werd zelfs iemand aangesteld wiens enige taak was om het water te ‘wieden’ van onkruidachtige planten. Bovendien liet men Chinese karpers te water vanwege hun reinigende werk. De tuinen van Giverny werden voor het publiek geopend na een ingrijpende restauratie – die als doel had om ze te presenteren in de stijl van toen, als de kunstwerken die Claude Monet letterlijk voor ogen had.

Het is de Fondation Claude Monet die de tuinen bezit en beheert. Ze zijn geopend van 1 april tot 1 november, alle dagen van 9.30 uur tot 18 uur. Tickets kun je online te bestellen. Wie als kunstliefhebber in Giverny is, moet daar ook zeker het Musée des Impressionismes bezoeken, zie bij Galerie & Musea.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

SCHILDERIJ VAN DE MAAND

Ziehier de tuinen van Monet in hun volle volle glorie, zoals gezien en geschilderd in juli van dit jaar. Ik doopte dit vrij grote, halve meter brede werk ‘Bont en bloeiend’. Meer details zijn te vinden bij Landschappen op www.vinpressionist.com.

***********************

 

 

Benguela Cove, zo schrijft Ronald de Groot, hoofdredacteur van Perswijn, ligt op een van de koelste plekken van Zuid-Afrika, in Walker Bay, direct aan zee. Niet alleen het klimaat is er bijzonder, ook  de grote variatie in bodems en de experimentele, zeer technische manier van wijnmaken. We spreken erover met wijnmaker Johann Fourie (links) die ooit als wijnmaker bij KWV druiven kocht van Benguela Cove. Waar de aandacht destijds meer gericht was op de ontwikkeling van onroerend goed, wijn was bijzaak. Johann: ‘Ik gebruikte al negen jaar druiven van dit bedrijf voor KWV. Zo’n 90 procent van de oogst ging naar ons, dus wist ik precies wat de mogelijkheden waren.’

In 2013 nam de Engelse, in Zimbabwe geboren Penny Streeter het landgoed over. ‘Een selfmade zakenvrouw die ooit met haar drie kinderen dakloos was. Ik moest haar ervan zien te overtuigen dat de wijngaard, met zijn unieke ligging aan zee, goud waard was. En nodigde haar en haar man uit om bij ons de wijnen van hun druiven te komen proeven, om uit te leggen wat voor parel ze gekocht hadden. Het waren geen wijnmensen, ze moesten het gaan begrijpen. Penny had al wel het idee om het estate meer als wijngaard te exploiteren, met minder accent op ontwikkeling van villa’s. Maar hoe doe je dat?’ Na twee jaar kreeg Fourie eindelijk een telefoontje. Penny was akkoord. ‘Ze wilde haar eigen wijnmerk beginnen. Toen begon de zaak echt te rollen. Ik ging adviseren in de verdere ontwikkeling van de wijngaard en de bouw van een wijnkelder, en ging op zoek naar een wijnmaker. Penny vroeg mij als wijnmaker, maar ik vond mezelf niet de juiste persoon. Bovendien was ik heel tevreden met mijn baan bij KWV.’
Uiteindelijk liet Fourie zich toch verleiden en werd in 2016 de wijnmaker van Benguela Cove . ‘Ik denk vooral vanwege de potentie van Benguela Cove, ik zag het als een ruwe diamant. Met 70 hectare is het bovendien de grootste wijngaard van Walker Bay. Voorts kon ik ook in Engeland, Sussex, aan de slag om daar voor Penny mousserende wijnen te maken.’ Tegelijk hield Fourie tijd vrij voor het ontwikkelen van zijn eigen Kaapse kelder.
Wat Benguela Cove betreft (dat graag gasten ontvangt in ook het eigen restaurant, in de art gallery en voor baaicruises) stelt hij: ‘Deze wijngaard is om verschillende redenen uniek. Je vindt er vijf verschillende ondergronden en alle mogelijke exposities. We hebben leisteen, koffieklip, graniet, kalksteen – zeldzaam in de Kaap – en kwarts. De wijnen krijgen bovendien een speciaal karakter door de wind van zee, ze liggen weinig meer dan twee meter boven de zeespiegel, dus het contact is heel direct.’ De plek is in feite heel marginaal voor wijn, aldus Johann, door al die wind en arme ondergronden. ‘Maar ik zie het als een voordeel. De stokken krijgen natuurlijke stress, wat voor kwaliteitswijnen prima is. De druiven blijven klein en de bladgroei blijft vanzelf binnen de perken. Alle rassen zijn geplant op alle verschillende ondergronden, om te kijken wat het beste werkt. Een lappendeken van percelen die eigenlijk een nachtmerrie is om te bewerken en te oogsten.’
De druiven worden verwerkt voor een drietal wijnlijnen. De instapwijnen hebben het label Lighthouse Collection, en zijn bedoeld om jong te drinken. Het zijn blends van verschillende percelen, elk met een eigen ondergrond en expositie. De wijngaarden voor het label Estate  label, een stap hoger in het gamma, liggen tegen zuidelijke hellingen, wat verklaart dat ze strenger en ingetogener zijn, aldus Johann. ‘Daar houd ik ook van, wijnen met goede zuren. Deze zijn dan ook bedoeld om even te laten liggen. Vanwege het fruit ben ik voorzichtig met de keuze van de vaten. De Chardonnay in deze lijn wordt voor 60 procent op vat vergist, in fusten die met stoom werden gemaakt en niet met vuur, om dat gebrande effect weg te nemen.’ De wijnen voor de topserie, Vinography worden gemaakt van één kloon en één perceel. ‘Dat zijn dus terroir wijnen pur sang. Het gaat om een selectie van de beste klonen en de beste percelen.’

