. Lente en Loire, ze gaan goed samen. Vooral als de Loire-wijnen niet te zwaar zijn en aangenaam fris. Bijvoorbeeld die van Château de Coulaine in Chinon. De rosé 2006 van dit 12 hectare tellende domein is niet de doorsnee fruitbom – mede vanwege zijn druif, cabernet franc – maar smaakt enigszins hartig, met ook een vleugje mildheid. Daarnaast is hij soepel en sappig, met een aroma waarin zowel elementen van sinaasappel als rode vruchtjes te vinden zijn (€8,95). Ook de rode 2006 biedt het nodige: flink wat kleur, behoorlijk wat vlees, een royale dosis zwart plus rood fruit en een vleugje bladgroen. Net als de rosé verkrijgbaar vanaf 1 mei. (€9,25). Een extra plus voor beide wijnen is dat ze werden gemaakt van milieuvriendelijk geteelde druiven. Vinoblesse, www.vinoblesse.nl, tel. (035) 542 62 60.

 

. Bij herhaling werd hij geschonken in de KLM World Business Class: de gulle, buitengewoon verleidelijke Leasingham Bin 61 Shiraz uit de Australische streek Clare Valley. Dit vrij smalle gebied, op 135 kilometer ten noordwesten van Adelaide, is vooral bekend om zijn Rieslings, maar rode Shiraz geldt eveneens als specialiteit. Van Leasingham bieden de komende 2004 en de nu beschikbare 2003 (€15,99) een massieve kleur en een genereuze, door koffie en andere roostertonen getypeerde smaak waarin veel zondoorstoofd zwart fruit te proeven valt, naast wat kruidig hout. Steek de grill maar vast aan. Gall & Gall, www.gall.nl.

. ‘Zo kan het niet meer, dat moet anders’ is ongeveer de gedachte achter Terra Burdigala, een jong bedrijfje dat rode en witte Bordeaux-wijnen voortbrengt die niet schraal noch fruitarm smaken, maar echt lekker. Dit wordt bereikt door overal in de streek de beste druiven te verzamelen van de beste percelen, en die dan met veel zorg te vergisten. Op deze wijze ontstond de witte La Vigne d’Argent 2004, een Bordeaux van 75 procent sauvignon blanc en 25 procent sémillon. De wijn smaakt nog steeds fris, nog steeds vitaal, en heeft in zijn sappige smaak de nodige schakeringen, zoals van witte vruchten, citrus, een likje honing en hints van kruiden plus specerijen (€8,95). Ook de 2005 is bepaald geslaagd. Achter Terra Burdigala zitten overigens twee grote talenten: wijnmaker en consulent Stéphane Derenoncourt en wijnhandelaar François Thienpont, wiens familie onder andere eigenaresse is van Vieux Château Certan in Pomerol. Le Vin en Direct, www.vin-direct.nl, tel. (074) 377 73 33.

. Behalve wijn drink ik ook graag thee (en nooit koffie). En dan liefst goede thee, en niet die van het gruis dat Pickwick in groene zakjes heeft gedaan. Enkele van de allerbeste soorten worden zowaar verkocht door wijnhandels, die van De Gouden Ton. Het betreft superieure, soms ook zeldzame theeën van La Maison des Trois Thés – wat een enigszins onjuiste naam is, aangezien dat bedrijf geen drie theevarianten voert, maar een stuk of duizend. De tien soorten die hier verkrijgbaar zijn, komen voornamelijk uit China. Sommige dragen zelfs oogstjaren. En hun opbrengst is beperkt, in de meeste gevallen zo’n 800 kilo per jaar. Wat mede verklaart waarom de prijzen per 100 gram beginnen bij €14. Maar wat een verfijning, wat een nuances, wat een klasse. Zie www.wijnkoperijdegoudenton.nl en klik op La Cave à Thés voor alle beschrijvingen en alle prijzen. Trouwens, op diezelfde website staan ook allerlei aardige videobeelden die met wijn te maken hebben.

. Tot de kunstenaars van wie ik – geheel belangeloos – werk exposeer in mijn virtuele galerie behoort Abraham Lüttger. Momenteel biedt hij een zeer gelimiteerd aantal gesigneerde prints aan van zijn The Four seasons of the Heart. Deze kleurrijke kunstwerken (56,5 x 45,5 cm) zijn ingelijst voor €225 plus verzendkosten te bestellen, en los voor €150, inclusief verzending. De bestelling kan gemaild worden naar arles@wxs.nl.

. Denk nou niet dat alleen de Elzas er goede varianten van voortbrengt, want ook uit Nieuw-Zeeland kan hij heerlijk zijn. Dat bewijst de Gewürztraminer 2006 van topproducent Villa Maria. De met schroefdop gebottelde wijn is heel geurig en heel smaakrijk, met de voor zijn druif zo kenmerkende aroma’s van rozebottel, lychees en sinaasappel, plus uiteraard de nodige kruiderij. Fantastisch bij markante kazen, waaronder Munster (€9,99). Mitra, www.mitra.nl.

 

. Bij een gewone Hollandse biefstuk laatst weer eens Château Dauzac gedronken, jaargang 2004. Het was genieten, ook nog bij de extra belegen Goudse achteraf. Dankzij André Lurton en diens team is Dauzacs wijn, een Margaux, weer van Grand Cru niveau geworden, en daarmee een mooie maaltijdwijn. De van voornamelijk cabernet sauvignon en merlot vervaardigde 2004 had een diepe kleur en een stijlvolle smaak met rokerig hout, wat kruidigheid, fruit van bessen, een blaadje laurier en in de verte iets van mineralen. Plus goede tannines die hem zeker nog zeker vijf tot tien jaar vitaal houden (€24,95). Bij de leden van Gastrovino, www.gastrovino.nl.