Hier een paar proefnotities van Hubrecht Duijker.

Benguela Cove Vinography Chardonnay 2020
Walker Bay
Wellicht mede dankzij de nabije zee is dit een zeer frisse Chardonnay, tegelijk voorzien van fraaie nuances zoals van rokerig, licht kruidig hout, noten en citrus. Richtprijs circa €40.

Benguela Cove Vinography Pinot Noir 2019
Walker Bay
Ook dit is een fris gestijlde wijn met in zijn ferme smaak fruit van zowel aardbeien als bessen, mooi omlijst door beschaafde, rokerige, kruidige houttonen. Richtprijs circa €40.

Importeur www.monnik-dranken.nl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

VRIEND VAN POMEROL

De meeste van de certificaten tegen de wanden mijn flessenopslag zijn die van buitenlandse wijnbroederschappen. Een opvallende uitzondering vormt de oorkonde, compleet met lint en een metalen Maltezer kruis, van Les Amis de Pomerol – want dat clubje werd opgericht door een Nederlandse wijnliefhebber, Constant Boshouwers.

HET ARCHIEF SPREEKT

De met een zachte ‘g’ sprekende Constant dook halverwege de jaren zeventig (mijn diploma is gedateerd 12 maart 1975) ineens op binnen de toen rustige vaderlandse wijnwereld. Hij was een grote fan van Pomerol, toen nog betaalbaar, en wilde deze wijn en zijn gebied promoten via Les Amis de Pomerol. Waarvan hij zichzelf omschreef als ‘président-fondateur’.

Zowel bij hem thuis, Constant woonde in een riant pand aan het Valeriusplein te Amsterdam, als elders organiseerde hij memorabele proeverijen en maaltijden. In het Amstel Hotel bijvoorbeeld, waar deze foto werd genomen (met links mijn vrouw Julie die hij eens verraste met een gigantisch kruidenassortiment). De altijd stijlvolle seances werden bijgewoond door wijnimporteurs (waaronder Rob Kerstens), wijnschrijvers en anderen. Bovendien haalde Constant rustig de buitenlandse sterauteur Hugh Johnson naar Amsterdam.
Als ‘officier d’honneur’, jazeker, heb ik dankzij deze markante, aardige wijnliefhebber zelden zo veel prachtige Pomerols in het glas gekregen. En de schaarse keer dat deze inmiddels kostbare Bordeaux wederom verschijnt, hef ik stilletjes het glas op diens grote vriend van toen.

********************************


Bodegas Monje in El Sausal, op het Canarische eiland Tenerife, voert een van listan negro en negramol vervaardigde wijn als hommage aan de beroemde belcanto tenor Alfredo Kraus (1927 – 1999). Ook een reusachtig beeld van Alfredo in de haven van Las Palmas op Gran Canaria, en een nabijgelegen auditorium, houden de nagedachtenis aan deze beroemde eilandbewoner levend. Aldus de toelichting van de grote etikettenverzamelaar Bert Wentzel die te bereiken is via jokebertwentzel@gmail.com.

 

 

 

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.